ÚZEMNÍ PLÁNOVÁNÍ. Energetické stavby = technická infrastruktura

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "ÚZEMNÍ PLÁNOVÁNÍ. Energetické stavby = technická infrastruktura"

Transkript

1 KONFERENCE ENERGETICKÝCH MANAŽERŮ Povolovací procesy energetických staveb a nová legislativa Ing. Miroslav Kalous, náměstek ministra pro místní rozvoj Praha 20. a 21. září 2011

2 ÚZEMNÍ PLÁNOVÁNÍ Energetické stavby = technická infrastruktura Energetická odvětví: elektroenergetika plynárenství teplárenství Klíčové systémy těchto odvětví definuje energetický zákon (z. č. 458/2000 Sb., o podmínkách podnikání a výkonu státní správy v energetických odvětvích a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů)

3 Procesům povolování staveb předchází územní příprava: Územní přípravu zajišťují nástroje územního plánování, jimiž jsou zejména: Politika územního rozvoje ČR Územně plánovací dokumentace (ZÚR na úrovni krajů, územní a regulační plány na úrovni obcí) Územně analytické podklady (součást územně plánovacích podkladů)

4 Územní příprava Výše zmíněné nástroje územního plánování vytvářejí rámce a podmínky pro kvalitní rozhodování v území z dlouhodobé perspektivy, při respektování hierarchických vazeb: územní plány musí být v souladu se ZÚR a s PÚR ČR ZÚR musí být v souladu s PÚR ČR

5 Územní příprava Technická infrastruktura jako součást veřejné infrastruktury je zřizována a využívána ve veřejném zájmu. Zdroje jednotlivých systémů technické infrastruktury (elektrárny, elektrické stanice, teplárny, výtopny, kompresorové stanice, zásobníky plynu a další) jsou investičně nákladné jak z hlediska finančního, tak i z hlediska nároků na území. Je proto žádoucí v rámci územního plánování dlouhodobá výhledová ochrana území pro jejich lokalizaci.

6 Územní příprava Politika územního rozvoje ČR (PÚR ČR): vymezuje koridory a plochy technické infrastruktury mezinárodního, republikového a nadkrajského významu v souladu se Státní energetickou koncepcí ČR. PÚR ČR tímto vymezením vytváří územní ochranu pro umísťování např. elektroenergetických a plynárenských sítí, elektrických stanic a pod. PÚR ČR nelokalizuje konkrétní sítě a stavby, pouze chrání území, ve kterých mají být vhodné lokalizace předmětných záměrů teprve hledány (prostřednictvím navazujících nástrojů územního plánování).

7 Územní příprava Politika územního rozvoje ČR (PÚR ČR): V rámci připomínkování návrhu PÚR ČR uplatňují dotčené orgány stanoviska obsahující posouzení vymezení koridorů a ploch technické infrastruktury. PÚR ČR se dle aktualizuje v pravidelných 4-letých cyklech na základě schválené Zprávy o uplatňování PÚR ČR (obsahuje návrhy na aktualizaci PÚR ČR).

8 Územní příprava PÚR ČR a připravovaná novela stavebního zákona: Novela stavebního zákona zavádí možnost zvláštního režimu aktualizace PÚR ČR z důvodu naléhavého veřejného zájmu (např. předejít ohrožení energetického zabezpečení státu) může vláda rozhodnout o aktualizaci PÚR ČR, jejím obsahu a zkrácení lhůt bez předložení Zprávy o uplatňování PÚR ČR.

9 Územní příprava Zásady územního rozvoje (ZÚR): Kraje v ZÚR zpřesní vymezení koridorů a ploch technické infrastruktury vymezených v PÚR ČR, zajistí územní ochranu vymezených koridorů a ploch a řeší jejich územní souvislosti (využití územní studie pro ověření trasy koridoru a výběr nejvhodnější varianty). Kraje v ZÚR vymezí: plochy a koridory technické infrastruktury nadmístního významu veřejně prospěšné stavby pro technickou infrastrukturu nadmístního významu

10 Územní příprava Zásady územního rozvoje (ZÚR): Vymezení koridorů, ploch a veřejně prospěšných staveb technické infrastruktury v ZÚR posuzují dotčené orgány ve svých stanoviscích uplatněných v procesu pořizování ZÚR. ZÚR se aktualizují na základě schválené zprávy o jejich uplatňování, která se zpracovává nejpozději do 2 let po vydání ZÚR nebo jejich poslední aktualizace.

11 Územní příprava ZÚR a připravovaná novela stavebního zákona: Novela zavádí pojem oprávněný investor ten, kdo zodpovídá za rozvoj veřejně dopravní nebo veřejně technické infrastruktury. Oprávněný investor může podat námitky proti návrhu ZÚR (námitky s odůvodněním a vymezením dotčeného území lze uplatnit do 7 dnů ode dne veřejného projednání ZÚR). O námitkách rozhoduje zastupitelstvo kraje. Rozhodnutí o námitkách je součástí odůvodnění opatření obecné povahy, kterým se ZÚR vydávají.

12 Územní příprava Zásady územního rozvoje (ZÚR): Oprávněný investor má rovněž právo podat kraji návrh na aktualizaci ZÚR z důvodu rozvoje veřejně dopravní nebo technické infrastruktury.

13 Územní příprava Územní plán: Obce v územních plánech zajistí územní ochranu koridorů a ploch technické infrastruktury vymezených v PÚR ČR a zpřesněných v ZÚR příslušného kraje. Územní plán obsahuje návrh koncepce technické infrastruktury, včetně podmínek pro její umísťování. Koridory a plochy technické infrastruktury jsou vymezeny jako ochrana území pro realizaci záměrů výstavby technické infrastruktury. Působnost územní ochrany končí realizací stavby. Územní plán vymezuje veřejně prospěšné stavby pro technickou infrastrukturu.

14 Územní příprava Územní plán: Stanoviska dotčených orgánů uplatňována v procesu pořizování územního plánu obsahují posouzení koncepce technické infrastruktury a posouzení vymezení veřejně prospěšných staveb pro technickou infrastrukturu. Územní plán je závazný pro rozhodování v území, zejména pro vydávání územních rozhodnutí, kterými se stanoví podmínky pro umístění staveb, včetně posouzení jejich vlivů na udržitelný rozvoj území.

15 Územní příprava Územní plán: V současné době se staré územní plány (schválené před 1. lednem 2007) nahrazují novými územními plány pořizovanými a vydanými v režimu nového stavebního zákona. Tento proces potrvá do 31. prosince 2015, kdy staré územní plány pozbývají platnosti.

16 Územní příprava Územní plán a připravovaná novela stavebního zákona: O pořízení územního plánu rozhoduje zastupitelstvo obce mimo jiné i na návrh oprávněného investora. Oprávněný investor může podat námitky proti návrhu územního plánu (v námitkách musí uvést odůvodnění, údaje podle katastru nemovitostí dokladující dotčená práva a vymezit území dotčená námitkou). Námitky lze uplatnit nejpozději do 7 dnů od dne veřejného projednání územního plánu. O námitkách rozhoduje zastupitelstvo obce. Rozhodnutí o námitkách je součástí odůvodnění opatření obecné povahy, kterým se územní plán vydává.

17 Územní příprava Územně analytické podklady (ÚAP): ÚAP - nový nástroj územního plánování jehož pořizování je poprvé upraveno stavebním zákonem a příslušnou vyhláškou (č. 500/2006 Sb.). ÚAP slouží k soustavnému a komplexnímu zjišťování a vyhodnocování stavu a vývoje území. Účelem ÚAP je zpracovávání systematicky aktualizovaných analýz a diagnóz území, které poskytují nejen informace o požadavcích na jeho změnu, ale i o jeho limitech a hodnotách a o tendencích jeho vývoje. ÚAP - podklad nezbytný pro pořizování PÚR ČR, ÚPD (ZÚR, územní plán a regulační plán), jejich změn a pro rozhodování v území.

18 Územní příprava Územně analytické podklady (ÚAP): ÚAP na úrovni obcí rozšířenou působností pořizují úřady územního plánování; ÚAP na úrovni krajů pořizují krajské úřady. Součástí ÚAP jsou podklady pro rozbor udržitelného rozvoje území obsahující tzv. sledované jevy (jejich seznam uvádí vyhláška č. 500/2006 Sb.), mezi které patří i údaje týkající se technické infrastruktury, resp. energetických staveb. Polohopisné údaje technické infrastruktury je povinen poskytnout pořizovatelům ÚAP vlastník technické infrastruktury.

19 Územní příprava Územně analytické podklady (ÚAP): ÚAP jsou průběžně aktualizovány na základě nových údajů o území a průzkumů území a periodicky po 2 letech se pořídí jejich úplná aktualizace.

20 ÚZEMNÍ ROZHODOVÁNÍ Umístění staveb a zařízení základní princip stavebního zákona umisťovat stavby nebo zařízení a jejich změny lze jen na základě územního rozhodnutí nebo jiné formy územního rozhodování ( 76) 6 forem územního rozhodování (umístění): - územní rozhodnutí - územní souhlas - veřejnoprávní smlouva nahrazující územní rozhodnutí - vydání územního rozhodnutí ve zjednodušeném územním řízení - územně plánovací informace - regulační plán

21 Umístění energetických staveb nezbytnost umístění vazba na 103 a 104 postačí vydání územního souhlasu 79 odst. 3 výčet staveb, u kterých se nevyžaduje vydání ÚR nebo ÚS - není obsažena žádná energetická stavba nebo zařízení k umístění doložení stanoviska vlastníků veřejné dopravní a technické infrastruktury

22 Umístění energetických staveb vydání územního rozhodnutí lze požádat i u staveb, pro které postačí vydání územního souhlasu povinné veřejné ústní jednání důvod pro přerušení územního řízení doložení plánovací smlouvy v případě, že je nutné vybudovat, dobudovat nebo upravit veřejnou dopravní a technickou infrastrukturu (uzavírá žadatel o vydání ÚR s obcí nebo krajem) posouzení souladu záměru s hledisky uvedenými v 90 SZ

23 Umístění energetických staveb vydání územního rozhodnutí ve zjednodušeném územní řízení lze použít v zastavěném území nebo v zastavitelné ploše není omezeno na určité druhy staveb výslovný souhlas dotčených orgánů + závazná stanoviska výslovný souhlas vlastníků sousedních pozemků a staveb se společnou hranicí zjednodušený procesní postup v případě, že nejsou podány námitky, připomínky či výhrady stanovena fikce vydání územního rozhodnutí a nabytí právní moci

24 Umístění energetických staveb uzavření veřejnoprávní smlouvy nahrazující územní rozhodnutí lze použít pro umístění všech staveb a zařízení uzavírá stavební úřad se žadatelem souhlas dotčených orgánů doložení závazných stanovisek k účinnosti nutný souhlas všech osob, které by byly účastníků územního řízení

25 Umístění energetických staveb vydání územně plánovací informace forma umístění podle 21 odst. 1 písm. d) SZ pouze v případech uvedených v 104 odst. 2 písm. a) až d) energetickou stavbu možné podřadit pod písm. b) a d) charakter záměru je na posouzení stavebního úřadu zjednodušující forma umístění splnění požadavků podle 104 odst. 1 není předepsána dokumentace zpracovaná oprávněnou osobou nemá formu správního rozhodnutí jedná se o sdělení stavebního úřadu ( 154 správního řádu)

26 Umístění energetických staveb vydání územního souhlasu forma umístění pro záměry uvedené v 96 odst. 2 tj. stavby, jejich změny a zařízení dle 103, ohlašované stavby a další záměr musí být umisťován v zastavěném území nebo v zastavitelné ploše záměr nesmí vyžadovat nové nároky na veřejnou dopravní a technickou infrastrukturu toto kriterium bude omezovat použití pro umístění energetických staveb nemá formu správního rozhodnutí jedná se o jiný úkon stavebního úřadu ( 156 správního řádu) dokumentace jednoduchý technický popis záměru s příslušnými výkresy nemusí zpracovat oprávněná osoba

27 Umístění energetických staveb vydání regulačního plánu regulační plán může nahradit územní rozhodnutí skupinové (hromadné) územní rozhodnutí zpracován v rozsahu, v jakém nahrazuje územní rozhodnutí musí v něm být vyjmenována forma opatření obecné povahy

28 Umístění energetických staveb změny navržené v novele stavebního zákona návrh novely stavebního zákona koncepčně nemění principy a postupy pro umisťování energetických staveb a zařízení dílčí změny - mezi případy nevyžadující umístění ( 79) zahrnuta - výměna vedení technické infrastruktury podmínkou je, že se nemění trasa a rozsah ochranného a bezpečnostního pásma - k žádosti o vydání ÚR ( 86) možné doložit i doklad o právu provést stavbu nebo opatření k pozemkům nebo stavbám např. rozhodnutí o vzniku věcného břemene

29 Povolování provádění STAVEBNÍ ŘÁD 103 stavebního zákona Ustanovení odstavce 1 obsahuje taxativní výčet staveb, terénních úprav, zařízení a udržovacích prací, které nevyžadují stavební povolení ani ohlášení Výčet se dále dělí do 8 základních skupin [písmena a) až h)] označených souhrnným názvem Pod písmenem b) je uveden výčet technické infrastruktury a doprovodných technických zařízení pro rozvod vody, energií, tepla, pro zajištění služeb elektronických komunikací, pro odvádění odpadních a dešťových vod a větrání

30 Povolování provádění 103 stavebního zákona Příklady energetických staveb a zařízení, které nevyžadují stavební povolení ani ohlášení: zařízení, která jsou součástí nebo příslušenstvím energetické soustavy [ 103 odst. 1 písm. b) bod 4] stavební úpravy kotelen, pokud se při nich podstatně nemění jejich parametry, topné médium nebo způsob odvodu spalin [ 103 odst. 1 písm. b) bod 5] topné agregáty, čerpadla a zařízení pro solární ohřev vody [ 103 odst. 1 písm. b) bod 6]

31 Povolování provádění 103 stavebního zákona Další příklady energetických staveb a zařízení, které nevyžadují stavební povolení ani ohlášení: stavební úpravy energetických vedení, vodovodů a kanalizací, pokud se nemění jejich trasa [ 103 odst. 1 písm. b) bod 7] energetické přípojky v délce do 50 m [ 103 odst. 1 písm. b) bod 8] udržovací práce, jejichž provedení nemůže negativně ovlivnit zdraví osob, požární bezpečnost, stabilitu a vzhled stavby, životní prostředí a bezpečnost při užívání a nejde o udržovací práce na stavbě, která je kulturní památkou [ 103 odst. 1 písm. e)]

32 Povolování provádění 104 stavebního zákona Ustanovení odstavce 2 obsahuje taxativní výčet jednoduchých staveb, terénních úprav, zařízení a udržovacích prací, které vyžadují ohlášení

33 Povolování provádění 104 stavebního zákona Příklady energetických staveb a zařízení, které vyžadují ohlášení: podzemní stavby do 300 m² zastavěné plochy a hloubky do 3 m, pokud nejsou vodním dílem [ 104 odst. 2 písm. b)] stavby do 25 m ² zastavěné plochy a do 5 m výšky s jedním nadzemním podlažím, podsklepené nejvýše do hloubky 3 m [ 104 odst. 2 písm. d)] větrné elektrárny do výšky 10 m [ 104 odst. 2 písm. e)] stavební přípojky neuvedené v 103 odst. 1 písm. b) bodě 8 [ 104 odst. 2 písm. h)] udržovací práce na stavbě neuvedené v 103 odst. 1 písm. e) [ 104 odst. 2 písm. p)]

34 Povolování provádění 109 až 117 stavebního zákona Energetické stavby a zařízení, které nesplňují parametry uvedené v 103 nebo 104 stavebního zákona, vyžadují stavební povolení Stavební povolení lze nahradit veřejnoprávní smlouvou Stavbu, která vyžaduje stavební povolení, lze posoudit ve zkráceném stavebním řízení, tj. může ji posoudit autorizovaný inspektor

35 Povolování provádění 109 až 115 stavebního zákona - stavební řízení Správní řízení S účinností od je v 110 odstavec 6 (zákonem č. 379/2009 Sb. kterým se měnil stavební zákon) ve znění: Stavebník podzemních staveb podléhajících tomuto zákonu není povinen prokazovat vlastnické právo nebo právo založené smlouvou provést stavbu nebo opatření nebo právo odpovídající věcnému břemenu k pozemku nebo stavbě, jde-li o veřejně prospěšné stavby, které funkčně ani svou konstrukcí nesouvisejí se stavbami na pozemku ani s provozem na něm a které ani jinak nemohou mít vliv na využití pozemku k účelu, pro který je určen.

36 Povolování provádění 116 stavebního zákona - veřejnoprávní smlouva nahrazující stavební povolení Se souhlasem dotčených orgánů může stavební úřad uzavřít se stavebníkem veřejnoprávní smlouvu o provedení stavby nebo terénních úprav, která nahradí stavební povolení, a to za podmínek podle 161 až 168 správního řádu (ustanovení 167 odst. 3 správního řádu se nepoužije)

37 Povolování provádění 117 stavebního zákona - zkrácené stavební řízení Stavebník může stavebnímu úřadu oznámit stavbu posouzenou autorizovaným inspektorem, jestliže byla opatřena souhlasná závazná stanoviska dotčených orgánů a vyjádření osob, které by byly účastníky stavebního řízení ( 109), a nejde o stavbu, která je zvláštním právním předpisem, územně plánovací dokumentací nebo rozhodnutím orgánu územního plánování přímo označena jako nezpůsobilá pro zkrácené stavební řízení

38 Povolování užívání 119 stavebního zákona Dokončenou stavbu, popřípadě část stavby schopnou samostatného užívání, pokud vyžadovala stavební povolení nebo ohlášení stavebnímu úřadu podle 104 odst. 2 písm. a) až e) a n) anebo pokud byla prováděna na podkladě veřejnoprávní smlouvy ( 116) nebo certifikátu vydaného autorizovaným inspektorem ( 117) a byla provedena v souladu s ním, lze užívat na základě oznámení stavebnímu úřadu ( 120) nebo kolaudačního souhlasu Stavby nebo zařízení, které nevyžadovaly stavební povolení ani ohlášení, anebo udržovací práce nevyžadují povolení užívání

39 Povolování užívání 120 a 122 stavebního zákona oznámení záměru započít s užíváním stavby vyžadují stavby uvedené v 119, nejde-li o stavbu uvedenou v 122, tj. pokud nevyžaduje kolaudační souhlas kolaudační souhlas vyžadují stavby, jejichž vlastnosti nemohou budoucí uživatelé ovlivnit, například nemocnice, školy, nájemní bytové domy, stavby pro obchod a průmysl, stavby pro shromažďování většího počtu osob, stavby dopravní a občanské infrastruktury, stavby pro ubytování odsouzených a obviněných, dále stavby, u kterých bylo stanoveno provedení zkušebního provozu, a změny staveb, které jsou kulturní památkou

40 Povolování užívání 123 stavebního zákona 123 předčasné užívání stavby je časově omezené povolení k užívání stavby před jejím úplným dokončením; předčasné užívání stavby nesmí ohrozit bezpečnost a zdraví osob nebo zvířat anebo životní prostředí a nesmí mít podstatný vliv na uživatelnost stavby 124 zkušební provoz ověřuje funkčnost a vlastnosti provedené stavby podle projektové dokumentace; provedení zkušebního provozu může stavební úřad uložit ve stavebním povolením, nebo může na podkladě požadavku dotčeného orgánu nebo žádosti stavebníka anebo v jiném odůvodněném případě stanovit rozhodnutím, že kolaudační souhlas lze vydat jen po provedení zkušebního provozu

41 Povolování odstranění 128 stavebního zákona ohlášení záměru odstranit stavbu vyžadují stavby, které vyžadují stavební povolení nebo ohlášení podle 104 odst. 2 písm. a) až e) záměr odstranit stavbu, která nevyžadovala stavební povolení ani ohlášení (tj. uvedenou v 103) a pokud v ní není přítomen azbest, nevyžaduje ohlášení odstranění zařízení vyžaduje ohlášení jen tehdy, pokud to stavební úřad stanovil ve stavebním povolení stavební úřad může do 30 dnů ode dne ohlášení záměru sdělit, že stavbu nebo zařízení lze odstranit pouze na základě povolení

42 Povolování provádění a užívání energetických staveb změny navržené v novele stavebního zákona návrh novely stavebního zákona koncepčně mění principy pro povolování provádění a užívání energetických staveb a zařízení změny - podstatně se rozšiřuje okruh energetických staveb a zařízení, které nebudou vyžadovat ohlášení ani stavební povolení ( 103); - užívání těchto energetických staveb a zařízení (provedených pouze na základě územního rozhodnutí nebo územního souhlasu) bude vyžadovat oznámení stavebnímu úřadu nebo vydání kolaudačního souhlasu

43 Povolování provádění a užívání energetických staveb změny navržené v novele stavebního zákona Příklady energetických staveb zařazených do 103 (tj. nevyžadujících ohlášení ani stavební povolení): podzemní a nadzemní vedení přenosové nebo distribuční soustavy elektřiny včetně podpěrných bodů a systémů měřící, ochranné, řídící, zabezpečovací, informační a telekomunikační techniky, s výjimkou budov vedení přepravní nebo distribuční soustavy plynu a související technologické objekty, včetně systémů řídící, zabezpečovací, informační a telekomunikační techniky; s výjimkou budov

44 Povolování provádění a užívání energetických staveb změny navržené v novele stavebního zákona rozvody tepelné energie a související technologické objekty, včetně systémů řídící, zabezpečovací, informační a telekomunikační techniky; s výjimkou budov energetické přípojky (bez délkového omezení)

Adresa příslušného úřadu

Adresa příslušného úřadu Příloha č. 9 k vyhlášce č. 503/2006 Sb. Adresa příslušného úřadu Úřad: Obecní úřad Výprachtice Stavební úřad PSČ, obec: Výprachtice č.p.3, 561 34 Výprachtice Věc: ŽÁDOST O STAVEBNÍ POVOLENÍ podle ustvení

Více

2. Za vydání územního rozhodnutí ve zjednodušeném územním řízení vybere správní úřad poplatek ve výši poloviny sazby příslušného poplatku.

2. Za vydání územního rozhodnutí ve zjednodušeném územním řízení vybere správní úřad poplatek ve výši poloviny sazby příslušného poplatku. Zákon č. 634/2004 Sb., o správních poplatcích - znění od 1.1.2013. Položka 17 1. Vydání rozhodnutí o umístění stavby nebo zařízení anebo vydání rozhodnutí o změně vlivu užívání stavby na území 14) a) ke

Více

Položka 17 1. Vydání rozhodnutí o umístění stavby nebo zařízení anebo vydání rozhodnutí o změně vlivu užívání stavby na území

Položka 17 1. Vydání rozhodnutí o umístění stavby nebo zařízení anebo vydání rozhodnutí o změně vlivu užívání stavby na území na stavebním úřadu (platné od 01.01.2013) dle přílohy č. 1 zákona č. 634/2004 Sb., o správních poplatcích, ve znění pozdějších předpisů Úkon Položka 17 1. Vydání rozhodnutí o umístění stavby nebo zařízení

Více

STAVEBNÍ ZÁKON a ochrana životního prostředí

STAVEBNÍ ZÁKON a ochrana životního prostředí STAVEBNÍ ZÁKON a ochrana životního prostředí Program: A. Úvod B. Účast dotčených orgánů v územním plánování C. Účast dotčených orgánů při rozhodování o území D. Účast dotčených orgánů při stavebním rozhodování

Více

OBEC BŘEZOVÁ. OPATŘENÍ OBECNÉ POVAHY č. 01/2014 kterým se stanoví územní opatření o stavební uzávěře

OBEC BŘEZOVÁ. OPATŘENÍ OBECNÉ POVAHY č. 01/2014 kterým se stanoví územní opatření o stavební uzávěře OBEC BŘEZOVÁ BŘEZOVÁ 106, 747 44 BŘEZOVÁ U VÍTKOVA, IČ: 00299880, TEL.: 556 307 017, email: starosta@obec-brezova.cz OPATŘENÍ OBECNÉ POVAHY č. 01/2014 kterým se stanoví územní opatření o stavební uzávěře

Více

Odbor dopravy ŽÁDOST O STAVEBNÍ POVOLENÍ. Příloha č. 2 k vyhlášce č. 526/2006 Sb. Adresa příslušného úřadu

Odbor dopravy ŽÁDOST O STAVEBNÍ POVOLENÍ. Příloha č. 2 k vyhlášce č. 526/2006 Sb. Adresa příslušného úřadu Příloha č. 2 k vyhlášce č. 526/2006 Sb. Adresa příslušného úřadu MĚSTSKÝ ÚŘAD TÁBOR Odbor dopravy Žižkovo náměstí 2 390 15 Tábor Telefon: +420 381 486 111 Fax: +420 381 486 100 E-mail: posta@mu.tabor.cz

Více

Příloha č. 1: Vzor Ohlášení stavby

Příloha č. 1: Vzor Ohlášení stavby Příloha č. 1: Vzor Ohlášení stavby Příloha č. 1 k Vyhlášce č. 526/2006 Sb. Adresa příslušného úřadu Úřad: Ulice: PSČ, obec: V.... dne..... Věc: OHLÁŠENÍ STAVBY podle ustanovení 104 odst. 2 písm. a) až

Více

Stavební právo 2 ROZHODOVÁNÍ O ÚZEMÍ. Filip Dienstbier

Stavební právo 2 ROZHODOVÁNÍ O ÚZEMÍ. Filip Dienstbier Stavební právo 2 ROZHODOVÁNÍ O ÚZEMÍ Filip Dienstbier Program: A. Právní úprava B. Stavební úřady C. Rozhodování o území územně plánovací informace územní rozhodnutí územní souhlas veřejnoprávní smlouva

Více

Příloha č. 15 k vyhlášce č. 432/2001 Sb. Adresa místně a věcně příslušného vodoprávního úřadu OHLÁŠENÍ

Příloha č. 15 k vyhlášce č. 432/2001 Sb. Adresa místně a věcně příslušného vodoprávního úřadu OHLÁŠENÍ *) Příloha č. 15 k vyhlášce č. 432/2001 Sb. *) Adresa místně a věcně příslušného vodoprávního úřadu OHLÁŠENÍ [ 15 odst. 2 vodního zákona a 104 odst. 2 písm. n) stavebního zákona] udržovacích prací obnovy

Více

KOORDINOVANÉ ZÁVAZNÉ STANOVISKO

KOORDINOVANÉ ZÁVAZNÉ STANOVISKO KOORDINOVANÉ ZÁVAZNÉ STANOVISKO V PROCESU ÚZEMNÍHO ROZHODOVÁNÍ ÚZEMNÍ ROZHODNUTÍ - o umístění stavby nebo zařízení (dále jen rozhodnutí o umístění stavby) -o změně využití území -o změně stavby a o změně

Více

OBČANŮ (DOMÁCNOSTÍ) 1) [ 15 vodního zákona] 1. Žadatel 2) Jméno, popřípadě jména, příjmení

OBČANŮ (DOMÁCNOSTÍ) 1) [ 15 vodního zákona] 1. Žadatel 2) Jméno, popřípadě jména, příjmení Městský úřad Dvůr Králové nad Labem odbor životního prostředí náměstí T.G. Masaryka 38 544 17 Dvůr Králové nad Labem ŽÁDOST O STAVEBNÍ POVOLENÍ K DOMOVNÍ ČISTÍRNĚ ODPADNÍCH VOD, STUDNI NEBO JINÉMU VODNÍMU

Více

Ohlášení stavby. nové stavby nástavby přístavby stavební úpravy změny stavby před dokončením ČÁST A.

Ohlášení stavby. nové stavby nástavby přístavby stavební úpravy změny stavby před dokončením ČÁST A. MĚSTSKÝ ÚŘAD UHERSKÉ HRADIŠTĚ Odbor dopravy Masarykovo náměstí 19 686 01 Uherské Hradiště odloučené pracoviště: Revoluční 1023 Ohlášení stavby podle ustanovení 104 odst. 2 písm. a) až d) zákona č. 183/2006

Více

Adresa příslušného úřadu

Adresa příslušného úřadu Příloha č. 7 k vyhlášce č. 526/2006 Sb. Adresa příslušného úřadu Úřad:... Ulice:... PSČ, obec:... V... dne...... Věc: OHLÁŠENÍ ODSTRANĚNÍ stavby terénních úprav zařízení podle ustanovení 128 zákona č.

Více

Příloha č. 3 k vyhlášce č. 503/2006 Sb. Adresa příslušného úřadu

Příloha č. 3 k vyhlášce č. 503/2006 Sb. Adresa příslušného úřadu Příloha č. 3 k vyhlášce č. 503/2006 Sb. Adresa příslušného úřadu Úřad:... Ulice:... PSČ, obec:... V... dne... Věc: ŽÁDOST O VYDÁNÍ ROZHODNUTÍ o o umístění stavby nebo zařízení o o změně stavby a o změně

Více

NOVÉ POJMY STAVEBNÍHO ZÁKONA č. 183/2006 Sb. V NÁVAZNOSTI NA NOVELU VYHLÁŠKY č. 540/2002 Sb.

NOVÉ POJMY STAVEBNÍHO ZÁKONA č. 183/2006 Sb. V NÁVAZNOSTI NA NOVELU VYHLÁŠKY č. 540/2002 Sb. NOVÉ POJMY STAVEBNÍHO ZÁKONA č. 183/2006 Sb. V NÁVAZNOSTI NA NOVELU VYHLÁŠKY č. 540/2002 Sb. Alena Superatová 1 Abstrakt Ve vyhlášce č. 617/2006 Sb., kterou se mění vyhláška č. 540/2002Sb, se vyskytují

Více

526/2006 Sb. VYHLÁŠKA ČÁST PRVNÍ ÚVODNÍ USTANOVENÍ

526/2006 Sb. VYHLÁŠKA ČÁST PRVNÍ ÚVODNÍ USTANOVENÍ 526/2006 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 22. listopadu 2006, kterou se provádějí některá ustanovení stavebního zákona ve věcech stavebního řádu Ministerstvo pro místní rozvoj stanoví podle 193 zákona č. 183/2006 Sb.,

Více

NOVELA STAVEBNÍHO ZÁKONA. ZÁKON Č. 350/2012 Sb.

NOVELA STAVEBNÍHO ZÁKONA. ZÁKON Č. 350/2012 Sb. NOVELA STAVEBNÍHO ZÁKONA ZÁKON Č. 350/2012 Sb. Od 1.1.2013 se stává účinným zákon č. 350/2012 Sb., kterým se mění zákona č. 180/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon), ve znění

Více

Adresa p íslušného ú adu. Ú ad:... Ulice:... PS, obec:...

Adresa p íslušného ú adu. Ú ad:... Ulice:... PS, obec:... P íloha. 9 k vyhlášce. 503/2006 Sb. Adresa p íslušného ú adu Ú ad:... Ulice:... PS, obec:... V c: ŽÁDOST O STAVEBNÍ POVOLENÍ podle ustanovení 110 odst. 1 a 2 zákona. 183/2006 Sb., o územním plánování a

Více

o d b o r v ý s t a v b y a ž i v o t n í h o p r o s t ř e d í

o d b o r v ý s t a v b y a ž i v o t n í h o p r o s t ř e d í M Ě S T S K Ý Ú Ř A D V P O B Ě Ž O V I C Í C H o d b o r v ý s t a v b y a ž i v o t n í h o p r o s t ř e d í * náměstí Míru č.p. 47, 345 22 Poběžovice ( 379 497 877, 379 497 281-2 e mail: stavebni@pobezovice.cz

Více

V P O B Ě Ž O V I C Í C H

V P O B Ě Ž O V I C Í C H M Ě S T S K Ý Ú Ř A D V P O B Ě Ž O V I C Í C H o d b o r v ý s t a v b y a ž i v o t n í h o p r o s t ř e d í náměstí Míru č.p. 47, 345 22 Poběžovice 379 497 877, 379 497 281-2 e mail: stavebni@pobezovice.cz

Více

Nástroje územního rozvoje

Nástroje územního rozvoje Seminář: Plánování rozvoje obce: strategie, nástroje, inspirace Nástroje územního rozvoje Odbor územního plánování a stavebního řádu Cíle územního plánování Cílem územního plánování je vytvářet předpoklady

Více

Povinné přílohy předkládané spolu s Žádostí o dotaci

Povinné přílohy předkládané spolu s Žádostí o dotaci Místní akční skupina ORLICKO M A S Divišova 669, 564 01 Žamberk Povinné přílohy předkládané spolu s Žádostí o dotaci Fiche č. 5 Moderní zemědělské podnikání Č. Příloha Forma Kontrola Povinné přílohy 1.

Více

Novinky na úseku územního plánování MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR

Novinky na úseku územního plánování MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Novinky na úseku územního plánování MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Ing. Roman Vodný, Ph.D. Odbor územního plánování MMR Setkání uživatelů GEPRO a ATLAS, 20. 21. 10. 2015 Obsah prezentace krátká informace

Více

NÁVRH ZPRÁVY O UPLATŇOVÁNÍ ÚZEMNÍHO PLÁNU DLOUHOŇOVICE

NÁVRH ZPRÁVY O UPLATŇOVÁNÍ ÚZEMNÍHO PLÁNU DLOUHOŇOVICE NÁVRH ZPRÁVY O UPLATŇOVÁNÍ ÚZEMNÍHO PLÁNU DLOUHOŇOVICE za období 05/2012 07/2016 ve smyslu ustanovení 55 odst. 1 zákona č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon) v platném

Více

Adresa příslušného úřadu ČÁST A

Adresa příslušného úřadu ČÁST A Příloha č. 8 k vyhlášce č. 503/2006 Sb. Adresa příslušného úřadu Úřad: Městský úřad Světlá nad Sázavou odbor stavebního úřadu a územního plánování Ulice: náměstí Trčků z Lípy 18 PSČ, obec: 582 91 Světlá

Více

Návrh opatření obecné povahy k vymezení zastavěného území ve správním území Obce Štědré

Návrh opatření obecné povahy k vymezení zastavěného území ve správním území Obce Štědré Návrh opatření obecné povahy k vymezení zastavěného území ve správním území Obce Štědré Obec Štědrá, jako věcně příslušný správní orgán podle 6 odst. 6 písm. a) zákona č. 183/2006 Sb., o územním plánování

Více

MĚSTSKÝ ÚŘAD TIŠNOV ODBOR DOPRAVY A ŽIVNOSTENSKÝ ÚŘAD NÁMĚSTÍ MÍRU 346, 666 19 TIŠNOV. Tel.: 549 439 756 E-mail : lubos.dvoracek@tisnov.

MĚSTSKÝ ÚŘAD TIŠNOV ODBOR DOPRAVY A ŽIVNOSTENSKÝ ÚŘAD NÁMĚSTÍ MÍRU 346, 666 19 TIŠNOV. Tel.: 549 439 756 E-mail : lubos.dvoracek@tisnov. MĚSTSKÝ ÚŘAD TIŠNOV ODBOR DOPRAVY A ŽIVNOSTENSKÝ ÚŘAD NÁMĚSTÍ MÍRU 346, 666 19 TIŠNOV Č. j. MUTI 6127/2016/ODŽÚ/Dv-1 V Tišnově, 8. 3. 2016 Vyřizuje: Oprávněná úřední osoba: Luboš Dvořáček Tel.: 549 439

Více

Umisťování, povolování a užívání vybraných staveb

Umisťování, povolování a užívání vybraných staveb Umisťování, povolování a užívání vybraných staveb hloubky 3 m a nejvýše dvěma nadzemními podlažími a podkrovím; 2 odst. 2 stavba rodinného domu nad 50 m 2; Ano Ne Ano Ne Ano Ne 76 3 přístavba rodinného

Více

A - PRŮVODNÍ ZPRÁVA. Energetické úspory objektu Sokolovny. Obec Moravský Krumlov. Klášterní náměstí 125 IČ: 00293199 DIČ: CZ00293199

A - PRŮVODNÍ ZPRÁVA. Energetické úspory objektu Sokolovny. Obec Moravský Krumlov. Klášterní náměstí 125 IČ: 00293199 DIČ: CZ00293199 Zak. č. 206/14/2013 ZNALECTVÍ, PORADENSTVÍ, PROJEKČNÍ STUDIO A - PRŮVODNÍ ZPRÁVA Název stavby: Energetické úspory objektu Sokolovny v obci Moravský Krumlov Místo stavby: Palackého 60 Investor: Zhotovitel

Více

MĚSTSKÝ ÚŘAD LETOHRAD. odbor výstavby a životního prostředí Václavské náměstí 10, 561 51 Letohrad, Tel.: 465 676 420, Fax.

MĚSTSKÝ ÚŘAD LETOHRAD. odbor výstavby a životního prostředí Václavské náměstí 10, 561 51 Letohrad, Tel.: 465 676 420, Fax. MĚSTSKÝ ÚŘAD LETOHRAD odbor výstavby a životního prostředí Václavské náměstí 10, 561 51 Letohrad, Tel.: 465 676 420, Fax.: 465 621 215 Č. j.: 1690/2016/2300/11 Č.sp. 6634/2015/2300/11 V Letohradě dne 23.3.2016

Více

Ú Ř A D M Ě S T Y S E J I N C E S T A V E B N Í Ú Ř A D Čsl. dělostřelců 172 262 23 JINCE R O Z H O D N U T Í

Ú Ř A D M Ě S T Y S E J I N C E S T A V E B N Í Ú Ř A D Čsl. dělostřelců 172 262 23 JINCE R O Z H O D N U T Í Ú Ř A D M Ě S T Y S E J I N C E S T A V E B N Í Ú Ř A D Čsl. dělostřelců 172 262 23 JINCE telefon: 318 692 151 fax: 318 692 516 e-mail: stavebni.urad@jince.cz www.jince.eu Spi.zn.: 2279/12/Tů Jince 25.2.

Více

HLUPÍN NOVOSTAVBA SPLAŠKOVÉ KANALIZACE A ČOV V OBCI HLUPÍN. A - Průvodní zpráva dle vyhlášky 499/2006 Sb.

HLUPÍN NOVOSTAVBA SPLAŠKOVÉ KANALIZACE A ČOV V OBCI HLUPÍN. A - Průvodní zpráva dle vyhlášky 499/2006 Sb. HLUPÍN NOVOSTAVBA SPLAŠKOVÉ KANALIZACE A ČOV V OBCI HLUPÍN parcely č. kat. 598/5, 602/2, 603/2, 1072, 1428/1, 1432, 1436, 1438/1, 1452/1, 1452/3, 1454, 1456/1, 1456/5 v k. ú. Hlupín A - Průvodní zpráva

Více

REVITALIZACE BYTOVÉHO DOMU ZMĚNA 2 (BŘEZEN 2012) Mezilesí 2056-2057 Praha 20 Horní Počernice

REVITALIZACE BYTOVÉHO DOMU ZMĚNA 2 (BŘEZEN 2012) Mezilesí 2056-2057 Praha 20 Horní Počernice AKCE: REVITALIZACE BYTOVÉHO DOMU ZMĚNA 2 (BŘEZEN 2012) Mezilesí 2056-2057 Praha 20 Horní Počernice STUPEŇ DOKUMENTACE: ČÁST DOKUMENTACE: DSP A. Průvodní zpráva Č.ZAKÁZKY: ZAK-2011-041-Tp VYPRACOVAL: Ing.

Více

DOTČENÉ ORGÁNY V PROCESU ÚZEMNÍHO PLÁNOVÁNÍ VYMEZENÍ ZASTAVĚNÉHO ÚZEMÍ

DOTČENÉ ORGÁNY V PROCESU ÚZEMNÍHO PLÁNOVÁNÍ VYMEZENÍ ZASTAVĚNÉHO ÚZEMÍ Ústav územního rozvoje, Jakubské nám. 3, 658 34 Brno Tel.: +420 542 423 111, www.uur.cz, e-mail: sekretariat@uur.cz DOTČENÉ ORGÁNY V PROCESU ÚZEMNÍHO PLÁNOVÁNÍ Internetová prezentace poslední aktualizace

Více

Zřizování věcných břemen na pozemcích ve vlastnictví města Zábřeh

Zřizování věcných břemen na pozemcích ve vlastnictví města Zábřeh 1. Identifikační číslo 2. Kód 3. Pojmenování (název) životní situace Zřizování věcných břemen na pozemcích ve vlastnictví města Zábřeh 4. Základní informace Jedná se o uložení inženýrských sítí v souvislosti

Více

Zákon č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon)

Zákon č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon) Zákon č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon) Nový stavební zákon vnese od 1. ledna 2007 do přípravy, realizace a užívání staveb velké změny, je proto třeba se na ně postupně

Více

VEŘEJNÁ VYHLÁŠKA. Městský úřad Budišov nad Budišovkou Halaškovo nám. 2, 747 87 Budišov nad Budišovkou

VEŘEJNÁ VYHLÁŠKA. Městský úřad Budišov nad Budišovkou Halaškovo nám. 2, 747 87 Budišov nad Budišovkou VEŘEJNÁ VYHLÁŠKA Městský úřad Budišov nad Budišovkou Halaškovo nám. 2, 747 87 Budišov nad Budišovkou odbor bytového hospodářství, služeb, životního prostředí, výstavby a územního plánování SPIS. ZN.: 3748/2012-Ma

Více

*MZDRX00UQF4N* V Praze dne 10. 5. 2016 Č.j.: MZDR 32493/2016-1/OVZ

*MZDRX00UQF4N* V Praze dne 10. 5. 2016 Č.j.: MZDR 32493/2016-1/OVZ V Praze dne 10. 5. 2016 Č.j.: MZDR 32493/2016-1/OVZ *MZDRX00UQF4N* MZDRX00UQF4N Postup orgánů ochrany veřejného zdraví a stavebních úřadů při dodržování ustanovení 77 zákona č. 258/2000 Sb., o ochraně

Více

Staveniště a zařízení staveniště

Staveniště a zařízení staveniště Staveniště a zařízení staveniště Staveniště - místo určené k realizaci stavby nebo udržovacích prací - zahrnuje zejména pozemek ve vlastnictví investora, ale i další pozemky, které jsou nutné k provedení

Více

BÍLSKO. Změna č. 2 A.1. NÁVRH ZMĚNY - TEXTOVÁ ČÁST ÚZEMNÍ PLÁN OBCE. : Olomoucký. : Městský úřad Litovel, odbor výstavby

BÍLSKO. Změna č. 2 A.1. NÁVRH ZMĚNY - TEXTOVÁ ČÁST ÚZEMNÍ PLÁN OBCE. : Olomoucký. : Městský úřad Litovel, odbor výstavby ÚZEMNÍ PLÁN OBCE BÍLSKO Změna č. 2 A.1. NÁVRH ZMĚNY - TEXTOVÁ ČÁST OBEC : Bílsko OKRES : Olomouc KRAJ : Olomoucký POŘIZOVATEL OBJEDNATEL : Městský úřad Litovel, odbor výstavby Obec Bílsko PROJEKTANT :

Více

Změny v právních předpisech s dopady na RÚIAN. Marika Kopkášová

Změny v právních předpisech s dopady na RÚIAN. Marika Kopkášová Změny v právních předpisech s dopady na RÚIAN Marika Kopkášová Obsah 1) realizované (2015, 2016) - novela vyhlášky č. 326/2000 Sb. - novela zákona č. 128/2000 Sb., o obcích - změna stavebního zákona 2)

Více

Regulační plány z podnětu, nenahrazující územní rozhodnutí

Regulační plány z podnětu, nenahrazující územní rozhodnutí Regulační plány z podnětu, nenahrazující územní rozhodnutí Pořízení MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Zpracoval: Ing. Tomáš Sklenář Spolupráce: Ing. arch. Naděžda Rozmanová Ministerstvo pro místní rozvoj

Více

a. vymezení obchodních podmínek veřejné zakázky ve vztahu k potřebám zadavatele,

a. vymezení obchodních podmínek veřejné zakázky ve vztahu k potřebám zadavatele, Doporučení MMR k postupu zadavatelů při zpracování odůvodnění účelnosti veřejné zakázky, při stanovení obchodních podmínek pro veřejné zakázky na stavební práce a při vymezení podrobností předmětu veřejné

Více

Adresa příslušného úřadu. V... dne... podle ustanovení 125 odst. 4 zákona č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon)

Adresa příslušného úřadu. V... dne... podle ustanovení 125 odst. 4 zákona č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon) Adresa příslušného úřadu Úřad: Městský úřad Toužim Ulice: Sídliště 428 PSČ, obec: 364 01 Toužim V... dne...... Věc: ŽÁDOST O OVĚŘENÍ ZJEDNODUŠENÉ DOKUMENTACE (PASPORTU) STAVBY podle ustanovení 125 odst.

Více

Drážní úřad Rail Authority

Drážní úřad Rail Authority Povolování staveb v souvislosti s evropskou legislativou 2. část Praha - 13.3.2012 RNDr. Jan Karnolt ČVTSS, Praha 13.3.2012 1 Dokumenty upravující problematiku 1. Evropské: Směrnice Evropského parlamentu

Více

MĚSTSKÝ ÚŘAD UHERSKÉ HRADIŠTĚ Masarykovo náměstí 19, 686 70 Uherské Hradiště Odbor dopravy odloučené pracoviště:revoluční 1023

MĚSTSKÝ ÚŘAD UHERSKÉ HRADIŠTĚ Masarykovo náměstí 19, 686 70 Uherské Hradiště Odbor dopravy odloučené pracoviště:revoluční 1023 MĚSTSKÝ ÚŘAD UHERSKÉ HRADIŠTĚ Masarykovo náměstí 19, 686 70 Uherské Hradiště Odbor dopravy odloučené pracoviště:revoluční 1023 NVB LINE s.r.o. Statutární zástupce Zámostí 42 Otrokovice IČ 26979675 Číslo

Více

ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE FAKULTA STAVEBNÍ. Katedra ekonomiky a řízení ve stavebnictví DIPLOMOVÁ PRÁCE. 2015 Bc.

ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE FAKULTA STAVEBNÍ. Katedra ekonomiky a řízení ve stavebnictví DIPLOMOVÁ PRÁCE. 2015 Bc. ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE FAKULTA STAVEBNÍ Katedra ekonomiky a řízení ve stavebnictví DIPLOMOVÁ PRÁCE 2015 Bc. Alice Černá Prohlašuji, že jsem svou diplomovou práci vypracovala samostatně a

Více

Metodické sdělení MMR k problematice aplikace pojmu veřejně prospěšná stavba dopravní infrastruktury

Metodické sdělení MMR k problematice aplikace pojmu veřejně prospěšná stavba dopravní infrastruktury Metodické sdělení MMR k problematice aplikace pojmu veřejně prospěšná stavba dopravní infrastruktury Odbor územního plánování MMR se vyjadřoval k dotazům z praxe, které se týkaly problematiky veřejné prospěšnosti

Více

Registr práv a povinností. PhDr. Robert Ledvinka vrchní ředitel sekce veřejné správy MV

Registr práv a povinností. PhDr. Robert Ledvinka vrchní ředitel sekce veřejné správy MV Registr práv a povinností PhDr. Robert Ledvinka vrchní ředitel sekce veřejné správy MV Základní registry Řízení poskytování služeb egovermentu Převodník identifikátorů fyzických osob (ORG) Úřad pro ochranu

Více

ÚZEMNÍ STUDIE. Metodický pokyn. Ministerstvo pro místní rozvoj

ÚZEMNÍ STUDIE. Metodický pokyn. Ministerstvo pro místní rozvoj ÚZEMNÍ STUDIE Metodický pokyn Ministerstvo pro místní rozvoj Ústav územního rozvoje Prosinec 2010 Územní studie: patří mezi územně plánovací podklady, ověřuje možnosti a podmínky změn v území, slouží jako

Více

Obecní úřad Všechovice stavební úřad

Obecní úřad Všechovice stavební úřad Obecní úřad Všechovice stavební úřad 753 53 Všechovice 17 Tel.: 581 694 161 e-mail: suvsechovice@quick.cz Č.j.: 150/11/51/Lu-3 Všechovice : 20. 6. 2011 Alois Ondroušek Horní Újezd 148 753 53 Všechovice

Více

A.1 Identifikační údaje A.1.1. Údaje o stavbě A.1.2. Údaje o stavebníkovi A.1.3 Údaje o zpracovateli projektové dokumentace

A.1 Identifikační údaje A.1.1. Údaje o stavbě A.1.2. Údaje o stavebníkovi A.1.3 Údaje o zpracovateli projektové dokumentace Obsah: A.1 Identifikační údaje A.1.1. Údaje o stavbě A.1.2. Údaje o stavebníkovi A.1.3 Údaje o zpracovateli projektové dokumentace A.2 Seznam vstupních podkladů A.3 Údaje o území A.4 Údaje o stavbě A.5

Více

STAVEBNÍ ZÁKON. Umisťování staveb po novele SZ a zákona EIA. Mgr. Jana MACHAČKOVÁ

STAVEBNÍ ZÁKON. Umisťování staveb po novele SZ a zákona EIA. Mgr. Jana MACHAČKOVÁ STAVEBNÍ ZÁKON Umisťování staveb po novele SZ a zákona EIA Mgr. Jana MACHAČKOVÁ 1 PRÁVNÍ ÚPRAVA zákon č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon), ve znění pozdějších předpisů

Více

OPATŘENÍ OBECNÉ POVAHY O VYMEZENÍ ZASTAVĚNÉHO ÚZEMÍ OBCE CHUCHELNA

OPATŘENÍ OBECNÉ POVAHY O VYMEZENÍ ZASTAVĚNÉHO ÚZEMÍ OBCE CHUCHELNA OPATŘENÍ OBECNÉ POVAHY O VYMEZENÍ ZASTAVĚNÉHO ÚZEMÍ OBCE CHUCHELNA Rada Obce Chuchelna jako příslušný orgán obce podle ustanovení 6 odst. 6 písm. a) zákona č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním

Více

Ústavní zákon 347/1997 Sb., o vytvoření vyšších územních samosprávných celků, vytváří vyšší územní samosprávné celky hl. m. Praha a 13 krajů.

Ústavní zákon 347/1997 Sb., o vytvoření vyšších územních samosprávných celků, vytváří vyšší územní samosprávné celky hl. m. Praha a 13 krajů. VŠE, 5. března 2016 Ústavní zákon 347/1997 Sb., o vytvoření vyšších územních samosprávných celků, vytváří vyšší územní samosprávné celky hl. m. Praha a 13 krajů. Územní vymezení podle okresů Zákon 36/1960

Více

DOTČENÉ ORGÁNY V PROCESU ÚZEMNÍHO PLÁNOVÁNÍ

DOTČENÉ ORGÁNY V PROCESU ÚZEMNÍHO PLÁNOVÁNÍ Ústav územního rozvoje, Jakubské nám. 3, 658 34 Brno Tel.: +420 542 423 111, www.uur.cz, e-mail: sekretariat@uur.cz DOTČENÉ ORGÁNY V PROCESU ÚZEMNÍHO PLÁNOVÁNÍ Internetová prezentace poslední aktualizace

Více

Příslušné podklady z hlediska požární bezpečnosti obsahují:

Příslušné podklady z hlediska požární bezpečnosti obsahují: Zpracování požárně bezpečnostního řešení stavby Oprávněna zpracovávat požárně bezpečnostní řešení stavby je fyzická osoba, která získala oprávnění k výkonu projektové činnosti podle zvláštního předpisu.

Více

ROZHODNUTÍ STAVEBNÍ POVOLENÍ

ROZHODNUTÍ STAVEBNÍ POVOLENÍ Městský úřad Nový Knín stavební úřad nám. Jiřího z Poděbrad 1, 262 03 Nový Knín Spis.zn.: MUNKsp/524/2015/STAV Nový Knín, dne 11.1.2016 Č.j.: MUNK/46/2016/STAV-Čer Vyřizuje: Červená Iveta Telefon: 318

Více

Adresa příslušného úřadu: ČÁST A. I. Identifikační údaje stavby (název, účel stavby, místo)...

Adresa příslušného úřadu: ČÁST A. I. Identifikační údaje stavby (název, účel stavby, místo)... Adresa příslušného úřadu: Úřad: MěÚ Boskovice, odbor výstavby a ÚP Ulice: nám. 9. května 954/2 PSČ, obec: 680 11 Boskovice Věc: ŽÁDOST O POVOLENÍ PŘEDČASNÉHO UŽÍVÁNÍ STAVBY podle ustanovení 123 č. 183/2006

Více

Zpráva o uplatňování Územního plánu Svatá období 06/2009 03/2013

Zpráva o uplatňování Územního plánu Svatá období 06/2009 03/2013 Zpráva o uplatňování Územního plánu Svatá období 06/2009 03/2013 Pořizovatel: Městský úřad Beroun, odbor územního plánování a regionálního rozvoje Husovo náměstí 68 266 43 Beroun Zpráva o uplatňování Územního

Více

P L A T N É Z N Ě N Í

P L A T N É Z N Ě N Í P L A T N É Z N Ě N Í V z á k o n a č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon), ve znění pozdějších předpisů, s vyznačením navrhovaných změn: 183/2006 Sb. ZÁKON ze dne 14. března

Více

Plánování a rozhodování v území

Plánování a rozhodování v území Modulární systém dalšího vzdělávání pedagogických pracovníků JmK v přírodních vědách a informatice CZ.1.07/1.3.10/02.0024 Plánování a rozhodování v území Plánování a rozhodování v území Od prvotního záměru

Více

ZÁKON. ze dne 4. listopadu 2004. o zrušení civilní služby a o změně a zrušení některých souvisejících zákonů ČÁST PRVNÍ

ZÁKON. ze dne 4. listopadu 2004. o zrušení civilní služby a o změně a zrušení některých souvisejících zákonů ČÁST PRVNÍ 587 ZÁKON ze dne 4. listopadu 2004 o zrušení civilní služby a o změně a zrušení některých souvisejících zákonů Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky: ČÁST PRVNÍ OPATŘENÍ VE VĚCECH CIVILNÍ

Více

P L A T N É Z N Ě N Í. 183/2006 Sb. ZÁKON ze dne 14. března 2006. o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon) ČÁST PRVNÍ ÚVODNÍ USTANOVENÍ

P L A T N É Z N Ě N Í. 183/2006 Sb. ZÁKON ze dne 14. března 2006. o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon) ČÁST PRVNÍ ÚVODNÍ USTANOVENÍ IV P L A T N É Z N Ě N Í z á k o n a č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon), ve znění pozdějších předpisů, s vyznačením navrhovaných změn: 183/2006 Sb. ZÁKON ze dne 14.

Více

Energetický regulační

Energetický regulační Energetický regulační ENERGETICKÝ REGULAČNÍ ÚŘAD ROČNÍK 16 V JIHLAVĚ 25. 5. 2016 ČÁSTKA 4/2016 OBSAH: str. 1. Zpráva o dosažené úrovni nepřetržitosti přenosu nebo distribuce elektřiny za rok 2015 2 Zpráva

Více

OZNÁMENÍ O ZAHÁJENÍ ÚZEMNÍHO ŘÍZENÍ

OZNÁMENÍ O ZAHÁJENÍ ÚZEMNÍHO ŘÍZENÍ Odbor územního řízení a stavebního řádu - Stavební úřad Dominikánská 2, 601 69 Brno Pracoviště: Měnínská 4, 601 92 Brno Číslo jednací: MCBS/2016/0103746/SRBJ K podání: MCBS/2016/0061486 Spisová značka:

Více

SMĚRNICE RADY MĚSTA Č. 2/2013

SMĚRNICE RADY MĚSTA Č. 2/2013 MĚSTO JESENÍK SMĚRNICE RADY MĚSTA Č. 2/2013 O DIGITÁLNÍ TECHNICKÉ MAPĚ MĚSTA Vydal: Rada města Jeseník Číslo usnesení (č. jednací): Č. u. 3740 Nabývá platnosti: 16.12.2013 Nabývá účinnosti: 01.01.2014

Více

Plánované investice v distribučních sítích E.ON Distribuce, a.s. Lukáš Svoboda, Miroslav Točín E.ON Česká republika, s.r.o.

Plánované investice v distribučních sítích E.ON Distribuce, a.s. Lukáš Svoboda, Miroslav Točín E.ON Česká republika, s.r.o. Plánované investice v distribučních sítích E.ON Distribuce, a.s. Lukáš Svoboda, Miroslav Točín E.ON Česká republika, s.r.o. Legislativa upravující provozování distribuční sítě Distribuční síť dále jen

Více

ZÁKON ze dne.. 2005, kterým se mění zákon č. 435/2004 Sb., o zaměstnanosti, ve znění pozdějších předpisů

ZÁKON ze dne.. 2005, kterým se mění zákon č. 435/2004 Sb., o zaměstnanosti, ve znění pozdějších předpisů senátní tisk č. 88 5. funkční období ZÁKON ze dne.. 2005, kterým se mění zákon č. 435/2004 Sb., o zaměstnanosti, ve znění pozdějších předpisů Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky: Čl. I

Více

Živnostenský list je ryzím osvědčením dokládajícím, že osobě vzniklo ohlášením živnostenské oprávnění. Nejde o rozhodnutí správního orgánu ve smyslu u

Živnostenský list je ryzím osvědčením dokládajícím, že osobě vzniklo ohlášením živnostenské oprávnění. Nejde o rozhodnutí správního orgánu ve smyslu u Vybraná judikatura k problematice živností Petr Průcha listopad 2009 Živnostenský list je ryzím osvědčením dokládajícím, že osobě vzniklo ohlášením živnostenské oprávnění. Nejde o rozhodnutí správního

Více

Elektronické podání. Michal Vejvoda 16. 2. 2016 Jihlava

Elektronické podání. Michal Vejvoda 16. 2. 2016 Jihlava Michal Vejvoda 16. 2. 2016 Jihlava neuděluje poskytnutím informací žádné licence na užití autorských děl ani jiná práva duševního vlastnictví. Kdo jsou naši uživatelé (z pohledu OVM)? Veřejnost Fyzické

Více

Veřejná vyhláška. oznamuje, že na svém zasedání dne 7. 3. 2012 usnesením č. 7/II/2012/ZM

Veřejná vyhláška. oznamuje, že na svém zasedání dne 7. 3. 2012 usnesením č. 7/II/2012/ZM Veřejná vyhláška OZNÁMENÍ VYDÁNÍ OPATŘENÍ OBECNÉ POVAHY ÚZEMNÍHO PLÁNU POZLOVICE Zastupitelstvo městyse Pozlovice v souladu s ust. 173 zákona č.500/2004 Sb., správní řád, ve znění pozdějších předpisů (dále

Více

OPATŘENÍ OBECNÉ POVAHY. Zastupitelstva obce Dobříč. è. 1/2010 ze dne 2. èervna 2010 ZMĚNA Č. 1. územního plánu sídelního útvaru Dobříč

OPATŘENÍ OBECNÉ POVAHY. Zastupitelstva obce Dobříč. è. 1/2010 ze dne 2. èervna 2010 ZMĚNA Č. 1. územního plánu sídelního útvaru Dobříč OPATŘENÍ OBECNÉ POVAHY Zastupitelstva obce Dobříč è. 1/2010 ze dne 2. èervna 2010 ZMĚNA Č. 1 územního plánu sídelního útvaru Dobříč OBEC DOBÿÕ» ZASTUPITELSTVO OBCE Dobříč 10, 252 25 Jinočany, okres Praha-západ,

Více

Smlouva o zřízení věcného břemene

Smlouva o zřízení věcného břemene Příloha č. 1 Smlouva o zřízení věcného břemene k provedení ust. 24 odst. 4 zákona č. 458/2000 Sb., energetický zákon (dále jen energetický zákon ), ve znění pozdějších předpisů, a v souladu s ust. 1257

Více

Příspěvek na péči. Mgr. Květoslava Horáková Andrea Hábová

Příspěvek na péči. Mgr. Květoslava Horáková Andrea Hábová Příspěvek na péči Mgr. Květoslava Horáková Andrea Hábová Podmínky nároku na příspěvek na péči osoby závislé na pomoci jiné fyzické osoby za účelem zajištění potřebné pomoci osoby, které z důvodu dlouhodobě

Více

OHLÁŠENÍ. [ 15a odst. 3 vodního zákona a 104 odst. 2 písm. n) stavebního zákona]

OHLÁŠENÍ. [ 15a odst. 3 vodního zákona a 104 odst. 2 písm. n) stavebního zákona] *) Příloha č. 16 k vyhlášce č. 432/2001 Sb. *) Adresa místně a věcně příslušného vodoprávního úřadu 1. Stavebník 1) OHLÁŠENÍ [ 15a odst. 3 vodního zákona a 104 odst. 2 písm. n) stavebního zákona] udržovacích

Více

Výsledky projektu Digitální mapa veřejné správy Plzeňského kraje využitelné pro města a obce

Výsledky projektu Digitální mapa veřejné správy Plzeňského kraje využitelné pro města a obce Výsledky projektu Digitální mapa veřejné správy Plzeňského kraje využitelné pro města a obce Porada informatiků obcí s rozšířenou působností Plzeň 9. 1. 2014 Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor informatiky

Více

MĚSTSKÝ ARCHITEKT VEŘEJNÝ PROSTOR. doc. Ing. arch. Petr Durdík

MĚSTSKÝ ARCHITEKT VEŘEJNÝ PROSTOR. doc. Ing. arch. Petr Durdík MĚSTSKÝ ARCHITEKT VEŘEJNÝ PROSTOR doc. Ing. arch. Petr Durdík 20. CELOSTÁTNÍ KONFERENCE O ÚZEMNÍM PLÁNOVÁNÍ A STAVEBNÍM ŘÁDU Ministerstvo pro místní rozvoj ČR, Ostrava, 5. 6. Listopad 2015 MĚSTSKÝ ARCHITEKT

Více

Městský úřad Jesenice stavební odbor

Městský úřad Jesenice stavební odbor Městský úřad Jesenice stavební odbor Mírové náměstí 368, 270 33 Jesenice u Rakovníka Č.j.: 2230/12 Vyřizuje: Makovský Počet listů dokumentu: 3 Tel: 313 599 214 (328) V Jesenici 15.8. 2012 Stavebník: Džumanová

Více

Doklady požadované k Rozhodnutí o poskytnutí dotace a ke smlouvě o poskytnutí podpory v Operačním programu Životní prostředí PRIORITNÍ OSA 1

Doklady požadované k Rozhodnutí o poskytnutí dotace a ke smlouvě o poskytnutí podpory v Operačním programu Životní prostředí PRIORITNÍ OSA 1 Příloha č. 1 k č. j.: 4469/M/12, 72511/ENV/12 Doklady požadované k Rozhodnutí o poskytnutí dotace a ke smlouvě o poskytnutí podpory v Operačním programu Životní prostředí Doklady, které jsou požadovány

Více

Město Jevíčko. předkládá výzvu více zájemcům na veřejnou zakázku malého rozsahu formou poptávkového řízení na akci:

Město Jevíčko. předkládá výzvu více zájemcům na veřejnou zakázku malého rozsahu formou poptávkového řízení na akci: Město Jevíčko předkládá výzvu více zájemcům na veřejnou zakázku malého rozsahu formou poptávkového řízení na akci: Zpracování projektové dokumentace na akci oprava vodovodu, kanalizace a komunikace na

Více

Odbor výstavby a životního prostředí Městského úřadu v Chropyni

Odbor výstavby a životního prostředí Městského úřadu v Chropyni Odbor výstavby a životního prostředí Městského úřadu v Chropyni č. j. MCH 4126/2012 spzn: 3505/2012/0VŽP V Chropyni 5.9.2012 Telefon: 573 500740 Oprávněná úřední osoba: Ing. Jiří Pospíšil Jana Kovaříková

Více

92/2015 Sb. NAŘÍZENÍ VLÁDY

92/2015 Sb. NAŘÍZENÍ VLÁDY 92/2015 Sb. NAŘÍZENÍ VLÁDY ze dne 8. dubna 2015 o pravidlech pro organizaci služebního úřadu Vláda nařizuje podle 205 písm. a) zákona č. 234/2014 Sb., o státní službě: 1 Základní ustanovení (1) Organizační

Více

ODŮVODNĚNÍ VEŘEJNÉ ZAKÁZKY DLE 156 ZÁKONA Č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách, ve znění pozdějších předpisů

ODŮVODNĚNÍ VEŘEJNÉ ZAKÁZKY DLE 156 ZÁKONA Č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách, ve znění pozdějších předpisů ZADAVATEL: Armádní Servisní, příspěvková organizace Sídlem: Podbabská 1589/1, 160 00 Praha 6 - Dejvice Jednající: Ing. MBA Dagmar Kynclová, ředitelka IČ: 604 60 580 Veřejná zakázka: Zateplení obvodového

Více

Adresa příslušného úřadu: ČÁST A

Adresa příslušného úřadu: ČÁST A Adresa příslušného úřadu: Obecní úřad Štěpánov Stavební úřad Horní 444/7, Štěpánov u Olomouce tel. 585 387 267, 725 862 122 e-mail: stavebni@stepv.cz Věc: ŽÁDOST O ZMĚNU STAVBY PŘED DOKONČENÍM podle ustvení

Více

Adresa příslušného úřadu

Adresa příslušného úřadu Adresa příslušného úřadu Úřad:... Ulice:... PSČ, obec:... V... d...... Věc: ŽÁDOST O ZMĚNU STAVBY PŘED DOKONČENÍM podle ustvení 118 odst. 1 a 2, zákona č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním

Více

Předmět evidence a obsah katastru

Předmět evidence a obsah katastru Obsah ČÁST I Předmět evidence a obsah katastru KAPITOLA 1 Předmět evidence v katastru nemovitostí 1.1 Obecně........................................................... 3 1.2 Pozemky..........................................................

Více

Malý průvodce územním a stavebním řízením Hrušovany nad Jevišovkou

Malý průvodce územním a stavebním řízením Hrušovany nad Jevišovkou 1 Obsah Kapitola I - Na počátku byla parcela... 3 /územní plán/ Kapitola II - Stavební úřad... 4 /územně plánovací informace - územní rozhodnutí - územní souhlas - dotčený orgán - sítě/ Kapitola III -

Více

Příloha č. 1 k č.j. ČÚZK 26730/2012-22. Podklady pro zápis změny druhu pozemku do katastru nemovitostí. lesní pozemky.

Příloha č. 1 k č.j. ČÚZK 26730/2012-22. Podklady pro zápis změny druhu pozemku do katastru nemovitostí. lesní pozemky. Podklady pro ápis druhu do katastru nemovitostí Příloha č. 1 k č.j. ČÚZK 26730/2012-22 Změ orná vinice chmelnice 3 4 3 4 3 4 F - v F - v F - v A B pro A B pro A B pro A B A B A B Změ ovocné sady ahrady

Více

Příspěvek na péči v působnosti Úřadu práce ČR

Příspěvek na péči v působnosti Úřadu práce ČR Příspěvek na péči v působnosti Úřadu práce ČR Seminář Zdravotně postižení - příspěvek na péči. Jak dál? 17. 4. 2015 Poslanecká sněmovna parlamentu ČR Sekce pro sociální věci, GŘ ÚP ČR Obsah prezentace

Více

R O Z H O D N U T Í VEŘEJNÁ VYHLÁŠKA MĚSTSKÝ ÚŘAD ROKYCANY. 2 vrty pro tepelné čerpadlo, Letná II čp.445

R O Z H O D N U T Í VEŘEJNÁ VYHLÁŠKA MĚSTSKÝ ÚŘAD ROKYCANY. 2 vrty pro tepelné čerpadlo, Letná II čp.445 Spis. zn. (č.j.): 379/OST/12 Čer V Rokycanech: 21.3.2012 Č.j. dokumentu.: Vyřizuje: Tel.: E-mail: ID datové schránky: MĚSTSKÝ ÚŘAD ROKYCANY odbor stavební Masarykovo náměstí 1 Střed 337 01 Rokycany 2333/OST/12

Více

ÚZEMNÍ PLÁN ČEPERKA"

ÚZEMNÍ PLÁN ČEPERKA Obec Čeperka, B. Němcové 1, 533 45 Opatovice nad Labem -------------------------------------------------------------------------------------------- Obec Čeperka vypisuje V Čeperce dne 18. 8. 2011 v souladu

Více

Zadavatel: Moravskoslezský kraj se sídlem: Ostrava, 28. října 117, PSČ 702 18 IČO: 70890692. Veřejná zakázka:

Zadavatel: Moravskoslezský kraj se sídlem: Ostrava, 28. října 117, PSČ 702 18 IČO: 70890692. Veřejná zakázka: Zadavatel: Moravskoslezský kraj se sídlem: Ostrava, 28. října 117, PSČ 702 18 IČO: 70890692 Veřejná zakázka: Projektová dokumentace stavby Budova dílen SOŠ Bruntál zadávaná v otevřeném řízení podle ustanovení

Více

M Ě S T S K Ý Ú Ř A D V N O V É B Y S T Ř I C I ODBOR VÝSTAVBY

M Ě S T S K Ý Ú Ř A D V N O V É B Y S T Ř I C I ODBOR VÝSTAVBY M Ě S T S K Ý Ú Ř A D V N O V É B Y S T Ř I C I ODBOR VÝSTAVBY Mírové náměstí č.p. 58, 378 33 Nová Bystřice Spis. zn.: Výst.0127/0128/11-Ř V Nové Bystřici dne 22.2.2011 Č.j.: 0704/11/SU Vyřizuje: Tel.:

Více

Obsah činnosti a složení bezpečnostní rady a krizového štábu kraje a obce s rozšířenou působností

Obsah činnosti a složení bezpečnostní rady a krizového štábu kraje a obce s rozšířenou působností Částka 149 Sbírka zákonů č. 431 / 2010 Strana 5617 431 NAŘÍZENÍ VLÁDY ze dne 22. prosince 2010, kterým se mění nařízení vlády č. 462/2000 Sb. k provedení 27 odst. 8 a 28 odst. 5 zákona č. 240/2000 Sb.,

Více

Statut bezpečnostní rady obce s rozšířenou působností Písek

Statut bezpečnostní rady obce s rozšířenou působností Písek DATUM: 02.01.2011 ČÍSLO JEDNACÍ: VÝTISK ČÍSLO: BR-1/2011-2 Jediný POČET LISTŮ (STRAN): 3 (5) Statut bezpečnostní rady obce s rozšířenou působností Písek vydaný k zabezpečení 8 nařízení vlády č. 462/2000

Více

Městský úřad Moravský Krumlov odbor výstavby a územního plánování Telefon: 515300752

Městský úřad Moravský Krumlov odbor výstavby a územního plánování Telefon: 515300752 Městský úřad Moravský Krumlov odbor výstavby a územního plánování Telefon: 515300752 Nám. Klášterní 125 Fax:515300759 672 11 Moravský Krumlov E-mail: jurankovao@mkrumlov.cz SZn: SMUMK 23626/2011 VÚP/Ju

Více

Pravidla Českého telekomunikačního úřadu pro vedení konzultací na diskusním místě

Pravidla Českého telekomunikačního úřadu pro vedení konzultací na diskusním místě Čj. 40566/2005-606 Pravidla Českého telekomunikačního úřadu pro vedení konzultací na diskusním místě Český telekomunikační úřad (dále jen Úřad ) tímto stanoví podle 130 odst. 8 zákona č. 127/2005 Sb.,

Více

V E Ř E J N Á V Y H L Á Š K A D O R U Č E N Í O P A T Ř E N Í

V E Ř E J N Á V Y H L Á Š K A D O R U Č E N Í O P A T Ř E N Í Magistrát města Frýdku-Místku, Radniční č.p. 1148, Frýdek, 738 22 Frýdek-Místek odbor územního rozvoje a stavebního řádu, oddělení stavebního řádu *MMFMX00670QX* Sp. zn.: MMFM_S 13172/2009/OÚRaSŘ/Fon Frýdek-Místek,

Více

ZÁKON. ze dne 2015, Čl. I. Změna zákona o církvích a náboženských společnostech

ZÁKON. ze dne 2015, Čl. I. Změna zákona o církvích a náboženských společnostech ZÁKON ze dne 2015, kterým se mění zákon č. 3/2002 Sb., o svobodě náboženského vyznání a postavení církví a náboženských společností a o změně některých zákonů (zákon o církvích a náboženských společnostech),

Více