TOPLASUR uv plus T E C H N I C K É I N F O R M A C E IDENTIFIKACE VÝROBKU. Toplasur uv plus nový

Podobné dokumenty
BELINKA EXTERIER LAZURA NA DŘEVO V EXTERIÉRU

Tophybrid T E C H N I C K É Ú D A J E. Tophybrid SPECIFIKACE VÝROBKU POPIS

VÁŠEŇ PRO CHYTRÉ BARVY

chytrá barva žije nejdéle

chytrá barva žije nejdéle

Nátěry dřevěného obložení

Technický list 580. Dauerschutzlasur 580

HET KLASIK COLOR 16 odstínů 7+1 kg ZDARMA 319,-

LAZURY A LAKY STRUČNÝ PRŮVODCE PRO DOKONALOU PÉČI O DŘEVO Q U A LIT Y

Příprava povrchu je velmi důležitá pro funkčnost nátěru, proto byla do této příručky zařazena samostatná kapitola týkající se této problematiky.

Obsah: Povrchová úprava pro okna a dveře. Povrchová úprava pro obložení, podhledy, balkony, ploty, zahradní nábytek

Vulmproepox R RH. Vulmproepox R RH je dvousložková nátěrová hmota založená na bázi vody, která se skládá ze. Popis výrobku: Použití: Výhody:

Technický list StoAqua Top Satin

Technický list StoPur KV

Technický list StoPur WV 205 transparentní

ColFlex TECHNICKÝ LIST

Vosková emulze na bázi přírodní pryskyřice a lněného oleje

NÁTĚRY NA OCHRANU FASÁDNÍCH POVRCHŮ

Ceník Řeziva, KVH, Plotovek, OSB

chytrá barva žije nejdéle

TECHNICKÉ INFORMACE WIEREGEN-M55. 2K-PUR vrchní nátěr High-Solid

MALOOBCHODNÍ CENÍK platnost od 1. ledna 2012

Technický list StoColor Dryonic Wood

PŘEHLED PRODUKTŮ. Proti hnilobě. Proti UV záření. Ochrana proti UV záření. Proti červotočům

OPTIMÁLNÍ PRODUKTY K ÚDRŽBĚ A RENOVACI

Představujeme vám novou řadu výrobků Crown Woodcare

Běžná výroba ve 37 odstínech, baleno po 0,5 litru v opakovaně použitelných polyethylenových lahvích.

RLD231V. Tyto plniče je možné sušit na vzduchu při pokojové teplotě, ale také za vyšších teplot v lakovací kabině nebo pomocí infrazářiče.

IMPREGNAČNÍ PŘÍPRAVKY PRO BAZÉNY PRO BAZÉNY

Předúprava - Základní úprava

Kterou lazuru z vaší nabídky použít?

TECHNICKÝ LIST XYLADECOR TINOVA

SILIKÁTOVÉ FASÁDNÍ BARVY

Povrchová úprava dřeva

Technický list StoCryl V 100

Výrobní program let. ve světě barev. No. 1 v Německu

Naši odborníci neustále zkoumají a sledují světové trendy v oblasti nátěrů a získávají složky, které zlepšují kvalitu výrobků značky Belinka.

Technický list StoAqua Cristallack PU Satinmatt

Flügger Prof. Ochrana dřeva v exteriéru. flugger.cz

TECHNICKÝ LIST SUPRALUX AQUA PRIMER

Dokonalá ochrana dřeva existuje!

Informace o výrobku UHS PRIMA GREYMATIC

TECHNICKÝ LIST SUPRALUX AQUA PRIMER

DEKORATIVNÍ TECHNIKY S VÝROBKY HELIOS.

MASIVNÍ PODLAHY OSMO Z BOROVICE, MODŘÍNU A JASANU

Construction. Ochranný protikorozní nátěrový systém. Popis výrobku. Zkušební zprávy. (Icosit EG-systém)

CELULÓZOVÁ STRUKTURÁLNÍ STĚRKA CMS 15

DTM NOVÁ TECHNOLOGIE. antikorozní základní i vrchní barva DIRECT TO METAL. 11 m 2 /kg

Tento postup můžete použít na dekorování rýžovými papíry nebo papírovými ubrousky předmětů ze dřeva, kartonu, skla, porcelánu, polystyrenu a kovu.

Technický list StoAqua Top Satin

Používá se jako nátěr kovových konstrukcí (i z lehkých kovů a slitin), jako antikorozní ochrana s vysokou mírou

DŘEVĚNÉ PODLAHY OCHRANA & ÚDRŽBA CENÍK OSMO COLOR. Maloobchodní ceník

Vulmproepox CS. Vulmproepox CS je dvousložková nátěrová hmota založená na bázi vody, která se skládá ze složky A

Povrchová úprava železa, oceli a kovů

Dřevo v exteriéru 31

JUBIN UNIVERSAL

PŘÍRODNÍ NÁTĚRY NA DŘEVO OSMO CENÍK OSMO 2015COLOR

PŘÍRODNÍ NÁTĚRY NA DŘEVO OSMO CENÍK 2015

Technický list StoLevell Basic

Otázky a odpovědi týkající se řady olejů Bona Oil System

Flügger Dřevo v exteriéru

DYRUP technický list 06/04 GORI 88 COMPACT-LASUR

Ceník Řeziva, KVH, OSB, Plotovek

Ceník Řeziva, KVH, OSB, Plotovek

Technický list StoColor Silent

Systém povrchové úpravy stěn, který efektivně nahradí keramické obklady

Číslo a název výrobku

DYRUP technický list 06/04 GORI 44 HOLZ-LASUR

Nepopraská, neodlupuje se Výrobek Stručný popis nátěru Barevný odstín Balení Doporučená MC cena za obsah

ANTI-CONDENSA TERMOIZOLAČNÍ STĚRKA V PRÁŠKU

Elektrostaticky vodivá podlaha s drsným, protiskluzným povrchem, (dle OS 8) Elektrostaticky vodivá podlaha, s hladkým povrchem, polyuretanová

Předfrézovaný systém Clip JuAn (bez vrutů) DOUGLASIE 120

Construction. Flexibilní ochranný nátěr na pohledový beton. Popis výrobku. Testy

AKÁT SIB. MODŘÍN DOUGLASKA THERMO-JASAN THERMO-BOROVICE S. 4. funkční a všestranný S. 10. naprosto rodinný S. 18. domácí, výhodná a praktická S.

Obkladové palubky. Obkladové palubky. Profil C - Klasik. Profil F - Tatran. Profil E - Soft MATERIÁLY PRO DŘEVOSTAVBY.

TYPY SCHODIŠŤ: Zadlabané schodiště

Koncentráty přípravků Lignofix se ředí zpravidla vodou (dle údajů na etiketě). Přípravky Lignofix TOP/Lignofix TOP-Profi lze ředit vodou nebo lihem.

HAMMERITE KOMAPRIM 3v1 BÁZE 0,75 litru od 335,-

Monarplan LA Přichází s lakovanou vrstvou prodlužující životnost Vaší střechy

TECHNICKÝ LIST HENSOTHERM 410 KS - indoor -

Průvodce sortimentem - Oleje a vosky

VYPLŇOVÁNÍ SPÁR A PRUŽNÉ UTĚSŇOVÁNÍ FUGAMAGICA 3-20 BIO. Vodoodpudivá: snižuje prostupování vody, udržuje podklad suchý a spáry čisté.

Flügger Prof. Ochrana dřeva v exteriéru. flugger.cz

Transkript:

BELINKA BELLES, D.O.O. Zasavska cesta 95 1231 Ljubljana-Črnuče, Slovenija T +386 1 5886 299, F +386 1 5886 479 (+386 1 5886 303) E belles@belinka.si, www.belinka.com T E C H N I C K É I N F O R M A C E TOPLASUR uv plus IDENTIFIKACE VÝROBKU POPIS SLOŽENÍ VLASTNOSTI PODRUČÍ PŮSOBNOSTI BAREVNÉ TÓNY PŘÍPRAVA PODKLADU DŘEVO Z VENKU BUDOVY Toplasur uv plus nový Toplasur uv plus je vysoce odolný nátěr pro dlouhodobou ochranu dřeva proti povětrnostním vlivům. Zároveň dekorativně zbarvě a zušlechtuje dřevěné povrchy. Zvláště je vhodný pro ochranu dřeva vystaveného krutým povětrnostním podmínkám (slunce, UV záření, déšť, chlad). Konečný vzhled povrhu je lesklý. alkydové pryskyřice, na světlo a počasí odolný pigmenty, UV filtry, UV absorbéry, zachytávače volných radikálů, vosky a bezaromatická rozpouštědla Toplasur uv plus je silnovrstvý lazurový nátěr, který pěkně zdůraznuje strukturu dřeva a dává dřevu hedvábně lesklý lesk. Je tixotropní, proto se snadně rozmazuje a také ne kape se štětce. Vzhledem k tomu, že obsahuje UV filtry a UV absorbéry, dobře chrání dřevo před škodlivými paprsky slunce. Nátěr se neloupe a je snadno obnovitelný. Používáme ho pro povrchovou úpravu všech druhů dřeva, uvnitř a vně budovy. Zvláště je vhodný pro ochranu oken a dveří, protože zvyšuje jejich rozměrovou stabilitu a ochranuje tvrdost dřevin listnatých stromů. Toplasur uv plus vyrábíme ve standardních barevných odstínech podle barevné karty. Barevné karty jsou vyrobené na vybraném smrkovém dřevu. Protože je dřevo přírodní materiál, může dojít k mírnému odstupu v odstínech na dřevu jiné kvality. U ostatních druhů dřeva se může odstín více odchylovat, takže vždy doporučujeme předběžný zkušební nátěr na malém vzorku dřeva. Barevný odstín Toplasuru uv plus na dřevě také závisí od předchozího zpracování dřeva a počtu nátřených vrstev. Na hrubší, méně broušeném povrchu dřeva je barva výraznější než na hladkém povrchu. Silnější a pevná barva se získá tím, že opakujeme natírání. Jednotlivé barvy se mezi sobou míchají a tím se získá více barevných tónů. Barvné směsy vyskoušíme na destičce, kterou zpracujeme stejně jako dřevo, které bude natřené. Nové dřevo musí být suché (vlhkost dřeva cc 15 %), čisté a jemně broušené a na venku potažené s Bellesem. Při rekonstrukci starého povlaku povrch připravíme podle pokynů uvedených v části "Údržba povlaku". Dřevo z venku budovy napřed ochráníme s Base, která dřevo preventivně chraní proti houbám a hmyzem. Pak použije Toplasur uv plus v předepsaném množství. Správné je, aby Dokument: T_Toplasur uv plus_novi_1cz.docslo Revize: 1 Strana 1 / 5

DŘEVO V BUDOVĚ ZPŮSOB NATÍRÁNÍ ochrana dřeva byla ze všech stran, při povlaku alespoň s jedním nátěrem také zadní stranu. Sice se může dřevo za určitých podmínek nadměrně navlhčit (prosaknutí vody do spodní strany ob dešti). Na méně zatížených plochách (chráněné před sluncem a povetrnostnými vlivy - pod střehou) pouze 1 litr na 12 až 16 m 2. To je obvykle dosaženo pomocí dvou tenších vrstev. Pokud chcete plnější vzhled povlaku, ho aplikujeme ve dvou vrstvách o něco silněji, tak spotřebujeme 1 l pro cca. 10-12 m 2. Na více vystavených částech, pro ochranu rozměrově stabilního dřeva (okna a dveře) a při aplikování bezbarvého Toplasuru uv plus, musíme použiti tolik nátěru, abychom spotřebovali 1 litr na 6-10 m 2 dřeva. Zpravidla je to možné ve třech vrstvách. U nestandardních druhů dřeva (výjimečně hladký zacházení nebo horší zpracování, než normální) musíme počet vrstev nátěru přizpůsobit tomuto kritériu spotřeby. Pokud chceme, aby byl také venku zachován přirozený vzhled dřeva, použijte bezbarvý Toplasur uv plus, který nabízí ochranu proti UV záření. Bezbarvý Toplasur uv Plus je určen k ochraně světlého dřeva. Protože je slabě mléčně zakalen, není ho doporučeno používat na tmavém pozadí, nebo na tmavém dřevě. Ochrana s Base v obytných prostorech není nutná, s výjimkou vlhkých prostoru (kuchyně, koupelny, sklep). Uvnitř budovy se používá Toplasur uv plus pro dekorativní dřevo, takže tloušťka není tak důležitá. Obvykle chceme dosáhnout pěkný a hladký povrch, což znamená, že je třeba aplikovat alespoň dvě vrstvy a to tak, že po prvním nátěru povrch lehce zbrousíme (brusný papir 220) a dobře odoprášíme. Spotřeba se může měnit v širokém rozmezí od 10 m 2 pro plnější vzhled, až do 16 m 2 nebo více m2 na litr Toplasuru uv plus ve dvou vrstvách. Na zadní stranu aplikujeme alespoň jednu vrstvu Toplasuru uv plus. Toplasur uv plus před použitím dobře promícháme a nerozředěného naneseme s štětcem nebo s válečkem. Ujistěte se, aby byl tah štětcem nebo válečkem dobře a stejnoměrně rozetřený, takže na m 2 spotřebujete předepsanou částku. Stříkání Toplasurju uv plus je možné pouze v kombinaci s rozmazáním štětcem. S použitím kombinace stříkání a nanášení s štětcem výrazně zkrátime celkovou dobu práce, zdůrazňime strukturu dřeva a sjednotíme tloušťku vrstev Toplasuru uv plus. Samozřejmě musíme mít s stříkáním zkušeností a také musíme postupovat podle pravidel za nanášení. - Stříkáme ze vzdálenosti 10-15 cm, jinak jde příliš mnoho materiálu do životního prostředí. - Nastavení množství barvy závisí na zkušenosti zhotovitele. Čím více zkušeností má zhotovitel, tím rychleji pracuje, a proto může mít větší průtok barvy. - Větší povrchy stříkáme s plochým paprskem tak, že je paprsek barvy kolmo ke směru vystříknutí. - Hrany mohou být postříkány s kulovým nebo plochým paprskem tak, že je paprsek rovnoběžné se směrem barvy vystříknutí. - Stříkame v tenkých vrstvách, aby nátěr neroztekal. Konečná tloušťka nátěru musí být v souladu s předepsaným použitím. - Péčujeme, že je tryska vždy dobře vyčištěná. - Nezkušením uživatelům postřik nedoporučujeme. SUŠENÍ Povlak je suchý za 6 až 10 hodin za normálních podmínek (20 C, 65 % relativní vlhkosti vzduchu). Znovu přetíráme po 24 hodinách, tzn. když první nátěr je suchý. Nejvhodnější pracovní tamperatura je mezi 15 a 25 C. Dokument: T_Toplasur uv plus_novi_1cz.docslo Revize: 1 Strana 2 / 5

SPOTŘEBA ČIŠTĚNÍ NÁŘADÍ ÚDRŽBA NÁTĚRU Relativní vlhkost vzduchu je nižší než 80%. Při vyšší teplotě se doba sušení snižuje, při nižší teplotě se prodlouží. Doba sušení se prodlouží také při silnějším nátěru. Práce při teplotě nižší než 5 C se nedoporučuje. Vyhněte se natírání na horkém slunci a hned po dešti. Vyšší vlhkost zduchu také prodlouží dobu schnutí. Na jaře a na podzim, kdy teplota je již nízká a vlhkost vzduchu v ranních a večerních hodinách je vysoká, dřevěné povrchy natírame v poledne, kdy jsou teploty vyšší, vlhkost dřeva a vlhkost v atmosféře je nižší. Při nízkých teplotách a velmi vysoké vlhkosti nátirání nedoporučuje. Při natírání zahradního nábytku a dřevěných prvků, které budou mechanicky zatíženy, jih před zatížením sušíme týden. Spotřeba je závislá od druhu a kvality dřeva, způsobu a kvality nanášení. Spotřeba je obyčejně nejvyšší při prvním použití. Z vzhledem na druh dřeva je největší u silně absorbujících druhů (např. borovice běl) a nejnižší u nenasákavého tvrdého dřeva listnatých stromů (např. dub). Na hladce zpracovné ploše stejného druhu dřeva zůstane méně povlaku, proto je spotřeba menší. Nejhladší je povrch, pokud je zpracován s kvalitním hoblováním nebo s kvalitnim broušením. Méně hladký je špatné hoblováný povrch a nejméně řezivo. Při druhé a třetí aplikaci je spotřeba menší nebo ještě mnohem menší. Záleží na druhu a kvalitě dřeva z předchozích aplikací a postupů zhotovitele. S 1 l uv Toplasurju plus natřeme - v jedné (první) aplikaci cca. 16 m 2 (borovice, rekonstrukce starého, popráskaného dřeva) až 25 m 2 (velmi hladký smrk, dub), - ve dvou aplikacích cca. 8 m 2 (borovice, horší povrch) do 12 m 2 (hladký povrch), - ve třech aplikacích cca. 6 m 2 (hrubý povrch) až 10 m 2 (hladký povrch). Po použití příslušenství a nářadí vyčistěte s Belsolem, a nebo také s bílým lihem nebo jinými rozpouštědly pro syntetické barvy. Dřevěný prvek, který je vystaven povětrnostním vlivům a byl natřen Toplasurou uv plus, jeden rok po prvním nátěru natřeme s tenkou vrstvou Toplasuru uv plus. S tím opravíme mehanicky škody nátěru způsobené lakováním, škody způsobeny provozem dřeva (praskliny) a praskliny v povlaku. Tím se výrazně prodlužuje životnost povlaku. Pak povlak každý rok kontrolujeme, místem opravíme mechanické poškození, v případě, že je povlak příliš selhal, ho zcela obnovíme. Rozpad povlaku zjistíme podle celkového vzhledu a s vodoodporným testem. Na povrch aplikujeme několika kapek vody. Když se voda rychle vstřebává do dřeva a způsobí mokrý flek, je krajní čas na rekonstrukci. Nátěr po opotřebení renovujeme s jednou nebo dvěma vrstvami Toplasuru uv plus. Před tím musíme povrch správně připravit. To nejsnadněj provédeme s povrchovou omýtkou vodou s trochou saponátu a osušimé ho. Není-li to z jakéhokoliv důvodu možné, povrch mírně obrousím a odprášíme (smirkový papír 180 až 220). Při různě zatíženýích plochách (obklad) je nátěr více opotřebován na místech, která nejsou pod střechou, zatímco jsou jiné povrchy stále dobře zachovalé. Při obnově těchto povrchů si můžeme pomáhat tak, že více poškozené povrchy natřeme z obvykle silnou vrstvou Toplasuru uv plus a méně poškozený povrch s tenkou vrstvou osvěžující barvy. Trvanlivost nátěru a doba mezi obnovením závisí na druhu dřeva a jeho metodě léčby, počtu nátěrů a zejména vystevení dřeva povětrnostním vlivům a dalších podmínkách. Dokument: T_Toplasur uv plus_novi_1cz.docslo Revize: 1 Strana 3 / 5

UPOZORNĚNÍ SKLADOVÁNÍ A MANIPULACE DOBA SPOTŘEBOVANÍ PROSTŘEDÍ NAŘÍZENÍ Na velmi exponovaných místech (na jižní straně, vysoko v horách, u dřeva, který není chráněn) se doporučuje každoročně důkladně zkontrolovat nátěr kolik je již opotřebovaný. Dřevo chráněné s bezbarvým Toplasurem uv plus je potřeba pravidelně prohližet a opravovat poškození ihned. Vzhledem k tomu, že je bezbarvý, je jakákoli újma mnohem viditelnější než u barevných nátěrů. Když je nátěr nátěr velmi rozpadl a už je dřevo načato, musíme obrousit povrch do zdravého a silného dřeva a pak ho přetřeme jako nové dřevo. K opravě použijeme Toplasur uv plus ve stejném odstínu, jaký byl použit pro první nátěr. Při každém obnovení nebo re-lakování již chráněných povrchů ten ztmavne. Když chceme ztmavnutí zmírnít, pro obnovu připravýme směs barevného a bezbarvého Toplasuru uv plus. Ve směsy nesmí být vyšší než 50 % díl bezbarvého Toplasuru uv plus. Údržba dřeva v místnostech je často méně obvyklá. Povrchy nejprve umyjeme vodou s trochu saponátu, po osušení dřevo lehce obrousíme (smirkový papír 180-220) a odprášíme. Na tak připravený povrch natřeme tenkou vrstvu Toplasuru uv plus. Protože jsou lazury průsvitný nátěry, má na jejich konečný vzhled vliv taky barva podkladu. Při každé další aplikací - včetně obnovy, se stává lakovaný povrch tmavší. Tomu se můžeme částečně vyhnout tak, že při obnově povrch natřeme s světlejším barevným odstínem lazury. Učinek ztmavnutí povrchu při obnově omezíme taky, pokud do barevné lazury přidame bezbarvou a natíráme s tak připravenou směsí. Renovace tmavějších povlaku z bezbarvým Toplasurem uv plus se nedoporučuje, protože to povrchu dává mírně mléčný vzhled. Toplasur uv plus je alkydový nátěr. Charakteristika alkydových nátěrů je, že ve tmě žloutnou (obklady v tmavých prostorech, strany ve tmě vedle stěny, přišroubování dveř, atd.). To je nejvíce vidět u bílého odstínu. Při použití uvnitř v takových případech doporučujeme použití bílé lazury Interier nebo bílé akrylové email. Žloutnutí muže také ovlivnit na změnou barvy (např. z modré na zelenou). Při použití venku tento jev neni tak výrazný, protože je povlak jvystaven světlu. Při práci berte na vědomí doporučenou část spotřeby produktu. Dřevo je přírodní materiál, který se roztahuje a krčí. U dost silných nátěrů nátěr už nemuže sledovat dilataci dřeva, takže může začít praskat a loupat se. Při tenkých nátěrech bude nutna častější obnova. Při bezbarvý Toplasury uv plus je vzhled v nádrži a mirně mléčně zakalená hnědá. Při natírání svetlych druhu dřeva mléčně zakalení aní nahnědly tón nejsou vidět. Toplasur uv plus skladujte v originálních, těsně uzavřených obalech při teplotách pod 30 C, mimo dosah dětí a domácích zvířat a odděleně od potravin. Nepoužitý zbytek nalijte z většího do menšího balení do vrcha a dobře ho uzavřite a označte. V originálním neotevřeném obalu je výrobek ke spotřebovaní až do data vyznačeného na obalu. Výrobek se používá také po tomto datu, pokud neexistují žádné náznaky želírování (po intenzivní třepání a míchání musí být homogenní a tekuty, aby se s štetcem mohl pěkné razmazat). Nátěry nevyléváme do kanalizace nebo kamkoli jinam do okolí. Spotřebujeme je do konce. Balení odevzdáme jako zvláštní odpad. S ohledem na předpisy upravující bezpečnost výrobků, bezpečnosti práce a dopravu přečtěte si bezpečnostní list. Dokument: T_Toplasur uv plus_novi_1cz.docslo Revize: 1 Strana 4 / 5

DALŠÍ TECHNICKÉ INFORMACE. můžete získat u našich tecnických poradců nebo na internetových stránkách www.belinka.com.. Účelem těchto technických údajů je seznámit uživatele s možnostmi použití výrobku a jeho technickými vlastnostmi. Ačkoli uvedené rady vycházejí z dlouholetých zkušeností, měl by se uživatel přesvědčit o vhodnosti použití v konkrétním případě. Z důvodu četných možných vlivů na vlastnosti výrobku, počínaje typem a kvalitou dřeva, způsobem a podmínkami nanášení, zkušenostmi uživatele, až po podmínky použití, nemůžeme převzít žádnou materiální odpovědnost za jeho použití. V případě pochyb zavolejte naši infolinku. Dokument: T_Toplasur uv plus_novi_1cz.docslo Revize: 1 Strana 5 / 5