Projekty "Dada East?" Charles Simic: Inovace Charles Simic: Inovace

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Projekty "Dada East?" Charles Simic: Inovace Charles Simic: Inovace"

Transkript

1 Projekty "Dada East?" Charles Simic: Inovace Charles Simic: Inovace Pátého února 1916 otevřel německý avantgardní divadelní režisér Hugo Ball a jeho milenka zpěvačka v nočním klubu - Emmy Henningsová poprvé v Curychu Kabaret Voltaire, kde prezentovali výstavy soudobého umění a představení experimentální hudby, poezie a tance. Kabaret měl jen malé jeviště, prostor pro čtyřicet až padesát osob v hledišti a nacházel se ve zpustlé čtvrti plné barů, varieté a levných hotelů, v jinak úctyhodném městě, ve kterém tehdy žilo mnoho uznávaných umělců, spisovatelů, novinářů, herců, intelektuálů a profesionálních revolucionářů vyhoštěných ze svých vlastí. Stejně tak ovšem i mnoho špiónů a lidí doufajících na válce vydělat. Lenin si pronajímal pokoje v té samé úzké uličce. Joyce pracoval na svém Odysseovi jen o několik bloků dál. Hnutí Dada tehdy ještě oficiálně neexistovalo, nemělo dokonce ani jméno. To, co začalo jako série večírků, na kterých se četly verše moderních německých a francouzských básníků a na kavárenské piáno hrály umělecké písně a skladbyfranze Liszta, Alexandera Scriabina a Clauda Debussyho, přerostlo během pár týdnů pod vlivem nově příchozích v něco úplně odlišného. Těmito novými tvářemi byl básník Richard Huelsenbeck, kterého Ball poznal v Berlíně, umělec Hans Arp a dvacetiletý rumunský básník Tristan Tzara a jeho ne o mnoho starší krajan, malíř Marcel Janco. To, co je přivedlo dohromady, byla jejich nenávist vůči válce a jejich víra v myšlenku, že jak umění tak politika vyžadují revoluční změnu. Už když žili v roce 1915 v Berlíně, uspořádali Ball a Henningsová sérii protiválečných večerů s úmyslem, jak sami tvrdí, provokovat, znepokojovat, ohromovat, dráždit a mást obecenstvo. V Curychu Janco vytvářel lepenkové masky, které připomínaly ty používané v japonském divadle a v afrických rituálech a přitom dokázaly být podivuhodně originální.

2 Ball napsal do svého deníku: Masky jednoduše vyžadovaly, aby se jejich nositelé začaly pohybovat v tragickém absurdním tanci. Návštěvníci kabaretu, kteří očekávali výběr z prací Voltaira či Turgeněva nebo další balalajkový orchestr, byli místo toho vystaveni satirám ztvárněným maskovanými osobami oblečenými v barevných kostýmech vyrobených z lepenky, kteří se doprovázeli hrou na bubny, pokličky a pánve zatímco recitovali básně jako je tato: Gadji beri bimba Glandridi lauli lonni cadori Gadjama bim beri glassala Glandridi glassala tuffm Izimbrabim Blassa galassasa tuffm Izimbrabim. Hluk z jeviště byl ohlušující. A v hledišti vládl také blázinec. Herci předváděli čerstvé rekruty simulující před lékařskou komisí mentální onemocnění. Za méně než měsíc se kabaret, který nejprve vítal všechny nové moderní tendence v umění a měl za cíl bavení a vzdělávání publika, změnil v absurdní divadlo. To byl také záměr. To, co oslavujeme, psal Ball do deníku, je jak bláznovství tak i zádušní mše. A skandál se šířil. Lenin, který hrával s Tzarou šachy, chtěl vědět, v čem vlastně Dada spočívá. Na to nikdy neexistovala jednoduchá odpověď. Dokonce ještě v roce 1920 se nechal Marcel Duchamp slyšet, že neví, co to vlastně Dada je. Vysvětlení jednotlivých Curyšských zakladatelů se různí; není dokonce ani jisté, odkud vzalo slovo Dada svůj původ. Nejpřijatelnější se zdá být verze, podle které Ball a Huelsenbeck našli francouzský výraz pro slovo houpací kůň, když hledali ve francouzsko-německém slovníku něco úplně odlišného. Podle jiné verze je Dada jméno medikamentu pro posilování vlasů. Ať už je jeho původ jakýkoliv, toto slovo, které v mnoha slovanských jazycích zní jako energické

3 přitakání ( ano, ano ), se brzy stalo oblíbenou značkou: jednoslovným manifestem, který garantoval pobavení nebo rozhořčení. Hans Arp vyprávěl, jak on a jeho přátelé obcházeli bary, vstupovali do dveří a hlasitě volali: Ať žije Dada! Patroni otevírali ústa údivem a upouštěli vidličky a párky ze svých zkoprnělých rukou. Stanovisko, které dadaismus v Curychu zastával vůči umění, dalece předchází vznik samotného hnutí. Aniž bychom znali jeden druhému, pracovali jsme pro stejnou věc, řekl později Hans Arp. Přišlo mu nechutné krmit umění donekonečna nehybným životem, krajinami a akty. Jak prohlašovali už italští futuristé, všechny formy imitace musí být vykořeněny; všechny formy originality oslavovány. Myšlenkou bylo vytvořit něco, co ještě nikdo nikdy neviděl a nezažil. Události v Curychu daly jméno volným spolkům umělců a básníků z New Yorku, Berlína, Hannoveru, Cologne a Paříže, kteří si dopisovali a posílali oběžníky obsahující ukázky své práce, aniž by se obtěžovali žehlením vzájemných sporů týkajících se estetických záležitostí. Už se nesnažili o pochopení věcí z jediného úhlu pohledu. Přestože každý z nich dělal v zásadě to, co ho napadlo, všichni sdíleli společnou zálibu v abstrakci, fotomontáži, koláži a v užívání příležitosti jako nástroje. Ještě důležitější než jakákoli individuální technika byla jejich víra v to, že hradby mezi uměním a ostatním světem by měly být strženy. Hledali tajemství toho, jak vytvářet umělecká díla a zároveň zavrhovat umění. Počátky Dady neleží v umění, ale ve znechucení. To řekl jeden z jejich vůdců. Přesně to bylo i názorem italských futuristů, kteří hlásali oproštění se od muzeí, knihoven a dalších kulturních pamětihodností v zájmu budoucnosti. Tato dvě hnutí však od sebe v roce 1914 oddělil názor na právě začínající první světovou válku. Budeme oslavovat válku jedinou skutečnou hygienu světa militarismus, vlastenectví, destruktivní náturu anarchismu, nádherné ideje, které berou život a pohrdají ženami, psal futurista Marinetti.

4 Umělci a básníci Dadaismu však byli pacifisty a internacionalisty. Mnozí z nich byli zběhové na útěku před vojenskými autoritami svých domovských zemí. Jejich odpor vůči válce, v níž deset milionů mužů zemřelo, dvacet milionů jich bylo raněno a několik set tisíc jich přišlo o končetiny nebo zrak, měl mnoho společného s tím, čím se měl dadaismus v budoucnu stát. Jakmile bylo hnutí odstartováno, začaly se objevovat první prohlášení, snažící se přiblížit dadaismus nezasvěceným. Ty nejznámější z těch prvních byly napsány Tristanem Tzarou, Hugo Ballem a Richardem Huelsenbeckem. Jejich hlavním cílem nebylo ani tak osvítit veřejnost, ale spíše ji rozhořčit a vytvořit tak skandál. Tzara napsal: Dada je každým produktem znechucení schopný stát se negací rodiny a mravů; je to protest se zatnutými pěstmi, připravenými bourat a ničit; znalost všech prostředků odmítaných až do teď ostýchavým spojením pohodlného kompromisu a dobrých mravů: to je Dada; skoncování s logikou, sloužící jako berlička těm bez daru tvořit: to je Dada; skoncování se všemi společenskými hierarchiemi a rovnostmi vytvořenými v zájmu blahobytu našich peněženek: to je Dada; každý předmět, všechny předměty, postoje, nejasnosti, zjevení a úzkostlivé střety paralelních linií jsou zbraněmi určenými k boji: Dada; skoncování s pamětí: Dada; skoncování s archeologií: Dada: skoncování s proroky: Dada; skoncování s budoucností: Dada; absolutní a nezpochybnitelná víra v každého boha, který je bezprostředním produktem spontánnosti: Dada; elegantní skok od harmonie do jiných sfér: trajektorie slova vrženého jako z poškrábané gramofonové desky: respekt ke všem individuím v jejich nebetyčné pošetilosti: ať už je seriózní, ustrašený, bojácný, horlivý, energický, odhodlaný, entuziastický; odhalit všechny církve těžkopádných doplňků; vyplivovat nepříjemné nebo vášnivé myšlenky jako třpytivý vodopád, nebo je rozmazlovat s oním extrémním uspokojením, že na tom nebude v nejmenším záležet se stejnou intenzitou v houštinách lidské duše nezkažena hmyzem dobře narozených a pozlacena těly archandělů. Svoboda: Dada Dada Dada, bouření strnulých barev a provázání protikladů, protimluvů, grotesek a nekonzistencí: ŽIVOT.

5 Zatímco Tzarův manifest zprostředkovával agresivní polemickou stránku dadaismu, nereflektoval tak úplně smýšlení jeho přemýšlivějších členů. Tzara byl skvělým populistou, ale nebyl žádným filozofem. Navíc umělci, kteří se s hnutím ztotožnili, nechtěli následovat žádného samozvaného vůdce. Překvapivě panovalo vzájemné porozumění především mezi dadaistickými básníky. "Elementy poezie jsou písmena, slabiky, slova a věty," napsal Kurt Schwitters. Poezie podle něj vzniká stavěním těchto základních kamenů jednoho proti druhému. Také se přiznal, že preferuje nesmysl před logikou, protože byl v umění vždy zanedbáván. Tzara v roce 1920 v jednom ze svých manifestů vysvětlil, jak mají takovéto básně vznikat: Vezměte noviny. Vezměte nůžky. Vyberte článek, který délkou odpovídá vámi zamýšlené básni. Vystřihněte článek. Poté jej rozstřihejte na jednotlivá slova a ta vložte do pytlíku. Jemně jej promíchejte. Poté vyndávejte jeden po druhém ústřižky z pytlíku. Svědomitě slova zapisujte v tom pořadí, v jakém vyšla.. Báseň bude jako vy. A tady vás máme, spisovatele nekonečně originálního a obdarovaného rozumem, který je okouzlující ačkoli je pro všední příležitosti nesrozumitelný. Tohle je ten druh umění, které mohli obdivovat návštěvníci Kabaretu Voltaire. Jedné noci Tzara, Janco a Huelsenbeck vystoupili na jeviště a přednesli to, čemu říkali "simultánní báseň" báseň složenou z různorodých textů ve francouzštině, němčině a angličtině přednášených najednou. Jeden z účastníků ji přirovnal ke zvuku balkánského expresu přejíždějícího přes most doprovázeného pištěním prasete na porážce. Tentýž večer došlo ještě k prezentaci dvou chants nègres, výbuchům nesmyslného jazyka, které měly evokovat rytmy afrických písní.

6 Ball vymyslel báseň beze slov, která sestávala výhradně z abstraktních zvuků (příkladem je třeba báseň "Gadji beri bimba" výše v textu). Námětem těchto básní byl, jak říkal Ball, lidský hlas představující duši zápasící s hlukem světa. Jako představení může být takováto poezie okouzlující. Byl to pokus zbavit poetický jazyk svého významu, metafory a dokonce i lyričnosti. Naštěstí však nebyli tak úplně úspěšní. Dadaismus nestvořil žádnou velkou literaturu, přesto však existuje mnoho básní od Tzary, Arpa či Schwitterse, které jsou minimálně velmi zábavné. To však není způsob, jakým tehdejší umělci obvykle tvořili. Když člověk navštíví současnou dadaistickou výstavu v MoMA, vidí rozšíření původně neslučitelných stylů. Tato show je první výlučně dadaistickou muzejní přehlídkou ve Spojených státech. To bylo pro mne velkou novinkou, protože díla Marcela Duchampa, Hanse Arpa, Maxe Ernsta, Mana Raye, Kurta Schwitterse, Francise Picabia a George Grosze jsou návštěvníkům muzeí v této zemi již dlouho známé. Co je však méně známé je fakt, jak málo měli ve skutečnosti s hnutím společného. Dadaismus trval přibližně v letech 1916 až 1924, ale skutečné zapojení mnoha z jeho následovníků netrvalo ani tak dlouho. Jedním z překvapení show je, že většina z jejích obrazů, soch, fotografií, koláží, fotomontáží, sbírek a filmů byla vytvořena v tak krátké době (samozřejmě, že readymades umění z předmětů obyčejné denní potřeby jednoduše musely být vystaveny). Když si člověk vybaví všechen ten vliv, který dadaismus měl a stále má na mnoho avantgardních umělců a básníků, musí muzeum opouštět s pocitem, že za posledních osmdesát let nevznikla jediná nová myšlenka. V MoMA show je k vidění téměř 450 děl padesáti umělců. Velký katalog výstavy, který vznikl v Pompidou Centre v Paříži a před New Yorkem putoval ještě do Národní galerie ve Washingtonu, obsahuje úvod, šest odborných esejů, stovky černobílých i barevných reprodukcí, biografie jednotlivých autorů a detailní chronologii, což z něj

7 dělá jedno z nejobsáhlejších děl dokumentujících historii hnutí. Stojí za povšimnutí minimálně proto, že řada význačných děl v něm reprodukovaných není součástí expozice. Výstava je uspořádána do šesti vzájemně propojených prostor, kde je každá věnována jednomu z měst, ve kterých dadaismus rozkvétal. V New Yorku mělo být pro výstavu více místa, stejně jako tomu bylo v Národní galerii. Příliš mnoho objektů má málo místa a hranice mezi jednotlivými městy nejsou vždy jasně rozpoznatelné. Přesto je však shlédnutí výstavy velmi osvěžujícím zážitkem. Pouze ti, kteří nikdy nepocítili ani nejmenší pokušení porušit pravidla, nebudou z výstavy nadšeni. V prostoru věnovaném dadaismu v Curychu jsou k vidění Jancovi úžasné masky, Arpovi koláže a reliéfy z obarveného dřeva, abstraktní výšivky od švýcarské umělkyně Sophie Taeuberové, skulptury z osoustruženého dřeva a marionety pro loutkové divadlo, expresionistické portréty Hanse Richtera, Picabiovi technické kresby a abstraktní fotografie Christiana Schada. Taeuberová, která navrhovala textilie a učila na Curyšské škole aplikovaného umění, převedla tradici abstrakce od dekorativního umění k sochařství a malování. Její díla patří mezi největší perly výstavy. Mají kolem sebe auru autority a elegance lidového umění. Arp také odmítal mimézis. Trhal na čtverečky kousky papíru, které poté rozhodil nad listem papíru a přilepil tam, kam dopadly. To samé dělal i se svými dřevěnými reliéfy, vytvářel formy ze svých automatických maleb a poté je nechával tesařem vytvarovat do konečné podoby. Je těžko uvěřitelné, že Arp nechával své lístky papíru ležet přesně na těch místech, kam dopadly. Že nebyl nikdy v pokušení o kousek je posunout, protože by pak vypadaly lépe, nebo že ze svých listů nevybíral jen ty nejlepší. Ať už to však dělal jakkoliv, dosáhl toho, že jeho koláže vypadají formálně koherentně a přitom budí zdání náhodnosti.

8 Počátky hnutí Dada v Berlíně se váží k návratu Richarda Huelsenbecka z Curychu v roce Rozšířil zprávy o tom, co se předešlého roku v Curychu dělo a společně s umělci Georgem Groszem, Johnem Heartfieldem, Wielandem Herzfeldem a Franzem Jungem založili Klub Dada, do kterého brzy přibyli také Johannes Baader, Raoul Hausmann a Hannah Höchová. 12. dubna 1918 zinscenovali večer přednášek, autorských čtení a uměleckých představení. Ve vzduchu visela hrozba násilí, napsaly jedny místní noviny. Zatímco Hausmann četl útočný manifest, manažer galerie vypnul světla. To byly počátky Berlínských aktivit, které o dva roky později vykulminovaly v První mezinárodní dadaistický veletrh, kde byly představeny téměř dvě stovky prací. Co však berlínské dadaisty od jejich curyšských kolegů jednoznačně odlišovalo byla jejich politická orientace. Mnozí z nich byli členy nově vzniklé Německé komunistické strany a byli zvyklí na rozdávání letáků a štvavých pamfletů v ulicích. Někteří z dadaistů byli vězněni; dadaistické publikace byly zakazovány a jejich vydavatelé stíháni za kacířství a hanobení německé armády. Je nemyslitelné, že by podobná divoká politická satira mohla být publikována v dnešních Spojených státech. To, co ji dělalo ještě efektivnější než tradiční karikaturu, bylo užívání fotomontáže. Takhle mohli přidělávat hlavu císaře na tělo nahé koupající se krásky nebo na mechanickou loutku. Tímto způsobem byli rozebíráni i další členové vysoké německé politické a vojenské sféry. Kdo vynalezl fotomontáž? Opět je na to více názorů. Tento je Haussmanův:

9 Téměř v každém domě byly k nalezení barevné litografie zobrazující pěšáka před kasárnami. Aby tato vzpomínka na aktivní vojenskou službu některého z mužských členů rodiny byla o něco osobnější, přilepila se na místo anonymního vojáka fotka skutečného člověka. Bylo to jako kulový blesk: mohli jste vytvářet obrázky vytvářené z rozstříhaných fotografií. Tehdy v září jsem si to v Berlíně začal uvědomovat a používat fotky z novin a filmů. Hannah Höchová, která byla při tomto objevu s Hausmannem, jeho příběh potvrzuje. Tato technika však také mohla odvozovat svůj původ z válečných praktik, kdy se na dopisy pro vojáky na frontě přilepovaly podvratné fotografie a novinové články. Kolize jsou nezbytné: život totiž stále není dost krutý, řekl Huelsenbeck. Německo bylo na pokraji občanské války, docházelo ke stávkám, pouličním nepokojům, ekonomická situace byla neúnosná. A umění odráží náladu doby. Krev je tou nejlepší omáčkou, říká nadpis u jedné z litografií George Grosze, která popisuje dva elegantní muže klidně večeřící, zatímco pod terasou jejich restaurace bojují vojáci na bajonety. Politicky orientované kresby, koláže, fotomontáže a obrazy George Grosze, Raoula Hausmanna, Johna Heartfielda, Johannese Baadera, Hannah Höchové a nádherně neuctivého George Scholze, Otto Dixe a Rudolfa Schlichtera činí berlínskou část expozice obzvláště působivou. Hannover nebyl dadaistickým centrem tak jako třeba Curych nebo Berlín. Ve skutečnosti šlo o práci jediného muže. Kurt Schwitters, který byl jednou z hlavních a nejoriginálnějších postav moderního umění, byl expresionistickým malířem až do roku Poté přijal koláž jako svoji oblíbenou techniku a případně rozšiřoval její principy i do sochařství, architektury, grafického designu, hudby, poezie a kritiky. Měl pro své umění i vlastní jméno: Merz, což znamená otevřenost všem materiálům při tvorbě umění. Ve svém eseji o Schwittersovi, který

10 je také zapsán v katalogu, Dorothea Dietrichová cituje jeho manifest: Merzbilder (obrazy Merz) jsou abstraktními uměleckými díly. Slovo Merz ve své podstatě naznačuje použití všech představitelných materiálů a uměleckých prostředků. Merzmalerei (malířství Merz) neužívá jen barev a plátna, štětec a paletu, ale všechny materiály postižitelné okem a opracovatelné nástroji. Navíc nehraje roli, zda byl onen materiál již zformován k nějakému účelu. Kolo od dětského kočárku, drátěné pletivo, provázek nebo kus vlny mají stejný potenciál jako barva. Umělec tvoří skrze volbu, distribuci a dematerializaci materiálu. Schwitters chtěl setřít hranice mezi všemi uměleckými směry. Vytvářel své koláže a montáže ze všeho, co měl zrovna po ruce: z novin, nápisů, letáků, kousků dřeva a jiného smetí, které potom po vrstvách lepil na dřevěnou desku nebo plátno. Každá nová vrstva částečně zakrývala to, co bylo pod ní, rozšiřovala strukturu a transformovala celek do objektu, který předtím ještě nikdo nikdy neviděl. Dorothea Dietrichová poukazovala na napětí mezi vizuálními a textovými motivy ve Schwittersových kolážích. Oči se snaží zachytit jednotlivé detaily a zároveň i dílo jako celek. Tato skutečnost je samozřejmě ještě patrnější u fotomontáží berlínských dadaistů, kde je veškerá krása díla v detailech. Schwitters ještě více než Hannah Höchová nebo Raoul Hausmann chtěl tvořit umění, které by nepatřilo do žádné literární nebo vizuální kategorie. Součástí show je také oválné příruční zrcadlo, na které nalepil barevný papír, lepenku, dřevo, lístky kovu, porcelán a několik dalších zvláštností. Teď už to není obyčejné zrcadlo; je to zrcadlo, ze kterého se na nás odrážejí naše vlastní myšlenky. Příběh dadaismu v Cologne se váže k letům 1918 až 1920 a je nerozlučně spjat s okupací města britskou armádou. Přítomnost cizích vojsk vytvořila společně s cenzurou, hladem, bídou a nefunkčností většiny civilních institucí ve městě takovou atmosféru, ve

11 které mohlo hnutí prosperovat. Vůdcem skupiny byl Max Ernst, umělec, ovlivněný zprvu Picassovými kolážemi a Chiricovými metafyzickými malbami, který přešel k dadaismu v létě roku 1919 po shlédnutí magazínu Dada, do nějž přispěl Tristan Tzara a svými abstraktními nebo téměř abstraktními pracemi také Klee, Kandinsky, Hausmann a Marcel Janco. Dadaistické období bylo v Ernstově dlouhé umělecké kariéře určitě tím nejzajímavějším a má proto v show silné zastoupení. Dělal koláže, pracoval s fotografiemi a používal stránky ilustrovaných katalogů nářadí a různých přístrojů k tomu, aby je částečně překrýval kvašem, tužkou a inkoustem dokud nevznikl fantastický, jakoby surrealistický, umělecký objekt. A to v dobách, kdy mělo samotné surrealistické hnutí a teorie André Bretona o snech a podvědomí teprve přijít. Kromě Ernsta jsou na show zastoupeni také dva méně významní Cologneští umělci, Johannes Baargeld a Heinrich Hoerle. Publikovali časopisy, Bulletin D a Stupid. Známými se však stali díky organizování výstavy Časné jaro dadaismu, kterou policie zavřela kvůli obscénnosti. Ti, co chtěli tuto expozici spatřit, museli projít pánskými záchody jedné hospody a dojít až do zadní místnosti, kde byly obrazy rozvěšeny. Jakmile se dostali přes toalety, uvítala je mladá dívka oblečená k prvnímu přijímání a recitující oplzlé básně. Mezi vystavovanými pracemi byla i skulptura z tvrdého dřeva od Maxe Ernsta, ke které byla připevněna sekera s výzvou návštěvníkovi, aby dílo zničil. Cologneská skupina se však brzy rozpadly, protože někteří její členové vyžadovali lepší dostupnost jejich děl, zatímco jiní odmítali svým uměním sloužit politickým cílům. New Yorští dadaisté již tolik neplnily stránky sdělovacích prostředků. Přihodily se jen dva skandály: poprvé, když Marcel Duchamp vystavil na první expozici Společnosti nezávislých umělců bílou

12 porcelánovou mísu podepsanou R. Mutt a s nápisem Fontána, a podruhé, když se básník Arthur Cravan rozhodl svléci na přednáškové platformě, z níž chtěl dámy v Park Avenue zasvětit do tajemství abstraktního malířství. Jinak však byli dadaisté snadno přehlédnutelní. Malá skupinka umělců, kteří se o hnutí zajímali a dokonce měli i spojení s avantgardními hnutími v Evropě, byli povětšinou přistěhovalci utíkající z Evropy před válkou. Scházeli se na neformálních večírcích v bytě bohatého mecenáše a sběratele Waltera Arensbergera na West 67th Street, kde se také v té době nacházela jedna z nejrozsáhlejších sbírek moderního umění ve Spojených státech. Některé z nejslavnějších kousků dadaistického umění vzniklo díky této alianci. Patří mezi ně montáže a readymades Marcela Duchampa, smíšené montáže a found objects (nalezené objekty) Mana Raye, Picabiovi objektové portréty a některé poutavé malby méně známých umělců jako je John Covert, Morton Livingston Schamberg a Jean Crotti. Součástí show jsou také dvě skulptury legendární baronesy Elsy von Freytag-Lorighoven, která se procházela po New Yorku s odpadkovým košem na hlavě, poštovními známkami nalepenými na obličej a s šaty ozdobenými hračkami a dalšími tretkami, které štípla v obchodě nebo našla po ulicích. Protože se staly tak známými, Duchampovi slavné readymades už nikoho nešokují. Co však stále udržuje naši pozornost jsou názvy. Musel to být spíše smysl pro humor, než jeho pověstný intelekt, co Marcela Duchampa přimělo vystavit obyčejnou lopatu na sníh a pojmenovat ji Předběžná oslava zlomené ruky. Když Picabia nakreslil iniciátor a dal svému výtvoru název Portrét mladé Američanky ve stavu nahoty, věděl, že není lepší způsob, jak přitáhnout pozornost k estetické stránce masově vyráběného produktu, než spojit ho se sexem.

13 Tvůrci reklam od aut až po zubní pasty tohle dobře vědí. Právě toto je unikátním aspektem New Yorkského dadaismu. Snaží se, aby výklad železářství se svými pánvemi, šroubováky, kladivy, noži, lopatkami na smetí a košťaty vypadal zajímavěji než předměty v muzeu, a to nejen přejmenováním jednotlivých předmětů. Dadaismus jako hnutí skončil roku 1921 v Paříži, a to přesto, že byl tehdy velmi společensky aktivní a Tzara, Arp, Ernst, Duchamp a Man Ray byli ve městě. Jen v prvních pěti měsících roku 1920 se konalo šest skupinových představení, dvě umělecké výstavy, vydalo se více než tucet knih a hnutí se těšilo velké pozornosti tisku. Přestože měli velký úspěch, od doby, kdy Tzara odjel z Curychu, docházelo k častým rozmíškám. Místo komunity utečenců totiž v Paříži našel avantgardní skupinu se silným národním cítěním. Francouzský dadaismus byl veden básníky André Bretonem, Louisem Aragonem a Philippem Soupaultem, kteří se viděli jako následovníci Baudelaira, Rimbauda, Lautréamonta, Jarryho a dalších francouzských rebelů minulosti a kteří coby svou hlavní ambici viděli revoluci francouzské poezie. Vykalkulované provokace a hysterie nepřátelské veřejnosti se stala příliš předvídatelnou. Zesměšňování buržoazie může být zábavné, ale určitě není tak nebezpečné jako vysmívání se militarismu v době války. Nakonec se básníci a malíři vydali odlišnými cestami. Nebo spíše, umělci pokračovali v tom, co dělali doteď. Žádný nový pařížský dadaismus však nevzniknul. Man Rayův plát železa s přilepenými připínáčky nebo jeho metronom s vystřihnutou fotografií oka na kyvadle, Duchampova Mona Lisa s knírem a kozí bradkou nebo Ernstova konstrukce z oleje na dřevu Dvě děti jsou ohrožovány slavíkem - všechna tato díla mohla vzniknout stejně dobře i někde jinde. Genialita dadaismu spočívala v odmítání definice sama sebe a vytvoření hnutí v dobách šířící se avantgardy. Vše, co jednotlivé umělce spojovalo, byla jen snaha zajít za hranice obrazových zvyklostí, osvobodit umění od jeho historie, aby se mohla najít někde jinde, a také samozřejmě smysl pro humor.

14 To byly veškeré rozdíly jak říkal Harold Rosenberg: komické zpochybňování zevnějšku. Stačí se jen podívat na filmy, jako je třeba Entr"acte od Reného Claira a Francise Picabia, který je také částí MoMA show, aby si člověk uvědomil, že jejich svatým ochráncem byl jiný z vynálezců vizuálních gagů dvacátého století, Buster Keaton. Největší radostí z návštěvy expozice je tedy v objevování málo známých uměleckých děl, které původně vůbec neměly být uměleckými díly, ale které teď vypadají nádherně vynalézavě, řemeslně kvalitně a dokonce krásně. The New York Review of Books Překlad: Dominik Malý

DADAISMUS (1916-1922)

DADAISMUS (1916-1922) DADAISMUS (1916-1922) Marcel Duchamp (1887-1968) Autoportrét z profilu Fontána L. H. O. O. Q. Mlýnek na čokoládu Fontána Sušička lahví A Bruit Secret Francis Picabia (1879-1953) Dívka narozená bez matky

Více

Datum: 3. 5. 2013 Projekt: Využití ICT techniky především v uměleckém vzdělávání Registrační číslo: CZ.1.5.00/34.1013 Číslo DUM: VY_32_INOVACE_232

Datum: 3. 5. 2013 Projekt: Využití ICT techniky především v uměleckém vzdělávání Registrační číslo: CZ.1.5.00/34.1013 Číslo DUM: VY_32_INOVACE_232 Datum: 3. 5. 2013 Projekt: Využití ICT techniky především v uměleckém vzdělávání Registrační číslo: CZ.1.5.00/34.1013 Číslo DUM: VY_32_INOVACE_232 Škola: Akademie - VOŠ, Gymnázium a SOŠUP Světlá nad Sázavou

Více

Vypracovala: Bc. Kamila Švrčinová, 382493 Vyučující: Mgr. Martina Želázková. DADaiSMuS

Vypracovala: Bc. Kamila Švrčinová, 382493 Vyučující: Mgr. Martina Želázková. DADaiSMuS Vypracovala: Bc. Kamila Švrčinová, 382493 Vyučující: Mgr. Martina Želázková DADaiSMuS Obecná charakteristika: název ( dada = koníček ), zvolen náhodně zabodnutím nože do slovníku / kapnutím vody z kapátka

Více

1. světová válka (futuristé ji vnímali jako východisko z banální doby ) tělesně schopní herci odvedeni do armády divadlo spělo k populární zábavě

1. světová válka (futuristé ji vnímali jako východisko z banální doby ) tělesně schopní herci odvedeni do armády divadlo spělo k populární zábavě Pavel Trtílek, 12. 12. 2013 1. světová válka (futuristé ji vnímali jako východisko z banální doby ) tělesně schopní herci odvedeni do armády divadlo spělo k populární zábavě (bulvár) dadaismus i surrealismus

Více

Mentální obraz Romů AKTIVITA

Mentální obraz Romů AKTIVITA Cíle studenti jsou schopni vyjádřit představy asociace spojené se slovy průměrný Rom uvědomují si, že mentální obraz nemusí být plně v souladu se skutečností jsou schopni analyzovat svoje postoje a odhalit

Více

VÝUKOVÝ MATERIÁL. 32 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

VÝUKOVÝ MATERIÁL. 32 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Identifikační údaje školy VÝUKOVÝ MATERIÁL Vyšší odborná škola a Střední škola, Varnsdorf,příspěvková organizace Bratislavská 2166,407 47 Varnsdorf, IČO: 18383874 www.vosassvdf.cz,tel.+420412372632 Číslo

Více

PRÁCE S TEXTEM - Císařovy nové šaty. OČEKÁVANÝ VÝSTUP Procvičování četby a porozumění textu na základě seřazení rozstříhaných odstavců textu

PRÁCE S TEXTEM - Císařovy nové šaty. OČEKÁVANÝ VÝSTUP Procvičování četby a porozumění textu na základě seřazení rozstříhaných odstavců textu PRÁCE S TEXTEM - Císařovy nové šaty AUTOR Mgr. Jana Pikalová OČEKÁVANÝ VÝSTUP Procvičování četby a porozumění textu na základě seřazení rozstříhaných odstavců textu FORMA VZDĚLÁVACÍHO MATERIÁLU pracovní

Více

Generace májovců. 50. a 60. léta 19. století

Generace májovců. 50. a 60. léta 19. století Generace májovců 50. a 60. léta 19. století Májovci Na konci 50. let pozvolný pád bachovského absolutismu Alexander Bach byl vystřídán jiným ministrem, Rakousko prohrálo několik bitev a celkově došlo k

Více

VÝTVARNÁ KULTURA. 17. Dadaismus a Surrealismus. 9-Výtvarná kultura. Vytvořil: Lenka Tichá. www.isspolygr.cz

VÝTVARNÁ KULTURA. 17. Dadaismus a Surrealismus. 9-Výtvarná kultura. Vytvořil: Lenka Tichá. www.isspolygr.cz VÝTVARNÁ KULTURA 17. www.isspolygr.cz Vytvořil: Lenka Tichá Dadaismus Futurismus a Surrealismus Kubismus Strana: 1 Škola Ročník Název projektu Číslo projektu Číslo a název šablony Autor Tematická oblast

Více

SKRYTÁ MYSTÉRIA VÝCHODNÍCH CHRÁMÙ

SKRYTÁ MYSTÉRIA VÝCHODNÍCH CHRÁMÙ O S H O SKRYTÁ MYSTÉRIA VÝCHODNÍCH CHRÁMÙ Byly doby, kdy chrámy, poutnická místa, nošení značek na čele, uctívání idolů, používání růženců, zaklínadel a kouzel, posvátné texty, rituály a astrologie, víra

Více

Cílem školy je : Vzdělávací obsah Školní vzdělávací činnosti integrované bloky. Název školního vzdělávacího programu :

Cílem školy je : Vzdělávací obsah Školní vzdělávací činnosti integrované bloky. Název školního vzdělávacího programu : Charakteristika ŠVP Mateřská škola je celodenní mateřskou školou, jejímž cílem je příprava dětí do života a na základní školu. Vzdělání je uskutečňováno ve všech činnostech v průběhu celého dne. Probíhá

Více

Neměl by vůbec nic. že jsme našli partnera

Neměl by vůbec nic. že jsme našli partnera Když mladý muž Neměl by vůbec nic. stejného smýšlení. slyšel ropuchu mluvit tak odvážně a logicky, beznadějně se zamiloval. Od té doby se pokaždé, cestou ze školy u ní zastavil na kus řeči. Jednoho dne,

Více

životopis Petr Nikl se narodil 8.11. 1960 Jeho otec je akademický malíř, matka pracuje jako návrhářka hraček Petr Nikl vystudoval Střední

životopis Petr Nikl se narodil 8.11. 1960 Jeho otec je akademický malíř, matka pracuje jako návrhářka hraček Petr Nikl vystudoval Střední Petr Nikl životopis Petr Nikl se narodil 8.11. 1960 Jeho otec je akademický malíř, matka pracuje jako návrhářka hraček Petr Nikl vystudoval Střední uměleckoprůmyslovou školu v Uherském Hradišti. V r. 1980

Více

Heterosexuálové v průvodu Prague Pride. Proč se vlastně o toto téma zajímají?

Heterosexuálové v průvodu Prague Pride. Proč se vlastně o toto téma zajímají? Heterosexuálové v průvodu Prague Pride. Proč se vlastně o toto téma zajímají? Viktoria Valeeva Teplé léto si mohou užívat i heteráci takový transparent jsem viděla na letošním průvodu Prague Pride, ke

Více

Společenská rubrika. Všem oslavencům gratulujeme, přejeme hodně zdraví, štěstí a životní pohodu.

Společenská rubrika. Všem oslavencům gratulujeme, přejeme hodně zdraví, štěstí a životní pohodu. Domov pro seniory Pyšely Náměstí T.G. Masaryka č. l, 25l 67 Pyšely zřizovatel: Hlavní město Praha pro potřeby klientů Domova pro seniory Pyšely Vážení a milí čtenáři, říjen 2012 9. ročník, č. 10 teplé

Více

Filharmonie zahraje na pardubické univerzitě 14.11.2013 Mladá fronta DNES str. 3 Kraj Pardubický

Filharmonie zahraje na pardubické univerzitě 14.11.2013 Mladá fronta DNES str. 3 Kraj Pardubický Mladá fronta DNES Filharmonie zahraje na pardubické univerzitě 14.11.2013 Mladá fronta DNES str. 3 Kraj Pardubický (gg) Univerzita Pardubice PARDUBICE Výročí událostí spjatých se studenty, které se uskutečnily

Více

Příklady autoritních záznamů Příloha k certifikované metodice Tvorba autoritních záznamů pro potřeby muzeí a galerií

Příklady autoritních záznamů Příloha k certifikované metodice Tvorba autoritních záznamů pro potřeby muzeí a galerií Příklady autoritních záznamů Příloha k certifikované metodice Tvorba autoritních záznamů pro potřeby muzeí a galerií Uvedené příklady představují určité typy autoritních záznamů, u nichž chceme upozornit

Více

AUTORSKÉ PRÁVO. Literatura, zdroj informací. 1) zákon č. 121/2000 Sb. (tzv. autorský zákon), ve znění pozdějších předpisů

AUTORSKÉ PRÁVO. Literatura, zdroj informací. 1) zákon č. 121/2000 Sb. (tzv. autorský zákon), ve znění pozdějších předpisů AUTORSKÉ PRÁVO Ing. Tomáš Kostka UNIV 2 KRAJE; TWS_02 Literatura, zdroj informací 1) zákon č. 121/2000 Sb. (tzv. autorský zákon), ve znění pozdějších předpisů 2) Aplikace autorského zákona ve školách (č.j.

Více

Miroslava Baštánová. Vzpomínka na. Josefa Kramoliše. pøedsedu Valašského muzejního spolku v letech 1926-1945

Miroslava Baštánová. Vzpomínka na. Josefa Kramoliše. pøedsedu Valašského muzejního spolku v letech 1926-1945 Miroslava Baštánová Vzpomínka na Josefa Kramoliše pøedsedu Valašského muzejního spolku v letech 1926-1945 2012 Miroslava Baštánová Vzpomínka na Josefa Kramoliše pøedsedu Valašského muzejního spolku v letech

Více

Erik vypjal hru, upravil si baseballovou čepici a vyrazil dlouhými kroky otevřenou branou dovnitř.

Erik vypjal hru, upravil si baseballovou čepici a vyrazil dlouhými kroky otevřenou branou dovnitř. DŮM ČÍSLO 12076 Tys byl odjakživa hrozný paličák, Dominiku! řekla Tina Erikovi. Nesmysl, jste nějak moc moudrá, paní profesorko Patti! opáčil hbitě Erik. Cha, ona není Patti, ale Erik, zvolala pravá Patti

Více

Kanada. Když jsem se v roce 2002 začal zabývat stavbou dalšího. pod Třemšínem. na návštěvě v roubence

Kanada. Když jsem se v roce 2002 začal zabývat stavbou dalšího. pod Třemšínem. na návštěvě v roubence na návštěvě v roubence Kanada pod Třemšínem Josef rozhodně není nezkušený stavebník postavil už několik rodinných domů, dřevostavba, do které nás pozval, je zatím jeho poslední prací. Ačkoliv se příjemný

Více

Básně o (v) Sutomiščici. Jaroslav Balvín

Básně o (v) Sutomiščici. Jaroslav Balvín Básně o (v) Sutomiščici Jaroslav Balvín 2008 SUTOMIŠČICA JE KŠTICA Kštica Borových hájů, fíkových stromů a olivovníků Stožárů plachetnic a lodí Sněhobílých starobylých domů A příjemných lidí. Tato kštica

Více

JAOS. povídka na pokračování pro kroužek robotiky (pro děti 8 12 let)

JAOS. povídka na pokračování pro kroužek robotiky (pro děti 8 12 let) JAOS povídka na pokračování pro kroužek robotiky (pro děti 8 12 let) Kapitola I. Jak to začalo a jak to u nás vypadá? Proč zrovna já? Koukej, ať už jsi zpátky v regenerační komoře! řekl nějaký hlas, když

Více

KDO JE JEŽÍŠ? Kdo je podle vašeho názoru... Nejvýznamnější osobností všech časů? Největším vůdcem? Největším učitelem?

KDO JE JEŽÍŠ? Kdo je podle vašeho názoru... Nejvýznamnější osobností všech časů? Největším vůdcem? Největším učitelem? KDO JE JEŽÍŠ? Kdo je podle vašeho názoru... Nejvýznamnější osobností všech časů? Největším vůdcem? Největším učitelem? Tím, kdo pro lidstvo vykonal nejvíce dobra? Tím, kdo žil nejsvatějším životem? 1 /

Více

MŮJ STRACH. Nejstrašnější bída je samota a pocit, že mě nikdo nepotřebuje. - Matka Tereza

MŮJ STRACH. Nejstrašnější bída je samota a pocit, že mě nikdo nepotřebuje. - Matka Tereza MŮJ STRACH Nejstrašnější bída je samota a pocit, že mě nikdo nepotřebuje. - Matka Tereza Byla jsem hrozně vyděšená, hlavně z toho, že lidé, které jsem zázrakem potkala, mě jednoduše opustí. Proč by někdo

Více

Můj strach. Nejstrašnější bída je samota a pocit, že mě nikdo nepotřebuje.

Můj strach. Nejstrašnější bída je samota a pocit, že mě nikdo nepotřebuje. Můj strach Nejstrašnější bída je samota a pocit, že mě nikdo nepotřebuje. - Matka Tereza Byla jsem hrozně vyděšená, hlavně z toho, že lidé, které jsem zázrakem potkala, mě jednoduše opustí. Proč by někdo

Více

Vypracoval(a), Mgr.Petr Papica,7.9. 2012. Ověřeno (datum) 8.10.2012

Vypracoval(a), Mgr.Petr Papica,7.9. 2012. Ověřeno (datum) 8.10.2012 Název školy Gymnázium, Šternberk, Horní nám. 5 Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0218CZ. Šablona I/2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji čtenářské gramotnosti Označení VY_12_INOVACE_Pap2 materiálu

Více

Bible. Charlie Brackett

Bible. Charlie Brackett Bible Charlie Brackett BIBLE a. Bible 1. Jedinečná kniha a. Bible je nejúžasnější knihou celé historie. b. Nesčetné roky úsilí a péče vedly ke vzniku přesných opisů, uchování původního textu a kontrole

Více

O ateliéru Tilia. Tři fotografie od Dalibora Palečka z výstavy, dokumentující rekonstrukci

O ateliéru Tilia. Tři fotografie od Dalibora Palečka z výstavy, dokumentující rekonstrukci Výroční zpráva 2013 Tři fotografie od Dalibora Palečka z výstavy, dokumentující rekonstrukci ateliéru Tilia O ateliéru Tilia Umělecko-řemeslný ateliér Tilia je chráněná dílna, která zaměstnává lidi dlouhodobě

Více

Vážení hosté benefičního večera, KATALOG DRAŽENÝCH UMĚLECKÝCH DĚL. Mgr. Jiří Pitaš

Vážení hosté benefičního večera, KATALOG DRAŽENÝCH UMĚLECKÝCH DĚL. Mgr. Jiří Pitaš Vážení hosté benefičního večera, každoročně se v čase adventním setkáváme na benefičních akcích pro SKP-CENTRUM, o.p.s., v letošním roce se jedná již o jubilejní X. ročník. Vítám Vás na charitativní dražbě

Více

Oslava Svatého Jiří. Hrdinové. Junák - český skaut, středisko Havran Klecany, z. s.

Oslava Svatého Jiří. Hrdinové. Junák - český skaut, středisko Havran Klecany, z. s. Oslava Svatého Jiří Hrdinové Junák - český skaut, středisko Havran Klecany, z. s. Klecany 24. 4. 2015 Svatý Jiří 2 Svatý Jiří je patronem všech skautů. V České republice jeho svátek připadá na 24. dubna.

Více

připadám si v tu chvíli a na tom místě zcela nepatřičně

připadám si v tu chvíli a na tom místě zcela nepatřičně Dýchání Petr Mezihorák na rozjezd tma lisuje obrazy zvýrazňuje hrany půlnoční štěkot psa virtuos v oboru ticha připadám si v tu chvíli a na tom místě zcela nepatřičně jako štěkot psa struktura odpoledne

Více

Vliv fotografií Edwearda Muybridge na další generace umělců

Vliv fotografií Edwearda Muybridge na další generace umělců Seminární práce Vliv fotografií Edwearda Muybridge na další generace umělců Vypracovala: Jana Stejskalová Obor: Kurátorská studia, 1. ročník Akademický rok: 2013/2014 Úvod V této seminární práci se pokusím

Více

ZPRAVODAJ 9/2015. Vážení přátelé slánského muzea,

ZPRAVODAJ 9/2015. Vážení přátelé slánského muzea, ZPRAVODAJ 9/2015 Vážení přátelé slánského muzea, letní prázdniny jsou za námi, podzim se pomalu blíží a s ním i zahájení nové sezóny KPH, pokračování přednáškového cyklu v malé galerii muzea, ale i ukončení

Více

JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH Ateliér arteterapie. 40 dnů červené. seminární práce

JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH Ateliér arteterapie. 40 dnů červené. seminární práce JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH Ateliér arteterapie 40 dnů červené seminární práce vyučující: prof. PhDr. Pavel Kalina, CSc. vypracovala: Bc. Jitka Mládková 1. ročník květen 2010 Petr Kvíčala

Více

Žába 92 / 93. zahrada.indd 92 12.1.2016 7:26:09

Žába 92 / 93. zahrada.indd 92 12.1.2016 7:26:09 Žába Nenávidím žáby. Všechna zvířata mám rád, vím, že co do vznešenosti jsou si všechny výtvory přírody rovné, jen k žábám prostě cítím nepřekonatelný odpor. Povím vám proč, a to i přesto, že mi stačí

Více

SVĚTOVÁ LITERATURA 20. STOLETÍ. Surrealismus

SVĚTOVÁ LITERATURA 20. STOLETÍ. Surrealismus SVĚTOVÁ LITERATURA 20. STOLETÍ Surrealismus Interaktivní výukový materiál Světová literatura 20. století V horních záložkách naleznete okruhy nejdůležitějších otázek, na které byste během studia měli

Více

Legenda o třech stromech

Legenda o třech stromech Legenda o třech stromech Legenda o třech stromech je v tomto setkání s malými metodickými úpravami zpracována v rámci jednoho setkání pro skupinu mládeže a dospělých včetně seniorů. Ve středu zájmu není

Více

GALERIE BENEDIKTA REJTA V LOUNECH příspěvková organizace Ústeckého kraje

GALERIE BENEDIKTA REJTA V LOUNECH příspěvková organizace Ústeckého kraje GALERIE BENEDIKTA REJTA V LOUNECH příspěvková organizace Ústeckého kraje 2006 GALERIE BENEDIKTA REJTA V LOUNECH muzeum moderního umění příspěvková organizace zřizuje: Ústecký kraj Pivovarská 29 34, 440

Více

Jmenuji se Tomáš Flajzar a jsem zakladatelem firmy FLAJZAR, která již více jak 20 let vyrábí elektroniku pro rybáře. Na těchto stránkách chci popsat

Jmenuji se Tomáš Flajzar a jsem zakladatelem firmy FLAJZAR, která již více jak 20 let vyrábí elektroniku pro rybáře. Na těchto stránkách chci popsat Jmenuji se Tomáš Flajzar a jsem zakladatelem firmy FLAJZAR, která již více jak 20 let vyrábí elektroniku pro rybáře. Na těchto stránkách chci popsat příběh, který určitě není ojedinělý, ale na české poměry

Více

Design jako umělecký fenomén

Design jako umělecký fenomén Eva Smržová Sdružená uměnovědná studia Sociologická interpretace uměleckého fenoménu Design jako umělecký fenomén Hlavním cílem této práce je odpovědět na otázky týkající se designu a jeho vlivu, využití

Více

Otevře dveře. aby mohli jít se mnou.

Otevře dveře. aby mohli jít se mnou. Jsem samotná matka Otevře dveře. Protože doma nemám se čtyřmi dětmi. Mistryně mi vždy dělala společnost, umožnila mi mnohokrát z něčeho se dostat. Speciálně chci poděkovat Mistryni. Není zač. Děkuji vám,

Více

SVĚT PROŽITKŮ HAUS MEISSEN INFORMACE PRO CESTOVNÍ RUCH 2016/2017

SVĚT PROŽITKŮ HAUS MEISSEN INFORMACE PRO CESTOVNÍ RUCH 2016/2017 SVĚT PROŽITKŮ HAUS MEISSEN INFORMACE PRO CESTOVNÍ RUCH 2016/2017 SVĚT PROŽITKŮ HAUS MEISSEN Míšeňská porcelánová manufaktura je první svého druhu v Evropě. Od svého založení v roce 1710 Augustem Silným

Více

Nad zemí, 2015, kvaš na papíře, 21x15 cm

Nad zemí, 2015, kvaš na papíře, 21x15 cm Severočeskágalerie výtvarného umění v Litoměřicích příspěvková organizace Ústeckého kraje 8. května - 14. června 2015 Michalská 7, Litoměřice otevřeno út - ne 9-12 a 13-18 hodin Nad zemí, 2015, kvaš na

Více

ABSURDNÍ DIVADLO. 20. března 2014, Pavel Trtílek

ABSURDNÍ DIVADLO. 20. března 2014, Pavel Trtílek ABSURDNÍ DIVADLO 20. března 2014, Pavel Trtílek vznik: 50. léta 20. stol. ve Francii 60. léta: šíří se i mimo Francii 1. fáze: uvádění překladů her francouzských autorů 2. fáze: poetika absurdna inspiruje

Více

Tvořivá škola, registrační číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/21.3505 Základní škola Ruda nad Moravou, okres Šumperk, Sportovní 300, 789 63 Ruda nad

Tvořivá škola, registrační číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/21.3505 Základní škola Ruda nad Moravou, okres Šumperk, Sportovní 300, 789 63 Ruda nad Projekt: Příjemce: Moravou Tvořivá škola, registrační číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/21.3505 Základní škola Ruda nad Moravou, okres Šumperk, Sportovní 300, 789 63 Ruda nad Zařazení materiálu: Šablona: Sada:

Více

Romantismus opakování

Romantismus opakování Romantismus opakování 1. Jaké asociace vás napadají v souvislosti s romantismem? 2. Pokuste se charakterizovat romantismus vlastními slovy. 3. Jaké jsou typické znaky romantismu? Jak byste popsali romantického

Více

Mějte na paměti, co znamená přátelství

Mějte na paměti, co znamená přátelství Mějte na paměti, co znamená přátelství Mám půl tuctu blízkých přátel. Polovinu tvoří muži, polovinu ženy. Mám je rád, obdivuji je. Nejsou kolem nich ulity. (1) Jak Buffett definuje přátelství? Pamatuji

Více

Knihovna Petra Bezruče v Opavě Oddělení pro děti a mládež. Nabídka knihovnických lekcí a besed

Knihovna Petra Bezruče v Opavě Oddělení pro děti a mládež. Nabídka knihovnických lekcí a besed Knihovna Petra Bezruče v Opavě Oddělení pro děti a mládež Nabídka knihovnických lekcí a besed Rádi bychom Vám nabídli přehled lekcí a besed, které připravuje naše oddělení pro všechny žáky mateřských a

Více

Moderní verze uzlu milenců na Pont des Arts. Zvyk zřejmě káže, aby milenci na zábradlí připevnili visací zámek (nejlépe s vyrytými iniciálami),

Moderní verze uzlu milenců na Pont des Arts. Zvyk zřejmě káže, aby milenci na zábradlí připevnili visací zámek (nejlépe s vyrytými iniciálami), Moderní verze uzlu milenců na Pont des Arts. Zvyk zřejmě káže, aby milenci na zábradlí připevnili visací zámek (nejlépe s vyrytými iniciálami), hodili klíč do Seiny a zpečetili tak svůj svazek navždy.

Více

ČERVEN 2015. Výstavy. Tanec Praha

ČERVEN 2015. Výstavy. Tanec Praha ČERVEN 2015 Výstavy Tanec Praha VÝSTAVY Černý koně / Nejmladší česká malba 10. 6. 27. 9. 2015 Adam Gallery se rozhodla svojí další výstavou představit nejsoučasnější a nejmladší zástupce malířských tendencí

Více

UMĚLECKÉ SMĚRY 1. POLOVINY 20. STOLETÍ PROLETÁŘSKÁ LITERATURA

UMĚLECKÉ SMĚRY 1. POLOVINY 20. STOLETÍ PROLETÁŘSKÁ LITERATURA UMĚLECKÉ SMĚRY 1. POLOVINY 20. STOLETÍ PROLETÁŘSKÁ LITERATURA Autor Mgr. Jiří Ondra Anotace Přehled základních faktů o základním uměleckém směru 1. pol. 20. století. Ukázky textů, opakování, interpretace.

Více

Adaptační pobyt 6.B 26/2015. Penzion Jana - Mlýnky 9.9. 11.9.2015

Adaptační pobyt 6.B 26/2015. Penzion Jana - Mlýnky 9.9. 11.9.2015 26/2015 Adaptační pobyt 6.B Penzion Jana - Mlýnky 9.9. 11.9.2015 Když jsme přijeli bylo deseti hodin. 6.A řída před námi ještě hodnotila Adaptační pobyt, tak jsme zůstali venku na hřišti a dělali různé

Více

Miroslav Adamec, ARAS: JUDr. Jiří Srstka, DILIA:

Miroslav Adamec, ARAS: JUDr. Jiří Srstka, DILIA: Miroslav Adamec, ARAS: A poprosím pana doktora Srstku, aby nám vysvětlil, jak je nebezpečný nechráněný styk námětu s Českou televizí. (Smích.) Jsme malinko v časovém skluzu. Pane doktore, dobrý den. Než

Více

O p. i á t T E X T. Roman Gabrhelík

O p. i á t T E X T. Roman Gabrhelík O p i á t y Uživatelé Roman Gabrhelík V Ý U K O V Ý T E X T Publikace vznikla a byla vydána pod odbornou záštitou a koordinací: Centra adiktologie, PK 1. LF UK v Praze a VFN v Praze Díky finanční podpoře:

Více

Martin Patřičný VŠECKY KRÁSY DŘEVA. Grada Publishing

Martin Patřičný VŠECKY KRÁSY DŘEVA. Grada Publishing Elle a Anně Martin Patřičný VŠECKY KRÁSY DŘEVA Grada Publishing Tato publikace vychází za podpory firem Martin Patřičný VŠECKY KRÁSY DŘEVA TIRÁŽ TIŠTĚNÉ PUBLIKACE: Vydala Grada Publishing, a.s. U Průhonu

Více

Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT ZŠ Břežany zpracovala v r{mci projektu DUMY: 9. ročník, výtvarn{ výchova Tematický blok: Výtvarné umění autor: Mgr. Alžběta Sousedíkov{ sousedikova.obl@seznam.cz leden 2012 Název projektu: Inovace a zkvalitnění

Více

Šiřte poselství lásky

Šiřte poselství lásky Šiřte poselství lásky Promluva Satja Sáí Báby z 25. prosince 1994 Vesmír je ovládán Bohem, Bůh je veden pravdou, pravdě vládnou ušlechtilé bytosti, kdo je ušlechtilý, je Bůh sám. Vtělení božské lásky!

Více

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Hrnčířová. Dostupné z Metodického portálu www.sstrnb.

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Hrnčířová. Dostupné z Metodického portálu www.sstrnb. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Hrnčířová. Dostupné z Metodického portálu www.sstrnb.cz/sablony, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Střední

Více

Slezská univerzita v Opavě Filozoficko-přírodovědecká fakulta

Slezská univerzita v Opavě Filozoficko-přírodovědecká fakulta Slezská univerzita v Opavě Filozoficko-přírodovědecká fakulta Předmět: Italská kultura 1 Vyučující: dott. Giorgio Cadorini, Ph. D. Seminární práce: Italský pobyt barokního malíře Karla Škréty Autor: Dagmar

Více

VÝUKOVÝ MATERIÁL. 32 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

VÝUKOVÝ MATERIÁL. 32 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Identifikační údaje školy VÝUKOVÝ MATERIÁL Vyšší odborná škola a Střední škola, Varnsdorf,příspěvková organizace Bratislavská 2166,407 47 Varnsdorf, IČO: 18383874 www.vosassvdf.cz,tel.+420412372632 Číslo

Více

poznejbibli biblické příběhy pro děti

poznejbibli biblické příběhy pro děti Vyplň následující údaje Věk: Datum narození: Jméno: Adresa: Vedoucí skupiny: 1. Příběh: Slepec vidí poznejbibli biblické příběhy pro děti Přečti si: Lukáš 18,35-43 Klíčový verš: Lukáš 18,43 Požádej někoho,

Více

Kristův kříž: Křesťanova hlavní věc!

Kristův kříž: Křesťanova hlavní věc! Kristův kříž: Křesťanova hlavní věc! Čtení: Lukáš 9:18 27 Asi před deseti lety se promítal film o třech přátelích z New Yorku, kteří se blížili ke čtyřicítce a měli velký zmatek ve svých životech, zaměstnáních,

Více

Gymnázium, Brno, Elgartova 3

Gymnázium, Brno, Elgartova 3 Gymnázium, Brno, Elgartova 3 GE - Vyšší kvalita výuky CZ.1.07/1.5.00/34.0925 I/2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji čtenářské a informační gramotnosti Téma: Vybraná díla z české literatury

Více

Příběhy našich sousedů: S Jarmilou Erbanovou od A až do Z

Příběhy našich sousedů: S Jarmilou Erbanovou od A až do Z Příběhy našich sousedů: S Jarmilou Erbanovou od A až do Z tým: Ondřej Bednárik, Vojta Deliš, Jan Hlavsa, Ondřej Chalupka, Šimon Kuchynka, Jana Roubová zleva: O. Chalupka, O. Bednárik, Jarmila Erbanová,

Více

Pastelkou si podtrhněte všechny číslovky. Zapisujte čísla zapsaná slovy. Počítejte, kolik let uplynulo.

Pastelkou si podtrhněte všechny číslovky. Zapisujte čísla zapsaná slovy. Počítejte, kolik let uplynulo. Pastelkou si podtrhněte všechny číslovky. Zapisujte čísla zapsaná slovy. Počítejte, kolik let uplynulo. Brit Cecil Booth přišel šestého ledna tisíc devět set jedna s vynálezem elektrického vakuového vysavače.

Více

Užitá kaligrafie. Výukový modul. Iva Rohanová

Užitá kaligrafie. Výukový modul. Iva Rohanová Užitá kaligrafie Výukový modul Iva Rohanová Stránka 1 Předmluva: Písmo je činnost, která má v různých kulturách různé vlastnosti. Přesto představuje jednu oblast s určitými společnými znaky. Jednotlivé

Více

Aukce u nás a ve světě / Sbírka Kooperativa

Aukce u nás a ve světě / Sbírka Kooperativa art&antiques Aukce u nás a ve světě / Sbírka Kooperativa / Alena Kučerová / Hlavní nádraží / Freud a kultura / Nejkrásnější knihy... 120 Kč/169 Sk/9 eur váš průvodce Aukce u nás a ve světě / Sbírka Kooperativa

Více

CO JE PLZEŇ SKRYTÉ MĚSTO?

CO JE PLZEŇ SKRYTÉ MĚSTO? OBSAH PREZENTACE 1. Co je Plzeň - Skryté město 2. Představení výstupů projektu 3. Cíle projektu 4. Dosavadní spolupráce s veřejností a komunitami 5. Indikátory úspěšnosti projektu 1. CO JE PLZEŇ SKRYTÉ

Více

Gymnázium a obchodní akademie Chodov

Gymnázium a obchodní akademie Chodov Gymnázium a obchodní akademie Chodov Smetanova 738, 357 35 Chodov Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0367 Šablona: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Pořadí šablony a sada: I/7 Materiál: VY_32_INOVACE_MAUT.20

Více

Mikoláš Aleš Mikoláš Aleš

Mikoláš Aleš Mikoláš Aleš Mikoláš Aleš Mikoláš Aleš je jednou z nejvýznamnějších osobností generace Národního divadla. Byl předním malířem českých dějin a bezpochyby se podílel na utváření českého umění. Jeho tvorba byla ovlivněna,zvláště

Více

3.5 Kultura. 3.5.1 Praha kulturní metropole

3.5 Kultura. 3.5.1 Praha kulturní metropole 3.5 Kultura Praha je již od středověku významnou křižovatkou obchodních a diplomatických cest, důležitým strategickým bodem, místem setkávání lidí z blízkých i vzdálených zemí a v neposlední řadě i průsečíkem

Více

být a se v na ten že s on z který mít do o k

být a se v na ten že s on z který mít do o k být a se 1. 2. 3. v na ten 4. 5. 6. že s on 7. 8. 9. z který mít 10. 11. 12. do o k 13. 14. 15. ale i já 16. 17. 18. moci svůj jako 19. 20. 21. za pro tak 22. 23. 24. co po rok 25. 26. 27. oni tento když

Více

U Opery, v přístavu, tajemný zvuk didžeridu a první setkání s aboridžinskou holčičkou

U Opery, v přístavu, tajemný zvuk didžeridu a první setkání s aboridžinskou holčičkou 40 U Opery, v přístavu, tajemný zvuk didžeridu a první setkání s aboridžinskou holčičkou Budova Opery se vypínala na malém výběžku obklopeném mořem. Stavbě dominovaly bílé oválné trojúhelníky. Takže z

Více

Nepravidelný občasník MŠ Ukrajinská

Nepravidelný občasník MŠ Ukrajinská Nepravidelný občasník MŠ Ukrajinská www.msukrajinska.cz Únor 2016 Učitel bere za ruce, otevírá mysl a dotýká se srdce. Kresba předškolního dítěte Dětská kresba je jedním z nejvhodnějších přístupů k poznání

Více

Bulletin Trojúhelníků Červen 2011 Č. 176 Finální text Strana 1: Odhalování Plánu Boha

Bulletin Trojúhelníků Červen 2011 Č. 176 Finální text Strana 1: Odhalování Plánu Boha Bulletin Trojúhelníků Červen 2011 Č. 176 Finální text Strana 1: Odhalování Plánu Boha Vznešené emanace Božstva stále vlévají potence světla a lásky do mysli a srdce lidské rasy. Velká Bytí na vnitřní straně

Více

jindy vstřícné přítelkyně vybarvily, ale z vlastních zkušeností jsem věděla, že když je někdo krasavice, tak od svého ženského okolí nemůže nic

jindy vstřícné přítelkyně vybarvily, ale z vlastních zkušeností jsem věděla, že když je někdo krasavice, tak od svého ženského okolí nemůže nic To sako ti sluší! Začalo to nenápadně. Irena si nevšimla, že mám nové šaty. Omlouvala jsem ji tím, že ty šaty byly černé, a tak se dalo docela snadno přehlédnout, že mají trošku jiný výstřih a úplně jiné

Více

Karel Čapek BÍLÁ NEMOC (1937)

Karel Čapek BÍLÁ NEMOC (1937) Karel Čapek BÍLÁ NEMOC (1937) Simplified Reading for Czech Learners (Level B1) Simplified Books in Czech, Volume 1 Česká adaptovaná četba, 1. svazek Adaptovali Pavla Macháčková a Milan Ončák Ilustrovala

Více

RYCHLÉ TIPY NA TECHNIKY, METODY A AKTIVITY

RYCHLÉ TIPY NA TECHNIKY, METODY A AKTIVITY RYCHLÉ TIPY NA TECHNIKY, METODY A AKTIVITY RYCHLÉ TIPY NA TECHNIKY, MET ODY A AKTIVITY Rádi bychom vám nabídli přehled možných technik, metod a aktivit, které můžete při své práci použít. 1 Věříme, že

Více

V podstatných věcech jednotu, ve sporných svobodu, a ve všech lásku. (Sv. Augustin)

V podstatných věcech jednotu, ve sporných svobodu, a ve všech lásku. (Sv. Augustin) V podstatných věcech jednotu, ve sporných svobodu, a ve všech lásku. (Sv. Augustin) Malé krůčky k bezpečné cestě do školy Již čtvrtým rokem působí na naší škole rodičovská dopravní skupinka, která se snaží

Více

Tisková zpráva 23. října 2008

Tisková zpráva 23. října 2008 Tisková zpráva 23. října 2008 Motto: Dnes, kdy stále více lidí myslí nebezpečně stejným způsobem, schopnost umění znejistit naše obvyklé způsoby vnímání může být jeho největším přínosem. O centru DOX Centrum

Více

Otto Gutfreund. málo známý a nezvěstný. Deset nově objevených autorských sáder v eantiku a nová edice bronzů.

Otto Gutfreund. málo známý a nezvěstný. Deset nově objevených autorských sáder v eantiku a nová edice bronzů. Otto Gutfreund málo známý a nezvěstný Deset nově objevených autorských sáder v eantiku a nová edice bronzů. Na bechyňské keramické i na Uměleckoprůmyslové škole v Praze studuje bez jakýchkoli úspěchů,

Více

Zahájení lázeňské sezóny v Teplicích. Třešňová bublanina

Zahájení lázeňské sezóny v Teplicích. Třešňová bublanina Zahájení lázeňské sezóny v Teplicích Toho dne kdy jsme putovali z Tuchlova na Milešovku a zpět, jsme za zvládnutí takové túry dostali odměnu. Mohli jsme místo obvyklého večerního filmu nebo seriálu, naživo

Více

Učitelství 1. stupně ZŠ

Učitelství 1. stupně ZŠ MASARYKOVA UNIVERZITA Pedagogická fakulta Poříčí 7, 603 00 Brno KATEDRA BIOLOGIE PRACOVIŠTĚ KEJBALY Učitelství 1. stupně ZŠ magisterské studium TÉMA: Svátek svatého Mikuláše Předmět: Aranţování a úprava

Více

A teď se vrátím o rok zpět, protože tenkrát mě to ještě nenapadlo psát si deníky z cest.

A teď se vrátím o rok zpět, protože tenkrát mě to ještě nenapadlo psát si deníky z cest. A teď se vrátím o rok zpět, protože tenkrát mě to ještě nenapadlo psát si deníky z cest. 1 Březen 2007 Pokusím se zaznamenat alespoň něco málo vzpomínek na workshop v Kyotu, kam mě pozvali Yasushi a Koji,

Více

Výchova k toleranci. 2010 pontis@pontis.cz

Výchova k toleranci. 2010 pontis@pontis.cz Výchova k toleranci PONTIS Šumperk o.p.s. WWW.pontis.cz 2010 pontis@pontis.cz 1 Obsah Výchova k toleranci... 3 Úvod:... 3 Stanovení si pravidel:... 3 Seznámení s tématem, obsahem semináře... 3 Hnědoocí

Více

Pastorale. Vánoční evagelium podle Lukáše 2,1-20. Pro dva lesni rohy, varhany, flétnu, recitaci a sborový zpěv

Pastorale. Vánoční evagelium podle Lukáše 2,1-20. Pro dva lesni rohy, varhany, flétnu, recitaci a sborový zpěv Pastorale Vánoční evagelium podle Lukáše 2,1-20 Pro dva lesni rohy, varhany, flétnu, recitaci a sborový zpěv Hudba: Bohdan Mikolášek Liturgie: Jana Mikolášková Nebojte se! Liturgická vánoční slavnost pořad:

Více

A PROČ JSTE NA TO VLASTNĚ CHTĚLI JÍT JINAK? Protože:

A PROČ JSTE NA TO VLASTNĚ CHTĚLI JÍT JINAK? Protože: A PROČ JSTE NA TO VLASTNĚ CHTĚLI JÍT JINAK? Protože: Tak NE!! pořád řešíme problémy dětí z dětských domovů a dětí ze standardních rodin, kdy čas od času děti z rodin nabízejí našim dětem z domovů pomoc

Více

Body art Umění tetování

Body art Umění tetování Esej k předmětu: Sociologie umění Koutníková Lenka učo: 167245 Body art Umění tetování Několik slov úvodem Tetování, kdysi považované za neobvyklý rituál určený motorkářům a vojenským vysloužilcům, je

Více

Vyučování Zákona na konferenci Dafa v New Yorku o Velikonocích, 2004

Vyučování Zákona na konferenci Dafa v New Yorku o Velikonocích, 2004 Vyučování Zákona na konferenci Dafa v New Yorku o Velikonocích, 2004 (Li Hongzhi, 11. dubna 2004) Zdravím vás! (Publikum: Vítejte Mistře! Potlesk) Máme tu velkou událost. (Potlesk) Na tuto konferenci Zákona

Více

Kateřina Gutwirthová Ennerdale. 2. dopis 24. 10. 2009 Mnoho tváří JAR. Sanbonani z JAR,

Kateřina Gutwirthová Ennerdale. 2. dopis 24. 10. 2009 Mnoho tváří JAR. Sanbonani z JAR, Sanbonani z JAR, měsíc se s měsícem sešel a já už jsem skoro 2 měsíce v JAR. Zatímco k vám přišel podzim, k nám dorazilo jaro a s ním mnoho změn. S prvním jarním dnem k nám přišly 30 ti stupňové teploty,

Více

2. Čisté víno (Sem tam)

2. Čisté víno (Sem tam) 1. Čekání na zázrak (Sem tam) H # 1. Už padá půlnoc, zní jen můj těžký krok, oblohou snáší se k zemi mráz, vítr ztichl, zbyl jenom úplněk, () i čas zůstal na chvíli stát. 2. jinak nic, pouze průhledný

Více

Digitální učební materiál

Digitální učební materiál Digitální učební materiál Projekt CZ.1.07/1.5.00/34.0387Krok za krokem Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT (DUM) Tématická Světová a česká literatura do konce 19. Společná pro

Více

UDÁLOSTI FAKTA revoluce po celé Evropě ÚKOLY: Zjistěte, jak probíhala revoluce v českých zemích (v Praze).

UDÁLOSTI FAKTA revoluce po celé Evropě ÚKOLY: Zjistěte, jak probíhala revoluce v českých zemích (v Praze). 1830 1848 UDÁLOSTI FAKTA revoluce po celé Evropě formování politických požadavků o státním uspořádání v monarchii 1. obrozenecký politický program austroslavismus (František Palacký) idea sjednocení Slovanů

Více

500 let v městském špitále pečovali o chudé nemocné a staré lidi. Dnes je z něho restaurace. Žatecká brána

500 let v městském špitále pečovali o chudé nemocné a staré lidi. Dnes je z něho restaurace. Žatecká brána Město Ohře Povídání o Lounech Středověké město bylo postaveno vedle malé vesničky, která se jmenovala Lúně. Snad její název souvisel s luňákem, dravým ptákem, který v řece lovil ryby. Po založení města

Více

Předmostské venuše. Kříž vs. Maška

Předmostské venuše. Kříž vs. Maška Předmostské venuše Stylizovaná geometrická rytina ženy na mamutím klu z doby 31 až 22 tisíc let před naším letopočtem nebyla jedinou vzácností, která se v Přerově postarala o rozruch. Kromě Předmostské

Více

Laminátové lyže v Novém Městě na Moravě

Laminátové lyže v Novém Městě na Moravě Laminátové lyže v Novém Městě na Moravě Schůze K.A.K. konaná dne 28. ledna 2009 rozproudila debatu na téma světově prvních vyrobených laminátových běžek v Novém Městě a zda tím správným modelem jsou laminátové

Více

téma měsíce řecko Text a foto: Michael a Markéta Foktovi Lidé a Země www.lideazeme.cz

téma měsíce řecko Text a foto: Michael a Markéta Foktovi Lidé a Země www.lideazeme.cz téma měsíce řecko Text a foto: Michael a Markéta Foktovi 34 Stará řemesla stále žijí Letité dřevo středomořských oliv či borovic se pod rukama sámoských řemeslníků už tisíce let mění v bytelné rybářské

Více

37. Letní filmová škola v Uherském Hradišti

37. Letní filmová škola v Uherském Hradišti 37. Letní filmová škola v Uherském Hradišti Cíl ankety: zmapovat postoje a názory veřejnosti na 37. Letní filmovou školu v Uherském Hradišti Cílová skupina: návštěvníci 37. LFŠ (skupina účastníci) Metodologie:

Více