Elektrická trouba na pizzu 6100, Návod k obsluze

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Elektrická trouba na pizzu 6100, 6110. Návod k obsluze"

Transkript

1 Elektrická trouba na pizzu 6100, 6110 CZ Návod k obsluze

2 UPOZORNĚNÍ Přečtěte si pozorně tento návod. Obsahuje důležité pokyny pro bezpečnou instalaci, obsluhu a údržbu. Uschovejte tyto pokyny pro případ příštího použití. VAROVÁNÍ Odložte si záruční list, doklad o koupi a tento návod k obsluze pro případ potřeby v budoucnosti. Po vybalení zkontrolujte, zda není spotřebič poškozen. V případě viditelného poškození jej nepoužívejte a kontaktujte kvalifikovaného technika. Nenechávejte části obalu v dosahu dětí. Tento spotřebič není hračka: je to elektrické zařízení a musí se s ním manipulovat opatrně. Před připojením spotřebiče se ujistěte, zda napětí v elektrické zásuvce odpovídá napětí na výrobním štítku. Pokud nejsou zásuvka a zástrčka kompatibilní, zásuvku musí vyměnit kvalifikovaný technik za vhodný typ. Nepoužívejte adaptéry nebo prodlužovací kabely, které nevyhovují platným bezpečnostním standardům, nebo které přesahují kapacitní limity proudu. Pokud spotřebič nepoužíváte, odpojte jej od elektrické zásuvky. Při odpojování spotřebiče netahejte za přívodní kabel ale za zástrčku. Použití jakýchkoliv elektrických spotřebičů vyžaduje dodržování určitých základních pravidel, zejména: Nikdy se nedotýkejte spotřebiče mokrýma nebo vlhkýma rukama. Spotřebič nesmí používat osoby (včetně dětí) se sníženými fyzickými, senzorickými a mentálními schopnostmi nebo bez dostatečných zkušeností s obsluhou přístroje, dokud nejsou pod dohledem osoby odpovědné za jejich bezpečnost. Nedovolte dětem hrát si se spotřebičem. Nemanipulujte se spotřebičem, pokud máte bosé nohy. Nenechávejte spotřebič vystavený povětrnostním vlivům (déšť, slunce). Manipulujte se spotřebičem jemně. V případě poškození nebo poruchy spotřebiče jej ihned odpojte od elektrické sítě. Nepokoušejte se spotřebič opravovat, odneste jej do servisního střediska. Pokud již spotřebič nebudete používat, učiňte jej nepoužitelným odříznutím přívodního kabelu - samozřejmě po odpojení od síťové zásuvky. Z bezpečnostních důvodů přístroj neotevírejte. Přívodní kabel rozviňte na celou délku, abyste zabránili přehřívání. Pokud je poškozený přívodní kabel, smí jej vyměňovat pouze kvalifikovaný servisní technik.

3 Z bezpečnostních důvodů spotřebič nikdy neotvírejte. Spotřebič byl navržený a vyrobený pro použití v domácnosti. Jakékoli jiné použití je nesprávné a nebezpečné. Nepoužívejte spotřebič venku. Nestavte spotřebič na nevhodné povrchy, které nejsou odolné vůči vysokým teplotám. Abyste zabránili možnému kontaktu dětí se spotřebičem, používejte jej na povrchu, který je ve výšce nejméně 85 cm. Během provozu mohou být některé díly spotřebiče horké. Během použití se povrch spotřebiče zahřívá. Spotřebič nepoužívejte ve spojení s externím časovačem nebo samostatným dálkovým systémem. Nenechávejte spotřebič zapnutý, neboť se může poškodit z důvodu přehřátí. Nevkládejte žádné předměty přes ventilační otvory. Během použití postavte spotřebič na rovný povrch. Nedávejte přívodní kabel do blízkosti zdroje tepla. Nestavte spotřebič nad nebo pod jiné spotřebiče jako jsou trouby, mikrovlnné trouby nebo do blízkosti plynových sporáků. Nepřenášejte spotřebič během provozu. Spotřebič nepoužívejte v blízkosti záclon nebo jiných hořlavých předmětů, a během provozu jej mějte pod dohledem. Spotřebič nepoužívejte v blízkosti vody, např., u výlevky, vany nebo bazénu. Nestříkejte na spotřebič vodu během provozu. Nestavte spotřebič na ubrus, deku nebo jiné hořlavé povrchy. Nepoužívejte spotřebič na nerovném povrchu. Do spotřebiče nevkládejte zabalené pokrmy, jako je papír, plastový sáček nebo fólie. Vkládejte pouze pizzu. Nezapínejte spotřebič, pokud je otevřený nebo pečicí kámen není na místě. Nezapínejte spotřebič bez správného umístění pečicího kamenu. Při manipulaci s pokrmy a spotřebičem používejte kuchyňské rukavice. Vysoké napětí! Nesnímejte kryty! Uvnitř je vysoké napětí!

4 Technické informace Volič teploty. 2 - Časovač (pouze na 6110). 3 - Kontrolka napájení. 4 - Kontrolní okýnko. 5 - Madlo k otevření krytu. 6 - Pečicí plocha. 7 - Topné těleso. 8 - Bezpečnostní spínač. Tento spotřebič byl vyroben v souladu s platnými předpisy 2006/95/EC a 2004/108/EC. Technické parametry jsou na spotřebiči.

5 Pokyny k použití UPOZORNĚNÍ! NEPOUŽÍVEJTE SPOTŘEBIČ BEZ PEČICÍHO KAMENU! Před prvním použitím spotřebiče proveďte následující kroky. Pokud jste předtím spotřebič ještě nepoužívali, postupujte podle níže uvedených kroků k odstranění nežádoucích pachů. Nastavte volič teploty (1) na MIN a časovač TIMER (2) na 0, poté připojte zástrčku k elektrické zásuvce. Nastavte volič teploty na pozici 2 a časovač na 10 minut. Nechte spotřebič zapnutý po dobu 10 minut. Viz kapitolu ČASOVAČ pro informace o nastavení časovače na kratší dobu než 15 minut. Opakujte výše uvedený postup s voličem nastaveným v pozici 3 a časovačem na 5 minut. Na konci 5 minut nastavte volič teploty na pozici MIN, odpojte spotřebič od elektrické zásuvky a nechte spotřebič vychladnout. Nyní je spotřebič připravený k použití. Ovládání spotřebiče. Ujistěte se, zda je volič teploty v pozici MIN a časovač TIMER nastavený na 0 před připojením k síťové zásuvce. Připojte zástrčku k elektrické zásuvce a zapněte spotřebič. Pro nejlepší výsledky spotřebič před použitím předehřejte. K tomu nastavte volič teploty na pozici 2 a otočte časovač na 15 minut. Spotřebič má tři pozice ohřevu: Pozice 1 a 2 nabízejí omezené teplo a lze je použít k udržování teploty hotové pizzy. Pozice 3 nabízí vysokou teplotu, která slouží k pečení pizzy. Kontrolka přípravy k pečení se rozsvítí, pokud se spotřebič zahřívá. Po dosažení správné teploty kontrolky připravený k pečení (3) zhasne a spotřebič je připravený k použití! Pozor: pizza je obyčejně v obalu, pokud ji nepřipravujete doma. Před pečením odstraňte všechny obaly. Vložte pizzu na pečicí kámen (6). Upozornění: spotřebič má omezený průměr na pizzu do 30 cm; nepokoušejte se péct větší. Opatrně zavřete kryt pomocí kuchyňské chňapky. Nastavte časovač na požadovanou dobu. Doba přípravy je různá v závislosti od přísad a požadovaného stupně opečení. Přibližně 7-10 minut třeba pro pečení první pizzy a minut pro pečení následující. V některých případech se může okraj nakynuté pizzy dotknout horního topného tělesa, což způsobí spálení povrchu.

6 Je nutné nepřetržité monitorování pečení, zejména v případě pizzy se samokynoucím těstem. Upozornění: kontrolka připravená k pečení zhasíná a rozsvěcuje během pečení z důvodu udržování správné teploty spotřebiče. Po skončení pečení uslyšíte zvonění. Pokud spotřebič otevřete během pečení, pomocí bezpečnostního spínače se automaticky vypne (8). Na konci doby pečení mírně ustupte od spotřebiče, abyste se nepopálili po otevření vystupující párou. Opatrně otevřete kryt pomocí kuchyňské rukavice. Vyjměte pizzu pomocí nekovové lopatky. Pokud chcete péct další pizzu, položte ji na pečicí plochu a nastavte časovač na požadovanou dobu. Pokud jste skončili, nastavte volič teploty na pozici MIN, časovač na OFF (0) a odpojte spotřebič od síťové zásuvky. Před odstavením spotřebiče jej nechte vychladnout. Doporučení pro použití časovače Pokud chcete nastavit kratší dobu než 15 minut, pro lepší přesnost nejdříve otočte voličem časovače za požadovanou hodnotu a poté jej vraťte na požadované nastavení. Například, k nastavení doby na 15 minut otočte volič za pozici 15-minut a poté vraťte na označení 15-minut. PRO SPOTŘEBIČ 6100 BEZ ČASOVAČE MUSÍTE VŠECHNY ČINNOSTI SOUVISEJÍCÍ S ČASOVAČEM SLEDOVAT MANUÁLNĚ. Údržba Tento přístroj nevyžaduje speciální údržbu. Odpojte zástrčku od síťové zásuvky a nechte spotřebič před čištěním vychladnout. K čištění spotřebiče použijte jemnou, mírně navlhčenou utěrku. Nikdy nepoužívejte drsné nebo chemické prostředky. Nepoužívejte nadměrné množství vody, abyste zabránili vniknutí tekutin do spotřebiče a jeho následnému poškození. Nikdy nepoužívejte k čištění vnitřku spotřebiče drsné hubky. K čištění pečicí plochy zcela otevřete kryt spotřebiče. Vyjměte pečicí kámen. Ponořte kámen ho horké vody k odstranění zbytků pokrmů pomocí dřevěné lopatky. K čištění kamenu nepoužívejte mycí prostředky, neboť saponát může penetrovat do kamenu a ovlivnit pečené pokrmy. Důkladně opláchněte a osušte před opětovným vložením do spotřebiče. Vysušte spotřebič před odložením. NIKDY NEPONOŘUJTE SPOTŘEBIČ DO VODY.

7 Záruční doba a podmínky Záruka na tento spotřebič představuje 24 měsíců od data zakoupení. Tato záruka platí pouze tehdy, pokud je doložena dokladem o zakoupení. Záruka zahrnuje výměnu nebo opravu částí spotřebiče, které jsou se poškodí z důvodu poruch ve výrobě spotřebiče. Po uplynutí záruční doby bude spotřebič opraven za poplatek. Výrobce neodpovídá za poškození nebo úrazy osob, zvířat z důvodu nesprávného použití spotřebiče a nedodržení pokynů v návodu k použití. Omezení Všechna práva této záruky ztrácí platnost z naší strany, pokud byl spotřebič: - používán neoprávněnou osobou - nesprávně používán, skladován nebo přenášen. Záruka se netýká poškození vnějšího vzhledu nebo jiných, které nebrání standardní obsluze. Kontakt na servis Čertes spol. s.r.o., 28 října 35/168, Liberec 7 Tel./fax: příjem oprav - servis. Tel./fax: náhradní díly - vedení. Mobil: , , certes@certes.info

8 Informace pro uživatele k likvidaci elektrických a elektronických zařízení (domácnosti) Tento symbol na produktech anebo v průvodních dokumentech znamená, že použité elektrické a elektronické výrobky nesmí být přidány do běžného komunálního odpadu. Ke správné likvidaci, obnově a recyklaci doručte tyto výrobky na určená sběrná místa, kde budou přijata zdarma. Alternativně v některých zemích můžete vrátit své výrobky místnímu prodejci při koupi ekvivalentního nového produktu. Správnou likvidací tohoto produktu pomůžete zachovat cenné přírodní zdroje a napomáháte prevenci potenciálních negativních dopadů na životní prostředí a lidské zdraví, což by mohly být důsledky nesprávné likvidace odpadů. Další podrobnosti si vyžádejte od místního úřadu nebo nejbližšího sběrného místa. Při nesprávné likvidaci tohoto druhu odpadu mohou být v souladu s národními předpisy uděleny pokuty. Pro podnikové uživatele v zemích Evropské unie Chcete-li likvidovat elektrická a elektronická zařízení, vyžádejte si potřebné informace od svého prodejce nebo dodavatele. Informace k likvidaci v ostatních zemích mimo Evropskou unii Tento symbol je platný jen v Evropské unii. Chcete-li tento výrobek zlikvidovat, vyžádejte si potřebné informace o správném způsobu likvidace od místních úřadů nebo od svého prodejce.

9 Elektrická rúra na pizzu 6100, 6110 SK Návod na obsluhu

10 UPOZORNENIE Prečítajte si pozorne tento návod. Obsahuje dôležité pokyny pre bezpečnú inštaláciu, obsluhu a údržbu. Uschovajte tieto pokyny pre prípad použitia v budúcnosti. VAROVANIE Odložte si záručný list, doklad o zakúpení a tento návod na obsluhu pre prípad potreby v budúcnosti. Po vybalení skontrolujte, či nie je spotrebič poškodený. V prípade viditeľného poškodenia ho nepoužívajte a kontaktujte kvalifikovaného technika. Nenechávajte časti obalu v dosahu detí. Tento spotrebič nie je hračka: je to elektrické zariadenie a musí sa s ním manipulovať opatrne. Pred pripojením spotrebiča sa uistite, či napätie v elektrickej zásuvke zodpovedá napätiu na výrobnom štítku. Ak nie sú zásuvka a zástrčka kompatibilné, zásuvku musí vymeniť kvalifikovaný technik za vhodný typ. Nepoužívajte adaptéry alebo predlžovacie káble, ktoré nevyhovujú platným bezpečnostným štandardom, alebo ktoré presahujú kapacitné limity prúdu. Ak spotrebič nepoužívate, odpojte ho od elektrickej zásuvky. Pri odpájaní spotrebiča neťahajte za napájací kábel ale za zástrčku. Použitie akýchkoľvek elektrických spotrebičov vyžaduje dodržiavanie určitých základných pravidiel, hlavne: Nikdy sa nedotýkajte spotrebiča mokrými alebo vlhkými rukami. Spotrebič nesmú používať osoby (vrátane detí) so zníženými fyzickými, senzorickými a mentálnymi schopnosťami alebo bez dostatočných skúseností s obsluhou prístroja, ak nie sú pod dohľadom osoby zodpovednej za ich bezpečnosť. Nedovoľte deťom hrať sa so spotrebičom. Nemanipulujte so spotrebičom, ak máte bosé nohy. Nenechávajte spotrebič vystavený poveternostným vplyvom (dážď, slnko). Manipulujte so spotrebičom jemne. V prípade poškodenia alebo poruchy spotrebiča ho ihneď odpojte od elektrickej siete. Nepokúšajte sa spotrebič opravovať, odneste ho do servisného strediska. Ak už spotrebič nebudete používať, urobte ho nepoužiteľným odrezaním napájacieho kábla - samozrejme po odpojení od sieťovej zásuvky. Z bezpečnostných dôvodov prístroj neotvárajte. Napájací kábel rozviňte na celú dĺžku, aby ste zabránili prehrievaniu. Ak je poškodený napájací kábel, môže ho meniť len kvalifikovaný servisný technik.

11 Z bezpečnostných dôvodov spotrebič nikdy neotvárajte. Spotrebič bol navrhnutý a vyrobený pre použitie v domácnosti. Akékoľvek iné použitie je nesprávne a nebezpečné. Nepoužívajte spotrebič vonku. Nepokladajte spotrebič na nevhodné povrchy, ktoré nie sú odolné voči vysokým teplotám. Aby ste zabránili možnému kontaktu detí so spotrebičom, používajte ho na povrchu, ktorý je vo výške najmenej 85 cm. Počas prevádzky môžu byť niektoré diely spotrebiča horúce. Počas použitia sa povrch spotrebiča zahrieva. Spotrebič nepoužívajte v spojení s externým časovačom alebo samostatným diaľkovým systémom. Nenechávajte spotrebič zapnutý, pretože sa môže poškodiť z dôvodu prehriatia. Nevkladajte žiadne predmety cez vetracie otvory. Počas použitia postavte spotrebič na rovný povrch. Nedávajte napájací kábel do blízkosti zdroja tepla. Nepokladajte spotrebič nad alebo pod iné spotrebiče ako sú rúry, mikrovlnné rúry alebo do blízkosti plynových sporákov. Neprenášajte spotrebič počas prevádzky. Spotrebič nepoužívajte v blízkosti záclon alebo iných horľavých predmetov, a počas prevádzky ho majte pod dohľadom. Spotrebič nepoužívajte v blízkosti vody, napr., pri výlevke, vane alebo bazénu. Nestriekajte na spotrebič vodu počas prevádzky. Nepokladajte spotrebič na obrus, deku alebo iné horľavé povrchy. Nepoužívajte spotrebič na nerovnom povrchu. Do spotrebiča nevkladajte zabalené pokrmy, ako je papier, plastový sáčok alebo fólie. Vkladajte len pizzu. Nezapínajte spotrebič, ak je otvorený alebo kameň na pečenie nie je na mieste. Nezapínajte spotrebič bez správneho umiestnenia kameňa na pečenie. Pri manipulácii s pokrmami a spotrebičom používajte kuchynské rukavice.

12 Technické informácie Volič teploty. 2 - Časovač (len na 6110). 3 - Kontrolka napájania. 4 - Kontrolné okienko. 5 - Rukoväť na otvorenie krytu. 6 - Plocha na pečenie. 7 - Ohrevné teleso. 8 - Bezpečnostný spínač. Tento spotrebič bol vyrobený v súlade s platnými predpismi 2006/95/EC a 2004/108/EC. Technické parametre sú na spotrebiči.

13 Pokyny na obsluhu UPOZORNENIE! NEPOUŽÍVAJTE SPOTREBIČ BEZ KAMEŇA NA PEČENIE! Pred prvým použitím spotrebiča vykonajte nasledujúce kroky. Ak ste predtým spotrebič ešte nepoužívali, postupujte podľa nižšie uvedených krokov na odstránenie nežiadúcich pachov. Nastavte volič teploty (1) na MIN a časovač TIMER (2) na 0, potom pripojte zástrčku k elektrickej zásuvke. Nastavte volič teploty na pozíciu 2 a časovač na 10 minút. Nechajte spotrebič zapnutý 10 minút. Viď kapitolu ČASOVAČ pre informácie o nastavení časovača na kratší čas ako 15 minút. Opakujte vyššie uvedený postup s voličom nastaveným v pozícii 3 a časovačom na 5 minút. Na konci 5 minút nastavte volič teploty na pozíciu MIN, odpojte spotrebič od elektrickej zásuvky a nechajte spotrebič vychladnúť. Teraz je spotrebič pripravený na použite. Ovládanie spotrebiča. Uistite sa, či je volič teploty v pozícii MIN a časovač TIMER nastavený na 0 pred pripojením k elektrickej zásuvke. Pripojte zástrčku k elektrickej zásuvke a zapnite spotrebič. Pre najlepšie výsledky spotrebič pred použitím predhrejte. Na to nastavte volič teploty na pozíciu 2 a otočte časovač na 15 minút. Spotrebič má tri pozície ohrevu: Pozície 1 a 2 ponúkajú obmedzené teplo a je možné ich použiť na udržiavanie teploty hotovej pizzy. Pozícia 3 ponúka vysokú teplotu, ktorá slúži na pečenie pizzy. Kontrolka pripravený na pečenie sa rozsvieti, ak sa spotrebič zahrieva. Po dosiahnutí správnej teploty kontrolka pripravený na pečenie (3) zhasne a spotrebič je pripravený na použitie! Pozor: pizza je obyčajne v obale, ak ju nepripravujete doma. Pred pečením odstráňte všetky obaly. Vložte pizzu na kameň na pečenie (6). Upozornenie: spotrebič má obmedzený priemer na pizzu do 30 cm; nepokúšajte sa piecť väčšie. Opatrne zatvorte kryt pomocou kuchynskej chňapky. Nastavte časovač na požadovanú dobu. Doba prípravy je rôzna v závislosti od prísad a požadovaného stupňa opečenia. Približne 7-10 minút treba pre pečenie prvej pizzy a minút pre pečenie nasledujúcej. V niektorých prípadoch sa môže okraj nakysnutej pizzy dotknúť horného ohrevného telesa, čo spôsobí spálenie povrchu.

14 Je nutné nepretržité monitorovanie pečenia, hlavne v prípade pizzy so samokysnúcim cestom. Upozornenie: kontrolka pripravený na pečenie zhasína a rozsvecuje počas pečenia z dôvodu udržiavania správnej teploty spotrebiča. Po skončení pečenia budete počuť zvonenie. Ak spotrebič otvoríte počas pečenia, pomocou bezpečnostného spínača sa automaticky vypne (8). Na konci doby pečenia mierne ustúpte od spotrebiča, aby ste sa nepopálili po otvorení vystupujúcou parou. Opatrne otvorte kryt pomocou kuchynskej rukavice. Vyberte pizzu pomocou nekovovej lopatky. Ak chcete piecť ďalšiu pizzu, položte ju na plochu na pečenie a nastavte časovač na požadovanú dobu. Ak ste skončili, nastavte volič teploty na pozíciu MIN, časovač na OFF (0) a odpojte spotrebič od sieťovej zásuvky. Pred odstavením spotrebiča ho nechajte vychladnúť. Odporúčanie pre použitie časovača Ak chcete nastaviť kratší čas ako 15 minút, pre lepšiu presnosť najskôr otočte voličom časovača za požadovanú hodnotu a potom ho vráťte na požadované nastavenie. Napríklad, pre nastavenie doby na 15 minút a otočte volič za pozíciu 15-minút a potom vráťte na označenie 15-minút. PRE SPOTREBIČ 6100 BEZ ČASOVAČA MUSÍTE VŠETKY ČINNOSTI SÚVISIACE S ČASOVAČOM SLEDOVAŤ MANUÁLNE. Údržba Tento prístroj nevyžaduje špeciálnu údržbu. Odpojte zástrčku od sieťovej zásuvky a nechajte spotrebič pred čistením vychladnúť. Na čistenie spotrebiča použite jemnú, mierne navlhčenú utierku. Nikdy nepoužívajte drsné alebo chemické prostriedky. Nepoužívajte nadmerné množstvá vody, aby ste zabránili vniknutiu tekutín do spotrebiča a jeho následnému poškodeniu. Nikdy nepoužívajte na čistenie vnútra spotrebiča drsné špongie. Na čistenie plochy na pečenie úplne otvorte kryt spotrebiča. Vyberte kameňa na pečenie. Ponorte kameň do horúcej vody na odstránenie zvyškov pokrmov pomocou drevenej lopatky. Na čistenie kameňa nepoužívajte čistiace prostriedky, pretože saponát môže penetrovať do kameňa a ovplyvniť pečené pokrmy. Dôkladne opláchnite a osušte pred opätovným vložením do spotrebiča. Vysušte spotrebič pred odložením. NIKDY NEPONÁRAJTE SPOTREBIČ DO VODY.

15 Záručná doba a podmienky Záruka na tento spotrebič predstavuje 24 mesiacov od dátumu zakúpenia. Táto záruka platí len vtedy, ak je doložená dokladom o zakúpení. Záruka zahŕňa výmenu alebo opravu častí spotrebiča, ktoré sa poškodia z dôvodu porúch vo výrobe spotrebiča. Po uplynutí záručnej doby bude spotrebič opravený za poplatok. Výrobca nezodpovedá za poškodenia alebo úrazy osôb, zvierat z dôvodu nesprávneho použitia spotrebiča a nedodržania pokynov v návode na obsluhu. Obmedzenie Všetky práva tejto záruky strácajú platnosť z našej strany, ak bol spotrebič: - používaný neoprávnenou osobou - nesprávne používaný, skladovaný alebo prenášaný. Záruka sa netýka poškodení vonkajšieho vzhľadu alebo iných, ktoré nebránia štandardnej obsluhe. Kontakt na servis ČERTES SK, s.r.o. Priehrada č Horný Hričov. tel./fax: , 173 Pracovná doba Po-Pia 9:00-15:00 certes@eslovakia.sk

16 Informácie o likvidácii opotrebovaného elektrického zariadenia (súkromné domácnosti) Tento symbol na produktoch a/alebo na priložených dokumentoch znamená, že sa pri likvidácii nesmú elektrické a elektronické zariadenia miešať so všeobecným domácim odpadom. V záujme správneho obhospodarovania, obnovy a recyklácie odvezte, prosím, tieto produkty na určené zberné miesta, kde budú prijaté bez poplatku. V niektorých krajinách je možné tieto produkty vrátiť priamo miestnemu maloobchodu v prípade, ak si objednáte podobný nový výrobok. Správna likvidácia týchto produktov pomôže ušetriť hodnotné zdroje a zabrániť možným negatívnym vplyvom na ľudské zdravie a prostredie, ktoré môžu inak vzniknúť v dôsledku nesprávneho zaobchádzania s odpadom. Bližšie informácie o najbližšom zbernom mieste získate na miestnom úrade. V prípade nesprávnej likvidácie odpadu môžu byť uplatnené pokuty v súlade s platnou legislatívou. Pre právnické osoby v Európskej únii Ak potrebujete zlikvidovať opotrebované elektrické a elektronické zariadenia, bližšie informácie získate od svojho miestneho predajcu alebo dodávateľa. Informácie o likvidácii v krajinách mimo Európskej únie Tento symbol je platný len v Európskej únii. Ak si želáte zlikvidovať toto zariadenie, obráťte sa na miestny úrad alebo predajcu a poinformujte sa o správnom spôsobe likvidácie tohto typu odpadu.