In memoriam. F. A. Nickerl & O. Nickerl. Jan Liška. Lesnický výzkumný ústav (VÚLHM, v.v.i.) Jíloviště-Strnady

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "In memoriam. F. A. Nickerl & O. Nickerl. Jan Liška. Lesnický výzkumný ústav (VÚLHM, v.v.i.) Jíloviště-Strnady"

Transkript

1 In memoriam F. A. Nickerl & O. Nickerl Jan Liška Lesnický výzkumný ústav (VÚLHM, v.v.i.) Jíloviště-Strnady

2 Význam entomologické rodiny Nickerlů Po tři generace (více než jedno století) působili v Praze otec, syn a vnuk Nickerlové (F.A. Nickerl, O. Nickerl sen., O. Nickerl jun.), původním vzděláním lékaři. F.A. Nickerla ( ) je možno považovat za jednoho ze skutečných zakladatelů lepidopterologické vědy v Čechách a prvního badatele, který se pokusil o zpracování komplexního přehledu do té doby z Čech známých druhů. Jeho syn O. Nickerl ( ) navázal /a lze říci že i dokončil/ faunistickou práci, kterou jeho otec započal. Kromě lepidopterologie se zabýval i dalšími řády hmyzu (zejména pak brouky) a pracoval i v jiných přírodovědných oborech (např. v botanice). Jeho syn O. Nickerl jun. ( ) se také zabýval entomologií (zejména hemipterním skupinami), zemřel však velmi mladý a nedokázal proto svůj nesporný talent náležitě rozvinout.

3 Rodinné pozadí Otec Franze Antona Nickerla se jmenoval Anton Josef Nickerl (zemř. 1828), pocházel ze západočeské Toužimi ( Theusing ), zabýval se obchodem a po přestěhování do Prahy posléze zakoupil pozemek v dolní části dnešního Václavského náměstí, kde nechal postavil malebný dvoupatrový dům (1825), který se stal sídlem rodiny po zbývající 2 generace. Syn F. A. Nickerl se narodil již v Praze v roce 1813 a zemřel tamtéž roku S manželkou Emilií vychoval jediného syna Ottokara, který se narodil v Praze roku 1838 a zemřel tamtéž v roce O. Nickerl měl 4 potomky, dvě dcery a dva syny. Obě dcery zemřely ve velmi útlém věku, oba synové rovněž otce nepřežili - Franz, narozený 1872, zemřel Ottokar. narozený 1873, zemřel 1904 (manželka Kristina pak zemřela 1911). Když tedy O. Nickerl v roce 1920 ve svých 82 letech umíral, byl posledním svého rodu.

4 Otec a syn Nickerlové F. A. Nickerl O. Nickerl

5 Lepidopterologický profil F.A. Nickerla Studiu motýlů se začal věnovat velmi záhy - již v roce 1837 (tedy ve svých 24 letech) vydal svou první obsáhlejší publikaci, přehled denních motýlů Čech ( Böhmens Tagfalter ), uvádějící z tohoto území 117 druhů ve 13 rodech (pro srovnání dnešní bilance je 144 druhů v 64 rodech) Poté v roce 1850 vydal první díl Přehledu fauny motýlů Čech ( Synopsis der Lepidopteren-Fauna Böhmens ), obsahující všechny skupiny Macroheterocera, s výjimkou čeledi Geometridae (přehled již uvádí 124 druhů denních motýlů, řazených do 23 rodů); jako další příklad je možno zmínit čeleď Noctuidae s.l., kde je uvedeno 281 druhů (pro srovnání, dnes je z Čech známo v této skupině 511 druhů). Přehled uvádí z Čech některé velmi zajímavé druhy, které pozdější autoři v průběhu 20. století již z různých důvodů neakceptují.

6 Lepidopterologický profil F.A. Nickerla Jako příklady v Přehledu jednoznačně uvedených a později neakceptovaných druhů je možno zmínit: Zerynthia polyxena D. et Sch. (Papilionidae) Limenitis reducta Stdgr. (Nymphalidae) Zygaena cynarae Esp. (Zygaenidae) Thaumetopoea processionea L. (Nothodontidae) Dryobotodes monochroma Esp. (Noctuidae) Lamprosticta culta D. et Sch. (Noctuidae)

7 Lepidopterologický profil F.A. Nickerla V Čechách sbíral především v okolí Prahy (jižní a severní části vltavského kaňonu, vápencová boční údolí), v blízkém Českém krasu a navazujícím Křivoklátsku (Nižborsko, Zbirožsko) a na mnoha dalších místech (Krkonoše, Polabí, jižní Čechy apod.). Jezdil také do ciziny, zejména pak do centrálních a východních Alp (tehdejších Korutan a Kraňska), odkud publikoval také několik faunistických prací. Později (dle slov jeho syna od roku 1857) F.A. Nickerl svou pozornost zaměřil výhradně na studium skupiny čeledí Microlepidoptera, jimž se intenzivně věnoval až do své předčasné smrti v roce 1871 (způsobené plicní chorobou).

8 Lepidopterologický profil F.A. Nickerla Z taxonomického hlediska je potřebné především zmínit jeho přínos na poli objevů pro vědu nových druhů. Celkem popsal či pojmenoval 12 taxonů (1 rod a 11 druhů), z nichž 9 taxonů druhové úrovně je v současnosti stále platných. Jde o následující druhy motýlů: Callisto insperatella (Nickerl, 1864) (Gracillariidae) Fabiola pokornyi (Nickerl, 1864) (Oecophoridae) Agonopterix hippomarathri (Nickerl, 1864) (Elachistidae) Agonopterix senecionis (Nickerl, 1864) (Elachistidae) Depressaria artemisiae (Nickerl, 1864) (Elachistidae) Isidiella nickerlii (Nickerl, 1864) (Cosmopterigidae) Pyncostola bohemiella (Nickerl, 1864) (Gelechiidae) Melitaea aurelia (Nickerl, 1850) (Nymphalidae) Hypermnestra helios (Nickerl, 1846) (Papilionidae)

9 Lepidopterologický profil F.A. Nickerla Pyncostola bohemiella Fabiola pokornyi

10 Lepidopterologický profil F.A. Nickerla Blíže je potřebné zmínit případ hnědáska Melitaea aurelia, u něhož se často traduje omyl, že jde o druh popsaný z našeho území ve skutečnosti jde o taxon, původně nesoucí jméno M. parthenie Borkh. a popsaný Borkhausenem z okolí Norimberka v Bavorsku ( Erlangen).

11 Lepidopterologický profil F.A. Nickerla F.A. Nickerl v roce 1846 popsal nový rod a nový druh z čeledi Papilioniodae (Parnassiinae), který nazval Ismene helios (druh je rozšířen v eremiální oblasti Přední Asie, hl. v Iránu). Rod Ismene však již existoval (Ismene Savigny, 1816), rodové jméno proto spadá do kategorie mladšího homonyma a jako platné je používáno jméno Hypermnestra Ménétriés, 1848). H. helios Nick.

12 Lepidopterologický profil F.A. Nickerla Jako další zajímavost je možno uvést causu objevení známé pražské můry Luperina nickerlii (Freyer, 1845). Tento druh poprvé nalezl F.A. Nickerl na společné entomologické exkurzi s E. Lokayem v pražské Stromovce v roce 1838, a to prostřednictvím exempláře sedícího na kmeni stromu (!). Motýla neznal, proto jej zaslal jinému entomologovi (Freyerovi do Německa), který jej posléze platně popsal a pojmenoval po svém nálezci. Později (během první světové války) se dokonce v pražských lepidopterologických kruzích rozhořela debata, rozvířená známým lepidopterologem N.M. Kheilem, kdo vlastně tehdy ve Stromovce druh nalezl, zda to byl Nickerl či Lokay.

13 Lepidopterologický profil F.A. Nickerla

14 Lepidopterologický profil F.A. Nickerla

15 Lepidopterologický profil F.A. Nickerla

16 Lepidopterologický profil O. Nickerla Motýly začal tento všestranný entomolog sbírat také poměrně záhy (první práci o nich publikoval v roce 1872), většinu času však na počátku své sběratelské a vědecké činnosti věnoval broukům. V průběhu 80. letech se postupně rozhodl, že dokončí práci na faunistice motýlů Čech, kterou započal jeho otec. Po důkladné přípravě publikoval v letech 1894 a 1897 v ediční řadě Catalogus insectorum faunae bohemicae dvoudílný seznam motýlů Čech (1894-Microlepidoptera, 1897-Macrolepidoptera). V obou pracích je uvedeno Miker a 944 Maker, celkem tedy druhů motýlů (pro srovnání, dnes je z Čech známo kolem druhů).

17 Lepidopterologický profil O. Nickerla V prvním desetiletí 20. století poté vydal pět dílčích publikací, jimiž fakticky dokončil otcův první díl Přehledu motýlů Čech. Jednalo se o tyto práce (vyšlé v ediční řadě Beiträge zur Insekten-Fauna Böhmens ): Nejprve z pozůstalosti otce doplnil a vydal zavíječovité a obalečovité ( Die Zünsler Böhmens, Die Wicklers Böhmens - obojí v roce 1906). Poté zpracoval a vydal píďalkovité ( Die Spanner des Königreiches Böhmen v roce 1907). V závěru následovalo zpracování zbývajících skupin miker - v roce 1908 skupiny čeledí tzv. molů ( Die Motten Böhmens ) a v roce 1910 pak pernatuškovitých a pernatěnkovitých ( Die Federmotten Böhmens ).

18 Lepidopterologický profil O. Nickerla V následujícím roce 1911 zemřela jeho milovaná žena Kristina, která mu byla velkou oporou a sama se rovněž věnovala sbírání přírodnin (hlavně rostlin a hub). O. Nickerl po její smrti upadl do tragického hlubokého smutku (je nutno připomenout, že všechny jeho čtyři děti již v té době také nežili - poslední syn, nadějný entomolog O. Nickerl jun., zemřel v roce 1904). V posledním desetiletí svého života již proto nepublikoval, žil v ústraní a staral se o své ohromné sbírky, které ve své závěti z roku 1919 odkázal pražskému zemskému muzeu (pozdějšímu Národnímu muzeu). Není známo, kolik z údajných cca 0,5 mil exemplářů hmyzu Nickerlovské sbírky bylo motýlů, můžeme však předpokládat, že se jistě jednalo o nejméně 100 tis. kusů.

19 Lepidopterologický profil O. Nickerla Poznámka: Seznamy hmyzu Čech, které vydávala Společnost pro fysiokracii v Čechách ( Gesellchaft für Physiokratie in Böhmen ), vycházely v obou tehdejších zemských jazycích - tedy vždy stejný svazek vyšel dvakrát, česky a německy.

20 Lepidopterologický profil O. Nickerla

21 Lepidopterologický profil O. Nickerla

22 Lepidopterologický profil O. Nickerla Kessleria alpicella Druh na stejné lokalitě znovunalezen J. Vávrou, po 130 letech!!

23 Pyrausta castalis Tr. druh objevený v Čechách O. Nickerlem a J. Müllerem

24 Lepidopterologický profil O. Nickerla

25 Lepidopterologický profil O. Nickerla

26 Památka F.A. & O. Nickerla

27 Památka F.A. & O. Nickerla Busta F.A. Nickerla na chodbě zámečku v Kunraticích, kde jsou uloženy entomologické sbírky Národního muzea.

28 Památka F.A. & O. Nickerla

29 Památka F.A. & O. Nickerla

30 Památka F.A. & O. Nickerla

31 Památka F.A. & O. Nickerla

32 Památka F.A. & O. Nickerla

33 Památka F.A. & O. Nickerla

34 Památka F.A. & O. Nickerla

35 Památka F.A. & O. Nickerla

36 Památka F.A. & O. Nickerla

37 Literatura Moucha J., Poláček V.B. (1971): Zum Gedenken an Prof. Dr. Ottokar Nickerl ( ). Acta Entomol. Bohemoslov., 68(1): (v této práci je uveden přehled bibliografie obou Nickerlů a přehled biografických prací o nich o jejich životě a díle) Koleška Z. (1988): Seznam biografií čs. entomologů, 10. díl. Zprávy Čs. Spol. Entomol. při ČSAV, 24(4): Tichota J. (2001): In memoriam F.A. Nickerli, aneb zamotaná historie. Živa, 87(3): xxxv-xxxvi (příloha).

38 Faunistická bilance 20. století Počet známých druhů motýlů fauny Čech: Ma Mi Sa 1894/ /

39 Děkuji za pozornost!

Jaroslav Pošvář (1900 1984)

Jaroslav Pošvář (1900 1984) Jaroslav Pošvář (1900 1984) Jaroslav Pošvář, další z právních historiků z vůle osudu, patřil spolu s Jiřím Cvetlerem a Hynkem Bulínem k těm málo profesorům brněnské právnické fakulty, kteří na ní působili

Více

PLUTONIOVÁ DÁMA PLUTONIOVÁ DÁMA. narozena v Ústí nad Labem, zemřela v Providence

PLUTONIOVÁ DÁMA PLUTONIOVÁ DÁMA. narozena v Ústí nad Labem, zemřela v Providence PLUTONIOVÁ DÁMA PLUTONIOVÁ DÁMA LILLI HORNIG, narozena 22. 3. 1921 v Ústí nad Labem, zemřela 17. 11. 2017 v Providence (USA, Rhode Island) 56 Neznámí hrdinové 5 sazba.indd 56 06.02.18 16:21 Lilli Hornig

Více

SPOLEČNOST PRO OCHRANU MOTÝLŮ

SPOLEČNOST PRO OCHRANU MOTÝLŮ SPOLEČNOST PRO OCHRANU MOTÝLŮ Aktuality 2011 Vážení přátelé motýlů a přírody, dovolte nám při této příležitosti stručně představit Společnost pro ochranu motýlů České republiky (SOM). Tato organizace je

Více

S T Á T N Í O K R E S N Í A R C H I V V C H E B U

S T Á T N Í O K R E S N Í A R C H I V V C H E B U S T Á T N Í O K R E S N Í A R C H I V V C H E B U Název archivní pomůcky: Rodinný archiv Swetliků, Cheb Časové rozmezí: 1941-1945 Druh archivní pomůcky: inventář Číslo listu JAF: 549 Evidenční číslo pomůcky:

Více

Rakousko-Uhersko znak, vlajka

Rakousko-Uhersko znak, vlajka Rakousko-Uhersko znak, vlajka Erb Habsburků, vlajka Vlajka Habsburská monarchie a Rakouské císařství Vlajka rakousko-uherské Čechy 2. Bukovina 3. Korutany 4. Kraňsko 5. Dalmácie 6. Halič 7. Rakouské přímoří

Více

Euchalcia consona Fabricius 1787

Euchalcia consona Fabricius 1787 Euchalcia consona Fabricius 1787 Euchalcia consona je podle mne jedním z nejkrásnějších kovoleskleců s nimiž je možné se setkávat od jara do konce léta. Tento motýl mne svým způsobem očaroval a tak jsem

Více

Scénář k rozhlasové reportáži

Scénář k rozhlasové reportáži Scénář k rozhlasové reportáži Zpracovali: žáci třídy 9.A+B Rozálie Augustinová, Karel Finkous, Riana Řepová a Jan Motyčka pod pedagogickým vedením Mgr. Terezy Benešové Základní škola, Mladá Boleslav, Komenského

Více

ZŠ Vyškov, Na Vyhlídce 12, příspěvková organizace

ZŠ Vyškov, Na Vyhlídce 12, příspěvková organizace Název školy: Číslo projektu: ZŠ Vyškov, Na Vyhlídce 12, příspěvková organizace CZ.1.07/1.4.00/21.3425 Název materiálu: VY_12_INOVACE_02_Vl_29_Alois Jirásek Tematický okruh: I/2 Čtenářská a informační gramotnost

Více

Krátký jest blábol, dlouhý jest žal, dříve rozumně zápol a nerozum z beder svých sval. Sval blábol a nerozum s rozumem svým se dorozum.

Krátký jest blábol, dlouhý jest žal, dříve rozumně zápol a nerozum z beder svých sval. Sval blábol a nerozum s rozumem svým se dorozum. Jakub Hron Naše vlast měla i má mnoho vynálezců, objevitelů a zlepšovatelů. Někteří jsou téměř zapomenuti, jiné zná celý národ. K těm prvním můžeme zařadit jihočeského rodáka, profesora, vynálezce a libomudruna

Více

Tygři jsou obligátní masožravci. Dávají přednost lovu velkých kopytníků, často zabíjejí divoká prasata, a občas jelena.

Tygři jsou obligátní masožravci. Dávají přednost lovu velkých kopytníků, často zabíjejí divoká prasata, a občas jelena. Dominik Dufek Třída: 7.C Datum: 7.3 2013 Zeměpisné rozšíření: Čína Zajímavosti: poslední volně žijící jedinec tohoto poddruhu byl spatřen v roce 1994 a proto se má za to, že tygr jihočínský ve volné přírodě

Více

Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3075

Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3075 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3075 Šablona: III/2 Sada: VY_32_INOVACE_4IS Ověření ve výuce Třída 8. A Datum: 12. 6. 2013 Pořadové číslo 20 1 Vědci Předmět: Ročník: Jméno autora: Fyzika

Více

Jubilejní almanach Jednoty čs. matematiků a fyziků 1862 1987

Jubilejní almanach Jednoty čs. matematiků a fyziků 1862 1987 Jubilejní almanach Jednoty čs. matematiků a fyziků 1862 1987 Zdeněk Horský Písemnosti z pozůstalosti prof. dr. A. Seydlera In: Libor Pátý (editor): Jubilejní almanach Jednoty čs. matematiků a fyziků 1862

Více

Mikoláš Aleš Mikoláš Aleš

Mikoláš Aleš Mikoláš Aleš Mikoláš Aleš Mikoláš Aleš je jednou z nejvýznamnějších osobností generace Národního divadla. Byl předním malířem českých dějin a bezpochyby se podílel na utváření českého umění. Jeho tvorba byla ovlivněna,zvláště

Více

č.p U zlatého lva V tomto renesančním domě ze 16. století býval nejstarší známý brodský hostinec, ve kterém nalévali návštěvníkům dobré nápoje

č.p U zlatého lva V tomto renesančním domě ze 16. století býval nejstarší známý brodský hostinec, ve kterém nalévali návštěvníkům dobré nápoje Památné domy na náměstíhavlíčkova Brodu U zlatého lva č.p. 176 - U zlatého lva V tomto renesančním domě ze 16. století býval nejstarší známý brodský hostinec, ve kterém nalévali návštěvníkům dobré nápoje

Více

Alfred NOBEL. Základní škola a Mateřská škola Nikolčice, příspěvková organizace

Alfred NOBEL. Základní škola a Mateřská škola Nikolčice, příspěvková organizace CZ.1.07/1.4.00/21.2490 VY_32_INOVACE_13_F8 Alfred NOBEL Základní škola a Mateřská škola Nikolčice, příspěvková organizace Mgr. Jiří Slavík Alfred Nobel Narozen - 21. října 1833, Stockholm Zemřel - 10.

Více

Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz

Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz U k á z k a k n i h y z i n t e r n e t o v é h o k n i h k u p e c t v í w w w. k o s m a s. c z, U I D : K O S 1 8 1 1 9 8 Marek Svítek Pěstujeme

Více

Pracovní list k projektovému dni PD 04/01. Hrdličkovo muzeum

Pracovní list k projektovému dni PD 04/01. Hrdličkovo muzeum Pracovní list k projektovému dni PD 04/01 Hrdličkovo muzeum Vzdělávací oblast: Vzdělávací obor: Tematický okruh: Cílová skupina: Klíčová slova: Očekávaný výstup: Člověk a příroda, Člověk a svět práce Přírodopis,

Více

VY_12_INOVACE_číslo přílohy 1_ČJ_5B_31. Úvodní část seznámení s cílem hodiny - B. Němcová - životopis

VY_12_INOVACE_číslo přílohy 1_ČJ_5B_31. Úvodní část seznámení s cílem hodiny - B. Němcová - životopis VY_12_INOVACE_číslo přílohy 1_ČJ_5B_31 Úvodní část seznámení s cílem hodiny - B. Němcová - životopis Hlavní část čtení textu s porozuměním, seznámení se s tématem životopis Boženy Němcové Závěrečná část

Více

DATABÁZE AUTORŮ DIGITALIZOVANÉHO KNIHOPISU

DATABÁZE AUTORŮ DIGITALIZOVANÉHO KNIHOPISU DATABÁZE AUTORŮ DIGITALIZOVANÉHO KNIHOPISU Václav Pumprla Úvod Oblastí výzkumu mého zájmu je česky a slovensky psaná literatura raného novověku, konkrétněji literární produkce obsažená v Knihopisu českých

Více

Vytvořit tvář člověka je pro antropologa pořád velké dobrodružství

Vytvořit tvář člověka je pro antropologa pořád velké dobrodružství Vytvořit tvář člověka je pro antropologa pořád velké dobrodružství Vytvořit tvář člověka je pro antropologa pořád velké dobrodružství 9. 8. 2011; autor: Marie Kohoutová; rubrika: Rozhovory & portréty Několik

Více

DOMINO PŘEMYSLOVCI SV. LUDMILA

DOMINO PŘEMYSLOVCI SV. LUDMILA DOMINO PŘEMYSLOVCI K textu najděte správný obrázek. Na dolní straně obrázku je jméno další osobnosti, k ní najděte popisku a potom obrázek. Na dolní straně bude jméno další osobnosti dějin. Tak pokračujte

Více

Bouček, Jaroslav, 1952- ČČHiždiáda Jana Slavíka /Jaroslav Bouček. Zpravodaj Historického klubu 14, č. 1 2003, s. 62-65

Bouček, Jaroslav, 1952- ČČHiždiáda Jana Slavíka /Jaroslav Bouček. Zpravodaj Historického klubu 14, č. 1 2003, s. 62-65 Český (Čekoslovenský) časopis historický - dějiny Bouček, Jaroslav, 1952- ČČHiždiáda Jana Slavíka /Jaroslav Bouček. Zpravodaj Historického klubu 14, č. 1 2003, s. 62-65 Bouček, Jaroslav, 1952- Jan Slavík

Více

VY_32_INOVACE_10_ TOMÁŠ BAŤA Autor: Mgr. Světlana Dlabajová Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Název projektu:

VY_32_INOVACE_10_ TOMÁŠ BAŤA Autor: Mgr. Světlana Dlabajová Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Název projektu: VY_32_INOVACE_10_ TOMÁŠ BAŤA Autor: Mgr. Světlana Dlabajová Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Název projektu: Zkvalitnění ICT ve slušovské škole Číslo projektu:cz.1.07/1.4.00/21.2400

Více

Několik konkrétních osudů

Několik konkrétních osudů Robert Hemmrich (architekt) Narozen 1. 5. 1871, Jablonec nad Nisou Zemřel 15. 4. 1946, Jablonec nad Nisou Robert Hemmrich se narodil jako nejstarší syn zámečníka Franze Hemmricha. Studoval Státní průmyslovou

Více

III. Toulky přepyšskou minulostí. Rodokmeny

III. Toulky přepyšskou minulostí. Rodokmeny Toulky přepyšskou minulostí III. Rodokmeny Rodokmen, genealogie, strom, strom života. To jsou slova, která slyšíme stále častěji. Stále větší oblibou mezi lidmi se stává sestavování rodokmenů. Lidé mají

Více

In memoriam F. A. Nickerl a O. Nickerl. Pohled do historie poznávání motýlů v Čechách

In memoriam F. A. Nickerl a O. Nickerl. Pohled do historie poznávání motýlů v Čechách Jan Liška In memoriam F. A. Nickerl a O. Nickerl. Pohled do historie poznávání motýlů v Čechách V závěru r. 2013 uplynulo 200 let od narození jednoho ze zakladatelů lepidopte - rologie v Čechách, prof.

Více

Psací potřeby, pracovní list, text (lze promítnout prostřednictvím interaktivní tabule nebo nakopírovat žákům).

Psací potřeby, pracovní list, text (lze promítnout prostřednictvím interaktivní tabule nebo nakopírovat žákům). Název školy: ZŠ Vyškov, Na Vyhlídce 12, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3425 Název materiálu: VY_12_INOVACE_02_Vl_04_Marie Terezie Tematický okruh: I/2 Čtenářská a informační gramotnost

Více

ISAAC NEWTON J A K H O N E Z N Á M E (1643-1727)

ISAAC NEWTON J A K H O N E Z N Á M E (1643-1727) ISAAC NEWTON J A K H O N E Z N Á M E (1643-1727) To, že Newton považoval studium Bible, a zvlášť proroků, za důležitější než studium matematiky, fyziky nebo zákonů světla, se svět dozvěděl ze soukromých

Více

Psací potřeby, pracovní list, text (lze promítnout prostřednictvím interaktivní tabule nebo nakopírovat žákům).

Psací potřeby, pracovní list, text (lze promítnout prostřednictvím interaktivní tabule nebo nakopírovat žákům). Název školy: ZŠ Vyškov, Na Vyhlídce 12, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3425 Název materiálu: VY_12_INOVACE_02_Vl_06_Kosmas Tematický okruh: I/2 Čtenářská a informační gramotnost

Více

Miroslava Baštánová. Vzpomínka na. Josefa Kramoliše. pøedsedu Valašského muzejního spolku v letech 1926-1945

Miroslava Baštánová. Vzpomínka na. Josefa Kramoliše. pøedsedu Valašského muzejního spolku v letech 1926-1945 Miroslava Baštánová Vzpomínka na Josefa Kramoliše pøedsedu Valašského muzejního spolku v letech 1926-1945 2012 Miroslava Baštánová Vzpomínka na Josefa Kramoliše pøedsedu Valašského muzejního spolku v letech

Více

ŠTĚPÁNEK VÁCLAV 1897-1953. Inventář. (NAD č.: 1747) (Č. pomůcky: 566)

ŠTĚPÁNEK VÁCLAV 1897-1953. Inventář. (NAD č.: 1747) (Č. pomůcky: 566) Archivní pomůcky Archivu hlavního města Prahy 110200/22 ŠTĚPÁNEK VÁCLAV 1897-1953 Inventář (NAD č.: 1747) (Č. pomůcky: 566) Zora Damová Praha 2015 I. Vývoj původce fondu Václav Štěpánek byl pražský mlynář,

Více

Výukový materiál. Šablona: III/2 Materiál: VY_32_INOVACE_05_Vl11 Vytvořeno: červenec 2012. Ověřeno ve výuce Datum: 13. 11. 2012 Třída: 4.- 5.

Výukový materiál. Šablona: III/2 Materiál: VY_32_INOVACE_05_Vl11 Vytvořeno: červenec 2012. Ověřeno ve výuce Datum: 13. 11. 2012 Třída: 4.- 5. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3052 Škola: Základní škola a Mateřská škola Bílý Kostel nad Nisou, příspěvková organizace, 463 31 Chrastava Šablona: III/2 Materiál: VY_32_INOVACE_05_Vl11

Více

O knize. MIROSLAV HOLUB (13. září 1923, Plzeň 14. července 1998, Praha) Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz

O knize. MIROSLAV HOLUB (13. září 1923, Plzeň 14. července 1998, Praha) Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz O knize Kam teče krev (1963), pátá básnická sbírka Miroslava Holuba je ze stejného rodu jako sbírky předchozí: Denní služba (1958), Achilles a želva (1960), Slabikář (1961), Jdi a otevří dveře (1961).

Více

Bekyně mniška (Lymantria monacha)

Bekyně mniška (Lymantria monacha) Bekyně mniška (Lymantria monacha) Hrozí v Česku nové přemnožení? Jan Liška, Milan Švestka Lesní ochranná služba VÚLHM, v.v.i. tel: 257 892 222 los@vulhm.cz Foliofágní hmyz v lesních porostech Skupina listožravého

Více

Psací potřeby, pracovní list, text (lze promítnout prostřednictvím interaktivní tabule nebo nakopírovat žákům).

Psací potřeby, pracovní list, text (lze promítnout prostřednictvím interaktivní tabule nebo nakopírovat žákům). Název školy: ZŠ Vyškov, Na Vyhlídce 12, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3425 Název materiálu: VY_12_INOVACE_02_Vl_22_Svatá Anežka Česká Tematický okruh: I/2 Čtenářská a informační

Více

HOSTIVICKÝ HISTORICKÝ KALENDÁŘ 2011

HOSTIVICKÝ HISTORICKÝ KALENDÁŘ 2011 HOSTIVICKÝ HISTORICKÝ KALENDÁŘ 2011 HOSTIVICE OBJEKTIVEM MILOŠE ŠRÁMKA Připravil Jiří Kučera HOSTIVICE OBJEKTIVEM MILOŠE ŠRÁMKA Miloš Šrámek patří k nejvýznamnějším hostivickým osobnostem. Narodil se 6.

Více

Druhá třída ČAVU se v roce 1928 rozdělila na

Druhá třída ČAVU se v roce 1928 rozdělila na Úspěchy přírodních a technických věd v období 1918 1938 Druhá třída ČAVU se v roce 1928 rozdělila na pět sekcí: matematicko-fyzikální, chemicko-mineralogicko-geologickou, biologickou, lékařskou a technickou.

Více

GENEALOGIE v praxi. 3. přednáška Badatelské postupy, archívy, matriky a jejich zpracování

GENEALOGIE v praxi. 3. přednáška Badatelské postupy, archívy, matriky a jejich zpracování GENEALOGIE v praxi 3. přednáška Badatelské postupy, archívy, matriky a jejich zpracování Zpracoval: doc. Ing. František Borůvka, CSc. Garant: doc. PhDr. Jaroslav Pažout, Ph.D. U3V 1/26 Cíl přednášky Opakování

Více

http://www.youtube.com/watch?v=skq5pkfw7t4

http://www.youtube.com/watch?v=skq5pkfw7t4 http://www.youtube.com/watch?v=skq5pkfw7t4 Vyšehradský hřbitov je jednou z dominantních součástí Národní kulturní památky Vyšehrad. Je zde mimořádné soustředění hrobů význačných osobností, jež se ve své

Více

Národní technické muzeum Archiv Národního technického muzea

Národní technické muzeum Archiv Národního technického muzea Národní technické muzeum Archiv Národního technického muzea Petřík Josef, prof. Ing. Dr. (1890-1944) Prozatímní inventární seznam NAD č. 630 evidenční pomůcka č. 202 Honzáková Valerie Praha 1971 Prof.

Více

Národní technické muzeum Archiv Národního technického muzea. Ing. dr. Rudolf Kopecký

Národní technické muzeum Archiv Národního technického muzea. Ing. dr. Rudolf Kopecký Národní technické muzeum Archiv Národního technického muzea Ing. dr. Rudolf Kopecký (1869-1984) Prozatímní inventární soupis NAD č. 668 evidenční pomůcka č. 258 Miroslav Balcar Praha 2004 Ing. dr. Rudolf

Více

Antonín Dvořák 1841-1904. světoznámý hudební skladatel

Antonín Dvořák 1841-1904. světoznámý hudební skladatel Antonín Dvořák 1841-1904 světoznámý hudební skladatel Kořeny slavného hudebníka Dvořákova rodina žila od roku 1818 v Nelahozevsi (střední Čechy). Všichni Antonínovi předci z otcovy strany byly řezníci

Více

RNDr. Jan ČERNÝ ( )

RNDr. Jan ČERNÝ ( ) RNDr. Jan ČERNÝ (1957-2016) Nekrolog - Za zesnulým šlechtitelem květin RNDr. Janem Černým (1957 2016) v Jaroměři Úspěšný pokračovatel v tradici šlechtitelů květin, zahradnické dynastie Černých v Jaroměři,

Více

Rozvoj vzdělávání ţáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/

Rozvoj vzdělávání ţáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/ ZŠ Určeno pro Sekce Předmět Rozvoj vzdělávání ţáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 Téma / kapitola Zpracoval (tým 4) U Lesa, Karviná

Více

Knihovny typy a počty. Paměťové instituce 2. Muzejní knihovny. Galerijní knihovny

Knihovny typy a počty. Paměťové instituce 2. Muzejní knihovny. Galerijní knihovny Knihovny typy a počty Paměťové instituce 2 (knihovny muzeí, galerií a archivů, knihovny ve zdravotnictví, knihovny Akademie věd ČR) 1 Veřejné 5415 Školní 3896 Muzeí a galerií - 236 Zdravotnické 109 Vysokoškolské

Více

Národní technické muzeum Archiv Národního technického muzea. Ing. dr. Josef Rybák

Národní technické muzeum Archiv Národního technického muzea. Ing. dr. Josef Rybák Národní technické muzeum Archiv Národního technického muzea Ing. dr. Josef Rybák (1885-1938) INVENTÁŘ NAD č. 700 evidenční pomůcka č. 257 Miroslav Balcar Praha 2004 Ing. dr. Josef Rybák Od roku 1904 vrchní

Více

JAN RYCHLÍK, HISTORIK ČESKO-SLOVENSKÉHO STÝKÁNÍ A POTÝKÁNÍ PERSONÁLNÍ BIBLIOGRAFIE JAKO KRONIKA ŽIVOTA A DÍLA

JAN RYCHLÍK, HISTORIK ČESKO-SLOVENSKÉHO STÝKÁNÍ A POTÝKÁNÍ PERSONÁLNÍ BIBLIOGRAFIE JAKO KRONIKA ŽIVOTA A DÍLA JAN RYCHLÍK, HISTORIK ČESKO-SLOVENSKÉHO STÝKÁNÍ A POTÝKÁNÍ PERSONÁLNÍ BIBLIOGRAFIE JAKO KRONIKA ŽIVOTA A DÍLA Václava Horčáková Kolokvium slovenských, moravských a českých bibliografov Pezinok 5. - 7.

Více

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9. Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9. Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9 Projekt MŠMT ČR: EU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0536 Název projektu školy: Výuka s ICT na SŠ obchodní České Budějovice Šablona

Více

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Pořadové číslo DUM 34 Jméno autora Mgr. Jana Levíčková Datum, ve kterém byl DUM vytvořen 11.6. 2012 Ročník, pro který je DUM určen 6. Vzdělávací oblast (klíčová slova) Jazyk a

Více

Leopold I.Berchtold. MUDr. Olga Gimunová, Ph.D

Leopold I.Berchtold. MUDr. Olga Gimunová, Ph.D Leopold I.Berchtold MUDr. Olga Gimunová, Ph.D Rod hrabat Berchtoldů Berchtoldové přišli do našich zemí z Tyrolska. Šlechtický rod věrný Habsburkům. Prapředek Berchtoldů měl zasadit první smrtelnou ránu

Více

Psací potřeby, pracovní list, text (lze promítnout prostřednictvím interaktivní tabule nebo nakopírovat žákům).

Psací potřeby, pracovní list, text (lze promítnout prostřednictvím interaktivní tabule nebo nakopírovat žákům). Název školy: ZŠ Vyškov, Na Vyhlídce 12, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3425 Název materiálu: VY_12_INOVACE_02_Vl_31_Karel Hynek Mácha Tematický okruh: I/2 Čtenářská a informační

Více

CHITIN A ČAS: POZNÁMKY K DĚJINÁM OBORU ENTOMOLOGIE V ČESKÝCH ZEMÍCH ( )

CHITIN A ČAS: POZNÁMKY K DĚJINÁM OBORU ENTOMOLOGIE V ČESKÝCH ZEMÍCH ( ) PRÁCE Z DĚJIN VĚDY, SVAZEK 21, PRAHA 2004 CHITIN A ČAS: POZNÁMKY K DĚJINÁM OBORU ENTOMOLOGIE V ČESKÝCH ZEMÍCH (1900-1950) Karel Kleisner Byl tak dojat, že dlouho nemohl ze sebe vypraviti slova, pouze dvě

Více

EXPEDIČNÍ DENÍK: expedice LACERTA 2, ŘECKO 2005 5. Díl

EXPEDIČNÍ DENÍK: expedice LACERTA 2, ŘECKO 2005 5. Díl EXPEDIČNÍ DENÍK: expedice LACERTA 2, ŘECKO 2005 5. Díl 5. 5. ČTVRTEK Dnešní den trávíme v táboře, v muzeu a na loukách plných rozkvetlých orchidejí. I přesto, že dnešní den přinesl spoustu zajímavého,

Více

JOSEF SUK. Autor: Mgr. Zuzana Zifčáková. Datum (období) tvorby: březen 2013. Ročník: osmý. Vzdělávací oblast: Hudební výchova na 2.

JOSEF SUK. Autor: Mgr. Zuzana Zifčáková. Datum (období) tvorby: březen 2013. Ročník: osmý. Vzdělávací oblast: Hudební výchova na 2. Autor: Mgr. Zuzana Zifčáková Datum (období) tvorby: březen 2013 Ročník: osmý Vzdělávací oblast: Hudební výchova na 2.stupni ZŠ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem

Více

Gelechiidae. Geometridae JAN ŠUMPICH, IVO DVOŘÁK, MAREK DVOŘÁK. Některé z~ímavé nálezy motýlů (Lepidoptera) na Ceskomoravské vrchovině III

Gelechiidae. Geometridae JAN ŠUMPICH, IVO DVOŘÁK, MAREK DVOŘÁK. Některé z~ímavé nálezy motýlů (Lepidoptera) na Ceskomoravské vrchovině III VLASTIVĚDNÝ SBORNÍK VYSOČ!NY Oddíl věd přírodních, XIV Muzeum Vysočiny, Jihlava, 14 : 177-181, 1999 Některé z~ímavé nálezy motýlů (Lepidoptera) na Ceskomoravské vrchovině III Some interesting records of

Více

Název projektu: Multimédia na Ukrajinské

Název projektu: Multimédia na Ukrajinské Základní škola, Ostrava Poruba, Ukrajinská 1533, příspěvková organizace Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Multimédia na Ukrajinské číslo projektu: CZ1.07/1.4.00/21.3759

Více

Národní technické muzeum Archiv Národního technického muzea. Kordovský Adolf

Národní technické muzeum Archiv Národního technického muzea. Kordovský Adolf Národní technické muzeum Archiv Národního technického muzea Kordovský Adolf (1926-1958) Prozatímní inventární seznam NAD č. 709 evidenční pomůcka č. 181 Šťovíček Jan Praha 1997 Ing. Adolf Kordovský (1886-1986)

Více

ročník 7. č. 12 název

ročník 7. č. 12 název č. 12 název Václav IV. anotace Pracovní list je zaměřen na seznámení s významnou osobností rozmachu českého státu, s Václavem IV. Testovou i zábavnou formou si ţáci procvičují, opakují a prohlubují znalosti

Více

Národní technické muzeum Archiv Národního technického muzea. ing. Schnirchové

Národní technické muzeum Archiv Národního technického muzea. ing. Schnirchové Národní technické muzeum Archiv Národního technického muzea ing. Schnirchové ((1791) 1811 1896 (1947)) PROZATÍMNÍ INVENTÁRNÍ SOUPIS NAD č. 233 evidenční pomůcka č. 88 E. Čakrtová Praha 1951 inv. č. sign.

Více

MUDr. Mauric Remeš olomoucký historik medicíny

MUDr. Mauric Remeš olomoucký historik medicíny MUDr. Mauric Remeš olomoucký historik medicíny MUDr. Jakub Vetešník ZZS Olomouc Komise pro historii oboru ČSARIM MMXIV Mauric Remeš v době vídeňských studií medicíny, asi 1890 Vědecká knihovna v Olomouci,

Více

CZ.1.07/1.5.00/34.0378 Zefektivnění výuky prostřednictvím ICT technologií III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

CZ.1.07/1.5.00/34.0378 Zefektivnění výuky prostřednictvím ICT technologií III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Autor: Mgr. Alena Hynčicová Tematický celek: Středověk Cílová skupina: první ročník studijních oborů SŠ Anotace: Materiál má podobu pracovního listu s úlohami, pomocí nichž se žáci seznámí s osobností

Více

Rodinný archiv Valentů Inventář

Rodinný archiv Valentů Inventář Státní oblastní archiv v Plzni 5.oddělení Rodinný archiv Valentů 1850 1943 Inventář č. EL NAD: 20254 Číslo AP: 599 Ladislava Váňová Klatovy 2006 2 OBSAH Str. Úvod I. Vývoj původce archivního souboru...

Více

CHOROBY DŘEVIN A ROSTLINOLÉKAŘSTVÍ

CHOROBY DŘEVIN A ROSTLINOLÉKAŘSTVÍ POZVÁNKA CHOROBY DŘEVIN A ROSTLINOLÉKAŘSTVÍ 17. 18. 10. 2012 odjezdy v 8 hod od budovy LDF návrat cca v 18 hod tamtéž Trasa 1. den Brno, Svinošice, Olomučany, Křtiny, Babice n. Svit., Brno Trasa 2. den

Více

César farao Herodes Jakub

César farao Herodes Jakub Vyplň následující údaje: Věk: Datum narození: Jméno: Adresa: Vedoucí skupiny: biblické příběhy pro starší žáky PoznejBibli 1. LEKCE: První Vánoce - To není možné! Jaký nejlepší dárek jsi kdy k Vánocům

Více

Č. Příjmení a jméno:. Adresa školy:... Adresa bydliště:...

Č. Příjmení a jméno:. Adresa školy:... Adresa bydliště:... Č. Příjmení a jméno:. Adresa školy:.... Adresa bydliště:..... (Adresy vyplňte až po ukončení soutěžního kola, zejm. u prací postupujících do vyššího kola.) Národní institut pro další vzdělávání Senovážné

Více

Rodinný archiv Appeltauerů

Rodinný archiv Appeltauerů Státní oblastní archiv v Plzni 5.oddělení Rodinný archiv Appeltauerů 1828 1896 Inventář č. EL NAD: 20255 Číslo AP: 598 Ladislava Váňová Klatovy 2006 2 OBSAH Str. Úvod I. Vývoj původce archivního souboru...

Více

Camillo Sitte STAVBA MĚST PODLE UMĚLECKÝCH ZÁSAD. Druhé české vydání

Camillo Sitte STAVBA MĚST PODLE UMĚLECKÝCH ZÁSAD. Druhé české vydání Camillo Sitte STAVBA MĚST PODLE UMĚLECKÝCH ZÁSAD Druhé české vydání Příklad stránky wrukopisu Camilla Sitteho Camillo Sitte STAVBA MĚST PODLE UMĚLECKÝCH ZÁSAD Druhé české vydání Příklad stránky wrukopisu

Více

Národní hrdost (pracovní list)

Národní hrdost (pracovní list) Základní škola a Mateřská škola Dolní Hbity, okres Příbram 6. ročník Národní hrdost (pracovní list) Mgr. Jana Vršecká VY_32_INOVACE_VO.Vr.20-1 - Popis Předmět: Výchova k občanství Stupeň vzdělávání: druhý

Více

Causa: Abeles Zemánek z Toczniku

Causa: Abeles Zemánek z Toczniku Causa: Abeles Zemánek z Toczniku V lednu 1996 jsem nastoupil na Točník a Žebrák jako kastelán. Foto: hrad Točník v zimě V té době jsem čtyři dny v týdnu ještě učil na Gymnáziu Jana Keplera v Praze a od

Více

Název projektu: Poznáváme sebe a svět, chceme poznat více

Název projektu: Poznáváme sebe a svět, chceme poznat více Název projektu: Poznáváme sebe a svět, chceme poznat více Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2970 Identifikátor materiálu Název klíčové aktivity Vzdělávací oblast Vzdělávací předmět / obor Tematický

Více

Národní technické muzeum Archiv Národního technického muzea. Procházka Emanuel, Ing.

Národní technické muzeum Archiv Národního technického muzea. Procházka Emanuel, Ing. Národní technické muzeum Archiv Národního technického muzea Procházka Emanuel, Ing. (1869-1909) Prozatímní inventární seznam NAD č. 483 evidenční pomůcka č. 175 Čakrtová Eva Praha 1957 Ing. Emanuel Procházka

Více

JOHANN RADON a počítačová tomografie

JOHANN RADON a počítačová tomografie JOHANN RADON a počítačová tomografie Alena Šolcová 26. listopadu 2013 Dětství Narodil se 16. prosince 1887 v Děčíně. Rodiče: Anton a Anna, otec bankovní úředník. Vyrůstal s dcerami otce z prvního manželství.

Více

ČESKÝ STÁT ZA PŘEMYSLOVSKÝCH KRÁLŮ PRACOVNÍ LIST

ČESKÝ STÁT ZA PŘEMYSLOVSKÝCH KRÁLŮ PRACOVNÍ LIST 1. Přečti si následující text a poté odpověz na připojené otázky. Roku 1197 pan Přemysl a jeho příznivci táhli ku Praze, připraveni buď zemřít, nebo sobě zjednati chleba a pánu svému Přemyslovi knížectví.

Více

Jak nám v Česku přibývá druhů motýlů?

Jak nám v Česku přibývá druhů motýlů? XII. lepidopterologické kolokvium Olomouc 31.1.2019 Jak nám v Česku přibývá druhů motýlů? Jan Šumpich, Jan Liška, Aleš Laštůvka Zdeněk Laštůvka Nové nálezy Faunistické novinky od roku 2000 2000 2018 nově

Více

Příspěvek k příspěvku k rodopisu Alfonse Šťastného

Příspěvek k příspěvku k rodopisu Alfonse Šťastného Příspěvek k příspěvku k rodopisu Alfonse Šťastného Objevil jsem nedávno na webu Příspěvek k rodopisu Alfonse Šťastného MUDr. Jana Antonína Magera, publikovaný v Rodopisné revue on-line, 8 roč. 15, 3, 2013.

Více

Projekt. Historie Židů a současná situace na Blízkém východě. Dílna. Židovské Brno, Pavel Hass

Projekt. Historie Židů a současná situace na Blízkém východě. Dílna. Židovské Brno, Pavel Hass Projekt Historie Židů a současná situace na Blízkém východě Dílna Židovské Brno, Pavel Hass 19.5.-23.5.2008 ZŠ Kotlářská, Brno Zpracovala Mgr. Yvona Dvořáková 1. Evokace (obr. č.1, 2, 3) Zamysleme se nad

Více

S T Á T N Í O K R E S N Í A R C H I V V C H E B U

S T Á T N Í O K R E S N Í A R C H I V V C H E B U S T Á T N Í O K R E S N Í A R C H I V V C H E B U Název archivní pomůcky: Nickel Emil Časové rozmezí: 1906-1946 Druh archivní pomůcky: inventář Číslo listu JAF: 718 Evidenční číslo pomůcky: 1386 Zpracovala:

Více

GENEALOGIE v praxi. 9. přednáška Formy genealogických tabulek, možnosti zpracování

GENEALOGIE v praxi. 9. přednáška Formy genealogických tabulek, možnosti zpracování GENEALOGIE v praxi 9. přednáška Formy genealogických tabulek, možnosti zpracování Zpracoval: doc. Ing. František Borůvka, CSc. Garant: doc. PhDr. Jaroslav Pažout, Ph.D. U3V 1/29 Cíl přednášky Opakování

Více

Integrovaná střední škola, Sokolnice 496

Integrovaná střední škola, Sokolnice 496 Integrovaná střední škola, Sokolnice 496 Název projektu: Moderní škola Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0467 Název klíčové aktivity: III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Kód výstupu:

Více

Psací potřeby, pracovní list, text (lze promítnout prostřednictvím interaktivní tabule nebo nakopírovat žákům).

Psací potřeby, pracovní list, text (lze promítnout prostřednictvím interaktivní tabule nebo nakopírovat žákům). Název školy: ZŠ Vyškov, Na Vyhlídce 12, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3425 Název materiálu: VY_12_INOVACE_02_Vl_27_Svatá Ludmila Tematický okruh: I/2 Čtenářská a informační gramotnost

Více

Tomáš Garrigue Masaryk

Tomáš Garrigue Masaryk NAŠI PREZIDENTI Prezidenti 1. Tomáš Garrigue Masaryk 2. Edvard Beneš 3. Emil Hácha 4. Edvard Beneš 5. Klement Gottwald 6. Antonín Zápotocký 7. Antonín Novotný 8. Ludvík Svoboda 9. Gustav Husák 10. Václav

Více

RECENZE TERRALOG Vol 15 Venomous snakes of Africa

RECENZE TERRALOG Vol 15 Venomous snakes of Africa RECENZE TERRALOG Vol 15 Venomous snakes of Africa Maik Dobiey, Gernot Vogel Chimaira, Aqualog Verlag ACS GmbH. Frankfurt am Main, Rodgau: 148 ss. ISBN:3-89973-365-7 (Chimaira), ISBN: 3-939759-04-x (Aqualog)

Více

Významné stromy, živá historie našich měst a obcí

Významné stromy, živá historie našich měst a obcí Významné stromy, živá historie našich měst a obcí 20. 9. 2016, Praha 12 Ing. Aleš Rudl autor webu www.prazskestromy.cz Charakteristika významných stromů významný strom = dřevina nesoucí určité poselství,

Více

HOSTIVICKÝ ULIČNÍK. Historický vývoj ulic a domů v Hostivici PARK NOUZOV. Park Nouzov

HOSTIVICKÝ ULIČNÍK. Historický vývoj ulic a domů v Hostivici PARK NOUZOV. Park Nouzov HOSTIVICKÝ ULIČNÍK Historický vývoj ulic a domů v Hostivici PARK NOUZOV Park Nouzov Hostivice, červenec 2010 Park Nouzov 2 UPOZORNĚNÍ Tento dokument je součástí díla Hostivický uličník, které obsahuje

Více

Inovace výuky Člověk a svět práce. Pracovní list

Inovace výuky Člověk a svět práce. Pracovní list Inovace výuky Člověk a svět práce Pracovní list Čp 07_10 Přírodovědecká fakulta UK Vzdělávací oblast: Vzdělávací obor: Tematický okruh: Cílová skupina: Klíčová slova: Očekávaný výstup: Člověk a svět práce

Více

Poštovní věstník Český telekomunikační úřad

Poštovní věstník Český telekomunikační úřad Poštovní věstník Český telekomunikační úřad Částka 10 Ročník 2007 Praha 27. září 2007 OBSAH: SDĚLENÍ ČESKÉHO TELEKOMUNIKAČNÍHO ÚŘADU 44 Vyslovení souhlasu se změnou poštovních podmínek 45 Změna poštovních

Více

Faunisticky významné nálezy motýlů (Insecta, Lepidoptera) české části Krkonoš

Faunisticky významné nálezy motýlů (Insecta, Lepidoptera) české části Krkonoš JIRGL T. 2013: Faunisticky významné nálezy motýlů (Insecta, Lepidoptera) české části Krkonoš. Opera Corcontica 50: 215 222. Faunisticky významné nálezy motýlů (Insecta, Lepidoptera) české části Krkonoš

Více

12. LITERATURA 1. POLOVINY 20. STOLETÍ. E)Literatura v době okupace

12. LITERATURA 1. POLOVINY 20. STOLETÍ. E)Literatura v době okupace 12. LITERATURA 1. POLOVINY 20. STOLETÍ E)Literatura v době okupace E) Literatura v době okupace 15.3.1939 obsadila německá vojska o Sudety okleštěné české země a vznikl Protektorát Čechy a Morava hlavním

Více

Přirozený pohyb obyvatelstva. Centre for Analysis of Regional Systems cenars.upol.cz

Přirozený pohyb obyvatelstva. Centre for Analysis of Regional Systems cenars.upol.cz Přirozený pohyb obyvatelstva Centre for Analysis of Regional Systems cenars.upol.cz Měření demografických jevů počty událostí (absolutní údaje) hrubé míry * specifické / diferenční míry pro různá pohlaví,

Více

Tomáš a Jan Baťovi. K126 Teri Teorie řízení Tomáš Zahradník Lukáš Vojta

Tomáš a Jan Baťovi. K126 Teri Teorie řízení Tomáš Zahradník Lukáš Vojta Tomáš a Jan Baťovi K126 Teri Teorie řízení Tomáš Zahradník Lukáš Vojta Tomáš Baťa - Československý podnikatel vizionář, spoluzakladatel světové obuvnické firmy, starosta Zlína - Narodil se 3.dubna 1876

Více

World of Plants Sources for Botanical Courses. Zemědělská botanika. Cvičení 8 (po 8. přednášce) Identifikace druhů*

World of Plants Sources for Botanical Courses. Zemědělská botanika. Cvičení 8 (po 8. přednášce) Identifikace druhů* Zemědělská botanika Cvičení 8 (po 8. přednášce) Identifikace druhů* JN Klíč ke květeně České republiky Academia, Praha, 2002 Kubát, K., hlavní editor aktuálně je zpracováván kompletně nový, včetně elektronické

Více

I/2-Inovace zkvalitnění výuky směřující k rozvoji čtenářské a informační gramotnosti

I/2-Inovace zkvalitnění výuky směřující k rozvoji čtenářské a informační gramotnosti Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/21.0624 Název šablony klíčové aktivity: I/2-Inovace zkvalitnění výuky směřující k rozvoji čtenářské a informační gramotnosti Název DUM: J.A.Komenský - vyhledávání životopisných

Více

Soutěž Život kolem nás 2016 I. kolo

Soutěž Život kolem nás 2016 I. kolo Soutěž Život kolem nás 2016 I. kolo Identifikace školy, obec: Třídní kolektiv: 1. Velkým tématem prvního kola soutěže bude hmyz. Abyste věděli, jak se hmyz pozná, doplňte následující slova nebo slovní

Více

Národní technické muzeum Archiv Národního technického muzea

Národní technické muzeum Archiv Národního technického muzea Národní technické muzeum Archiv Národního technického muzea Černý Richard (14. 8. 1885 28. 7. 1923) (1891 1923 (1924)) INVENTÁŘ NAD č. 804 evidenční pomůcka č. 301 Kamila Mádrová Praha 2008 Obsah: I.

Více

Významný příspěvek Přírodovědecké fakulty UK k zachycení stavu světové biodiverzity

Významný příspěvek Přírodovědecké fakulty UK k zachycení stavu světové biodiverzity Přírodovědecká fakulta UK Tisková zpráva Významný příspěvek Přírodovědecké fakulty UK k zachycení stavu světové biodiverzity Poznání druhové rozmanitosti živé přírody, tedy biodiverzity, je důležité zejména

Více

Název projektu: Poznáváme sebe a svět, chceme poznat více

Název projektu: Poznáváme sebe a svět, chceme poznat více Název projektu: Poznáváme sebe a svět, chceme poznat více Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2970 Identifikátor materiálu Název klíčové aktivity Vzdělávací oblast Vzdělávací předmět / obor Tematický

Více

Emilie Heyduková. narozena 3.10.1859 v Písku. 150. výročí narození

Emilie Heyduková. narozena 3.10.1859 v Písku. 150. výročí narození Emilie Heyduková narozena 3.10.1859 v Písku 150. výročí narození Narodila se v rodině píseckého restauratéra Petra Reinera. Navštěvovala vyšší dívčí školu v Písku, kde působil jako profesor Adolf Heyduk,

Více

Adéla Šmilauerová. Claus Sluter

Adéla Šmilauerová. Claus Sluter Adéla Šmilauerová Claus Sluter Sochař Claus Sluter se narodil kolem roku 1360 v Haarlemu, kde pravděpodobně získal i své sochařské vzdělání v rámci rodinné dílny. Jeho jméno je poprvé uvedeno roku 1379

Více