EPLAN Electric P8. Fakulta elektrotechniky a informatiky. VŠB TU Ostrava. Ing. Tomáš Mlčák, Ph.D. Katedra elektrotechniky.

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "EPLAN Electric P8. Fakulta elektrotechniky a informatiky. VŠB TU Ostrava. Ing. Tomáš Mlčák, Ph.D. Katedra elektrotechniky. www.fei.vsb."

Transkript

1 EPLAN Electric P8 Ing. Tomáš Mlčák, Ph.D. Fakulta elektrotechniky a informatiky VŠB TU Ostrava Katedra elektrotechniky PEZ I

2 Spuštění EPLANu Po spuštění aplikace EPLAN, jste dotázáni na výběr rozsahu nabídky. Jedná se o rozsah nabídek, které se Vám budou zobrazovat v prostředí EPLAN. Můžete si vybrat rozsah pro začátečníky, pokročilé a experty. Tento dokument je zpracován pro rozsah nabídky Experti, kde se budou zobrazovat všechny nabídky a možnosti produktu EPLAN. Po spuštění můžete založit nový projekt a nebo otevřít již zpracovaný. Systém se chová tak, že po spuštěný zobrazí posledně editované projekty a nastaví se na stránku, kde jste ukončili práci. Pro přehledné zobrazení projektů je nejvhodnější otevřít správce projektů pomocí nabídky Projekt a Správa Ve správci projektů můžete efektivně pracovat s projekty.

3 Správa projektů Zde můžeme pracovat s nabídkami Zpracovat editovat projektová data vybraného projektu, Uložit uloží provedené změny při zpracování. Otevřít otevře aktuálně vybraný projekt, Zavřít uzavře okno správy projektů. Nabídky Organizovat a Extra si popíšeme dále.

4 Správa projektů nabídka Organizovat Zde můžeme pracovat s projektem. Projekt můžete otevřít pokud se projekt otevřen je v adresářové struktuře název tučně, zavřít, přesunout do jiného adresáře pokud je projekt otevřen, tak nejde přesunout, přejmenovat název projektu, kopírovat projekt zde jsou možnosti kopírování celého projektu i se stránkami vyhodnocení, zkopírování pouze nakreslených stránek, kopírování pouze hlavičky (vytvoří se zcela čistý projekt se všemi nastaveními původního projektu), nebo kopírovat pouze interaktivní stránky (Po zvolení možnosti budou zkopírovány výlučně interaktivní strany. Sem náleží např. strany schématu zapojení typu strany "Externí dokument", "Grafika", "P&I diagram", "Schéma vícepólového zapojení", "Schéma jednopólového zapojení", "Schéma zapojení fluidní techniky", "Uspořádání skříně", "Přehled". Vyhodnocení a neumístěné funkce se nezkopírují) nebo můžeme projekt smazat. Nabídkou Nový vytvoříme nový projekt. Funkce Exportovat uloží celý projekt do jednoho souboru s příponou *.epj ve formátu XML. Funkce Komprimovat provede dle nastavení odstranění nepotřebných dat a komprimaci schémat. Zpracovat automatizovaně provede posloupnost předem nastavených operací, např. exportovat, zálohovat apod. Pakovat zkomprimuje celý projekt do souboru s příponou *.zw0, pro případnou další práci s projektem je ho nutno opět rozpakovat. Funkce zálohovat - abalí projekt Otevřít otevře aktuálně vybraný projekt, Zavřít uzavře aktuálně vybraný projekt. Nabídky Organizovat a Extra si popíšeme dále.

5 Správa projektů nabídka Extra Zde můžeme pracovat s nabídkami Zpracovat editovat projektová data vybraného projektu, Uložit uloží provedené změny při zpracování. Otevřít otevře aktuálně vybraný projekt, Zavřít uzavře aktuálně vybraný projekt. Nabídky Organizovat a Extra si popíšeme dále.

6

7 Nastavení vlastností projektu Struktura nového projektu Základní pojmy označování struktury projektu: Zařízení označovací znak = - označení zařízení je označení celé funkční technologie, nebo dílčí technologické části, např. vodní hospodářství, technologie hydrauliky apod. Místo instalace označovací znak + - označení místa instalace určuje konkrétní umístění instalovaných součástí, např. rozvaděč, ovládací rozvodnice, konkrétní umístění motoru apod. Označení součásti označovací znak - konkrétní označení daného komponentu, např. jističe, svorkovnice, kabelu apod. Popis možností nastavení struktury projektu: Celkové číslování Místo instalace Zařízení Zařízení a místo instalace Zařízení a popisné místo instalace Stránky je výhodné řadit podle Zařízení a místo instalace, abychom měli strukturovaný přehled o umístění jednotlivých stránek, další často využívaný způsob je způsob řazení podle Zařízení a popisné místo instalace, kde projekt celkově monitoruje jak = tak +, ale stránky řadí podle =, jako v ukázce Zařízení. Na následující stránce jsou uvedeny příklady jednotlivých struktur.

8 Nastavení struktury stránky Celkové číslování Zařízení Místo instalace Zařízení a místo instalace

9 Místo instalací Označování + Popis možností nastavení struktury projektu: Všeobecné přístroje je vhodné řadit podle Zařízení a místo instalace, abychom měli absolutní přehled o umístění přístroje v projektu. Svorkovnice je vhodné řadit podle Místo instalace, abychom měli možnost např. v každém rozváděči používat sejné číslování svorkovnic. Příklad je uveden na obrázku. Konektor je vhodné řadit podle Místo instalace stejně, jako svorkovnice. Přístrojové bloky je vhodné řadit podle Zařízení a místo instalace stejně jako všeobecné přístroje. Bloky pro PLC kartu/sběrnici je vhodné řadit podle Zařízení a místo instalace, stejně jako všeobecné přístroje. Kabely je vhodné řadit podle Zařízení, protože se nevyskytují na konkrétním místě, ale většinou spojují dvě místa, proto je vhodné kabely spravovat nad celým zařízením technologie.