Přehled dějin evropského umění Manýrismus v Itálii a ve Francii

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Přehled dějin evropského umění Manýrismus v Itálii a ve Francii"

Transkript

1 Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Přehled dějin evropského umění Manýrismus v Itálii a ve Francii přednášející: doc. PhDr. Martin Zlatohlávek PhD.

2 Manýrismus v Itálii a Francii Základní přednášené okruhy: 1. Manýrismus jako sloh Na počátku 20. století se prosadila myšlenka, že umění, které trvalo v Itálii mezi léty , je svébytným uměleckým slohem (Max Dvořák, Manýrismus a zrození barokního umění, přednášky v letech ). Byly tak popřeny názory, které umělecké projevy této doby označovaly buď za vyznění vrcholné renesance v jejich úpadkových formách nebo za předzvěst umění barokního. Pojem manýrismus se tak postupně ustálil jako označení konkrétního umění v daném období 16. století a ne jako výraz pro veškeré úpadkové směry. 2. Manýrismus a jeho ideový základ V průběhu 16. století reagovali umělci výraznou tvůrčí silou na velké společenské, náboženské, politické a vědecké změny. Jistota dosavadního poznání světa jako neměnného celku byla zásadně narušena. Objevitelské cesty umožnily nový pohled na svět, rozvinula se kartografie a odtud i počátky malby krajiny. Poznání nových živočišných a rostlinných druhů vedlo k chápání přírody jako rozmanitého světa. Příroda sama byla vnímána jako tvůrčí síla, která může být nejenom napodobována, ale se kterou lze soutěžit a její tvůrčí úsilí také překonávat. Použití termínů makrosvět a mikrosvět k vyjádření vztahu mezi celkem a jednotlivostí zlidštilo samotnou přírodu. Lidské dílo nejen konkuruje přírodě, ale také ji prorůstá a žije s ní v symbióze. Umělci byli povoláváni k záznamům naturálií, tj. rozmanitostí tohoto světa, ale rovněž navrhovali umělecká díla architekturu a sochy jako součást kultivované přírody (manýristické zahrady). Akcentování lidského tvůrčího potenciálu umožnilo dokončit vymanění výtvarného umění z prostředířemesel a pokusit se ho zařadit mezi svobodná umění. Zde je jistě základ zájmu o lidskou figuru a kompozice zásadně budované z lidských těl, které překračuje k lidskému titánství. Mezi umělci teoretiky byla věnována pozornost tvůrčímu procesu, kde důležitou roli hrála kresba, která byla chápána jako první bezprostřední otisk tvůrčích myšlenek génia.

3 Jako protipól k obdivu tvůrčí energie člověka se v průběhu 16. století konstituovala reformní náboženská hnutí, zdůrazňující lidskou pokoru a poníženost před Bohem. Ať to bylo Kalvínovo učení o predestinaci - předurčení člověka, které je řízeno výhradně Bohem a omezuje lidskou svobodu, nebo Lutherovo učení o ospravedlnění hříšného člověka pouhou milostí boží, nebo i reformní hnutí v katolické církvi, která zdůrazňovala lidské ponížení před Bohem. S reformací pak byla spojena i kritika tradice a odvolání se na původní zdroje křesťanství. Tato hnutí přinesla rozdělení křesťanského světa. I to zapříčinilo rozpad dosavadních jistot. Zde je pak základ k hledání opor a trvanlivosti společenských struktur, což vedlo k volání po obnově jednoty církve (Tridentský koncil) nebo utužení politické moci, tedy postupné rušení svobodných republik a vytváření absolutní moci panovníků (Rodina Medici ve Florencii se z měšťanů stala velkovévody; Karel V. se snažil ovládnout celou Itálii). 3. Počátky manýrismu Počátky manýrismu jsou spojeny s reakcí na vrcholně renesanční umění. Ve Florencii po odchodu velikánů generace raného 16. století Leonarda, Michelangela a Raffaela do Říma přesto pokračovala silná tvůrčí skupina umělců, vedená Fra Bartolomeem a Andreou del Sarto. Jejich žáci (Pontormo a Rosso Fiorentino) zásadně změnili přístup ke kompozici obrazu a jeho barevné skladbě. Nedodržovali pravidelnost soustředěnou na centrální osu, nepoužívali perspektivu, jejich barvy měly chladné tóny. K tomuto typu umění přispěly i podněty z jihu (Alonso Berruquete). Takové umění ovlivnilo i tradiční florentské malíře (Piero di Cosimo). Jen o málo později vzniká nové umění také v Parmě. Correggiovořešení výmalby kupolí parmských kostelů je dalším významným krokem k znázornění otevřeného prostoru. Oltářní obrazy maloval s využitím diagonál a kontrastního střídání světla a stínů. Vedle něj v Parmě vyrostl Parmigianino, který obohatil figurální kompozice o elegantní tvary. Jeho Madony se vzdalují realitě tohoto světa a odkazují ke kráse nadpřirozených dimenzí. S nástupem Klimenta VII. na papežský stolec odešli někteří umělci do Říma (Rosso Fiorentino, Parmigianino) a připojili se jednak k žákům předčasně zemřelého Raffaela (Giulio Romano, Perino del Vaga, Polidoro da Caravaggio), jednak k umělcům, kteří pracovali podle předloh Michelangelových (Sebastiano del Piombo). Toto intenzivní tvůrčí období, které je vlastně počátkem manýrismu vřímě, nazýváme uměním klementinským. Michelangelo v této době pracoval jako architekt pro rodinu Medici ve Florencii a na několika sochařských zakázkách vřímě (dokončení náhrobku Julia II., ad.). Po roce 1516, kdy v Benátkách zemřel Giovanni Bellini, se díky umění Tizianovu rovněž ve městě na laguně zásadně proměnil umělecký sloh. Tizian akcentoval tradiční benátský přístup k syté barevnosti, pastóznímu nanášení barev, ale také prosadil změnu kompozice.

4 4. Rozšíření manýrismu do dalších uměleckých center VypleněníŘíma vojsky Karla V. roku 1527 na několik let přerušilo umělecký vývoj vřímě. Umělci, kteří narychlo opouštěli svaté město, dorazili do jiných center, kde mohli dále pracovat a kde rozvíjeli nové umění. Např. Perino del Vaga odešel do Janova, kde získal zakázku od rodiny Doria, pro něž vřímském slohu vymaloval palác. Zásadně tak ovlivnil další generaci umělců, mezi nimiž přední místo zaujal Luca Cambiaso. Parmigianino se z Říma vracel do Parmy přes Bolognu. Jeho umění však daleko více zasáhlo lombardskou Cremonu, kde v jeho stylu maloval Camillo Boccaccino (původně školený s Tizianem v Benátkách) a Giulio Campi. Již roku 1524 odešel zříma do Mantovy Giulio Romano, který se na dvoře Gonzagů stal všestranným umělcem. Dovedl navrhnout architekturu, sochami osadit fasády domů, freskami pokrýt vnitřní stěny paláců nebo připravit dekorace pro panovnické slavnosti. Jeho styl se zásadně posunul od raffaelovských východisek, představoval mantovskou podobu manýrismu, založeného na efektu mohutných neproporčních figur. Zvláště jeho freskové dílo se dočkalo mnoha kopií formou grafiky, jejímž prostřednictvím se jeho styl šířil po celé severní Itálii. Také Siena byla zasažena římsko-florentským manýrismem. Diagonální kompozice, figury serpentinaty i studené barvy zde ve svých obrazech používal Domenico Beccafumi. 5. Druhá fáze manýrismu ve střední Itálii Řím a Florencie Nový podnět k rozvoji umění vřímě dal Michelangelo, který provedl monumentální fresku Posledního soudu na oltářní stěně Sixtinské kaple ( ) a pro papeže Pavla III. vyzdobil jeho kapli ve Vatikánu (Cappella Paolina ). To byly jeho poslední malířské práce. Závěr svého života věnoval stavbě kupole nad hrobem sv. Petra ve Vatikánu a především sochařským pracím (nedokončená Pieta Rondanini). Ani v pozdním věku Michelangelo vedle sebe nesnesl spolupracovníky. Podle jeho kreseb však pracovali méně zdatní umělci (Marcello Venusti). Jistou samostatnost si vydobyl Daniele da Volterra. Jeho fresky v postranních kaplích (Cappella Orsini a Cappella Rovere) kostela SS. Trinita dei Monti odkazují k monumentalitě Michelangelových figur, ale ukazují nevšední prostorová řešení. Ve 40. letech se do Říma vrátil také Perino del Vaga. Pro papeže Pavla III. z rodu Farnese vyzdobil pokoje ve svrchních patrech Andělského hradu. Prostor rozšířil malovanou iluzivní architekturou, do níž postavil řadu figur v excentrických pozicích. Papež si nechal vyzdobit i rodinný palác vřímě (Palazzo Farnese), kčemuž pozval Francesca Salviatiho z Florencie. Monumentální dekorace hlavního sálu vyprávějí hrdinskéčiny rodu Farnese. Jejich předměstskou vilu v Caparole vymaloval freskami s obdobnými náměty Taddeo Zuccaro se svým mladším bratrem Federicem a Bartolomějem Sprangerem.

5 Ve Florencii touto dobou byli hlavními objednavateli umění Medicejové. Z měšťanů se stali vévodové, z rodinného paláce přesídlili do Palazza Vecchia, původně sídla městské rady. Jeho přestavbu a novou vnitřní výzdobu vedl Giorgio Vasari (Studiolo Francesca I.) za spolupráce s Francescem Salviatim (Sala dell Udienza) a Agnolem Bronzinem (kaple Eleonory z Toleda). Bronzino provedl monumentální fresku do medicejského kostela S. Lorenzo a spolu s Pontormem pro Mediceje maloval portréty. Bronzinovo dílo je naplněno zvláštní poetikou klidných gest a unylých tváří jeho 6. Manýrismus v Benátkách Politická a ekonomická stabilita Benátek rozmnožila jejich bohatství, což zásadně ovlivnilo také rozvoj umění. Po desetiletí zde pracovala Tizianova dílna, která získávala prestižní zakázky nejen od benátských dóžat a patricijů, ale i od papeže a habsburského císaře Karla V., jehož se Tizian stal oficiálním portrétistou. Pozdní Tizianovo dílo se nese v duchu zápasu o vlastní umělecké vyznání (Apollón a Marsyas v Kroměříži). Zemité barvy a jejich pastózní nanášení jsou formálním projevem takového díla. V Benátkách však pracovaly i další významné dílny. Tintoretto vyzdobil nejvýznamnější benátské školy školu sv. Marka a školu sv. Rocha, vždy velkoformátovými obrazy s dramatickými scénami, v nichž je použita intenzivní barevnost a střídání světla a stínu. Jacopo Bassano připravil se svou dílnou řadu oltářních obrazů a postupně vyhověl objednávkám na série obrazů, v nichž dominují žánrové scény (Roční období; Starozákonní příběhy ad.). Na nich pracoval se svými syny Francescem a Leandrem. Neméně zakázek do benátských kostelů a paláců získal i Paolo Veronese. Jeho mnohofigurové kompozice jsou zasazovány do jasné antikizující architektury. 7. Manýrismus ve Francii Francouzští králové v 16. století neusilovali jenom o získání území v Itálii vojenskou cestou, ale zajímal je i umělecký život a umění samotné. Tradičně se francouzští umělci orientovali na umění v Itálii. Jean Fouquet pobýval v letech v Římě a ve Ferraře, Jean Perréal následoval Ludvíka XII. na jeho cestě po Itálii. Především pak byl zájem o italské umělce, aby pracovali ve službách Francie, právě tak i o umělecká díla italské provenience. Leonardo v závěru svého života přijal pozvání krále Františka I. Tentýž se snažil získat i díla velkého Michelangela. Ve svých sbírkách se chlubil jeho sochou Herkula a k vrcholům jeho akvizičníčinnosti patřil nákup dvou Otroků, kteří měli zdobit náhrobek Julia II. Jedinečnou příležitostí k umělecké realizaci byla výzdoba královského zámku ve Fontainebleau. František I. pro získal florentské mistry Rossa Fiorentina a Primaticia (v letech ). Tito umělci nejprve vytvořili pro krále samostatné obrazy, později je král pověřil i celkovou výzdobou nově vznikající galerie, kde použili bohaté štukové reliéfy, do nichž byly zasazovány obrazy.

6 V jejich okruhu pracovala celářada mladých francouzských malířů (Claude Badouin, Charles Dorigni ad.). O 20 let později (1552) dorazil do Fontainebleau další italský mistr Niccolo dell Abbate. Jeho obrazové kompozice obsahovaly rozsáhlé partie krajin. Navazoval tak na umění starých Nizozemců, které nebylo ve Francii neznámé. Na krátko se na francouzském královském dvoře objevil také zlatník Benvenuto Cellini, který královi věnoval svoji slavnou slánku. I tato druhá generace umělců byla doprovázena francouzskými mistry (Jean Cousin, Etienne Delaune, Antoine Caron). Toto dvorské prostředí, kde tvořili umělci z různých škol, kde král shromažďoval bohaté a kvalitní sbírky, prostředí, které reprezentovalo francouzský vkus a obdiv ke kráse je nazýváno školou Fontainebleau. Doporučená literatura: Baumgart F.: Renaissance und Kunst des Manierismus. Köln 1963 Baungart W.: Manier und Manierismus, Berlin 2000 Béguin S.: L École de Fontainebleau. Le manierisme a la Cour de France, Paris 1960 Białostocki J. (ed.): Spätmittelalter und beginnende Neuzeit. Propyläen Kunstgeschichte 7. Berlin 1972 Briganti G. (ed.): La pittura in Italia. Il Cinquecento, Milano 1988 Cellini B.: Vlastní životopis, český překlad Praha 1960 Dvořák M.: Italské umění. Český překlad Praha 1946 Freedberg S.J.: Painting in Italy , London 1971 Friedlaender W., Mannerism and Anti-Mannerism in Italian Painting, New York 1957 Hauser A.: Der Manierismus. Die Krise der Renaissance und der Ursprung der modernen Kunst, München 1964 Huyghe R. (ed.): Umění renesance a baroku. Český překlad Praha 1970 Kauffmann G. (ed.): Die Kunst des 16. Jahrhunderts. Propyläen Kunstgeschichte 8. Berlin 1970 Nyholm E., Arte e teoria del Manierismo. I. Ars naturans. II. Idea, Odense University Press 1977 a 1982 Praz M.: Der Garten der Sinne: Ansichten des Manierismus und des Barock, München 1988 Preiss P.: Panoráma manýrismu. Praha 1974 Vasari G.: Životy nejvýznačnějších malířů, sochařů a architektů, I a II, Praha 1998.

7 Fra Bartolomeo / / Mystické zasnoubení Sv.Kateřiny, Florencie 1512.

8 Jacopo Carucci, zv. Pontormo, / /, Navštívení P.Marie, Santissima Anunziata, Florencie,

9 Rosso Fiorentino / /, Nanebevzetí P.Marie, Santissima Annunziata, Florencie,

10 Piero di Cosimo / /, Příběhy Prométheovy, 1516.

11 Andrea del Sarto ( ), Příběhy Josefovy, 1518.

12 Pontormo, Sacra Conversatione, S. Michele, Visdomini, Florencie, 1518.

13 Jacopo Carucci Pontormo ( ), Sacra Coversatione, 1518

14 Alonso Berruguete ( ), Madona s děckem

15 Alonso Berruguete ( ), Salome s hlavou Jana Křtitele

16 Pontormo, Vertumnus a Pomona, Villa Medici,

17 Rosso Fiorentino ( ), Snímání z kříže, 1521.

18 Rosso Fiorentino, Zasnoubení P. Marie, 1523.

19 Pontormo, Kristus před Pilátem, Pašije v kartuziánském kl. Val d Ema, Galluzzo, nedaleko Florencie,

20 Rosso Fiorentino, Mojžíš brání dcery Jethrovy,

21 Rosso Fiorentino, Mrtvý Kristus,

22 Pontormo, Kristus v Emauzích, 1525.

23 Jacopo Carrucci zvaný Jacopo Pontormo ( ), Snímání z kříže Pieta, kaple Capponiů, Santa Felicita, Florencie, 1528.

24 Pontormo, Navštívení, 1530.

25 Giulio Pippi, zvaný Giulio Romano, /okolo / Svatá rodina, olej na dřevě 76x63 cm, asi 1516.

26 Giulio Romano a Raffael, Portrét Johanny z Aragonu, olej na dřevě, 120x95 cm, 1518.

27 Raffael, Proměnění Páně, olej na dřevě, 405x278 cm,

28 Giulio Romano, Deésis se sv. Pavlem a Kateřinou Alex., olej na dřevě 124x98 cm,

29 Giulio Romano /1492/ /, Madona s děckem a J.Křtitelem olej na dřevě 125x85 cm,

30 Giulio Romano, Dáma při toaletě, olej na plátně 111 x 92 cm,

31 Giulio Romano, Milenecký pár, olej na plátně, 163x337 cm, 1524.

32 Michelangelo, Zmrtvýchvstalý Kristus, Řím, Santa Maria sopra Minerva,

33 Sebastiano del Piombo, Vzkříšení Lazara, Michelangelo, Lazar, kresba 25x11 cm, 1516.

34 Sebastiano del Piombo, /1485/ /, Bičování Krista, olej na omítce, asi 1520.

35 Sebastiano del Piombo, Papež Klement VII., (Giulio de Medici), kolem 1525.

36 Perino del Vaga / /, David a Goliáš, freska, Vatikánské lodžie,

37 Perino del Vaga, Založení chrámu, dříve Palazzo Melchiore Baldassini, Řím,

38 Perino del Vaga, strop kaple Pucci, , S. Trinita dei Monti, Řím.

39 Perino del Vaga, Evangelisté, Cappella del Crocifissio, S. Marcelo al Corso, Řím,

40 Polidoro da Caravaggio, Zvěstování P.Marii, olej na dřevě, průměr 36 cm,

41 Polidoro da Caravaggio, Krajina s Noli me tangere a s Hostinou v domě Šimonově, kaple Fra Mariano, kostel San Silvestro al Quirinale, 1525.

42 Tizian, Bacchus a Ariadna, 1522.

43 Tizian, Nanebevzetí P. Marie, olej na dřevě, 690x360 cm, S. Maria Gloriosa dei Frari, Benátky, započata 1516, inaugorována 1518.

44 Tizian, Madona rodiny Pesaro, Benátky, S.Maria Gloriosa dei Frari,

45 Correggio, Camera di S. Paolo, Parma, asi

46 Antonio Allegri zvaný Il Correggio ( ), Vidění sv. Jana Evangelisty, S. Giovanni Evangelista, Parma,

47 Correggio, Klanění pastýřů Noc, olej na dřevě 256x188 cm, Původně instalováno v kapli Pratoneri v kostele San Prospero, Reggio v roce 1530 Obraz objednal Alberto Pratoneri Dnes Gemäldegalerie Drážďany.

48 Correggio, Madona se sv. Jeronýmem - Den, 1523, -olej na dřevě, 205x141 cm. Objednala Donna Briseide Colla pro kapli Sv. Jeronýma v kostele Sv. Antonína v Parmě v roce Obraz byl instalován v roce Dnes Galleria Nationale, Parma.

49 Correggio, Venuše a Amor se Satyrem, olej na plátně, 188x125 cm, asi Asi pro sběratele Nicolu Maffei v Mantově, po té sbírka Gonzaga, sbírka angl. krále Karla I. (1627-8), dnes Paříž, Louvre.

50 Correggio, Venuše s Merkurem a Cupidem, asi Asi pro sběratele Nicolu Maffei v Mantově, nebo objednal Federico Gonzaga, syn Isabely d Este, po té sbírka Gonzaga, sbírka angl. krále Karla I. (1627-8), dnes National Gallery London.

51 Correggio, Ganymedes a Io, z cyklu Jupiterovy lásky, pro Mantovu objednal Federico Gonzaga /?/, dnes Kunsthistorisches Museum, Wien.

52 Correggio, Alegorie Ctnosti, po 1522, asi , pro Isabelu d Este, původně umístěno před Studiolem v Palazzo Ducale v Mantově, dnes Paříž, Louvre.

53 Correggio, Nanebevzetí P.Marie, kupole katedrály v Parmě,

54 Correggio, Madona se sv. Jiřím, olej na dřevě, 285x190 cm, asi Původně pro kostel Sv. Petra Mučedníka v Modeně. Dnes Gemäldegalerie Drážďany.

55 Francesco Mazzola, zvaný Parmigianino, ( ), Vlastní podobizna v konvexním zrcadle, asi 1524.

56 Parmigianino, Madona se sv. Jeronýmem, Vidění sv. Jeronýma, olej na dřevě, 343x149 cm,

57 Parmigianino, Obrácení sv. Pavla, olej na plátně, 177x128 cm, asi

58 Parmigianino, detail fresky na stropě presbytáře, Santa Maria della Steccata, Parma,

59 Parmigianino, Madona s dlouhým krkem, olej na dřevě, 214x133 cm,

60 Giulio Romano, strop Sala di Psiché, Palazzo Te,

61 Giulio Romano, Sala di Psiche, Palazzo Te, Mantova, dokončeno v létě 1528.

62 Giulio Romano, Sala dei Giganti, Palazzo Te, Mantova,

63 Giulio Romano, Pád Gigantů freska, Sala dei Giganti Palazzo Te, Mantova,

64 Domenico Beccafumi (asi ), Mojžíš rozbíjí desky zákona, 1537

65 Camillo Boccaccino /1504/ /, Žehnající Bůh Otec a Madona s děckem a čtyřmi svatými, dříve hlavní oltář kostela Santa Maria del Cistello v Cremoně 1525.

66 Camillo Boccaccino, Kristus a žena cizoložná, freska v presbytáři kostela S. Sigismondo v Cremoně, 1540.

67 Giulio Campi, Madona s děckem adorována světci (Sv. Zikmund, Sv. Jeroným, Sv. Dareia a Sv. Crisante), za účasti Francesca Sforzy a Bianci Marie Viscontiové, obraz na hlavním oltáři v kostele S. Sigismondo v Cremoně, 1540.

68 Camillo Boccaccino, Madona s děckem, archandělem Michaelem a sv. Vincenzem Ferreri, dříve oltářní obraz v kostele San Domenico v Cremoně,

69 Camillo Boccaccino, Narození P.Marie, freska v kapli P.Marie, kostela S. Sigismondo v Cremoně, 1545.

70 Michelangelo, Poslední soud, Sixtinská kaple,

71 Michelangelo, Obrácení sv. Pavla, Cappella Paolina,

72 Michelangelo, Ukřižování sv. Petra, Cappella Paolina,

73 Francesco Salviati, Navštívení, oratoř San Giovanni Decollato, Řím, 1538

74 Perino del Vaga, ( ), /a spolupracovníci/ Sala Paolina, Andělský hrad, Řím,

75 Francesco Salviati ( ), Apoteóza papeže Pavla III., Palazzo Farnese, Řím,

76 Salviati, Adam a Eva, Galleria Colonna, Řím, 1553.

77 Michelangelo, Ukřižování, černá křída, 370x270 mm, Marcello Venusti, (asi Ukřižování, olej na dřevě, 51x33 cm,

78 Daniele da Voltera ( ), David a Goliáš, olej na dřevě, 133x172 cm. asi Michelangelo, Studie dvou zápasících mužů, černá křída, mm, asi

79 Agnolo di Cosimo Tori Bronzino ( ), Cosimo I. de Medici a Eleonora z Toleda a její syn Giovanni,

80 Bronzino, Eleonora z Toleda, asi 1539.

81 Bronzino, Venuše, Cupido a Čas,

82 Giorgio Vasari, Papež Pavel III. řídí rekonstrukci sv. Petra, 1544 Palazzo della Can.

83 Giorgio Vasari, náhrobek Michelangelův, Santa Croce, Florencie, 1564.

84 Girogio Vasari, Perseus a Andromeda, Palazzo Vecchio, Florencie,

85 Tizian, Zvěstování P. Marii, San Salvatore Benátky,

86 Paolo Veronese, / / Madona se světci, sakristie kostela San Zaccaria,

87 Paolo Veronese, Svatba v Káně,

88 Tintoretto, Nalezení těla sv. Marka, 1562.

89 Tintoretto, Ukřižování, Scuola di San Rocco, Benátky, 1565.

90 Jacopo Bassano, (asi ), Klanění pastýřů, S. Giorgio Maggiore, Benátky, asi 1560.

91 Tizian, Marsyas a Apollón, zámek Kroměříž, po 1570.

92 Tiziano, Pieta, původně pro kostel Frari, Benátky, asi 1575.

93 Rosso Fiorentino / /, Galerie Františka I., Fontainebleau, Francie,

94 Francesco Primaticcio / /, Únos Heleny, olej na plátně, 155x188 cm, asi

95 Francesco Primaticcio, část výzdoby Chambre de la Duchesse d Etampes, (komnata vévodkyně z Etampes),

96 Benvenuto Cellini / /, Královská slánka, zlato, a drahokamy,

97 Benvenuto Cellini / /, Nymfa z Fontainebleau, bronz,

98 Antoine Caron ( ), Les Massacres du Triumvirat, 1566.

Přehled dějin evropského umění Renesanční malířství v Evropě

Přehled dějin evropského umění Renesanční malířství v Evropě Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Evropský sociální fond Přehled dějin evropského umění Renesanční malířství v Evropě přednášející: doc. PhDr. Martin Zlatohlávek, PhD. Renesanční a manýristické

Více

3. Sv. Ludvík z Toulouse a sv. Sinibald, Sebastiano del Piombo, asi 1510, olej na plátně, 293 x 137 cm, Benátky, Gallerie dell' Accademia.

3. Sv. Ludvík z Toulouse a sv. Sinibald, Sebastiano del Piombo, asi 1510, olej na plátně, 293 x 137 cm, Benátky, Gallerie dell' Accademia. V. OBRAZOVÁ PŘÍLOHA 1. Sv. Antonín promlouvá s novorozenětem dosvědčujícím počestnost jeho matky (Zázrak novorozeněte), Tizian Vecellio, 1511, freska, 340 x 335 cm, Padova, Scuola del Santo. 2. Šalamounův

Více

Obrazová příloha 1. Zvěstování pastýřům

Obrazová příloha 1. Zvěstování pastýřům Obrazová příloha 1. Zvěstování pastýřům, Jacopo Bassano, 1558, Olej, plátno, 106,1 x 82,6, inv. č. 1939. I. 126 (Kress 258), Washington, National Gallery of Art, The Samuel H. Kress Collection. 114 2.

Více

CZ.1.07/1.4.00/21.2490 VY_32_INOVACE_117_VV8 RENESANCE. Základní škola a Mateřská škola Nikolčice, příspěvková organizace

CZ.1.07/1.4.00/21.2490 VY_32_INOVACE_117_VV8 RENESANCE. Základní škola a Mateřská škola Nikolčice, příspěvková organizace CZ.1.07/1.4.00/21.2490 VY_32_INOVACE_117_VV8 RENESANCE Základní škola a Mateřská škola Nikolčice, příspěvková organizace Mgr. Andrea Slavíková RENESANCE Renesance znamená znovuzrození římské antiky, ne

Více

BAROKNÍ SLOH. Karel Švuger DVK/ 3. ročník Září Obrazová dokumentace,základní charakteristika, protiklad renesance VY_32_INOVACE_DVK23/01

BAROKNÍ SLOH. Karel Švuger DVK/ 3. ročník Září Obrazová dokumentace,základní charakteristika, protiklad renesance VY_32_INOVACE_DVK23/01 BAROKNÍ SLOH Karel Švuger DVK/ 3. ročník Září 2012 VY_32_INOVACE_DVK23/01 Obrazová dokumentace,základní charakteristika, protiklad renesance UMĚNÍ BAROKNÍ RENESANCE A BAROK Epochu evropského umění označovanou

Více

RENESANCE ZROZENÍ V ITÁLII

RENESANCE ZROZENÍ V ITÁLII RENESANCE ZROZENÍ V ITÁLII 1 NÁZEV RENESANCE - znovuzrození antického umění v západní Evropě 15. a 16. století. Změny ve společnosti. Rozvoj obchodu, měst a řemesel. Zájem vzdělané elity o antickou kulturu,

Více

RENESANCE ÚVOD VYMEZENÍ POJMU RENESANCE.

RENESANCE ÚVOD VYMEZENÍ POJMU RENESANCE. RENESANCE ÚVOD VYMEZENÍ POJMU RENESANCE www.zlinskedumy.cz RENESANCE Renaissance - z francouzštiny = znovuzrození, obrození antiky původ slova renesance je italský - rinascimento pojem renesance byl poprvé

Více

RENESANČNÍ UMĚNÍ EVROPA

RENESANČNÍ UMĚNÍ EVROPA RENESANČNÍ UMĚNÍ EVROPA OBECNÁ CHARAKTERISTIKA Etymologicky rinascitá dell arte antica = návrat k antickému umění. Doba 14. 16.století: a) Quattrocento 14.st. počátky v ital.městech b) Cinquecento 15.st.

Více

M A T E M A T I K A A M O N A L I S A A N E B J E Z D R A V Y R O Z U M O P R A V D U Z D R A V Y? JAN ÁMOS VÍŠEK

M A T E M A T I K A A M O N A L I S A A N E B J E Z D R A V Y R O Z U M O P R A V D U Z D R A V Y? JAN ÁMOS VÍŠEK M A T E M A T I K A A M O N A L I S A A N E B J E Z D R A V Y R O Z U M O P R A V D U Z D R A V Y? JAN ÁMOS VÍŠEK Čtvrtá přednáška INSTITUT EKONOMICKÝCH STUDIÍ, FAKULTA SOCIÁLNÍCH VĚD UNIVERSITA KARLOVA

Více

Obr. 1. Kaple Bentivogliů, Bologna, kostel San Giacomo Maggiore. (celkový pohled)

Obr. 1. Kaple Bentivogliů, Bologna, kostel San Giacomo Maggiore. (celkový pohled) Obr. 1. Kaple Bentivogliů, Bologna, kostel San Giacomo Maggiore. (celkový pohled) Obr. 2. Náhrobek Antonio Galeazzo Bentivoglio, Jacopo della Quercia, kol. 1435, Bologna, kostel San Giacomo Maggiore. Obr.

Více

Tiziano Vecellio, nejvšestrannější malíř benátského 16. století

Tiziano Vecellio, nejvšestrannější malíř benátského 16. století Tiziano Vecellio, nejvšestrannější malíř benátského 16. století (1488-90 Pieve di Cadore-27. 8. 1576 Benátky) Kateřina Zenklová Tiziano Vecellio byl předním malířským géniem celého 16. století, zlatého

Více

MEZINÁRODNÍ POZDNÍ GOTIKA

MEZINÁRODNÍ POZDNÍ GOTIKA MEZINÁRODNÍ POZDNÍ GOTIKA Karel Švuger DVK/ 3. ročník Červen 2012 VY_32_INOVACE_DVK22/02 Obrazová dokumentace, malířství mimo Itálii představitelem freskové malby byl SIMONE MARTINI (1280 1344) italský

Více

RENESANCE Úvod Literatura, architektura, výtvarné umění Prezentace pro kombinované studium Taneční a pohybové divadlo a výchova Renesance Vzorem a příkladem renesance je antika obrození antických ideálů,

Více

EU peníze středním školám digitální učební materiál

EU peníze středním školám digitální učební materiál EU peníze středním školám digitální učební materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0515 Číslo a název šablony klíčové aktivity: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Tematická oblast,

Více

1. ROTUNDA SVATÉHOVÁCLAVA A JEJÍ OSUDY DO POČÁTKU STAVBY SPYTIHNĚVOVY BAZILIKY 31

1. ROTUNDA SVATÉHOVÁCLAVA A JEJÍ OSUDY DO POČÁTKU STAVBY SPYTIHNĚVOVY BAZILIKY 31 OBSAH Předmluva prezidenta republiky Václava Klause 16 Předmluva arcibiskupa pražského Mons. Dominika Duky 17 Úvodem 21 1. ROTUNDA SVATÉHOVÁCLAVA A JEJÍ OSUDY DO POČÁTKU STAVBY SPYTIHNĚVOVY BAZILIKY 31

Více

Gotika II. Italské malířství 1. poloviny 14. století

Gotika II. Italské malířství 1. poloviny 14. století Gotika II. Italské malířství 1. poloviny 14. století Nové pojetí prostoru v obrazu Maesta Duccio Cimabue Giotto Cimabue (činný v letech 1272-1302) Maestá di Santa Trinita (Galeria Uffizi, Florencie), 1280-1290

Více

Přehled dějin evropského umění Záalpské umění mezi gotikou a renesancí

Přehled dějin evropského umění Záalpské umění mezi gotikou a renesancí Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Evropský sociální fond Přehled dějin evropského umění Záalpské umění mezi gotikou a renesancí přednášející: doc. PhDr. Michaela Ottová, Ph.D. PhDr. Richard Biegel,

Více

9. Obrazová příloha 10. Seznam vyobrazení

9. Obrazová příloha 10. Seznam vyobrazení 9. Obrazová příloha 10. Seznam vyobrazení 1. Antonio Maria Nicolao Beduzzi, Kostel Nanebevzetí Panny Marie v Moravské Třebové, průčelí. Po 1726. (I. Krsek Zd. Kudělka M. Stehlík J. Válka, Umění baroka

Více

Základní škola Chodov, Husova 788, okr. Sokolov

Základní škola Chodov, Husova 788, okr. Sokolov Projekt : EU peníze školám - OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách Registrační číslo projektu : CZ.1.07/1.4.00/21.0815 Číslo a název šablony klíčové aktivity

Více

Zrození a smrt autora Od Giorgia Vasariho k Rolandu Barthesovi. Parmigianino, Vlastní portrét v konvexním zrcadle, cca 1524

Zrození a smrt autora Od Giorgia Vasariho k Rolandu Barthesovi. Parmigianino, Vlastní portrét v konvexním zrcadle, cca 1524 Zrození a smrt autora Od Giorgia Vasariho k Rolandu Barthesovi Parmigianino, Vlastní portrét v konvexním zrcadle, cca 1524 Giorgio Vasari (1511-1574) Malíř, architekt První významný sběratel kreseb Spoluzakladatel

Více

Umění renesance v Itálii (úvod)

Umění renesance v Itálii (úvod) Umění renesance v Itálii (úvod) Terminologie Renesance, it. rinascimento: znovuzrození umění, návrat k antickým vzorům po barbarské gotice (Giorgio Vasari) Opakující se renesance v evropské kultuře (např.

Více

ZAALPSKÁ RENESANCE. Karel Švuger DVK/ 3. ročník Červen2012. Obrazová dokumentace, postup renesančních tradic mimo Itálii VY_32_INOVACE_DVK22/11

ZAALPSKÁ RENESANCE. Karel Švuger DVK/ 3. ročník Červen2012. Obrazová dokumentace, postup renesančních tradic mimo Itálii VY_32_INOVACE_DVK22/11 ZAALPSKÁ RENESANCE Karel Švuger DVK/ 3. ročník Červen2012 VY_32_INOVACE_DVK22/11 Obrazová dokumentace, postup renesančních tradic mimo Itálii Francie ve francouzském renesančním malířství se prosazoval

Více

ČESKÉ BAROKNÍ MALÍŘSTVÍ

ČESKÉ BAROKNÍ MALÍŘSTVÍ ČESKÉ BAROKNÍ MALÍŘSTVÍ Karel Švuger DVK/ 3. ročník Září 2012 VY_32_INOVACE_DVK23/13 Obrazová dokumentace, výrazné osobnosti vrcholného baroka Karel Škréta, 1610 1674 pocházel z protestantské rodiny, po

Více

LEDEN 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22

LEDEN 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 LEDEN Diptych vídeňský Pavlína Rejtharová Dřevěné destičky plátnem potažené, křídový podklad s vyrytou a černě vytaženou kresbou, tempera. Pravděpodobně cestovní oltářík. Levá strana představuje matku

Více

MUO dětem, žákům a studentům

MUO dětem, žákům a studentům MUO dětem, žákům a studentům nabídka vzdělávacích programů Muzea umění Olomouc http://www.olmuart.cz/vzdelavani facebook: MUO dětem září říjen 2015 Arcidiecézní muzeum Kroměříž Tel: 778 714 935 / email:

Více

Obr.3 Vyšebrodský cyklus, Zvěstování, nebesa s Bohem Otcem. Detail reprodukce z knihy: Jan ROYT: Středověké malířství v Čechách, Praha 2002, 36.

Obr.3 Vyšebrodský cyklus, Zvěstování, nebesa s Bohem Otcem. Detail reprodukce z knihy: Jan ROYT: Středověké malířství v Čechách, Praha 2002, 36. Obr.1 Vyšebrodský cyklus, Zvěstování. NG v Praze, kol. 1350, 993 x 925 mm. Reprodukce z knihy: Jan ROYT: Středověké malířství v Čechách, Praha 2002, 36. Obr.2. Vyšebrodský cyklus, Zvěstování, Půda (typologický

Více

Umění architektura, 3. hodina

Umění architektura, 3. hodina Umění architektura, 3. hodina 26. 3. 2015 Umělec: malíř sochař architekt Filippo Brunelleschi, Lorenzo Ghiberti, Giorgio Vasari pojmy: horror vacui, mimesis Baptisterium sv. Jana Křtitele ve Florencii,

Více

Otázka: Vrcholná renesance v Itálii. Předmět: Dějiny umění. Přidal(a): johnyone. Architektura. Donato Bramante Architekt a malíř.

Otázka: Vrcholná renesance v Itálii. Předmět: Dějiny umění. Přidal(a): johnyone. Architektura. Donato Bramante Architekt a malíř. Otázka: Vrcholná renesance v Itálii Předmět: Dějiny umění Přidal(a): johnyone Architektura Donato Bramante 1444-1544 Architekt a malíř PALÁC CANCALLARIA (Řím) NÁDVOŘÍ BELVEDERU (Řím, Vatikán) CHRÁM SV.

Více

GIOVANNI GIULIANI (1664 1744)

GIOVANNI GIULIANI (1664 1744) 13. březen 2. říjen 2005 GIOVANNI GIULIANI (1664 1744) Baroko ožívá v Liechtensteinském muzeu II LIECHTENSTEIN MUSEUM Die Fürstlichen Sammlungen www.liechtensteinmuseum.at 13. březen 2. říjen 2005 GIOVANNI

Více

Mgr. Blanka Šteindlerová

Mgr. Blanka Šteindlerová Identifikátor materiálu EU: ICT 3 42 Anotace Žák se seznámí s pojmem renesance, získá základní informace. Autor Jazyk Vzdělávací oblast Vzdělávací obor ICT =Předmět /téma Očekávaný výstup Speciální vzdělávací

Více

Toskánsko zájezd 12. 5. 16. 5. 2015

Toskánsko zájezd 12. 5. 16. 5. 2015 Toskánsko zájezd 12. 5. 16. 5. 2015 Toskánsko je domovem světově proslulých turistických ikon, láká návštěvníky již od dob, kdy se zde usadili Etruskové. Malebná krajina se středověkými pevnostmi na vršcích

Více

Giuseppe Arcimboldo. Monika Týznerová Italská kultura seminární práce obor Italština - kombinované studium 2. ročník

Giuseppe Arcimboldo. Monika Týznerová Italská kultura seminární práce obor Italština - kombinované studium 2. ročník Giuseppe Arcimboldo Monika Týznerová Italská kultura seminární práce obor Italština - kombinované studium 2. ročník Obsah 1. Úvod 2. Manýrismus 3. Počáteční tvorba 4. Tvorba na císařském dvoře ve Vídni

Více

ADRIATICKÁ RIVIÉRA - ROSOLINA MARE

ADRIATICKÁ RIVIÉRA - ROSOLINA MARE ITÁLIE Nabídka vždy zahrnuje 4 OSOBY ZDARMA na 40 platících osob. ADRIATICKÁ RIVIÉRA - ROSOLINA MARE písčitá pláž s pozvolným vstupem do moře, klidné letovisko možnost zajištění prostoru na pláži pro cvičení

Více

VÝTVARNÁ KULTURA. 9. Gotický sloh v českých zemích. 9-Výtvarná kultura. Vytvořil: Lenka Tichá. www.isspolygr.cz

VÝTVARNÁ KULTURA. 9. Gotický sloh v českých zemích. 9-Výtvarná kultura. Vytvořil: Lenka Tichá. www.isspolygr.cz VÝTVARNÁ KULTURA 9. www.isspolygr.cz Vytvořil: Lenka Tichá Strana: 1 Škola Ročník Název projektu Číslo projektu Číslo a název šablony Autor Tematická oblast Název DUM 1. ročník (SOŠ, SOU) Interaktivní

Více

Okruhy otázek k závěrečným zkouškám pro obor 8206R050 Restaurování a konzervace papíru, knižní vazby a dokumentů v akademickém roce 2015/2016

Okruhy otázek k závěrečným zkouškám pro obor 8206R050 Restaurování a konzervace papíru, knižní vazby a dokumentů v akademickém roce 2015/2016 DĚJINY UMĚNÍ 01/ Antické umění malířství: pompejský styl základní architektonické řád 02/ Raně křesťanské umění ikonografie výzdoby (katakomby, mozaiky) významné stavby a jejich mozaiková výzdoba (Ravenna)

Více

CZ.1.07/1.5.00/34.0880 Digitální učební materiály www.skolalipa.cz. III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

CZ.1.07/1.5.00/34.0880 Digitální učební materiály www.skolalipa.cz. III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název školy: Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Česká Lípa, 28. října 2707, příspěvková organizace Číslo a název projektu: Číslo a název šablony klíčové aktivity: Označení materiálu: CZ.1.07/1.5.00/34.0880

Více

I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í RENESANCE

I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í RENESANCE RENESANCE ÚLOHA 1: Přečtěte si následující citace. Co o renesanci říkají? Nyní může každý opravdu bystrý duch děkovat bohu, že byl vybrán, aby mohl žít v tomto novém věku tak plném naděje a příslibů, který

Více

BAROKNÍ ARCHITEKTURA V ITÁLII

BAROKNÍ ARCHITEKTURA V ITÁLII BAROKNÍ ARCHITEKTURA V ITÁLII Karel Švuger DVK/ 3. ročník Září 2012 VY_32_INOVACE_DVK23/02 Obrazová dokumentace,dynamické a klasické tendence Barokní architektura v Itálii Itálie je místem zrodu barokní

Více

Pátrací oběžník 6/2015

Pátrací oběžník 6/2015 Pátrací oběžník 6/2015 Pátrací oběžník 6/2015 Čl. 25/2015 Krádež obrazů z muzea, Itálie 2 Objekt : č. 1 Druh předmětu : Obraz / Tempera na dřevěné desce Název : Madonna della Guaglia Autor : Antonio di

Více

www.zlinskedumy.cz 1

www.zlinskedumy.cz 1 www.zlinskedumy.cz 1 PŘEHLED ČESKÉHO GOTICKÉHO MALÍŘSTVÍ MISTR THEODORIK EU peníze středním školám, Gymnázium Valašské Klobouky MISTR THEODORIK Theo = Bůh => božský mistr první český umělec, kterého známe

Více

Jazyk Čeština Očekávaný výstup

Jazyk Čeština Očekávaný výstup Anotace Prezentace seznámí žáky s vývojem hudby a hudebními dějinami v době renesance a baroka. V úvodu si žáci opakují znalosti z dějepisu, výtvarné výchovy, eventuálně učivo z nižších ročníků. V průběhu

Více

1. Svatá Ludmila, Manětín Vysoká cesta, 1728, foto: NPÚ Plzeň

1. Svatá Ludmila, Manětín Vysoká cesta, 1728, foto: NPÚ Plzeň 1. Svatá Ludmila, Manětín Vysoká cesta, 1728, foto: NPÚ Plzeň 2. Svatý Donát, Manětín Vysoká cesta, 1728, foto: NPÚ Plzeň 9. Svatý Benno, Manětín Vysoká cesta, 1733, foto: NPÚ Plzeň; Hlava světce přípravná

Více

RENESANCE. Karel Švuger DVK/ 3. ročník. Červen 2012 Obrazová dokumentace, pojmy, chronologie, rysy, vývoj VY_32_INOVACE_DVK22/04

RENESANCE. Karel Švuger DVK/ 3. ročník. Červen 2012 Obrazová dokumentace, pojmy, chronologie, rysy, vývoj VY_32_INOVACE_DVK22/04 RENESANCE Karel Švuger DVK/ 3. ročník VY_32_INOVACE_DVK22/04 Červen 2012 Obrazová dokumentace, pojmy, chronologie, rysy, vývoj Vybraná historická data 1431 upálena Panna Orleánská (Jana z Arku) 1450 Jan

Více

VÝTVARNÁ KULTURA. 11. Baroko. 9-Výtvarná kultura. Vytvořil: Lenka Tichá. www.isspolygr.cz. DUM číslo: 11 Baroko Strana: 1

VÝTVARNÁ KULTURA. 11. Baroko. 9-Výtvarná kultura. Vytvořil: Lenka Tichá. www.isspolygr.cz. DUM číslo: 11 Baroko Strana: 1 VÝTVARNÁ KULTURA 11. www.isspolygr.cz Vytvořil: Lenka Tichá Strana: 1 Škola Ročník Název projektu Číslo projektu Číslo a název šablony Autor Tematická oblast Název DUM 1. ročník (SOŠ, SOU) Interaktivní

Více

Obrazové přílohy. Komplex plzeňské radnice

Obrazové přílohy. Komplex plzeňské radnice Obrazové přílohy Obr. 1 Komplex plzeňské radnice 60 Obr. 2 Plzeňská radnice 61 Obr. 3 Náměstí republiky 62 Obr. 4 Císařský dům Obr. 5 Pechovský dům 63 Obr. 6 Půdorys staré Plzně 64 Obr. 7 Plzeň městský

Více

ČESKÁ GOTIKA Raná gotika přemyslovská Vrcholná gotika = lucemburská Matyáš z Arrasu Petr Parléř Pozdní gotika - vladislavská gotika

ČESKÁ GOTIKA Raná gotika přemyslovská Vrcholná gotika = lucemburská Matyáš z Arrasu Petr Parléř Pozdní gotika - vladislavská gotika ČESKÁ GOTIKA 1 ČESKÁ GOTIKA Raná gotika = přemyslovská (13.století) vláda Přemysla Otakara II. a Václava II. - zakládaní měst, hradů a velkých klášterů, kamenný most v Písku Vrcholná gotika = lucemburská

Více

Přehled dějin českého umění Desková a nástěnná malba v Čechách v letech 1310-1550 (druhý díl fotogalerie)

Přehled dějin českého umění Desková a nástěnná malba v Čechách v letech 1310-1550 (druhý díl fotogalerie) Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Evropský sociální fond Přehled dějin českého umění Desková a nástěnná malba v Čechách v letech 1310-1550 (druhý díl fotogalerie) přednášející: Prof. PhDr. Ing.

Více

Nově prohlášené národní kulturní památky

Nově prohlášené národní kulturní památky Nově prohlášené národní kulturní památky Poutní areál s kostelem Panny Marie Vítězné na Bílé Hoře v Praze Ve 20. letech 17. století zde byla postavena kaple, která byla postupně od roku 1704 přestavována

Více

Kč* Šestidenní zájezd do Itálie Benátky Řím Vatikán Pompeje - Vesuv. Ne 9. - pá

Kč* Šestidenní zájezd do Itálie Benátky Řím Vatikán Pompeje - Vesuv. Ne 9. - pá 8 7 000 Kč* Šestidenní zájezd do Itálie Benátky Řím Vatikán Pompeje - Vesuv Během šestidenního zájezdu strávíš hned dva dny v Římě - první den si projdeš pozůstatky antického Říma včetně monumentálního

Více

Testy pro obor Prezentace a ochrana kulturního dědictví Historický ústav Filozofické fakulty Univerzity Hradec Králové

Testy pro obor Prezentace a ochrana kulturního dědictví Historický ústav Filozofické fakulty Univerzity Hradec Králové Testy pro obor Prezentace a ochrana kulturního dědictví Historický ústav Filozofické fakulty Univerzity Hradec Králové Varianta A Jméno uchazeče datum narození..... Bydliště (vč.psč)...... Absolvoval střední

Více

RENESANČNÍ SOCHAŘSTVÍ V ITÁLII

RENESANČNÍ SOCHAŘSTVÍ V ITÁLII RENESANČNÍ SOCHAŘSTVÍ V ITÁLII Karel Švuger DVK/ 3. ročník Červen 2012 VY_32_INOVACE_DVK22/06 Obrazová dokumentace,charakteristika, vývoj, významní sochaři Charakteristika sochařství renesanční sochařství

Více

Obrazová přáloha. 1. Přenos těla sv. Vigilia, 1390-91, Výšivka české provenience, hedvábí a zlatá nit, 41 x 56cm. Trident, Diecézní Museum

Obrazová přáloha. 1. Přenos těla sv. Vigilia, 1390-91, Výšivka české provenience, hedvábí a zlatá nit, 41 x 56cm. Trident, Diecézní Museum Obrazová přáloha 1. Přenos těla sv. Vigilia, 1390-91, Výšivka české provenience, hedvábí a zlatá nit, 41 x 56cm. Trident, Diecézní Museum 2. Vítězství císaře Teodosia nad Góty, 1390-91, Výšivka české provenience,

Více

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9. Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9. Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9 Projekt MŠMT ČR: EU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0536 Název projektu školy: Výuka s ICT na SŠ obchodní České Budějovice Šablona

Více

Leonardo da Vinci život

Leonardo da Vinci život 6. Vrcholná renesance Kdy: Vrcholná renesance vzniká v Itálii, konkrétně ve Florencii v letech 1500 1520 a později také v Římě a v Miláně. Za jejího hlavního představitele je považován Leonardo da Vinci.

Více

www.sklovitraz-skuhravy.cz

www.sklovitraz-skuhravy.cz www.sklovitraz-skuhravy.cz příklady restaurátorských prácí RESTAUROVÁNÍ VITRAJÍ CHRÁMU SV. BARBORY v kutné hoře Pohled na velkou malovanou vitraj západního průčelí z roku 1903 od Františka Urbana Poslední

Více

Alberto Giacometti. Alberto Giacometti. Lothar III

Alberto Giacometti. Alberto Giacometti. Lothar III NOVÁ FIGURACE Alberto Giacometti 1901-1966 Syn švýcarského malíře, kterému se dostalo základů uměleckého vzdělání již v rodném Švýcarsku a sousední Itálii, pokračoval v akademických studiích u Bourdella

Více

CZ.1.07/1.5.00/34.0301

CZ.1.07/1.5.00/34.0301 Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Písek Pracovní list DUMu v rámci projektu Evropské peníze pro Obchodní akademii Písek", reg. č. CZ.1.07/1.5.00/34.0301 Kultura raného

Více

JOSEF TULKA (* ) Inventář osobního fondu

JOSEF TULKA (* ) Inventář osobního fondu ARCHIV NÁRODNÍ GALERIE V PRAZE JOSEF TULKA (* 1846-1882) Inventář osobního fondu Časové rozmezí: 1873-1882 (1940) Značka fondu: 35 Číslo evidenčního listu NAD: 47 Evidenční číslo inventáře: 140 Zpracovaly:

Více

7. Kultura a umění renesance, manýrismus

7. Kultura a umění renesance, manýrismus 7. Kultura a umění renesance, manýrismus 1. ranná renesance (15. století, hlavně Florencie) 2. vrcholná renesance (1500 1520, Florencie, Řím, Benátky) 3. manýrismus (1520 1590, Florencie, Řím, Benátky,

Více

Věra VOŇKOVÁ. Věra VOŇKOVÁ: Renesance - Obrazová příloha k zápisu. Titulní strana: Zámek Červená Lhota

Věra VOŇKOVÁ. Věra VOŇKOVÁ: Renesance - Obrazová příloha k zápisu. Titulní strana: Zámek Červená Lhota Věra VOŇKOVÁ 2013 Titulní strana: Zámek Červená Lhota Zadní strana: Detail z tzv. zpívající fontány, která se nachází před letohrádkem Belveder Strana 2 z 20 Obsah OBSAH 3 SOCHAŘSTVÍ 5 Obrázek 1: Socha

Více

STUDIJNÍ OPORA PRO STUDENTY 1. ROČNÍKU MATURITNÍHO PŘEDMĚTU KNIHOVNICTVÍ

STUDIJNÍ OPORA PRO STUDENTY 1. ROČNÍKU MATURITNÍHO PŘEDMĚTU KNIHOVNICTVÍ GALERIE STUDIJNÍ OPORA PRO STUDENTY 1. ROČNÍKU MATURITNÍHO PŘEDMĚTU KNIHOVNICTVÍ GALERIE Existují různé významy pojmu galerie: 1. Dlouhá chodba na ochoz zevně nebo uvnitř budovy ve výši patra, v renesančních

Více

Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: 8.1.2013 Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_09_CJ_NP1

Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: 8.1.2013 Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_09_CJ_NP1 Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: 8.1.2013 Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_09_CJ_NP1 Ročník: I. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast: Jazykové vzdělávání a komunikace, Estetické vzdělávání

Více

Střední odborná škola stavební a Střední odborné učiliště stavební Rybitví Vzdělávací oblast: Umělecko-historická příprava Název: Renesance - shrnutí

Střední odborná škola stavební a Střední odborné učiliště stavební Rybitví Vzdělávací oblast: Umělecko-historická příprava Název: Renesance - shrnutí Střední odborná škola stavební a Střední odborné učiliště stavební Rybitví Vzdělávací oblast: Umělecko-historická příprava Název: Renesance - shrnutí Autor: Mgr. Iva Chauturová Datum, třída: 15. 5. 2012,

Více

ROMANTISMUS. Bartoníčková Eliška, Tercie C

ROMANTISMUS. Bartoníčková Eliška, Tercie C ROMANTISMUS Bartoníčková Eliška, Tercie C Vznik a charakteristika slohu umělecký a myšlenkový směr časově souběžný s klasicismem a empírem (1.pol.19.stol.) reakce na studenou racionalitu klasicismu příčiny

Více

Test kulturně historických znalostí. pro učební umělecké obory

Test kulturně historických znalostí. pro učební umělecké obory Celé jméno uchazeče: Test kulturně historických znalostí pro učební umělecké obory 1. Do kterého uměleckého oboru patří stavba chrám sv. Barbory v Kutné Hoře? a) užité umění b) architektura c) malířství

Více

RENESANČNÍ MALÍŘSTVÍ V ITÁLII

RENESANČNÍ MALÍŘSTVÍ V ITÁLII RENESANČNÍ MALÍŘSTVÍ V ITÁLII Karel Švuger DVK/ 3. ročník Červen 2012 VY_32_INOVACE_DVK22/07 Obrazová dokumentace, periodizace, srovnání, významní malíři Raná renesance Giotto Masacio (1401-28) Tomaso

Více

Slezská univerzita v Opavě Filozoficko-přírodovědecká fakulta

Slezská univerzita v Opavě Filozoficko-přírodovědecká fakulta Slezská univerzita v Opavě Filozoficko-přírodovědecká fakulta Předmět: Italská kultura 1 Vyučující: dott. Giorgio Cadorini, Ph. D. Seminární práce: Italský pobyt barokního malíře Karla Škréty Autor: Dagmar

Více

Dej2 Renesance a humanismus. Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí

Dej2 Renesance a humanismus. Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Dej2 Renesance a humanismus Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Renesance a humanismus Renesance znovuzrození antiky umělecký

Více

Ověření ve výuce: Třída:

Ověření ve výuce: Třída: ZŠ Litoměřice, Ladova Ladova 5 Litoměřice 412 01 www.zsladovaltm.cz vedeni@zsladovaltm.cz Pořadové číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.0948 Šablona: 32_01 Sada: III Ověření ve výuce: Třída: 8.A Datum: 23.3.

Více

RENESANCE V ČECHÁCH. mecenáš umění rudolfínská doba

RENESANCE V ČECHÁCH. mecenáš umění rudolfínská doba RENESANCE V ČECHÁCH U nás tento sloh nebyl nadlouho, pouze v 16.st za vlády Ferdinanda Habsburského, který povolal na přestavbu Pražského hradu italské umělce a pak především za Rudolfa II. mecenáš umění

Více

ESTETICKÁ A VÝTVARNÁ VÝCHOVA

ESTETICKÁ A VÝTVARNÁ VÝCHOVA Výukový materiál zpracován v rámci operačního projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0512 Střední škola ekonomiky, obchodu a služeb SČMSD Benešov, s.r.o. ESTETICKÁ A VÝTVARNÁ

Více

Malířstv. řství 19. století. zimní semestr 2012

Malířstv. řství 19. století. zimní semestr 2012 Malířstv řství 19. století zimní semestr 2012 Malířství 19. století Malířství v Čechách 1790 1840 ( generace zakladatelů ) Příčiny nepříznivé situace oslabení tradiční mecenášské úlohy církve; složitá

Více

ŘÍM FLORENCIE CASTEL GANDOLFO

ŘÍM FLORENCIE CASTEL GANDOLFO Vlakový zájezd pro české a slovenské železničáře a jejich rodinné příslušníky s jízdenkami FIP: ÖBB a FS ŘÍM FLORENCIE CASTEL GANDOLFO 26.3. - 31.3.2019 5990 Kč (letní rezidence papeže) ŘÍM FLORENCIE CASTEL

Více

PŘÍJMENÍ JMÉNO ATELIÉR. U všech otázek je pouze jedna odpověď správná. V případě zatržení dvou políček se daná otázka považuje za nezodpovězenou.

PŘÍJMENÍ JMÉNO ATELIÉR. U všech otázek je pouze jedna odpověď správná. V případě zatržení dvou políček se daná otázka považuje za nezodpovězenou. SKUPINA A PŘÍJMENÍ JMÉNO ATELIÉR U všech otázek je pouze jedna odpověď správná. V případě zatržení dvou políček se daná otázka považuje za nezodpovězenou. 1.Významnou lokalitou prehistorické jeskynní malby

Více

1

1 www.zlinskedumy.cz 1 PŘEHLED GOTICKÉ ARCHITEKTURY ČESKÁ GOTICKÁ VRCHOLNÁ ARCHITEKTURA EU peníze středním školám, Gymnázium Valašské Klobouky Architektura za Karla IV. Karel IV. roku 1356 povolal do svých

Více

Benátky a karneval autokarem

Benátky a karneval autokarem Benátky a karneval autokarem 4 - denní zájezd Náměstí Svatého Marka (Piazza San Marco): Náměstí Svatého Marka je samotným centrem města. Toto rušné, luxusní a zároveň romantické náměstí, bývá prvním cílem

Více

Architektonické a urbanistické dědictví ČR v Evropských souvislostech

Architektonické a urbanistické dědictví ČR v Evropských souvislostech Architektonické a urbanistické dědictví ČR v Evropských souvislostech Architektonické a urbanistické dědictví je odrazem kulturního života našich předků, který se projevil formováním hmotných struktur

Více

David ( 1501 1504) / hebrejsky DÓD miláček, sličný, líbezný / EU peníze středním školám Gymnázium Valašské Klobouky

David ( 1501 1504) / hebrejsky DÓD miláček, sličný, líbezný / EU peníze středním školám Gymnázium Valašské Klobouky www.zlinskedumy.cz David ( 1501 1504) / hebrejsky DÓD miláček, sličný, líbezný / v roce 1500 Florencie vypsala sochařskou soutěž na dokončení mramorového sloupu který začal opracovávat sochař Agostino

Více

Olomoucká obrazárna IV

Olomoucká obrazárna IV Olomoucká obrazárna IV Evropské malířství 19. století z olomouckých sbírek 25. 2. 25. 9. 2016 Arcidiecézní muzeum Olomouc Galerie KONCEPCE VÝSTAVY Marie Mžyková, Martina Potůčková KURÁTORKA VÝSTAVY Martina

Více

Barokní umění jako prostředek reprezentace

Barokní umění jako prostředek reprezentace Barokní umění jako prostředek reprezentace Madonna delle Grazie v Gravině (jižní Itálie), průčelí kostela jako heraldická figura architektonický přepis znaku stavebníka, biskupa Vincenza Giustanianiho

Více

1

1 www.zlinskedumy.cz 1 PŘEHLED GOTICKÉ ARCHITEKTURY ČESKÉ ZEMĚ EU peníze středním školám, Gymnázium Valašské Klobouky ČESKÉ GOTICKÉ UMĚNÍ jedno z největších období v dějinách českého výtvarného umění české

Více

Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49

Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka moderně Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0205 Šablona: III/2 Dějepis Sada:

Více

Avantgardní umělecké hnutí počátku 20. století Revoluční pojetí prostoru (zobrazování předmětů z více úhlů najednou pomocí rozkladu na jednoduché

Avantgardní umělecké hnutí počátku 20. století Revoluční pojetí prostoru (zobrazování předmětů z více úhlů najednou pomocí rozkladu na jednoduché Avantgardní umělecké hnutí počátku 20. století Revoluční pojetí prostoru (zobrazování předmětů z více úhlů najednou pomocí rozkladu na jednoduché geometrické tvary) Používána byla především krychle (lat.

Více

Obrazová příloha. 1. Carlo Crivelli: Svatý Šebestián, kolem 1490, tempera na dřevě, cm, Museo Poldi Pezzoli.

Obrazová příloha. 1. Carlo Crivelli: Svatý Šebestián, kolem 1490, tempera na dřevě, cm, Museo Poldi Pezzoli. Obrazová příloha 1. Carlo Crivelli: Svatý Šebestián, kolem 1490, tempera na dřevě, 42 10 cm, Museo Poldi Pezzoli. 2. Bartolomeo di Cima da Conegliano (1459 1517): Svatý Roch, z křídlového oltáře v kostele

Více

Přehled dějin českého umění Desková a nástěnná malba v Čechách v letech 1310 1550 (text a první díl fotogalerie)

Přehled dějin českého umění Desková a nástěnná malba v Čechách v letech 1310 1550 (text a první díl fotogalerie) Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Evropský sociální fond Přehled dějin českého umění Desková a nástěnná malba v Čechách v letech 1310 1550 (text a první díl fotogalerie) přednášející: Prof. PhDr.

Více

Gotika = umělecký sloh plynule navazující na sloh románský Českých zemích končí gotika o něco později Německo a střední Evropa až do počátku 16.

Gotika = umělecký sloh plynule navazující na sloh románský Českých zemích končí gotika o něco později Německo a střední Evropa až do počátku 16. Gotika Gotika = umělecký sloh plynule navazující na sloh románský Českých zemích končí gotika o něco později Německo a střední Evropa až do počátku 16. století To už v Itálii a Francii renesance Renesance

Více

Očekávaný výstup: Žáci si uvědomí, že člověk během staletí vybudoval množství krásných architektonických objektů. Zopakují si a doplní hlavní znaky

Očekávaný výstup: Žáci si uvědomí, že člověk během staletí vybudoval množství krásných architektonických objektů. Zopakují si a doplní hlavní znaky České památky v UNESCU Masarykova ZŠ a MŠ Velká Bystřice Projekt č. CZ. 1.07/1.4.00/21.1920 Název projektu: Učení pro život Č. Dumu: VY_32_INOVACE_15_18 Tematický celek: Umění a kultura Autor: PaedDr.

Více

Přehled dějin evropského umění Barokní architektura v Itálii

Přehled dějin evropského umění Barokní architektura v Itálii Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Evropský sociální fond Přehled dějin evropského umění Barokní architektura v Itálii přednášející: PhDr. Richard Biegel, PhD. Italská barokní architektura Úvodní

Více

EQUITANA - Tipy na pěší výlety

EQUITANA - Tipy na pěší výlety EQUITANA - Tipy na pěší výlety Zámek Březnice www.zamek-breznice.cz Původně gotická tvrz staročeského rodu Buziců z 1. pol. 13. st., která byla v průběhu 16.-17. st. přestavěna na renesanční zámek Jiřím

Více

www.zlinskedumy.cz 1

www.zlinskedumy.cz 1 www.zlinskedumy.cz 1 GOTIKA ÚVOD KATEDRÁLA středověk je doba stavebního rozvoje staví se klasické hrady, kláštery, mosty a silnice hlavní dominantou stavební činnosti je budování kostelů důvodem je silný

Více

ČESKÁ BAROKNÍ ARCHITEKTURA

ČESKÁ BAROKNÍ ARCHITEKTURA ČESKÁ BAROKNÍ ARCHITEKTURA Karel Švuger DVK/ 3. ročník Září 2012 VY_32_INOVACE_DVK23/11 Obrazová dokumentace Ideový boj katolicismu a protestantismu v Evropě se promítl i v českých zemích. Politické poměry

Více

GUISEPPE ARCIMBOLDO 1527-1593. Vlastní podobizna kresba perem modře lavírovaná, asi kol.r. 1560. Praha, Národní galerie

GUISEPPE ARCIMBOLDO 1527-1593. Vlastní podobizna kresba perem modře lavírovaná, asi kol.r. 1560. Praha, Národní galerie GUISEPPE ARCIMBOLDO 1527-1593 Vlastní podobizna kresba perem modře lavírovaná, asi kol.r. 1560. Praha, Národní galerie Arcimboldův život otec pracoval jako malíř pro milánskou katedrálu, pro kterou později

Více

SVATÁ ZEMĚ. Květná neděle. Duchovní doprovod: P. PhDr. ThLic. Jáchym Jaroslav Šimek OPraem, želivský opat Fundovaný průvodce: ThLic.

SVATÁ ZEMĚ. Květná neděle. Duchovní doprovod: P. PhDr. ThLic. Jáchym Jaroslav Šimek OPraem, želivský opat Fundovaný průvodce: ThLic. SVATÁ ZEMĚ Květná neděle Duchovní doprovod: P. PhDr. ThLic. Jáchym Jaroslav Šimek OPraem, želivský opat Fundovaný průvodce: ThLic. Marek Kozák 1.den letiště Praha-Ruzyně, odbavení ve večerních hodinách

Více

Roeland Savery dvorní malíř císaře Rudolfa II.

Roeland Savery dvorní malíř císaře Rudolfa II. Roeland Savery dvorní malíř císaře Rudolfa II. Praha, Národní galerie v Praze 7.12. 2010 20.3. 2011 Kortrijk, Broelmuseum 20. 4. 2011 18. 7. 2011 Výstava Roeland Savery dvorní malíř císaře Rudolfa II.

Více

ZS1BP_IVU1 Interpretace výtvarného umění 1. Mgr. Alice Stuchlíková katedra výtvarné výchovy, Pedagogická fakulta, Masarykova univerzita, Brno

ZS1BP_IVU1 Interpretace výtvarného umění 1. Mgr. Alice Stuchlíková katedra výtvarné výchovy, Pedagogická fakulta, Masarykova univerzita, Brno ZS1BP_IVU1 Interpretace výtvarného umění 1 Mgr. Alice Stuchlíková katedra výtvarné výchovy, Pedagogická fakulta, Masarykova univerzita, Brno 9. 11. 2011 Slovníček XII. DICKINSOVÁ, Rosie GRIFFITHOVÁ, Mari.

Více

45 29'37.57"N 12 25'28.15"E. GPS poloha:

45 29'37.57N 12 25'28.15E. GPS poloha: Torcello Ostrov 45 29'37.57"N 12 25'28.15"E Torcello je tichý, řídce osídce Ostrov na severu Benátské laguny. Je považován za nejdéla trvale osídlenou oblast v Benátském regionu. Ostrov je ideální pro

Více

Obrazová příloha: Litoměřický graduál z roku Litoměřický graduál, přední deska vazby, poč. 16.stol., Lovosice, SOkA, sign.

Obrazová příloha: Litoměřický graduál z roku Litoměřický graduál, přední deska vazby, poč. 16.stol., Lovosice, SOkA, sign. Obrazová příloha: Litoměřický graduál z roku 1517 1. Litoměřický graduál, přední deska vazby, poč. 16.stol., Lovosice, SOkA, sign. IV C 1 2. Litoměřický graduál, nárožnice z přední desky, poč.16.stol.,

Více

Giovanni Bellini. Malí rané benátské renesance a jeho nejvýznamn

Giovanni Bellini. Malí rané benátské renesance a jeho nejvýznamn Giovanni Bellini. Malíř rané benátské renesance a jeho nejvýznamnější díla. Vliv Belliniho na Dürera za jeho pobytu v Benátkách. Typ Svaté konverzace jako typický námět benátské malby. Markéta Hrdličková

Více

- pojem renesance (z it. rinascimento a fr. renaissance = znovuzrození) má trojí význam :

- pojem renesance (z it. rinascimento a fr. renaissance = znovuzrození) má trojí význam : Otázka: Renesanční sloh Předmět: Dějepis Přidal(a): marketa Počátky renesance: - počátek 15.století Florencie (Bohatá městská republika ovládaná majetnými cechy soukeníků, hedvábníků a barvířů, rozvoj

Více