Českomoravské. pomezí!

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Českomoravské. pomezí!"

Transkript

1 TOP 1O atraktivit

2 Českomoravské pomezí Poznejte deset jedinečných turistických atraktivit Českomoravského pomezí! Malebný kraj s pohádkovými zámky, hradem opředeným tajemstvím, skalními labyrinty či řadou rozhleden uprostřed překrásné přírody okouzlí jistě i vás. Navštívíte romantická města s pestrou nabídkou historických i soudobých architektonických skvostů i řadou oblíbených festivalů a kulturních akcí. Na své si v regionu podél historické hranice mezi Čechami a Moravou přijdou také příznivci aktivního trávení volného času. Hustá síť značených turistických a cyklistických tras i moderní sportovní areály nabízejí ideální podmínky pro aktivní dovolenou i relaxaci. Tak neváhejte a přijeďte si navléknout svůj náhrdelník zážitků!

3 Zámek Litomyšl UNESCO Hrad Svojanov Městské hradby v Poličce Zámek Moravská Třebová Muzeum českého karosářství ve Vysokém Mýtě Historické centrum ve Svitavách Zámek Nové Hrady Toulovcovy maštale Moderní architektura Osobnosti Českomoravského pomezí TOP 1O atraktivit

4 Zámek Litomyšl UNESCO Renesanční zámek, který je hlavní dominantou Litomyšle už od 16. století, je jedinou památkou ve východních Čechách zapsanou na seznam UNESCO. Prohlédněte si reprezentační sály, unikátní barokní divadlo nebo zámecké sklepení s expozicí soch Olbrama Zoubka a voskovým Srdcem pro Václava Havla. Při procházce zahradami můžete obdivovat fasádu zámku zdobenou tisíci sgrafitových psaníček. Úchvatný pohled na zámecký areál se vám naskytne z vyhlídky chrámu Nalezení sv. Kříže. Regionální muzeum Zaujme vás interaktivní expozice o historii Litomyšle nebo část zábavného dětského programu, který je pro nejmenší připraven na mnoha místech zámeckého návrší. Portmoneum Museum J. Váchala Návštěvu Portmonea se sytě barevnými stěnami, které zdobí postavy ďáblů, skřítků a duchů ztvárněné autorem Krvavého románu Josefem Váchalem, si nenechte ujít. Smetanovo náměstí Hlavní litomyšlské náměstí, jež s délkou téměř pět set metrů patří k nejdelším ve střední Evropě, zdobí řada renesančních, barokních a klasicistních domů s podloubím.

5 V unikátní architektuře jednoho z nejstarších českých královských hradů, který byl založen v polovině 13. století, se mísí gotika s empírem. Navštívíte reprezentativní interiéry i sklepení s mučírnou, projdete se gotickou zahradou i hradebními parkány a v domě zbrojnošů poznáte život středověké hradní posádky. Za výstup na vrchol hradní věže budete odměněni nádherným výhledem do okolní krajiny. Po celý rok se na Svojanově koná řada oblíbených kulturních akcí. Hrad Svojanov Kostel sv. Mikuláše Starý Svojanov Kostel, jehož interiér pokrývají vzácné malby na motivy biblických příběhů, patří k nejvýznamnějším gotickým památkám regionu. Bystré V malebném městečku s renesančním zámkem a památkově chráněným historickým centrem můžete navštívit také Brtounovu chalupu s expozicí ševcovského řemesla. Rozhledna Járy Cimrmana Březová nad Svitavou Dřevěná rozhledna tyčící se na hřebeni u Březové nad Svitavou je součástí naučné stezky Údolím řeky Svitavy.

6 Městské hradby v Poličce Středověké hradby, které dodnes obepínají historické jádro Poličky, byly postupně budovány od poloviny 14. století. Opevnění zesílené devatenácti půlkruhovými věžemi patří se svojí délkou 1220 metrů k nejzachovalejším městským hradebním systémům ve střední Evropě. Hradby si můžete prohlédnout sami v rámci pěšího okruhu nebo s průvodcem z muzea vystoupáte přímo na ochoz, který je zpřístupněn spolu s několika hradebními věžemi. Centrum Bohuslava Martinů Zkuste si vzít do ruky meč, vystřelit z pušky ostrostřelce, postavit město, obdivovat krásu horáckého skla a nasát atmosféru minulého století v tvorbě Bohuslava Martinů. Barokní radnice s expozicemi městské galerie V budově radnice si můžete prohlédnout obrazárnu rodu Hohenemsů, radniční kapli či model středověkého města. Rodná světnička Bohuslava Martinů Navštivte nevšední místo pro narození i žití ve výšce 36 metrů nad zemí ve věži kostela sv. Jakuba. Naskytne se vám odtud i nádherný výhled na Poličku a okolí.

7 Zámek Moravská Třebová Zámek, který patří k největším renesančním skvostům střední Evropy, byl postaven na místě původního hradu z 13. století. Kromě klasických zámeckých expozic si nenechte ujít prohlídku alchymistické laboratoře a středověké mučírny. Po návštěvě zámku se můžete projít po Cestě od renesance k baroku, která propojuje nejvýznamnější památky Moravské Třebové. Zavede vás z centra města až na nedaleký Křížový vrch se sousoším Kalvárie a nádhernou vyhlídkou do okolní krajiny. Muzeum egyptské princezny Vydejte se s námi na cestu kolem světa. V unikátní expozici najdete předměty z Indie, Barmy, Tibetu či Japonska a setkáte se s pravou egyptskou mumií. Hřebečské důlní stezky Unikátní síť stezek pro pěší a cyklisty s vyhlídkovými plošinami, rozhlednami a technickými památkami vás seznámí s historií těžební činnosti na Hřebči. Průmyslové muzeum a úzkokolejka v Mladějově Prohlédnete si různé typy lokomotiv, drezín i exponátů zemědělské a silniční techniky. V sezóně se o sobotách můžete svézt vláčkem k dolům na Hřebči.

8 Muzeum českého karosářství ve Vysokém Mýtě Muzeum nabízí unikátní expozice věnované historii českého karosářství i proslulé vysokomýtské firmy Carrosserie Sodomka, která patřila ke špičkám tohoto oboru. Součástí expozice, jež vás provede výrobou vozů od konstrukčního návrhu až po finální výrobek, jsou také historické automobily vyrobené přímo ve Vysokém Mýtě, například kabriolety Aero 50 a Praga Piccolo. V budově můžete navštívit i výstavy městské galerie a najdete zde také informační centrum. Městské brány a věže Projdete se kolem starobylých bran a věží s možností vyhlídky na Vysoké Mýto a okolí. V chrámu sv. Vavřince vás okouzlí unikátní secesní fresková výzdoba. Regionální muzeum Expozice Kabinet militárií vás provede dějinami vysokomýtské vojenské posádky. Seznámíte se také s historií karosářské firmy Josefa Sodomky a některými jejími výrobky. Barokní areál Vraclav Areál s kostelem sv. Mikuláše, budovou bývalých lázní a poustevnou, v jehož blízkosti se nachází památník připomínající vyvraždění rodu Vršovců.

9 Historické centrum ve Svitavách Svitavy se pyšní jedním z nejdelších oboustranně loubených náměstí v České republice, které patří ke skvostům původní měšťanské architektury. Zajímavý pohled na prostranství lemované domy mnoha stavebních slohů, od gotiky přes renesanci, baroko a klasicismus až po secesi, se vám naskytne, pokud vystoupáte na věž kostela Navštívení Panny Marie. K nejhezčím stavbám ve městě patří Ottendorferův dům na spodním konci náměstí, ve kterém sídlí Muzeum esperanta. Městské muzeum a galerie Prohlédnete si expozice seznamující s osudy Oskara Schindlera a historií praní a prací techniky. Za vidění rovněž stojí vzácný svitavský vyřezávaný betlém. Svitavský stadion Volnočasový park nabízí aktivní vyžití i relaxaci v podobě sportovišť, okruhu pro in-line bruslení, dětských i petangového hřiště či možností občerstvení. Lesní areál Brand V rekreační oblasti nedaleko Svitav najdete venkovní posilovnu, fitness stezky, cyklostezky i trasy pro vozíčkáře. Navštívit můžete i Památník včelích matek s odpočinkovým altánem.

10 Zámek Nové Hrady Jedinečná rokoková stavba vybudovaná hrabětem Jeanem-Antoinem Harbuvalem de Chamaré v druhé polovině 18. století je pro svou krásu a zasazení do uměle vybudovaného přírodního areálu nazývána české Versailles. Po prohlídce zámeckých interiérů se můžete projít zahradami s amfiteátrem, rozsáhlým přírodním labyrintem a oranžérií ukrývající Galerii anglických klobouků. Nevšedním zážitkem může být také sledování jelení a daňčí zvěře v nedaleké oboře. První české muzeum cyklistiky Atraktivní expozici, která vás provede historií cyklistiky od prvních velocipédů po moderní závodní speciály, najdete v budově barokního špýcharu nedaleko zámku. Růžový palouček Podle pověsti se jedná o místo posledního loučení českých bratří s rodnou krajinou po bitvě na Bílé hoře. Památník obklopuje park porostlý francouzskými růžemi. Pivnická rokle Přírodní památka tvořená zalesněným kaňonem s pískovcovými a opukovými skálami mnoha zajímavých tvarů.

11 Toulovcovy maštale Přírodní rezervace tvořená unikátním souborem pískovcových skalních útvarů, roklí a hlubokých kaňonovitých údolí je protkána hustou sítí turistických a cyklistických tras se speciálním značením. Podle pověsti se zde v dávných dobách se svou družinou ukrýval loupeživý rytíř Toulovec. Při pěší procházce nebo ze sedla kola můžete zkusit hádat, jaké skály se skrývají pod názvy Kolumbovo vejce, Kazatelna, Dudychova jeskyně, Panský stůl nebo Městské maštale. Rozhledny Vyhlídku do malebné krajiny Toulovcových maštalí si můžete dopřát z Toulovcovy rozhledny u Budislavi či rozhleden Terezka u Proseče a Borůvka nedaleko Hluboké. Muzeum dýmek Proseč Prohlédnete si atraktivní expozici mnoha druhů dýmek doplněnou o zajímavé informace o jejich výrobě a historii řemesla, které je pro Prosečsko typické. Skalní obydlí Zderaz Navštivte unikátní obydlí vytesaná v pískovcových skalách, která sloužila méně majetným občanům ve Zderazi ještě v průběhu 19. století.

12 Moderní architektura Litomyšl Od 90. let 20. století vyrostly v Litomyšli desítky kvalitních staveb od předních českých architektů. Škála realizací zahrnuje veřejné budovy a prostranství, sportoviště, bytové i rodinné domy. Tak vysoká koncentrace kvalitní soudobé architektury na malém území nemá v České republice obdoby. V souvislosti s tím odborníci mluví o tzv. litomyšlském zázraku, jenž zahrnuje i ve městě neustále rozvíjený harmonický vztah mezi péčí o starou a nejnovější architekturu. Rondokubistické domy Polička Dva soubory činžovních domů postavených ve 20. letech minulého století v netradičním rondokubistickém slohu najdete na nábřeží Svobody a v ulici E. Beneše. Kulturní centrum Fabrika Svitavy Centrum s divadelním sálem, knihovnou i výstavními prostory, jež vzniklo odborníky oceňovanou přestavbou starého továrního objektu, leží v historickém jádru města. Brána času Moravská Třebová Moderní brána, která ukrývá netradičně pojatou časovou osu s významnými událostmi z historie Moravské Třebové, je součástí Cesty od renesance k baroku.

13 Osobnosti Českomoravského pomezí S Českomoravským pomezím jsou spojeny osudy řady známých historických i současných osobností mnoha oborů lidské činnosti. Bedřich Smetana, Bohuslav Martinů, Magdalena Dobromila Rettigová, Alois Jirásek, Julius Mařák, Max Švabinský, Josef Váchal, Oskar Schindler, Josef Sodomka, ale také Zdeněk Kopal nebo Olbram Zoubek, to jsou jen některá z obsáhlého výčtu jmen zajímavých a uznávaných osob, které se v regionu narodily nebo zde prožily část svého života. Rodný byt B. Smetany Litomyšl Dobu skladatelova dětství prožitého v Litomyšli připomíná expozice umístěná přímo ve Smetanově rodném bytě v prostorách bývalého zámeckého pivovaru. Hledání hvězdy Davidovy Svitavy Expozice v městském muzeu přibližuje osudy svitavského rodáka O. Schindlera, kontroverzního zachránce více než 1200 pronásledovaných Židů v období holocaustu. Chaloupka Maxe Švabinského Kozlov Na okraji obce Kozlov leží stavení, ve kterém pravidelně pobýval a tvořil známý český malíř Max Švabinský. Štít chalupy zdobí jeho malba ztvárňující Svatého Václava.

14 TOP 10 akcí Českomoravského pomezí DUBEN Zahájení litomyšlské lázeňské sezóny Lázně ducha lázeňská promenáda, pódia, koncerty, divadelní představení a výstavy ČERVEN Sodomkovo Vysoké Mýto Historické automobily, koncerty, výstavy to vše ve stylu 30. let 20. století Mezinárodní operní festival Smetanova Litomyšl Jeden z našich největších festivalů klasické hudby v kouzelném prostředí památky UNESCO ČERVENEC Královské slavnosti na hradě Svojanově Příjezd krále Přemysla Otakara II., řemeslné tržiště, ukázky historického šermu, koncerty Pivní slavnosti Svitavy Oslava zlatavého moku s řadou koncertů a výstavou historických automobilů SRPEN Polička 555 Festival populární, klasické i rockové hudby a divadla Kejkle a kratochvíle Moravská Třebová Středověký festival plný lidového veselí, řemesel, kejklířů, šermířů a trubadúrů Historická bitva Mladějov Blosdorf 1915 Unikátní rekonstrukce bitvy z první světové války v Mladějově na Moravě ZÁŘÍ TOP týden Svitavy Řezbářský memoriál Aloise Petruse, koncerty, divadla a pouť ke sv. Jiljí s jarmarkem ŘÍJEN Bubenický festival Vysoké Mýto Mezinárodní přehlídka těšící se zájmu domácích i zahraničních interpretů a diváků

15 Kouzelné putování Českomoravským pomezím Vydejte se s námi poznávat nejzajímavější místa regionu na pomezí Čech a Moravy a soutěžte o mobil, tablet, víkendové pobyty a další ceny. Připravili jsme pro vás také novou stolní hru, se kterou si jistě užijete spoustu zábavy.

16

17 Českomoravským pomezím na kole Českomoravské pomezí je ideálním místem nejen pro poznávání historických měst, ale také pro putování nádhernou přírodou s hlubokými lesy, loukami, rybníky a pískovcovými skalami. K cyklisty oblíbeným lokalitám patří Toulovcovy maštale s trasami vhodnými zejména pro horská kola, kopcovitá oblast Žďárských vrchů na Poličsku nebo údolí řeky Křetínky v okolí Bystrého a Svojanova. Můžete se vydat na projížďku krajinou rybníků u Vysokého Mýta či vystoupat k rozhledně na Kozlovském vrchu nedaleko Litomyšle. Atraktivní cyklotrasy nabízí také lesní areál Brand a další místa v okolí Svitav, odkud můžete pokračovat malebným údolím až k rozhledně Járy Cimrmana v Březové nad Svitavou. Pozadu nezůstává ani Moravskotřebovsko s jedinečným systémem Hřebečských důlních stezek a vyhledávanými cyklotrasami v oblasti Křenova či Jevíčka. V létě vás k atraktivitám Českomoravského pomezí přiblíží cyklobus, jehož trasa propojuje nejzajímavější místa regionu. Při pěších i cyklistických toulkách Českomoravským pomezím bude vaším důležitým pomocníkem turistická mapa a brožura s tipy na výlety na kole. Oba materiály jsou k dispozici v informačních centrech regionu.

18 Informační centra IC Litomyšl Smetanovo náměstí 72 tel IC Moravská Třebová náměstí T. G. Masaryka 33 tel IC Svitavy náměstí Míru 48 tel IC Polička Palackého náměstí 160 tel IC Vysoké Mýto naměstí Přemysla Otakara II. 96 tel f Českomoravské pomezí najdete také na facebooku

ČESKOMORAVSKÉ POMEZÍ. Na kole

ČESKOMORAVSKÉ POMEZÍ. Na kole ČESKOMORAVSKÉ POMEZÍ Na kole 2 Zámek Litomyšl UNESCO Obsah Východní Čechy... 4 Českomoravské pomezí... 6 Za tajemstvím hradu Svojanova... 8 Na rozhledny Toulovcových maštalí...10 Údolím řeky Svitavy...12

Více

Radomil Kašpar. starosta města Litomyšl

Radomil Kašpar. starosta města Litomyšl Radomil Kašpar starosta města Litomyšl Evropa Česká republika Litomyšl Litomyšl O Litomyšli mluví poprvé Kosmova kronika česká, k roku 981 Městská práva Městská práva obdržela Litomyšl v roce 1259 od krále

Více

Kouzelné putování Českomoravským pomezím

Kouzelné putování Českomoravským pomezím Kouzelné putování Českomoravským pomezím Vysoké Mýto Litomyšl Svitavy Moravská Třebová Polička Velká letní soutěž o mobily, tablet, víkendové pobyty a další super ceny! Kouzelné putování Českomoravským

Více

Klub seniorů Důchodci Technolen při KIS Lomnice nad Popelkou

Klub seniorů Důchodci Technolen při KIS Lomnice nad Popelkou Klub seniorů Důchodci Technolen při KIS Lomnice nad Popelkou Výlety na rok 2017 Zájezdy nabízené Klubem seniorů Důchodci Technolen při KIS Lomnice n. Pop. jsou i pro širokou veřejnost. Vstupenky je možné

Více

MĚSTO NÁZEV PAMÁTKY VE DNECH EHD OTEVŘENA POPIS PAMÁTKY

MĚSTO NÁZEV PAMÁTKY VE DNECH EHD OTEVŘENA POPIS PAMÁTKY MĚSTO NÁZEV PAMÁTKY VE DNECH EHD OTEVŘENA POPIS PAMÁTKY Chrast, Náměstí 1 Kostel Nejsvětější Trojice 14.09.2008 10.00-12.00 hod. Chrast, Podlažice Kostel sv. Markéty 14.09.2008 10.00-12.00 hod. Chrast,

Více

FRITSCHOVA STEZKA 18 km 4 h střední naučné

FRITSCHOVA STEZKA 18 km 4 h střední naučné FRITSCHOVA STEZKA NAUČNÁ STEZKA BRLOŽSKO MÍSTA, KAM CHODIL ZEYER ODPOČÍVAT LINECKÁ STEZKA OD KELTŮ PO STŘEDOVĚK SILNIČNÍM VLÁČKEM NA SELSKÉ BAROKO DO HOLAŠOVIC SILNIČNÍM VLÁČKEM NA ZBUDOVSKÁ BLATA PO STOPÁCH

Více

European Heritage Days (Dny evropského dědictví) V sobotu 12. září budou v Pelhřimově ZDARMA otevřeny veřejnosti tyto památky:

European Heritage Days (Dny evropského dědictví) V sobotu 12. září budou v Pelhřimově ZDARMA otevřeny veřejnosti tyto památky: European Heritage Days (Dny evropského dědictví) 2015 V sobotu 12. září budou v Pelhřimově ZDARMA otevřeny veřejnosti tyto památky: Městská šatlava dům čp. 11 Budovu dalo město přistavět k zámku směrem

Více

Klášterní okruh Trasa: Délka: Časová náročnost:

Klášterní okruh Trasa: Délka: Časová náročnost: Klášterní okruh Trasa: Jihlava Brtnice Telč Nová Říše Délka: 48 km Časová náročnost: 2 dny Jihlava je od Prahy vzdálena 130 km, a pokud využijete dálnici D1, tak za hodinu a půl budete v krajském městě

Více

European Heritage Days (Dny evropského dědictví) V sobotu 10. září budou v Pelhřimově ZDARMA otevřeny veřejnosti tyto památky:

European Heritage Days (Dny evropského dědictví) V sobotu 10. září budou v Pelhřimově ZDARMA otevřeny veřejnosti tyto památky: European Heritage Days (Dny evropského dědictví) 2016 V sobotu 10. září budou v Pelhřimově ZDARMA otevřeny veřejnosti tyto památky: Městská šatlava dům čp. 11 Budovu dalo město přistavět k zámku směrem

Více

MašTale. TurisTické okruhy. Přírodní rezervace BUDISLAVSKÝ OKRUH PÍSKOVCOVÉ SKLEPY MĚSTSKÉ MAŠTALE KOLUMBOVO VEJCE POSEKANECKÝ OKRUH DUDYCHOVA JESKYNĚ

MašTale. TurisTické okruhy. Přírodní rezervace BUDISLAVSKÝ OKRUH PÍSKOVCOVÉ SKLEPY MĚSTSKÉ MAŠTALE KOLUMBOVO VEJCE POSEKANECKÝ OKRUH DUDYCHOVA JESKYNĚ DUDYCHOVA JESKYNĚ PÍSKOVCOVÉ SKLEPY MĚSTSKÉ MAŠTALE TurisTické y Přírodní rezervace MašTale TOULOVCOVY MAŠTALE KOLUMBOVO VEJCE BUDISLAVSKÝ POSEKANECKÝ 3 Autem z Proseče do Vranic (v Nové Vsi u Jarošova

Více

EQUITANA - Tipy na pěší výlety

EQUITANA - Tipy na pěší výlety EQUITANA - Tipy na pěší výlety Zámek Březnice www.zamek-breznice.cz Původně gotická tvrz staročeského rodu Buziců z 1. pol. 13. st., která byla v průběhu 16.-17. st. přestavěna na renesanční zámek Jiřím

Více

Předmět: Regionální turistické služby. Ročník: IV. Téma: Regiony ČR. Vypracoval: Mgr. Jaromír Šebek Materiál: VY_32_INOVACE_131 Datum: 22.3.

Předmět: Regionální turistické služby. Ročník: IV. Téma: Regiony ČR. Vypracoval: Mgr. Jaromír Šebek Materiál: VY_32_INOVACE_131 Datum: 22.3. Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Obor: 65-42-M/02 Cestovní ruch Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0985 Předmět: Regionální turistické služby Ročník: IV.

Více

VÍTEJTE V ČESKÉM KRUMLOVĚ. Historické centrum

VÍTEJTE V ČESKÉM KRUMLOVĚ. Historické centrum VÍTEJTE V ČESKÉM KRUMLOVĚ WORLD SVETOVÉ HERITAGE PATRIMOINE MONDIAL DEDICTVÍ Historické centrum Město mnoha tváří Architektonická krása a renesanční atmosféra se zde snoubí s moderním uměním a kulturou

Více

TR Východní Čechy TO Chrudimsko a Hlinecko, TO Pomezí

TR Východní Čechy TO Chrudimsko a Hlinecko, TO Pomezí TR Východní Čechy TO Chrudimsko a Hlinecko, TO Pomezí Iveta Hennetmairová Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr.

Více

DUM č. 17 v sadě. 21. Ze-3 Kraje ČR

DUM č. 17 v sadě. 21. Ze-3 Kraje ČR projekt GML Brno Docens DUM č. 17 v sadě 21. Ze-3 Kraje ČR Autor: Drahomír Hlaváč Datum: 05.03.2014 Ročník: 3. ročníky Anotace DUMu: Kraje České republiky, památky UNESCO v krajích ČR Materiály jsou určeny

Více

Město mnoha tváří

Město mnoha tváří Město mnoha tváří Architektonická krása a renesanční atmosféra se zde snoubí s moderním uměním a kulturou sgrafitové fasády, dominanta zámecké věže, výstavy současných umělců, pěvecká vystoupení hvězd

Více

Očekávaný výstup: Žáci si uvědomí, že člověk během staletí vybudoval množství krásných architektonických objektů. Zopakují si a doplní hlavní znaky

Očekávaný výstup: Žáci si uvědomí, že člověk během staletí vybudoval množství krásných architektonických objektů. Zopakují si a doplní hlavní znaky České památky v UNESCU Masarykova ZŠ a MŠ Velká Bystřice Projekt č. CZ. 1.07/1.4.00/21.1920 Název projektu: Učení pro život Č. Dumu: VY_32_INOVACE_15_18 Tematický celek: Umění a kultura Autor: PaedDr.

Více

Předmět: Regionální turistické služby. Ročník: IV. Téma: Regiony ČR. Vypracoval: Mgr. Jaromír Šebek Materiál: VY_32_INOVACE_137 Datum: 11.4.

Předmět: Regionální turistické služby. Ročník: IV. Téma: Regiony ČR. Vypracoval: Mgr. Jaromír Šebek Materiál: VY_32_INOVACE_137 Datum: 11.4. Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Obor: 65-42-M/02 Cestovní ruch Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0985 Předmět: Regionální turistické služby Ročník: IV.

Více

Marketingový plán 2019

Marketingový plán 2019 Marketingový plán 2019 Zkrácená verze - Jde o výtah klíčových částí plánu ve vztahu k partnerským eventům Plná verze MP2019: https://czechtourism.cz/nase-sluzbypro-vas/marketingovy-plan/ _ 07.09.2018 1

Více

MESTO PAM. NAZEV VE DNECH EHD OTEVRENA PAM. POPIS

MESTO PAM. NAZEV VE DNECH EHD OTEVRENA PAM. POPIS MESTO PAM. NAZEV VE DNECH EHD OTEVRENA PAM. POPIS Zámek netradiční dispozice tvaru kruhové výseče s renesančním arkádovým nádvořím a věží. Nejhodnotnější interiéry zámku s rokokovými nástěnnými malbami

Více

Základní škola Jindřicha Matiegky Mělník, příspěvková organizace Pražská 2817, Mělník tel.:

Základní škola Jindřicha Matiegky Mělník, příspěvková organizace Pražská 2817, Mělník  tel.: 9. ročník DEN ZEMĚ Objevování krás Kokořínska Místo konání: Mšeno Doprava: vlak Počet účastníků: cca 50 Popis trasy: 6093 Cinibulkova stezka Cinibulkova naučná stezka začíná u Městských lázní ve Mšeně

Více

Tabulka č.1 : Seznam kulturně historických památek v obcích MAS Poličsko

Tabulka č.1 : Seznam kulturně historických památek v obcích MAS Poličsko PŘÍLOHY CESTOVNÍ RUCH Tabulka č.1 : Seznam kulturně historických památek v obcích MAS Poličsko OBEC Borová Březiny Bystré Hartmanice Jedlová Kamenec Korouhev Květná Nedvězí Oldříš Polička Pomezí Pustá

Více

PO STOPÁCH MĚSTSKÉHO ZNAKU

PO STOPÁCH MĚSTSKÉHO ZNAKU PO STOPÁCH MĚSTSKÉHO ZNAKU Víte, proč má Město Bystré ve znaku medvěda? Pověst praví, že v době, kdy bylo Bystré spojeno se Svojanovem, byly daně z Bystrého a připojených obcí odváděny do Svojanova. Tam

Více

rozloha: km počet obyvatel: počet okresů: 12 krajské město: Praha hejtman: Zuzana Moravčíková znak kraje

rozloha: km počet obyvatel: počet okresů: 12 krajské město: Praha hejtman: Zuzana Moravčíková znak kraje Středočeský kraj 2 rozloha: 11 014 km počet obyvatel: 1 287 277 počet okresů: 12 krajské město: Praha hejtman: Zuzana Moravčíková znak kraje okresy: Benešov,Beroun,Kladno,Kolín,Kutná Hora,Mělník,Mladá

Více

Řešení 1H, 2D, 3B, 4C, 5F, 6E, 7J, 8G, 9I, 10A

Řešení 1H, 2D, 3B, 4C, 5F, 6E, 7J, 8G, 9I, 10A Materiál pro domácí VY_07_Vla5E_26 přípravu žáků: Název programu: Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovativní metody v prvouce, vlastivědě a zeměpisu Registrační číslo

Více

SE PŘEDSTAVUJE. Dlouholeté působení nakladatelství na knižním trhu je spojeno zejména s

SE PŘEDSTAVUJE. Dlouholeté působení nakladatelství na knižním trhu je spojeno zejména s SE PŘEDSTAVUJE Patří mezi nejstarší nakladatelské domy v České republice Založena bylo v roce 1954 jako sportovní a turistické nakladatelství Transformována na akciovou společnost v roce 1991 Dlouholeté

Více

ČESKÝ KRUMLOV. Tereza Išková

ČESKÝ KRUMLOV. Tereza Išková ČESKÝ KRUMLOV Tereza Išková ČESKÝ KRUMLOV Pohlednicový pohled na město Český Krumlov. 2 HISTORIE MĚSTA ČESKÝ KRUMLOV Jméno města Krumlov je odvozováno z německého výrazu "Krumme Aue", který je překládán

Více

v Praze a na Kokořínsku

v Praze a na Kokořínsku Na výletech s mobilem Agentura Koniklec představuje virtuální naučné stezky v Praze a na Kokořínsku Co jsou virtuální naučné stezky? Jedná se o nový moderní způsob značení přírodních, kulturních a turistických

Více

T i p y n a c y k l i s t i c k é v ý l e t y I. Z ČESKÉHO KRUMLOVA DO HOLAŠOVIC II. Z ČESKÉHO KRUMLOVA NA DÍVČÍ KÁMEN

T i p y n a c y k l i s t i c k é v ý l e t y I. Z ČESKÉHO KRUMLOVA DO HOLAŠOVIC II. Z ČESKÉHO KRUMLOVA NA DÍVČÍ KÁMEN Č e s k ý K r u m l o v s l á v a, n a z d a r v ý l e t u! a n e b A H O J N A K O L E K O N C E P T C Y K L I S T I C K Ý C H V Ý L E T Ů v o k o l í Č e s k é h o K r u m l o v a r o k 2 0 1 1 T i p

Více

Moderní historické město. Litomyšl

Moderní historické město. Litomyšl CZ Moderní historické město Litomyšl Litomyšl O Litomyšli mluví poprvé Kosmova kronika česká. V zápisu z roku 98 se o ní zmiňuje jako o pomezním hradišti slavníkovského území. Zde, na Trstenické stezce,

Více

Program pro skupiny: Cena: Kč 1.150, -/os.ubytování v hotelu (Kč 990,-/os. ubytování nad vinnými sklepy)

Program pro skupiny: Cena: Kč 1.150, -/os.ubytování v hotelu (Kč 990,-/os. ubytování nad vinnými sklepy) Krajinou Lichtenštejnů Přijeďte se přesvědčit o jedinečnosti Lednicko-valtického areálu. Tento unikátní park o rozloze okolo 280 km2 tvořil mocný rod Lichtenštejnů po dobu tří staletí a od roku 1996 je

Více

Tipy na výlety okolí Salcburku

Tipy na výlety okolí Salcburku Tipy na výlety okolí Salcburku Doporučujeme k zakoupení Salcburskou kartu: Salcburská karta (SalzburgerLand Card) je all inclusive kartou, se kterou můžete navštívit více než 190 zajímavostí v rakouské

Více

Zámek Litomyšl. Cena: 250 Kč

Zámek Litomyšl. Cena: 250 Kč Zámek Litomyšl Víte, že tento krásný zámek postavil Vratislav II. z Pernštejna jako svatební dar pro svou manželku, kterou si přivezl až z dalekého Španělska? Pojeďte si s námi prohlédnout jeden z nejkrásnějších

Více

STŘEDOČESKÝ KRAJ. Zveme vás do největšího regionu České republiky, nacházejícího se v bezprostřední blízkosti české metropole Prahy.

STŘEDOČESKÝ KRAJ. Zveme vás do největšího regionu České republiky, nacházejícího se v bezprostřední blízkosti české metropole Prahy. STŘEDNÍ ČECHY STŘEDNÍ ČECHY ČESKÁ REPUBLIKA STŘEDOČESKÝ KRAJ Zveme vás do největšího regionu České republiky, nacházejícího se v bezprostřední blízkosti české metropole Prahy. Navštivte působivá místa

Více

České Budějovice Dvořiště Lomnice Rožmberk Třeboň Č.B.

České Budějovice Dvořiště Lomnice Rožmberk Třeboň Č.B. Cyklovýlet č. 6 České Budějovice Dvořiště Lomnice Rožmberk Třeboň Č.B. Trasa : Č.B. pravý břeh Vltavy Hrdějovice Borek Dvořiště Lomnice Rožmberk Stará Hlína Třeboň rybník Svět Zvíkov Kaliště Dobrá Voda

Více

Tipy na výlety Mittersill, Fusch

Tipy na výlety Mittersill, Fusch Tipy na výlety Mittersill, Fusch Přírodní koupaliště v Hollersbachu www.hollersbach.at otevírací doba: dle počasí vstupné: 3,70 atrakce: přírodní koupaliště, dětské hřiště s pirátskou lodí, plážový volejbal,

Více

Tipy na výlety Zell am See, Kaprun a okolí

Tipy na výlety Zell am See, Kaprun a okolí Tipy na výlety Zell am See, Kaprun a okolí Přírodní koupaliště v Hollersbachu www.hollersbach.at otevírací doba: dle počasí vstupné: 3,70 atrakce: přírodní koupaliště, dětské hřiště s pirátskou lodí, plážový

Více

OTEVŘETE SI PLZEŇ NABÍDKA PRO PARTNERY V CESTOVNÍM RUCHU 2016/2017

OTEVŘETE SI PLZEŇ NABÍDKA PRO PARTNERY V CESTOVNÍM RUCHU 2016/2017 OTEVŘETE SI PLZEŇ NABÍDKA PRO PARTNERY V CESTOVNÍM RUCHU 2016/2017 PRESTIŽNÍ PRŮVODCE LONELY PLANET ŘADÍ PLZEŇ MEZI TOP 10 EVROPSKÝCH DESTINACÍ PRO ROK 2014 Zuzana Koubíková, ředitelka organizace Plzeň

Více

w w w.h usto p e ce - cit y. cz sport senioři

w w w.h usto p e ce - cit y. cz sport senioři w w w.h usto p e ce - cit y. cz rodina sport senioři víno PRO SENIORY Seniorský věk už dnes nemusí být obdobím stráveným v ústraní aktivního společenského života. Stále více institucí myslí na lidi seniorského

Více

Vysokomýtské Městské slavnosti 2018 se uskuteční Život města Vysoké Mýto Pondělí, 20 Srpen :46

Vysokomýtské Městské slavnosti 2018 se uskuteční Život města Vysoké Mýto Pondělí, 20 Srpen :46 Druhý zářijový víkend patří ve Vysokém Mýtě tradičním Městským slavnostem. Letos se konají od pátku 7. září do neděle 9. září a nabídnou spoustu kulturních zážitků, zábavu i jarmark. Městské slavnosti

Více

PROGRAM MUZEJNÍ NOCI VE SVITAVÁCH V SOBOTU 2. ČERVNA 2012

PROGRAM MUZEJNÍ NOCI VE SVITAVÁCH V SOBOTU 2. ČERVNA 2012 PROGRAM MUZEJNÍ NOCI VE SVITAVÁCH V SOBOTU 2. ČERVNA 2012 PO CELÉ ODPOLEDNE A VEČER VSTUP ZDARMA!!! OD 12:15 FAKULTATIVNĚ SPOLEČNÝ OBĚD ESPERANTSKÝCH NÁVŠTĚVNÍKŮ V RESTAURACI ASTRA - v návaznosti na příjezd

Více

Průkaz prázdninového cestovatele

Průkaz prázdninového cestovatele Velká prázdninová soutěž 2018 Průkaz prázdninového cestovatele CESTOVATEL: Jméno:. foto Příjmení:.. Adresa: Telefon:.. Email:.. Škola: Třída (od září 2018):. Info: www.mascmp.cz 1 Pravidla 1. Návštěvy

Více

Kulturní dědictví Hmotné kulturní dědictví UNESCO v ČR

Kulturní dědictví Hmotné kulturní dědictví UNESCO v ČR 06. 02. 2012, Brno Připravil: PhDr. Jitka Brešová, CSc. Tento projekt byl podpořen finančními prostředky z EU Kulturní dědictví Hmotné kulturní dědictví UNESCO v ČR Tato prezentace vznikla jako výstup

Více

PODZIMNÍ ŠKOLA Zdravých měst

PODZIMNÍ ŠKOLA Zdravých měst PODZIMNÍ ŠKOLA Zdravých měst úvodní seminář Znojmo, 21. října 2015 www.zdravamesta.cz/ps2015 Akce byla podpořena z Programu švýcarsko-české spolupráce. Supported by a grant from Switzerland through the

Více

Barokní. perly Třeboňska na kole.

Barokní. perly Třeboňska na kole. Barokní perly Třeboňska na kole www.itrebon.cz Baroko v krajině Třeboňska Třeboňská rybniční krajina, protkaná sítí vodních kanálů, s rašeliništi a borovými lesy, je většinou vnímána jako dílo renesančních

Více

Program podpory kulturních aktivit na rok Kompetence ZPk

Program podpory kulturních aktivit na rok Kompetence ZPk Program podpory kulturních aktivit na rok 2015 - Kompetence ZPk Tabulka č. 1: Žádosti je plně vyhověno Okres IČ Žadatel Požadavek / účel Právní forma Náklady Požadavek NÁVRH KOMISE Položka CR 00270059

Více

Turistický průvodce I. zajímavosti z českých hradů a zámků 2

Turistický průvodce I. zajímavosti z českých hradů a zámků 2 U k á z k a k n i h y z i n t e r n e t o v é h o k n i h k u p e c t v í w w w. k o s m a s. c z, U I D : K O S 2 2 7 5 2 7 Turistický průvodce I. zajímavosti z českých hradů a zámků Jiří Glet květen

Více

Otevření turistické sezony 2012

Otevření turistické sezony 2012 Otevření turistické sezony 2012 České Švýcarsko 21. 22. 4. 2012 Vydejte se za zážitky v Českém Švýcarsku Jetřichovické skály otevření naučné stezky Janovský trhák - cyklistická časovka do vrchu Tramvají

Více

Vážené paní učitelky, vážení páni učitelé, přijměte naše pozvání do nového centra, které Vám nyní nabízí své služby. Dovolte zároveň, abychom Vám

Vážené paní učitelky, vážení páni učitelé, přijměte naše pozvání do nového centra, které Vám nyní nabízí své služby. Dovolte zároveň, abychom Vám Vážené paní učitelky, vážení páni učitelé, přijměte naše pozvání do nového centra, které Vám nyní nabízí své služby. Dovolte zároveň, abychom Vám představili unikátní prostory Multifunkčního centra zámek

Více

Lipník nad Bečvou. Rozloha MPZ _ 11,86 ha Počet památek _ 94 (z toho 87 v MPZ)

Lipník nad Bečvou.     Rozloha MPZ _ 11,86 ha Počet památek _ 94 (z toho 87 v MPZ) Lipník nad Bečvou 1 Rozloha MPZ _ 11,86 ha Počet památek _ 94 (z toho 87 v MPZ) Střešní zahrada. Dodnes originální úprava terasy na střeše bývalých stájí západního dvorního křídla zámku. V době svého vzniku

Více

Digitální učební materiál

Digitální učební materiál Digitální učební materiál Evidenční číslo materiálu: 466 Autor: Jan Smija Datum: 17. 4. 2013 Ročník: 8. Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Zeměpis Tematický okruh: Česká republika Téma:

Více

Klub seniorů Senioři na cestách při KIS Lomnice nad Popelkou, p. o.

Klub seniorů Senioři na cestách při KIS Lomnice nad Popelkou, p. o. Klub seniorů Senioři na cestách při KIS Lomnice nad Popelkou, p. o. Výlety na rok 2019 Zájezdy nabízené Klubem seniorů Senioři na cestách při KIS Lomnice n. Pop., p. o. jsou i pro širokou veřejnost. Vstupenky

Více

POUTNÍ MÍSTO PANNY MARIE VE SKÁLE

POUTNÍ MÍSTO PANNY MARIE VE SKÁLE Městys Spálov Městys Spálov leží v oblasti přírodního parku Oderské vrchy na hranici krajů Moravskoslezského a Olomouckého. Z Ostravy i Olomouce se k nám dostanete pohodlně za necelou hodinku a rázem se

Více

Týden 22. 8. - 28. 8. 2015

Týden 22. 8. - 28. 8. 2015 správný cíl Vaší cesty Týden 22. 8. - 28. 8. 2015 Nejenom lavičky Václava Havla nacházejí svá místa po světě Hradec Králové se může pyšnit navíc i čerstvě otevřenou Galerií Václava Havla. Každý, kdo si

Více

Turistický průvodce III. zajímavosti z českých hradů a zámků 1

Turistický průvodce III. zajímavosti z českých hradů a zámků 1 Turistický průvodce III. zajímavosti z českých hradů a zámků 1 U k á z k a k n i h y z i n t e r n e t o v é h o k n i h k u p e c t v í w w w. k o s m a s. c z, U I D : K O S 2 2 7 5 2 4 Turistický průvodce

Více

CHRUDIMSKO- HLINECKO. Na kole

CHRUDIMSKO- HLINECKO. Na kole CHRUDIMSKO- HLINECKO Na kole Obsah Východní Čechy... 4 Chrudimsko-Hlinecko... 6 Křížem krážem Podhůrou... 8 Staré záhady kolem Sečské přehrady...10 Za koupáním na Konopáč...12 Cesta do krajiny tradic...14

Více

Předmět: Regionální turistické služby. Ročník: IV. Téma: Regiony ČR. Vypracoval: Mgr. Jaromír Šebek Materiál: VY_32_INOVACE_135 Datum: 7.4.

Předmět: Regionální turistické služby. Ročník: IV. Téma: Regiony ČR. Vypracoval: Mgr. Jaromír Šebek Materiál: VY_32_INOVACE_135 Datum: 7.4. Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Obor: 65-42-M/02 Cestovní ruch Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0985 Předmět: Regionální turistické služby Ročník: IV.

Více

Předmět: Regionální turistické služby. Ročník: IV. Téma: Regiony ČR. Vypracoval: Mgr. Jaromír Šebek Materiál: VY_32_INOVACE_128 Datum: 7.3.

Předmět: Regionální turistické služby. Ročník: IV. Téma: Regiony ČR. Vypracoval: Mgr. Jaromír Šebek Materiál: VY_32_INOVACE_128 Datum: 7.3. Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Obor: 65-42-M/02 Cestovní ruch Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0985 Předmět: Regionální turistické služby Ročník: IV.

Více

PASOHLÁVKY. Kampaň TADY ŽIJU

PASOHLÁVKY. Kampaň TADY ŽIJU PASOHLÁVKY Kampaň TADY ŽIJU Pasohlávky představení obce: Poloha: - Obec leží v Jihomoravském kraji, na významné dopravní trase mezi Brnem a Vídní. Počet obyvatel: - Cca 750 obyvatel Rozloha obce: - Cca

Více

Praha je hlavní a současně největší město České republiky. Leží na řece Vltavě. Je sídlem velké části státních institucí a množství dalších

Praha je hlavní a současně největší město České republiky. Leží na řece Vltavě. Je sídlem velké části státních institucí a množství dalších PRAHA Praha je hlavní a současně největší město České republiky. Leží na řece Vltavě. Je sídlem velké části státních institucí a množství dalších organizací a firem. Sídlí zde prezident republiky, vláda,

Více

Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Individualizace a inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost

Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Individualizace a inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název: Oblast: Autor: Číslo: Pardubický kraj Zeměpis Mgr. Věra Sklenářová VY_32_inovace_Z78_13 Stručná anotace: Materiál slouží k procvičení, doplnění a aktualizaci učiva geografie krajů ČR Tento materiál

Více

MIKROREGION MORAVSKOBUDĚJOVICKO SAKRÁLNÍ STAVBY

MIKROREGION MORAVSKOBUDĚJOVICKO SAKRÁLNÍ STAVBY MIKROREGION MORAVSKOBUDĚJOVICKO SAKRÁLNÍ STAVBY Mapa území mikroregionu Častohostice Zvěrkovice Velký Újezd Zobrazení hranic mikroregionu Moravskobudějovicko s vyznačením sakrálních staveb Žijeme ve středoevropské

Více

každý první čtvrtek v měsíci vstup do vybraných muzeí a galerií zdarma

každý první čtvrtek v měsíci vstup do vybraných muzeí a galerií zdarma každý první čtvrtek v měsíci vstup do vybraných muzeí a galerií zdarma stojí za to vidět! Litomyšl se vždy mohla pyšnit díly těch nejlepších soudobých stavitelů a umělců. Můžeme zde na malém území obdivovat

Více

STŘEDNÍ ŠKOLY. Interaktivní programy. pro. Muzea východních Čech v Hradci Králové

STŘEDNÍ ŠKOLY. Interaktivní programy. pro. Muzea východních Čech v Hradci Králové Interaktivní programy Muzea východních Čech v Hradci Králové pro STŘEDNÍ ŠKOLY 2017 Muzeum východních Čech v Hradci Králové Eliščino nábřeží 465, 500 01 Hradec Králové 1 tel.: +420 495 512 391 +420 604

Více

UNESCO ČESKÉ DIVY SVĚTA

UNESCO ČESKÉ DIVY SVĚTA Základní škola, Šlapanice, okres Brno-venkov, příspěvková organizace Masarykovo nám. 1594/16, 664 51 Šlapanice www.zsslapanice.cz MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA reg. č.: CZ.1.07/1.4.00/21.2389 UNESCO

Více

Udržitelný rozvoj Projekt Historická zeleň regionu středníčechy. Exkurze pro studenty a absolventy ČZA VOŠZa Mělník. Jižní Morava, červenec 2013

Udržitelný rozvoj Projekt Historická zeleň regionu středníčechy. Exkurze pro studenty a absolventy ČZA VOŠZa Mělník. Jižní Morava, červenec 2013 Udržitelný rozvoj Projekt Historická zeleň regionu středníčechy Exkurze pro studenty a absolventy ČZA VOŠZa Mělník Jižní Morava, červenec 2013 Ing. Jana Stejskalová Vranov nad Dyjí - komplex románského

Více

Předmět: Regionální turistické služby. Ročník: IV. Téma: Regiony ČR. Vypracoval: Mgr. Jaromír Šebek Materiál: VY_32_INOVACE_129 Datum: 11.3.

Předmět: Regionální turistické služby. Ročník: IV. Téma: Regiony ČR. Vypracoval: Mgr. Jaromír Šebek Materiál: VY_32_INOVACE_129 Datum: 11.3. Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Obor: 65-42-M/02 Cestovní ruch Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0985 Předmět: Regionální turistické služby Ročník: IV.

Více

RENESANCE V ČECHÁCH. mecenáš umění rudolfínská doba

RENESANCE V ČECHÁCH. mecenáš umění rudolfínská doba RENESANCE V ČECHÁCH U nás tento sloh nebyl nadlouho, pouze v 16.st za vlády Ferdinanda Habsburského, který povolal na přestavbu Pražského hradu italské umělce a pak především za Rudolfa II. mecenáš umění

Více

Přírodní rezervací Račí údolí přes Čertovy kazatelny a zříceninu hradu Rychleby

Přírodní rezervací Račí údolí přes Čertovy kazatelny a zříceninu hradu Rychleby Přírodní rezervací Račí údolí přes Čertovy kazatelny a zříceninu hradu Rychleby 16.4.2010 Josef Franc Hluboce zaříznuté sedm kilometrů dlouhé Račí údolí, jehož ústí leží zhruba dva kilometry jihozápadně

Více

KRONIKA JIMRAMOVA 1996. Obrazová dokumentace

KRONIKA JIMRAMOVA 1996. Obrazová dokumentace KRONIKA JIMRAMOVA 1996 Obrazová dokumentace Výstavba nové haly a.s. GAMA Oprava fasády č.p. 41 Nová prodejna v Dolní ulici Čistička odpadních vod Kabelizace telefonní sítě Kabelizace telefonní sítě Žabárna

Více

Předmět: Regionální turistické služby. Ročník: IV. Téma: Regiony ČR. Vypracoval: Mgr. Jaromír Šebek Materiál: VY_32_INOVACE_135 Datum: 5.4.

Předmět: Regionální turistické služby. Ročník: IV. Téma: Regiony ČR. Vypracoval: Mgr. Jaromír Šebek Materiál: VY_32_INOVACE_135 Datum: 5.4. Anotace: Valticko lednický areál a Pálava jako turistický region specifika, kulturní památky, využitelnost z hlediska turistického ruchu Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou

Více

Karta Osttirol Card. 7 x lanovky (Hochpustertal, St. Jakob, Kals - Matrei, Mölltal, Lienz, Obertilliach)

Karta Osttirol Card. 7 x lanovky (Hochpustertal, St. Jakob, Kals - Matrei, Mölltal, Lienz, Obertilliach) Karta Osttirol Card S kartou "Osttirol Card" můžete jednou zdarma navštívit 22 různých přírodních a kulturních zajímavostí, lanovek, koupališť atd. v regionu Osttirol - Východní Tyrolsko. Cena: 47,-- EUR

Více

U bran přírodní rezervace

U bran přírodní rezervace U bran přírodní rezervace Projekt situovaný v malebné části Prahy 6, poblíž přírodní rezervace Divoká Šárka nabízí reprezentativní byty v kompletně zrekonstruované barokní budově, a další bytové jednotky

Více

Název školy Název materiálu Autor Tematický okruh Ročník. Datum tvorby Srpen 13 Anotace. Zdroje

Název školy Název materiálu Autor Tematický okruh Ročník. Datum tvorby Srpen 13 Anotace. Zdroje Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0499 Název školy Název materiálu Autor Tematický okruh Ročník Soukromá střední odborná škola Frýdek-Místek, s.r.o. VY_32_INOVACE_375_VES_15 Mgr. Jana Nachmilnerová Veřejná

Více

Velká města Kraje Vysočina

Velká města Kraje Vysočina Velká města Kraje Vysočina Vypracování: o Krátké informace k velkým městům Kraje Vysočina Třebíči, Havlíčkovu Brodu, Žďáru nad Sázavou o Kontrolní úkoly: 1) Multiple Choice 2) Informační prospekt pro turisty

Více

Seznam prospektů v Bílých Poličanech (aktualizován k 8.4.2011)

Seznam prospektů v Bílých Poličanech (aktualizován k 8.4.2011) Seznam prospektů v Bílých Poličanech (aktualizován k 8.4.2011) Brožury Adršpašsko-Teplické skály Anenské slatinné lázně, Lázně Bělohrad Brány Orlických hor Cesta kamene turistický produkt Cestujeme po

Více

Kroměříž - významné kulturní centrum Zlínského kraje

Kroměříž - významné kulturní centrum Zlínského kraje Kroměříž - významné kulturní centrum Zlínského kraje Kroměříž, 15. 6. 2011 MUDr. Jarmila Číhalová Město Kroměříž Základní údaje o městě má 29 tisíc obyvatel historie spjata s olomouckým biskupstvím a arcibiskupstvím

Více

PROGRAM MUZEJNÍ NOCI VE SVITAVÁCH V SOBOTU 2. ČERVNA 2012

PROGRAM MUZEJNÍ NOCI VE SVITAVÁCH V SOBOTU 2. ČERVNA 2012 PROGRAM MUZEJNÍ NOCI VE SVITAVÁCH V SOBOTU 2. ČERVNA 2012 PO CELÉ ODPOLEDNE A VEČER VSTUP ZDARMA!!! OD 12:15 FAKULTATIVNĚ SPOLEČNÝ OBĚD ESPERANTSKÝCH NÁVŠTĚVNÍKŮ V RESTAURACI ASTRA - v návaznosti na příjezd

Více

TR Severozápadní Čechy TO Krušné hory a Podkrušnohoří TO České Švýcarsko. Iveta Hennetmairová

TR Severozápadní Čechy TO Krušné hory a Podkrušnohoří TO České Švýcarsko. Iveta Hennetmairová TR Severozápadní Čechy TO Krušné hory a Podkrušnohoří TO České Švýcarsko Iveta Hennetmairová Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno

Více

UMĚLECKÉ SMĚRY DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL VY_32_INOVACE_BO_03-12_OV-7. vzdělávací oblast Člověk a společnost. předmět Občanská výchova. ročník 7.

UMĚLECKÉ SMĚRY DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL VY_32_INOVACE_BO_03-12_OV-7. vzdělávací oblast Člověk a společnost. předmět Občanská výchova. ročník 7. Základní škola, Šlapanice, okres Brno-venkov, příspěvková organizace Masarykovo nám. 1594/16, 664 51 Šlapanice www.zsslapanice.cz UMĚLECKÉ SMĚRY DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL VY_32_INOVACE_BO_03-12_OV-7 MODERNÍ

Více

Podpora kulturních aktivit v Pardubickém kraji na rok Kč

Podpora kulturních aktivit v Pardubickém kraji na rok Kč Název programu: částka: Podpora kulturních aktivit v Pardubickém kraji na rok 2016 2 500 000 Kč Poř. číslo Ok. IČ Příjemce / 5 CR Město Heřmanův 00270041 Městec 20. výročí ZUŠ Heřmanův Městec 100 000 50

Více

TR Plzeňsko a Český les

TR Plzeňsko a Český les TR Plzeňsko a Český les Iveta Hennetmairová Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Iveta Hennetmairová, DiS. Dostupné

Více

Program akcí Muzea Mladoboleslavska v září 2016

Program akcí Muzea Mladoboleslavska v září 2016 Program akcí Muzea Mladoboleslavska v září 2016 Muzeum Mladoboleslavska hrad: Paměť města kapitoly z dějin Mladé Boleslavi od 17. do počátku 20. století Venkov v proměnách času Muzejní herna Muzeion Dlouhodobá

Více

TISKOVÁ ZPRÁVA Památky na Plzeňsku ohlašují pestrou sezónu 2016

TISKOVÁ ZPRÁVA Památky na Plzeňsku ohlašují pestrou sezónu 2016 TISKOVÁ ZPRÁVA Památky na Plzeňsku ohlašují pestrou sezónu 2016 České Budějovice, 17. března 2016 Památky, které v Plzeňském kraji spravuje Národní památkový ústav, plánují otevřít poprvé své brány již

Více

Mittersill,Fusch-Salcbursko

Mittersill,Fusch-Salcbursko Přírodní koupaliště v Hollersbachu Krytý bazén centrum Optimum Kaprun otevírací doba: dle počasí vstupné: 3,70 atrakce: přírodní koupaliště, dětské hřiště s pirátskou lodí, plážový volejbal, skateboard

Více

ROZBORY HOSPODAŘENÍ za rok 2010

ROZBORY HOSPODAŘENÍ za rok 2010 ROZBORY HOSPODAŘENÍ za rok 2010 Celý název organizace: Městské muzeum a galerie Polička Adresa: Tylova 114, Polička 57201 IČO: 70152853 Bankovní spojení: GE Money Bank Polička Číslo účtu: 150873368/0600

Více

Tipy na výlety Solná komora

Tipy na výlety Solná komora Tipy na výlety Solná komora Karta Salzkammergut Erlebnis Card: k zakoupení ve všech infocentrech v regionu SALZKAMMERGUT a ve vybraných hotelech a penzionech. Cena dospělí: 4,90 EUR, děti zdarma S kartou

Více

Karta Osttirol Card. lanovky (Obertilliach, Hochpustertal, St. Jakob, Kals - Matrei, Mölltal, Lienz)

Karta Osttirol Card. lanovky (Obertilliach, Hochpustertal, St. Jakob, Kals - Matrei, Mölltal, Lienz) Karta Osttirol Card S kartou "Osttirol Card" můžete jednou zdarma navštívit 22 různých přírodních a kulturních zajímavostí, lanovek, koupališť atd. v regionu Osttirol - Východní Tyrolsko. Cena: 45,-- EUR

Více

Zell am See,Kaprun-Salcbursko

Zell am See,Kaprun-Salcbursko Přírodní koupaliště v Hollersbachu Krytý bazén centrum Optimum Kaprun otevírací doba: dle počasí vstupné: 3,70 vstupné se Salcburskou kartou: zdarma atrakce: přírodní koupaliště, dětské hřiště s pirátskou

Více

Solná komora-h.rakousko

Solná komora-h.rakousko Jezero Wolfgangsee Plavba lodí po jezeře denní jízdenka: 17,60 se Salzkammergut Erlebnis-Card: 16,40 www.wolgangseeschifffahrt.at Schafbergbahn jízda úzkokolejkou na horu Schafbergbahn jízda tam i zpět:

Více

Předmět: Regionální turistické služby. Ročník: IV. Téma: Regiony ČR. Vypracoval: Mgr. Jaromír Šebek Materiál: VY_32_INOVACE_132 Datum: 2.4.

Předmět: Regionální turistické služby. Ročník: IV. Téma: Regiony ČR. Vypracoval: Mgr. Jaromír Šebek Materiál: VY_32_INOVACE_132 Datum: 2.4. Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Obor: 65-42-M/02 Cestovní ruch Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0985 Předmět: Regionální turistické služby Ročník: IV.

Více

Renesance a Jindřichův Hradec

Renesance a Jindřichův Hradec Renesance a Jindřichův Hradec ZŠ Jindřichův Hradec I, Štítného 121 Zaostřeno na historii a Jindřichův Hradec Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.10/01.0044 Tento projekt je spolufinancován Evropským

Více

46 1'59.52"N 14 30'46.58"E. GPS poloha:

46 1'59.52N 14 30'46.58E. GPS poloha: Hrad Lublaňský hrad 46 1'59.52"N 14 30'46.58"E Středověký hrad je zmiňován již v dokumentech z 12. století, byl centrem Kraňska. Gotická kaple sv. Jiří pochází z 15. století, dnešní podobu hrad získal

Více

Tipy na výlety POZNEJTE MĚSTO DOBŘÍŠ

Tipy na výlety POZNEJTE MĚSTO DOBŘÍŠ POZNEJTE MĚSTO DOBŘÍŠ Při návštěvě téměř devítitisícové Dobříše, rozkládající se v úpatí brdského pohoří a vzdálené zhruba 40 km od Prahy, se jistě nebudete nudit. Díky krásným lesům je okolí města lákavou

Více

Týden 29. 8. - 4. 9. 2015

Týden 29. 8. - 4. 9. 2015 správný cíl Vaší cesty Týden 29. 8. - 4. 9. 2015 Zveme Vás Dny evropského dědictví Dny evropského dědictví (European Heritage Days) každoročně v měsíci září otevírají nejširší veřejnosti brány nejzajímavějších

Více

Tipy na výlety Lammertal, Golling, Gosau atd.

Tipy na výlety Lammertal, Golling, Gosau atd. Tipy na výlety Lammertal, Golling, Gosau atd. Koupaliště Abtenau http://freibad-abtenau.jimdo.com/öffnungszeiten-preise/preise-1/ otevírací doba: denně 9 19 h, od poloviny července do poloviny srpna až

Více

Tipy na výlety Mittersill, Fusch

Tipy na výlety Mittersill, Fusch Tipy na výlety Mittersill, Fusch Přírodní koupaliště v Hollersbachu www.hollersbach.at otevírací doba: dle počasí vstupné: 4,-- dospělí, 2,50 děti atrakce: přírodní koupaliště, dětské hřiště s pirátskou

Více

Karta Osttirol Card. 7 x lanovky (Obertilliach, Hochpustertal, St. Jakob, Kals - Matrei, Mölltal, Lienz)

Karta Osttirol Card. 7 x lanovky (Obertilliach, Hochpustertal, St. Jakob, Kals - Matrei, Mölltal, Lienz) Karta Osttirol Card S kartou "Osttirol Card" můžete jednou zdarma navštívit 22 různých přírodních a kulturních zajímavostí, lanovek, koupališť atd. v regionu Osttirol - Východní Tyrolsko. Cena: 46,-- EUR

Více

KRÁLICKÝ SNĚŽNÍK. Na kole

KRÁLICKÝ SNĚŽNÍK. Na kole KRÁLICKÝ SNĚŽNÍK Na kole Obsah Východní Čechy... 4 Králický Sněžník...6 Z kláštera na Hoře Matky Boží na Severomoravskou chatu... 8 Králické aleje...10 Vyhlídkový okruh Králickým Sněžníkem...12 Po hřebeni

Více

VÍTAJÍ VÁS BOSKOVICE MĚSTO SEDMIZUBÉHO HŘEBENE

VÍTAJÍ VÁS BOSKOVICE MĚSTO SEDMIZUBÉHO HŘEBENE VÍTAJÍ VÁS BOSKOVICE MĚSTO SEDMIZUBÉHO HŘEBENE Kde nás najdete BOSKOVICKO a MORAVSKÝ KRAS Boskovice leží na střední Moravě asi 40 km severně od Brna na hranici mezi Boskovickou brázdou a Drahanskou vrchovinou

Více