REKUPERAČNÍ VÝMĚNÍK TEPLA



Podobné dokumenty






























































































období: duben květen - červen






Transkript:

REKUPERAČNÍ VÝMĚNÍK TEPLA 0. Zaáí cičí - a záklaě měří rkupračího ýměíku pla yhooť pomíky ílí pla pro růzá plooá mia (ou, zuch) j. urč hooy oučiilů přupu pla (), [W.m -.K - ] a o za růzých pomík - rychloí prouěí uých plooých kui. Náazě ao oučiil proupu pla pro ué rozílé pomíky ílí pla pou ploměou plochou rkupračího ýměíku pla. V měřící rai j použi rkupračí ýměík (obr. č. XIII-) jhož rozměry jou álující: - clkoé rozměry ýměíku ( x š x h) 08 mm x 43 mm x 39,5 mm - rozměr rubky: ( x x hl x l) mm x 08 mm x 5,35 mm x 0,mm poč rubk 34 k iří průřz rubky S,659.0-5 m - rozměry žbr ( x š x l) 43 mm x 39,5 mm x 0,5 mm - poč žbr ž 35 k - plocha uchého porchu ýměíku ( yku zuchm): S 0,8670 m - plocha mokrého porchu ýměíku ( yku oou): S m 0,386 m - člí plocha ýměíku: S c 0,0974 m Obr. č. XIII- Schéma rkupračího ýměíku 0. Moický ýkla - ílí pla rkupračím ýměíku lz yjáři zákom zachoáí rgi mzi ohříacím mim - oou (ix ), ohříaým mim - zuchm (ix z) a plým okm ílým ploměou plochou (S) rkupračího ýměíku. Ty plaí: m ( ) mz c z ( z z ) S k c [W] (XIII-) k začí: m, mz - hmooí průok oy a zuchu ýměíkm [kg. - ] c, c z - měrá plá kapacia oy a zuchu [J.kg -.K - ], - ploa oy a upu a ýupu ýměíku [K] z, z - ploa zuchu a upu a ýupu ýměíku [K] S - ploměá plocha rkupračího ýměíku [m ] k - oučiil proupu pla [W.m -.K - ] - ří rozíl plo rkupračího ýměíku [K] Pro aoí plých ýkoů (oků) ohříacího a ohříaého mia j uo měři jjich hmooí průoky ( m, mz ) [kg. - ] a ploy př a za rkupračím ýměíkm (,, z, ) [ C]. Měří ěcho liči umožňuj měřící rať (obr. č. XIII-). Ohříací

mium j ohříáo lkrickým opým ělm (6) lakoé áobě (9). Črpalm (5) j opraoáo př objmoý průokoměr (4) o rkupračího ýměíku (3). Tploy ohříacího mia a upu ( ) a ýupu ( ) jou měřy rmočláky (). Ohříaé mium - zuch upuj pciálě koruoaou ýzou (0), průřzm S o rkupračího ýměíku. V průřzu S amomrm (8) měří rychlo prouěí zuchu ( z ), zároň průřzch S a S měří čily () ploa ( z, ) a rlaií lhko zuchu (ϕ z, ). Prouěí zuchu yozuj iláor (7). Z ýklau ply, ž rkupračí ýměík oa x zuch j křížoprouý. Obr. č. XIII- Měřící rať rkupračího ýměíku pla 0. Torické řší rkupračího ýměíku - kučý oučiil proupu pla (k ) lz yjáři z roic XIII-: k c ( ) c ( ) m mz z z z [W.m -.K - ](XIII-) Sm S Vypočý oučiil proupu pla j oučaě á zahm: k l + Cu + z [W.m -.K - ] (XIII-3) Pol roic XIII- yhooí oučiil proupu pla (k) a záklaě změřých liči. Sří rozíl plo křížoprouého ýměíku ( ) aoí z roic: ( ) ξ [K] (XIII-4) z - oučiil ξ záií a poměru rozílu plo: z z ψ ; χ (XIII-5) z z k, z jou ří kočé ploy oy a zuchu. Záilo ξ a ψ a χ zjišťuj z iagramu (obr. č. XIII-3).

Obr. č. XIII-3 Záilo ξ a ψ a χ Součiil proupu pla (k) lz yjáři ýpočm i z roic XIII-3. Pro o poup uo ýpočm přm aoi oučiil přupu pla z ohříacího mia - oy o měěé ěy ( ) ýměíku a z ěy o ohříaého zuchu ( z ). Součiilé i záií a moha ličiách a fakorch. Určují pro charakriické přípay ílí pla pomocí kririálích roic aých z z. bzrozměrých kririí (, R, Pr). 0. Saoí oučiil přupu pla a raě oy - při omo ílí pla prouí il olů oa kruhoými kaály. Prouěí j ucé yozoaé oběhoým črpalm. Při urbulím prouěí přímých kruhoých kaálch kialího průměru ( ) a charakriického rozměru - élky rubk ýměíku (L) jčaěji použíají kririálí roic aru: 0,03 R Pr (XIII-6) 0,8 0,4 korkčí oučiilé mají hoou: L L pro > 50; < pro < 50 pro R 0000; < pro R 400 0000 bo 0,54 0,8 0,35 L 0,03 R Pr (XIII-7) Roic plaí pro Pr 70 370 a R 4500 až 500 000. Výpočm oěř, krá z roic oahuj ěější hoy. Bzrozměrá číla jou áy zámými zahy. R υ ; ; Pr η c p Ekialí průměr kruhoých kaálů ( ) aoí z plochy průočého průřzu rubky ýměíku (S ) a jjího omočého obou (O ):

4 S [m] (XIII-8) O Rychlo prouěí oy ( ) rubkami ( 34) rkupračího ýměíku aoí z objmoého průoku ( ) pol roic: [m. - ] (XIII-9) S Objmoý průok ( ) a ím i rychlo prouěí ( ) j rguloalá a o řch upích, změou oáčk oběhoého črpala. Pro ako ypočé hooy R a Pr z loa číla yjáří oučiil přupu pla ( ) a raě oy z roic: [W.m -.K - ](XIII-0) 0. Saoí oučiil přupu pla a raě zuchu - při omo ílí pla prouí zuch kolmo apříč azku rubk, kré jou řaách yříaě. Při omo prouěí mzi rubkami j. kaály kialího průměru (D ) použíají čao kririálí roic aru: z bo 0,6 R Pr (XIII-) 0,5 z 0,60 z R z 0,3 z 0,97 (XIII-) k z D z D η z cpz Rz ; z ; Prz υz z z Rychlo prouěí zuchu ( z ) aoí pro jmší průočý průřz zuchu j. při průoku zuchu ýměíkm olého průočého průřzu S. V omo průřzu šak lz rychlo zuchu ( z )přímo měři. Saoí pomocí roic koiuiy z měřé rychloi z průřzu S ací ýzy. Při malých změách laku průřzch S a S měrá hmoo zuchu ρ ρ a pak plaí: S S z z z [m. - ] (XIII-3) S ψ Sc k ψ j oučiil olého průočého průřzu člí plochy (S c ) ýměíku. Pro měřý ýměík hooa ψ aoí z gomrických rozměrů. Rychlo z j rguloalá upňoiou rgulací iláoru (7) a měří amomrm (9). Ekialí průměr D aoí z roic: D 4 S 4 ψ S c [m] (XIII-4) O z Oz k O z j obo olého průočého průřzu ýměíku. Pro ako ypočé R z z loa číla yjáří oučiil přupu pla ( z ) a raě zuchu z roic: z z z D

Pak již lz z roic XIII-3 ýpočm aoi umrickou hoou oučiil proupu pla (k). Součiil přupu pla z lmi záií a charakru prouěí ímo kaálm. Charakr prouěí zuchu určuj ar upí ýzy ( - obr. č. XIII-). 0.3 Taroé řší upí ýzy - ychází z požaaku miimálího porušoáí prouoých lák zuchu upujícího o upí ýzy ( - obr. č. XIII-) a zuchoého kaálu. Tomuo požaaku opoíá ýza aru lmikáy, krá má roici: [( a) + y ] ( x a) 4 [ + y ] a x + (XIII-6) Tar lmikáy (obr. č. XIII-4) byl ypoč pomocí počíač. Driací byla urča ouřaic lokálího xrému: 4 4 x x a + y x + a + y 0 4x x 4x x a oku po úpraě: y x ( ) + 4y y (x + a ) + 4 y x x + 4y 3 y 0 x x a + y (XIII-7) y x + a + y y Pro lokálí xrém 0 y - (x - a ) a po oazí o roic XIII-6 zíká ýraz: x a x 3 (XIII-8) Obr. č. XIII-4 Dýza aru lmikáy 03. Zaáí prookolu. Proď ýpoč oučiilů přupu pla a raě oy a zuchu rkupračího ýměíku pla při růzých průocích ohříacího mia - oy, a ohříaého mia - zuchu prořicím kririálích roic. Z ypočých oučiilů přupu pla (, z ) ao hoou oučiil proupu pla (k) a o při průocích pol bou. 3. Z změřých charakriických liči při průocích obou mií pol bou yhooť kučou hoou oučiil proupu pla (k). 4. Z poroáí ypočého (k) a kučého (k ) oučiil proupu pla pouď ěo hoy kririálích roic pro uý - měřý rkupračí ýměík pla.