Digitální učební materiál

Podobné dokumenty
Transkript:

Digitální učební materiál Projekt CZ.1.07/1.5.00/34.0387Krok za krokem Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT (DUM) Tématická Světová a česká literatura do konce 19. Společná pro celou sadu oblast století DUM č. VY_32_INOVACE_J08_1_07 Téma Erben, K. J. Kytice RVP 63-41-M/01 Ekonomika a Ročník 4. Předmět Český jazyk a literatura podnikání Zpracoval(i) Mgr. Renata Chmelová Kdy listopad 2013 TC / Téma / klíčová slova Kytice, Erben, K.J., romantismus, národní obrození Toto dílo obsahuje citace v souladu s 31 odst. 1 písm. c) zákona č. 121/2000 Sb., o právu autorském a může být použito výhradně při vyučování. Anotace DUM obsahuje všeobecný rozbor literárního díla: - zařazení k literárnímu druhu a žánru - obsah díla - charakteristika postav - jazyk a kompozice díla - inspirace dílem - ukázka z uměleckého textu - životopisné údaje o autorovi - další autorova tvorba - otázky k dílu Druh výukového zdroje: prezentace Typ interakce: frontální, individuální Metodický list Prezentace je určena k rozboru dané knihy - může sloužit k doplnění výkladu o probíraném autorovi a podnítit u studentů zájem o přečtení popř. zhlédnutí daného díla. Protože texty jsou podrobné, prezentace může být použita i k samostudiu. Na konci prezentace jsou otázky k prezentovanému dílu. Ukázku z uměleckého textu lze použít pro rozbor jazykové a stylistické stránky díla. Délka použití prezentace s reakcemi na otázky popř. s rozborem ukázky 15-20 minut. Střední škola potravinářská, obchodu a služeb Brno Sídlo: Charbulova 106, 618 00 Brno

KYTICE Karel Jaromír Erben

Charakteristika díla Literární druh - lyricko-epické dílo. Ve sbírce se objevují hlavní druhy lidové epiky. Literární žánr Kytice je soubor třinácti balad. Základním motivem balad je vina a trest, často i odpuštění. Kromě lidové balady je zde zastoupena pohádka (Zlatý kolovrat), pohanský mýtus (Polednice), místní lidová pověst (Poklad), legenda (Záhořovo lože). V nich je obsažen názor lidí na přírodu a nadpřirozené síly a bytosti, které ji ovládají a působí na lidské osudy. 2

Okolnosti vzniku díla Na sbírce pracoval Erben téměř 20 let, je to jeho životní dílo. Sbírka nejdřív vyšla roku 1853 a obsahovala 12 básní, druhé vydání z roku 1861 bylo rozšířeno o baladu Lilie. Sbírka měla obrovský úspěch, byla mnohokrát uvedena v různých podobách, později ovlivnila autory jako například Nerudu, Bezruče a Wolkera.

Děj a kompozice Kytice má promyšlenou kompozici, zrcadlově protilehlé básně mají podobné náměty. Např. první balada Kytice a poslední Věštkyně dávají naději a víru v lepší budoucnost. V Polednici a Vodníkovi do děje výrazně zasahují nadpřirozené bytosti, Poklad a Dceřina kletba řeší narušení vztahu mezi matkou a dítětem. Svatební košile a Vrba zobrazují přeměnu člověka milence v umrlce a ženy ve vrbu. Zlatý kolovrat a Záhořovo lože kladou důraz na vinu, pokání a vykoupení. 5

Postavy Hrdinové smířlivě přijímají svůj osud, a to i v případě, že je špatný. Za své prohřešky jsou posuzováni podle mravního kodexu. Za vinu následuje trest, který pokorně přijímají. Téměř ve všech baladách (kromě Záhořova lože), jsou hrdinkami ženy, které plní poslání matky.

Jazyk a styl Básně jsou psány gnomickým veršem, pro který je typická krátkost a hutnost. Řadu básnických prostředků zde zastupuje zvukomalba, přirovnávání, metafory, epiteta, apostrofy, personifikace, elipsy, živé dialogy a popisy postav i prostředí, které zde nahrazují romantické prvky. Romantické prvky najdeme v popisech prostředí - hřbitovy, lesy, jezera - a popisech nadpřirozených podstav. Balady jsou snadno zapamatovatelné díky pravidelné rytmizaci a rýmování.

Kytice Úvodní balada, symbol mateřídoušky na hrobě zemřelé matky je útěchou pro její děti sirotky.matka zde symbolizuje vlast.

Poklad Na Velký pátek se odkrývají poklady, matka chce získat bohatství a zapomene své dítě v jeskyni. Rok se trápí, v modlitbách se vrací k dítěti, nyní ji už nezajímá zlato, myslí jen na záchranu dítěte.

Svatební košile Dívka přišla o celou svou rodinu a zoufale čekala na návrat svého milého, který odešel do ciziny. Jedné noci se modlí k obrazu Panny Marie a prosí ji, ať jí milého vrátí. V té chvíli ze za okny zjeví. Poté dívku zbaví modlitební knížky, růžence i křížku po matce. Až když se dvojice zastaví u hřbitovní zdi, pochopí dívka, že její milý zemřel.

Polednice Blíží se poledne, čas, kdy se otec vrací z roboty, matka pro něj chystá jídlo. Jejich dítě neustále křičí, čímž matku rozčiluje tak, až zavolá Polednici. K jejímu zděšení však ta vchází do dveří a žádá dítě. Matka jej prudce přitiskne na prsa a sama omdlévá. Během chvíle odbude poledne, do světnice nejde otec, aby zjistil, jaká tragédie se doma odehrála: Ve mdlobách tu matka leží, k ňadrám dítě přimknuté: matku zkřísil ještě stěží, avšak dítě zalknuté.

Zlatý kolovrat Pohádkový námět od B. Němcové o krásné Dorničce, která se měla stát ženou krále. Její nevlastní matka s dcerou ji v lese zabily. Zločin vyšel najevo, za zlatý kolovrat, přeslici a kužel stařeček vyměnil za dívčí ruce, nohy a oči. Vše spojil živou vodou. Podvedený král potrestal obě ženy stejně, jako ony Doru. Dobro zvítězilo nad touhou po bohatství.

Vodník Balada pojednává o kruté pomstě nadpřirozené síly. Mladá neposlušná dívka se utopila, vzala si vodníka a měla s ním dítě. Stýskalo se jí po matce. U vodníka si vyprosila, že ji může navštívit. Ten souhlasil pouze pod podmínkou, že mu nechá dítě. Dívka se nevrátí a následuje krutá vodníkova pomsta - zabije dítě. Jedná se o střet dvou mateřských lásek, čímž je mladá dívka vržena do bezvýchodné situace.

Dceřina kletba Dívka zabila své dítě a nyní se chystá na šibenici. Otci dítěti přeje červa v duši do skonání, že mi zrádně mluvíval. Vlastní matku prokleje, aby nikdy nenašla klidu, že jí v ničem nebránila a v konání dceru podporovala.

Poklad - ukázka Nedbátě však matka na to, běžíc ve stranu protější: kovu blesk je jí milejší, z kovů nejmilejší zlato. Klekne a klín rozestírá, chutě z hromady nabírá a do klína zlato skládá. Klín již plný, sotva vstává - ještě v šátek sobě dává! Ó jak jí tu srdce skáče, jak je štěstí svému ráda! 16

Inspirace Kytice je český film Františka A. Brabce z roku 2000. Film obsahuje sedm zfilmovaných básní ze sbírky Karla Jaromíra Erbena Kytice: Kytice, Vodník, Svatební košile, Polednice, Zlatý kolovrat, Dceřina kletba, Štědrý večer. Film získal čtyři České lvy - za nejlepší kameru, hudbu, zvuk a plakát. Tvůrci Námět: Karel Jaromír Erben Scénář: F. A. Brabec, Miloš Macourek, Hudba: Jan Jirásek Režie: F. A. Brabec Hrají: Dan Bárta, Linda Rybová, Jana Švandová, Karel Dobrý, Aňa Geislerová, Boleslav Polívka, Zuzana Bydžovská, Věra Galatíková, Alena Mihulová, Stella Zázvorková, Karel Roden, Klára Sedláčková, Jiří Schmitzer

KAREL JAROMÍR ERBEN 1811-1870 Představitel romantismu Český historik, archivář, spisovatel, básník, překladatel a sběratel českých lidových písní a pohádek; představitel literárního romantismu. Pocházel z chudé venkovské rodiny. Na svět si přinesl chatrné zdraví, i jeho sourozenci, z nichž skoro všichni zemřeli v útlém věku. Studoval v Hradci Králové a v Praze práva, seznámil se s Františkem Palackým, stal se jeho pomocníkem. Pracoval jako sekretář Českého muzea a od roku 1851 jako archivář města Prahy.Jeho život byl poznamenaný nemocemi a starostmi o hmotné zajištění rodiny. Zemřel koncem roku 1870 v Praze.

Dílo Poezie: Kytice z pověstí národních (1853, 1861 2. rozšířené vydání, potom velmi často) Folklór: Písně národní v Čechách (3 sv., 1842-1845) Prostonárodní české písně a říkadla (1862-64) Sto prostonárodních pohádek a pověstí slovanských v nářečích původních (1865)

Otázky Charakterizujte ukázku, víte, jak děj balady pokračuje?karel Jaromír Erben sbíral lidovou slovesnost. Můžete jmenovat další sběratele z doby národního obrození? Znáte některou z pohádek K. J. Erbena? Umíte zarecitovat některou z balad?

Toto dílo obsahuje citace v souladu s 31 odst. 1 písm. c) zákona č. 121/2000 Sb., o právu autorském a může být použito výhradně při vyučování. Použité zdroje: 1) Literatura pro 2. ročník středních škol Učebnice Didaktis, 2009, ISBN 978-80 -7358-129 -9 2) Obsahy a rozbory děl ( k literatuře přehledu SŠ učiva), edice Maturita,2006,ISBN 80-902571-7-8 3) Sochorová, Marie: Čtenářský deník k Literatuře v kostce pro SŠ.Fragment, 2001. 2. vydání. ISBN 80-7200-34 4) http://obalky.kosmas.cz/articlecovers/160608.jpg3-7. 27. 1. 2013 5) http://www.academiaknihy.cz/eshop-images/tn/kytice-edice-filmova-rada.jpg 27. 1. 2013 6) http://wales.cz/download/img/produkty/4574-s-t_comics_kytice.jpg 27. 1. 2013 7) http://obrazky.cz/?q=kytice+film+cz/film/kytice/kytice.jpg 27. 1. 2013 8) http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/6/6a/jan_vil%c3%admek_- _Karel_Jarom%C3%ADr_Erben.jpg 27. 1. 2013 9) http://www.ceskatelevize.cz/specialy/kytice/obr/herci/polivka.gif 27. 1. 2013 10) http://www.artbohemia.cz/img/zrzavy-jan/thumb200/16481-polednicek1.jpg 27. 1. 2013