Zpravodaj zlínských včelařů

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Zpravodaj zlínských včelařů"

Transkript

1 Zpravodaj zlínských včelařů Vydává ZO ČSV Zlín Číslo 27 - listopad 2008 Kontaktní adresa: Boněcká 279, Zlín; tel Motto k zamyšlení: Včela je dar přírody pro naše zdraví! Josef Okál Úvod Milé včelařky a včelaři, tak se nám opět jeden (nejen) včelařský rok chýlí ke konci a nám nezbývá než se ohlédnout zpět a bilancovat. Tak tedy, jaký byl uplynulý rok v naší včelařské organizaci? Jaro bylo letos teplé a pro vývoj vegetace příznivé, ovocné stromy i řepka odkvetly za příznivého počasí, a tak tedy kdo měl v té době ke snůšce připravené včely, sklidil slušné množství květového medu. Poté, v době květu malin a akátů, bylo občas deštivo, ale pár pěkných snůškových dnů se také našlo a medníky se pomaloučku zaplňovaly. Spadek letos nebyl nic moc, takže tmavého (spíše smíšeného) medu bylo trošku míň a sezónu začátkem července ukončil květ lípy, která letos kvetla dobře, ale medovala spíše průměrně. Já osobně bych díky slušnému množství jarního medu tuto sezónu označil jako mírně nadprůměrnou, ale našlo se letos i dost včelařů, kteří ji označovali za velmi slabou. Takže posuďte každý sám za sebe, kde je pravda, a vynasnažme se všichni společně, aby ta příští byla lepší. Připomínám, že končí 4. rok pětiletého funkčního období výborů základních organizací. Proto vyzývám všechny, kdo jsou k práci naší organizace kritičtí (skutečně, najdou se i takoví), aby si práci ve výboru rok před volbami osahali, trochu nám při tom i pomohli, a za rok, kdy mnozí členové výboru z důvodu vyššího věku, nemocí atd. s touto prací skončí, je mohli plnohodnotně nahradit. K této pomoci samozřejmě nevyzývám jen ty kritizující, ale všechny, kteří to s naší ZO myslí dobře. V této souvislosti děkuji dvěma včelařům, kteří v minulém roce naše řady posílili. V poslední době se často objevují dotazy, jaká je internetová adresa stránek naší ZO. Tak tedy pro připomenutí Přimlouval bych se za to, abyste na tyto stránky nejenom rádi vstupovali a na nich diskutovali, ale aby tyto diskuse byly vždy vedeny s respektem k druhým diskutujícím, abychom zcela naplnili smysl našeho včelařského oslovení přítel, přítelkyně.

2 Za to Vám všem děkuje a přeje úspěšný nejenom včelařský rok Pavel Šimeček Naši členové Seznam jubilantů naší organizace v roce 2009 všem srdečně gratulujeme! Přítel narození Datum Jubileum Stanislav Ševčík, Lípa let Ing. Jaromír Straka, Zlín Podhoří let Petr Novák, Kostelec let Václav Dominik, Hvozdná let Bohuslav Polepil, Lůžkovice let Miloš Straka, Jaroslavice let František Vysloužil, Provodov let Antonín Januška, Zlín Záhutí let Jan Kalenda, Lůžkovice let Karel Hudeček, Kostelec let Zdeněk Švajda, Březnice let Otto Hrbáček, Zádveřice let Zprávy ozdravného referenta Přátelé včelaři, opět přišlo období, kdy je třeba věnovat se dobrému zazimování našich včelstev. Po dokonalém zakrmení vkládáme na dno úlu zasíťované podložky. Z obsahu spadu na těchto podložkách máme dokonalý přehled o veškerém dění v úlu. Řádky nám prozradí, kolik včelky obsedají uliček, odkud a kam postupují za potravou. Spad mrtvých včel nebo vápenatého plodu nesvědčí o dobrém zdravotním stavu zimního chomáče. I počet roztočů Varroa po prvním ošetření zapíšeme do záznamů. Při druhém ošetření tak máme přehled, jak jsme byli úspěšní. Po jarním slunovratu nám také ukáže zdravotní stav přezimovaných včelstev. Zde se dají odhalit i chyby, které jsme sami nesprávným zásahem zavinili, a do budoucna se jich vyvarovat.

3 Dalším důležitým bodem je česno. Přes zimu musí být neustále čisté hlavně od mrtvolek. Včelstvo musí mít dostatek čerstvého vzduchu. V zimním období má být česno vysoké osm milimetrů po celé šířce úlu. Dostatek proudícího vzduchu zaručuje i malý spad mrtvých včel. Na česně občas můžeme vidět i značky rejska, který se marně dobýval do úlu. První jarní prolet je další důležitou stránkou, kterou je nutno dobře nastudovat. Každého včelaře hřeje u srdíčka čilý ruch na česně. Čas, který včelař prostojí u česna a čerpá sílu a vůni, se nedá popsat. To jenom manželky nám vyčítají, cože to tam tak dlouhou dobu pořád děláme. POZOR:Zimní měl je třeba dodat důvěrníkům do 1. února Měl se dodává ze všech úlů na stanovišti v jednom balení (SMĚSNÝ VZOREK). Směsný vzorek měli odevzdá každý člen ZO v jednotlivých kelímcích od Ramy, zakysané smetany nebo různých pomazánek. Nesmí být vysoké, jenom nízké,cca 250g.Tento obal bude zakryt plátnem a převázán gumičkou. V jiných obalech nebude vzorek přijat. Na kelímek se nalepí štítek s nacionály: - jméno a příjmení - adresa včelaře - stanoviště včelstev - počet včelstev - důvěrník Prosím o dodržení následujícího: Je velmi důležité, aby směsný vzorek měli byl řádně suchý a zbaven hrubých nečistot.zimní MĚL NESMÍ BÝT PO ODBĚRU PŘESÍVÁNA PŘES SÍTA S OTVORY MENŠÍMI NEŽ 5mm, ABY MOHL BÝT PŘI VYŠETŘENÍ ZACHYCEN I EVENTUÁLNÍ VÝSKYT MALÉHO ÚLOVÉHO BROUKA TUMIDA.Důvěrníci předají vzorky na VÝROČNÍ SCHŮZI ozdravnému referentovi nebo jeho zástupci. POZOR!Na pozdější dodání nebude brán ohled a viníci si budou muset zajistit vyšetření individuálně. Vzorky se zasílají do akreditované zkušební laboratoře Kroměříž, panu MVDr.

4 Šotolovi. Kdo bude mít více roztočů varroa ve vzorku jak tři ks, je nařízen nátěr plodu MAVRIKEM. Objednávka léčiv pro rok 2009!! Počty včelstev a léčiv (GABON, KYSELINA MRAVENČÍ, PŘIHLÁŠKY NA AEROSOL. FUMIGACI) pro rok 2009 je nutno odevzdat do25. června Vydání léčiv (gabon, varidol, kyselina mravenčí) se uskuteční v červenci u př. Sousedíka. Předem děkuji za spolupráci př. Sousedík, ozdravný referent, tel.: Ještě jednou o odběru měli POZORNĚ ČTĚTE!!! Pánové a dámy: měl bude odebrána do nádob, které mají obsah 250 g. Jeden vzorek měli bude maximálně od 25 včelstev. Upozorňuji, že obsah vzorku musí být dostatečný i od jednoho včelstva. Jinak nebude vzorek vyšetřen a bude se klasifikovat jako nedodaný. Jmenovitý seznam včelařů, kteří vzorky měli nedodají nebo jejich vzorky budou nedostatečné, bude odevzdán na veterinu a bude s nimi zahájeno řízení o nerespektování nákazové situace. Ošetření včelstev podzim zima 2008 V období od 10. října do 31. prosince 2008 je nařízeno trojí ošetření včelstev přípravkem VARIDOL (FUM. AER). Ošetření se provede fumigací nebo aerosolem. Ve včelstvech nesmí být při druhém a třetím ošetření zavíčkovaný včelí plod. Pokud je v době 2. a 3. ošetření např. při teplém počasí zavíčkovaný plod, odstraní se vyřezáním nebo rozdrásáním tak, aby přítomní roztoči byli zpřístupněni účinným látkám při fumigaci či aerosolovém ošetření. Doporučené intervaly mezi ošetřeními jsou dní. KVS určí podle místních podmínek konkrétní termíny druhého a třetího ošetření. Tři ošetření se provádějí bez ohledu na to, zda byl v podletí použit Gabon PA 92 nebo Gabon PA 90. S výhodou lze poslední ošetření provést aerosolem i začátkem prosince, kdy jsou včelstva bez plodu. Při použití acetonu lze aerosol aplikovat do teploty minus 5 C. Toto ošetření je významné k zabránění tvorby rezistence. U všech včelstev před ošetřením musí být nejpozději do 30. září každého roku vloženy na dna úlů podložky. Tyto se vždy po ukončení diagnostického odběru spadu nebo po ukončení léčby řádně ometou, očistí a vrátí zpět do úlu. Po posledním ošetření před odběrem zimní měli se doporučuje interval mezi ošetřením a ometením podložek v délce 7 dní.

5 Poslední ošetření a odběr měli se musí časově sladit tak, aby mezi vymetením podložky po posledním ošetření a odběrem měli byla přestávka nejméně 30 dní. Zimní měl nesmí být po odběru přesívána přes síta s otvory menšími než 5 mm, aby mohl být při vyšetření zachycen i eventuální výskyt malého úlového brouka Aethina tumida. Výsledky budou i nadále evidovány v informačním systému SVS ČR pod kódem Ex M 300. S ohledem na plošné zamoření území budou evidována jen ohniska s vyšší intenzitou, tj. s nálezem více než 3 roztočů Varroa v průměru na včelstvo a ohniska s výskytem rezistentních roztočů. Jarní ošetření 2009 Pokud vyšetření zimní měli prokáže 3 samičky roztoče Varroa v průměru na včelstvo, ošetří se včelstva nátěrem víček plodu vodní emulzí přípravkem M-1 AER spojeným s fumigací přípravkem Varidol FUM. Nátěr plodu nahrazuje jeho vyřezání nebo rozdrásaní. Jarní ošetření kromě ošetření formidolem v rezistentních oblastech musíbýt skončeno nejpozději do Pro jarní ošetření není možno povolovat GABON PF 90 a GABON PA 92. Přesuny včelstev kočováním Pro přesuny včelstev kočováním platí zásady MV SVS ČR č 2004/3 ze dne , kterým se stanoví veterinární podmínky pro přemísťování zvířat, ve znění ke dni , článek 15 včely. ozdravný referent př. Sousedík Úhyny včelstev a povinnosti policie Včely po celá staletí požívaly patřičnou úctu a péči, zejména na našem venkově. Již v dávné minulosti si lidé uvědomovali, že kromě medu, který od nich získáváme, mají včely řadu dalších pozitivních vlastností, které zemědělci vždy bohatě využívali. Je to opylování všech druhů rostlin v době jejich květu. Avšak v posledních desetiletích, bohužel, dochází jednak ke zhoršování životního prostředí (zejména ovzduší), ale též k nesprávné aplikaci různých chemických přípravků, které jsou používány k ošetřování zemědělských kultur, a tím ke značným ekologickým škodám; m.j. též k oslabování včelstev a i k úhynu celých včelstev. Je třeba si však uvědomit, že otrava včelstev není jen škodou způsobenou včelaři, která se dá do určité míry vyčíslit, ale je i vážnou újmou na ekosystému v určité oblasti. Nesprávným chemickým ošetřováním zemědělských a lesních kultur totiž dochází k úhynu řady

6 dalších drobných živočichů a tím i k poškození fauny v určité oblasti. Včelaři jsou však většinou první, kteří zjistí, že došlo k místním škodám na ekosystému. Otravy včelstev mohou být způsobeny řadou faktorů, např. potravou, průmyslovými exhaláty (imisemi), ale zejména chemickými látkami používanými v zemědělství (pesticidy). Z pesticidů způsobují otravy včelstev přípravky k hubení houbových onemocnění (fungicidy), roztočů (akaricidy), hmyzu (insekticidy), plevelů (herbicidy) a některými desikanty. Podle způsobu aplikace přípravků (poprach, postřik, aerosol) a účinku na hmyz (pesticidy dotykové, požerové, dýchací) je výskyt a průběh otrav pesticidy různý. Nejčastěji jde o nesprávné použití relativně neškodného přípravku. Každý takový chemický přípravek musí mít povinně přiložen návod k použití. Jakékoliv nedodržení tohoto návodu může mít za následek vážné škody jak na ošetřovaných porostech, tak právě na drobných živočiších, zejména hmyzu. K tomu dochází zpravidla u těch pesticidů, které jsou vysoce účinné i při velmi nízkých koncentracích (např. látky ze skupiny pyrethoidů). Při nedodržení předepsané hektarové dávky se toxicita takového přípravku často zvyšuje, navíc se tím prodlužuje jeho ochranná lhůta. Mezi další chyby patří míchání přípravků (hnojivo + pesticid) bez znalosti synergického účinku vzniklé směsi, aplikace prováděné za nevyhovujícího počasí, kdy je aerosol rozptýlen na kvetoucí rostliny či přímo úly v těsném sousedství ošetřovaného pozemku, nebo aplikace prováděné v nevhodnou denní dobu (večer, příp. v noci), kdy postřik zůstane na listech rostlin a dostává se tak do ranní rosy, kterou včely pijí. Podle fyziologického účinku působí pesticidy na včely jako dýchací, tkáňové nebo nervové jedy. Otravu včelstev signalizuje nápadné množství uhynulých jedinců v úlech a v jejich okolí, příp. přímo v ošetřeném porostu. Ale stále častější jsou otravy selektivními pesticidy, které často včelař ani neodhalí, neboť včelstva nehynou hromadně, ale pouze zeslábnou. Otrávené včely totiž hynou často daleko od úlu, takže včelaři mohou zpozorovat nanejvýš silné oslabení včelstev, ale žádné mrtvé včely či zbytky toxických látek v úle. Ke snížení ztrát včel v důsledku jejich otrav přispívá i legislativa: zákon č. 147/1996 Sb. o rostlinolékařské péči a změnách některých souvisejících zákonů a vyhláška MZ č. 40/1997 Sb. stanovující podrobnosti k zabezpečení ochrany včel, zvěře a ryb při používání přípravků na ochranu rostlin. Každým rokem je vydáván Seznam povolených přípravků na ochranu rostlin, který obsahuje výčet všech povolených přípravků k hubení škůdců, chorob rostlin a plevelů, které je možno v ČR uvádět do oběhu. Seznam uvádí základní údaje o přípravcích, které jsou závazné pro prodej a aplikaci a rovněž účinek na včely. Z hlediska zachování určitého standartu životního prostředí by všeobecná snaha měla směřovat k uvážlivějšímu hospodaření s pesticidy se současným zaváděním selektivně účinných látek s minimální aktivitou vůči necílovým organismům, jimiž jsou i včely. Vždyť samotářské včely a čmeláci jsou obvykle i několikanásobně vnímavější na otravy než je včela medonosná. Potom je nutné se zamyslet nad tím, zdali máme dostatečný odhad o obecné škodlivosti a toxicitě pesticidů.

7 Včely a jejich produkty mohou být využity i pro zjišťování zamořenosti průmyslovými exhaláty a radioaktivními izotopy. Průmyslové exhaláty, mezi nimi i imise těžkých kovů (především Pb, Cd, As, Cu, Ni), se dostávají na rostliny a hromadí se v jejich tkáních a v reprodukčních orgánech. S nektarem a pylem sbíranými včelami se dostávají do medných a pylových zásob, hromadí se i v propolisu. Část těžkých kovů se ukládá také v organismech včel a podle jejich přítomnosti a koncentrace je možno usuzovat na úroveň znečistění ovzduší exhaláty a imisemi v příslušné oblasti. Bohužel se tímto způsobem znehodnocuje i kvalita včelích produktů medu a propolisu. Předpokladem úspěšného vyšetření otrav včelstev je včasný odběr těl uhynulých včel a podezřelého porostu, který ve většině případů zajišťuje příslušná Veterinární správa. Odebrané vzorky je nutné ihned analyzovat, nebo zmrazit a zmrazené i přepravovat, protože jakékoliv zpoždění ztěžuje až znemožňuje řádné vyšetření často kvůli rychlému rozkladu některých druhů pesticidů. V nezamrazeném vzorku těl uhynulých včel může během 24 hodin klesnout obsah toxinů vlivem degradace na 50 až 40 %, přičemž produkty degradace nejsou často specifické. Při otravách pesticidy je nutné odebrat vzorek 60 g uhynulých včel (tj. cca 500 ks) a 200 g podezřelého porostu (tj. směsný vzorek získaný odběrem menšího množství z několika míst). Při podezření na otravu imisemi se odebírá opět 60 g uhynulých včel, vzorek plástového pylu (cca z 1 2 dm 2 plástu) a 100 g vzorek medných či cukerných zásob. Vzorky se zasílají k analýze do Výzkumného ústavu včelařského v Dolu u Prahy (VÚVč Dol), tel.: Nezbytnou součástí odběru vzorků je důkladné šetření na místě za přítomnosti zástupců Veterinární správy (VS), obecního úřadu (OÚ), Základní organizace Českého svazu včelařů (ZO ČSV), poškozených včelařů, pěstitelů a eventuálně pracovníka Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ), nebo znalce z oboru včelařství. Celé šetření se doporučuje důkladně zaznamenat do "PROTOKOLU o výsledku šetření při poškození včelstev chemickými přípravky" (dále jen Protokol). Protokol, jehož obsah byl definován zejména znalci z oboru včelařství a veterináři na základě zkušeností získaných při šetření otrav včelstev v minulosti, je v současnosti základním podkladem akceptovaným v případném řešení sporu a následném odškodnění poškozených včelařů. Při šetření na místě, kdy případ nebyl oznámen na PČR, protokol vypracovává veterinář (VS) a podepisují všechny ostatní zúčastněné osoby. Policie České republiky by měla ve všech těchto případech provádět šetření podle 158, odst. 1 trestního řádu. Úhyn včelstev zakládá podezření, že byl spáchán trestný čin ohrožení a poškození životního prostředí podle 181b trestního zákona, případně podle výše způsobené škody na rozsahu úhynu včelích rojů by se mohlo jednat též o souběh s trestným činem poškozování cizí věci podle 257, odst. 1 trestního zákona. V tomto případě jsou však určité problémy se stanovováním výše škody, protože obecně se cena včelího roje pohybuje v současné době v rozmezí Kč. Náklady na obnovu včelstev v původním rozsahu jsou však mnohem vyšší. Znamená to úklid úlů, jejich desinfekce a práce na obnově rojů, která je značně nákladná. K tomu vzniká včelaři další následná škoda tím, že včelí roj vyprodukuje za sezónu kg medu v ceně Kč/kg.

8 Policejní orgán by tedy měl ve všech případech úhynu včelstev provést ohledání místa činu a nejen popisem, ale i fotograficky zdokumentovat stav včelích rojů v úlech. Na obecním úřadě zjistit, zda včelař do každého roku zde nahlásil, kde má (bude mít) v daném roce umístěna včelstva s uvedením hlavních letových drah včel. Podle vyhlášky 90/2002 Sb. ( 9) jsou všichni chovatelé včel povinni každoročně do konce února oznámit na místním obecním úřadě trvalá stanoviště svých včelstev a stejným způsobem 5 dnů předem i kočovná stanoviště s připojením náčrtku s označením stanoviště včelstev. Dále jsou chovatelé včel povinni hlásit na obecním úřadě údaje o hromadném letu včel sledovatelným ze země sluchem i zrakem za zdrojem snůšky s uvedením jeho dráhy. Organizace nebo uživatel pozemků provádějící hubení škůdců jsou povinni si opatřit na obci údaje o umístění včelstev nebo o hromadném letu včel, dříve než přikročí k hubení škůdců přípravky jedovatými nebo škodlivými. Dále musí zadokumentovat, kdy bylo prováděno ošetření zemědělských, případně lesních kultur, jakým chemickým prostředkem a jakým způsobem (jakými zemědělskými stroji, případně zda bylo prováděno letecky). Pouze při aplikacích chemikálií prováděných letecky mají organizace povinnost informovat včelaře, případně dohodnout přemístění včelstev na potřebnou dobu, zjistit na obecním úřadě letové dráhy včel a eventuelně se jim vyhnout. Při pozemní aplikaci chemických prostředků není tato povinnost stanovena. Vhodné bývá zajistit zbytky použitých chemikálií k následnému provedení rozboru. Zejména se jedná o případy, kdy je při jednom ošetření použita směs více chemických prostředků. Pro potřeby trestního řízení je třeba též zadokumentovat všechny osoby, které prováděly na místě šetření (zástupce Veterinární správy, obecního úřadu, Základní organizace Českého svazu včelařů, případně pracovníka Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského, event. znalce z oboru včelařství, pokud byl přítomen). Důležité je též od samého počátku spolupracovat s příslušným regionálním inspektorátem České inspekce životního prostředí, která by měla v závěru prováděných odborných analýz podat zprávu, zda v daném případě došlo k ohrožení či poškození životního prostředí, v jaké oblasti a jakým způsobem, tedy nejen na úhynu včelstev, ale na poškození fauny v chemicky ošetřované oblasti. Na závěr bychom jen chtěli zdůraznit, že úhynům včelstev následkem otrav při chemickém ošetřování zemědělských a lesních kultur není, pravděpodobně následkem nedostatečné znalosti příslušných ustanovení trestního zákona, věnovaná dostatečná pozornost, zejména ze strany orgánů a organizací stojících mimo Policii České republiky, která se často ani nedozví, že k události došlo. Přitom tyto případy jsou právě indikátorem toho, že nesprávným chemickým ošetřením bylo usmrceno velké množství různých drobných živočichů (pavouci, korýši, měkkýši, atd.). Spíše sekundárně škodí na obratlovcích, u kterých bezobratlí tvoří základ jídelníčku, resp. jsou na počátku potravního řetězce. Vysvětlivky: Desikanty Desikanty jsou chemické látky, které způsobují uschnutí listů a stonků rostlin.

9 Pyrethroidy Pyrethroidy je skupina syntetických látek vycházející svojí strukturou z přírodních látek získaných z květů kopretin (Chrysanthemum spp.). Pro savce jsou málo toxické a rychle se biotransformují. Jejich účinnost se zvyšuje při vzájemné kombinaci nebo v kombinaci s některými dalšími látkami. Synergický účinek Synergický účinek vzájemné působení dvou nebo více současně působících látek, při kterém dochází k znásobení jejich účinků nebo k vyvolání účinku nového typu. Hanka Šuláková, Karel Malý Plány na další období Plán činnosti ZO ČSV Zlín na rok ledna schůze výboru 31. ledna VČELAŘSKÝ PLES Interhotel Moskva, začátek v hodin 4. února schůze výboru 8. února VÝROČNÍ ČLENSKÁ SCHŮZE restaurace U Barcuchů, začátek v 9.00 hod. 4. března schůze výboru 8. března odborná včelařská přednáška budova Regina, začátek ve hod. 28. března výjezdní zasedání výboru s důvěrníky Horákův Mlýn, začátek v 9.00 hodin 1. dubna schůze výboru dubna 5. včelařská akademie Fryšták 6. května schůze výboru května 7. pouť včelařů na Svatý Hostýn 3. června schůze výboru červenec dovolená a práce u včel + včelařský zájezd (upřesnění termínu a cíle v květnovém Zpravodaji) 5. srpna schůze výboru 2. září schůze výboru 7. října schůze výboru 4. listopadu schůze výboru 2. prosince schůze výboru Výborové schůze se konají v Restauraci MAJA za mostem v Příluku vždy první středu v měsíci v hodin zde je možno před začátkem schůze řešit Vaše aktuální problémy. Výroční členská schůze V letošním roce se výroční členská schůze uskuteční 8. února 2009 od 9.00 hodin opět jako loni v restauraci U Barcuchů. Pro ty, kteří loni na schůzi nebyli (a letos chtějí přijít), otiskujeme znovu plánek i s popisem cesty. Doprava je tam snadná: linkou městské dopravy č. 33 (odjíždí ze zastávky U zámku 8.20 nebo 8.57 h), zastávka K Pasekám autobus zastavuje přímo před restaurací. Je možno jet i linkami č. 6 (jede 8.37 h), č. 8 (8.26 a 8.44 h) nebo č. 9 (8.30 a 8.51 h), výstup na zastávce Pod Babou a jít cca 500 m směrem na Mokrou, bývalá prodejna Sezam.

10 Prosíme, abyste podle svých možností přišli na toto důležité setkání včelařů celé naší organizace! restaurace U Barcuchů odbočka na Paseky cesta z centra kolem Kauflandu Čepkov cesta na sídliště Jižní Svahy Včelařské seance 2009: pro včelaře začátečníky, pokročilé i pro ostatní zájemce o včelaření Jste zváni na odborné i zábavné besedy, které se konají každý poslední čtvrtek v měsíci v jídelně internátu Zdravotnické školy na Bartošově čtvrti ve Zlíně. Besedovat můžete při kávě, čaji a jiném občerstvení. Nabízíme včelí produkty a včelařské potřeby. Zveme i zájemce ze všech okolních organizací. Začátek vždy v hodin. Datum si zapište 29. leden Co bude na seancích prezentováno * Uvolněte se prosím otevřená výměna názorů na funkcionáře, důvěrníky a členy před výroční schůzí ZO. * Jaká je vize činnosti naší ZO a okresního výboru pro rok 2009 * Další zajímavosti Téma režíruje př. Okál, př. Šimeček 26. únor * Zajímavosti z časopisu Včelařství, Moderního včelaře, Odborných překladů i ze světa * Vyhodnocení léčení včelstev + výroční členské schůze * Hodina pravdy dotazy na funkcionáře a hospodaření ZO př. Sousedík, př. Fianta, př. Okál, hosté z jiných ZO 26. březen * Jak a co zajistí naše ZO pro zdárný průběh V. včelařské akademie ve Fryštáku * Jak se naplňuje náš záměr pro realizaci stálé včelařské expozice v ZOO Lešná př. Okál, př. Fianta, př. Novák 30. duben * Odborná přednáška učitele včelařství na téma: Šlechtitelská práce včel a chov včelích matek * Vyhodnocení Včel. akademie, příprava svěcení praporu na Sv. Hostýně př. Šimeček, př. Okál, př. Novák 28. květen * Zkušenosti se snůškou medu, rojením, přípravou oddělků, léčením včel * Jak umíme hospodařit a získávat ostatní včelí produkty * Zhodnocení včelařské pouti na Svatém Hostýně př. Okál, př. Hába + hosté z jiných ZO 25. červen * Příprava na léčení včelstev * Jak nabízet zákazníkům včelí produkty, jaké jsou ceny a jaká je konkurence. Maximální využití včelích produktů a včelího biopole pro naše zdraví př. Sousedík, př. Okál, př. Straka

11 ČERVENEC VČELAŘSKÉ PRÁZDNINY NE U SVĚTOVÝCH MOŘÍ, ALE U MOŘE PRÁCE U SVÝCH VČEL VČELAŘI I MANŽELKY 27. srpen POZVE NÁS V SRPNU NA SVŮJ VČELÍN OBĚTAVÝ VČELAŘ? * Jestli nás pozval, tak odjezd osobními auty se uskuteční v hodin od jídelny Zdrav. školy Zlín * Nezapomeňte řádně léčit včely a krmit s př. Okálem k obětavému včelaři 24. září * A co stálá včelařská expozice v ZOO Lešná podrobné informace * Zajímavosti ze včelařského světa doma i v zahraničí * Návrhy nových námětů do seancí r př. Fianta, př. Okál, př. Novák, př. Maňák 29. říjen * Zhodnocení včelařského roku budeme se chválit nebo kritizovat? * Kolik máme nových včelařů a jak pracují včelařské kroužky? * Jak se zviditelňuje význam včel a jejich produktů * Přinášení vosku na výměnu za mezistěny zajistí vám př. Šimeček př. Maňák, př. Šimeček, př. Okál 26. listopad * Vzpomeneme na devítiletou tradici soutěže o nejlepší med roku, dáme si malé občerstvení a povíme si o akcích, které nás čekají a které spolu s vámi chceme uskutečnit v roce 2010 př. Okál, př. Novák PROSINEC PODĚKUJME VČELÁM ZA JEJICH PÉČI O PŘÍRODU, I VÁM VČELAŘŮM A VAŠIM MILÝM, KTEŘÍ NÁM CELÝ ROK POMÁHALI. PĚKNÉ VÁNOCE, HODNĚ ZDRAVÍ A CELÝ ÚSPĚŠNÝ ROK 2009 Organizátoři včelařských seancí zvou všechny zájemce o včelaření a o informovanost ve včelařském dění. Zveme i členy žákovských kroužků. Přijďte se poučit, poradit i pochlubit, jak včelaříte, a pozvěte i své známé! Na váš zájem i na vaši účast se těší členové výboru ZO ČSV Zlín a odborný garant včelařských seancí Josef Okál V. včelařská akademie V. včelařská akademie se uskuteční 4. a 5. dubna 2009 ve Fryštáku. Jde o dvoudenní odborný seminář funkcionářů a členů. Včelaři budou zváni prostřednictvím svých důvěrníků i pozvánkou v časopise Včelařství. Předběžný program: Sobota Hotel Kostelec Lázně Seminář a přednáška př. Švamberka pro funkcionáře všech základních organizací okresu Zlín Neděle Fryšták 1) Slavnostní zahájení hudba a defilé zlínských včelařů s praporem 2) Malá módně-pracovní přehlídka 3) Přednáška předsedy ÚV ČSV Mgr. Sojky 4) Přednáška př. Kolomého, prezidenta profes. včelařů

12 5) Přednáška př. Ing. Přidala PhD. 6) Přednáška př. MUDr. Hubače Josef Okál Z naší organizace Jak se zlínští včelaři zviditelňují 22. září Zlínský deník medailonek předsedy zlínských včelařů (foto) 25. září televize Prima relace o praporu zlínských včelařů 27. září rozhlas Brno povídání o včelách a o praporu zlínských včelařů 2. října televize Prima představení praporu a včelařské krojové vesty zlínských včelařů 4. října Zlínský deník povídání o realizaci praporu a vesty zlínských včelařů (foto) Připravuje se článek do Včelařství o prvním praporu a krojových vestách na Moravě u zlínských včelařů. Josef Okál Účast zlínských včelařů na akcích Zlínského kraje 1) Poradenství a nabídka včelích produktů na výstavě ovoce a zeleniny ve Hvozdné 2) Poradenství a nabídka včelích produktů na Dni zdravé výživy v základní škole na Jižních Svazích ve Zlíně 3) Přednáška a nabídka včelích produktů u příležitosti výstavy ovoce, zeleniny a koštu slivovice ve Štítné nad Vláří (pro včelaře i veřejnost) 4) Přednáška a nabídka včelích produktů pro včelaře i veřejnost v Ludkovicích ZO Provodov 5) Přednáška a nabídka včelích produktů v Želechovicích (Klub důchodců) 6) Přednáška a nabídka včelích produktů pro veřejnost v Lůžkovicích 7) Přednáška a nabídka včelích produktů pro hluchoněmé v klubu na Burešově 8) Každotýdenní poradenská činnost a nabídka včelích produktů pro rekreanty hotelu Lázně Kostelec O zlínských včelařích se již ví v celém Zlínském kraji. Josef Okál K pěknému včelařskému praporu včelařské krojové vesty Zlínští včelaři již mají první oboustranný včelařský prapor. Je první včelařskou insignií na Moravě. Prapor je důstojnou symbolikou našeho včelařského cechu. Jeho realizace byla nesnadná. Pochopení významu, poslání a cti bylo rozpačité. Realizace se rodila mezi pokrokovými členy výboru i mezi konzervativci. A taková je situace i při tvorbě pěkných krojových včelařských vest. Pardubičtí včelaři jsou patřičně hrdí na svůj dle mého názoru chudší prapor a své krojové vesty. Proslavují jimi svůj včelařský cech při každé slavnostní akci. Někteří členové našeho výboru dosud bohužel nepochopili a ani nepodpořili tak historicky vážný

13 a pěkný záměr, abychom se i tímto kulturním projevem natrvalo zviditelnili. Snad časem zmoudří. Ty pokrokové včelaře uvidíte již na výroční členské schůzi v pěkných vestách a s praporem. Josef Okál Proč ztroskotala akce soutěž o nejlepší med r Zlínští včelaři byli v roce 1998 hlavními iniciátory a organizátory celostátní soutěže o nejlepší med roku na celostátní včelařské výstavě v Olomouci. Inspirováni úspěšností této soutěže jsme začali organizovat v naší ZO stejnou soutěž, která postupně přerostla do celookresní oblasti. Soutěž o nejlepší med roku nám pomáhal financovat i okresní výbor ČSV Zlín. Vítězné medy byly oceňovány pěknými poháry a diplomy, což bylo prezentováno za dobrou kvalitu našich medů. Poučeni z minulých ročníků, že do hodnotitelské komise nemá být zařazen včelař, který dává do soutěže své medy, bylo v roce 2007 porušeno a kritika členů, ač jsem nikdy nebyl v komisi degustátorů, mě donutila navrhnout výboru, aby organizací soutěže byl pověřen jiný člen výboru aby po devíti letech došlo ke změně. Výbor vzal moje rozhodnutí rozpačitě na vědomí a předseda požádal členy výboru, kdo si organizaci soutěže vezme na starost. Nikdo se samozřejmě nepřihlásil. Tak padl od odvážných funkcionářů návrh, aby byla soutěž dočasně zrušena a snad v příštím roce se znovu vyhlásila. O zrušení soutěže (bez hlasování) se tedy dozvěděl výbor a na seanci přítomní členové. Na příští seanci, kde měla proběhnout soutěž, donesli mnozí včelaři vzorky medů a bohužel si je museli odnést domů. O postoji členů výboru k této tradiční a jistě prospěšné akci si udělejte svůj názor sami. Já sám jsem se nabídl, že pro soutěž poháry na ocenění nejlepších medů zajistím. Pro nezájem a ostudná rozhodnutí některých členů výboru akce bohužel ztroskotala. Dobrá a prospěšná tradice padla! Josef Okál Nelehký úkol pro profesionálního včelaře Kvůli velkému úhynu včel v Čechách jsem byl požádán profesionálním včelařským cechem o zavčelení oblasti Benešov, Vlašim, Čechtice, Miřetice a okolních vesnic. Byl to pro mě nelehký úkol, neboť jsem nebyl připraven na tak velké rozchování včel. Chyběly mi chovné plemenáčky a spousta rámků, takže jsme je společně s rodinou po večerech vyráběli. Chovné plemenáčky jsem nahradil papírovými krabicemi, ve kterých se oddělky nachovaly a zároveň expedovaly přímo k včelařům. Po úspěšném rozchovu jsme je odvezli do Vlašimi, kde si je včelaři na domluveném místě osobně převzali. I nadále se chci věnovat chovu včel a pomáhat včelařům jak s oddělky a matkami, tak i odbornou radou. profesionální včelař Jaroslav Hába Okénko důvěrníků Úvodem bych opět pozdravil všechny členy naší ZO a také důvěrníky, kterým je hlavně určena tato rubrika našeho Zpravodaje. Nadešel závěr letošního kalendářního roku a měli bychom se informovat, co nás čeká v prvním pololetí roku příštího. Chtěl bych upozornit na následující termíny, které jsou pro nás závazné a na jejichž dodržení závisí příprava na zimní, jarní a letní období r

14 1) Na rozhraní měsíce listopadu a prosince by se měly vyplácet dotace na včelstva zazimovaná k Dále by se měly vyplácet náhrady na doplnění včelstev uhynulých za zimu Peníze se budou předávat s tímto Zpravodajem. Chtěl bych Vás tímto požádat, když budete při této příležitosti jednat se svými členy, aby Vám nahlásili aerosolování proto, aby ti, kdo jej provádí, nemuseli na Váš úsek jezdit několikrát. Členy zdravotní komise, kteří v naší ZO provádějí aerosolování u všech našich členů, jsou: př. Sousedík (tel ), př. Trojna (tel nebo ), př. Kašpárek (tel nebo 60..., mail:petkasp@seznam.cz), př. Šeďa (tel ) a př. Hába (tel ). Tím bychom ošetřili co možná nejvíce našich včelstev před nebezpečnou varroázou, když všichni víme, jaké škody napáchala vloni. Při provádění aerosolového léčení je bezpodmínečně nutné, aby včelař znal nebo měl u sebe Registrační číslo chovatele a Registrační číslo stanoviště. Tato čísla je nutno uvést do zápisu, jinak bude neplatný!!!!!! 2) V sobotu 31. ledna 2009 se bude konat tradiční Včelařský ples na Interhotelu Moskva. Hrát bude oblíbená dechová hudba Zlínská šestka. Připravte na tuto naši společenskou akci opět své členy, aby se hlavně zúčastnili a pokud možno přispěli svými dárky do tomboly, aby byla hodnotná a bohatá. Čím více bude dárců, tím více bude výherců. Vstupné bude jako loni 100,- Kč. Lístky bude možno zakoupit hned při výplatě dotací. 3) V neděli 8. února 2009 se tak jako každoročně sejdeme na Výroční členské schůzi. Konat se bude opět v restauraci U Barcuchů pod Jižními Svahy (směr na Mokrou), začátek bude v 9.00 hodin. Pozvěte osobně každého Vašeho člena, abychom se sešli v co největším počtu. Bude tam podána zpráva o celoroční činnosti naší ZO i výhled činnosti na rok Bude tam nutné odevzdat zimní měl, tak jako každoročně. Zároveň se tam bude vyplácet náhrada za aerosolování, na které byla také dotace. Způsob balení měli popisuje př. Sousedík ve své zprávě. Na VČS bude představen všem členům náš cechovní prapor a včelařský kroj. 4) Opět ve dvouletém cyklu se připravuje ve dnech dubna Včelařská akademie ve Fryštáku. Tentokrát bude dvoudenní, přesný program se připravuje a dozvíte se jej na Výroční členské schůzi. 5) Dalším důležitým termínem je každoroční dubnové setkání důvěrníků, které se bude konat v sobotu 28. března Začátek je v 9.00 hodin a uskuteční se na známé myslivecké střelnici na Horákově mlýně na Vršavě. Opět bych prosil všechny důvěrníky, aby na tomto setkání nahlásili počty zazimovaných a vyzimovaných včelstev svých členů. Zatím nevím, jak se budou v příštím roce řešit zimní ztráty, ale v případě větších ztrát u některých členů bychom měli mít o tom přehled. Pokud by na úhradu doplnění ztrát byly uvolněny nějaké peníze, měly by se dostat k těm postiženým. Nevíme, jaká bude letošní zima, nehledě na to, že tyto stavy se hlásí na OV ČSV, ať jsou jakékoli. Na setkání důvěrníků budete osobně pozváni písemně i s přesným programem. Loňské setkání bylo pro výbor ZO podnětné, neboť na něm měli hlavní slovo důvěrníci. Vyjasnili jsme si řadu věcí, a tak bych byl rád, aby i následující setkání bylo ve stejném duchu, kde budete mít hlavní slovo Vy. Nezadržitelně se blíží i konec funkčního období stávajícího výboru. Pokud máte nějaké výhrady, případně návrhy týkající se složení, práce, volby či činnosti pro příští volební období, řekněme si to včas, ať se na to připravíme.

15 6) Ve dnech května se uskuteční na Svatém Hostýně tradiční (už sedmá) Včelařská pouť. Toto setkání včelařů má již své místo v našem včelařském zápisníku. Rádi bychom tam nechali posvětit náš cechovní prapor, pokud se to podaří dohodnout s organizátory. Věřím, že se tam setkáme se svými přáteli a kamarády včelaři z celé republiky i ze zahraničí a posílí nás to do práce v plné včelařské snůškové sezóně. Pouť bude mít opět doprovodný vzdělávací a prodejní program, takže se nikdo nemusí na tomto výletě nudit, protože tuto akci provází vždy pohoda a dušička v peří. Toto je v kostce program, který nás bude provázet v příštím půlroce, a jistě se o něm budete dozvídat přesnější podrobnosti v průběhu tohoto období. O dalších, zatím rozjednaných záměrech budete informováni na dubnovém setkání. Milí čtenáři, redakční rada přeje Vám všem i Vašim rodinám požehnané a krásné Vánoce a hodně radosti s rodinou i se včeličkami v celém příštím roce Zpravodaj zlínských včelařů: vychází 2x ročně Vydávání schváleno členskou schůzí. Předáno do tisku: listopad 2008 Redakční rada: Andrea Šimečková, Jaroslav Fianta, ing. Pavel Hurta, František Novák, Josef Okál, Jan Sousedík, Pavel Šimeček Pro členy ZO ČSV Zlín bezplatné hrazeno z členských příspěvků. Uzávěrka příštího čísla: 1. dubna 2009

Krajská veterinární správa pro Jihočeský kraj Severní 9, 370 10 České Budějovice Telefon: 387 789 522 Fax: 387 789 535 E-mail : kvsc@svscr.

Krajská veterinární správa pro Jihočeský kraj Severní 9, 370 10 České Budějovice Telefon: 387 789 522 Fax: 387 789 535 E-mail : kvsc@svscr. Krajská veterinární správa pro Jihočeský kraj Severní 9, 370 10 České Budějovice Telefon: 387 789 522 Fax: 387 789 535 E-mail : kvsc@svscr.cz Č.j.: KVSC /1450/ 2009 Nařízení č. 2/2009 Krajské veterinární

Více

Nařízení Státní veterinární správy. mimořádná veterinární opatření:

Nařízení Státní veterinární správy. mimořádná veterinární opatření: Č. j.: SVS/2610/2012-KVSP Nařízení Státní veterinární správy Krajská veterinární správa Státní veterinární správy pro Plzeňský kraj, Družstevní 13, 301 00 Plzeň, IČO: 00018562 (dále jen KVSP ) jako místně

Více

Nařízení. Nařízení KVS Olomouc 1/2011 ze dne 17.03.2011 Stránka 1 z 6

Nařízení. Nařízení KVS Olomouc 1/2011 ze dne 17.03.2011 Stránka 1 z 6 Nařízení Krajské veterinární správy pro Olomoucký kraj č.1/2011 ze dne 17.3.2011 o mimořádných veterinárních opatřeních proti nebezpečné nákaze varroaze včel Krajská veterinární správa pro Olomoucký kraj

Více

CÍL METODIKY. České republice je kolem 48 000 chovatelů, kteří ošetřují asi 500 000 včelstev.

CÍL METODIKY. České republice je kolem 48 000 chovatelů, kteří ošetřují asi 500 000 včelstev. OBSAH: I. Cíl metodiky 3 II. Popis metodiky 4 1. Úvod 4 2. Včelařův rok 4 2.1. Podletí 4 2.2. Podzim 5 2.3. Zima 6 2.4. Předjaří 6 2.5. Jaro 7 2.6. Léto 8 3. Požadavky na konstrukci úlu 8 4. Požadavky

Více

Nařízení Státní veterinární správy

Nařízení Státní veterinární správy Č.j.: SVS/2013/044709-L Nařízení Státní veterinární správy Krajská veterinární správa Státní veterinární správy pro Liberecký kraj dále jen KVS SVS pro Liberecký kraj jako místně a věcně příslušný správní

Více

uživatele internetu, kteří jim umožní prohlédnout si aktuality, nebo napíší za ně jednoduchý komentář správci webu. http://csvholesov.webnode.

uživatele internetu, kteří jim umožní prohlédnout si aktuality, nebo napíší za ně jednoduchý komentář správci webu. http://csvholesov.webnode. Vážení přátelé včelařky a včelaři! Výbor ZO ČSV Holešov a okolí přeje všem svým členům m i jejich rodinám do nového roku 2012 hodně zdraví, spokojenosti a pohody u svých včeliček č ček a dobrý včelařský

Více

CENÍK VYBRANÝCH VÝROBKŮ A SLUŽEB (VČETNĚ DPH)

CENÍK VYBRANÝCH VÝROBKŮ A SLUŽEB (VČETNĚ DPH) Výzkumný ústav včelařský, s.r.o., Dol 252 66 Libčice nad Vltavou Tel: 220 940 480 Fax: 220 941 252 e-mail:beedol@beedol.cz www.beedol.cz CENÍK VYBRANÝCH VÝROBKŮ A SLUŽEB (VČETNĚ DPH) PLATNÝ OD 10.1.2011

Více

Ústřední veterinární správa Státní veterinární správy Nákazy a hromadné úhyny včel

Ústřední veterinární správa Státní veterinární správy Nákazy a hromadné úhyny včel Ústřední veterinární správa Státní veterinární správy Nákazy a hromadné úhyny včel 1. 1. Legislativa - obecně 2. 2. Mor včelího plodu 3. 3. Otravy včelstev (podezření na použití POR) 4. 4. Metodika kontroly

Více

Medovina - láhev 0,1 litru. Medovina - ozdobná láhev 1 litr

Medovina - láhev 0,1 litru. Medovina - ozdobná láhev 1 litr Výzkumný ústav včelařský, s.r.o., Dol 252 66 Libčice nad Vltavou Tel: 220 940 480 Fax: 220 941 252 e-mail: beedol@beedol.cz www.beedol.cz CENÍK VYBRANÝCH VÝROBKŮ A SLUŽEB (VČETNĚ DPH) PLATNÝ OD 6.1.2013

Více

Nařízení Státní veterinární správy

Nařízení Státní veterinární správy Krajská veterinární správa Státní veterinární správy pro Královéhradecký kraj Jana Černého 370, 503 41 Hradec Králové Č. j. SVS/2013/034461-H Nařízení Státní veterinární správy Krajská veterinární správa

Více

o ochraně včel, zvěře, vodních organismů a dalších necílových organismů při použití přípravků na ochranu rostlin

o ochraně včel, zvěře, vodních organismů a dalších necílových organismů při použití přípravků na ochranu rostlin 327/2004 Sb. VYHLÁŠKA Ministerstva zemědělství ze dne 30. dubna 2004 o ochraně včel, zvěře, vodních organismů a dalších necílových organismů při použití přípravků na ochranu rostlin ve znění vyhlášky č.

Více

mimořádná veterinární opatření (ochranná a zdolávací opatření) Článek 1. Poučení o nákaze Článek 2. Úvodní ustanovení Článek 3.

mimořádná veterinární opatření (ochranná a zdolávací opatření) Článek 1. Poučení o nákaze Článek 2. Úvodní ustanovení Článek 3. Čj.134/2009/EPI NAŘÍZENÍ č. 1/2009 Městské veterinární správy v Praze Městská veterinární správa v Praze, Na Kozačce 3, 120 00 Praha 2 (dále jen MěVS v Praze), jako věcně a místně příslušný správní orgán

Více

N A Ř Í Z E N Í. Státní veterinární správy

N A Ř Í Z E N Í. Státní veterinární správy Krajská veterinární správa Státní veterinární správy pro Královéhradecký kraj Jana Černého 370, 503 41 Hradec Králové Č. j. SVS/2016/054734-H N A Ř Í Z E N Í Státní veterinární správy Krajská veterinární

Více

Nařízení Krajské veterinární správy pro Olomoucký kraj č. 22/2010 ze dne 15.9.2010

Nařízení Krajské veterinární správy pro Olomoucký kraj č. 22/2010 ze dne 15.9.2010 Nařízení Krajské veterinární správy pro Olomoucký kraj č. 22/2010 ze dne 15.9.2010 o mimořádných veterinárních opatřeních k prevenci a tlumení nebezpečné nákazy varroázy včel Krajská veterinární správa

Více

MEDOVINA Ceny v prodejně VÚVč Dol včetně DPH a spotřební daně. Číslo celního sazebníku 220421. Nezajišťujeme rozvoz.

MEDOVINA Ceny v prodejně VÚVč Dol včetně DPH a spotřební daně. Číslo celního sazebníku 220421. Nezajišťujeme rozvoz. Medovina v PET láhvi - láhev 5 litrů Archivní medovina - láhev 0,5 litru Výzkumný ústav včelařský, s.r.o., Dol 252 66 Libčice nad Vltavou Tel: 734 858 244, 731 505 589 e-mail: beedol@beedol.cz www.beedol.cz

Více

Nařízení Krajské veterinární správy pro Olomoucký kraj č. 23/2009 ze dne

Nařízení Krajské veterinární správy pro Olomoucký kraj č. 23/2009 ze dne Nařízení Krajské veterinární správy pro Olomoucký kraj č. 23/2009 ze dne 8.10.2009 o mimořádných veterinárních opatřeních k prevenci a tlumení nebezpečné nákazy varroazy včel Krajská veterinární správa

Více

Metodický návod SVS ČR č. 2/1999 ze dne 7. 12. 1999, ve znění změn a doplňků ke dni 1. 3. 2005

Metodický návod SVS ČR č. 2/1999 ze dne 7. 12. 1999, ve znění změn a doplňků ke dni 1. 3. 2005 Metodický návod SVS ČR č. 2/1999 ze dne 7. 12. 1999, ve znění změn a doplňků ke dni 1. 3. 2005 MOR VČELÍHO PLODU Čl. 1 Poučení o nákaze a) Mor včelího plodu je nebezpečná nákaza 1) převážně postihující

Více

Současně platná metodika tlumení nákazy, která je již více jak 20 let v podstatě stejná, začíná selhávat.

Současně platná metodika tlumení nákazy, která je již více jak 20 let v podstatě stejná, začíná selhávat. Vyšetření zimní měli nevypovídá o skutečném zamoření varoózou konkrétního včelstva (statistika *). Jen tento monitoring a kontrola (3P *) konkrétního včelstva ukáže pravý stav zamoření VD. Současně platná

Více

ŘÁDY HMYZU S PROMĚNOU DOKONALOU VČELA MEDONOSNÁ Mgr. Jaroslav Víšek Listopad- prosinec 2011 Přírodopis 7. ročník Základní škola, Chrudim, Dr.

ŘÁDY HMYZU S PROMĚNOU DOKONALOU VČELA MEDONOSNÁ Mgr. Jaroslav Víšek Listopad- prosinec 2011 Přírodopis 7. ročník Základní škola, Chrudim, Dr. ŘÁDY HMYZU S PROMĚNOU DOKONALOU VČELA MEDONOSNÁ Mgr. Jaroslav Víšek Listopad- prosinec 2011 Přírodopis 7. ročník Základní škola, Chrudim, Dr. Peška 768 Včela medonosná http://nd01.jxs.cz/412/986/d55bdc3a94_43823027_o2.jpg

Více

mimořádná veterinární opatření k prevenci a tlumení nebezpečné nákazy varroázy včel

mimořádná veterinární opatření k prevenci a tlumení nebezpečné nákazy varroázy včel Č.j.: SVS/2012/019496- M Nařízení Státní veterinární správy Krajská veterinární správa Státní veterinární správy pro Olomoucký kraj, dále také KVS Olomouc, jako místně a věcně příslušný správní orgán podle

Více

VYHLÁŠKA ze dne 21. září 2012 o ochraně včel, zvěře, vodních organismů a dalších necílových organismů. při použití přípravků na ochranu rostlin,

VYHLÁŠKA ze dne 21. září 2012 o ochraně včel, zvěře, vodních organismů a dalších necílových organismů. při použití přípravků na ochranu rostlin, Strana 4114 Sbírka zákonů č. 327 / 2012 327 VYHLÁŠKA ze dne 21. září 2012 o ochraně včel, zvěře, vodních organismů a dalších necílových organismů při použití přípravků na ochranu rostlin Ministerstvo zemědělství

Více

327/2012 Sb. VYHLÁŠKA

327/2012 Sb. VYHLÁŠKA 327/2012 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 21. září 2012 o ochraně včel, zvěře, vodních organismů a dalších necílových organismů při použití přípravků na ochranu rostlin Ministerstvo zemědělství stanoví podle 88 odst.

Více

Nařízení Státní veterinární správy

Nařízení Státní veterinární správy Č. j.: SVS/2557/2012-KVSP Nařízení Státní veterinární správy Krajská veterinární správa Státní veterinární správy pro Plzeňský kraj, Družstevní 13, 301 00 Plzeň, IČO: 00018562 (dále jen KVSP ) jako místně

Více

Nařízení. Krajské veterinární správy pro Olomoucký kraj č. 13/2011 ze dne 15.8.2011

Nařízení. Krajské veterinární správy pro Olomoucký kraj č. 13/2011 ze dne 15.8.2011 Nařízení Krajské veterinární správy pro Olomoucký kraj č. 13/2011 ze dne 15.8.2011 o mimořádných veterinárních opatřeních k ochraně chovů včel v souvislosti s výskytem nebezpečné nákazy - moru včelího

Více

NAŘÍZENÍ č. 1/2008 Krajské veterinární správy pro Karlovarský kraj Kpt. Jaroše, 318/4, Karlovy Vary Č.j. KVSK-KV/1838/2008

NAŘÍZENÍ č. 1/2008 Krajské veterinární správy pro Karlovarský kraj Kpt. Jaroše, 318/4, Karlovy Vary Č.j. KVSK-KV/1838/2008 NAŘÍZENÍ č. 1/2008 Krajské veterinární správy pro Karlovarský kraj Kpt. Jaroše, 318/4,360 06 Karlovy Vary Č.j. KVSK-KV/1838/2008 Krajská veterinární správa pro karlovarský kraj (dále jen KVSK ) jako věcně

Více

Nařízení Státní veterinární správy. mimořádná veterinární opatření

Nařízení Státní veterinární správy. mimořádná veterinární opatření Č.j.: SVS/1771/2012-KVSM Nařízení Státní veterinární správy Krajská veterinární správa Státní veterinární správy pro Olomoucký kraj, dále také KVS Olomouc, jako místně a věcně příslušný správní orgán podle

Více

VYHLÁŠKA. ze dne 2014, o veterinárních požadavcích na chov včel a včelstev a o opatřeních pro předcházení a zdolávání některých nákaz včel

VYHLÁŠKA. ze dne 2014, o veterinárních požadavcích na chov včel a včelstev a o opatřeních pro předcházení a zdolávání některých nákaz včel Český svaz včelařů: Návrh Vyhlášky o veterinárních požadavcích na chov včel a včelstev a o opatřeních pro předcházení a zdolávání některých nákaz včel, předkládaný k diskuzi dalším včelařským spolkům.

Více

NAŘÍZENÍ č. 3/2007 Krajské veterinární správy pro Plzeňský kraj Družstevní 13, Plzeň č.j. VET/865/2007

NAŘÍZENÍ č. 3/2007 Krajské veterinární správy pro Plzeňský kraj Družstevní 13, Plzeň č.j. VET/865/2007 NAŘÍZENÍ č. 3/2007 Krajské veterinární správy pro Plzeňský kraj Družstevní 13, 301 00 Plzeň č.j. VET/865/2007 Krajská veterinární správa pro Plzeňský kraj (dále jen KVSP) jako věcně a místně příslušný

Více

Úvod Milí přátelé, včelařky a včelaři,

Úvod Milí přátelé, včelařky a včelaři, Zpravodaj zlínských včelařů Vydává ZO ČSV Zlín Číslo 26 duben 2008 Kontaktní adresa: Boněcká 279, 760 01 Zlín; tel. 577 212 041 Motto: Všechny léky jsou v květech, všechny květy jsou v medu. upr. Josef

Více

mimořádná veterinární opatření při výskytu a k zamezení šíření nebezpečné nákazy varroázy včel v Libereckém kraji. Čl.

mimořádná veterinární opatření při výskytu a k zamezení šíření nebezpečné nákazy varroázy včel v Libereckém kraji. Čl. Č.j.: SVS/2013/044709-L Nařízení Státní veterinární správy Krajská veterinární správa Státní veterinární správy pro Liberecký kraj dále jen KVS SVS pro Liberecký kraj jako místně a věcně příslušný správní

Více

Český svaz včelařů, o.s. Místopředseda ČSV

Český svaz včelařů, o.s. Místopředseda ČSV Český svaz včelařů, o.s. Mgr. Václav Sciskala Mgr. Václav Sciskala Místopředseda ČSV České včelařství v porovnání s ostatními státy EU Patří mezi státy s nejvyšším počtem včelstev na kilometr čtvereční.

Více

W 53003 Pardubice 3 fax. 466263101 epodatelna.kvse@svscr.cz

W 53003 Pardubice 3 fax. 466263101 epodatelna.kvse@svscr.cz W KRAJsKÁ VETERINÁRNÍ SPRÁVA PRO PARDUBICKÝ KRAJ Husova 1747 tel. 466768670 datová schránka: wxcain9 W 53003 Pardubice 3 fax. 466263101 epodatelna.kvse@svscr.cz Číslo jednací: 2011/1501/KVSE AŘÍZENÍ č.

Více

mimo ádných veterinárních opat ení. l. 1. l.2. se na izuje nát rem M 1 AER Varidolem

mimo ádných veterinárních opat ení. l. 1. l.2. se na izuje nát rem M 1 AER Varidolem Nařízení Krajské veterinární správy pro Olomoucký kraj č.1/2009 ze dne 24.3.2009 o mimořádných veterinárních opatřeních proti nebezpečné nákaze varroaze včel Krajská veterinární správa pro Olomoucký kraj

Více

1 V rámci jednoho vykázaného případu bylo provedeno šetření u více včelařů.

1 V rámci jednoho vykázaného případu bylo provedeno šetření u více včelařů. Zápis z 26. jednání Koordinační pracovní skupiny (KPS) pro přípravu Národního akčního plánu (NAP) za účelem dosažení udržitelného používání pesticidů v ČR Datum konání: 30. září 2014 Místo konání: Ministerstvo

Více

mimořádná veterinární opatření při výskytu nebezpečné nákazy moru včelího plodu

mimořádná veterinární opatření při výskytu nebezpečné nákazy moru včelího plodu KRAJSKÁ VETERINÁRNÍ SPRÁVA PRO KRÁLOVÉHRADECKÝ KRAJ Jana Černého 370, 503 41 Hradec Králové, Tel: 495 279 059, Fax: 495 279 059, E-mail: epodatelna.kvsh@svscr.cz, ID datové schránky: qk4aiki N A Ř Í Z

Více

Nařízení Státní veterinární správy. mimořádná veterinární opatření k p rev en ci a tlumení n eb ezp ečn é n ákazy mo ru včelího plodu.

Nařízení Státní veterinární správy. mimořádná veterinární opatření k p rev en ci a tlumení n eb ezp ečn é n ákazy mo ru včelího plodu. Krajská veterinární správa Státní veterinární správy pro Olomoucký kraj třída Míru 101, 779 00 Olomouc Č. j. SVS/2013/042785-M Nařízení Státní veterinární správy Krajská veterinární správa Státní veterinární

Více

NAŘÍZENI Státní veterinární správy. mimořádná veterinární opatření při výskytu a k zamezení šíření nebezpečné nákazy varroázy včel

NAŘÍZENI Státní veterinární správy. mimořádná veterinární opatření při výskytu a k zamezení šíření nebezpečné nákazy varroázy včel Č.j.: NAŘÍZENI Státní veterinární správy Krajská veterinární správa Státní veterinární správy pro Královéhradecký kraj (dále jen KVSSVS-H) jako věcně a místně příslušný správní orgán podle ustanovení 49

Více

Nařízení Státní veterinární správy

Nařízení Státní veterinární správy Č. j.: SVS/2014/070790-Z Nařízení Státní veterinární správy Krajská veterinární správa Státní veterinární správy pro Zlínský kraj (dále jen KVS ), jako správní orgán příslušný podle 47 odst. 4 a 8 a podle

Více

E - Z P R AVO DA J A S O C I AC E

E - Z P R AVO DA J A S O C I AC E Mládí vpřed! Na valné hromadě v Nasavrkách mě velice potěšil pohled do přednáškového sálu. Viděl jsem mladší profesionály. Do našich řad jich přibylo. Nástup mladých vlije živě tepající krev do naší asociace.

Více

Krajská veterinární správa Státní veterinárni správy pro Pardubický kraj. Tel.: cpodalclna.\.. \,.; li S\ scr.c/

Krajská veterinární správa Státní veterinárni správy pro Pardubický kraj. Tel.: cpodalclna.\.. \,.; li S\ scr.c/ ~ 11I11111!nllllmll ~IIIIIIII s'o'sp"s50783j6' Krajská veterinární správa Státní veterinárni správy pro Pardubický kraj Husova 1747.53003 Pardubice elektronická adresa podatelny: Tel.: +420466768670 cpodalclna.\..

Více

Nařízení inární správy pro Olomoucký kraj č.22/2010 ze dne 15.9.2010

Nařízení inární správy pro Olomoucký kraj č.22/2010 ze dne 15.9.2010 f' Nařízení inární správy pro Olomoucký kraj č.22/2010 ze dne 15.9.2010 o mimořádných veterinárních opatřeních k prevenci a tlumení nebezpečné nákazy - varroázy včel Krajská eterinární správa pro Olomoucký

Více

Zadání úkolů - listopad 2014

Zadání úkolů - listopad 2014 Osmiměsíční soutěž pro dětské týmy Co se skrývá za vůní MEDU Kategorie MŠ Zadání úkolů - listopad 2014 Pozor: Tentokrát není pracovní list vše stačí vyfotit. 1. úkol včelí rodina Cíl úkolu: Pochopit, co

Více

Nařízení Státní veterinární správy. mimořádná veterinární opatření k prevenci a tlumení nebezpečné nákazy varroázy včel. Článek 1 Poučení o nákaze

Nařízení Státní veterinární správy. mimořádná veterinární opatření k prevenci a tlumení nebezpečné nákazy varroázy včel. Článek 1 Poučení o nákaze Č.j.: SVS/2175/2012-KVST Nařízení Státní veterinární správy Krajská veterinární správa Státní veterinární správy pro Moravskoslezský kraj (dále jen KVS SVS pro MS kraj ) jako místně a věcně příslušný správní

Více

NÁSTAVKOVÉ ÚLY DŘEVĚNÉ RÁMKOVÁ MÍRA 39 X

NÁSTAVKOVÉ ÚLY DŘEVĚNÉ RÁMKOVÁ MÍRA 39 X NÁSTAVKOVÉ ÚLY DŘEVĚNÉ RÁMKOVÁ MÍRA 39 X Dno chovné PROFI r. m. 39 x 24 KÓD ZBOŽÍ: 0001 Chovné dno je vyrobeno z masivního smrku tl. 25mm a zasunovací překliţky tl. 9mm. Toto chovné dno se vyuţívá hlavně

Více

Nařízení Státní veterinární správy

Nařízení Státní veterinární správy STÁTNÍ VETERINÁRNÍ SPRÁVA Jana Černého 370, 503 41 Hradec Králové Tel.: : +420 495 279 059 Fax.: +420 495 279 059 elektronická podatelna: epodatelna.kvsh@svscr.cz ID datové schránky: 85q8cb6 Čj.: SVS/

Více

Včelstvo nestaví dílo v, ale v období svého, kdy je dostatek a potřebuje utvořit dostatek. Základem včelího díla je, která je geometricky.

Včelstvo nestaví dílo v, ale v období svého, kdy je dostatek a potřebuje utvořit dostatek. Základem včelího díla je, která je geometricky. 19. pracovní list Jméno: Včelí vosk sloužil lidem k, dnes se používá v a průmyslu. Vzniká ve dělnic ve formě. Včelám slouží ke stavbě. Vniká tak včelí. Plásty si staví včely k uložení a pro. Včelstvo nestaví

Více

Vedle toho existuje ještě stavba plástů k česnu, která se nazývá. V zimě se včely stáhnou do, který má tvar. Uvnitř je před chladem chráněna.

Vedle toho existuje ještě stavba plástů k česnu, která se nazývá. V zimě se včely stáhnou do, který má tvar. Uvnitř je před chladem chráněna. 18. pracovní list: Jméno: Při zazimování včelstev se vede spor, zda jsou nutné úly. Včely víc než teplo potřebujív zimě přísun. Nejúčinnější je výměna vzduchu při postavení plástů na stavbu, kdy jsou orientovány

Více

TeI.: epodatelna.kvsb~svscr.cz

TeI.: epodatelna.kvsb~svscr.cz Krajská veterinární správa Státní veterinární správy pro Jihomoravský kraj Palackého tř. 174, 612 38 Brno elektronická adresa podatelny TeI.:+420 541 594472 epodatelna.kvsb~svscr.cz Fax.: ±420 547 212

Více

Narízení. Krajské veterinární správy pro Olomoucký kraj. c.16/2011 ze dne 30.09.2011

Narízení. Krajské veterinární správy pro Olomoucký kraj. c.16/2011 ze dne 30.09.2011 Narízení Krajské veterinární správy pro Olomoucký kraj c.16/2011 ze dne 30.09.2011 o mimorádných veterinárních opatreních k prevenci a tlumení nebezpecné nákazy - varroazy vcel Krajská veterinární správa

Více

Český svaz včelařů Základní organizace Loket, o.s.

Český svaz včelařů Základní organizace Loket, o.s. ZPRAVODAJ č. 1/2010 Vážení členové základní organizace ČSV Loket, o.s., dostává se Vám další vydání Zpravodaje. Prostřednictvím tohoto Zpravodaje Vás budeme informovat o aktuálních problémech, řešených

Více

Zpravodaj obce. Poplatky za psy v roce 2015 Připomínáme všem občanům, že do 31. května 2015 je potřeba na OÚ uhradit poplatky za naše psy:

Zpravodaj obce. Poplatky za psy v roce 2015 Připomínáme všem občanům, že do 31. května 2015 je potřeba na OÚ uhradit poplatky za naše psy: Zpravodaj obce MIKOLAJICE Březen 2015 Váţení a milí občané, v tomto vydání obecního zpravodaje Vám opět přinášíme důležité informace o dění v obci Mikolajice. Také se v několika řádcích ohlédneme za již

Více

5. mezinárodní seminář Zdravotní problematika v chovech včel. Aktuální problematika v zájmových chovech včel

5. mezinárodní seminář Zdravotní problematika v chovech včel. Aktuální problematika v zájmových chovech včel Státní veterinární správa České republiky Štátná veterinárná a potravinová správa Slovenské republiky 5. mezinárodní seminář Zdravotní problematika v chovech včel Aktuální problematika v zájmových chovech

Více

N A Ř Í Z E N Í Krajské veterinární správy pro Moravskoslezský kraj. č. 3/2011 ze dne 31.05.2011

N A Ř Í Z E N Í Krajské veterinární správy pro Moravskoslezský kraj. č. 3/2011 ze dne 31.05.2011 Č.j.: 2011/1737/KVST N A Ř Í Z E N Í Krajské veterinární správy pro Moravskoslezský kraj. č. 3/2011 ze dne 31.05.2011 o mimořádných veterinárních opatřeních k prevenci a tlumení nebezpečné nákazy varroázy

Více

Deváťácké noviny č. 18; školní rok 2012/2013

Deváťácké noviny č. 18; školní rok 2012/2013 1 Úvodník Konečně už nám vysvitlo sluníčko, a tak jsme si ho vyrazili užít ven, do přírody. Čas na psaní Deváťáckých novin jsme si ale samozřejmě také našli. V tomto čísle se dozvíte, co se dělo od 6.

Více

Nařízení Státní veterinární správy. mimořádná veterinární opatření. Letní ošetření

Nařízení Státní veterinární správy. mimořádná veterinární opatření. Letní ošetření ČJ.: SVS/2013/033429-S Nařízení Státní veterinární správy Krajská veterinární správa Státní veterinární správy pro Středočeský kraj dále jen "KVS SVS pro Středočeský kraj" jako místně a věcně příslušný

Více

Pár slov úvodem. Úřední hodiny OÚ 15.00 18.00 St 8.00 9.00 16.00 18.00 bankovní spojení ČSOB č.účtu : 108207476/0300

Pár slov úvodem. Úřední hodiny OÚ 15.00 18.00 St 8.00 9.00 16.00 18.00 bankovní spojení ČSOB č.účtu : 108207476/0300 vydání 1 OÚ Trpísty Trpísty 18, 349 01 Stříbro Telefon : 374696134, fax:374696134 e-mail : trpisty@wo.cz IČO : 00573710 Obecní web:www.trpisty.cz ročník IX Úřední hodiny OÚ Po 15.00 18.00 St 8.00 9.00

Více

Projev předsedy na výroční členské schůzi dne 5.3.2011 ( činnost organizace v roce 2010)

Projev předsedy na výroční členské schůzi dne 5.3.2011 ( činnost organizace v roce 2010) Projev předsedy na výroční členské schůzi dne 5.3.2011 ( činnost organizace v roce 2010) Dámy a pánové,vážení přátelé včelaři, zdravím Vás na dnešní výroční členské schůzi ve Střední odborné škole veterinární

Více

SKALNIČKÁŘŮV ROK Klubový zpravodaj číslo 73 (1/2016)

SKALNIČKÁŘŮV ROK Klubový zpravodaj číslo 73 (1/2016) SKALNIČKÁŘŮV ROK Klubový zpravodaj číslo 73 (1/2016) OBSAH NAŠE AKCE: Přednášky a členské schůze 2 Výstava 2016. 3 Burzy rostlin 2016 3 Zájezd 5 INFORMACE ZE SETKÁNÍ Usnesení z 39. setkání zástupců skalničkářských

Více

Vážení přátelé členové RV a ÚKK ČSV, z.s.

Vážení přátelé členové RV a ÚKK ČSV, z.s. Vážení přátelé členové RV a ÚKK ČSV, z.s. podávám vám tímto informaci o jednáních, která proběhla od mé poslední informace k dnešnímu dni s představiteli státních orgánů, a o stavu kauzy Včelpo. 20.1.2016

Více

Výroční zpráva za rok 2005

Výroční zpráva za rok 2005 Výzkumný ústav včelařský, s.r.o., Dol 252 66 Libčice nad Vltavou Tel: 220 941 259, 20940480 Fax: 220 941 252 e mail: beedol@beedol.cz Výroční zpráva za rok 2005 o plnění úkolů vyplývajících ze Smlouvy

Více

Nařízení Státní veterinární správy

Nařízení Státní veterinární správy Krajská veterinární správa Státní veterinární správy pro Liberecký kraj Ostašovská 521, 460 01 Liberec 11 Růžodol 1 Č.j.: SVS/2185/2012-KVSL Nařízení Státní veterinární správy Krajská veterinární správa

Více

ZÁKON ze dne 24. dubna 1996 o rostlinolékařské péči a změnách některých souvisejících zákonů ČÁST PRVNÍ ROSTLINOLÉKAŘSKÁ PÉČE

ZÁKON ze dne 24. dubna 1996 o rostlinolékařské péči a změnách některých souvisejících zákonů ČÁST PRVNÍ ROSTLINOLÉKAŘSKÁ PÉČE 1 z 18 147 ZÁKON ze dne 24. dubna 1996 o rostlinolékařské péči a změnách některých souvisejících zákonů Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky: ČÁST PRVNÍ ROSTLINOLÉKAŘSKÁ PÉČE ODDÍL I ZÁKLADNÍ

Více

Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský. Státní veterinární správa 25. a Nasavrky. Jméno: Ing. Petr Born

Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský. Státní veterinární správa 25. a Nasavrky. Jméno: Ing. Petr Born Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský Státní veterinární správa 25. a 26. 2. 2014 - Nasavrky Jméno: Ing. Petr Born Sloučení SRS ÚKZÚZ (zákon č. 279/2013 Sb.) + = Ústřední kontrolní a zkušební

Více

Přednosti nástavkových úlů v chovatelství a význam jejich konstrukčního

Přednosti nástavkových úlů v chovatelství a význam jejich konstrukčního ŠECHTĚNÍ VČEL PRO NÁSTAVKOVÝ ÚLOVÝ SYSTÉM Ing. Květoslav Čermák, CSc. Chov včel v nástavkových úlech se v mnohém liší od včelaření v úlech tradičních. Nabízí se otázka, zda pro vícenástavkové úly jsou

Více

Strana 1 (celkem 8) Občasník Obce Vysočina Dne: 11.12.2013 ZPRAVODAJ č. 5/2013

Strana 1 (celkem 8) Občasník Obce Vysočina Dne: 11.12.2013 ZPRAVODAJ č. 5/2013 Strana 1 (celkem 8) Občasník Obce Vysočina Dne: 11.12.2013 ZPRAVODAJ č. 5/2013 Vážení spoluobčané, poslední měsíc roku 2013 se blíží do své poloviny a my můžeme pomalu hodnotit, jaký ten rok s třináctkou

Více

Prosinec 2015. Vážené kolegyně a kolegové, E-mail : crs.olomouc@seznam.cz, www.rybsvaz-ol.cz

Prosinec 2015. Vážené kolegyně a kolegové, E-mail : crs.olomouc@seznam.cz, www.rybsvaz-ol.cz Prosinec 2015 E-mail : crs.olomouc@seznam.cz, www.rybsvaz-ol.cz Vážené kolegyně a kolegové, čas letí jako bláznivý, rok s rokem se opět schází a my začínáme bilancovat rok 2015, ve kterém se podařila řada

Více

Ekonomická a kontrolní činnost. aneb jaké papíry by měla mít každá základní organizace a co s nimi dělat

Ekonomická a kontrolní činnost. aneb jaké papíry by měla mít každá základní organizace a co s nimi dělat Ekonomická a kontrolní činnost aneb jaké papíry by měla mít každá základní organizace a co s nimi dělat 1 Základní doklady Evidence členů, příspěvků, stanovišť a včelstev Registrační / změnový list org.

Více

Závěrečná zpráva. za rok 2013

Závěrečná zpráva. za rok 2013 Výzkumný ústav včelařský, s.r.o., Dol 252 66 Libčice nad Vltavou Tel: 734 858 244, 220 940 480 e mail: beedol@beedol.cz Závěrečná zpráva za rok 2013 o plnění úkolů vyplývajících ze Smlouvy o dílo č. 778-2013-16232

Více

Podpory včelařství. Podpora včelařství 1.D. Opatření ke zlepšení obecných podmínek pro produkci včelařských produktů a jejich uvádění na trh

Podpory včelařství. Podpora včelařství 1.D. Opatření ke zlepšení obecných podmínek pro produkci včelařských produktů a jejich uvádění na trh Podpory včelařství Podpora včelařství 1.D. Opatření ke zlepšení obecných podmínek pro produkci včelařských produktů a jejich uvádění na trh Podpůrný program 1.D. Dotace slouží k podpoře mimoprodukčních

Více

01 Včela medonosná Metodický list

01 Včela medonosná Metodický list Projekt CZ.1.07/1.1.00/08.0094 Vzdělávání pro udržitelný rozvoj v environmentálních a ekonomických souvislostech Asociace pedagogů základního školství České republiky www.vcele.eu 01 Včela medonosná Metodický

Více

TRŽNÍ ŘÁD. farmářských trhů v Moravském Krumlově. I. Farmářské trhy v Moravském Krumlově

TRŽNÍ ŘÁD. farmářských trhů v Moravském Krumlově. I. Farmářské trhy v Moravském Krumlově TRŽNÍ ŘÁD farmářských trhů v Moravském Krumlově I. Farmářské trhy v Moravském Krumlově 1) Pořadatelem Farmářských trhů v Moravském Krumlově (dále jen FT) je Občanské sdružení ALMA, sídlem 672 01 Dobelice

Více

NAŘÍZENÍ č. 2/2011. Městské veterinární správy v Praze. mimořádná veterinární opatření (ochranná a zdolávací opatření)

NAŘÍZENÍ č. 2/2011. Městské veterinární správy v Praze. mimořádná veterinární opatření (ochranná a zdolávací opatření) Čj.2011/981/KVSA/OZPZ NAŘÍZENÍ č. 2/2011 Městské veterinární správy v Praze Městská veterinární správa v Praze, Na Kozačce 3, 120 00 Praha 2 (dále jen MěVS v Praze), jako věcně a místně příslušný správní

Více

E - ZPRAVODAJ CECHU. EU: Sjednoťte značky kvality

E - ZPRAVODAJ CECHU. EU: Sjednoťte značky kvality E - ZPRAVODAJ CECHU ROK 2013 ÚNOR EU: Sjednoťte značky kvality Ministerstvo zemědělství České republiky vyvolalo jednání ke sjednocení národních značek kvality. Proces by měl být završen změnami vztahujícími

Více

ŠKOLNÍČEK MŠ NOVÝ HRÁDEK

ŠKOLNÍČEK MŠ NOVÝ HRÁDEK ŠKOLNÍČEK MŠ NOVÝ HRÁDEK ZIMA ZPRÁVY ZE ŽIVOTA ŠKOLKY Je tu prosinec a přicházíme s dalším číslem našeho časopisu. První tři měsíce utekly jako voda, všichni si zvykli na každodenní kolotoč a děti se pomalu

Více

Zásady zvýšení účinnosti stávajícího systému tlumení varroázy při zvýšeném riziku přemnožení roztočů Varroa destructor

Zásady zvýšení účinnosti stávajícího systému tlumení varroázy při zvýšeném riziku přemnožení roztočů Varroa destructor Zásady zvýšení účinnosti stávajícího systému tlumení varroázy při zvýšeném riziku přemnožení roztočů Varroa destructor Krajské veterinární správy a Městská veterinární správa (dále jen KVS) rozhodují o

Více

Zpravodaj profesionálních včelařů

Zpravodaj profesionálních včelařů BŘEZEN 2015 Zpravodaj Asociace, z. s. Asociace je nedůvěryhodný subjekt, říká článek ve Včelařství č. 3/2015 Přemýšleli jsme, zda reagovat na článek zveřejněný v březnovém vydání Včelařství. Původně jsme

Více

Zpravodaj zlínských včelařů

Zpravodaj zlínských včelařů Zpravodaj zlínských včelařů Vydává ZO ČSV Zlín Číslo 36 duben 2013 Kontaktní adresa: Javorová 4519, 760 05 Zlín jednatel ing. arch. Radim Bosák; tel. 575 758 155 Úvodník Úvodník jarního zpravodaje 2013

Více

Vermikompostování je metoda kompostování, kdy dochází k rozkladu organického materiálu pomocí žížal. Slovo vermikompostování vychází z latinského

Vermikompostování je metoda kompostování, kdy dochází k rozkladu organického materiálu pomocí žížal. Slovo vermikompostování vychází z latinského Vermikompostování je metoda kompostování, kdy dochází k rozkladu organického materiálu pomocí žížal. Slovo vermikompostování vychází z latinského vermes červ, žížala. Malý domácí žížalový kompostér je

Více

Závěrečná zpráva. Název projektu: Včelaříme ve velkoměstě. Číslo smlouvy: DOT/85/03/002336/2014. Příjemce grantu: ENVIRA, o. p. s.

Závěrečná zpráva. Název projektu: Včelaříme ve velkoměstě. Číslo smlouvy: DOT/85/03/002336/2014. Příjemce grantu: ENVIRA, o. p. s. Závěrečná zpráva Název projektu: Včelaříme ve velkoměstě Číslo smlouvy: DOT/85/03/002336/2014 Příjemce grantu: ENVIRA, o. p. s. Řešitel grantu: ENVIRA, o. p. s. Závěrečná zpráva k 31. 12. 2015 Cílem projektu

Více

NAŘÍZENÍ Krajské veterinární správy pro Liberecký kraj č. 3/2011

NAŘÍZENÍ Krajské veterinární správy pro Liberecký kraj č. 3/2011 KRAJSKÁ VETERINÁRNÍ SPRÁVA PRO LIBERECKÝ KRAJ Ostašovská 521, 460 11 Liberec 11, P.O. BOX 20 tel. 485103871-2, 482710623, 485246691, fax 482713149 e-mail: epodatelna.kvslsvscr.cz, ID datové schránky: zedaikc

Více

Vlastivěda 4. ročník Vzdělávací obsah

Vlastivěda 4. ročník Vzdělávací obsah Vlastivěda 4. ročník Časový Září Téma Učivo Ročníkové výstupy žák podle svých schopností: Poznámka Místo, kde žijeme Škola a život ve škole Naše škola Orientace ve školní budově, okolí školy Chování a

Více

Narízení. Krajské veterinární správy pro Olomoucký kraj c.22/2010 ze dne

Narízení. Krajské veterinární správy pro Olomoucký kraj c.22/2010 ze dne OBECNfúAADBLUDOV Wve~odne: ~~~ /t:j~é? Kde: kk-ey~/~é'.7x4 Snato dne: PodDis oprávnené osoby: Narízení Krajské veterinární správy pro Olomoucký kraj c.22/2010 ze dne 15.9.2010 o mimorádných veterinárních

Více

Ročník 2012 SBÍRKA ZÁKONŮ ČESKÁ REPUBLIKA Částka 119 Rozeslána dne 3. října 2012 Cena Kč 40, O B S A H : 322. Rozhodnutí předsedy Senátu Parlamentu České republiky o vyhlášení volby prezidenta republiky

Více

OO ČSV Olomouc OBĚŽNÍK č. 1/2016

OO ČSV Olomouc OBĚŽNÍK č. 1/2016 OO ČSV Olomouc 13.1.2016 OBĚŽNÍK č. 1/2016 1) Schůze výboru OO ČSV Olomouc Dne 1.2 2016 v 18:00 hod. se uskuteční schůze okresního výboru. Pokud bude mít některý člen základních organizací z okresu Olomouc

Více

ekodny exkurze workshopy tvořivá dopoledne příměstské tábory www.strevlik.cz www.facebook.com/strevlik

ekodny exkurze workshopy tvořivá dopoledne příměstské tábory www.strevlik.cz www.facebook.com/strevlik 2015 ekodny exkurze workshopy tvořivá dopoledne příměstské tábory KALENDÁŘ AKCÍ 2015 LEDEN - DUBEN TVOŘiVÉ DOPOLEDNE - MASOPUST - VýROBA MASEK 16. 1. 2015 (pátek 9.30-11.30) WORKSHOP - MALOVÁNÍ NA SKLO

Více

DRŽOVICKÝ ZPRAVODAJ LIST č. 5 / 2015

DRŽOVICKÝ ZPRAVODAJ LIST č. 5 / 2015 LIST č. 5 / 2015 Ročník 10 Vážení spoluobčané, podzim, který byl letos opravdu příjemně teplý a krásně barevný, nás pomalu a jistě opouští. Doufáme, že jste stihli zazimovat své zahrádky a připravili se

Více

Právní úprava včelařství

Právní úprava včelařství Univerzita Karlova v Praze Právnická fakulta Jiří Kadlec Právní úprava včelařství Diplomová práce Vedoucí diplomové práce: Katedra: Prof. JUDr. Milan Damohorský, DrSc. Katedra práva životního prostředí

Více

Správné. a bezpečné. používání přípravků na ochranu rostlin

Správné. a bezpečné. používání přípravků na ochranu rostlin Správné a bezpečné používání přípravků na ochranu rostlin Správné a bezpečné používání přípravků na ochranu rostlin 2 Obsah Předmluva 4 Úvod 5 Obecné a právní podmínky používání přípravků 6 na ochranu

Více

E-ZPRAVODAJ CECHU. Jak se postarat o včely na zimování

E-ZPRAVODAJ CECHU. Jak se postarat o včely na zimování E-ZPRAVODAJ CECHU ROK 2012 SRPEN Jak se postarat o včely na zimování E-zpravodaj cechu se hodně věnuje zkušenostem se zazimováním včelstev. Majitelé větších chovů stejně jako všichni znalí drobnější chovatelé

Více

Valné shromáždění řídil MUDr. Šňupárek, zpráva o činnosti za uplynulé období, kterou přednesl JUDr. Straka.

Valné shromáždění řídil MUDr. Šňupárek, zpráva o činnosti za uplynulé období, kterou přednesl JUDr. Straka. Společnost pro kriminalistiku Society for Criminalistics BOX 138, 110 01, Kaprova 12, Praha 01 Quick Report 2/2011 Praha, duben 2011 Vážené kolegyně, vážení kolegové, taky vás ráno 27. března rozhodil

Více

KRÁLOVSTVÍ PANÍ PŘÍRODY. Přírodní zahrada při Mateřské škole Jaroměřice nad Rokytnou

KRÁLOVSTVÍ PANÍ PŘÍRODY. Přírodní zahrada při Mateřské škole Jaroměřice nad Rokytnou KRÁLOVSTVÍ PANÍ PŘÍRODY Přírodní zahrada při Mateřské škole Jaroměřice nad Rokytnou Přírodní zahrada v mateřské škole Přírodní zahrada je velmi hodnotným životním prostorem. Představuje pestrý a biologicky

Více

Byl to osamocený start a zdál se být hlavně nerozvážný. Cesta ale naznačila, že přináší nečekané výhody. Ty hlavní zmiňme hned tady na začátku.

Byl to osamocený start a zdál se být hlavně nerozvážný. Cesta ale naznačila, že přináší nečekané výhody. Ty hlavní zmiňme hned tady na začátku. VČELAŘENÍ BEZ MEDOMETU Tradiční včelaření Bez mezistěn. Bez rámečků. Bez medometu. Je to tak. Šli jsme jinou cestou. Předně nepoužíváme mezistěny. Před třemi roky jsme použili poslední. Stejně tak neznáme

Více

ZPRAVODAJ ČESKÝ ZAHRÁDKÁŘSKÝ SVAZ. Územní rady Brno-venkov 2/2005 KONTAKTY ZMĚNY NALÉHAVÉ ÚKOLY

ZPRAVODAJ ČESKÝ ZAHRÁDKÁŘSKÝ SVAZ. Územní rady Brno-venkov 2/2005 KONTAKTY ZMĚNY NALÉHAVÉ ÚKOLY ČESKÝ ZAHRÁDKÁŘSKÝ SVAZ ZPRAVODAJ Územní rady Brno-venkov 2/2005 KONTAKTY ZMĚNY 1. Sídlo sekretariátu je v prostorách a.s. LANAREST, bývalá Mosilana, ulice Křenová 19, 602 00 Brno. Areál je u tramvajové

Více

ÚVODNÍK NĚCO ZE ZASTUPITELSTEV. Vážení spoluobčané,

ÚVODNÍK NĚCO ZE ZASTUPITELSTEV. Vážení spoluobčané, ÚVODNÍK Vážení spoluobčané, rád bych Vám všem popřál hezký a pohodový podzim, bez zbytečných problémů. Jsou však věci v naší obci, které mě jako občana a potažmo i jako zastupitele trápí. Především je

Více

NAŘÍZENÍ STÁTNÍ VETERINÁRNÍ SPRÁVY. mimořádná veterinární opatření:

NAŘÍZENÍ STÁTNÍ VETERINÁRNÍ SPRÁVY. mimořádná veterinární opatření: Č. j. SVS/2018/043952-S NAŘÍZENÍ STÁTNÍ VETERINÁRNÍ SPRÁVY Krajská veterinární správa Státní veterinární správy pro Středočeský kraj (dále též KVS SVS pro Středočeský kraj ) jako místně a věcně příslušný

Více

Digitální učební materiál

Digitální učební materiál Digitální učební materiál Projekt CZ.1.07/1.5.00/34.0387 Krok za krokem Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT (DUM) Tématická Cukr a ostatní sladidla Společná pro celou sadu oblast

Více

Výživa. Mgr.Markéta Vojtová VOŠZ a SZŠ Hradec Králové

Výživa. Mgr.Markéta Vojtová VOŠZ a SZŠ Hradec Králové Výživa Mgr.Markéta Vojtová VOŠZ a SZŠ Hradec Králové Výživa Soubor biochemických a fyziologických procesů, kterými organismus přijímá a využívá látky z vnějšího prostředí Nežijeme, abychom jedli, ale jíme,

Více

II. PŘEDKLÁDACÍ ZPRÁVA

II. PŘEDKLÁDACÍ ZPRÁVA II. PŘEDKLÁDACÍ ZPRÁVA Do vlády se předkládá návrh nařízení vlády, kterým se mění nařízení vlády č. 75/2015 Sb., o podmínkách provádění agroenvironmentálně-klimatických opatření a o změně nařízení vlády

Více

v ČR je v současnosti zhruba 460 tisíc včelstev? Je to asi o 120 tisíc včelstev méně než před rokem, přičemž tento velký meziroční úbytek převážně zavinila varroáza. Počet včelstev se však snižuje dlouhodobě.

Více

79 NAŘÍZENÍ VLÁDY ze dne 11. dubna 2007 o podmínkách provádění agroenvironmentálních opatření

79 NAŘÍZENÍ VLÁDY ze dne 11. dubna 2007 o podmínkách provádění agroenvironmentálních opatření Upozornění: Tento text vytvořený Ministerstvem zemědělství je neoficiálním zněním nařízení vlády. Jedná se pouze o dokument informativního a pracovního charakteru a Ministerstvo zemědělství nepřebírá odpovědnost

Více