Změnový list k Příručce pro příjemce platné od (verze č. 2)

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Změnový list k Příručce pro příjemce platné od 15. 4. 2009 (verze č. 2)"

Transkript

1 Změnový list k Příručce pro příjemce platné od (verze č. 2) Kapitola/strana Klíčové změny v textu oproti verzi předcházející Úvod/7; 4. odstavec Úvod/8; poslední odstavec Přidáno: Příjemce se musí řídit též dalšími pravidly, uvedenými v Metodických dopisech OP VK (viz Seznam relevantních kontaktů pro OP VK je uveden v příloze této Příručky pro příjemce. Nahrazeno: Seznam relevantních kontaktů pro OP VK je dostupný na webu MŠMT 1.1/9; 5. odstavec Odstraněno: je nutné, aby příjemce pracoval vždy s platným zněním daného dokumentu. 1.1/9; 5. odstavec Přidáno: V případě potřeby aktuálního řešení konkrétní záležitosti uvedené v Příručce pro příjemce může být vydán Metodický dopis, který tuto záležitost podrobně rozpracovává. 1.1/9; 6. odstavec Závazná je vždy ta verze jmenovaných dokumentů, která je platná v daném časovém období realizace projektu. Platnost začíná datem vydání aktualizovaného dokumentu a jeho zveřejnění, končí datem vydání nového aktualizovaného dokumentu. Znamená to tedy, že příjemce se vždy od okamžiku vydání řídí novou verzí dokumentu. Výtah změn aktuální Příručky pro příjemce oproti verzi předcházející je vždy zveřejňován na webových stránkách MŠMT spolu s aktuální Příručkou pro příjemce. Nahrazeno: Závazná je vždy ta verze jmenovaných dokumentů, která je uvedena v právním aktu.!!!!!!!!! 1.2/10; 1. odstavec Přidáno: Poskytovatelem podpory je buď MŠMT nebo v případě grantových projektů určený zprostředkující subjekt. 1.3/10; 2. odstavec Odstraněna nutnost Vyrozumění o schválení zasílat žadateli v elektronické formě. 1.3/10; 3. odrážka informaci o změnách v projektu doporučených výběrovou komisí (případná změna rozpočtu krácení) Nahrazeno: informaci o změnách v projektu požadovaných výběrovou komisí (případná změna rozpočtu krácení, úprava indikátorů a věcných aktivit) 1.3/11 Spojeny podkapitoly Grantový projekt a Individuální projekt do jedné podkapitoly Grantový projekt/individuální projekt Poznámka pod čarou/11 Část textu z původní podkapitoly přesunut do nové verze jako Poznámka pod čarou: V případě individuálních projektů zasílá žadatel tyto podklady v zalepené obálce s uvedením č.j. Vyrozumění a poznámkou NEOTVÍRAT na přední straně obálky

2 doporučeně na odbor CERA (MŠMT). Alternativně je možno doručit podklady osobně do podatelny MŠMT. V případě grantových projektů upravuje podmínky dodání poskytovatel. 1.4/11 Spojeny odstavce týkající se požadovaných dokumentů k podpisu právního aktu a to odstavec Grantový projekt a Individuální projekt do nového odstavce Grantový projekt/individuální projekt 1.4/12/b) Přidáno: Smlouva o partnerství smlouva musí být podepsána nejpozději současně s uzavřením právního aktu, pokud poskytovatel dotace nestanoví jinak. 1.4/d), bod 2), odrážka první/12 že výběrová komise doporučila upravit (krátit) rozpočet projektu nahrazeno: že výběrová komise podmínila doporučení projektu k financování úpravou (krácením) rozpočtu projektu 1.4/d), bod 2), odrážka druhá/12 Přidána celá odrážka ve znění: úprava rozpočtu projektu v návaznosti na požadavek poskytovatele dotace ohledně upřesnění jednotlivých položek/podpoložek rozpočtu či jejich uvedení do souladu s aktuálními pravidly OP VK (např. dodržení limitů jednotlivých kapitol rozpočtu). 1.4/d), bod 3)/12 Přidán bod 3) ve znění: změny ve vlastním projektu mající charakter podstatných či nepodstatných změn způsobené např. časovou prodlevou mezi podáním žádosti a zahájením realizace projektu. 1.4/e) Přidáno: bankovního účtu/podúčtu ověřená kopie smlouvy s bankou nebo formulář finanční identifikace potvrzený bankou. Dále přidáno: pokud banka neuzavírá s klientem smlouvu o zřízení účtu. 1.5/12 Spojeny odstavce týkající se přidělení finanční podpory a to odstavec Grantové projekty a Individuální projekty do nového odstavce Grantové projekty a Individuální projekty. 1.5/12 Odstraněno: Smluvními stranami jsou Zprostředkující subjekt, zastoupený oprávněnou osobou, a žadatel, tedy od tohoto okamžiku příjemce dotace. 1.5/13 Po převzetí smlouvy příjemce dotace smlouvu v závazné lhůtě (do 15 pracovních dnů) podepíše a předá zpět poskytovateli. Nahrazeno: Po převzetí smlouvy/opatření příjemce dotace smlouvu/opatření v závazné lhůtě (do 5 pracovních dnů) podepíše a předá zpět poskytovateli dotace.!!!!!!! 1.5/13 Přidáno: Po převzetí Rozhodnutí zašle příjemce do 10 pracovních dnů poskytovateli podpory Prohlášení příjemce dotace, které potvrzuje akceptaci daného právního aktu příjemcem.

3 1.5/13; poslední odstavec Přidáno: Přílohou Smlouvy/rozhodnutí/opatření jsou např.: monitorovací indikátory, schválená žádost o GP/IP, kopie smlouvy o zřízení účtu, předčíslí účtu6 nebo formulář finanční identifikace, kopie schválené žádosti o finanční podporu z OP VK, prohlášení o změnách v projektu včetně upraveného rozpočtu, prohlášení příjemce dotace, prohlášení o bezdlužnosti, prohlášení o velikosti podniku, případně doklad o čísle účtu zřizovatele příjemce. Dále může být přílohou Smlouva o partnerství, případně další přílohy. Odstraněno: limity mzdové regulace Poznámka pod čarou/13 Přidána poznámka pod čarou: 6 Platí pouze u IPn /13 Vypuštěna věta: Smlouva nabývá platnosti a účinnosti dnem podpisu oběma smluvními stranami /13 Za zahájení realizace Individuálního projektu je považován nejdříve datum akceptace /13 Příjemce (GP i IP) již není povinen zahájit práce na projektu ke dni, který je uveden v právním aktu jako den zahájení projektu /13 Upraveno: Výdaje projektu vzniklé a uhrazené před datem zahájení realizace projektu nebudou z OP VK hrazeny /14 Způsobilými výdaji jsou také i případně zálohové faktury viz kap /15 Upraveno: Poskytnuté zálohy a průběžné platby musejí být řádně vyúčtovány a prostředky nevyužité ve prospěch projektu do jeho ukončení musejí být do 20 pracovních dnů po ukončení projektu vráceny příjemcem na účet poskytovatele podpory uvedený v právním aktu o poskytnutí podpory. V případě, že prostředky procházejí přes účet zřizovatele (obec/kraj) se termín prodlužuje o dalších 20 pracovních dnů /16 Upřesněno: Tato lhůta začíná běžet dnem doručení výpovědi příjemci, tj. dnem převzetí doporučené zásilky, případně dnem odmítnutí převzetí doporučené zásilky nebo dnem marného uplynutí lhůty pro vyzvednutí doporučené zásilky (tj. 15 denní lhůty běžící ode dne prvního pokusu o doručení) /16 Upřesněno: Průběžné žádosti o platby musejí být řádně vyúčtovány a prostředky nevyužité ve prospěch projektu do jeho ukončení musejí být do 20 pracovních dnů po ukončení projektu vráceny příjemcem na účet poskytovatele. V případě, že prostředky procházejí přes účet zřizovatele (obec/kraj) se termín prodlužuje o dalších 20 pracovních dnů /16 Vypuštěn zákon č. 250/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech územních rozpočtů.

4 2.2.6/17/3. odrážka Upřesněno: Příjemce změní právní formu, aniž by tuto skutečnost doložil poskytovateli podpory /17 Vypuštěn bod: Bude kontrolou zjištěno, že uvedl do právního aktu o poskytnutí podpory nepravdivé nebo neúplné údaje, které mohou mít podstatný vliv na dosažení účelu právního aktu. 2.3/18 Upraveno: Pokud by taková změna měla vliv na prodloužení doby realizace celého projektu, jedná se o podstatnou změnu. 2.4/18 Nová podkapitola - Námitky příjemců a jejich řešení!!!!! 2.4.1/18 Nová podkapitola - Námitky vůči krácení částky v žádosti o platbu!!!! 2.4.2/19 Nová podkapitola - Ostatní námitky!!!! 3.1/20 Doplněno: Hlavní manažer by měl spolu s projektovým týmem nastavit komunikaci s partnerem. 3.1/21 Doplněn odstavec: Příjemce by měl věnovat dostatečně velkou pozornost i zvolení vhodného vedení administrace projektu a dohlíže na její řádné vedení. V případě personálních změn během projektu se tak eliminuje riziko ztráty důležitých informací, a to především v oblasti účetnictví či zadávacích řízení. 3.2/21 Upraveno: Návrhy podstatných změn musejí být schváleny všemi partnery projektu, 3.2.1/21 Doplněno: Příjemce je i v případě nepodstatných změn projektu povinen o nich písemně informovat v nejbližší monitorovací zprávě poskytovatele podpory, pokud u konkrétní níže uvedené nepodstatné změny není požadován termín kratší. V těchto případech je možné využít také ovou formu /21 Odstraněn odstavec: Změny v kontaktních údajích je příjemce povinen nahlásit poskytovateli podpory neprodleně po jejich provedení /22 Upraveno: Součástí těchto informací musí být zdůvodnění, proč ke změně došlo, uvedení účinnosti změny 3.2.1/22 Doplněno a upraveno: Za nepodstatnou změnu projektu a následnou změnu nebo doplnění právního aktu o poskytnutí podpory je považována: nepodstatná změna rozpočtu, změna kontaktních údajů příjemce, změna sídla příjemce, změna kontaktní osoby projektu a manažera projektu, změna auditora, změna harmonogramu, změna smlouvy příjemce s partnerem mající charakter nepodstatné změny, změna názvu projektu, změna názvu subjektu příjemce, změna ve statutu plátce DPH, změna statutárního zástupce, další změny.

5 Odstraněna podmínka přesunu prostředků s ohledem na limity mzdové regulace /22 Odstraněn odstavec o změnách rozpočtu u organizací se stanovenými limity v oblasti mzdových výdajů /22 Upraveno: V případě, že poskytovatel podpory zjistí, že oznámená/provedená nepodstatná změna projektu není v souladu s podmínkami OP VK, právního aktu či Příručky pro příjemce, vyzve poskytovatel dotace příjemce k nápravě /23 Žádost o schválení podstatné změny projektu doručí příjemce poskytovateli podpory oproti minulé verzi PpP odstraněn způsob zaslání (doporučeným dopisem) /23 Upraveno: Rozhodnutí o schválení/neschválení změn proběhne do 30 pracovních dní od předložení žádosti v písemné podobě. Příjemce bude písemně informován nejpozději do 5 pracovních dnů od rozhodnutí poskytovatele podpory /23 Upraveno: Odsouhlasení změn nelze provést se zpětnou platností, s výjimkou odsouhlasení změny začátku realizace projektu nebo změn, jejichž příčinu příjemce nemohl ovlivnit /23 Odstraněn odstavec: Změny v projektu rovněž nesmějí vést ke snížení počtu monitorovacích indikátorů či ke snížení jejich kvality /23-24 Doplněno a upraveno: Podstatnou změnou projektu je: změna právní formy příjemce, změna příjemce projektu, změna týkající se monitorovacích indikátorů, zapojení nového partnera do projektu, podstatná změna rozpočtu, změna začátku realizace projektu, změna data ukončení projektu, změna projektového účtu, změna smlouvy příjemce s partnerem mající charakter podstatné změny, odstoupení partnera v průběhu realizace projektu, v případě pochybností jde o změnu podstatnou /25/1. odstavec Nově: Partneři se podílejí na zajištění udržitelnosti projektu, jsou-li k tomu zavázáni partnerskou smlouvou /27 Odstraněn odstavec: V případě projektů, jejich realizátorem (tj. příjemcem) je příspěvková nebo rozpočtová organizace a poskytovatel podpory není zároveň jejím zřizovatelem, budou prostředky poskytnuty prostřednictvím zřizovatele. 4.3/27/1. odstavec Doplněno: Příjemce realizuje v porovnání s partnerem větší část rozpočtu projektu než partner, pokud výzva nestanoví jinak či se nejedná o IPn. 4.3/27 Doplněna poznámka pod čarou č. 11: U IPn v případě nesouhlasu partnera s navrhovanou podstatnou změnou bude tento problém řešen Řídícím

6 výborem projektu. U IPo je situace řešena Řídícím výborem, pokud je pro projekt ustaven. 4.4./27 Odstraněna kapitola Smlouva o partnerství 4. 5/28 Odstraněn odstavec: Každý partner obdrží kopie těchto monitorovacích zpráv a je povinen je archivovat v rámci své projektové dokumentace 4.5/28 Odstraněn odstavec: Navrhované podstatné změny projektu musejí být všemi partnery odsouhlaseny dřív, než je příjemce předloží poskytovateli podpory. 4.5/28 Upraveno: Zařízení a vybavení pořízené a hrazené příjemcem z poskytnuté podpory a užívané partnerem příjemce dotace musí být inventarizováno a označeno stejně jako zařízení užívané příjemcem podpory. 4.6/28 Doplněna kapitola: Odstoupení partnera v průběhu realizace projektu. 5.1./29 Umožněno zřídit podúčet jako projektový účet. 5.2./31 Limity kapitol musí být dodrženy i při závěrečném vyúčtování a také vždy při provádění podstatných i nepodstatných změn. Částka, o kterou jsou limity přečerpány, jsou nezpůsobilým výdajem /31 Doplněny nové legislativní předpisy pro způsobilé výdaje /32 Prokazatelnost zaplacení lze dokládat i pokladním výdajovým dokladem /33 Autorské honoráře nejedná se o pracovně-právní vztah /34 Jako způsobilý výdaj doplněny náhrady mzdy za pracovní neschopnost snížené o případný nárok na refundaci ze strany státu /34 Doplněn odstavec o FKSP legislativní úprava, kdo tvoří povinně uznatelný výdaj, jinak nikoliv /35 Autorské honoráře není nutnost dokládat pracovní výkazy /35 Doplněno: Popis činností musí být podrobně zpracován vzhledem ke konkrétním prováděným činnostem /35 Doplněno: Jeden pracovník nemůže být v rámci projektu a současně v rámci vykonávání dalších činností pro příjemce a jeho partnery zaměstnán na více než 1,5 úvazku celkem /35-36 Upraveno: Jednotkové mzdy, které jsou stanovené ve schváleném rozpočtu projektu v závislosti na pracovní pozici a typu pracovního poměru hodinovou sazbou nebo měsíční sazbou, jsou průměrovými ukazateli a jsou po celou dobu realizace projektu závazné. Pro motivování a odměňování zaměstnanců lze tyto prostředky na jednotlivé pozice čerpat během realizace nerovnoměrně /36 Lze navyšovat pracovní úvazky stávajících zaměstnanců s omezením 1,5 úvazku v případě

7 neobsazení plánovaných pracovních pozic /36 Doplněna dokumentace, kterou se řídí stanovení cestovních náhrad /39 Podrobně rozepsány doklady k prokazovaní pracovních cest /40 Vybavení a zařízení pořízené z projektu se nesmí zapůjčovat dalším subjektům, v případě fin. partnerství se stává hned majetkem partnera, v případě nefinančního partnerství lze převést majetek až po skončení udržitelnosti projektu a to bezplatně /43 Přepracován odstavec F. Daňové odpisy /43 Odepisování motorových vozidel není způsobilým výdajem /45 Příjemce/partner, který daný majetek daňově odepisuje, nemá možnost využít křížového financování pro pořízení vybavení nad 40 tis Kč a uplatňuje v jednotlivých letech daňové odpisy (viz. Bod F Daňové odpisy). V případě pořízení nábytku v hodnotě do 40 tis. Kč, který nelze odepisovat, bude využita položka rozpočtu Křížové financování neinvestiční část /45 Vybavení a nábytek financovaný z prostředků OP VK by měl být pořízen prioritně pro potřebu cílové skupiny. V případě, kdy je křížové financování využito k pořízení vybavení nebo nábytku pro potřeby realizačního/projektového týmu, je nutné takový požadavek zvlášť zdůvodnit; také je potřeba vyčíslit výši prostředků připadající na jeden přepočtený pracovní úvazek 30 členů projektového týmu. Při čemž limit na jeden přepočtený pracovní úvazek činí Kč /46 Definice vybavení: Vybavením se pro účely křížového financování rozumí hmotný majetek v pořizovací ceně ve smyslu 29 zákona č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů, ve znění pozdějších předpisů, vyšší než Kč a doba použitelnosti delší než 1 rok /47 Vymezení interaktivní tabule: V případě pořízení interaktivní tabule bude veškeré další současně pořízené zařízení sloužící k zajištění funkčnosti interaktivní tabule považováno za součást souboru movitých věcí se samostatným technickoekonomickým určením. Pokud takto zjištěná cena překročí 40 tis., spadá majetek do křížového financování (v případě, že příjemce majetek daňově neodepisuje). To znamená, že pokud takto zjištěná cena překročí 40 tis. Kč, není možno tento soubor movitých věcí zahrnout do položky rozpočtu č. 3 Zařízení, ale je nutno jej zahrnout do křížového financování (v případě, že příjemce/partner majetek daňově neodepisuje). Pokud se jedná o nákup

8 samostatné tabule (předpokládá se, že ostatními náležitostmi pro funkčnost tabule je příjemce již vybaven) a pořizovací cena nepřesáhne 40 tis. Kč, nespadá do křížového financování /48 Kap. rozpočtu č. 4 - Do této kapitoly se nezahrnuje pronájem místností určených pro práci s cílovou skupinou, např. školicí prostory a související náklady /48 V případě, že se organizace podílí na více projektech v rámci OP VK, uplatní ve všech stejnou metodiku výpočtu /48 Pokud projekt využívá metodiku nepřímých nákladů, nejsou výdaje z této kapitoly vykazovány v položce č. 4 Místní kancelář v přímých nákladech, ale jsou zahrnuty pod nepřímými náklady /49 Dodavatelem služeb v rámci projektu nemůže být osoba, která má uzavřen pracovně právní vztah s příjemcem/partnerem, a výdaje na něj jsou hrazeny v rámci kapitoly rozpočtu 1 Osobní výdaje související s realizací projektu /49 Již vydané, v obchodní síti běžně dostupné publikace a učebnice a další studijní materiály, které nejsou přímo vytvářeny pro projekt, se zahrnují do kapitoly 3 do položky 3.3 Drobný hmotný majetek /49 Ubytování účastníků je možné hradit jen cílové skupině nebo členům realizačního týmu. Stravné je možné poskytnout i dalším účastníkům akce, pokud bude zdůvodněna souvislost s realizací projektu. Stravné realizačního týmu je zahrnuto v rozpočtu v kapitole 2 - Cestovní náhrady /50 Limit 49 % pro tuto kapitolu se vztahuje i na způsobilé výdaje při závěrečném vyúčtování /51 Doplněn popis náležitostí dokumentace k stavebním úpravám Doplněn nový odstavec: V případě, že příjemce/partner majetek odepisuje, a proto nevyužívá křížové financování, zařadí odpisy výše uvedených stavebních úprav (pokud převýšily u jednotlivého majetku v úhrnu ve zdaňovacím období částku Kč), do podkapitoly 6.3 Stavební úpravy - odpisy /52 Pro účely vyplácení přímé podpory mzdových příspěvků: Cesta na školení a zpět se do této doby nezapočítává. Výdaje spojené se zahraničními praxemi a stážemi mimo země EU a ESVO jsou způsobilé jen ve výjimečných případech, vyžaduje-li to podstata projektu /53 Limit 20 % platí i pro způsobilé výdaje při závěrečném vyúčtování projektu /54 Výdaje za poplatky za zřízení platební karty k projektovému účtu jsou způsobilé.

9 5.3.3/55-57 Doplněna kapitola o nepřímých nákladech 5.4/57-59 Rozšířen výčet nezpůsobilých výdajů: - výdaje spojené s financováním zkoušek a certifikátů v případě, že účastník v rámci projektu tuto zkoušku skládá/usiluje o získání certifikátu na druhý nebo další pokus; - výdaje spojené s financováním zkoušek, jejichž složení je nedílnou součástí příslušných vzdělávacích programů; - výdaje spojené s financováním zkoušek a certifikátů v případě, že skládání zkoušky (pokus o získání certifikátu) nenavazuje na vzdělávací aktivitu, které se zájemce o zkoušku/certifikát účastnil v rámci projektu; - stipendia nebo platby cílové skupině podobného charakteru; - prostředky na tvorbu FKSP za pracovníky, kteří jsou v rámci projektu hrazeni podle metodiky nepřímých nákladů, výdaje na běžné provozní náklady organizace, které nesouvisejí s realizací projektu tj. zajištění běžného chodu organizace každodenní řízení, monitorování a kontroly příjemce (nesouvisející přímo s projektem prováděly by se i bez jeho realizace); /61 V rámci přesunů prostředků mezi kapitolami rozpočtu je možné navýšit v režimu nepodstatné změny kapitolu č. 1 (osobní výdaje) pouze do výše 15 % stávajícího objemu ZV této kapitoly (dle platného rozpočtu) /61 Upřesňující výklad k zakládání a rušení položek v rozpočtu /62 Navyšování KF je vždy podstatnou změnou. 5.6/63 Upřesnění problematiky vedení projektového účetnictví: Je nutné, aby transakce související s projektem byly odděleně identifikovatelné od ostatních účetních transakcí s projektem nesouvisejících. Příjemce je tedy povinen vést analytickou evidenci s vazbou ke konkrétnímu projektu /64 (2. odst.) Jednotlivé účetní doklady v rámci celého projektu je nutno číslovat tak, aby byly jednoznačně identifikovatelné ve všech základních skupinách dokladů dané účetní jednotky, to znamená, že je nutno vytvořit samostatnou číslovanou řadu na projekt /66 Doporučený postup pro příjemce pro vyúčtování zálohových faktur /66 Doplněna nová podkapitola: Postup pro zahrnování odpisů do způsobilých výdajů.

10 6.1/72 Zpřesnění ustanovení ES o poskytnutí veřejné podpory. 6.2/74 Zpřesnění a exaktní specifikace výjimek z poskytnutí veřejné podpory; Doplněna definice podniku v obtížích ; Doplněna pozn. pod čarou č. 49 informace o připravované notifikaci oblasti podpory /75 Specifikovány podmínky, za kterých není možno poskytnout podporu /76 Doplněna definice znevýhodněného a zdravotně postiženého pracovníka 6.4/77 Změna metodiky (použití kurzu) pro přepočet hodnoty podpory z EUR, využívá se kurz ECB platný v den nabytí účinnosti právního aktu. 6.4/78 Odstraněno: Pro přepočet hodnoty podpory se používá kurz ČNB /79 Změna metodiky (použití kurzu) pro přepočet hodnoty podpory z EUR, využívá se kurz ECB platný v den nabytí účinnosti právního aktu Odstraněna kapitola o možnosti přenášení veřejné podpory. 7./ 79 Kapitola 7. Postupy pro zadávání zakázek při pořizování zboží, služeb či stavebních prací z prostředků finanční podpory byla zcela přepracována dle Závazných postupů pro zadávání zakázek spolufinancovaných ze zdrojů Evropské unie, nespadajících pod aplikaci zákona č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách, v programovém období let 2007 až 2013 Schválené usnesením vlády č. 48 z 12. ledna Změny v jednotlivých podkapitolách kapitoly 7. nelze ve změnové verzi vztáhnout k 1. verzi PpP. Nekorespondují s 1. verzí. Uvádíme pouze obecné změny a doplnění v kapitole. 7./ 79,80 Doplněno: Nezávažné porušení Postupů při zadávání zakázek nemusí mít za následek nezpůsobilost výdajů spojených se zakázkou. Za nezávazná porušení se považují zejména ta, která a) nemají vliv na výsledek zadávacího řízení b) nevedou k znevýhodnění zadavatelů c) nevedou k porušení Obecných zásad Smlouvy o založení ES ři zadávání zakázek uvedených v bodě 7.2. Rozhodnutí o závažnosti/nezávažnosti porušení rozhoduje poskytovatel dotace. 7./80 Doplněno: Pokud vnitřní předpisy zadavatele stanovují přísnější podmínky pro zadávání zakázek, je třeba je respektovat.

11 7./80 Doplněno: Zadavatelem zakázky může být příjemce dotace nebo i Partner, pokud je to uvedeno ve Smlouvě o partnerství. Příjemce dotace je však odpovědný, že nedojde k porušení Postupů pro zadávání zakázek. 7./80 V případě, že příjemce v rámci Smlouvy o partnerství pověří partnera prováděním zadávacích řízení na dodávky zboží služeb či stavebních prací, doporučuje se, aby si smluvně zajistil i přechod odpovědnosti za provádění těchto činností v rámci partnerství a stanovil v partnerské smlouvě partnerovi povinnost vrátit prostředky určené k plnění zakázky, pokud by se z důvodu nesprávně provedeného zadávacího řízení staly nezpůsobilými k proplacení z prostředků OPVK, a dále, že partner je povinen uhradit případné sankce či pokuty, které by byly příjemci uloženy v souvislosti s nesprávně provedeným zadávacím řízením. Dále je možno zmocnit partnera k zastoupení při zadávacím řízení v souladu s 151 zákona č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách, ve znění pozdějších předpisů. Zadavatelem v tomto případě zůstává příjemce. 7./80 Doplněno: Výdaje spojené s výběrem dodavatele (administrací veřejných zakázek malého rozsahu, jejichž zadání se neřídí zákonem č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách, ve znění pozdějších předpisů), před zahájením realizace projektu a během realizace projektu jsou považovány za nezpůsobilé. 7.1/80 Doplněna kapitola 7.1: Základní ustanovení pro zadávání zakázek Povinnost pro všechny zadavatele VZ dodržovat pravidla Smlouvy o založení ES. Tyto obecné zásady jsou specifikovány v kap /82 Kapitola přepracována: rozděluje příjemce na a) zadavatele zakázek podle zákona 137/2006 Sb. b) na zadavatele, kteří nejsou zadavateli VZ podle zákona 137/2006 Sb. 8/ Pravidla monitorování realizace projektu a zpracování monitorovacích zpráv část kapitoly vyjmuta z PPP a umístěna zvlášť na 8.1/103 Monitorování projektu a monitorovací zprávy upřesněna povinnost partnera archivovat - uvedení pokynů k vyplňování MZ v aplikaci Benefit7 (až bude funkční). PRAVIDLA PRO MONITOROVÁNÍ REALIZACE PROJEKTU umístěna nově na /2 Upřesněno: Příjemce archivuje kopie monitorovacích zpráv a originály ostatních dokladů. 1.2/2 Termín výběrové řízení nahrazen termínem zadávací řízení.

12 1.4/6 Upřesněny požadavky na dokladování zadávacího řízení po uzavření smlouvy s dodavatelem v nejbližší MZ dodat kopie text oznámení o zahájení zadávacího řízení, resp. výzvy, zápis (protokol) o posouzení a hodnocení podaných nabídek podepsaný relevantními osobami, uzavřená smlouva včetně dodatků, text oznámení o výsledku zahájení výběrového řízení - u změny rozpočtu (nepodstatné) a změny harmonogramu upřesněno, že se změnový rozpočet a harmonogram předkládají v nejbližší MZ po provedené změně. 1.5/7 Upřesněno: Žádost o platbu se závěrečnou MZ obsahuje způsobilé výdaje posledního monitorovacího období a předchozích období (pokud nebyly uplatněny dříve) a dále výdaje uskutečněné po ukončení realizace projektu, ale související s obdobím realizace audit, telefon apod.). - změněno číslování příloh závěrečné MZ 1.6/9 Upřesněno: Udržitelnost projektu může být zajištěna z vlastních zdrojů příjemce či jeho partnerů, z jiných veřejných zdrojů či soukromých zdrojů. 9.1/109 Kontroly mohou být prováděny také v době udržitelnosti až do roku / Beze změny 11.1/116 Vložena poznámka pod čarou č /117 Odstraněna povinnost umístit odkaz na internetové stránky EU na stránkách informujících o ESF v ČR. 11.3/117 Rozšířen výčet: Každý dokument vztahující se k projektu (např. prezenční listiny, certifikáty, publikace, tiskoviny, propagační a informační materiály, programy školení a konferencí, pracovní smlouvy, dohody o pracovní činnosti a dohody o provedení práce, hlavičkové papíry). 11.3/118 Upřesněno: Loga ESF a OP VK a vlajka EU musejí být umístěna na zařízení a vybavení zakoupeném s prostředků ESF a státního rozpočtu ČR. 11.4/118 Vloženy poznámky pod čarou č. 75, 76, 77 upracující podmínky užití povinného sdělení. 11.5/121 Část 3.2 stanovena závazná pravidla pro použití logolinku na informačních a propagačních materiálech příjemců grantového projektu. 11.5/122 Vložen nový odstavec obsahující zásady pro použití logolinku na samolepkách. 12.2/137 Rozšířen výčet dokumentů podléhající archivaci o projektovou žádost (včetně příloh), potvrzení o podání žádosti a veškeré další dokumenty (např. smlouva s auditorem). 12.3/138 Vložena nová kapitola Pravidla archivace. 12.4/138 Kapitola přepracována.