Ing. František ONDRUŠ ředitel odboru, ČBÚ Praha NAKLÁDÁNÍ S VÝBUŠNINAMI PO PŘIJETÍ NOVELY ZÁKONA Č. 61/1988 SB.

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Ing. František ONDRUŠ ředitel odboru, ČBÚ Praha NAKLÁDÁNÍ S VÝBUŠNINAMI PO PŘIJETÍ NOVELY ZÁKONA Č. 61/1988 SB."

Transkript

1 Ing. František ONDRUŠ ředitel odboru, ČBÚ Praha L3 NAKLÁDÁNÍ S VÝBUŠNINAMI PO PŘIJETÍ NOVELY ZÁKONA Č. 61/1988 SB. Vážené kolegyně a kolegové, již cca dva roky seznamuje státní báňská správa (dále jen SBS ) odbornou veřejnost s průběhem prací na novele zákona č. 61/1988 Sb., o hornické činnosti, výbušninách a o státní báňské správě, který započalo usnesení Bezpečnostní rady státu z roku 2004, které reagovalo na teroristické útoky ve světě v posledních letech. Zpracovaná novela navazuje rovněž na vládní dokument Národní akční plán boje proti terorismu z roku 2005, jehož zásady našly odraz i v této novele. Novela samozřejmě respektuje i příslušné předpisy Evropských společenství, jakými jsou např. Směrnice Rady 93/15 EHS o harmonizaci předpisů, týkajících se uvedení na trh a dozoru nad výbušninami pro civilní použití, Směrnice Komise 2004/57/EHS o definování pyrotechnických předmětů a munice, Směrnice Evropského parlamentu a Rady 2005/36/EHS o uznávání odborných kvalifikací a Rozhodnutí Komise ze dne o dokumentu pro předávání výbušnin v rámci společenství. O skutečnosti, že se jedná o jeden ze zásadních předpisů našeho resortu, svědčí nejen celá řada jednání, koordinačních schůzek meziresortních komisí a pracovních týmů, které předcházely bezprostřední práci na návrhu novely, ale i reakce a polemika odborné veřejnosti, kterou dosud projednávaná novela vyvolává. Po projednání Vládou ČR v březnu t.r. byl návrh novely předložen Poslanecké sněmovně parlamentu ČR a v červnu přidělen k projednání Hospodářskému výboru sněmovny jako sněmovní tisk č.225. Ke dni zpracování této informace bylo jednání výboru přerušeno na cca 1 měsíc a po té budou poslanci výboru předkládat a projednávat pozměňovací návrhy k tomuto sněmovnímu tisku. Je pro mě určitým překvapením, že tato novela, mající výrazný bezpečnostní rozměr, nebyla přidělena k projednání i Bezpečnostnímu výboru. Pokládal bych to za vyvážení bezpečnostních a ekonomických zájmů. Novela přináší celou řadu změn i v oblastech provozování podzemních staveb, v organizaci státní báňské správy, v povinnostech organizací při provozování hornické činnosti a činnosti prováděné hornických způsobem. Příspěvek se bude dále věnovat výhradně částem zákona, týkajících se nakládání s výbušninami, kde došlo k největším změnám. Změny se týkají následujících oblastí : 1. Základních pojmů Nově je upravena definice výbušniny, do zákona je zavedena definice plastické výbušniny jako směsi, připravené z jedné nebo více výbušnin ve směsi s pojidly, charakterizované určitými vlastnostmi, a s uvedením typických příkladů takových výbušnin. Definice byla převzata z Monteralské úmluvy, je definován obecný pojem nakládání s výbušninami, zahrnující výzkum, vývoj, zkoušení,výrobu, zpracování, ničení, používání, skladování, předávání, dovoz,vývoz, tranzit a přepravu. Strana 1 (celkem 7)

2 V této souvislosti došlo k úpravě pojmu předávání, kdy předáváním výbušnin se nyní rozumí každé skutečné přemístění z území států Evropské unie na území ČR, ale také i jejich skutečné přemístění mezi organizacemi na území našeho státu., které jsou považovány za výbušné předměty. Do nakládání byl zahrnut i vývoj, výzkum a zkoušení výbušnin. Byl rovněž definován pojem tranzit jako přeprava přes území ČR mezi místem vstupu a výstupu z území ČR vč. označení odpovědné osoby. Byl nově definován pojem vývoz výbušnin jako skutečné přemístění výbušniny ČR na území státu, který není členem EU a analogicky i dovoz výbušnin. Byla zpřesněna definice ohňostrojných prací použitím pojmu pyrotechnických výrobků. Upravena definice trhacích prací, kdy nepřesný pojem pracovní operace byl nahrazen termínem pracovní postup. 2. Obecných povinností při nakládání s výbušninami Obecné povinnosti byly zpřesněny a doplněná některá nová ustanovení: Organizace je nově povinna učinit včas potřebná preventivní opatření a bezodkladně odstraňovat stavy, které by mohly ohrozit její bezpečný provoz nebo zájmy chráněné podle zvláštních předpisů (zejména bezpečnost a ochranu zdraví při práci, dále BOZP). Organizace je nově povinna při své činnosti zajistit bezpečnost pracovního prostředí a pracovních podmínek při nakládání s výbušninami a zajistit dostatečně srozumitelné návody na jejich používání. Z prováděcí vyhlášky č. 327/1992 Sb. je do zákona převzata ohlašovací povinnost při zahájení výroby výbušnin, při jejich zpracování, ničení, zneškodňování, skladování výzkumu, vývoji a zkoušení (8 dní předem) a při přerušení těchto činností delším než 30 dní. Je stanoven rovněž obsah takového ohlášení. Byla doplněna povinnost organizace používat technická zařízení a pomůcky, které odpovídají předpisům o zajištění BOZP a její povinnost prověřovat jejich způsobilost pravidelnými prohlídkami a revizemi, které mohou provádět jen k tomu oprávněné a odborně způsobilé osoby. Byla zpřesněna povinnost hlášení odcizení, ztrátu nebo nález nebo porušení přepravního obalu výbušniny. Tyto skutečnosti je nyní nutno nahlásit P-ČR nebo organizaci v případě, pokud s nimi organizace nakládá.(zde byl nahrazen nepřesný pojem prostor organizace). Povinnosti, spojené s plastickými trhavinami, dosud uvedené v odst. 2) paragrafu 24. Uvádění výbušnin na trh ( Plastické trhaviny musejí obsahovat detekční látky, které umožňují jejich identifikaci a zjištění ) a v odstavci 13) paragrafu 25 Předávání a přejímání výbušnin ( Je zakázáno předávat plastické trhaviny, které neobsahují detekční látky ), byly zpřesněny a zákon nyní jednoznačně stanoví, že. je zakázáno předávat, dovážet nebo vyvážet plastické trhaviny, které neobsahují detekční látky. Vyrobit a zpracovat je možno jen takové plastické trhaviny, které jsou značkovány pro účely detekce. 3. Používání výbušnin Hasičským záchranným sborem ČR (dále HZS) Strana 2 (celkem 7)

3 Specielní právní úpravu si vynutil stav, kdy tato složka na jedné straně není ozbrojeným sborem (i když je součástí Ministerstva vnitra), tzn., že spadá při nakládání s výbušninami pod režim zákona 61/1988 Sb., a tedy i pod vrchní dozor státní báňské správy, straně druhé není organizací ve smyslu 5a tohoto zákona.. Legislativní situaci ještě komplikuje skutečnost, že v okamžiku, kdy HZS provádí činnost dle krizové legislativy, jsou odpovědnosti upraveny odlišně. Příslušná ustanovení návrhu budou ještě velmi pravděpodobně podrobena diskusi a úpravám, proto se jim nyní nebudeme dále věnovat. 4. Zpřesnění úpravy povinností při výrobě výbušnin a pomůcek V návaznosti na ostatní právní předpisy (zák. č. 22/1997 Sb., o technických požadavcích na výrobky a o změně a doplnění některých zákonů ve znění pozdějších předpisů, zák. č. 455/1991 Sb., o živnostenském podnikání ve znění pozdějších předpisů) byly upraveny povinnosti organizací při výrobě, zpracování, výzkumu, vývoji, ničení a zneškodňování výbušnin, jejich zhotovování nebo dovozu. 5. Úpravy podmínek pro výzkum vývoj a zkoušení výbušnin vysokými školami Byly stanoveny podmínky, za kterých mohou vysoké školy provádět výzkum, vývoj a zkoušení nových výbušnin. Jejich podstatou jsou oznamovací a evidenční povinnosti. Rovněž je zde uvedeno zmocnění pro Český báňský úřad stanovit podmínky k zajištění BOZP nejen při výrobě, zpracování a používání výbušnin, ale i při vývoji, výzkumu, zkoušení, ničení a zneškodňování výbušnin. 6. Uvádění pyrotechnických výrobků na trh Je nově uvedeno, že pyrotechnické výrobky se uvádějí na trh dle zákona č. 156/2000 Sb., o ověřování střelných zbraní, střeliva a pyrotechnických výrobků, ve znění pozdějších předpisů. 7. Nakládání s výbušninami Největší legislativní změny v používání výbušnin nastaly úpravou obsahu pojmu nakládání s výbušninami. Pojem nakládání zahrnuje nyní: a) předávání výbušnin mezi organizacemi se sídlem na území ČR povoluje místně příslušný obvodní báňský úřad (dále OBÚ). Povolení je možno vydat k jednorázovému nebo opakovanému předání na dobu nejvýše 3 let, pokud se uskutečňuje mezi týmiž organizacemi, b) předávání výbušnin z členského státu EU organizaci se sídlem na území ČR povoluje Český báňský úřad (dále ČBÚ), zbylé podmínky jsou shodné s písm. a). Strana 3 (celkem 7)

4 Účastníkem řízení v písmenech a) i b) je pouze žadatel. Novela dále stanovuje náležitosti žádosti o povolení k předání výbušnin, které kromě identifikačních údajů žadatele, organizace která předává výbušninu, dopravce a údajů k výbušnině, obsahuje údaje o předpokládané trase výbušnin, účelu, místě použití a skladování výbušnin. Náležitosti přikládané k žádosti zůstávají stejné, tj. výpis z obchodního nebo živnostenského rejstříku, certifikát ES o posouzení shody, popř. prohlášení o shodě, má-li být výbušnina uvedena na trh v ČR poprvé. V rozhodnutí, kterým je předávání povoleno mohou být stanoveny další podmínky, je-li to nezbytné z bezpečnostních zájmů ČR. c) Vývoz a dovoz výbušnin. Ten je možno provádět na základě povolení ČBÚ. Žádost podává organizace, která má oprávnění k podnikání na území ČR podle tohoto zákona nebo podle živnostenského zákona. Podmínkou udělení povolení jsou, vedle naplnění řady dalších ustanovení, stanoviska : Ministerstva zahraničí z hlediska zahraničně politických zájmů ČR Úřadu pro zahraniční styky a informace z hlediska zahraničně politických a ekonomických zájmů ČR Ministerstva vnitra a Bezpečnostní informační služby z hlediska bezpečnostních zájmů ČR. Lhůta pro vydání těchto stanovisek je nejdéle do 35 dnů. K žádosti se přikládají náležitosti jako v případě předávání a navíc i koncesní listina, jde-li o vývoz, oprávnění zahraničního partnera k podnikání v oboru výbušnin, ověřenou kopii platného dokladu o bezpečnostní způsobilosti fyzické osoby nebo platného osvědčení fyzické osoby u všech osob vykonávajících u organizace citlivou činnost, tj. osob vykonávajících funkci člena statutárního orgánu, prokuristy nebo člena dozorčí rady. d) Tranzit výbušnin přes území ČR je možno provádět jen na základě povolení ČBÚ.O povolení žádá organizace odpovědná za tranzit. Žádost mimo jiné musí obsahovat identifikační údaje subjektů, předpokládané datum a trasu tranzitu, údaje o vstupu a výstupu z území ČR a souhlas sousedního státu se vstupem výbušniny na jeho území v místě výstupu z území ČR. U žádostí pro předávání výbušnin, jejich dovoz, vývoz a tranzit jsou stanoveny důvody, pro které je možno žádost zamítnout. Jsou to např. nepředložení souhlasu sousedního státu se vstupem na jeho území v případě tranzitu, opakované nebo závažným způsobem porušené povinnosti stanovené ve Třetí části zákona 61/1988 Sb. žadatelem v době kratší než 12 měsíců před podáním žádosti, stav, kdy není předávání nebo tranzit v souladu s bezpečnostními zájmy ČR, stav, kdy není vývoz nebo dovoz výbušnin v souladu s bezpečnostními nebo zahraničně politickými zájmy ČR.. Nově jsou stanoveny podmínky, za kterých lze již udělené povolení odejmout nebo pozastavit, např. uvedení neúplných nebo nepravdivých údajů, vážné ohrožení nebo narušení bezpečnosti nebo ochrany zdraví osob a ochrany majetku, nedodržení podmínek povolení. Pozastavit lze povolení nejdéle na dobu 6 měsíců. 8. Upravení a rozšíření informační a oznamovací povinnosti Strana 4 (celkem 7)

5 Organizace jsou povinny předávání nebo vývoz mimo území ČR nebo předávání nebo dovoz na území ČR nebo tranzit přes území republiky oznámit ČBÚ a současně uvést druh, množství a místo určení výbušnin nejpozději 5 dnů předem.oznamovací povinnost platí i v případě, že jsou výbušniny přepravovány po území České republiky v rámci jedné organizace. Organizace, kterým bylo OBÚ uděleno povolení k opakovanému předávání výbušnin na území ČR, jsou povinny do 15 dnů po ukončení kalendářního pololetí roku písemně oznámit OBÚ množství a druh výbušniny, která byla na toto povolení předána. 9. Povinnosti organizace při nakládání s výbušninami Byly doplněny povinnosti organizace při nakládání s výbušninami o povinnost vést průkaznou evidenci o předávání, dovozu a dovozu a další související dokumenty po dobu nejméně 3 let, o povinnost sdělovat všechny informace týkající se nakládání s výbušninami celním orgánům, policii a orgánům státní báňské správy, o povinnost poskytnout orgánu státní báňské správy bezplatně výbušniny v množství přiměřeném pro jejich posouzení. 10. Výkonu vrchního dozoru a dohledu nad předáváním, dovozem, vývozem nebo tranzitem Orgány státní báňské správy i nadále vykonávají vrchní dozor nad celým nakládáním s výbušninami v rozsahu zákona č. 61/1988 Sb., nevykonávají vrchní dozor nad přepravou výbušnin prováděnou podle zvláštních předpisů, upravujících mezinárodní silniční přepravu nebezpečných věcí. Dohled vykonává Policie České republiky a je při něm oprávněna vyžadovat předložení povolení k předávání, dovozu, vývozu a tranzitu výbušnin a zapisovat do přílohy rozhodnutí údaje, které se váží k jeho užívání. Dále je oprávněna vykonávat kontrolu dopravních prostředků převážejících výbušniny, zakázat řidiči vozidla přepravující výbušniny jízdu na nezbytně nutnou dobu nebo mu určit trasu jízdy, vyžaduje li to bezpečnost jízdy a veřejný zájem. 11. Podmínek pro zabrání a zajištění výbušnin Oprávnění zajistit výbušniny, v případě zjištění skutečností, které nasvědčují tomu, že předávání, dovoz, vývoz nebo tranzit není uskutečňován v souladu se zákonem nebo podmínkami stanovenými v povolení, je svěřeno Policii České republiky. Zajištění oznámí policie příslušným orgánům státní báňské správy. Jsou-li výbušniny zajištěny a nelze-li odstranit nedostatky pro které takto bylo učiněno, zahájí příslušný orgán státní báňské správy řízení o zabrání výbušnin. 12. Definování objektů pro výrobu, zpracování a uskladnění výbušnin Jednoznačně byly v zákoně definovány požadavky na objekty, ve kterých lze vyrábět, zpracovávat výbušniny, provádět jejich výzkum, vývoj, zkoušení, provádět ničení a zneškodňování výbušnin, jejich pokusnou výrobu a jejich uskladňování. Výčet činností je možno provádět pouze v objektech, které byly pro tento účel povoleny podle zvláštního zákona (zák. č. 183/2006 o územním plánování a stavebním řádu). Strana 5 (celkem 7)

6 13. Rozšíření a upravení způsobilosti k nakládání s výbušninami Nakládat s výbušninami mohou jen osoby starší 18 let, způsobilé k právním úkonům, bezúhonné, zdravotně a odborně způsobilé. V reakci na změnu poměrů po roce 1989 u nás bylo upraveno, kdo posuzuje zdravotní způsobilost a dále je zde zavedena definice bezúhonnosti pro účely tohoto zákona. Za bezúhonného se nepovažuje ten, kdo byl pravomocně odsouzen za úmyslný trestný čin nebo pro nedbalostní trestní čin spáchaný v souvislosti se střelivem, výbušninami, střelnými zbraněmi nebo vojenským materiálem. Tyto tvrdé požadavky jsou zmírněny možností, kdy se při zahlazení trestu hledí na osobu, jako by nebyla pravomocně odsouzena. 14. Rozšíření a upravení vedení informací o organizacích nakládajících s výbušninami Byla upravena ustanovení, týkající se oprávnění vést evidence o organizacích nakládajících s výbušninami a přístupu do těchto evidencí. Je stanoveno, že : Obvodní báňské úřady vedou evidenci povolení k předávání výbušnin a evidenci organizací, které na území ČR nakládají s výbušninami v rozsahu identifikačních údajů o organizaci. Evidence je předávána Českému báňskému úřadu. Český báňský úřad vede evidenci povolení k předání výbušnin a evidenci organizací, kterým byla tato povolení vydána. Vede rovněž centrální evidenci povolení a organizací nakládajících s výbušninami. Přístup k informacím, vedených v těchto případech státní báňskou správou, mají ze zákona Policejní prezidium Policie České republiky, Úřad pro zahraniční styky a informace a Bezpečnostní informační služba. 15. Změny v sankcích pro nakládání a výbušninami Novela definuje: Přestupky fyzických osob v oblasti výbušnin. (např. nedbání nebo zneužití výstražných signálů, znamení, tabulí, neoprávněné nakládání s výbušninou, neoznámení ztráty, odcizení, porušení obalu výbušniny, neoprávněné uvedení výbušniny na trh). Za přestupky lze uložit dle druhu pokutu až do výše 100 tis. Kč. Správní delikty podnikajících fyzických a právnických osob a organizací (např. neoprávněně nakládá s výbušninami nebo sobě nebo jinému opatřila prostředky k výrobě, výzkumu nebo vývoji výbušnin, neoprávněně uvedla výbušniny na trh, neoznámila ztrátu, odcizení nebo porušení obalu, nesplnila oznamovací povinnosti). Zde je rozpětí sankcí až do 5 mil. Kč. Za správní delikt lze samostatně nebo s pokutou uložit trest propadnutí výbušniny. 16. Úpravy a doplnění působnosti orgánů státní báňské správy Strana 6 (celkem 7)

7 V souvislosti s výše uvedenými změnami je adekvátně upravena působnost orgánů státní báňské správy. Z nich pokládám za důležité upozornit zejména na skutečnost, že státní báňská správa dle novely: plní úkoly orgánu dozoru podle zvláštního zákona ( paragraf 18 a 19 zák. č. 22/1997 Sb., ve znění pozdějších předpisů, jedná li se o pomůcky a výbušniny, stanoví zvláštní podmínky k zajištění BOZP a bezpečnosti provozu včetně používaných vyhrazených i ostatních technických zařízení při nakládání s výbušninami, spolupracuje s příslušnými orgány Evropských společenství nebo členských států EU při výměně informací týkajících se organizací, které jsou oprávněny nakládat s výbušninami (pokud tomu nebrání zvláštní předpisy). Závěr Z předloženého výčtu nových, upravených, případně doplněných ustanovení novely zákona č. 61/1988 Sb. je zřejmé, že až na výjimky má obsah třetí části zákona, týkající se výbušnin, ryze bezpečnostní rozměr. Tato bezpečnostní novela odráží evropský trend v bezpečnosti při nakládání s výbušninami a bude záležet na parlamentu, v jaké míře budou bezpečnostní požadavky a návrhy skutečně do zákona zapracovány a jak uspějí v konfrontaci požadavky podnikatelské veřejnosti. Strana 7 (celkem 7)

M e t o d i c k ý materiál odboru veřejné správy, dozoru a kontroly Ministerstva vnitra

M e t o d i c k ý materiál odboru veřejné správy, dozoru a kontroly Ministerstva vnitra M e t o d i c k ý materiál odboru veřejné správy, dozoru a kontroly Ministerstva vnitra Právní předpisy a jejich ustanovení související se zákonným zmocněním k vydání obecně závazné vyhlášky obce k zabezpečení

Více

Ing. František ONDRUŠ L 3 Český báňský úřad Praha. VÝBUŠNINY PO NOVELE ZÁKONA č. 61/1988 Sb. (zákon č. 376/2007)

Ing. František ONDRUŠ L 3 Český báňský úřad Praha. VÝBUŠNINY PO NOVELE ZÁKONA č. 61/1988 Sb. (zákon č. 376/2007) Ing. František ONDRUŠ L 3 Český báňský úřad Praha VÝBUŠNINY PO NOVELE ZÁKONA č. 61/1988 Sb. (zákon č. 376/2007) Dlouho, odbornou veřejností, ozbrojenými složkami i státní báňskou správou, očekávaný zákon

Více

M e t o d i c k ý materiál odboru dozoru a kontroly veřejné správy Ministerstva vnitra

M e t o d i c k ý materiál odboru dozoru a kontroly veřejné správy Ministerstva vnitra M e t o d i c k ý materiál odboru dozoru a kontroly veřejné správy Ministerstva vnitra Právní předpisy a jejich ustanovení související se zákonným zmocněním k vydávání obecně závazné vyhlášky obce k zabezpečení

Více

376/2007 Sb. ZÁKON ze dne 6. prosince 2007, ČÁST PRVNÍ. Čl. I

376/2007 Sb. ZÁKON ze dne 6. prosince 2007, ČÁST PRVNÍ. Čl. I 376/2007 Sb. ZÁKON ze dne 6. prosince 2007, kterým se mění zákon č. 61/1988 Sb., o hornické činnosti, výbušninách a o státní báňské správě, ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 200/1990 Sb., o přestupcích,

Více

Kontrolní otázky podle zákona č. 455/1991 Sb., o živnostenském podnikání, ve znění pozdějších předpisů

Kontrolní otázky podle zákona č. 455/1991 Sb., o živnostenském podnikání, ve znění pozdějších předpisů Kontrolní otázky podle zákona č. 455/1991 Sb., o živnostenském podnikání, ve znění pozdějších předpisů 1. Zákon č. 455/1991 Sb., o živnostenském podnikání (živnostenský zákon), ve znění pozdějších předpisů,

Více

Kontrolní otázky podle zákona č. 455/1991 Sb., o živnostenském podnikání, ve znění pozdějších předpisů

Kontrolní otázky podle zákona č. 455/1991 Sb., o živnostenském podnikání, ve znění pozdějších předpisů Kontrolní otázky podle zákona č. 455/1991 Sb., o živnostenském podnikání, ve znění pozdějších předpisů 1. Zákon č. 455/1991 Sb., o živnostenském podnikání (živnostenský zákon), ve znění pozdějších předpisů,

Více

Otázky platné od 1.1.2014. Kontrolní otázky podle zákona č. 455/1991 Sb., o živnostenském podnikání, ve znění pozdějších předpisů

Otázky platné od 1.1.2014. Kontrolní otázky podle zákona č. 455/1991 Sb., o živnostenském podnikání, ve znění pozdějších předpisů Kontrolní otázky podle zákona č. 455/1991 Sb., o živnostenském podnikání, ve znění pozdějších předpisů 1. Zákon č. 455/1991 Sb., o živnostenském podnikání (živnostenský zákon), ve znění pozdějších předpisů,

Více

Kontrolní otázky podle zákona č. 455/1991 Sb., o živnostenském podnikání, ve znění pozdějších předpisů

Kontrolní otázky podle zákona č. 455/1991 Sb., o živnostenském podnikání, ve znění pozdějších předpisů Kontrolní otázky podle zákona č. 455/1991 Sb., o živnostenském podnikání, ve znění pozdějších předpisů 1. Zákon č. 455/1991 Sb., o živnostenském podnikání (živnostenský zákon), ve znění pozdějších předpisů,

Více

Správní právo dálkové studium. XIV. Živnostenský zákon živnostenské podnikání

Správní právo dálkové studium. XIV. Živnostenský zákon živnostenské podnikání Správní právo dálkové studium XIV. Živnostenský zákon živnostenské podnikání - pramen právní úpravy je zákona č. 455/1991 Sb., o živnostenském podnikání (živnostenský zákon) ŽZ upravuje (předmět právní

Více

9. funkční období. Návrh zákona o označování a sledovatelnosti výbušnin pro civilní použití

9. funkční období. Návrh zákona o označování a sledovatelnosti výbušnin pro civilní použití 38 9. funkční období 38 Návrh zákona o označování a sledovatelnosti výbušnin pro civilní použití (Navazuje na sněmovní tisk č. 892 z 6. volebního období PS PČR) Lhůta pro projednání Senátem uplyne 18.

Více

Praha 21. července 2014

Praha 21. července 2014 odbor bezpečnostní politiky Nad Štolou 3 170 34 Praha 7 Praha 21. července 2014 Stanovisko k problematice přepravy zbraní podnikatelem v oboru zbraní a střeliva podle zákona o zbraních po 1. červenci 2014

Více

Ustanovení nového odpovědného zástupce, ukončení výkonu funkce

Ustanovení nového odpovědného zástupce, ukončení výkonu funkce Ustanovení nového odpovědného zástupce, ukončení výkonu funkce 4. Základní informace k životní situaci Živnostenský zákon umožňuje podnikateli provozovat živnost prostřednictvím odpovědného zástupce, který

Více

300/2016 Sb. ZÁKON. ze dne 24. srpna o centrální evidenci účtů. Předmět a účel úpravy

300/2016 Sb. ZÁKON. ze dne 24. srpna o centrální evidenci účtů. Předmět a účel úpravy 300/2016 Sb. ZÁKON ze dne 24. srpna 2016 o centrální evidenci účtů Změna: 183/2017 Sb. Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky: 1 Předmět a účel úpravy Tento zákon upravuje práva a povinnosti

Více

Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky:

Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky: Strana 4546 Sbírka zákonů č. 300 / 2016 300 ZÁKON ze dne 24. srpna 2016 o centrální evidenci účtů Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky: 1 Předmět a účel úpravy Tento zákon upravuje práva

Více

Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky:

Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky: Strana 1866 Sbírka zákonů č. 184 / 2011 184 ZÁKON ze dne 9. června 2011, kterým se mění zákon č. 61/1988 Sb., o hornické činnosti, výbušninách a o státní báňské správě, ve znění pozdějších předpisů Parlament

Více

ČÁST PRVNÍ Změna zákona o podmínkách uvádění biocidních přípravků a účinných látek na trh. Čl. I

ČÁST PRVNÍ Změna zákona o podmínkách uvádění biocidních přípravků a účinných látek na trh. Čl. I ZÁKON ze dne 2004, kterým se mění zákon č. 120/2002 Sb., o podmínkách uvádění biocidních přípravků a účinných látek na trh a o změně některých souvisejících zákonů, ve znění zákona č. 186/2004 Sb., a některé

Více

Rozdílová tabulka k návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 119/2002 Sb., o zbraních, ve znění pozdějších předpisů, s legislativou EU

Rozdílová tabulka k návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 119/2002 Sb., o zbraních, ve znění pozdějších předpisů, s legislativou EU Rozdílová tabulka k návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 119/2002 Sb., o zbraních, ve znění pozdějších předpisů, s legislativou EU Návrh zákona, kterým se mění zákon č. 119/2002 Sb., o zbraních, ve znění

Více

ŽIVNOSTI VÁZANÉ (K 23 a 24)

ŽIVNOSTI VÁZANÉ (K 23 a 24) Části platného znění zákona č. 455/1991 Sb., o živnostenském podnikání (živnostenský zákon), ve znění zákona č. 231/1992 Sb., zákona č. 591/1992 Sb., zákona č. 600/1992 Sb., zákona č. 273/1993 Sb., zákona

Více

Žádost o koncesi pro právnické osoby se sídlem na území České republiky (Česká právnická osoba)

Žádost o koncesi pro právnické osoby se sídlem na území České republiky (Česká právnická osoba) Žádost o koncesi pro právnické osoby se sídlem na území České republiky (Česká právnická osoba) Živností je ve smyslu 2 živnostenského zákona soustavná činnost provozovaná samostatně, vlastním jménem,

Více

Správní odbor a obecní živnostenský úřad

Správní odbor a obecní živnostenský úřad Správní odbor a obecní živnostenský úřad Vedoucí odboru Oddělení matriky Oddělení evidence obyvatel, občanských průkazů a cestovních dokladů vedoucí oddělení Oddělení přestupkové Oddělení obecní živnostenský

Více

(3) Toto nařízení se nevztahuje na výbušniny, které jsou nabývány od výrobce s vyloučením distributora

(3) Toto nařízení se nevztahuje na výbušniny, které jsou nabývány od výrobce s vyloučením distributora Strana 1882 Sbírka zákonů č. 97 / 2016 Částka 40 97 NAŘÍZENÍ VLÁDY ze dne 16. března 2016 o technických požadavcích na výbušniny Vláda nařizuje podle 4 zákona č. 90/2016 Sb., o posuzování shody stanovených

Více

10. funkční období. Návrh zákona o Úřadu pro přístup k dopravní infrastruktuře. (Navazuje na sněmovní tisk č. 609 ze 7. volebního období PS PČR)

10. funkční období. Návrh zákona o Úřadu pro přístup k dopravní infrastruktuře. (Navazuje na sněmovní tisk č. 609 ze 7. volebního období PS PČR) 319 10. funkční období 319 Návrh zákona o Úřadu pro přístup k dopravní infrastruktuře (Navazuje na sněmovní tisk č. 609 ze 7. volebního období PS PČR) Lhůta pro projednání Senátem uplyne 27. srpna 2016

Více

35a. Ztráta dobré pověsti. (1) Podnikatel v silniční dopravě provozované velkými vozidly nebo odpovědný zástupce ztrácí dobrou pověst, pokud

35a. Ztráta dobré pověsti. (1) Podnikatel v silniční dopravě provozované velkými vozidly nebo odpovědný zástupce ztrácí dobrou pověst, pokud 35a Ztráta dobré pověsti (1) Podnikatel v silniční dopravě provozované velkými vozidly nebo odpovědný zástupce ztrácí dobrou pověst, pokud a) se nepovažuje za bezúhonného podle živnostenského zákona, nebo

Více

Žádost o koncesi pro právnické osoby, které nemají sídlo na území ČR, EU, EHP a Švýcarska (Zahraniční právnická osoba)

Žádost o koncesi pro právnické osoby, které nemají sídlo na území ČR, EU, EHP a Švýcarska (Zahraniční právnická osoba) Žádost o koncesi pro právnické osoby, které nemají sídlo na území ČR, EU, EHP a Švýcarska (Zahraniční právnická osoba) Živností je ve smyslu 2 živnostenského zákona soustavná činnost provozovaná samostatně,

Více

6. Souhlas k užívání taxistanoviště je vydáván pro řidiče na základě žádosti podané žadatelem, jejíž součástí je

6. Souhlas k užívání taxistanoviště je vydáván pro řidiče na základě žádosti podané žadatelem, jejíž součástí je Kontrolní otázky podle obecně závazné vyhlášky č. 3/2012 Sb. HMP, kterou se vydává Provozní řád a stanoví podmínky užívání stanovišť taxislužby zřízených na místních komunikacích ve vlastnictví hlavního

Více

Ustanovení ukončení odpovědného zástupce

Ustanovení ukončení odpovědného zástupce Ustanovení ukončení odpovědného zástupce 03. Pojmenování (název) životní situace Provozování živnosti prostřednictvím odpovědného zástupce dle 11 živnostenského zákona 4. Základní informace k životní situaci

Více

153/1994 Sb. ZÁKON. ze dne 7. července 1994. o zpravodajských službách České republiky. Úvodní ustanovení

153/1994 Sb. ZÁKON. ze dne 7. července 1994. o zpravodajských službách České republiky. Úvodní ustanovení 153/1994 Sb. ZÁKON ze dne 7. července 1994 o zpravodajských službách České republiky Změna: 118/1995 Sb. Změna: 53/2004 Sb. Změna: 290/2005 Sb. Změna: 530/2005 Sb. Změna: 342/2006 Sb. Změna: 80/2006 Sb.

Více

Žádost o koncesi pro právnické osoby se sídlem na území České republiky (Česká právnická osoba)

Žádost o koncesi pro právnické osoby se sídlem na území České republiky (Česká právnická osoba) Žádost o koncesi pro právnické osoby se sídlem na území České republiky (Česká právnická osoba) Živností je ve smyslu 2 živnostenského zákona soustavná činnost provozovaná samostatně, vlastním jménem,

Více

Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky:

Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky: Strana 2159 229 ZÁKON ze dne 20. června 2013 o nakládání s některými věcmi využitelnými k obranným a bezpečnostním účelům na území České republiky (zákon o nakládání s bezpečnostním materiálem) Parlament

Více

Ing. Martin Kruczek L 8 POŽADAVKY NA ODBORNOU KVALIFIKACI (VYHL. Č. 298/2005 SB.)

Ing. Martin Kruczek L 8 POŽADAVKY NA ODBORNOU KVALIFIKACI (VYHL. Č. 298/2005 SB.) Ing. Martin Kruczek L 8 POŽADAVKY NA ODBORNOU KVALIFIKACI (VYHL. Č. 298/2005 SB.) Novelizace prováděcího právního předpisu k zákonu č. 61/ 1988 Sb., o hornické činnosti, výbušninách a o státní báňské správě,

Více

SBÍRKA PŘEDPISŮ ČESKÉ REPUBLIKY PROFIL PŘEDPISU: Odkaz na návrh zákona a důvodovou zprávu na webu Poslanecké sněmovny, Sněmovní tisk č.

SBÍRKA PŘEDPISŮ ČESKÉ REPUBLIKY PROFIL PŘEDPISU: Odkaz na návrh zákona a důvodovou zprávu na webu Poslanecké sněmovny, Sněmovní tisk č. Ročník 2016 SBÍRKA PŘEDPISŮ ČESKÉ REPUBLIKY PROFIL PŘEDPISU: Titul předpisu: Zákon o Úřadu pro přístup k dopravní infrastruktuře Citace: 320/2016 Sb. Částka: 125/2016 Sb. Na straně (od-do): 4869-4871 Rozeslána

Více

Ohlášení živnosti volné pro právnické osoby se sídlem na území České republiky (Česká právnická osoba)

Ohlášení živnosti volné pro právnické osoby se sídlem na území České republiky (Česká právnická osoba) Ohlášení živnosti volné pro právnické osoby se sídlem na území České republiky (Česká právnická osoba) Živností je ve smyslu 2 živnostenského zákona soustavná činnost provozovaná samostatně, vlastním jménem,

Více

Kdo je oprávněn podat žádost o koncesi?

Kdo je oprávněn podat žádost o koncesi? Žádost o koncesi pro fyzické osoby, které nemají bydliště na území České republiky (Zahraniční fyzická osoba občan členského států EU, EHP a Švýcarska) Živností je ve smyslu 2 živnostenského zákona soustavná

Více

1 Předmět úpravy. a) vývoz a dovoz vojenského materiálu podle jiného právního předpisu 2),

1 Předmět úpravy. a) vývoz a dovoz vojenského materiálu podle jiného právního předpisu 2), Úplné znění zákona, kterým se mění zákon č. 229/2013 Sb., o nakládání s některými věcmi využitelnými k obranným a bezpečnostním účelům na území České republiky (zákon o nakládání s bezpečnostním materiálem)

Více

ODBORNÁ ZPŮSOBILOST NA PYROTECHNICKÉ VÝROBKY. Český úřad pro zkoušení zbraní a střeliva Jilmová 759/12 130 00 Praha 3 Žižkov www.cuzzs.

ODBORNÁ ZPŮSOBILOST NA PYROTECHNICKÉ VÝROBKY. Český úřad pro zkoušení zbraní a střeliva Jilmová 759/12 130 00 Praha 3 Žižkov www.cuzzs. ODBORNÁ ZPŮSOBILOST NA PYROTECHNICKÉ VÝROBKY Český úřad pro zkoušení zbraní a střeliva Jilmová 759/12 130 00 Praha 3 Žižkov www.cuzzs.cz 1. Odborná způsobilost dle práva ES SMĚRNICE EVROPSKÉHO PARLAMENTU

Více

Ohlášení živnosti volné pro právnické osoby, které nemají sídlo na území ČR, EU, EHP a Švýcarska (Zahraniční právnické osoba)

Ohlášení živnosti volné pro právnické osoby, které nemají sídlo na území ČR, EU, EHP a Švýcarska (Zahraniční právnické osoba) Ohlášení živnosti volné pro právnické osoby, které nemají sídlo na území ČR, EU, EHP a Švýcarska (Zahraniční právnické osoba) Živností je ve smyslu 2 živnostenského zákona soustavná činnost provozovaná

Více

Ohlášení živnosti volné pro právnické osoby se sídlem na území České republiky (Česká právnická osoba)

Ohlášení živnosti volné pro právnické osoby se sídlem na území České republiky (Česká právnická osoba) Ohlášení živnosti volné pro právnické osoby se sídlem na území České republiky (Česká právnická osoba) Živností je ve smyslu 2 živnostenského zákona soustavná činnost provozovaná samostatně, vlastním jménem,

Více

Žádost o koncesi pro právnické osoby se sídlem na území České republiky (Česká právnická osoba)

Žádost o koncesi pro právnické osoby se sídlem na území České republiky (Česká právnická osoba) Žádost o koncesi pro právnické osoby se sídlem na území České republiky (Česká právnická osoba) Živností je ve smyslu 2 živnostenského zákona soustavná činnost provozovaná samostatně, vlastním jménem,

Více

Výkon sociálně-právní ochrany pověřenými osobami

Výkon sociálně-právní ochrany pověřenými osobami Výkon sociálně-právní ochrany pověřenými osobami (1) Pověřené osoby poskytují sociálně-právní ochranu na základě rozhodnutí o pověření k výkonu takové činnosti (dále jen "pověření"). (2) Pověřené osoby

Více

215/2004 Sb. ZÁKON. ze dne 2. dubna o úpravě některých vztahů v oblasti veřejné podpory a o změně zákona o podpoře výzkumu a vývoje

215/2004 Sb. ZÁKON. ze dne 2. dubna o úpravě některých vztahů v oblasti veřejné podpory a o změně zákona o podpoře výzkumu a vývoje 215/2004 Sb. ZÁKON ze dne 2. dubna 2004 o úpravě některých vztahů v oblasti veřejné podpory a o změně zákona o podpoře výzkumu a vývoje Změna: 109/2009 Sb. Změna: 109/2009 Sb. (část) Změna: 109/2009 Sb.

Více

INFORMACE PRO VEŘEJNÉ FUNKCIONÁŘE ÚZEMNÍCH SAMOSPRÁVNÝCH CELKŮ

INFORMACE PRO VEŘEJNÉ FUNKCIONÁŘE ÚZEMNÍCH SAMOSPRÁVNÝCH CELKŮ INFORMACE PRO VEŘEJNÉ FUNKCIONÁŘE ÚZEMNÍCH SAMOSPRÁVNÝCH CELKŮ Tato informace slouží pro veřejné funkcionáře územních samosprávných celků, tj. obcí a krajů za účelem stručného přehledu o právní úpravě,

Více

Ohlášení živnosti vázané pro právnické osoby se sídlem v některém z členských států EU, EHP a Švýcarska (Zahraniční právnická osoba se sídlem v EU)

Ohlášení živnosti vázané pro právnické osoby se sídlem v některém z členských států EU, EHP a Švýcarska (Zahraniční právnická osoba se sídlem v EU) Ohlášení živnosti vázané pro právnické osoby se sídlem v některém z členských států EU, EHP a Švýcarska (Zahraniční právnická osoba se sídlem v EU) Živností je ve smyslu 2 živnostenského zákona soustavná

Více

Ohlášení živnosti vázané pro právnické osoby se sídlem na území České republiky (Česká právnická osoba)

Ohlášení živnosti vázané pro právnické osoby se sídlem na území České republiky (Česká právnická osoba) Ohlášení živnosti vázané pro právnické osoby se sídlem na území České republiky (Česká právnická osoba) Živností je ve smyslu 2 živnostenského zákona soustavná činnost provozovaná samostatně, vlastním

Více

Zadávací dokumentace k nadlimitní veřejné zakázce DÍL 2. POŽADAVKY NA KVALIFIKACI DODAVATELŮ

Zadávací dokumentace k nadlimitní veřejné zakázce DÍL 2. POŽADAVKY NA KVALIFIKACI DODAVATELŮ Zadávací dokumentace k nadlimitní veřejné zakázce DÍL 2. POŽADAVKY NA KVALIFIKACI DODAVATELŮ ZVÝŠENÍ KVALITY NÁVAZNÉ PÉČE - LŮŽKA VZ005 dle zákona č. 134/2016 Sb., o zadávání veřejných zakázek (dále jen

Více

Všeobecnými podmínkami provozování živnosti fyzickými osobami jsou:

Všeobecnými podmínkami provozování živnosti fyzickými osobami jsou: Ohlášení živnosti volné pro fyzické osoby, které nemají bydliště na území České republiky (Zahraniční fyzická osoba občan členského států EU, EHP a Švýcarska) Živností je ve smyslu 2 živnostenského zákona

Více

Ohlášení živnosti vázané pro právnické osoby se sídlem v některém z členských států EU, EHP a Švýcarska (Zahraniční právnická osoba se sídlem v EU)

Ohlášení živnosti vázané pro právnické osoby se sídlem v některém z členských států EU, EHP a Švýcarska (Zahraniční právnická osoba se sídlem v EU) Ohlášení živnosti vázané pro právnické osoby se sídlem v některém z členských států EU, EHP a Švýcarska (Zahraniční právnická osoba se sídlem v EU) Živností je ve smyslu 2 živnostenského zákona soustavná

Více

Ohlášení řemeslné živnosti pro právnické osoby, které nemají sídlo na území ČR, EU, EHP a Švýcarska (Zahraniční právnická osoba)

Ohlášení řemeslné živnosti pro právnické osoby, které nemají sídlo na území ČR, EU, EHP a Švýcarska (Zahraniční právnická osoba) Ohlášení řemeslné živnosti pro právnické osoby, které nemají sídlo na území ČR, EU, EHP a Švýcarska (Zahraniční právnická osoba) Živností je ve smyslu 2 živnostenského zákona soustavná činnost provozovaná

Více

7. Souhlas k užívání taxistanoviště je vydáván pro řidiče na základě žádosti podané žadatelem, jejíž a) výpis z evidenční karty řidiče, který nesmí bý

7. Souhlas k užívání taxistanoviště je vydáván pro řidiče na základě žádosti podané žadatelem, jejíž a) výpis z evidenční karty řidiče, který nesmí bý Kontrolní otázky podle obecně závazné vyhlášky č. 3/2012 Sb. HMP, kterou se vydává Provozní řád a stanoví podmínky užívání stanovišť taxislužby zřízených na místních komunikacích ve vlastnictví hlavního

Více

Ohlášení živnosti volné pro právnické osoby se sídlem v některém z členských států EU, EHP a Švýcarska (Zahraniční právnická osoba se sídlem v EU)

Ohlášení živnosti volné pro právnické osoby se sídlem v některém z členských států EU, EHP a Švýcarska (Zahraniční právnická osoba se sídlem v EU) Ohlášení živnosti volné pro právnické osoby se sídlem v některém z členských států EU, EHP a Švýcarska (Zahraniční právnická osoba se sídlem v EU) Živností je ve smyslu 2 živnostenského zákona soustavná

Více

ZÁKON ze dne 2008, kterým se mění zákon č. 159/2006 Sb., o střetu zájmů ČÁST PRVNÍ. Čl. I Změna zákona o střetu zájmů

ZÁKON ze dne 2008, kterým se mění zákon č. 159/2006 Sb., o střetu zájmů ČÁST PRVNÍ. Čl. I Změna zákona o střetu zájmů ZÁKON ze dne 2008, kterým se mění zákon č. 159/2006 Sb., o střetu zájmů Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky: ČÁST PRVNÍ Čl. I Změna zákona o střetu zájmů Zákon č. 159/2006 Sb., o střetu

Více

1 Předmět úpravy Tento zákon upravuje v návaznosti na přímo použitelný předpis Evropských společenství 1 ) (dále jen nařízení

1 Předmět úpravy Tento zákon upravuje v návaznosti na přímo použitelný předpis Evropských společenství 1 ) (dále jen nařízení Strana 560 Sbírka zákonů č. 38 / 2008 Částka 11 38 ZÁKON ze dne 17. ledna 2008 o vývozu a dovozu zboží, které by mohlo být použito pro výkon trestu smrti, mučení nebo jiné kruté, nelidské či ponižující

Více

ZADÁVACÍ DOKUMENTACE SVAZEK 2

ZADÁVACÍ DOKUMENTACE SVAZEK 2 Příloha č. 1M materiálu k bodu č. programu ZADÁVACÍ DOKUMENTACE pro otevřené řízení podle zákona č.134/2016 Sb. o zadávání veřejných zakázek, ve znění pozdějších předpisů pro nadlimitní veřejnou zakázku

Více

Ohlášení živnosti vázané pro fyzické osoby s bydlištěm na území České republiky (Česká fyzická osoba)

Ohlášení živnosti vázané pro fyzické osoby s bydlištěm na území České republiky (Česká fyzická osoba) Ohlášení živnosti vázané pro fyzické osoby s bydlištěm na území České republiky (Česká fyzická osoba) Živností je ve smyslu 2 živnostenského zákona soustavná činnost provozovaná samostatně, vlastním jménem,

Více

Ohlášení živnosti volné pro právnické osoby, které nemají sídlo na území ČR, EU, EHP a Švýcarska (Zahraniční právnická osoba)

Ohlášení živnosti volné pro právnické osoby, které nemají sídlo na území ČR, EU, EHP a Švýcarska (Zahraniční právnická osoba) Ohlášení živnosti volné pro právnické osoby, které nemají sídlo na území ČR, EU, EHP a Švýcarska (Zahraniční právnická osoba) Živností je ve smyslu 2 živnostenského zákona soustavná činnost provozovaná

Více

Ohlášení živnosti volné pro právnické osoby se sídlem na území České republiky (Česká právnická osoba)

Ohlášení živnosti volné pro právnické osoby se sídlem na území České republiky (Česká právnická osoba) Ohlášení živnosti volné pro právnické osoby se sídlem na území České republiky (Česká právnická osoba) Živností je ve smyslu 2 živnostenského zákona soustavná činnost provozovaná samostatně, vlastním jménem,

Více

ZÁKON č. 38/2008 Sb.,

ZÁKON č. 38/2008 Sb., Pracovní verze úplného znění zákona č. 38/2008 Sb. (včetně vyznačení změn provedených zákonem č. 183/2017 Sb., kterým se mění některé zákony v souvislosti s přijetím zákona o odpovědnosti za přestupky

Více

Zákon č. 174/1968 Sb.

Zákon č. 174/1968 Sb. Zákon č. 174/1968 Sb. PŘEDSEDA VLÁDY vyhlašuje úplné znění zákona č. 174/1968 Sb., o státním odborném dozoru nad bezpečností práce, jak vyplývá ze změn provedených zákonem č. 575/1990 Sb., zákonem č. 159/1992

Více

Ohlášení živnosti vázané pro právnické osoby se sídlem na území České republiky (Česká právnická osoba)

Ohlášení živnosti vázané pro právnické osoby se sídlem na území České republiky (Česká právnická osoba) Ohlášení živnosti vázané pro právnické osoby se sídlem na území České republiky (Česká právnická osoba) Živností je ve smyslu 2 živnostenského zákona soustavná činnost provozovaná samostatně, vlastním

Více

ZADÁVACÍ DOKUMENTACE. Nemocnice Kyjov dodávka vybavení pro endoskopii SVAZEK 2

ZADÁVACÍ DOKUMENTACE. Nemocnice Kyjov dodávka vybavení pro endoskopii SVAZEK 2 ZADÁVACÍ DOKUMENTACE pro otevřené řízení podle zákona č.134/2016 Sb. o zadávání veřejných zakázek, ve znění pozdějších předpisů pro nadlimitní veřejnou zakázku na dodávky Nemocnice Kyjov dodávka vybavení

Více

153/1994 Sb. ZÁKON. ze dne 7. července 1994. o zpravodajských službách České republiky. Úvodní ustanovení

153/1994 Sb. ZÁKON. ze dne 7. července 1994. o zpravodajských službách České republiky. Úvodní ustanovení 153/1994 Sb. ZÁKON ze dne 7. července 1994 o zpravodajských službách České republiky Změna: 118/1995 Sb. Změna: 53/2004 Sb. Změna: 290/2005 Sb. Změna: 530/2005 Sb. Změna: 342/2006 Sb. Změna: 80/2006 Sb.

Více

Ohlášení živnosti volné pro právnické osoby se sídlem na území České republiky (Česká právnická osoba)

Ohlášení živnosti volné pro právnické osoby se sídlem na území České republiky (Česká právnická osoba) Ohlášení živnosti volné pro právnické osoby se sídlem na území České republiky (Česká právnická osoba) Živností je ve smyslu 2 živnostenského zákona soustavná činnost provozovaná samostatně, vlastním jménem,

Více

Žádost o koncesi pro právnické osoby s bydlištěm na území České republiky (Česká právnická osoba)

Žádost o koncesi pro právnické osoby s bydlištěm na území České republiky (Česká právnická osoba) Žádost o koncesi pro právnické osoby s bydlištěm na území České republiky (Česká právnická osoba) Živností je ve smyslu 2 živnostenského zákona soustavná činnost provozovaná samostatně, vlastním jménem,

Více

Prokázání odborné způsobilosti není podmínkou provozování volné živnosti. Provozování volné živnosti je podmíněno ohlášením.

Prokázání odborné způsobilosti není podmínkou provozování volné živnosti. Provozování volné živnosti je podmíněno ohlášením. Ohlášení živnosti volné pro fyzické osoby, které nemají bydliště na území České republiky (Zahraniční fyzická osoba občan členského států EU, EHP a Švýcarska) Živností je ve smyslu 2 živnostenského zákona

Více

Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky:

Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky: Strana 3066 Sbírka zákonů č. 259 / 2014 259 ZÁKON ze dne 22. října 2014 o prekurzorech výbušnin a o změně zákona č. 634/2004 Sb., o správních poplatcích, ve znění pozdějších předpisů (zákon o prekurzorech

Více

ZÁKLADNÍ USTANOVENÍ. 1 Předmět úpravy

ZÁKLADNÍ USTANOVENÍ. 1 Předmět úpravy Úplné znění zákona č. 61/1988 Sb., o hornické činnosti, výbušninách a o státní báňské správě, jak vyplývá ze změn provedených zákonem č. 425/1990 Sb., zákonem č. 542/1991 Sb., zákonem č. 169/1993 Sb.,

Více

Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky:

Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky: 229/2013 Sb. ZÁKON ze dne 20. června 2013 o nakládání s některými věcmi využitelnými k obranným a bezpečnostním účelům na území České republiky (zákon o nakládání s bezpečnostním materiálem) ve znění zákonů

Více

NÁVRH ZÁKONA o KYBERNETICKÉ BEZPEČNOSTI. JUDr. Radomír Valica ředitel odboru právního a legislativního NBÚ 3. října 2013, Praha

NÁVRH ZÁKONA o KYBERNETICKÉ BEZPEČNOSTI. JUDr. Radomír Valica ředitel odboru právního a legislativního NBÚ 3. října 2013, Praha NÁVRH ZÁKONA o KYBERNETICKÉ BEZPEČNOSTI JUDr. Radomír Valica ředitel odboru právního a legislativního NBÚ 3. října 2013, Praha Převzetí gesce nad problematikou kybernetické bezpečnosti bezpečnosti, jako

Více

MĚSTSKÝ ÚŘAD VIZOVICE odbor Obecní živnostenský úřad Masarykovo nám. 1007, Vizovice

MĚSTSKÝ ÚŘAD VIZOVICE odbor Obecní živnostenský úřad Masarykovo nám. 1007, Vizovice MĚSTSKÝ ÚŘAD VIZOVICE odbor Obecní živnostenský úřad Masarykovo nám. 1007, 763 12 Vizovice VÝROČNÍ ZPRÁVA O ČINNOSTI ODBORU OBECNÍ ŽIVNOSTENSKÝ ÚŘAD VIZOVICE ZA ROK 2017 Leden 2018 PŘEDKLÁDÁ: Ing. David

Více

Živnostenský úřad města Brna

Živnostenský úřad města Brna Živnostenský úřad města Brna 1 - zajišťuje komplexní výkon státní správy na úseku živnostenského podnikání v rozsahu stanoveném 2 zákona č. 570/1991 Sb., o živnostenských úřadech, v platném, a zákonem

Více

elektronickým podpisem). Dále je možné ohlášení podat osobně prostřednictvím kontaktního místa veřejné správy (Czech POINTu).

elektronickým podpisem). Dále je možné ohlášení podat osobně prostřednictvím kontaktního místa veřejné správy (Czech POINTu). Ohlášení živnosti vázané pro fyzické osoby s bydlištěm mimo území České republiky (Zahraniční fyzická osoba kromě občanů členských států EU, EHP a Švýcarska) Živností je ve smyslu 2 živnostenského zákona

Více

OBSAH. Seznam použitých zkratek... XIII Předmluva...XVII O autorech... XXI Úvod... XXIII

OBSAH. Seznam použitých zkratek... XIII Předmluva...XVII O autorech... XXI Úvod... XXIII OBSAH Seznam použitých zkratek............................................ XIII Předmluva........................................................XVII O autorech........................................................

Více

Doklady prokazující odbornou způsobilost (uvedené výše) mohou být nahrazeny doklady o:

Doklady prokazující odbornou způsobilost (uvedené výše) mohou být nahrazeny doklady o: Ohlášení řemeslné živnosti pro fyzické osoby s bydlištěm mimo území České republiky (Zahraniční fyzická osoba kromě občanů členských států EU, EHP a Švýcarska) Živností je ve smyslu 2 živnostenského zákona

Více

letiště Ruzyně SLS/OLS čárový kód podání 160 08 PRAHA 6 ODDĚLENÍ LETIŠŤ Ž Á D O S T O P O V O L E N Í P R O V O Z O V A T [POA] H E L I P O R T

letiště Ruzyně SLS/OLS čárový kód podání 160 08 PRAHA 6 ODDĚLENÍ LETIŠŤ Ž Á D O S T O P O V O L E N Í P R O V O Z O V A T [POA] H E L I P O R T letiště Ruzyně SLS/OLS čárový kód podání 160 08 PRAHA 6 ODDĚLENÍ LETIŠŤ žadatel č.j... Ž Á D O S T O P O V O L E N Í P R O V O Z O V A T [POA] H E L I P O R T podle ustanovení 30 zákona č. 49/1997 Sb.,

Více

Odborné vzdělávání zaměstnanců NÚKIB v oblasti kybernetické bezpečnosti

Odborné vzdělávání zaměstnanců NÚKIB v oblasti kybernetické bezpečnosti Příloha č. 2 dokumentace zadávacího řízení na uzavření rámcové dohody - Kvalifikační dokumentace Název zadávacího řízení: Odborné vzdělávání zaměstnanců NÚKIB v oblasti kybernetické bezpečnosti Dokumentace

Více

Příloha č. 2 dokumentace zadávacího řízení - Kvalifikační dokumentace

Příloha č. 2 dokumentace zadávacího řízení - Kvalifikační dokumentace Příloha č. 2 dokumentace zadávacího řízení - Kvalifikační dokumentace Název veřejné zakázky: Centrální dodávka zemního plynu pro Jihomoravský kraj a pro příspěvkové organizace zřizované Jihomoravským krajem,

Více

215/2004 Sb. ZÁKON. ze dne 2. dubna o úpravě některých vztahů v oblasti veřejné podpory a o změně zákona o podpoře výzkumu a vývoje ČÁST PRVNÍ

215/2004 Sb. ZÁKON. ze dne 2. dubna o úpravě některých vztahů v oblasti veřejné podpory a o změně zákona o podpoře výzkumu a vývoje ČÁST PRVNÍ 215/2004 Sb. ZÁKON ze dne 2. dubna 2004 o úpravě některých vztahů v oblasti veřejné podpory a o změně zákona o podpoře výzkumu a vývoje Změna: 109/2009 Sb. Změna: 109/2009 Sb. (část) Změna: 109/2009 Sb.

Více

310/2006 Sb. ZÁKON ze dne 23. května 2006 ČÁST PRVNÍ HLAVA I ZÁKLADNÍ USTANOVENÍ. 1 Předmět úpravy

310/2006 Sb. ZÁKON ze dne 23. května 2006 ČÁST PRVNÍ HLAVA I ZÁKLADNÍ USTANOVENÍ. 1 Předmět úpravy 310/2006 Sb. ZÁKON ze dne 23. května 2006 o nakládání s některými věcmi využitelnými k obranným a bezpečnostním účelům na území České republiky a o změně některých dalších zákonů (zákon o nakládání s bezpečnostním

Více

Žádost o koncesi pro fyzické osoby s bydlištěm mimo území České republiky (Zahraniční fyzická osoba kromě občanů členských států EU, EHP a Švýcarska)

Žádost o koncesi pro fyzické osoby s bydlištěm mimo území České republiky (Zahraniční fyzická osoba kromě občanů členských států EU, EHP a Švýcarska) Žádost o koncesi pro fyzické osoby s bydlištěm mimo území České republiky (Zahraniční fyzická osoba kromě občanů členských států EU, EHP a Švýcarska) Živností je ve smyslu 2 živnostenského zákona soustavná

Více

Jakým způsobem můžete podat žádost o koncesi? Na kterém živnostenském úřadu můžete žádost podat?

Jakým způsobem můžete podat žádost o koncesi? Na kterém živnostenském úřadu můžete žádost podat? Žádost o koncesi pro fyzické osoby, které nemají bydliště na území České republiky (Zahraniční fyzická osoba kromě občanů členských států EU, EHP a Švýcarska) Živností je ve smyslu 2 živnostenského zákona

Více

Dotazník k posouzení vedoucí osoby provozovatele platebního systému s neodvolatelností zúčtování a jiných osob

Dotazník k posouzení vedoucí osoby provozovatele platebního systému s neodvolatelností zúčtování a jiných osob Příloha č. 3 k vyhlášce č. 140/2011 Sb. VZOR Dotazník k posouzení vedoucí osoby provozovatele platebního systému s neodvolatelností zúčtování a jiných osob 1. Identifikace osoby Jméno/jména a příjmení

Více

Seznam právních předpisů z oblasti jaderné energie, ionizujícího záření a předpisy související

Seznam právních předpisů z oblasti jaderné energie, ionizujícího záření a předpisy související Seznam právních předpisů z oblasti jaderné energie, ionizujícího záření a předpisy související ke dni 18.6.2001 I. Atomový zákon a prováděcí předpisy k němu a) atomový zákon 1. Zákon č. 18/1997 Sb., o

Více

Kdo může ohlásit vázanou živnost?

Kdo může ohlásit vázanou živnost? Ohlášení živnosti vázané pro fyzické osoby, které nemají bydliště na území České republiky (Zahraniční fyzická osoba občan členského států EU, EHP a Švýcarska) Živností je ve smyslu 2 živnostenského zákona

Více

Oznámení o vyhlášení výběrového řízení

Oznámení o vyhlášení výběrového řízení Oznámení o vyhlášení výběrového řízení Město Kolín zastoupené tajemnicí Městského úřadu Kolín v souladu se zákonem č. 312/2002 Sb., o úřednících územních samosprávných celků a o změně některých zákonů,

Více

Žádost o koncesi pro fyzické osoby s bydlištěm mimo území České republiky (Zahraniční fyzická osoba občan členského států EU, EHP a Švýcarska)

Žádost o koncesi pro fyzické osoby s bydlištěm mimo území České republiky (Zahraniční fyzická osoba občan členského států EU, EHP a Švýcarska) Žádost o koncesi pro fyzické osoby s bydlištěm mimo území České republiky (Zahraniční fyzická osoba občan členského států EU, EHP a Švýcarska) Živností je ve smyslu 2 živnostenského zákona soustavná činnost

Více

I. SPRÁVNÍ ORGÁN II. ŽADATEL 1/

I. SPRÁVNÍ ORGÁN II. ŽADATEL 1/ Žádost o předchozí souhlas k výkonu funkce vedoucí osoby podle zákona č. 256/2004 Sb., o podnikání na kapitálovém trhu, ve znění pozdějších předpisů, podle zákona č. 189/2004 Sb., o kolektivním investování,

Více

Žádost o koncesi pro fyzické osoby s bydlištěm na území České republiky (Česká fyzická osoba)

Žádost o koncesi pro fyzické osoby s bydlištěm na území České republiky (Česká fyzická osoba) Žádost o koncesi pro fyzické osoby s bydlištěm na území České republiky (Česká fyzická osoba) Živností je ve smyslu 2 živnostenského zákona soustavná činnost provozovaná samostatně, vlastním jménem, na

Více

Jak ohlásit živnost? Na kterém živnostenském úřadu se ohlášení podá? Jaké doklady předkládá ohlašovatel živnostenskému úřadu při ohlášení živnosti?

Jak ohlásit živnost? Na kterém živnostenském úřadu se ohlášení podá? Jaké doklady předkládá ohlašovatel živnostenskému úřadu při ohlášení živnosti? Ohlášení živnosti vázané pro fyzické osoby, které nemají bydliště na území České republiky (Zahraniční fyzická osoba kromě občanů členských států EU, EHP a Švýcarska) Živností je ve smyslu 2 živnostenského

Více

10. funkční období. (Navazuje na sněmovní tisk č. 380 ze 7. volebního období PS PČR) Lhůta pro projednání Senátem uplyne 26.

10. funkční období. (Navazuje na sněmovní tisk č. 380 ze 7. volebního období PS PČR) Lhůta pro projednání Senátem uplyne 26. 98 10. funkční období 98 Návrh zákona, kterým se mění zákon č. 158/2000 Sb., o vyhledávání, průzkumu a těžbě nerostných zdrojů z mořského dna za hranicemi pravomocí států a o změně některých zákonů, ve

Více

Ohlášení živnosti volné pro fyzické osoby s bydlištěm na území České republiky (Česká fyzická osoba)

Ohlášení živnosti volné pro fyzické osoby s bydlištěm na území České republiky (Česká fyzická osoba) Ohlášení živnosti volné pro fyzické osoby s bydlištěm na území České republiky (Česká fyzická osoba) Živností je ve smyslu 2 živnostenského zákona soustavná činnost provozovaná samostatně, vlastním jménem,

Více

5. u podnikající zahraniční fyzické osoby doklad prokazující oprávnění k podnikání nebo doklad obdobného charakteru.

5. u podnikající zahraniční fyzické osoby doklad prokazující oprávnění k podnikání nebo doklad obdobného charakteru. Strana 238 Sbírka zákonů č. 30 / 2012 30 VYHLÁŠKA ze dne 16. ledna 2012 o náležitostech žádostí o schválení jmenování, volby, jiného ustanovení do funkce a odvolání orgánů nezávislého provozovatele přepravní

Více

Ohlášení živnosti vázané pro fyzické osoby s bydlištěm mimo území České republiky (Zahraniční fyzická osoba občan členského státu EU, EHP a Švýcarska)

Ohlášení živnosti vázané pro fyzické osoby s bydlištěm mimo území České republiky (Zahraniční fyzická osoba občan členského státu EU, EHP a Švýcarska) Ohlášení živnosti vázané pro fyzické osoby s bydlištěm mimo území České republiky (Zahraniční fyzická osoba občan členského státu EU, EHP a Švýcarska) Živností je ve smyslu 2 živnostenského zákona soustavná

Více

Šablona životních situací MPO MS Word

Šablona životních situací MPO MS Word 1. 2. 3. Ohlášení řemeslné živnosti pro právnické osoby se sídlem na území České republiky (Česká právnická osoba) 4. Živností je ve smyslu 2 živnostenského zákona soustavná činnost provozovaná samostatně,

Více

Ohlášení živnosti volné pro fyzické osoby s bydlištěm mimo území České republiky (Zahraniční fyzická osoba občan členského státu EU, EHP a Švýcarska)

Ohlášení živnosti volné pro fyzické osoby s bydlištěm mimo území České republiky (Zahraniční fyzická osoba občan členského státu EU, EHP a Švýcarska) Ohlášení živnosti volné pro fyzické osoby s bydlištěm mimo území České republiky (Zahraniční fyzická osoba občan členského státu EU, EHP a Švýcarska) Živností je ve smyslu 2 živnostenského zákona soustavná

Více

Novela zákona o silniční dopravě. Ministerstvo dopravy Ladislav Němec

Novela zákona o silniční dopravě. Ministerstvo dopravy Ladislav Němec Novela zákona o silniční dopravě Ministerstvo dopravy Ladislav Němec Novela zákona o silniční dopravě Silniční doprava nadále zůstane jedinou živností s názvem: silniční motorová doprava členit se bude

Více

Zákony pro lidi - Monitor změn (zdroj:

Zákony pro lidi - Monitor změn (zdroj: ROZDÍLOVÁ TABULKA Název: Návrh zákona, kterým se mění zákon č. 361/2000 Sb., o provozu na pozemních komunikacích a o změnách některých zákonů (zákon o silničním provozu), ve znění pozdějších předpisů,

Více

POLICEJNÍ PREZIDIUM ČESKÉ REPUBLIKY. První náměstek policejního prezidenta

POLICEJNÍ PREZIDIUM ČESKÉ REPUBLIKY. První náměstek policejního prezidenta POLICEJNÍ PREZIDIUM ČESKÉ REPUBLIKY První náměstek policejního prezidenta Příloha k č. j. PYRO-727-1/ČJ-2015-9400KR Základní právní úprava Směrnice Evropského parlamentu a Rady 2013/29/EU, o harmonizaci

Více

Česká národní rada se usnesla na tomto zákoně: ČÁST PRVNÍ Základní ustanovení. Předmět úpravy

Česká národní rada se usnesla na tomto zákoně: ČÁST PRVNÍ Základní ustanovení. Předmět úpravy 61/1988 Sb. ZÁKON České národní rady ze dne 21. dubna 1988 o hornické činnosti, výbušninách a o státní báňské správě ve znění zákonů č. 425/1990 Sb., č. 542/1991 Sb., č. 169/1993 Sb., č. 128/1999 Sb.,

Více

Předkladatel: Ministerstvo dopravy

Předkladatel: Ministerstvo dopravy ROZDÍLOVÁ TABULKA Název: Návrh zákona, kterým se mění zákon č. 361/2000 Sb., o provozu na pozemních komunikacích a o změnách některých zákonů (zákon o silničním provozu), ve znění pozdějších předpisů,

Více

č. 455/1991 Sb., o živnostenském č. 587/1992 Sb., o spotřebních Ministerstvo zemědělství zákon č. 61/1997 Sb., o lihu oboru zaměřeném

č. 455/1991 Sb., o živnostenském č. 587/1992 Sb., o spotřebních Ministerstvo zemědělství zákon č. 61/1997 Sb., o lihu oboru zaměřeném PŘÍLOHA č. 3 k zákonu č. 455/11 Sb. KONCESOVANÉ ŽIVNOSTI (K 26 a 27) Poznámka Orgán státní správy, který se vyjadřuje k žádosti o koncesi Podmínky, jejichž splnění se vyžaduje podle 27 odst. 3 Požadovaná

Více