Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích. Institute of Technology And Business In České Budějovice

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích. Institute of Technology And Business In České Budějovice"

Transkript

1 STAVEBNÍ MATERIÁLY, JAKO ZDROJ TOXICKÝCH LÁTEK Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice

2 Tento učební materiál vznikl v rámci projektu "Integrace a podpora studentů se specifickými vzdělávacími potřebami na Vysoké škole technické a ekonomické v Českých Budějovicích" s registračním číslem CZ.1.07./2.2.00/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

3 KAPITOLA 7: STAVEBNÍ MATERIÁLY, JAKO ZDROJ TOXICKÝCH LÁTEK - STYREN Klíčové pojmy: styren, dopady na ŽP, dopady na zdraví člověk Cíle kapitoly: Co je styren, jak vzniká, jeho zdroje v prostředí. Seznámit se s dopady jeho výskytu na životní prostředí a zdraví člověk.

4 7.1 CO JE TO STYREN? Styren je látka, která vzniká dehydrogenací z ethylbenzenu. Čistý styren je bezbarvá olejovitá kapalina se sladkým zápachem. Teplota tání: -30,6 C, teplota varu: 145,2 C, hustota: 906 kg/m 3 Dobře se rozpouští v organických rozpouštědlech. Patří mezi látky těkavá (VOC), reaguje při teplotě 25 C, kdy tlak je 867 Pa. Styren podléhá procesu oxidace za vzniku peroxidu, které rovněž působí jako katalyzátor jeho polymerace. Polymeraci katalyzují i jeho další činitelé jako je teplota, tlak, světlo, silné kyseliny, rez apod. Proto se styren běžně stabilizuje přídavkem inhibitoru.

5 7.2 VZNIK STYRENU 1. krok: alkylace benzenu na ethylbenzen (EB) 2. krok: ethylbenzen (EB) dehydrogenován na styren (ST) Rovnice vzniku ethylbenzenu

6 7.3 ZDROJ EMISÍ STYRENU Styren se může uvolňovat do prostředí: během jeho výroby, použitím jako rozpouštědlo, zpracováním (výroba plastu) Nejvýznamnější zdroje: - Výroba a zpracování styrenu - Chemický a petrochemický průmysl (výroba plastu, rafinace ropy) - Použití styrenu jako rozpouštědla - Spalování odpadu - Výfukové plyny (spalovací motory)

7 7.3.1 DOPADY NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Styren je organická látka, která se může nacházet prakticky kdekoliv, to znamená v půdě, vodě a vzduchu. Je těkavý a snadno se vypařuje do ovzduší z půdy a povrchových vod, podílí se na vzniku fotochemického smogu. Ve vodě a půdě je styren rozkládán pomocí bakterií. Na půdní částice se styren váže poměrně slabě, proto se může vyluhovat do podzemních vod. Styren se nehromadí v tělech organismů.

8 7.3.2 DOPADY NA ZDRAVÍ ČLOVĚKA Styren může vstupovat do těla inhalačně nebo orálně (a to převážně kontaminovanou potravou nebo vodou). Vystavení silnému účinku styrenu vyvolává dýchací problémy a podráždění očí. Ovlivňuje i nervovou soustavu, vyvolává bolesti hlavy, únavu, nevolnost a zvracení, deprese, zhoršení koncentrace a paměti a ztrátu sluchu. Poškozuje také játra, ledviny, krev a žaludek. Limity ČR v ovzduší pracovišť: PEL 100 mg.m -3, NPK P mg.m -3 (přípustný expoziční limit, nejvyšší přípustná koncentrace) Dalším rizikem je hořlavost a bouřlivá reakce s oxidačními činidly.

9 7.4 ZPŮSOBY ZJIŠŤOVÁNÍ A MĚŘENÍ Pro stanovení hladiny koncentrace styrenu v odpadních plynech dosud není normou stanoven postup. Stanovení styrenu ve venkovním ovzduší metoda založená na záchytu analytu v kanystrech z korozivzdorné oceli s následnou termickou desorpcí a stanovení plynovou chromatografií s různými typy detektorů. Manuální stanovení styrenu v pracovním ovzduší metoda založená na odběru vzorku sorpční trubicí naplněnou dvěma vrstvami aktivovaného uhlíku oddělenými skleněnou vatou. Obsah analytu se stanoví plynovou chromatografií.

10 7.4 ZPŮSOBY ZJIŠŤOVÁNÍ A MĚŘENÍ Instrumentální on-line metody stanovení Tyto metody využívají s ohledem na poměrně velké hodnoty absorpčních koeficientů v převážné míře infračervené absorpční spektrometrie.

11 KONTROLNÍ OTÁZKY Patří styren mezi těkavé organické látky (VOC)? Co patří mezi nejvýznamnější zdroje styrenu? Jaké jsou dopady výskytu styrenu v ovzduší? Jaké jsou dopady styrenu na zdraví člověka?