ZÁKLADNÍ UMĚLECKÁ ŠKOLA MUSIC ART FAKULTNÍ ŠKOLA UNIVERZITY KARLOVY V PRAZE HUDEBNÍ NAUKA II. Otázky a odpovědi ze základů hudební teorie

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "ZÁKLADNÍ UMĚLECKÁ ŠKOLA MUSIC ART FAKULTNÍ ŠKOLA UNIVERZITY KARLOVY V PRAZE HUDEBNÍ NAUKA II. Otázky a odpovědi ze základů hudební teorie"

Transkript

1 HUDEBNÍ NAUKA II Otázky a odpovědi ze základů hudební teorie Josef Vondráček

2 2 1. PŘEDZNAMENÁNÍ POSUVKY METRIKA RYTMUS PŘEDTAKTÍ DIATONICKÝ A CHROMATICKÝ PŮLTÓN STUPNICE DUROVÁ A JEJÍ STAVBA CITLIVÝ TÓN INTERVALY AKORD ÚVOD DO HUDEBNÍCH FOREM... 16

3 3 1. PŘEDZNAMENÁNÍ Předznamenání ve skladbách a v písních píšeme na každý řádek notové osnovy za notovým klíčem. Předznamenání je tedy počet křížků nebo bé a stanoví, které tóny máme snížit nebo zvýšit. Úkol : Čti noty s různým předznamenáním.

4 2. POSUVKY 4 jsou znaménka, která zvyšují nebo snižují základní tón o půl tónu nebo o celý tón. křížek bé dvojitý křížek dvojité bé odrážky # b ## (x) bb # - zvyšuje základní tón o půl tónu a k původnímu jménu noty přidáme koncovku is (např.: c-cis, d-dis, e- eis, f-fis, g-gis, a-ais, h-his) b - snižuje základní tón o půl tónu a k původnímu jménu noty přidáme koncovku es (např.:c-ces, d-des, e-es, f-fes, g-ges. POZOR! a-as, h-hes, lépe b) ## (x) - zvyšujeme základní tón o dva půltóny (celý tón) a k původnímu jménu noty přidáme koncovku isis (čti izis), (např.: c-cisis, d-disis, e-eisis, f-fisis, g-gisis, a-aisis, h-hisis) bb - snižuje základní tón o dva půltóny (celý tón) a k původnímu jménu noty přidáme koncovku eses (čti ezes) (např.: c-ceses, d-deses, e-eses, f-feses,g-geses. POZOR! a-asas, h-heses) ruší platnost křížku nebo bé Platnost každé posuvky trvá po dobu jednoho taktu. Posuvky rozeznáváme nahodilé, které píšeme před notu a platí pouze v jednom taktu pro daný tón ve všech oktávách, posuvky stálé - píšeme na úvod notové osnovy a zvyšují nám noty ve všech oktávách zápisu po celou dobu skladby. POŘADÍ KŘÍŽKŮ A BÉ fis cis gis dis ais eis his f-fis c-cis g-gis d-dis a-ais e-eis h-his b es as des ges ces fes h-(hes)-b e-es a-as d-des g-ges c-ces f-fes Úkol : procvič pořadí křížků a bé na řadě čísel! (např.: 3 = gis, 3 = as,3 = gis, as)

5 5 3. METRIKA (z latinského slova metrum - časomíra.) Do metriky zahrnujeme : Takt : pravidelné střídání dob těžkých a lehkých (přízvučných a nepřízvučných) Rytmus : pravidelné střídání dob krátkých a dlouhých (přízvučných a nepřízvučných) rytmus je poměr notových délek. Tempo : rychlost pohybu, v níž se skladba hraje. Metrika dostala svoji jednoznačnou podobu až v roce 1816, kdy německý vynálezce Mälzel vynalezl metronom. Tímto vynálezem se ustálila tempová (agogická) předznamenání. Volná tempa : Střední tempa : Rychlá tempa : largo - široce moderato - mírně allegro - rychle grave - těžce-vážně andante - zvolna, krokem vivace - živě adagio - zvolna commodo - pohodlně presto - rychle lento - pomalu allegretto - poněkud rychleji Takt : je střídání dob těžkých a lehkých, přízvučných a nepřízvučných, které jsou ohraničeny taktovou čarou. Mohou vzniknout dvě základní kombinace : Takt jednoduchý : jedna doba těžká (přízvučná) s jednou dobou lehkou (nepřízvučnou) tvoří sudý dvoudobý takt, jedna těžká doba s dvěma lehkými dobami tvoří lichý třídobý takt.takty označujeme zlomkem 2/4 nebo 3/4, který píšeme na úvod notové osnovy hned za klíč nebo tóninové označení.

6 6 Takt složený pravidelný : vznikne z dvoudobého a třídobého taktu dvojnásobkem, trojnásobkem nebo čtyřnásobkem. Vzniká nám tedy takt čtyřdobý, šestidobý, osmidobý, devítidobý a dvanáctidobý. Takt složený nepravidelný : vznikne kombinováním nestejných druhů taktů (pětidobé, sedmidobé apod.) příklad : takt jednoduchý : takt složený pravidelný : takt složený nepravidelný :

7 ZÁKLADNÍ UMĚLECKÁ ŠKOLA MUSIC ART FAKULTNÍ ŠKOLA UNIVERZITY KARLOVY V PRAZE 7 4. RYTMUS Rytmus je pravidelné střídání různých délek not. Rozeznáváme rytmy : 1. jednoduché : 2. synkopické : vzniknou přesunutím přízvuku z těžké doby na lehkou 3. tečkované : vznikne prodloužením první noty pomocí tečky o polovinu hodnoty, kterou pak na celek doplníme zbývající hodnotou 4. triolové : triola je skupina tří not, kterou hrajeme na jednu dobu METRONOM V roce 1816 vynalezl vídeňský mechanik Johann Nepomuk Mälzel hodinový stroj s kyvadlem, který svými údery udává taktové doby a tím i rychlost pohybu skladby. Metronomický údaj se např. označuje MM = 63 nebo M = 63 nebo pouze (honota doby) = 63. Znamená to, že skladba se hraje rychlostí šedesátitčtyř dob (honota doby) za minutu. Metronomické údaje se užívají buď ve spojitosti se slovním tempovým označením např. Allegro ( = 120), nebo jen metronomovým číslem (honota doby) = 120.

8 8 5. PŘEDTAKTÍ Co je předtaktí? Předtaktí je neúplný takt na začátku skladby. Je buď poloviční, podpoloviční nebo nadpoloviční podle toho, jakou část taktu zaujímá. Začíná-li skladba předtaktím, bývá zpravidla i poslední takt neúplný. Znamená to, že je kratší o délkovou hodnotu předtaktí. Součet dob v těchto neúplných taktech musí být shodný s počtem dob uvedených v označení taktu. Příklad : předtaktí poslední takt 1 doba zkrácený o jednu dobu doby Z příkladu vidíme, že součet dob z předtaktí a posledního neúplného taktu se rovná čtyřem dobám, což je celý úplný takt. 6. DIATONICKÝ A CHROMATICKÝ PŮLTÓN Půltóny rozdělujeme na diatonické a na chromatické. Diatonický půltón : tvoří dva sousední tóny odlišně se jmenující. Jsou to například tóny. C - Des, D - Es a podobně. Chromatický půltón : tvoří dva sousední tóny odvozené od jednoho základního. Jsou to například tóny c-cis, d - dis a podobně.

9 9 Předpona dia (rozdíl) ve slově diatonický znamená, že jde o spojení rozdílných tónů, v tomto případě pak o vztah dvou tónů různého názvu. Tónová řada, v níž jsou mezi jednotlivými stupni různé vzdálenosti (celé tóny a půltóny), se podle toho nazývá řada diatonická. Také základní tónová řada c, d, e, f, g, a, h, c, je řadou diatonickou. Zvyšování a snižování základního tónu o půltón cis dis eis fis gis ais his c d e f g a h c des es fes ges as b ces Co je stupnice? 7. STUPNICE DUROVÁ A JEJÍ STAVBA Stupnice je řada tónů jdoucí stupňovitě za sebou podle určitých pravidel. Každá stupnice má své pravidlo pro stavbu. Stupnice durová má toto pravidlo : celý tón celý tón půltón celý tón celý tón celý tón půl tón / /2 Toto pravidlo platí pro všechny stupnice durové s křížky i s bé. K tomu, abychom dokázali postavit tuto stupnici musíme znát celý tón a půlton. Durová stupnice je osmitónová a začíná a končí stejným tónem.

10 Stupnice, kterou máme na příkladu, je stupnice C-dur a nazývá se základní nebo také stupnicí výchozí. Od této stupnice tvoříme kvintovým postupem (5.tón stupnice výchozí) další stupnici kvintového uspořádání. Proto také říkáme, že stupnice s křížky jsou stupnice kvintového uspořádání. 10 Stupnici, která začíná od tónu G má osm po sobě jdoucích tónů a dotvoříme ji podle stejného pravidla pro uspořádání celých tónu a půltónů v durové stupnici : / /2. Tím jsme docílili první stupnice kvintového uspořádání stupnice G-dur. Stejným postupem utvoříme od stupnice g - dur i další stupnice durové kvintového uspořádání. Od stupnice C-dur (výchozí) tvoříme nejen stupnice s křížky, ale i stupnice s bé. Tyto stupnice utvoříme kvartovým uspořádáním od základní stupnice C-dur. Kvarta = 4 tedy od čtvrtého tónu stupnice výchozí, přičemž pravidlo pro její stavbu zůstává stejné. Stejným postupem od stupnice F dur vytváříme stupnice další. Stupnice durové tedy můžeme rozdělit do dvou základních řad : 1. stupnice kvintového uspořádání - jsou stupnice s křížky 2. stupnice kvartového uspořádání - jsou stupnice s bé

11 11

12 8. CITLIVÝ TÓN 12 Co je citlivý tón? Citlivý tón je tón směřující k některému význačnému tónu stupnice, s nímž je v těsném spojení nebo-li v půltónovém poměru. Jeho význam jakožto pohybového tónu vynikne však teprve v souvislosti celé tónové řady nebo pod dojmem tzv. tonálního uvědomění (cítění). Nejobvyklejší případy citlivého tónu jsou : tónu. Sedmý stupeň durové stupnice, který je citlivý tón stoupající, jenž tíhne k oktávě základního 9. INTERVALY (z latinského intervallum = mezera.) Co je interval? Interval je výšková vzdálenost mezi dvěma tóny. V hudbě užíváme tyto základní intervaly : Prima 1. Sekunda 2. Tercie 3. Kvarta 4. Kvinta 5. Sexta 6. Septima 7. Oktáva 8. Tyto intervaly dále dělíme do dvou základních řad : čisté prima, kvarta, kvinta, oktáva ( 1., 4., 5., 8.,) velké sekunda, tercie, sexta, septima ( 2., 3., 6., 7.,)

13 13 Intervaly mohou být podle zápisu či podle způsobu hry také harmonické nebo melodické. Harmonické znějí současně a píší se nad sebe Melodické znějí po sobě a píší se vedle sebe Jedním z velmi důležitých intervalů je tercie. V akordu a ve stupnici nám udává, zda jde o akord či stupnici dur nebo moll. V základním dělení intervalů je tercie velká - durová. Abychom dosáhli tercie malé - mollové, musíme snížit vrchní intervalový tón o půl tónu. Takto upravená tercie (malá) se nazývá mollová. tercie velká tercie malá

14 14 Intervaly dělíme dále na konsonantní (libozvučné) a na disonantní (nelibozvučné). Konsonantní : Disonantní : čistá oktáva (č.8), čistá kvarta (č.4), čistá kvinta (č.5), velká a malá tercie (v.+ m. 3) a velká a malá sexta (v.+ m. 6) jsou všechny ostatní intervaly. PŘEHLED ZÁKLADNÍCH INTERVALŮ

15 10. AKORD 15 Co je akord? Akord je souzvuk nejméně tří tónů. Akordy v hudbě používáme pro obohacení doprovodu i melodie. Základním akordem je kvintakord. I ten rozdělujeme do dvou základních skupin a to na kvintakord dur a kvintakord moll. Každý z těchto akordů má své pravidlo pro jeho utvoření. Kvintakordem ho nazýváme proto, že rozmezí základního a vrchního tónu tvoří čistou kvintu. Vznikly nám tedy 3 tóny nad sebou a mají dva intervaly, které jsou důležité pro určení, zda se jedná o kvintakord dur nebo kvintakord moll. Kvintakord dur utvoříme spojením velké tercie a malé tercie nad sebou. dur kvintakord se vyznačuje velkou tercií Kvintakord moll utvoříme spojením malé tercie a velké tercie nad sebou. moll kvintakord se vyznačuje malou tercií Oba kvintakordy mají však společný interval mezi základním a vrchním tónem a tím je čistá kvinta. Proto tyto akordy nazýváme kvintakordy.

16 ÚVOD DO HUDEBNÍCH FOREM Co je hudební forma? Hudební forma je hudebně teoretická pomůcka, které popisuje a zdůvodňuje uspořádání hudebních celků a částí. Základní formou je forma písňová. Její schéma si můžeme naznačit třeba takto : A B A. Vyskytuje se především v národních písních nebo také jako téma k variacím a v drobných instrumentálních skladbičkách. PÍSŇOVÁ FORMA Rozeznáváme několik druhů písňových forem : jednodílná malá písňová forma : dvoudílná malá písňová forma : trojdílná malá písňová forma : nebo A B C. skládá se z jedné periody (motivu) a značí se A skládá se ze dvou period (motivů) a značí se A B skládá se ze tří period (motivů) a značíme ji A B A Příklad si uvedeme na písničce Já do lesa nepojedu

17 17 POUŽITÁ LITERATURA J.Kofroň : Všeobecná nauka o harmonii A.Modr : Otázky a odpovědi HN D.C. Vačkář : Lidová učebnice harmonie J.Zenkl : ABC hudební nauky A.Dolinský : hudební nauka pro LŠU I. a II. díl A.Kulinský : Intonace a rytmus V této práci se objevují statě uvedených autorů a jsou mnohdy citovány.

Pomůcka -> abychom si nemuseli hledat vždy šestý stupeň, můžeme vždy kouknout o tercii níže od základního tónu.

Pomůcka -> abychom si nemuseli hledat vždy šestý stupeň, můžeme vždy kouknout o tercii níže od základního tónu. NÁVODNÍK za 4. ročník Co musím umět do pátého ročníku! Znám všechny durové stupnice chápu princip kvartového a kvintového kruhu: U stupnic křížky odvozujeme další stupnici podle 5. stupně tedy kvinty ->

Více

NÁVODNÍK za 3. ročník Co musím umět do čtvrtého ročníku! Znám bezpečně noty v houslovém klíči v malé a dvoučárkované oktávě: Pomůcky:

NÁVODNÍK za 3. ročník Co musím umět do čtvrtého ročníku! Znám bezpečně noty v houslovém klíči v malé a dvoučárkované oktávě: Pomůcky: NÁVODNÍK za 3. ročník Co musím umět do čtvrtého ročníku! Znám bezpečně noty v houslovém klíči v malé a dvoučárkované oktávě: Znám noty v basovém klíči: Pomůcky: 1. pamatuji si polohu noty c malé! 2. Představím

Více

Hudební nauka. přehled látky pro 1. a 2. ročník DÉLKA VÝŠKA SÍLA BARVA HLAVIČKA NOTY

Hudební nauka. přehled látky pro 1. a 2. ročník DÉLKA VÝŠKA SÍLA BARVA HLAVIČKA NOTY Hudební nauka přehled látky pro 1. a 2. ročník Vlastnosti tónu DÉLKA VÝŠKA SÍLA BARVA Prvky notace PŘEDZNAMENÁNÍ NOTA HLAVIČKA NOTY POMOCNÉ LINKY HOUSLOVÝ KLÍČ NOTOVÁ OSNOVA (linky i mezery se číslují

Více

HUDEBNÍ ABECEDA. HUDEBNÍ ABECEDA je soubor sedmi základních tónů, které používá evropská hudba. Jsou to: c d e f g a h VYSLOVUJ cé dé é ef gé á há

HUDEBNÍ ABECEDA. HUDEBNÍ ABECEDA je soubor sedmi základních tónů, které používá evropská hudba. Jsou to: c d e f g a h VYSLOVUJ cé dé é ef gé á há HUDEBNÍ ABECEDA Co je hudební abeceda? HUDEBNÍ ABECEDA je soubor sedmi základních tónů, které používá evropská hudba. Jsou to: c d e f g a h VYSLOVUJ cé dé é ef gé á há Tyto základní tóny se v hudbě opakují

Více

E E FIS E E E FIS E. Stupnice G dur má osm tónů, začíná a končí na tónu G. Má jedno předznamenání, křížek FIS. Tento křížek je vždy první.

E E FIS E E E FIS E. Stupnice G dur má osm tónů, začíná a končí na tónu G. Má jedno předznamenání, křížek FIS. Tento křížek je vždy první. Opakování Posuvky napsané k notám přímo v taktu, platí pouze pro ten takt, ve kterém jsou umístěny. Když napíšeme křížek, nebo béčko přímo za houslový klíč, změníme tím všechny noty, pro které je posuvka

Více

Požadavky ke zkoušce z hudební nauky pro školní rok 2018/19

Požadavky ke zkoušce z hudební nauky pro školní rok 2018/19 Požadavky ke zkoušce z hudební nauky pro školní rok 2018/19 (týká se žáků, kteří mají individuální studium hudební nauky) 1. ročník Zvuk, tón, nota Notová osnova, houslový klíč Hudební abeceda Celý tón

Více

ZVUK A JEHO VLASTNOSTI

ZVUK A JEHO VLASTNOSTI ZVUK A JEHO VLASTNOSTI Zvuk - vše co slyšíme, vzniká chvěním hmoty vlastnosti zvuku jsou čtyři délka, výška, síla a barva zvuky se rozdělují na hluky (nepravidelné chvění) a tóny (pravidelné chvění) tóny

Více

1. Tónová soustava. Řada tónů od c po h tvoří v tónové soustavě oktávu. Tónová soustava obsahuje devět oktáv: C1 D1 E1 F1 G1 A1 H1 A2 H2

1. Tónová soustava. Řada tónů od c po h tvoří v tónové soustavě oktávu. Tónová soustava obsahuje devět oktáv: C1 D1 E1 F1 G1 A1 H1 A2 H2 1. Tónová soustava Tónovou soustavu tvoří všechny tóny, které se využívají v hudbě. Základem tónové soustavy je sedm tónů: c, d, e, f, g, a, h, které se několikrát opakují v různých výškových polohách.

Více

Hudební nauka 1. ročník - čtvrtletní opakování

Hudební nauka 1. ročník - čtvrtletní opakování Hudební nauka 1. ročník - čtvrtletní opakování 1. Doplň názvy not: 2. Napiš stupnici C dur a doplň kvintakord: 3. Co patří k sobě, spoj čarou. kvintakord crescendo decrescendo ritardando zeslabovat zpomalovat

Více

Požadavky ke zkoušce z hudební nauky pro školní rok 2017/18

Požadavky ke zkoušce z hudební nauky pro školní rok 2017/18 Požadavky ke zkoušce z hudební nauky pro školní rok 2017/18 (týká se žáků, kteří mají individuální studium hudební nauky) 1. ročník Zvuk, tón, nota Notová osnova, houslový klíč Hudební abeceda Celý tón

Více

Učební osnovy Hudební nauka. I. Ročník

Učební osnovy Hudební nauka. I. Ročník Učební osnovy Hudební nauka I. Ročník - zná princip tvorby durových stupnic do předznamenání 2# (G, D) - zná princip tvorby durových stupnic do předznamenání 2b (F, B) - u probraných stupnic utvoří T kvintakord

Více

Otázky z hudební nauky 1. ročník

Otázky z hudební nauky 1. ročník Otázky z hudební nauky 1. ročník 1. Co je zvuk, tón (jeho vlastnosti), nota? 2. Jak vypadá notová osnova, houslový klíč (napiš), takt, taktová čára a k čemu to všechno slouží? 3. Vyjmenuj hudební abecedu

Více

Pro noty, které píšeme pod, nebo nad notovou osnovu používáme pomocné linky.

Pro noty, které píšeme pod, nebo nad notovou osnovu používáme pomocné linky. Kapitola 1 Notová osnova má 5 linek a 4 mezery. Pro noty, které píšeme pod, nebo nad notovou osnovu používáme pomocné linky. Hudební klíč píšeme na začátek notové osnovy. Nejpoužívanější klíče jsou: houslový,

Více

c 2 d 2 e 2 f 2 g 2 a 2 h 2 c 3 d 3 g a h c 1 d 1 e 1 f 1 g 1 a 1 h 1 Noty v houslovém (G) klíči tříčárkovaná oktáva jednočárkovaná oktáva

c 2 d 2 e 2 f 2 g 2 a 2 h 2 c 3 d 3 g a h c 1 d 1 e 1 f 1 g 1 a 1 h 1 Noty v houslovém (G) klíči tříčárkovaná oktáva jednočárkovaná oktáva Základní notová řada se v různých výškách stále opakue. Proto polohu not upřesňueme číslováním: c 1, d 2, e 2, f 1,... (noty pak čteme c edna, d dvě,... nebo c ednočárkované, d dvoučárkované,...) Množině

Více

Hudební nauka pro 1.ročník ZUŠ pracovní sešit

Hudební nauka pro 1.ročník ZUŠ pracovní sešit Hudební nauka pro 1.ročník ZUŠ pracovní sešit 1.kapitola Procvič si psaní not: 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 1 10. 11. 12. 13. 14. A steně tak si procvič psaní pomlk: 15. 16. 17. 18. Ó Ó Œ Œ 2 19. 20. 21.

Více

Cvičení k procvičení hudební nauky pro žáky s výjimkou 1. 5.ročník. 1.pololetí

Cvičení k procvičení hudební nauky pro žáky s výjimkou 1. 5.ročník. 1.pololetí Cvičení k procvičení hudební nauky pro žáky s výjimkou 1. 5.ročník 1.pololetí 1 Procvičovací pololetní test HN 1. ročník Jméno:... Datum:... 1/ Spoj notu s obrázky, které vydávají hudební zvuk. 2/ Zakroužkuj

Více

Časový a tematický plán hudební nauky pro rok Samostudium 1. ročník I. zkouška (termín úterý :00 18:00) 1.

Časový a tematický plán hudební nauky pro rok Samostudium 1. ročník I. zkouška (termín úterý :00 18:00) 1. pro rok 2014 2015 1. ročník 1. Zvuk a tón rozdíl, vlastnosti tónu (délka, výška, síla a barva) 2. Notová osnova kolik má linek, kolik mezer. Pomocná linka. 3. Znát podobu not celých, půlových, čtvrťových

Více

crescendo = decrescendo = ppp= piano pianissimo= allegro = moderato =

crescendo = decrescendo = ppp= piano pianissimo= allegro = moderato = H dur - 5 křížků: fis, cis, gis, dis, ais 1 Mollová stupnice se čtyřmi křížky se jmenuje cis moll (fis, cis, gis, dis). cis moll harmonická + akordy cis moll melodická + akordy Es + akordy + D7 fis moll

Více

Durové stupnice s křížky: C, G, D, A, E Durové stupnice s béčky: F, B, Es, As

Durové stupnice s křížky: C, G, D, A, E Durové stupnice s béčky: F, B, Es, As Opakování Durové stupnice s křížky: C, G, D, A, E Durové stupnice s béčky: F, B, Es, As Interval nám říká jak daleko jsou od sebe tóny. Například interval (vzdálenost) mezi C1-D1 je 2 tóny, interval (vzdálenost)

Více

TEMPOVÁ OZNAČENÍ. Zvláštní znaménko máme ještě pro pozvolné zrychlování a pozvolné zpomalování.

TEMPOVÁ OZNAČENÍ. Zvláštní znaménko máme ještě pro pozvolné zrychlování a pozvolné zpomalování. TEMPOVÁ OZNAČENÍ Co je tempo? je italský název pro název času nebo časové doby. V hudbě to znamená rychlost pohybu jednotlivých dob. Určuje nám, jak rychle máme skladbu hrát. Známe dva základní druhy tempa,

Více

STUPNICE. ), jedná se o stupnici mollovou.

STUPNICE. ), jedná se o stupnici mollovou. STUPNICE Pokud chcete zahrát jakoukoliv melodii, sólo, či improvizaci, vždy používáte určitý sled tónů, který vychází z akordového doprovodu skladby nebo naopak na základě vámi použitého sledu tónů lze

Více

KONZULTAČNÍ HUDEBNÍ NAUKA

KONZULTAČNÍ HUDEBNÍ NAUKA KONZULTAČNÍ HUDEBNÍ NAUKA 1. ROČNÍK POŽADAVKY KE KLASIFIKACI V JEDNOTLIVÝCH ROČNÍCÍCH - 2018/19 na ZUŠ V. Petrova: vysvětlí základní délky not a pomlk - celá, půlová, čtvrťová, osminová a nota půlovou

Více

Stupnice fis moll má 3 křížky fis, cis, gis

Stupnice fis moll má 3 křížky fis, cis, gis 1 Stupnice fis moll má 3 křížky fis, cis, gis E dur B dur A dur a moll harmonická melodická Crescendo = Decrescendo = Moderato = Allegro = Lento = Adagio = pp = fff = 2 Petr Iljič Čajkovskij Ruský skladatel

Více

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM ZÁKLADNÍ UMĚLECKÉ ŠKOLY TIŠNOV HRA NA AKORDEON

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM ZÁKLADNÍ UMĚLECKÉ ŠKOLY TIŠNOV HRA NA AKORDEON ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM ZÁKLADNÍ UMĚLECKÉ ŠKOLY TIŠNOV HRA NA AKORDEON Tento dokument obsahuje pouze vybrané kapitoly z kompletního školního vzdělávacího programu a slouží pouze k informovanosti rodičů

Více

Bicí nástroje: 4.ročník. A dur + akordy + D7. fis moll harmonická + akordy. fis moll melodická + akordy. d moll harmonická + akordy

Bicí nástroje: 4.ročník. A dur + akordy + D7. fis moll harmonická + akordy. fis moll melodická + akordy. d moll harmonická + akordy Pěvecké hlasy mají svoje názvy, stejně jako hudební nástroje. Pěvecké hlasy dělíme na ženské, mužské a dětské. Ženské hlasy jsou- nejvyšší soprán, střední mezzosoprán, nejnižší alt. Mužské hlasy jsou-

Více

NAUKA O HUDBĚ školní rok 2014/2015 VNITŘNÍ SMĚRNICE ZÁKLADNÍ UMĚLECKÉ ŠKOLY PhDr. ZBYŇKA MRKOSE, BRNO, DOŠLÍKOVA 48

NAUKA O HUDBĚ školní rok 2014/2015 VNITŘNÍ SMĚRNICE ZÁKLADNÍ UMĚLECKÉ ŠKOLY PhDr. ZBYŇKA MRKOSE, BRNO, DOŠLÍKOVA 48 ZAKLADNÍ UMĚLECKÁ ŠKOLA PhDr. ZBYŇKA MRKOSE, BRNO, DOŠLÍKOVA 48 NAUKA O HUDBĚ Patří mezi povinné předměty hudebního oboru Základních uměleckých škol. Délka studia je pětiletá a řídí se podle učebních plánů.

Více

NÁVODNÍK za 5. ročník Co musím umět, abych mohl přestat chodit do nauky! Znám bezpečně kvintový a kvartový kruh:

NÁVODNÍK za 5. ročník Co musím umět, abych mohl přestat chodit do nauky! Znám bezpečně kvintový a kvartový kruh: NÁVODNÍK za 5. ročník Co musím umět, abych mohl přestat chodit do nauky! Znám bezpečně kvintový a kvartový kruh: Pomůcky pro určování tónin: křížky: Kouknu na poslední křížek (poslední křížek zvyšuje 7.

Více

Orientační plán výuky hudební nauky pro školní rok 2016/17

Orientační plán výuky hudební nauky pro školní rok 2016/17 Orientační plán výuky hudební nauky pro školní rok 2016/17 Poznámky: Plán je pouze orientační a může se podle potřeby měnit. Plán zahrnuje pouze rámcové tematické okruhy. Výuka je soustavně doplňována

Více

2. HUDEBNÍ NAUKA III

2. HUDEBNÍ NAUKA III 1. 2. HUDEBNÍ NAUKA III 3. 1. TETRACHORD... 3 2. STUPNICE MOLL A JEJÍ STAVBA... 5 3. KVARTOVÉ USPOŘÁDÁNÍ STUPNIC DUR A MOLL... 7 4. KVINTOVÉ USPOŘÁDÁNÍ STUPNIC DUR A MOLL... 8 5. STUPNICE MOLL (DO TŘÍ

Více

, a). Zachovali jsme intervaly mezi jednotlivými prvky (akordy) harmonického celku (mezi C, Ami - velká sexta stejně jako mezi A, F #

, a). Zachovali jsme intervaly mezi jednotlivými prvky (akordy) harmonického celku (mezi C, Ami - velká sexta stejně jako mezi A, F # Transponování ž dosud jsme se ve výkladu setkali pouze s akordy odvozenými od tónu a stupnicemi vycházejícími z tóniny dur. Pro výklad je tato tónina vhodná z toho důvodu, že jónský modus diatonické durové

Více

MUSIC ART soukromá základní umělecká škola, Fakultní škola Univerzity Karlovy v Praze

MUSIC ART soukromá základní umělecká škola, Fakultní škola Univerzity Karlovy v Praze 1 ÚVOD DO HUDEBNÍ NAUKY Hudební nauka je obor, který nás má teoreticky vybavit k praktickému muzicírování tak, abychom hudbu mohli nejen poslouchat, ale pochopit zákonitosti, které v hudbě, jako ve všech

Více

A B C D E F 1 Vzdělávací oblast: Umění a kultura 2 Vzdělávací obor: Hudební výchova 3 Ročník: 5. 4 Klíčové kompetence (Dílčí kompetence)

A B C D E F 1 Vzdělávací oblast: Umění a kultura 2 Vzdělávací obor: Hudební výchova 3 Ročník: 5. 4 Klíčové kompetence (Dílčí kompetence) A B C D E F 1 Vzdělávací oblast: Umění a kultura 2 Vzdělávací obor: Hudební 3 Ročník: 5. 4 Klíčové kompetence (Dílčí kompetence) Výstupy 5 Viz charakteristika zpívá na základě svých dispozic intonačně

Více

Akordové značky. Chromatické zvýšení nebo snížení tónu daného akordu (tzv. alteraci) vyznačujeme posuvkami a zkratkami.

Akordové značky. Chromatické zvýšení nebo snížení tónu daného akordu (tzv. alteraci) vyznačujeme posuvkami a zkratkami. 1 Akordové značky Akordové značky označují akordy pomocí písmen, čísel, posuvek a zkratek. Označování souzvuků akordovými značkami vychází z mixolydické stupnice. Akord složený z prvního, třetího a pátého

Více

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM ZÁKLADNÍ UMĚLECKÉ ŠKOLY TIŠNOV HRA NA CEMBALO

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM ZÁKLADNÍ UMĚLECKÉ ŠKOLY TIŠNOV HRA NA CEMBALO ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM ZÁKLADNÍ UMĚLECKÉ ŠKOLY TIŠNOV HRA NA CEMBALO Tento dokument obsahuje pouze vybrané kapitoly z kompletního školního vzdělávacího programu a slouží pouze k informovanosti rodičů

Více

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM ZÁKLADNÍ UMĚLECKÉ ŠKOLY TIŠNOV HRA NA HOUSLE

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM ZÁKLADNÍ UMĚLECKÉ ŠKOLY TIŠNOV HRA NA HOUSLE ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM ZÁKLADNÍ UMĚLECKÉ ŠKOLY TIŠNOV HRA NA HOUSLE Tento dokument obsahuje pouze vybrané kapitoly z kompletního školního vzdělávacího programu a slouží pouze k informovanosti rodičů

Více

Jak na akordové značky

Jak na akordové značky Jak na akordové značky Cíl článku: Cílem článku je naučit Vás porozumět akordovým značkám a získat schopnost najít si a posléze zahrát na kytaru jakýkoliv akord. V článku rozhodně nenajdete zobrazení všech

Více

Orientační plán výuky hudební nauky pro školní rok 2014/15

Orientační plán výuky hudební nauky pro školní rok 2014/15 Orientační plán výuky hudební nauky pro školní rok 2014/15 Poznámky: Plán je pouze orientační a může se podle potřeby měnit. Plán zahrnuje pouze rámcové tematické okruhy. Výuka je soustavně doplňována

Více

HRA NA PŘÍČNOU FLÉTNU

HRA NA PŘÍČNOU FLÉTNU ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM ZÁKLADNÍ UMĚLECKÉ ŠKOLY TIŠNOV HRA NA PŘÍČNOU FLÉTNU Tento dokument obsahuje pouze vybrané kapitoly z kompletního školního vzdělávacího programu a slouží pouze k informovanosti

Více

OKRUHY OTÁZEK Z HUDEBNÍ NAUKY KONEC ŠKOLNÍHO ROKU

OKRUHY OTÁZEK Z HUDEBNÍ NAUKY KONEC ŠKOLNÍHO ROKU OKRUHY OTÁZEK Z HUDEBNÍ NAUKY KONEC ŠKOLNÍHO ROKU 2017/2018 1. ročník Co bychom měli na konci školního roku 2017/2018 umět z Hudební nauky? Známe vlastnosti tónu Ovládáme čtení a psaní not v houslovém

Více

Orientační plán výuky hudební nauky pro školní rok 2015/16

Orientační plán výuky hudební nauky pro školní rok 2015/16 Orientační plán výuky hudební nauky pro školní rok 2015/16 Poznámky: Plán je pouze orientační a může se podle potřeby měnit. Plán zahrnuje pouze rámcové tematické okruhy. Výuka je soustavně doplňována

Více

Akustika. Tónové systémy a ladění

Akustika. Tónové systémy a ladění Akustika Tónové systémy a ladění Harmonická řada Harmonická řada, tónový systém Harmonická řada je nerovnoměrná, záleží na volbě fundamentu, pak se ale nepotkávají alikvoty nižších pořadových čísel, hodně

Více

ZÁKLADNÍ UMĚLECKÁ ŠKOLA PhDr. ZBYŇKA MRKOSE, BRNO, DOŠLÍKOVA 48

ZÁKLADNÍ UMĚLECKÁ ŠKOLA PhDr. ZBYŇKA MRKOSE, BRNO, DOŠLÍKOVA 48 1 NAUKA O HUDBĚ Patří mezi povinné předměty hudebního oboru Základních uměleckých škol. Délka studia v ZUŠ PhDr. Zbyňka Mrkose je pětiletá a řídí se podle učebních plánů. Konzultační hodiny Všichni žáci

Více

5.4. Umění a kultura Hudební výchova

5.4. Umění a kultura Hudební výchova 5.4. Umění a kultura 5.4.1. Hudební výchova Vzdělávání v předmětu Hudební výchova směřuje: k porozumění hudebnímu umění, k aktivnímu vnímání hudby a zpěvu a jejich využívání jako svébytného prostředku

Více

EVIDENCE VÝUKOVÝCH MATERIÁLŮ Pro koho je výukový materiál

EVIDENCE VÝUKOVÝCH MATERIÁLŮ Pro koho je výukový materiál číslo Název výukového u Skupina HN 1 Nácvik houslového klíče I *pracovní list PHV 1. roč. Mgr. Eva Mastíková 27.9.2013 FM, YŽ, OL, MB HN 2 Nácvik houslového klíče II pracovní list PHV 1. roč. Mgr. Eva

Více

Orientační plán výuky hudební nauky pro školní rok 2017/18

Orientační plán výuky hudební nauky pro školní rok 2017/18 Orientační plán výuky hudební nauky pro školní rok 2017/18 Poznámky: Plán je pouze orientační a může se podle potřeby měnit. Plán zahrnuje pouze rámcové tematické okruhy. Výuka je soustavně doplňována

Více

MINIMUM K NÁHRADNÍ ZKOUŠCE Z HUDEBNÍ NAUKY

MINIMUM K NÁHRADNÍ ZKOUŠCE Z HUDEBNÍ NAUKY 1. ROČNÍK 1. pololetí 1. Zvuk, tón, notová osnova, houslový klíč, basový klíč (violoncello, klavír a akordeon), taktová čára 2. Vlastnosti tónu 3. Hudební abeceda, znalost not v houslovém klíči od c1 do

Více

5.1.6 Studijní zaměření Hra na akordeon. Učební plán pro Přípravné studium I. stupně Hra na akordeon

5.1.6 Studijní zaměření Hra na akordeon. Učební plán pro Přípravné studium I. stupně Hra na akordeon 5.1.6 Studijní zaměření Hra na akordeon Studijní zaměření Hra na akordeon se uskutečňuje ve vyučovacích předmětech Hra na akordeon, Hudební nauka, Komorní hra a v nepovinném předmětu Sborový zpěv. Charakteristika

Více

pro uchazeče o studium oboru Hra na klavír na KJJ připravili: Jiří Neužil Matěj Benko

pro uchazeče o studium oboru Hra na klavír na KJJ připravili: Jiří Neužil Matěj Benko SKRIPTA ZÁKLADŮ HUDEBNÍ TEORIE pro uchazeče o studium oboru Hra na klavír na KJJ připravili: Jiří Neužil Matěj Benko Obsah Slovoúvodem... 3 1.11Některédalšíhudebnízkratkyazpůsoby zápisu... 18 1.Notopis...

Více

Školní výstupy Učivo Vztahy zpívá na základě svých dispozic intonačně čistě a rytmicky přesně v jednohlase využívá jednoduché hudební nástroje

Školní výstupy Učivo Vztahy zpívá na základě svých dispozic intonačně čistě a rytmicky přesně v jednohlase využívá jednoduché hudební nástroje Hudební výchova - 1. ročník jednohlase využívá jednoduché hudební nástroje poslouchá soustředěně ukázky hudby dokáže pochodovat do rytmu Hudební výchova - 2. ročník Pěvecké činnosti - lidové písně Zvuk

Více

Příloha č. 10 HUDEBNÍ VÝCHOVA

Příloha č. 10 HUDEBNÍ VÝCHOVA Žák zpívá na základě svých dispozic intonačně a rytmicky čistě, v jednohlase či dvojhlase v durových i mollových tóninách Žák využívá jednoduché hudební nástroje k doprovodné hře Vokální činnosti Instrumentální

Více

PRACOVNÍ SEŠIT DO HUDEBNÍ NAUKY. 4. ročník

PRACOVNÍ SEŠIT DO HUDEBNÍ NAUKY. 4. ročník Základní umělecká škola Leoše Janáčka, Frýdlant nad Ostravicí, příspěvková organizace PRACOVNÍ SEŠIT DO HUDEBNÍ NAUKY 4. ročník Jméno a příjmení: Obsah DVOJITÉ POSUVKY... 3 ENHARMONICKÁ ZÁMĚNA... 4 STUPNICE...

Více

Školní výstupy vyučovacího předmětu Hra na flétnu

Školní výstupy vyučovacího předmětu Hra na flétnu Hra na flétnu Příčná flétna se řadí mezi dřevěné dechové nástroje, uplatňuje se sólově, v různých komorních seskupeních, její zvuk je nepostradatelný v symfonickém či dechovém orchestru a jde jí skvěle

Více

INSTRUMENTÁLNÍ ČINNOSTI Rytmizace,melodizace: hudební hry (ozvěna, otázka odpověď)

INSTRUMENTÁLNÍ ČINNOSTI Rytmizace,melodizace: hudební hry (ozvěna, otázka odpověď) Vzdělávací oblast:umění a kultura Ročník:1. - zpívá na základě svých dispozic intonačně čistě a rytmicky přesně v jednohlase VOKÁLNÍ ČINNOSTI Pěvecký a mluvní projev: pěvecké dovednosti (dýchaní, výslovnost),

Více

Stupnice e moll má jeden křížek- fis. E moll aiolská. Stupnice h moll má dva křížky- fis, cis. H moll aiolská. 3. ročník.

Stupnice e moll má jeden křížek- fis. E moll aiolská. Stupnice h moll má dva křížky- fis, cis. H moll aiolská. 3. ročník. Stupnice e moll má jeden křížek- fis. E moll aiolská 1 Stupnice h moll má dva křížky- fis, cis. H moll aiolská A dur + akordy a moll harmonická + akordy e moll harmonická + akordy h moll melodická + akordy

Více

HUDEBNÍ VÝCHOVA. 1. ročník

HUDEBNÍ VÝCHOVA. 1. ročník 1. ročník Rytmická deklamace, hra na ozvěnu. Řeč šeptem, slabě, pomalu, rychle. Rozlišování zvuků. Pozorné a soustředěné naslouchání. Pokusy o zpívaný dialog: Jak se jmenuješ? Rozlišování vysokého a nízkého

Více

Rozdělení strunných nástrojů: Rozdělení dechových nástrojů: Bicí nástroje: 4.ročník Opakování. G dur + akordy + D7. e moll harmonická + akordy

Rozdělení strunných nástrojů: Rozdělení dechových nástrojů: Bicí nástroje: 4.ročník Opakování. G dur + akordy + D7. e moll harmonická + akordy Opakování G dur + akordy + D7 e moll harmonická + akordy e moll melodická + akordy g moll harmonická + akordy g moll melodická + akordy Rozdělení strunných nástrojů: Rozdělení dechových nástrojů: Bicí

Více

Hudební intervaly základní pojmy

Hudební intervaly základní pojmy Hudební intervaly základní pojmy Číslo projektu Kódování materiálu Označení materiálu Název školy Autor Anotace Předmět Tematická oblast Téma Očekávané výstupy Klíčová slova Druh učebního materiálu Ročník

Více

Hra na kytaru. Školní výstupy vyučovacího předmětu Hra na kytaru. I. stupeň

Hra na kytaru. Školní výstupy vyučovacího předmětu Hra na kytaru. I. stupeň Hra na kytaru Kytara se dnes těší velké oblibě stejně jako dříve. Odjakživa je nástrojem, který nás doprovázel při zpěvu, ale její možnosti sahají od skladeb klasické hudby, přes španělské flamenco až

Více

Školní výstupy vyučovacího předmětu Hra na saxofon

Školní výstupy vyučovacího předmětu Hra na saxofon Hra na saxofon Nejčastěji na saxofon hrají klarinetisté, neboť pro tvorbu zvuku oba nástroje využívají hubičku a plátek. Liší se velikostí, materiálem, ze kterého jsou vyrobeny a mechanikou, která uzavírá

Více

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM ZÁKLADNÍ UMĚLECKÉ ŠKOLY TIŠNOV SÓLOVÝ ZPĚV

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM ZÁKLADNÍ UMĚLECKÉ ŠKOLY TIŠNOV SÓLOVÝ ZPĚV ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM ZÁKLADNÍ UMĚLECKÉ ŠKOLY TIŠNOV SÓLOVÝ ZPĚV Tento dokument obsahuje pouze vybrané kapitoly z kompletního školního vzdělávacího programu a slouží pouze k informovanosti rodičů a

Více

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM ZÁKLADNÍ UMĚLECKÉ ŠKOLY TIŠNOV SBOROVÝ ZPĚV

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM ZÁKLADNÍ UMĚLECKÉ ŠKOLY TIŠNOV SBOROVÝ ZPĚV ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM ZÁKLADNÍ UMĚLECKÉ ŠKOLY TIŠNOV SBOROVÝ ZPĚV Tento dokument obsahuje pouze vybrané kapitoly z kompletního školního vzdělávacího programu a slouží pouze k informovanosti rodičů

Více

Estetická výchova hudební (EVH) Lidová hudba, píseň, hudebně výrazové prostředky, symfonický orchestr, jevištní hudba

Estetická výchova hudební (EVH) Lidová hudba, píseň, hudebně výrazové prostředky, symfonický orchestr, jevištní hudba Předmět: Náplň: Třída: Počet hodin: Pomůcky: Estetická výchova hudební (EVH) Lidová hudba, píseň, hudebně výrazové prostředky, symfonický orchestr, jevištní hudba Prima 1 hodina týdně, tematická CD, DVD,,

Více

Harmonie 1 - zápočtový test 1

Harmonie 1 - zápočtový test 1 Harmonie 1 - zápočtový test 1 1. Vysvětlete termíny harmonie, homofonie, polyfonie, klasická harmonie, moderní harmonie. 2. Vysvětlete termíny poloha a rozloha akordu, basový tón akordu, základní tón akordu.

Více

Umění a kultura Hudební výchova VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Vzdělávací obor: Stupeň: Ročník: Komp e t e n c e. Očekávané výstupy

Umění a kultura Hudební výchova VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Vzdělávací obor: Stupeň: Ročník: Komp e t e n c e. Očekávané výstupy VZDĚLÁVACÍ BLAT: tupeň: mění a kultura 6. čekávané výstupy omp e t e n c e čivo Mezipředmětové vztahy oznámky rozliší tvrdý a měkký nástup na tón, bude při zpěvu uplatňovat měkký nástup na tón při rozezpívání

Více

Hudební nauka pro 3.ročník ZUŠ

Hudební nauka pro 3.ročník ZUŠ Hudení nauka pro 3.ročník ZUŠ Oraty kvintakordu 1.kapitola Tónický kvintakord má 2 oraty: 1. orat: tónický sextakord (T6) 2. orat tónický kvartsextakord (T64) Jak vytvoříme oraty T5? V následuícím příkladu

Více

Učební osnovy pracovní

Učební osnovy pracovní ZV Základní vzdělávání 1 týdně, povinný V: Pěvecké návyky a mluvní projev Žák: upevňuje si pěvecké návyky správně dýchá, rozezpívá se - vokální dovednosti z nižších ročníků - střídavý dech - nádech, nasazení

Více

Vzdělávací obsah vyučovacího předmětu

Vzdělávací obsah vyučovacího předmětu Vzdělávací obsah vyučovacího předmětu Hudební výchova 5. ročník Zpracovala: Mgr. Naděžda Kubrichtová Vokální činnosti zpívá na základě svých dispozic intonačně čistě a rytmicky přesně v jednohlase či dvojhlase

Více

Dodatek k ŠVP ZUV č. 5. Název školního vzdělávacího programu: Uměním k tvořivosti tvořivostí ke kultuře kulturou k hodnotám lidství

Dodatek k ŠVP ZUV č. 5. Název školního vzdělávacího programu: Uměním k tvořivosti tvořivostí ke kultuře kulturou k hodnotám lidství Dodatek k ŠVP ZUV č. 5 Název školního vzdělávacího programu: Uměním k tvořivosti tvořivostí ke kultuře kulturou k hodnotám lidství Školní vzdělávací program pro základní umělecké vzdělávání Škola: Základní

Více

Pro žáky základní umělecké školy. Michal Hanuš. Preludia

Pro žáky základní umělecké školy. Michal Hanuš. Preludia Pro žáky základní umělecké školy. Michal Hanuš Preludia 2 Preludia na následujících stranách jsou návodem, jak jednoduše zacházet s akordy. Žáci se učí tyto dovednosti: - vnímají vztahy mezi akordy a to

Více

Hra na zobcovou flétnu

Hra na zobcovou flétnu Hra na zobcovou flétnu Zobcová flétna je nástroj s bohatou historií a tradicí. Pro předškolní děti představuje jednu z prvních možností seznámení s instrumentální hudbou. Zobcová flétna může být pro žáka:

Více

Hra akordů a doprovodů Improvizace Hra v kapele

Hra akordů a doprovodů Improvizace Hra v kapele Hra akordů a doprovodů Improvizace Hra v kapele První část metodiky - Hra akordů a doprovodů - je zaměřena na nácvik zjednodušených i úplných hmatů základních kytarových akordů a na nácvik základních kytarových

Více

ŠVP ZŠ Luštěnice, okres Mladá Boleslav verze 2012/2013. Charakteristika vyučovacího předmětu HUDEBNÍ VÝCHOVA

ŠVP ZŠ Luštěnice, okres Mladá Boleslav verze 2012/2013. Charakteristika vyučovacího předmětu HUDEBNÍ VÝCHOVA 5.7. Umění a kultura 5.7.1. Hudební výchova ŠVP ZŠ Luštěnice, okres Mladá Boleslav Charakteristika vyučovacího předmětu HUDEBNÍ VÝCHOVA I. Obsahové vymezení Vyučovací předmět Hudební výchova vychází ze

Více

Přípravná hudební výchova (PHV)

Přípravná hudební výchova (PHV) Přípravná hudební výchova (PHV) - V souladu se Školním vzdělávacím programem žák: - rozezná rozdíl mezi tónem a zvukem - zná pojem notová osnova, nota - umí napsat houslový klíč - pozná umístění not na

Více

Vzdělávací oblast: UMĚNÍ A KULTURA Vyučovací předmět: HUDEBNÍ VÝCHOVA Ročník: 3.

Vzdělávací oblast: UMĚNÍ A KULTURA Vyučovací předmět: HUDEBNÍ VÝCHOVA Ročník: 3. Vzdělávací oblast: UMĚNÍ A KULTURA Vyučovací předmět: HUDEBNÍ VÝCHOVA Ročník: 3. Výstup Návyky: - reaguje na rozšiřující se škálu gest učitele, dodržuje zásady hudební kázně. - dodržuje režim pracovny

Více

5 VZDĚLÁVACÍ OBSAH UMĚLECKÝCH OBORŮ 5.1 VZDĚLÁVACÍ OBSAH HUDEBNÍHO OBORU

5 VZDĚLÁVACÍ OBSAH UMĚLECKÝCH OBORŮ 5.1 VZDĚLÁVACÍ OBSAH HUDEBNÍHO OBORU 5 VZDĚLÁVACÍ OBSAH UMĚLECKÝCH OBORŮ 5.1 VZDĚLÁVACÍ OBSAH HUDEBNÍHO OBORU 5.1.1 Studijní zaměření Hra na klavír Studijní zaměření Hra na klavír se uskutečňuje ve vyučovacích předmětech Hra na klavír, Hudební

Více

Konkretizovaný výstup Konkretizované učivo Očekávané výstupy RVP

Konkretizovaný výstup Konkretizované učivo Očekávané výstupy RVP Ročník: I. - využívá své individuální hudební schopnosti při hudebních aktivitách - zpívá dle svých dispozic intonačně jistě a rytmicky přesně v jednohlase - dokáže ocenit vokální projev druhého - reprodukuje

Více

Očekávané výstupy z RVP Učivo Přesahy a vazby

Očekávané výstupy z RVP Učivo Přesahy a vazby Hudební výchova - 1. ročník Zpívá na základě svých dispozic intonačně čistě a rytmicky přesně v jednohlase. vokální činnosti - pěvecký a mluvní projev (pěvecké dovednosti, hlasová hygiena) - hudební rytmus

Více

Předmět: Hudební výchova

Předmět: Hudební výchova HV1 1. zpívá na základě svých dispozic intonačně čistě a rytmicky přesně v jednohlase používá nejméně dvacet písní, rozvíjí své receptivní a reprodukční schopnosti VOKÁLNÍ ČINNOSTI pěvecký a mluvní projev

Více

z pohledu odborné literatury druhé poloviny dvacátého století

z pohledu odborné literatury druhé poloviny dvacátého století Modulace pomocí mimotonálních dominant z pohledu odborné literatury druhé poloviny dvacátého století Mgr. Radka Binderová Modulace pomocí mimotonálních dominant 1 jak ji zmiňuje odborná literatura druhé

Více

Akordy. Contents. 1 Durové: Aneb Od 5 po 13 2. 2 Durové akordy s add, sus, 4, 6, 11, 9± 3 Molové 6, 7, 9, 7 5 4. 4 Dim akordy 5

Akordy. Contents. 1 Durové: Aneb Od 5 po 13 2. 2 Durové akordy s add, sus, 4, 6, 11, 9± 3 Molové 6, 7, 9, 7 5 4. 4 Dim akordy 5 Akordy Jiří Kvita December 21, 2011 Contents 1 Durové: Aneb Od 5 po 13 2 2 Durové akordy s add, sus, 4, 6, 11, 9± 5±... 2 3 Molové 6, 7, 9, 7 5 4 4 Dim akordy 5 5 Některé ekvivalence 6 1 1 Durové: Aneb

Více

6. - zvládne hru glissando. 7. - umí použít techniky odtrh a příklep. - hraje akordy s přidanou sextou, akordy sus a akordy s velkou septimou

6. - zvládne hru glissando. 7. - umí použít techniky odtrh a příklep. - hraje akordy s přidanou sextou, akordy sus a akordy s velkou septimou 6. - zvládne hru glissando - umí použít melodické ozdoby - umí využít příklepovou techniku v levé ruce - hraje akordy s přidanou sextou, akordy sus a akordy s velkou septimou - hraje v I. X. poloze - hraje

Více

5.1.8 Studijní zaměření Hra na cimbál. Učební plán pro Přípravné studium I. stupně Hra na cimbál

5.1.8 Studijní zaměření Hra na cimbál. Učební plán pro Přípravné studium I. stupně Hra na cimbál 5.1.8 Studijní zaměření Hra na cimbál Studijní zaměření Hra na cimbál se uskutečňuje ve vyučovacích předmětech Hra na cimbál, Hudební nauka, Komorní hra a v nepovinném předmětu Sborový zpěv. Charakteristika

Více

26.5.2010 v 15.30 v učebně č.7

26.5.2010 v 15.30 v učebně č.7 Základní umělecká škola Brandýs n. Labem - Stará Boleslav F. X. Procházky 25 25001 Brandýs nad Labem V ážení rodiče, testu. Žáci se dostaví v 15.30 do učebny č.7, obdrží písemný test pro příslušný ročník,

Více

5.1.7 Studijní zaměření Hra na elektronické klávesové nástroje

5.1.7 Studijní zaměření Hra na elektronické klávesové nástroje 5.1.7 Studijní zaměření Hra na elektronické klávesové nástroje Studijní zaměření Hra na elektronické klávesové nástroje se uskutečňuje ve vyučovacích předmětech Hra na elektronické klávesové nástroje,

Více

UMĚNÍ A KULTURA Charakteristika vzdělávací oblasti

UMĚNÍ A KULTURA Charakteristika vzdělávací oblasti UMĚNÍ A KULTURA Charakteristika vzdělávací oblasti Vzdělávací oblast Umění a kultura umožňuje žákům jiné než pouze racionální poznávání světa a odráží nezastupitelnou součást lidské existence umění a kulturu.

Více

Hudební výchova ve 4. ročníku

Hudební výchova ve 4. ročníku Hudební výchova ve 4. ročníku září učivo výstupy náměty Na základě svých dispozic zpívá intonačně čistě a rytmicky přesně 1. setkání: Dopis v jednohlase. učebnice strana 5 7 Pohybový doprovod znějící hudby

Více

Předmět: H U D E B N Í V Ý C H O V A

Předmět: H U D E B N Í V Ý C H O V A 12-ŠVP-Hudební výchova-p,s,t,k strana 1 (celkem 10) 1. 9. 2014 Předmět: H U D E B N Í V Ý C H O V A Charakteristika předmětu: Hudební výchova rozvíjí, kultivuje a prohlubuje soustavu pěveckých, poslechových,

Více

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM ZÁKLADNÍ UMĚLECKÉ ŠKOLY TIŠNOV HRA NA VIOLONCELLO

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM ZÁKLADNÍ UMĚLECKÉ ŠKOLY TIŠNOV HRA NA VIOLONCELLO ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM ZÁKLADNÍ UMĚLECKÉ ŠKOLY TIŠNOV HRA NA VIOLONCELLO Tento dokument obsahuje pouze vybrané kapitoly z kompletního školního vzdělávacího programu a slouží pouze k informovanosti rodičů

Více

Hudební výchova 6.ročník

Hudební výchova 6.ročník Hudební výchova 6.ročník Období Ročníkový výstup Učivo Kompetence Mezipředmětové vztahy,průř.témata Pomůcky, literatura Vyhledává souvislosti mezi hudbou a jinými druhy umění. Orientuje se v hudebních

Více

5.1.3 Studijní zaměření Hra na zobcovou flétnu. Učební plán pro Přípravné studium I. stupně Hra na zobcovou flétnu

5.1.3 Studijní zaměření Hra na zobcovou flétnu. Učební plán pro Přípravné studium I. stupně Hra na zobcovou flétnu 5.1.3 Studijní zaměření Hra na zobcovou flétnu Studijní zaměření Hra na zobcovou flétnu se uskutečňuje v předmětech Hra na zobcovou flétnu, Hudební nauka, Komorní hra a v nepovinném předmětu Sborový zpěv.

Více

Studijní zaměření Hra na mandolínu

Studijní zaměření Hra na mandolínu Studijní zaměření Hra na mandolínu Mandolína je melodický, drnkací nástroj. Má zdvojené struny, které odpovídají strunám houslí, proto je možno vedle původních skladeb pro mandolínu čerpat také z houslové

Více

Člověk a jeho svět ČJ a literatura TV. Matematika

Člověk a jeho svět ČJ a literatura TV. Matematika VZDĚLÁVACÍ BLAT: tupeň: bdobí: mění a kultura čekávané výstupy omp e t e n c e čivo Mezipředmětové vztahy oznámky zpívá na základě svých dispozic intonačně čistě a rytmicky přesně v jednohlase intonuje

Více

Melodika vyuky evropské harmonie XX. století

Melodika vyuky evropské harmonie XX. století KAREL RISINGER Melodika vyuky evropské harmonie XX. století Harmonie XX. století v evropské hudbě se liší od harmonie XVII. až XIX. století asi podobně jako kontrapunkt vokální od kontrapunktu instrumentálního.

Více

Dodatek k ŠVP ZUV č. 3. Název školního vzdělávacího programu: Uměním k tvořivosti tvořivostí ke kultuře kulturou k hodnotám lidství

Dodatek k ŠVP ZUV č. 3. Název školního vzdělávacího programu: Uměním k tvořivosti tvořivostí ke kultuře kulturou k hodnotám lidství Dodatek k ŠVP ZUV č. 3 Název školního vzdělávacího programu: Uměním k tvořivosti tvořivostí ke kultuře kulturou k hodnotám lidství Školní vzdělávací program pro základní umělecké vzdělávání Škola: Základní

Více

Umění a kultura. Hudební výchova. Základní škola a Mateřská škola Havlíčkův Brod, Wolkerova 2941 Školní vzdělávací program. Oblast.

Umění a kultura. Hudební výchova. Základní škola a Mateřská škola Havlíčkův Brod, Wolkerova 2941 Školní vzdělávací program. Oblast. Oblast Předmět Období Časová dotace Místo realizace Charakteristika předmětu Průřezová témata Umění a kultura Hudební výchova 1. 9. ročník 1 hodina týdně třídy, učebna estetické výchovy kultivovat hudebnost

Více

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM ZÁKLADNÍ UMĚLECKÉ ŠKOLY TIŠNOV HRA NA LESNÍ ROH

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM ZÁKLADNÍ UMĚLECKÉ ŠKOLY TIŠNOV HRA NA LESNÍ ROH ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM ZÁKLADNÍ UMĚLECKÉ ŠKOLY TIŠNOV HRA NA LESNÍ ROH Tento dokument obsahuje pouze vybrané kapitoly z kompletního školního vzdělávacího programu a slouží pouze k informovanosti rodičů

Více

Vzdělávací obor Hudební výchova 1. - 3. ročník

Vzdělávací obor Hudební výchova 1. - 3. ročník Zákaldní škoa Děčín VI, Na Stráni 879/2-příspěvková organizace 1. - 3. ročník Hlavní kompetence Učivo 1. VOKÁLNÍ k. komunikativní, pracovní pěvecký a mluvený projev k, sociální, personální - pěvecké dovednosti

Více

Učební osnovy pracovní

Učební osnovy pracovní ZV Základní vzdělávání 1 týdně, povinný V: Intonace a vokální improvizace Žák: zpívá dle možností intonačně čistě zpívá v durových i mollových tóninách - intonace v dur v rozsahu oktávy - intonace v moll

Více

VÝŇATEK ZE ŠKOLNÍHO VZDĚLÁVACÍHO PROGRAMU KLÁVESOVÉ ODDĚLENÍ, upraveno září 2013 ZUŠ Adolfa Voborského, Praha 4 - Modřany

VÝŇATEK ZE ŠKOLNÍHO VZDĚLÁVACÍHO PROGRAMU KLÁVESOVÉ ODDĚLENÍ, upraveno září 2013 ZUŠ Adolfa Voborského, Praha 4 - Modřany VÝŇATEK ZE ŠKOLNÍHO VZDĚLÁVACÍHO PROGRAMU KLÁVESOVÉ ODDĚLENÍ, upraveno září 03 ZUŠ Adolfa Voborského, Praha 4 Modřany OBSAH 5..0 STUDIJNÍ ZAMĚŘENÍ HRA NA KYTARU 5.. STUDIJNÍ ZAMĚŘENÍ HRA NA ELEKTRICKOU

Více

Příloha č. 10 HUDEBNÍ VÝCHOVA

Příloha č. 10 HUDEBNÍ VÝCHOVA Žák zpívá na základě svých dispozic intonačně čistě a rytmicky přesně v jednohlase. Rytmizuje a melodizuje jednoduché texty. Vokální činnosti Využití vokální činnosti Pěvecký a mluvený projev Nácvik správného

Více