Generel cyklistické dopravy. pro městskou část Praha 2

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Generel cyklistické dopravy. pro městskou část Praha 2"

Transkript

1 Generel cyklistické dopravy pro městskou část Praha 2 květen 2015

2 Úvod Cyklistická doprava má především ve velkých městech nesporný rozvojový potenciál. Slouží zpravidla ke každodenní dojížďce, ať už do zaměstnání, do škol, či za službami. Jedná se o ekologický druh dopravy, který umožňuje poměrně pohodlné dosažení cílů ve vzdálenostech větších než je vzdálenost docházková. Rozhodnutí, zda užít jízdního kola nebo nikoli, je samozřejmě čistě individuální, nicméně velkou měrou jej ovlivňují místní podmínky pro cyklodopravu. Tyto podmínky lze rozdělit do dvou skupin podle původu. Jednak jde o stávající stav prostředí, který je víceméně neměnný a profiloval se v delším časovém horizontu (např. struktura a charakteristika dopravní sítě, hustota zástavby, přírodní podmínky ad.). Lze hovořit o podmínkách s přímým vlivem. Druhou skupinu podmínek určují orgány veřejné či státní správy, jejichž rozhodnutí mohou cyklistickou dopravu podporovat či omezovat. Tyto podmínky mají nepřímý vliv a tím, jak jsou nastaveny na nejnižších úrovních územní správy, určují výše zmíněný rozvojový potenciál cyklistické dopravy. V souladu s dopravní politikou České republiky lze cyklistickou dopravu hodnotit jako velmi příznivou pro zajištění udržitelné mobility z pohledu ekonomických a ekologických vlivů. V případě velkých měst však rozvoj cyklistické dopravy determinují podmínky s přímým vlivem popsané v předchozím odstavci. Tím jsou orgánům veřejné správy kladeny jisté překážky při snaze podporovat cyklistickou dopravu ve městech, byť vůli k tomu mají. Jedním z typických případů složitého systému městské dopravy je území MČ Praha 2. To lze označit za širší centrum Prahy, kterým prochází tři trasy metra, protíná ho severojižní magistrála, nachází se zde hustá síť povrchových linek MHD, vytížený dopravní uzel I. P. Pavlova, na území Prahy 2 nalezneme také kolejiště hlavního vlakového nádraží. S přihlédnutím k velkému množství úzkých jednosměrných ulic a nedostatku zejména návštěvnických parkovacích míst je obtížnost řešení cyklistické dopravy v Praze 2 zřejmá. Proto vznikl tento generel cyklistické dopravy, díky němuž by měly být při územním plánování zohledněny potřeby cyklistů. Také veškeré budoucí stavební zásahy by měly respektovat navržené cyklotrasy, čímž by mělo dojít k dalšímu zlepšování podmínek pro cyklistickou dopravu na území MČ Praha 2.

3 Funkce a využití cyklogenerelu Cyklogenerel má tedy sloužit jak veřejnosti, tak i zástupcům veřejné správy. Vymezuje síť doporučených cyklotras na území MČ Praha 2, které navazují na celoměstský systém a v rámci Prahy 2 ho co možná nejefektivněji doplňují. Navržené cyklotrasy jsou vedeny tak, aby území MČ vhodně propojily a umožnily průjezd co nejjednodušším a nejbezpečnějším způsobem. Vzhledem k bezpečnosti chodců i cyklistů nevedou cyklotrasy skrze parky, kde je vjezd cyklistů v současnosti umožněn jen díky povolení úřadu MČ Praha 2. Prioritou je zde však snaha o zachování zklidněného provozu, v němž se mohou děti bezpečně učit jízdě na kole v doprovodu rodičů. Proto by parky neměly být jen průjezdním místem, ale cílovou lokací pro rozmanité volnočasové aktivity. Cyklista samozřejmě může využít všech pozemních komunikací v souladu s pravidly silničního provozu a volba trasy je vždy na něm. Při výběru trasy v souladu s cyklogenerelem má však jistotu bezpečného a neomezeného průjezdu, v úsecích se silným provozem jsou navíc piktogramové koridory, které na výskyt cyklistů upozorňují. Při budoucích stavebních úpravách či navrhování dopravních řešení by se mělo vždy přihlížet k tomu, zda je v daném místě navržena cyklotrasa. Pokud ano, stavební úprava musí minimálně zachovat současné podmínky pro provoz cyklistů, v ideálním případě by však mělo dojít k jejich zlepšení (např. rozšíření jízdního pruhu, vyhrazení samostatného cyklopruhu, přejezdy pro cyklisty apod.). Cyklogenerel nachází oporu v platné Dopravní politice ČR a usnesení vlády ČR č. 382 z 22. května 2013, kterým byla schválena Národní strategie rozvoje cyklistické dopravy České republiky. Dále vychází z usnesení Rady hl. města Prahy č z 9. září Tím byla aktualizována Koncepce rozvoje cyklistické dopravy a rekreační cyklistiky v hl. městě Praze do roku I tento cyklogenerel počítá s některými opatřeními výhledově v horizontu několika let a popisuje je v následující části. V další fázi by cyklogenerel měl být dostupný online na oficiálním mapovém portálu MČ Praha 2, kde bude doplněn o informační popisky (stojany, problémová místa, kategorie tras, úseky se silným provozem apod.).

4 Obr. 1: Navržená síť cyklotras na území MČ Praha 2 s červeně vyznačenými jednosměrkami, modře vyznačenými cykloobousměrkami a žlutě znázorněnými úseky, kde je nezbytné kolo vést. Obr. 2: Tatáž síť cyklotras na území MČ Praha 2 doplněná o navrženou síť celoměstských cyklotras z roku 2012 (vyznačeno vínovou barvou). Cyklogenerel trasy navrhuje v návaznosti na celoměstský systém, který dále integruje a doplňuje pro potřeby městské části Praha 2.

5 Charakteristika cyklodopravy na území MČ Praha 2 MČ Praha 2 je situována v centru města, převládá zde tedy hustá zástavba a silný provoz na pozemních komunikacích. Motiv pro užití jízdního kola je zde čistě dopravní a jde o dosažení cíle. Přesuny na kole jsou realizovány v rámci denních povinností po nejrychlejší nebo nejkratší trase. Pro rekreačně-dopravní motiv k jízdě na kole se na Praze 2 nevyskytují s výjimkou národní kulturní památky Vyšehrad vhodné kulturní cíle. Z těchto důvodů a s přihlédnutím k celkové dopravní situaci převažují na Praze 2 integrované dopravní koridory pro cyklistickou dopravu. Jedná se o společný (tj. sdílený) dopravní prostor, přičemž jiné řešení v současnosti není kvůli prostorovému uspořádání většiny komunikací ani možné. Je tím však podpořeno právo cyklistů na užívání pozemní komunikace společně s motorovými vozidly s podporou vybraných bezpečnostních prvků. Tento generel cyklistické dopravy má za cíl chránit bezpečnost všech účastníků silničního provozu včetně chodců, proto neřeší vedení cyklotras po chodnících. Z velké většiny vedou na Praze 2 chodníky v zastavěné části, zde by si vedení cyklotrasy po chodníku vyžádalo stavební úpravy, přičemž ty by mnohdy neodpovídaly technickým normám (např. z hlediska průjezdných / průchozích profilů). Domy podél chodníků slouží jako přirozená vodicí linie pro nevidomé, proto zde není možné řešit provoz např. formou společného pásu pro chodce a cyklisty. Stejně tak nejsou cyklotrasy navrženy skrze parky, což bylo odůvodněno v části Úvod. Problematická je na Praze 2 realizace cykloobousměrek, kde v drtivé většině tomuto kroku brání nevyhovující průjezdný profil. Prioritou je z hlediska ochrany veřejného zájmu zachování průjezdnosti vozidel IZS, případně autobusů MHD. Generel řeší téměř všechny navržené cyklotrasy, které vedou úzkou jednosměrkou, variantně. Protisměr je tedy nahrazen vhodnou objížďkou. Cykloobousměrky jsou navrženy pouze v těch případech, kdy to dopravní situace umožňuje, neboť jsou považovány za velmi efektivní nástroj pro zvýhodnění cyklistické dopravy, nelze ho však využívat na úkor bezpečnosti. Území MČ Praha 2 protíná severojižní magistrála. Hustota provozu motorové dopravy je zde velká, šířka vozovky navíc zvýrazňuje rozdělující efekt celé komunikace. Generel v rámci daných možností doporučuje několik míst, kde lze vytíženou komunikaci překonat na kole. Bohužel, ve dvou případech je nezbytné využít podchodu pro chodce a kolo tudy vést. Oba podchody jsou však opatřeny lištami pro jízdní kola a kočárky.

6 Navržená opatření Několik tras vyžaduje pro svou realizaci místní úpravu provozu či stavební úpravu. V cyklogenerelu nejsou tyto úpravy projektovány, ale pouze navrženy bez podrobné specifikace. Ta by měla být řešena až v konkrétní projektové dokumentaci. Wenzigova Proměnou projde ulice Wenzigova, které se týká několik opatření. Významným zásahem v pozitivním smyslu bude plánovaná výstavba lávky pro pěší a cyklisty přes ulici Bělehradskou, která propojí ulice Wenzigovu a U Zvonařky. Díky tomu se zde otevírá prostor pro nový cyklokoridor směřující z Vinohrad k Vltavě či do Nuslí. Přejezd magistrály (ulice Legerova a Sokolská) bude řešen křižovatkami řízenými SSZ. S tím souvisí i změna jednosměrnosti ulice Wenzigova na východo-západní směr v úseku Legerova Sokolská. Pro cyklisty je zde však navržena cykloobousměrka, čímž se zjednoduší překonání magistrály. Legerova Velký potenciál pro rozvoj cyklistické dopravy skýtá ulice Legerova, neboť MČ Praha 2 vyvíjí snahu omezit tranzitní dopravu na magistrále. Má se tak stát redukcí jízdních pruhů pro motorová vozidla na ulici Legerova. Uvolněný prostor by pak měl sloužit jako cyklopruh. V generelu je toto řešení již navrženo v úseku Wenzigova Rumunská. Ulice Lublaňská je v nejjižnějším úseku mezi ulicemi Wenzigova a Boženy Němcové obousměrná, avšak průjezdný profil zde dosahuje pouze cca 2,7 m. Jedná se o nepříliš frekventovaný úsek a ulice je slepá, na jejím konci se však nachází odtahové parkoviště a ulicí tak projíždějí i velká nákladní vozidla odtahové služby. V návaznosti na zmíněný cyklopruh je navržen na stávajícím chodníku v úseku Boženy Němcové Wenzigova pás pro chodce a cyklisty s odděleným provozem přejížditelnou tvarovkou. Tím zároveň dojde k odvedení části cyklistické dopravy z úzké ulice Lublaňské. Toto řešení se však neobejde bez stavební úpravy a rozšíření chodníku přibližně o 1 metr. U křižovatky Legerovy a Wenzigovy ulice, která bude řízena SSZ, bude pás pro cyklisty sveden na vozovku a odtud bude pokračovat jako zmíněný cyklopruh až k ulici Rumunská. Toto opatření bude možné realizovat dříve než celý cyklopruh, proto bylo pro tento úsek navrženo.

7 Ke Karlovu Krátký úsek ulice Ke Karlovu mezi ulicemi Wenzigovou a Apolinářskou je navržen jako cykloobousměrka. Toto opatření usnadní průjezd z jihovýchodní části Vinohrad ke Karlovu náměstí. Vedle svislého dopravního značení je pro protisměr doporučeno také vodorovné dopravní značení V20 piktogramový koridor pro cyklisty. Obr. 3: V těsné blízkosti jsou navržena tři opatření: na ulici Wenzigova budou dvě křižovatky s magistrálou řízeny SSZ, v části ulice mezi Legerovou a Sokolskou je navržena cykloobousměrka. Cyklistům se tím v kombinaci s předpokládanou realizací lávky přes Bělehradskou otevírá nový cyklokoridor. Dále by lepší spojení měla zajistit navržená cykloobousměrka v části ulice Ke Karlovu.

8 Plavecká Krátký úsek ulice Plavecká mezi Rašínovým nábřežím a ulicí Podskalskou je navržen jako cykloobousměrka. Toto opatření výrazně usnadní spojení s páteřní cyklotrasou A2. Jedná se sice o velmi krátký úsek, avšak v případě potřeby je možné průjezdný profil více rozšířit posunutím modré zóny částečně na jižní chodník, který je na to dostatečně široký. Vedle svislého dopravního značení je pro protisměr doporučeno také vodorovné dopravní značení V20 piktogramový koridor pro cyklisty. Obr. 4: Krátký úsek ulice Plavecké (od Podskalské po Rašínovo nábřeží) je navržen jako cykloobousměrka.

9 Španělská Další navrženou úpravou provozu je cykloobousměrka v ulici Španělská pokračující ulicí Kunětickou. Jedná se tedy o úsek mezi ulicemi Vinohradská a Italská. Cyklistům tím bude usnadněno spojení s Žižkovem a nebude nutné zdolávat stoupání směrem od Muzea po exponované Vinohradské třídě. Cykloobousměrka je zde prozatím doporučená, v současné době je nevyhovující průjezdný profil. Výhledově lze však uvažovat o vhodných stavebních úpravách, neboť stávající rezidenční parkovací místa bývají využita jen zřídka a provoz je zde klidný. V úseku Vinohradská Mánesova by však bylo možné cykloobousměrku realizovat okamžitě, šířkový profil je zde dostačující. Obr. 5: Celá ulice Španělská a navazující ulice Kunětická jsou výhledově navrženy jako cykloobousměrka. V úseku Vinohradská - Mánesova se toto opatření realizovatelné okamžitě i za stávajících podmínek.

10 Blanická V úzkém úseku ulice Blanická mezi Slezskou a Korunní dojde k otočení jednosměrnosti. V navazujícím úseku mezi Slezskou a Vinohradskou, který má již dostatečnou šířku, je navržena cykloobousměrka. Vedle svislého dopravního značení je pro protisměr navrženo také vodorovné dopravní značení V20 piktogramový koridor pro cyklisty. Obr. 6: V tomto úseku ulice Blanická je navržena cykloobousměrka. Navržená opatření obecně Vzhledem k tomu, že se cyklisté po Praze 2 budou v drtivé většině pohybovat ve sdíleném dopravním prostoru, budou využívat integrovaných koridorů. Na výskyt cyklistů je proto třeba upozornit řidiče motorových vozidel vodorovným dopravním značením (piktogramy), v ojedinělých případech i svislým (v cykloobousměrkách). Piktogramy jsou doporučeny na páteřních a hlavních trasách se silným provozem, dále před křižovatkami, kde dochází k zařazování do pruhů. Na křižovatkách řízených SSZ se silným provozem je doporučeno realizovat předsunutý prostor pro cyklisty.

11 Mapový výstup Obr. 7: Mapový výstup Generelu cyklistické dopravy MČ Praha 2.