Fresh Film Fest Praha 2011

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Fresh Film Fest Praha 2011"

Transkript

1 8. Mezinárodní filmový fes5val debutů a studentských filmů Fresh Film Fest Praha 2011 Statut

2 Článek 1 Fresh Film Fest je mezinárodní fes5val filmové tvorby. Zásadní důraz klade na tvorbu filmových škol a debutovou tvorbu. Výlučně pro tyto druhy tvorby připravuje soutěžní program. Fresh Film Fest se profiluje jako fes5val akcentující při výběru do soutěžních sekcí autorskou výpověď, filmová díla, která odkrývají nové pohledy, či po nich alespoň pátrají. Fresh Film Fest ve svém programu žánrově propojuje hranou a dokumentární tvorbu. Toto propojení má za cíl částečnou dekategorizaci, jejímž opodstatněním je zmíněná preference autorského vkladu. Specifikám animované tvorby a nezavedených filmových kategorií je věnována samostatná součást fes5valu, mezinárodní soutěžní program Theatre Op5que. Posláním Fresh Film Festu je také poskytnuw plaxormy pro sdílení nápadů a výměnu názorů mezi mladými filmovými umělci z celého světa. Článek 2 Fes5val je organizovaný společnosw Fresh Films se sídlem: Palác Akropolis Kubelíkova , Praha 3 tel.: fax: e- mail: info@freshfilmfest.net internet: hfp:// Na organizaci fes5valu se podílí také FAMU Filmová a televizní fakulta Akademie múzických umění a občanské sdružení Young talents. Článek 3 8. ročník Mezinárodního filmového fes5valu Fresh Film Fest se uskuteční v Praze v roce 2011.

3 Program fes5valu tvoří: Článek 4 Oficiální výběr Soutěž, mezinárodní soutěž hraných a dokumentárních studentských filmů. Oficiální výběr Theatre Op5que, mezinárodní soutěž studentské animované a volné audiovizuální tvorby. Fresh Genera5on, mezinárodní soutěž prvních a druhých celovečerních filmů (debutové tvorby). Fresh Czech, soutěž studentských filmů vyrobených v České republice Oficiální výběr mimo soutěž, nesoutěžní program studentské filmové tvorby. Fresh Classics, nesoutěžní program filmové tvorby, dále členěný do několika tema5ckých podsekcí. Speciální programy, programy filmů, tvořené pod kurátorským vedením zvané ins5tuce vně fes5valu Fresh Film Fest, workshopy, semináře, prezentace tvůrců, škol a společnosw vykonávajících činnost v oblas5 audiovizuální tvorby, koncerty a jiné doprovodné akce schválené programovou radou fes5valu. Článek 5 Do soutěžních sekcí mohou být zařazena pouze díla, která vznikla po 1. lednu Článek 6 Uzávěrka přihlášek do stávajícího ročníku fes5valu je stanovena na 30. dubna Promítací kopie filmu, vybraného do oficiálního programu, musí být poskytnuta výlučně v některém z následujících formátů: 16mm KK, 35mm KK, Betacam SP, DVD. Perfektní technický stav promítací kopie je podmínkou. K přihlášce filmu musí být připojeny tyto materiály: 2 fotografie z filmu (300dpi), fotografie režiséra, dialogová lis5na, synopse filmu, životopis režiséra, štáb a obsazení. Pokud je film v jiném než českém nebo anglickém jazyce, musí být opatřen anglickými 5tulky; 5tulkovací lis5na je nezbytnou součásw každé přihlášky. Soutěžní filmy se promítají v původním znění s překladem do českého a anglického jazyka.

4 Článek 7 Přihlášením filmu souhlasí přihlašovatel se čtyřmi uvedeními filmu v rámci fes5valu. Umělecký ředitel fes5valu si vyhrazuje právo vybrat film pro uvedení v rámci nekomerčních programů Ozvěny fes5valu Fresh Film Fest, které proběhnou po skončení fes5valu v několika projekčních sálech v České republice. V takovém případě musí přihlašovatel zajis5t fes5valu promítací kopii filmu, určenou pro tyto účely. Článek 8 Filmy zaslané na adresu fes5valu vybírá zvláštní komise jmenovaná a řízená programovým oddělením fes5valu. Rozhodovací právo nad závěry této komise má umělecký ředitel fes5valu. Všichni přihlašovatelé budou obeznámeni s výsledky výběrových komisí nejpozději do 30. června 2011 a to na kontakt uveřejněný v přihlášce. Projekce vybraných filmů do soutěží pro novináře a případné další pozvané hosty pořádá a koncepčně řídí programové oddělení fes5valu pod vedením programového a uměleckého ředitele. Vybrané snímky nesmí být po těchto projekcích staženy ze soutěže. Článek 9 Kopie vybraných snímků do programu fes5valu musí být odeslané tak, aby byly na adresu fes5valu doručené nejpozději do 30. července Tento termín je závazný a přihlašovatel se musí řídit pokyny o dopravě kopie, které obdrží společně s oznámením o zařazení filmu do programu fes5valu. Doručená kopie musí formátem odpovídat článku 6 a není možné ji měnit. Pouze ve zvláštních případech umožní fes5val pozdější zaslání kopie. Článek 10 Veškeré náklady spojené s dopravou filmu, propagačních materiálů a pojištění ze země původu až po celní odbavení v Praze (není- li dohodnuto jinak) hradí přihlašovatel. Naopak za náklady spojené s pojištěním kopie pro5 ztrátě, odcizení, celkovému i částečnému zničení kopie během konání fes5valu až po odevzdání dopravci zodpovídá fes5val a řídí se mezinárodním statutem FIAPF. V případě nutnos5 nahradit kopii zaslaného filmu, zodpovídá fes5val pouze za náklady spojené s výrobou kopie podle aktuálního ceníku výroby standardní kopie.

5 Článek 11 Přihlašovatel je povinen ke svému filmu, který byl vybrán do soutěže, odeslat na adresu fes5valu a to nejpozději do 30. června 2011 požadované materiály zmíněné v článku 6. Zároveň přihlašovatel udílí právo organizátorům fes5valu Fresh Film Fest použít ukázku z filmu až do cca 60 vteřin a fotografie z filmu za účelem propagace filmu/fes5valu a to v TV, na internetu, v kinech a rádiích. Fes5val uvítá, když přihlašovatel poskytne fes5valu také ukázky z filmu ve formátu BETA/PAL nebo DVD. Článek 12 Ředitel fes5valu zve ke každému filmu vybranému do některé ze soutěžních sekcí dvojčlennou delegaci na celou dobu fes5valu a hradí jim ubytování, případně zajišťuje dle požadavku dopravu z le5ště v Praze. Cestovní výlohy si hradí delegá5 sami. Výjimku může udělit ředitel fes5valu. Článek 13 Dle návrhu programového a uměleckého ředitele fes5valu jmenuje ředitel fes5valu mezinárodní poroty všech soutěžních sekcí fes5valu. Členem mezinárodní poroty nemůže být ten, kdo se podílel na vzniku některého ze soutěžních snímků, anebo který má přímý zájem na jejich využiw. Předsedy poroty jmenuje ředitel fes5valu nebo budou zvoleni členy jednotlivých porot přímo v místě fes5valu před začátkem projekcí. Všichni členové porot jsou zavázáni k mlčenlivos5. Ředitel fes5valu, umělecký ředitel nebo jejich zástupce se mohou účastnit zasedání porot, ale nepodílí se na hlasování. Článek 14 Po shlédnuw filmů udělí mezinárodní poroty následující ceny: Oficiální výběr - Soutěž: Fresh Film Fest Cena za nejlepší film fes5valu Fresh Film Fest / Fresh Film Fest Best Film Award za nejlepší film fes5valu Oficiální výběr - Theatre Op5que: Cena Theatre Op5que / Theatre Op5que Award pro nejlepší film sekce Poroty hlavní soutěže a soutěže animované tvorby a nových audiovizuálních forem mohou navíc udělit Zvláštní cenu poroty / Special Prize of the Jury a to zejména v případě druhého výjimečného snímku sekce, jenž se zároveň výrazně žánrově odlišuje od vítězného filmu. Fresh Genera5on: Cena Fresh Genera5on / Fresh Genera5on Award Fresh Czech: Cena Fresh Czech / Fresh Czech Award

6 Fes5valové ceny jsou spojeny s finanční nebo jinou odměnou. Výši odměny vyhlásí ředitel fes5valu před začátkem fes5valu ve zvláštní 5skové zprávě. Pořadatelé fes5valu si vyhrazují právo navýšit finanční odměny oceněným ve všech soutěžních kategoriích podle případných dohod se sponzory a spojit tyto ceny se jménem sponzora. Od oceněných tvůrců se očekává, že se zúčastní slavnostního vyhlášení výsledků a že se o uvedené ceně zmíní, v rámci své země i v mezinárodním měřítku, ve svých propagačních materiálech. Článek 15 Akreditovaní účastníci fes5valu mohou udělit Cenu diváků / Audience Award. Ředitel fes5valu jmenuje garanta ceny diváků, jenž dohlíží za spravedlivý průběh hlasování a je zodpovědný za zajištění výsledků. Pravidla hlasování budou stanoveny pořadateli fes5valu před jeho zahájením. Na fes5valu mohou být uděleny také nestatutární ceny. Článek 16 Fes5val si vyhrazuje právo ponechat si DVD kopie soutěžních filmů pro potřeby propagace a archivu fes5valu. Článek 17 O sporných případech, které neřeší tento statut, rozhoduje ředitel fes5valu. Právní spory budou řešeny na základě českého právního řádu. Článek 18 Účast na fes5valu předpokládá souhlas s Wmto statutem. Mar5n Pošta Ředitel fes5valu Jan Stehlík Umělecký ředitel