Col de la Bonette aneb cesta do nebe mezi veterány ( )

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Col de la Bonette aneb cesta do nebe mezi veterány (12.9.2009)"

Transkript

1 Col de la Bonette aneb cesta do nebe mezi veterány ( ) První výlet v Haute Porvence jsme naplánovali již doma. Inspirací se nám stala kniha Jak se jezdí do nebe, kterou jsme dostali k vánocům. Cime de la Bonette je hora v národním parku Mercantour, jehož návštěvu jsme loni posunuli na tento rok. Když už jsme se loni rozhodli, že sem vyrazíme, tak už tam bohužel bylo dosti sněhu. Letos jsme tedy neponechali nic náhodě a hnedle první volný víkend jsme se vydali do těchto přímořských alp. Vyzbrojeni informacemi z knihy jsme si hnedle vybrali nejvyšší místo v Evropě, kam vede silnice. Route de la Bonette První cesta nedaleko této hory byla postavena už za Napoleona III v roce 1861 a spojovala města Nice a Briancon přes sedlo Restefond. Podnikaví Francouzi zde v roce vybudovali novou asfaltovou silnici a protáhli ji jako vyhlídkovou okolo Cime de la Bonette. Nejvyšší místo této silnice se nachází v úctyhodné výšce 2802 m.n.m. a je proto vyhledávaným cílem cyklistů, ale i motorkářů a automobilistů.

2 My jsme se nahoru vydali z městěčka Jausiers, kudy projíždí peloton Tour de France. Jausieres leží ve výšce 1220 m.n.m a nás tedy čekalo něco přes 1500 m převýšení, které silnice zdolá na 24 km. Za krásného počasí jsme vyrazili okolo desáté ještě s jedním francouzem, který nám však na silničním kole brzy ukázal záda. Silnice není alespoň na začátku moc strmá a člověk ještě čerstvý snadno šlape do pedálů a ukrajuje první kilometry. Okolo silnice vás na každém kilometru informují tabule o výšce, ujeté a zbývající vzdálennosti. Jedna z prvních tabulí: 1367 m.n.m; následující stoupání 6,6%; Col de la Bonette už jen 20 km. Několik tabulí podél cesty vám také připomene, kde že so to nacházíte a kam míříte, kdyby jste to vysílením ze šlapání zapoměli. Naštěstí se člověk brzy dostane do stavu kdy mu už nefunguje odčítání;). Hřbitůvek nad Jausiers s parádním výhledem ;)

3 Až mezi vrcholky hor.. My jsme se zrovna trefili do víkendu a tak na silnici bylo dosti rušno. Ještě navíc tudy vedl závod veteránů Geneve - Cannes. Ve spodní části stoupání jsme tedy mohli obdivovat veterány různého stáří i značek, kteří krouhali zatáčky okolo nás. Tady Martina zrovna předjíždí jeptiška z četníků, jinde Porsche Carrera. Ale jen těsně ;)

4 O víkendu zde bylo i dost motorkářů a automobilistů. Většina z nich však cyklisty objíždí velkým obloukem a protijedoucí uznale pokyvují hlavou a zdraví vás. Když už jsme si mysleli v polovině stoupání, že už nás nemůže nic překvapit vyřítili se proti nám blázni ležící na prknech a svištící neuvěřitelnou rychlostí dolů. Zajímavý koníček. V tomto mumraji cesta celkem ubíhala. Postupně jsme se dostali nad hranici lesa, přes pásmo luk a pastvin do úplné pustiny. Tam jsme ve výšce asi 2600 m.n.m poprvé zahlédli vrchol Cime de la Bonette a okružní silnici. Z lesa do pastvin. Výhledy nedají zapomenout, že jsme přeci už jen v Alpách.

5 Třináctá cedule 2087 m.n.m., do sedla 10 km... Vyhlídkové zákruty, ve kterých rychle přibývá výška. Konečně NaPa Mercantour. V prvním sedle Restefond a vrchol Cima de la Bonette s vyhlídkovou silnicí Route de la Bonette, okolo vrcholu jako by obhozenou lasem. K vrcholu jsme však ještě museli projet velkým stádem ovcí a poté jsme po třech hodinách jízdy do kopce dojeli na kótu 2802 m.n.m. Ovce hloupý

6 Kóta 2802 m.n.m. Na vrchol Cime de la Bonette je to pak pěšky již jen kousíček a člověk si může po náročném stoupání vychutnat parádní výhledy pokud mu to počasí dovolí. Výhledy z vrcholu na zdejší typickou zajímavou krajinu Alp - NP Mercantour. Zpět na klikatící se silnici a do hor na blížící se déšť. Opěšalí cyklisté na Bonette. Po chodníčku by se ale dalo i jet.

7 Cima de la Bonette. Pak už následuje jen sjezd. Navlékli jsme na sebe skoro všechny věci včetně čepic a frčeli jsme 24 km dolů. To co nám trvalo nahoru 3 hodiny jsme dolů sjeli pohodlně za 45 minut. Dolů cedule ubývají podstatně rychleji ;). Výlet to však byl velmi podařený a zdá se, že jsme objevili novou zábavu v horách. V Alpách je totiž sedel, kde člověk vyjede nad 2000 m.n.m asi 70. Info cedule u výjezdu z Jausiers jsme si naštěstí všimli až po sjezdu. Zde totiž odčítání ještě fungovalo. Altitude znamená nadmořská výška ;).