WWW: < [Souřadnice] N / E

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "WWW: <http://www.npu.cz/pp/pridruz/opd/metodika/nz/nz050216/. [Souřadnice] N / E"

Transkript

1 Operativní dokumentace a průzkum historické stavby (OPD) Elaborát nálezové zprávy (NZ) WWW: < Evidenční list NÁLEZOVÁ ZPRÁVA OPD č. Lokalita / Obec (část obce) Krásné Březno/Ústí nad Labem Objekt Kostel sv. Floriána kulturní památka / Okres / Kraj Ústí nad Labem/Ústecký [Souřadnice] N / E Zkoumaná část objektu / Prvek J Průčelí "Název" akce / NZ Dokumentace odhaleného větracího kanálu ve zdivu Zpracoval (autor, instituce) PhDr. Kamil Podroužek, Ph.D. Mgr. T. Nejezchlebová NPÚ ÚOP v Ústí nad Labem Označení NZ (ev. č. v archivu zpracovatele) Zadavatel OPD (osoba, instituce) PhDr. Petr Hrubý, NPÚ ÚOP v Ústí n.l. Charakteristika výsledků / Anotace Datum akce / Datum vydání NZ Prosinec 2011/leden 2012 Místo uložení originálu NZ Archiv SHP a NZ NPÚ ČR ú.o.p. v Ústí n.l. Počet stran / Počet listů příloh V průběhu terénních a stavebních prací v okolí jižního průčelí kostela došlo těsně pod čárou terénu po odtěžení zeminy k odhalení druhotně vylámaného větracího otvoru v jeho zdivu. Vzhledem k charakteru vylámání otvoru a dorovnání rozevírajících se špalet tvrdě pálenými cihlami na vápennou maltu, vztahujeme otevření otvoru pravděpodobně k roku 1783, kdy po mohutné bouři došlo pravděpodobně k zaplavení jižního průčelí rozvodněným tokem a po ustoupení záplavy zůstal u jeho paty navýšený terén. Z tohoto důvodu lze předpokládat nutnost řešení změněného vlhkostního režimu kostela, s nímž souviselo otevření větrací šachty. Uzavření otvoru cihelnou plentou souvisí pravděpodobně se stavební úpravou v roce 1934, kdy bylo jižní průčelí z interiéru opatřeno izolační plentou proti vlhkosti. Obsah tohoto díla je duševním majetkem autora a jako takový je chráněn příslušnými zákony.

2 1. Úvod Okolnosti realizace OPD Stav věci v době OPD Podklady Metody dokumentace 1.01 K odhalení otvoru v jižním průčelí kostela došlo během stavebních a terénních prací kolem kostela v souvislosti s výstavbou garáží a izolací paty zdiva průčelí proti vlhkosti Stará úroveň terénu byla plošně snížena cca o 15 cm, čímž došlo k odhalení vyústění větracího kanálu skrz zdivo jižního průčelí. Materiály uvnitř kanálu byly zachovány v původním stavu Leibl, Nejezchlebová, Podroužek: Kostel sv. Floriána v Krásném Březně stavebně-historický průzkum, 2010, Archiv SHP a NZ NPÚ ÚOP v Ústí nad Labem, i. č Jednosnímková fotogrammetrie. Stavební měření. Fotografická dokumentace. Verbální popis. 2. Popis Poloha věci zkoumané 2.01 Kostel sv. Floriána je součástí zámeckého areálu Starého a Nového zámku v Ústí nad Labem - Krásném Březně. Orientovaný jednolodní kostel se zvonovou věží při severním průčelí a schodišťovou věží při jižním průčelí tvoří západní část celého komplexu a s budovou Starého zámku je spojen komunikačním krčkem. Jižním průčelím se obrací do zámeckého parku, pata průčelí leží pod druhotně navýšeným terénem. Charakteristika věci 2.02 Předmětem průzkumu byla větrací kanál ve zdivu jižního průčelí, ležící při jeho patě a jdoucí napříč zdivem z exteriéru do interiéru. V kanále byly pozorovány dobře zachované autentické materiály a konstrukce v superpozici. Vyústění větracího kanálu v exteriíru bylo odhaleno po snížení terénu cca o 15 cm.

3 Popis věci 2.03 Větrací kanál je příčně orientovaný, jdoucí skrz zdivo jižního průčelí. Jedná se o kanál s rovnanou pravou špaletou a s nepravidelnou levou špaletou, rozevírající se z interiéru do exteriéru. Rubový otvor (zrušené vyústění do interiéru), je čtvercového tvaru o straně cca 20 cm a je zakryt plentou z tvrdě pálených světle červených cihel na tvrdou, světlě šedou cementovou maltu. Špalety vnitřního otvoru jsou z části vyzděny z tmavě červených tvrdě pálených cihel, navázaných na druhotně prolámanou zeď průčelí z lomového čediče. Cihly mají přepalovaný charakter a dosahují rozměrů 7 x 12 x? cm. Zděny jsou na světle šedou vápennou maltu s jemnou konzistencí bez patrných zrn pojiva a plniva. Pravá cihelná špaleta probíhá od rubového otvoru po celé délce až k líci zdiva, levá je zhruba v jedné čtvrtině ukončena a dále je řešena pouze formou vylámaného čediče. Špalety částečně pokrývá uhlazená přeteklá malta ze spár. Vnější otvor vyústění kanálu tvoří prostý prolámaný otvor bez dalšího vymezení cihlami. Dno kanálu je pokryto sypanou vrstvou světlého říčního písku. Rozměry věci 2.04 Viz plánová dokumentace. Materiál(y) 2.05 Cihly: A tmavě červené tvrdě pálené cihly s přepalovaným charakterem 7 x 12 x? cm B světle červené tvrdě pálené cilhly Doklady postupů. výrobních Malty: světle šedá vápenná malta Světle šedá tvrdá cementová malta Světlý říční písek 2.06 Na povrchu lomového čediče patrna stopy po druhotném vylámání materiálu a dozdění špalet kanálu cihlami, stopy hladítka na uhlazené přeteklé spárové maltě vnitřních špalet kanálu. Povrchové úpravy 2.07 Vnitřní špalety kanálu částečně omítány hlazenou přeteklou spárovou maltou. Stopy funkce 2.08 Nebyly zjištěny. Závady 2.09 Zaniknutí špalet kanálu absencí cihel, rozvolnění vyúsťovací otvor na exteriéru průčelí, zavření otvoru druhotnou plentou. Stratigrafie 2.10 Cihelná plenta interiéru kostela zaslepující výduch kanálu v interiéru. Seznam prvků 2.11 Nebyly rozlišovány. 3. Interpretace

4 Datace věci zkoumané 3.01 Dle výše popsaných materiálů a provedení lze v součinnosti s poznatky SHP datovat otevření kanálu po záplavě v roce Jednalo se pravděpodobně o jistou formu odvětrání zdiva za cílem jeho vysušení po navýšení terénu, které zřejmě vedlo k nadměrnému zavlhčování zdiva. Zrušení kanálu lze vztáhnout k vyzdění izolační cihelné plenty v interiéru kostela, která je přesně datována do roku Jednalo se opět o další řešení vlhkostních problémů v kostele. Plenta svou plochou zakryla výduch kanálu v interiéru. Autorské připsání 3.02 Nebylo zjištěno. 4. Potenciál Potenciál Doporučení pro péči Doporučení pro další průzkumy 4.01 Kanál lze vnímat především jako doklad historického řešení problémů s vlhkostí zdiva. Dále doplňuje představu o stavebních úpravách po záplavě v roce Pro možnou prezentaci je možno přiznat vyústění kanálu v pohledu, tato úprava však není vzhledem k čistě technickému řešení konstrukce nutná. Další postupy v rámci postupů příslušných orgánů památkové péče V případě odkrytí dalších kanálů dokumentace v rámci zmapování souboru staršího řešení odvlhčení zdiva. 7. Přílohy Přílohy Fotodokumentace Katastrální mapa s vyznačenou polohou kostela. 2. Zakreslení kanálu v půdoryse. 3. Zakreslení vnějšího vyústění kanálu v pohledu. 4. Fotoplán Ústí nad Labem Krásné Březno - Kostel sv. Floriána J průčelí 2. osa zleva pohled na vyústění kanálu v celkové situaci s okenním otvorem. Foto: Podroužek Ústí nad Labem Krásné Březno - Kostel sv. Floriána J průčelí 2. osa zleva detail vyústění kanálu. Foto: Podroužek Ústí nad Labem Krásné Březno - Kostel sv. Floriána J průčelí 2. osa zleva pohled na pravou vnitřní špaletu kanálu. Foto: Podroužek Ústí nad Labem Krásné Březno - Kostel sv. Floriána J průčelí 2. osa zleva pohled na levou vnitřní špaletu kanálu. Foto: Podroužek 2011.

5 Popisky příloh NZ Příloha NZ OPD č. 1 Lokalita / Obec (část obce) Okres / Kraj Krásné Březno/Ústí nad Labem Ústí nad Labem/Ústecký Objekt: č. p. Kostel sv. Floriána Zkoumaná část objektu / Prvek J průčelí/větrací kanál Zpracoval č. orig. v archivu zprac. Mgr. T. Nejezchlebová Popis přílohy: Katastrální mapa s vyznačenou polohou nálezu. Použitý podklad: &MarQParamCount=1&MarWindowName=Marushka Metoda dokumentace / přesnosti Datum akce: Zákres do mapy Prosinec 2011 Příloha NZ OPD č. 2 Lokalita / Obec (část obce) Okres / Kraj Krásné Březno/Ústí nad Labem Ústí nad Labem/Ústecký Objekt: č. p. Kostel sv. Floriána Zkoumaná část objektu / Prvek J průčelí/větrací kanál Zpracoval č. orig. v archivu zprac. Mgr. T. Nejezchlebová Popis přílohy: Půdorysné zaměření kanálu v celkovém půdoryse kostela. Použitý podklad: Terénní náčrt PhDr. Kamil Podroužek, Ph.D. Metoda dokumentace / přesnosti Stavební měření/ odchylka do 5 cm Datum akce: Prosinec 2011 Příloha NZ OPD č. 3 Lokalita / Obec (část obce) Okres / Kraj Krásné Březno/Ústí nad Labem Ústí nad Labem/Ústecký Objekt: č. p. Kostel sv. Floriána Zkoumaná část objektu / Prvek J průčelí/větrací kanál Zpracoval č. orig. v archivu zprac. Mgr. T. Nejezchlebová Popis přílohy: Zakreslení vyústění kanálu v pohledu v celkovém pohledu na J průčelí kostela Použitý podklad: Terénní náčrt PhDr. Kamil Podroužek, Ph.D. Metoda dokumentace / přesnosti Stavební měření/ odchylka do 5 cm Datum akce: Prosinec 2011 Příloha NZ OPD č. 4 Lokalita / Obec (část obce) Okres / Kraj Krásné Březno/Ústí nad Labem Ústí nad Labem/Ústecký Objekt: č. p. Kostel sv. Floriána Zkoumaná část objektu / Prvek J průčelí/větrací kanál Zpracoval č. orig. v archivu zprac. Mgr. T. Nejezchlebová Popis přílohy: Fotoplán otvoru v celkové situaci zdiva J průčelí Použitý podklad: Měřický snímek, náčrt měr PhDr. Kamil Podroužek, Ph.D. Metoda dokumentace / přesnosti Datum akce: Jednosnímková fotogrammetrie/ odchylka do 1 cm Prosinec 2011

6 Příloha 1

7

8

9

10 1 2

11 3 4