Výroba retroreflexních dopravních značek

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Výroba retroreflexních dopravních značek"

Transkript

1 Strana: /9 Výroba retroreflexních dopravních značek Požadavky a specifikace Pro zvýšení bezpečnosti v dopravě je používáno velké množství nejrůznějších retroreflexních a reflexních materiálů. Je však třeba brát v úvahu regionálně odlišné standardy, specifikace a právní normy, které je třeba při jejich použití dodržovat. Odrazivého efektu dopravních značek a dalších dopravních zařízení je možné dosáhnout několika různými technologickými postupy a za použití různých prostředků. K dosažení kýženého efektu jsou používány speciálně vyvinuté transparentní sítotiskové barvy. Tato technická informace obsahuje instrukce pro správné použití sítotiskových barev Marabu na dopravní značky v kombinaci se schválenými materiály. Obsah Konstrukce dopravních značek Retroreflexe. Retroreflexní fólie (různé typy). Kategorie retroreflexe.3 Výrobci reflexních fólií Specifikace a předpisy 3. Označení CE na dopravních značkách 3. Standardy světelné techniky 3.3 GVZ a fáze testování 3.4 Asociace IVSt e.v. Barvy na dopravní značení Marabu 4. Požadavky na sítotiskové barvy 4. Doporučené sítoviny a tiskové parametry 4.3 Výhledy do budoucnosti Poznámka Použité zkratky

2 Strana: /9.0 Konstrukce dopravních značek V souladu s německými předpisy o dopravě na pozemních komunikacích StVO-VwV bod III, paragraf 4 musí výroba dopravních značek odpovídat ustanoveným standardům. Požadavky na barevné odstíny a retroreflexní fólie vycházejí ze standardů DIN, které byly nedávno přizpůsobeny evropským standardům. Funkčnost dopravního značení musí být navíc garantována v dlouhém období. Stárnutí, stejně jako viditelnost dopravních značek je přirozeně ovlivněna faktory prostředí, jimiž jsou např. množství UV záření, nečistoty a vlhkost. Z tohoto důvodu vyžaduje výroba těchto produktů schválené a vysoce kvalitní fólie a tisková média..0 Retroreflexe Retroreflexní fólie odrážejí světlo z reflektorů vozidla zpět k jeho zdroji. Pouze v případě, že řidiči vozidel mohou vidět a pochopit potenciálně nebezpečnou situaci včas, ať již ve dne nebo v noci, mohou na ni zareagovat odpovídajícím způsobem. Vývoj reflexních materiálů pro výrobu dopravních značek začal v 50. letech 0. století. Dnes jsou reflexní fólie produktem z oblasti higt-tech. Velké množství různých fólií, které jsou na trhu k dispozici již neodráží světlo jako zrcadlo, ani jej nerozptylují do mnoha směrů, jako je to běžné u lakovaných povrchů, ale odrážejí jej zpět k původnímu světelnému zdroji (např. vozidlu).. Retroreflexní fólie (různé typy) Funkce dopravního značení musí být zajištěna jak ve dne tak v noci. Norma DIN 6750 reguluje minimální svítivost nové fólie. K dosažení tohoto požadavku je možné použít různé typy fólií. Podle vnitřní konstrukce je dělíme do tří skupin A, B a C. Typ A Fólie se zapuštěnými mikrokuličkami (balotinou) Tato technologie byla první generací fólií založených na retroreflexních mikrokuličkách, nicméně v současné době ustupuje do pozadí. Používá se zejména pro nefrekventované venkovské cesty a místa s nízkým stupněm osvětlení v noci (např. silnice v obytných zónách) a tam, kde jsou dopravní značky umístěny spíš níže (do výšky,5 m). Typ B Fólie se zapouzdřenými mikrokuličkami (balotinou) Toto řešení je ideální pro venkovské silnice nebo na v noci málo osvětlená předměstí. Tyto fóliové materiály s vysokou intenzitou odrazivosti (tzv. high intensity grade ) dosahují až trojnásobné svítivosti a v širším úhlu, než fólie označované jako engineering grade. Dosahují odpovídajících hodnot reflexe již při úhlu 40.

3 Strana: 3/9 Typ C Fólie s mikrohranoly Technologie mikrohranolů byla vyvinuta speciálně pro použití na dálnicích, rychlostních komunikacích a okresních silnicích, kde je třeba z důvodu vyšších rychlostí zprostředkovat dopravní informaci řidičům dříve. Mikrohranolové fólie dosahují výborných výsledků i na delší vzdálenosti a vyznačují se vysokým kontrastem i v zářícím a rušném prostředí (v rušivém vlivu světelných poutačů, bilboardů atd.). Tento typ je k dispozici v kategorii RA a RA3 u mnoha dodavatelů. Technologie mikrohranolů je ve svítivosti třikrát účinější ve srovnání s fóliemi typu B a to i v kosých úhlech.. Kategorie retroreflexe Od listopadu 008, kdy proběhla revize standardu DIN 6750, jsou reflexní materiály rozděleny do tří kategorií (RA, RA a RA3). Klasifikace materiálů je založena na charakteristikách odrazivosti, které jsou charakteristické koeficientem retroreflexe (RA), který je pro výběr odpovídající fólie rozhodující. Koeficient retroreflexe již není spjat pouze s druhem a konstrukcí fólie. Retroreflexní kategorie udávají minimální požadavky na vybraný materiál. Předchozí klasifikace nejsou už platné. Kategorie retroreflexe Typ konstrukce RA Typ A RA Typ B RA Typ C RA3A Typ C RA3B Typ C.3 Výrobci reflexních fólií Avery Dennison (USA) Autoadesivi (Itálie) 3M (USA) LGChem (Korea) Nippon Carbide Industries (Japonsko) Orafol Europe GmbH (Německo) Sakai Trading (Japonsko) 3.0 Specifikace a předpisy Vlády jednotlivých zemí EU musí respektovat Evropské standardy pro pevné, svislé dopravní značení. Hotové značky musí být opatřeny z přední strany odpovídajícím označením. Normami pro reflexní materiály jsou: EN 899- (Evropská norma) DIN 6750 a DIN 67- (Německo)

4 Strana: 4/9 BS 873: Part 6 (Velká Británie) NFP (Francie) SN (Švýcarsko) ASTM D 4956 (USA) JIS Z 97 (Japonsko) 3. Označení CE na dopravních značkách Podle směrnice Evropské unie, která je založena na pokynu Evropské unie pro konstrukci produktů (89/06/EWG), musí všechna konstrukční provedení produktů odpovídat požadavkům pro ověření technické vhodnosti. Pokud byla použitelnost sestaveného výrobku potvrzena na základě odpovídajícího standardu (EN) nebo Evropského technického schválení, musí být shoda s těmito standardy potvrzena autorizovanou institucí, než může být označena známkou CE. Ta je předpokladem pro prodej výrobku v prostoru EU. Této proceduře podléhá veškeré pouliční značení, včetně dopravních značek, pouličního osvětlení včetně sloupů a nejrůznějších poutačů. Značka CE dokládá, že výrobek splňuje všechny relevantní standardy je dokladem o plnění harmonizovaných evropských norem Pro Německo a většinu členů Evropské unie je značení CE povinné. Výhodami jsou jednotné procedury pro ověření kvality, přibližování zákonů a právních norem a ochrana spotřebitelů. K získání značky CE pro dopravní značení mohou vést dvě cesty: testy odolnosti proti povětrnostním vlivům, které trvají tři roky zrychlené testy odolnosti proti povětrnostním vlivům (trvají cca 3 měsíce a platnost certifikátu je omezena na 4 roky, během nichž je třeba provést regulérní tříletý test odolnosti, jinak certifikát pozbude platnost) 3. Standardy světelné techniky Souřadnice chromatičnosti (souřadnice barevných odstínů) Souřadnice viditelných barevných odstínů musí vyhovovat normám DIN 67-: tabulka 4 a DIN EN Tyto charakteristiky jsou udány osami x a y. (viz obrázek) Koeficient retroreflexe RA Barva i odraz by měly vypadat stejně. Revidovaná norma DIN 6750:008-, stejně jako norma EN 899-, definují specifické koeficienty intenzity odrazivosti RA. Norma DIN 750:008- kombinuje v nových podmínkách normy DIN 6750 části, a 4, PAS 038 a PAS 060. Hodnota koeficientu RA je měřena v kandelách (cd * m- * lx-). Index svítivosti (jasu) Tento index určuje míru jasu reflexní fólie na čistě bílém materiálu a musí odpovídat požadavkům norem DIN 67 a DIN EN 899-.

5 Strana: 5/9 4.0 Barvy na dopravní značení Marabu Pro výrobu dopravních značek dodává Marabu speciálně vyvinuté transparentní barvy Marasign TS v následujících odstínech: TS 5 TS 5 TS 536 TS 545 TS 55 TS 563 TS 573 transparentní žlutá transparentní oranžová (od roku 00) transparentní červená transparentní hnědá (od roku 00) transparentní modrá transparentní zelená krycí černá Marasign TS je vysoce kvalitní, dvousložková, ředidlová barva odolná proti povětrnostním vlivům na bázi polyuretanu. Stálost na světle je udávána cca. 7-8 na škále Blue wool. Barva je po důkladném vmíchání tužidla připravena k tisku a není nutné do ní přidávat další pomocné prostředky. Míchací poměr: Marasign TS (800 g) : tužidlo H (00 g) 4: Pro dosažení maximální možné odolnosti proti povětrnostním vlivům, stálosti na světle a odolnosti proti chemikáliím a alkoholu doporučujeme celý povrch přelakovat ochranným lakem TS 9, který absorbuje UV záření. Míchací poměr: lak TS 9 (600 g) : tužidlo H (00 g) 3:

6 Strana: 6/9 4. Požadavky na sítotiskové barvy Všechny barvy Marabu byly v kombinaci s běžnými reflexními fóliemi interně testovány podle regulací GVZ na základě následujících norem: DIN 67-: DIN 6750:008- DIN EN ISO 489- EN 899-:007 K měření koeficientu RA a souřadnic chromatičnosti byly použity běžné měřicí přístroje od následujících výrobců: RetroChecker RC 000 (hodnota RA) MiniScan XE Plus 5060 (souřadnice chromatičnosti) Q-Sun Xenon Test Chamber (zrychlené testy odolnosti proti povětrnostním vlivům)

7 Strana: 7/9 Poznámka: Kvalita fólií Hodnoty koeficientu RA potištěných ploch mohou být ovlivněny kvalitou a základní hodnotou koeficientu nepotištěné fólie, zejména u méně odrazivých materiálů z kategorií RA a RA (fólie se zapouzdřenými mikrokuličkami). Doporučená hodnota odrazivosti pro fólie kategorie RA je podle GVZ od 85 kandel, pro kategorii RA je tato hodnota od 0 kandel a pro kategorii RA3 je udávána hodnota od 45 kandel. Vzhledem k přídržnosti jsou barvy vhodné pro následující materiály: popis kategorie RA výrobce Scotchlite EG Series 390i 3M Scotchlite HIP Series 3930 (mikrokrystaly) 3M Scotchlite DG Series A/3B (mikrokrystaly) 3M Oralite Series 570 Orafol Oralite Series 580 Orafol Nikkalite ULS Series 800 Nippon Carbide Nikkalite CRG Series A (mikrokrystaly) Nippon Carbide Kiwalite EG Series 000 Sakai Trading Kiwalite EG Series 000 Sakai Trading Avery EG Series T-500 Avery Dennison Avery HI Series T-5500 Avery Dennison Avery HIP Series T-6500 (mikrokrystaly) Avery Dennison Avery MVP Series T A/3B (mikrokrystaly) Avery Dennison Eurolux EG Autoadesivi Corelite HI Autoadesivi Luckylite EG LL 700 LGChem Luckylite WZ LL 8000 LGChem 4. Doporučené sítoviny a tiskové parametry Výška barvové vrstvy Výška barvové vrstvy může ovlivnit hodnotu svítivosti, resp. koeficientu RA a souřadnice chromatičnosti. Společnost Marabu proto doporučuje následující parametry zpracování a tisku: teplota 8-5 C sítovina PET 6-64 pro barevné odstíny sítovina PET pro ochranný lak napnutí síta >5 N

8 Strana: 8/9 tisk: strojní střední rychlostí těrka shore úhel těrky Speciální pojivo TS 904 Přidáním nejvýše 0 % speciálního pojiva TS 904 může být mírně zvýšena hodnota RA. Je však třeba provést předběžné zkoušky, protože přidání pojiva TS 904 může ovlivnit souřadnice chromatičnosti (odstín barvy). 4.3 Výhledy do budoucnosti Oblast výroby dopravního značení má ve společnosti Marabu velmi vysokou prioritu. Neustále jsou zdokonalována stávající řešení a vyvíjeny nové postupy a zlepšení pro tuto specifickou aplikaci. V současné době je rozpracován vývoj UV-vytvrditelných barev na dopravní značení, které v budoucnu tuto řadu doplní. 5.0 Poznámka Informace obsažené v tomto technicko-informačním materiálu jsou založeny na současných znalostech a zkušenostech. Před použitím je však na základě zkoušek třeba definovat detaily konkrétního postupu z důvodu odlišných individuálních podmínek každého tiskového procesu (tisku, sušení a přípravy) a různých potiskovaných materiálů. Další důležité informace najdete v samostatném technickém listu sítotiskové barvy Marasign TS. Neváhejte, prosím, v případě jakýchkoliv otázek kontaktovat pracovníky společnosti Servis Centrum a.s. nebo přímo technický tým AWETA společnosti Marabu: AWETA Technical Service Printing Inks tel: / aweta@marabu.de

9 Strana: 9/9 6.0 Použité zkratky BAM BMVBS BPR BASt CE CEN CUAP DIBt EFTA EOTA ETAG/ETA EtZ FGSV GVZ IVSt PAS RAL StrAus-Zert Bundesanstalt für Materialforschung Bundesministerium für Verkehr, Bau und Stadtentwicklung Bauproduktenrichtlinie und prüfung Bundesanstalt für Straßenwesen Communaute Européenes (Europäische Gemeinschaften) Comité Européen de Normalisation, Eurorpean Commitee for Standardization (Europäisches Komitee für Normung) Common Understanding of Asssessment Procedure Deutsches Institut für Bautechnik European Free Trade Association European Organisation for Technical Approvals European Technical Approval Guideline Europäische technische Zulassung Forschungsgesellschaft für Straßen und Verkehrswesen Güteschutzgemeinschaft Verkehrszeichen und Verkehrseinrichtungen e.v. Industrieverband Straßenausstattung e.v. Publicly Available Specification Deutsches Institut für Gütesicherung und Kennzeichnung, ehemals Reichsausschuss für Lieferbedingungen Prüf-, Überwachungs- und Zertifizierungsgemeinschaft der Straßenausstatter e.v.

POŽADAVKY NA PROVEDENÍ A KVALITU NA DÁLNICÍCH A SILNICÍCH VE SPRÁVĚ ŘSD ČR PPK FOL

POŽADAVKY NA PROVEDENÍ A KVALITU NA DÁLNICÍCH A SILNICÍCH VE SPRÁVĚ ŘSD ČR PPK FOL POŽADAVKY NA PROVEDENÍ A KVALITU NA DÁLNICÍCH A SILNICÍCH VE SPRÁVĚ ŘSD ČR PPK FOL Identifikace a možnosti použití retroreflexní folie pro svislé dopravní značky, dopravní zařízení a signalizační vozíky

Více

PVC-U desky vhodné pro každou příležitost

PVC-U desky vhodné pro každou příležitost potisk. lakování. nanášení tenkých vrstev. PVC-U desky vhodné pro každou příležitost Obchodní informace pro: dekoratéry reklamní techniky digitální tisk projektové a reklamní agentury vystavovatele výrobce

Více

Aiguilles hypodermiques non réutilisables - Code de couleurs pour l'identification

Aiguilles hypodermiques non réutilisables - Code de couleurs pour l'identification ČESKÁ NORMA ICS 11.040.20 Březen 1997 Injekční jehly na jedno použití - Barevné značení pro identifikaci ČSN EN IS O 6009 85 6221 Hypodermic needles for single use - Colour coding for identification Aiguilles

Více

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ICS 49.060 1998 Letectví a kosmonautika - Nikl-kadmiové baterie - Technická specifikace ČSN EN 2570 31 1870 Červen Aerospace series - Nickel-cadmium batteries - Technical specification

Více

JEDNODUCHÝ/CENOVĚ VÝHODNÝ

JEDNODUCHÝ/CENOVĚ VÝHODNÝ GDS síťový systém JEDNODUCHÝ/CENOVĚ VÝHODNÝ Czech EFEKTIVNÍ A FUNKČNÍ OCHRANA PROTI HLUKU Na základě úspěšného systému panelů PLANTA byl nový protihlukový panel PLANTA ALUFERA přizpůsoben požadavkům evropských

Více

Technická specifikace druhů tabulek registračních značek

Technická specifikace druhů tabulek registračních značek Technická specifikace druhů tabulek registračních značek 1. Druhy tabulek registračních značek: Tabulky registračních značek vozidel tvoří obdélník se zaoblenými rohy s poloměrem zaoblení 10 mm o rozměrech:

Více

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ICS 13.340.01 2002 Výstražné doplňky pro neprofesionální použití - Metody zkoušení a požadavky ČSN EN 13356 83 2822 Leden Visibility accessories for non-professional use - Test methods

Více

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ICS 53.020.30 2002 Součásti pro vázací prostředky - Bezpečnost - Část 6: Články - Třída 4 ČSN EN 1677-6 27 1910 Březen Components for slings - Safety - Part 6: Links - Grade 4 Accessoires

Více

Tato norma je českou verzí evropské normy EN 894-1:1997. Evropská norma EN 894-1:1997 má status české technické normy.

Tato norma je českou verzí evropské normy EN 894-1:1997. Evropská norma EN 894-1:1997 má status české technické normy. ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ICS 13.110; 13.180 Duben 1998 Bezpečnost strojních zařízení - Ergonomické požadavky pro navrhování sdělovačů a ovládačů - Část 1: Všeobecné zásady interakcí člověka se sdělovači a

Více

Databáze výrobků technické listy Dopravní značky, světelné a akustické signály, dopravní zařízení a zařízení pro provozní informace

Databáze výrobků technické listy Dopravní značky, světelné a akustické signály, dopravní zařízení a zařízení pro provozní informace Databáze výrobků technické listy Dopravní značky, světelné a akustické signály, dopravní zařízení a zařízení pro provozní informace Silniční vývoj ZDZ spol. s r.o. Jílkova 76, 615 00 Brno Brno, 2011 1.

Více

Testování barevné stálosti po umělém vystavení PVC fólie pro plavecké bazény povětrnostním vlivům.

Testování barevné stálosti po umělém vystavení PVC fólie pro plavecké bazény povětrnostním vlivům. SKZ mezinárodně akreditovaná společnost Zkušební zpráva č.: 71488/06 zákazník: objednávka: Haogenplast Ltd. Plastic Industries 42880 Kibbutz Haogen IZRAEL Testování barevné stálosti po umělém vystavení

Více

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ICS 49.060 2002 Letectví a kosmonautika - Připojovací člen pro použití v zařízeních s multiplexovou datovou sběrnicí ve shodě s MIL-STD-1553B - Část 001: Technická specifikace ČSN

Více

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ICS 91.100.15 2004 Pórovité kamenivo - Část 1: Pórovité kamenivo do betonu, malty a injektážní malty ČSN EN 13055-1 72 1505 Duben Lightweight aggregates - Part 1: Lightweight aggregates

Více

Popis produktu. MASTER LEDspot LV

Popis produktu. MASTER LEDspot LV Popis produktu MASTER LEspot LV MASTER LEspot MR16 vytvárí svetelný kuzel teplého svetla podobný halogenové reflektorové zárovce a je ideálním vylepsením stávajícího bodového a celkového osvetlení v oblasti

Více

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ICS 13.040.01 2003 Kvalita ovzduší - Posouzení vhodnosti měřicí metody porovnáním s požadovanou nejistotou měření ČSN EN ISO 14956 83 5550 Květen idt ISO 14956:2002 Air quality -

Více

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ICS 91.100.15 2004 Kámen pro vodní stavby - Část 1: Specifikace ČSN EN 13383-1 72 1507 Duben Armourstone - Part 1: Specification Enrochements - Partie 1: Spécifications Wasserbausteine

Více

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ICS 93.080.30 Říjen 2009 Svislé dopravní značení Přenosná deformovatelná varovná zařízení Kužely a válce ČSN EN 13422+A1 73 7031 Vertical road signs Portable deformable warning devices

Více

Luminaires; Part 2: Particular requirements; Section Ten - Portable child-appealing luminaires Includes amendment A1:1991

Luminaires; Part 2: Particular requirements; Section Ten - Portable child-appealing luminaires Includes amendment A1:1991 ČESKÁ NORMA MDT 629.944 Červenec 1995 SVÍTIDLA Část 2: Zvláštní požadavky Oddíl 10: Přenosná dětská svítidla (obsahuje změnu A1:1991) ČSN EN 60 598-2-10 +A1 36 0600 Luminaires; Part 2: Particular requirements;

Více

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ICS 01.040.91; 91.100.10 2002 Sádrové tvárnice - Definice, požadavky a zkušební metody ČSN EN 12859 72 3610 Březen Gypsum blocks - Definitions, requirements and test methods Carreaux

Více

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ICS 01.040.55; 55.200 2000 Bezpečnost balicích strojů - Část 1: Terminologie a klasifikace balicích strojů a souvisících zařízení ČSN EN 415-1 26 7600 Prosinec Packaging machines

Více

Technický list - ABS hrany UNI barvy

Technický list - ABS hrany UNI barvy Technický list - ABS hrany UNI barvy ABS hrany UNI jsou kvalitní termoplastové hrany z maximálně odolného a teplotně stálého plastu ABS (Akrylonitryle Butadiene Styrene). Výhody: ABS hrany UNI jsou v interiéru

Více

INFORMACE O TECHNOLOGIÍCH VODOROVNÉHO DOPRAVNÍHO ZNAČENÍ

INFORMACE O TECHNOLOGIÍCH VODOROVNÉHO DOPRAVNÍHO ZNAČENÍ INFORMACE O TECHNOLOGIÍCH VODOROVNÉHO DOPRAVNÍHO ZNAČENÍ Část I. Základní informace o vodorovném dopravním značení Výtah z diplomové práce Bc. Davida Kloubka. 1 Úvod Silniční doprava se stala nedílnou

Více

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ICS 53.020.20 2001 Jeřáby - Informace pro používání a zkoušení - Část 1: Návody k používání ČSN EN 12644-1 27 0036 Listopad Cranes - Information for use and testing - Part 1: Instructions

Více

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ICS 91.060.40 2008 Volně stojící komíny - Část 2: Betonové komíny ČSN EN 13084-2 73 4220 Leden Free-standing chimneys - Part 2: Concrete chimneys Cheminées indépendantes - Partie

Více

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ICS 81.040.20 2003 Sklo ve stavebnictví - Izolační skla - Část 2: Dlouhodobá metoda zkoušení a požadavky na pronikání vlhkosti ČSN EN 1279-2 70 1621 Srpen Glass in building - Insulating

Více

Portable fire extinguishers - Part 1: Description, duration of operation, class A and B fire test

Portable fire extinguishers - Part 1: Description, duration of operation, class A and B fire test ČESKÁ NORMA ICS 13.220.30 Únor 1997 Přenosné hasicí přístroje - Část 1: Názvy, doba činnosti, zkušební objekty pro třídy požáru A a B ČSN EN 3-1 38 9100 Portable fire extinguishers - Part 1: Description,

Více

Specification for electrostatic hand-held spraying equipment for nonflammable material for painting and finishing

Specification for electrostatic hand-held spraying equipment for nonflammable material for painting and finishing ČESKÁ NORMA 87.100;25.140.20 Květen 1994 Elektrostatické ruční stříkací zařízení pro ČSN EN 50059 nanášení nehořlavých látek 33 2036 Specification for electrostatic hand-held spraying equipment for nonflammable

Více

posouzení ze 14. března 2017 (český překlad z německého originálu)

posouzení ze 14. března 2017 (český překlad z německého originálu) Oprávněná osoba pro stavební výrobky a typy výstavby člen EOTA Stavebně-technický zkušební úřad Instituce založená Federální a zemskou vládou Jmenován v souladu s článkem 29 nařízení (EU) č. 305/2011 a

Více

Tato norma je českou verzí evropské normy EN 1635:1997. Evropská norma EN 1635:1997 má status české technické normy.

Tato norma je českou verzí evropské normy EN 1635:1997. Evropská norma EN 1635:1997 má status české technické normy. ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ICS 35.040 Říjen 1998 Čárové kódy Specifikace zkoušek Symboly čárových kódů ČSN EN 1635 97 7109 Bar coding - Test specifications - Bar code symbols Code à barres - Spécifications

Více

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ICS 91.100.30 2007 Vlákna do betonu - Část 1: Ocelová vlákna - Definice, specifikace a shoda ČSN EN 14889-1 72 3434 Květen Fibres for concrete - Part 1: Steel fibres - Definitions,

Více

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ICS 93.080.30 2008 Stálé svislé dopravní značení - Část 3: Směrové sloupky a odrazky ČSN EN 12899-3 73 7030 Říjen Fixed, vertical road traffic signs - Part 3: Délinator posts and

Více

Hand-and machine-operated circular screwing dies and hand-operated die stocks (ISO 2568:1988)

Hand-and machine-operated circular screwing dies and hand-operated die stocks (ISO 2568:1988) ČESKO-SLOVENSKÁ NORMA 25.100.50 Prosinec 1993 Ruční a strojní závitové kruhové čelisti a ČSN EN 22568 ruční vratidla 22 3210 idt ISO 2568:1988 Hand-and machine-operated circular screwing dies and hand-operated

Více

Specification and approval of welding procedures for metallic materials - Part 7: Approval by a standard welding procedure for arc welding

Specification and approval of welding procedures for metallic materials - Part 7: Approval by a standard welding procedure for arc welding ČESKÁ NORMA ICS 25.160.10 Leden 1997 Stanovení a schvalování postupů svařování kovových materiálů - Část 7: Schvalování na základě normalizovaného postupu svařování pro obloukové svařování ČSN EN 28 8-7

Více

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ICS 93.080.30 Červen 2009 Vodorovné dopravní značení Požadavky na dopravní značení ČSN EN 1436+A1 73 7010 Road marking materials Road marking performance for road users Produits de

Více

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ICS 93.080.20; 93.080.30 Říjen 2009 Vodorovné dopravní značení Dopravní knoflíky Část 1: Základní požadavky a funkční charakteristiky ČSN EN 1463-1 73 7018 Road markings materials

Více

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ICS 17.200.10 2008 Měřidla tepla - Část 6: Instalace, uvedení do provozu, sledování činnosti a údržba ČSN EN 1434-6 25 8511 Září Heat meters - Part 6: Installation, commissioning,

Více

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ICS 29.060.10 1999 Specifikace jednotlivých typů vodičů pro vinutí - Část 0: Všeobecné požadavky - Oddíl 1: Lakované měděné vodiče kruhového průřezu ČSN EN 60317-0-1 34 7307 Srpen

Více

Floor heating - Systems and components - Part 2: Determination of the thermal output

Floor heating - Systems and components - Part 2: Determination of the thermal output ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ICS 91.140.10 Prosinec 1998 Podlahové vytápění Soustavy a komponenty Část 2: Výpočet tepelného výkonu ČSN EN 1264-2 06 0315 Floor heating - Systems and components - Part 2: Determination

Více

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ICS 93.080.20 2008 Směsi stmelené hydraulickými pojivy - Specifikace - Část 11: Zeminy upravené vápnem ČSN EN 14227-11 Březen 73 6156 Hydraulically bound mixtures - Specifications

Více

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ICS 17.060; 71.040.20 2007 Laboratorní sklo - Dělené pipety ČSN EN ISO 835 70 4120 Listopad Laboratory glassware - Graduated pipettes Verrerie de laboratoire - Pipettes graduées Laborgeräte

Více

Převzetí TS do národních norem členů CEN/CENELEC není povinné a tato TS nemusí být na národní úrovni převzata jako normativní dokument.

Převzetí TS do národních norem členů CEN/CENELEC není povinné a tato TS nemusí být na národní úrovni převzata jako normativní dokument. PŘEDBĚŽNÁ ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ICS 79.060.20 Červenec 2016 Lehké třískové desky Specifikace ČSN P CEN/TS 16368 49 2618 Lightweight Particleboards Specifications Panneaux de particules légers Spécifications

Více

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ICS 13.340.50 2007 Obuv chránící před chemikáliemi - Část 1: Terminologie a metody zkoušení ČSN EN 13832-1 83 2520 Duben Footwear protecting against chemicals - Part 1: Terminology

Více

Traffic light signals. Technical and functional requirements. Part 1: Traffic light signals for traffic control

Traffic light signals. Technical and functional requirements. Part 1: Traffic light signals for traffic control ČESKÁ NORMA ICS 93.080.30;13.200 Únor 1997 Světelná signalizační zařízení Technické a funkční požadavky Část 1: Světelná signalizační zařízení pro řízení silničního provozu ČSN 36 5601-1 Traffic light

Více

ZÁSADY PRO POUŽÍVÁNÍ DOPRAVNÍCH MAJÁČKŮ

ZÁSADY PRO POUŽÍVÁNÍ DOPRAVNÍCH MAJÁČKŮ Ministerstvo dopravy odbor pozemních komunikací TP 174 ZÁSADY PRO POUŽÍVÁNÍ DOPRAVNÍCH MAJÁČKŮ TECHNICKÉ PODMÍNKY Schváleno MD OPK č. j.: 81/2013-120-STSP/1 ze dne 8.2.2013 s účinností od 15.2.2013 Současně

Více

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ICS 77.140.20; 77.140.60 2008 Lesklé ocelové výrobky - Technické dodací podmínky - Část 5: Oceli k zušlech»ování ČSN EN 10277-5 Září 42 0160 Bright steel products - Technical delivery

Více

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ICS 13.200; 93.080.30 Září 2012 Silniční záchytné systémy Část 5: Požadavky na výrobky a posuzování shody záchytných systémů pro vozidla ČSN EN 1317-5+A2 73 7001 Road restraint systems

Více

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ICS 13.200; 93.080.30 2008 Silniční záchytné systémy - Část 5: Požadavky na výrobky a posuzování shody záchytných systémů pro vozidla ČSN EN 1317-5+A1 73 7001 Listopad Road restraint

Více

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ICS 71.100.30 2003 Výbušniny pro civilní použití - Brizantní trhaviny - Část 13: Stanovení hustoty ČSN EN 13631-13 66 8140 Říjen Explosives for civil uses - High explosives - Part

Více

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ICS 83.180; 91.100.10 2008 Malty a lepidla pro keramické obkladové prvky - Stanovení přídržnosti cementových malt tahovou zkouškou ČSN EN 1348 72 2466 Leden Adhesives for tiles -

Více

PŘEDBĚ NÁ ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA

PŘEDBĚ NÁ ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA PŘEDBĚ NÁ ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ICS 23.040.20 91.140.60 2006 Plastové potrubní systémy pro rozvod horké a studené vody - Polybuten (PB) - Část 7: Směrnice pro posuzování shody ČSN P CEN ISO/TS 15876-7

Více

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ICS 77.140.25 2006 Pásy z korozivzdorných ocelí na pružiny - Technické dodací podmínky ČSN EN 10151 42 1041 Únor Stainless steel strip for springs - Technical delivery conditions

Více

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ICS 91.190 2003 Stavební kování - Dveřní štíty, kliky a knoflíky - Požadavky a zkušební metody ČSN EN 1906 16 5776 Duben Building hradware - Lever handles and knob furniture - Requirements

Více

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ICS 77.140.10; 77.140.25; 77.140.50 2003 Ocelové úzké pásy válcované za studena k tepelnému zpracování - Technické dodací podmínky - Část 4: Oceli na pružiny a další použití ČSN EN

Více

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ICS 77.140.50 2007 Plech a pás z oceli s vyšší mezí kluzu kontinuálně žárově pokovený pro tváření za studena - Technické dodací podmínky ČSN EN 10292 42 0948 Říjen Continuously hot-dip

Více

Monarplan LA Přichází s lakovanou vrstvou prodlužující životnost Vaší střechy

Monarplan LA Přichází s lakovanou vrstvou prodlužující životnost Vaší střechy Monarplan LA Přichází s lakovanou vrstvou prodlužující životnost Vaší střechy Icopal a dlouhá životnost Společnost Icopal je hrdá na svůj vysoký kredit v oblasti aktivní podpory recyklace svých produktů

Více

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ICS 91.160.20 Prosinec 2014 Světlo a osvětlení Osvětlení pracovních prostorů Část 2: Venkovní pracovní prostory ČSN EN 12464-2 36 0450 Light and lighting Lighting of work places Part

Více

ICS ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA Listopad Technical delivery conditions for steel castings for pressure purposes - Part 1: General

ICS ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA Listopad Technical delivery conditions for steel castings for pressure purposes - Part 1: General ICS 77. 140. 10 ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA Listopad 1997 Technické dodací podmínky pro ocelové odlitky pro tlakové nádoby Část 1: Všeobecně ČSN EN 10213-1 42 1262 Technical delivery conditions for steel castings

Více

PŘEDBĚŽNÁ ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA

PŘEDBĚŽNÁ ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA PŘEDBĚŽNÁ ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ICS 23.040.20, 91.140.60 Duben 2009 Vícevrstvé potrubní systémy pro rozvody horké a studené vody Část 7: Směrnice pro posuzování shody ČSN P CEN ISO/TS 21003-7 64 6423 idt

Více

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ICS 13.220.50; 91.060.99 Duben 2010 Rozšířená aplikace výsledků zkoušek požární odolnosti Část 8: Nosníky ČSN EN 15080-8 73 0869 Extended application of results from fire resistance

Více

Degrees of protection provided by enclosures for electrical equipment against external mechanical impacts (IK code)

Degrees of protection provided by enclosures for electrical equipment against external mechanical impacts (IK code) ČESKÁ NORMA ICS 29.020 Únor 1997 Stupně ochrany poskytované kryty elektrických zařízení proti vnějším mechanickým nárazům (IK kód) ČSN EN 50 102 33 0335 Degrees of protection provided by enclosures for

Více

Marastar SR. Sítotisková systémová barva

Marastar SR. Sítotisková systémová barva Strana: 1/5 Marastar SR Sítotisková systémová barva Rozsah použití Potiskované materiály Marastar SR je určená pro použití na samolepící PVC fólie a na neměkčené PVC. Kromě toho je barva vhodná na směsné

Více

Technický a zkušební ústav stavební Praha, s.p. Zkušební laboratoř TZÚS Praha, s.p., pobočka TIS Prosecká 811/76a, Praha 9

Technický a zkušební ústav stavební Praha, s.p. Zkušební laboratoř TZÚS Praha, s.p., pobočka TIS Prosecká 811/76a, Praha 9 Pracoviště zkušební laboratoře: 1. ZL TZÚS Praha, s. p., TIS Prosecká 811/76a, 190 00 Praha 9 Prosek 3. Zkušební věž bezpečnostních komponent výtahů U Průhonu 14, Praha 7 2. Značky Praha s. r. o. Černý

Více

Continuously hot-dip zinc coated low carbon steel sheet and strip for cold forming. Technical delivery conditions

Continuously hot-dip zinc coated low carbon steel sheet and strip for cold forming. Technical delivery conditions ČESKÁ NORMA MDT 669.146.99-41:669.586.5:620.1 Srpen 1995 PLECHY A PÁSY ŽÁROVĚ POZINKOVANÉ SPOJITÝM POCHODEM Z HLUBOKOTAŽNÝCH OCELÍ K TVÁŘENÍ ZA STUDENA Technické dodací podmínky ČSN EN 10 142 42 0909 Continuously

Více

Descriptif et qualification d un mode opératoire de soudage sur les matériaux métalliques

Descriptif et qualification d un mode opératoire de soudage sur les matériaux métalliques ČESKÁ NORMA MDT 621.791.75(083.1) Listopad 1995 STANOVENÍ A SCHVALOVÁNÍ POSTUPŮ SVAŘOVÁNÍ KOVOVÝCH MATERIÁLŮ Část 1: Všeobecná pravidla pro tavné svařování ČSN EN 28 8-1 05 0311 Specification and approval

Více

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ICS 53.020.30 2004 Vázací prostředky z ocelových drátěných lan - Bezpečnost - Část 1: Vázací prostředky pro všeobecné zdvihací práce ČSN EN 13414-1 02 4472 Červenec Steel wire rope

Více

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ICS 01.080.30; 27.080; 27.200 1999 Chladicí zařízení a tepelná čerpadla - Schémata okruhů zařízení a schémata potrubí a přístrojů - Uspořádání a značky ČSN EN 1861 14 2007 Srpen Refrigerating

Více

PŘEDBĚŽNÁ ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA

PŘEDBĚŽNÁ ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA PŘEDBĚŽNÁ ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ICS 23.040.01; 23.040.20; 91.140.60 Duben 2010 Plastové potrubní systémy pro rozvod horké a studené vody Chlorovaný polyvinylchlorid (PVC-C) Část 7: Směrnice pro posuzování

Více

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ICS 77.080.20 2006 Systémy označování ocelí - Část 1: Stavba značek ocelí ČSN EN 10027-1 42 0011 Duben Designation systems for steels - Part1: Steel names Systèmes de désignation

Více

Ecophon Master Matrix

Ecophon Master Matrix Ecophon Master Matrix Systém Ecophon Master Matrix je navržen tak, aby se dal velmi rychle a snadno instalovat a zároveň poskytoval mimořádnou přesnost bez nutnosti dodatečných úprav. Toto činí akustický

Více

Zdravotnická informatika z pohledu technických norem ISO a EN. RNDr. Vratislav Datel, CSc. Praha 26. dubna 2011

Zdravotnická informatika z pohledu technických norem ISO a EN. RNDr. Vratislav Datel, CSc. Praha 26. dubna 2011 Zdravotnická informatika z pohledu technických norem ISO a EN RNDr. Vratislav Datel, CSc. Praha 26. dubna 2011 Co je technická norma? Technická norma je dokumentovaná úmluva obsahující technické specifikace

Více

Rubber hoses and hose assemblies Textile reinforced hydraulic type Specification

Rubber hoses and hose assemblies Textile reinforced hydraulic type Specification ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ICS 23.100.40; 23.040.70 Říjen 2015 Pryžové hadice a hadice s koncovkami Hadice pro hydrauliku s textilní výztuží Specifikace ČSN EN 854 63 5405 Rubber hoses and hose assemblies Textile

Více

K A T A L O G 2 0 1 5

K A T A L O G 2 0 1 5 K A T A L O G 2 0 1 5 SCHVÁLENÉ VÝROBKY OBLAST VODOROVNÉHO DOPRAVNÍHO ZNAČENÍ Schváleno Ministerstvem dopravy č.j.: 53/2015-120-TN/2 Silniční vývoj - ZDZ spol. s r.o. Brno, květen 2015 1. ÚVOD... 3 2.

Více

idt ISO 9963:1994 Water quality - Determination of alkalinity - Part 1: Determination of total and composite alkalinity

idt ISO 9963:1994 Water quality - Determination of alkalinity - Part 1: Determination of total and composite alkalinity ČESKÁ NORMA ICS 13.060.40 Prosinec 1996 Jakost vod - Stanovení kyselinové neutralizační kapacity (KNK) - Část 1: Stanovení KNK 4,5 a KNK 8,3 ČSN EN IS O 9963-1 75 7371 idt ISO 9963:1994 Water quality -

Více

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ICS 93.080.20 Březen 2008 Asfaltové směsi - Specifikace pro materiály - Část 21: Řízení výroby u výrobce ČSN EN 13108-21 73 6140 Bituminous mixtures - Material specifications - Part

Více

Zpráva o ověřovacích zkouškách k ETA 11/0241

Zpráva o ověřovacích zkouškách k ETA 11/0241 TECHNICKÝ A ZKUŠEBNÍ ÚSTAV STAVEBNÍ PRAHA, s.p. Prosecká 811/76a CZ-190 00 Praha 9 Tel.: +42 286 019 413 Fax: +42 286 883 897 Internet: www.tzus.cz Autorizován a no tifi k ován podl e článku 10 Směrnice

Více

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ICS 11.180 2001 Vnější končetinové protézy a ortézy - Požadavky a metody zkoušení ČSN EN 12523 84 4002 Červen External limb prostheses and external orthoses - Requirements and test

Více

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ICS 91.160.01; 97.220.10 Srpen 2008 Světlo a osvětlení - Osvětlení sportoviš» ČSN EN 12193 36 0454 Light and lighting - Sports lighting Éclairagisme - Éclairage des installations

Více

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ICS 03.240 2003 Poštovní služby - Vhozy domovních schránek a čelních panelů - Požadavky a zkušební metody ČSN EN 13724 76 0701 Září Postal services - Apertures of private letter boxes

Více

Bouteilles à gas transportables - Identification de la bouteile à gaz - Partie 3: Code coleur

Bouteilles à gas transportables - Identification de la bouteile à gaz - Partie 3: Code coleur ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ICS 23.020.30 Červen 1998 Lahve na přepravu plynů Označování lahví Část 3: Barevné značení ČSN EN 10 89-3 07 8500 Transportable gas cylinders - Cylinder identification - Part 3: Colour

Více

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ICS 87.040 2007 Nátěrové hmoty - Zkouška tvrdosti nátěru tlumením kyvadla ČSN EN ISO 1522 67 3076 Srpen Paints and varnishes - Pendulum damping test Peintures et vernis - Essai d

Více

PŘEDBĚŽNÁ ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA

PŘEDBĚŽNÁ ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA PŘEDBĚŽNÁ ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ICS 53.020.20 Duben 2010 Jeřáby Návrh všeobecně Část 3-2: Mezní stavy a prokázání způsobilosti ocelových lan v lanových systémech ČSN P CEN/TS 13001-3-2 27 0105 Cranes General

Více

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ICS 03.080.30 2002 Úklidové služby - Základní požadavky a doporučení pro systémy posuzování jakosti ČSN EN 13549 01 8101 Leden Cleaning services - Basic requirements and recommendations

Více

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ICS 23.040.01 2005 Kovová průmyslová potrubí - Část 7: Návod na používání postupů posuzování ČSN 13 0020 Květen idt CEN/TR 13480-7:2002 Metallic industrial piping - Part 7: guidance

Více

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ICS.140.10;.140.50 2003 Ocelové úzké pásy válcované za studena k tepelnému zpracování - Technické dodací podmínky - Část 2: Oceli k cementování ČSN EN 10132-2 42 016 Srpen Cold rolled

Více

Sanitary tapware. Waste fittings for basins, bidets and baths. General technical specifications

Sanitary tapware. Waste fittings for basins, bidets and baths. General technical specifications ČESKÁ NORMA MDT 621.646.2:644.6:696.14:620.1 Září 1994 Zdravotnětechnické armatury ODPADOVÉ ARMATURY PRO UMYVADLA BIDETY A KOUPACÍ VANY Všeobecné technické požadavky ČSN EN 274 13 7202 Sanitary tapware.

Více

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ICS 11.040.70; 01.040.11 2004 Kontaktní čočky a prostředky pro ošetřování kontaktních čoček - Slovník - Část 1: Kontaktní čočky ČSN EN ISO 8320-1 19 5200 Květen idt ISO 8320-1:2003

Více

Ecophon Super G Plus A

Ecophon Super G Plus A Ecophon Super G Plus A Panel je určen pro použití ve sportovních halách a podobném prostředí, kde hrozí riziko silného mechanického nárazu. Panely Ecophon Super G Plus A mají masivní závěsný rošt, který

Více

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ICS 93.080.30 2008 Stálé svislé dopravní značení - Část 1: Stálé dopravní značky ČSN EN 12899-1 73 7030 Říjen Fixed, vertical road traffic signs - Part 1: Fixed signs Signaux fixes

Více

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ICS 53.020.30 2001 Součásti pro vázací prostředky - Bezpečnost - Část 2: Kované ocelové zdvihací háky s pojistkou - Třída 8 ČSN EN 1677-2 27 1910 Listopad Components for slings -

Více

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ICS 71.100.30 2005 Výbušniny pro civilní použití - Brizantní trhaviny - ČSN EN 13631-16 66 8140 Květen Explosives for civil uses - High explosives - Part 16: Detection and measurement

Více

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ICS 19.100 Srpen 2011 Nedestruktivní zkoušení Akustická emise Všeobecné zásady ČSN EN 13554 01 5081 Non-destructive testing Acoustic emission testing General principles Essais non

Více

Poklopy a vtokové mříže pro dopravní plochy - Konstrukční zásady, zkoušení, označování,

Poklopy a vtokové mříže pro dopravní plochy - Konstrukční zásady, zkoušení, označování, ČESKÁ NORMA ICS 13.060.30 Únor 1996 Poklopy a vtokové mříže pro dopravní plochy - Konstrukční zásady, zkoušení, označování, ČSN řízení jakosti EN 124 13 6301 Gully tops and manhole tops for vehicular and

Více

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ICS 77.140.65 2004 Ocelová drátěná lana - Bezpečnost - Část 4: Pramenná lana pro všeobecné zdvíhací účely ČSN EN 12385-4 02 4302 Červen Steel wire ropes - Safety - Part 4: Stranded

Více

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ICS 91.010.30 1999 Stavební ložiska - Část 9: Ochrana ČSN EN 1337-9 73 6270 Březen Structural bearings - Part 9: Protection Appareils d appui structuraux - Partie 9: Protection Lager

Více

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ICS 23.040.40 2000 Měď a slitiny mědi - Tvarovky - Část 2: Tvarovky s konci pro spoje měděných trubek sevřením ČSN EN 1254-2 13 8400 Leden Copper and copper alloys - Plumbing fittings

Více

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ICS 87.060.10 2002 Všeobecné metody zkoušení pigmentů - Část 13: Stanovení ve vodě rozpustných síranů, chloridů a dusičnanů ČSN EN ISO 787-13 67 0520 Duben idt ISO 787-13:1973 General

Více

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ICS 91.100.30 2003 Záměsová do betonu - Specifikace pro odběr vzorků, zkoušení a posouzení vhodnosti vody, včetně vody získané při recyklaci v betonárně, jako záměsové vody do betonu

Více

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ICS 01.110; 35.240.10 2003 Technická dokumentace - Uspořádání a pojmenování hladin v CAD - Část 1: Přehled a základní pravidla ČSN EN ISO 13567-1 01 3104 Leden idt ISO 13567-1:1998

Více