Výstupy projektu, indikátory, aktivity. Seminář PAAK Řízení projektů



Podobné dokumenty
Hodnotící kritéria (bodování) pro oblast podpory 1.1 Podpora rozvojových pólů regionu

Výběrová kritéria pro oblast podpory 2.4 Rozvoj infrastruktury základního, středního

C. IMPLEMENTAČNÍ ČÁST

UDRŽITELNOST PROJEKTŮ ROP Jihovýchod

PŘÍLOHA Č. 5 MANUÁL PRO HODNOCENÍ PROJEKTŮ PRO OBLAST INTERVENCE 3.3 INTEGROVANÉHO OPERAČNÍHO PROGRAMU

VÝZVA K PŘEDKLÁDÁNÍ GRANTOVÝCH PROJEKTŮ OP LZZ

oblast podpory: 3.1 Rozvoj urbaniza ních center Dokument Integrovaný plán rozvoje m sta vyhlášení výzvy: 17. b ezna 2008 íjem žádostí: od 17.

Strategický plán rozvoje městské části Praha Libuš. C. Realizační část

PŘÍLOHA 3. Osnova projektu (stručná charakteristika projektu Spolupráce)

METODICKÝ POKYN PRO VYUŽITÍ INTEGROVANÝCH NÁSTROJŮ V PROGRAMOVÉM OBDOBÍ

Zhodnocení možností aplikace integrovaného plánu rozvoje města v rámci Operačního programu Praha Konkurenceschopnost

DEJME (ŽE)NÁM ŠANCI MIMOŘÁDNÁ GRANTOVÁ VÝZVA PROGRAMU PROGRAMOVÁ OBLAST: DOMÁCÍ NÁSILÍ A NÁSILÍ ZALOŽENÉ NA POHLAVÍ VELKÉ GRANTY

EU peníze středním školám

PRAHA - KONKURENCESCHOPNOST

AKČNÍ PLÁN ROZVOJE SOCIÁLNÍCH SLUŽEB V JIHOMORAVSKÉM KRAJI PRO ROK 2015

Jak (ne)udržet výsledky projektu Pavel Bouška

Obsah: Je připravena smlouva o financování 21

Návrh programu Národní program udržitelnosti I na podporu výzkumu, experimentálního vývoje a inovací

Podle těchto příloh je poskytována podpora z Fondu žádostem akceptovaným od nabytí

Komplexní udržitelné systémy v zemědělství KUS

VÝZVA K PŘEDKLÁDÁNÍ ŽÁDOSTÍ O DOTACI V RÁMCI ROP SEVEROZÁPAD

Změny v projektu. Seminář PAAK Řízení projektů

Program semináře. Popis hlavních bloků administrace projektu

Místní akční skupina Orlicko Jednání pro přípravu SPL M A S rové komise. výboru a výběrov. REDEA Žamberk s.r.o.

Integrovaný plán rozvoje území města Jihlavy Návrhová část

VÝZVA K PŘEDKLÁDÁNÍ GRANTOVÝCH PROJEKTŮ OP LZZ. PODPORUJEME VAŠI BUDOUCNOST

ŘÍDÍCÍ ORGÁN OPERAČNÍHO PROGRAMU VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST (DÁLE OP VK) vyhlašuje VÝZVU

Směrnice MŽP č. 12/2009

PRIORITY PROGRAMU A OBLASTI PODPORY SPECIÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM PRO ÚČELY SOUTĚŽE EUROPANOSTRA

Transkript:

Výstupy projektu, indikátory, aktivity Seminář PAAK Řízení projektů

Výstupy projektu, indikátory, aktivity Výstupy, indikátory Výstupy projektu jsou měřitelné hodnoty, které daný projekt vytváří či těchto hodnot dosahuje (např. 250 m2 revitalizovaného území, 1 rekonstruovaný objekt). Výstupy projektu určují hodnoty indikátorů v projektu. Aktivity Aktivity projektu uvedené v žádosti - jedná se o konkrétní činnosti- popis přípravné, realizační a provozní fáze (např. proces zpracování PD, zpracování žádosti, popis jednotlivých výběrových řízení v projektu, sestavení rozpočtu, podpis smlouvy o dílo, podpis smlouvy o poskytnutí dotace, získání stavebního povolení, zahájení / ukončení stavebních prací, kolaudace, předkládání jednotlivých monitorovacích zpráv (s žádostí o platbu), připsání platby na účet příjemce). Zde je nutno sledovat, u kterých aktivit dochází ke změně hlášení změn v projektu na příslušný ÚORP či v monitorovacích zprávách. Při realizaci projektu velmi často dochází ke změnám změny harmonogramu projektu = změny finančních etap = změny finančního plánu.

Indikátory Indikátory - jsou uvedeny v příloze č. 6 Příručky pro žadatele a příjemce je třeba seznámit se s významem jednotlivých indikátorů, z čeho vychází V realizační a provozní fázi se sleduje, zda jsou očekávané přínosy (hodnoty indikátorů) projektem naplňovány Řídící orgán programu naplňování indikátorů monitoruje (realizace, udržitelnost) 3 typy indikátorů Indikátoryvýstupu aktivity konkrétního projektu co projekt vytvořil (např. délka vybudovaných silnic, počet nových lůžek); vztahují se k realizační fázi projektu Obsaženy ve smlouvě o poskytnutí dotace Indikátoryvýsledků přímé a okamžité účinky projektu (např. počet návštěvníků regionu, počet nově vzniklých podniků) deklarují se v době udržitelnosti Indikátory dopadu vztahují se k následkům, které překračují rámec účinků projektu, dlouhodobějšího charakteru, dopad na širší populaci (např. zvýšení atraktivity měst, snížení nezaměstnanosti)

Indikátory Indikátory se děli na: Povinné indikátory - vystihují hlavní cíle dle jednotlivé oblasti podpory - cílové hodnoty indikátorů jsou závazné (uvedeno ve Smlouvě o poskytnutí dotace) Doplňkové indikátory sledují širší aktivity a měří doprovodné efekty realizace projektu - nejsou smluvně závazné, jejich plnění je kontrolováno při fyzických kontrolách - jejich vyčíslení přispívá k posouzení celkového přínosu projektu Výpočet hodnoty indikátoru od výchozí hodnoty před zahájením realizace projektu po cílovou hodnotu při naplnění cíle projektu (např. vytvoření 5 pracovních míst, rekonstrukce 10 km silnice)

Výstupy projektu, indikátory, aktivity, horizontální témata V průběhu realizace projektu uvádí příjemce aktuální reálné hodnoty indikátorů v monitorovacích zprávách V závěrečné monitorovací zprávě a ve všech monitorovacích zprávách o udržitelnosti projektu musí všechny povinné indikátory dosahovat očekávaných cílových hodnot pokud ne zdůvodnění, změna před dokončením, snížení dotace, odebrání dotace Snížení hodnoty indikátoru je nutné písemně nahlásit na příslušném ÚORP; nesmí mít vliv na bodové hodnocení projektu, které projekt získal v žádosti. Indikátory jsou vhodným nástrojem k podání informace o naplňování horizontálních témat rovné příležitosti a udržitelný rozvoj V ROP SV je hlavní důraz kladen na ekologickou dopravu, environmentální přístup ve výstavbě, zvýšení atraktivity života obyvatelstva, zejména v poskytování služeb, vytváření pracovních míst s důrazem na rovnost mužů a žen apod.

Přehled indikátorů neinvestiční projekty U neinvestičních projektů se sledují indikátory, jako např.: Počet vytvořených pracovních míst Počet účastníků na seminářích, školeních, workshopech Počet uskutečněných seminářů, školení, workshopů či konferencí Počet zapojených partnerů Počet metodických a technicko-informačních materiálů Naplnění publicity projektu Pozn. : popsat, co jednotlivý indikátor zahrnuje co vše bude obsaženo na web. stránkách, propagačních materiálech, Rizika aktivit lze naplnit např. indikátor počet uskutečněných seminářů, ale POZOR na indikátor počet členů na seminářích Ukončení aktivit neinvestičních projektů = např. závěrečné hodnocení projektu (závěrečná zpráva), závěrečný seminář atp.

Časté chyby Nejčastější chyby při stanovení hodnoty indikátoru: Příklad revitalizace objektu včetně okolní plochy: Indikátor plocha regenerovaného a revitalizovaného území celkem jedná se o součet půdorysu ploch, které budou revitalizovány včetně půdorysné plochy daného objektu Indikátor plocha rekonstruovaných, revitalizovaných objektů celkem jedná se o součet užitných ploch v objektu Indikátor plocha revitalizované zeleně zde se jedná o veřejně přístupné prostranství (veřejnou zeleň)

Časté chyby naddimenzovaná hodnota indikátoru, např. počtu nově vzniklých pracovních míst zde je třeba počítat s tím, že indikátor 1 nově vzniklého pracovního místa v projektu = plný pracovní úvazek (40h/týdně), ostatní úvazky se sčítají (např. dva ½ úvazky = 1 nově vzniklé pracovní místo) V ROP oblast podpory 1.2 přírůstek počtu osob přepravených veřejnou dopravou celkem. Nutno přihlédnout na bodové hodnocení zbytečně nenavyšovat; zhotovit odborný průzkum při stanovení některých hodnot indikátorů Nezpůsobilé aktivity v projektu, které žadatel zahrne do projektu, včetně indikátorů vztahujících se k nezpůsobilým aktivitám, je nutné zrealizovat do konce projektu!!! Harmonogram aktivit projektu je třeba stanovit v žádosti ve zjednodušené podobě, aby v realizační fázi nevznikaly časté změny