Barokní poklady Moravy OLOMOUC, KROMĚŘÍŽ, LEDNICE

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Barokní poklady Moravy OLOMOUC, KROMĚŘÍŽ, LEDNICE"

Transkript

1 Barokní poklady Moravy OLOMOUC, KROMĚŘÍŽ, LEDNICE

2 NEJKRÁSNĚJŠÍ BAROKNÍ PAMÁTKY JEDNÍM DECHEM Tři nejnavštěvovanější moravská historická města Tři starobylá sídla, jejichž význam psal historii Moravy Tři nejcennější moravské poklady zapsané v seznamu UNESCO

3 JEDNA VELKÁ RODINA Olomouc a Kroměříž - města, jejichž podobu formovaly stejné či velmi podobné osudy a která jsou dodnes vnímána jako dva sourozenci. Olomouc vždy byla a stále je hanáckou metropolí a po staletí je sídelním městem biskupů a arcibiskupů. Kroměříž si vysloužila přízvisko Hanácké Atény, olomoučtí biskupové si ji vybrali za své letní sídlo a oběma městům vtiskli neopakovatelný architektonický, kulturní i duchovní ráz. Jsou-li Olomouc a Kroměříž sourozenci, potom Lednice, zastoupená celým Lednicko-valtickým areálem, je jejich velmi blízkou sestřenicí. Areál je nejrozsáhlejší komponovanou krajinou v Evropě, ne-li ve světě, lednický zámek s rozlehlou zahradou patří také mezi nejkrásnější komplexy v České republice. Zámecká jízdárna či novobarokní styl zámecké zahrady souzní s barokními památkami v Kroměříži a Olomouci. Navštivte Olomouc, Kroměříž a Lednicko-valtický areál a objevte i vy toto silné pouto prověřené staletími.

4 VÍTE, ŽE OLOMOUC JE: ~ ~ podle Lonely Planet nejkrásnějším městem České republiky? ~ ~ po Praze druhou největší památkovou rezervací v ČR a sídlem druhé nejstarší univerzity v českých zemích?

5 VÍTE, ŽE KROMĚŘÍŽ JE: ~ ~ vyhledávaným místem filmařů (Amadeus, Královská aféra, Napoleon, Kateřina Veliká, Četnické humoresky, Peklo s princeznou )? ~ ~ proslulá po Vatikánu druhou největší sbírku mincí na světě a zámeckou obrazárnou, která je druhou nejvýznamnější sbírkou obrazů v České republice a je zde k vidění světoznámý obraz Apollo a Marsyas od Tiziana Vecelliho?

6 VÍTE, ŽE ZÁMEK V LEDNICI: ~ ~ byl v roce 1903 jedním z prvních elektrifikovaných objektů na Moravě? ~ ~ má sklepení s nejstarší a největší umělou jeskyní v Evropě tzv. grottou? ~ ~ má překrásné interiéry, na jejichž výzdobě se jako učni podíleli bratři Thonetové, zakladatelé věhlasné firmy na ohýbaný nábytek?

7 SLAVNÉ OSOBNOSTI SPJATÉ S OLOMOUCÍ A KROMĚŘÍŽÍ S městy Olomouc a Kroměříž je spojeno mnoho významných osobností, které se zde narodily, žily či dlouhodobě působily. Možná vás samotné překvapí, jak významné osoby v obou městech pobývaly. Karel II. z Lichtensteinu- Castelcorna (v úřadu ) Tento olomoucký biskup je považován za druhého zakladatele Kroměříže. Po třicetileté válce město pozvedl z trosek, vybudoval tu raně barokní zámek a založil obrazovou galerii. Nejznámějším dílem jeho sbírky je obraz benátského mistra Tiziana Vecellia s názvem Apollo a Marsyas. Pavel Josef Vejvanovský skladatel, hudebník, trubač, houslista. Od roku 1664 působil v Kroměříži ve službách olomouckého biskupa Lichtensteina v biskupské kapele a na kůru v chrámu sv. Mořice v Olomouci. Je autorem světské i chrámové barokní hudby, mší, litanií apod. Wolfgang Amadeus Mozart Hudební génius pobýval roku 1767 v Olomouci a při zotavování z pravých neštovic v budově kapitulního děkanství složil 6. symfonii F-dur. V Kroměříži je s Mozartem spjato natáčení slavných scén oscarového snímku Amadeus.

8 SLAVNÉ OSOBNOSTI SPJATÉ S LEDNICÍ Jan II. z Lichtensteinu ( ) Díky zájmu Jana II. o přírodní vědy byl v roce 1912 zřízen Ústav zušlechťování rostlin knížete Jana z Lichtensteinů J. G. Mendela v Lednici, k poctě zakladatele genetiky. Kníže Jan II. nejenže vybudování ústavu umožnil, ale byl i jeho štědrým donátorem. Josef Hardtmuth ( ) Roku 1805 byl jmenován ředitelem lichtenštejnského stavebního úřadu a v době svého působení vybudoval početnou řadu staveb v Lednicko-valtickém areálu, jako např. Minaret a Akvadukt v lednickém zámeckém parku či romantickou zříceninu Janův hrad. Mimo to byl úspěšným vynálezcem moderní tužky.

9 JAK JE TO S RODEM LICHTENSTEINŮ? Lednické panství získali roku 1249 Lichtensteinové a patřilo jim bezmála 700 let. Olomouc a Kroměříž jsou pro změnu úzce spjaty s působením biskupa Karla II. z Lichtensteinu Castelcorna. Moravský rod hrabat z Lichtensteinu svobodných pánů z Castelcornu pocházel z okolí Bolzana. Rod zanikl v 2. polovině 18. století. Kromě shodně znějícího základního přídomku šlechtických jmen však nemá s knížaty z Lichtensteinu, jejichž rod pocházel z Dolního Rakouska a měl obrovské državy na Moravě, nic společného. Obě složky jména rodu se psaly a dodnes píší v různých variantách. Objevují se zejména podoby Liechtenstein, Lichtenstein, Lichtenštejn, Lichtnštejn; Castelcorno, Castelcorn, Kastelkorn.

10 NEJVÝZNAMNĚJŠÍ PAMÁTKY OLOMOUCE SLOUP NEJSVĚTĚJŠÍ TROJICE Dominanta hlavního olomouckého náměstí, 32 m vysoký monument, představuje vrcholné sochařské dílo středoevropského baroka. Spolu s Mariánským morovým sloupem na Dolním náměstí a šesti barokními kašnami tvoří originální kolekci, jež jedinečným způsobem spoluutváří charakter městského jádra, které je druhou největší památkovou rezervací ČR. Od roku 2000 je sloup zařazen na Seznam světového dědictví UNESCO. tourism.olomouc.eu RADNICE S ORLOJEM Původně gotická, později renesančně upravená radnice s raritním orlojem (produkce denně ve 12 hod.), zpřístupněnou věží a gotickou kaplí sv. Jeronýma. tourism.olomouc.eu Po dobu letní sezony je zpřístupněna kaple sloupu.

11 SOUBOR BAROKNÍCH KAŠEN Šestice mistrně zpracovaných kašen s mytologickými motivy zdobí městské centrum od přelomu 17. a 18. století. ARIÓNOVA KAŠNA Úchvatné dílo slavného rodáka I. Theimera z roku 2002, ztvárňující původně zamýšlený motiv nerealizované sedmé barokní kašny. V létě slouží také jako originální brouzdaliště oblíbené dětmi i utrmácenými turisty.

12 ARCIBISKUPSKÝ PALÁC Sídlo olomouckého arcibiskupství, jedna z nejhonosnějších olomouckých barokních palácových staveb, pochází ze 17. století. V rezidenci, kde pobývalo mnoho významných panovnických návštěv, usedl na císařský trůn roku 1848 František Josef I. Přístupný veřejnosti, organizované prohlídky paláce. Na objednávku jsou možné exkurze a prohlídky varhan. KATEDRÁLA SV. VÁCLAVA Impozantní gotický chrám s charakteristickou novogotickou věží, druhou nejvyšší v ČR (100,6 m). Sídelní kostel arcibiskupa, kromě působivého interiéru je přístupná i krypta. tourism.olomouc.eu

13 Víte, že součástí prohlídkové trasy Arcidiecézního muzea je i románský biskupský palác, dříve známý jako Přemyslovský palác, a kaple sv. Barbory?

14 NEJVÝZNAMNĚJŠÍ PAMÁTKY KROMĚŘÍŽE ARCIBISKUPSKÝ ZÁMEK Dominanta města se skvostnými sály, hudebním archivem, knihovnou a věhlasnou obrazárnou, jejíž poklady patří k tomu nejvýznamnějšímu, co v České republice najdete (Tizian, Paolo Veronese, P. Brueghel, Anthonis van Dyck, Lucas Cranach). Největší a nejkrásnější Sněmovní sál sloužil v letech 1848 a 1849 jako zasedací síň říšského sněmu habsburské monarchie. Víte, že v hudebním archivu Arcibiskupského zámku si můžete prohlédnout rukopis W. A. Mozarta? abyste se dostali na vyhlídkovou terasu zámecké věže, musíte vyšlapat 200 schodů? Výhled ale určitě stojí za to.

15 KVĚTNÁ ZAHRADA Architektonicky a historicky nejcennější památkou ve městě, která nemá ve světě srovnání, je Květná zahrada neboli Libosad. Představuje vrcholné dílo evropského zahradního umění 17. století a je srovnávaná se zahradou ve Versailles. Architektonickými dominantami zahrady jsou Rotunda s krásnou sochařskou a malířskou výzdobou a 244 metrů dlouhá Kolonáda. Víte, že... kolonáda Květné zahrady neudrží žádné tajemství, a to díky akustickému kouzlu zvanému Dionýsovo ucho? Cokoli zašeptáte na jednom konci kolonády, uslyší někdo další na druhém konci ve vzdálenosti 244 metrů. Víte, že v Podzámecké zahradě se můžete projet vláčkem a dozvědět se více o vzácných dřevinách i romantických stavbách? PODZÁMECKÁ ZAHRADA Původní zelinářská a ovocnářská zahrada byla v 17. století přebudována na zahradu barokní, v 19. století na stylový krajinářský park a dnes je zde na 64 hektarech vysázeno přes 200 druhů vzácných stromů z různých částí Evropy, Ameriky i Asie.

16 Květná zahrada Kroměříž

17 NEJVÝZNAMNĚJŠÍ PAMÁTKY LEDNICE ZÁMEK LEDNICE Tato národní kulturní památka prošla složitým stavebním vývojem od gotické tvrze přes renesanční, barokní a klasicistní podobu až po současný vzhled ve stylu anglické tudorovské gotiky, který památce vtiskl vídeňský architekt Jiří Wingelmüller v letech V roce 1996 byl celý Lednicko-valtický areál včetně zámku Lednice zapsán na seznam UNESCO. SKLENÍK Postaven byl v roce 1842 v místě bývalé oranžérie, která byla založena již v roce Polokruhovitá forma a náročná železná konstrukce této stavby představovala v tehdejší době mimořádný pokrokový počin a díky tomu dnes patří mezi význačné technické památky.

18 MINARET Minaret neboli také Turecká věž byl zbudován Aloisem Josefem I. podle návrhu architekta Josefa Hardtmutha na přelomu 18. a 19. století. Patří mezi výjimečné stavby tohoto charakteru v Evropě a s výškou téměř 60 metrů patří na kontinentě mezi nejvyšší. ZÁMECKÉ JÍZDÁRNY Patří mezi nejkrásnější a nejrozsáhlejší jízdárny světa. Architektem monumentální budovy je Johan Bernard Fischer z Erlachu, stavba byla dle jeho projektu započata v letech 1687/1688. Prostory jízdáren poté dokončil Domenico Martinelli. Areál sloužil k chovu koní, tzv. lednických strakáčů.

19 Janův hrad Lednicko-valtický areál

20 NENECHTE SI UJÍT V OLOMOUCI! Prohlídky radnice Navštivte radnici a využijte možnosti zapůjčení audioprůvodce po radnici v informačním centru. Budete tak mít možnost sami nasát atmosféru dávných dob a navštívit tři stálé expozice, které jsou věnované historii olomoucké radnice, orloji či dějinám města. Můžete také vystoupat na radniční věž. tourism.olomouc.eu Arcidiecézní muzeum Svým zaměřením ojedinělé muzeum ve střední Evropě dokumentující duchovní kulturu olomoucké arcidiecéze. Muzeum moderního umění Muzeum moderního umění zaměřené převážně na kulturu 20. a 21. století pořádá dlouhodobé expozice. Vlastivědné muzeum V muzeu naleznete zajímavé netradičně pojaté expozice k historii města. Rodiny s dětmi ocení nově vytvořenou interaktivní expozici o živočišné říší. Veteran Arena Muzeum historických automobilů je největší soukromé veřejně přístupné muzeum svého druhu v ČR. Pevnost poznání Interaktivní muzeum vědy a výzkumu Univerzity Palackého v prostorách bývalého dělostřeleckého skladu.

21 NENECHTE SI UJÍT V KROMĚŘÍŽI! Muzeum Kroměřížska Sídlí v původně renesanční budově z počátku 17. století. Stálé expozice: Památník Maxe Švabinského, věnovaný životu a dílu slavného malíře a kroměřížského rodáka; Archeologicko-přírodovědná expozice Příroda a člověk; Archeologicko-historická expozice Historie ukrytá pod dlažbou města. Technické památky Objevte technické unikáty Kroměříže a okolí - Arcibiskupskou vodárnou z přelomu 19. a 20. století, Foucaultovo kyvadlo v Květné zahradě, protiatomový kryt pod Knihovnou Kroměřížska, lokomotivní depo s originální vahadlovou točnou, podivný Linduškův časostroj v Muzeu Kroměřížska, větrný mlýn ve Velkých Těšanech, skanzen v Rymicích. Expozice Karla Kryla Zážitková expozice věnovaná významnému kroměřížskému rodákovi vás přímo vtáhne do Krylových myšlenek a jejím hlavním smyslem je vyvolat v návštěvnících pocity, prožitky a emoce.

22 NENECHTE SI UJÍT V LEDNICI! Muzeum hraček Výstava zachycuje vývoj hraček i hračkářského materiálu a nabízí jedinečné informace o nejznámějších hračkářských firmách a osobnostech minulých dvou století. Multifunkční centrum Zámecké jízdárny Krajinou zahrad - expozice krajinářského umění, fotografie, mapy i modely popisují vlivy na místní vytváření krajiny, realizované především rodem Lichtenštejnů. Obnova jízdáren expozice zachycující nejvýznamnější části rekonstrukce barokních jízdáren včetně technických výkresů nejzajímavějších stavebních prvků.

23 TIPY Z KULTURNÍHO KALENDÁŘE Olomouc duben Flora Olomouc mezinárodní zahradnická výstava červen Svátky města historické oslavy města tourism.olomouc.eu červenec Olomoucké barokní slavnosti letní večery s barokní operou v historických kulisách starobylé Olomouce září Mezinárodní varhanní festival festival varhanní hudby v chrámu sv. Mořice říjen Podzimní festival duchovní hudby festival duchovní hudby konající se v olomouckých chrámech prosinec Olomoucké Vánoce tradiční vánoční trhy v historickém centru města tourism.olomouc.eu Kroměříž celoročně Floria zahrádkářské výstavy červen Vybarvený běh start turistické sezony červenec srpen Hudba v zahradách a zámku festival vážné hudby Dožínky Zlínského kraje tradiční oslava sklizně Mezinárodní festival vojenských hudeb přehlídka dechových vojenských hudeb říjen Den uniformovaných sborů velká přehlídka nejen vojenské historie Lednice květen Májová slavnost zahájení lázeňské sezony červen Hudba Hradní stráže a Policie České republiky koncert červenec Lednické krojované hody tradiční lidová slavnost září Lázeňské vinobraní tradiční vinobraní s bohatým programem Barokní poklady Moravy. Vydalo město Kroměříž ve spolupráci se statutárním městem Olomouc a obcí Lednice v roce Foto: archiv města Kroměříže, VidFoto Dušan Cupal, archiv Národního památkového ústavu, archiv Muzea umění Olomouc, Jan Andreáš, m-ark.

24 Barokní poklady Moravy Informační centrum Olomouc Horní náměstí podloubí radnice /informacni.centrum.olomouc Turistické informační centrum Kroměříž Velké náměstí 115, vedle radnice /MestoKromerizOficialne Turistické informační centrum Lednice Zámecké náměstí tourism.olomouc.eu

Kroměříž - významné kulturní centrum Zlínského kraje

Kroměříž - významné kulturní centrum Zlínského kraje Kroměříž - významné kulturní centrum Zlínského kraje Kroměříž, 15. 6. 2011 MUDr. Jarmila Číhalová Město Kroměříž Základní údaje o městě má 29 tisíc obyvatel historie spjata s olomouckým biskupstvím a arcibiskupstvím

Více

DUM č. 17 v sadě. 21. Ze-3 Kraje ČR

DUM č. 17 v sadě. 21. Ze-3 Kraje ČR projekt GML Brno Docens DUM č. 17 v sadě 21. Ze-3 Kraje ČR Autor: Drahomír Hlaváč Datum: 05.03.2014 Ročník: 3. ročníky Anotace DUMu: Kraje České republiky, památky UNESCO v krajích ČR Materiály jsou určeny

Více

Procházka mezi zahradami

Procházka mezi zahradami ZAHRADY Procházka mezi zahradami Kroměříž DÉLKA 5 km ČASOVÁ NÁROČNOST 1 den Malebné město plné zahrad označované někdy také jako Hanácké Atény je od 17. století kulturním centrem Hané a celé střední Moravy.

Více

Název školy Název materiálu Autor Tematický okruh Ročník. Datum tvorby Srpen 13 Anotace. Zdroje

Název školy Název materiálu Autor Tematický okruh Ročník. Datum tvorby Srpen 13 Anotace. Zdroje Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0499 Název školy Název materiálu Autor Tematický okruh Ročník Soukromá střední odborná škola Frýdek-Místek, s.r.o. VY_32_INOVACE_375_VES_15 Mgr. Jana Nachmilnerová Veřejná

Více

Kulturní dědictví Hmotné kulturní dědictví UNESCO v ČR

Kulturní dědictví Hmotné kulturní dědictví UNESCO v ČR 06. 02. 2012, Brno Připravil: PhDr. Jitka Brešová, CSc. Tento projekt byl podpořen finančními prostředky z EU Kulturní dědictví Hmotné kulturní dědictví UNESCO v ČR Tato prezentace vznikla jako výstup

Více

Člověk v lidském společenství Hmotná a duchovní kultura

Člověk v lidském společenství Hmotná a duchovní kultura Označení materiálu: VY_32_INOVACE_ZSV_0112 Autor: Tematický celek: Mgr. Martina Kaňovská Základy společenských věd Datum: 3.11.2012 Učivo (téma): Člověk v lidském společenství Hmotná a duchovní kultura

Více

Očekávaný výstup: Žáci si uvědomí, že člověk během staletí vybudoval množství krásných architektonických objektů. Zopakují si a doplní hlavní znaky

Očekávaný výstup: Žáci si uvědomí, že člověk během staletí vybudoval množství krásných architektonických objektů. Zopakují si a doplní hlavní znaky České památky v UNESCU Masarykova ZŠ a MŠ Velká Bystřice Projekt č. CZ. 1.07/1.4.00/21.1920 Název projektu: Učení pro život Č. Dumu: VY_32_INOVACE_15_18 Tematický celek: Umění a kultura Autor: PaedDr.

Více

Předmět: Regionální turistické služby. Ročník: IV. Téma: Regiony ČR. Vypracoval: Mgr. Jaromír Šebek Materiál: VY_32_INOVACE_135 Datum: 5.4.

Předmět: Regionální turistické služby. Ročník: IV. Téma: Regiony ČR. Vypracoval: Mgr. Jaromír Šebek Materiál: VY_32_INOVACE_135 Datum: 5.4. Anotace: Valticko lednický areál a Pálava jako turistický region specifika, kulturní památky, využitelnost z hlediska turistického ruchu Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou

Více

UNESCO ČESKÉ DIVY SVĚTA

UNESCO ČESKÉ DIVY SVĚTA Základní škola, Šlapanice, okres Brno-venkov, příspěvková organizace Masarykovo nám. 1594/16, 664 51 Šlapanice www.zsslapanice.cz MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA reg. č.: CZ.1.07/1.4.00/21.2389 UNESCO

Více

www.kromeriz.eu Kroměříž Perla Moravy Město podmanivé krásy

www.kromeriz.eu Kroměříž Perla Moravy Město podmanivé krásy Perla Moravy www.kromeriz.eu Kroměříž Město podmanivé krásy Kroměříž je od nepaměti spjata s úrodnou hanáckou krajinou a mocí olomouckých biskupů. Kdykoliv sem zavítáte, obklopí vás neopakovatelná atmosféra.

Více

Předmět: Regionální turistické služby. Ročník: IV. Téma: Regiony ČR. Vypracoval: Mgr. Jaromír Šebek Materiál: VY_32_INOVACE_135 Datum: 7.4.

Předmět: Regionální turistické služby. Ročník: IV. Téma: Regiony ČR. Vypracoval: Mgr. Jaromír Šebek Materiál: VY_32_INOVACE_135 Datum: 7.4. Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Obor: 65-42-M/02 Cestovní ruch Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0985 Předmět: Regionální turistické služby Ročník: IV.

Více

Rozmanité tváře Kroměříže

Rozmanité tváře Kroměříže Rozmanité e e Jeden den nestačí www.kromeriz.eu město podmanivé krásy Tip: Květná zahrada památka UNESCO Zachovalost, architektonická čistota a rozsah vyí z Květné zahrady barokní skvost, který nemá ve

Více

Loštice. Muzeum tvarůžků Loštice

Loštice. Muzeum tvarůžků Loštice Program zájezdu 8:00 Sraz u klubí na Dubí 10:00 Plánovaná prohlídka Muzea tvarůžků Loštice 12:00 Příjezd do Olomouce, rozchod xx:xx Odjezd z Olomouce dle domluvy v autobuse Loštice Zdejší dominantou je

Více

Sl o v e n s k o Sl o v e n s k é u m ě n í z e s b í r e k Mu z e a u m ě n í Ol o m o u c

Sl o v e n s k o Sl o v e n s k é u m ě n í z e s b í r e k Mu z e a u m ě n í Ol o m o u c Středoevropské forum Olomouc IV Sl o v e n s k o Sl o v e n s k é u m ě n í z e s b í r e k Mu z e a u m ě n í Ol o m o u c 8. 9. 31. 12. 2011 Muzeum umění Olomouc Muzeum moderního umění Salon Středoevropské

Více

Nabídka edukačních programů STŘEDNÍ ŠKOLY

Nabídka edukačních programů STŘEDNÍ ŠKOLY METODICKÉ CENTRUM ZAHRADNÍ KULTURY Čestný dvůr Květné zahrady Generála Svobody 1192 767 01 Kroměříž www.nczk.cz www.facebook.com/nczk.kromeriz info@nczk.cz +420 778 531 417 Nabídka edukačních programů

Více

Vážené paní učitelky, vážení páni učitelé, přijměte naše pozvání do nového centra, které Vám nyní nabízí své služby. Dovolte zároveň, abychom Vám

Vážené paní učitelky, vážení páni učitelé, přijměte naše pozvání do nového centra, které Vám nyní nabízí své služby. Dovolte zároveň, abychom Vám Vážené paní učitelky, vážení páni učitelé, přijměte naše pozvání do nového centra, které Vám nyní nabízí své služby. Dovolte zároveň, abychom Vám představili unikátní prostory Multifunkčního centra zámek

Více

Radomil Kašpar. starosta města Litomyšl

Radomil Kašpar. starosta města Litomyšl Radomil Kašpar starosta města Litomyšl Evropa Česká republika Litomyšl Litomyšl O Litomyšli mluví poprvé Kosmova kronika česká, k roku 981 Městská práva Městská práva obdržela Litomyšl v roce 1259 od krále

Více

Lipník nad Bečvou. Rozloha MPZ _ 11,86 ha Počet památek _ 94 (z toho 87 v MPZ)

Lipník nad Bečvou.     Rozloha MPZ _ 11,86 ha Počet památek _ 94 (z toho 87 v MPZ) Lipník nad Bečvou 1 Rozloha MPZ _ 11,86 ha Počet památek _ 94 (z toho 87 v MPZ) Střešní zahrada. Dodnes originální úprava terasy na střeše bývalých stájí západního dvorního křídla zámku. V době svého vzniku

Více

European Heritage Days (Dny evropského dědictví) V sobotu 10. září budou v Pelhřimově ZDARMA otevřeny veřejnosti tyto památky:

European Heritage Days (Dny evropského dědictví) V sobotu 10. září budou v Pelhřimově ZDARMA otevřeny veřejnosti tyto památky: European Heritage Days (Dny evropského dědictví) 2016 V sobotu 10. září budou v Pelhřimově ZDARMA otevřeny veřejnosti tyto památky: Městská šatlava dům čp. 11 Budovu dalo město přistavět k zámku směrem

Více

Klub seniorů Důchodci Technolen při KIS Lomnice nad Popelkou

Klub seniorů Důchodci Technolen při KIS Lomnice nad Popelkou Klub seniorů Důchodci Technolen při KIS Lomnice nad Popelkou Výlety na rok 2017 Zájezdy nabízené Klubem seniorů Důchodci Technolen při KIS Lomnice n. Pop. jsou i pro širokou veřejnost. Vstupenky je možné

Více

Památky a tradice - jak na to v praxi?

Památky a tradice - jak na to v praxi? MAS -Partnerství Moštěnka Mikroregion Moštěnka Mikroregion Holešovsko Vzájemná spolupráce ve všech oblastech Zámek Dřevohostice Renesanční vodní zámek ze 16.století Do konce 19.stol -hodnotná botanická

Více

European Heritage Days (Dny evropského dědictví) V sobotu 12. září budou v Pelhřimově ZDARMA otevřeny veřejnosti tyto památky:

European Heritage Days (Dny evropského dědictví) V sobotu 12. září budou v Pelhřimově ZDARMA otevřeny veřejnosti tyto památky: European Heritage Days (Dny evropského dědictví) 2015 V sobotu 12. září budou v Pelhřimově ZDARMA otevřeny veřejnosti tyto památky: Městská šatlava dům čp. 11 Budovu dalo město přistavět k zámku směrem

Více

Interaktivní programy STŘEDNÍ ŠKOLY. Muzea východních Čech v Hradci Králové. pro. říjen prosinec 2013

Interaktivní programy STŘEDNÍ ŠKOLY. Muzea východních Čech v Hradci Králové. pro. říjen prosinec 2013 Interaktivní programy Muzea východních Čech v Hradci Králové pro STŘEDNÍ ŠKOLY říjen prosinec 2013 Muzeum východních Čech v Hradci Králové Eliščino nábřeží 465, 500 01 Hradec Králové 1 tel.: +420 495 512

Více

Smlouva byla schválena 1972, v platnost vstoupila 1975 1975 ČSSR, 1990 ČSFR, 1993 přešla úmluva na ČR Hlavním posláním Úmluvy je povinnost smluvního

Smlouva byla schválena 1972, v platnost vstoupila 1975 1975 ČSSR, 1990 ČSFR, 1993 přešla úmluva na ČR Hlavním posláním Úmluvy je povinnost smluvního Úmluva o ochraně světového kulturního a přírodního dědictví The Convention concerning the Protection of World Cultural and Natural Heritage. Smlouva byla schválena 1972, v platnost vstoupila 1975 1975

Více

EQUITANA - Tipy na pěší výlety

EQUITANA - Tipy na pěší výlety EQUITANA - Tipy na pěší výlety Zámek Březnice www.zamek-breznice.cz Původně gotická tvrz staročeského rodu Buziců z 1. pol. 13. st., která byla v průběhu 16.-17. st. přestavěna na renesanční zámek Jiřím

Více

PODZIMNÍ ŠKOLA Zdravých měst

PODZIMNÍ ŠKOLA Zdravých měst PODZIMNÍ ŠKOLA Zdravých měst úvodní seminář Znojmo, 21. října 2015 www.zdravamesta.cz/ps2015 Akce byla podpořena z Programu švýcarsko-české spolupráce. Supported by a grant from Switzerland through the

Více

Tipy na výlety okolí Salcburku

Tipy na výlety okolí Salcburku Tipy na výlety okolí Salcburku Doporučujeme k zakoupení Salcburskou kartu: Salcburská karta (SalzburgerLand Card) je all inclusive kartou, se kterou můžete navštívit více než 190 zajímavostí v rakouské

Více

Testy pro obor Prezentace a ochrana kulturního dědictví Historický ústav Filozofické fakulty Univerzity Hradec Králové

Testy pro obor Prezentace a ochrana kulturního dědictví Historický ústav Filozofické fakulty Univerzity Hradec Králové Testy pro obor Prezentace a ochrana kulturního dědictví Historický ústav Filozofické fakulty Univerzity Hradec Králové Varianta A Jméno uchazeče datum narození..... Bydliště (vč.psč)...... Absolvoval střední

Více

MUO dětem, žákům a studentům

MUO dětem, žákům a studentům MUO dětem, žákům a studentům nabídka vzdělávacích programů Muzea umění Olomouc http://www.olmuart.cz/vzdelavani facebook: MUO dětem září říjen 2015 Arcidiecézní muzeum Kroměříž Tel: 778 714 935 / email:

Více

Vzdělávací materiál vznikl v rámci projektu Vzdělávání pro život, Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách, CZ.1.07/1.5.00/34.

Vzdělávací materiál vznikl v rámci projektu Vzdělávání pro život, Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách, CZ.1.07/1.5.00/34. Vzdělávací materiál vznikl v rámci projektu Vzdělávání pro život, Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách, CZ.1.07/1.5.00/34.0774 ANOTACE Číslo a název šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění

Více

Název školy: Základní škola Bavorov, okres Strakonice. Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_32_INOVACE_06_02_Praha

Název školy: Základní škola Bavorov, okres Strakonice. Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_32_INOVACE_06_02_Praha Název školy: Základní škola Bavorov, okres Strakonice Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.0716 Autor: Jana Vlčková Název: VY_32_INOVACE_06_02_Praha Téma: Hlavní město Praha Vzdělávací oblast: Člověk a společnost

Více

rozloha: km počet obyvatel: počet okresů: 12 krajské město: Praha hejtman: Zuzana Moravčíková znak kraje

rozloha: km počet obyvatel: počet okresů: 12 krajské město: Praha hejtman: Zuzana Moravčíková znak kraje Středočeský kraj 2 rozloha: 11 014 km počet obyvatel: 1 287 277 počet okresů: 12 krajské město: Praha hejtman: Zuzana Moravčíková znak kraje okresy: Benešov,Beroun,Kladno,Kolín,Kutná Hora,Mělník,Mladá

Více

STŘEDNÍ ŠKOLY. Interaktivní programy. Muzea východních Čech v Hradci Králové. pro

STŘEDNÍ ŠKOLY. Interaktivní programy. Muzea východních Čech v Hradci Králové. pro Interaktivní programy Muzea východních Čech v Hradci Králové pro STŘEDNÍ ŠKOLY 2014 Muzeum východních Čech v Hradci Králové Eliščino nábřeží 465, 500 01 Hradec Králové 1 tel.: +420 495 512 391 +420 604

Více

Klášterní okruh Trasa: Délka: Časová náročnost:

Klášterní okruh Trasa: Délka: Časová náročnost: Klášterní okruh Trasa: Jihlava Brtnice Telč Nová Říše Délka: 48 km Časová náročnost: 2 dny Jihlava je od Prahy vzdálena 130 km, a pokud využijete dálnici D1, tak za hodinu a půl budete v krajském městě

Více

1. ROTUNDA SVATÉHOVÁCLAVA A JEJÍ OSUDY DO POČÁTKU STAVBY SPYTIHNĚVOVY BAZILIKY 31

1. ROTUNDA SVATÉHOVÁCLAVA A JEJÍ OSUDY DO POČÁTKU STAVBY SPYTIHNĚVOVY BAZILIKY 31 OBSAH Předmluva prezidenta republiky Václava Klause 16 Předmluva arcibiskupa pražského Mons. Dominika Duky 17 Úvodem 21 1. ROTUNDA SVATÉHOVÁCLAVA A JEJÍ OSUDY DO POČÁTKU STAVBY SPYTIHNĚVOVY BAZILIKY 31

Více

Pracovní list k exkurzi. Královská cesta + fotodokumentace

Pracovní list k exkurzi. Královská cesta + fotodokumentace Pracovní list k exkurzi Královská cesta + fotodokumentace Čp 07/04 Vzdělávací oblast: Vzdělávací obor: Tematický okruh: Cílová skupina: Klíčová slova: Očekávaný výstup: Člověk a svět práce Pracovní činnosti

Více

Obyvatelstvo ČR-10 532 770 obyv. 2010 (13.)=Maďarsko,Bělorusko,Belgie

Obyvatelstvo ČR-10 532 770 obyv. 2010 (13.)=Maďarsko,Bělorusko,Belgie Obyvatelstvo ČR-10 532 770 obyv. 2010 (13.)=Maďarsko,Bělorusko,Belgie Nejstarší osídlení-keltové,pak germáni 5.-6.st.-Slované-9.st- Velkomoravská říše-první stát 10.st.-sjednocování kmenů-český stát Sčítání

Více

VY_32_INOVACE_20_Cestovní ruch_11

VY_32_INOVACE_20_Cestovní ruch_11 VY_32_INOVACE_20_Cestovní ruch_11 AUTOR: VĚRA JANSKÁ ŠKOLA: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Název projektu: Zkvalitnění ICT ve slušovské škole Datum: březen 2013 Číslo projektu:

Více

Datum: 17. 5. 2013 Projekt: Využití ICT techniky především v uměleckém vzdělávání Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.

Datum: 17. 5. 2013 Projekt: Využití ICT techniky především v uměleckém vzdělávání Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34. Datum: 17. 5. 2013 Projekt: Využití ICT techniky především v uměleckém vzdělávání Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.1013 Číslo DUM: VY_32_INOVACE_350 Škola: Akademie VOŠ, Gymn. a SOŠUP Světlá nad Sázavou

Více

Památky UNESCO. Zámek Lednice. Zahrady a zámek v Kroměříži. Vila Tugendhat. Lednicko-valtický areál ZLÍN BRNO

Památky UNESCO. Zámek Lednice. Zahrady a zámek v Kroměříži. Vila Tugendhat. Lednicko-valtický areál ZLÍN BRNO Památky UNESCO Na Seznamu světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO jsou vznosné katedrály, mohutné hrady, romantické zámky, pečlivě pěstované historické zahrady i opravdové přírodní zázraky. Z

Více

Realizace projektu IOP CZ.1.06/5.1.00/ Zámecká jízdárna v Lednici multifunkční centrum

Realizace projektu IOP CZ.1.06/5.1.00/ Zámecká jízdárna v Lednici multifunkční centrum Realizace projektu IOP CZ.1.06/5.1.00/01.06095 Zámecká jízdárna v Lednici multifunkční centrum Konference 2013 ZF Mendelova univerzita v Brně Lednice, 7. 8. 3. 2013 Nositel projektu Multifunkční centrum

Více

VY_32_INOVACE_D56_VL4-5_NÁŠ_REGION

VY_32_INOVACE_D56_VL4-5_NÁŠ_REGION VY_32_INOVACE_D56_VL4-5_NÁŠ_REGION Název: Náš region Autor: Mgr. Milena Hrabalová Škola: Základní škola a Mateřská škola při lázních, Velké Losiny Předmět/ročník: Vlastivěda /4.-5. ročník Datum vytvoření

Více

Návštěvnost turistických cílů v ČR 2009

Návštěvnost turistických cílů v ČR 2009 TOP 10 (20) nejnavštěvovanějších turistických cílů v ČR pořadí turistický cíl počet pořadí návštěvníků 2008 1. ZOO Praha 1,3 milionu (2.) 2. Pražský hrad 1,21milionu (1.) 3. Aquapalace Praha 760 tisíc

Více

Návštěvnost turistických cílů v ČR 2008

Návštěvnost turistických cílů v ČR 2008 TOP 10 (20) nejnavštěvovanějších turistických cílů v ČR pořadí turistický cíl počet pořadí návštěvníků 2007 1. Pražský hrad 1,34 milionu (1.) 2. Zoo Praha 1,20 milionu (2.) 3. Židovské muzeum, Praha 612

Více

Pomalé a mírně ospalé hanácké město? Omyl!

Pomalé a mírně ospalé hanácké město? Omyl! www.kromeriz.eu Pomalé a mírně ospalé hanácké město? Omyl! Pohyb, sport, aktivní odpočinek, akce, zábava a pro některé i adrenalin - taková bude Kroměříž v roce 2017. Lidé se chtějí hýbat, sportovat, vyhledávají

Více

LOKALIZAČNÍ FAKTORY (ČÁST PRVNÍ) Ing. Kateřina Šugárová

LOKALIZAČNÍ FAKTORY (ČÁST PRVNÍ) Ing. Kateřina Šugárová LOKALIZAČNÍ FAKTORY (ČÁST PRVNÍ) Ing. Kateřina Šugárová Lokalizační faktory rozhodují o konkrétní lokalizaci, o funkčním vyuţití konkrétní oblasti cestovním ruchem z hlediska přírodních moţností nebo z

Více

N a b í d k a. Brožura Radnice v Karviné Karviná. Zámecký porcelán

N a b í d k a. Brožura Radnice v Karviné Karviná. Zámecký porcelán N a b í d k a Karviná. Město v kráse památek Zaniklý zámek Ráj v osudech staletí Lottyhaus. Vedlejší křídlo zámku Fryštát v Karviné Příběh manželství Larisch-Mönnichů Minulostí zámeckých parků v Karviné

Více

Správní obvod: Olomouc GPS souřadnice: N, E

Správní obvod: Olomouc GPS souřadnice: N, E Olomouc Kraj: Olomoucký Okres: Olomouc Správní obvod: Olomouc GPS souřadnice: 49.593870N, 17.250871E Nadmořská výška: 219 m n. m. První pís. zmínka: 1078 (940 let) Počet obyvatel: 99 061 PSČ: 779 11 Adresa

Více

LEDNICKO/VALTICKÝ HUDEBNÍ FESTIVAL ROČNÍK 30. ZÁŘÍ 14. ŘÍJNA 2017

LEDNICKO/VALTICKÝ HUDEBNÍ FESTIVAL ROČNÍK 30. ZÁŘÍ 14. ŘÍJNA 2017 LEDNICKO/VALTICKÝ HUDEBNÍ FESTIVAL 2017 2. ROČNÍK 30. ZÁŘÍ 14. ŘÍJNA 2017 bude stejně jako předchozí ročník začínat a končit v krásných prostorách zámků Lednice a Valtice. Klasická hudba oživí historické

Více

ČESKÝ KRUMLOV. Tereza Išková

ČESKÝ KRUMLOV. Tereza Išková ČESKÝ KRUMLOV Tereza Išková ČESKÝ KRUMLOV Pohlednicový pohled na město Český Krumlov. 2 HISTORIE MĚSTA ČESKÝ KRUMLOV Jméno města Krumlov je odvozováno z německého výrazu "Krumme Aue", který je překládán

Více

Program akcí Muzea Mladoboleslavska v září 2016

Program akcí Muzea Mladoboleslavska v září 2016 Program akcí Muzea Mladoboleslavska v září 2016 Muzeum Mladoboleslavska hrad: Paměť města kapitoly z dějin Mladé Boleslavi od 17. do počátku 20. století Venkov v proměnách času Muzejní herna Muzeion Dlouhodobá

Více

Digitální učební materiál

Digitální učební materiál Digitální učební materiál Evidenční číslo materiálu: 466 Autor: Jan Smija Datum: 17. 4. 2013 Ročník: 8. Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Zeměpis Tematický okruh: Česká republika Téma:

Více

AKTUÁLNÍ INFORMACE: Poplatky v roce 2017 Výše poplatku Splatnost Místní poplatek za odpady 430 Kč/ osoba/rok

AKTUÁLNÍ INFORMACE: Poplatky v roce 2017 Výše poplatku Splatnost Místní poplatek za odpady 430 Kč/ osoba/rok AKTUÁLNÍ INFORMACE: 1. MÍSTNÍ POPLATEK ZA OPADY V ROCE 2017 Poplatky v roce 2017 Výše poplatku Splatnost Místní poplatek za odpady 430 Kč/ osoba/rok 31.6.2017 Občané mohou poplatek zaplatit osobně na obecním

Více

ARCIDIECÉZNÍ MUZEUM OLOMOUC. NOVÉ MUZEUM NOVÁ ARCHITEKTURA OLOMOUC ARCHDIOCESAN MUSEUM. A NEW MUSEM NEW ARCHITECTURE

ARCIDIECÉZNÍ MUZEUM OLOMOUC. NOVÉ MUZEUM NOVÁ ARCHITEKTURA OLOMOUC ARCHDIOCESAN MUSEUM. A NEW MUSEM NEW ARCHITECTURE ARCIDIECÉZNÍ MUZEUM OLOMOUC. NOVÉ MUZEUM NOVÁ ARCHITEKTURA OLOMOUC ARCHDIOCESAN MUSEUM. A NEW MUSEM NEW ARCHITECTURE Ondřej Jakubec (Muzeum umění Olomouc/Olomouc Museum of Art) Pohled na Olomoucký hrad

Více

TISKOVÁ ZPRÁVA NPÚ 40. výročí podpisu Úmluvy o ochraně světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO

TISKOVÁ ZPRÁVA NPÚ 40. výročí podpisu Úmluvy o ochraně světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO TISKOVÁ ZPRÁVA NPÚ 40. výročí podpisu Úmluvy o ochraně světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO Praha, 17. 4. 2012 V roce 2012 si připomínáme 40. výročí podpisu Úmluvy o ochraně světového kulturního

Více

Císařsko-habsburské sbírky ve Vídni KUNSTHISTORISCHES MUSEUM WIEN

Císařsko-habsburské sbírky ve Vídni KUNSTHISTORISCHES MUSEUM WIEN KUNSTHISTORISCHES MUSEUM WIEN Maria Theresien-Platz Metro: linka U2 do stanice Museumsquartier, nebo U3 na Volkstheater Autobus: linka 48A, 57A Denně kromě pondělí 10 18 hod. Čtvrtek 10 21 hod. červen

Více

PhDr. Marek Perůtka narozen 1957 v Prostějově kontakt: perutka@ffnw.upol.cz

PhDr. Marek Perůtka narozen 1957 v Prostějově kontakt: perutka@ffnw.upol.cz PhDr. Marek Perůtka narozen 1957 v Prostějově kontakt: perutka@ffnw.upol.cz 1972 1976, Gymnázium Jiřího Wolkra v Prostějově 1976 1981, učitelský obor čeština výtvarná výchova, Filozofická fakulta, Univerzita

Více

Interaktivní programy ZÁKLADNÍ ŠKOLY. Muzea východních Čech v Hradci Králové. pro. září prosinec 2011

Interaktivní programy ZÁKLADNÍ ŠKOLY. Muzea východních Čech v Hradci Králové. pro. září prosinec 2011 Interaktivní programy Muzea východních Čech v Hradci Králové pro ZÁKLADNÍ ŠKOLY září prosinec 2011 Muzeum východních Čech v Hradci Králové Eliščino nábřeží 465, 500 01 Hradec Králové 1 tel.: +420 495 512

Více

LEDNICKO VALTICKÝ HUDEBNÍ FESTIVAL

LEDNICKO VALTICKÝ HUDEBNÍ FESTIVAL 29/9-13/10/2018 LEDNICKO VALTICKÝ HUDEBNÍ FESTIVAL ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA 17. 10. 2018 LEDNICKO VALTICKÝ HUDEBNÍ FESTIVAL se stává tradiční akcí, která spojuje architekturu Lednicko-valtického areálu s krásou

Více

Kroměříž 2018 pro mladé věkem i duchem.

Kroměříž 2018 pro mladé věkem i duchem. Kroměříž 2018 pro mladé věkem i duchem www.kromeriz.eu Kroměříž žije, Kroměříž baví, Kroměříž je tu pro vás! Kroměříž letos nabídne osvědčená lákadla i novinky. Centrem dění bude - jak se již stalo zvykem

Více

Předmět: Regionální turistické služby. Ročník: IV. Téma: Regiony ČR. Vypracoval: Mgr. Jaromír Šebek Materiál: VY_32_INOVACE_132 Datum: 2.4.

Předmět: Regionální turistické služby. Ročník: IV. Téma: Regiony ČR. Vypracoval: Mgr. Jaromír Šebek Materiál: VY_32_INOVACE_132 Datum: 2.4. Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Obor: 65-42-M/02 Cestovní ruch Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0985 Předmět: Regionální turistické služby Ročník: IV.

Více

10.07.2015 (pátek) od 12:30 hod. Malá Strana Přes Valdštejnskou zahradu a palác, okolím Valdštejnského nám. a dalších paláců až po Maltézské nám.

10.07.2015 (pátek) od 12:30 hod. Malá Strana Přes Valdštejnskou zahradu a palác, okolím Valdštejnského nám. a dalších paláců až po Maltézské nám. Letní univerzita pro každého 2015 Již 4. ročník oblíbeného letního vzdělávání přednášek, komentovaných vycházek a prohlídek. Poznáte nová místa, dozvíte se plno zajímavých informací, zažijete pohodový

Více

cestujeme na vlastní pěst

cestujeme na vlastní pěst STŘEDNÍ MORAVA na vlastní pěst turistický průvodce Jozef Petro cestujeme na vlastní pěst www.petro.cz Obsah Místo úvodu 3 Olomouc 4 Kroměříž 9 VŠUDE DOBŘE, NA CESTÁCH NEJLÉPE www.petro.cz Místo úvodu Hlavním

Více

1

1 www.zlinskedumy.cz 1 PŘEHLED GOTICKÉ ARCHITEKTURY ČESKÁ GOTICKÁ VRCHOLNÁ ARCHITEKTURA EU peníze středním školám, Gymnázium Valašské Klobouky Architektura za Karla IV. Karel IV. roku 1356 povolal do svých

Více

Praha je hlavní a současně největší město České republiky. Leží na řece Vltavě. Je sídlem velké části státních institucí a množství dalších

Praha je hlavní a současně největší město České republiky. Leží na řece Vltavě. Je sídlem velké části státních institucí a množství dalších PRAHA Praha je hlavní a současně největší město České republiky. Leží na řece Vltavě. Je sídlem velké části státních institucí a množství dalších organizací a firem. Sídlí zde prezident republiky, vláda,

Více

PASOHLÁVKY. Kampaň TADY ŽIJU

PASOHLÁVKY. Kampaň TADY ŽIJU PASOHLÁVKY Kampaň TADY ŽIJU Pasohlávky představení obce: Poloha: - Obec leží v Jihomoravském kraji, na významné dopravní trase mezi Brnem a Vídní. Počet obyvatel: - Cca 750 obyvatel Rozloha obce: - Cca

Více

Pražský hrad. Created by zisava

Pražský hrad. Created by zisava Pražský hrad Dojeďte tramvají č. 22 na zastávku Pražský hrad. Dejte se doleva a za necelých 5 min. přijdete na II. nádvoří. Dojeďte tramvají č. 22 na zastávku Pohořelec. Za 10 minut chůze dojdete na Hradčanském

Více

STŘEDOČESKÝ KRAJ. Zveme vás do největšího regionu České republiky, nacházejícího se v bezprostřední blízkosti české metropole Prahy.

STŘEDOČESKÝ KRAJ. Zveme vás do největšího regionu České republiky, nacházejícího se v bezprostřední blízkosti české metropole Prahy. STŘEDNÍ ČECHY STŘEDNÍ ČECHY ČESKÁ REPUBLIKA STŘEDOČESKÝ KRAJ Zveme vás do největšího regionu České republiky, nacházejícího se v bezprostřední blízkosti české metropole Prahy. Navštivte působivá místa

Více

w w w.h usto p e ce - cit y. cz sport senioři

w w w.h usto p e ce - cit y. cz sport senioři w w w.h usto p e ce - cit y. cz rodina sport senioři víno PRO SENIORY Seniorský věk už dnes nemusí být obdobím stráveným v ústraní aktivního společenského života. Stále více institucí myslí na lidi seniorského

Více

VÝTVARNÁ KULTURA. 9. Gotický sloh v českých zemích. 9-Výtvarná kultura. Vytvořil: Lenka Tichá. www.isspolygr.cz

VÝTVARNÁ KULTURA. 9. Gotický sloh v českých zemích. 9-Výtvarná kultura. Vytvořil: Lenka Tichá. www.isspolygr.cz VÝTVARNÁ KULTURA 9. www.isspolygr.cz Vytvořil: Lenka Tichá Strana: 1 Škola Ročník Název projektu Číslo projektu Číslo a název šablony Autor Tematická oblast Název DUM 1. ročník (SOŠ, SOU) Interaktivní

Více

Předmět: Regionální turistické služby. Ročník: IV. Téma: Regiony ČR. Vypracoval: Mgr. Jaromír Šebek Materiál: VY_32_INOVACE_131 Datum: 22.3.

Předmět: Regionální turistické služby. Ročník: IV. Téma: Regiony ČR. Vypracoval: Mgr. Jaromír Šebek Materiál: VY_32_INOVACE_131 Datum: 22.3. Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Obor: 65-42-M/02 Cestovní ruch Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0985 Předmět: Regionální turistické služby Ročník: IV.

Více

Putování s Emmou po hradech a zámcích. velká podzimní akce pro všechny, kteří chtěli něco udělat pro své zdraví

Putování s Emmou po hradech a zámcích. velká podzimní akce pro všechny, kteří chtěli něco udělat pro své zdraví Putování s Emmou po hradech a zámcích velká podzimní akce pro všechny, kteří chtěli něco udělat pro své zdraví 1. týden v pondělí 1. října 2018 se do putování zapojilo 16 odvážlivců denně poctivě šlapali

Více

Památky Unesco v ČR. Masarykova ZŠ a MŠ Velká Bystřice projekt č. CZ.1.07/1.4.00/21.1920 Název projektu: Učení pro život

Památky Unesco v ČR. Masarykova ZŠ a MŠ Velká Bystřice projekt č. CZ.1.07/1.4.00/21.1920 Název projektu: Učení pro život Památky Unesco v ČR Masarykova ZŠ a MŠ Velká Bystřice projekt č. CZ.1.07/1.4.00/21.1920 Název projektu: Učení pro život Č. DUMu: VY_32_INOVACE_14_17 Tématický celek: ZEMĚ, KRAJE, MĚSTA Autor: Mgr. J. Hyklová

Více

Turistický průvodce III. zajímavosti z českých hradů a zámků 1

Turistický průvodce III. zajímavosti z českých hradů a zámků 1 Turistický průvodce III. zajímavosti z českých hradů a zámků 1 U k á z k a k n i h y z i n t e r n e t o v é h o k n i h k u p e c t v í w w w. k o s m a s. c z, U I D : K O S 2 2 7 5 2 4 Turistický průvodce

Více

1

1 www.zlinskedumy.cz 1 PŘEHLED GOTICKÉ ARCHITEKTURY ČESKÉ ZEMĚ EU peníze středním školám, Gymnázium Valašské Klobouky ČESKÉ GOTICKÉ UMĚNÍ jedno z největších období v dějinách českého výtvarného umění české

Více

VÍTEJTE V ČESKÉM KRUMLOVĚ. Historické centrum

VÍTEJTE V ČESKÉM KRUMLOVĚ. Historické centrum VÍTEJTE V ČESKÉM KRUMLOVĚ WORLD SVETOVÉ HERITAGE PATRIMOINE MONDIAL DEDICTVÍ Historické centrum Město mnoha tváří Architektonická krása a renesanční atmosféra se zde snoubí s moderním uměním a kulturou

Více

UNESCO SVĚTOVÉ DĚDICTVÍ ČESKÉ PAMÁTKY NA SEZNAMU UNESCO

UNESCO SVĚTOVÉ DĚDICTVÍ ČESKÉ PAMÁTKY NA SEZNAMU UNESCO UNESCO SVĚTOVÉ DĚDICTVÍ ČESKÉ PAMÁTKY NA SEZNAMU UNESCO UNESCO (United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization) 1972 generální konference UNESCO přijala v Paříţi Úmluvu o ochraně světového

Více

Komponovaná kulturní krajina. a možnosti její obnovy a zachování

Komponovaná kulturní krajina. a možnosti její obnovy a zachování Národní památkový ústav, územní odborné pracoviště v Olomouci Společnost pro zahradní a krajinářskou tvorbu Český národní komitét ICOMOS ve spolupráci s Muzeem umění v Olomouci Vás zvou na odborný seminář

Více

Solná komora-h.rakousko

Solná komora-h.rakousko Jezero Wolfgangsee Plavba lodí po jezeře denní jízdenka: 17,60 se Salzkammergut Erlebnis-Card: 16,40 www.wolgangseeschifffahrt.at Schafbergbahn jízda úzkokolejkou na horu Schafbergbahn jízda tam i zpět:

Více

Profil návštěvníka města Olomouce: Trendy

Profil návštěvníka města Olomouce: Trendy Profil návštěvníka města Olomouce: Trendy 2017 2018 Katedra rekreologie Fakulta tělesné kultury Univerzita Palackého v Olomouci Tř. Míru 117 771 11 Olomouc 2018 Zpracovali: Univerzita Palackého v Olomouci

Více

U N E S C O V Í Š a Z N Á Š

U N E S C O V Í Š a Z N Á Š Projekt "UNESCO pro mladou generaci" Znalostní kviz o UNESCO U N E S C O V Í Š a Z N Á Š JMÉNO A PŘÍJMENÍ TŘÍDA ZÁKLADNÍ ŠKOLY DATUM ZNALOSTNÍHO KVIZU 1. Kolik členů má UNESCO v současnosti? a) 203 b)

Více

Náměstí. Katedrála svatého Bartoloměje, radnice, arciděkanství, morový sloup

Náměstí. Katedrála svatého Bartoloměje, radnice, arciděkanství, morový sloup Náměstí Katedrála svatého Bartoloměje, radnice, arciděkanství, morový sloup A) Rozhodněte, zda jsou následující výroky pravdivé, nebo ne. Dříve bylo obvyklé stavět kostely na náměstí. Katedrála měla vždy

Více

Nově prohlášené národní kulturní památky

Nově prohlášené národní kulturní památky Nově prohlášené národní kulturní památky Poutní areál s kostelem Panny Marie Vítězné na Bílé Hoře v Praze Ve 20. letech 17. století zde byla postavena kaple, která byla postupně od roku 1704 přestavována

Více

Programové období 2007-2013

Programové období 2007-2013 Programové období 2007-2013 Osa 6.5 Národní podpora územního rozvoje Oblast podpory 6.5.1 Národní podpora využití potenciálu kulturního dědictví Vracíme památky do života Podporované aktivity a) Vytváření

Více

CZ.1.07/1.5.00/34.0301

CZ.1.07/1.5.00/34.0301 Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Písek Pracovní list DUMu v rámci projektu Evropské peníze pro Obchodní akademii Písek", reg. č. CZ.1.07/1.5.00/34.0301 Kultura raného

Více

TERÉNNÍ VÝUKA (ZEMĚPISU) V PRAXI

TERÉNNÍ VÝUKA (ZEMĚPISU) V PRAXI TERÉNNÍ VÝUKA (ZEMĚPISU) V PRAXI Během dnešního kurzu se nám snad již alespoň trochu podařilo odpovědět na otázky jako: Co to je vlastně terénní výuka a proč ji používat? Jaké jsou její cíle?, Jaké dovednosti

Více

Výstaviště Černá louka Slezskoostravský hrad Pohádkový sklep strašidel MINIUNI svět miniatur

Výstaviště Černá louka Slezskoostravský hrad Pohádkový sklep strašidel MINIUNI svět miniatur Výstaviště Černá louka Slezskoostravský hrad Pohádkový sklep strašidel MINIUNI svět miniatur B C. D A N T Y L E Č E K, O B C H O D N Í N Á M Ě S T E K Představení společnosti Ostravské výstavy, a.s. Právní

Více

So 28. 11. 2015. cena: 699,- Kč. Cena nezahrnuje: cestovní pojištění vč. storna 33,- Kč, jen léčebné výlohy 15,- Kč/os.

So 28. 11. 2015. cena: 699,- Kč. Cena nezahrnuje: cestovní pojištění vč. storna 33,- Kč, jen léčebné výlohy 15,- Kč/os. ADVENTNÍ KRAKOW (b) Vychutnejte si advent v Krakově, polském královském městě! V tento den je na královském hradě Wawel, /který je pro Poláky to co pro nás Pražský hrad/, volný vstup do některých expozicí.

Více

MIKULOV. město s vůní jihu. TOP akce 2010 duben září. Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií. PRAHA BRNO WIEN EVROPSKÁ UNIE

MIKULOV. město s vůní jihu. TOP akce 2010 duben září. Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií. PRAHA BRNO WIEN EVROPSKÁ UNIE MIKULOV město s vůní jihu TOP akce 2010 duben září D PRAHA Pl BRNO D Sk A WIEN EVROPSKÁ UNIE Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií. Zahájení sezony Regionálního muzea v Mikulově 1. dubna 2010

Více

Tipy na výlety Wagrain

Tipy na výlety Wagrain Tipy na výlety Wagrain Vodní svět Amadé www.wagrain-info.at otevírací doba: denně 9:30 20:00 vstupné: 10,00, 5 děti vstupné jednorázový vstup zdarma atrakce: 900 m² vodní plochy tobogány, skluzavky, vnitřní

Více

KLASICISMUS HISTORISMUS

KLASICISMUS HISTORISMUS KLASICISMUS HISTORISMUS Karel Švuger DVK/ 3. ročník Září 2012 VY_32_INOVACE_DVK23/20 Obrazová dokumentace, historizující tendence, základní pojmy Klasicismus v nejobecnějším významu znamená používání motivů

Více

Kulturní informační turistická a cestovní agentura - www.kita.cz. OTROKOVICE Výrobce a provozovatel OLOMOUC HODONÍN LUHAČOVICE

Kulturní informační turistická a cestovní agentura - www.kita.cz. OTROKOVICE Výrobce a provozovatel OLOMOUC HODONÍN LUHAČOVICE Kulturní informační turistická a cestovní agentura - www.kita.cz OTROKOVICE Výrobce a provozovatel OLOMOUC HODONÍN LUHAČOVICE OLOMOUC - město s nejvíce památek na Moravě - Vláček v provozu květen-srpen

Více

Ing. g I d I a d a V a V j a č j n č ero r v o á v, á P h P.D. D idava@mendelu.cz

Ing. g I d I a d a V a V j a č j n č ero r v o á v, á P h P.D. D idava@mendelu.cz Ing. Ida Vajčnerová, Ph.D. idava@mendelu.cz OkruhUNESCO v Českérepublice Přírodní krásy České republiky se snoubí s krásami vytvořenými lidskýma rukama a země se množstvím kulturních památek řadí mezi

Více

Tipy na výlety Solná komora

Tipy na výlety Solná komora Tipy na výlety Solná komora Karta Salzkammergut Erlebnis Card: k zakoupení ve všech infocentrech v regionu SALZKAMMERGUT a ve vybraných hotelech a penzionech. Cena dospělí: 4,90 EUR, děti zdarma S kartou

Více

6. Hasičský útvar ochrany Pražského hradu

6. Hasičský útvar ochrany Pražského hradu 6.1 Nejvýznamnější aktivity (s výjimkou zásahové činnosti) Zásahová činnost jednotky Hasičského útvaru ochrany Pražského hradu je součástí statistické ročenky. Den hasičstva - Slavnostní slib nových příslušníků

Více

ý sk v ra o m o h Ji

ý sk v ra o m o h Ji Jihomoravský BLANSKO BRNO 4 6 ZNOJMO 5 BŘECLAV HODONÍN SEZNAM SCHVÁLENÝCH PROJEKTŮ OPŽP Prioritní osa 1 Prioritní osa 2 Prioritní osa 3 Prioritní osa 4 Prioritní osa 5 Prioritní osa 6 Prioritní osa 7 Zlepšování

Více

Předmět: Regionální turistické služby. Ročník: IV. Téma: Regiony ČR. Vypracoval: Mgr. Jaromír Šebek Materiál: VY_32_INOVACE_128 Datum: 7.3.

Předmět: Regionální turistické služby. Ročník: IV. Téma: Regiony ČR. Vypracoval: Mgr. Jaromír Šebek Materiál: VY_32_INOVACE_128 Datum: 7.3. Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Obor: 65-42-M/02 Cestovní ruch Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0985 Předmět: Regionální turistické služby Ročník: IV.

Více

Renesance a Jindřichův Hradec

Renesance a Jindřichův Hradec Renesance a Jindřichův Hradec ZŠ Jindřichův Hradec I, Štítného 121 Zaostřeno na historii a Jindřichův Hradec Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.10/01.0044 Tento projekt je spolufinancován Evropským

Více

STŘEDNÍ ŠKOLY. Interaktivní programy. pro. Muzea východních Čech v Hradci Králové

STŘEDNÍ ŠKOLY. Interaktivní programy. pro. Muzea východních Čech v Hradci Králové Interaktivní programy Muzea východních Čech v Hradci Králové pro STŘEDNÍ ŠKOLY 2017 Muzeum východních Čech v Hradci Králové Eliščino nábřeží 465, 500 01 Hradec Králové 1 tel.: +420 495 512 391 +420 604

Více

ČESKÁ BAROKNÍ ARCHITEKTURA

ČESKÁ BAROKNÍ ARCHITEKTURA ČESKÁ BAROKNÍ ARCHITEKTURA Karel Švuger DVK/ 3. ročník Září 2012 VY_32_INOVACE_DVK23/11 Obrazová dokumentace Ideový boj katolicismu a protestantismu v Evropě se promítl i v českých zemích. Politické poměry

Více