Přenosný přehrávač médií

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Přenosný přehrávač médií"

Transkript

1 Přenosný přehrávač médií Mpixx 2001 FM/1GB MPixx 2002 FM/2GB CZ-GDS0500,0600

2 OBSAH MPixx 2001 / 2 FM / 1 / 2 GB Dodané příslušenství Zvláštnosti tohoto přístroje Informace o bezpečnosti Poznámka týkající se životního prostředí Vnější pohled Ovládací prvky Zobrazení na displeji během přehrávání hudebních souborů Zobrazení na displeji během přehrávání video souborů Zobrazení na displeji během přehrávání souborů zvukového záznamu Zobrazení na displeji v režimu FM rádia Zobrazení stránek v Hlavním menu (Main menu) Zapojení a příprava Napájení Připojení k počítači Odpojení od počítače Připojení sluchátek Základní funkce Zapnutí a vypnutí přístroje Nastavení úrovně hlasitosti Zamknutí tlačítek Volba operačního režimu Vstup na stránku hlavního menu Resetování přehrávače Hlavní funkce Přehrávání hudebních souborů Přehrávání obrázkových souborů Přehrávání video souborů Přehrávání zvukových nahrávek Režim rádia Pořizování zvukových nahrávek Vymazání souborů Zobrazení informací Nastavení Výběr režimu Setting (nastavení) Nastavení požadovaného jazyka v menu Nastavení kvality nahrávání Nastavení požadovaného obrázku jako pozadí na displeji Nastavení časovače Resetování přehrávače

3 OBSAH Operace s počítačem Systémové požadavky Instalace přehrávače Zapojení do počítače Přenos MP3/WMA dat Přenos WMA dat chráněných proti kopírování (DRM-protected) Konvertace video souborů do SMV formátu Odpojení od počítače Informace Technické informace

4 Mpixx 2001 / 2 FM / 1 / 2 GB Dodané příslušenství 1. Instalační CD 2. Stereo sluchátka Varování: Jednotlivé součásti dodaného příslušenství se mohou lišit. 3. USB nabíječka 4. Stručné pokyny k užívání přístroje Zvláštnosti vašeho přístroje Přístroj, jenž kombinuje vlastnosti MP3/WMA přehrávače, přehrávače obrazových a video souborů, FM rádia, nahrávacího zařízení a USB vyměnitelného disku. Informace o bezpečnosti Tento přístroj je určen k přehrávání hudebních, obrazových a video souborů a zvukových nahrávek a slouží také jako vyměnitelný disk. Jakékoliv další použití tohoto přístroje je výslovně zakázáno. Neupusťte přístroj na zem. Nevyvíjejte tlak na displej. Neumisťujte přístroj do blízkosti zmagnetizovaných předmětů. Ujistěte se, že je přístroj chráněn před vlhkostí (přímým i nepřímým působením vody), přímým slunečním zářením a vysokými teplotami. Za žádných okolností neodnímejte kryt přístroje. Na škody, které vzniknou neodbornými zásahy, se nevztahují žádné záruční požadavky. Nevystavujte baterie účinkům vysokých teplot, vyvarujte se tedy umístění baterií na přímém slunečním světle, v blízkosti topení či ohně. Poznámka týkající se životního prostředí Tento produkt je vyroben z vysoce kvalitních součástí, které mohou být znovu použity a recyklovány. Proto neodhazujte vysloužilý přístroj s běžným odpadem z domácnosti. Odvezte jej na sběrná místa pro recyklaci elektrických a elektronických přístrojů. Takováto sběrná místa jsou označena následujícím symbolem, který je uveden jak na samotném přístroji, tak i v manuálu pro uživatele a na balení. Zjistěte si prosím informace o sběrných místech vyskytujících se ve vašem regionu. Opětovné užívání a recyklování starých částí přístroje přispíváte k ochraně životního prostředí.

5 VNĚJŠÍ POHLED Ovládací prvky přehrávače 1. MIC Vestavěný mikrofon sloužící k pořizování zvukových nahrávek. 2. A-B/REC Slouží ke spuštění nahrávání. Slouží k spuštění opakovaného přehrávání označené části skladby/skladeb (A-B). V režimu rádia: přepíná na následující přednastavenou pozici. 3. TFT displej Slouží ke zvýšení úrovně hlasitosti. 5. Slouží k přepnutí na předchozí skladbu; spouští zrychlené přetáčení směrem vzad. Slouží k výběru možností na stránce hlavního menu, na podstránkách menu pohybuje kurzorem směrem nahoru Slouží ke snížení úrovně hlasitosti. 7. USB port pro připojení přehrávače k počítači nebo USB dobíječky za použití USB kabelu. 8. RESET Slouží k resetování přístroje. 9. Slouží k vypnutí a zapnutí přístroje;.ukončuje přehrávání nebo nahrávání. Na stránkách menu slouží k přesunutí se o stránku zpět. Slouží k zamknutí tlačítek. 10. Slouží ke spuštění přehrávání; přerušuje (pause) a opět spouští přehrávání. Otevírá stránku hlavního menu; potvrzuje volby na stránkách menu. V režimu rádia: přepíná na předchozí přednastavenou pozici. 11. Slouží k přepnutí na následující skladbu; spouští zrychlené přetáčení směrem vpřed. Slouží k výběru možností na stránce hlavního menu, na podstránkách menu pohybuje kurzorem směrem dolu. 12. Konektor pro zapojení stereo sluchátek.

6 VNĚJŠÍ POHLED Zobrazení na displeji během přehrávání hudebních souborů 1. Označení režimu přehrávání. 2. Zobrazení úrovně hlasitosti. 3. Název souboru či skladby. 4. Zobrazení úrovní zvukových efektů. 5. Rychlost přenosu. 6. Vzorkovací kmitočet. 7. Uplynutý čas přehrávání aktuální skladby. 8. Tlačítka jsou zamknuta. 9. Ukazatel stavu baterie. 10. Formát souboru. 11. Aktuální zvukové nastavení (v tomto případě JAZZ). 12. Pořadí skladby, celkový počet skladeb. 13. Aktuální operační režim (v tomto případě music hudba). 14. Stav přístroje (symbol - přehrávání, - přerušené přehrávání, pause, - režim standby, - nahrávání). 15. Celkový čas přehrávání skladby.

7 VNĚJŠÍ POHLED Zobrazení na displeji během přehrávání video souborů 1. Označení režimu přehrávání. 2. Zobrazení úrovně hlasitosti. 3. Název video souboru. 4. Vzorkovací kmitočet. 5. Uplynulý čas přehrávání. 6. Tlačítka jsou zamknuta. 7. Ukazatel stavu baterie. 8. Formát souboru. 9. Aktuální zvukové nastavení. 10. Pořadí stopy, celkový počet stop. 11. Aktuální operační režim. 12. Stav přístroje 13. Celkový čas přehrávání stopy.

8 VNĚJŠÍ POHLED Zobrazení na displeji během přehrávání souborů zvukového záznamu 1. Označení režimu přehrávání. 2. Zobrazení úrovně hlasitosti. 3. Název souboru zvukového záznamu. 4. Zobrazení úrovní zvukových efektů. 5. Rychlost přenosu. 6. Vzorkovací kmitočet. 7. Uplynutý čas přehrávání aktuálního zvukového záznamu. 8. Tlačítka jsou zamknuta. 9. Ukazatel stavu baterie. 10. Formát souboru. 11. Aktuální zvukové nastavení. 12. Pořadí stopy, celkový počet stop. 13. Aktuální operační režim. 14. Stav přístroje. 15. Celkový čas přehrávání stopy.

9 VNĚJŠÍ POHLED Zobrazení na displeji v režimu FM rádia 1. Zobrazení úrovně hlasitosti. 2. Zobrazení FM frekvenci. 3. Aktuálně zvolená přednastavená pozice. 4. FM pásmo. 5. Tlačítka jsou zamknuta. 6. Ukazatel stavu baterie. 7. Zvuk nastavený v mono/ztišený režim/stereo. 8. Aktuální operační režim. 9. Stav přístroje.

10 VNĚJŠÍ POHLED Zobrazení stránek v Hlavním menu (Main menu)

11 ZAPOJENÍ A PŘÍPRAVA Napájení Přehrávač je napájen zabudovanou lithium-polymerovou baterií, 1 x 3,7 V, 500 ma. Dobíjení baterie Baterii dobíjejte buď zapojením do počítače nebo pomocí dodané nabíječky. Další možností jak baterii dobít je zapojením přístroje pomocí USB kabelu do kompatibilní hi-fi soustavy vybavené USB. Pokud dobíjíte baterii pomocí dodané nabíječky, přístroj lze normálně obsluhovat (přehrávat, atd.). 1. Propojte pomocí USB kabelu USB rozhraní přehrávače s odpovídajícím rozhraním počítače, dobíječky nebo hi-fi soustavy. 2. Zapněte počítač či hi-fi soustavu, nebo zapojte nabíječku do sítě. Z displeje ihned zjistíte, že je baterie dobíjena. Doba dobíjení je přibližně 4 hodiny. Pokud se na displeji zobrazí následující symbol, baterie je plně dobita. Displej vždy zobrazuje stav nabití baterie. Pokud se na displeji zobrazí následující symbol, baterie je téměř vybitá. Doba provozu přístroje s plně nabitou baterií je při přehrávání hudebních souborů přibližně 20 hodin, při přehrávání video souborů přibližně 6 hodin. V případě, že je baterie nesprávně vložena do přístroje, hrozí nebezpečí výbuchu. Pro napájení přístroje používejte stejný typ baterie, či alespoň její rovnocennou náhražku. Připojení k počítači 1. Zapněte počítač. 2. Vypněte přehrávač. 3. Propojte pomocí USB kabelu USB rozhraní přehrávače s příslušným rozhraním počítače. Displej se automaticky zapne jakmile je propojení provedeno.

12 ZAPOJENÍ A PŘÍPRAVA Odpojení od počítače V případě, že právě neprobíhá žádný přenos dat, přehrávač můžete od počítače odpojit. Před tím, než odpojíte kabel přehrávače z počítače, musíte nejdříve přehrávač vyjmout z pracovní plochy Windows dle pokynů pro bezpečné vyjmutí hardwaru (Removing hardware). Varování: Neodpojujte přehrávač od počítače, pokud probíhají nějaké přenosy dat. Tímto by mohlo dojít k nenahraditelné ztrátě vašich dat. 1. Dvakrát klikněte na symbol pro vyjmutí hardwaru. Zobrazí se okno Remove hardware (vyjmout hardware). 2. Dále postupujte dle instrukcí, které se začnou zobrazovat na obrazovce. Varování: V případě, že nebudete postupovat dle zobrazených pokynů systému Windows ME/2000/ XP, obvody přehrávače i počítače mohou být vážně poškozeny. Připojení sluchátek 1. Zapojte jack sluchátek do konektoru na přehrávači označeného symbolem. Varování: Dlouhotrvající poslech ze sluchátek při hlasitosti nastavené na vysoké hodnoty může poškodit váš sluch.

13 ZÁKLADNÍ FUNKCE Zapnutí a vypnutí přístroje 1. Abyste přístroj zapnuli, přidržte tlačítko dokud se na displeji nezobrazí logo. Na displeji se nejdříve zobrazí nápis Waiting... Poté se přehrávač automaticky přepne do naposledy zvoleného operačního režimu. 2. Pokud si přejete přístroj vypnout, přidržte tlačítko dokud se na displeji nezobrazí nápis Bye Bye!. Nastavení úrovně hlasitosti 1. Během přehrávání lze úroveň hlasitosti nastavovat pomocí tlačítka + nebo -. Odblokování zamknutí tlačítek Software přehrávače automaticky ovládá zamykání tlačítek. Během přehrávání hudebních souborů, zvukových nahrávek či při zvoleném režimu FM rádia se tlačítka automaticky zablokují. Když jsou tlačítka zablokována, na displeji se zobrazí symbol. V případě, že stisknete nějaké tlačítko, na displeji se zobrazí zpráva Key locked! (tlačítko zamknuto). 1. Pokud si přejete tlačítka odblokovat, stiskněte tlačítko. Na displeji se zobrazí symbol. Volba operačního režimu 1. Přidržením tlačítka otevřete stránku hlavního menu. Zobrazí se režim Music (hudba). 2. Pomocí tlačítka či zvolte požadovaný režim přehrávání a poté volbu potvrďte stisknutím tlačítka. Music: přehrávání hudebních souborů. Photo: přehrávání obrázkových souborů. Movie: přehrávání video souborů. Voice: přehrávání souborů zvukových nahrávek. FM radio: příjem FM rádiových stanic. Vstup na stránku hlavního menu 1. Přidržením tlačítka otevřete stránku hlavního menu. Zobrazí se režim Music (hudba). 2. Stisknutím tlačítka otevřete stránku menu Music, poté pomocí tlačítka či zvolte požadovanou podstránku menu (například Play All přehrát vše, či Folder Navigation navigace ve složkách) a svou volbu potvrďte stisknutím tlačítka. 3. Pokud si přejete opustit podstránku menu, stiskněte tlačítko. 4. Pokud si přejete opustit stránku hlavního menu, stiskněte tlačítko ještě jednou. nebo zvolte pomocí tlačítka či položku Exit a potvrďte stisknutím tlačítka. Přehrávač se navrátí do naposledy zvoleného operačního režimu.

14 ZÁKLADNÍ FUNKCE Resetování přehrávače V případě, že přehrávač nefunguje správně či neodpovídá na pokyny tlačítek, je možné jej resetovat. 1. Tlačítko RESET sloužící k resetování přístroje stiskněte pomocí tenkého předmětu, například sponky na papír. V případě, že se rozhodnete přístroj resetovat, nedělejte tak, když je připojen k počítači či USB dobíječce.

15 HLAVNÍ FUNKCE Přehrávání hudebních souborů Spuštění přehrávání hudebních souborů 1. Přidržením tlačítka otevřete stránku hlavního menu. 2. Pomocí tlačítka či zvolte položku Music a potvrďte stisknutím tlačítka. 3. Na této podstránce menu zvolte pomocí tlačítka či položku Play All a potvrďte stisknutím tlačítka. Spustí se postupné přehrávání všech hudebních souborů. Volba navigačního režimu Pokud je přístroj v navigačním režimu, veškeré soubory a složky jsou zobrazeny. 1. Přidržením tlačítka otevřete stránku hlavního menu. Zobrazí se menu Music. 2. Pomocí tlačítka otevřete podstránku. 3. Pomocí tlačítka či zvolte na podstránce položku Folder Navigation a potvrďte stisknutím tlačítka. 4. Pomocí tlačítka či zvolte požadovaný soubor či složku a potvrďte stisknutím tlačítka. Spustí se přehrávání. Jednotlivé složky otevírejte stisknutím tlačítka + a vystupujte z nich tlačítkem -. Funkce přehrávání 1. Stisknutím tlačítka spustíte přehrávání. 2. Stisknutím tlačítka přerušujete (pause) přehrávání. 3. Stisknutím tlačítka opět spustíte přehrávání. 4. Stisknutím tlačítka přehrávání ukončíte.

16 HLAVNÍ FUNKCE Volba skladeb 1. Na předchozí či následující skladbu přepnete stisknutím tlačítka či. V případě, že stisknete tlačítko a uběhnutý čas přehrávání této skladby nepřesáhl pět vteřin, je tato skladba přehrána opět od začátku. Zrychlené přetáčení vpřed a vzad 1. Pokud si přejete vyhledat určitou část uvnitř skladby, přidržte během přehrávání tlačítko či. Přetáčení vpřed či vzad se spustí, zastaví se tehdy, kdy stisk tlačítka nebo uvolníte. Opakované přehrávání označené části skladby/skladeb (A-B) 1. Stisknutím tlačítka A-B/REC během přehrávání vyberete počáteční bod. 2. Dalším stisknutím tlačítka A-B/REC vyberete koncový bod. Označená část mezi počátečním a koncovým bodem bude opakovaně přehrávána. 3. Dalším stisknutím tlačítka A-B/REC tuto funkci zrušíte. Volba režimu přehrávání 1. Přidržením tlačítka otevřete stránku hlavního menu. 2. Pomocí tlačítka či zvolte položku Settings a potvrďte stisknutím tlačítka. 3. Na této podstránce menu zvolte pomocí tlačítka či položku Play Mode a potvrďte stisknutím tlačítka. 4. Pomocí tlačítka či zvolte požadovaný režim přehrávání a potvrďte stisknutím tlačítka. Normal: veškeré skladby v aktuální složce a obsažených podsložkách jsou přehrávány v obvyklém pořadí. Repeat One: aktuální skladba je opakovaně přehrávána. Repeat All: veškeré skladby v aktuální složce a obsažených podsložkách jsou opakovaně přehrávány. Random: veškeré skladby v aktuální složce a obsažených podsložkách jsou přehrávány v náhodném pořadí. Random & Repeat All: veškeré skladby v aktuální složce a obsažených podsložkách jsou opakovaně přehrávány v náhodném pořadí. Volba zvukového nastavení Máte na výběr mezi různými možnostmi zvukových nastavení. 1. Přidržením tlačítka otevřete stránku hlavního menu. 2. Pomocí tlačítka či zvolte položku Settings a potvrďte stisknutím tlačítka. 3. Na této podstránce menu zvolte pomocí tlačítka či položku EQ a potvrďte stisknutím tlačítka. 4. Pomocí tlačítka či zvolte požadované zvukové nastavení (Normal, Rock, Jazz, Classical, Pop, Ultra Bass, Blues, Club, Dance, Full Bass & Treble, Full Treble, Large Hall, Live, Party, Reggae, Ska, Soft Music, Soft Rock a Techno) a potvrďte stisknutím tlačítka.

17 HLAVNÍ FUNKCE Vstup na stránku hlavního menu 1. Stránku hlavního menu otevřete přidržením tlačítka. nebo 2. Stisknutím tlačítka ukončete přehrávání. 3. Dalším stisknutím tlačítka otevřete stránku hlavního menu. Přehrávání obrázkových souborů 1. Přidržením tlačítka otevřete stránku hlavního menu. 2. Pomocí tlačítka či zvolte položku Photo a potvrďte stisknutím tlačítka. 3. Na této podstránce menu zvolte pomocí tlačítka či požadovanou možnost (Manual, Slide Show či Thumbnail) a potvrďte stisknutím tlačítka. Manual: obrázky jsou zobrazovány postupně jeden za druhým. Obrázky přepínáte pomocí tlačítka či. Slide Show: obrázky jsou automaticky zobrazovány postupně jeden za druhým formou prezentace. Thumbnail: obrázky jsou zobrazovány ve skupinách jako ikonky. Skupiny obrázků přepínáte pomocí tlačítka či. Otevírání podstránek menu a hlavního menu 1. Požadovanou podstránku menu otevřete přidržením tlačítka. 2. Stránku hlavního menu otevřete přidržením tlačítka. nebo 1. Požadovanou podstránku menu otevřete stisknutím tlačítka. 2. Dalším stisknutím tlačítka otevřete stránku hlavního menu.

18 HLAVNÍ FUNKCE Přehrávání video souborů Spuštění přehrávání video souborů 1. Přidržením tlačítka otevřete stránku hlavního menu. 2. Pomocí tlačítka či zvolte položku Movie a potvrďte stisknutím tlačítka. 3. Pomocí tlačítka či zvolte požadovaný video soubor. 4. Stisknutím tlačítka spustíte jeho přehrávání. Funkce přehrávání 1. Stisknutím tlačítka spustíte přehrávání. 2. Stisknutím tlačítka přerušujete (pause) přehrávání. 3. Stisknutím tlačítka opět spustíte přehrávání. 4. Stisknutím tlačítka přehrávání ukončíte. Přehrávač se přesune opět na začátek aktuálního video souboru. Volba video souborů 1. Na předchozí či následující video soubor přepnete stisknutím tlačítka či. V případě, že stisknete tlačítko a uběhnutý čas přehrávání tohoto video souboru nepřesáhl pět vteřin, je tento soubor přehrán opět od začátku. Zrychlené přetáčení vpřed a vzad 1. Pokud si přejete vyhledat určitou část uvnitř video souboru, přidržte během přehrávání tlačítko či. Přetáčení vpřed či vzad se spustí, zastaví se tehdy, kdy stisk tlačítka nebo uvolníte. Vstup na stránku hlavního menu 1. Stránku hlavního menu otevřete přidržením tlačítka. nebo 2. Stisknutím tlačítka ukončete přehrávání. 3. Dalším stisknutím tlačítka otevřete stránku hlavního menu.

19 HLAVNÍ FUNKCE Přehrávání zvukových nahrávek Spuštění přehrávání video souborů 1. Přidržením tlačítka otevřete stránku hlavního menu. 2. Pomocí tlačítka či zvolte položku Voice a potvrďte stisknutím tlačítka. 3. Pomocí tlačítka či zvolte požadovanou zvukovou nahrávku. 4. Stisknutím tlačítka spustíte její přehrávání. Funkce přehrávání 1. Stisknutím tlačítka spustíte přehrávání. 2. Stisknutím tlačítka přerušujete (pause) přehrávání. 3. Stisknutím tlačítka opět spustíte přehrávání. 4. Stisknutím tlačítka přehrávání ukončíte. Přehrávač se přesune opět na začátek aktuální zvukové nahrávky. Volba zvukové nahrávky 1. Na předchozí či následující zvukovou nahrávku přepnete stisknutím tlačítka či. V případě, že stisknete tlačítko a uběhnutý čas přehrávání této zvukové nahrávky nepřesáhl pět vteřin, je tato zvuková nahrávka přehrána opět od začátku. Zrychlené přetáčení vpřed a vzad 1. Pokud si přejete vyhledat určitou část uvnitř zvukové nahrávky, přidržte během přehrávání tlačítko či. Přetáčení vpřed či vzad se spustí, zastaví se tehdy, kdy stisk tlačítka nebo uvolníte. Opakované přehrávání označené části zvukové nahrávky/zvukových nahrávek (A-B) 1. Stisknutím tlačítka A-B/REC během přehrávání vyberete počáteční bod. 2. Dalším stisknutím tlačítka A-B/REC vyberete koncový bod. Označená část mezi počátečním a koncovým bodem bude opakovaně přehrávána. 3. Dalším stisknutím tlačítka A-B/REC tuto funkci zrušíte.

20 HLAVNÍ FUNKCE Vstup na stránku hlavního menu 1. Stránku hlavního menu otevřete přidržením tlačítka. nebo 1. Stisknutím tlačítka ukončete přehrávání. 2. Dalším stisknutím tlačítka otevřete stránku hlavního menu. Režim rádia Vždy když je přístroj v režimu rádia, musíte mít v přehrávači zapojeny sluchátka, které fungují jako FM anténa. Volba rádia jako vstupního zdroje 1. Přidržením tlačítka otevřete stránku hlavního menu. 2. Pomocí tlačítka či zvolte položku FM radio a potvrďte stisknutím tlačítka. V případě, že je rádio jako vstupní zdroj zvoleno poprvé a v přístroji tedy ještě nejsou uloženy žádné rádiové stanice, přehrávač automaticky spustí automatické vyhledávání rádiových stanic, z nichž je 20 s nejlepším příjmem uloženo na přednastavené pozice. Ladění rádiových stanic Manuálně Rádiové stanice lze ladit podle jejich frekvencí. 1. Opakovaným stisknutím tlačítka či nastavujete frekvenci. Frekvence se mění vždy o 100 khz výše či níže. Pomocí funkce automatického vyhledávání stanic 1. Automatické vyhledávání spustíte přidržením tlačítka či po dobu, dokud se frekvence nezačne sama prohledávat. Vyhledávání se ukončí v případě, že je nalezena stanice s dostatečně silným signálem. Ukládání stanic vyhledaných pomocí funkce automatického vyhledávání (Auto Scan) 1. Na stránce menu režimu rádia zvolte přidržením tlačítka položku FM Radio. 2. Pomocí tlačítka či zvolte položku Auto Scan a potvrďte stisknutím tlačítka. 3. Pomocí tlačítka či zvolte možnost Yes (ano) či No (ne) a potvrďte stisknutím tlačítka. V případě, že zvolíte možnost Yes, spustí se funkce automatického vyhledávání stanic a následně na přednastavené pozice uloží až 20 stanic s nejlepším příjmem. Během automatického vyhledávání stanic jsou veškerá tlačítka na přehrávači blokována.

21 HLAVNÍ FUNKCE Volba přednastavených pozic 1. Opakovaným stisknutím tlačítka přepínáte na následující přednastavené pozice (CH CH 20). 2. Opakovaným stisknutím tlačítka či přepínáte na předchozí přednastavené pozice (CH CH 01). Pokud poté provedete jakoukoliv změnu ve frekvenci navolené rádiové stanice, přehrávač tuto změnu automaticky uloží na aktuální přednastavenou frekvenci. Podstránky menu FM Radio FM Record: na této stránce lze spustit nahrávání rádiových stanic. FM Band: na této stránce lze navolit FM pásma v na území USA, Japonska nebo Evropy. Auto Scan: na této stránce lze spustit automatické vyhledávání stanic. FM Radio: touto stránkou se navracíte zpět do režimu FM rádia. Nahrávání rádiových stanic 1. Na stránce menu režimu rádia zvolte přidržením tlačítka položku FM Radio. 2. Pomocí tlačítka či zvolte položku Auto Scan a potvrďte stisknutím tlačítka. Spustí se nahrávání aktuální rádiové stanice. Nahrávání lze rovněž spustit pomocí tlačítka A-B/REC. 3. Stisknutím tlačítka přehrávání přerušíte (pause). Opětovným stisknutím tlačítka nahrávání spustíte. 4. Stisknutím tlačítka nahrávání ukončíte. Přehrávač se automaticky přepne do klasického rádio režimu. Nahrávka z rádia se dá spustit v režimu přehrávání zvukových nahrávek (Voice). Poznámky: Nahrávka z rádia je automaticky pojmenována, například F001.WAV, a uložena v přehrávači ve složce FM. Formát tohoto uloženého souboru je WAV. V případě, že se během nahrávání zobrazí nápis Device Full, kapacita paměti přehrávače je zaplněna. Nahrávání se v takovém případě ukončí a nahrávka je automaticky uložena. Další nahrávání již není možné. V případě, že se během nahrávání zobrazí nápis Low Battery!, baterie je téměř vybitá. Nahrávání se v takovém případě ukončí a nahrávka je automaticky uložena. Další nahrávání je možné pouze v případě, že je baterie znovu dobita.

22 HLAVNÍ FUNKCE Pořizování zvukových nahrávek 1. Přidržením tlačítka otevřete stránku hlavního menu. 2. Pomocí tlačítka či zvolte položku Microphone Record a potvrďte stisknutím tlačítka. Spustí se nahrávání. Nahrávání lze rovněž spustit pomocí tlačítka A-B/REC. 3. Stisknutím tlačítka přehrávání přerušíte (pause). Opětovným stisknutím tlačítka nahrávání spustíte. 4. Stisknutím tlačítka nahrávání ukončíte. Přehrávač se automaticky přepne do režimu zvukových nahrávek (Voice), odkud lze pořízenou nahrávku spustit. Poznámky: Zvuková nahrávka je automaticky pojmenována, například V001.WAV, a uložena v přehrávači ve složce zvukových nahrávek (voice). Formát tohoto uloženého souboru je WAV. V případě, že se během nahrávání zobrazí nápis Device Full, kapacita paměti přehrávače je zaplněna. Nahrávání se v takovém případě ukončí a nahrávka je automaticky uložena. Další nahrávání již není možné. V případě, že se během nahrávání zobrazí nápis Low Battery!, baterie je téměř vybitá. Nahrávání se v takovém případě ukončí a nahrávka je automaticky uložena. Další nahrávání je možné pouze v případě, že je baterie znovu dobita.

23 HLAVNÍ FUNKCE Vymazání souborů Vymazání označených souborů 1. Přidržením tlačítka otevřete stránku hlavního menu. 2. Pomocí tlačítka či zvolte položku Delete a potvrďte stisknutím tlačítka. 3. Na této podstránce menu zvolte pomocí tlačítka či položku Delete One a potvrďte stisknutím tlačítka. Na displeji se zobrazí nápis Delete One?, pořadí aktuálního souboru a celkový počet souborů. 4. Pomocí tlačítka či zvolte požadovaný soubor a potvrďte stisknutím tlačítka. Soubor je vymazán. 5. Přidržením tlačítka se navrátíte na stránku hlavního menu. nebo stiskněte tlačítko. Vymazání všech souborů 1. Přidržením tlačítka otevřete stránku hlavního menu. 2. Pomocí tlačítka či zvolte položku Delete a potvrďte stisknutím tlačítka. 3. Na této podstránce menu zvolte pomocí tlačítka či položku Delete All a potvrďte stisknutím tlačítka. 4. Pomocí tlačítka či zvolte možnost Yes (ano) či No (ne) a potvrďte stisknutím tlačítka. V případě, že zvolíte možnost Yes, veškeré zvukové nahrávky, hudební, video, osobní a obrázkové soubory budou vymazány. Proces vymazávání lze ještě přerušit, přidržíte-li v jeho průběhu tlačítko. Ovšem soubory, které již vymazány byly obnovit nelze. 5. Přidržením tlačítka se navrátíte na stránku hlavního menu. nebo stiskněte tlačítko.

24 HLAVNÍ FUNKCE Zobrazení informací 1. Přidržením tlačítka otevřete stránku hlavního menu. 2. Pomocí tlačítka či zvolte položku About a potvrďte stisknutím tlačítka. Zobrazí se informace o verzi softwaru, celkové kapacitě paměti a volné kapacitě paměti.

25 NASTAVENÍ Výběr režimu Setting (nastavení) 1. Přidržením tlačítka otevřete stránku hlavního menu. 2. Pomocí tlačítka či zvolte položku Setting a potvrďte stisknutím tlačítka. 3. Přidržením tlačítka z této podstránky vystoupíte. nebo stiskněte tlačítko. Nastavení požadovaného jazyka v menu 1. Na podstránce menu Setting zvolte pomocí tlačítka či položku Language a potvrďte stisknutím tlačítka. 2. Pomocí tlačítka či zvolte požadovaný jazyk (máte možnost výběru z celkem 9 jazyků) a potvrďte stisknutím tlačítka. V případě, že změníte jazyk na stránkách menu (výchozí nastavení je angličtina English), názvy položek přestanou odpovídat anglickým názvům, které jsou popsány v manuálu pro uživatele. Nastavení kvality nahrávání 1. Na podstránce menu Setting zvolte pomocí tlačítka či položku Rec. Setting a potvrďte stisknutím tlačítka. 2. Pomocí tlačítka či zvolte požadovanou kvalitu nahrávání (8000 Hz, Hz, Hz, Hz, Hz, Hz nebo Hz) a potvrďte stisknutím tlačítka. Takto nastavený vzorkovací kmitočet souvisí pouze se zvukovými nahrávkami (čím vyšší kmitočet, tím je vyšší kvalita zvukové nahrávky). Nastavení požadovaného obrázku jako pozadí na displeji 1. Na podstránce menu Setting zvolte pomocí tlačítka či položku Background a potvrďte stisknutím tlačítka. 2. Pomocí tlačítka či zvolte požadovaný obrázkový soubor a potvrďte stisknutím tlačítka.

26 NASTAVENÍ Nastavení časovače 1. Na podstránce menu Setting zvolte pomocí tlačítka či položku Timer Off a potvrďte stisknutím tlačítka. 2. Pomocí tlačítka či zvolte jednu z možností (Stop Off, Sleep Off, Backlight Off a Key Lock) a potvrďte stisknutím tlačítka. 3. Pomocí tlačítka či nastavte požadovaný časový údaj a potvrďte stisknutím tlačítka. Stop Off: jedná se o časové rozpětí, během kterého je přehrávač v nečinnosti (žádný soubor není přehráván či je přehrávání přerušeno) a po jehož uplynutí se přístroj automaticky vypne. Tato funkce neplatí v případě, je-li přístroj v režimu FM rádio. Sleep Off: čas automatického vypnutí přístroje - jedná se o časové rozpětí, po jehož uplynutí se přehrávač automaticky vypne nezávisle na tom, v jakém operačním režimu je nastaven. Pokud poté přehrávač zapnete, čas automatického vypnutí přístroje je anulován. Backlight Off: jedná se o časové rozpětí, po jehož uplynutí, v případě, že jste nestiskli žádné tlačítko, automaticky zhasne podsvícení displeje. Podsvícení displeje se rozsvítí pokaždé, když stisknete jakékoliv tlačítko. Key Lock: jedná se o časové rozpětí, po jehož uplynutí se, v případě, že jste nestiskli žádné tlačítko, automaticky zapne funkce zamknutí tlačítek. Tato funkce platí pouze pro režimy Music, Voice a FM radio, v ostatních operačních režimech se funkce zamknutí tlačítek automaticky nezapíná. Resetování přehrávače Pomocí této funkce přehrávač a veškerá doposud provedená nastavení uvedete do původního stavu. 1. Na podstránce menu Setting zvolte pomocí tlačítka či položku Reset a potvrďte stisknutím tlačítka. 2. Pomocí tlačítka či zvolte možnost Yes (ano) či No (ne) a potvrďte stisknutím tlačítka. V případě, že zvolíte možnost Yes, veškerá vámi doposud provedená nastavení jsou uvedena do původního stavu.

27 OPERACE S POČÍTAČEM Systémové požadavky Po připojení přehrávače do počítače má přehrávač charakter vyměnitelného disku, který odpovídá kapacitě paměti přehrávače. Váš počítač by měl splňovat následující požadavky: Windows 98 SE / 2000 / ME/ XP / Vista Microsoft DirectX 9.0 nebo vyšší Microsoft Media Player 9.0 nebo vyšší Komplexní Codec Pack* CD-ROM mechanika, rychlost 4x nebo vyšší Pentium MMX 200 nebo vyšší Minimálně 100 MB volného místa na pevném disku USB rozhranní *Doporučovaný Codec Pack: K-Lite Mega Codec Pack (dostupný na stránce nebo Codec Pack je rovněž uložen na dodaném instalačním CD. Instalace přehrávače Instalace ovladače je nezbytná pro Windows 98 SE a Windows 2000 pouze v případě, že ještě nemáte nainstalován Windows Service Pack Vložte dodané instalační CD do vaší CD ROM mechaniky. 2. Ikonou Setup spustíte instalaci. 3. K dokončení instalace se řiďte pokyny zobrazované na obrazovce vašeho počítače. Zapojení do počítače 1. Zapněte počítač. 2. Vypněte přehrávač. 3. Propojte pomocí USB kabelu USB rozhraní přehrávače s příslušným rozhraním počítače. Displej se automaticky zapne jakmile je propojení provedeno. Přenos MP3/WMA dat 1. Vyberte si soubory MP3/WMA, které si přejete zkopírovat. 2. Tyto soubory označte. 3. Pravým tlačítkem myši klikněte na jeden z označených souborů a zvolte položku Copy (kopírovat). 4. V okně Tento počítač otevřete jednotku vyměnitelného disku (například H:). 5. Pravým tlačítkem myši klikněte do okna vyměnitelného disku (například H:) a zvolte možnost Vložit (Add). DRM (Digital Right Management) WMA soubory chráněné proti kopírování mohou být zkopírovány do přehrávače pouze pomocí programu Windows Multi Media Player. Veškeré zvukové nahrávky jsou uloženy jako jednotlivé soubory ve složce pro zvukové nahrávky (Voice). Nahrávky z FM rádiových stanic jsou uloženy jako jednotlivé soubory ve složce FM.

28 OPERACE S POČÍTAČEM Přenos WMA dat chráněných proti kopírování (DRM-protected) V případě, že vlastníte Windows 98 SE / 2000 / ME/ XP, program Windows Media Player by měl být aktualizován na verzi 9.0 či 10.0 (verze 10.0 je platná pouze pro Windows XP). Následující platný pouze pro Windows Media Player verze 10.0, tzn. pro Windows XP. 1. Vyberte si soubory WMA chráněné proti kopírování (DRM-protected), které si přejete zkopírovat do vašeho přehrávače. 2. Tyto soubory označte. 3. Pravým tlačítkem myši klikněte na jeden z označených souborů a zvolte položku Add the Sync. list (Přidat do seznamu pro synchronizaci). 4. V okně programu Windows Media Player zvolte z panelu nabídek možnost Sync. (Synchronizovat). 5. V okně Sync. (Synchronizovat) označte požadované WMA soubory chráněné proti kopírování (DRM-protected) a poté zvolte přehrávač jako cíl. 6. V okně Sync. (Synchronizovat) klikněte na možnost Start Sync. (Zahájit synchronizaci). Zvolené WMA soubory chráněné proti kopírování (DRM-protected) jsou překopírovány do přehrávače. Konvertace video souborů do SMV formátu Přehrávač podporuje pouze soubory ve formátu SMV. Avšak pomocí programu Transcoder Software video2smv.exe na dodaném CD lze různé formáty MPG, MP4, DVD, Quick time, real Player, AVI? WMV) převést do požadovaného formátu SMV. 1. Dvojklikem klikněte na ikonu složky video2smv.exe otevře se složka. 2. Uvnitř se nachází samotný program video2smv.exe dvojklikem klikněte na ikonu tohoto programu. 3. Kliknutím na možnost Add zvolte soubory, které si přejete převést. Máte rovněž možnost nastavit velikost a kvalitu těchto souborů. Obrazové rozlišení přehrávače je 128 x 160. Zvolte si raději menší velikost. Základní pravidlo týkající se souborů zní: čím vyšší kvalita, tím je soubor větší (zabere více místa) a čím vyšší je kvalita souboru, tím je lepší obraz. 4. Kliknutím na možnost Set vyberte složku, do které si přejete vložit převedné soubory. 5. Kliknutím na možnost Convert spustíte převádění zvolených souborů. Postupně máte možnost sledovat stav převádění souborů. Jakmile je převod ukončen, můžete překopírovat nové SMV soubory do vašeho přehrávače. Odpojení od počítače V případě, že právě neprobíhá žádný přenos dat, přehrávač můžete od počítače odpojit. Před tím, než odpojíte kabel přehrávače z počítače, musíte nejdříve přehrávač vyjmout z pracovní plochy Windows dle pokynů pro bezpečné vyjmutí hardwaru (Removing hardware). Varování: Neodpojujte přehrávač od počítače, pokud probíhají nějaké přenosy dat. Tímto by mohlo dojít k nenahraditelné ztrátě vašich dat. 1. Dvojklikem klikněte na symbol pro vyjmutí hardware. Objeví se okno Remove hardware. 2. K dokončení odpojení se řiďte instrukcemi na obrazovce. Varování: V případě, že nebudete postupovat dle zobrazených pokynů systému Windows ME/2000/ XP, obvody přehrávače i počítače mohou být vážně poškozeny.

29 INFORMACE Technické údaje Tento výrobek splňuje evropské směrnice 89/336/EEC, 2006/42/EC a 93/68/EEC. Typový štítek je umístěn na zadní části přístroje. Napájení Dobíjecí baterie: 1x 3,7 V lithium-polymerová 500 ma Výstup 2x 5 mw/16 Ω Koeficient šumu elektrického napětí 85 db Vnitřní paměť 1 GB (Mpixx 2001 FM/1 GB) 2 GB (Mpixx 2002 FM/2 GB) MP3/WMA Formáty: MP3/WMA, WAV rychlost přenosu MPEG: kbps WMA: kbps Systém souborů: FAT/FAT 32 ID3 tag verze: V1 tag, V2 2.0, V2 3.0, V3 4.0 Obraz Formáty: BMP, JPEG Video Formáty: SMV (s programem Transcoder Software) FM rádio Frekvenční rozsah: 87,5 MHz MHz USB USB-PC: 2.0 Full Speed Frekvenční přenos 20 Hz 20 khz Rozměry a hmotnost 80 x 42 x 13,5 mm Váha přibližně 45 g Technické a konstrukční změny vyhrazeny.

30 Grundig Multimedia B.V. Atrium, Strawinskylaan 3105 NL-1077 ZX Amsterdam