OBČASNÍK ZE ŽIVOTA DĚTSKÉHO DOMOVA RADKOV DUBOVÁ

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "OBČASNÍK ZE ŽIVOTA DĚTSKÉHO DOMOVA RADKOV DUBOVÁ"

Transkript

1 ÚNOR BŘEZEN 2013 OBČASNÍK ZE ŽIVOTA DĚTSKÉHO DOMOVA RADKOV DUBOVÁ Až budete číst tyto řádky, budeme mít za sebou první jarní den jarní rovnodennost. Mnozí z nás pokládají jaro jako nejkrásnější část roku. Jarní období je nezvratně spojeno s probouzející se přírodou, sněženkami, zlatým deštěm a kočičkami, rašícími pupeny, slunečním svitem a mnoha zvuky, které se okolo nás stále ve větší míře ozývají. Ať už to jsou ranní pokřiky ptáků, hučení potoků plných vody z tajícího sněhu, jarního vánku v probouzejících se korunách stromů nebo bzučení včel. Každý z nás vnímá jaro po svém, někdo zvuky, novým životem, pučící přírodou, jiný láskou. Právě láska je u nás spojena s jarem v lidových tradicích, kterých je v jarních měsících hned několik. Patří mezi ně Velikonoce o těch se dočtete v dnešním čísle ale i stavění MÁJKY, pálení čarodějnic, či FILIPOJAKBSKÁ NOC o těch se ale dozvíte zase příště. A teď už se můžete v klidu začíst do našich ZÁMECKÝCH NOVIN a současně si prohlédnout i spoustu nových fotografií. Holčapek Martin

2 V rámci projektu VÍM, CO CHCI VÍM JAK NA TO v Křesle pro hosta povyprávěla 17. února 2013 bývalá klientka domova v Radkově-Dubové Veronika Jursová dětem svůj životní příběh. Zaměřila se hlavně na to, jaké to bývalo v domově dříve, jak vysoká byla částka kapesného, kolik děvčat spalo na jedné ložnici, jak málo měla soukromí, když jich bylo na ložnici osm, jak děti chodily nakupovat ošacení a pod.. Seznámila nás se svým osudem od útlého mládí až po její plnoletost. Děti dychtivě hltaly její pravdivý, někdy až smutný životní osud. V době, kdy Veronika dosáhla plnoletosti pokračovala v dálkovém studiu, aby si dodělala maturitu. Tam si na škole našla přítele, ke kterému se časem nastěhovala a život jí nyní vychází podle jejich představ. Děti se do diskuze zapojily a všetečnými otázkami dostávaly někdy Veroniku do úzkých. Závěr již pokračoval v poklidné atmosféře, Veronika si prohlédla interiéry domova a všem popřála mnoho štěstí a úspěchů. Děti ji nakonec bouřlivým potleskem poděkovaly a popřály ji, aby se měla v dalším životě tak, jak si sama představuje. Holčapek Martin

3 V měsíci únoru se chování některých dětí značně pohoršilo. Nevím, jestli to je tím, že venku nesvítilo sluníčko a bylo zamračeno. Ale někteří kluci se mračili až přespříliš. Co si máme myslet o chování Adama, Filipa a Patrika, kteří bezdůvodně napadli Kubu. Tři na jednoho? Není to trošku moc? Ale Adamovo a Patrikovo nevhodné chování mělo pokračování. Na zastávce v Melči surově napadli mladšího spolužáka a dokonce si do něho kopli. Kluci, styďte se!! Všichni po pohovoru s panem ředitelem slíbili, že se jejich chování změní a Adam mě poprosil, abych jeho omluvný dopis napsal do Zámeckých novin. Vyhověl jsem mu a všichni si můžete nyní přečíst, co nám Adam napsal. (Jeho článek píši bez jakýchkoliv úprav) PRO STREJDY, TETY A PANA ŘEDITELE Milé tety, strejdové a pane řediteli. Chtěl bych se omluvit za to, jak se poslední dobou chovám. Hlavně bych se chtěl omluvit tetě Dáše a strejdovi Martinovi za to, jak se chovám. Protože pro ně je to velké zklamání a hlavně tihle dva mě vychovávají. Ale nejenom pro ně je tento dopis, ale pro všechny. Protože co si o nás pomyslí lidé venku? Že nejsme vychovaní! A tak dál. A to já nechci. Já chci, aby se všichni vychovatelé tady měli co nejlépe, jak jen to jde. Vždyť si myslím, že nejsme ten nejhorší domov. A ani to tak nechceme. A já slibuji od tohoto dopisu, že už nikdy, ale opravdu nikdy v životě neudělám takovou blbost. Přísahám!! A já to beru vážně, já si myslím, že jste fajn lidi a vždy budete. Já vím, že pan ředitel je tady krátkou dobu a už jsem udělal velkou blbost. Vím jenom jedno. Že pan ředitel je z nás, ale hlavně ze mě, nešťastný. Proto pane řediteli slibuji, že za tu dobu, co tu budete, už nikdy neprovedu takovou hloupost a blbost. Nikdy v životě, přísahám, moje poslední šance. Psal Adam Behár. Uvidíme všichni, jestli Adam to, co napsal, splní. Určitě bychom si to všichni přáli.

4 Caruso Show Zpíváte si rádi? Tak to by byla akce přímo pro vás. A vše vymyslel strejda Petr. No řekněte, koho by nebavilo si jen tak zazpívat a pobavit se, když za tuto činnost můžete získat hodnotné ceny. Jako příklad uvádím: Osm tisíc na ruku při odchodu z našeho domova nebo naopak celoživotní pobyt v našem zařízení. Kdo by si to nepřál?? Sami si s Filipem přiznáváme, že jsme vůbec nevěděli, kolik pěvecky nadaných dětí máme v domově. Sešlo se nás dvanáct a přidaly se k nám i tety. Jedna byla Gabka, to víme určitě, ale druhé říkali Aranko! Aranka měla krásné, černé husté vlasy, ale když se k někomu přiblížila, tak tomu dotyčnému vždy něco zmizlo. Že by to byla čorkařka? Možná byla, ale na konci akce vše všem vrátila. Než ale CARUSO začalo, museli jsme využívat každé volné chvilky k trénování. A řeknu vám, někdy jsme se při tom i hodně pohádali, že Filipe. Nastává den D a losujeme si pořadí, kdo bude vystupovat první, druhý, třetí Já jsem si vylosovala číslo 1 a hned mě popadla tréma. Myslela jsem si, že se mi budou děti smát. Mýlila jsem se! Nesmál se nikdo. Proč taky. Vždyť vystupovat před tolika dětmi není zrovna příjemné a k tomu ještě zpívat.

5 Poslední víkend sourozenců Kapitulčínových na Dubové se nesl v tak trošku sváteční atmosféře. Teta Gabka připravila s dětmi občerstvení na rozloučenou a na klubovně čtvrté skupiny se úderem šesté hodiny večerní začalo slavit. Byly vidět i slzičky. Od 4. února budou Patrik, David, Gabriela, Daniela a Veronika v domově v Čeladné. Přeji jim, aby se jim v novém působišti líbilo a aby si tam našli nové kamarády.

6 Desatero online bezpečnosti Mladí lidé by měli být seznámeni se zásadami pro bezpečný pohyb a komunikaci na internetu. Lze je shrnout do desatera online bezpečnosti: 1. Nedůvěřovat neznámým lidem na internetu. Na internetu se každý může vydávat za někoho jiného. 2. Nikdy nikomu na internetu nesdělovat osobní údaje a soukromé informace, jako je celé jméno, adresa bydliště, navštěvovaná škola, telefonní číslo. 3. Děti do 15 let: nikdy nechodit na osobní schůzku s člověkem známým jen z internetu. 4. Děti nad 15 let: nikdy nechodit o samotě na osobní schůzku s člověkem známým jen z internetu, vždy o schůzce informovat dospělého. 5. Zabezpečit profil v sociální síti pomocí nastavení soukromí tak, aby k osobním informacím nebo fotografiím měli přístup jen známí a prověření lidé. Chránit si svá hesla k ovým účtům a profilům v sociálních sítích. 6. Nikdy nikomu neposílat nebo nikde na internetu nezveřejňovat své příliš odvážné nebo intimní fotografie. 7. Na internetu (v profilu na sociální síti nebo chatu) se chovat s vědomím, že jednou zveřejněný soubor nebo text nelze nikdy spolehlivě smazat a může být kdykoliv použit jako prostředek k vydírání či škodit autorovi. 8. Vědomě vyvažovat čas strávený na internetu nebo hraním počítačových her s časem stráveným koníčky a osobním kontaktem s přáteli. 9. Nikoho při online komunikaci neurážet, nenapadat, nikomu nevyhrožovat. 10. Nikoho bez jeho souhlasu nenatáčet kamerou v mobilním telefonu a nefotografovat, bez výslovného svolení zobrazované osoby záznam nezveřejňovat.

7 VELIKONOČNÍ SYMBOLY A TRADICE Velikonoce, původní oslavy příchodu jara, vnášejí do našich životů krásné tradice plné symbolů. Muži pletou pomlázky, ženy barví vajíčka a téměř v každé rodině se oprašují recepty na beránka, mazanec nebo nádivku. Zajímá vás, jaké lidové zvyky a tradice jsou spojeny s Velikonocemi? Oslava těchto svátků začíná již ve středu a končí Velikonočním pondělím. SAZOMETNÁ STŘEDA - Středa před Božím hodem velikonočním patří ještě k postní době. Říkávalo se jí Škaredá, Sazometná či Smetná, protože se v tento den vymetaly komíny. Škaredá prý pochází z toho, že se Jidáš na Ježíše mračil. Proto se podle lidové tradice neměl nikdo mračit, jinak by se škaredil každou středu. ZELENÝ ČTVRTEK Kostely toho dne zvoní naposledy a pak umlknou až do Bílé soboty odlétají totiž do Říma. Hlasy zvonů nahrazovaly v tuto dobu řehtačky nebo klepačky. Podle tradice byste měli v tento den sníst něco zeleného- špenát, řeřichu nebo zelný salát VELKÝ PÁTEK Je dnem hlubokého smutku na památku ukřižování Ježíše Krista. Dodržoval se přísný půst (nejedlo se žádné maso). A co říká lidová víra? Toho dne se země otevírá, aby odhalila večer o Velkém pátku na krátkou dobu své poklady. BÍLÁ SOBOTA Před kostelem se světil oheň, uklízelo se, bílilo se, pekli se mazance a velikonoční beránci. BOŽÍ HOD VELIKONOČNÍ Provádělo se svěcení velikonočních pokrmů. Část posvěceného jídla pak lidé nosili na pole a dávali do studní. To proto, aby byla velká úroda a dostatek vody. Každá návštěva dostala kousek z posvěceného jídla. PONDĚLÍ VELIKONOČNÍ Dům od domu chodili mládenci za děvčaty s pomlázkami spletenými z vrbového proutí, zdobenými stuhami. Jimi šlehali dívky i ženy aby byly po celý rok zdravé, veselé a pilné. Za to dostávali chlapci malovaná vajíčka. V každé domácnosti se během Velikonoc objeví řada typických pokrmů. Jidáše, mazance, nádivky nebo řízky z kůzlečího a jehněčího masa. Sladký pečený zajíček nebo beránek nechybí nikdy. Beránek je symbolem člena Božího stáda, zajíček symbolizuje koloběh života.

8 ZNOVU O VAŠICH PRÁVECH A POVINNOSTECH Již mnohokrát jsem se zmiňoval o vašich právech a povinnostech. Zopakujme si je opět. Respektuji a jsem respektován Společný život s více lidmi je založen na tom, že každý má svá práva, která jsou respektována, ale současně respektuje práva druhých nebo se tomu učí. Máte právo na soukromí Po příchodu do domova vám bude přidělen pokoj, kde budete bydlet s jiným chlapcem nebo dívkou. Ostatní děti i vychovatelé by měli respektovat, že se jedná o prostor, kde budete spát, máte právo být v něm sám. Můžete tam odejít, kdy budete potřebovat. O své věci pečuje každý sám. Jste zodpovědní za stav svého pokoje. Dohlížíte na jeho čistotu. Uklízíte si své věci, měníte povlečení a dbáte na to, abyste svými věcmi neobtěžovali děti, které na pokoji s vámi bydlí. Máte právo být se svými sourozenci Máte-li v domově bráchu nebo sestru, můžete požádat o společné umístění s nimi na pokoji, nebrání-li tomu závažné překážky. Nerozumíte-li něčemu, máte právo se ptát Nejdříve se obraťte na vychovatele, pokud on nezná odpověď, můžete se kdykoliv obrátit na pana ředitele. Můžete se obracet s žádostmi, stížnostmi nebo návrhy Každé dítě se může se svými požadavky obracet na vychovatele, ředitele nebo zaměstnance domova. Máte právo na to, aby vaše dopisy byly odeslány bez kontroly Dopisy rodičům, kamarádům nebo blízkým by měly být odeslány následují den a to bez kontroly jejich obsahu. Máte právo na to, aby vám zaslané dopisy byly předány bez kontroly Dopisy, které vám někdo zašle do domova nesmí být čteny cizí osobou. Balík, který vám dojde, smí zaměstnanci zkontrolovat, zda neobsahují alkohol, cigarety nebo předměty, které by byly nebezpečné ostatním dětem. Kdykoliv se můžete setkat se sociální pracovnicí Kdykoliv můžete požádat o osobní setkání se sociální pracovnicí a váš rozhovor bude proveden bez přítomností dalších osob. Právo účastnit se volnočasových aktivit v DD i mimo něj V době vašeho volna (pokud už máte hotovou přípravu na vyučování a splněny všechny povinnosti) máte právo zúčastnit se volnočasových aktivit.

9 Máte právo vyjádřit svůj názor Jako jeden z obyvatel domova máte právo vyjádřit svůj názor na dění v domově. Důležité také je, abyste dokázali vyslechnout názor ostatních a pokud s ním nesouhlasíte, učte se ho respektovat. Rovněž vždy nemusíte souhlasit s názorem vychovatele, ředitele nebo jiného pracovníka domova. Máte právo setkat se s rodiči Každé dítě má právo, aby ho v domově navštívili rodiče nebo blízké osoby (sourozenci, babička, děda ). Tato možnost vám nesmí být zakázána. Samozřejmě ale musíte chodit do školy a plnit si své povinnosti. Můžete telefonovat rodině a přijímat hovory od rodičů V domově můžete přijímat návštěvy kamarádů, spolužáků a přátel S vědomím vychovatele vás mohou navštívit kamarádi a přátelé. Taková návštěva má svá pravidla. Musíte respektovat, že v domově žijí jiné děti, které se zde učí nebo jsou nemocné. Má-li za vámi přijít návštěva, neměli byste rušit ostatní. Proto se vždy obraťte na vychovatele a domluvte se s ním. Návštěva kamarádů vám může být zakázána, pokud si neplníte své povinnosti, či nedodržíte, co jste slíbili. Můžete odejít na krátkodobý pobyt domů máte právo na krátkodobý pobyt u rodičů. Většinou se jedná o víkend nebo určitý čas o prázdninách. POSTUP JE NÁSLEDUJÍCÍ: Rodiče se musejí obrátit na sociální pracovnici a požádat o povolení pobytu. Sociální pracovník prošetří, zda podmínky doma umožňují, abyste přijeli na víkend a zda osoba, která žádá návštěvu je schopna vést za dobu pobytu u ní zodpovědnost. Máte právo na kapesné Výše kapesného vám může být snížena až o jednu třetinu, dopustíte-li se výchovným prohřešků. POVINNOSTI V DOMOVĚ Dodržovat stanovený pořádek a kázeň Plnit požadavky zaměstnanců spojené s režimem domova Šetrně zacházet se svěřenými věcmi Dodržovat zásady slušného chování V prostorách domova udržovat pořádek Udržovat pořádek a čistotu ve svých věcech Dodržovat ustanovení vnitřního řádu domova Dodržovat předpisy a pokyny k ochraně bezpečnosti a zdraví, s nimiž jste se řádně seznámili

10 BŘEZNOVÉ BOBOVÁNÍ První březnovou neděli s magickým datem jsme se rozhodli, že si půjdeme ještě zablbnout na sníh. Padla věta, že bychom si m o h l i j í t z a bobovat. Konečně po dlouhé době vysvitlo sluníčko, tak jsme vyrazili do přírody. Boby s sebou a huráááá. Po necelých dvou kilometrech jsme dorazili ke svahu a tam se všichni vyřádili. Počasí bylo nádherné, děti si užívaly sluníčka a pobytu na čerstvém vzduchu. Adam s Filipem našli pod kopcem sedačky ze starého auta, tak si jimi vylepšili boby. Seděli jakoby v auto bobech a náramně se jim to líbilo. Při zpáteční cestě jsme pozorovali koně na pastvě a dokonce jsme si některé i pohladili. Bobování a celé odpoledne se nám vydařilo.

11 CIRKUS TROCHU JINAK NA DUBOVÉ V neděli 3. března zavítal na Dubovou všem známý Ladislav Sobol. A nepřijel sám. Spolu s ním přijeli členové CIRKUSU TROCHU JINAK. A proč se všichni u nás objevili? Flík měl nápad. V dubnu proběhne Nejmilejší koncert. A protože naše některé děti již s cirkusovým uměním měly co do činění, nabídl jim, že by mohly náš domov reprezentovat na Nejmilejším koncertě právě s tímto vystoupením. Všichni se sešli v tělocvičně a pozorovali Vincenza, jaké kousky dovede s malými míčky při žonglování, zasmáli jsme se klaunovi Arnoštovi. Obdivovali jsme Leontýnku a Veroniku, co všechno dovedou udělat s obručemi, jak dovedou chodit po laně a jaká akrobatická cvičení zvládnou. Dětem se jejich vystoupení moc líbilo. Později byly děti rozděleny do čtyř skupin, aby si všechna tato cirkusová čísla vyzkoušely. A šlo jim to náramně. Létající talíře na tyči, hula-hop, žonglování, provazochodectví, akrobacie tím vším všichni prošli. Cirkusáci nakonec vyhodnotili vystoupení našich

12 dětí, rozdali jim potřebné nářadí a náčiní a požádali je, aby v každé volné chvilce nacvičoval každý svou disciplínu. A já jen můžu říct, že se děti připravují svědomitě, s chutí a elánem a určitě se na Nejmilejším koncertě s tímto číslem prosadí.

Velikonoce I. Základní škola Kladno, Vašatova 1438 VY_32_INOVACE_PRV_490

Velikonoce I. Základní škola Kladno, Vašatova 1438 VY_32_INOVACE_PRV_490 VY_32_INOVACE_PRV_490 S2 Velikonoce I. Autor: Irena Paulová, Mgr. Použití: 2. ročník Datum vypracování:10. 3. 2013 Datum pilotáže: 21. 3. 2013 Metodika: Žáci si společně s učitelem prohlížejí prezentaci,

Více

Dobrý den! V dnešních novinkách z bistra Denní Menu Koníček bychom Vás rádi seznámili s historií i současností Velikonoc.

Dobrý den! V dnešních novinkách z bistra Denní Menu Koníček bychom Vás rádi seznámili s historií i současností Velikonoc. DMK Novinky Dobrý den! V dnešních novinkách z bistra Denní Menu Koníček bychom Vás rádi seznámili s historií i současností Velikonoc. Velikonoce jsou v současnosti nejvýznamnějším křesťanským svátkem,

Více

Velikonoční novinky pro Vaše rodinky. Školní rok 2011/2012 číslo 3 webové stránky naší MŠ: msts.estranky.cz

Velikonoční novinky pro Vaše rodinky. Školní rok 2011/2012 číslo 3 webové stránky naší MŠ: msts.estranky.cz Velikonoční novinky pro Vaše rodinky Školní rok 2011/2012 číslo 3 webové stránky naší MŠ: msts.estranky.cz Velikonoce jsou nejvýznamnějším svátkem křesťanské církve, který je spojen s památkou umučení

Více

Cvičná prezentace. Společný postup tvorby prezentace v MS PowerPoint 2003

Cvičná prezentace. Společný postup tvorby prezentace v MS PowerPoint 2003 Cvičná prezentace Společný postup tvorby prezentace v MS PowerPoint 2003 č. 12 název anotace očekávaný výstup druh učebního materiálu druh interaktivity Cvičná prezentace - společný postup tvorby prezentace

Více

III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT. Velikonoční kvíz ověřuje znalosti z prezentace o Velikonocích.

III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT. Velikonoční kvíz ověřuje znalosti z prezentace o Velikonocích. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0514 Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Tematická oblast České svátky, vy_32_inovace_ma_36_19 Autor Mgr. Kateřina

Více

VY_32_INOVACE_12_VELIKONOCE_35

VY_32_INOVACE_12_VELIKONOCE_35 VY_32_INOVACE_12_VELIKONOCE_35 Autor: Mgr. Světlana Dlabajová Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Název projektu: Zkvalitnění ICT ve slušovské škole Číslo projektu:cz.1.07/1.4.00/21.2400

Více

Velikonoční pečení. Ing. Miroslava Teichmanová

Velikonoční pečení. Ing. Miroslava Teichmanová Velikonoční pečení Ing. Miroslava Teichmanová Tento materiál vznikl v projektu Inovace ve vzdělávání na naší škole v rámci projektu EU peníze středním školám OP 1.5. Vzdělání pro konkurenceschopnost..

Více

státní svátek Den obnovy samostatného českého státu Velikonoční pondělí Den slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje Den české státnosti

státní svátek Den obnovy samostatného českého státu Velikonoční pondělí Den slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje Den české státnosti Podpora výuky a vzdělávání na GVN J. Hradec CZ.1.07/1.5.00/34.0766 Klíčová aktivita: V/2 Číslo dokumentu: VY_52_INOVACE_ZSV.S5.21 Typ výukového materiálu: Pracovní list pro žáka Název výukového materiálu:

Více

Obecní knihovna Blížkovice číslo/2019

Obecní knihovna Blížkovice číslo/2019 Obecní knihovna Blížkovice IV. číslo/2019 Velikonoce se blíží!!! Už se na ně těšíte? Já jsem o nich od paní knihovnice slyšel, ale nedokáži si je úplně představit. Budu si muset asi na ně až do 22. dubna

Více

ČAS POSTNÍ A ČAS VELIKONOČNÍ

ČAS POSTNÍ A ČAS VELIKONOČNÍ ČAS POSTNÍ A ČAS VELIKONOČNÍ KALENDÁŘ PRO MALÁ DÍTKA ke stejnojmenné výstavě Muzea Mladoboleslavska 3-4/2014 Text a grafika: Alice Karbanová 4 jméno vlastníka kalendáře Velikonoce se slaví na jaře. V kalendáři

Více

Infolisty. Centrum pro osoby se zdravotním postižením Písečná a. Jesle Písečná

Infolisty. Centrum pro osoby se zdravotním postižením Písečná a. Jesle Písečná Infolisty Centrum pro osoby se zdravotním postižením Písečná a Jesle Písečná ÚNOR 2018 1 Klienti DSOZP Písečná opět navštívili tělocvičnu, kde si vyzkoušeli svoji soutěživost a zdatnost. Pod vánočním stromečkem

Více

UHLÍŘOVSKÝ KULTURNÍ ZPRAVODAJ. Které roční období je obdobím přílivu čerstvých sil, počátku nového života a

UHLÍŘOVSKÝ KULTURNÍ ZPRAVODAJ. Které roční období je obdobím přílivu čerstvých sil, počátku nového života a UHLÍŘOVSKÝ KULTURNÍ ZPRAVODAJ Které roční období je obdobím přílivu čerstvých sil, počátku nového života a dobou naděje na novou úrodu, plodnost, nové vztahy? Je to samozřejmě JARO. S jarem přichází všechno

Více

Číslo projektu Číslo a název šablony klíčové aktivity Tematická oblast Autor Ročník 3. Obor CZ.1.07/1.5.00/34.0514 III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT České svátky, vy_32_inovace_ma_36_18

Více

Roční plán práce školní družiny

Roční plán práce školní družiny Roční plán práce školní družiny 2015 / 16 Motto: Ať je léto nebo zima, v družině je stále prima Při tvorbě plánu se zaměřujeme na pestrost jednotlivých činností a akcí. Plán je dělen do tématických týdnů.

Více

Co nás čeká v měsíci BŘEZNU?

Co nás čeká v měsíci BŘEZNU? Co nás čeká v měsíci BŘEZNU? 8.3. bowling v Ústí nad Orlicí projekt Kniha je náš kamarád, každý z nás ji má moc rád 15.3. návštěva knihovny v Kostelci nad Orlicí 18.3. Matematický klokan pro 2. 5. Ročník

Více

TILIA. Školní časopis

TILIA. Školní časopis Základní škola a mateřská škola Jaromíra Hlubíka Lipov Školní časopis TILIA Redakční rada: Mgr. Tomáš Zajíček Mgr. Petr Galečka Mgr. Dobroslava Jagošová Mgr. Eva Ondrušová Mgr. Zdeňka Veverková Náklad:

Více

ŘÁD DOMOVA MLÁDEŽE SOŠ Louny

ŘÁD DOMOVA MLÁDEŽE SOŠ Louny ŘÁD DOMOVA MLÁDEŽE SOŠ Louny Platnost : od 1.9.2011 ÚVOD : Každý ubytovaný žák na domově mládeže se řídí jeho denním řádem. DM slouží ubytovaným žákům, všichni jsou povinni zacházet se svěřeným zařízením

Více

Deník mých kachních let. Září. 10. září

Deník mých kachních let. Září. 10. září Deník mých kachních let Září 10. září Kdybych začínala psát o deset dní dříve, bylo by zrovna 1. září. Den, na který jsem se těšila po několik let pravidelně, protože začínala škola. V novém a voňavém

Více

V tomto čísle se dočtete...

V tomto čísle se dočtete... Duben V tomto čísle se dočtete... Neuvěřitelné hlavolamy a záhady stereogramy Zajímavosti Velikonoce Vtipné obrázky klasika (jako vždy) Moudro měsíce... pozoooor!!!! (1) Neuvěřitelné hlavolamy a záhady

Více

Trutnodráček březen 2015

Trutnodráček březen 2015 Trutnodráček březen 2015 MÍŠA OSLAVIL JEDENÁCTÉ NAROZENINY Jedenácté narozeniny jsme oslavili dortem, písničkou a milými dárečky. Přejeme Míšovi vše nejlepší do života, především pak stálou vnitřní radost.

Více

Velikonoce. Přemýšlejte, jaká barva se získá z odvaru cibulových slupek, šafránu, jarního osení, ze zázvoru nebo lipového květu?

Velikonoce. Přemýšlejte, jaká barva se získá z odvaru cibulových slupek, šafránu, jarního osení, ze zázvoru nebo lipového květu? Velikonoce Velikonoce jsou tradiční oslavou jara, v současnosti se nazývají spíše Svátky jara. V minulosti bývaly významnější než Vánoce. V dnešní době se tento svátek traduje v minimální míře, tj. obchůzky

Více

Smlouva o poskytnutí sociální služby

Smlouva o poskytnutí sociální služby DOMOV POD HRADEM ŽAMPACH, IČ: 00854271 Informace pro uživatele Smlouva o poskytnutí sociální služby 28.3.2009 Výtah obsahu smlouvy o poskytnutí sociální služby srozumitelný uživateli služby; zpracoval:

Více

velikonocní Sylva Šporková

velikonocní Sylva Šporková velikonocní tvorení Sylva Šporková Upozornění pro čtenáře a uživatele této knihy Všechna práva vyhrazena. Žádná část této tištěné či elektronické knihy nesmí být reprodukována a šířena v papírové, elektronické

Více

Výkřik. Z devítky. Velikonoční vydání. ZŠ Telč. Masarykova. 4.Číslo Březen

Výkřik. Z devítky. Velikonoční vydání. ZŠ Telč. Masarykova. 4.Číslo Březen Výkřik Z devítky Velikonoční vydání ZŠ Telč Masarykova 4.Číslo Březen Hody, hody doprovody! Začátkem této velikonoční koledy připomínám blížící se velikonoční svátky a my k Vám přicházíme s velikonočním

Více

ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA SUCHOHRDLY U MIROSLAVI VYDÁVAJÍ ŽÁKOVSKÝ ČASOPIS TULIPÁNEK. Jaro 2016

ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA SUCHOHRDLY U MIROSLAVI VYDÁVAJÍ ŽÁKOVSKÝ ČASOPIS TULIPÁNEK. Jaro 2016 ŽÁKOVSKÝ ČASOPIS TULIPÁNEK 30. O4. 2016 1 ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA SUCHOHRDLY U MIROSLAVI VYDÁVAJÍ ŽÁKOVSKÝ ČASOPIS TULIPÁNEK Jaro 2016 Jen co děti zakončily jarní prázdniny karnevalem, čekalo je

Více

Zpracovala Nová Milena - příběhy Čeháková Ludmila korektura Ing. Vlach

Zpracovala Nová Milena - příběhy Čeháková Ludmila korektura Ing. Vlach Celý měsíc se budeme seznamovat s pojmem láska. Musíme poznat co to slovo znamená. Před každým křesťanským kruhem si budeme vyprávět jeden mini příběh a vy samy děti určíte, zda je to láska a pohoda nebo

Více

Vnitřní řád školní družiny

Vnitřní řád školní družiny Vnitřní řád školní družiny 1 Práva a povinnosti žáka a jeho zákonných zástupců 1.1 Práva žáka: Žák má právo účastnit se výchovných, vzdělávacích a zájmových akcích zajišťovaných ŠD. Žák má právo na odpočinek,

Více

Zjišťování spokojenosti s pečovatelskou službou v Kolovči a na Zichově

Zjišťování spokojenosti s pečovatelskou službou v Kolovči a na Zichově Zjišťování spokojenosti s pečovatelskou službou v Kolovči a na Zichově I. Metoda zjišťování a zpracování získaných údajů Pro zjišťování spokojenosti klientů s naší pečovatelskou službou jsme zvolili metodu

Více

Časopis dětí z DD Opava. Dětský domováček

Časopis dětí z DD Opava. Dětský domováček Časopis dětí z DD Opava Dětský domováček Září 2015 0 Úvodník Stejně jako každý rok s pravidelnou nevyhnutelností přišel první měsíc školního roku září, tak se stejnou pravidelností vychází i váš dětský

Více

CO NÁM PÍŠÍ NAŠE AU PAIR KONKRÉTNĚ?

CO NÁM PÍŠÍ NAŠE AU PAIR KONKRÉTNĚ? CO NÁM PÍŠÍ NAŠE AU PAIR KONKRÉTNĚ? Jana Milá Agenturo Jano! Posílám Ti vánoční pozdrav s přáním krásného a klidného prožití vánočních svátků z kraje nádherných jezer, honosných zámků, cihlových

Více

2. číslo Zpravodaj Únor Domov. Srdce v dlaních

2. číslo Zpravodaj Únor Domov. Srdce v dlaních 2. číslo Zpravodaj Únor 2018 Domov Srdce v dlaních V měsíci březnu narozeniny slaví: 1. března Josef Černoch 5. března Bohumila Makalová 7. března Božena Pokoráková 9. března Marie Zernerová 22. března

Více

Plán školní rok

Plán školní rok Plán školní rok 2016 2017 ZÁŘÍ (Podzim) cesta za kamarády 1. 9. Čtvrtek Zahájení školního roku, 27.9. Úterý Plyšáčkův den jednu plyšovou hračku 29. 9. Čtvrtek Maňáskové divadlo Šternberk - 45,--Kč, 8:45

Více

Motto: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA U Červeného kostela 110, TEPLICE. Učíme se pro život

Motto: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA U Červeného kostela 110, TEPLICE. Učíme se pro život SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA U Červeného kostela 110, TEPLICE Leden 2012 Motto: Učíme se pro život Obsah : Beseda s policií.........1 Sportovní dopoledne..........2 INFO ze ZŠ a MŠ v nemocnici..3-4

Více

Gymnázium a obchodní akademie Chodov

Gymnázium a obchodní akademie Chodov Gymnázium a obchodní akademie Chodov Smetanova 738, 357 35 Chodov Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0367 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitňování výuky prostřednictvím ICT Pořadí šablony a sada: 3. Rozvoj

Více

ŘEMESLA VELIKONOČNÍ TRADICE A ZVYKY

ŘEMESLA VELIKONOČNÍ TRADICE A ZVYKY Střední škola, základní škola a mateřská škola pro sluchově postižené Olomouc Školní projekt ŘEMESLA VELIKONOČNÍ TRADICE A ZVYKY 2. projektový den 8. 4. 2019 1 Vedoucí projektu: Mgr. Kamila Bártková, Mgr.

Více

10.číslo Červen 2015 Ročník XXVI. Měsíčník turistického oddílu mládeže Roháči 2713 Kladno

10.číslo Červen 2015 Ročník XXVI. Měsíčník turistického oddílu mládeže Roháči 2713 Kladno 10.číslo Červen 2015 Ročník XXVI. Měsíčník turistického oddílu mládeže Roháči 2713 Kladno Co nás čeká v červnu a o prázdninách? 4.6. Oddílovka 5.-7.6. Pleskoty v Českém Ráji (závěrečný turnaj ve víceboji)

Více

Přečti si můj příběh uvnitř. Co přijde příště? MOJE RODINA SE MĚNÍ. Mrkni dovnitř na rady dalších mladých lidí Proč se to děje?

Přečti si můj příběh uvnitř. Co přijde příště? MOJE RODINA SE MĚNÍ. Mrkni dovnitř na rady dalších mladých lidí Proč se to děje? Co přijde příště? Přečti si můj příběh uvnitř MOJE RODINA SE MĚNÍ Mrkni dovnitř na rady dalších mladých lidí Proč se to děje? Proč se to děje? Existuje řada důvodů, proč se někteří rodiče rozejdou. Obvykle

Více

Velikonoce se kvapem blíží a možná není tak úplně od věci si připomenout, jaké zvyky se k těmto svátkům pojí.

Velikonoce se kvapem blíží a možná není tak úplně od věci si připomenout, jaké zvyky se k těmto svátkům pojí. Velikonoční čas Velikonoce se kvapem blíží a možná není tak úplně od věci si připomenout, jaké zvyky se k těmto svátkům pojí. Sazometná středa Středa před Božím hodem velikonočním. Říkalo se jí škaredá,

Více

Příručka o individuálním plánování pro uživatele sociálních služeb. Mám svůj plán. Jiří Sobek

Příručka o individuálním plánování pro uživatele sociálních služeb. Mám svůj plán. Jiří Sobek Příručka o individuálním plánování pro uživatele sociálních služeb Mám svůj plán Jiří Sobek Praha, 2012 Co je individuální plánování Každý člověk, který využívá sociální službu, má svůj individuální plán.

Více

Výukový materiál Název DUMu: VY_12_INOVACE_14_4_Velikonoční zvyky a tradice

Výukový materiál Název DUMu: VY_12_INOVACE_14_4_Velikonoční zvyky a tradice Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2887 Název projektu: Učíme lépe a moderněji OP VK 1.4 Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702)17, příspěvková organizace Výukový materiál Název DUMu: VY_12_INOVACE_14_4_Velikonoční

Více

VIZINSKÝ ZPRAVODAJ. Školní časopis Základní školy Ostrava Slezská Ostrava, Na Vizině 1034 / 28, příspěvková organizace

VIZINSKÝ ZPRAVODAJ. Školní časopis Základní školy Ostrava Slezská Ostrava, Na Vizině 1034 / 28, příspěvková organizace VIZINSKÝ ZPRAVODAJ Školní časopis Základní školy Ostrava Slezská Ostrava, Na Vizině 1034 / 28, příspěvková organizace OBSAH: MISS POUPĚ...3 EXKURZE PIVOVARU NOŠOVICE. 4 EXKURZE AUTOMOBILKY HYUNDAI....6

Více

Koktejl jaro Napsal uživatel Martina Čtvrtek, 22 Březen :15 - Aktualizováno Čtvrtek, 07 Červen :31 1 / 13

Koktejl jaro Napsal uživatel Martina Čtvrtek, 22 Březen :15 - Aktualizováno Čtvrtek, 07 Červen :31 1 / 13 1 / 13 VELIKONOCE jsou nejvýznamnější křesťanský který je oslavou zmrtvýchvstání Ježíše Krista. K tomu podle křesťanské víry došlo třetího dne po jeho ukřižování. Kristovo ukřižování se událo kolem roku

Více

Děti a Velikonoce. Martina D. Moriscoová

Děti a Velikonoce. Martina D. Moriscoová 0 Děti a Velikonoce Martina D. Moriscoová 1 Velikonoce Kdy bude první jarní úplněk, vědí nejen hvězdáři, ale vědí to i ti, kdo počítají kalendáře. My, co nemáme v hlavě ani hvězdy ani matematiku, víme

Více

Co byste o této dívce řekli?

Co byste o této dívce řekli? Co byste o této dívce řekli? Jaké má vlastnosti? Co dělá? Jaká je to žákyně? Z jaké pochází rodiny? Upřesníte ještě něco v charakteristice této dívky? Doplníte teď něco na charakteristice dívky? Kdo by

Více

Dotazník pro 5. ročník Základní školy Havlíčkova, Litoměřice. Dotazník k bakalářské práci na téma:

Dotazník pro 5. ročník Základní školy Havlíčkova, Litoměřice. Dotazník k bakalářské práci na téma: PŘÍLOHY Dotazník pro 5. ročník Základní školy Havlíčkova, Litoměřice Dotazník k bakalářské práci na téma: Programy primární prevence a jejich vliv na žáky základních škol. Ve městě Litoměřice Milí žáci,

Více

Číslo: 4. Školní rok: 2014/2015. Vydává: ZŠ Unhošť. Náměty na články posílejte: zahradkova@zsunhost.cz. Redakční rada se těší na všechny vaše náměty!

Číslo: 4. Školní rok: 2014/2015. Vydává: ZŠ Unhošť. Náměty na články posílejte: zahradkova@zsunhost.cz. Redakční rada se těší na všechny vaše náměty! Číslo: 4 Školní rok: 2014/2015 Vydává: ZŠ Unhošť Náměty na články posílejte: zahradkova@zsunhost.cz Redakční rada se těší na všechny vaše náměty! Vážení čtenáři, rádi bychom vám představili, čtvrté číslo

Více

MĚSÍC KNIHY - Staré pověsti české v rámci projektu Celé Česko čte dětem. VÍTÁNÍ JARA Pověst o Krokovi a jeho dcerách (konec zimy, vítání jara)

MĚSÍC KNIHY - Staré pověsti české v rámci projektu Celé Česko čte dětem. VÍTÁNÍ JARA Pověst o Krokovi a jeho dcerách (konec zimy, vítání jara) INTEGROVANÝ BLOK: JARO ŤUKÁ NA VRÁTKA TÉMA Z POHÁDKY DO POHÁDKY PODTÉMA MĚSÍC KNIHY - Staré pověsti české v rámci projektu Celé Česko čte dětem slovesné umění, kultura, divadlo pozitivní vztah Národní

Více

KÝ T. ...animacní VELIKONOCE NA HORÁCH ZELENÝ ČTVRTEK

KÝ T. ...animacní VELIKONOCE NA HORÁCH ZELENÝ ČTVRTEK ZELENÝ ČTVRTEK 11:00 12:30 Travňáci Zasejeme jarní osení a nazdobíme veselými obličeji ětský svět 12:30 14:00 Odpočinek u pohádky Poklidné promítání pohádek ětský svět 14:00 15:00 Veselá kuřátka Vyrábíme

Více

PRAVIDLA SOUŽITÍ V DOMOVĚ PRAMEN V MNICHOVĚ

PRAVIDLA SOUŽITÍ V DOMOVĚ PRAMEN V MNICHOVĚ PRAVIDLA SOUŽITÍ V DOMOVĚ PRAMEN V MNICHOVĚ POSLÁNÍ DOMOVA PRAMEN Domov pro osoby se zdravotním postižením Pramen je dům, ve kterém můžete: bydlet jíst pracovat a dělat další věci, které Vás zajímají.

Více

MINIMUM. náhradní rodinné péci PORADCE

MINIMUM. náhradní rodinné péci PORADCE PORADCE 1) Od rodičů nebo jiných blízkých osob můžeš být oddělen/a jen na základě rozhodnutí soudu a jsou-li k tomu zákonné důvody. Chci se probudit...... aha...... chci se probudit doma...... takže se

Více

Malá knížka o Amálce

Malá knížka o Amálce Malá knížka o Amálce Ahoj, jmenuji se Amalthea, ale říkají mi Amálka. Jsem bájná koza, první pěstounka, která se starala o malého Dia, když se o něj nemohla postarat jeho vlastní maminka. Proto podle mne

Více

2. velikonoční vydání školního časopisu Lusk!

2. velikonoční vydání školního časopisu Lusk! 2. velikonoční vydání školního časopisu Lusk! Milí žáci a žákyně, toto číslo vám přináší velikonoční tradice a zvyky různých zemí, hádanky, komiks Speciální agent i pohled na Velikonoce očima vašich spolužáků,

Více

Jak Ježíšek naděloval radost také v tištěné verzi

Jak Ježíšek naděloval radost také v tištěné verzi Jak Ježíšek naděloval radost také v tištěné verzi Objednat můžete na www.fragment.cz František Ber Jak Ježíšek naděloval radost e-kniha Copyright Fragment, 2014 Všechna práva vyhrazena. Žádná část této

Více

Autorem materiálu je Mgr. Renáta Lukášová, Waldorfská škola Příbram, Hornická 327, Příbram, okres Příbram Inovace školy Příbram, EUpenizeskolam.

Autorem materiálu je Mgr. Renáta Lukášová, Waldorfská škola Příbram, Hornická 327, Příbram, okres Příbram Inovace školy Příbram, EUpenizeskolam. Šablona č. 7, sada č. 1 Vzdělávací oblast Vzdělávací obor Tematický okruh Téma Člověk a jeho svět Člověk a jeho svět Rodina Příbuzenské vztahy v rodině, orientace v čase, život ve městě x vesnici Ročník

Více

Pokud se chcete zúčastnit, je nutné se na jednotlivé dny nahlásit předem. Každý den nás může být max. 10 účastníků + lektorky a asistentky.

Pokud se chcete zúčastnit, je nutné se na jednotlivé dny nahlásit předem. Každý den nás může být max. 10 účastníků + lektorky a asistentky. Letní aktivity na Miladě Kdy a kde? termín: 8. - 12. července příchod: 8-9 h, Milady Horákové 1; od 9 h denní program návrat: 15-16 h, Milady Horákové 1 O co jde? Letní aktivity na Miladě jsou pokračováním

Více

NEHNOJTE ZAHRÁDKY KYSELINOU

NEHNOJTE ZAHRÁDKY KYSELINOU 1 Jiří Glet NEHNOJTE ZAHRÁDKY KYSELINOU 2 COPYRIGHT Autor: Jiří Glet Vydal: Martin Koláček - E-knihy jedou 2015 ISBN: 978-80-7512-340-4 (epub) 978-80-7512-341-1 (mobipocket) 978-80-7512-342-8 (pdf) 3 1.

Více

ŠKOLNÍ ROK 2017/2018 ŠVP BÝT SÁM SEBOU I S VÁMI

ŠKOLNÍ ROK 2017/2018 ŠVP BÝT SÁM SEBOU I S VÁMI Neděle, 08 Únor 2009 20:12 Aktualizováno Sobota, 14 Říjen 2017 18:51 ŠKOLNÍ ROK 2017/2018 ŠVP BÝT SÁM SEBOU I S VÁMI Mateřská škola Pionýrská se od nového školního roku 2017/2018 snaží do svých vzdělávacích

Více

Obsah MILOST. Milost je projevem Boží lásky k nám. UCTÍVÁNÍ. Oslavujeme Boha za to, že se o nás laskavě stará. SPOLEČENSTVÍ

Obsah MILOST. Milost je projevem Boží lásky k nám. UCTÍVÁNÍ. Oslavujeme Boha za to, že se o nás laskavě stará. SPOLEČENSTVÍ Obsah MILOST Milost je projevem Boží lásky k nám. 1. Máš přednost 9 2. Veliká bouřka 13 3. Žena u studny 17 4. Snídaně s Ježíšem 21 UCTÍVÁNÍ Oslavujeme Boha za to, že se o nás laskavě stará. 5. Kdykoli

Více

Korpus fikčních narativů

Korpus fikčních narativů 1 Korpus fikčních narativů prózy z 20. let Dvojí domov (1926) Vigilie (1928) Zeměžluč oddíl (1931) Letnice (1932) prózy z 30. let Děravý plášť (1934) Hranice stínu (1935) Modrá a zlatá (1938) Tvář pod

Více

Veselé Vánoce a šťastný nový rok 2019

Veselé Vánoce a šťastný nový rok 2019 Veselé Vánoce a šťastný nový rok 2019 STONOŽKA ŠKOLNÍ ČASOPIS 2018/2019 Žáci a pedagogové ZŠ Opatov CENA: 15,- ČÍSLO: 1 CO SI PŘEČTETE Úvodní slovo Hrou proti AIDS Projektový den: Cesta kolem světa MIKULÁŠ

Více

15.6. jsme byli na výletě. Celý nám propršel, ale stejně to bylo fajn. Hrad Pernštejn náš útok vydržel.

15.6. jsme byli na výletě. Celý nám propršel, ale stejně to bylo fajn. Hrad Pernštejn náš útok vydržel. 15.6. jsme byli na výletě. Celý nám propršel, ale stejně to bylo fajn. Hrad Pernštejn náš útok vydržel. 3.6. Vyhráli jsme :-)) Jako odměnu jsme dostali nanukové dorty :-))) 1.červen Dnešek byl dnem, kdy

Více

Motto: Nemůžeme všechny děti naučit všechno, ale můžeme je učinit šťastnými.

Motto: Nemůžeme všechny děti naučit všechno, ale můžeme je učinit šťastnými. Celoroční projekt MŠ Sluníčko na rok 2010-2011 Motto: Nemůžeme všechny děti naučit všechno, ale můžeme je učinit šťastnými. ŠVP usiluje v souladu RVP o vytváření klíčových kompetencí: - Kompetence k učení

Více

Uběhly desítky minut a vy stále neumíte nic. Probudíte se ze svého snění a hnusí se vám představa učit se.

Uběhly desítky minut a vy stále neumíte nic. Probudíte se ze svého snění a hnusí se vám představa učit se. Kapitola 1 Nesnášíte učení? STOP Určitě valná část z vás, která otevřela tuto knihu, se potýká s problém jak se lépe učit. Sedíte nad knížkou hodiny, ale do hlavy nenacpete nic. Díváte se na písmenka,

Více

Tato příbalová informace vysvětluje, jak National Health Service (NHS), práce v

Tato příbalová informace vysvětluje, jak National Health Service (NHS), práce v National Health Service Tato příbalová informace vysvětluje, jak National Health Service (NHS), práce v UK. Národní zdravotní služba poskytuje zdravotní péči ve Velké Británii a je financován zdanění.

Více

FOGLIK. Jaro 2010. Časopis žáků ZŠ a MŠ Hněvošice

FOGLIK. Jaro 2010. Časopis žáků ZŠ a MŠ Hněvošice FOGLIK Jaro 2010 Časopis žáků ZŠ a MŠ Hněvošice Nadvláda zimy nenávratně končí. Země se odívá do jarního šatu a člověk žasne nad dokonalou harmonií barev, vůní, tvarů, nad kouzlem rodícího se života. Všude

Více

SÓLO RODIČE A KOMBINACE

SÓLO RODIČE A KOMBINACE SÓLO RODIČE A KOMBINACE PRACOVNÍHO A RODINNÉHO ŽIVOTA Radka Dudová, Ph.D. Gender a sociologie Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. PODÍL JEDNORODIČOVSKÝCH RODIN NA VŠECH RODINÁCH SE ZÁVISLÝMI DĚTMI Zdroj:

Více

Září uteklo jako voda, říjen už je také za námi a vy si můžete přečíst první dvojčíslo našich Kostkovaných novin!!!

Září uteklo jako voda, říjen už je také za námi a vy si můžete přečíst první dvojčíslo našich Kostkovaných novin!!! Milí rodiče, Září uteklo jako voda, říjen už je také za námi a vy si můžete přečíst první dvojčíslo našich Kostkovaných novin!!! Během prvního týdne se děti především navzájem seznamovaly s novými kamarády.

Více

Harmonie, příspěvková organizace Krnov, Pod Cvilínem, Chářovská 785/85, PSČ Pracoviště: Chráněné bydlení, Opavská 294/40, Krnov

Harmonie, příspěvková organizace Krnov, Pod Cvilínem, Chářovská 785/85, PSČ Pracoviště: Chráněné bydlení, Opavská 294/40, Krnov Harmonie, příspěvková organizace Krnov, Pod Cvilínem, Chářovská 785/85, PSČ 794 01 Pracoviště: Chráněné bydlení, Opavská 294/40, 794 01 Krnov 1 -p Toto jsou pravidla, na kterých jsme se společně domluvili

Více

Hned první listopadový den nás čekala oslava, Zuzka slavila narozeniny. Oslava se jako vždy povedla, dort byl výborný a děti si to náramně užili.

Hned první listopadový den nás čekala oslava, Zuzka slavila narozeniny. Oslava se jako vždy povedla, dort byl výborný a děti si to náramně užili. Čas běží jako voda a vy držíte v ruce další dvojčíslo našich Kostkovaných novin! Listopad a prosinec patří tradičně mezi nejhezčí měsíce nejen ve školce :o) Hned první listopadový den nás čekala oslava,

Více

Velikonoční svátky Zpracováno exkluzivně pro:

Velikonoční svátky Zpracováno exkluzivně pro: Velikonoční svátky 27. 3. 2018 VÝZKUM TRHU, MÉDIÍ A VEŘEJNÉHO MÍNĚNÍ, VÝVOJ SOFTWARE Národních hrdinů 73, 190 12 Praha 9, tel.: 225 301 111, fax: 225 301 101 e-mail: median@median.cz www.median.cz Zpracováno

Více

3. číslo Zpravodaj Březen Domov. Srdce v dlaních

3. číslo Zpravodaj Březen Domov. Srdce v dlaních 3. číslo Zpravodaj Březen 2018 Domov Srdce v dlaních V měsíci dubnu narozeniny slaví: 7. dubna Dagmar Hofrichterová 9. dubna Rudolf Světlík 10. dubna Marie Pospíšilová 14. dubna Václav Slánský 15. dubna

Více

CizinCi ve škole. Mně se tenhle projekt moc líbil. Procvičila jsem si angličtinu a taky jsem poznala skvělé lidi a také jsem se dozvěděla

CizinCi ve škole. Mně se tenhle projekt moc líbil. Procvičila jsem si angličtinu a taky jsem poznala skvělé lidi a také jsem se dozvěděla CizinCi ve škole Naši školu navštívila po jarních prázdninách vzácná návštěva, která za námi cestovala několik tisíc kilometrů. V rámci projektu EDISON zajišťovaný společností AIESEC u nás učili 4 zahraniční

Více

Přestavlcká JEDNIČKA. Občasník

Přestavlcká JEDNIČKA. Občasník Přestavlcká JEDNIČKA Občasník Úvodník Vážení a milí čtenáři, jsme moc rádi za kladné ohlasy na naše první číslo Jedničky. Zejména Vás zaujala rubrika Tajemný kout. Jedna teta kuchařka dokonce nelenila

Více

Střední odborné učiliště Praha Michle. Ohradní 24, Praha 4 Michle 145 01 ŘÁD DOMOVA MLÁDEŽE

Střední odborné učiliště Praha Michle. Ohradní 24, Praha 4 Michle 145 01 ŘÁD DOMOVA MLÁDEŽE Střední odborné učiliště Praha Michle Ohradní 24, Praha 4 Michle 145 01 ŘÁD DOMOVA MLÁDEŽE Je nedílnou součástí Vnitřního řádu SOU, stanoví organizaci chod domova mládeže a základní povinnosti ubytovaných

Více

VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Jazyk a jazyková komunikace. Vzdělávací obor: Český jazyk a literatura

VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Jazyk a jazyková komunikace. Vzdělávací obor: Český jazyk a literatura VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor: Český jazyk a literatura Tematický okruh / učivo: Povídka uvědomělé tiché čtení s porozuměním JK 2-DUM č. 2 Va Autor: Mgr. Dagmar Valachová

Více

Jediné dovolené, o kterých vážně chci něco slyšet, jsou ty, co se NEPOVEDLY. To mi potom aspoň není líto, oč jsem přišel.

Jediné dovolené, o kterých vážně chci něco slyšet, jsou ty, co se NEPOVEDLY. To mi potom aspoň není líto, oč jsem přišel. PROSINEC Neděle Když vám někdo vypravuje o své dovolené, nejhorší je, že se musíte tvářit, jako byste měli radost S NÍM. Nikdo totiž nestojí o to, poslouchat vyprávění o zábavě, kterou sám NEZAŽIL. ZíV

Více

7.-8. číslo Zpravodaj Červenec-Srpen Domov. Srdce v dlaních

7.-8. číslo Zpravodaj Červenec-Srpen Domov. Srdce v dlaních 7.-8. číslo Zpravodaj Červenec-Srpen 2019 Domov Srdce v dlaních V měsíci září narozeniny slaví: 2. září Tomašová Jana 13. září Špidlenová Jadwiga 15. září Soukupová Ludmila 16. září Polidová Alena 19.

Více

NEWSLETTER ÚNOR Iva Koptová CO NÁS ČEKÁ V ÚNORU. Řemesla. Vesmír. Naše země AKCE V ÚNORU. Mateřská škola v Chýni

NEWSLETTER ÚNOR Iva Koptová CO NÁS ČEKÁ V ÚNORU. Řemesla. Vesmír. Naše země AKCE V ÚNORU. Mateřská škola v Chýni NEWSLETTER ÚNOR 2017 Leden byl v tomto roce skutečně měsíc plný ledu. Děti si toto počasí užívaly a bylo krásné pozorovat je, jak najednou zapomněly na únavu a zimu. Běhaly, bobovaly, během chvíle měly

Více

NEVŠEDNÍ VÍKEND U TOMÁŠE

NEVŠEDNÍ VÍKEND U TOMÁŠE NEVŠEDNÍ VÍKEND U TOMÁŠE 25. 28. 9.2017 Ač moje léto každoročně není naplněno, až na výjimku žádným programem, srpen 2017 byl, dá se říci plný. Alespoň jeho víkendy. Známý z parku Hvězda Tomáš Š., kterého

Více

JEŽÍŠ V NEDĚLNÍCH EVANGELIÍCH

JEŽÍŠ V NEDĚLNÍCH EVANGELIÍCH JEŽÍŠ V NEDĚLNÍCH EVANGELIÍCH 29. Pašije Cyklus C J 8,1-11 POZORNĚ NASLOUCHEJ!!! Nasloucháme Evangeliu K: Pan s vámi. L: I s Tebou K: Slova svatého evangelia podle Lukáše L: Sláva Tobě Pane Udělej křížek

Více

Krásný předjarní den, jsme tu s novinkami z našeho útulného Baráčku!

Krásný předjarní den, jsme tu s novinkami z našeho útulného Baráčku! Krásný předjarní den, jsme tu s novinkami z našeho útulného Baráčku! Odložte jarní úklid a přijďte se odreagovat do Baráčku - u nás Vás nikdo nutit uklízet nebude:-) Havran Pírko Kdy: 18.3.2009 16.30 h

Více

Babičko, vyprávěj! Reminiscenční projekt

Babičko, vyprávěj! Reminiscenční projekt Základní škola německo-českého porozumění a Gymnázium Thomase Manna Praha 8 www.gtmskola.cz Babičko, vyprávěj! Reminiscenční projekt Reminiscence technika práce se starými lidmi s využitím vzpomínek účelem

Více

Stalo se ve školním roce 2009-2010. ŠD Kočička ŠD Sluníčko ŠD Srdíčko

Stalo se ve školním roce 2009-2010. ŠD Kočička ŠD Sluníčko ŠD Srdíčko Stalo se ve školním roce 2009-2010 Zde najdete informace o akcích školních družin, které proběhly v minulém školním roce a byla o nich informace na webových stránkách školy ŠD Kočička ŠD Sluníčko ŠD Srdíčko

Více

Divadelní žabka. Za účastníky napsala paní učitelka Tománková

Divadelní žabka. Za účastníky napsala paní učitelka Tománková 4 Březen / duben 2009 Naši milí čtenáři! Po delší odmlce vás znovu všechny vítám na stránkách školního časopisu Školáček. Je vidět, že se vám časopis zalíbil, neboť si jej chodíte stále víc a víc půjčovat.

Více

158 BEZPLATNÁ LINKA PRO POMOC DĚTEM V KRITICKÉ SITUACI

158 BEZPLATNÁ LINKA PRO POMOC DĚTEM V KRITICKÉ SITUACI DŮLEŽITÁ TELEFONNÍ ČÍSLA HASIČI 150 ZÁCHRANNÁ SLUŽBA 155 POLICIE 158 BEZPLATNÁ LINKA PRO POMOC DĚTEM V KRITICKÉ SITUACI 800 15 55 55 PRÁZDNINY A SVÁTKY PODZIMNÍ PRÁZDNINY VÁNOČNÍ PRÁZDNINY POLOLETNÍ PRÁZDNINY

Více

Chci vás obeznámit s našimi hospodářskými novinkami. Blíží se zima a před námi vyvstala nutnost udělat přístřešek pro auto.

Chci vás obeznámit s našimi hospodářskými novinkami. Blíží se zima a před námi vyvstala nutnost udělat přístřešek pro auto. Drazí přátelé! Vážená ARCHO!! Jsem tomu velmi ráda, že my, resp. naše služba, máme tak skvělé přátele v Čechách! Jsme ohromně vděčni za vaše modlitby, za vaši pomoc pro nás! Naše děti jsou oblečeny, obuty,

Více

Honzík. dobrodružství v městečku Postýlkov

Honzík. dobrodružství v městečku Postýlkov Honzík a jeho dobrodružství v městečku Postýlkov Je brzy ráno. Sluníčko nakukuje do Honzíkovy ložnice. Honzík leží v posteli a spí. Áááááá Honzík se vzbudí a zívne si. Otočí se na bok. Pak se s úlekem

Více

158 BEZPLATNÁ LINKA PRO POMOC DĚTEM V KRITICKÉ SITUACI

158 BEZPLATNÁ LINKA PRO POMOC DĚTEM V KRITICKÉ SITUACI DŮLEŽITÁ TELEFONNÍ ČÍSLA HASIČI 150 ZÁCHRANNÁ SLUŽBA 155 POLICIE 158 BEZPLATNÁ LINKA PRO POMOC DĚTEM V KRITICKÉ SITUACI 800 15 55 55 PRÁZDNINY A SVÁTKY PODZIMNÍ PRÁZDNINY VÁNOČNÍ PRÁZDNINY POLOLETNÍ PRÁZDNINY

Více

Leden 2012 CHOVÁM, CHOVÁŠ, CHOVÁME

Leden 2012 CHOVÁM, CHOVÁŠ, CHOVÁME Leden 2012 CHOVÁM, CHOVÁŠ, CHOVÁME Na začátku roku jsme se rozhodli, že vás provedeme naším školním chovákem. O jeho chod se stará parta nadšených dobrovolníků z různých tříd. Scházejí se zde nejen o přestávkách,

Více

*Třída 1.Pš /6.,7.,8.,9.,/

*Třída 1.Pš /6.,7.,8.,9.,/ *Třída 1.Pš /6.,7.,8.,9.,/ *Celkem žáků -8 *Dívky 6 *Chlapci -2 *Seznam : Jana, Radek, Reneta, Nikola, Květa, Emil, Petra, Kristina *Paní učitelka Anna * * * *Renata je dobrá kámoška. *Má ráda pracovní

Více

Vítáme Vaše dítě v kurzu vedeném

Vítáme Vaše dítě v kurzu vedeném Welcome Letter [Czech] Vítáme Vaše dítě v kurzu vedeném [stupeň nebo druh studia] [jméno učitele] Účelem tohoto dopisu je přivítat Vašeho syna nebo dceru do naší třídy. Chtěli bychom, abyste Vy i Vaše

Více

Co nás čeká v měsíci LEDNU?

Co nás čeká v měsíci LEDNU? Co nás čeká v měsíci LEDNU? 4.1. se vrátíme zpět do lavic každé pondělí budeme jezdit na plavání 12.1. vystoupí divadelní kroužek pro rodiče od 15:45 v I. třídě 12.1. po představení od 16:00 třídní schůzky

Více

Co by chtěli změnit na Očku?

Co by chtěli změnit na Očku? Letos tvoří Očko 8. třída jsme velice kreativní a zábavní a doufáme, že se vám to bude líbit. A to jsme my: Kristýna Menšíková Hana Staniszová Lucie Válková Anna Šamajová Tereza Niemczyková Martina Berešová

Více

158 BEZPLATNÁ LINKA PRO POMOC DĚTEM V KRITICKÉ SITUACI

158 BEZPLATNÁ LINKA PRO POMOC DĚTEM V KRITICKÉ SITUACI DŮLEŽITÁ TELEFONNÍ ČÍSLA HASIČI 150 ZÁCHRANNÁ SLUŽBA 155 POLICIE 158 BEZPLATNÁ LINKA PRO POMOC DĚTEM V KRITICKÉ SITUACI 800 15 55 55 PRÁZDNINY A SVÁTKY PODZIMNÍ PRÁZDNINY VÁNOČNÍ PRÁZDNINY POLOLETNÍ PRÁZDNINY

Více

VNITŘNÍ ŘÁD ŠKOLNÍ DRUŽINY. Práva a povinnosti žáka

VNITŘNÍ ŘÁD ŠKOLNÍ DRUŽINY. Práva a povinnosti žáka Základní škola a mateřská škola, Citonice, okres Znojmo, příspěvková organizace adresa: 671 01, Citonice 100, tel./fax/sms: 515 236 325, IČO: 709 80 837, č. účtu: 181618167/0300 DIČ: CZ 709 80 837, č.

Více

Zásady, formy a metody práce Výchovná zaměstnání: Pravidla vedoucí k rozvoji dítěte:

Zásady, formy a metody práce Výchovná zaměstnání: Pravidla vedoucí k rozvoji dítěte: OBJEVUJEME SVĚT KOLEM NÁS Plán výchovy a péče DS. Záměrem tohoto plánu výchovy a péče je rozvoj psychické, fyzické a sociální samostatnosti dětí. Rozvíjet poznávání prostředí kolem nich, naučit je dovednostem

Více

V úterý OTEVŘENO DO 13,00 HOD. ŠKOLENÍ PRVNÍ POMOCI

V úterý OTEVŘENO DO 13,00 HOD. ŠKOLENÍ PRVNÍ POMOCI DOBRÝ DEN! Tento program na duben byl sestaven na základě individuálních plánů, současných možností centra a nadcházejících Velikonočních svátků. Program je orientační, JE ZDE ZAZNAMENANÁ NABÍDKA SKUPINOVÉ

Více

VÝZNAM A DOSTUPNOST ODLEHČOVACÍCH SLUŽEB POHLEDEM PEČUJÍCÍCH O DĚTI S POSTIŽENÍM. Vybraná data z výzkumu pro Jihomoravský kraj

VÝZNAM A DOSTUPNOST ODLEHČOVACÍCH SLUŽEB POHLEDEM PEČUJÍCÍCH O DĚTI S POSTIŽENÍM. Vybraná data z výzkumu pro Jihomoravský kraj VÝZNAM A DOSTUPNOST ODLEHČOVACÍCH SLUŽEB POHLEDEM PEČUJÍCÍCH O DĚTI S POSTIŽENÍM Vybraná data z výzkumu pro Jihomoravský kraj Péče bez překážek, z. s. Praha 2019 JIHOMORAVSKÝ KRAJ 3483 2 příjemců příspěvku

Více

VNITŘNÍ ŘÁD DOMOVA MLÁDEŽE

VNITŘNÍ ŘÁD DOMOVA MLÁDEŽE SOŠ a SOU strojírenské a stavební Jeseník, Dukelská 1240 VNITŘNÍ ŘÁD DOMOVA MLÁDEŽE Základní ustanovení DM je mimoškolní výchovné zařízení, které poskytuje žákům středních škol ubytování, výchovně vzdělávací

Více

50+ v Evropě SHARE A Písemný dotazník POBÍRAJÍCÍ DŮCHOD

50+ v Evropě SHARE A Písemný dotazník POBÍRAJÍCÍ DŮCHOD poř.č. domácnosti - - osob. č.-. Datum rozhovoru Tazatel č.: Křestní jméno respondenta: 50+ v Evropě SHARE A Písemný dotazník POBÍRAJÍCÍ DŮCHOD SHARE 2013 Jak má být dotazník vyplněn? Většinu otázek můžete

Více