Corriere della Blára 21 - parte 1 (prima parte)

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Corriere della Blára 21 - parte 1 (prima parte)"

Transkript

1 B L Á R S K Ý D V O J Z P R A V O D A J N o část Corriere della Blára 21 - parte 1 (prima parte) Expeditione VENEZIA díl poslední, 4. Co jsme Vám dosud neprozradily aneb Musíme tam znovu! 1

2 A nadešel březen Sovy Hovy za jasných měsíčních nocí vítaly houkáním příchod jara, Medvěd Brundiblár obcházel úly, jestli je po zimě vše v pořádku ohledně budoucí medové snůšky, Černý kocour sledoval ptačí námluvy, Klokanice hupkala po náherně pružící mechem porostlé zahradě a Francouzská Liška zkoušela budit jedlé hlemýždě ze zimního zapouzdření. Kocour Jindřich Deštenský alias Heinrich von Holstein se slunil na vyhřátém okenním parapetu své holštýnské zimní zahrady a Prima R si četla v knize o pěším putování z německého Münsteru až do Jeruzaléma. Zkrátka - dokonalá jarní idyla. Když v tom -! když v tom přišel Dopis! I musela být narychlo svolána mimořádná porada celé redakce Blárského Zpravodaje, neboť obsah dopisu byl velmi závažný a nebylo radno otálet s řešením. Otočte na další stranu a dopis si přečtěte sami...

3 Protest benátských umělců proti diskriminaci v Blárském Zpravodaji My, níže podepsaní, tímto vyjadřujeme hluboké znepokojení nad způsobem, jakým jsme - totiž lépe řečeno nejsme - prezentování ve Vašem periodiku (BZ). Po přečtení 17. čísla BZ, již potřetí věnovaného výhradně našemu městu Benátky, dostoupilo naše rozhořčení vrcholu. O nás, italských umělcích, kteří jsme na věčné časy proslavili Benátky po celém světě, se objevily v těchto třech benátských číslech tu a tam jen sporé zmínky. Oproti tomu bylo celé 17. číslo věnováno cizímu umělci německé provenience a americké spisovatelce kriminálních románů (které ani nesmějí být překládány do italštiny). Takhle jednostranným způsobem přece nemůže objektivní časopis své čtenáře informovat! Nedojde-li v brzké době k nápravě tohoto neutěšeného stavu BZ, budeme se vidět nuceni vypovědět předplatné Vašeho jinak pozoruhodného časopisu. Za cech literátů, dramatiků a herců: Goldoni, Carlo Casanova, Giacomo Piave, Francesco Maria Hill, Terence (vl.jm. Mario Girotti) S - prozatím ještě přátelským - pozdravem : Za cech výtvarníků: Vecellio,Tiziano zvaný Tizian Robusti Jacopo zvaný Tintoretto Tiepolo, Giovanni Battista Canal, Antonio zvaný Canaletto * Saraceni, Carlo Bellini, Giovanni Guardi, Francesco Bellotto, Bernardo Vedova, Emilio * Za cech hudebníků: Vivaldi, Antonio Marcello, Benedetto Caldara, Antonio Albinoni, Tomaso Wolf-Ferrari, Ermanno Nono, Luigi * Sinopoli, Giuseppe P.S.: Aby nedošlo k záměnám, jsou naše portréty uvedeny odshora dolů přesně v tom pořadí, v jakém jsme se podepsali. * Takto označení umělci v BZ již zmíněni byli.

4 I byla po obědě svolána další mimořádná tajná porada pod velikonočním kaktusem. Začátek se poněkud protahoval kvůli sporům o to, komu patří většina bonbónů Kräuterli v mističce, až se někteří redaktoři, zejména ti, kteří dávají před Kräuterli přednost čerstvému sýkořímu masu, začali nudit. Nakonec však přece porada začala a redakční rada dospěla k závěru, že jediným možným řešením nemilé situace je okamžité vytvoření dalšího čísla BZ věnovaného speciálně La Serenissimě, Benátkám. V něm budou využity dosud nezveřejněné benátské blárské fotografie a v jejich popiscích se učiní zadost všem těm benátským netýkavkám... Tak s chutí do toho - a polovina mističky s Kräuterli je snědena... -?!??! (... auvaj, brumbrum, já to nebyl, jen jsem v mističce seděl! -húúú, húúúú, ty všežravý medvěde, jednou praskneš! - Mon Dieu, jak může někdo jíst švýcarské bonbóny s německým jménem! - Mňau, Jindřichu, nepůjdeme radši na sýkory?? Hej, poslyšte, víte, že klokaní skok měří až 11m? )

5 Kde jinde začít poslední díl benátského Zpravodaje, než opět v blárské čtvrti Cannaregio... Ach, jak dobře se nám tam bydlelo... a stačilo popojít pár kroků a ejhle, rodný dům a o kus dál pozdější ateliér (č.3400) velkého JACOPA ROBUSTIHO ZVANÉHO TINTORETTO (pohřben je také v Cannaregiu, v kostele Madonna dell Orto, kde jsme byly na nedělní mši )... Pak třeba trochu zabloudíte při hledání nejkratší cesty ke stanici vaporetta na Fondamenta Nuove a ejhle, na nenápadném náměstíčku Campiello della Madonna se ocitnete před domem dalšího světoznámého nesmrtelného malíře FRANCESCA GUARDIHO... (obr. vpravo).

6 Ale kdyby Vás to v Cannaregiu přece jen nebavilo, tak se přesunete do čtvrti Castello a dáte si malou pizzu v Ristorante Cantina Canaletto - už jen proto, že v onom domě č žil náš oblíbený malíř ANTONIO CANAL ZVANÝ CANALETTO...

7 A po občerstvení u Canaletta přejdete Canal Grande přes Ponte dell Accademia a na některá jeho díla se můžete podívat přímo v Akademii krásných umění... Blára toho rozhodně nelitovala, doporučujeme... P.S.: Uvidíte tam m.j. i díla Canalettova synovce (a žáka) BERNARDA BELLOTTA... V květnu 2014 si tam Blára navíc prohlédla aktuální výstavu obrazů Benátčana ne tak proslulého jako Canaletto nebo Bellotto, ale také pozoruhodného: CARLA SARACENIHO...

8 A protože v Akademii strávíte nejednu hodinu, musíte se pak zase občerstvit - koupíte si třeba jako Blára v bistru malou kulatou (= tondo) pizzu margherita a sníte si ji na lavičce na Campo Santa Margherita. Velmi příjemné klidné náměstí... Když budete mít štěstí, uslyšíte z některého z otevřených oken papouška, jak zahvízdá třeba nějakou melodii od proslulého benátského skladatele TOMASA ALBINONIHO...

9 Z náměstí (campo) přejdete na náměstíčko (campiello) a u stánku se zeleninou si zarecitujete něco ze hry v Čechách dobře známého benátského dramatika CARLA GOLDONIHO: Il Campiello z roku Dostanete třeba zadarmo rajče(tem). Mimochodem - tuhle veselohru zhudebnil v roce 1936 benátský skladatel ERMANNO WOLF-FERRARI jako tříaktovou operu. (Zůstává trapnou záhadou, jak se mohlo stát, že Blára nenavštívila hrob tohoto skladatele na ostrovním benátském hřbitově San Michele???)

10 A na jiném campiellu uvidíte zase něco, co už je dnes spíš raritou: děti hrající si prostě jen tak na ulici, samy, v žádném vzdělávacím kroužku nebo workshopu. Inu - jistě je to trochu i tím, že v Benátkách nejezdí žádná auta... Možná si tu takhle kdysi hrál i Mario Girotti alias Terence Hill...Narodil se a do 4 let vyrůstal v Benátkách...

11 Ještě jeden roztomilý výjev z benátského všedního dne: příště to s našimi kufry zkusíme jako tenhle pekař. (Aneb někdo má na hlavě máslo, někdo chleba!) (Výjev je ovšem z druhého konce města, blízko nádraží a mostu Scalzi - ulice Lista di Spagna)

12 Od Campo Santa Margherita se vydáte zase zpátky směrem k Velkému Kanálu a hop-skok, už jste u vstupní brány do komplexu benátské univerzity (obr. vlevo). Univerzita se nachází v Ca Foscari a když projdete na druhé nádvoří, uvidíte část paláce Giustinian Brandolini d Adda zezadu (obr. vpravo). (Neříkejte, že si z předchozího Zpravodaje nepamatujete, kdo tam dokončil druhé dějství opery Tristan a Isolda...!)

13 Prima L se rozhoduje, zda se zapsat na benátskou univerzitu. Když se ale dovídá, že u přijímacích zkoušek bude muset vyslovit desetkrát za sebou rychle: Cavaradossi, Cavaradossi, Cavaradossi.., okamžitě od svého záměru upouští.

14 Blára a vstupní brána univerzity se obrážejí v konvexním zrcadle. Lo specchio convesso.

15 Ještě jsme Vám neukázali benátskou konzervatoř! Je jen kousek od Mostu Akademie a jmenuje se po benátském právníkovi, básníkovi a skladateli Benedettu Marcellovi (obr. nahoře), (Všímavý čtenář právě postřehl, že BENEDETTO MARCELLO zemřel zrovna v roce, kdy se narodil skladatel Carl Ditters von Dittersdorf.)

16 A jdeme dále a tu ho máme: Médico della peste, Morový doktor! Žádnou epidemii Blára v Benátkách chválabohu nezažila - ani choleru, ani mor. Ale jako jednu z hlavních masek benátského karnevalu potkáte samo sebou Doktora Zobáka na každém třetím rohu... Je přísný. Ouvej!!!

17 Apropos mor: víte, že na tuto nemoc zemřel velký malíř TIZIAN (TIZIANO VECELLIO) během benátské epidemie v roce 1576? Jako jedné z mála tehdejších obětí moru se mu dostalo té výsady, že byl pohřben s řádnými církevními obřady a přímo ve františkánském kostele Santa Maria Gloriosa dei Frari... (kde visí jeho Nanebevzetí). Kostel Blára viděla jen zvenku - všechno se vskutku za týden stihnout nedá. Prima R si při pohledu na Tizianův portrét v černém (vpravo) vzpomíná na žebračku, která stála před kostelem a byla mimořádná. Stála nehnutě, vzpřímeně a důstojně, drobná, celá v černém včetně šátku, a vypadala úplně jinak než ostatní tu a tam postávající žebráci... Tizian by ji rozhodně hned namaloval! Na našem fotu vidíte rybičky v kanále. Ano, opravdové a živé, laguna ještě není úplně mrtva!

18 Prima L ztracena v benátském nekonečnu. V labyrintu jak jej popisuje ve skvělé knize Parsifal v Benátkách benátský rodák, dirigent GIUSEPPE SINOPOLI (prima R vlastní jeho autogram z Bayreuthu, ach, vzácná vzpomínka!)

19

20

21

22 To je zvláštní hlavní vchod do kostela, co? San Nicolò dei Mendicoli je jedním z nejstarších kostelů v Benátkách, existoval už v VII. století. Jsme na samém okraji čtvrti Dorsoduro, poblíž terminálu protivných hnusných obřích zaoceánských výletních lodí... Najděte 10 rozdílů!

23 Na zaocenánské výletní lodi (fuj) jsme se nikdy neplavily. V Benátkách a po laguně jsme se projížděly vaporettem, i když z ekologického hlediska ani vaporetto není tak úplně bez chybičky. Jenže gondoly jsou drahé a s vlastní loďkou bychom se asi - navzdory našim mimořádným námořnickým schopnostem - brzo utopily... Ale teď už s námi pojďte na malou plavbu po Velkém Kanálu, Canal Grande!

24 Tak tady máme superslavný most Rialto, zhruba v polovině Velkého kanálu. Jak vidíte - přece jen se najdou doby, kdy na něm skoro nikdo není!!! Žádné hrozny turistů! Povšimněte si také plakátu, zvoucího na už zmíněnou výstavu malíře Carla Saraceniho v Akademii...

25

26 Ca D Oro, Zlatý palác.

27 Fontego die Turchi (obchodní centrum osmánských kupců), zřejmě ze 13. století. Dnes je v něm Přírodně-historické muzeum města Benátek. Naše domovská zastávka vaporetta San Marcuola / Casino byla téměř naproti. Pohled je směrem k nádraží.

28 Palazzo Belloni Bataggia (17. stol.)

29 Palazzo Priuli Bon (KUPUJEME!).

30 Kostel San Stae, 18. stol. Vpravo obraz Martýrium sv. Bartoloměje, který visí uvnitř a který namaloval benátský malíř GIOVANNI BATTISTA TIEPOLO. Mimochodem: za největší Tiepolovo dílo se počítá výzdoba würzburské rezidence. Rezidenci Blára viděla během badenskowürtemberské expedice 2015 bohužel jen zvenku - bez Tiepola

31 Palazzetto Stern. Na červeném podstavci před palazzettem vidíte vzácnou sochu prababičky našich redaktorek Sov Hov.

32 Toto je (nedostavěný) palazzo Venier dei Leoni z 18.stol., dnes uchovávající sbírky moderního umění Peggy Guggenheimové. Najdete tam mj. Picassa, Ernsta, Kandinského, Mondriana, Arpa a v zahradě pak hrob samotné Peggy a jejích psů.

33 Pescheria, rybí trh.

34 Pescheria z boku. Teď už je odpoledne a celkem uklizeno, ale jinak si tu rackové vždycky najdou něco na zub...

35

36 Drobná vsuvka pro Honzu Amerického: toto je Tintorettův portrét renesančního architekta a sochaře Jacopa Sansovina (* 1486 ve Florencii, v Benátkách). Sansovinovy stavby najdete v Benátkách na každém kroku, mj. restaurování hlavní kupole dómu sv. Marka, Knihovna a Mincovna, přepracování a dokončení Starých prokuracií, oba Giganti na nádvoří dóžecího paláce atd. atd.

37 Fabbriche nuove, kousek před Rialtem - rovněž od Sansovina. Na této a další straně Vám nabídneme fotografie nejrůznějších benátských dopravních prostředků...

38

39

40

41

42 Palác uprostřed se jmenuje Grimani Marello, vlevo je Ca Capello, vpravo Querini Dubois.

43

44

45 Na tomto místě musíme chtě nechtě udělat střih - a dvacáté první číslo Blárského Zpravodaje rozdělit na dvě části (stějně toho máte pro tuto chvíli už dost ). Fotografie by se totiž musely zmenšit ještě více, než už jsou... Takže jakmmile odpluje ta ošklivá zaoceánská výletní loď z dohledu a přestane nám kazit krásné panoráma, otevřete si dvacáté první číslo - část druhou a listujte dále... Zde je konec Zpravodaje č část 1. Pokračování je hotové - viz Zpravodaj č část 2.

Benátky a karneval autokarem

Benátky a karneval autokarem Benátky a karneval autokarem 4 - denní zájezd Náměstí Svatého Marka (Piazza San Marco): Náměstí Svatého Marka je samotným centrem města. Toto rušné, luxusní a zároveň romantické náměstí, bývá prvním cílem

Více

Blárský speciál VIVA VERDI 10.10.2013

Blárský speciál VIVA VERDI 10.10.2013 Blárský speciál VIVA VERDI 10.10.2013 Tak tu máme, blárští příznivci, druhé nejdůležitější 200. výročí roku 2013. Hned podle prvního obrázku vidíte, čí výročí to je...! Ano, je to jubilant Giuseppe Verdi,

Více

BENÁTKY 5 DENNÍ AUTOKAREM

BENÁTKY 5 DENNÍ AUTOKAREM BENÁTKY 5 DENNÍ AUTOKAREM 5 - denní zájezd Náměstí Svatého Marka (Piazza San Marco): Náměstí Svatého Marka je samotným centrem města. Toto rušné, luxusní a zároveň romantické náměstí, bývá prvním cílem

Více

BENÁTKY NÁMĚSTÍ SV. MARKA

BENÁTKY NÁMĚSTÍ SV. MARKA 1 BENÁTKY NÁMĚSTÍ SV. MARKA Dr. Richard Machan Psychoterapeut, lektor a průvodce v ČR, Praze a v Itálii, zvláště v Benátkách, Římu a dalších místech pro c. k. Geops. www.geops.cz www.terapie-machan.cz

Více

Veletržní sraz Chytej cesta na ubytovnu

Veletržní sraz Chytej cesta na ubytovnu Veletržní sraz Chytej 2017 - cesta na ubytovnu Protože předpokládám, že většina z vás přijede autem, tak nejdřív popis jak se dostat k ubytovně, aby jste si před návštěvou osvěžovny mohli svého čtyřkolového

Více

Cesta za poznáním. aneb za pozoruhodnostmi pod zemí, na zemi i na vodě

Cesta za poznáním. aneb za pozoruhodnostmi pod zemí, na zemi i na vodě Cesta za poznáním aneb za pozoruhodnostmi pod zemí, na zemi i na vodě Stalo se již dobrou tradicí, že žáci 7, - 9, ročníku naší školy se o kultuře a historii neučí jen teoreticky v hodinách dějepisu, zeměpisu,

Více

BENÁTKY OSTROVY BURANO MURANO A ZÁMEK MIRAMARE

BENÁTKY OSTROVY BURANO MURANO A ZÁMEK MIRAMARE BENÁTKY OSTROVY BURANO MURANO A ZÁMEK MIRAMARE 3 - denní zájezd zámek Miramare - Benátky ostrov Burano ostrov Murano Vydejte se s námi do Benátek bez nočního přejezdu. Benátky a ostrovy na laguně, věčná

Více

Tajemství ukryté v pohledech - 12. část (fotografie z Boleradic)

Tajemství ukryté v pohledech - 12. část (fotografie z Boleradic) Publikováno na Inflow.cz (http://www.inflow.cz/tajemstvi-ukryte-v-pohledech-12-cast-fotografie-zboleradic) Tajemství ukryté v pohledech - 12. část (fotografie z Boleradic) 1. 11. 2008 Marta Dnešní příspěvek

Více

Corriere della Blára 21 - parte 2

Corriere della Blára 21 - parte 2 B L Á R S K Ý D V O J Z P R A V O D A J N o. 21 - část Corriere della Blára 21 - parte 2 Expeditione VENEZIA 2014 - díl poslední, 4. Co jsme Vám dosud neprozradily aneb Musíme tam znovu! 2 No vidíte -

Více

BENÁTKY NÁMĚSTÍ SV. MARKA

BENÁTKY NÁMĚSTÍ SV. MARKA 1 BENÁTKY NÁMĚSTÍ SV. MARKA Dr. Richard Machan Psychoterapeut, lektor a průvodce v ČR, Praze a v Itálii, zvláště v Benátkách, Římu a dalších místech pro c. k. Geops. www.geops.cz www.terapie-machan.cz

Více

45 29'37.57"N 12 25'28.15"E. GPS poloha:

45 29'37.57N 12 25'28.15E. GPS poloha: Torcello Ostrov 45 29'37.57"N 12 25'28.15"E Torcello je tichý, řídce osídce Ostrov na severu Benátské laguny. Je považován za nejdéla trvale osídlenou oblast v Benátském regionu. Ostrov je ideální pro

Více

BENÁTKY NÁMĚSTÍ SV. MARKA

BENÁTKY NÁMĚSTÍ SV. MARKA 1 BENÁTKY NÁMĚSTÍ SV. MARKA Dr. Richard Machan Psychoterapeut, lektor a průvodce v ČR, Praze a v Itálii, zvláště v Benátkách, Římu a dalších místech pro c. k. Geops. www.geops.cz www.terapie-machan.cz

Více

Benátky a karneval letecky

Benátky a karneval letecky Benátky a karneval letecky 4 - denní zájezd Náměstí Svatého Marka (Piazza San Marco): Náměstí Svatého Marka je samotným centrem města. Toto rušné, luxusní a zároveň romantické náměstí, bývá prvním cílem

Více

P O S T O P Á C H P Ř E D K Ů. a n e b n e t r a d i č n í p u t o v á n í p o h o l e š o v s k ý c h p a m á t k á c h

P O S T O P Á C H P Ř E D K Ů. a n e b n e t r a d i č n í p u t o v á n í p o h o l e š o v s k ý c h p a m á t k á c h P O S T O P Á C H P Ř E D K Ů a n e b n e t r a d i č n í p u t o v á n í p o h o l e š o v s k ý c h p a m á t k á c h Památky k návštěvě každého lákají, vícero podob však v sobě skrývají. Vydej se proto

Více

Korpus fikčních narativů

Korpus fikčních narativů 1 Korpus fikčních narativů prózy z 20. let Dvojí domov (1926) Vigilie (1928) Zeměžluč oddíl (1931) Letnice (1932) prózy z 30. let Děravý plášť (1934) Hranice stínu (1935) Modrá a zlatá (1938) Tvář pod

Více

Zařazení regionálního prvku do hodiny českého jazyka s propojením složky jazykové a slohové

Zařazení regionálního prvku do hodiny českého jazyka s propojením složky jazykové a slohové Pedagogická fakulta Univerzity Palackého v Olomouci Katedra českého jazyka Program CŽV: Český jazyk učitelství pro 2. stupeň základní školy Ročník: 2. Předmět: Didaktika českého jazyka 1 Zkratka předmětu:

Více

HOSTINNÉ. Trasa č. 2 Obrazy. 16,5 km. Trasa:

HOSTINNÉ. Trasa č. 2 Obrazy. 16,5 km. Trasa: HOSTINNÉ Trasa č. 2 Obrazy Trasa: Značení KČT: 16,5 km Hostinné Chotěvice (4,5 km) Chotěvice Nové Zámky (9 km) Nové Zámky Hostinné (3 km) (trasa vlakové nádr. Hostinné až most v Debrném bez značení) Občerstvení:

Více

Kateřina Gutwirthová Ennerdale. 2. dopis 24. 10. 2009 Mnoho tváří JAR. Sanbonani z JAR,

Kateřina Gutwirthová Ennerdale. 2. dopis 24. 10. 2009 Mnoho tváří JAR. Sanbonani z JAR, Sanbonani z JAR, měsíc se s měsícem sešel a já už jsem skoro 2 měsíce v JAR. Zatímco k vám přišel podzim, k nám dorazilo jaro a s ním mnoho změn. S prvním jarním dnem k nám přišly 30 ti stupňové teploty,

Více

Ahoj! Dne naše parta, ve složení 4 dívek (Natálka, Lucka, Maruška a Vany) a jednoho (věčně spícího) Volodi, měla šanci navštívit hlavní

Ahoj! Dne naše parta, ve složení 4 dívek (Natálka, Lucka, Maruška a Vany) a jednoho (věčně spícího) Volodi, měla šanci navštívit hlavní Ahoj! Dne 12. 4. 2017 naše parta, ve složení 4 dívek (Natálka, Lucka, Maruška a Vany) a jednoho (věčně spícího) Volodi, měla šanci navštívit hlavní město Holandska, Amsterdam. Rozhodli jsme se vám tady

Více

SEZNAM PŘÍLOH. Příloha č. 1: Seznam respondentů (tabulka) Příloha č. 2: Ukázka rozhovorů a pozorování (přepis)

SEZNAM PŘÍLOH. Příloha č. 1: Seznam respondentů (tabulka) Příloha č. 2: Ukázka rozhovorů a pozorování (přepis) SEZNAM PŘÍLOH Příloha č. 1: Seznam respondentů (tabulka) Příloha č. 2: Ukázka rozhovorů a pozorování (přepis) 2 Příloha č. 1: Seznam všech respondentů a jejich základních charakteristik (tabulka) Jméno

Více

ach, aha L3, tak, tamtím způsobem L4 na mateřské dovolené L3 synovec L3 muž, pán L3, Z3 maminka (zdvořilý dospělý člověk L3, Z5 rybník L3, Z18 tam L3

ach, aha L3, tak, tamtím způsobem L4 na mateřské dovolené L3 synovec L3 muž, pán L3, Z3 maminka (zdvořilý dospělý člověk L3, Z5 rybník L3, Z18 tam L3 ach, aha L3, tak, tamtím způsobem L4 na mateřské dovolené L3 synovec L3 muž, pán L3, Z3 tam L3 rybník L3, Z18 maminka (zdvořilý výraz) L3, Z11 dospělý člověk L3, Z5 starší bratr Z11, starší bratr (skromný

Více

United Nations High Commissioner for Refugees Úřad Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky

United Nations High Commissioner for Refugees Úřad Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky United Nations High Commissioner for Refugees Úřad Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky Poprvé publikováno jako Karlinchen od Annegert Fuchshuber (Annette Betz Verlag, Wien/München, 1995). Copyright 1995

Více

17.1.2014 odlet z Drážďan

17.1.2014 odlet z Drážďan TENERIFE 17.1.2014 odlet z Drážďan Španělsky za čtyři a půl hodiny El Teide - 3479 m nejvyšší hora Španělska El Médano hotel Arena del Mar je jen 7 km od letiště Pláž u hotelu Teplota vzduchu i moře je

Více

Hráč, který je na tahu musí vyložit předem daný počet karet z ruky. Počet karet je určen počtem symbolů

Hráč, který je na tahu musí vyložit předem daný počet karet z ruky. Počet karet je určen počtem symbolů EMANUELLE ORNELLA OLTRE MARE BENÁTŠTÍ OBCHODNÍCI MEZI ORIENTEM A ZÁPADEM HERNÍ MATERIÁL 98 karet zboží sedmi druhů (8x drahokamy, 10x svitky, 12x hedvábí, 14x sůl, 16x keramika, 18x olivy, 20x obilí) 1

Více

Zelená brána Černé země

Zelená brána Černé země směr Evropa francie Text a foto: Markéta a Michael Foktovi Zelená brána Černé země Dříve tu lidé žili kvůli rašelině, dnes tady díky její těžbě hnízdí ptáci. Během tisíců let vystřídaly zdejší lesy porosty

Více

Bertil stál u okna a díval se ven. Začalo se smrákat. Venku byla mlha, zima a ošklivo. Bertil čekal na maminku a na tatínka, až se vrátí domů.

Bertil stál u okna a díval se ven. Začalo se smrákat. Venku byla mlha, zima a ošklivo. Bertil čekal na maminku a na tatínka, až se vrátí domů. Bertil stál u okna a díval se ven. Začalo se smrákat. Venku byla mlha, zima a ošklivo. Bertil čekal na maminku a na tatínka, až se vrátí domů. Čekal tak toužebně, že by nebylo divu, kdyby se objevili ve

Více

vzduch ČTYŘI ŽIVLY V ARCHITEKTUŘE A UMĚNÍ Břevnov a Hradčany ODPOVĚDI NA OTÁZKY 1a Najděte mlýn. Jaké má číslo popisné?

vzduch ČTYŘI ŽIVLY V ARCHITEKTUŘE A UMĚNÍ Břevnov a Hradčany ODPOVĚDI NA OTÁZKY 1a Najděte mlýn. Jaké má číslo popisné? ČTYŘI ŽIVLY V ARCHITEKTUŘE A UMĚNÍ vzduch ODPOVĚDI NA OTÁZKY Břevnov a Hradčany 1. 1a Najděte mlýn. Jaké má číslo popisné? 1b Nakreslete mlýn Na Větrníku nebo vyfotografujte. Vypracujte na samostatném

Více

Toskánsko zájezd 12. 5. 16. 5. 2015

Toskánsko zájezd 12. 5. 16. 5. 2015 Toskánsko zájezd 12. 5. 16. 5. 2015 Toskánsko je domovem světově proslulých turistických ikon, láká návštěvníky již od dob, kdy se zde usadili Etruskové. Malebná krajina se středověkými pevnostmi na vršcích

Více

DIGESTIV. První, co mě upoutalo, je 30% sleva z nápojů. To už tam rovnou můžete napsat, že se potápíte!

DIGESTIV. První, co mě upoutalo, je 30% sleva z nápojů. To už tam rovnou můžete napsat, že se potápíte! 8 DIGESTIV První, co mě upoutalo, je 30% sleva z nápojů. To už tam rovnou můžete napsat, že se potápíte! Nad objemným jídelním lístkem: To vypadá jako babiččino album. Nad šálkem espressa: To kafe vypadalo

Více

Blárský zpravodaj Číslo 8

Blárský zpravodaj Číslo 8 Blárský zpravodaj Číslo 8 Říjen 2012 Informace o aktuálních událostech a expedicích. Vydává Kulturně-turistický spolek BLÁRA pro soukromý okruh příznivců, podporovatelů a mecenášů. O podzimním pochodu

Více

Divadelní žabka. Za účastníky napsala paní učitelka Tománková

Divadelní žabka. Za účastníky napsala paní učitelka Tománková 4 Březen / duben 2009 Naši milí čtenáři! Po delší odmlce vás znovu všechny vítám na stránkách školního časopisu Školáček. Je vidět, že se vám časopis zalíbil, neboť si jej chodíte stále víc a víc půjčovat.

Více

Pátrací oběžník 6/2015

Pátrací oběžník 6/2015 Pátrací oběžník 6/2015 Pátrací oběžník 6/2015 Čl. 25/2015 Krádež obrazů z muzea, Itálie 2 Objekt : č. 1 Druh předmětu : Obraz / Tempera na dřevěné desce Název : Madonna della Guaglia Autor : Antonio di

Více

My tři králové jdeme k vám, štěstí, zdraví, vinšujem vám. Štěstí, zdraví, dlouhá léta, Kdo to může jít 6. ledna večer

My tři králové jdeme k vám, štěstí, zdraví, vinšujem vám. Štěstí, zdraví, dlouhá léta, Kdo to může jít 6. ledna večer My tři králové jdeme k vám, štěstí, zdraví, vinšujem vám. Štěstí, zdraví, dlouhá léta, Kdo to může jít 6. ledna večer Ahoj, holky a kluci, ano, je to tak, v letošním roce slavím své desáté narozeniny.

Více

Pavel Dolejší. Neuvěřitelná dobrodružství kocourů Kukáče a Rikarda a příležitostného italského pašeráka a kuchaře Mária (Jen pro silné povahy!

Pavel Dolejší. Neuvěřitelná dobrodružství kocourů Kukáče a Rikarda a příležitostného italského pašeráka a kuchaře Mária (Jen pro silné povahy! 4 Pavel Dolejší Neuvěřitelná dobrodružství kocourů Kukáče a Rikarda a příležitostného italského pašeráka a kuchaře Mária (Jen pro silné povahy!) Ilustrovala Magda Veverková Hrnčířová 5 ernobílý kocour

Více

Místo jejich rodinného drama

Místo jejich rodinného drama Místo jejich rodinného drama 1 HLUŠEC 2008 Jsme s ním teď sousedé na našich venkovských sídlech. On zrovna neoplývá jemností sluchu. To ho skutečně netíží. Spíše naopak, k jeho profesi řidiče jemný sluch

Více

OBEC PLANDRY KAPLE SV. JANA NEPOMUCKÉHO

OBEC PLANDRY KAPLE SV. JANA NEPOMUCKÉHO OBEC PLANDRY KAPLE SV. JANA NEPOMUCKÉHO Prezentaci zpracoval : Miroslav LUKÁŠ, starosta obce Plandry listopad 2012 rozšířená verze z roku 2008 Krátce o kapli sv.jana Nepomuckého v Plandrech Kolem roku

Více

Ahoj kamarádi, pokud mě ještě neznáte, jmenuji se Foxík. A hrozně rád bych byl vaším kamarádem. Mohli bychom si spolu povídat o tom, co jsme zažili a

Ahoj kamarádi, pokud mě ještě neznáte, jmenuji se Foxík. A hrozně rád bych byl vaším kamarádem. Mohli bychom si spolu povídat o tom, co jsme zažili a Ahoj kamarádi, pokud mě ještě neznáte, jmenuji se Foxík. A hrozně rád bych byl vaším kamarádem. Mohli bychom si spolu povídat o tom, co jsme zažili a čemu jsme se naučili. Máma s tátou mi říkali, že se

Více

ZPRAVODAJ 3/2016. Vážení přátelé slánského muzea,

ZPRAVODAJ 3/2016. Vážení přátelé slánského muzea, ZPRAVODAJ 3/2016 Vážení přátelé slánského muzea, program Vlastivědného muzea na třetí měsíc tohoto roku bude ve znamení vzdělávání, výtvarného umění a hudby. Přijďte se pobavit, něco zajímavého se dozvědět,

Více

KLOKÁNEK. INFORMAČNÍ LISTY MŠ L. PODÉŠTĚ 1873 OSTRAVA PORUBA Školní rok 2013/2014

KLOKÁNEK. INFORMAČNÍ LISTY MŠ L. PODÉŠTĚ 1873 OSTRAVA PORUBA Školní rok 2013/2014 KLOKÁNEK INFORMAČNÍ LISTY MŠ L. PODÉŠTĚ 1873 OSTRAVA PORUBA Školní rok 2013/2014 Hádanka Skáče líp než malá blecha. Polapit se těžko nechá. Přeskočí i starou kašnu. Na bříšku má tajnou brašnu. (Klokan)

Více

Podívejte se na Měsíc, vypadá jako písmenko D, zavolal Lukáš.

Podívejte se na Měsíc, vypadá jako písmenko D, zavolal Lukáš. Měsíc Do kluků jídlo doslova padalo. Jednak měli hlad jako vlci, ale také se už nemohli dočkat, až začnou pozorovat. Sotva dojedli poslední sousto, poprosili tatínka, aby jim dalekohled vynesl na zahradu.

Více

Zuzana Hauerlandová. Zvláštnosti větného členění

Zuzana Hauerlandová. Zvláštnosti větného členění Autor: Tematický celek: Učivo (téma): Stručná charakteristika: Zuzana Hauerlandová Syntax Zvláštnosti větného členění Materiál má podobu pracovního listu, pomocí něhož si žáci zopakují vědomosti o zvláštnostech

Více

Spolkový zpravodaj č. 24

Spolkový zpravodaj č. 24 Spolkový zpravodaj č. 24 Zdravím všechny spolkaře, blíží se konec prvního čtvrtletí a tak je nejvyšší čas na další číslo zpravodaje. Proběhlo již více velkých akcí a tak hezky popořádku. Již 11. ledna

Více

Corriere della Blára 17

Corriere della Blára 17 BLÁRSKÝ ZPRAVODAJ No. 17 Corriere della Blára 17 Expeditione VENEZIA 2014-3. SMRT V BENÁTKÁCH La Morte a Venezia Proslulá spisovatelka Donna Leon si opřela hlavu do dlaní. Pracovnu jejího benátském bytu

Více

NABÍDKA VÝLETŮ 2015. ITÁLIE Sardinie. Upozornění: Ceny a programy výletů jsou pouze orientační a jsou z loňské sezony.

NABÍDKA VÝLETŮ 2015. ITÁLIE Sardinie. Upozornění: Ceny a programy výletů jsou pouze orientační a jsou z loňské sezony. NABÍDKA VÝLETŮ 2015 ITÁLIE Sardinie Corsica celodenní výlet lodí Výlet na sousední francouzský ostrov Vás zavede do středověkého janovského města Bonifacio, které je opravdovým pokladem Středozemí. Cestou

Více

Věra VOŇKOVÁ. Věra VOŇKOVÁ: Renesance - Obrazová příloha k zápisu. Titulní strana: Zámek Červená Lhota

Věra VOŇKOVÁ. Věra VOŇKOVÁ: Renesance - Obrazová příloha k zápisu. Titulní strana: Zámek Červená Lhota Věra VOŇKOVÁ 2013 Titulní strana: Zámek Červená Lhota Zadní strana: Detail z tzv. zpívající fontány, která se nachází před letohrádkem Belveder Strana 2 z 20 Obsah OBSAH 3 SOCHAŘSTVÍ 5 Obrázek 1: Socha

Více

22. základní škola Plzeň

22. základní škola Plzeň 22. základní škola Plzeň Třída: 7. A Jméno: Lenka Hirmanová Datum:29. 11. 2008 1 Skoro každý měl ve školce stejný sen, co by chtěl dělat Jako malá jsem měla různé zájmy, i když některé se moc nezměnily.

Více

Vítám Tě na Červené Lhotě!

Vítám Tě na Červené Lhotě! Vítám Tě na Červené Lhotě! Jmenuju se Anton a jsem tu po staletí už komorníkem. Někteří z mých pánů se sice zpočátku podivovali mým způsobům, ale nakonec všichni pochopili, že na vodním zámku si lepšího

Více

Kč* Šestidenní zájezd do Itálie Benátky Řím Vatikán Pompeje - Vesuv. Ne 9. - pá

Kč* Šestidenní zájezd do Itálie Benátky Řím Vatikán Pompeje - Vesuv. Ne 9. - pá 8 7 000 Kč* Šestidenní zájezd do Itálie Benátky Řím Vatikán Pompeje - Vesuv Během šestidenního zájezdu strávíš hned dva dny v Římě - první den si projdeš pozůstatky antického Říma včetně monumentálního

Více

Expedition VENEZIA díl 2. Ostrovy v laguně / Le isole nella laguna aneb Jak jsme pluly...

Expedition VENEZIA díl 2. Ostrovy v laguně / Le isole nella laguna aneb Jak jsme pluly... BLÁRSKÝ ZPRAVODAJ No. 16 Expedition VENEZIA 2014 - díl 2 Ostrovy v laguně / Le isole nella laguna aneb Jak jsme pluly... Murano Torcello Burano Mazzorbo Giudecca San Michele - hřbitov Lido di Venezia Venezia

Více

Zámek Litomyšl. Cena: 250 Kč

Zámek Litomyšl. Cena: 250 Kč Zámek Litomyšl Víte, že tento krásný zámek postavil Vratislav II. z Pernštejna jako svatební dar pro svou manželku, kterou si přivezl až z dalekého Španělska? Pojeďte si s námi prohlédnout jeden z nejkrásnějších

Více

NEVŠEDNÍ VÍKEND U TOMÁŠE

NEVŠEDNÍ VÍKEND U TOMÁŠE NEVŠEDNÍ VÍKEND U TOMÁŠE 25. 28. 9.2017 Ač moje léto každoročně není naplněno, až na výjimku žádným programem, srpen 2017 byl, dá se říci plný. Alespoň jeho víkendy. Známý z parku Hvězda Tomáš Š., kterého

Více

BYL JSEM OPĚT NA BONREPU

BYL JSEM OPĚT NA BONREPU BYL JSEM OPĚT NA BONREPU František Jelínek, červen 2010 A máme tu problém, pánové Chtěl jsem napsat, že opět po 52 letech. Jenže jeden přítel praví, že jsme tam byli po druhém ročníku, bylo by to tedy

Více

1. Schopna zavolat pomoc, i telefonem

1. Schopna zavolat pomoc, i telefonem 1. Schopna zavolat pomoc, i telefonem 1 1. PROHLÉDNĚTE SI OBRÁZKY A KTERÉ TÍSŇOVÉ LINKY K NIM PATŘÍ. ZAPAMATUJTE SI JE. 155 158 150 1 2. PŘIŘAĎTE TELEFONNÍ ČÍSLO KE SPRÁVNÉMU OBRÁZKU 155 158 150 2 3. VYTOČTE

Více

Fantastický Svět Pana Kaňky

Fantastický Svět Pana Kaňky Fantastický Svět Pana Kaňky Adam Nehůdka je chlapec, jenž velmi rád četl knížky. Doma a ve škole se mu nikdy nic nedařilo, a tak byl poslán do Akademie pana Kaňky. Chodili tam chlapci, jejichž jména začínala

Více

MUO dětem, žákům a studentům

MUO dětem, žákům a studentům MUO dětem, žákům a studentům nabídka vzdělávacích programů Muzea umění Olomouc http://www.olmuart.cz/vzdelavani facebook: MUO dětem září říjen 2015 Arcidiecézní muzeum Kroměříž Tel: 778 714 935 / email:

Více

Ověření ve výuce: Třída:

Ověření ve výuce: Třída: ZŠ Litoměřice, Ladova Ladova 5 Litoměřice 412 01 www.zsladovaltm.cz vedeni@zsladovaltm.cz Pořadové číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.0948 Šablona: 32_01 Sada: III Ověření ve výuce: Třída: 8.A Datum: 23.3.

Více

BLÁRSKÝ ZPRAVODAJ No. 13

BLÁRSKÝ ZPRAVODAJ No. 13 Ne, Pisa to není...(to ta samospoušť...!) BLÁRSKÝ ZPRAVODAJ No. 13 Expedition VENEZIA 2014 Díl 1. Úvodník šéfredaktorky Buona giornata, carissimi amici di Blára! Blárský Zpravodaj s číslem 13 Vám svítí

Více

NA KŘÍDLECH VÍTĚZSTVÍ 2460 let historie architektonického soutěžení

NA KŘÍDLECH VÍTĚZSTVÍ 2460 let historie architektonického soutěžení NA KŘÍDLECH VÍTĚZSTVÍ 2460 let historie architektonického soutěžení Niké (latinsky Victoria) v řecké mytologii bohyně vítězství její matkou je Styx (nenávist) jejím otcem je Pallás (boj) sourozenci Biá

Více

ŠVP ZŠ Nový Hrádek Část 5 OSNOVY II. stupeň (Hudební výchova)

ŠVP ZŠ Nový Hrádek Část 5 OSNOVY II. stupeň (Hudební výchova) PORTFOLIO JMÉNO:.. TŘÍDA:. ŠVP ZŠ Nový Hrádek Část 5 OSNOVY II. stupeň (Hudební výchova) Kapitola 16. Strana 1 (celkem 19) SVP_ZS_NH_Cast_5_OSNOVY_II-HUDEBNI_VYCHOVA_Priloha_2_PORTFOLIO_VI_od_2010.docx

Více

Časopis ZŠ Kostelec u Holešova Listopad 2015/ 23. ročník

Časopis ZŠ Kostelec u Holešova Listopad 2015/ 23. ročník Časopis ZŠ Kostelec u Holešova Listopad 2015/ 23. ročník Vychází s finanční podporou Sdružení rodičů a přátel žáků Základní školy Kostelec u Holešova Zahájení nového školního roku Akce ve škole Školní

Více

VILÍM AMORT (* ) Inventář osobního fondu

VILÍM AMORT (* ) Inventář osobního fondu ARCHIV NÁRODNÍ GALERIE V PRAZE VILÍM AMORT (* 1864-1913) Inventář osobního fondu Časové rozmezí fondu: 1884-1913 (1970) Značka fondu: 119 Číslo evidenčního listu NAD: 92 Evidenční číslo inventáře: 82 Zpracovala:

Více

VII. Vonásek k tabuli. Milan Kocmánek & Leopold Králík. Jak bych ti to vysvětlil, Vašíku, to bylo něco jako váš dnešní školní psycholog!

VII. Vonásek k tabuli. Milan Kocmánek & Leopold Králík. Jak bych ti to vysvětlil, Vašíku, to bylo něco jako váš dnešní školní psycholog! 16 ZVLÁŠTNÍ VYDÁNÍ PROSINEC 2006 Jak bych ti to vysvětlil, Vašíku, to bylo něco jako váš dnešní školní psycholog! No vidíš, Vonásku, a takhle pěkně jsi mě kdysi vytáčel v každé vyučovací hodině! Vonásek

Více

Milí zájemci o praxi v Sorii!

Milí zájemci o praxi v Sorii! Milí zájemci o praxi v Sorii! Jsem ráda, že přemýšlíte zrovna o Sorii, protože je to krásné městečko plné milých a usměvavých lidí, kteří vám rádi pomohou, když to budete potřebovat. Věřím, že svého výběru

Více

Už je to tady zas, že? podivil se Charlie. Kam jsme se dostali tentokrát? Do Zakázaného města! prohlásila Louisa a rozhlížela se kolem.

Už je to tady zas, že? podivil se Charlie. Kam jsme se dostali tentokrát? Do Zakázaného města! prohlásila Louisa a rozhlížela se kolem. KAPITOLA 2 Frankie pocí l na tvářích lehký závan větru. Zamrkal, a když se mu před očima vyjasnilo, uviděl, jak stojí před velkou klenutou bránou. Byla natřená několika barvami červenou, oranžovou a zelenou.

Více

Máme únor, a tak. Orgie.

Máme únor, a tak. Orgie. 50 FOTOVIDEO ÚNOR 2015 PRAXE / Máme únor, a tak Orgie. PETR JAN JURAČKA www.juracka.eu juracka@natur.cuni.cz www.facebook.com/petrjanjuracka Ne, nebudu se na ty fotky koukat. Zaplatit si zájezd do Afriky,

Více

Klasické pohádky. Medvídek Pú. http://deti.e-papa.cz Page 1/5

Klasické pohádky. Medvídek Pú. http://deti.e-papa.cz Page 1/5 Klasické pohádky Medvídek Pú Page 1/5 Tady jde ze schodů za Kryštůfkem Robinem Michal Medvěd hlavou napřed, bum, bum, bum. Jinak to ani neumí, ale někdy mu připadá, že to přece jen musí jít taky jinak,

Více

Ahoj kluci a holky, jestliže jste se pustili do tení tohoto p hu, tak vás asi zajímá, jak pokra ovala ta neš astná cesta Tomáše a Jirky.

Ahoj kluci a holky, jestliže jste se pustili do tení tohoto p hu, tak vás asi zajímá, jak pokra ovala ta neš astná cesta Tomáše a Jirky. Ahoj kluci a holky, jestliže jste se pustili do čtení tohoto příběhu, tak vás asi zajímá, jak pokračovala ta nešťastná cesta Tomáše a Jirky. No, řekl bych vám: Ani se neptejte, ale protože jsem vám to

Více

Plavba: Z Athén po krásách východního Středomoří III na lodi Horizon (Středozemní moře)

Plavba: Z Athén po krásách východního Středomoří III na lodi Horizon (Středozemní moře) Plavba: Z Athén po krásách východního Středomoří III na lodi Horizon (Středozemní moře) Plavba s českým delegátem! Akční plavba! Středomořské sluníčko, krásné památky a teplé moře. To všechno vás čeká

Více

Restaurování a konzervování uměleckých děl na papíru a souvisejících materiálů, 3. ročník bakalářského studia

Restaurování a konzervování uměleckých děl na papíru a souvisejících materiálů, 3. ročník bakalářského studia Jméno: Obor studia a ročník: Kateřina Šikolová Restaurování a konzervování uměleckých děl na papíru a souvisejících materiálů, 3. ročník bakalářského studia Termín: 16. 9. 16. 10. 2013 Instituce, místo

Více

Znak Amsterdamu jako domovní znamení. Amsterdam

Znak Amsterdamu jako domovní znamení. Amsterdam AMSTERDAM Znak u jako domovní znamení 2 Holandská vlajka a znak u 3 Tohoto policajtu tu asi všichni znají - kámoš 4 Kolorit města jízdní kola opřená o zábradlí mostu, zde Korte Niezel 5 Na mostě Korte

Více

Exkurze do Galerie moderního umění v HK

Exkurze do Galerie moderního umění v HK Vážení čtenáři, jsme velice rádi, že držíte v rukou náš časopis. Vydáváme ho proto, abychom vás informovali o tom, co se v naší škole děje, a taky proto, že vás chceme pobavit v našich kvízech. Hodně jsme

Více

Pracovní list Jdeme do divadla 3/01. Toto je Stavovské divadlo. Byl/a jsi tu někdy na nějakém představení? vybarvi

Pracovní list Jdeme do divadla 3/01. Toto je Stavovské divadlo. Byl/a jsi tu někdy na nějakém představení? vybarvi Jméno žáka:... Pracovní list Jdeme do divadla Milé děti, společně nás teď čeká velká slavnostní událost. Půjdeme totiž do divadla! Divadlo je místo, kam se můžeme jít podívat na pěknou pohádku, balet,

Více

D A Č I C E R U H O S K OST K O U

D A Č I C E R U H O S K OST K O U D A Č I C E R U H O S K OST K O U 7. 6. 5. 4. 3. 2. 1. AHOJ KAMARÁDI, jmenuji se Kostička Cukrová a ráda bych vám ukázala své Dačice. Tady jsem se totiž v roce 1843 narodila, a představ si, že jsem byla

Více

Úžasný rok 2017 Váš plán pro úspěšný nový rok

Úžasný rok 2017 Váš plán pro úspěšný nový rok Úžasný rok 2017 Váš plán pro úspěšný nový rok JANAPEKNA.CZ 1 Část 1 Než začneme: Jaký byl pro vás rok 2016? Vítejte! Než se pustíme do plánování vysněného roku 2017, musíme se podívat, jaký byl rok 2016.

Více

CZ.1.07/1.4.00/21.2490 VY_32_INOVACE_117_VV8 RENESANCE. Základní škola a Mateřská škola Nikolčice, příspěvková organizace

CZ.1.07/1.4.00/21.2490 VY_32_INOVACE_117_VV8 RENESANCE. Základní škola a Mateřská škola Nikolčice, příspěvková organizace CZ.1.07/1.4.00/21.2490 VY_32_INOVACE_117_VV8 RENESANCE Základní škola a Mateřská škola Nikolčice, příspěvková organizace Mgr. Andrea Slavíková RENESANCE Renesance znamená znovuzrození římské antiky, ne

Více

Habermaaß-hra 4646. Chutná nebo nechutná?

Habermaaß-hra 4646. Chutná nebo nechutná? CZ Habermaaß-hra 4646 Chutná nebo nechutná? Chutná nebo nechutná? Hra podporující exekutivní funkce pro 2 4 hráče ve věku od 4 do 99 let. Využívá Fex-efekt na zvýšení stupně obtížnosti hry. Autoři: Markus

Více

Kapitola první. si, že ho při tom nikdo nevidí. Nebo jak se naše ššššš! se s námi kvůli něčemu pohádá, schovává za rozvěšeným.

Kapitola první. si, že ho při tom nikdo nevidí. Nebo jak se naše ššššš! se s námi kvůli něčemu pohádá, schovává za rozvěšeným. Kapitola první Už jste si někdy všimli, jak si všímáte věcí ko - lem sebe? Někdy si všímám toho, jak si všímám, tak moc, že mě to všímání si všímání dočista pohltí. Ráda si všímám všeho možného. Třeba

Více

PO STOPÁCH MĚSTSKÉHO ZNAKU

PO STOPÁCH MĚSTSKÉHO ZNAKU PO STOPÁCH MĚSTSKÉHO ZNAKU Víte, proč má Město Bystré ve znaku medvěda? Pověst praví, že v době, kdy bylo Bystré spojeno se Svojanovem, byly daně z Bystrého a připojených obcí odváděny do Svojanova. Tam

Více

Martina Bábíčková, Ph.D. 23.03.2014

Martina Bábíčková, Ph.D. 23.03.2014 Jméno Martina Bábíčková, Ph.D. Datum 23.03.2014 Ročník 7. Vzdělávací oblast Informační a komunikační technologie Vzdělávací obor Informatika Tematický okruh Textový editor Téma klíčová slova Novinová strana

Více

Miroslav Adamec, ARAS: JUDr. Jiří Srstka, DILIA:

Miroslav Adamec, ARAS: JUDr. Jiří Srstka, DILIA: Miroslav Adamec, ARAS: A poprosím pana doktora Srstku, aby nám vysvětlil, jak je nebezpečný nechráněný styk námětu s Českou televizí. (Smích.) Jsme malinko v časovém skluzu. Pane doktore, dobrý den. Než

Více

Lofotské rybaření aneb rybářem snadno a rychle (průběžně celý výlet, hlavně ale 27. 6. - 4. 7. 2009)

Lofotské rybaření aneb rybářem snadno a rychle (průběžně celý výlet, hlavně ale 27. 6. - 4. 7. 2009) Lofotské rybaření aneb rybářem snadno a rychle (průběžně celý výlet, hlavně ale 27. 6. - 4. 7. 2009) Již při plánování výletu v Ústí jsme počítali s tím, že na Lofotech chytíme nějakou tu rybu, jako zpestření

Více

OBEC PLANDRY KAPLE SV. JANA NEPOMUCKÉHO

OBEC PLANDRY KAPLE SV. JANA NEPOMUCKÉHO OBEC PLANDRY KAPLE SV. JANA NEPOMUCKÉHO Prezentaci zpracoval : Miroslav LUKÁŠ, starosta obce Plandry leden 2010 rozšířená verze z roku 2008 Krátce o kapli sv.jana Nepomuckého v Plandrech Kolem roku 1735

Více

Dotazník k určení metabolického typu

Dotazník k určení metabolického typu 1 Dotazník k určení metabolického typu dle Billa Wolcotta U každé otázky si vyberte pouze jednu odpověď, která vám nejvíce vyhovuje. Pokud na vás neodpovídá ani jedna z nabízených odpovědí, na otázku neodpovídejte.

Více

Jak Ježíšek naděloval radost také v tištěné verzi

Jak Ježíšek naděloval radost také v tištěné verzi Jak Ježíšek naděloval radost také v tištěné verzi Objednat můžete na www.fragment.cz František Ber Jak Ježíšek naděloval radost e-kniha Copyright Fragment, 2014 Všechna práva vyhrazena. Žádná část této

Více

6 Slověnice, kemp Na Borkách - Ševětín 13,1 km

6 Slověnice, kemp Na Borkách - Ševětín 13,1 km 6 Slověnice, kemp Na Borkách - Ševětín 13,1 km 60 Itinerář Informace celk. dist. místo 0,0 0,0 kemp Na Borkách 3,2 3,2 Hůrky 4,3 1,1 Žižkův dub 6,1 1,8 odbočení vpravo ze zelené turistické trasy 7,1 1,0

Více

ADRIATICKÁ RIVIÉRA - ROSOLINA MARE

ADRIATICKÁ RIVIÉRA - ROSOLINA MARE ITÁLIE Nabídka vždy zahrnuje 4 OSOBY ZDARMA na 40 platících osob. ADRIATICKÁ RIVIÉRA - ROSOLINA MARE písčitá pláž s pozvolným vstupem do moře, klidné letovisko možnost zajištění prostoru na pláži pro cvičení

Více

Úžasný rok 2018 Váš plán pro úspěšný nový rok

Úžasný rok 2018 Váš plán pro úspěšný nový rok Úžasný rok 2018 Váš plán pro úspěšný nový rok Na rok 2018 vyhlásila firma Pantone barvou roku odstín Ultra Violet (to je ten, který vidíte tady v nadpisech). A není to náhoda. Podle tohoto odstínu máme

Více

Římané tento ostrov na jihu Itálie pojmenovali Trinacria, což znamená trojúhelníkový. Nicméně nynější jméno pochází z řečtiny. Řekové ho nazývali

Římané tento ostrov na jihu Itálie pojmenovali Trinacria, což znamená trojúhelníkový. Nicméně nynější jméno pochází z řečtiny. Řekové ho nazývali SICILIE Římané tento ostrov na jihu Itálie pojmenovali Trinacria, což znamená trojúhelníkový. Nicméně nynější jméno pochází z řečtiny. Řekové ho nazývali Sikelia, neboť původní obyvatelé se jmenovali Sikelové.

Více

5 Na jaké straně mostu u horního konce Krásna (po proudu) je žlutá vertikální tyč? vpravo

5 Na jaké straně mostu u horního konce Krásna (po proudu) je žlutá vertikální tyč? vpravo 1 Jaké je číslo popisné místní mateřské školy? 6 Ve kterém okně MŠ se nachází pastelky? První zprava od vchodu, v přízemí. 3 Kolik věžiček má hrad poblíž domu č. p. 33? 6 Jaká firma vyváží tříděný odpad

Více

GIOVANNI GIULIANI (1664 1744)

GIOVANNI GIULIANI (1664 1744) 13. březen 2. říjen 2005 GIOVANNI GIULIANI (1664 1744) Baroko ožívá v Liechtensteinském muzeu II LIECHTENSTEIN MUSEUM Die Fürstlichen Sammlungen www.liechtensteinmuseum.at 13. březen 2. říjen 2005 GIOVANNI

Více

Radomír Hanzelka AGENTURA OSIRIS KNIHA DRUHÁ

Radomír Hanzelka AGENTURA OSIRIS KNIHA DRUHÁ Radomír Hanzelka AGENTURA OSIRIS KNIHA DRUHÁ 1 Copyright Radomír Hanzelka, 2013 www.radomirhanzelka.cz Všechna práva vyhrazena Vytiskla a vydala: Nová Forma s.r.o. www.novaforma.cz Vydání první ISBN 2

Více

TIC BRNO. Brněnské podzemí

TIC BRNO. Brněnské podzemí TIC BRNO Brněnské podzemí Brněnské podzemí Jen několik měst v České republice se může pochlubit tak výjimečným fenoménem, jakým je rozsáhlý labyrint podzemních chodeb, tunelů, štol, krypt a sklepů. Věděli

Více

Antonyj ANTONYJ SUROŽSKIJ ( )

Antonyj ANTONYJ SUROŽSKIJ ( ) ANTONYJ SUROŽSKIJ (1914-2003) se narodil jako syn ruského diplomata ve švýcarském Lausanne. Ke křesťanství se obrátil, když mu bylo 15 let, vystudoval medicínu a stal se lékařem. V roce 1939 složil mnišské

Více

Červen. 1.6. jeli žáci VI., VII. a VIII. A na výlet do Tábora, kde navštívili Husitské muzeum a Muzeum čokolády a marcipánu.

Červen. 1.6. jeli žáci VI., VII. a VIII. A na výlet do Tábora, kde navštívili Husitské muzeum a Muzeum čokolády a marcipánu. Červen 1.6. jeli žáci VI., VII. a VIII. A na výlet do Tábora, kde navštívili Husitské muzeum a Muzeum čokolády a marcipánu. V pondělí na Den dětí jsme byli na školním výletě. Byla tam naše třída, třída

Více

NABÍDKA VÝLETŮ 2015. CHORVATSKO Krk. Upozornění: Ceny a programy výletů jsou pouze orientační a jsou z loňské sezóny.

NABÍDKA VÝLETŮ 2015. CHORVATSKO Krk. Upozornění: Ceny a programy výletů jsou pouze orientační a jsou z loňské sezóny. NABÍDKA VÝLETŮ 2015 CHORVATSKO Krk Národní park Plitvická Jezera celodenní výlet Jedná se o soustavu 16 jezer vzájemně propojených nesčetnými vodopády a kaskádami. Tato přírodní památka je zapsána na seznamu

Více

LEKCE 2 RODINA. Popište obrázky.

LEKCE 2 RODINA. Popište obrázky. 2 LEKCE 2 RODINA Popište obrázky. DIALOG ČÍSLO DIALOG ČÍSLO DIALOG ČÍSLO DIALOG ČÍSLO 36 MINIDIALOGY 2 Poslouchejte, opakujte podle nahrávky a pak nahlas čtěte. MINIDIALOGY Minidialog 1 A: Dobrou chuť.

Více

Prostorová orientace. Dítě pojmenovává, co je na obrázku nahoře, co dole, co je vpravo, vlevo; co je vpravo nahoře, vlevo dole

Prostorová orientace. Dítě pojmenovává, co je na obrázku nahoře, co dole, co je vpravo, vlevo; co je vpravo nahoře, vlevo dole Barbora vedl pastelky setmělým parkem. Obě viděly, že Barborovi tma vůbec nevadí a že všichni dobře dojdou k cíli. I Božence se zdála cesta s Barborou jednoduchá. Připomněla jí, jak s Máňou kreslily obrázky

Více

Renata, Alena, Kristýna, Hana, Daniel

Renata, Alena, Kristýna, Hana, Daniel Naši milí čtenáři, po roce opět přinášíme zprávičky o některých akcích, které proběhly v naší družině. Můžete si je spolu s námi připomenout ve výročním vydání Družinového Blesku. Hezké prázdniny, pěkné

Více

Hodně svátků Gábiny Kratochvílové

Hodně svátků Gábiny Kratochvílové JAK SLAVÍ VÁNOCE IVANA GOTTOVÁ, GABRIELA KRATOCHVÍLOVÁ A PETR VÁGNER? Tváře známé z televizní obrazovky FTV Prima se sešly při bohulibé činnosti nafotily kalendář, z jehož prodeje se podpoří SOS dětské

Více