Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download ""

Transkript

1 3PI8Y ADOLFA HEYDUKA Ptaí motivy

2

3

4

5

6 SPISY ADOLFA HEYDUKA JI. PTAÍ MOTIVY NAKI.ADATKI.STVI J.OTIO KNIHTISK \R\\

7 ADOLF HEYDUK: PTAÍ MOTIVY CYKLUS I. A II. NAKLADATELSTVÍ J. OTTO KNIHTISKÁRNA V PRAZE

8 veskkkx práva vyhraí;ena. 112

9 Juliu Zeyerovi.

10 Drahý píteli! Kniha Ptaích motiiui, kterou jsem Ti pipsal, ztratila se mi, jak víš, tajemn cestou k Tob. Xeni po ni stopy. Zachytil jsem, co v duši mi utkvlo, a podávám Ti to po pti letech v jiné obdob znova, a mnohá krpj rosy s prostých tch kvt spadla. Je to ovšem nepatrný dik za Tvj Píchod Cech, jímž jsi literatue vbec a mn zvláš tak drahý uinil dar. ale je upímný. A. H.

11 ! PRO SLOV Když kraji zalichotil jih a v sad zkvetla hruše. zpv pták v zlatých krpjích pa v kalicli moji duše. A jako v hroznu slunce jas u vina skvost se mni, tak zpvem jejich v píse zas mé uzrávalo snní. Nuž letmo s ptáky o závod, pes asu temnou chmuru, na svaté krásy zvuný hod. v kraj ideál, vzhru

12

13 I.

14

15 ! : ; Lekce. v zducli byl pln lahody a zvuku já širák vzal, hl pevn v ruku a pospíchal jsem ven Búh sám ví, co se pes noc dlu zdroj šuml, ptactvo mile ))lo, luh smál se, vonl rmen, vše jako sen! Pod paždím novou knihu nesa šel do vrchu jsem v úkryt lesa. kde pod buk jsem si leh', a v mechu uhostiv se hezky té knihy otevel jsem desky, bych etl na listech, le co jsem slech' Dív nežli zapoal jsem ísti, již z buku zeleného listí kýs ptaí volal tvor: Aj, pohlete! I mezi ptáky své potištné kliky háky nosí ten professor, náš známý z hor.

16 !! ; Co probh chce s tou svojí knihou, když štp se pyšní kvtu tíhou a štstím voní luh a není-li to ptáník jaký, jenž touže vyuovat ptáky v náš zpvný pišel kruh? To chra nás Bh Co chce? Nám svoboda a krása své nevýstižné pravdy hlásá, ne knihy planý sdl; my máme volnost, máme kídla, a slunnou zá a perly zídla a kvt vonný pel, což on by ml Z nás nikdo tm se neukloni. kdo mouchy na kathedrách honí v pochmurné síni kdes; zde zcela jiný vítr vane pro nosíte sem, vzácný pane, téch liter pustou sms? To lekcí dnes." I stydl jsem se z duše, vru, že knihu na procházku beru. an vkol mládne svt, když lidské srdce volnj' bije, strom tyí se, pták hnízdo vije a vní nžných vt se modlí kvt.

17 ! ; Hned odložil jsem lejstra tedy a do lesa šel na výzvdy, bych zhlí, co v taji tkal; zjev vkol sledoval jsem vsaky, až mezi veselé ty ptáky sám jsem se zatoulal a v zpv se dal. Co zde až na verš mého kroje vše od nich tajn chyceno je a památkou zde stj tch pvc nejmenší moh' skorém být editelm proíessorem, což mn, Ty Bože mj! A pec jsem svj..

18 ! Hnízdo. Ole, malé hnízdo ptai, že sotva dvma staí, jen prostý stébel vínek, a co tn upomínek "\'iz, ukryto je v kei, v nm žín jen a peí a travin dvobné klásky, a co tu nžné láslcy! Je z mechu jen a \lny. a pec jsou oi pln)', jež s citem na n hledí, když ptáata v nm sedí. Je z líí jen a mýí, a pec to v hlav víí, když staí k nmu sletí, bv svtili své dti.

19 : Je prázdno; kdo ;is jxiví. pro bez ruchu spí \- kio\ i. zda had je vybral lstivý, i uhvk loupeživx? Zda jarní sen dvou ptáku zde znikl za lijáku, když rozesteli kídla. l)v niláit jim neustydlar Kde jsou, již rodným vnem je pizdobili rraenem a rvali ader peí, hv vystlali jev kei? Zda v skrytu ratolestí své vyzpívali štstí, i luiíák na n vrazil a zhubil je a zkazil (;í jinam v dálku létli, by se sluncem se stetli? vždy když se stái plouží, vše v jaro mládí touží. Byl sladký klam to asi, jenž, svt když hodokvasí, do omlazených strání je svábil k pelétúní

20 To, necha vkem setli. z nás nikdo nevysvtlí, a ptáe, a lovk je, pták zpívá lovk pláe. Tak vždy je v ase jara je pohádka to stará, z hvzd oi, ze rt vn, a srdce pi tom stn. Tak vždycky v dob láskv: bez hostí sedmihlásky, a lidská adra touhv, a všecko sen je pouhý!... Hle, malé hnízdo ptaí, že sotva dvma staí, jen prostý stébel vínek a co tu upomínek!

21 ; Vlaštovka. /.eleiié když z mrtvých vstáni tuší pod pikrovem snhu špicí svt, vždy na tebe ekám pohnut v duši. vlaštovko, a na tialin kvt vždy se tebou v poh' horských lihu vraci ruch a kvt v mých ader luh, mode okidlená stelo jihu ; vitej. vzkaze Vesny, pozdrav Buh I Toužil po tob jsem, družko ilá. úzkostn jsem tvého hnizda dbal. jež jsi ile nad mým oknem vila, když kvt žiti náhle opadal, an mi klenot dti kídlem bílým andl smrti odnes' na vnost, kam již také pímou cestou pílím, jako v domov ty. náš jarní host. Vítám té a všechen sbor tvj milý pod útulných dom tichý krov; kéž, kam touha perut vám schýlí, vše je šastno zvukem vašich slov;

22 ; kéž to prostomilé švitoení zni jak zlaté struny snivých I3T, kéž zaplaši z duší hnvné vení a vykouzlí blaho v nich a mír! Vítám vás, jež k paláci i chat snášíte se všemu pro radost, hru zdobíce slunnou smavé hat, jako temn safírový skvost; vítám vás, vy pvci jihu svižní, žehnán bu váš rozjaený hvizd ; moje duše také jara žízní, s jarem vítám do starých vás hnízd! Vítám vás, jež vrnosti jste vzorem, v jejichž srdcích jeden plane ruch, když vám hnízdo stechy za iiloupit chce vrabí dobrodruh : otvorem vítám vás, jež k ochran svých stanu v hrdinný vždy pouštíte se boj, pesile až zpupné na pohanu v divém kiku prchá škdc roj. Vítám vás, vždy znám tu touhu vaši. mou je též, ba pln jí dálný svt i v dm otecký nás neunáší orlím kídlem v zašlá jara zpt Ci v sn krásné bludišt a hrady pes oceán žití zas a zas, pes propasti nevdku i zrady nikdo vroucn nezatoužil z nvis?

23 : Nevábí nás sladké srdce žaly, íky zpv a buk šumný stesk, tam, kde jsme kdys první verše psali, když sen lásky v duši se nám lesk'? nevábí nás jas vyhaslých zrak, jenž nás odl v nejskvostnjší šat, nech svt vkol tml se v záští mrak nebyrs nikdo v pažích matky jat? Vílám vás; vždy láska zpt vás nesla v krásu temných hvozd, niv a vod, kde jste ondy na perutná vesla po krpjích vzaly pro svj rod, by jak vy se v kvetoucích sn chvíli rozpomenul milý na domov, než by mu ho vrazi promnili v mkkých srdci zkrvácený rov. Vítám vás z tch nedohledných luhu, kde tak mnohý bratr útrap prost, ne-li zlata, poklad a sluh, volnosti pec drahý našel skvost; ^^rn, že nkdy na svá duše kídla návratný až též ho švábí spch vezme perly ze svobody zídla v moe slz a náku, rodnvch ech. Ptaí motivy.

24 Drozd. Dne píchodu noc vykávala v a když se blížil, unylá a zvadlá touze, mrouc, místo sebe zlatou rži pouze na jeho srdce kladla. Tu pi nachové kráse slunných pršku tys na strom se zjevil tajným sletem i na stepilém stromu toho vršku vzros zvuivým jsi kvtem? Jak snivých houslí mluva dojímavá z tvé hrudi zkropené se píse chvla, a štstím vyrstala sosna tmavá, že tebe hostem mla. Zel na tebe jsem, drozde mj, i sosnu, bych duchem zhlí, jak v jiskrnatých bodech ty zvuky tvoje vnikaly ji do sn po drobnvcli jehlic svodech.

25 ; A vidl jsem, že mládne sosna stará, že od koene do hlavy až pui, že v nitru jejím upomínka jará tvou ladnou písní zvuí. Tvj zpv v cit divný vždy nié srdce vzruší, jak zapadlou bych bloudil niládi nivou a arnó housle zpívaly mi v duši o mládí píse tklivou. Myšlenky steré v hlav se mi rojí, že sosna s tebou me a s tebou žije a její nitro vnou krásou pojí tvé zvuné melodie. A nelze ubránit se citu tomu tak tajemný je myšlenek' mých píval že housle mohou být jen z toho stromu, na nmž jsi ty dív zpíval. A na houslích-li v sladkých zvuk tísni strun která pukne, v tvá mi slzy skanou mním, že jsi nkde pi nadšené písni pa zrádnou stelce ranou.

26 ; Behulka. IN a tele<;rafním sedí drát a vypravuje drobnou zvst; ba uvil bych svatosvat, že k nám se navrátila z cest, ta štíhlá plka, v touhy chvatu, též po tom divuplném drátu i unesl ji vánk vzruch? Behulko, pozdrav Biih! A jak si zpíváš! Radost íci! V tom šveholu tvém jaký žár, má primadono cestující, jež zlata slunného chceš dar;

27 ! ; je ziiv. co ze srdce ti pwi. ("i jtcrcl bystina, jež. zvuí skrz, kvitim smjící se luh... Bcliulko, pozilrav J^iih! A jaký úbor, na mou kuši, na dálnou pou si hotuješ! Ten hndý pláštík jak ti sluší a z kmentu náprsenka tž jsi ve všem všudy švarná divá. jež rže sní a viini zpívá, když v horské stráni hvízdá iiluh behulko, pozdrav Jíh! \"id. dít moje ernooké, že sotva lepší kde máš skrýš, než beh Vlta%y bystrotoké? Ty mliš? Mluv pec, o em sníš, že toužn hledíš v jihu stranu? Zda on též pijde ze Sudauu, tvíij divoch rozmilý, tvíij druh? Behulko, pozdrav Bh To víš, že neopustí tebe, své duše poklad, na vzdor všem, vždy dražší jsi mu nežli nebe s hvzd tisícery'm klenotem, on pes bouného moe ryky zpt sprovodí t do AIriky. kde prozáený vane vzduch behulko, pozdrav Bh!

28 ! Le vrátíš se, vi, dozajista, kdes v lásce žila i tvj rod. na stará v Pošumaví místa, na jasná iadra tichých vod; vždy kde jsme kvetli jako dti, tam v stáí toužn na zpt letí pro srdce iikoj snivý duch behulko, pozdrav Bh

29 Popelka. Vždy o Popelce myslím na pohádku, když v trnitém t slyším koví pt, jež v mladých buk ochran a chládku hvzd snhobílých rozvinuje kvt; i myslím si, jak ondy v dtském snní, že královské t eká nastolení a že t brzy njaký princ ptaí zde vyhledati ráí. A zase zbožnou mniškou zdáš se býti, jež s povznesenou hlavou k nebi výš své chóry líbezné, když den se nití, vstíc zoi roztoužen šveholíš, a píse tvá tak srdce moje zvedá, že klidu samoty jak ty si hledá a po mladosti uplynulých letech smír v líbezných sn kvtech.

30 Jak žalmy znjí výrony tvých citu. já pi nich zabírám se v žiti sen, až rosou Ivalich kvtu na pažitu i kalich duše mé je naplnn ; všech lék mocnjší je ona vláha, vždy dává za ukoj mi perly blaha a míru skvost, jenž z písn tvojí ladné vždy do srdce mi jiadne. Dík, nžná družko, za klenot tvých jiísní, za ríiženec tvých zvuných modliteb ; kéž každému jsou lékem v ducha tísni a schýlenou mu pozvedají leb ; kéž rány žhavých šípu z žití luku zdroj vyhojí mu balzámný tvých zvuk, když pi zelené tvojí kapli stane a kvtu dccli na vane. Já žehnám tob v duše sklícnosti, když mimo jdu, kde kvtný klášter máš, v nmž fialky a petrklíe rostl, a kde se hlasnou písní modlíváš; já žehnám ti i tm, kdo v lese man leb horkou v uhntené chýlí dlan. i v srdce ústraní kdo rádi jirodlí a jako ty se modlí. 2 +

31 ! Zvonek. ^lalvm zvonkem hrdla zvoní slunci jásavý svj dík v prosted sadu na jabloni Vesnin nžný kostelník. A jak švarn <lruh ten ruí v zelený se odl šat, jak mu z ader krása zvufí, že až milo jioslouchat Šastná zem již se budí, ten tam snní tžký mrak, jarost hárá v její hrudi, fialkou se modrá zrak. I'eblažená pouští z klína zpvných milák svých sbor, a zdroj jako pohár vina šumí z ader modrých hor.

32 ;! Jako vely v zlatém roji divy letí tam i sem zem nevstou se strojí, slunce jejím ženichem! Hle, již v snivé blaženosti spjí oba v tvorstva chrám, a já první ze všech hostí vzácné od nich dary mám. Prvosenky, petrklíe, ó jak nžný je to kvt, v útulku jenž lesní píe krášlí hvozd a tší svt Prvosenky, milé kvítí, pizdobte mi jarou hru; slunn a mi v srdce svítí zlatoskvoucí vaše žlu. Petrklíe nžných stonku, vonné klíe k íši snv, k ráji pohádek... ach zvonku, víš-li o nm? zpívej, mluv! Vyzvu v jeho arné divy všecky ty, jež v srdci mám, a ze svojí duše nivy parnasky jim * 26 natrhám.

33 : Pro tebe však, všte jitra, zvláštni poctu pipravím z dobrých verš mého nitra zvonit budeš jako rým. Veselost se ozve všady, jásat bude celý svt; jesti dražším nad poklady zpvem život pelett!

34 Sýkora. Dív nežli v jasných perlách taje p\'r zimy stromu na vtvích, v hru listnatého slétáš háje ku vetchým liiiízdiim dtí svýcli ; a sotva snti stri)mu puí, a sotva kee zdobí list, již prostý popvek tvj zvuí, jak suchým vesem jihu svist! Rci, ptáku, odkud jsi tak záhy do snících posud pilít' niv na staré lí])y podél dráhy a na jiuící snítky jiv? snad zbytkem zašlého jsi léta, jež v trhlinách si dímlo skal, kde skrývá se tvých druhu eta, i ve vraním jsi hnízd spal?

35 : i v srdce dumavému kei t vdechlo slunce v zimní den, že na adrech máš zlaté peí a na hlav jsi popálen? Tak mním; vždy na peruti a na skráních a na lících sny šedých mrak posud leží pý mrazová a bílý sníh. svží Hic, žlutá tvoje hru jen svití, a dlouhý prsou erný pruh zdá s hlavy píkrovera se býti jak árka s tekou. Pi sám Bh si myslím, nežli pták že spíše jsi vykiníkem na listech, v nichž mladé jaro zemi píše sny duše své a lásky vzdech. Nuž zvstuj, živý vykiníku, že jaro vrátilo se zpt, a že i zuboženým k díku za slunná zlíbá všechen svt; že vzejde z každé zem drtí kvt ozdobný a plodný klas, a z jama tmy a z jama smrti duch volnosti a krásy zas! 29

36 !! Žluva. Z^\d\.ý pták se vznáší na zem. viclite ho v lesa stínu? jasn zvuným jara vzkazem pustila ho Vesna z klinu. Vítej Ejhle žluva v.šecka zlatá, živá flétna našich lešti, slyšíte, jak sluncem jatá zpívá, volá: ^Jaro nesu!" Vítej! Žluva, hvozdu klenot ryzí, jež se živým ohnm nití a v zelených vlasech bízy jako zlatý topas svítí. Vítej

37 !! Žluva, jejíž rudé oko jako granát v slunci hoi, jimž vzkaz nebe pehluboko v stromu zmladlou hru se noí.. Vitej Zhiva, jež své zlaté tlo na peruti pyšn váží. když, co steskem v mlhách tkvlo, zora v rosné perly sráží Vítej Žluva, jež jak žhounek letí a jak žlutá rže kvete, v rozsochu když útlých sntí umlé si Vítej hnízdo' plete. Žluva, jež si budku snová z lýí, z vlny, v lásky vzruchu a jak šipka Apollova vzlétá v modré vlny vzduchu. Vitej Žluva, jež í-e arn spila leskem sluneného zídla, necha pi tom popálila sametové hroty Vítej kídla.

38 !! Žluva, posel Svantovítv, ped jehožto oem letí, aby v temnu lesních zasmálo se mladé sntí. Vítej skrytv Žluva, Vesny plka snivá, jejíž výkik taví ledy, jež když první píse zpívá, vzdechne zima naposledy. Vítej Žluva, obraz slunce skvlý, i s tajemnou ader skvrnou, jemuž vesmír oddán celý, v jehož zá se svty hrnou. Vítej Žluvo, ptáku tepla, jasu, s erným kídlem tmy a chladu, v tvého zjevu slunnou krásu obraz všeho žití kladu. Vítej S te])lcm zá jsou znakem žití. tma a cldad jsou znakem hrobu, a já toužím jasno míti, a já slunnou chci mít dobu. Vítej!

39 ! A já ri'ul mám, jas když smavý do lidských se ader vnoi, rád mám vkol jasné hlavy, jasué tváe, jasné oi. Vítej Zima s tmou vzlet žití ruší, bda, kde to dvé se stetlo! a já rád mám teplo v duši, a já v hlavé rád mám svtlo. Vítej!. Zima s tmou jsou družky klidu, v tm a chladu není vnady, a já rád mám teplo v lidu, svtlo, zá a volnost všady. Vítej Vítej, vítej, posle jara, duším všem, jež zem hostí, a jim slunné štstí hárá od vnosti do vnosti. Vítej Ptati motivy.

40 Zvonohlík. Vtévka lípy pod oknem níž ohnula se dolii, dvé ptáat sedlo v listu houš a hovoilo spolu. Dvé ptáat žlut zelených, dva palekové ptaí, druh prohlíží si list skrýš a družce zpívat ráí: Má zlatá, ký to pkný stan! už zjasni erná oka, sem neodváží se ti, v, ni nejlstivjší koka.

41 ! To besidka je nad palác, tak líbezná a svží, pvl na kvtech, a na listech skvost rosných perel leží. Zde nespatí t krahujec a uhyk nevyruši; kdož na snítkách tak tloukvch hned ptaí hnízdo tuší Sem nepilétá jinovec, ni píval dešuv v lét, a kdyby! lupen jediný i se mnou ukryje t. Zde hnízda \anek úpletem' no, žasnout budeš, svte ó nezdráhej se, duše má, mj smaragdový kvte! Já sletím a do háj a lesii do všech svta stran a v lože naše svatební pý zlatohláví snesu. Z trav vláken ti je upletu a z kzlat jemné srsti, a teplo, railo bude v nm jak v dítka nžné hrsti.

42 Až blažena v n usedneš, své zapju ti diky, a seménky t zasypu i malé zvonohlíky. A povedu je v širý kraj i pes pouš vody svodnou, a milovat je nauím svou vlast i lípu rodnou. A v hudb si je vycviím, již vlastní srdce hude, až rže jim rtem nachovým dík vonný dýchat bude. A své jim mládí vyzpívám a žití drobné zvsti, a lásky snivou pohádku a zlatou báse štstí. O nezdráhej se, neváhej, už vejdi v skrýš tu ladnou, hletr, útlé snítky, kvt i list jak srdce pes noc vadnou. Než zvadnou, k hnízdu si je vol, je ticho zde a milo..." A na vtévce k hrudi dvé ptáat pitulilo. hru 36

43 Už ženichov milosti druž neodpírá snivá, a echrá kidla... lípy list kles' níž a vše mi skrvvá. A zas vtévka pod oknem se chví a dol tlaí, a já svou duši ponoil v zá idylky té ptaí.

44 ; Skivánek. (_>hvl východ se jak básníkova nitro, když zlatoskvouci rodí se v nm zpév zá šlehla z ervánk a mladé jitro, kol hlavy rudé rže jako krev, na snící kolem usmálo se horstva, a ty, jenž v touze svtla ekal's již, prs v ústret slunci: Vítej, kníže tvorstva, v pozemskou naši íš!" Stál na hroud jsi, vzpínal nžnou hlavu a s hndých kídel stásal rosy clilad, a oko sotva že t v prostém liávu od pdy orné mohlo rozeznat, le náhle perutí jsi zatepetal a ]5ovznesenou hlavu níže shýb' a s hlasnou písní do oblak jsi vzlétal jak Apollinv šíp.

45 ; ; : ; Výš oráovi spl jsi pro )Otchu. by vdl suad, kam oi obracet, ty rodné zeni okídlený vzdechu tam v nebes jasnou bá, v ten lepší svt; i já jsem pohnut za tebou se díval, a soucitnou t duší sledoval chtl vystihnout jsem. co jsi snil a zpíval, zda jásot as i žal. To písn byly jenom z málo zvuk, le luzná vroucnost tkvla v každé z nich, že bezvoln jsem k srdci tisknul ruku, a zanícenou duší k tob tíh' tak ovil jsi m síti svého pní, že zlatým v ráz byl mého žití mrak, déš byl to perlového šveholení. jímž náhle zvlh' mi zrak. Svou hlavu stále uklánje k zemi, jak žiw zvonek v blankytu jsi tkvl mn zdálo se, že v touze perutmi tu drahou pdu obejmout jsi spl, kde's zrodil se, a kam, až pijde chvíle, zas vrátíš se, bys pešel v její prach, jejž jarních vánk laškující pile roznese po nivách. Zel za tebou jsem v azurové svty, až náhlý pipomnl mi srdce ruch, že jsme se ondy ped tisíci lety již nkde potkávali s druhem druh;

46 ; že k slunci létali jsme skrze mraky, že stejný byl náš jásot i náš kvil, že z rodné zem brázd jsem vzletí taky, že skivánkem jsem byl. Ze, když v ty brázdy otc krev se lila, i já se s tebou v žalném stesku vznes', bych na tu láj, jež vlast nám porobila, šel s pláem žalovat až do nebes a po sn vlnách, upomínek moem vždy za tebou mj smutn kráí duch a peje si, by kik náš sytý hoem již vný slyšel Bh. A peje si, by jako žití tvoje mé bylo též, i nežádám si víc, než abych nadšen vzletí z útrap roje výš, v klidný blankyt, slunci, svtlu vstíc; jak ty vlast drahou toužím obejmouti svých písní perutí, jak ty k ní lnout a v její brázdy po skonené pouti usmíen zapadnout.

47 ; Pnkavka. Pohoda chodi po lese, líbezná panenka, hezká, studánky povrch leskne se zrovna jak stíbrná deska. Slunéko tká po mechu, vely hloub kvtu cos kutí k blažené chvíli oddechu pod sosnu uléhám s chutí. Slyš! Tvé-li zvuí zpvánky, jarní sne buího mlúzí, i na tu desku studánky nkdo mi dukáty hází? Podivná kt)uzla! Kvt i chvúj chvje se štstím a voní, jakmile s výše výkik tvj sestupn v pltónech zvoní.

48 ! : " v košilce podál kmentové do dlaní bystina tleská Jaro nám nese botové pnkaví toulalka veská! Veselo v zái pohody a zase tleská si v dlan šumím jak víno. Na hody! pít pojte, ptáci i lan Pít pojte, kdo jen uslyší, z volnosti zdroje a svtla!. Dumám, a v ader zátiší zpvná mi útcha zkvetla: V žalu, co v duši zstává, v rubíny písn se hlatí, srdce-li kídla krvavá jaro nám úsmvem zlatí!

49 ; Modráek. INež vlna tryskne na východu žhavá, z tmy nárui než vybavn se svt, již pise tvá se v ladný švehol dává, a padá v strom list i vesu kvt tu východ krví zbarvený se chvje jak ranný, když prociuje z mdlob; roj hvzd v oul nebes modrý skrýt se spje bh svtla opouští svj asný hrob. Le ne, to není hrob, to z rajských rží a z nebes iismv jest lože klín, v nmž slunci krása velebná se druží, a nad nímž blankytový baldachýn stran do všech s hvzdnou nádherou se šíí, pi bledším vrchu skvostem luny spjat; v tom loži z kídel cherubínv pýi bh svtla velebný je krásou jat.

50 ! ; Jak snadno zaspal by v té loktech knžny, a píboj tmy by svt i nebe skryl, tož vítej jeho buditeli nžný, jejž svtla král tak krásn pizdobil vždy spát když kráel, pamtliv jsa tebe, vzkaz záivý ti poslal: V as m vzbu!" a s bílou hvzdou blankytný ád nebe dal ozdobou ti na zvuící hru. Kéž probudíš též smavé lidstva štstí, jež spí a sní sen tžký drahn let, kéž zpv tvj slunnou svobodu všem vstí, l)y v krve nachu mla vycházet; kéž buditelem práva jsi a síly a záných myšlenek i spásy tch, kdo z tn hrozí bd, kdo v jamu kvílí a v ducha mrou i tla okovech

51 ; Budníek. IVlluv, šed-li to jenom pei máš i skvostný hedváb, pvce temnooký, jímž po žlutou až hrud se zdobíváš, než skládáš svoje melodické sloky? Jak záhy z klina Vesny vzlétáš ven, bys díve zapl líbezné ji kvinty, než vysní zem zelený svj sen a vela slíbá snivé hyacinthy Dív nežli skála odje se v mech a tialkové luh oteve oi, než choré temše navrátí se dech a lesní pramen po nivách si skoí. Své ped zoou, než jitní zvuí zvon, už modlitby a hymny pješ ranné, a toužn za tónem se vznáší tón jak povzdech flétny za veera hrané..

52 Tch zvuk každý, sivý miste mj, jak rosa padá v sprahlý sad mé linuli, a zaslechne-li první pozdrav tvj, i srdce mé z dum šedavých se budi. A divem omladá v nm dtství sen, jež zlatým šípem vzniklo z žití kuše, a blahem jsem i žalem opojen, jak pil bych víno z hrozn vlastní duše. Jím zpíjím se a nevystízvím již z té touhy po kráse a písní zdob, a vím, že kráejí vždy blíž a blíž, kdo na mne kámen zvednou ješt v hrob. Však jednou jist zvolá nový as: To padlané šampaské m nudí," a na domácí révy hodokvas tvým zpvem, milý budníku, m zbudí. 46

53 Podkovka. Ol)š, í to srdce v roztoužení plo tak líbezn svj jarní sen, dív jitenkou než zulíbané elo den vznesl nachem piodn? jak unylé, jak vroucí je to pní! hned mroucí ston, hned sladké šveliolení, jak z dívích iader vytrysknout by chtlo polibk moe lásce v plen. Aj, to má podkovka je vn ilá, ten okídlený Vesny vzdech, jež záhy pede dnem si pospíšila skryt hnízdo v adra ke tch,

54 ! v nichž vonná tonika z trav hustého davu vyš hojn zkadeenou zvedá hlavu, když z ulibané sluncem rosy pila v listnatých háje podrostech. Jak švarná je ta pélka dovádivá, když v bílou hrud ji líbá jih, jak rozkošn to všecko zní, co zpívá, a je to stesk, a smích Te vím, že ráda vede život hravý, že bez úzkosti po háji se baví, když nechce lapit je snad choutka lstivá a vznit v rukou bezcitných. Hle, nad jiné si povykuje v mlází, až všechen zachvivá se les, když opály svýxh drobných zvuk hází pi zjevu slunce do nebes; zda tuší as, že kouzlem svého zpvu též jiná srdce nutí do záchvvu, a že i hloh. jenž bujn kvtem vzchází, blah vonných básni kytici k ni vznes'. I já t ctím, ty zkazko jara sivá, a rád mám listnatou tvou skrýš, vždy tam, kde zlatou hlavou bíza kývá, vždy za tebou jdu, aniž víš, kdy šedé vrchíi zelená se tém a ti alkami hru si zdobí zem a bystina, skal dít, šumn zpívá, že vesna vrátila se již. 48

55 Ba rád l mám, a když ti srdcem tkliv uhoštn v mechu naslouchám, tu zdá se mi, že v duše kvtné niv též phié hnízdo pták mám, že vše, ím rzná zanesla m léta, jak píse z tn myšlenek mých vzlétá, a nade mnou se v nebe zvedá sniv a šumí dumných jedlí chrám. Ptaí motivy. 49

56 ! Babka. JVlá ptaí babka ^ co as hledá? na malinový sedla prut, skrá erná je, hru sivohndá, a páper bok jemn rud. Pst, pst!" Co to? Druh družku volá s jedle I,,Spš, chvji se jak zvadlý list. kde touláš se, co kutíš medle? když hnízdo spravuji, chci jíst Kde drobný hmyz a mák a zrní, kde sladké sím šešulic? m z námahy již kídla brní, a ty, má zlatá, nic a nic! 50

57 :! 1 skoil na temeno kei a stýskal si co zvuk, to ston le babka tíbila si peí, a odvtila na pokon Již usta, nehnvej se, drahý, vždy víc než ty snad práce dbám; tam vylítla jsem na skal prahy, zda vloek vlny uhlídám. Jím lože vystlati jsem chtla, pro novou etu sýkoic; já péi o tvj rod jsem mla, a ty mi takto spcháš vstíc? Slyš, místo modravého máku dám kytku polibk ti dnes, poj, klenote mj, skvoste pták, a k vli dtem nco snes!" A celuje ho v listí chladu a šepce:.,blaze budem žít!" Ach," zase on, to za náhradu? dív lanl jsem a te jsem špit, Špit krásou oí tvých i peí, jímž pizdobil t slunný jas ó lásko v malinovém kei, jak štdrý- je tvj hodokvas 51

58 Však hle, ó bda! Tamo k jedli druh slétl zlý jak blesku svit; viz, luiák! Probiih, drahá, nedli, to loupežník, jenž krví špit!" A jako sen zjev ptáat milý ped zdiveným mi okem znik", le vím, že za krátkou zas chvíli je sladký spojí okamžik. Nech rozlítli se družka s druhem. jich láska jediný má chvat, až slunce rozlouí se s luhem, v du vrby pjdou družn spát. Pst pst! 52

59 Lucníek. ivlj hndý snílku s daernaloii tvái a rziv proužkovaným temenem. rci, nejsi poslán slunce jarni záí, jež vzbudit spchá dímající zem? Vždy hrutr tvá jako ervánek se nití, a nad oima posud msíc svítí vybledlým obloukem. Nuž vítán bu(f, múj pvce zadumaný! Však ekal jsem, kdy navrátíš se k nám, v luk adra omládlá a v rovin stany, k svým družkám, temnovlasým olšinám, v nichž ukryt zdobou žlutavého listí blah hlavou kýváš, touže po koisti, až koislí jsi sám. 53

60 Tich ve dne jsi, le tajnou puzen moci rád luné zpíváš slavií svj sen, mj sladký vzdechu úplkovjxh nocí, jichž krásou nadšen jsi a opojen a hlásáš ji, až v nebe zái šeré bh svtla uzdu zlatých o bere, by spíci vzbudil den. Jsi pvcem nebe noního, hvzd druhem, jež zvukem jasným voláš v záný slet. a je-li blankyt oživeným luhem, ty's toho luhu mile zvuný kvt neb spadlá hvzda toužn zpívající, jež volá k nebi, s tajnou slzou v líci: Chci, družky, k vám, chci zpt!" Noc slyší t a bílým srdcem zkvétá a diamanty hvzd hru zdobí v spch, jen pozdrav její žhounkem k tob slétá; pak zase poslouchá a tají dech, až peblažena arovných slok hodem níž k zemi klesá nad skalnatým svodem a tone v jarních snech. Tak zel jsem t a slyšel, pvce milý, vzruch divné touhy moje srdce jal, a z pedstav šera hvzdami v tu chvíli luli fukler mých se náhle obsypal; má hlava zvedala se, ústa chvla, a duše v touze odletti chtla, kde v i'ismév zkvétá žal.

61 Jak rže dech si páhi ziiiknout tiše a splynout s krásou nebes modravou a prškem luny líbati vlast s vy'še a snoubiti s ní stesk i radost svou, jak jarní mllia s temnou lesa hloubí a s noci snním ervánek se snoubí ped svtla záplavou.

62 Brávník. Oklon výchoílniho nebe zlatem vzplál jak hodu sí, v niž pyšný vchází král, kraj sivých oblak zrudnul do purpuru, a z nho šlehla dol zá i vzhru. A z rostoucí vždy záe plamen šleli', les zachvl se a zatajoval dech, trav perly mnily se na rubíny, a do skal trhlin rozprchly se stíny. Jak zlaté moe byla mraku sms, a ze zlatého moe vyš se nes' vrch klenotu, jenž žhavý byl a rudý, a ros a ros a krásou deštil všudy. 56

63 ! Svt zjasnil se, jen zadiununý hvozd noc v srdci ml, až jarem nadchly drozd, jenž s vršku sosnv na slunce se díval, zvst probuzení blaženou mu zpíval. «Již vzlnur se, temný hvozde, z erných dum. vsta, zaplaš mátoh nitra stinný tlum. viz, nebe ohnm ržovým se chytá, spš, neotálej, vyjasni se, svítá! Spš, po noním si trudu poulev, i nevábí t velebnosti zjev, ten zlatý píboj života a svtla? Pro adra tvá by krásou nerozkvetla? Pro temné dumy žele dále tkáš, pro zvuné perly zpvu nesbíráš a perly sladké vn doušky svží a perly zdroje, z aaer skal jenž bží?-' I zachvl hvozd se v nitra hlubinácli a chvojné ruce k tšiteli vztah" a z hloubi vzdech': Kéž píse tvá je zjevn.n všem na svt, ty moje duše zpvná! Kéž ti, jež nocí bezsenných zžeh' mráz, tvým jarním nadšením zas kvetou v ráz. a tonoucí v dm propasti a žele v tvém zvuném srílci mají spasitele

64 () prozpvuj všem schlnou na pomoc, kdo z temn:i žiti touží v hrobu noc, a každému den útchy se vzníti, kdo s nocí v myšlenkách jdou lesem žiti

65 ! Konopka. Aj, ptáku s hrudí skropenou jak krvi íi s lilavy temenem jak žhavý nach, jenž slétáš k nám, když jara úsmv prvý kvt petrklí budí na nivách; jež pokraj luk a les sídlo volíš, kde v srdci ke rád si zašveholíš, než zlatou elenkou se zdobí den; hlecf, zpvem tob ven a ven jsem podoben! Rci, í;ranátu-li ozdoba to není tvých na fiadrech, mj pvce, i snad krev, jež vytryskla ti v duše rozechvni, když žal tvj kišaloval v dumný zpv a v dálku mlhavou t žití hnalo? co dlo se, mj druhu, co se stalo? chtl divý ostíž za drahý t plen? Viz, adry tob ven a ven jsem podoben 59

66 ! ; i útlé dti vzal ti luák dravý a rodné hnízdo porval boue kel, až výkik bolesti tvé usedavý z ran srdce nachem písní krvácel a pokropil hru tesoucí se v bolu r ó kterak žití sdružilo nás spolu a v stejné srdce stejný vdechlo sen ach, žalem tob ven a ven jsem podoben i uhýci té na krev zbili krutí, že jiný nežli jejich byl tvj zvuk? co's nevdl, že v novém chvíle hnutí má jinou krásu dd i syn i vnuk, jenž, co jsi zpíval duše vroucím žárem, škol dtských odmuje lineárem, ne duchem jich, jen slovy odkojen? Ba, steskem tob ven a ven jsem podoben Le co nám v prsou roste písní kvtem, to vrn pjme v poslední až vzdech a vlastním tonem svým; i celým svtem má zníti stejná píse z duší všech? nech z tajných ran krev znova tryskne maní, jak pli jsme, pt budem do skonání. svých dbalí duše strun a matek vn vším tob, pvce, ven a ven jsem podoben!

67 ! Linduška. Jdu lesem, smuno je mé duši, zas žha\ý rozkvétá v ni sen, hru chvje se mi, srdce buši. a klesám v mech jak opojen; roj myšlenek mi víí v hlav, a starost kývá ze všech cest tu s vršku jedle ostýchav ty šveholíš svou jarní zvst, má linduško Jak rád v tom úlulku tvém sedím a slýchám zpv tvj, nžný tak, a pokaždé, když na t hledím, duch zateskní a zvlhne zrak;

68 ! vzdech ku vzdechu se tsn druží, a v adrech buji divný cit, jenž kytku z dávno zvadlých rži jak dív chce k srdci pitlait, má linduško! Jak rád mám tvoje šveholení, ten líbezný tvých ader pel, jenž pi ervánk rzném tlení v háj s kídel vesny zaletl; to slunné krásy zkazka tklivá, to zvuné rosy zlatý práh, a srdci mému rázem bývá, jak z jara jív na horách, má linduško! V zpv tony tkáš jak dít žvavé, když poup rt mu puká v kvt, a perly citu vrháš pravé v mých ader dímající svt; jas útchy mi slétá k hlav, když ty m k poslechnutí zveš a mile, pvabn a hrav skvost písní svých mn zjevuješ, má linduško Ba mním, že v zái tvého pní má mysl jae zkvétá zas, duch bloudí až neví, co je žal a as: dálným hvozdem snní, b2

69 i kráím! dále k lesa kraji, kde k niv pitiilil se luh a dti laškují a hrají, k nimž já se družím, starý druh, má linduško! O pj, ó pj, má kouzelnice a tšitelko v mraných dnech, nech písni tvou mi vlhne líce a iadra tžký muí vzdech, vždy v ráj se vracím pi tvém zpvu zkad v)'hnán drahný bloudím as, snad vstíc rai z nho pro úlevu tvou písní nkdo vyjde zas, má linduško O pj, ó pj, raá plko milá, pj vše, co v útlém srdci máš, nech dávných ran, z nichž krev se lila, zas v prson mých se dotýkáš; nech z paprskíi tvé zvuné duše se každý v žhavý mní me a v hru mi vniká, život ruše pec nedbám, jen mi písní vd, má linduško! O pj, ty vroucí lesa vzdechu a hovorem mi duši tš, v sen vný uspi m v tom mechu kras perlami, jež notuješ; 63

70 pak k nebi diicli se vznese výše, a s nebe sletí na ústret mn smavý andl hvzdné išt ty, po niž touží duch i ret, má Liduško, má Liduško, má drahá Liduško! 64

71 Kos. LJen umírá a nebe slzy roní, ví, že se mrtvý nevrací, a slunce jako básník hlavu kloní, sn ržemi když krvácí. Stesk veerní spí v chrám starých buk, v nmž hvzdy zá a ervánek se snoubí pi kyprých sntí šcvelivém zvuku a plái hravé íky v lesa hloubi, kraj tiše v roucho noních vnad se lialí a skalin hlavy v šedý závoj chmur; slyš! Jaký hvizd to, jaké zpvné žaly? Kdo zpívá to? Kos, lesa troubadour! lai motivy. 65

72 ; Hle, v zadumané jedle temné hrudi, jež jako hvozdu knžka vkol zírá, on, samoty sen perutný, se budí a v usedavých slokách toužn zmírá, své upomínky lká, své duše kvítí, ta živá flétna lesa do všech stran, až starým kmenm, otužilým v žití, krev topasová kane z vtvi ran. Tak nepvs, kose, v zái plaché luny, když ekavs nadšen živitele svta a kvt dech v tvých adrech zjásal tu jásot byla každá tvoje vta, až píroda jak krásná spící žena, již hlídá druhdy mraný zimy drak, dne arodjným proutkem probuzena svj udivený otevela zrak. Tvé ave slunci tenkrát vábnj' znlo, a každé sosn, každému kol smrku struny tvých zpv pedivo, v nmž zlato tkvlo, vln vzdušných ruej ovíjel kol krku jak bílé panny v bystin tvých zpv podlešek nžná koupala se sms, a líbezného vánku pi záchvvu strun živých harfou bezový byl les. Dnes veer však, jak v podjesení bývá, své koníš zpvy už, jež teskn lkají, až javor líp dumn hlavou kývá a stonky trav i kvty umírají;

73 tvé sny jdou na pou v jara sliiim doby jak mé, jež letí v mládí dálný sad. až se mnou zapadnou v hrob mezi hroby jak Iv, nuij pvce, v temno houští snad. - Den umírá, a nebe slzy loní, vi, že se mrtvý nevrací, a slunce jako básník hlavu kloní, sn ržemi Icdyž krvácí. 67

74 Odnesené hnízdo. Otál u hnízda jsem líbezného jež v šípkovém se ukrývalo kei; rána, hle, malá miska v trojvtvici dána, a z ní pt mláat proídlého peí ven zobáky své žluté povznášelo; já dlan tiskl na vrásité elo a duši nazpt v život jsem se nes": ke chvl se, šuml les. Se podál jsem, zrak ncodtrhnuv s hnízda, a sledoval, jak picházeli staí, jak matka krmí mla a otec hvízdá. snad radostí, že holátkm se daí, 68

75 ;: že hovoí a kídly touží vzletu a drohná pý, pyl žlutavého kvtu, než vera dvojnásoh že hustá dus: ke chvl se, šuml les. V snech dál jse:ii šel, pál zdaru tomu rodu le v nebi mran oblaky se vzduly, hrad za hradem z nich vstával na východu a ros a ros a zabral nebes pli, a než jsem došel cestou svého cíle, zve s peruti se draí v hrozné síle nezdoln rozzuený boue bs: ke chvl se, stenal les. Kraj zatml se a pln byl erných stínu, a vichor skuel sms divokých zpvíl a k poskoku zval družku Meluzínu, jež lkala v skalách z lístosti i hnvu, že Jih, ten jinoch s eí mile snivou, zhr láskou duše její náruživou a slunným kídlem prchal do nebes: ke chvl se, stenal les. Ea divoký to tanec byl a dsný, že stará niva zmítala se strachem byl vý'smch rouhavý to ve tvá Vesny, a kvt i list, vše poházeno prachem, chvl objatých se nestvr pod nohami; nad býk tlum h jejich valy tlamy, a kam se nesly, rostl stesk a ds ker chvl se, stenal les. 69

76 Když umdlely, když divé stichly hody a nebe obléklo se v ízu sinou, zpt kráel jsem. V rmut zmnily se vody, a smutek rozpjal peru nad krajinou, a každý ke i stonek kvt každý mel nebo strádal z hrozné vichru vraždy, a nad skreným mlýnem huel jez: ke chvl se, šuml les. S dum plnou hlavou pospíchal jsem k místu, kde hnízdo vidl jsem, jat v snivém duchu, však bda! Rukou zuivého chvistu v dál odneseno bylo v zloby ruchu, a písklata, jež na hnízd se chvla, msta kruté boue z kee vyházela. O matko," teskn zaúpli, kde's?" Ke chvl se, stenal les. Ach, pišla pozd! Hrzou seveíku již oi dítek skrylo blmo smrti ke oblétali staí v teskném kiku a hledali své hnízdo v kee drti a probouzeli mrtvé dítky k žití le slep byl zrak, tluk srdce pestal zníti, jen z ader rodi znl žal sms. Ke chvl se, šuml les. Už mamo vše; vzle otec na vrch snti a k nebes slunci zvedaje své tváe, pl lítostiv pro ztracené dti a klam mu vyítal a chabost záe

77 p i zradu krutší všech, co kdy jí h\\o. že babsky uteklo a že se skrylo, a slzou krvavou byl každý hles. Ke chvl se. šuml les. A pl a lkal: ^Pro v proidlém radš sailii neb v ovneném nízkým hlohem chlomku, pro teba v stínu víc a více v chladu, tam pi útulném myslivcov domku, v zdar dtem kolébky jsem nebudoval? pro k hrudi té jsem nedtivru choval, již nadšen mi rozvil vonný bez?" Ive chvl se, šuml les.,.zde mám-li žít a slétat na klín nivy, kde rukou idcrutnou a hriizou hnaný sn palác mých strh' yichor závistivý a skvost mých ader rozme na vše strany mám denn zírat, jak v tom nižném klestí mé srdce umelo a zpvné štstí? pry, prv!^ a v trní vzlétl na skal tes. Ke chvl se, šuml les. Nm poslouchal jsem žal ten iípnlivý a aumal jsem, co písní zašlo tady, v jichž slunné zái zkvétaly by nivy a mladé háje zvuely i sady! Co harmonických sedmikrás a zvonku zde strženo je se sn zlatých stonk, jichž hlahol msto blažil by i ves! Ke chvl se, šuml les.

78 To tam! Již z boui prolétnutých hati a z rozdrcených korun mrtvých strom pta boui ubitá se nevrúti. A zarmoucený otec zhyne k tomu! Jen z jeho srdce záchvvu a vzdechli druh vinek pisní svije jiným v tchu, by znali jarní jeho žal a ples. Ke chvl se, šuml les. - - Zda lovk s ptákem stejni nejsou všude?" dl k sob jsem, co vysnil v dobu jasnou vše opláe, jen chladný hrob mu zbude a vzpominky, jež denn více hasnou, až znikne vše, i ídká slza žalu, jak chudobka skal v adrech za úpalu a na pisené cest nízký ves!"*.. K.e chvl se, stenal les. Tak dumal jsem, a vkol na vše kraje zá ervánková kladla roušku zlatou, já cítil jsem, jak v oku žal mi taje a vzpomínek jak íši vrchovatou má duše roznicená na dno prázni, a volal jsem: O žití snové srázní, pro s výše vaší v žal tii jsem kles'!" Ke chvl se, šuml les!?a

79 II.

80

81 Na studiích. 1 rocházím lesy v letních dnech, srdce m k toulkána tm nutí, po ptácích slídím na stromech, pátrám, co v houštinách kutí; poslouchám luzný jejich zpv, badám, kdo hnízdo jak i co mi útchou praví staví z chvojné i listnaté skrýše. Tiše, mé srdce, bu tiše! Poledne práv; les je nm, panstvo si nejspíše hoví, než pone z koví navzájem zvunými hovoit slovy; pnkava s buku žvatlá již, podhorka z hlohu, neslyšíš?

82 !!. ervenka, smrek kde nízký, modinka s vtvice bízky, ermáek s šipku skal výše... Tiše, mé srdce, bu tiše Slyš, jak to v lese ven. a ven jásá a zvuí a zvoní, až slunce zázrak unaven k západu smutn se kloni; výkiky ídnou, tichne zpv, nebesklon zrudnul jako krev, hoí a plameny bii; jedle si vzdychla a mlí, smrina z hluboká dýše... Tiše, mé srdce, bu tiše! Te slunci s Bohem zpívá drozd ader svých krpje vroucí, naposled zora líbá hvozd, skála má elenku skvoucí; soumrak se vkrádá do sosen, ves, jenž byl steskem porosen, v démantné mní se kvítí, tajemn západ se nití ped nocí v královské pýše.. Tiše, mé srdce, bu tiše Pohnut jsem v duši ; cit sms v srdci mi tajemn roste, ach, co jsem snil a myslil dnes pi ptáku rozmluv prosté 76

83 ! ; Lítal jsem s nimi inimoilk, prožil jsem s niini mhuli vk. písn své, blaho i žaly, na dn jež duše již spaly: pohádky zaniklé íše... Tiše, mé srdce, buif tiše Poslední z houští hvizd snad! Slyš! Kos vzdechl smrin v hrudi, noc kráí ke mn blíž a blíž, v roklinách stíny se budí do temna hledím... Kde to jsem: pede mnou houštin bledý lem, ptactvo se v útulek vrací, cesta má v temnu se ztrácí. Kam jdu? zkad pišel jsem spíše? Tiše, mé srdce, bu tiše

84 Líhnutí, V kraj stichlý slunce zbytek krve roní. stin buk mlky slinu lip se druží, ervánek k zemi s polibkem se kloni a skalám na skrá klade vínek ríiží; hvozd dálný onml, tich v strnulosti stojí a jakby okouzlen se oddechnouti boji. Jih kidla peložil a sotva dýše, nm stoji ke tlum i strom pluky i kvt sbor a zelená trav íše, a ptactva zpv i snivé cvrk zvuky i listí uvadlé, jež zlekáno se chvlo pod nohou ])hichých srn, vše náhle onmlo. 78

85 Den svllý k s )ánkii zlaté zavicl /.raky, a msíc zamyšlen jde v zášcr lesu; jak dumy pluji nebeiti siné mraky, a vlažná rosa na mechu a vesu od záe západu se v drobný opál niti, a sosnám ve vlasech hvzd diamanty sviti. Noc, míru knžna, roušku dává niv a zvolna blíží se a hvzdy za ni; jde po špikách a ruce vznáší sniv na buku snt, jež hnízdo drží v dlani, by kuna zlotilá, jež slídí po koisti, nic vidt nemohla, co skryto je v tom listí. Dech kvtu duniavých se vznáší vzhru, to zem duch, an u výš k nebi vstoupá, blah, s vonnou modlitbou, až do azuru, v nmž krása hvzdnatá svou peru koupá, jíž kyprá adra chrání toho stromu jak andl svatý Kristv odkaz v dinnu. Co tajného, co divného se skrývá v tom zátiší, jež v haluzích se klene, že ani ístek sebou nezachvívá na snílce nejútlejší toho kmene r co kouzelného v noci té as hostí strom v zeleného srdce tulnosti

86 Co velikého (lúje se v tom buku. ký zázrak as, že hvzdy planou zlaté, a z nitra zni mu perly ptaích zvuku, jak zpvy andlv kdys v noci svaté, v niž plnv msic v stibroskvoucim svitu jak rže mystická zkve na blankytu"' Pro onen mír a klid se vkol hosti? pro stich' ten drozd a v tajemném dli snní, pro pival svtla z hvzdné vysokosti blah snáší zemi nebes políbeni? Pták zpvný rodí se, jenž krásu jara množí; i k lidstva útše kdes básník z vle boží? 80

87 ! B u d n í c k. (Jiný motiv.) Jsi nepatr, že rniiž' t hrav skrýt vrby vyrostlejší list, jak mistrn však v kovin tráv vít Imízdo umíš si a plíst. Jak mkce koroptvím je peím pro drobné dti vystýláš! Tm pkn se to sní, to vím, ty roztomilý pvce náš PtaCi mcítivy.

88 Zda tušíš, drobte zelenavý, jak rád mám tvoje ^vit vyjit"^, jímž stromti našich snící hlavy v kvt vonný toužíš probudit. Jak smutným na t hledím okem. když v dumách o návratu tkvíš a staré vrby nad potokem svvm etným rodem obalíš. A kterak tšívára se na té a družiny tvé ilý zjev, když v jarním slunci mládnou hat a míza vlaží adra dev! Mou duši znáš-li rozechvnou, když v sad t vlákal jara svod a ilá bysten bílou pnou na perlový t volá hod. Vz, radost mám, že dal Tvrce tob za údl, bys budil pole, háje, nivy a k novému je žití ml. milostivý Tím bratrem jsem ti, vzdechu Lady i mého zpvu touží vzlet, by v eské duše, chýše, hrady sle inu jas a krásy kvt.

89 Jsme stejni, stejn srílce máme, a nech pln koek náš je sad, pec poslání své vykonáme lip nežli mnohý orel snad. 83

90 ;! Pnice slavíková. 1 hle, má plka rozmilú v hedvábu šedého peí, jaké si hnízdo uvihi v šeíku omhidlém kei Prostorný stánek, vetchý však pro také pvkyn dti bojím se, že ho severák odnese z troj prute snti. Skoda! Le ])es to rád ji mám; sotva den v zoi se zrodí, potají za ní chodívám, jak druzí na koncert chodí; zavírám v srdce její zpv, noím se v myšlenek moi, za perlou sbírám perly zjev, jež v hloubce duše se tvoí.»í

91 ; Zpivá mi v sad, na niv, krása ji ze srdce šumí, sdílnou hrutf lidskou zvonivé v záchvvy pivésti umí; div tvoí plný zvunýcli nli, knndvoli sletí a pje, v ke i v lidí adrech všech kvetoucí zázrak se dje. Jakmile jitní zazpívá, bují a voní to v sad; poup se náhle zardívá, v prístnku dvátko mladé obé se divem rozvíjí, rže i panenka bledá jist je láskou opijí. zpv tví^ij. má pnice šedá. Zpívej jim, zpívej vše, co víš, obma, ptaí má knní, nad první ruch tch kvt již v ostatním život není; pál bych jim vnost takých chvil a než bou žití je zdrtí, aby je andl políbil polibkem blažené smrti.

92 Vlaská. V as, k rozchodnou když v blankytovém hižku ervánek líbá dennici, jdu, abych slyšel kovin vrnou družku, šveholnou vlašku pnici, jež, na zlatou než slunce pou se bére, kde les je nejtemnjší, eky blíž, rozkvetlé proskakuje šípu kee, kde žije... Viz a slyš! Jsou to písn, jsou to zvonky padající v mech? Kvty chvjí se i stonky, adra tají dech. 86

93 ; ; To vlašin druh, jak líbezn jí 7.])ívá, aii láskou se a blahem sj)il, až les, jenž vážn v (kuavu se dívá, svou temnou hlavu nachýlil co dumal as, že v ponurém svém trudu v/.dych', jak by jestáb na srdce mu pa zda vnik' ten zpv mu do zelených úd, i upomínka snad? Jsou to písn, jsou to zvonky padající v mech? Kvty chvjí se i stonky, adra tají dech. Však slyš, ký ptaí spor a Iduné kiky, Ký rej! Tvé, ký šum a kídel hbitý ruch? vlasko, smlé záletníky v dál zapudit chce vrný druh boj krutý je to, le tvj pítel prvý pec zstal vítzem i dnes, a necha krev mu tryskla z šedé lirudi, své štstí hlásá v les. Jsou to písn, jsou to zvonky padající v mech? Kvty chvjí se i stonky, adra tají dech. I žárlivosti vty slyším žhavé a drobné výitky a stesk a snivé duše žaly usedavé, v nich slz i úsmv je lesk; 87

94 le jako ondy k hnízdu se ti vrací, co jest mu ader plachá krev po boku tvém mu srdce nekrs-ácí ; kde's ty, tam jeho zpv. Jsou to písn, jsou to zvonky padající v mech? Kvty chvjí se i stonky, adra tají dech. Les stichl zase, stromové se modlí, jen motýl, íiv}' jara dech, k svým lechám spl, kde v soumraku rád a pespí zlatý slunce žeh. Má stará adra netušené mládla, sn kvty toužily z ni ven, vždy v kalich duše ptaí píse padla a žití ruch a sen. Jsou to písn, jsou to zvonky padající v mech? Kvty chvji se i stonky. adra tají dech. prodlí

95 Lesní skivan. Dloudil jfem veer po lese, tesknota duši mi hntla, démanty v sosen koruny luna již sypala svtlá. Xa blankyt hvzdy žasnoucí v záivém slétly se roji; pyšn se nebe zhlíželo v tekoucím pod skalou zdroji Xátlhera všude: na stráních, na nízkém koví i mechu... slyš, ký to soulad líbezný toiižebnvch zvnki a vzdechu

96 Jásá to, kvílí zas a zas... divno! To slavík snad zpívá; což i ten pustých kraj kout kídlaté poety skrývá? Jaký to zázrak vznešený v borovic nevlídném houští! Aj, to mj lesní skivánek v ráj svélio snní m pouští! Naíká, kvílí liez konce, v zoulalství duše jalc mladá, a zas jak rosa útchy do sprahlých ader to patlá. Jaká to zvonlcú líbeznost! Zpv-li to s kouzelné íše? Kee i stromy údivem modliti zdály se tiše. Dojemný náek s jásotem v toužebnou píse se pojil, v tesklivém srdce úsvitu roj dávnýcli zkazelí se rojil..složil jsem Idavu do mechu, na ústech toužebné pání: Zpívej mi, pláe rozmilé, slavíku jiustin a plání! 90

97 ! Zpv tvj, on ader bolesti slunené polibky dúvá, až jako mušle choroba tajemn perlou se stává. K míru a klidu vyzvání je tvoje dojemné pní, veškero blaho skryto v nm z bolesti vykoupení Drahou a nemáš slavíku - jsi mi, ty samoto snivá, lesní tvj snílek stesky své luznými kouzly ti zpívá.

98 ; Rákosníek. Otín soumraku pa na pole i lesy, na eky beh i vrl) šedavý tlum, vše ticho kol, jen v nízkých ostic smsi kýs tajemný se ozval ruch a šum, jak sivé kídlo temnoty by chtlo skrz husté síti mocí lett v dál mé oko v snivý kraj se zahledlo sám v dumách na behu jsem vody stál. Noc na zem klesla jako vdova sirá na mužv erstv nasypaný rov, když slzou kropí ho a v náru svírá l)i'konána žalem nemá slov;

99 mdlá svlla zžehla hvzdy sin záe a zabrala se v prchl doby sen. 3 vykávala uslzelé tváe, až v náku potší ji zlaty den. Tu v síii zjevirs ty se, pvce drobný. s tim nad oima žlutým obloukem, vznes' obliej jsi s temným kroužkem zdnl)ný. až hrdla bílý objevil se len^, a pt jsi poal vroucn tak a mile, až hvzdnalý noc rozvinula šlá a velkým luuy zrakem roztoužile svých dikíi jasnou vthala ti zá. V dál na vše strany rozléhal se v luhy tvých harmonických písní pestrý- dav. až ponoený posud v spánek tuhý, skr)-t v temné kukle, proci smrtihlav, by v kvtu kustovnice sladce hýil; i vzll' a pláš svj ernožlutý šíil nad ševelnými stms' lutii.h trav. Co vše jsi pl; *.i> i.i úiic /.w>nek hlásá, co stehlík drmolí a hvízdá hýl, co z konopina srdce k nebi jásá, i písní lindušiných zvuný pyl; vše noci nahradit jsi toužil snivé. ím tesknil den i ím se blažen chvl; ty's citem jat a láskou duše tklivé k ní sdílným tšitelem piletl.

100 I zer?, jak odchází, múj zpvný druhu, jak v slzy nutí ji tvj zvuný hlas, jak oi otvírá kvt pestrý luhu, jak šepce ke a hlavu týí klas; jak štíhlý chástal ozývá se v setí a hlasné kepelino pt penz"* v brázd teplé skrýši drobné budí dli a zvonek vže rozespalou ves. I já jsem poslouchal, co's pl a vstil, mj snílku nžný, v jitra mlžnou še, až v adrech tajemn mi zašelestil a rozvíjel se rudých rží ke; a všemi rty tch purpurových rží mé srdce dýchalo ti vroucí dík: Bu požehnán, kdo k ubohým se druží poutníkm žití, písn kouzelník.

101 Kru ti hlav. IN a ptaí koncert pisel z rána vhlasný kritik krutihlav, se výše druhých, dlal pána a prohlížel si pták dav, jenž v listnatého lesa strání pl hymnus k slunce uvítání. Niv krásou unesen a luhíi pl z vroucí duše ptaí sbor, druh každý šasten z štstí druh zel v sladké tuše na obzor, kde kníže svtla v nebes splavu z vln zlatých vvnoilo hlavu. 95

102 Jak kouzelné to byly zvuky, tu dumný stesk, tam ilý jas; ve snivé svj uhýk mísil slavíkovy tluky temný hlas, a v tóny lindušek a drozdii hlas žežulin se snášel z hvozdu. Jen krutihlav sám bez únavy se vrtl stále, aniž hles', hned zježil péra hadí hlavy, hned kril se, hned pyšn vznes', jak Biih ví co by v hlav snoval, a stále oi vyvaloval. ICdyž dopli, slít' mezi ptáky a nadul se a v e se dal: To že je zpv? Ne, to j.sou kváky a kviky svtu pro skandál; ten cvrliká si, onen kehce to všecko líbit se mi nechce. Já v Africe byl, moji zláti, a arných pvc slyšel sbor, jich písní orli byli jati, vod hrdí králové i hor; tam sídlí milákové bohu, vám, hudlai, jen smát se mohu. 'lam, Bilmanské kde stojí vrchy, a u Ni{jru a Cadských vod je nad vše vaše zpvné sprchy 96

103 :! mn zvuný výkik více vhod; váš zpv to mrzáek je v plenkách, radš kdybyste šu po lioiisenkácli Jen v ])alniách pvcové se rodí ne v lipách zde a sntcch vrb kde nebe v srdce žár jim hodí, vy máte jen. co dává krb; zpv pravý zní jen na Atlasu, vy, knikalové, jdte k cfasu!" Tu drozd, dív klidn poslouchaje, dl chlubilovi :,.Laskav bu a zjev, co z palmového kraje Ivá pro nás vyzískala hru; co v tob z rubín tch hoí, jež Pánbh ze slz v duších tvoí." A krutihlav vznes' hrd hlavu a naduv hrdlo jal se pt, le strnulému pvcv davu v ráz ped zrakem se temnil svt: To že je zpv? To psík kdes vrí!" A krutihlav se k snti krí. Smích rozlehl se v lesním skrytu a znova zahovoil drozd Zpv duši chce a vroucnost citu, jen hlavou kroutit není dost; ty nemáš nic než hrdlo choré jak litujem té. bídný tvore! flaci motivy. 97

104 ; My stesk i žal, jímž srdce liiiši, a radost nesem nebi vstíc, když snním zkišalují v duši a záí z dtských zítelnic jdi, jdi a všemu svtu vsti, co naše blaho je a štstí. Spš, kaj se z úšklebk a híchii, je veliká jich vru sms, jdi, nech si pozemskou svou pýchu, nám dost, když vzletném do nebes; nuž k slunci, k svtlu, sbore pták, a ty bu s Bohem, ubožáku!'' 98

105 ; : ervenka. Lípy na vsi zhiijily a kvetou, tuný melák, jenž jim v adrecli dlel, spitý medem, s hlavou poprášenou istí hroty mlsných tykadel vje kídly, slunce žár ho muí, stásá pestrých kvt prašnou sms, lín pod mez kráí, mrzu bzuí Nelze snésti toho vedra dnes!"

106 . Za vsi louka s kvt zlatým pylem, kvtnou loukou zlatý tká den a hoch z vísky, lelší za motýlem le již pod hloh sedá unaven, stiraje si pot, jenž s ela kane; v tom pták hndý snes' se na vtev, hrdélce a hru jsou malované jako malin rudožlutá krev. Hopkuje si, malou hlavu týí, vsí kídla šedých nohou níž:.svi, svi, slunce!" hvízdav si kií, prohej ptaí hrud i lidskou již, prohej srdce toho, jenž zde dímá, dej mu zvonky v srdce, hvzdy v zrak, a ho píse líbá, soucit jímá, a jas ducha plaší mysli mrak." Slyší hošík, aniž ví, co slyší, ale dojat v duši jest a blah; pták ten rázem bytostí mu vyšší, vzhlédl na a rychle v adra sáh'.. Má snad srdce kidla? Jak se chvje! i v nm puí pestré kvty niv? Ptáe, ptáe, co se ve mn dje? Ta tvá píse jalíý zvuný div! Jaká krása, jaká chvíle zlatá, jaká divných pohádek to íš!.." A hochova duše krásou jatá nad ddinu vzlétá výš a výš;

107 : nad pokmii se vznáší, nad douluavoii (1(1 lilankytu v nebes šírý luh; nad snílkovou ozáenou hlavou mladým siuím a písním žehná Buh. Útlí; srdce hošíkovo buší, každý záchvv v tísni dtských dum, zvun kišaluje v útlé duši; v srdci kypí to jak vína šum, prsa šíí se mu, líce nití, zem s nebem splývá, s lesem mrak; ani neví, co té chvíle cítí a co vidí krásou spitý zrak. Samá kouzla vyrstají v luhu z rubín je zdroje ruí ron, kvítí na niv se adí v' duhu, a rtem lidským mluví vže zvon: Vše je živo, nedbej lidské ei, rozhlédni se sdíln tam i sem; sni a v, že stesk a žal se léí, vroucnou písní jen a soucitem! Zpv že plaší netopýry zloby, hvzdy sype na blankytný svor, že skvost myšlenek je nad vše zdoby utajené v klín vod i hor; ty pak, ptáku, plave nebes moí, povzletu a svobod jej u, a ten ohe, jenž mu v srdci hoi, s citu rosou v tklivou sdílnost slu!"

Ze života Sluncem a stínem Selské písně a České znělky Jiné písně České písně. Nakladatelství Lidové noviny

Ze života Sluncem a stínem Selské písně a České znělky Jiné písně České písně. Nakladatelství Lidové noviny Ze života Sluncem a stínem Selské písně a České znělky Jiné písně České písně Nakladatelství Lidové noviny UOBSAH ZE ŽIVOTA Vítězslavu Hálkovi / 9 Rodné mluvě/12 Píseň lidu / li Mrtvá země /15 Píseň otroků

Více

Alison Gross Am G C E7 Am G C Dm E7 1. Když zapadlo slunce a vkradla se noc a v šedivých mracích se ztrácel den, Am G C E7 Am G Am a když síly zla ve tmě převzaly moc, tu Alison Gross vyšla z hradu ven.

Více

3. Kousky veršů (Poupata)

3. Kousky veršů (Poupata) 1. esta poslední kapky (Poupata) mi mi 1. Sklenici vína dolej nám, ó, Pane, mi mi dokud tam na dně něco zbejvá, Pane, nebudem vědět o těle, duše se vínem umeje, nebudem bdít a nebudem spát, ó, Pane. 2.

Více

Bílý. kámen. 1. Bílý kámen (P. Lochman, J. rejent / V. Kočandrle, I. Bartošová) 2. Lípo stoletá (V. kočandrla / V. Kočandrle)

Bílý. kámen. 1. Bílý kámen (P. Lochman, J. rejent / V. Kočandrle, I. Bartošová) 2. Lípo stoletá (V. kočandrla / V. Kočandrle) kámen Bílý 1. Bílý kámen (P. Lochman, J. rejent / V. Kočandrle, I. Bartošová) 2. Lípo stoletá (V. kočandrla / V. Kočandrle) 3. Poklad ( J. Škorpík / V. Kočandrle, I. Bartošová) 4 Jeskyně (V. Kočandrle,

Více

Karel Hynek Mácha Mnich. (Zlomky z romantické básně.)

Karel Hynek Mácha Mnich. (Zlomky z romantické básně.) Karel Hynek Mácha Mnich (Zlomky z romantické básně.) Znění tohoto textu vychází z díla Básně. Máj. Zlomky. Dopisy. Deník tak, jak bylo vydáno v nakladatelství Laichter v roce 1907 (MÁCHA, Karel Hynek.

Více

Rudolf Medek: ZBOROV

Rudolf Medek: ZBOROV Rudolf Medek: ZBOROV Vìnováno památce bojovníkù a muèedníkù, kteøí v této válce položili svùj život za svobodu èeskoslovenského národa. I. Èeské i slovenské dìti, synové národa, omlazeného hrdinskou krví,

Více

Tušivá rozpomnění. Jezerní básníci. Přeložil Václav Renč. Vybral a sestavil Zdeněk Stříbrný K vydání připravil Zdeněk Beran

Tušivá rozpomnění. Jezerní básníci. Přeložil Václav Renč. Vybral a sestavil Zdeněk Stříbrný K vydání připravil Zdeněk Beran Tušivá rozpomnění Jezerní básníci Přeložil Václav Renč Vybral a sestavil Zdeněk Stříbrný K vydání připravil Zdeněk Beran Vydání knihy podpořilo Ministerstvo kultury České republiky. Translation Václav

Více

Fotografie Jiřího Ortena: originály archiválií jsou uložené v Památníku národního písemnictví literární archiv.

Fotografie Jiřího Ortena: originály archiválií jsou uložené v Památníku národního písemnictví literární archiv. Znění tohoto textu vychází z díla Knihy veršů tak, jak bylo vydáno nakladatelstvím Český spisovatel v roce 1995 (ORTEN, Jiří. Knihy veršů. 1. vyd. Praha: Český spisovatel, 1995. 301 s. Spisy Jiřího Ortena,

Více

Jaroslav Vrchlický (1853 1912)

Jaroslav Vrchlický (1853 1912) Jaroslav Vrchlický (1853 1912) vl. jm. Emil Frída nar. v Lounech stud. G, filosofie, historie, románských jazyků vychovatel v severní Itálii sňatek s Ludmilou Podlipskou profesor literatury na Karlově

Více

noční motýl prosím tě otevři

noční motýl prosím tě otevři když spíš když spíš má ticho zvláštní něhu svět ustane v svém koloběhu když spíš co tvůj sen skrývá nemám zdání zdá se ti asi o létání když spíš pokoj má barvu zralých pšenic slunce už sahá do okenic když

Více

KAREL HYNEK MÁCHA BÁSNĚ PŘÍLEŽITOSTNÉ 1

KAREL HYNEK MÁCHA BÁSNĚ PŘÍLEŽITOSTNÉ 1 KAREL HYNEK MÁCHA BÁSNĚ PŘÍLEŽITOSTNÉ 1 Na příchod krále Slunce zapadlo u věčnosti moře; Na jeho mohylách ţertvy se pálí V růţovém ohni od hory ku hoře. Hluboká noc se za sluncem přivalí, Hlubší neţ hrob

Více

Jindřiška Šindlerová. Projdi se mnou

Jindřiška Šindlerová. Projdi se mnou Jindřiška Šindlerová Projdi se mnou Tribun EU 2013 Jindřiška Šindlerová Cover Jindřiška Šindlerová Illustrations Jindřiška Šindlerová Obsah Projdi se mnou... 8 Noční sonety... 10 Lásko prolhaná!... 11

Více

Karel Hynek Mácha. Život a dílo

Karel Hynek Mácha. Život a dílo Karel Hynek Mácha Život a dílo Karel Hynek Mácha (16. listopadu 1810 Praha 6. listopadu 1836 Litoměřice) jeden z největších českých básníků, ve své době nepochopen představitel romantismu a zakladatel

Více

Tak mě tady máš. Znáš všechna ta místa Na mapách, kde chtěli jsme jít Co teď jsou úplně čistá jak První sníh a poslední smích

Tak mě tady máš. Znáš všechna ta místa Na mapách, kde chtěli jsme jít Co teď jsou úplně čistá jak První sníh a poslední smích Tak mě tady máš Znáš všechna ta místa Na mapách, kde chtěli jsme jít Co teď jsou úplně čistá jak První sníh a poslední smích Rozum a cit hlad nebo žízeň Na duši klid jen v hlavě mi zní I když chci spát

Více

NEŠPORY SVATÉ RODINY ÚVODNÍ VERŠ. Kněz: Lid: Slyš. Sláva Otci i Synu, * jako byla na počátku i nyní i vždycky, * a na věky.

NEŠPORY SVATÉ RODINY ÚVODNÍ VERŠ. Kněz: Lid: Slyš. Sláva Otci i Synu, * jako byla na počátku i nyní i vždycky, * a na věky. NEŠPORY SVATÉ RODINY revidovaná verze Kněz: Bo Slyš - že, po - spěš mi Lid: Kněz: na - še vo ÚVODNÍ VERŠ Sláva Otci i Synu, * Lid: po - moc! na - lá - ní! i Du - chu sva jako byla na počátku i nyní i vždycky,

Více

2. Čisté víno (Sem tam)

2. Čisté víno (Sem tam) 1. Čekání na zázrak (Sem tam) H # 1. Už padá půlnoc, zní jen můj těžký krok, oblohou snáší se k zemi mráz, vítr ztichl, zbyl jenom úplněk, () i čas zůstal na chvíli stát. 2. jinak nic, pouze průhledný

Více

Vánoční besídka CB Žižkov 2010

Vánoční besídka CB Žižkov 2010 Vánoční besídka CB Žižkov 2010 Píseň 1 Pán Ježíš přikázal budete světlem Autor: Tomáš Najbrt Pán Ježíš přikázal budete světlem, budete svítit do okolí. Pán Ježíš přikázal před celým světem, velkým i dětem,

Více

Je takový osud, že co je v něm bez chvění, není pevné. Je taková láska, že se ti nedostává světa, byť jenom pro krůček.

Je takový osud, že co je v něm bez chvění, není pevné. Je taková láska, že se ti nedostává světa, byť jenom pro krůček. JE Je takový osud, že co je v něm bez chvění, není pevné. Je taková láska, že se ti nedostává světa, byť jenom pro krůček. Je taková rozkoš, že se trestáš za umění, když umění je hříchem. Je takové mlčení,

Více

Jan Neruda: ZPÌVY PÁTEÈNÍ

Jan Neruda: ZPÌVY PÁTEÈNÍ Jan Neruda: ZPÌVY PÁTEÈNÍ MOJE BARVA ÈERVENÁ A BÍLÁ Ten rudý prapor náš s tím bílým vedle polem - jak bije, šlehá po svém bidle holém! Hned plapolavì v rušnou dál se nese, hned truchle choulí se a zimniènì

Více

Karel Hynek Mácha Večer na Bezdězu

Karel Hynek Mácha Večer na Bezdězu Karel Hynek Mácha Večer na Bezdězu Znění tohoto textu vychází z díla Romány a povídky tak, jak bylo vydáno v nakladatelství Laichter v roce 1906 (MÁCHA, Karel Hynek. Romány a povídky. K vydání upravil

Více

Jaroslav Seifert: JABLKO S KLÍNA

Jaroslav Seifert: JABLKO S KLÍNA Jaroslav Seifert: JABLKO S KLÍNA PÍSEÒ NA VRBOVOU PÍŠ ALKU Už na nás prší z jehnìd pel a na køe letí jaro horempádem, zpod køídel kvoèny vyletìl houf kuøat, pípajících hladem. Bože, a i to nejmenší z nich

Více

Prosím Dovol mi dotknout se myšlenkou Tvého ticha, vnořit se do barev Tvých a tóny prstů s Tebou tvořit duhové mosty (2. 6. 2013)

Prosím Dovol mi dotknout se myšlenkou Tvého ticha, vnořit se do barev Tvých a tóny prstů s Tebou tvořit duhové mosty (2. 6. 2013) Prosím Dovol mi dotknout se myšlenkou Tvého ticha, vnořit se do barev Tvých a tóny prstů s Tebou tvořit duhové mosty do S T Ř E D U (2. 6. 2013) Sami a spolu nahoru dolu ve zpěvu ptáků v zrcátku mraků

Více

Festival 2012 Autoři Ukázky Duo Duo - z autorského čtení Duo Duo - z autorského čtení. Verše přeložila Magdalena Rytinová. Na hoře bláznovství

Festival 2012 Autoři Ukázky Duo Duo - z autorského čtení Duo Duo - z autorského čtení. Verše přeložila Magdalena Rytinová. Na hoře bláznovství Festival 2012 Autoři Ukázky Duo Duo - z autorského čtení Duo Duo - z autorského čtení Verše přeložila Magdalena Rytinová. Na hoře bláznovství Jdu vstříc dešti, kapky deště a nebe, podobné ohromné skále,

Více

ADORACE MARIA, MATKA BOŽÍHO MILOSRDENSTVÍ

ADORACE MARIA, MATKA BOŽÍHO MILOSRDENSTVÍ ADORACE MARIA, MATKA BOŽÍHO MILOSRDENSTVÍ Chválená a velebená budiž bez ustání 3x Též Neposkvrněné početí nejblahoslavenější Panny a Matky Boží Marie. Úvod Dn. 1746: Buď veleben, milosrdný Bože, Že ses

Více

OSTRUZINY.cz. Žebříček TOP 10 básní z PSANCI.cz ZÁŘÍ 2007

OSTRUZINY.cz. Žebříček TOP 10 básní z PSANCI.cz ZÁŘÍ 2007 OSTRUZINY.cz Žebříček TOP 10 básní z PSANCI.cz ZÁŘÍ 2007 1. Dole...nahoře (od LUKiO) 2. Tajemství (od Zorik von Masimo) 3. Linnéa (od otazník) 4. Dopravní modlitbička (od Lizzzie) 5. Definice lásky (od

Více

Karel Jaromír Erben. Život a dílo

Karel Jaromír Erben. Život a dílo Karel Jaromír Erben Život a dílo Karel Jaromír Erben ( 7.11.1811 21.11.1870) český básník, prozaik, jazykovědec, historik,folklorista, překladatel a sběratel lidové tvorby představitel literárního romantismu

Více

Bodláky ve vlasech. Emi Ami D

Bodláky ve vlasech. Emi Ami D Bodláky ve vlasech Emi Ami D 1. Do vlasů bláznivej kluk mi bodláky dával, Emi C F D za tuhle kytku pak všechno chtěl mít, D Ami H7 svatební menuet mi na stýblo hrával, C D D7(-) že prej se musíme vzít.

Více

Zlatý kolovrat. Divadelní inscenace dle stejnojmenné básně publikované ve sbírce Kytice (dříve Kytice z pověstí národních - 1983)

Zlatý kolovrat. Divadelní inscenace dle stejnojmenné básně publikované ve sbírce Kytice (dříve Kytice z pověstí národních - 1983) Zlatý kolovrat Divadelní inscenace dle stejnojmenné básně publikované ve sbírce Kytice (dříve Kytice z pověstí národních - 1983) Původní báseň: Karel Jaromír Erben Scénář sestavil: Ondřej Turek Král přijíždí

Více

Vilém Závada: CESTA PÌŠKY

Vilém Závada: CESTA PÌŠKY Vilém Závada: CESTA PÌŠKY VZÝVÁNÍ POEZIE Ozónová hoølavino, tavící kov zoufalství ve sklepení srdcí, zápalná pumo krásy, vrhaná po okoralé zemi v básníkovy lásky dostøelu, islandský gejzíre, chrlící oheò

Více

Nebe, Boží nádherný domov

Nebe, Boží nádherný domov Bible pro děti představuje Nebe, Boží nádherný domov Napsal: Edward Hughes Ilustrovali: Lazarus Upravili: Sarah S. Přeložila: Jana Jersakova Vydala: Bible for Children www.m1914.org 2011 Bible for Children,

Více

1. NEDĚLE PO SV. TROJICI

1. NEDĚLE PO SV. TROJICI 1. NEDĚLE PO SV. TROJICI formulář A1 (bohoslužby s večeří Páně) ÚVODNÍ ČÁST VSTUPNÍ HUDBA OTEVŘENÍ K: Ve jménu Boha Otce i Syna i Ducha svatého. S: Amen. POZDRAV K: Milost vám a pokoj od Boha Otce našeho

Více

DOPIS BRATRA GEORGE WARNOCKA

DOPIS BRATRA GEORGE WARNOCKA DOPIS BRATRA GEORGE WARNOCKA 21. ledna 2005 Drazí pátelé, pišel nový rok a zcela jist pináší spoustu pekvapení pro celou planetu. Hodn si vážíme všech pátel, kteí nám poslali pozdravy, pání a dopisy, a

Více

Jiří Wolker V NEDĚLI SE HOLKY BUDOU DIVIT. výbor z milostné poezie

Jiří Wolker V NEDĚLI SE HOLKY BUDOU DIVIT. výbor z milostné poezie Jiří Wolker V NEDĚLI SE HOLKY BUDOU DIVIT výbor z milostné poezie 2011 Všechna práva vyhrazena. Žádná část této tištěné či elektronické knihy nesmí být reprodukována a šířena v papírové, elektronické či

Více

štìpím se Naplno rozhoøí èerné terèe za sklem se vynoøí chvilkový výboj støelce

štìpím se Naplno rozhoøí èerné terèe za sklem se vynoøí chvilkový výboj støelce Støelec a most Støelec chvilkový výboj Nastal èas naplnit všechna pøece vzetí promìnit okovy v trpké víno bez pøíkras zahodit øece smetí výkøikem obnovy se pøímo prodrat štìrkem k podloží podkovy zakrýt

Více

Heiden: Obsidian. Heiden: Obsidian. Nostalgia echo Katarze Trojice Na pohřbu Thujon Post lux tenebras Monomania Pohřben před sto lety.

Heiden: Obsidian. Heiden: Obsidian. Nostalgia echo Katarze Trojice Na pohřbu Thujon Post lux tenebras Monomania Pohřben před sto lety. Heiden: Obsidian Nostalgia echo Katarze Trojice Na pohřbu Thujon Post lux tenebras Monomania Pohřben před sto lety stránka 1 z 9 Nostalgia echo (Dante Alighieri, Božská komedie, překlad Vladimír Mikeš)

Více

Foliáš z Fornostu. Toulky

Foliáš z Fornostu. Toulky Foliáš z Fornostu Toulky Poutník I Byl večer, už zavřela se vrátka a jakýs poutník zpíval písničku. Ta slova zdála se být sladká, ale mužíček smutněl trošičku. Kousek dál v prachu cesty kráčí on, malý

Více

ONDŘEJ HLOŽEK otluky

ONDŘEJ HLOŽEK otluky ONDŘEJ HLOŽEK otluky ZÁJEZDÍ/EDICE ZHOŘ ISBN: 978-80-87843-01-7 1 Ondřej Hložek (*1986, Opava) Autor poezie, pořadatel literárních akcí a animátor v kulturním dění. V roce 2011 vydalo nakladatelství Dalibora

Více

Jaroslav Seifert - Nobelova cena za literaturu 1984

Jaroslav Seifert - Nobelova cena za literaturu 1984 Jaroslav Seifert - Nobelova cena za literaturu 1984 Město v slzách (1921) - představa světa bez bídy a nenávisti, touha léčit, potěšit; soucit s chudými, vidiny lidského štěstí - proletářská poezie Děti

Více

Král s královnou vychází na jeviště, král usedá na trůn a královna si sedá vedle něj.

Král s královnou vychází na jeviště, král usedá na trůn a královna si sedá vedle něj. Jak Mojmír ke štěstí přišel Anotace: Divadelní scénář pohádky vhodný k dramatizaci s dětmi. SCÉNA I. ZÁMEK Stařenka 1: Za devatero horami, za devatero řekami bylo nebylo jedno malé královstvíčko. Tomu

Více

Václav Říha Šípková Růženka

Václav Říha Šípková Růženka Václav Říha Šípková Růženka Text byl volně upraven v Městské knihovně v Praze podle pohádky Václava Říhy z díla Zvířátka a Petrovští. Další pohádky naleznete online na www stránkách Městské knihovny v

Více

Jindřiška Šindlerová Projdi se mnou

Jindřiška Šindlerová Projdi se mnou Jindřiška Šindlerová Projdi se mnou edice Knihovnicka.cz Tribun EU 2008 Jindřiška Šindlerová Projdi se mnou edice Knihovnicka.cz Tribun EU 2008 KATALOGIZACE V KNIZE - NÁRODNÍ KNIHOVNA ČR Šindlerová, Jindřiška

Více

Podpořte vydání knihy Básní a Energetických obrázků Duchovní léčitelky. S fotografiemi

Podpořte vydání knihy Básní a Energetických obrázků Duchovní léčitelky. S fotografiemi Podpořte vydání knihy Básní a Energetických obrázků Duchovní léčitelky S fotografiemi Část peněz ze zisku této knihy věnuje na podporu centra www.nightlife.mypage.cz Brána k uzdravení Těla, Duše i Světa.

Více

Pastorale. Vánoční evagelium podle Lukáše 2,1-20. Pro dva lesni rohy, varhany, flétnu, recitaci a sborový zpěv

Pastorale. Vánoční evagelium podle Lukáše 2,1-20. Pro dva lesni rohy, varhany, flétnu, recitaci a sborový zpěv Pastorale Vánoční evagelium podle Lukáše 2,1-20 Pro dva lesni rohy, varhany, flétnu, recitaci a sborový zpěv Hudba: Bohdan Mikolášek Liturgie: Jana Mikolášková Nebojte se! Liturgická vánoční slavnost pořad:

Více

102. JEŽÍŠI, DÁVNO UŽ TO VÍM (hudba: AC Bratislava; text: Karel Sedláček) C # mi. 101. VÍM, ŽE TI NA MNĚ ZÁLEŽÍ (hudba a text: Markéta Plchová)

102. JEŽÍŠI, DÁVNO UŽ TO VÍM (hudba: AC Bratislava; text: Karel Sedláček) C # mi. 101. VÍM, ŽE TI NA MNĚ ZÁLEŽÍ (hudba a text: Markéta Plchová) 101. VÍM, Ž TI N MNĚ ZÁLŽÍ (hudba a text: Markéta Plchová) mi Vím, že Ti záleží na srdci mém, nejsem Ti lhostejný/á. V čase těžkých chvil, ve dnech bouřlivých, Ty dál nade mnou bdíš. mi Ruku mi podáváš,

Více

Upířice hupá nad hřbitovem, Rakve ssaje, sedíc nad rovem, Vlíká rubáše, dobývá lupy: "Hadry, kosti dejte, trupy!" Tu hlava se z hrobu vyvalí, K ženě

Upířice hupá nad hřbitovem, Rakve ssaje, sedíc nad rovem, Vlíká rubáše, dobývá lupy: Hadry, kosti dejte, trupy! Tu hlava se z hrobu vyvalí, K ženě J.J.Kalina Hadrnice "Hadry prodejte, staré sklo, Kuchařičky, kosti, kosti! Mějte, lidičky, lítosti, Máteli jaké kosti!" Takto od božího rána volá Žena a s nůší na zádech, V ochlostěné sukni podkasaná,

Více

Závidím svému hrobu protože on se dočká naplnění

Závidím svému hrobu protože on se dočká naplnění Závidím svému hrobu protože on se dočká naplnění Závidím svému hrobu protože on se dočká naplnění B a r b o r a L í p o v á Závidím svému hrobu protože on se dočká naplnění 1999 2009 Barbora Lípová,

Více

Ladislav Vesecký Milena Doušková Karel Pecháček 01/2016 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 1 2 3 4 5

Ladislav Vesecký Milena Doušková Karel Pecháček 01/2016 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 1 2 3 4 5 Ladislav Vesecký Milena Doušková Karel Pecháček 0/06 5 6 7 8 9 0 5 6 7 8 9 0 5 6 7 8 9 0 5 Eva Míková Ivana Hurtová Marie Bartošová 0/06 5 6 7 8 9 0 5 6 7 8 9 0 5 6 7 8 9 Zdeněk Huspek Miroslav Lorenc

Více

Korpus fikčních narativů

Korpus fikčních narativů 1 Korpus fikčních narativů prózy z 20. let Dvojí domov (1926) Vigilie (1928) Zeměžluč oddíl (1931) Letnice (1932) prózy z 30. let Děravý plášť (1934) Hranice stínu (1935) Modrá a zlatá (1938) Tvář pod

Více

Thyrsos Franti ek Halas

Thyrsos Franti ek Halas Thyrsos František Halas THYRSOS František Halas Ilustrace Jindøich Štyrský Nenaroditi se vùbec, to znamená štìstí. Ale pro toho, kdo se již zrodil, je nejlépe vrátiti se, odkud pøišel. SOFOKLES 4 SMUTEK

Více

9. Tøi støelecké terèe

9. Tøi støelecké terèe 9. Tøi støelecké terèe Zoltov Tak už maluješ, holoubku? Kupecký Jako støelecké terèe se to snad hodí. Zoltov Oho, nahá žena vystupuje z vany! Jsi chlapík! Chlapík! Ptal ses, jestli je Petr na mužské. Není.

Více

Karel Jaromír Erben: Svatební košile (Kytice)

Karel Jaromír Erben: Svatební košile (Kytice) Karel Jaromír Erben: Svatební košile (Kytice) Již jedenáctá odbila, a lampa ještě svítila, a lampa ještě hořela, co nad klekadlem visela. Na stěně nízké světničky byl obraz boží rodičky, rodičky boží s

Více

ÚMYSLY APOŠTOLÁTU MODLITBY NA ROK 2005 - ERVEN

ÚMYSLY APOŠTOLÁTU MODLITBY NA ROK 2005 - ERVEN M ARTINOVY NOVINY 06/2005 RONIK IX. Ovoce Božího Ducha však je láska, radost, pokoj, trplivost, laskavost, dobrota, vrnost, tichost a sebeovládání. Proti tomu se zákon neobrací. Gal 5, 22-23 S LOVO NA

Více

Oldřich Mikulášek Agogh

Oldřich Mikulášek Agogh Vyšehrad Oldřich Mikulášek Agogh [VERŠE Z LET 1969 1971] Oldřich Mikulášek Agogh VYŠEHRAD Illustrations Johana Hrabíková Vojnárová, 2012 Copyright Oldřich Mikulášek, 1980 ISBN 978-80-7429-163-0 Motto:

Více

Já nikdy nečet snáře a to zde není božská komedie Jen čti, co Jeho Slovo říká Tam u Něj se vskutku žije U Něj v nebi není lháře a nenajdeš podvodníka

Já nikdy nečet snáře a to zde není božská komedie Jen čti, co Jeho Slovo říká Tam u Něj se vskutku žije U Něj v nebi není lháře a nenajdeš podvodníka Já nikdy nečet snáře a to zde není božská komedie Jen čti, co Jeho Slovo říká Tam u Něj se vskutku žije U Něj v nebi není lháře a nenajdeš podvodníka ( 8 ) předmluva Je mi líto, že se neumím vyjádřit veršem

Více

Volnomyslné přírodní deníky

Volnomyslné přírodní deníky Volnomyslné přírodní deníky Karolína Tauberová 3. místo Próza do 23 let 1. 7. Dokud si vítr hraje s mými vlasy, kapky deště dopadají na tvář a slunce rozjasňuje oči, září mi úsměv na rtech a já cítím,

Více

Kamila Krátká z 8.A. KLEC a KLÍČ. Jestlipak víte, co se stane s člověkem, jenž utíká před světem? Stane se z něj to, co už nikdo nevidí,

Kamila Krátká z 8.A. KLEC a KLÍČ. Jestlipak víte, co se stane s člověkem, jenž utíká před světem? Stane se z něj to, co už nikdo nevidí, Kamila Krátká z 8.A píše poezii a v letošním roce získala za přednes básně Klec a klíč na regionální recitační soutěži Dětská scéna 2013 ocenění za autorský přínos. Ukázky z její tvorby zveřejňujeme v

Více

Byla to láska. Kytička milostné poezie. Obsah: Když jsem byla hodně malá. Pomalu vrůstám do tebe. Kdybych to dovedl. Byla to láska.

Byla to láska. Kytička milostné poezie. Obsah: Když jsem byla hodně malá. Pomalu vrůstám do tebe. Kdybych to dovedl. Byla to láska. Byla to láska Kytička milostné poezie Obsah: Když jsem byla hodně malá Pomalu vrůstám do tebe Kdybych to dovedl Byla to láska Magdaléna Štěpán Křivánek GRANO SALIS NETWORK 2004 www.granosalis.cz Když jsem

Více

Jiří Wolker HOST DO DOMU

Jiří Wolker HOST DO DOMU Jiří Wolker HOST DO DOMU 2012 Všechna práva vyhrazena. Žádná část této tištěné či elektronické knihy nesmí být reprodukována a šířena v papírové, elektronické či jiné podobě bez předchozího písemného souhlasu

Více

OSTRUŽINY. Žebříček TOP 10 básní z PSANCI.cz SRPEN 2009

OSTRUŽINY. Žebříček TOP 10 básní z PSANCI.cz SRPEN 2009 OSTRUŽINY Žebříček TOP 10 básní z PSANCI.cz SRPEN 2009 1. BÁSNÍCI (od puero) 2. Sonáta pro srpnový večer (od Verena) 3. Ve vaně (od milancholik) 4. (M.) Vzkaz lásky (od ivkaja) 5. Ach, vodo (od nostalgik)

Více

BOŽENA NĚMCOVÁ Čtyry doby (konec roku 1855)

BOŽENA NĚMCOVÁ Čtyry doby (konec roku 1855) BOŽENA NĚMCOVÁ Čtyry doby (konec roku 1855) I. Skrze gotická, malovaná okna zámecké kaple svítí měsíc. Zážehy různobarevného světla kladou se na mozaikovou podlahu, polívají krásný list vysokých fíkusů,

Více

Česká klasika Výběr z české poezie

Česká klasika Výběr z české poezie Česká klasika Výběr z české poezie také v tištěné verzi Objednat můžete na www.fragment.cz Jana Eislerová Česká klasika Výběr z české poezie e-kniha Copyright Fragment, 2015 Všechna práva vyhrazena. Žádná

Více

Symfonie. Jaroslava Vrcti li ckého. BÁSN. v PRAZE. TISKEM A NÁKLADEM J. (Tetí vydáni.) OTTY. (1873 1878.) :8(f,s.

Symfonie. Jaroslava Vrcti li ckého. BÁSN. v PRAZE. TISKEM A NÁKLADEM J. (Tetí vydáni.) OTTY. (1873 1878.) :8(f,s. PG S03Q FsAn s w Symfonie BÁSN Jaroslava Vrcti li ckého. (1873 1878.) (Tetí vydáni.) v PRAZE. TISKEM A NÁKLADEM J. OTTY. :8(f,s. VE.sk ERA PRAVÁ VYHRAZENA. O, v^^^>>^ [: SEP 2 2 1966 \> ,4«m'^ POSVCUJU

Více

Čekám svůj den. 1. Pěší pták (M. David / P. Vrba) 2. Můžeš lhát ( P. Krejča / P. Vrba) 3. Můra (P. Janda / P. Vrba)

Čekám svůj den. 1. Pěší pták (M. David / P. Vrba) 2. Můžeš lhát ( P. Krejča / P. Vrba) 3. Můra (P. Janda / P. Vrba) Čekám svůj den 1. Pěší pták (M. David / P. Vrba) 2. Můžeš lhát ( P. Krejča / P. Vrba) 3. Můra (P. Janda / P. Vrba) 4. Čekám svůj den (P. Krejča / P. Vrba) 5. Nic víc (P. Janda / P. Vrba) 6. Na háku (M.

Více

OBSAH. - Čínská báseň - Týden prvňáčků - Můžete si přečíst - Tvorba dětí ZŠ Krestova - Jak vyrobit krabičku

OBSAH. - Čínská báseň - Týden prvňáčků - Můžete si přečíst - Tvorba dětí ZŠ Krestova - Jak vyrobit krabičku 1/2015 OBSAH - Čínská báseň - Týden prvňáčků - Můžete si přečíst - Tvorba dětí ZŠ Krestova - Jak vyrobit krabičku Čínská báseň beseda pro žáky 8. tříd Jako každý rok, tak i letos v knihovně proběhla beseda,

Více

VÍTĚZSLAV NEZVAL MOŘE LÁSKA MÁ

VÍTĚZSLAV NEZVAL MOŘE LÁSKA MÁ VÍTĚZSLAV NEZVAL MOŘE LÁSKA MÁ MOTTO: Báseň je ten svitek celulózy, filmové celulózy, celulózy. Název je to světlo v magické krabici, černé, magické krabici, krabici. A vy jste bílé plátno. Ale někdy také

Více

ŽIVOTNÍ CYKLUS ÚSPĚCHU. Praha, 22. dubna 2010

ŽIVOTNÍ CYKLUS ÚSPĚCHU. Praha, 22. dubna 2010 ŽIVOTNÍ CYKLUS ÚSPĚCHU Praha, 22. dubna 2010 1. Životní cyklus soukromé společnosti 1. Rok 1991 Založení firmy 1. Rok 1993 BB Centrum před dokončením 1. Rok 1996 Rok zahájení 1. etapy BB Centra 1. Rok

Více

NOCTURNO 2014. Do hlubin. Za okny měsíc neúspěšně trhá z očí noci třešně ne, nejsou to třešně, jsou to slzy a v nich se choulíme v jantaru zmrzlí

NOCTURNO 2014. Do hlubin. Za okny měsíc neúspěšně trhá z očí noci třešně ne, nejsou to třešně, jsou to slzy a v nich se choulíme v jantaru zmrzlí NOCTURNO 2014 Do hlubin Za okny měsíc neúspěšně trhá z očí noci třešně ne, nejsou to třešně, jsou to slzy a v nich se choulíme v jantaru zmrzlí Jsme to, nejsme to my zakletý v jantaru váhání Dívej se na

Více

Legenda o třech stromech

Legenda o třech stromech Legenda o třech stromech Legenda o třech stromech je v tomto setkání s malými metodickými úpravami zpracována v rámci jednoho setkání pro skupinu mládeže a dospělých včetně seniorů. Ve středu zájmu není

Více

BLázny pro tebe. Zpěvník

BLázny pro tebe. Zpěvník BLázny pro tebe Zpěvník OBSH Ty jsi ten cíl Mluv ke mně Učíš mě dýchat Nebe je tam Králem mého srdce Perla Tvoje vítězství znám Žít v tvých věcech Nikdo a nic ědicové Ty vidíš dál Nadechnout se smím 1

Více

Pobo nost v den památky V ech vìrných zemøelých I

Pobo nost v den památky V ech vìrných zemøelých I POBO NOST I 277 Pobo nost v den památky V ech vìrných zemøelých I Od svící na oltáøi se rozsvítí velikonoèní svíce. Knìz mù e zùstat ve fialovém ornátì nebo obléci pluviál. Kde jsou k tomu vhodné podmínky,

Více

Mumie, růže * * * Nikdy mi nebylo veselo. A i když jsem se smál, má duše se spíš podobala grimase barokní sochy.

Mumie, růže * * * Nikdy mi nebylo veselo. A i když jsem se smál, má duše se spíš podobala grimase barokní sochy. Mumie, růže 1973 Nikdy mi nebylo veselo. A i když jsem se smál, má duše se spíš podobala grimase barokní sochy. V bolesti dorostl jsem v muže. A poprvé teprv, poprvé jsem viděl, jak příroda v blaženém

Více

L D T R O Ž E L O V 2003

L D T R O Ž E L O V 2003 VÍ - NVÍ Není nutno, není nutno 7 mi aby bylo přímo veselo, hlavně nesmí býti smutno, natož aby se brečelo. 7 hceš-li, trap se, že ti v kapse, zlaté mince nechřestí, nemít žádné kamarády, tomu já říkám

Více

BLÁZEN kapo 2. intro: G G maj C G am G D. G 1. V listí a sám G maj nad hlavou mám. hvězdy a plno dětských snů G mraky dál jdou.

BLÁZEN kapo 2. intro: G G maj C G am G D. G 1. V listí a sám G maj nad hlavou mám. hvězdy a plno dětských snů G mraky dál jdou. BLÁZN kapo 2 FOOL HRT MMORY Blake Mevis/ H. Raclavský intro: maj am 1. V listí a sám maj nad hlavou mám hvězdy a plno dětských snů mraky dál jdou maj kreslí tu svou dalekou cestu k obzorům. am Po bílých

Více

TEXTY VOJTĚCH MALACH 2003

TEXTY VOJTĚCH MALACH 2003 TEXTY VOJTĚCH MALACH 2003 TMA SE SNÁŠÍ NA MĚSTO TAK TĚ PROSÍM BUĎ SE MNOU UPÍR KROUŽÍ KOLEM NÁS SCHOVEJ HLAVU POD POLŠTÁŘ ZKOUŠÍM TO DÁL R. ZKOUŠÍM TO DÁL DOTKOUT SE OBLAKŮ ZKOUŠÍM TO DÁL DOTKNOUT SE HVĚZD

Více

Verše bratra Sonky. Hugo Sonnenschein. Motto

Verše bratra Sonky. Hugo Sonnenschein. Motto Verše bratra Sonky Hugo Sonnenschein Motto Mně říkají: Ta bídná chátra, ztracenej člověk, divnej zjev, však já jen v slunci vidím bratra, mám snivou duši, horkou krev. Curriculum vitae Já nemám nic než

Více

SPIRITIZMUS A BIBLE. Strašnice 24. dubna 2013

SPIRITIZMUS A BIBLE. Strašnice 24. dubna 2013 SPIRITIZMUS A BIBLE Strašnice 24. dubna 2013 TOUHA Znát budoucnost Být fit a zdráv Nahlédnout do tajemna Finanční prospěch SPIRITIZMUS SE JEVÍ JAKO CESTA CO JE TO SPIRITIZMUS? SPIRITIZMUS Založen na domněnce,

Více

TEXTY VOJTĚCH MALACH 2010

TEXTY VOJTĚCH MALACH 2010 TEXTY VOJTĚCH MALACH 2010 VOCODE?! STÁL JSI NA POKRAJI SRÁZU DOPADNOUT TAK NA TVRDÝ SKÁLY JEŠTĚ KROK A BUDEŠ V HÁDU TAK PROČ OBRACÍŠ SE ZÁDY VOCODE VOCODE NIC TI NENÍ VHOD VO CO DE VOCODE NIC TI NENÍ DOST

Více

Čtenářský deník. Jaroslav Hradil, III.B

Čtenářský deník. Jaroslav Hradil, III.B Čtenářský deník Jaroslav Hradil, III. Kytice utor: Karel Jaromír Erben byl český historik, právník, spisovatel, básník, překladatel, sběratel lidových písní a pohádek a představitel romantismu. Narodil

Více

; B ^NÍ BIBLIOTÉKA ŠÍPY A PAPRSKY BÁSN A. HEYDUKA '***^ ^ ^'^'^ HM8S58 1888,^_ ROBA

; B ^NÍ BIBLIOTÉKA ŠÍPY A PAPRSKY BÁSN A. HEYDUKA '***^ ^ ^'^'^ HM8S58 1888,^_ ROBA co B ^NÍ BIBLIOTÉKA ŠÍPY A PAPRSKY BÁSN A. HEYDUKA 5038 HM8S58 1888,^_ ROBA '***^ ^ ^'^'^ Purchased From Funds Donated by The Andrew W. Mellon Foundation SAl.OXXI BIBLIOTÉKA Redakior FERDINAND SCHULZ

Více

Moravské gymnázium Brno s.r.o. Hana Blaudeová. Ročník 2. Datum tvorby 10.11.2012. Anotace. - prezentace určená pro učitele

Moravské gymnázium Brno s.r.o. Hana Blaudeová. Ročník 2. Datum tvorby 10.11.2012. Anotace. - prezentace určená pro učitele Číslo projektu Název školy Autor Tematická oblast CZ.1.07/1.5.00/34.0743 Moravské gymnázium Brno s.r.o. Hana Blaudeová Český jazyk Ročník 2. Datum tvorby 10.11.2012 Anotace - prezentace určená pro učitele

Více

VÁNOČNÍ HRA PRO 13 PŘEDŠKOLÁČKŮ NEBO MLADŠÍCH ŠKOLÁČKŮ AUTOR: MGR. DANIELA ZDISLAVA KLIMEŠOVÁ, FARÁŘKA CĆSH

VÁNOČNÍ HRA PRO 13 PŘEDŠKOLÁČKŮ NEBO MLADŠÍCH ŠKOLÁČKŮ AUTOR: MGR. DANIELA ZDISLAVA KLIMEŠOVÁ, FARÁŘKA CĆSH VÁNOČNÍ HRA PRO 13 PŘEDŠKOLÁČKŮ NEBO MLADŠÍCH ŠKOLÁČKŮ AUTOR: MGR. DANIELA ZDISLAVA KLIMEŠOVÁ, FARÁŘKA CĆSH OBSAZENÍ: MARIE:.. JOSEF:.. ANDĚL:. NEBESKÉ ZÁSTUPY:...... BETLÉMSKÁ HVĚZDA:... MUDRCI OD VÝCHODU:

Více

Radomír Hanzelka AGENTURA OSIRIS KNIHA DRUHÁ

Radomír Hanzelka AGENTURA OSIRIS KNIHA DRUHÁ Radomír Hanzelka AGENTURA OSIRIS KNIHA DRUHÁ 1 Copyright Radomír Hanzelka, 2013 www.radomirhanzelka.cz Všechna práva vyhrazena Vytiskla a vydala: Nová Forma s.r.o. www.novaforma.cz Vydání první ISBN 2

Více

Zpravodaj pražské farní obce starokatolické církve. 3. ročník / 4. číslo. Kristus svou smrtí smrt zrušil. Beránek obětovaný žije na věky.

Zpravodaj pražské farní obce starokatolické církve. 3. ročník / 4. číslo. Kristus svou smrtí smrt zrušil. Beránek obětovaný žije na věky. Zpravodaj pražské farní obce starokatolické církve duben 2009 3. ročník / 4. číslo Kristus svou smrtí smrt zrušil. Beránek obětovaný žije na věky. Slovo úvodem Milé sestry, milí bratři, začíná nejdůležitější

Více

PROSINEC 2014 ADVENT PLNÝ ANDĚLŮ BABIČKY A DĚDEČKOVÉ DO ŠKOLY

PROSINEC 2014 ADVENT PLNÝ ANDĚLŮ BABIČKY A DĚDEČKOVÉ DO ŠKOLY PROSINEC 2014 ADVENT PLNÝ ANDĚLŮ Celý prosinec se nesl v andělské náladě. Ve školce po celý advent poletovaly dvě velké andělky obklopené spousty malých andělíčků. BABIČKY A DĚDEČKOVÉ DO ŠKOLY Jelikož

Více

VÁNOČNÍ VÁNOČNÍ ZPĚVNÍČEK ZPĚVNÍČEK

VÁNOČNÍ VÁNOČNÍ ZPĚVNÍČEK ZPĚVNÍČEK VÁNOČNÍ ZPĚVNÍČEK VÁNOČNÍ ZPĚVNÍČEK Jak jsi krásné neviňátko Narodil se Kristus Pán Prosinec Půjdem spolu do Betléma D7 D7 1. Jak jsi krásné neviňátko vprostřed bídy nebožátko. D7 Před tebou padáme,dary

Více

ŽALM 23,4A JAN ASSZONYI. SCB BRNO - KOUNICOVA Jan Asszonyi 2015_051 04 Ž23 - Rokle stínu smrti.docx 4. 10. 2015

ŽALM 23,4A JAN ASSZONYI. SCB BRNO - KOUNICOVA Jan Asszonyi 2015_051 04 Ž23 - Rokle stínu smrti.docx 4. 10. 2015 2015 Hospodin vede na různá místa zelené pastvy, stezky spravedlnosti. Po příjemných cestách pomyslel David na cestu roklí stínu smrti. Tam se nebude bát. Ne pro svo odvahu, nýbrž pro přítomnost pastýře.

Více

Květná neděle. Téma. Cíle. Potřeby. 1. Zahajovací modlitba. 2. Diskuze. Ježíš Kristus je náš Král a Bůh. Na konci hodiny by žáci měli být schopni:

Květná neděle. Téma. Cíle. Potřeby. 1. Zahajovací modlitba. 2. Diskuze. Ježíš Kristus je náš Král a Bůh. Na konci hodiny by žáci měli být schopni: Květná neděle Téma Ježíš Kristus je náš Král a Bůh Cíle Na konci hodiny by žáci měli být schopni: Potřeby Popsat jak vypadají a co dělají králové Vysvětlit v čem se Kristus liší od světských vládců Podle

Více

Na úvod pár slov, jak je úžasná tato kniha. Co nám dává? Dává nám poznat obraz, jaký je Bůh, jaké je jeho srdce.

Na úvod pár slov, jak je úžasná tato kniha. Co nám dává? Dává nám poznat obraz, jaký je Bůh, jaké je jeho srdce. Já budu jásotem oslavovat Hospodina Máme Bibli? To je úžasná kniha. Na úvod pár slov, jak je úžasná tato kniha. Co nám dává? Dává nám poznat obraz, jaký je Bůh, jaké je jeho srdce. A já bych hned na začátku

Více

ZAPOMENUTÍ BÁSNÍCI VERŠE VÁŽNÉ

ZAPOMENUTÍ BÁSNÍCI VERŠE VÁŽNÉ ZAPOMENUTÍ BÁSNÍCI VERŠE VÁŽNÉ Autor Mgr. Jiří Ondra Anotace Práce s texty české poezie 1. poloviny 20. století, ukázky, práce s textem, interpretace Očekávaný přínos Procvičení čtenářské gramotnosti,

Více

Pasáček hvězd. kvôli spevu hrám často nie v originálnych akordoch alebo s kapom. Loučím se s tmou (orig. je v D dur) (hrám v G dur s kapom 4)

Pasáček hvězd. kvôli spevu hrám často nie v originálnych akordoch alebo s kapom. Loučím se s tmou (orig. je v D dur) (hrám v G dur s kapom 4) 1.Loučím se s tmou 7.Jablko 13.Louže 2.Kohout 8.Pokání 14.Horní, Dolní 3.Večernice 9.Co je to? 15.Nova 4. 10.Okno 16.Stálice 5.Kůra 11.Baileys 17.Tuněchody 6.Ticho 12.Barvy kvôli spevu hrám často nie v

Více

jednou to skončí V polárních pustinách slunce nejde spát jako já u nohou tvých jestli tě mám rád

jednou to skončí V polárních pustinách slunce nejde spát jako já u nohou tvých jestli tě mám rád V š i c h n i S v a t í V polárních pustinách slunce nejde spát jako já u nohou tvých jestli tě mám rád Ledy slábnou, voda stoupá sirény zpívají noci slané, když zvedá žár Jednou to skončí a z nás čáry

Více

Studie o andělech Osnova pro studenty

Studie o andělech Osnova pro studenty Studie o andělech Osnova pro studenty O andělech 1. Co jsou andělé a. Bytosti stvořené Bohem a mající podíl na Božím plánu pro věřící, nebo ti, kteří mu odporují spolu se Satanem, jejich vůdcem b. Anděl

Více

OD 13 DO 17 HODIN. Zpracovala Nová Milena, spolupracuje Jana Šmardová Koulová korektura webmaster Ing. Vlach

OD 13 DO 17 HODIN. Zpracovala Nová Milena, spolupracuje Jana Šmardová Koulová korektura webmaster Ing. Vlach OD 13 DO 17 HODIN Zpracovala Nová Milena, spolupracuje Jana Šmardová Koulová korektura webmaster Ing. Vlach Květnový kalendář narozenin našich kamarádů. Ahoj děti, Minulý měsíc jsme si vytvořily Knihu

Více

Malé epigramy a meditace

Malé epigramy a meditace ***************************** Malé epigramy a meditace Václav Dobiáš ***************************** Za vrátky mladosti byl celý širý svět. Vyšli jsme, viděli, poznali, teď vracíme se zpět. Už nechodí se

Více

Fantastický Svět Pana Kaňky

Fantastický Svět Pana Kaňky Fantastický Svět Pana Kaňky Adam Nehůdka je chlapec, jenž velmi rád četl knížky. Doma a ve škole se mu nikdy nic nedařilo, a tak byl poslán do Akademie pana Kaňky. Chodili tam chlapci, jejichž jména začínala

Více

Prosinec - Svatá Barborka vyhání devo ze dvorka. Leden - Leden studený, duben zelený. Únor - Jestli únor honí mraky, staví bezen snhuláky

Prosinec - Svatá Barborka vyhání devo ze dvorka. Leden - Leden studený, duben zelený. Únor - Jestli únor honí mraky, staví bezen snhuláky ! " Prosinec - Svatá Barborka vyhání devo ze dvorka Leden - Leden studený, duben zelený Únor - Jestli únor honí mraky, staví bezen snhuláky Bezen - Bezen bez vody, duben bez trávy Duben - V dubnu hrom,

Více

JEŽÍŠOVY ZÁZRAKY Ježíš nebyl jen učitel, který vykládal nádherná podobenství, ale dělal také mnoho zázraků. Ježíšovo učení bylo tak vznešené a božské, že takové věci mohl učit jenom Bůh. Aby však všichni

Více

Pavel Gaudore BAJKY PODLE EZOPA

Pavel Gaudore BAJKY PODLE EZOPA Pavel Gaudore BAJKY PODLE EZOPA Ilustrace Hedvika Vilgusová Aventinum, Praha 1996 OBSAH Kohout a perla... 3 Myš, žába a luňák... 4 Orel, hlemýžď a vrána... 5 Lev a myš... 6 Pes a kus masa... 7 Moucha a

Více

Mgr. et Bc. Michael Novotný. Veršované pohádky

Mgr. et Bc. Michael Novotný. Veršované pohádky Mgr. et Bc. Michael Novotný Veršované pohádky Copyright Autor: Michael Novotný Ilustrace: Barbora Lišková Vydal: Martin Koláček - E-knihy jedou 2015 ISBN: 978-80-7512-337-4 (epub) 978-80-7512-338-1 (mobipocket)

Více

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze do škol. Pohádka Kráska a zvíře

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze do škol. Pohádka Kráska a zvíře Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze do škol ZŠ Litoměřice, Ladova Ladova 5 412 01 Litoměřice www.zsladovaltm.cz vedeni@zsladovaltm.cz Pořadové číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.0948

Více