Klokánek. INFORMAČNÍ LISTY MŠ L. PODÉŠTĚ 1873 OSTRAVA PORUBA Jaro léto 2012

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Klokánek. INFORMAČNÍ LISTY MŠ L. PODÉŠTĚ 1873 OSTRAVA PORUBA Jaro léto 2012"

Transkript

1 Klokánek INFORMAČNÍ LISTY MŠ L. PODÉŠTĚ 1873 OSTRAVA PORUBA Jaro léto 2012 Maminko, tatínku, nakreslíš si se mnou klokánka? Jája a Matýsek to umí také na těchto internetových stránkách:

2 Obsah Ekologie Zájmové kroužky pro děti Prezentace školy Básně pro děti Nabídka akcí Škola klepe na dveře Píseň Šťastnou cestu na dovolenou Ekologie I v tomto školním roce se zapojujeme do akce Pomáhám přírodě a poznávám ji, kterou připravilo Středisko mladých přírodovědců v Ostravě Porubě. V únoru si děti v naučném programu s názvem Co se děje u krmítka rozšířily vědomosti o tom, jak mohou pomáhat ptáčkům v zimě. Ptačí dobroty si také mohly děti samy připravit. V MŠ nadále sbíráme tříděný papír sušenou pomerančovou kůru pet víčka použité monočlánky staré pečivo pro zvířátka ve Stanici mladých přírodovědců Za dosavadní sběrovou aktivitu všem děkujeme.

3 Zájmové kroužky pro děti Gymnastika probíhá pod vedením Taneční a pohybový kroužek trenérky SK Gymnastického klubu Špičková vedou trenéři sportovního tance školy v úterý dopoledne. Ukázková hodina pro CARMEN - čtvrtek dopoledne. rodiče se koná v 15:00 hod. Angličtina s úsměvem kurzy zajišťuje PaedDr. Iva Obermanová, pedagogická lektorka sl. Bzonková. Kroužek bystrých hlaviček vede s předškoláky p. uč. Jarmila Němcová a p. uč. Mgr. Jana Rymiecová. Kroužek řečové výchovy a komunikace vede p. uč. Danuše Pyšová a p. uč. Mgr. Kamila Szöllösyová. Kroužek flétny vede p. uč. Svatava Popelková. Kroužek keramiky vede p. uč. Irena Vůjtková. Všechny kroužky budou i v tomto školním roce probíhat do

4 Účast ve výtvarných soutěžích: Prezentace školy Děti se tradičně zúčastňují výtvarných soutěží. V letošním roce jsou vyhlášena tato témata: Děti, pozor červená - Bezpečná cesta do školy - únor 2012 Požární ochrana očima dětí - duben 2012 Hmyz kolem nás - květen 2012 Ema Procházková Natálie Drahanská Vystoupení u seniorů: V předvánočním čase navštívily děti z naší mateřské školy seniory v Domovince Siloe v Ostravě Nové Vsi. Děti zahrály seniorům pohádku O budce, ve které medvěd svou nešikovnost napravil a zvířátkům postavil nové obydlí. Děti rovněž přednesly básně a společně si zazpívaly koledy. Závěrem děti předaly seniorům adventní věnce, které vyrobily v mateřské škole společně se svými rodiči na odpolední tvořivé dílně. Předvánoční vystoupení dětí naší mateřské školy s p. uč. Svatavou Popelkovou Na jaře opět plánujeme vystoupení u seniorů. V pásmu básní a písní o vaření si děti zahrají na kuchaře a připomenou si, proč je třeba zdravě jíst.

5 Sněženka Kamarádi se sluníčkem, co ji jarem budí. Sněženka je její jméno, ví, že snížek studí. Uvážeme do kytičky sněženky i bledule, každý kluk i malá holka, z jara, co k nám právě přišlo, upřímně se raduje. Kopretina Copak to jen v trávě svítí? Jsou to krajky z bílých nití. Kopretiny, kdepak nitě. To ví přece každé dítě. Jak je na světě Kuře mrkne ze skořápky chce si honem zalézt zpátky. Já mám v bílém domečku krásně teplo, panečku! Venku je moc zima Běží k němu koťata, štěňata a housata, kůzlata a mrňata. Nebuď baba, drobečku na světě je príma! A vůbec tu není zima. Borůvky Borůvek je plný les, nasbírej si a pak jez! Jinak chutná z prstíčků, jinak chutná na talíři. Nabereš si na lžičku, cukr je jen načepýří. Ty jsou sladké, honem jez, borůvek je plný les. Hlemýžď Kampak, copak? Vylez šnečku! Přestaň si hrát na sochu. Když se schováš do domečku, zmeškáš jaro-lenochu! Jak se chodí světem Když jsem byla malinká, chovala mně maminka. Ale dnes už běhám sama, svět mi tančí pod nohama. Rozběhnu se do dálky utíkejte sandálky! Duha Na obloze v modrém voze jede duha, sama stuha. Jedna, dva, tři, čtyři dost, postavila most.

6 Co je zdravé, to mám rád Salát a ředkvičky, pár svazků mrkvičky, copak to znamená? Zoubky jak perličky. Sladkosti, koláče, buchet dva pekáče copak to znamená? Zoubkům je do pláče. Přemluvte cvalíky, ať nejí knedlíky a s vámi drží krok, výběr je veliký. Brambory a luštěniny to jsou zdravé potraviny. Že je pití důležité, ví dnes každé malé dítě. Kdo chce zdravý být, musí často pít Povídala Miládka: Dej si místo lízátka ořech, hrušku, jablíčka, budeš jako rybička! Méně tuků, chleba tmavý Upevní ti tvoje zdraví. Ryby, sýry, sklenka mléka, zdravá strava pro člověka. Zelenina, ovoce? Vyberte si, co kdo chce! Co je pro mě moje maminka Maminka to je můj polštářek pro sladké spaní. Maminka to je můj korálek, co nikdy nepustím z dlani. To je můj medvídek, veselá pohádka i lžička medu. Nezlob se, maminko, líp to říct nedovedu. Ovečka Zabloudila ovečka na procházce v lese. Pomůže jí zvoneček co na krku nese? Broučkův hrneček Brouček pláče, nechce jíst, odstrkuje každý list. Ten je malý, ten je velký, z toho jedly včera včelky. Z toho zase před chvíli pili rosu motýli. Podívej na neposluchu, prostřeme ti na lopuchu! A když spatřil zvoneček, ten svůj modrý hrneček, sed si k němu, jedl, pil, ani trochu nezlobil.

7 Hádanka Ráno vyjde na oblohu, i když já mu nepomohu. Přes den pluje mezi mráčky, večer zajde, usnou hračky. Vystřídá je měsíček a s ním tisíc hvězdiček. Jak se vzbudí, hřeje zemi, bez něj život prostě není. Roční období Trylkuje si ptáček v letu, jaro přišlo, jaro je tu. Franta volá: Aničko, dej mi jedno vajíčko. Podzim na větrném koni, dokolečka listí honí. Dráček stoupá mezi mraky, kdo by nechtěl létat taky. Léto, to jsou jahody, skotačení u vody. Na obloze sluníčko. Líbí se ti, Aničko? Přišla zima celá bílá, do čepic nás zakuklila. Kolem krku dala šály, radují se velcí, malí. Žáček 1. A Až půjdu do školy, tam do té velké, budu mít aktovku, do ní se vejde: pouzdro a sešit, knihy a barvičky, v ruce si ponesu pytlíček na cvičky. Ve třídě každý již své místo zná, těším se, až budu žák 1.A

8 Jarní básnička Jaro ťuká na dveře, Kdopak mu je otevře? Vítr, sníh a fujavice drží pevně kliku v ruce. Jaro ťuká: Ťuky, ťuk, chce ho holka, chce ho kluk. Zima ale drží kliku i v posledním okamžiku. Dnes je první jarní den, vyženeme zimu ven. Přivoláme sluníčko, zasviť aspoň maličko. Žížala Proč žížala nemá nohy? Prý že nemá k běhu vlohy! Když však vidí rybáře, s pohybem se nepáře! Březen Když se březen vydaří, je to krásné předjaří. Když se projdeš trochu venku, hned narazíš na sněženku. Ptáci si už zpívají, příchod jara vítají. Už aby tu jaro bylo, sluníčko nás potěšilo. Květen Měsíc květen, ten je prima, to už není vůbec zima! Všechny stromy rozkvetou, včely na ně přilétnou. Letí z květu na kvítek, z jabloně hned na šípek. Pyl moc pilně sbírají, med z něj potom dělají. Někde v trávě zmizí hned, než aby ji kapr sněd! Dětský den Dneska máme dětský den, Honem děti, pojďme ven! Celý den si budem hrát, Skákat, zpívat, tancovat. Škola je dnes také prima. Učitelka s námi zpívá. K obědu jsou mňaminky od mé milé maminky. Na rozloučenou se školkou Voláme vás, kamarádi, měli jsme se všichni rádi. Ve školičce naší milé, strávili jsme krásné chvíle. Ach, ten čas tak rychle letí, už jsme vážně velké děti. Krásný den si prožijeme, než se večer rozejdeme. A až večer půjdem spát, hezké sny se budou zdát.

9 Nabídka akcí pro děti Lyžařský kurz Divadlo Beruška: Kebule a Kubíček Ukázková hodina z gymnastiky 7.3. v 15:15 hod. Cvičný poplach s hasiči Den otevřených dveří Divadlo Úsměv: Muzikantská pohádka Návštěva Planetária Účast ve výtvarných soutěžích Fotografování dětí jarní Vítání jara na školní zahradě Úprava květinového záhonu společně s rodiči Divadelní pohádka: Myšku Kláru bolí zub Jarní tvořivá dílna s rodiči Beseda s Městskou policií Den Země s výsadbou keřů na školní zahradě Návštěva knihovny L. Podéště Společné fotografování dětí Ukázková hodina anglické výuky Návštěva Divadla loutek Oslava Dne matek na třídách Koncert v ZUŠ Návštěva 1.třídy základní školy - předškoláci Oslava svátku MDD Ukázka práce psovoda Sportovní odpoledne s rodiči na školní zahradě Školní výlet Rozloučení se školáky s Hopsalínem - akce s rodiči Termíny a další akce budou aktuálně vyvěšeny v šatnách.

10 1 Škola klepe na dveře Než jdou rodiče se svým dítětem k zápisu do první třídy, často si kladou otázku, zda je dobré rovnou zažádat o odklad, aby dítěti prodloužili dětství nebo ne? Automatické prodlužování dětství nelze pokládat za bezproblémové, neboť dítě může promeškat nejoptimálnější čas pro zahájení školních aktivit. Vstup dítěte do školy znamená podstatnou změnu rytmu rodinného soužití a mnohem větší míru povinnosti s ohledem na prvňáčka. Bylo by na škodu podlehnout ze strany rodičů vlastní pohodlnosti a upřednostnit jednodušší variantu setrvávání dítěte v docházce do mateřské školy. Pokud ale mají rodiče oprávněné pochybnosti o připravenosti svého dítěte pro zahájení školní docházky, mohou před učiněním závazného rozhodnutí podniknout několik kroků. Bylo by dobré si o tom popovídat s učitelkou v mateřské škole i při zápisu dítěte do školy, popřípadě požádat o vyšetření v pedagogicko - psychologické poradně. Odklad školní docházky je totiž jakousi poslední možností, kdy můžeme dítěti, u kterého si nejsme zcela jisti, připravit lepší startovací podmínky. Potom budeme spokojeni nejen my, ale především naše dítě. Je třeba zvážit, zda je dítě celkově zralé, a jak bude zvládat školní povinnosti. Velmi důležitá je také emoční a sociální zralost dítěte. Dítě již má mít schopnost odloučit se na určitý čas od rodiny, respektovat cizí autority, řídit se stanovenými pravidly. Musí být schopno dokončit započatý úkol, třebaže pro ně není zajímavý. Školní zralost je takový stav tělesného a psychosociálního vývoje, kdy je dítě přiměřeně fyzicky i psychicky disponováno pro požadovaný výkon ve škole, a kdy samo zažívá pocit uspokojení ze zvládání úkolů, které jsou na ně kladeny. Tedy nejen znát barvy, geometrické tvary apod., ale být i připravené podřídit se pokynům dospělého, být schopno spolupráce s ostatními. Budoucí školák by měl mít osvojena základní pravidla slušného chování. Měl by poznat své věci, umět si je uklidit, zvládat kompletně sebeobsluhu. Jakmile dítě nastoupí do školy, bude potřebovat rovněž schopnost soustředit se. I když umí písmenka a číslice, pokud nevyslechne do konce pohádku nebo odchází od rozmalovaného obrázku, je to pro rodiče varování, že by ve škole nemuselo obstát. Inteligence totiž není totéž, co zralost a i inteligentní dítě může mít problémy se zvládáním školních povinností. Co dělat, aby se mé dítě do první třídy těšilo? Dítě natěšené do školy, kterému to dlouho vydrží, je přání všech rodičů. Určitě bychom dítěti neměli říkat: Počkej, až budeš muset chodit do školy Na druhou stranu bychom před dítě neměli stavět očekávání, o kterých tušíme, že nemusí být pravdivá: Ve škole bude všechno zajímavé Dítě se pak muže setkat s velkým zklamáním. S dítětem je třeba o škole mluvit spíše z jeho podnětu. Pak těšení přijde jako něco naprosto samozřejmého.. A nezapomeňte, vstup do první třídy je pro malého školáka velkou zátěží, měl by mít také prostor jen tak si v klidu pohrát. Zdroj: Časopis Maminka PhDr. Martin Chvál

11 Jak dítěti usnadnit první třídu dostatek spánku - nevyspání a únava mohou být příčinou snížené koncentrace dítěte, podávání slabších výkonů a celkové rozmrzelosti. pravidelná strava - dítě má jíst pětkrát denně. Základem je snídaně pro správný metabolismus organismu, vhodné jsou svačiny /mléčné výrobky, ovoce a pod/. pitný režim - do školy je dobré dítěti ke svačině přibalit i pití, nejlépe s nízkým obsahem cukru, jako je třeba 100% ovocný džus, naředěný vodou, ovocné čaje. úkoly doma - i když dítě chodí do školní družiny, domácí úkoly by mělo psát doma s rodiči. Vychází to tak i podle výkonnostní křivky - prvňáček by neměl k úkolům usedat před půl třetí odpoledne. dbejte na povinnosti - po školním dni je prvňáček unaven, přesto je dobré ho vést, aby se postaral o své školní věci /ořezal pastelky, nachystal aktovku apod./ dostatek pohybu - po celodenním sezení ve školní lavici je důležitý aktivní odpočinek. Pobyt na čerstvém vzduchu dodá organismu spoustu nové síly. mimoškolní aktivity - v rozumné míře. Záleží na vhodné kombinaci kroužků, a zda na ně chodí dítě rádo. Výběr aktivity je dobré konzultovat s dítětem. dítěti důvěřujte podpořte své dítě důvěrou v jeho vlastní schopnosti a síly. Dítě si musí zvyknout i na nový kolektiv a vybudovat si v něm své místo. Zdroj: Časopis Maminka

12 Píseň

13 Šťastnou cestu na dovolenou Dopravní prostředky pojmenuj a podle toho, jak a po čem se pohybují je přiřaď ke správným obrázkům. Milí rodiče, užijte si společně s dětmi hezké slunné léto, ať se vám podaří načerpat hodně síl do dalších dnů po prázdninách.

KLOKÁNEK. INFORMAČNÍ LISTY MŠ L. PODÉŠTĚ 1873 OSTRAVA PORUBA Školní rok 2013/2014

KLOKÁNEK. INFORMAČNÍ LISTY MŠ L. PODÉŠTĚ 1873 OSTRAVA PORUBA Školní rok 2013/2014 KLOKÁNEK INFORMAČNÍ LISTY MŠ L. PODÉŠTĚ 1873 OSTRAVA PORUBA Školní rok 2013/2014 Hádanka Skáče líp než malá blecha. Polapit se těžko nechá. Přeskočí i starou kašnu. Na bříšku má tajnou brašnu. (Klokan)

Více

ČINNOSTI A AKCE MATEŘSKÉ ŠKOLY ŠKOLNÍ ROK 2013 2014

ČINNOSTI A AKCE MATEŘSKÉ ŠKOLY ŠKOLNÍ ROK 2013 2014 ČINNOSTI A AKCE MATEŘSKÉ ŠKOLY ŠKOLNÍ ROK 2013 2014 ZÁŘÍ HURÁ DO ŠKOLKY! Tak jako každý rok se otevřeli dveře školky a do mateřské školky přišly nejen děti, které mateřskou školu již navštěvovaly, ale

Více

Základní škola a mateřská škola Rudoltice. Informace pro rodiče

Základní škola a mateřská škola Rudoltice. Informace pro rodiče Základní škola a mateřská škola Rudoltice Informace pro rodiče Základní informace o mateřské škole Mateřská škola je součástí celého komplexu Základní školy a mateřské školy Rudoltice, který zahrnuje základní

Více

Časopis MŠ. Říjen 2015

Časopis MŠ. Říjen 2015 Základní škola a Mateřská škola Ústí nad Labem, Jitřní 277, příspěvková organizace Časopis MŠ Říjen 2015 Vydává: Mateřská škola Ústí nad Labem Brná Sebuzínská 42 Tel: 475 541 175 Mobil: 720 619 239 http://www.zsamsbrna.cz/

Více

Časopis MŠ. Listopad 2015

Časopis MŠ. Listopad 2015 Základní škola a Mateřská škola Ústí nad Labem, Jitřní 277, příspěvková organizace Časopis MŠ Listopad 2015 Vydává: Mateřská škola Ústí nad Labem Brná Sebuzínská 42 Tel: 475 541 175 Mobil: 720 619 239

Více

MATEŘSKÁ ŠKOLA PLÁN NA ŠKOLNÍ ROK 2015-2016

MATEŘSKÁ ŠKOLA PLÁN NA ŠKOLNÍ ROK 2015-2016 MATEŘSKÁ ŠKOLA PLÁN NA ŠKOLNÍ ROK 2015-2016 Obecná charakteristika mateřské školy Mateřská škola je součástí zařízení MŠ, ZŠ a SŠ pro sluchově postižené v Českých Budějovicích. Má 2 oddělení třídu pro

Více

Informace pro rodiče

Informace pro rodiče Informace pro rodiče časopis MŠ Brouček červen 2013 Vydává: Mateřská škola Brouček Prackovice nad Labem Tel: 416 539 112 Mobil: 723 103 239 http://www.msbroucek.eu e-mail: msbroucek@seznam.c Platby Platby

Více

Najdete zde. Desatero pro prvňáčka

Najdete zde. Desatero pro prvňáčka Najdete zde - desatero pro prvňáčka - rady a informace pro rodiče prvňáčků - co by mělo umět dítě, které jde do školy - co potřebuje prvňák od rodičů - pomůcky pro žáky 1. ročníku ZŠ - školní zralost Desatero

Více

ŠKOLNÍČEK MŠ NOVÝ HRÁDEK

ŠKOLNÍČEK MŠ NOVÝ HRÁDEK ŠKOLNÍČEK MŠ NOVÝ HRÁDEK LÉTO ZPRÁVY ZE ŽIVOTA ŠKOLKY Blíží se konec školního roku, všichni se těšíme na léto a prázdniny a školáci na to, jak si v září nasadí aktovku a vykročí do nového světa. Leccos

Více

Třídní vzdělávací plán ŠVP PV Rok s kocourkem Matyášem

Třídní vzdělávací plán ŠVP PV Rok s kocourkem Matyášem Třídní vzdělávací plán ŠVP PV Rok s kocourkem Matyášem Integrovaný blok Tématický okruh (celek) Témata Co je nám nejblíže To jsou moji kamarádi CO JE KOLEM NÁS Co najdeme v naší třídě Už znáš celou školku

Více

D/ chce být mezi jinými dětmi Počet zaškrtnutých odpovědí: 11 - to je z celkového počtu navrácených dotazníků 64%.

D/ chce být mezi jinými dětmi Počet zaškrtnutých odpovědí: 11 - to je z celkového počtu navrácených dotazníků 64%. Mateřská škola Duha Oslavany Školní rok: 2009/2010 VYHODNOCENÍ DOTAZNÍKU PRO RODIČE Na začátku měsíce ledna bylo rozdáno na pracovišti MŠ Duha Oslavany Havířská celkem 20 dotazníků. Návratnost byla 17

Více

Informace o MŠ. Název: MŠ Bordovice Adresa: Bordovice 83, 744 01 Telefon: 556 855539 Email: ms@bordovice.cz. Počet tříd: 1

Informace o MŠ. Název: MŠ Bordovice Adresa: Bordovice 83, 744 01 Telefon: 556 855539 Email: ms@bordovice.cz. Počet tříd: 1 Informace o MŠ Název: MŠ Bordovice Adresa: Bordovice 83, 744 01 Telefon: 556 855539 Email: ms@bordovice.cz Počet tříd: 1 Věkové složení: zpravidla 2,5-6 let Ředitelka školy: Mgr. Kateřina Slabá Učitelka:

Více

Základní škola a Mateřská škola Mírov okres Šumperk, příspěvková organizace

Základní škola a Mateřská škola Mírov okres Šumperk, příspěvková organizace Základní škola a Mateřská škola Mírov okres Šumperk, příspěvková organizace VZDĚLÁVACÍ KONCEPCE ZŠ V souladu se vzdělávací koncepcí je vyučováno v 5. ročníku podle učebních osnov Základní škola, které

Více

Cílem školy je : Vzdělávací obsah Školní vzdělávací činnosti integrované bloky. Název školního vzdělávacího programu :

Cílem školy je : Vzdělávací obsah Školní vzdělávací činnosti integrované bloky. Název školního vzdělávacího programu : Charakteristika ŠVP Mateřská škola je celodenní mateřskou školou, jejímž cílem je příprava dětí do života a na základní školu. Vzdělání je uskutečňováno ve všech činnostech v průběhu celého dne. Probíhá

Více

Almanach žákovské a studentské poezie 2011

Almanach žákovské a studentské poezie 2011 Almanach žákovské a studentské poezie 2011 Básničky žáků 3. ročníku na téma kočka, pes Svatava Fučková Naše kočka Micinka je velmi dobrá maminka. A ta malá kočička, je zdravá a mrštná jako rybička. Micka

Více

Búřil. Venku sněží doma hřeje a my se u okna na zimu smějeme. Rýma kašel nás nezdolá počkáme si až jaro zavolá.

Búřil. Venku sněží doma hřeje a my se u okna na zimu smějeme. Rýma kašel nás nezdolá počkáme si až jaro zavolá. Búřil Venku sněží doma hřeje a my se u okna na zimu smějeme. Rýma kašel nás nezdolá počkáme si až jaro zavolá. U našeho krbíčku tam kde máme spoustu čajíčku. Langrová Fičí fouká fujavice, V lednu půjdu

Více

Informace pro rodiče

Informace pro rodiče Informace pro rodiče časopis MŠ Brouček červen 2016 Kočárkový vozový park ve školce, příprava k projektovému učení. Vydává: Mateřská škola Brouček Prackovice nad Labem Tel: 416 539 112 http://www.msbroucek.eu

Více

ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA ZVOLE, OKR. PRAHA-ZÁPAD

ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA ZVOLE, OKR. PRAHA-ZÁPAD ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM pro předškolní vzdělávání Třída plná pohody ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA ZVOLE, OKR. PRAHA-ZÁPAD J ŠTULÍKA 39, ZVOLE Obsah: 1. Identifikační údaje 3 2. Charakteristika školy

Více

Identifikační údaje organizace:

Identifikační údaje organizace: Identifikační údaje organizace: Název: Základní škola a Mateřská škola Zvole, okr.praha-západ Ulice: J. Štulíka 39 Obec: Zvole PSČ: 252 45 Kraj: Středočeský IČO: 71 00 79 03 E-mail: zszvole@seznam.cz Web:

Více

ZÁKLADNÍ ŠKOLA JOSEFA HLÁVKY PŘEŠTICE ŠKOLNÍ DRUŽINA TEMATICKÝ PLÁN ZÁJMOVÉHO VZDĚLÁVÁNÍ ŠD DUHOVÝ ROK VE ŠKOLNÍ DRUŽINĚ

ZÁKLADNÍ ŠKOLA JOSEFA HLÁVKY PŘEŠTICE ŠKOLNÍ DRUŽINA TEMATICKÝ PLÁN ZÁJMOVÉHO VZDĚLÁVÁNÍ ŠD DUHOVÝ ROK VE ŠKOLNÍ DRUŽINĚ ZÁKLADNÍ ŠKOLA JOSEFA HLÁVKY PŘEŠTICE ŠKOLNÍ DRUŽINA TEMATICKÝ PLÁN ZÁJMOVÉHO VZDĚLÁVÁNÍ ŠD DUHOVÝ ROK VE ŠKOLNÍ DRUŽINĚ Hurá do duhové školní družiny Podzim- září, říjen, listopad Tematické okruhy - duhová

Více

ŠKOLNÍČEK MŠ NOVÝ HRÁDEK

ŠKOLNÍČEK MŠ NOVÝ HRÁDEK ŠKOLNÍČEK MŠ NOVÝ HRÁDEK ZIMA ZPRÁVY ZE ŽIVOTA ŠKOLKY Je tu prosinec a přicházíme s dalším číslem našeho časopisu. První tři měsíce utekly jako voda, všichni si zvykli na každodenní kolotoč a děti se pomalu

Více

Mateřská škola Kaplická 841 tel., fax: 241 731 467 e-mail: mskaplicka@seznam.cz. Výroční zpráva předškolní vzdělávání - za školní rok 2007/2008

Mateřská škola Kaplická 841 tel., fax: 241 731 467 e-mail: mskaplicka@seznam.cz. Výroční zpráva předškolní vzdělávání - za školní rok 2007/2008 Škola Kavčí hory Mateřská škola, Základní škola a Střední odborná škola služeb 40 00 Praha 4, K Sídlišti 840 Mateřská škola Kaplická 84 tel., fax: 24 73 467 e-mail: mskaplicka@seznam.cz Výroční zpráva

Více

Zápis do 1. třídy ZŠ Slovanka. pátek 5. února 2016 14,00 18,00. Individuální termín lze dohodnou tel. 774 3056 75 ( např. při nemoci dítěte)

Zápis do 1. třídy ZŠ Slovanka. pátek 5. února 2016 14,00 18,00. Individuální termín lze dohodnou tel. 774 3056 75 ( např. při nemoci dítěte) Zápis do 1. třídy ZŠ Slovanka pátek 5. února 2016 14,00 18,00 Individuální termín lze dohodnou tel. 774 3056 75 ( např. při nemoci dítěte) Den otevřených dveří pátek 15.1. 2016 8,00 - prohlídka školy 9,00

Více

Roční období VY_12_INOVACE_PRV.123.18

Roční období VY_12_INOVACE_PRV.123.18 jaro léto podzim zima Roční období VY_12_INOVACE_PRV.123.18 Mgr.Charlotta Kurcová srpen 2011 Já a můj svět, Prvouka 1. 3.ročník Téma:Roční období Podtéma: rok,roční období, měsíce v roce,charakteristika

Více

Dotazník k určení metabolického typu

Dotazník k určení metabolického typu 1 Dotazník k určení metabolického typu dle Billa Wolcotta U každé otázky si vyberte pouze jednu odpověď, která vám nejvíce vyhovuje. Pokud na vás neodpovídá ani jedna z nabízených odpovědí, na otázku neodpovídejte.

Více

Přehled plánovaných akcí pro rodiče dětí, žáků a ostatní veřejnost období: leden březen 2016. Mateřské školy

Přehled plánovaných akcí pro rodiče dětí, žáků a ostatní veřejnost období: leden březen 2016. Mateřské školy Přehled plánovaných akcí pro rodiče dětí, žáků a ostatní veřejnost období: leden březen 2016 Mateřské školy Mateřská škola Přerov, Máchova 14 (včetně odl. pracoviště Sokolská 26) Velikonoční tvoření 22.

Více

ČTVERO ROČNÍCH DOB 5.A

ČTVERO ROČNÍCH DOB 5.A ČTVERO ROČNÍCH DOB 5.A ZŠ Komenského nám. 35, Dobříš Dobříš 2012 JARO Když začíná jaro Když roztává sníh a slunce začíná hřát, prach už sedává na saních a sněhulák začíná tát. 3 Začínají kvést sněženky,

Více

Tábor 2015 Hrádek u Sušice

Tábor 2015 Hrádek u Sušice Tábor 2015 Hrádek u Sušice Vážení rodiče, Vedoucí našeho oddílu již začínají připravovat tábor 2015. Proto jsme pro vás připravili krátký sešit s prvními informacemi o táboře. Podrobnější informace přijdou

Více

Časopis MŠ. Červen 2015

Časopis MŠ. Červen 2015 Základní škola a Mateřská škola Ústí nad Labem, Jitřní 277, příspěvková organizace Časopis MŠ Červen 2015 Vydává: Mateřská škola Ústí nad Labem Brná Sebuzínská 42 Tel: 475 541 175 Mobil: 720 619 239 http://www.zsamsbrna.cz/

Více

JÁ A SVĚT KOLEM MĚ OBJEVUJI SVĚT S KRTKEM

JÁ A SVĚT KOLEM MĚ OBJEVUJI SVĚT S KRTKEM ŠKOLNÍ VÝCHOVNÝ PROGRAM MATEŘSKÉ ŠKOLY V PŘEDMĚŘICÍCH n/j JÁ A SVĚT KOLEM MĚ OBJEVUJI SVĚT S KRTKEM OBSAH: 1. Identifikační údaje 2. Charakteristika školy 3. Podmínky vzdělávání 5. Organizace vzdělávání

Více

Úvodní slovo : - ) Za tým Školáčku Aďa, Aďa a Klárka

Úvodní slovo : - ) Za tým Školáčku Aďa, Aďa a Klárka Úvodní slovo : - ) Ahoj milí noví a i staronoví čtenáři. Doufáme, že se vám bude líbit naše první číslo. Dozvíte se o akcích, které byly od začátku školního roku. Připravili jsme si k článkům i zajímavé

Více

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM MŠ ŽABEŇ

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM MŠ ŽABEŇ ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM MŠ ŽABEŇ 1. Identifikační údaje o škole 2. Charakteristika školy 3. Podmínky vzdělávání 3.1 Materiální podmínky 3.2 Životospráva 3.3 Psychosociální podmínky 3.4 Organizace 3.5

Více

Č. j.: 061-286/98-1041 Inspektorát č 6 - Ústí nad Labem INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Hajmová Jaroslava Městský úřad Louny ŠÚ Louny

Č. j.: 061-286/98-1041 Inspektorát č 6 - Ústí nad Labem INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Hajmová Jaroslava Městský úřad Louny ŠÚ Louny Č E S K Á Š K O L N Í I N S P E K C E Č. j.: 061-286/98-1041 Inspektorát č 6 - Ústí nad Labem Signatura: vf3as103 Okresní pracoviště Chomutov INSPEKČNÍ ZPRÁVA Škola / školské zařízení: Mateřská škola Louny,

Více

Básničky pro holky. Dupy, dupy, dupy, dupy, už jdou chlapci do chalupy. Už jdou chlapci s pomlázkami, schovejte se, maminečko, schovejte se s námi.

Básničky pro holky. Dupy, dupy, dupy, dupy, už jdou chlapci do chalupy. Už jdou chlapci s pomlázkami, schovejte se, maminečko, schovejte se s námi. Básničky pro holky Malujeme vajíčka, pro bratrance, pro strýčka. To nejhezčí tatínkovi, taky jedno dědečkovi. Ještě klukům ze školky, žádná nejsou pro holky. Však vajíčka z čokolády, máme i my holky rády

Více

Roční plán činnosti 1. oddělení ŠD při ZŠ Dobrá pro školní rok 2011/2012

Roční plán činnosti 1. oddělení ŠD při ZŠ Dobrá pro školní rok 2011/2012 Roční plán činnosti 1. oddělení ŠD při ZŠ Dobrá pro školní rok 2011/2012 Vypracovala: Nováková Renata, vychovatelka ŠD Září Říjen Listopad seznámení ţáků s organizací ŠD a proškolení o BOZ v prostorách

Více

Časopis ZŠ Kostelec u Holešova Listopad 2015/ 23. ročník

Časopis ZŠ Kostelec u Holešova Listopad 2015/ 23. ročník Časopis ZŠ Kostelec u Holešova Listopad 2015/ 23. ročník Vychází s finanční podporou Sdružení rodičů a přátel žáků Základní školy Kostelec u Holešova Zahájení nového školního roku Akce ve škole Školní

Více

BLUDIŠTĚ ZDRAVÁ VÝŽIVA HYGIENA

BLUDIŠTĚ ZDRAVÁ VÝŽIVA HYGIENA sidus_sestava 1 9/3/12 7:23 AM Stránka 1 BLUDIŠTĚ SLUŠNÉ CHOVÁNÍ ROČNÍ OBDOBÍ RODINA UVOLŇOVACÍ CVIKY ZDRAVÁ VÝŽIVA HYGIENA MATEMATICKÉ PŘEDSTAVY OVOCE A ZELENINA Zakoupením Poznáváčku jste pomohli, ve

Více

Co by Vás mohlo zajímat

Co by Vás mohlo zajímat Co by Vás mohlo zajímat Jak začne první školní den? V pondělí 2. září 2013 se sejdeme v 8 hodin před školou. Rádi přivítáme rodiče a další příbuzné našich prvňáčků. Nezapomeňte na fotoaparát nebo kameru.

Více

INFORMAČNÍ ČASOPIS MŠ OTY SYNKA

INFORMAČNÍ ČASOPIS MŠ OTY SYNKA INFORMAČNÍ ČASOPIS MŠ OTY SYNKA PODZIM - ZIMA 2008 OBSAH Rozdělení tříd. Naše MŠ. Ekologie-sběr. Aktivity v MŠ pro děti. Začít spolu. Podzimní čarování. Co jsme se uţ naučili. Krouţek školáků a flétnička.

Více

Minimální preventivní program Školní rok 2015/2016

Minimální preventivní program Školní rok 2015/2016 Základní škola Vítějeves Minimální preventivní program Školní rok 2015/2016 Vypracovala: Ing. Magdalena Lidmilová Schválila: Mgr. Vlasta Datinská Obsah: 1. Úvod 2. Charakteristika školy 3. Cíle programu

Více

ZIMNÍČEK. školní rok 2014-15

ZIMNÍČEK. školní rok 2014-15 117 ZIMNÍČEK školní rok 2014-15 Kulturní a společenské akce ( prosinec, leden, únor ) 4.12. mikulášská nadílka se skupinou SAXA v MŠ 10.12. vánoční dílna s besídkou pro děti a rodiče v MŠ 15.12. Vánoce

Více

MATEŘSKÁ ŠKOLA BRNO BELLOVA 2. Údaje o mateřské škole za školní rok 2013 2014. Zpracovala: Miroslava Havlová ředitelka školy

MATEŘSKÁ ŠKOLA BRNO BELLOVA 2. Údaje o mateřské škole za školní rok 2013 2014. Zpracovala: Miroslava Havlová ředitelka školy MATEŘSKÁ ŠKOLA BRNO BELLOVA 2 Údaje o mateřské škole za školní rok 2013 2014 Zpracovala: Miroslava Havlová ředitelka školy Část I. Základní charakteristika mateřské školy a/ Název školy: Mateřská škola

Více

Časopis MŠ. Únor 2016

Časopis MŠ. Únor 2016 Základní škola a Mateřská škola Ústí nad Labem, Jitřní 277, příspěvková organizace Časopis MŠ Únor 2016 Vydává: Mateřská škola Ústí nad Labem Brná Sebuzínská 42 Tel: 475 541 175 Mobil: 720 619 239 http://www.zsamsbrna.cz/

Více

Vyhodnocení dotazníku rodič dítěte z mateřské školy v Černilově

Vyhodnocení dotazníku rodič dítěte z mateřské školy v Černilově Vyhodnocení dotazníku rodič dítěte z mateřské školy v Černilově Celkem odpovídalo 53 respondentů 1. Jste: 100% a) žák 1. - 5. třídy b) žák 6. - 9. třídy c) rodič dítěte z MŠ d) jiný 2. Ve školní jídelně

Více

Učební osnovy pracovní

Učební osnovy pracovní ZV Základní vzdělávání 2 týdně, povinný M: Škola, cesta do školy Žák: - popíše cestu do školy, orientuje se ve škole - organizace dne ve škole - jednání s dospělými (ředitel, učitelé, vychovatelé) - bezpečná

Více

Multiglot www.multiglot.eu 2010 Ludmila Černá. Jaro a ptáci

Multiglot www.multiglot.eu 2010 Ludmila Černá. Jaro a ptáci Lekce 8: Prohloubení znalostí roční období Jaro a ptáci V Čechách je přes zimu docela velká zima, proto někteří ptáci odlétají na zimu do teplých krajů. Na jaře se zase vrací zpátky, aby v Čechách, kde

Více

5. května v roce 1945 se uskutečnilo Květnové povstání, kdy zahynulo mnoho našich spoluobčanů.

5. května v roce 1945 se uskutečnilo Květnové povstání, kdy zahynulo mnoho našich spoluobčanů. květen 2011 8. ročník, č. 5 pro potřeby klientů Domova pro seniory Pyšely Milí přátelé, duben se svým prudkým nástupem jara, Velikonocemi a Filipojakubskou nocí (30. 4.) s pálením čarodějnic je minulostí.

Více

Drbníček Občasník žákovského parlamentu Ročník: XII. 2015/2016 Číslo: 1

Drbníček Občasník žákovského parlamentu Ročník: XII. 2015/2016 Číslo: 1 Drbníček Občasník žákovského parlamentu Ročník: XII. 2015/2016 Číslo: 1 V tomto čísle najdete: - školní střípky - žákovské práce - informace školního parlamentu Složení žákovského parlamentu Dne 8. října

Více

Školní vzdělávací program školní družiny

Školní vzdělávací program školní družiny Č. j.: Spisový a skartační znak: Základní škola ZaHRAda, Hornická 900, 666 03 Tišnov, místo vzdělávání Riegrova 312, 666 01 Tišnov Školní vzdělávací program školní družiny Datum Podpis Vydává Schválil

Více

Marek a Klára se rozhodli, že si vyjedou na kolech.,,nejezděte moc daleko! A nejezděte rychle! Nezapomeňte se brzy vrátit!" nabádá je starostlivá maminka. Děti usilovně šlapou, až jim vítr hvízdá kolem

Více

ŠKOLNÍ ŘÁD MATEŘSKÉ ŠKOLY ZAHRÁDKA SV. FRANTIŠKA

ŠKOLNÍ ŘÁD MATEŘSKÉ ŠKOLY ZAHRÁDKA SV. FRANTIŠKA Mateřská škola Zahrádka sv. Františka Šlapanice - Budeničky 33, Zlonice 273 71 ŠKOLNÍ ŘÁD MATEŘSKÉ ŠKOLY ZAHRÁDKA SV. FRANTIŠKA OŘ byl stanoven ředitelkou MŠ s účinností od 1. 9. 2015 V Budeničkách dne

Více

Základní škola Ostrava Petřkovice. duben 2010. číslo 1. Tak jsme tady

Základní škola Ostrava Petřkovice. duben 2010. číslo 1. Tak jsme tady Základní škola Ostrava Petřkovice číslo 1 duben 2010 Tak jsme tady To jsem zvědavý, co je zas nového Jaro Jak to, že jaro nechce přijít? Začal březen a jaro nikde. Včera už zase napadl sníh. Jaro nechce

Více

Se skřítky po planetě Zemi

Se skřítky po planetě Zemi Se skřítky po planetě Zemi Projekt je zaměřen na získávání poznatků týkajících se života na planetě Zemi. Děti celým rokem budou provázet čtyři skřítci, kteří je hravou formou seznámí s obměnami ročních

Více

Jsme v Evropě. U nás doma v České republice. Je sedm hodin ráno. Maminka v kuchyni připravuje snídani a volá: Aničko, vstávat! Volá už potřetí.

Jsme v Evropě. U nás doma v České republice. Je sedm hodin ráno. Maminka v kuchyni připravuje snídani a volá: Aničko, vstávat! Volá už potřetí. Jsme v Evropě. U nás doma v České republice. Je sedm hodin ráno. Maminka v kuchyni připravuje snídani a volá: Aničko, vstávat! Volá už potřetí. Aničce se z jejího pelíšku moc nechce. Jsme v Africe. Je

Více

Rožďalovický předškoláček

Rožďalovický předškoláček 1/2014-2015 1. - 12. září 2014 Se Sluníčky, Beruškami a nejmladšími Myškami jsme v pondělí 1. 9. zahájili nový školní rok. Ve čtvrtek 4.9. přišel děti do školky pobavit klaun Pepíno. V pondělí 8.9. zasadily

Více

PLÁN VÝCHOVY, PÉČE A VZDĚLÁVÁNÍ. Dětská skupina Malíček

PLÁN VÝCHOVY, PÉČE A VZDĚLÁVÁNÍ. Dětská skupina Malíček PLÁN VÝCHOVY, PÉČE A VZDĚLÁVÁNÍ Dětská skupina Malíček Při definování Plánu výchovy, péče a vzdělávání jsme se inspirovali v Rámcovém programu pro předškolní vzdělávání. Začlenili jsme zde také filozofie,

Více

2011/2012. VÝROČNÍ ZPRÁVA O ČINNOSTI MŠ Rafinérský lesík BOHUMÍN. (příloha č. 9)

2011/2012. VÝROČNÍ ZPRÁVA O ČINNOSTI MŠ Rafinérský lesík BOHUMÍN. (příloha č. 9) VÝROČNÍ ZPRÁVA O ČINNOSTI MŠ Rafinérský lesík BOHUMÍN (příloha č. 9) 2011/2012 Základní škola a Mateřská škola Bohumín tř. Dr. E. Beneše 456 okres Karviná, příspěvková organizace 1. Charakteristika MŠ

Více

Výživa. Mgr.Markéta Vojtová VOŠZ a SZŠ Hradec Králové

Výživa. Mgr.Markéta Vojtová VOŠZ a SZŠ Hradec Králové Výživa Mgr.Markéta Vojtová VOŠZ a SZŠ Hradec Králové Výživa Soubor biochemických a fyziologických procesů, kterými organismus přijímá a využívá látky z vnějšího prostředí Nežijeme, abychom jedli, ale jíme,

Více

Péče o zoubky ve smíšeném chrupu. /od 3 do 12 let/ Zdravý zoubek nebolí

Péče o zoubky ve smíšeném chrupu. /od 3 do 12 let/ Zdravý zoubek nebolí Péče o zoubky ve smíšeném chrupu /od 3 do 12 let/ Zdravý zoubek nebolí Obsah 1) Jak se Petřík skamarádil s panem doktorem...str. 1 2) Adélčin krásný úsměv...str. 5 3) Zdravá výživa dětí ve věku 3-12 let...str.

Více

Vernířovice 172 788 15 Velké Losiny www.svagrov.cz. Milí rodiče a milé děti,

Vernířovice 172 788 15 Velké Losiny www.svagrov.cz. Milí rodiče a milé děti, Vernířovice 172 788 15 Velké Losiny www.svagrov.cz Milí rodiče a milé děti, už skutečně ubývá dne a brzy se šeří, proto se nám blíží čas Martinských slavností. Sejdeme se na Švagrově v sobotu 9. 11. 2013

Více

Píšete dětem černé puntíky, když něco zapomenou? Nebo jim dáváte jiný trest?

Píšete dětem černé puntíky, když něco zapomenou? Nebo jim dáváte jiný trest? Rozhovor s... Zajímá nás i to, co se děje na prvním stupni. Proto jsme vyzpovídali paní učitelku Janásovou a paní učitelku Drštičkovou. Chtěli jsme hlavně vědět, jak se daří jim a jejich prvňáčkům. PANÍ

Více

KALENDÁŘ PŘÍRODY - LEDEN Rostlina měsíce - vhodná k pozorování: vřesovec červený

KALENDÁŘ PŘÍRODY - LEDEN Rostlina měsíce - vhodná k pozorování: vřesovec červený Fenologický rok: 00 KALENDÁŘ PŘÍRODY - LEDEN Rostlina měsíce - vhodná k pozorování: vřesovec červený Fenologická fáze: ZIMA Všechny rostliny, kromě mrazuvzdorných, mají vegetační klid, organismy hybernují.

Více

Já hraji na klávesy - N. Matesová

Já hraji na klávesy - N. Matesová L. Šindlerová Já hraji na klávesy - N. Matesová Na klávesy hraju letos poprvé, ale už umím mnoho písniček, například Maličká su, Když jsem jel do Prahy, Vadí nevadí, Okoř a mnoho dalších písniček. Na klávesy

Více

PROSINEC, LEDEN, ÚNOR 2016 8. vydání

PROSINEC, LEDEN, ÚNOR 2016 8. vydání PROSINEC, LEDEN, ÚNOR 2016 8. vydání Mateřská škola Přeštice, ulice Dukelská 1 Vážení rodiče, opět se společně s námi setkáváte díky časopisu Dukeláček, který Vám i nadále bude přinášet dění v naší mateřské

Více

Základní škola a Mateřská škola Křetín,okres Blansko, příspěvková organizace. Výroční zpráva o činnosti mateřské školy

Základní škola a Mateřská škola Křetín,okres Blansko, příspěvková organizace. Výroční zpráva o činnosti mateřské školy Základní škola a Mateřská škola Křetín,okres Blansko, příspěvková organizace Výroční zpráva o činnosti mateřské školy ve školním roce 2008/2009 Část I. Základní charakteristika školy Název právnické osoby

Více

ZŠ a MŠ Panenské Břežany

ZŠ a MŠ Panenské Břežany Hlavní 63, 250 70 Panenské Břežany www.zsmsbrezany.cz, zsbrezany@seznam.cz Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze do škol Číslo projektu: Šablona: Cz.1.07/1.4.00/21.1997 VY_32_INOVACE_61-80

Více

VÝROČNÍ ZPRÁVA O ČINNOSTI SDRUŽENÍ. Rodinné centrum Bysteráček ZA ROK 2014

VÝROČNÍ ZPRÁVA O ČINNOSTI SDRUŽENÍ. Rodinné centrum Bysteráček ZA ROK 2014 VÝROČNÍ ZPRÁVA O ČINNOSTI SDRUŽENÍ Rodinné centrum Bysteráček ZA ROK 2014 Kontaktní a identifikační údaje Název: Rodinné centrum Bysteráček Sídlo: náměstí Na Podkově 68, Bystré, 56992 Kontakt: Mgr. Lucie

Více

Ilustrovala: Michelová Kristýna 5.A Redakce: ZŠ U Nemocnice 8.A členové: Long Nguyen, Jakub Jánský, Zdeněk Bárta, Tomáš Vršek Nikola Neumannová,

Ilustrovala: Michelová Kristýna 5.A Redakce: ZŠ U Nemocnice 8.A členové: Long Nguyen, Jakub Jánský, Zdeněk Bárta, Tomáš Vršek Nikola Neumannová, Ilustrovala: Michelová Kristýna 5.A Redakce: ZŠ U Nemocnice 8.A členové: Long Nguyen, Jakub Jánský, Zdeněk Bárta, Tomáš Vršek Nikola Neumannová, Hanka Šinkorová co už to umí, mohou sami do časopisu přispívat.

Více

INFORMACE PRO RODIČE. Mateřská škola Roháče z Dubé

INFORMACE PRO RODIČE. Mateřská škola Roháče z Dubé INFORMACE PRO RODIČE Mateřská škola Roháče z Dubé PROVOZ MATEŘSKÉ ŠKOLY 6.30 16.30 REŽIM STRAVOVÁNÍ Ranní svačina 8.30 Oběd 11.30 Odpolední svačina 14.30 ODPOČINEK 12.00 14.00 MLADŠÍ DĚTI ZE TŘÍD KOŤAT,SLUNÍČEK,

Více

NAPOSLEDY V KNIHOVNĚ

NAPOSLEDY V KNIHOVNĚ NAPOSLEDY V KNIHOVNĚ Ve čtvrtek 14.5.2015 byla třída Berušek naposledy v karlovarské knihovně v Lidické ulici. Paní knihovnice Čápová si pro děti tentokrát připravila soutěživé hry a kvízové otázky na

Více

VÝROČNÍ ZPRÁVA. školní rok 2007/2008. Základní škola a mateřská škola, Hlušice. Projednáno se školní radou dne:.. Projednáno na pedagogické radě dne:.

VÝROČNÍ ZPRÁVA. školní rok 2007/2008. Základní škola a mateřská škola, Hlušice. Projednáno se školní radou dne:.. Projednáno na pedagogické radě dne:. Základní škola a mateřská škola, Hlušice VÝROČNÍ ZPRÁVA školní rok 2007/2008 Projednáno se školní radou dne:.. Projednáno na pedagogické radě dne:. Vypracoval : Ing.Vladimír Kožíšek Obsah: 1. Základní

Více

Zdravá výživa & tipy na svačiny. Pavlína Skrčená

Zdravá výživa & tipy na svačiny. Pavlína Skrčená Zdravá výživa & tipy na svačiny Pavlína Skrčená Zdravá výživa - Neznamená úplnou změnu vašeho stravování - Přidáním zdravějších surovin do jídelníčku Dodržovat: pitný režim pravidelně se stravovat a nepřejídat

Více

Sebehodnocení školy za školní rok 2004/2005

Sebehodnocení školy za školní rok 2004/2005 Sebehodnocení školy za školní rok 2004/2005 Mateřská škola Vrčeň, okres Plzeň jih, příspěvková organizace Vrčeň 137, 335 41 Vrčeň IČO 60611898 Zpracovala: Eva Beránková, ředitelka školy 1 Charakteristika

Více

BYL JEDNOU JEDEN DOMEČEK,

BYL JEDNOU JEDEN DOMEČEK, 1. Vzdělávací obsah BYL JEDNOU JEDEN DOMEČEK, Smyslem tohoto tematického celku je : - vytvářet povědomí o vlastní sounáležitosti se světem, s živou a neživou přírodou, lidmi, společenstvím a planetou Zemí,

Více

Naše dítě školákem. Informace pro prvňáčky a jejich rodiče

Naše dítě školákem. Informace pro prvňáčky a jejich rodiče Naše dítě školákem Informace pro prvňáčky a jejich rodiče Školní rok 2015 2016 Moje školní desatero: 1. Vím, jak se jmenuji jménem i příjmením a znám jména svých rodičů 2. Umím se obléknout i převléknout

Více

Mateřská škola Markova 1176 Frenštát pod Radhoštěm Výroční zpráva za školní rok 2013/2014

Mateřská škola Markova 1176 Frenštát pod Radhoštěm Výroční zpráva za školní rok 2013/2014 Mateřská škola Markova 1176 Frenštát pod Radhoštěm Výroční zpráva za školní rok 2013/2014 Příloha výroční zprávy školy 1 Charakteristika školy: Mateřská škola Frenštát p. R., Markova 1176 je součástí organizace

Více

ŠKOLNÍČEK MŠ NOVÝ HRÁDEK

ŠKOLNÍČEK MŠ NOVÝ HRÁDEK ŠKOLNÍČEK MŠ NOVÝ HRÁDEK JARO 1 ZPRÁVY ZE ŽIVOTA ŠKOLKY A jaro je tu, všichni šílí..., říkají slova jedné písničky a sněženky, bledulky a vystrkující lístečky narcisek a dalších jarních kytiček nám to

Více

Co jsme se naučili v listopadu Papouškové

Co jsme se naučili v listopadu Papouškové Co jsme se naučili v listopadu Papouškové Téma: Podzimníčci Cíl: Poznávat základní znaky ročního období podzimu, částečně se věnovat denním obdobím. Tvoření frotáž listů, strom (práce s odpadovým materiálem)

Více

Č. j.: 032 254/98-1090 Inspektorát č. 3 INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Nové sloučené ředitelství mateřské školy a školní jídelny Malostranská 123

Č. j.: 032 254/98-1090 Inspektorát č. 3 INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Nové sloučené ředitelství mateřské školy a školní jídelny Malostranská 123 Č E S K Á Š K O L N Í I N S P E K C E Č. j.: 032 254/98-1090 Inspektorát č. 3 Signatura: bc2as103 Okresní pracoviště Kutná Hora INSPEKČNÍ ZPRÁVA Škola: Nové sloučené ředitelství mateřské školy a školní

Více

Mateřská škola a Školní jídelna Kralice na Hané, příspěvková organizace

Mateřská škola a Školní jídelna Kralice na Hané, příspěvková organizace ŠKOLNÍ ŘÁD Školní řád upravuje vzájemné vztahy mezi dětmi, jejich zákonnými zástupci a zaměstnanci školy (dle 30 školského zákona) v podmínkách mateřské školy. Obsah: 1. Podrobnosti k výkonu práv a povinností

Více

Veřejný závazek centra denních služeb

Veřejný závazek centra denních služeb Veřejný závazek centra denních služeb Nestátní denní zařízení DUHA, o.p.s. Orlová-Lutyně, Lesní 859, odloučené pracoviště Orlová-Lutyně, Mládí 725 prohlašuje, že bude poskytovat sociální služby svým klientům

Více

VÝROČNÍ ZPRÁVA. Mateřská škola Tochovice. Základní a Mateřská škola Tochovice Telefon: 318 682 709 E-mail: tochovice.ms@seznam.

VÝROČNÍ ZPRÁVA. Mateřská škola Tochovice. Základní a Mateřská škola Tochovice Telefon: 318 682 709 E-mail: tochovice.ms@seznam. Základní a Mateřská škola Tochovice Telefon: 318 682 709 Tochovice 165 E-mail: tochovice.ms@seznam.cz Tochovice 262 81 Web: www.zstochovice.cz IČO: 71007202 Příloha č. 1 VÝROČNÍ ZPRÁVA Mateřská škola Tochovice

Více

Provozní řád Mateřské školy Libina, okres Šumperk, PO

Provozní řád Mateřské školy Libina, okres Šumperk, PO Provozní řád Mateřské školy Libina, okres Šumperk, PO Dle Zákona č. 258/2000., o ochraně veřejného zdraví a o změně některých souvisejících zákonů. I. Údaje o zařízení Mateřská škola Libina, okres Šumperk

Více

Úvodník Čau lidi, těšíte se na Vánoce? My ano, a proto jsme se rozhodli, že vám

Úvodník Čau lidi, těšíte se na Vánoce? My ano, a proto jsme se rozhodli, že vám Ročník 2., vydání 2. Vánoční speciál prosinec 2010 Úvodník Čau lidi, těšíte se na Vánoce? My ano, a proto jsme se rozhodli, že vám zkrátíme čekání vánočním speciálem. Náš speciál je zdarma, protože vám

Více

Informace pro rodiče

Informace pro rodiče Informace pro rodiče časopis MŠ Brouček březen 2016 Eskymáci ve školce Vydává: Mateřská škola Brouček Prackovice nad Labem Tel: 416 539 112 http://www.msbroucek.eu e-mail: msbroucek@seznam.cz Platby v

Více

Autorky prezentace - milínské knihovnice: Dana Reiterová, Jitka Slancová, Klára Růžičková

Autorky prezentace - milínské knihovnice: Dana Reiterová, Jitka Slancová, Klára Růžičková Autorky prezentace - milínské knihovnice: Dana Reiterová, Jitka Slancová, Klára Růžičková HISTORIE KNIHOVNY 1882 založen Čtenářský spolek Bořický 1967 vznik profesionální knihovny (Milín čp. 1, u Čalounů)

Více

Mateřská škola Markova 1176 Frenštát pod Radhoštěm Výroční zpráva za školní rok 2012/2013

Mateřská škola Markova 1176 Frenštát pod Radhoštěm Výroční zpráva za školní rok 2012/2013 Mateřská škola Markova 1176 Frenštát pod Radhoštěm Výroční zpráva za školní rok 2012/2013 Příloha výroční zprávy školy 1 Charakteristika školy: Mateřská škola Frenštát p. R., Markova 1176 je součástí organizace

Více

VÝROČNÍ ZPRÁVA MŠ RYNHOLEC 2013/2014

VÝROČNÍ ZPRÁVA MŠ RYNHOLEC 2013/2014 VÝROČNÍ ZPRÁVA MŠ RYNHOLEC 2013/2014 Obor vzdělání: Rámcový vzdělávácí program předškolního vzdělávání. Pracovníci školy: ředitelka: Bc. Barbora Zímová, DiS od 18.10.2013 pověřena řízením Zdena Fenclová

Více

VÁNOČNÍ VÁNOČNÍ ZPĚVNÍČEK ZPĚVNÍČEK

VÁNOČNÍ VÁNOČNÍ ZPĚVNÍČEK ZPĚVNÍČEK VÁNOČNÍ ZPĚVNÍČEK VÁNOČNÍ ZPĚVNÍČEK Jak jsi krásné neviňátko Narodil se Kristus Pán Prosinec Půjdem spolu do Betléma D7 D7 1. Jak jsi krásné neviňátko vprostřed bídy nebožátko. D7 Před tebou padáme,dary

Více

Mateřská škola Noviny pod Ralskem 116, příspěvková organizace, okres Česká Lípa, ŠKOLNÍ ŘÁD

Mateřská škola Noviny pod Ralskem 116, příspěvková organizace, okres Česká Lípa, ŠKOLNÍ ŘÁD Mateřská škola Noviny pod Ralskem 116, příspěvková organizace, okres Česká Lípa, ŠKOLNÍ ŘÁD Č. J. 1 Ředitelka školy: Světlana Salačová Sídlo školy: 471 24, Noviny pod Ralskem 116 Zřizovatel: Obec Noviny

Více

Není Kozel jako kozel.

Není Kozel jako kozel. Není Kozel jako kozel. Když slyším slovo kozel, tak si představím televizní reklamu na pivo a nádherného kozla z říše zvířat. Ale ten náš, o kterém bude moje povídání není rohatý kozel, ale je to Zámek

Více

Akční skupina pro zdravé stravování

Akční skupina pro zdravé stravování Akční skupina pro zdravé stravování Instrukce Dotazník pro rodiče Návrh možných otázek pro zjištění stavu v oblasti školního stravování ve vaší škole. Použijte ty otázky, které jsou pro vaši situaci relevantní,

Více

Školní vzdělávací program pro ŠD a ŠK

Školní vzdělávací program pro ŠD a ŠK Školní vzdělávací program pro ŠD a ŠK Školní družina při ZŠ praktické, 1. máje 59, 411 45 Úštěk Název ŠVP: Klíč Školní vzdělávací program pro základní vzdělávání s úpravami pro žáky s lehkým mentálním

Více

Školní řád. Základní škola a mateřská škola Skalsko, okres Mladá Boleslav, Skalsko 23, 294 26 Skalsko ŠKOLNÍ ŘÁD MATEŘSKÉ ŠKOLY

Školní řád. Základní škola a mateřská škola Skalsko, okres Mladá Boleslav, Skalsko 23, 294 26 Skalsko ŠKOLNÍ ŘÁD MATEŘSKÉ ŠKOLY Školní řád Základní škola a mateřská škola Skalsko, okres Mladá Boleslav, Skalsko 23, 294 26 Skalsko ŠKOLNÍ ŘÁD MATEŘSKÉ ŠKOLY Č.j.: 66/2015 Vypracovala: Zachrdlová Hana Dis. Schválila: Mgr. Šárka Kamenská

Více

Recenze klientů Lůžkového oddělení následné péče

Recenze klientů Lůžkového oddělení následné péče Recenze klientů Lůžkového oddělení následné péče r. 2015 - Zdravotnický personál dělá vše pro to, aby pacient opět dostal chuť do života podle stávajících možností. - Dodržování doby návštěv. Ve 14 hod.

Více

Nehoří, ale za chvíli asi bude! Kde jsou děti? Chtěly se mnou jít do lesa a nikde nikdo! Maminka:

Nehoří, ale za chvíli asi bude! Kde jsou děti? Chtěly se mnou jít do lesa a nikde nikdo! Maminka: Pro děti, které se rády usmívají Jeníček a Mařenka Krátká jednoaktovka děti hrají dětem Jeníček Ježibaba a Maminka Tatínek 1. (Vyjde na scénu, sekera v ruce, chodí kolem, netrpělivý) Mordyjé, hromy a blesky,

Více

Školní řád Universitní mateřské školy Lvíčata

Školní řád Universitní mateřské školy Lvíčata Universitní mateřské školy Lvíčata je zpracován v souladu se zákonem č. 561/2004 Sb., školský zákon (dále jen školský zákon ), v souladu s vyhláškou MŠMT ČR č. 14/2005 Sb., (dále jen vyhláška ), o předškolním

Více

Copak je to vázaného?

Copak je to vázaného? Copak je to vázaného? Petr Motýl POHOUPEJ divoké husy led na jezerech sobi putující krajinou rozumu krvavé slunce zapadá za betonové vilky na konci vsi přelétavá křídla tmavá louka jabka malované talíře

Více

Z JEDNÁNÍ ZASTUPITELSTVA OBCE konaného dne 4. dubna 2013

Z JEDNÁNÍ ZASTUPITELSTVA OBCE konaného dne 4. dubna 2013 19. ročník duben 2013 Z JEDNÁNÍ ZASTUPITELSTVA OBCE konaného dne 4. dubna 2013 Usnesením č. 14/2013 zastupitelé schválili rozpočtové opatření č. 3/2013. Tímto rozpočtovým opatřením byl plánovaný rozpočet

Více

Je snazší v zimním období nepřibrat, než se na jaře zbytečných kil namáhavě zbavovat!

Je snazší v zimním období nepřibrat, než se na jaře zbytečných kil namáhavě zbavovat! FORMIA 4 ZIMNÍ PÉČE FORMIA 4 ZIMNÍ PÉČE kapsle Co jsou zimní kila? V zimním období vlivem chladu a nedostatku slunečních paprsků si naše tělo tvoří intenzivně vyšší tukové zásoby a vynucuje si vyšší konzumaci

Více