Nabídka pro vedoucí pracovníky škol a školských zařízení



Podobné dokumenty
Společná řešení pro lepší učení. Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.00/

Příloha č. 1 k usnesení Rady HMP č. 98 ze dne Akční plán Koncepce hl. m. Prahy pro oblast integrace cizinců na rok 2015

Strategie vzdělávání pro udržitelný rozvoj České republiky ( )

PŘÍRUČKA, JAK VE ŠKOLE PODPOROVAT SPOLUPRÁCI UČITELŮ

Metodická příručka pro ředitele škol

Jak se zapojit do neformálního vzdělávání mládeže s grantovou podporou programu Erasmus+: Mládež v akci

Martin Chvál a kol. ŠKOLY NA CESTĚ KE KVALITĚ. Systém podpory autoevaluace škol v ČR

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM VEŘEJNOSPRÁVNÍ ČINNOST

Erasmus+ Příručka k programu

mládež české republiky Informační publikace o dětech a mládeži v České republice

Školní vzdělávací program pro základní vzdělávání

Analýza oblasti práce s mládeží v Srbsku. Nezisková organizace. H.E.P.Y. o.s. Ivaňská 589, Vranovice. Česká republika IČO:

NÁVRH KONCEPCE VZDĚLÁVÁNÍ PRACOVNÍKŮ ŠKOL V PROBLEMATICE PRVNÍ POMOCI

Koncepce hl. m. Prahy pro oblast integrace cizinců

NÁRODNÍ AKČNÍ PLÁN SOCIÁLNÍ INKLUZE A ZPŮSOB JEHO TVORBY

Erasmus+ Příručka k programu. Platí od 1. ledna 2014

Návrh koncepce poradenských služeb poskytovaných ve škole /úpravy na základě realizace projektu RŠPP-VIP II/

PROGRAM REALIZACE STRATEGICKÉ KONCEPCE HL. M. PRAHY NA OBDOBÍ

Standardy kvality a principy. opasdfghjklzxcvbnmqwertyuiopasdfg. Komunitní školy. hjklzxcvbnmqwertyuiopasdfghjklzxc vbnmqwertyuiopasdfghjklzxcvbnmq

KOMPAS PRO ŽIVOT aneb i cesta je cíl

HODNOCENÍ UKONČENÝCH IPN

VYŠŠÍ ODBORNÉ ŠKOLY NA ROZCESTÍ

Návrh doporučené struktury minimálního preventivního programu prevence rizikového chování pro základní školy

Strategie MPSV pro oblast dalšího vzdělávání. Fond dalšího vzdělávání. Finální verze

PLÁN SOCIÁLNÍCH A SOUVISEJÍCÍCH SLUŽEB NA ÚZEMÍ OBCE S ROZŠÍŘENOU PŮSOBNOSTÍ ČESKÝ KRUMLOV

PRAŽSKÉ CENTRUM PRIMÁRNÍ PREVENCE MANUÁL PRO TVORBU MINIMÁLNÍHO PREVENTIVNÍHO PROGRAMU

Odbor školství, mládeže a sportu, Moravskoslezského kraje, 2007

pro pedagogické pracovníky středních odborných škol a středních odborných učilišť

Cílené další profesní vzdělávání: konkrétní cíl konkrétní výsledky

Školní program EVVO. Školní program EVVO. Vyšší odborná škola lesnická a Střední lesnická škola Bedřicha Schwarzenberga Písek.

Transkript:

Nabídka pro vedoucí pracovníky škol a školských zařízení Cesta k inkluzi Od segregace k pozitivní diverzitě žáků ve školství 1. Semináře Obsah 2. Podpora škol 3. Evaluace 4. Zahraniční stáže 5. Kontakt

Co Vám nabízíme: 1. Semináře - Vzdělávací akce zaměřené na podporu proinkluzivního nastavení škol. Tyto akce jsou plně hrazené (registrace, občerstvení, ubytování). Pokud se stane, že se někdo nemůže osobně zúčastnit těchto akcí, bude pro tyto účely zřízeno webové rozhraní, jehož prostřednictvím budou realizovány on-line konference, kde na Vaše dotazy budou v reálném čase odpovídat čeští i zahraniční odborníci. Mezi tyto akce patří také akreditovaný kurz Nebojte se inkluze. Každý účastník těchto akcí obdrží v jejich závěru certifikát. - V rámci vzdělávacích akcí budou vylosováni jednotlivci, kterým bude proplacena zahraniční stáž včetně cesty, ubytování a kapesného do destinací Finsko a Velká Británie. - Na vzdělávacích akcích bude probíhat depistáž škol na jejich finanční podporu zacílenou na pedagogické pracovníky. - Workshopy, jejichž cílem je otevřít prostor pro komunikaci mezi vedoucími pracovníky škol a jejich zřizovateli. Tyto akce jsou plně hrazené (registrace, občerstvení, ubytování). - Komplexní online podpora vedoucích pracovníků škol a jejich zástupců, pedagogických pracovníků (učitelé, asistenti pedagoga) a zřizovatelů (města, kraje, obce, církve, soukromé osoby). - Vznikne vzdělávací portál určený žákům dlouhodobě nemocným. Na tomto portálu bude značné množství konkrétních příprav a jiných didaktických materiálů, které je možno jak využít, tak dále tuto databázi rozšiřovat. Našim cílem je: Rozšíření kompetencí vedoucích pracovníků a zřizovatelů škol Podpora rovného přístupu ve vzdělávání, včetně tvorby individuálních vzdělávacích plánů, využití ICT a e-learningových aplikací. Vytvoření metodického materiálu pro další školy. Vytvoření online platformy pro kvalitní komunikaci potřeb mezi zřizovateli a vedoucími pracovníky škol, která doposud není dostatečná.

2. Podpora škol Chceme efektivně podpořit školy ve vytváření inkluzivního prostředí. Vyhledáváme pro vás užitečné informace a mapujeme postupy škol, které mají v oblasti vytváření proinkluzivního prostředí bohaté zkušenosti. Naší snahou je zajistit efektivní transfer těchto zkušeností také v rámci workshopů pro vedení škol a představitele zřizovatelů. Kvalitní kritická analýza příkladů dobré praxe a informování o těchto příkladech budou v další fázi spolupráce podkladem pro formulaci vlastních strategií zapojených škol zacílených na podporu rozvoje společného (inkluzivního) vzdělávání. Rozvoj společného (inkluzivního) vzdělávání na školách musí být postupným a promyšleným procesem, postaveným na spolupráci školy, zřizovatele, poradenských zařízení či dalších subjektů. Přímo na vybraných školách vytvoříme školní strategické plány podpory rozvoje společného (inkluzivního) vzdělávání. Vzniknou lokální (školní) akční týmy, které za naší intenzivní podpory vytvoří konkrétní školní strategické plány kroků a aktivit vedoucích k podpoře rozvoje inkluzivního prostředí. Společně se školami analyzujeme současný stav, zmapujeme možnosti a definujeme cílový stav, k němuž budeme společnými silami směřovat. Zvážíme možnosti a podmínky přenosu příkladů dobré praxe, případně vytvoříme vlastní nové aktivity. Uvědomujeme si, že práce navíc musí být odměněna. Pracovníci zapojení do tvorby strategických plánů budou adekvátně honorováni. Zkušenosti, nabyté v průběhu společné práce, chceme sdílet s ostatními školami. Na základě získaných zkušeností ze společné práce vytvoříme metodický materiál, který podpoří další školy v oblasti rozvoje společného (inkluzivního) vzdělávání. Práce a zkušenosti vaší školy se mohou stát zajímavou inspirací pro ostatní.

3. Evaluace Máte pocit, že vaše problémy nikoho nezajímají? Potřebovali byste konfrontovat své metody a přístupy k inkluzi s jinými pracovišti? Překonáváte překážky a cítíte se jako na pohyblivém písku? Chybějí vám pevné body pro realizaci inkluze? Vyčerpává vás, že se perete s problémy, které už jinde vyřešili, jen o tom nevíte? Máte zkušenosti, příp. data a nemáte čas je vyhodnotit a získat objektivní informace? V tomto případě vám při vzájemné spolupráci nabízíme: možnost propojení a zprostředkování zkušeností jiných pracovišť s inkluzí (včetně zahraničních), inspiraci příklady dobré praxe a analýzu současné situace v podmínkách ČR, nové podněty k pedagogické a výchovné práci, využití metod, postupů a opatření pro překonávání překážek při inkluzi, objektivní zpracování dat z vaší praxe k lepšímu pochopení kde se právě nacházíte, objektivizaci potřeb škol a jejich zřizovatelů v oblasti inkluzivního vzdělávání, impulz k harmonizaci současných podmínek k inkluzi s vizí a s cíli jejího budoucího plnění, nastartování procesu faktické přeměny škol a jejich zřizovatelů v duchu inkluzivního vzdělávání. Hmatatelným výstupem této aktivity jsou publikace, poskytující školám a jejím zřizovatelům objektivizovaná statisticky zpracovaná data, tj. jakýsi pevný bod v hledání vlastní autentické cesty k inkluzi. Hromadné zpracování dat nabízí vedle teoretického zázemí praktickou orientaci ve všeobecně sdílených problémech, v přístupech a metodách jejich překonání. Komparací s variantními postupy a opatřeními jiných škol publikace podněcují a rozšiřují spektrum dispozic každé školy. Pro zřizovatele publikace představují jakýsi status quo, od něhož se mohou odrazit ve své koncepční a systémové práci.

4. Zahraniční stáže Co Vám nabízíme: Zahraniční vzdělávací stáže, které jsou nejlepším způsobem, jak aktivně získat zkušenosti v problematice inkluzivního vzdělávání. Stáže se uskuteční v Anglii a Finsku. V obou zemích bude komunikace probíhat v anglickém jazyce. o Pokud si nejste zcela jisti svými jazykovými schopnostmi, bude Vám k dispozici odborník (mediátor), který zajistí tlumočení veškeré komunikace a pohodlí během celého Vašeho pobytu. Zajištění odborné stránky obsahu zahraniční stáže a celé organizace. Možnost vlastní organizace vzdělávací stáže na Vámi zvolenou, inkluzivně orientovanou, vzdělávací instituci ve zmiňovaných destinacích. Našim cílem je: Rozšíření kompetencí vedoucích pracovníků a zřizovatelů škol. Výměna zkušeností na poli inkluzivní problematiky. Následná aplikace získaných kompetencí v kontextu českého vzdělávacího systému.

5. Kontakt Kontaktní e-mail: cestakinkluzi@ujep.cz Zilcher Ladislav, Mgr. Garant projektu UJEP/ University of JEP Pedagogická fakulta /Faculty of Education Katedra pedagogiky/department of Pedagogy Hoření 13, 400 96 Ústí nad Labem tel.: +420 475 282 167 mobil: +420 734 449 051 Email: ladislav.zilcher@ujep.cz Mikulecká Jana, Mgr. Koordinátor projektu UJEP/ University of JEP Pedagogická fakulta /Faculty of Education Katedra pedagogiky/department of Pedagogy Hoření 13, 400 96 Ústí nad Labem mobil: +420 725 329 793 Email: jana.mikulecka@ujep.cz