Svolání 3/6. Rady MČ, bod

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Svolání 3/6. Rady MČ, bod 1.2.01"

Transkript

1 Svolání 3/6. Rady MČ, bod /6. jednání Rady místního zastupitelstva Brno Bystrc, konané dne Věc: Nástavby panelových domů v Brně Bystrci doplnění usnesení Místního zastupitelstva Brno - Bystrc k návrhu regulačního plánu městské části Brno - Bystrc Důvodová zpráva: Dosud definitivně neschválený návrh regulačního plánu městské části Brno - Bystrc předpokládá jako součást řešení potřeb bydlení v městské části realizaci nástaveb panelových bytových domů na ulicích Laštůvkova, Vondrákova a Heyrovského. Usnesením R 3/ jednání Rady MZ Brno - Bystrc dne byly schváleny "Zásady bytové politiky MČ Brno - Bystrc pro období " (dále jen "Zásady") a současně bylo doporučeno jejich schválení Místním zastupitelstvem Brno - Bystrc. Bod 2.1.a) těchto Zásad předpokládá výstavbu nových bytů formou střešních nástaveb bytových domů do 4 podlaží na kromě shora uvedených ulicích též na ulicích Černého, Filipova, Píškova a Wollmannova, tedy nad rámec návrhu regulačního plánu. Návrh regulačního plánu byl projednán na XX/II. zasedání MZ Brno - Bystrc dne a přijato usnesení Z 168. V tomto usnesení nebylo s rozšířením nástaveb panelových bytových domů do 4 podlaží nad rámec návrhu regulačního plánu počítáno. Aby bylo možno ještě včas (před konečným schválením návrhu regulačního plánu) sladit potřeby realizace Zásad s územním plánováním, navrhuje předkladatel, aby Rada MZ doporučila Místnímu zastupitelstvu doplnit shora uvedené usnesení Z 168 ve smyslu dále předloženého návrhu usnesení. Problematikou střešních nástaveb se zabývalo i 2. jednání komise stavební při Radě MZ Brno - Bystrc dne a přijalo v této věci usnesení 3/2 následujícího znění: Komise stavební v zásadě souhlasí s realizací nástaveb 4 - podlažních panelových domů na ulicích Černého, Filipova, Píškova a Wollmannova. Vyhrazuje si posoudit v rámci územních řízení návrhy architektonického řešení jednotlivých lokalit. Za správnost opisu: V příloze na mapce Bystrce je uveden rozsah nástaveb dle návrhu regulačního plánu a návrh na jejich rozšíření ve smyslu shora uvedeného textu. Usnesení: Rada MZ Brno - Bystrc doporučuje Místnímu zastupitelstvu Brno - Bystrc doplnit usnesení XX/II. zasedání MZ Brno - Bystrc č. Z 168 ze dne takto:

2 Místní zastupitelstvo doplňuje náměty a připomínky k návrhu regulačního plánu městské části Brno - Bystrc, uvedené v usnesení č. Z 168 z XX/II. zasedání MZ Brno - Bystrc ze dne , o bod č. 8 následujícího znění: 8.V souladu s potřebami rozvoje bytové výstavby na území městské části Brno - Bystrc požadujeme zapracovat do čistopisu návrhu regulačního plánu městské části Brno - Bystrc možnost realizace nástaveb 4 - podlažních panelových bytových domů na ulicích Černého, Filipova, Píškova a Wollmannova. Brno, dne Zpracoval: Ing. Vladislav Pospíšil příloha: mapka nástaveb panelových domů Předkládá: Ing.Pospíšil Zápis 3/6. Rady MČ, bod Nástavby panelových domů v Brně-Bystrci - doplnění usnesení Místního zastupitelstva Brno- -Bystrc k návrhu regulačního plánu městské části Brno-Bystrc Dosud definitivně neschválený návrh regulačního plánu městské části Brno - Bystrc předpokládá jako součást řešení potřeb bydlení v městské části realizaci nástaveb panelových bytových domů na ulicích Laštůvkova, Vondrákova a Heyrovského. Dle Zásad bytové politiky MČ Brno - Bystrc pro období se předpokládá výstavba nových bytů formou střešních nástaveb bytových domů do 4 podlaží na kromě shora uvedených ulicích též na ulicích Černého, Filipova, Píškova a Wollmannova, tedy nad rámec návrhu regulačního plánu. Návrh regulačního plánu byl projednán na XX/II. zasedání MZ Brno - Bystrc dne a přijalo se usnesení Z 168. V tomto usnesení nebylo s rozšířením nástaveb panelových bytových domů do 4 podlaží nad rámec návrhu regulačního plánu počítáno. Z důvodu včasného sladění potřeb realizace Zásad s územním plánováním se navrhuje doporučení doplnit uvedené usnesení Z 168. Usnesení: Rada MZ Brno-Bystrc doporučuje Místnímu zastupitelstvu Brno-Bystrc doplnit usnesení XX/II. zasedání MZ Brno-Bystrc č. Z 168 ze dne takto: Místní zastupitelstvo doplňuje náměty a připomínky k návrhu regulačního plánu městské části Brno - Bystrc, uvedené v usnesení č. Z 168 z XX/II. zasedání MZ Brno - Bystrc ze dne , o bod č. 8 následujícího znění: 8.V souladu s potřebami rozvoje bytové výstavby na území městské části Brno - Bystrc požadujeme zapracovat do čistopisu návrhu regulačního plánu městské části Brno - Bystrc možnost realizace nástaveb 4 - podlažních panelových bytových domů na ulicích Černého, Filipova, Píškova a Wollmannova. Schváleno.

3 Svolání 3/16. Rady MČ, bod /16. jednání Rady Místního zastupitelstva Brno Bystrc, konané dne Věc: Metodický postup pro přípravu a realizaci nástaveb bytových domů v městské části Brno - Bystrc Důvodová zpráva: Nástavby (panelových) bytových domů jsou jednou z forem dalšího potřebného rozvoje bytové výstavby a to i na území městské části Brno - Bystrc. Městská část předpokládá postupnou realizaci těchto nástaveb na všech jí svěřených obecních čtyřpodlažních panelových bytových domech, zájem mají i další vlastníci těchto domů. Zdejším stavebním úřadem byla již vydána územní rozhodnutí pro umístění nástaveb na obecních i družstevních bytových domech na Wollmannově ulici (pro družstevní domy na této ulici již bylo vydáno i stavební povolení) a pro obecní bytové domy na ulicích Laštůvkova a Heyrovského. Pro sjednocení postupu při územním plánování, územním i stavebním řízení a pro vlastní realizaci těchto nástaveb ať jsou již připravovány a realizovány jakýmkoli investorem, se navrhuje jednotný metodický postup, uvedený v příloze tohoto materiálu. Opírá se o "Metodický postup při budování nástaveb v obytných souborech", vypracovaný Útvarem hlavního architekta města Brna a dotýká všech stupňů přípravy a realizace těchto staveb. Důraz je kladen na jednotu urbanistického a architektonického řešení v jednotlivých lokalitách, na souběžné budování odpovídajícího počtu parkovacích stání (nebo garáží) jako nedílné součásti stavby. Dá se předpokládat, že požadavek souběžného budování odpovídajícího počtu parkovacích stání bude tím nejdůležitějším omezujícím prvkem rozvoje této formy výstavby bytů vzhledem k nedostatku příslušných volných ploch (pokud nebudou nalezena dosud nekonvenční řešení). Počítá rovněž se současně prováděnou celkovou regenerací dotčeného bytového fondu (opravy balkonů, lodžií, zateplení objektu apod.). Návrh metodického postupu byl projednán na 10. jednání komise stavební při Radě MZ Brno - Bystrc dne a bylo přijato usnesení 3/10 následujícího znění: Komise stavební doporučuje Radě MZ Brno - Bystrc schválit Metodický postup pro přípravu a realizaci nástaveb bytových domů v městské části Brno - Bystrc z března 2000 s tím, že bude doplněn o požadavek, aby součástí projektové dokumentace nástaveb bylo i technické řešení možnosti byť třeba i dodatečné montáže výtahů. (Hlasování: Přítomno: 5 Pro: 5 Proti: - Zdržel se: -) Toto doporučení stavební komise je považováno zpracovatelem tohoto materiálu za natolik významné, že bylo doplněno do návrhu metodického postupu (bod 3.4.). Usnesení: Rada MZ Brno-Bystrc schvaluje Metodický postup pro přípravu a realizaci nástaveb bytových domů v městské části Brno-Bystrc z března Brno, dne Zpracoval: Ing. Vladislav Pospíšil ved. OSTaŽ příloha: návrh metodického postupu Předkládá: Ing. Ilja Kašík zástupce starosty MČ

4 Příloha Město Brno - městská část Brno - Bystrc Brno, březen 2000 zpracoval: Ing. Vladislav Pospíšil METODICKÝ POSTUP pro přípravu a realizaci nástaveb bytových domů v městské části Brno - Bystrc Městská část Brno - Bystrc předpokládá realizaci nástaveb bytových domů v případech, kdy se jedná o nejvýše čtyřpodlažní panelové bytové domy stávající zástavby. S realizací nástaveb se obvykle spojují i další stavební úpravy, zlepšující dosavadní standard bydlení v těchto domech (opravy balkonů a lodžií, zateplení průčelí, opravy vnitřních instalací a pod.). Stavebníci (investoři) těchto nástaveb budou při přípravě a realizaci svých investic dodržovat tento metodický pokyn: 1. Základní podmínky přípravy investic 1.1. V jedné lokalitě, zpravidla ulici, bude dodrženo jednotné urbanistické a architektonické řešení nástaveb Toto řešení bude pro celou lokalitu zpracováno tím investorem, který o lokalitu projeví zájem jako první, ve formě územně plánovacího podkladu - urbanistické studie Urbanistická studie bude zpracována v souladu s "Metodickým postupem při budování nástaveb v obytných souborech", vypracovaným Útvarem hlavního architekta Magistrátu města Brna Urbanistická studie bude zahrnovat i související stavební úpravy příslušných bytových domů, odstraňující stávající nedostatky a zlepšující standard bydlení ve stávajících bytech (regenerace bytových domů) Urbanistickou studii stavebník projedná ve stavební komisi a komisi rozvoje Bystrce při Radě Místního zastupitelstva Brno - Bystrc. Pokud se bude jednat o nástavby bytových domů, svěřených městské části, bude projednána i Radou MZ Brno - Bystrc. 2. Územní příprava 2.1. Projednaná urbanistická studie lokality bude podkladem pro zpracování zadání staveb jednotlivých investorů do lokality, sloužících pro vydání územních rozhodnutí pro umístění jednotlivých staveb Součástí zadání každé jednotlivé stavby budou i jednoznačná řešení ploch pro parkování osobních automobilů uživatelů budoucích bytů (1 automobil na 1 byt) včetně dořešení majetkoprávních vztahů k nemovitostem, tímto řešením dotčeným. Řešení způsobu parkování bude vždy nedílnou součástí stavby Náležitosti návrhu na vydání územního rozhodnutí jsou stanoveny zákonem (zákon č. 50/1976 Sb. o územním plánování a stavebním řádu ve znění pozdějších předpisů - stavební zákon, vyhl.č. 132/1998 Sb., kterou se provádějí některá ustanovení stavebního zákona).

5 3. Stavební řízení 3.1. Na základě pravomocného územního rozhodnutí o umístění stavby požádá stavebník o vydání stavebního povolení Náležitosti žádosti o stavební povolení jsou stanoveny stavebním zákonem a souvisejícím předpisem (vyhl.č. 132/1998 Sb.) V projektové dokumentaci pro stavební povolení nesmí být zhoršeny parametry stavby, projednané v urbanistické studii a v územním rozhodnutí (např. z důvodů úspory nákladů) V projektové dokumentaci stavby musí být počítáno s možností současné nebo pozdější (v závislosti na finančních prostředcích) možností instalace výtahů. 4. Realizace stavby 4.1. Při realizaci stavby nesmí být bez vědomí stavebního úřadu prováděny změny oproti projektové dokumentaci stavby, ověřené stavebním úřadem ve stavebním řízení Změny stavby před dokončením, dotýkající se základních parametrů, schválených v urbanistické studii, územním rozhodnutí a stavebním povolení, nebudou stavebním úřadem povolovány Dokončenou stavbu nelze kolaudovat bez dokončení stavby příslušných odstavných stání pro osobní automobily uživatelů bytů. 5. Závěrečná ustanovení 5.1. Tento metodický postup byl schválen Radou Místního zastupitelstva Brno - Bystrc usnesením č... ze dne... a platí od Ing. Ilja Kašík zástupce starosty Ing. Svatopluk Beneš MČ starosta MČ

6 Zápis 3/16. Rady MČ, bod Metodický postup pro přípravu a realizaci nástaveb bytových domů v městské části Brno-Bystrc Pro sjednocení postupu při územním plánování, územním i stavebním řízení a pro vlastní realizaci nástaveb v MČ, se navrhuje jednotný metodický postup. Opírá se o "Metodický postup při budování nástaveb v obytných souborech", vypracovaný ÚHA města Brna a dotýká všech stupňů přípravy a realizace těchto staveb. Důraz je kladen na jednotu urbanistického a architektonického řešení v jednotlivých lokalitách, na souběžné budování odpovídajícího počtu parkovacích stání (nebo garáží) jako nedílné součásti stavby. Počítá rovněž se současně prováděnou celkovou regenerací dotčeného bytového fondu (opravy balkonů, lodžií, zateplení objektu apod.). Usnesení: Rada MZ Brno-Bystrc schvaluje Metodický postup pro přípravu a realizaci nástaveb bytových domů v městské části Brno-Bystrc dle přílohy č. 1 tohoto zápisu. Schváleno. Pro 8, proti 0, zdržel se 0, nehlasoval 0.

7 Příloha č.1 zápisu 3/16 RMZ bod Město Brno - městská část Brno - Bystrc METODICKÝ POSTUP pro přípravu a realizaci nástaveb bytových domů v městské části Brno - Bystrc Městská část Brno-Bystrc předpokládá realizaci nástaveb bytových domů v případech, kdy se jedná o nejvýše čtyřpodlažní panelové bytové domy stávající zástavby. S realizací nástaveb se obvykle spojují i další stavební úpravy, zlepšující dosavadní standard bydlení v těchto domech (opravy balkonů a lodžií, zateplení průčelí, opravy vnitřních instalací a pod.). Stavebníci (investoři) těchto nástaveb budou při přípravě a realizaci svých investic dodržovat tento metodický pokyn: 1. Základní podmínky přípravy investic 1.1. V jedné lokalitě, zpravidla ulici, bude dodrženo jednotné urbanistické a architektonické řešení nástaveb Toto řešení bude pro celou lokalitu zpracováno tím investorem, který o lokalitu projeví zájem jako první, ve formě územně plánovacího podkladu - urbanistické studie Urbanistická studie bude zpracována v souladu s "Metodickým postupem při budování nástaveb v obytných souborech", vypracovaným Útvarem hlavního architekta Magistrátu města Brna Urbanistická studie bude zahrnovat i související stavební úpravy příslušných bytových domů, odstraňující stávající nedostatky a zlepšující standard bydlení ve stávajících bytech (regenerace bytových domů) Urbanistickou studii stavebník projedná ve stavební komisi a komisi rozvoje Bystrce při Radě Místního zastupitelstva Brno - Bystrc. Pokud se bude jednat o nástavby bytových domů, svěřených městské části, bude projednána i Radou MZ Brno - Bystrc. 2. Územní příprava 2.1. Projednaná urbanistická studie lokality bude podkladem pro zpracování zadání staveb jednotlivých investorů do lokality, sloužících pro vydání územních rozhodnutí pro umístění jednotlivých staveb Součástí zadání každé jednotlivé stavby budou i jednoznačná řešení ploch pro parkování osobních automobilů uživatelů budoucích bytů (1 automobil na 1 byt) včetně dořešení majetkoprávních vztahů k nemovitostem, tímto řešením dotčeným. Řešení způsobu parkování bude vždy nedílnou součástí stavby.

8 2.3. Náležitosti návrhu na vydání územního rozhodnutí jsou stanoveny zákonem (zákon č. 50/1976 Sb. o územním plánování a stavebním řádu ve znění pozdějších předpisů - stavební zákon, vyhl.č. 132/1998 Sb., kterou se provádějí některá ustanovení stavebního zákona). 3. Stavební řízení 3.1. Na základě pravomocného územního rozhodnutí o umístění stavby požádá stavebník o vydání stavebního povolení Náležitosti žádosti o stavební povolení jsou stanoveny stavebním zákonem a souvisejícím předpisem (vyhl.č. 132/1998 Sb.) V projektové dokumentaci pro stavební povolení nesmí být zhoršeny parametry stavby, projednané v urbanistické studii a v územním rozhodnutí (např. z důvodů úspory nákladů) V projektové dokumentaci stavby musí být počítáno s možností současné nebo pozdější (v závislosti na finančních prostředcích) možností instalace výtahů. 4. Realizace stavby 4.1. Při realizaci stavby nesmí být bez vědomí stavebního úřadu prováděny změny oproti projektové dokumentaci stavby, ověřené stavebním úřadem ve stavebním řízení Změny stavby před dokončením, dotýkající se základních parametrů, schválených v urbanistické studii, územním rozhodnutí a stavebním povolení, nebudou stavebním úřadem povolovány Dokončenou stavbu nelze kolaudovat bez dokončení stavby příslušných odstavných stání pro osobní automobily uživatelů bytů. 5. Závěrečná ustanovení 5.1. Tento metodický postup byl schválen Radou Místního zastupitelstva Brno - Bystrc usnesením č... ze dne... a platí od Ing. Ilja Kašík zástupce starosty MČ Ing. Svatopluk Beneš starosta MČ