EU peníze středním školám digitální učební materiál

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "EU peníze středním školám digitální učební materiál"

Transkript

1 EU peníze středním školám digitální učební materiál Číslo projektu: Číslo a název šablony klíčové aktivity: Tematická oblast, název DUMu: Autor: CZ.1.07/1.5.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Obecná chemie, VY_32_INOVACE_DVO203 Mgr. Martin Dvořák, Ph.D. Ročník: I. Předmět: Chemie Téma: První pomoc Anotace: Dokument je rozdělen na dvě části. První část tvoří pracovní list určený jako doplněk výkladu. Druhá část je určena pro samostudium. V dokumentu jsou popsány zásady první pomoci při zasažení chemickými látkami a přípravky.

2 PRVNÍ POMOC STAVY PŘÍMO OHROŽUJÍCÍCH ŽIVOT: Bezvědomí - zjistěte, jestli postižený dýchá a jestli mu bije srdce. Pokud ne, začněte provádět umělé dýchání nebo nepřímou masáž srdce. Pokud ano, uložte ho do stabilizované polohy (pokud nemáte podezření na poranění páteře): Obr. 1 Stabilizovaná poloha Zástava dechu - provádějte umělé dýchání. Položte postiženého na záda, zkontrolujte ústa a zakloňte mu hlavu, abyste uvolnili dýchací cesty. Ucpěte nos a zhruba dvanáctkrát za minutu vydechněte do úst pacienta. Zástava srdce - provádějte nepřímou masáž srdce. Postiženého položte na záda. Zaťatou pěstí udeřte z výšky asi 20cm na střední část hrudní kosti. Otřesem může srdeční činnost znovu naskočit. Pokud se puls neobnovil, přikročte k masáži:

3 Obr. 2 Nepřímá masáž srdce ZASAŽENÍ CHEMICKÝMI LÁTKAMI Při nadýchání látek, které mohou poškodit plíce ( ), rychle dopravte postiženého na čerstvý vzduch, nenechte ho chodit, převlékněte ho v případě, že má zasažen oděv, a zajistěte proti prochladnutí. Při zasažení očí žíravými látkami ( ) ihned vyplachujte oči proudem tekoucí vody, rozevřete oční víčka, pokud má postižený kontaktní čočky, ihned je vyjměte. Vyplachujte asi minut od vnitřního koutku k zevnímu, aby nebylo zasaženo druhé oko. Při zasažení kůže žíravými látkami ihned svlečte potřísněné šatstvo, zasažená místa oplachujte proudem vody po dobu minut; nepoužívejte kartáč, mýdlo ani neutralizaci. Poleptané části kůže překryjte sterilním obvazem, na kůži nepoužívejte masti ani jiná léčiva. Při požití žíravin nevyvolávejte zvracení, okamžitě vypláchněte ústa vodou a dejte vypít 1-2 dl chladné vody. Nepodávejte aktivní uhlí ani žádné jídlo. Při nadýchání toxických a vysoce toxických látek ( ) ihned dopravte postiženého na čerstvý vzduch a zajistěte lékařskou pomoc. Při zasažení kůže toxickými a vysoce toxickými látkami odložte potřísněný oděv a omyjte postižené místo velkým množstvím pokud možno vlažné vody. Pokud nedošlo k poranění po-kožky, je vhodné použít i mýdlo. Zajistěte lékařskou pomoc.

4 Při zasažení očí toxickými a vysoce toxickými látkami ihned vyplachujte oči proudem tekoucí vody, rozevřete oční víčka, pokud má postižený kontaktní čočky, neprodleně je vyjměte. Výplach provádějte nejméně 10 minut. Zajistěte lékařskou pomoc. Při požití toxických a vysoce toxických látek ihned vyvolejte zvracení. Dejte vypít asi 1-2 dl nejlépe vlažné vody se lžičkou tekutého mýdla a práškovým nebo rozdrceným aktivním uhlím, odpovídajícím asi 5 tabletám. Do pěti minut od požití podejte rozdrcených tablet živočišného uhlí. Zajistěte lékařskou pomoc. Při nadýchání zdraví škodlivých nebo dráždivých látek ( ) dopravte postiženého na čerstvý vzduch, zajistěte proti prochladnutí a zajistěte lékařské ošetření. Při zasažení kůže škodlivými nebo dráždivými látkami odložte potřísněný oděv a omyjte postižené místo velkým množstvím pokud možno vlažné vody. Pokud nedošlo k poranění pokožky, je vhodné použít i mýdlo. Při zasažení očí škodlivými nebo dráždivými látkami ihned vyplachujte oči proudem tekoucí vody, rozevřete oční víčka, pokud má postižený kontaktní čočky, neprodleně je vyjměte. Výplach provádějte nejméně 10 minut. Zajistěte lékařskou pomoc. Při požití zdraví škodlivých nebo dráždivých látek nevyvolávejte zvracení, podejte 5 rozdrcených tablet živočišného uhlí a zajistěte lékařské ošetření. Úkoly: 1. Ve skupinách vytvořte plakáty obsahující hlavní pokyny pro první pomoc a záchranu života. 2. Proč se musí při požití toxických látek vyvolat zvracení a při požití žíravin ne? 3. Přišli jste do kontaktu s nějakou toxickou nebo vysoce toxickou látkou? Klasifikaci látek si můžete ověřit např. na: 4. Došlo ve vaší blízkosti někdy k chemické havárii? Jak se máte chovat při úniku chemikálií do ovzduší? 5. Zapište, jak se máte chovat při požáru. 6. Zapište důležitá telefonní čísla a kontakty, které budete informovat v případě neštěstí nebo nehody.

5 PRVNÍ POMOC Ve škole, v zaměstnání, ale i doma dochází k nehodám nejen při nesprávné manipulaci s chemickými látkami, ale i pouhou náhodou nebo vlivem jiných okolností. Zásady první pomoci by měl znát každý, protože kdykoliv může dojít k situaci, kdy může zachránit život. Na stavbě dochází nejčastěji k řezným ranám, popáleninám a úrazům hlavy padajícím předmětem. Také může dojít k zásahu elektrickým proudem nebo otravě plynem nebo jinou chemickou látkou. Při stavech přímo ohrožujících život (bezvědomí, zástava dechu a zástava srdce) se nejdříve provádí resuscitace postiženého a zajišťuje se lékařská pomoc. Při bezvědomí se musí nejdřív zjistit, jestli postižený dýchá a jestli mu bije srdce. Pokud ne, začněte provádět umělé dýchání nebo nepřímou masáž srdce. Pokud postižený dýchá a srdce mu bije, uložte ho do stabilizované polohy (pokud nemáte podezření na poranění páteře, na-příklad po pádu): Přistupte k boku ležícího poraněného a jeho nohu, která je k vám blíže, ohněte v koleně do ostrého úhlu. Bližší ruku zasuňte pod hýždě. Vzdálenější ruku poraněného uchopte za paži a převalte ho na bok k sobě - druhou rukou si pomáháte za pánev (kyčel). Nyní upravte polohu poraněného tak, aby měl hlavu v záklonu a ústa směřovala dolů. Ruka poraněného přitom podpírá obličej, aby nedošlo k jeho stočení dolů. Nyní přikryjte poraněného, sledujte jeho stav, a pokud by krvácel z oblasti obličeje, podložte mu horní část trupu. Obr. 3 Stabilizovaná poloha Při zástavě dechu provádějte umělé dýchání. Položte postiženého na záda, zkontrolujte ústa a zakloňte mu hlavu, abyste uvolnili dýchací cesty. Ucpěte nos a zhruba dvanáctkrát za minutu vydechněte do úst pacienta.

6 Při zástavě srdce provádějte nepřímou masáž srdce. Postiženého položte na záda. Zaťatou pěstí udeřte z výšky asi 20cm na střední část hrudní kosti. Otřesem může srdeční činnost znovu naskočit. Pokud se puls neobnovil, přikročte k masáži: Obr. 4 Nepřímá masáž srdce Dlaň jedné ruky umístěte na střed hrudní kosti. Bříško druhé dlaně položte přes první, zbytek ruky na hrudník nepokládejte. Nakloňte se nad postiženého a bod stlačte třicetkrát za sebou, rychlostí asi 2 stlačení za sekundu, poté 2 vdechy. Tento postup opakujte do obnovení pulzu nebo do příjezdu lékaře. Při nadýchání látek, které mohou poškodit plíce, rychle dopravte postiženého na čerstvý vzduch, nenechte ho chodit, převlékněte ho v případě, že má zasažen oděv, a zajistěte proti prochladnutí. Při zasažení očí žíravými látkami ihned vyplachujte oči proudem tekoucí vody, rozevřete oční víčka, pokud má postižený kontaktní čočky, ihned je vyjměte. Vyplachujte asi minut od vnitřního koutku k zevnímu, aby nebylo zasaženo druhé oko. Při zasažení kůže žíravými látkami ihned svlečte potřísněné šatstvo, zasažená místa oplachujte proudem vody po dobu minut; nepoužívejte kartáč, mýdlo ani neutralizaci. Poleptané části kůže překryjte sterilním obvazem, na kůži nepoužívejte masti ani jiná léčiva. Při požití žíravin nevyvolávejte zvracení, okamžitě vypláchněte ústa vodou a dejte vypít 2-5 dl chladné vody. Nepodávejte aktivní uhlí ani žádné jídlo.

7 Při nadýchání toxických a vysoce toxických látek ihned dopravte postiženého na čerstvý vzduch a zajistěte lékařskou pomoc. Při zasažení kůže toxickými a vysoce toxickými látkami odložte potřísněný oděv a omyjte postižené místo velkým množstvím pokud možno vlažné vody. Pokud nedošlo k poranění po-kožky, je vhodné použít i mýdlo. Zajistěte lékařskou pomoc. Při zasažení očí toxickými a vysoce toxickými látkami ihned vyplachujte oči proudem tekoucí vody, rozevřete oční víčka, pokud má postižený kontaktní čočky, neprodleně je vyjměte. Výplach provádějte nejméně 10 minut. Zajistěte lékařskou pomoc. Při požití toxických a vysoce toxických látek ihned vyvolejte zvracení. Dejte vypít asi 1-2 dl nejlépe vlažné vody se lžičkou tekutého mýdla a práškovým nebo rozdrceným aktivním uhlím, odpovídajícím asi 5 tabletám. Do pěti minut od požití podejte rozdrcených tablet živočišného uhlí. Zajistěte lékařskou pomoc. Při nadýchání zdraví škodlivých nebo dráždivých látek dopravte postiženého na čerstvý vzduch, zajistěte proti prochladnutí a zajistěte lékařské ošetření. Při zasažení kůže škodlivými nebo dráždivými látkami odložte potřísněný oděv a omyjte postižené místo velkým množstvím pokud možno vlažné vody. Pokud nedošlo k poranění pokožky, je vhodné použít i mýdlo. Při zasažení očí škodlivými nebo dráždivými látkami ihned vyplachujte oči proudem tekoucí vody, rozevřete oční víčka, pokud má postižený kontaktní čočky, neprodleně je vyjměte. Výplach provádějte nejméně 10 minut. Zajistěte lékařskou pomoc. Při požití zdraví škodlivých nebo dráždivých látek nevyvolávejte zvracení, podejte 5 rozdrcených tablet živočišného uhlí a zajistěte lékařské ošetření. Řešení úkolů: 2) Při zvracení by žíravina mohla způsobit další poškození jícnu. 4) Co nejrychleji se vzdálit ze zasažené oblasti, informovat o nehodě hasiče a policii. 5) Malý požár zkusit uhasit za pomocí vhodných prostředků (voda, hasicí přístroj, udušení požáru nedostatkem vzduchu, u velkého požáru volat hasiče. 6) 150 hasiči, 155 záchranná služba, 158 policie, 112 tísňová linka

8 Zdroje: Dvořák M.: Výuka chemie na středních průmyslových školách stavebních v České republice. Doktorská práce. Praha 2012.

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu  ; ISSN OTRAVY AnotacePrezentace seznamuje žáky s druhy otrav a poskytnutím rychlé první pomoci. Autor Mgr. Ludmila Jakubcová Jazyk Čeština Očekávaný Žák ví, co je to otrava. Ví, s jakými druhy otrav se může setkat.

Více

Chemické látky nebo směsi s přiřazenou třídou a kategorií nebezpečnosti akutní toxicita kategorie 1 nebo 2: Při nadýchání Při styku s kůží

Chemické látky nebo směsi s přiřazenou třídou a kategorií nebezpečnosti akutní toxicita kategorie 1 nebo 2: Při nadýchání Při styku s kůží Chemické látky nebo směsi s přiřazenou třídou a kategorií nebezpečnosti akutní toxicita kategorie 1 nebo 2: Standardní věty o nebezpečnosti: H300, H310, H330 Při nadýchání okamžitě přerušte expozici, dopravte

Více

Obecná první předlékařská pomoc

Obecná první předlékařská pomoc Chemické látky Obecná první předlékařská pomoc Obecné pokyny pro první předlékařskou pomoc Zásady pro poskytování první pomoci při expozici chemickým látkám doc. MUDr. Daniela Pelclová, CSc., MUDr. Alexandr

Více

Směrnice tajemnice Městského úřadu Frýdlant nad Ostravicí č. 3/2013 (BENZÍN NATURAL 95)

Směrnice tajemnice Městského úřadu Frýdlant nad Ostravicí č. 3/2013 (BENZÍN NATURAL 95) Městský úřad Frýdlant nad Ostravicí Směrnice tajemnice Městského úřadu Frýdlant nad Ostravicí č. 3/2013 PRAVIDLA o bezpečnosti, ochraně zdraví a ochraně životního prostředí při práci s nebezpečnými chemickými

Více

Zásady pro poskytování první pomoci při expozici chemickým látkám

Zásady pro poskytování první pomoci při expozici chemickým látkám Zásady pro poskytování první pomoci při expozici chemickým látkám doc. MUDr. Daniela Pelclová, CSc., MUDr. Alexandr Fuchs, CSc., MUDr. Miroslava Hornychová, CSc., MUDr. Zdeňka Trávníčková, CSc., Jiřina

Více

Návrh pravidel pro nakládání s nebezpečnými chemickými látkami a přípravky

Návrh pravidel pro nakládání s nebezpečnými chemickými látkami a přípravky Návrh pravidel pro nakládání s nebezpečnými chemickými látkami a přípravky Podle 44a odst. 10 zákona č. 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví Název pracoviště, pro které jsou pravidla zpracována (pravidla

Více

První pomoc při úrazu (nejen elektrických) proudem

První pomoc při úrazu (nejen elektrických) proudem BOZP První pomoc První pomoc při úrazu (nejen elektrických) proudem Školení bezpečnosti práce (BOZP) České vysoké učení technické v Praze, Katedra kybernetiky BOZP První pomoc (1/7) Působení el. proudu

Více

Vysoké školy chemicko-technologické v Praze. Č.j.: 75-BP-44/05 V Praze dne 28. 2. 2005

Vysoké školy chemicko-technologické v Praze. Č.j.: 75-BP-44/05 V Praze dne 28. 2. 2005 R e k t o r á t Vysoké školy chemicko-technologické v Praze Č.j.: 75-BP-44/05 V Praze dne 28. 2. 2005 V š e m pracovištím V Š C H T! Věc: Pravidla pro nakládání s nebezpečnými chemickými látkami a přípravky

Více

Využití ICT pro rozvoj klíčových kompetencí CZ.1.07/1.5.00/

Využití ICT pro rozvoj klíčových kompetencí CZ.1.07/1.5.00/ Střední odborná škola elektrotechnická, Centrum odborné přípravy Zvolenovská 537, Hluboká nad Vltavou Využití ICT pro rozvoj klíčových kompetencí CZ.1.07/1.5.00/34.0448 CZ.1.07/1.5.00/34.0448 1 První pomoc

Více

SMĚRNICE PRO BEZPEČNÉ NAKLÁDÁNÍ S CHEMICKÝMI LÁTKAMI

SMĚRNICE PRO BEZPEČNÉ NAKLÁDÁNÍ S CHEMICKÝMI LÁTKAMI SMĚRNICE PRO BEZPEČNÉ NAKLÁDÁNÍ S CHEMICKÝMI LÁTKAMI podle požadavků zákona 350/2011 Sb. Chemického zákona, zákona 262/2006 Sb. Zákoníku práce Obsah Účel dokumentu... 2 Seznam zkratek... 2 Legislativa...

Více

SEZNAM ANOTACÍ. CZ.1.07/1.5.00/34.0527 III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_PP1 První pomoc

SEZNAM ANOTACÍ. CZ.1.07/1.5.00/34.0527 III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_PP1 První pomoc SEZNAM ANOTACÍ Číslo projektu Číslo a název šablony klíčové aktivity Označení sady DUM Tematická oblast CZ.1.07/1.5.00/34.0527 III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_PP1 První

Více

www.zlinskedumy.cz Označení DUMu Předmět oblast Druh učebního materiálu Cílová skupina Anotace

www.zlinskedumy.cz Označení DUMu Předmět oblast Druh učebního materiálu Cílová skupina Anotace Označení DUMu Předmět oblast Druh učebního materiálu Cílová skupina Anotace Název školy Název projektu Číslo projektu Název šablony Stupeň a typ vzdělání VY_32_INOVACE_11_ZDV2_20 Zdravověda PP Poranění

Více

Laboratorní řád místnosti C509

Laboratorní řád místnosti C509 Laboratorní řád místnosti C509 S tímto laboratorním řádem musejí být povinně seznámeni posluchači v první hodině každého laboratorního cvičení a studenti pracující na svých závěrečných pracech a svým podpisem

Více

Pravidla o bezpečnosti, ochraně zdraví a ochraně životního prostředí při práci s nebezpečnými. látkami a chemickými přípravky:

Pravidla o bezpečnosti, ochraně zdraví a ochraně životního prostředí při práci s nebezpečnými. látkami a chemickými přípravky: Reckitt Benckiser (Czech Republic), spol. s r.o., Vinohradská 151, 130 00 Praha 3 Pravidla o bezpečnosti, ochraně zdraví a ochraně životního prostředí při práci s nebezpečnými chemickými látkami a chemickými

Více

Pravidla o bezpečnosti, ochraně zdraví a ochraně životního prostředí při práci s nebezpečnými. látkami a chemickými přípravky:

Pravidla o bezpečnosti, ochraně zdraví a ochraně životního prostředí při práci s nebezpečnými. látkami a chemickými přípravky: Reckitt Benckiser (Czech Republic), spol. s r.o., Vinohradská 151, 130 00 Praha 3 Pravidla o bezpečnosti, ochraně zdraví a ochraně životního prostředí při práci s nebezpečnými chemickými látkami a chemickými

Více

Ochrana před úrazem elektrickým proudem

Ochrana před úrazem elektrickým proudem Střední škola, Havířov-Šumbark, Sýkorova 1/613, příspěvková organizace Ochrana před úrazem elektrickým proudem Ing. Pavel Chmiel, Ph.D. OBSAH VÝUKOVÉHO MODULU 1. Účinky elektrického proudu na lidský organismus.

Více

VŠCHT Praha: Inovace studijního programu Specializace v pedagogice (CZ.2.17/3.1.00/36318)

VŠCHT Praha: Inovace studijního programu Specializace v pedagogice (CZ.2.17/3.1.00/36318) EVROPSKÝ SOCIÁLNÍ FOND "PRAHA & EU": INVESTUJEME DO VAŠÍ BUDOUCNOSTI" VŠCHT Praha: Inovace studijního programu Specializace v pedagogice (CZ.2.17/3.1.00/36318) První pomoc I Cíl první pomoci, třídění zraněných,

Více

Pravidla o bezpečnosti, ochraně zdraví a ochraně životního prostředí při práci s nebezpečnými. látkami a chemickými přípravky:

Pravidla o bezpečnosti, ochraně zdraví a ochraně životního prostředí při práci s nebezpečnými. látkami a chemickými přípravky: Reckitt Benckiser (Czech Republic), spol. s r.o., Vinohradská 151, 130 00 Praha 3 Pravidla o bezpečnosti, ochraně zdraví a ochraně životního prostředí při práci s nebezpečnými chemickými látkami a chemickými

Více

Bezpečnostní předpisy a zásady poskytování první pomoci v laboratoři

Bezpečnostní předpisy a zásady poskytování první pomoci v laboratoři Bezpečnostní předpisy a zásady poskytování první pomoci v laboratoři 1. V laboratoři je dovoleno provádět pouze práce přikázané. Po celou dobu pobytu v laboratoři je nutné mít na očích bezpečnostní brýle,

Více

Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám

Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám VY_32_INOVACE_PPM14960NÁP Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0883 Název projektu: Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony: III/2 Datum vytvoření:

Více

Bezpečnostní list. podle nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1907/2006 příloha II

Bezpečnostní list. podle nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1907/2006 příloha II Bezpečnostní list podle nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1907/2006 příloha II Datum vydání: 1.02. 2008 Datum revize: I. vydání Název přípravku: Triomax Vydal: Kittfort Praha s.r.o. 1. Identifikace

Více

Anotace Autor Jazyk Očekávaný výstup Speciální vzdě d l ě á l vací c

Anotace Autor Jazyk Očekávaný výstup Speciální vzdě d l ě á l vací c OŽIVOVACÍ TECHNIKY AnotacePrezentace seznamuje žáky s oživovacími technikami, zjištěním životních funkcí, dále s první pomocí člověku v bezvědomí a uložením do stabilizované polohy. Autor Mgr. Ludmila

Více

www.zlinskedumy.cz Označení DUMu Předmět oblast Druh učebního materiálu Cílová skupina Anotace

www.zlinskedumy.cz Označení DUMu Předmět oblast Druh učebního materiálu Cílová skupina Anotace Označení DUMu Předmět oblast Druh učebního materiálu Cílová skupina Anotace VY_32_INOVACE_11_ZDV2_17 Zdravověda První pomoc zástava srdeční činnosti Prezentace a pracovní list v programu PowerPoint Žáci

Více

MO-ME-N-T MOderní MEtody s Novými Technologiemi. Vzdělávání pro konkurenceschopnost

MO-ME-N-T MOderní MEtody s Novými Technologiemi. Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt: MO-ME-N-T MOderní MEtody s Novými Technologiemi Registrační č.: CZ.1.07/1.5.00/34.0903 Operační program: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Škola: Hotelová škola, Vyšší odborná škola hotelnictví

Více

ZÁKLADNÍ KARDIOPULMONÁLNÍ RESUSCITACE DOSPĚLÉHO A DÍTĚTE EDUKAČNÍ MATERIÁL PRO PACIENTY

ZÁKLADNÍ KARDIOPULMONÁLNÍ RESUSCITACE DOSPĚLÉHO A DÍTĚTE EDUKAČNÍ MATERIÁL PRO PACIENTY ZÁKLADNÍ KARDIOPULMONÁLNÍ RESUSCITACE DOSPĚLÉHO A DÍTĚTE EDUKAČNÍ MATERIÁL PRO PACIENTY OPATŘENÍ PŘI DUŠENÍ U DĚTÍ ZHODNOŤTE ZÁVAŽNOST ZÁVAŽNÁ OBSTRUKCE DÝCHACÍCH CEST (neúčinný kašel) MÍRNÁ OBSTRUKCE

Více

BEERCLEANER Strana 1 / 7 BEZPEČNOSTNÍ LIST zpracován podle Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1907/2006 (REACH)

BEERCLEANER Strana 1 / 7 BEZPEČNOSTNÍ LIST zpracován podle Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1907/2006 (REACH) BEERCLEANER Strana 1 / 7 Datum vydání: 20. 6. 2010 Datum revize: 20. 11. 2014 Datum předchozí verze: 9. 11. 2011 Číslo revize: 02 ODDÍL 1. Identifikace látky / směsi a společnosti / podniku 1.1 Identifikátor

Více

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/ Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 ZŠ Určeno pro Sekce Mendelova 2. stupeň Nemocní Předmět Zdravověda Téma / kapitola

Více

Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám

Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám VY_32_INOVACE_PPM15460NÁP Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0883 Název projektu: Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony: III/2 Datum vytvoření:

Více

CZ.1.07/1.5.00/34.1076 Pro vzdělanější Šluknovsko 32 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

CZ.1.07/1.5.00/34.1076 Pro vzdělanější Šluknovsko 32 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Identifikační údaje školy Vyšší odborná škola a Střední škola, Varnsdorf, příspěvková organizace Bratislavská 2166, 407 47 Varnsdorf, IČO: 18383874 www.vosassvdf.cz, tel. +420412372632 Číslo projektu Název

Více

Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Čs. armády 777 399 01 Milevsko www.issou-milevsko.cz NEODKLADNÁ RESUSCITACE

Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Čs. armády 777 399 01 Milevsko www.issou-milevsko.cz NEODKLADNÁ RESUSCITACE Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Čs. armády 777 399 01 Milevsko www.issou-milevsko.cz NEODKLADNÁ RESUSCITACE Škola Autor SOŠ a SOU Milevsko Mgr. Jaroslava Neumannová Název Téma Datum tvorby

Více

EU peníze středním školám digitální učební materiál

EU peníze středním školám digitální učební materiál EU peníze středním školám digitální učební materiál Číslo projektu: Číslo a název šablony klíčové aktivity: Tematická oblast, název DUMu: Autor: CZ.1.07/1.5.00/34.0515 III/2 Inovace a zkvalitnění výuky

Více

www.zlinskedumy.cz Označení DUMu Předmět oblast Druh učebního materiálu Cílová skupina Anotace

www.zlinskedumy.cz Označení DUMu Předmět oblast Druh učebního materiálu Cílová skupina Anotace Označení DUMu Předmět oblast Druh učebního materiálu Cílová skupina Anotace Název školy Název projektu Číslo projektu Název šablony Stupeň a typ vzdělání VY_32_INOVACE_11_ZDV2_19 Zdravověda PP obecné zásady,

Více

VY_52_INOVACE_08_II.1.11_NEBEZPEČNÉ LÁTKY NEBEZPEČNÉ LÁTKY NOVÉ UČIVO

VY_52_INOVACE_08_II.1.11_NEBEZPEČNÉ LÁTKY NEBEZPEČNÉ LÁTKY NOVÉ UČIVO VY_52_INOVACE_08_II.1.11_NEBEZPEČNÉ LÁTKY NEBEZPEČNÉ LÁTKY NOVÉ UČIVO NEBEZPEČNÉ LÁTKY 8. TŘÍDA KLASIFIKACE PODLE FYZIKÁLNÍCH VLASTNOSTÍ: a) VÝBUŠNÉ b) OXIDUJÍCÍ c) EXTRÉMNĚ HOŘLAVÉ d) VYSOCE HOŘLAVÉ e)

Více

První pomoc. Občanská povinnost. Neposkytnutí první pomoci až 1 rok odnětí svobody, u zdravotníků přísnější trest, zákaz činnosti

První pomoc. Občanská povinnost. Neposkytnutí první pomoci až 1 rok odnětí svobody, u zdravotníků přísnější trest, zákaz činnosti První pomoc První pomoc Občanská povinnost Neposkytnutí první pomoci až 1 rok odnětí svobody, u zdravotníků přísnější trest, zákaz činnosti Povinnost zaměstnavatele poskytnout zaměstnancům školení první

Více

Pravidla o bezpečnosti, ochraně zdraví a ochraně životního prostředí při práci s vybranými chemickými látkami a chemickými přípravky

Pravidla o bezpečnosti, ochraně zdraví a ochraně životního prostředí při práci s vybranými chemickými látkami a chemickými přípravky Pravidla o bezpečnosti, ochraně zdraví a ochraně životního prostředí při práci s vybranými chemickými látkami a chemickými přípravky zpracovaná dle 44 a) odst. 10 zákona č. 258/2000 Sb., a ochraně veřejného

Více

PROVOZNÍ ŘÁD ZAŘÍZENÍ KE SBĚRU A VÝKUPU ODPADŮ SBĚRNÝ DVŮR

PROVOZNÍ ŘÁD ZAŘÍZENÍ KE SBĚRU A VÝKUPU ODPADŮ SBĚRNÝ DVŮR PROVOZNÍ ŘÁD ZAŘÍZENÍ KE SBĚRU A VÝKUPU ODPADŮ SBĚRNÝ DVŮR vypracováno v souladu s přílohou č. 1 vyhlášky č. 383/2001 Sb., o podrobnostech nakládání s odpady 1. Úvod Zařízení se nachází v k. ú obce Nové

Více

Příloha č. 1 - Obrázky. Kardiopulmonální resuscitace. Zdroj: Koster, Obrázek 1: Kontrola základních životních funkcí

Příloha č. 1 - Obrázky. Kardiopulmonální resuscitace. Zdroj: Koster, Obrázek 1: Kontrola základních životních funkcí Příloha č. 1 - Obrázky Kardiopulmonální resuscitace Obrázek 1: Kontrola základních životních funkcí Obrázek 2: Uvolnění dýchacích cest Obrázek 3: Kontrola dýchání Obrázek 4: Umístění rukou při nepřímé

Více

Metodický návod pro plnění povinnosti původců odpadů, stanovenou 16 odst. 1 písm. j) zákona č. 185/2001 Sb., o odpadech, k vykonávání kontroly vlivů

Metodický návod pro plnění povinnosti původců odpadů, stanovenou 16 odst. 1 písm. j) zákona č. 185/2001 Sb., o odpadech, k vykonávání kontroly vlivů Metodický návod pro plnění povinnosti původců odpadů, stanovenou 16 odst. 1 písm. j) zákona č. 185/2001 Sb., o odpadech, k vykonávání kontroly vlivů nakládání s odpady na zdraví lidí a životní prostředí

Více

Bezpečnostní list. podle předpisu (EU) č. 1907/2006 ZE-KA-FIX. Telefonní : ++49 (0) 2236-966-00-0 Fax : ++49 (0) 2236-966-00-10

Bezpečnostní list. podle předpisu (EU) č. 1907/2006 ZE-KA-FIX. Telefonní : ++49 (0) 2236-966-00-0 Fax : ++49 (0) 2236-966-00-10 Strana 1 z 5 1. Identifikace látky nebo přípravku a společnosti nebo podniku Identifikace látky nebo přípravku Použití látky nebo přípravku čisticí prostředek Identifikace výrobce, dovozce, prvního distributora

Více

Fredy & Fredy Strana 1

Fredy & Fredy Strana 1 Fredy & Fredy Strana 1 1. Identifikace látky / přípravku a společnosti / podniku 1.1 Identifikace látky nebo přípravku: Fredy ECO Číslo CAS: - Číslo ES (EINECS): - 1.2 Použití látky / přípravku: - Přípravek

Více

BEZPEČNOSTNÍ LIST. Čistič bio jezírek

BEZPEČNOSTNÍ LIST. Čistič bio jezírek Strana: 1 z 5 Oddíl 1: Identifikace látky/směsi a společnosti/podniku 1.1. Identifikátor výrobku 1.2. Příslušná určená použití látky nebo směsi a nedoporučená použití Používá se k úpravě vody v jezírkách.

Více

468 mv ph 0,1 (9883)

468 mv ph 0,1 (9883) Bezpečnostní list Oxidačně-redukční pufrovací roztok 468 mv ph 0,1 (9883) 1. Identifikace látky nebo přípravku a výrobce nebo dovozce Použití látky nebo přípravku / příprava Chemická charakteristika Oxidačně-redukční

Více

BEZPECNOSTNl LIST podle nařízení (ES) č. 1907/2006 DESALTED WATER Datum revize 17.09.2009 Verze 1

BEZPECNOSTNl LIST podle nařízení (ES) č. 1907/2006 DESALTED WATER Datum revize 17.09.2009 Verze 1 1. IDENTIFIKACE LÁTKY/PŘÍPRAVKU A SPOLEČNOSTI/PODNIKU Údaje o výrobku Název výrobku : Kód výrobku : L0000089 Použití látky nebo přípravku : Ředidlo pro nátěry Firma : Lechler SpA Via Cecilio 17 22100 Como

Více

Resuscitace dospělého a dítěte

Resuscitace dospělého a dítěte Resuscitace dospělého a dítěte První pomoc šance pro život První pomoc šance pro život Výuka je financována z grantového projektu v rámci globálního grantu CZ.1.07/1.1.07 Zvyšování kvality ve vzdělávání

Více

Obecné zásady chování

Obecné zásady chování První pomoc při úrazech a otravách v laboratoři 1. Obecné zásady chování 2. Úrazy 3. Otravy 4. Poleptání a popálení kůže 5. Poranění očí 6. Poranění elektrickým proudem Obecné zásady chování První pomoc

Více

BEZPEČNOSTNÍ LIST dle Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1907/2006. ph MINUS

BEZPEČNOSTNÍ LIST dle Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1907/2006. ph MINUS Strana: 1 z 6 1. Identifikace látky nebo přípravku a výrobce nebo dovozce 1.1. Identifikace látky nebo přípravku: 1.2. Použití látky nebo přípravku: Používá se k ošetřování vody v bazénech. 1.3. Identifikace

Více

Základní číslo výrobku: 2305 Nahrazuje upravený dokument: 22-09-2010 BEZPEČNOSTNÍ LIST 1. IDENTIFIKACE LÁTKY/PŘÍPRAVKU A SPOLEČNOSTI/PODNIKU

Základní číslo výrobku: 2305 Nahrazuje upravený dokument: 22-09-2010 BEZPEČNOSTNÍ LIST 1. IDENTIFIKACE LÁTKY/PŘÍPRAVKU A SPOLEČNOSTI/PODNIKU BEZPEČNOSTNÍ LIST 1. IDENTIFIKACE LÁTKY/PŘÍPRAVKU A SPOLEČNOSTI/PODNIKU Identifikace látky nebo přípravku: Kód výrobku: E0022, 110481, 110534 Použití látky nebo přípravku: Identifikace společnosti nebo

Více

Nouzové telefonní číslo: 224 919 293 nebo 224 915 402 Toxikologické informační středisko

Nouzové telefonní číslo: 224 919 293 nebo 224 915 402 Toxikologické informační středisko 1. Identifikace látky nebo přípravku a výrobce nebo dovozce Obchodní název: Hydroxid sodný perly Strana 1 / 6 Obecný chemický název: INCI Name: Použití: Hydroxid sodný Sodium Hydroxide Průmyslové použití

Více

Projekt: Digitální učební materiály ve škole, registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0527

Projekt: Digitální učební materiály ve škole, registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0527 Projekt: Digitální učební materiály ve škole, registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0527 Příjemce: Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická, Husova 3, 371 60 České Budějovice

Více

Star neutrální odrezovač

Star neutrální odrezovač ODDÍL 1. Identifikace látky / směsi a společnosti / podniku: 1.1. Identifikátor výrobku: Název: Další název látky: 1.2. Příslušná určená použití látky nebo směsi a nedoporučená použití: Určená použití

Více

lékaře. Volejte TOXIKOLOGICKÉ INFORMAČNÍ STŘEDISKO nebo lékaře. Necítíte-li se dobře, volejte TOXIKOLOGICKÉ INFORMAČNÍ STŘEDISKO nebo lékaře.

lékaře. Volejte TOXIKOLOGICKÉ INFORMAČNÍ STŘEDISKO nebo lékaře. Necítíte-li se dobře, volejte TOXIKOLOGICKÉ INFORMAČNÍ STŘEDISKO nebo lékaře. P-věty P101 Je-li nutná lékařská pomoc, mějte po ruce obal nebo štítek výrobku. P102 Uchovávejte mimo dosah dětí. P103 Před použitím si přečtěte údaje na štítku. P201 Před použitím si obstarejte speciální

Více

c) barva krve záleží politickém statutu (urozený člověk ji má modrou, normální člověk červenou)

c) barva krve záleží politickém statutu (urozený člověk ji má modrou, normální člověk červenou) Řešení testu z webových stránek www.mlady-zdravotnik.wbs.cz 1. Při bodné ráně nožem? a) nůž vytáhneme b) necháme ho v ráně c) necháme ho v ráně a fixujeme 2. Jakou barvu má okysličená krev (př.: tepenné

Více

: AF5350/00. BEZPECNOSTNl LISTpodle nařízení (ES) č. 1907/2006. Verze 1. Datum revize Datum vydání

: AF5350/00. BEZPECNOSTNl LISTpodle nařízení (ES) č. 1907/2006. Verze 1. Datum revize Datum vydání 1. IDENTIFIKACE LÁTKY/PŘÍPRAVKU A SPOLEČNOSTI/PODNIKU Údaje o výrobku Obchodní název Popis Použití látky nebo přípravku Firma : : HYDROPLUS WATERBORNE SELF-SEALER TRANSPARENT FOR PARQUET FLOORING : Vodou

Více

Toxikologie a právo IV/3

Toxikologie a právo IV/3 Toxikologie a právo IV/3 NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY (ES) č. 1272/2008 ze dne 16. prosince 2006 o klasifikaci, označování a balení látek a směsí,.. (GHS/CLP) výstražné symboly nebezpečnosti +

Více

BEZPEČNOSTNÍ LIST LC 102 A

BEZPEČNOSTNÍ LIST LC 102 A ODDÍL 1: Identifikace látky/směsi a společnosti/podnik BEZPEČNOSTNÍ LIST 1.1. Identifikátor výrobky Látka / směs: Kyselý vodný roztok Číslo 1.2. Příslušná určená použití směsi Příslušná určená použití

Více

TEC-2000 ENGINE FLUSH

TEC-2000 ENGINE FLUSH BEZPEČNOSTNÍ LIST TEC-2000 ENGINE FLUSH 1. LÁTKOVÉ / PŘÍPRAVNÉ A FIREMNÍ OZNAČENÍ Název výrobku: Výrobce/Dodavatel: Dovozce: TEC-2000 ENGINE FLUSH PRODUCTS 2000 LTD.,, DINGSWELL, WELWYN, HERTS. AL6 0AW,

Více

GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271

GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271 GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271 Autor Mgr. Eva Vojířová Číslo materiálu 7_2_CH_01 Datum vytvoření 2. 9. 2012 Druh učebního materiálu Laboratorní práce Ročník 1.a 2. ročník VG Anotace Klíčová slova Vzdělávací

Více

: AT9915/NN. BEZPECNOSTNl LISTpodle nařízení (ES) č. 1907/2006. Verze 1. Datum revize Datum vydání

: AT9915/NN. BEZPECNOSTNl LISTpodle nařízení (ES) č. 1907/2006. Verze 1. Datum revize Datum vydání 1. IDENTIFIKACE LÁTKY/PŘÍPRAVKU A SPOLEČNOSTI/PODNIKU Údaje o výrobku Obchodní název Popis Použití látky nebo přípravku Firma : : HYDRO WATERBORNE CONVERTER NEUTRAL FOR INTERIORS : Vodou ředitelné nátěry

Více

BEZPECNOSTNl LIST podle nařízení (ES) č. 1907/2006 FLUO PIGMENTS YELLOW 1208 Datum revize Verze 1

BEZPECNOSTNl LIST podle nařízení (ES) č. 1907/2006 FLUO PIGMENTS YELLOW 1208 Datum revize Verze 1 1. IDENTIFIKACE LÁTKY/PŘÍPRAVKU A SPOLEČNOSTI/PODNIKU Údaje o výrobku Název výrobku : Kód výrobku : LQ179113 Použití látky nebo přípravku : Práškový pigment Firma : Lechler SpA Via Cecilio 17 22100 Como

Více

P věty pokyny pro bezpečné zacházení s chemickými látkami

P věty pokyny pro bezpečné zacházení s chemickými látkami 5.6.23. P - věty http://www.guard7.cz/lexikon/lexikon-bozp/p-vety P věty pokyny pro bezpečné zacházení s chemickými látkami Dále naleznete seznam pokynů pro bezpečné zacházení (P věty) v českém jazyce

Více

Sporáky a trouby. Bezpečnostní list podle nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1907/2006 (REACH) a nařízení Komise (EU) č.

Sporáky a trouby. Bezpečnostní list podle nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1907/2006 (REACH) a nařízení Komise (EU) č. ODDÍL 1. Identifikace látky / směsi a společnosti / podniku: 1.1. Identifikátor výrobku: Název: Další název látky: 1.2. Příslušná určená použití látky nebo směsi a nedoporučená použití: Určená použití

Více

PP PŘI NEPRŮCHODNOSTI DÝCHACÍCH CEST

PP PŘI NEPRŮCHODNOSTI DÝCHACÍCH CEST PP PŘI NEPRŮCHODNOSTI DÝCHACÍCH CEST Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje 28. 10. 2009 - Bc. Eva Pazderová DÝCHACÍ CESTY použité zkratky:

Více

Prezentace je určena pro studenty SOU. Téma seznamuje se zásadami první pomoci a chování při záchraně života.

Prezentace je určena pro studenty SOU. Téma seznamuje se zásadami první pomoci a chování při záchraně života. Střední škola stavebních řemesel Brno Bosonohy Pražská 38b, 642 00 Brno Bosonohy Šablona: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název: BOZP Téma: První pomoc Autor: Ing. Pavel Krula Číslo: Vy_32_INOVACE_Technologie

Více

Nařízení ES č. 1272/2008 (CLP)

Nařízení ES č. 1272/2008 (CLP) Nařízení ES č. 1272/2008 (CLP) Nakládání s nebezpečnými chemickými látkami Klasifikace, značení, balení, práce s žíravými látkami Přednáší: Bc.Eva Čížková bezpečnostní poradce ADR č.1758 Nařízení ES č.

Více

MECHOŽROUT koncentrát

MECHOŽROUT koncentrát ODDÍL 1. Identifikace látky / směsi a společnosti / podniku: 1.1. Identifikátor výrobku: Název: Další název látky: 1.2. Příslušná určená použití látky nebo směsi a nedoporučená použití: Určená použití

Více

Nařízení Státní rostlinolékařské správy o rozšíření povolení na menšinová použití. povoluje. rozšíření povolení na menšinová použití

Nařízení Státní rostlinolékařské správy o rozšíření povolení na menšinová použití. povoluje. rozšíření povolení na menšinová použití ČR - Státní rostlinolékařská správa, organizační složka státu SEKCE PŘÍPRAVKŮ NA OCHRANU ROSTLIN ODBOR KOORDINACE HODNOCENÍ Korespondenční adresa: Zemědělská 1a, 613 00 BRNO Č. j. SRS 027943/2012 ze dne

Více

Nebezpečí poleptání. Zpracoval: Ondráček Zdeněk 2008

Nebezpečí poleptání. Zpracoval: Ondráček Zdeněk 2008 Zpracoval: Ondráček Zdeněk 2008 Poleptání vzniká - přímým působením chemikálií - ve spojení s dalšími látkami - např. voda, pot. Poranění může být: - zevní - vnitřní, - různé svou hloubkou a rozsahem -

Více

ALFA farm s r.o. Obchodní název látky nebo přípravku (totožný s označením na obale) Číslo CAS: 5949-29-1. Číslo ES (EINECS): 201-069-1

ALFA farm s r.o. Obchodní název látky nebo přípravku (totožný s označením na obale) Číslo CAS: 5949-29-1. Číslo ES (EINECS): 201-069-1 1. IDENTIFIKACE LÁTKY PŘÍPRAVKU 1.1. IDENTIFIKACE LÁTKY NEBO PŘÍPRAVKU Obchodní název látky nebo přípravku (totožný s označením na obale) ATAK Číslo CAS: 5949-29-1 Číslo ES (EINECS): 201-069-1 Další název

Více

Bezpecnostnl List. podle narízení EK 1907/2006/ES. 1. NÁZEV LÁTKY/PRlPRAVKU A JMÉNO FIRMY/PODNIKU. Ve vodě rozpustné umělé hnojivo

Bezpecnostnl List. podle narízení EK 1907/2006/ES. 1. NÁZEV LÁTKY/PRlPRAVKU A JMÉNO FIRMY/PODNIKU. Ve vodě rozpustné umělé hnojivo Bezpecnostnl List podle narízení EK 1907/2006/ES Datum vydání: 01/04/2012 Číslo revize: 2 1. NÁZEV LÁTKY/PRlPRAVKU A JMÉNO FIRMY/PODNIKU Identifikace látky/přípravku Kód výrobku: 2947.03.25 Název výrobku:

Více

BEZPEČNOSTNÍ LIST dle Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1907/2006

BEZPEČNOSTNÍ LIST dle Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1907/2006 Strana: 1 z 7 1. Identifikace látky nebo přípravku a výrobce nebo dovozce 1.1. Identifikace látky nebo přípravku: 1.2. Použití látky nebo přípravku: Používá se k ošetřování vody v bazénech. 1.3. Identifikace

Více

BEZPEČNOSTNÍ LIST. Oddíl 1: Identifikace látky/směsi a společnosti/podniku. Oddíl 2: Identifikace nebezpečnosti

BEZPEČNOSTNÍ LIST. Oddíl 1: Identifikace látky/směsi a společnosti/podniku. Oddíl 2: Identifikace nebezpečnosti Strana: 1 Datum kompilace: 16/04/2013 Číslo revize: 2 Oddíl 1: Identifikace látky/směsi a společnosti/podniku 1.1. Identifikátor výrobku Název produktu: 1.2. Příslušná určená použití látky nebo směsi a

Více

H - VĚTY OZNAČOVÁNÍ A BALENÍ LÁTEK A SMĚSÍ (Popisují povahu nebezpečnosti dané nebezpečné látky nebo směsi, dříve R-věty)

H - VĚTY OZNAČOVÁNÍ A BALENÍ LÁTEK A SMĚSÍ (Popisují povahu nebezpečnosti dané nebezpečné látky nebo směsi, dříve R-věty) H - VĚTY (Popisují povahu nebezpečnosti dané nebezpečné látky nebo směsi, dříve R-věty) H200 Nestabilní výbušnina. H201 Výbušnina; nebezpečí masivního výbuchu. H202 Výbušnina; vážné nebezpečí zasažení

Více

Poskytování první pomoci

Poskytování první pomoci Téma č. 23 - obor Kuchařské práce/občanská výchova Poskytování první pomoci Každý z nás se může kdykoliv dostat do situace, ve které bude potřebovat, nebo dokonce sám poskytovat první pomoc. Při drobných

Více

Bezpečnostní list. podle nařízení (ES) č. 1907/2006 MAKRAKRAFT

Bezpečnostní list. podle nařízení (ES) č. 1907/2006 MAKRAKRAFT Strana 1 z 5 ODDÍL 1: Identifikace látky/směsi a společnosti/podniku 1.1. Identifikátor výrobku 1.2. Příslušná určená použití látky nebo směsi a nedoporučená použití Použití látky nebo směsi čisticí prostředek

Více

Cévní mozková příhoda z pohledu zdravotnické záchranné služby. MUDr. Petr Hrbek ZZS JMK

Cévní mozková příhoda z pohledu zdravotnické záchranné služby. MUDr. Petr Hrbek ZZS JMK Cévní mozková příhoda z pohledu zdravotnické záchranné služby MUDr. Petr Hrbek ZZS JMK K čemu slouží zdravotnická záchranná služba: Zdravotnická záchranná služba poskytuje odbornou přednemocniční neodkladnou

Více

Sporáky a trouby. Bezpečnostní list podle nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1907/2006 (REACH) a nařízení Komise (EU) č.

Sporáky a trouby. Bezpečnostní list podle nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1907/2006 (REACH) a nařízení Komise (EU) č. ODDÍL 1. Identifikace látky / směsi a společnosti / podniku: 1.1. Identifikátor výrobku: Název: Další název látky: 1.2. Příslušná určená použití látky nebo směsi a nedoporučená použití: Určená použití

Více

číslo revize: 1 číslo verze: 2 Malospotřebitelské čistění - Prostředek pro likvidaci mechu a lišejníků. uvedeny v oddíle 1. Everstar s.r.o.

číslo revize: 1 číslo verze: 2 Malospotřebitelské čistění - Prostředek pro likvidaci mechu a lišejníků. uvedeny v oddíle 1. Everstar s.r.o. ODDÍL 1. Identifikace látky / směsi a společnosti / podniku: 1.1. Identifikátor výrobku: Název: Další název látky: 1.2. Příslušná určená použití látky nebo směsi a nedoporučená použití: Určená použití

Více

BEZPEČNOSTNÍ LIST. Oddíl 1: Identifikace látky/směsi a společnosti/podniku. Oddíl 2: Identifikace nebezpečnosti

BEZPEČNOSTNÍ LIST. Oddíl 1: Identifikace látky/směsi a společnosti/podniku. Oddíl 2: Identifikace nebezpečnosti Strana: 1 Datum kompilace: 11/04/2013 Číslo revize: 2 Oddíl 1: Identifikace látky/směsi a společnosti/podniku 1.1. Identifikátor výrobku Název produktu: Synonyma: 1.2. Příslušná určená použití látky nebo

Více

Projekt: Digitální učební materiály ve škole, registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0527

Projekt: Digitální učební materiály ve škole, registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0527 Projekt: Digitální učební materiály ve škole, registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0527 Příjemce: Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická, Husova 3, 371 60 České Budějovice

Více

INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ. Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám. Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.

INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ. Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám. Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34. INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0767 Šablona: III/2 2. č. materiálu: VY_ 32_INOVACE_125 Jméno

Více

BEZPEČNOSTNÍ LIST Podle vyhlášky č. 460/2006 Sb.

BEZPEČNOSTNÍ LIST Podle vyhlášky č. 460/2006 Sb. Název výrobku: MALAKOL 25 SC Datum vydání: Duben 2003 Datum revize: Květen 2006 BEZPEČNOSTNÍ LIST Podle vyhlášky č. 460/2006 Sb. 1. Identifikace látky nebo přípravku a výrobce nebo dovozce: 1.1.1 Chemický

Více

První pomoc při zástavě dechu a srdeční činnosti

První pomoc při zástavě dechu a srdeční činnosti I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY Pracovní list č. 12 První pomoc při zástavě dechu

Více

vědomostí, dovedností a schopností vždy

vědomostí, dovedností a schopností vždy ZDRAVOVĚDA MYŠÍK PRVNÍ POMOC Soubor opatření prováděných podle svých vědomostí, dovedností a schopností, ale vždy tak, aby Zachránily život Zabránily zhoršení stavu postiženého Zajistily bezpečnost poraněnému,

Více

První pomoc při autonehodě. Autolékárnička (autolékárničky různých výrobců a značek) Autolékárnička (velikost I. - pro osobní automobily) :

První pomoc při autonehodě. Autolékárnička (autolékárničky různých výrobců a značek) Autolékárnička (velikost I. - pro osobní automobily) : 24b Pracovní list Téma: Bezpečnost vozidla Aktivita: První pomoc při autonehodě Časová náročnost: 45 minut Motivační úvod: Pomůcky: Autolékárnička (autolékárničky různých výrobců a značek) Zadání úkolu

Více

Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám

Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám VY_32_INOVACE_PPM13160NÁP Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0883 Název projektu: Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony: III/2 Datum vytvoření:

Více

Konzultace se poskytují zdravotníkům, laikům veterinářům i chovatelům zvířat ze všech oblastí České republiky na 2 konzultačních tel.

Konzultace se poskytují zdravotníkům, laikům veterinářům i chovatelům zvířat ze všech oblastí České republiky na 2 konzultačních tel. 1 Toxikologické informační středisko (TIS) zajišťuje v nepřetržitém provozu celorepublikovou telefonickou lékařskou informační službu pro případy akutních otrav lidí a zvířat. Konzultace se poskytují zdravotníkům,

Více

Karlovarská krajská nemocnice a.s. Bezručova 1190/19, Karlovy Vary IČ: Směrnice

Karlovarská krajská nemocnice a.s. Bezručova 1190/19, Karlovy Vary IČ: Směrnice Karlovarská krajská nemocnice a.s. Bezručova 1190/19, 360 01 Karlovy Vary IČ: 263 65 804 Označení dokumentu: SM33/2016 Počet stran: 12 Počet příloh: 5 Verze: 1 Platnost od: 1. 6. 2016 Doba platnosti: bez

Více

Základy první pomoci

Základy první pomoci Základy první pomoci CZ.1.07/1.3.44/02.0009 CZ.1.07/1.3.44/02.0009 www.kapa-ops.cz První pomoc Kdo zachránil jeden život, jakoby zachránil celý svět. (Talmud) Poskytnutí první pomoci je základní občanskou

Více

FORTE. Bezpečnostní list podle nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1907/2006 (REACH) a nařízení Komise (EU) č. 453/2010

FORTE. Bezpečnostní list podle nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1907/2006 (REACH) a nařízení Komise (EU) č. 453/2010 ODDÍL 1. Identifikace látky / směsi a společnosti / podniku: 1.1. Identifikátor výrobku: Název: Další název látky: 1.2. Příslušná určená použití látky nebo směsi a nedoporučená použití: Určená použití

Více

B E Z P E Č N O S T N Í L I S T podle Vyhlášky č. 460/2005 Sb.

B E Z P E Č N O S T N Í L I S T podle Vyhlášky č. 460/2005 Sb. Datum poslední revize: 2.revize 04.05.2007 Strana 1 z 6 1. Identifikace látky nebo přípravku a výrobce nebo dovozce 1.1. Obchodní název přípravku : 1.2. Doporučený účel použití: čistící přípravek na WC

Více

Sporáky a trouby. Bezpečnostní list podle nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1907/2006 (REACH) a nařízení Komise (EU) č.

Sporáky a trouby. Bezpečnostní list podle nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1907/2006 (REACH) a nařízení Komise (EU) č. ODDÍL 1. Identifikace látky / směsi a společnosti / podniku: 1.1. Identifikátor výrobku: Název: Další název látky: 1.2. Příslušná určená použití látky nebo směsi a nedoporučená použití: Určená použití

Více

Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, 360 09 Karlovy Vary Autor: MIROSLAV MAJCHER Název materiálu:

Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, 360 09 Karlovy Vary Autor: MIROSLAV MAJCHER Název materiálu: Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, 360 09 Karlovy Vary Autor: MIROSLAV MAJCHER Název materiálu: VY_32_INOVACE_20_ÚČINKY VÝBOJE A BLESKU_E2-3 Číslo projektu: CZ

Více

000000000000403962 Verze 1 Datum revize 05.05.2008 Datum vydání 03.09.2008. Pouze pro profesionální uživatele.

000000000000403962 Verze 1 Datum revize 05.05.2008 Datum vydání 03.09.2008. Pouze pro profesionální uživatele. 1. IDENTIFIKACE LÁTKY/PŘÍPRAVKU A SPOLEČNOSTI/PODNIKU Údaje o výrobku Obchodní název : identifikační číslo : 61466 Použití látky nebo přípravku : Čisticí prostředek Pouze pro profesionální uživatele. Firma

Více

PŘEDLÉKAŘSKÁ POMOC. Úvod do problematiky předlékařské pomoci. Klíčová slova první pomoc laická pomoc odborná pomoc technická pomoc- řetězec přežití

PŘEDLÉKAŘSKÁ POMOC. Úvod do problematiky předlékařské pomoci. Klíčová slova první pomoc laická pomoc odborná pomoc technická pomoc- řetězec přežití PŘEDLÉKAŘSKÁ POMOC Klíčová slova první pomoc laická pomoc odborná pomoc technická pomoc- řetězec přežití Úvod do problematiky předlékařské pomoci Předlékařská první pomoc v sobě zahrnuje soubor jednoduchých

Více

BEZPEČNOSTNÍ LIST dle Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1907/2006. Stabilizátor tvrdosti

BEZPEČNOSTNÍ LIST dle Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1907/2006. Stabilizátor tvrdosti Strana: 1 z 5 1. Identifikace látky nebo přípravku a výrobce nebo dovozce 1.1. Identifikace látky nebo přípravku: 1.2. Použití látky nebo přípravku: Používá se k ošetřování vody v bazénech. 1.3. Identifikace

Více

BEZPEČNOSTNÍ LIST. Oddíl 1: Identifikace látky/směsi a společnosti/podniku. Oddíl 2: Identifikace nebezpečnosti. Oddíl 3: Složení/informace o složkách

BEZPEČNOSTNÍ LIST. Oddíl 1: Identifikace látky/směsi a společnosti/podniku. Oddíl 2: Identifikace nebezpečnosti. Oddíl 3: Složení/informace o složkách Strana: 1 Datum kompilace: 09/04/2013 Číslo revize: 3 Oddíl 1: Identifikace látky/směsi a společnosti/podniku 1.1. Identifikátor výrobku Název produktu: Kód produktu: GFCL Synonyma: 1.2. Příslušná určená

Více

Výukový materiál zpracován v rámci operačního projektu. EU peníze školám. Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0512

Výukový materiál zpracován v rámci operačního projektu. EU peníze školám. Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0512 Výukový materiál zpracován v rámci operačního projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0512 Střední škola ekonomiky, obchodu a služeb SČMSD Benešov, s.r.o. ZDRAVOVĚDA První

Více

Bezpečnostně právní akademie Brno

Bezpečnostně právní akademie Brno Bezpečnostně právní akademie Brno Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0036 Název projektu: Inovace a individualizace výuky Autor: Mgr. Eva Hrobařová Název materiálu: Komplexní opakování PP interaktivní test

Více

PRVNÍ POMOC Bezvědomí a resuscitace Guidelines 2015

PRVNÍ POMOC Bezvědomí a resuscitace Guidelines 2015 PRVNÍ POMOC Bezvědomí a resuscitace Guidelines 2015 Mgr. Zdeňka Kubíková, Ph.D. MUDr. et Bc. Barbora Zuchová Mgr. Milan Mojžíš a kol. Zhodnoťte bezpečnost a zkontrolujte vědomí Jemně s postiženým zatřeste.

Více

Název: Kyselé a zásadité 2

Název: Kyselé a zásadité 2 Název: Kyselé a zásadité 2 1) Bezpečné a nebezpečné? Zkuste se zamyslet, které látky mohou být zdraví nebezpečné. U kterých látek si musíme dávat zvýšený pozor při manipulaci? Jsou všechny kyseliny a zásady

Více