EKOLOGICKÝ MANAGEMENT HOTELU

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "EKOLOGICKÝ MANAGEMENT HOTELU"

Transkript

1 EKOLOGICKÝ MANAGEMENT HOTELU Prvním stupněm v uplatňování ekologie je shrnutí počátečních hodnot, tzn. jaký dopad má provoz hotelu na životní prostředí. Měli bychom začít u zjišťování hodnot spotřeby energie, vody, tvorby odpadu atp. Výsledky nám v budoucnosti mohou sloužit jako výchozí bod pro zlepšování situace. S výsledkem bychom také měli seznámit veškerý personál, ve všech úrovních. Pokud hodnoty zveřejníme, poslouží to jako vznikající nástroj Public Relation. O možnostech šetření životního prostředí bychom tedy měli poučit hlavně personál hotelu. Měl by být informován tak, aby byl motivován k dodržování daných kroků. Klademe si např. otázky ohledně: 1. Energie Vypíná personál spotřebiče a osvětlení, které nemusí být v provozu? Jsou v nepoužívané části budovy vypnuty elektrické spotřebiče? Jsou veškeré instalované spotřebiče v kategorii A max. B tedy efektivní s ohledem na spotřebu energie? 2. Vody Je personál veden k úspoře vody? Jsou hosté povzbuzováni k úspoře vody? Má hotel prádelnu, bazén nebo pravidelně zalévanou zahradu? Jak často je měněno ložní prádlo? Jsou v pokojích hostů namontovány šetřiče vody? 3. Tuhého odpadu Používá hotel jednorázové toaletní potřeby? Víte co se děje s hotelovým odpadem? Zjistili jste jak redukovat tuhý odpad? Recyklujete nebo znovu využíváte: láhve, odpadový papír, kancelářské potřeby? 4. Tekutého odpadu a emisí Víte, jak jsou ve vašem hotelu ošetřeny odpadní vody a emise před jejich vypuštěním? Stěžoval si v posledním roce někdo na hotel kvůli hluku, pachu nebo znečišťování ovzduší? Je ve vaší lokalitě dobré ovzduší a voda? Dále je třeba dávat pozor na oblast dodavatelskou a partnerskou, kde si klademe otázky typu: Má hotel vypracovanou politiku nákupu ekologických výrobků? Nakupuje pokud možno recyklovatelné a recyklované výrobky? Znáte vlastnosti ekologických výrobků? Po zodpovězení těchto otázek jsme o krok blíž k úspěšnému snížení nákladů, resp. snížení zatížení životního prostředí.

2 Většina organizací se samozřejmě snaží využít všeobecně známé kroky, které aplikuje ve všech svých činnostech. To ale pro provoz ubytovacího střediska zpravidla nestačí. V první řadě záleží na velikosti hotelu. Pokud se jedná o 100 pokojový hotel se stravovacím úsekem atd., bude lepší vytvořit tým nebo využít služeb outsourceingu. Pokud se rozhodneme řešit situaci sami, měli bychom dbát na to, aby byl vybrán zaměstnanec již v podobné problematice vzdělaný. Minimálně by měl o toto téma mít zájem, účastnit se nových školení a seminářů s pracovním nasazením. Pak vzniká větší pravděpodobnost, že si vytvoří kvalitní pracovní tým, který přijme účinná a efektivní opatření k docílení požadované úrovně ekologicky šetrného hospodaření hotelu. KLÍČOVÁ ODDĚLENÍ HOTELU S OHLEDEM NA EKOLOGICKÝ MANAGEMENT Při stanovení zásad ekologického managementu v ubytovacím zařízení je nutné rozdělit provoz do jednotlivých oddělení a zabývat se jejich specifiky. Členění hotelu pro tyto účely je přirozené a úplně odpovídá běžnému organizačnímu rozdělení: ubytovací úsek, housekeeping stravovací úsek technický úsek, údržba administrativa, recepce Důležitá je maximální informovanost všech zaměstnanců o výhodách tzv. zeleného managementu pro ně samotné, pro podnik, pro místní komunitu, pro Zemi, Je vhodné založit malou pracovní skupinu a vytvořit jí podmínky pro její práci. Skupina by optimálně měla být složena ze zástupců všech úseků (viz výše) a bez ohledu na postavení v organizační hierarchii podniku. Samozřejmostí je stanovení motivačního schématu, které může být realizováno spolu s dodavateli, profesním sdružením, místní samosprávou, apod. Při aplikování zásad zeleného managementu platí stejná pravidla jako při každém řízení projektu. Za ostatní uveďme alespoň ta nejdůležitější pravidla: zapojte nejdříve ty zaměstnance, kteří o danou problematiku mají přirozený zájem nepokoušejte se dělat všechno najednou stanovte si reálné cíle s ohledem na výchozí situaci pro začátek vyberte ty cíle, jejichž splnění není náročné (finančně nebo časově) a jež jsou viditelné nebo hmatatelné! První úspěchy jsou povzbuzující a strhávají dosud váhající!!! uveďte pozitivní příklady z jiných zařízení Pro každý z úseků stanovte spolu se zainteresovanými zaměstnanci z příslušného úseku kontrolní seznam potenciálních opatření, vedoucích k ochraně životního prostředí.

3 UBYTOVACÍ ÚSEK, HOUSEKEEPING Redukce odpadu třízení odpadu z hotelových pokojů již při úklidu (papír, sklo, plasty, ostatní) Ochrana spotřeby vody k vyprání sbírat jen ručníky a osušky hozené na podlahu nenechávat během úklidu téct vodovodní kohoutky Úspora energie v létě zatahovat přes den závěsy, aby nedocházelo k nadměrnému zahřívání pokoje (efektivní tam, kde je klimatizace) v době nízké obsazenosti používat jen vybraná podlaží ostatní vytápět jen na nutné minimum STRAVOVACÍ ÚSEK Snižování odpadu třídit odpad okamžitě při vzniku (papír, sklo, plasty, organický odpad, ostatní) omezit nebo vyloučit používání jednoporcových nebo nízkoobjemových balení Úspora energie zajistit, aby zařízení, která nejsou používána, byla vypnuta kontrolovat správnou intenzitu osvětlení Ochrana vody užívat myčku nádobí pouze v případě, když jsou koše na nádobí plné TECHNICKÝ ÚSEK, ÚDRŽBA Snižování odpadu třídit odpad okamžitě při vzniku (papír, sklo, plasty, organický odpad, ostatní) Ochrana vody pravidelné kontroly stavu vodovodních kohoutků a odpadů instalovat omezovače průtoků na vhodných vodovodních zařízeních Úspora energie instalace úsporných žárovek instalace termostatických ventilů ADMINISTRATIVA, RECEPCE Snižování odpadu na poznámky nebo neúřední dokumentaci používat líc již použitého papíru separovat papírový odpad omezit nebo zrušit distribuci zbytečných tiskovin a propagačních letáků

4 Úspora energie využívat přirozené světlo, když je to možné a kde je to možné vypínat světla a zařízení, když právě nejsou používány při dlouhodobých odstávkách vybraných prostor nebo zařízení vypnout zdroj energie úplně neponechávat režim stand-by PRAKTICKÉ ZÁSADY PRO OCHRANU ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ PŘI PROVOZOVÁNÍ PODNIKU CESTOVNÍHO RUCHU Odstranit nebo maximálně omezit jednoporcová balení všeho druhu (máslo, marmelády a džemy, speciální pečivo, cukr, smetana, mléko, atd.). Argumenty ohledně hygieny jsou snadno řešitelné nepatrnými organizačními opatřeními nebo pořízením vhodných pomůcek k podávání. Jednoúčelové použití není cestou - je upřednostňováno víceúčelové balení nebo možnost opakovaného plnění. Přímý nákup u výrobce přispívá nejen ke snižování objemu odpadků, ale i čerstvosti zboží při četnosti dodávek. Omezit nebo úplně eliminovat prodej nápojů v krabicích (Tetra Pack) nebo PET obalech. Proč transportovat vodu, když je možné provádět mísení koncentrátů až přímo na místě spotřeby? Produkty v krabicích jsou již při nákupu široce vylučovány, čerstvé výrobky mají méně odpadů škodících životnímu okolí. U mycích strojů skla a porcelánu jsou upřednostňovány čistící prostředky bez fosfátů nebo s nízkým obsahem fosfátů. Při používání mycích strojů je dbáno na vybavení strojů úspornými programy, na tvrdou vodu je třeba používat pouze odsouhlasené dávkování mycích prostředků a užívat prostředky odpovídající teplotě vody. Mycí stroje na sklo a porcelán mají být zapínány, jen když jsou plné. Úspory energií a s tím spojené odstraňování nepotřebného zatěžování životního prostředí vyžaduje školení a vytváření citu všech zaměstnanců pro tyto otázky (plány spotřeby energií, check- listy a apod.). Kuchyňské sporáky jsou pravidelně čištěny bez použití agresivních čisticích prostředků - znečištěné pláty, plotny. Stolní ocet k odvápnění koupelnových armatur často vhodně nahrazuje vysoce koncentrované a škodlivé odvápňovací prostředky. Při čištění podlah činit rozdíl mezi čistícími a ochrannými prostředky, odstranit každé předávkování. Dezinfekční prostředky mohou zničit také bakteriální kultury, které jsou potřebné pro biologické čištění. Pozor na údaje o dávkování. Doporučuje se ošetřovat chodníky chloridem sodným (kuchyňskou solí), chloridem vápenatým, dále směsmi těchto solí, škvárou a popelem. Naopak k údržbě doporučuje takové materiály, jako je písek nebo štěrk, jejich zrna ale nesmí být větší než čtyři milimetry. Na některých stromech kolem silnic například jeden rok vůbec nenarostou listy, jehličnanům rezavějí jehlice a zvyšuje se tam i výskyt travin a plevele. Na stejných místech naopak botanici zaznamenali úbytek chráněných rostlin. Posypová sůl vnesená hosty do hotelu na obuvi ničí koberec, dlažbu, nábytek.

5 Ve velkých prostorách se doporučuje možnost osvětlení po sekcích a skupinové ovládání svítidel. V podniku jsou vybrány prostory, ve kterých je z důvodu úspory energie možná instalace časového nebo pohybového spínače. Otopná čerpadla, solární zařízení, izolace, zpětné využívání tepla z chladících zařízení a klimatizace, na energii úsporná zařízení a přístroje jsou pod odbornou kontrolou včetně zajištění jejich přezkoušení. Elektrické instalace jsou pomocí volného spínače odcloněny, přesvícení pracovních míst je minimalizováno. Pravidelně je celý hotel dostatečně přirozeně větrán a je pečováno o udržení optimální relativní vlhkosti vzduchu (45-65%). V koupelnách hostovských pokojů jsou na štítcích nebo nálepkách uvedeny návody vybízející hosty k jejich příspěvku k ochraně životního prostředí. >> host rozhoduje, kdy bude jeho ručník či osuška vyprány Toaletní papíry na hotelových pokojích, na personálních a hostovských toaletách jsou z měkkého recyklovaného papíru nebo papíru neběleného chlorem. Do hotelových pokojů jsou zaváděny k použití elegantní dělené odpadkové koše - na papír a ostatní odpadky. Kde je to možné instalovat zmenšené průtoky - sprchy, vodovodní kohoutky, omezovače u toaletních mís na WC. Obaly z umělých hmot na pěnu do koupele nebo sprch v hotelových koupelnách jsou chápány jako nepříznivé pro ochranu životního prostředí. Vhodnější je zvážit instalaci dávkovačů do koupelen místo používání balení z umělých hmot. Všechny lampy v hotelu jsou čisté a bez prachu, při obnově a nových nákupech jsou nahrazovány úspornými zdroji. Životnost energicky úsporných svítidel je všeobecně vyšší. Neměly by být instalovány tam, kde dochází k častému vypínání světel. Udržování čistoty v hotelovém provozu je samo o sobě vhodným opatřením k ochraně životního prostředí. Třídění odpadu na sklo, papír, kovy, umělé hmoty a organický odpad je prováděno již v místě vzniku odpadu. V podniku jsou činěna opatření pro sběr a znovuzhodnocení papíru, skla, nádob od léků, baterií a zvláštního odpadu. Je přísně střeženo, aby se žádné hrubé kuchyňské odpadky, zbytky olejů a tuků nedostaly do výlevek. Všechny odpady vedoucí přes filtry jsou pravidelně pročišťovány. Mechanické čištění pomocí zvonů a spirál je pro odpadové roury příznivější než užívání chemických prostředků k čištění, neboť ty mají dopad na životní prostředí. Aby bylo zamezeno ucpání odpadů, jsou do hotelových koupelen umísťovány odpadkové koše nebo speciální sáčky pro dámskou hygienu. Ve všech kuchyních jsou instalovány lapače tuku. Žádný olej nesmí vniknout do vodovodního odpadu. U skleněného jednorázového obalu jsou před tříděním odstraněny všechny kovové uzávěry. Hliníkové obaly - krabice, folie, tepelné chrániče, aluminiové pánvičky atd. jsou tříděny k dalšímu zhodnocení. Použitý jedlý olej, tuky z pečení a smažení jsou shromažďovány v dobře uzavíratelných nádobách. Odběr a recyklace je smluvně zajištěna odborným autorizovaným servisem.

6 Otázky k procvičení: 1. Jak člení EM hotel do jednotlivých úseků? 2. Jakým způsobem lze v jednotlivých úsecích redukovat odpad, šetřit vodou, spořit energií? 3. Je vhodné nakupovat do restaurace jednoporcové a malospotřebitelské balení potravin? 4. Jakým způsobem škodí krabice od nápojů a PET životnímu prostředí? Lze se bez nich v restauraci obejít? Jak? 5. Jak se v restauraci dá umývat nádobí v souladu s EM? 6. V kuchyni se musí udržovat čistota, znáte ekologický způsob? 7. Ohrožuje posypová sůl, která byla použita v okolí hotelu v zimním období samotný hotel? 8. Jak lze v hotelu šetřit energií za běžného provozu? 9. Jaké zařízení by mělo být součástí ekologického hotelového pokoje? 10. Každý hotel produkuje velké množství odpadků. Jak s nimi lze co nejlépe ekologicky naložit?