DUBEN Veselé Velikonoce!!!

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "DUBEN 2015. Veselé Velikonoce!!!"

Transkript

1

2 DUBEN 2015 V zařízení běží všechno tak jak má. Svůj zájem klienti opírají o nastávající čas Velikonoční. Pilně zdobí kraslice, děvčata je malují, pletou se pomlázky, vyrábí se ošatky na vajíčka a pečivo. Práce nezahálí ani ve dřevařské dílně, keramice, šicí dílně a v drátkování. Veselé Velikonoce!!!

3 Velikonoční pečení Nezapomínáme ani v přípravě na samostatnost na základy vaření a pečení. Tentokráte se naši klienti pustili do pečení velikonočního pečení. A věřte mřížkový kláč byl skvělý! Nezbývá než klientům popřát dobrou chuť! Vědomostní soutěž Se začátkem nového ročního období jsme si ve středisku oprášili vědomosti na téma JARO. Kdy jaro začíná, co se děje se zvířaty, jaké je počasí, atd Celý týden jsme si o jaru četli, povídali a vyráběli. Na konci týdne se klienti rozdělili do dvou skupin a odpovídali na dané otázky a luštili doplňovačky. Všichni jsme se skvěle bavili a užili si legrace. A jak tato naše soutěž dopadla? Nebylo důležité vyhrát, ale zúčastnit se.tudíž vyhráli všichni a ocenili odměnu v podobě sladkostí.

4 Středisko pracovní rehabilitace umožňuje ve svém zařízení praxi studentů středních a vysokých škol a nově poskytne praxi i účastníkům rekvalifikačního kurzu Pracovník v sociálních službách ( momentálně pro Educo Ostrava ) Studijní obory - Sociální činnost na SŠ Prof. Zdeňka Matějčka v Ostravě Porubě, a studijní obor Zdravotně sociální pracovník na Ostravské univerzitě a rekvalifikační kurz Pracovník v sociálních službách, připravuje studenty pro činnosti spojené s poskytováním sociálních služeb a pomoci zdravotně a sociálně handicapovaným lidem. Na praxi seznamujeme studenty především s výchovně nepedagogickými činnostmi v zařízení, jak vést a podporovat soběstačnost klienta a jeho sebeúctu. Odborná praxe je nedílnou součástí odborné přípravy, která též napomáhá při formování žádoucích osobnostních vlastností pracovníka v sociálních službách. Praxe utváří žádoucí postoje ve vztahu k ostatním spoluobčanům, rozvíjí schopnost jednat s lidmi (nejen s klienty, ale též se spolupracovníky). V pátek jsme s klienty opustili prostory střediska a vydali se pozorovat jarní přírodu. Celý měsíc duben jsme si povídali a soutěžili na téma "JARO" a není nic poučnějšího, než vidět vše v reálu.vydali jsme se do nedalekého lesního parku pozorovat změny, které se v přírodě udály. Klienti se učili poznávat rozkvétající rostliny a stromy, naslouchali zvukům ptáků a hledali je na stromech. Odpočinuli si v krásném dřevěném altánu s výhledem do svěží zeleně lesa. Při tom se příjemně odreagovali a nasáli krásnou atmosféru probouzející se přírody. V úterý se část klientů zúčastnila posledních tvůrčích dílen ve střediskuo.jeremiáše v tomto školním roce. Paní lektorka si tentokrát pro nás připravila BERUŠKU v podobě zápichu. Postup byl jednoduchý - na načerněnou polystyrénovou polokouli se postupně nalepovaly krovky polepené sedmi tečkami, hlava s dokresleným obličejem a přilepeným nosem (bambulka), nohy z modelovacích plyšových drátků a tykadla. Nakonec se beruška napíchla na špejli a bylo hotovo. Klienti byli spokojeni, neboť se výrobek všem krásně podařil.

5 KVĚTEN 2015 Pečení ke Dni matek Čím potěšit svou maminku když má svůj svátek? Klienti se nakonec kromě přáníček rozhodli pro pečení lineckých srdíček. Všichni se moc snažili, aby se dárek líbil a také chutnal!! Doufáme, že srdíčka uspěla a maminky ocenily snahu svých potomků. Poslední rozloučení Dne jsme se naposledy byli rozloučit s naší dlouholetou Janošíkovou, která zemřela po krátké nemoci ve věku 35let. V naších srdcích zůstane navždy rozesmátá. klientkou Lenkou Kdo žije v srdcích svých milých, není mrtev, je jen vzdálen.

6 Abilympiáda v SPR 8 soutěžících družstev a 8 soutěžních disciplín. Soutěžilo se vědomostních soutěžích, ve zručnosti a obratnosti. Nechyběla taktéž příprava studené kuchyně výroba jednohubek a zdobení dortů. A kdo vlastně v této soutěži zvítězil?? No přece všichni!!! Ti, kteří se této Abilympiády zúčastnili. Nahlédněte do zákulisí soutěží s námi.. Zatloukáme hřebíky na čas Vyrábíme pomazánky a jednohubky Soutěžíme A sladká odměna na závěr.mňam!

7 Senior- junior hendicapiáda V pátek 29. května se naše Středisko zúčastnilo 8. ročníku této akce. Soutěžilo se opět v areálu Domu s pečovatelskou službou Astra v Ostravě - Porubě. Akce spojuje v soutěžích všechny generace včetně handicapovaných. Máme krásné 1. a 2. Místo. GRATULUJEME!!!

8 ČERVEN 2015 ArcelorMittal Engineering Products Ostrava, s.r.o. věnovala Středisku pracovní rehabilitace finanční dar na ozdravný rehabilitační pobyt Díky zaměstnaneckému grantu Arcelor Mittal jsme získali podporu na projekt Ozdravný pobyt pro osoby s mentálním postižením v Beskydech Slavnostní setkání s předáním šeku, proběhlo v úterý 2. června 2015 v kulturním domě K-Trio, Ostrava-Hrabůvka, Dr. Martínka 1439/4 Děkujeme jménem klientů. Krajský přebor v bowlingu Dne 4. června se naše sportovní družstva Chachaři zúčastnilo krajského přeboru v bowlingu. Konkurence byla veliká, nastoupilo celkem 18. družstev. Nechyběla ani zábava a celkově jsme se umístili na krásném a 3..místě. GRATULUJEME!!!

9 Červnové setkání Dne proběhla již 20.setkání - Zahradní slavnost, která letos probíhala pod názvem Den sblížení. Počasí nám přálo a tak se mohly uskutečnit všechny připravené programy. Hlavními pořadateli byli SPR a SPMP Ostrava a dobrovolníci obou organizací, a tak se na zahradě denního stacionáře rozjela velká párty : klientům se předávalo osvědčení, střídaly se soutěže, rozdávaly se odměny, drobné dárky, opékaly buřty, podávala čepovaná kofola. Bylo připraveno i překvapení ve formě známého lidového řezbáře, který přímo na místě vytvářel sochy ze dřeva (ovečka, sova, orel, čáp, volavka, sova). Nechyběla rovněž ukázka práce s motorovou pilou, řezání na čas, opracování špalku. Velký aplaus sklidilo vystoupení žesťového souboru žáků ZUŠ J.Valčíka, Porubští trubači, kteří pod vedením dirigenta Pavla Zatloukala, nemalou měrou přispěli k záměru akce: integrace zdravotně postižených se zdravou populaci. Také všichni uvítali dobrovolného pracovníka CDS Ostrava slečnu Danu Masnicovou, která akci zpestřila malováním na obličej, čili facepaitingem.). Celá akce proběhla v příjemné atmosféře i díky empatii hostů k našim zdravotně postiženým uživatelům sociálních služeb i hostům. Porubští trubači krásně pro radost pořadatelů, klientů, zákonných zástupců lidí se zdravotním postižením, rodičů, rovněž tak náhodných chodců, která hudba přilákala, žáků z blízké MŠ a ZŠ. Celé dopoledne provázela tvořivost, soutěžení a radost z pohybu tanec s hudbou.

10 Den sblížení