ZPRAVODAJ. Vážení spoluobčané

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "ZPRAVODAJ. Vážení spoluobčané"

Transkript

1 ZPRAVODAJ obce Čikov 2013 Vážení spoluobčané Dostává se Vám do rukou jako každoročně v období blížících se svátků Vánočních a konce roku obecní zpravodaj, ve kterém si úvodem dovolím krátce připomenout akce, které jsme během roku v obci realizovali. Zhodnocení práce našeho obecního zastupitelstva je samozřejmě na Vás. Nebudu zde rozebírat žádné problémy, kterými jsme během letošního roku prošli, ale věřte, že to někdy není procházka růžovou zahradou. V letošním roce se konečně podařila dokončit komunikace u nově budovaných rodinných domků, naproti kulturnímu domu. Vjezd na komunikaci jsme museli, podle mého názoru nesmyslně osadit dopravními značkami,,začátek a konec obytné zóny. Bez tohoto dopravního značení bychom nedostali kladné stanovisko Policie České republiky ke kolaudaci, která proběhla 26. listopadu.

2 V měsíci červenci se začalo s dlouho připravovanou akcí odbahnění, opravení stavidla a hráze rybníka na Cejlachu pod naší obcí. Na tuto stavbu jsme dostali dotaci od Ministerstva životního prostředí ve výši Kč, náš podíl a více práce, které projekt neřešil, aby vůbec dotace prošla, byl Kč. Stavba byla zkolaudována a zbývá rozprostření vytěženého sedimentu na bývalé skládce. Tuto práci provede firma na jaře příštího roku. V květnu jsme započali se stavbou budovy,, Zázemí pro sportovní hřiště. Stavba si vyžádala finanční prostředky ve výši Kč. Dotace kraje Vysočina činila Kč. V budově je toaleta, přivedena obecní voda, el. energie a osazen hromosvod. Na této stavbě a úpravách okolí, které není ještě zcela hotové, odpracovali místní hasiči a ostatní občané 530 brigádnických hodin, za což jim touto cestou děkuji. Kolaudace proběhla 29 listopadu. Budovu mohou využívat nejenom hasiči na své sportovní aktivity, ale i ostatní občané v letních měsících na různé slavnostní příležitosti. Hodně diskutované téma byla na posledních zasedání obecních zastupitelstev kanalizace a čistírna odpadních vod. V současné době máme vydáno stavební povolení a zadáváme výběrové řízení na zhotovitele, v případě že by se podařilo získat některé z dotací od Ministerstva zemědělství nebo životního prostředí, teprve potom by se stavba uskutečnila. Vím, že mnohé občany tato otázka, kam se odpadní vody vypouští netrápí, ale jsou i tací, kdo za odvoz platí a do budoucna, při vývoji v tomto trendu, obec tato investice nemine.

3 Poděkování patří i všem těm, kdo jen tak vezmou nářadí do ruky a udělají své okolí o něco krásnější. Moji úctu má každý, koho mohu oslovit a požádat o pomoc a vím, že přijde a pomůže. Někdy stačí pochopení, prodiskutování problému, povzbuzení či dobré slovo. Toto dodává sílu a pocit, že je třeba se nevzdávat a že má smysl dál pokračovat v započaté práci. Vánoce jsou svátky klidu a míru. Jejich velkým posláním je zastavit se a zamyslet. Doba Vánoc je k takovému rozjímání ideální, vždyť během celého roku se každý z nás plahočí za něčím někdy více či méně důležitým. Vážení spoluobčané, dovolte mi, abych Vám jménem svým i jménem celého zastupitelstva popřál příjemné prožití Vánočních svátků, hodně zdraví štěstí a úspěchů v roce Starosta Jan Požár Sbor dobrovolných hasičů Začátkem ledna jsme se sešli na výroční schůzi, abychom zhodnotili uplynulý rok a stanovili si cíle na ten letošní. Domluvili jsme se na termínu uspořádání Maškarního plesu ( proběhl 16.února) a na pořádání zábavy pro mládež se skupinou Reflexy na 15.března. Hlavním cílem pro tento rok byla stavba,,sportovního zázemí na hřišti s termínem ukončení do konce srpna, a to proto, že na 7. září bylo naplánováno 10. kolo Žďárské ligy spojené se soutěží O pohár starosty obce. Toto se nám podařilo splnit a Sportovní zázemí bylo ve zkušebním provozu už i na pouť. Všem, kteří se zasloužili o tuto stavbu, ať již svou brigádnickou prací či zajištěním materiálu, techniky a odborných pracovníků, patří velký dík. V březnu jsme pomohli s organizací dětského karnevalu a v dubnu již následoval úklid silnic po zimních posypech. Začátkem května jsme provedli v obci sběr železného šrotu společně se sběrem elektroodpadu a červenec již byl ve znamení příprav na blížící se pouť. Po ukončení Žďárské ligy nastalo pro nás klidnější období, zbývaly dodělat za pomocí techniky terénní úpravy kolem Boudy a poslední akcí letošního roku byla pomoc čikovským ženám s organizací Slavnostního rozsvěcení vánočního stromku na návsi 6.prosince.

4 V letošním roce oslavili životní jubileum členové našeho sboru : Karel Pokorný -80 let, u sboru je od roku 1960, František Komínek-80 let, u sboru je od roku 1956 a František Nevrtal-70 let,u sboru je od roku Celý náš hasičský sbor vám touto cestou přeje hodně zdraví a životní pohodu. Chtěl bych poděkovat členům našeho sboru za odvedenou práci, za jejich čas, děkuji ostatním, kteří nám nezištně pomáhali. Vážení občané, dovolte mi popřát vám příjemné prožití vánočních svátků a do nového roku pevné zdraví a klid. Ivan Ležovič Nová vyhláška o ochraně dřevin Novela vyhlášky o ochraně dřevin a povolování jejich kácení přináší zásadní změnu v přístupu ke kácení dřevin v soukromých zahradách. Majitel zahrady již nebude muset ve správním řízení žádat o povolení pokácet stromy, které se nachází na jeho zahradě. Zároveň Ministerstvo životního prostředí klade větší důraz na ochranu alejí. Vyhláška o ochraně dřevin, na základě které se zpřísňuje ochrana stromořadí a díky které si majitel zahrady bude moci na svém pozemku bez povolení kácet stromy, bude platit od 15. července 2013, od kdy bude zároveň účinná. Jan Požár Obecní lesy V letošním roce bylo vytěženo v Šébkách 70 m 3 kůrovcové hmoty. Státní správa pověřila Ing. Přemysla Tomka tel , bytem Nádražní 269, Kralice nad Oslavou výkonem funkce odborného lesního hospodáře pro katastrální území Čikov. Dále připomínám občanům možnost převzít tzv.vlastnické separáty lesní hospodářské osnovy v úředních hodinách na MěÚ Náměšť nad Oslavou.

5 Touto cestou bych chtěl poděkovat bývalému vedení MS Čikov. Přeji Vám všem do Nového roku všechno nejlepší a mnoho hezkých chvil. Bohumil Teplý ml. Setkání důchodců 2013 v Čikově Lyžování V okolí naší obce je několik lyžařských areálů (Luka nad Jihlavou, Fajtův kopec ve Velkém Meziříčí nebo sjezdovka na Harusově kopci u Nového města na Moravě), nicméně délka sjezdovek je tu pro zdatnější lyžaře nedostatečná. Větší lyžařská střediska jsou v Jeseníkách či Orlických horách, proto jsme 9. března 2013 ve spolupráci s CK Tušla zorganizovali jednodenní lyžařský zájezd do Skiareálu Dolní Morava pod vrcholem Králického Sněžníku. Autobus vyjížděl ráno přímo z Čikova a kolem deváté hodiny jsme již byli na svahu. Kvalita sněhu byla ovlivněna teplotou nad bodem mrazu, přesto si všichni účastníci slušně zalyžovali a nedošlo ani k žádnému zranění. Pro velký zájem bychom rádi podobnou akci zopakovali, tentokrát do lyžařského střediska Hochkar v Rakousku. Vzdálenost je sice o něco větší (cca 280km), ale nadmořská výška m. n. m. zaručuje stabilní sněhové podmínky po celou zimu a 9 vleků a lanovek na 18km sjezdovek uspokojí i ty nejnáročnější lyžaře. Předpokládáme podobný termín jako minule, tedy přelom února a března příštího roku. Bližší informace budou včas zveřejněny. Petr Ležovič

6 Informace obecního úřadu: Úřední hodiny: pondělí 16,00 18,00 hodin Poplatky na rok 2014: za vodu : 31,- Kč za m 3 stočné : 50,- Kč/za rok za psa : 100,- Kč/ za rok osvobozeni od poplatku jsou psi do 1 roku za odpady : 450,- Kč na osobu a rok 250,- Kč na třetí dítě a osobu bydlící mimo obec za rok Za pronájem kulturního domu pro občana s trvalým pobytem v Čikově Peklo 200,- Kč + energie (plyn, elektrika) Přísálí 200,- Kč + energie (plyn, elektrika) Sál 500,- Kč + energie (plyn, elektrika Za ukládání stavební sutě Za půjčení štípače 100,- Kč za tunu 100,- Kč za den Evidence obyvatel V naší vesnici k dnešnímu dni žije 198 obyvatel. Z tohoto počtu je 102 mužů a 96 žen. V naší vesnici je 16 dětí do 15 let, 7 mládeže do 18 let, 113 lidí do 60 roků a 62 nad 60 roků.

7 Přistěhovali se: David Barták, Dagmar Bartáková, Milan Barták, Dagmar Bartáková, David Barták, Matěj Barták a Martin Barták Odstěhovali se: Miluše Hejátková, Tamara Horká, Vendula Hejátková, Radmila Lukešová, Simona Malá. V letošním roce zemřeli: Miroslav Horký, Věra Nováčková, Petr Foitl, Zdeňka Tůmová Čest jejich památce. Vyřiďte pozdrav každému, kdo mě měl někdy rád, mně už se nikdy nerozední, budu teď věčný spánek spát. J.Wolker Jubilea v roce 2013 Všem jubilantům jak staré přísloví praví: veselá mysl, půl zdraví. A jak praví věta jiná: humor nejlepší je medicína. Přejeme pevné zdraví a životní pohodu Zdeněk Palát Antonín Dufek Emilie Komínková Karel Křehlík Marta Klímová Jan Baštář Jana Sladká František Nevrtal Anežka Komínková Karel Pokorný Libuše Vlčková František Komínek Na Vánoce spoustu sněhu, na nový rok lásku, něhu. Hodně zdraví, smůly málo, štěstí co by za to stálo. Hodně sladkostí a ovoce, prostě nejkrásnější vánoce. Marie Gruberová MS Čikov Vás srdečně zve na tradiční Myslivecký ples který se koná v místním KD od hod. Celý večer Vás u tance bude provázet skupina Jana Víta Bude připravena myslivecká kuchyně a bohatá tombola se spoustou zajímavých cen.