POKYNY PRO ŘEDITELE. k profilovým zkouškám a ústním zkouškám společné části

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "POKYNY PRO ŘEDITELE. k profilovým zkouškám a ústním zkouškám společné části"

Transkript

1 Platné od POKYNY PRO ŘEDITELE k profilovým zkouškám a ústním zkouškám společné části Níže uvedené může kromě ředitele školy zajistit statutární zástupce, resp. osoba, která má tuto roli uvedenu v informačním systému CERTIS. Proces generování pracovních listů ke zkouškám z cizích jazyků ve společné části je popsán v dokumentu CERTIS pracovní listy, který je ke stažení v informačním systému CERTIS v sekci Knihovna obecná. A. Výroba dokumentace Dokumentace společná pro profilové zkoušky a dílčí ústní zkoušky společné části: Protokol o průběhu profilové části a ústních zkoušek společné části maturitní zkoušky (protokol je společný pro všechny žáky jedné třídy u jedné komise, tento protokol se však nedigitalizuje) Dokumentace k profilovým zkouškám: Protokol o výsledcích profilové části MZ žáka (dokument obsahuje výsledná hodnocení všech profilových zkoušek jednoho žáka tak, jak o nich rozhodla zkušební maturitní komise; dokument se digitalizuje) Dokumentace k dílčím ústním zkouškám společné části: Protokol o výsledcích ústní zkoušky SČ MZ žáka (dokument obsahuje výslednou shodu hodnocení obou hodnotitelů; dokument se digitalizuje) Záznam o hodnocení ústní zkoušky SČ MZ žáka (pomocné dokumenty pro hodnotitelezkoušející a hodnotitele-přísedící; hodnotitelé si dělají do záznamu své poznámky a návrh svého hodnocení daného žáka; tento záznam se nedigitalizuje) Na pracovišti DDT musí být tištěna veškerá dokumentace, která bude následně digitalizována, pro potřeby profilových zkoušek se to proto týká pouze protokolu o výsledcích profilových zkoušek MZ žáka a protokolu o výsledcích ústní zkoušky SČ MZ žáka. Pro zjednodušení bude však v níže uvedeném procesu na pracovišti DDT tištěn i protokol o průběhu profilové části a ústních zkoušek společné části MZ a záznam o hodnocení ústní zkoušky SČ MZ žáka (protokol/záznam však můžete vytisknout i na jakékoli jiné tiskárně). ŘED Přihlaste se do DDT v maturitním režimu svým uživatelským jménem a heslem. 2 ŘED Klikněte na pracovní ploše DDT na ikonu CERTIS, zadejte své uživatelské jméno a heslo, poté svůj denní kód z SMS či u a klikněte na Odeslat. (Nemáte-li denní kód, klikněte na odkaz Pro uživatele přistupující z DDT pracovišť: ZDE. Otevře se Vám úvodní přehled samoobslužné aplikace, kde pro tyto potřeby naleznete dole tlačítko Zaslat kód.) 3 ŘED Vstupte do systému a v hlavním menu zvolte Registrace a vstup do EP. 4 ŘED Zaškrtnutím vyberte projekt MZ20 a zvolte Vstoupit do projektu. 5 ŘED V hlavním menu zvolte Knihovna projektu (příp. Knihovna obecná, ta je však méně přehledná, jelikož obsahuje kromě dokumentů uvedených v Knihovně projektu i další dokumenty, které přímo nesouvisí s daným projektem).

2 6 ŘED 7 ŘED 8 ŘED V seznamu (tabulce) dokumentů vyhledejte požadovaný dokument a klikněte na volbu stáhnout v pravém sloupci vybraného řádku. (Součástí stažených dokumentů jsou všechny protokoly ve formátu PDF pro všechny přihlášené žáky. Záznamy o hodnocení však nejsou personalizované a je proto nutné vytisknout odpovídající záznam 2x na každého žáka a každou jeho ústní zkoušku SČ.) Klikněte na Otevřít. V otevřeném dokumentu klikněte na ikonu tiskárny v levém horním rohu (nastavení tiskárny neměňte). Tisknete-li záznamy o hodnocení, zadejte vámi požadovaný počet kopií. Stiskněte tlačítko OK a vyčkejte na vytištění dokumentu. Tato akce může trvat delší dobu. Protokoly/záznamy roztřiďte pro jednotlivé zkušební maturitní komise a předejte je předsedovi zkušební maturitní komise. 2 ŘED 3 B. Činnosti bezprostředně po konání profilových zkoušek Převezměte od předsedy zkušební maturitní komise protokoly o výsledcích profilové části MZ žáků. Překontrolujte, zda je na druhé straně každého protokolu o výsledcích profilové části MZ žáků v horní šedé tabulce v každém řádku se zkouškou doplněn právě jeden křížek (viz vzor v kapitole F) a každý protokol je podepsaný předsedou zkušební maturitní komise. Pokud tomu tak není, požádejte předsedu zkušební maturitní komise o nápravu. Protokoly o výsledcích profilové části MZ žáků předejte osobě, která provede jejich digitalizaci (tj. Oprávněná osoba na DDT, ředitel školy, statutární zástupce). C. Činnosti bezprostředně po konání dílčích ústních zkoušek společné části Převezměte od předsedy zkušební maturitní komise protokoly o výsledcích ústních zkoušek společné části MZ žáků a záznamy o hodnocení ústních zkoušek společné části MZ žáků. 2 ŘED Záznamy o hodnocení ústních zkoušek společné části MZ žáků archivujte. 3 ŘED 4 ŘED 5 Překontrolujte, zda je zakřížkováno právě jedno ze tří polí v hlavičce každého protokolu o výsledcích ústních zkoušek SČ MZ (Konal(a) zkoušku, Vyloučen(a), Nepřítomen(na) či nedokončil(a) viz popis hlavičky v kapitole G bod 4). Proveďte kontrolu vyznačení bodového hodnocení formou křížku do bodovací tabulky v protokolu o výsledcích ústních zkoušek SČ MZ. Ohodnocené musí být právě ty protokoly, které mají v hlavičce zakřížkováno pole Konal(a) zkoušku. V ostatních případech musí být bodovací tabulka v protokolu prázdná! (Je-li v tabulce přesto něco zakřížkováno, požádejte předsedu zkušební maturitní komise o nápravu.) Příklady správného zápisu výsledného hodnocení ústní zkoušky do protokolu, který provádí hodnotitel, jsou uvedeny v kapitole H. Protokoly o výsledcích ústních zkoušek společné části MZ žáků předejte osobě, která provede jejich digitalizaci (tj. oprávněná osoba na DDT, ředitel školy, statutární zástupce).

3 D. Činnosti po konání všech profilových zkoušek a ústních zkoušek SČ Převezměte od předsedy zkušební maturitní komise protokol o průběhu profilové části a ústních zkoušek společné části maturitní zkoušky a archivujte je. E. Činnosti po digitalizaci dokumentace Převezměte od osoby, která provedla digitalizaci, protokoly o výsledcích profilových zkoušek MZ žáků a protokoly o výsledcích ústních zkoušek společné části MZ žáků a archivujte je. F. Vzor vyplnění tabulky na druhé straně protokolu o výsledcích profilové části MZ žáka

4 G. Hlavičky protokolů Hlavička protokolu o výsledcích ÚZ SČ MZ žáka a protokolu o výsledcích PČ MZ žáka obsahuje:. Šestimístný identifikační kód žáka umístěný vpravo nahoře pod čárovým kódem, např. číslo (viz obrázek). 2. Identifikační kód dávky, který je umístěn vlevo nahoře. Tento kód je shodný s identifikačním kódem dávky (označení dávky) v digitalizačním plánu na pracovišti DDT daného zkušebního místa, např. číslo (viz obrázek). 3. RED IZO a kód zkušebního místa, který je umístěn uprostřed mezi čárovými kódy. Kód zkušebního místa, např. číslo (viz obrázek), musí být shodný s ID DDT, který je umístěn na ploše monitoru vpravo dole, např. APRA Hlavička protokolu o výsledcích ÚZ SČ MZ žáka navíc obsahuje: 4. Tři stavová pole, která určují postavení žáka v rámci dané zkoušky (konal zkoušku, vyloučen, nepřítomen či nedokončil). Tato pole vyplňuje hodnotitel. Hodnotitel musí označit právě jedno ze tří stavových polí, např. pole Konal(a) zkoušku (viz obrázek).

5 H. Příklady správného zápisu výsledného hodnocení do protokolu o výsledcích ÚZ SČ MZ H. Anglický jazyk v základní úrovni obtížnosti H.2 Český jazyk a literatura v základní úrovni obtížnosti SEZNAM ZKRATEK: CERTIS Informační systém CERMATu; DDT Digitalizační a datový terminál; ID identifikační kód; MZ Maturitní zkouška; Oprávněná osoba na DDT; Předseda zkušební maturitní komise; ŘED Ředitel školy; SČ Společná část; ÚZ Ústní zkoušky