prosinec 2013 Vážení čtenáři,

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "prosinec 2013 Vážení čtenáři,"

Transkript

1 prosinec 2013 Vážení čtenáři, nově ustavená Poslanecká sněmovna schválila zákonná opatření Senátu, která novelizují daňové zákony s účinností od 1. ledna O úpravě daňových zákonů jsme Vás informovali v minulých vydáních Finančních aktualit a hlavní změny Vám připomínáme i v tomto čísle. Významnou skutečností, která může nepřímo ovlivnit daňovou povinnost českých společností, je konec stávajícího programového období EU pro poskytování veřejné podpory ( ) a začátek dalšího období, jež přinese pro poskytování veřejné podpory nová pravidla. Od roku 2014 se sníží základní míra veřejné podpory pro velké podniky ze současných 40 % na 25 % a zároveň dojde ke zpřísnění časových i technických aspektů procesu žádosti o investiční pobídky. Vzhledem k tomu, že účinnost nových pravidel byla odložena až na období od 1. července 2014, nabízí uvedená změna příležitost pro ty, kteří ještě zvažují investice do rozšíření výrobní kapacity, zejména formou pořízení nového strojního vybavení během následujících 3 let v minimální výši 100 mil. Kč (popř. 50 mil. Kč ve vybraných regionech). Žádosti o investiční pobídky ve stávajícím režimu, výhodnějším pro velké podniky, by tak mělo být možné podávat ještě na přelomu ledna a února 2014, aby mohly být schváleny před 1. červencem Více informací k dané problematice naleznete v tomto vydání Finančních aktualit.

2 LEGISLATIVNÍ NOVINKY Ratihabice zákonných opatření upravujících daňové zákony od roku 2014 Vklady nemovitostí do základního kapitálu nebudou od ledna 2014 osvobozeny od daně z převodu nemovitostí (resp. daně z nabytí nemovitých věcí). Přiznání k DPH se bude od ledna podávat pouze elektronicky Elektronicky by měla být podána již přiznání za prosinec 2013, resp. čtvrté čtvrtletí roku Informace Generálního finančního ředitelství k problematice nerealizovaných kurzových rozdílů s ohledem na judikaturu Nejvyššího správního soudu GFŘ připouští, že ještě do konce roku, resp. i u období započatých v roce 2013, může poplatník postupovat při zohlednění nerealizovaných kurzových rozdílů dle závěrů judikatury. Změny v oblasti sociálního pojištění zaměstnanců vyslaných do České republiky Zahraniční zaměstnavatel by měl tyto zaměstnance deregistrovat pro účely sociálního pojištění k 31. prosinci 2013, česká společnost by je měla naopak registrovat k 1. lednu Nastává čas rozhodnutí o podřízení se novému korporátnímu právu Nový zákon připouští, aby byl zápis do obchodního rejstříku proveden v některých případech prostřednictvím dálkového přístupu. INVESTIČNÍ POBÍDKY Změna veřejné podpory a investičních pobídek pro velké podniky od 1. července 2014 V případě, že plánujete investice do dlouhodobého majetku v následujících 3 až 5 letech, doporučujeme zvážit možnost získání investiční pobídky za stávajících podmínek. EU Evropská komise navrhuje novelu směrnice o zdanění mateřských a dceřiných společností Výhody plynoucí ze směrnice by neměly být společnostem k dispozici v případě, že se bude jednat o umělé uspořádání, jehož podstatným cílem bude získání daňové výhody, která by daným společnostem jinak nepříslušela. JUDIKATURA Aktuální judikatura Nejvyššího správního soudu k problematice solárního odvodu Nejvyšší správní soud rozhodl v rozporu s právním názorem orgánů finanční správy, že osvobození od solárního odvodu pro malé fotovoltaické elektrárny bylo rozšířeno s účinností již od 30. května SLOVENSKO Povinnosť elektronického doručovania finančnej správe od 1. januára 2014 Osoby, na které se vztahuje povinná elektronická komunikace, již nebudou moci od 1. ledna 2014 doručovat finanční správě žádná podání v listinné podobě. Taková podání budou neúčinná.

3 LEGISLATIVA Ratihabice zákonných opatření upravujících daňové zákony od roku 2014 Nově ustavená Poslanecká sněmovna schválila zákonná opatření Senátu v daňové oblasti. Jedná se o novou úpravu daně z nabytí nemovitých věcí a novelizaci ostatních daňových zákonů. Připomínáme hlavní změny platné od roku 2014: Daň z příjmů integrace daně dědické a darovací do zákona o daních z příjmů; prodloužení lhůty pro osvobození příjmů fyzických osob z prodeje cenných papírů ze šesti měsíců na tři roky; zvýšená podpora výzkumu a vývoje; zjednodušení tvorby opravných položek k pohledávkám; zvýšení maximálního limitu pro odpočet darů na veřejně prospěšné účely; nový odpočet na podporu odborného vzdělávání a zvýšení daňově odčitatelného motivačního příspěvku na žáka nebo studenta vysoké školy; Daň z nabytí nemovitých věcí v případě koupě nebo směny nemovité věci zůstává standardně i nadále poplatníkem převodce; nabyvatel bude poplatníkem pouze v případě, že se tak smluvní strany dohodnou; zrušení osvobození od daně v případě vkladu nemovitosti do základního kapitálu. Daň z přidané hodnoty zdanění převodu pozemků, na nichž je zřízena stavba či inženýrská síť; uplatnění ručení za neuhrazenou daň z přidané hodnoty v případě poskytnutí úplaty na jiný než správcem daně zveřejněný bankovní účet pouze tehdy, překročí-li úplata Kč; Novela zákona o DPH není bohužel zcela jednoznačná zejména v otázce převodů nemovitostí, resp. pozemků. Jedná se především o: uplatnění sazby DPH u pozemků, zejména v případě převodu bytových jednotek či pozemků se stavbou, které naplňují definici sociálního bydlení; uplatnění DPH či osvobození u pozemků/parcel, které přiléhají k zastavěným parcelám; stanovení základu daně u převodu pozemků, u nichž byla/bude přijata záloha do konce roku 2013; uplatnění lhůty pro osvobození (tříleté či pětileté) u převodu pozemků, na nichž je zřízena stavba či inženýrská síť, která byla nabyta před 1. lednem 2013 (kdy byla prodloužena lhůta pro osvobození ze tří na pět let od první kolaudace či prvního užívání stavby); uplatnění DPH u pozemků, na nichž je zřízena pouze inženýrská síť (byť jen na části);

4 vymezení pozemků, na nichž je zřízena stavba či inženýrská síť, a zda se jedná pouze o konkrétní parcely či i další parcely tvořící s těmito parcelami jeden celek. Je zřejmé, že odpovědi na tyto otázky mohou v mnoha případech značně ovlivnit hospodářský výsledek budoucího převodu takových nemovitostí a některá osvědčená řešení, která byla použita při minulých změnách zákona o DPH, již nemusí být nadále použitelná. Některé z těchto otázek budou také projednávány se zástupci Generálního finančního ředitelství v rámci koordinačního výboru Komory daňových poradců v druhé polovině prosince. O výsledcích tohoto jednání Vás budeme informovat prostřednictvím mimořádných Finančních aktualit. Jednotlivé problematické oblasti s Vámi rádi prodiskutujeme osobně. Petr Toman, ptoman@kpmg.cz, tel.: Ladislav Malůšek, lmalusek@kpmg.cz, tel.: Lenka Fialková, lfialkova@kpmg.cz, tel.: Přiznání k DPH se bude od ledna podávat pouze elektronicky Od ledna příštího roku budou plátci DPH povinni komunikovat s finančními úřady v oblasti daně z přidané hodnoty výlučně elektronicky. Tato povinnost se týká nejen podávání daňových přiznání a hlášení (včetně příloh), ale i přihlášky k registraci za plátce DPH a oznámení o změně registračních údajů. Výjimkou budou pouze plátci DPH fyzické osoby, jejichž obrat nepřesáhne za období nejvýše 12 předcházejících měsíců 6 milionů korun. Tito plátci mohou přiznání nadále podávat v klasické listinné podobě. Elektronicky by přiznání měla být podána již za prosinec 2013, resp. čtvrté čtvrtletí roku Všem plátcům DPH zůstává zachována povinnost elektronického podání výpisu z evidence pro daňové účely v režimu přenesení daňové povinnosti a souhrnného hlášení. Dle Informace Generálního finanční ředitelství vydané v této souvislosti 19. listopadu 2013 se elektronická podání mohou zasílat prostřednictvím aplikace Elektronická podání pro daňovou správu, která je dostupná na adrese Pro tuto formu podání je nutný elektronický podpis. Informace GFŘ přímo neuvádí způsob podání elektronického daňového přiznání prostřednictvím datové schránky plátce, který je již běžně používán a který nevyžaduje elektronický podpis. Tento způsob podání bude možný i po 1. lednu Připomínáme však, že daňové přiznání je přes datovou schránku nutno podat ve speciálním elektronickém formátu (zaslání přiznání prostřednictvím datové schránky ve formátu pdf je nedostačující). Informace GFŘ dále uvádí, že finanční správa připravuje také možnost podání, při níž bude identita podatele ověřována způsobem využívaným při přihlašování do datové schránky. Jakmile bude tento nový způsob elektronické komunikace technicky možný, zveřejní finanční správa informaci, jak takové podání učinit. Tento nový způsob je zakotven v novele daňového řádu obsažené v zákonném opatření Senátu upravujícím rekodifikační novely daňových zákonů. Petr Toman, ptoman@kpmg.cz, tel.: Tomáš Havel, thavel@kpmg.cz, tel.:

5 Informace Generálního finančního ředitelství k problematice nerealizovaných kurzových rozdílů s ohledem na judikaturu Nejvyššího správního soudu Generální finanční ředitelství zveřejnilo 15. listopadu Informaci k problematice nerealizovaných kurzových rozdílů. V ní upozorňuje na to, že zákonné opatření Senátu o změně daňových zákonů novelizuje ustanovení zákona o daních z příjmů, které vymezuje základ daně z příjmů ve vztahu k účetnictví poplatníka. Bude tak jednoznačné, že nerealizované kurzové rozdíly budou zahrnuty do základu daně ve zdaňovacím období, v němž se o nich účtuje. Tato novelizace reaguje především na rozsudky Nejvyššího správního soudu č.j. 5 Afs 45/ a 5 Afs 56/ , podle kterých nejsou nerealizované kurzové zisky zdanitelným příjmem a mají být zahrnuty do základu daně až v okamžiku jejich realizace. Navzdory těmto závěrům soudu zastávala finanční správa názor, že i podle současného znění příslušného ustanovení se nerealizované kurzové rozdíly zahrnují daňově do období, v němž se o nich účtuje. GFŘ v Informaci připouští, že ještě do konce roku, resp. i u období započatých v roce 2013 (dokud nevstoupí v platnost zákonné opatření Senátu), může poplatník postupovat při zohlednění nerealizovaných kurzových rozdílů dle závěrů výše zmíněné judikatury. Musí přitom dodržet následující podmínky: současně s nerealizovanými kurzovými zisky vyloučit i nerealizované kurzové ztráty, nerealizované kurzové zisky/ztráty jednoznačně vymezit a stanovit, u kterých rozvahových položek v cizí měně se budou nerealizované kurzové rozdíly přesouvat do období jejich realizace (např. pohledávky či závazky a nikoliv např. valutová pokladna, devizové účty, cenné papíry v cizí měně, u nichž žádný další okamžik realizace nevzniká anebo u nichž se o kurzovém vlivu samostatně neúčtuje), v okamžiku realizace (např. uhrazením závazku či pohledávky v cizí měně) zahrnout skutečný zisk/ztrátu do základu daně. Obě varianty zohlednění nerealizovaných kurzových rozdílů se neliší v celkovém zdanění, rozdíl spočívá pouze v časovém rozložení do jednotlivých zdaňovacích období. Poplatníkům, kteří by chtěli pro rok 2013 postupovat dle judikatury Nejvyššího správního soudu, doporučujeme zvážit všechna případná rizika. Jsme připraveni pomoci Vám při posouzení Vaší konkrétní situace. Tomáš Kroupa, tkroupa@kpmg.cz, tel.: Alena Podhrádská, apodhradska@kpmg.cz, tel.: Změny v oblasti sociálního pojištění zaměstnanců vyslaných do České republiky V návaznosti na zákonné opatření Senátu bude od roku 2014 pro účely sociálního zabezpečení nově definován pojem zaměstnání, což přispěje k dalšímu sjednocování vymezení zaměstnání z pohledu sociálního a zdravotního pojištění. Tato změna může mít důsledek pro českou společnost, pro niž

6 pracují v režimu mezinárodního pronájmu pracovníci ze zemí EU nebo ze státu, s nímž Česká republika uzavřela mezinárodní smlouvu o sociálním zabezpečení, kterým nebyla udělena výjimka z účasti v českém pojistném systému (certifikát A1 v případě EU). Doposud za tyto zahraniční pracovníky, kteří měli povinnost platit sociální pojištění v České republice z důvodu výkonu práce pro českou společnost, vybíral a platil toto pojištění zahraniční zaměstnavatel, který měl povinnost registrovat v České republice pro tyto účely sebe i zaměstnance. Od roku 2014 přejde povinnost vybrat a platit sociální pojištění z odměny těchto pracovníků na českou společnost, u které vykonávají práci. Zahraniční zaměstnavatel by měl tyto zaměstnance deregistrovat pro účely sociálního pojištění k 31. prosinci 2013, česká společnost by je naopak měla registrovat k 1. lednu Uvedený krok přispěje ke sjednocení s přístupem uplatňovaným při výběru daně z příjmů fyzických osob a zdravotního pojištění za tyto pracovníky. Dále se mění povinnosti související se sociálním pojištěním smluvních zaměstnanců, tedy zahraničních zaměstnanců vyslaných pracovat do České republiky v režimu mezinárodního pronájmu pracovní síly ze země mimo EU, s níž Česká republika neuzavřela mezinárodní smlouvu o sociálním zabezpečení. Tito zaměstnanci, pokud byli povinně účastni důchodového pojištění v mateřské zemi, měli povinnost platit sociální pojištění v České republice teprve po uplynutí lhůty 270 dnů. Nově by tento časový test neměl být aplikován a česká společnost tak bude povinna odvádět za tyto zaměstnance sociální pojištění v České republice od prvního dne výkonu jejich práce v České republice. Zaměstnanci, kteří v České republice již pracují, avšak po dobu kratší než 270 dnů, tak budou od ledna 2014 účastni sociálního pojištění v České republice. Iva Krákorová, ikrakorova@kpmg.cz, tel.: Gabriela Vokněrová, gvoknerova@kpmg.cz, tel.: Nastává čas rozhodnutí o podřízení se novému korporátnímu právu V souvislosti s blížící se účinností nového občanského zákoníku a zákona o obchodních korporacích (ZOK) musí všechny obchodní společnosti bez rozdílu a bez ohledu na to, jakou podnikatelskou činností se zabývají, splnit některé statutární povinnosti vyplývající z přechodu na nové korporátní právo. Jde zejména o povinnost podřídit zakladatelské dokumenty a smlouvy s členy statutárních orgánů mandatorním ustanovením ZOK, a to do 30. června Povinnou revizi uvedených dokumentů je přitom vhodné spojit s rozhodnutím, zda společnost využije zákonné možnosti podřídit své vnitřní poměry novému zákonu jako celku (tzv. generální opt-in). Takový krok přinejmenším posílí právní jistotu společnosti, a to s ohledem na mnohdy konfliktní vztah mezi novou úpravou a úpravou v obchodním zákoníku, která by jinak byla pro vztahy mezi společností a jejími podílníky nadále aplikovatelná. Společnost, která se nové úpravě jako celku podřídí, tak bude mít mimo jiné jistotu, že se na ni již nevztahuje žádné z omezení obsažených v obchodním zákoníku (např. 196a). Na druhou stranu generální opt-in umožní obchodní společnosti využít kteroukoli z liberalizačních novinek, kterou nové korporátní právo přináší. Jde například o rozpuštění a výplatu rezervního fondu či základního kapitálu (s.r.o.), stanovení různých druhů podílů/akcií, snížení počtu členů představenstva či dozorčí rady, přechod na monistický systém řízení (a.s.), účast právnických osob v orgánech společnosti, rozhodování valné hromady per-rollam atd. Generální opt-in je přitom možné začít realizovat ještě v roce 2013 tak, aby byl účinný již od 1. ledna Martin Kofroň, mkofron@kpmg.cz, tel.:

7 INVESTIČNÍ POBÍDKY Změna veřejné podpory a investičních pobídek pro velké podniky od 1. července 2014 V návaznosti na ukončení aktuálního programového období EU vstoupí v platnost nová pravidla EU pro poskytování veřejné podpory. Aktuálně je připravován také nový koncept příslušné zákonné úpravy na lokální úrovni, který nové normy reflektuje. Nová pravidla pro poskytování veřejné podpory přinesou pro velké podniky mimo jiné významné snížení veřejné podpory pro dotační projekty a investiční pobídky, a to z aktuálních až 40 % na 25 %. Současně lze očekávat, že se zvýší administrativní náročnost celého procesu žádosti o investiční pobídky. Mezi nejvýznamnější změny patří: zpřísnění vymezení podporovaných aktivit v případě velkých podniků by veřejná podpora měla být poskytována pouze na počáteční investice nebo pro účely diverzifikace stávající produkce; zpřísnění prokazování motivačního účinku nově bude nutné prokázat skutečné důvody vedoucí k motivaci pro umístění investice do konkrétní lokality a současně uvést hypotetické srovnání, co by se stalo v případě, že by společnost podporu nezískala. Mimoto bude nutné předložit písemné doklady ilustrující daný model (analýzu ziskovosti projektu, srovnání místa realizace projektu s realizací v jiném regionu apod.); v případě podpory na diverzifikaci produkce musí způsobilé náklady převyšovat alespoň o 200 % účetní hodnotu znovu používaného majetku v roce, jež předchází roku zahájení prací aj. Nové pokyny EU k regionální podpoře, které byly zveřejněny v průběhu června letošního roku, posunuly účinnost nových pravidel na 1. červenec V důsledku toho je možné podávat žádosti o investiční pobídky ve stávajícím režimu, výhodnějším pro velké podniky, ještě na přelomu ledna a února Tomáš Kroupa, tkroupa@kpmg.cz, tel.: Karin Osinová kosinova@kpmg.cz, tel.: Evropská komise navrhuje novelu směrnice o zdanění mateřských a dceřiných společností Evropská komise předložila návrh na novelizaci směrnice o systému zdanění mateřských a dceřiných společností 2011/96/EU, jehož deklarovaným cílem je vyloučit mezery ve směrnici, které umožňují společnostem optimalizovat daně tak, že se jim v konečném důsledku zcela vyhnou. Podobně jako na platformě OECD a zemí G20, kde se nyní intenzivně diskutuje o akčním plánu BEPS (Base erosion and profit shifting), je rovněž na úrovní EU již od prosince 2012 předmětem diskuse akční plán, jehož cílem je koordinovaný postup členských zemí v boji proti agresivnímu daňovému EU

8 plánování. Návrh na novelizaci zmíněné směrnice představuje jeden z kroků realizace akčního plánu EU. Primárním cílem a smyslem směrnice bylo vždy zabránit ekonomickému dvojímu zdanění podílů na zisku u jednotlivých členů nadnárodních skupin společností. Toho se dosahuje osvobozením vyplacených dividend z jednoho státu od srážkové daně a zároveň vynětím ze zdanění nebo zápočtem daně na straně příjemce dividendy ve druhém státě. Komise navrhuje další pravidla, která by zamezila zneužívání principů směrnice: 1) Členské státy by měly přijmout taková opatření, na jejichž základě by výhody plynoucí ze směrnice byly poskytovány pouze tehdy, bude-li mít uspořádání podnikatelských aktivit skutečný ekonomický obsah. Zejména by tedy neměly být společnostem k dispozici v případě umělého uspořádání, jehož podstatným cílem bude získání daňové výhody, která by jim jinak nepříslušela. Návrh obsahuje příklady situací, které by byly relevantní při posouzení takového umělého uspořádání. Příkladem je holdingová společnost integrovaná v podobě tzv. poštovní schránky bez ekonomické podstaty činnosti do celkové struktury podnikání tak, aby společnost dosáhla osvobození od srážkové daně. 2) Další navrhovanou změnou je odmítnutí výhod směrnice pro tzv. hybridní půjčky. Jedná se o případy, v nichž je půjčka považována v jednom státě za dluh, zatímco ve druhém státě za vklad do kapitálu. Z daňového hlediska jsou pak úroky v jednom státě daňově odečitatelné, zatímco ve druhém jsou příjmy jakožto dividendy osvobozeny. Směrnice již dnes obsahuje ustanovení, které umožňuje členským státům aplikovat domácí pravidla zamezující zneužívání směrnice. V současné době do jisté míry záleží na tom, jaká pravidla mají jednotlivé státy na lokální úrovni. Praktický dopad začlenění takového konkrétního ustanovení do směrnice bude pravděpodobně významný. Lze očekávat, že daňové správy členských států budou mnohem častěji využívat tato ustanovení, či že domácí soudy se budou častěji dotazovat na jejich interpretaci Soudního dvora EU. Návrh počítá s implementací členskými státy do 31. prosince Předtím musí návrh projít celým schvalovacím procesem v EU, musí tedy být schválen Evropským parlamentem a především samotnými členskými státy. Luděk Vacík, lvacik@kpmg.cz, tel.: Lenka Fialková, lfialkova@kpmg.cz, tel.: JUDIKATURA Aktuální judikatura Nejvyššího správního soudu k problematice solárního odvodu Nejvyšší správní soud (NSS) vydal v poslední době dva rozsudky, které mohou být významné pro některé skupiny provozovatelů fotovoltaických elektráren. Rozhodnutí se týkají uplatnění odvodu z elektřiny ze slunečního záření, jejž zavedla novela zákona o podpoře obnovitelných zdrojů energie. Odvodu podle tohoto zákona podléhala podpora hrazená výrobcům fotovoltaické elektřiny vyrobené v letech 2011 až 2013ze solární energie, a to v zařízeních uvedených do provozu v letech 2009 a Od odvodu byla osvobozena elektřina vyrobená v malých výrobnách (zařízeních s instalovaným výkonem do 30 kw) umístěných na střechách nebo obvodových zdech budov. Zákonem

9 o podporovaných zdrojích energie, přijatým v průběhu roku 2012, pak byly některé parametry odvodu upraveny a osvobození od odvodu bylo rozšířeno na veškeré malé výrobny bez ohledu na to, kde jsou instalovány. První ze zmiňovaných rozhodnutí NSS (č. j. 9 Afs 25/ ze dne 7. listopadu 2013) se týká okamžiku, od nějž se mělo aplikovat rozšířené osvobození pro malé výrobny. Orgány finanční správy zastávají názor, že osvobození od odvodu rozšířené na malé fotovoltaické elektrárny, které nejsou umístěny na střešní konstrukci nebo obvodové zdi budov, nabývá účinnosti ke dni 1. ledna Naproti tomu NSS konstatoval, že rozsah osvobození byl legislativou rozšířen již s účinností od 30. května S ohledem na tento rozsudek by se pro dotčené provozovatele mohla otevřít určitá možnost získat zpět částku odvodu sraženého za období od května do prosince roku Další z předmětných rozsudků NSS (č. j. 1 Afs 76/ ze dne 23. října 2013) se zabývá otázkou, jaký procesní přístup by měl být zvolen v případě jednotlivých výrobců ohledně posuzování námitky protiústavního působení odvodu z důvodu tzv. rdousícího efektu. V nálezu Pl. ÚS 17/11 ze dne 15. května 2012, o kterém jsme Vás ve Finančních aktualitách již informovali, vyhodnotil Ústavní soud solární odvod v obecné rovině jako souladný s ústavním pořádkem. Připustil nicméně, že v některých individuálních případech by uplatnění tohoto odvodu mohlo mít na výrobce elektřiny likvidační dopad, a tedy by mohlo působit protiústavně. V návaznosti na výše zmíněný nález řešily správní soudy celou řadu žalob a kasačních stížností výrobců solární elektřiny, kteří argumentovali mimo jiné právě rdousícím efektem odvodu. Zatímco až do nedávné doby byli tito výrobci před NSS s tímto argumentem neúspěšní, uvedeným rozhodnutím prvního senátu byla jedna z těchto kauz postoupena rozšířenému senátu NSS. Rozšířený senát bude muset zodpovědět otázku, zda se námitkou rdousícího efektu odvodu má věcně zabývat finanční orgán v řízení o stížnosti výrobců na postup plátce daně nebo zda je třeba využít jiných institutů daňového práva (např. posečkání daně, prominutí daně). Avšak vzhledem k tomu, že platná legislativa neobsahuje žádný institut nebo postup, jenž by individuální zohlednění situace jednotlivých výrobců při aplikaci odvodu umožnil, je pravděpodobné, že praktické naplnění požadavků Ústavního soudu se neobejde bez nutnosti přijetí dodatečného legislativního nebo exekutivního opatření. Jana Pytelková Svobodová jsvobodova@kpmg.cz, tel.: SLOVENSKO Povinnosť elektronického doručovania finančnej správe od 1. januára 2014 Od 1. januára 2014 vzniká určitému okruhu osôb, o. i. daňovým subjektom, ktorí sú platiteľmi dane z pridanej hodnoty, povinnosť doručovať finančnej správe (daňové úrady, colné úrady, Finančné riaditeľstvo SR) podania výlučne elektronickými prostriedkami. Nová povinnosť elektronickej komunikácie sa od 1. januára 2014 vzťahuje na všetky podania, napr. daňové priznanie k DPH, daňové priznanie k dani z príjmov, žiadosti, odvolania a akékoľvek iné podania orgánom finančnej správy. Prílohy k podaniu zákon umožňuje doručovať aj inak ako elektronickými prostriedkami.

10 Podanie urobené elektronickými prostriedkami bude musieť byť podpísané zaručeným elektronickým podpisom osoby, ktorá ho podáva, alebo podané v súlade s dohodou o elektronickom doručovaní podľa 13 ods. 5 Daňového poriadku. Finančná správa by mala od 1. januára 2014 zaviesť nový portál, prostredníctvom ktorého by sa mali elektronické podania doručovať. Tiež sa očakáva nová verzia programu edane prispôsobená novej legislatíve. Technické detaily zatiaľ neboli zverejnené. Osoby, na ktoré sa vzťahuje povinná elektronická komunikácia, od 1. januára 2014 už nebudú môcť doručovať žiadne podania finančnej správe písomne. Takéto podania budú neúčinné, pretože nebudú urobené predpísanou formou. Ak Vaša spoločnosť: doposiaľ doručovala finančnej správe podania elektronickými prostriedkami na základe dohody o spôsobe doručovania písomností uzatvorenej podľa 20 ods. 8 zákona č. 511/1992 Z. z. o správe daní a poplatkov, tento spôsob už nebude od 1. januára 2014 možný. Odo dňa 31. decembra 2013 dochádza zo strany finančnej správy SR k jednostrannej výpovedi takýchto starých dohôd. V takom prípade je potrebné do 31. decembra 2013 vykonať potrebné kroky, aby Vaša spoločnosť mohla od 1. januára 2014 doručovať podania: o na základe novej dohody o elektronickom doručovaní uzatvorenej podľa 13 ods. 5 Daňového poriadku, alebo o podpísané zaručeným elektronickým podpisom (ZEP). má uzatvorenú novú dohodu podľa 13 ods. 5 Daňového poriadku, táto ostáva v platnosti a na jej základe je možné doručovať podania správcovi dane aj po 31. decembri už aj doposiaľ využívala pri komunikácii s finančnou správou ZEP, tento spôsob zostane v platnosti, v súlade s pravidlami účinnými od 1. januára Michaela Stachová, mstachova@kpmg.sk, KRÁTCE GFŘ upozorňuje na svých webových stránkách na upravené daňové tiskopisy za rok Správce daně zveřejňuje čísla bankovních účtů poskytovatelů zdanitelných plnění v registru plátců DPH, jejž naleznete na webových stránkách Finanční správy ČR v sekci Daňový portál či na adrese Od 1. ledna 2014 bude ručení za nezaplacenou daň dle 109 odst. 2 písm. c) zákona o DPH správcem daně aplikováno v plném rozsahu. GFŘ dále upozorňuje na změny v dani z nemovitostí od 1. ledna Bližší informace naleznete v tiskové zprávě Změny u daně z nemovitostí na následujícím odkazu: GFŘ informuje o aktualizovaném přehledu platných dohod České republiky o výměně informací v daňových záležitostech (TIEA Tax Information Exchange Agreement), v němž nově přibyla smlouva s Kajmanskými ostrovy. Dále konstatuje, že Úmluva Rady Evropy o vzájemné správní pomoci v daňových záležitostech se začne uplatňovat od 1. února Vedle států, s nimiž může výměna informací probíhat na základě smlouvy o zamezení dvojího zdanění či smlouvy o výměně informací, se jedná o další nástroj, na jehož základě může Finanční správa ČR spolupracovat s daňovými správami jiných států. Nově se bude jednat o Kostariku, Argentinu a Ghanu. Ministerstvo financí zveřejnilo na svých webových stránkách přehled platných smluv České republiky o zamezení dvojího zdanění v oboru daní z příjmu, resp. z příjmu a z majetku podle

11 stavu k 1. prosinci Zároveň informovalo o podpisu smlouvy o zamezení dvojímu zdanění s Republikou Kosovo. Vláda v demisi souhlasila s návrhem zákona, který pro cizince dlouhodobě žijící a pracující v České republice navrhuje nový druh povolení. Takzvaná zaměstnanecká karta by měla cizincům usnadnit získat povolení k práci a ubytování v ČR; stejně tak by měla přinést úlevu úředníkům. Vláda požádá Poslaneckou sněmovnu o schválení zákona ve zrychleném režimu již v prvním čtení. Ministerstvo financí shrnuje hlavní kroky, které směřují k podepsání dohody FATCA. Jakmile budou dokončena expertní jednání o textu návrhu této dohody, bude do připomínkového řízení rozeslán návrh na sjednání dohody a následně návrh českého prováděcího zákona (předpokládaný vstup v účinnost 1. ledna 2015). OECD vyzývá veřejnost k předkládání komentářů k návrhu technických změn, které mají být zakomponovány do aktualizované modelové smlouvy OECD Komentáře bude přijímat do 15. ledna 2014 na ové adrese taxtreaties@oecd.org. Bližší informace naleznete na následujícím odkazu: Pro občany USA budou při platbě zdravotního pojištění platit stejné podmínky jako pro Čechy. Ministr práce a sociálních věcí podepsal dodatek ke Smlouvě mezi Českou republikou a Spojenými státy americkými o sociálním zabezpečení z roku Dodatek smlouvy zamezí situaci, kdy by občan USA vyslaný k výkonu práce k dceřiným americkým společnostem v ČR musel platit zdravotní pojištění jak v ČR, tak v USA. Současná občanská sdružení mohou přistoupit k transformaci na obecně prospěšné společnosti v souladu se zákonem č. 68/2013 Sb. O změně právní formy podle tohoto zákona lze rozhodnout pouze do konce letošního roku. V případě, že tak neučiní, budou se od 1. ledna 2014 považovat za spolek podle nového občanského zákoníku. 1. prosince byl spuštěn eportál České správy sociálního zabezpečení. Vybrané služby a informace, jež si klient nově opatří elektronicky, byly dosud dostupné jen při osobním kontaktu s pracovníky úřadu nebo korespondenčně. Portál je určen prakticky pro všechny občany, kteří chtějí zjistit, jaké údaje o nich ČSSZ eviduje, popřípadě těm, kteří chtějí získat konkrétní výpis nebo podat žádost. Informace zde obsažené jsou obecného charakteru a nejsou určeny k řešení situace konkrétní osoby či subjektu. Ačkoliv se snažíme zajistit, aby poskytované informace byly přesné a aktuální, nelze zaručit, že budou odpovídat skutečnosti k datu, ke kterému jsou doručeny, či že budou platné i v budoucnosti. Bez důkladného prošetření konkrétní situace a řádné odborné konzultace by neměla být na základě těchto informací činěna žádná opatření.

Kapitola 2. Předmět daně

Kapitola 2. Předmět daně Informace k publikaci Kraj a obec v pozici plátce DPH ve vazbě změny v oblasti DPH provedené s účinností od 1. 1. 2014 v rámci zákonného opatření Senátu Publikace Kraj a obec v pozici plátce je zpracována

Více

AKTUÁLNĚ Z DAŇOVÉ A ÚČETNÍ LEGISLATIVY. 06_2011 červenec, srpen 2011 OBSAH

AKTUÁLNĚ Z DAŇOVÉ A ÚČETNÍ LEGISLATIVY. 06_2011 červenec, srpen 2011 OBSAH SP Audit, s.r.o. Murmanská 1475 100 00 Praha 10 tel., fax: +420-295560374 tel.: +420-602150252 e-mail: spaudit@spaudit.cz internet: www.spaudit.cz AKTUÁLNĚ Z DAŇOVÉ A ÚČETNÍ LEGISLATIVY 06_2011 červenec,

Více

Informace k daňovému posouzení povinností poskytovatelů přepravních služeb (UBER)

Informace k daňovému posouzení povinností poskytovatelů přepravních služeb (UBER) Generální finanční ředitelství Lazarská 15/7, 117 22 Praha 1 Sekce metodiky a výkonu daní Č. j. 43631/17/7100-20116-050701 Informace k daňovému posouzení povinností poskytovatelů přepravních služeb (UBER)

Více

NEWS 4/2011. News č. 4/2011 REFORMNÍ ZÁKONY PŘIPRAVOVANÉ VLÁDOU ČESKÉ REPUBLIKY

NEWS 4/2011. News č. 4/2011 REFORMNÍ ZÁKONY PŘIPRAVOVANÉ VLÁDOU ČESKÉ REPUBLIKY News č. 4/2011 REFORMNÍ ZÁKONY PŘIPRAVOVANÉ VLÁDOU ČESKÉ REPUBLIKY Současná vláda České republiky již od svého ustavení slibovala veřejnos reformu veřejných financí, jejímž cílem by mělo být zejména zastavení

Více

AKTUÁLNĚ Z DAŇOVÉ A ÚČETNÍ LEGISLATIVY. 02_2013 únor 2013 OBSAH

AKTUÁLNĚ Z DAŇOVÉ A ÚČETNÍ LEGISLATIVY. 02_2013 únor 2013 OBSAH SP Audit, s.r.o. Murmanská 1475 100 00 Praha 10 tel., fax: +420-295560374 tel.: +420-602150252 e-mail: spaudit@spaudit.cz internet: www.spaudit.cz AKTUÁLNĚ Z DAŇOVÉ A ÚČETNÍ LEGISLATIVY 02_2013 únor 2013

Více

1. Vyhláška k provedení zákonného opatření Senátu o dani z nabytí nemovitých věcí

1. Vyhláška k provedení zákonného opatření Senátu o dani z nabytí nemovitých věcí Přehled aktualit 1. Vyhláška k provedení zákonného opatření Senátu o dani z nabytí nemovitých věcí Dotčené předpisy: zákonné opatření Senátu o dani z nabytí nemovitých věcí (č. 340/2013 Sb.) Prováděcí

Více

4.6 Osoby oprávněné k podílu na zisku

4.6 Osoby oprávněné k podílu na zisku ÚČETNÍ A DAŇOVÉ SOUVISLOSTI ZÁKONA O OBCHODNÍCH KORPORACÍCH 4.6 Osoby oprávněné k podílu na zisku Dle 34 ZOK náleží právo na podíl na zisku především společníkům. Společníci se podílejí na zisku v poměru

Více

Týká se všech plátců právnických osob, popřípadě osob, které se za právnické osoby pro

Týká se všech plátců právnických osob, popřípadě osob, které se za právnické osoby pro Generální finanční ředitelství Sekce metodiky a výkonu daní Odbor nepřímých daní č.j.: 4040/4/700-2002-02287, ve znění Dodatku č., č.j. : 345/5n00-206-02287 V Praze dne 2.. 205 Informace GFŘ - k povinnému

Více

Manažerská ekonomika Daně

Manažerská ekonomika Daně DANĚ (zkouška č. 5) Cíl předmětu Učivo se zaměřuje na komplexní zobrazení daňového systému České republiky a na základní konstrukční prvky a přístupy k přímým a nepřímým daním. Dále jde o objasnění systému

Více

Obsah. 1. Dlouhodobý nehmotný a hmotný majetek 11

Obsah. 1. Dlouhodobý nehmotný a hmotný majetek 11 Obsah 1. Dlouhodobý nehmotný a hmotný majetek 11 1.1 Hmotný majetek v účetnictví a u daně z příjmů 11 1.1.1 Hmotný majetek 11 1.1.2 Dlouhodobý hmotný majetek (DHM) 12 1.1.2.1 Vymezení 12 1.1.2.2 Schéma

Více

Daň z příjmů právnických osob v roce 2008. Petr Neškrábal 30. ledna 2008

Daň z příjmů právnických osob v roce 2008. Petr Neškrábal 30. ledna 2008 Daň z příjmů právnických osob v roce 2008 Petr Neškrábal 30. ledna 2008 Sazba daně 21% od 1. 1. 2008 20% od 1. 1. 2009 19% od 1. 1. 2010 Pro stanovení daně se použije sazba daně účinná k prvnímu dni zdaňovacího

Více

Rejstřík Finančního, daňového a účetního bulletinu ročník 2013

Rejstřík Finančního, daňového a účetního bulletinu ročník 2013 Rejstřík Finančního, daňového a účetního bulletinu ročník 2013 Legenda Číslo před lomítkem označuje číslo časopisu, číslo za lomítkem označuje stranu v daném vydání. Daň z přidané hodnoty Ing. Václav Benda

Více

Zdanění příjmů veřejně prospěšného poplatníka v 2016

Zdanění příjmů veřejně prospěšného poplatníka v 2016 Zdanění příjmů veřejně prospěšného poplatníka v 2016 Předmětem daně z příjmů jsou od roku 2014 rovněž příjmy, které dříve podléhaly dani dědické a dani darovací. Veřejně prospěšné poplatníky lze zjednodušeně

Více

Zdaňování příjmů podle 7 ZDP

Zdaňování příjmů podle 7 ZDP Zdaňování příjmů podle 7 ZDP Jedná se o příjmy ze samostatné činnosti dle 7 odst. 1 ZDP: a) příjem ze zemědělské výroby, lesního a vodního hospodářství, b) příjem ze živnostenského podnikání, c) příjem

Více

Novely zákonů o daních z příjmů, o dani z nemovitostí a o dani dědické, dani darovací a dani z převodu nemovitostí

Novely zákonů o daních z příjmů, o dani z nemovitostí a o dani dědické, dani darovací a dani z převodu nemovitostí Novely zákonů o daních z příjmů, o dani z nemovitostí a o dani dědické, dani darovací a dani z převodu nemovitostí Daně z příjmů Dne 19. prosince 2008 podepsal prezident republiky novelu zákona o daních

Více

OBSAH PUBLIKACE. 1.1 Přehled změn v oblasti DPH od vstupu ČR do EU

OBSAH PUBLIKACE. 1.1 Přehled změn v oblasti DPH od vstupu ČR do EU strana 1 Obsah Aktuální výklady a komentáře k dani z přidané hodnoty s CD-ROMem A Základní informace v oblasti uplatňování DPH A 1 Oblast úpravy DPH 1.1 Přehled změn v oblasti DPH od vstupu ČR do EU A

Více

Zdaňování příjmů podle 7 ZDP

Zdaňování příjmů podle 7 ZDP Zdaňování příjmů podle 7 ZDP Jedná se o příjmy ze samostatné činnosti dle 7 odst. 1 ZDP: a) příjem ze zemědělské výroby, lesního a vodního hospodářství, b) příjem ze živnostenského podnikání, c) příjem

Více

V souvislosti s novým 17b byla provedena úprava v souvisejících ustanoveních jako např. v 19 odst. 12 a v 20a zákona.

V souvislosti s novým 17b byla provedena úprava v souvisejících ustanoveních jako např. v 19 odst. 12 a v 20a zákona. Informace Generálního finančního ředitelství k novele zákona č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů, ve znění pozdějších předpisů, provedené zákonem č. 267/2014 Sb. o změně zákona o daních z příjmů a změně

Více

Zápis z jednání Koordinačního výboru s Komorou daňových poradců ČR ze dne 21. 1. 2015

Zápis z jednání Koordinačního výboru s Komorou daňových poradců ČR ze dne 21. 1. 2015 Zápis z jednání Koordinačního výboru s Komorou daňových poradců ČR ze dne 21. 1. 2015 UZAVŘENÝ PŘÍSPĚVEK ke dni 21. 1. 2015 - seznam - Daň z příjmů 440/17.12.14 Určení výše odpovídajícího pojistného pro

Více

Seznam souvisejících právních předpisů...18

Seznam souvisejících právních předpisů...18 Obsah Seznam souvisejících právních předpisů...18 1 Daně...24 1.1 Daň z příjmů fyzických osob obecně...24 1.1.1 Dílčí základy...24 1.1.2 Výdaje (náklady) u jednotlivých dílčích základů...28 1.1.3 Procentní

Více

OBSAH EDITORIAL...10. Zákon o daních z příjmů s komentářem...11 Úvod... 11

OBSAH EDITORIAL...10. Zákon o daních z příjmů s komentářem...11 Úvod... 11 OBSAH EDITORIAL..........................................................10 Zákon o daních z příjmů s komentářem...................................11 Úvod..............................................................

Více

Zkratky a úplné názvy předpisů použitých v publikaci 10. Úvod 11

Zkratky a úplné názvy předpisů použitých v publikaci 10. Úvod 11 Zkratky a úplné názvy předpisů použitých v publikaci 10 Úvod 11 1 Novela zákona o DPH od 1. 4. 2011 13 1 Oblasti, kterých se týká novela zákona o DPH 19 2 Změny zákona o DPH spočívající ve změně místa

Více

AKTUÁLNĚ Z DAŇOVÉ A ÚČETNÍ LEGISLATIVY. 05_2014 červenec 2014 OBSAH

AKTUÁLNĚ Z DAŇOVÉ A ÚČETNÍ LEGISLATIVY. 05_2014 červenec 2014 OBSAH SP Audit, s.r.o. Murmanská 1475 100 00 Praha 10 tel., fax: +420-295560374 tel.: +420-602150252 e-mail: spaudit@spaudit.cz internet: www.spaudit.cz AKTUÁLNĚ Z DAŇOVÉ A ÚČETNÍ LEGISLATIVY 05_2014 červenec

Více

AKTUÁLNĚ Z DAŇOVÉ A ÚČETNÍ LEGISLATIVY. 07_2011 září 2011 OBSAH

AKTUÁLNĚ Z DAŇOVÉ A ÚČETNÍ LEGISLATIVY. 07_2011 září 2011 OBSAH SP Audit, s.r.o. Murmanská 1475 100 00 Praha 10 tel., fax: +420-295560374 tel.: +420-602150252 e-mail: spaudit@spaudit.cz internet: www.spaudit.cz AKTUÁLNĚ Z DAŇOVÉ A ÚČETNÍ LEGISLATIVY 07_2011 září 2011

Více

OBSAH 1. DlouhoDobý nehmotný a hmotný majetek 11

OBSAH 1. DlouhoDobý nehmotný a hmotný majetek 11 OBSAH 3 OBSAH 1. DlouhoDobý nehmotný a hmotný majetek 11 1.1 Hmotný majetek v účetnictví a u daní z příjmů 11 1.1.1 Hmotný majetek 11 1.1.2 dlouhodobý hmotný majetek (dhm) 12 1.1.2.1 Vymezení 12 1.1.2.2

Více

327/23.02.11 - Mzdové náklady členů statutárních orgánů obchodních společností a družstev v případech tzv. souběhu výkonu funkce a pracovního poměru

327/23.02.11 - Mzdové náklady členů statutárních orgánů obchodních společností a družstev v případech tzv. souběhu výkonu funkce a pracovního poměru Generální finanční ředitelství Lazarská 7, Praha 1, 117 22 Zápis z jednání Koordinačního výboru s Komorou daňových poradců ČR konaného dne 23.2. 2011-1. část PROJEDNANÉ PŘÍSPĚVKY Příspěvek uzavřen k 23.2.

Více

Daňový kalendář. 3. březen (pondělí) 10. březen (pondělí) 11. březen (úterý) 14. březen (pátek ) 17. březen (pondělí) 18.

Daňový kalendář. 3. březen (pondělí) 10. březen (pondělí) 11. březen (úterý) 14. březen (pátek ) 17. březen (pondělí) 18. Daňový kalendář 3. březen (pondělí) Daň z příjmů Podání vyúčtování daně vybírané srážkou podle zvláštní sazby daně za zdaňovací období 2007 10. březen (pondělí) Pojistné na důchodové zabezpečení a příspěvek

Více

10 NEJDŮLEŽITĚJŠÍCH DAŇOVÝCH ZMĚN PRO ÚSPĚŠNÉ ZAHÁJENÍ ROKU 2015

10 NEJDŮLEŽITĚJŠÍCH DAŇOVÝCH ZMĚN PRO ÚSPĚŠNÉ ZAHÁJENÍ ROKU 2015 10 NEJDŮLEŽITĚJŠÍCH DAŇOVÝCH ZMĚN PRO ÚSPĚŠNÉ ZAHÁJENÍ ROKU 2015 LEDEN 2015 1/5 1. POVINNOST PODÁVAT VEŠKERÁ DAŇOVÁ PŘIZNÁNÍ/HLÁŠENÍ ELEKTRONICKY Má-li daňový subjekt nebo jeho zástupce zpřístupněnu datovou

Více

DPH. Je hlavní nepřímou daní v ČR,

DPH. Je hlavní nepřímou daní v ČR, Je hlavní nepřímou daní v ČR, DPH Upravena zákonem č. 235/2004 Sb., o DPH (dále ZDPH), přijatým v souvislosti se vstupem ČR do EU, Je vybírána plátci DPH od poplatníků (koncových spotřebitelů v ceně zboží

Více

AKTUÁLNĚ Z DAŇOVÉ A ÚČETNÍ LEGISLATIVY. 02_2017 březen 2017 OBSAH

AKTUÁLNĚ Z DAŇOVÉ A ÚČETNÍ LEGISLATIVY. 02_2017 březen 2017 OBSAH SP Audit, s.r.o. Murmanská 1475 100 00 Praha 10 tel., fax: +420-295560374 tel.: +420-602150252 e-mail: spaudit@spaudit.cz internet: www.spaudit.cz AKTUÁLNĚ Z DAŇOVÉ A ÚČETNÍ LEGISLATIVY 02_2017 březen

Více

Osnovy k rekvalifikačnímu kurzu účetnictví

Osnovy k rekvalifikačnímu kurzu účetnictví Osnovy k rekvalifikačnímu kurzu účetnictví (vyučovací hodina = 5 minut) Poučení o bezpečnosti a ochraně zdraví při práci 1 Právní úprava účetnictví 2 podstata, význam a funkce účetnictví právní úprava

Více

AKTUÁLNĚ K NOVÉMU OBČANSKÉMU ZÁKONÍKU A DALŠÍM ZMĚNÁM

AKTUÁLNĚ K NOVÉMU OBČANSKÉMU ZÁKONÍKU A DALŠÍM ZMĚNÁM AKTUÁLNĚ K NOVÉMU OBČANSKÉMU ZÁKONÍKU A DALŠÍM ZMĚNÁM Tento materiál si můžete pohodlně stáhnout nebo přečíst v pdf podobě na: http://sdrv.ms/ys4lez (soubor Aktuality 17 09 2013). Tento materiál určený

Více

Financování obcí a aktuální vývoj veřejných financí. Ministerstvo financí červen 2014

Financování obcí a aktuální vývoj veřejných financí. Ministerstvo financí červen 2014 Financování obcí a aktuální vývoj veřejných financí Ministerstvo financí červen 2014 Obsah 1. Výsledky hospodaření obcí za rok 2013 2. Rozpočtové určení daní od roku 2013 3. Kritérium počet dětí MŠ a žáků

Více

Reforma přímých daní a odvodů. III. pilíř daňové reformy. Miroslav Kalousek ministr financí 18. března 2011

Reforma přímých daní a odvodů. III. pilíř daňové reformy. Miroslav Kalousek ministr financí 18. března 2011 Reforma přímých daní a odvodů III. pilíř daňové reformy Miroslav Kalousek ministr financí 18. března 2011 Cíle daňové reformy Jednoduchý a přehledný systém Dlouhodobá stabilita bez nesystémových zásahů

Více

1. Dlouhodobý nehmotný a hmotný majetek Hmotný majetek v účetnictví a u daní z příjmů Hmotný majetek 11

1. Dlouhodobý nehmotný a hmotný majetek Hmotný majetek v účetnictví a u daní z příjmů Hmotný majetek 11 obsah 3 Obsah 1. Dlouhodobý nehmotný a hmotný majetek 11 1.1 Hmotný majetek v účetnictví a u daní z příjmů 11 1.1.1 Hmotný majetek 11 1.1.2 Dlouhodobý hmotný majetek (DHM) 12 1.1.2.1 Vymezení 12 1.1.2.2

Více

Informace GFŘ. 1. Za závažná porušení plnění povinností plátce pro účely aplikace institutu nespolehlivého plátce se považují situace kdy:

Informace GFŘ. 1. Za závažná porušení plnění povinností plátce pro účely aplikace institutu nespolehlivého plátce se považují situace kdy: GENERÁLNÍ FINANČNÍ ŘEDITELSTVÍ Lazarská 15/7, 117 22 Praha 1 Sekce metodiky a výkonu daní č.j.: 101/13-121002-506729, ve znění Dodatku č. 1, č.j. 55 366/13/7001-21002-012287 a Dodatku č. 2, č.j. 38 461/14/7001-21002-012287

Více

AKTUÁLNĚ Z DAŇOVÉ A ÚČETNÍ LEGISLATIVY. 02_2014 únor 2014 OBSAH

AKTUÁLNĚ Z DAŇOVÉ A ÚČETNÍ LEGISLATIVY. 02_2014 únor 2014 OBSAH SP Audit, s.r.o. Murmanská 1475 100 00 Praha 10 tel., fax: +420-295560374 tel.: +420-602150252 e-mail: spaudit@spaudit.cz internet: www.spaudit.cz AKTUÁLNĚ Z DAŇOVÉ A ÚČETNÍ LEGISLATIVY 02_2014 únor 2014

Více

OBSAH. Seznam zkratek O autorech Úvod... 15

OBSAH. Seznam zkratek O autorech Úvod... 15 OBSAH Seznam zkratek................................................ 12 O autorech.................................................... 13 Úvod........................................................ 15

Více

Zkratky a úplné názvy předpisů a pokynů používaných v publikaci 10. Úvod 15. 1 Právní úprava společnosti s ručením omezeným 17

Zkratky a úplné názvy předpisů a pokynů používaných v publikaci 10. Úvod 15. 1 Právní úprava společnosti s ručením omezeným 17 Zkratky a úplné názvy předpisů a pokynů používaných v publikaci 10 Úvod 15 1 Právní úprava společnosti s ručením omezeným 17 1 Sídlo s. r. o. v bytě, který je v podílovém vlastnictví manželů 20 2 Povinné

Více

Daňové aspekty transakcí u nemovitostí. Eva Zemanová EY

Daňové aspekty transakcí u nemovitostí. Eva Zemanová EY u nemovitostí Eva Zemanová EY Typy transakcí a transakční daně: asset deal share deal vklady přeměny Daň z příjmů u prodávajícího DPH Daň z nabytí (z převodu) nemovitých věcí Page 2 Asset deal: Zdanění

Více

10. funkční období. Návrh zákona, kterým se mění některé zákony v souvislosti s přijetím zákona o evidenci tržeb

10. funkční období. Návrh zákona, kterým se mění některé zákony v souvislosti s přijetím zákona o evidenci tržeb 201 10. funkční období 201 Návrh zákona, kterým se mění některé zákony v souvislosti s přijetím zákona o evidenci tržeb (Navazuje na sněmovní tisk č. 514 ze 7. volebního období PS PČR) Lhůta pro projednání

Více

obsah / 3 / Úvod 9 OBSAH

obsah / 3 / Úvod 9 OBSAH obsah Úvod 9 1. Než začneme podnikat 11 1.1 Srovnání základních konstrukčních prvků daní z příjmů 12 1.1.1 Předmět daně 13 1.1.2 Osvobození 14 1.1.3 Samostatný základ daně 15 1.1.4 Základ daně 16 1.1.4.1

Více

Duben duben (pondělí)

Duben duben (pondělí) Duben 2019 1. duben (pondělí) a) Podání přiznání a zaplacení daně z příjmů za rok 2018 v neprodloužené lhůtě. Zálohy na daň zaplacené v průběhu zdaňovacího období 2018 se započtou na úhradu skutečné daně

Více

1 PODNIKATELSKÉ SESKUPENÍ, KONCERNY, MATEŘSKÉ A DCEŘINÉ SPOLEČNOSTI V KONCERNOVÉM PRÁVU

1 PODNIKATELSKÉ SESKUPENÍ, KONCERNY, MATEŘSKÉ A DCEŘINÉ SPOLEČNOSTI V KONCERNOVÉM PRÁVU Obsah 1 PODNIKATELSKÉ SESKUPENÍ, KONCERNY, MATEŘSKÉ A DCEŘINÉ SPOLEČNOSTI V KONCERNOVÉM PRÁVU......... 2 1.1 Obecná právní úprava obchodního zákoníku a pojmy zde použité..... 2 1.2 Ovládací smlouva podle

Více

Obsah. O autorech... XI Seznam zkratek... XII Úvod... XIV

Obsah. O autorech... XI Seznam zkratek... XII Úvod... XIV Obsah O autorech.... XI Seznam zkratek... XII Úvod... XIV 1 Základní principy daně z příjmů fyzických a právnických osob... 1 1.1 Vymezení pojmu daň.... 1 1.2 Legislativní východiska... 2 1.3 Členění zákona

Více

Přehled platných smluv České republiky o zam ezení dvojího zdan ěn í

Přehled platných smluv České republiky o zam ezení dvojího zdan ěn í O bsah Obsah Ú vod...п Seznam předpisů dostupných na www.anag.cz... 12 ZÁKON O DANÍCH Z PŘÍJMŮ - přehled z m ě n... 14 Zákon č. 586/1992 Sb o daních z p říjm ů... 19 Příloha č. 1 k zákonu č. 586/1992 Sb...223

Více

ZÁKON. ze dne , kterým se mění zákon č. 191/2012 Sb., o evropské občanské iniciativě. Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky:

ZÁKON. ze dne , kterým se mění zákon č. 191/2012 Sb., o evropské občanské iniciativě. Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky: V l á d n í n á v r h ZÁKON ze dne... 2013, kterým se mění zákon č. 191/2012 Sb., o evropské občanské iniciativě Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky: Čl. I Zákon č. 191/2012 Sb., o evropské

Více

DPH. Je hlavní nepřímou daní v ČR,

DPH. Je hlavní nepřímou daní v ČR, Je hlavní nepřímou daní v ČR, DPH Upravena zákonem č. 235/2004 Sb., o DPH (dále ZDPH), přijatým v souvislosti se vstupem ČR do EU a také směrnicemi EU, zejména 2006/112/ES, Je vybírána plátci DPH od poplatníků

Více

Finanční zpravodaj MINISTERSTVO FINANCÍ ISSN

Finanční zpravodaj MINISTERSTVO FINANCÍ ISSN Finanční zpravodaj MINISTERSTVO FINANCÍ ISSN 2464-5540 Ročník: L V Praze dne 7. dubna 2016 částka 5 12. Sdělení k uplatňování Smlouvy mezi Českou republikou a Kolumbijskou republikou o zamezení dvojímu

Více

MEMORANDUM O POROZUMĚNÍ

MEMORANDUM O POROZUMĚNÍ MEMORANDUM O POROZUMĚNÍ mezi Ministerstvem financí České republiky a Ministerstvem financí Estonské republiky o vzájemné administrativní pomoci v oblasti výměny informací pro daňové účely Preambule Ministerstvo

Více

připravili TAX PARTNERS pro své klienty

připravili TAX PARTNERS pro své klienty Změny daňových zákonů od roku 2009 připravili TAX PARTNERS pro své klienty 1 Změny zákonů: 1. Daň zpříjmů 2. Sociální, zdravotní a nemocenské pojištění 3. Zákon o rezervách 4. Daň z nemovitostí 5. Daň

Více

Stavební fórum Daňové novinky Roman Ženatý. Říjen 2012

Stavební fórum Daňové novinky Roman Ženatý. Říjen 2012 Stavební fórum Daňové novinky Roman Ženatý Říjen 2012 Daň z příjmů schválené legislativní změny od roku 2013 Zaokrouhlování srážkové daně (zák. č. 192/2012 Sb., účinnost od 1. 1. 2013) Základ daně i daň

Více

Informace GFŘ k uplatňování DPH u dodání a nájmu vybraných nemovitých věcí po 1. 1. 2014 ust. 56 a 56a zákona o dani z přidané hodnoty

Informace GFŘ k uplatňování DPH u dodání a nájmu vybraných nemovitých věcí po 1. 1. 2014 ust. 56 a 56a zákona o dani z přidané hodnoty GENERÁLNÍ FINANČNÍ ŘEDITELSTVÍ Lazarská 7, Praha 1, PSČ 117 22 Sekce metodiky a výkonu daní V Praze Č. j.: 58463/13/7001-21000-101206 Informace GFŘ k uplatňování DPH u dodání a nájmu vybraných nemovitých

Více

POZVÁNKA NA ŘÁDNOU VALNOU HROMADU

POZVÁNKA NA ŘÁDNOU VALNOU HROMADU POZVÁNKA NA ŘÁDNOU VALNOU HROMADU Představenstvo společnosti AGRO Brno - Tuřany, a.s. IČ: 293 65 619, se sídlem Brno, Dvorecká 521/27, PSČ 620 00, zapsané v obchodním rejstříku vedeném Krajským soudem

Více

Příloha k účetní závěrce za období roku 2013

Příloha k účetní závěrce za období roku 2013 Příloha k účetní závěrce za období roku 2013 1 OBECNÉ ÚDAJE 1.1 Identifikace účetní jednotky Společnost: MAS Lužnicko o. p. s. Sídlo Zákostelní 720, 391 11 Planá nad Lužnicí Právní forma Obecně prospěšná

Více

Obsah. Daňové novinky červen Účinnost novely daňových zákonů od 1. července Zajímavá výkladová stanoviska GFŘ.

Obsah. Daňové novinky červen Účinnost novely daňových zákonů od 1. července Zajímavá výkladová stanoviska GFŘ. Daňové novinky červen 2017 Vážení klienti, o slovo se neodbytně hlásí léto a s ním doba, během které se obvykle myslí více na zážitky s rodinou či cestování než na daňové záležitosti. Nicméně zákonodárce

Více

NEPROJEDNANÉ PŘÍSPĚVKY Daň z příjmů. 301/12.05.10 DPH u zaměstnaneckých benefitů z pohledu daně z příjmů

NEPROJEDNANÉ PŘÍSPĚVKY Daň z příjmů. 301/12.05.10 DPH u zaměstnaneckých benefitů z pohledu daně z příjmů NEPROJEDNANÉ PŘÍSPĚVKY Daň z příjmů 301/12.05.10 DPH u zaměstnaneckých benefitů z pohledu daně z příjmů Předkládají: Ing. Otakar Machala, daňový poradce č. osv. 2252 Ing. Jiří Nesrovnal, daňový poradce

Více

Předmluva Úvod Daňová evidence, její obsah a forma Složky majetku a závazků, jejich ocenění a evidence...

Předmluva Úvod Daňová evidence, její obsah a forma Složky majetku a závazků, jejich ocenění a evidence... Obsah Obsah Předmluva... 9 1. Úvod...11 1.1 Charakteristika daňové evidence...11 1.2 Fyzické osoby, na které se vztahuje povinnost vedení daňové evidence (poplatníci, kteří nejsou účetní jednotkou)...11

Více

Zúčtování se zaměstnanci a institucemi sociálního a zdravotního pojištění

Zúčtování se zaměstnanci a institucemi sociálního a zdravotního pojištění Finanční účetnictví Přednáška 28.3. Zúčtování se zaměstnanci a institucemi sociálního a zdravotního pojištění 33. skupina účtů. i zúčtovací vztahy k institucím sociálního a zdravotního pojištění zúčtovací

Více

Inovace bakalářského studijního oboru Aplikovaná chemie http://aplchem.upol.cz

Inovace bakalářského studijního oboru Aplikovaná chemie http://aplchem.upol.cz http://aplchem.upol.cz CZ.1.07/2.2.00/15.0247 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Daň z přidané hodnoty 2011 Charakteristika a právní úprava

Více

Daňová soustava. Osnova: 1. Zařazení

Daňová soustava. Osnova: 1. Zařazení Daňová soustava Didaktické zpracování učiva pro střední školy Osnova: 1) zařazení 2) struktura daňové soustavy 3) cíle učiva 4) metodické zpracování učiva 5) daň z příjmů FO 6) daň z příjmů PO 7) DPH 1.

Více

Informace o protikrizovém balíčku zákonů a některých dalších změnách v zákonech podle právního stavu k 5. 10. 2009

Informace o protikrizovém balíčku zákonů a některých dalších změnách v zákonech podle právního stavu k 5. 10. 2009 Informace o protikrizovém balíčku zákonů a některých dalších změnách v zákonech podle právního stavu k 5. 10. 2009 Obsah 1. Úvod... 1 2. Mimořádné odpisy 30a... 1 3. Zkrácení finančního leasingu... 2 4.

Více

PŘÍSPĚVEK UZAVŘEN BEZ ROZPORU ke dni

PŘÍSPĚVEK UZAVŘEN BEZ ROZPORU ke dni PŘÍSPĚVEK UZAVŘEN BEZ ROZPORU ke dni 20.6.2018 Daň z příjmů 524/20.06.18 Nepeněžní plnění pro účely poskytování zaměstnaneckých benefitů ve světle nového zákona o platebním styku Předkládají: Mgr. Ing.

Více

Aktuálně k dani z příjmů FO 2014/2015

Aktuálně k dani z příjmů FO 2014/2015 Aktuálně k dani z příjmů FO Irena Tinková 2014/2015 Zaměřeno na drobné podnikatele a všechny, kdo si sami sestavují daňové přiznání Harmonogram 9:30 10:30 aktuálně daň z příjmů fyzických osob, daňový řád,

Více

Úvod Seznam zkratek Z ROZHODOVACÍ PRAXE OBECNÝCH SOUDŮ Zákon č. 280/2009 Sb., daňový řád... 15

Úvod Seznam zkratek Z ROZHODOVACÍ PRAXE OBECNÝCH SOUDŮ Zákon č. 280/2009 Sb., daňový řád... 15 Obsah Úvod.................................................... 11 Seznam zkratek........................................... 13 Z ROZHODOVACÍ PRAXE OBECNÝCH SOUDŮ Zákon č. 280/2009 Sb., daňový řád..........................

Více

, DPH 2016/2017 aktuality z daní, novela. Ing. O. Hochmannová, březen 2017

, DPH 2016/2017 aktuality z daní, novela. Ing. O. Hochmannová, březen 2017 , DPH 2016/2017 aktuality z daní, novela Ing. O. Hochmannová, březen 2017 1. Aktuální informace z oblasti DPH Návrh novely (873) daňových zákonů vrácen zpět Senátem s pozměňovacími návrhy, navrženo i posunutí

Více

Pozměňovací návrh. k vládnímu návrhu zákona o změně daňových zákonů v souvislosti s rekodifikací soukromého práva a o změně některých zákonů

Pozměňovací návrh. k vládnímu návrhu zákona o změně daňových zákonů v souvislosti s rekodifikací soukromého práva a o změně některých zákonů Pozměňovací návrh k vládnímu návrhu zákona o změně daňových zákonů v souvislosti s rekodifikací soukromého práva a o změně některých zákonů (sněmovní tisk 1004) Poslankyně Heleny Langšádlové 1. 1. V části

Více

PŘÍSPĚVEK UZAVŘEN BEZ ROZPORU ke dni

PŘÍSPĚVEK UZAVŘEN BEZ ROZPORU ke dni PŘÍSPĚVEK UZAVŘEN BEZ ROZPORU ke dni 2.5.2018 DPH 521/02.05.18 Aplikace ustanovení 104 odst. 1 a 2 zákona č. 235/2004 Sb., o DPH Předkládají: Ing. Ivana Krylová, daňový poradce, č. osv. 3951 Ing. Růžena

Více

Elektronická evidence tržeb. Seminář pro vývojáře pokladních systémů

Elektronická evidence tržeb. Seminář pro vývojáře pokladních systémů Elektronická evidence tržeb Seminář pro vývojáře pokladních systémů Informace k aktuálnímu vývoji v oblasti ET ve vazbě na nález Pl. ÚS 26/16 a další problematické okruhy Praha, 15. 1. 2018 Mgr. Kateřina

Více

Novela zákona o daních z příjmů

Novela zákona o daních z příjmů Novela zákona o daních z příjmů Dne 03.07.2009 byla prezidentem republiky podepsána novela zákona č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů, ve znění pozdějších předpisů (dále jen ZDP ), vypracovaná Ministerstvem

Více

ové oblasti 19. března 2014. náměstek ministra financí I. náměstek ministra financí

ové oblasti 19. března 2014. náměstek ministra financí I. náměstek ministra financí Opatřen ení v daňov ové oblasti 19. března 2014. náměstek ministra financí I. náměstek ministra financí Nejbližší aktivity Přehled vybraných daňových příjmp jmů STÁTN TNÍHO ROZPOČTU v mld. Kč 2006 2007

Více

Daně a účetnictví. přednáška z cyklu Kryptoměny a právo BITCOIN MEETUP

Daně a účetnictví. přednáška z cyklu Kryptoměny a právo BITCOIN MEETUP Daně a účetnictví přednáška z cyklu Kryptoměny a právo BITCOIN MEETUP Hana Trnková Kocourková účetní DANEHNED.CZ Kryptoměny jsou nehmotné movité věci 496 OZ (VIZ PŘEDNÁŠKA Z 15. 11. 2016) OBSAH DANĚ Daň

Více

AKTUÁLNĚ Z DAŇOVÉ A ÚČETNÍ LEGISLATIVY. 04_2015 květen/červen 2015 OBSAH

AKTUÁLNĚ Z DAŇOVÉ A ÚČETNÍ LEGISLATIVY. 04_2015 květen/červen 2015 OBSAH SP Audit, s.r.o. Murmanská 1475 100 00 Praha 10 tel., fax: +420-295560374 tel.: +420-602150252 e-mail: spaudit@spaudit.cz internet: www.spaudit.cz AKTUÁLNĚ Z DAŇOVÉ A ÚČETNÍ LEGISLATIVY 04_2015 květen/červen

Více

INTEGROVANÉ PRÁVNÍ, DAŇOVÉ, ÚČETNÍ A AUDITORSKÉ SLUŽBY

INTEGROVANÉ PRÁVNÍ, DAŇOVÉ, ÚČETNÍ A AUDITORSKÉ SLUŽBY Služby související s dovozem a vývozem zboží Statutární orgány jako plátci DPH v roce 2019 Oprava DPH u pohledávek za dlužníky v reorganizaci Zneužití práva v daních Osvobození u daně z nabytí nemovitých

Více

Novinky v daních od roku Ivana Stibůrková Praha, 21. listopadu 2016 #dpf016

Novinky v daních od roku Ivana Stibůrková Praha, 21. listopadu 2016 #dpf016 Novinky v daních od roku 2017 Ivana Stibůrková Praha, 21. listopadu 2016 #dpf016 Novinky platné již v průběhu roku 2016 Daň z příjmů zaměstnavatelé Mzdové listy a vyúčtování u daňových nerezidentů Doplněny

Více

AKTUÁLNĚ Z DAŇOVÉ A ÚČETNÍ LEGISLATIVY (05_2011) OBSAH

AKTUÁLNĚ Z DAŇOVÉ A ÚČETNÍ LEGISLATIVY (05_2011) OBSAH SP Audit, s.r.o. Murmanská 1475 100 00 Praha 10 tel., fax: +420-295560374 tel.: +420-602150252 e-mail: spaudit@spaudit.cz internet: www.spaudit.cz AKTUÁLNĚ Z DAŇOVÉ A ÚČETNÍ LEGISLATIVY (05_2011) OBSAH

Více

činnosti, komanditní společnosti na zisku. odst. 2 ZDP.

činnosti, komanditní společnosti na zisku. odst. 2 ZDP. Zdaňování příjmů podle 7 ZDP Jedná se o příjmy z podnikání a jiné samostatné výdělečné činnosti, Příjmy z podnikání vymezuje 7 odst. 1 ZDP takto: a) příjmy ze zemědělské výroby, lesního a vodního hospodářství,

Více

důchodová reforma, stabilizační balíček (solidární daň a jiné), aneb opět změna pravidel v daních z příjmů

důchodová reforma, stabilizační balíček (solidární daň a jiné), aneb opět změna pravidel v daních z příjmů Změny v daních z příjmů od roku 2013 RNDr. Ivan BRYCHTA důchodová reforma, stabilizační balíček (solidární daň a jiné), aneb opět změna pravidel v daních z příjmů 1 Obsah přehled novel ZDP + drobné změny

Více

POZVÁNKA NA ŘÁDNOU VALNOU HROMADU

POZVÁNKA NA ŘÁDNOU VALNOU HROMADU POZVÁNKA NA ŘÁDNOU VALNOU HROMADU Představenstvo První novinové společnosti a.s. se sídlem v Praze 9, Horní Počernice, Paceřická 1/2773, PSČ: 193 00, IČ: 45795533, zapsané v obch. rejstříku vedeném Městským

Více

Vnitřní směrnice é.l/2012 starosty obecního úřadu Nový Kramolin kterou se řídí. Směrnice k DPH

Vnitřní směrnice é.l/2012 starosty obecního úřadu Nový Kramolin kterou se řídí. Směrnice k DPH Vnitřní směrnice é.l/2012 starosty obecního úřadu Nový Kramolin kterou se řídí Směrnice k DPH 1. 1. 2. 3. 4. 5. 6. Základní legislativní východiska a další základní relevantní materiály MFČRaGFŘ zákon

Více

Novinky z oblasti daně z příjmů. Luděk Hrubý

Novinky z oblasti daně z příjmů. Luděk Hrubý Novinky z oblasti daně z příjmů Luděk Hrubý Agenda Změny a vývoj pravidel tzv. nízké kapitalizace Změny ve zdaňování kapitálových příjmů Vybrané další změny v oblasti přímých daní 2 Novinky z oblasti daně

Více

Účetní a daňová problematika společenství vlastníků jednotek

Účetní a daňová problematika společenství vlastníků jednotek Účetní a daňová problematika společenství vlastníků jednotek 1. Vznik společenství vlastníků jednotek právnické osoby... 1 2. SVJ účetní jednotka... 2 2.1. Účetní předpisy... 2 2.2. Účtování příspěvku

Více

POZVÁNKA NA ŘÁDNOU VALNOU HROMADU

POZVÁNKA NA ŘÁDNOU VALNOU HROMADU POZVÁNKA NA ŘÁDNOU VALNOU HROMADU Představenstvo První novinové společnosti a.s. se sídlem v Praze 9, Horní Počernice, Paceřická 1/2773, PSČ: 193 00, IČ: 45795533, zapsané v obch. rejstříku vedeném Městským

Více

Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky: ČÁST PRVNÍ PODPORA MALÉHO A STŘEDNÍHO PODNIKÁNÍ. Předmět úpravy

Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky: ČÁST PRVNÍ PODPORA MALÉHO A STŘEDNÍHO PODNIKÁNÍ. Předmět úpravy 47/2002 Sb. ZÁKON ze dne 11. ledna 2002 o podpoře malého a středního podnikání a o změně zákona č. 2/1969 Sb., o zřízení ministerstev a jiných ústředních orgánů státní správy České republiky, ve znění

Více

M A N A G E M E N T P O D N I K U

M A N A G E M E N T P O D N I K U M A N A G E M E N T P O D N I K U 1 1 Podnikání Právo podnikat je ústavně zaručeným subjektivním právem a omezení podnikatelské činnosti může být stanoveno jedině zákonem. Základní vymezení právní úpravy

Více

Varianty harmonogramu přípravy ukončení důchodového spoření

Varianty harmonogramu přípravy ukončení důchodového spoření Varianty harmonogramu přípravy ukončení důchodového spoření VARIANTA 1: Standardní legislativní proces cíl účinnost změn od 1. ledna 2017 Přehled jednotlivých kroků legislativního procesu a lhůty pro jejich

Více

NÁVRHY ZMĚN PRÁVNÍCH PŘEDPISŮ V OBLASTI DAŇOVÉ

NÁVRHY ZMĚN PRÁVNÍCH PŘEDPISŮ V OBLASTI DAŇOVÉ NÁVRHY ZMĚN PRÁVNÍCH PŘEDPISŮ V OBLASTI DAŇOVÉ Daňová reforma 2008 2010 Mirek Topolánek předseda vlády ČR 1. Daňová kvóta 40 35 30 25 20 15 10 5 0 1995 1997 1999 2001 2003 2005* Průměr zemí OECD Česká

Více

Obsah. Daňové novinky červen Celetná Praha 1 tel.:

Obsah. Daňové novinky červen Celetná Praha 1 tel.: 1 Daňové novinky červen 2018 Vážení klienti, vážení obchodní přátelé, v červnu uplyne další, již dvanáctý rok naší činnosti. Velice nás těší vaše důvěra, díky které zde i v budoucnu budeme k dispozici

Více

ZMĚNY LEGISLATIVY EU V OBLASTI DANĚ Z PŘIDANÉ HODNOTY

ZMĚNY LEGISLATIVY EU V OBLASTI DANĚ Z PŘIDANÉ HODNOTY ZMĚNY LEGISLATIVY EU V OBLASTI DANĚ Z PŘIDANÉ HODNOTY LEDEN 2018 1/5 Schválené i plánované změny směrnice Rady 2006/112/ES o společném systému daně z přidané hodnoty (dále jen Směrnice ) K 1. lednu 2019

Více

2014 nová daň z nabytí nemovitých věcí

2014 nová daň z nabytí nemovitých věcí 2014 nová daň z nabytí nemovitých věcí Daň dědická a darovací se od příštího roku ruší a úprava zdanění dědictví a darování se přesouvá do zákona o daních z příjmů. Místo stávající daně z převodu nemovitostí

Více

DANĚ V KOSTCE 2016 Novinky ve zdanění příjmů a majetku 2016

DANĚ V KOSTCE 2016 Novinky ve zdanění příjmů a majetku 2016 DANĚ V KOSTCE 2016 Novinky ve zdanění příjmů a majetku 2016 prof. Alena Vančurová KVF FFÚ VŠE 3. února 2016 prof. Ing. Alena Vančurová, Ph.D. DAŇ Z PŘÍJMŮ FYZICKÝCH OSOB + SOCIÁLNÍ POJISTNÉ Používané parametry

Více

Seznam souvisejících právních předpisů...18

Seznam souvisejících právních předpisů...18 Obsah Seznam souvisejících právních předpisů...18 1 Daně... 23 1.1 Daň z příjmů fyzických osob obecně... 23 1.1.1 Dílčí základy... 23 1.1.2 Výdaje (náklady) u jednotlivých dílčích základů... 27 1.1.3 Procentní

Více

PARLAMENT ČESKÉ REPUBLIKY POSLANECKÁ SNĚMOVNA. VI. volební období 524/1

PARLAMENT ČESKÉ REPUBLIKY POSLANECKÁ SNĚMOVNA. VI. volební období 524/1 PARLAMENT ČESKÉ REPUBLIKY POSLANECKÁ SNĚMOVNA VI. volební období 524/1 Usnesení hospodářského výboru č. 150 ze dne 29. února 2012 k vládnímu návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 72/2000 Sb., o investičních

Více

Zpracování osobních údajů

Zpracování osobních údajů Zpracování osobních údajů Informace pro klienty, potencionální klienty či osoby oslovené za účelem nabídky služeb Společnosti str. 2-5 Informace pro poradce Společnosti str. 6-9 Informace pro zaměstnance

Více

Novinky v legislativě

Novinky v legislativě Novinky v legislativě Praha 15. června 2017 Eva Barešová Český úřad zeměměřický a katastrální Obsah Právní předpisy upravující katastr nemovitostí novely v roce 2016 a 2017 Nález Ústavního soudu sp. zn.

Více

Parlament České republiky. Senát. 8. funkční období

Parlament České republiky. Senát. 8. funkční období Parlament České republiky Senát 8. funkční období 2011 N á v r h senátního návrhu zákona senátora Zdeňka Škromacha, senátorky Dagmar Terelmešové a dalších, kterým se mění zákon č. 108/2006 Sb., o sociálních

Více

Obec Chodský Újezd,Chodský Újezd 71, zastoupená starostou obce panem Ing. Jiřím Dufkou IČO (poskytovatel)

Obec Chodský Újezd,Chodský Újezd 71, zastoupená starostou obce panem Ing. Jiřím Dufkou IČO (poskytovatel) 1 Smlouva o poskytnutí dotace na celoroční činnost uzavřená v souladu s 159 a násl. zákona č. 500/2004 Sb., správní řád, ve znění pozdějších právních předpisů, a se zákonem č. 250/2000 Sb., o rozpočtových

Více

V případě přijetí úplaty před dnem zdanitelného plnění (záloha) se postupuje podle 37a

V případě přijetí úplaty před dnem zdanitelného plnění (záloha) se postupuje podle 37a DPH k 1.1.2013 Sazby DPH od 1.1.2013 (Zákon 500/2012 Sb.) Základní sazba 21% Snížená sazba 15% Přechodná ustanovení: dodání, odvod a čištění vody, dodání tepla a chladu rozdělení na období dodání elktřiny,

Více

(Text s významem pro EHP)

(Text s významem pro EHP) L 291/84 NAŘÍZENÍ KOMISE (EU) 2017/1989 ze dne 6. listopadu 2017, kterým se mění nařízení (ES) č. 1126/2008, kterým se přijímají některé mezinárodní účetní standardy v souladu s nařízením Evropského parlamentu

Více

P Ř Í L O H A. Základní teze k prováděcím předpisům

P Ř Í L O H A. Základní teze k prováděcím předpisům P Ř Í L O H A Základní teze k prováděcím předpisům 1. Základní teze k připravovanému návrhu vyhlášky, kterou se mění vyhláška č. 500/2002 Sb., kterou se provádějí některá ustanovení zákona č. 563/1991

Více