Anime a Manga. Fenomény ze Země vycházejícího Slunce

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Anime a Manga. Fenomény ze Země vycházejícího Slunce"

Transkript

1 Anime a Manga Fenomény ze Země vycházejícího Slunce

2 Co je to anime? Anime je označení animovaných filmů a seriálů, které je zvykem dělit na TV seriály, OAV (Original Animated Video) seriály a filmy. Anime bývá často ovlivněno japonskými komiksy manga. Někdy naopak tyto komiksy inspiruje a jindy bývá také adaptováno do podoby hraných filmů. Anime pochází z Japonska, kde je také zdaleka nejrozšířenější a vyznačuje se charakteristickým stylem kresby postav a pozadí. Anime pokrývá širokou škálu žánrů, od akčních seriálů přes detektivky až po psychologická dramata. Jeden z nejslavnějších a nejuznávanějších tvůrců anime je Hayao Miyazaki (Hajao Mijazaki) a je považován za Walta Disneyho japonské animace.

3 Co je to manga? Manga je označení pro komiks nakreslený stylem, který se vyvíjel v Japonsku po druhé světové válce. Manga je v celé Asii velmi oblíbená a čtou ji děti i dospělí. V Japonsku pokrývá 40 % všech tištěných publikací. Manga je častým námětem animovaných seriálů anime. Na motivy mangy vznikají i konzolové a počítačové hry, knihy a další. Manga je tištěna pouze černobíle a také se vyznačuje opačným směrem čtení, tedy zprava doleva. Manga se začíná prosazovat i v ČR. V roce 2009 vyšel první český sborník mangy Vějíř a na rok 2010 se připravuje další díl. Nejvýznamnějším tvůrcem mangy byl Osamu Tezuka nazývaný Bůh mangy nebo Japonský Disney.

4 Historie Historie anime začala na počátku 20. století. Japonští filmoví tvůrci experimentovali s animačními technikami, které se vyvíjely ve Francii, Německu, USA a Rusku. Ke konci 90. let a na počátku 2. tisíciletí se anime zvýšeně rozšiřovalo na zámořských trzích. V Japonsku se manga těší větší publicitě než anime. Animace se v Japonsku stala populární jako alternativní forma dějového vyprávění v porovnání s málo rozvinutým japonským hraným filmem. Během 70. let 20. století došlo ke zvýšení popularity manga komiksů, které později často získávaly též anime podobu. Různorodé použití animace umožnilo tvůrcům vytvářet postavy a prostředí, která nevypadají japonsky a jsou tak západnímu světu blíže. Jako výsledek práce Osamua Tezuky a dalších přineslo anime do současného umění plnohodnotné žánry a některé typické rysy. V 80. letech bylo anime v Japonsku přijato hlavním filmovým proudem a zároveň tak zažilo boom v produkci titulů.

5 Charakteristické znaky Velké, detailně vykreslené oči Divoké střapaté nebo nadýchané účesy Malý a špičatý nos Drobná ústa Dlouhé ruce a nohy (opticky někdy vypadají až moc dlouze v porovnání s relativně hubeným tělem) Dlouhé prsty Štíhlé až hubené tělo Anime/manga tvorba je dost zkreslená a na lidském těle ukazuje jen klady. Tzn. muži mají pevné svalnaté tělo (mladí chlapci jsou naopak příliš hubení) a ženy nebo dívky jsou štíhlé, s útlým pasem a velkými ňadry. Styl kresby se liší od umělce k umělci nebo od studia ke studiu. Každý kreslíř má svůj vlastní styl, který je pro něj jedinečný a charakteristický. Stejně jako má každé studio vlastní způsob stylizace postav a scén.

6 Žánry V anime existuje mnoho žánrových podkategorií, jejichž náplní může být akce, dobrodružství, příběhy pro děti, komedie, drama, erotika (hentai), fantasy, magie, horror či sci-fi anime. Většina anime je kombinací několika žánrů, stejně jako témat. Hlavní anime směry: shounen (šónen) - žánr určen pro mladé chlapce shoujo (šódžo) - žánr určen pro dívky seinen - podobný shounen, ale určen spíš pro starší bishounen (bišónen) - akčně nebo sportovně zaměřené anime bishoujo (bišódžo) - anime s hezkými dívkami josei (džosei) - zaměřen na mladé ženy kodomo - určen pro malé děti

7 Má nejoblíbenější anime Fullmetal Alchemist: Brotherhood Princess Mononoke Great Teacher Onizuka Full Metal Panic! Nana

8 Fullmetal Alchemist: Brotherhood Příběh se odehrává v paralelním světě v zemi Amestris. Dva mladí bratři, Edward a Alphonse (Ed a Al) Elricovi, přišli o svou drahou matku, a tak se ji pomocí alchymie pokusí oživit. Tento proces se nazývá,lidská transmutace a je zakázaný. Al při něm ztratí celé své tělo a Ed pravou ruku. Ten však v posledním zoufalém pokusu obětuje i svoji levou nohu a připoutá Alovu duši k velkému brnění. Oba dva to přežijí, ovšem cena je příliš vysoká. Proto se pak rozhodnou hledat bájný Kámen Mudrců, aby mohli získat svá těla zpět. Ed se přidá k Národním alchymistům a díky svým automailům (kovovým kybernetickým končetinám nahrazujícím jeho ztracené) dostane přídomek,ocelový alchymista. Bratry čeká ještě předlouhá cesta, na jejímž konci očekávají odpověď. Avšak postupem času se naopak objevuje až příliš mnoho otázek. Co skrývá pravý Kámen Mudrců, jehož studium se nazývá,ďáblům výzkum? Co jsou zač a co mají za lubem nesmrtelní lidé Homunkulové, kteří byli z Kamene stvořeni? Pátrání přinese mnohé oběti a zprvu malé problémy se nakonec vyvinou v katastrofy obrovitánských rozměrů.

9 Riza Hawkeye Alphonse Elric Winry Rockbell Roy Mustang Edward Elric Scar

10 Amestris Centrální město Sídlo vlády

11 Transmutační kruh Alphonsovo tělo (duše v brnění) Lidská transmutace Tvorové Homunkulus Krvavá pečeť poutající Alovu duši Kámen Mudrců

12 Princess Mononoke Kdysi dávno se v divokých hvozdech Japonska začalo schylovat k mýtickému boji. Rozrůstající se civilizace lidí totiž narušila domov zvířecích božstev, která vládla lesům. Do středu konfliktu však vstoupil princ Ashitaka (Ašitaka), válečník, který věřil v mír mezi lidmi a přírodou. Setkal se se San, dívkou vychovanou vlčí bohyní Moro. Místní jí říkali,mononokehime (česky Princezna přízraků ). Ačkoliv stáli na začátku proti sobě, v závěru spojili síly a pomohli tak odvrátit katastrofu, kterou lidé způsobili. Spolu s koncem bitvy a odchodem již klidných božstev se vrátil i klid. A přestože se dva zamilovaní rozloučili, jejich srdce zůstala i nadále spojená... Toto japonské historické drama se odehrálo v Japonsku v pozdním období Muromachi (Muromači; ) a je to veleúspěšné dílo Hayaoa Miyazakiho, jednoho z nejslavnějších a nejuznávanějších tvůrců anime.

13 Princ Ashitaka San (Princezna Mononoke) Vlčí bohyně Moro a její štěňata

14 Civilizace lidí Lesní duchové a zvířecí božstva Neposkvrněná krajina tehdejšího Japonska

15 Bitva A loučení

16 Great Teacher Onizuka Eikichi Onizuka (Eikiči Onyzuka) je vůdce největšího motorkářského gangu v Tokiu. Jednoho dne se však rozhodne, že se stane nejlepším učitelem v Japonsku. A důvod? Chce mladým studentkám koukat pod sukně a do výstřihů...! Ačkoli rozumu moc nepobral, podaří se mu složit zkoušky a dostane se na jednu prestižní školu, kde mu však přidělí tu nejhorší třídu vůbec. Ovšem netrvá dlouho a Eikichi si na svou stranu získá většinu studentů i učitelů. Sice zůstává stále několik odpůrců, kteří se ho snaží zbavit, ale nakonec i ti podlehnou jeho prazvláštnímu a osobitému šarmu. Eikichi se vždycky představuje jako Great teacher Onizuka Eikichi, 22 let, svobodný. Je to divoký hrubián bez vychování, ale i tak má obrovské zlaté srdce, plnou zásobu rad a hlavně šílené metody, kterými,vysekává své přátele z problémů.

17 Eikichi Onizuka Ryoko Sakurai (ředitelka) Azusa Fuyutsuki Hiroshi Uchiyamada (zástupce ředitelky)

18 Eikichiho třída A ta samá třída o několik dní později Eikichiho první ( zkušební ) třída Tihle nebyli o moc jiní... Nová škola

19 Eikichi je holt frajer...!

20 Full Metal Panic! Kaname Chidori (Čidori) je šestnáctiletá tokijská středoškolačka a předsedkyně třídy. Kromě dlouhých modrých vlasů není nijak nápadná, ani nevystupuje z kolektivu. Něco tu ale být musí, protože po ní začne pátrat teroristická skupina. Ukáže se, že Kaname je jednou z tzv.,whispered, což jsou výjimeční lidé s vrozenými znalostmi pro,black Technology (- Černou technologii), díky níž je možno vyrábět neskutečné bojové stroje se schopnosti předbíhajícími staletí výzkumu. Sousuke Sagara (Sóske Sagara) je proto protiteroristickou organizací pověřen, aby nastoupil na Kanaminu školu a neustále ji hlídal a chránil. To ale nakonec není vůbec lehké. Sousuke je totiž tvrdě vycvičený voják, a proto vidí teroristu v každém, kdo se ke Kaname i jen přiblíží. Právě on a jeho vztah ke Kaname je na celém seriálu bezpochyby to nejlepší. Zdánlivě obyčejný příběh,s roboty je naopak plný vtipů a humoru. Poutavě líčí mezilidské vztahy a chování lidí, obzvlášt v napínavých a nepředvídatelných situacích.

21 Andrei Sergeivich Kalinin Kurz Weber Kaname Chidori Teletha Testarossa Richard Kyoko Tokiwa Mardukas Melissa Mao Sousuke Sagara Gauron

22 Bojové stroje

23 Tohle všechno Sousuke obvykle dělá... A tohle za to pokaždé schytá...

24 Nana Setkají se spolu jednoho zimního sněžného dne ve vlaku. Na první pohled spolu nemají vůbec nic společného. Později se ale ukáže, že obě se jmenují Nana (česky sedm ), oboum je dvacet let a obě míří do Tokia za svým snem. Když vystoupí z vlaku, jejich cesty se rozdělí. Ovšem pak se opět setkají při koupi bytu, který se nakonec rozhodnou sdílet. To je začátek jejich nerozlučného přátelství. Nana Komatsu (Komacu) je sebestředná, nesamostatná, naivní a hlučná, ale nezkažená. Vždycky je optimistická a veselá. Zamilovává se na první pohled a bez přítele nevydrží ani den. Do Tokia taky přijela za přítelem. Noví kamarádi jí pak kvůli její dětinskosti a roztomilosti dají přezdívku,hachiko (hačiko; hači - česky osm, mimo jiné jméno určené pro psy). Nana Osaki je naopak tichá, drsná a upřímná, žije si ve svém vlastním světě. Vyzývavě se obléká i líčí a sní o tom, že se stane punkovou zpěvačkou a se svou kapelou pak ovládne žebříčky hitparád. O pár týdnů později přijede její stará kapela Black Stones (zkráceně,blast ), aby se tento sen stal skutečností. Ovšem nic není dokonalé a o tom se obě dívky přesvědčí poté, co do jejich života vstoupí kapela Trapnest a hořkosladce změní jejich životy. Ani jedné tedy nezbyde, než se s tím nějak vypořádat. A každá to musí udělat po svém.

25 Nobu Yassu Shin Nana Osaki Nana Komatsu (Hachi) Takumi Reira Ren

26 Black Stones (Blast) Trapnest

27 Setkání ve vlaku Zkouška První vystoupení Společné bydlení

28 Mé skici a obrázek vlevo dole s dovolením vypůjčený

29 Zdroje a odkazy Vše o Japonsku od A do Z - anime a manga v češtině - anime v češtině a slovenštině

30 Konec E. H. Jindrová

PROGRAM PRO DĚTI. Výběr těch nejpopulárnějších večerníčků, které byly odvysílány od roku 1965 až do současnosti.

PROGRAM PRO DĚTI. Výběr těch nejpopulárnějších večerníčků, které byly odvysílány od roku 1965 až do současnosti. PROGRAM PRO DĚTI ČTVRTEK, 3. května Divadlo J. K. Tyla 9:00 10:00 Animo TV Oblíbené večerníčky 1 (české znění) Výběr těch nejpopulárnějších večerníčků, které byly odvysílány od roku 1965 až do současnosti.

Více

Novinky v anime I. Arian a Nya-chan

Novinky v anime I. Arian a Nya-chan Novinky v anime I Arian a Nya-chan Monogatari Series: Second Season 26(23) dílů Premiéra: 7. 7. 2013 Studio: SHAFT Režie: Akiyuki Shinbou Žánr: SHAFT :) Monogatari Series: Second Season Monogatari Series:

Více

Oblíbené knihy žáků naší školy

Oblíbené knihy žáků naší školy d Základní škola sv. Voršily v Olomouci Aksamitova 6, 772 00 Olomouc Oblíbené knihy žáků naší školy Závěrečná práce Autor: Klára Slimaříková, Olga Šnevajsová Třída: IX Vedoucí práce: Mgr. Alena Nováčková

Více

naučte se kreslit DRUHÁ KNIHA O KRESLENÍ OBLÍBENÉ MANGY www.zonerpress.cz WATSON GUPTILL

naučte se kreslit DRUHÁ KNIHA O KRESLENÍ OBLÍBENÉ MANGY www.zonerpress.cz WATSON GUPTILL E N C Y K L O P E D I E Z O N E R P R E S S naučte se kreslit Christopher Hart 2 DRUHÁ KNIHA O KRESLENÍ OBLÍBENÉ MANGY NAVAZUJE NA PŘEDCHOZÍ BESTSELLER WATSON GUPTILL www.zonerpress.cz Obsah Úvod 8 Shoujo

Více

Dobrodružné knihy VY_32_INOVACE_ČJL_590

Dobrodružné knihy VY_32_INOVACE_ČJL_590 VY_32_INOVACE_ČJL_590 Dobrodružné knihy Autor: Melanie Hozová Mgr. Použití: 6.- 7. ročník Datum vypracování: 3.1.2013 Datum pilotáže: 3.4.2013 Metodika: Žáci pracují společně, doplňují si myšlenkovou mapu

Více

Žánr fantasy jako zdroj inspirace pro současné umělecké obory Představení vlastní oblíbené fantasy literatury a její převedení do výtvarného díla

Žánr fantasy jako zdroj inspirace pro současné umělecké obory Představení vlastní oblíbené fantasy literatury a její převedení do výtvarného díla Maturitní práce z Estetické výchovy 2014 1. Témata maturitních prací 1. Fantasy a umění, aneb od knihy k obrazu Žánr fantasy jako zdroj inspirace pro současné umělecké obory Představení vlastní oblíbené

Více

1. LEKCE. Literární dílo. Námět

1. LEKCE. Literární dílo. Námět 1. LEKCE Literární dílo Každé literární dílo by mělo podněcovat představy čtenářů, posluchačů nebo diváků, působit na jejich citovou stránku, obohacovat jejich vnitřní život, ovlivňovat jejich postoje

Více

Jak navrhnout postavu

Jak navrhnout postavu Jak navrhnout postavu Když vytváříte postavu, není nic jednoduššího, než ji obléknout do nudného nebo tuctového oblečení, takže výsledkem je sice pěkně nakreslená, ale ničím nezajímavá postavička. Stačí

Více

Mgr. Drahomíra Juřicová Základní školy, střední školy, víceletá gymnázia

Mgr. Drahomíra Juřicová Základní školy, střední školy, víceletá gymnázia Mgr. Drahomíra Juřicová 599 522 303 Základní školy, střední školy, víceletá gymnázia Lekce informačního vzdělávání pro 1. stupeň LETEM SVĚTEM S VEČERNÍČKEM Určeno pro: 1. třídy ZŠ Děti se seznámí s nejznámějšími

Více

Vikingská domovina. Vikingská domovina

Vikingská domovina. Vikingská domovina Vikingové. pocházeli ze Severní Evropy. Žili na území dnešního Dánska, Norska a Švédska. Podnebí v této oblasti bylo nehostinné, zimy dlouhé a obživy nedostatek. Vikingská domovina Vikingové pocházeli

Více

Reverse Harem. Lusi

Reverse Harem. Lusi Reverse Harem Lusi 8.5.2010 Reverse Harem symbolicky Reverse Harem v anime Obsah 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. Definice pojmu Historie Specifika žánru Hlavní hrdinka Typologie bišíků Nejvýznamnější díla Výsledky

Více

ABSOLVENTSKÁ PRÁCE ZÁKLADNÍ ŠKOLA, ŠKOLNÍ 24, BYSTRÉ ROČNÍK KOMIKS V ANGLIČTINĚ

ABSOLVENTSKÁ PRÁCE ZÁKLADNÍ ŠKOLA, ŠKOLNÍ 24, BYSTRÉ ROČNÍK KOMIKS V ANGLIČTINĚ ABSOLVENTSKÁ PRÁCE ZÁKLADNÍ ŠKOLA, ŠKOLNÍ 24, BYSTRÉ 569 92 9. ROČNÍK KOMIKS V ANGLIČTINĚ Chalupník Jiří ŠKOLNÍ ROK 2015/2016 Prohlašuji, že jsem absolventskou práci vypracoval samostatně a všechny použité

Více

Co dělat, aby čtení bavilo. Mgr. Jan Horák 7. února 2018

Co dělat, aby čtení bavilo. Mgr. Jan Horák 7. února 2018 Co dělat, aby čtení bavilo Mgr. Jan Horák 7. února 2018 Úvod Cíle semináře nabídnout nápady a podněty pro podporu rozvoje čtenářství představit dlouhodobé projekty (Harry Potter, Pověsti), ukázat praktické

Více

Nabídka titulů vhodných pro školní projekce

Nabídka titulů vhodných pro školní projekce Nabídka titulů vhodných pro školní projekce V případě zájmu o projekci či o jakýkoli jiný titul nás neváhejte kontaktovat prostřednictvím emailu avelzo@mymail.cz Těšíme se na vaši návštěvu! BOHEMIAN RHAPSODY

Více

Charakteristika knihy úrovně 1 (Lewis: Lev, čarodějnice a skříň) Materiál vzniklý v rámci projektu LIFT2

Charakteristika knihy úrovně 1 (Lewis: Lev, čarodějnice a skříň) Materiál vzniklý v rámci projektu LIFT2 Popis reprezentativní knihy tzv. Quick Scan Záhlaví: Zpracovala: Eva Manderlová Clive Staples Lewis / Lev, čarodějnice a skříň / 1991 / úroveň 1 Úvodní poznámky: C. S. Lewis, který se narodil roku 1898

Více

HARRY POTTER A KÁMEN MUDRCŮ TEST

HARRY POTTER A KÁMEN MUDRCŮ TEST AUTOR Mgr. Jana Pikalová HARRY POTTER A KÁMEN MUDRCŮ TEST OČEKÁVANÝ VÝSTUP ověření znalosti knihy, porozumění textu FORMA VZDĚLÁVACÍHO MATERIÁLU test s možností výběru odpovědi POUŽITÍ otázky jsou zaměřeny

Více

TALENT PRAHY 8. Josefem LADOU. s malířem, ilustrátorem a spisovatelem. Talentová soutěž pro základní školy Prahy 8

TALENT PRAHY 8. Josefem LADOU. s malířem, ilustrátorem a spisovatelem. Talentová soutěž pro základní školy Prahy 8 TALENT PRAHY 8 s malířem, ilustrátorem a spisovatelem Josefem LADOU Talentová soutěž pro základní školy Prahy 8 ÚVOD V letošním roce oslavíme 130 let od narození Josefa Lady a 60 let od jeho úmrtí, celou

Více

Habermaaß-hra 4511. Divocí Vikingové

Habermaaß-hra 4511. Divocí Vikingové CZ Habermaaß-hra 4511 Divocí Vikingové Hra Habermaaß č. 4511 Divocí Vikingové Riskantní sázková hra pro 2 5 odvážných Vikingů ve věku 6 99 let. Autor: Ilustrace: Délka hry: Wolfgang Dirscherl Michael Menzel

Více

NEJVĚTŠÍ VÝSTAVA O HISTORII VIDEOHER OD 21. ZÁŘÍ, HOLEŠOVICKÁ TRŽNICE, HALA 40

NEJVĚTŠÍ VÝSTAVA O HISTORII VIDEOHER OD 21. ZÁŘÍ, HOLEŠOVICKÁ TRŽNICE, HALA 40 NEJVĚTŠÍ VÝSTAVA O HISTORII VIDEOHER OD 21. ZÁŘÍ, HOLEŠOVICKÁ TRŽNICE, HALA 40 Největší a nejúspěšnější výstava o historii her a herních zařízení Dosud ji navštívilo více než 3,5 milionu lidí ve více než

Více

Název knihy. Vyšlo také v tištěné verzi. Objednat můžete na

Název knihy. Vyšlo také v tištěné verzi. Objednat můžete na Název knihy Vyšlo také v tištěné verzi Objednat můžete na www.fragment.cz www.albatrosmedia.cz Petr Kostka Proč se říká? Achillova pata a další antická úsloví e-kniha Copyright Albatros Media a. s., 2016

Více

EU_12_sada2_03_ČJ_Literatura2_Dur

EU_12_sada2_03_ČJ_Literatura2_Dur EU_12_sada2_03_ČJ_Literatura2_Dur Název školy Střední škola, Základní škola a Mateřská škola, Karviná, p. o. Autor Mgr. Durajová Helena Anotace Vzdělávací oblast Pracovní list je zaměřen na upevnění znalostí

Více

Biograf na Špici, Hořice Program LISTOPAD 2014

Biograf na Špici, Hořice Program LISTOPAD 2014 Biograf na Špici, Hořice Program LISTOPAD 2014 Sobota 1.11., 17.00 Intimity ČR 2014, 104min., česky, od 12 let Komedie / romantický / 2D / 110,-Kč Sedm příběhů o lásce a intimitě, které se navzájem prolínají.

Více

Kráska a zvíře 3D. Nechte zpívat Mišíka. Ozzy. Kráska a zvíře KINO: 7. dubna 2017 v 17:00 a 19: března 2017 v 16: března 2017 v 18:00

Kráska a zvíře 3D. Nechte zpívat Mišíka. Ozzy. Kráska a zvíře KINO: 7. dubna 2017 v 17:00 a 19: března 2017 v 16: března 2017 v 18:00 Strunkovice nad Blanicí Ozzy 7. dubna 2017 v 17:00 a 19:00 KINO: Španělsko, Alberto Rodriguez, animovaný film, 91 min., český dabing70,- Kč Ozzy je přátelský bígl, který žije idylickým životem v rodině

Více

Májovci, ruchovci, lumírovci

Májovci, ruchovci, lumírovci Základní škola, Šlapanice, okres Brno-venkov, příspěvková organizace Masarykovo nám. 1594/16, 664 51 Šlapanice www.zsslapanice.cz MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA reg. č.: CZ.1.07/1.4.00/21.2389 Májovci,

Více

Gymnázium Jana Pivečky a Střední odborná škola Slavičín Mgr. Petra Jakšíková III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

Gymnázium Jana Pivečky a Střední odborná škola Slavičín Mgr. Petra Jakšíková III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název projektu Číslo projektu Název školy Autor Název šablony Název DUMu Stupeň a typ vzdělávání Vzdělávací oblast Vzdělávací obor Tematický okruh Inovace výuky prostřednictvím šablon pro SŠ CZ.1.07/1.5.00/34.0748

Více

Gymnázium Jana Pivečky a Střední odborná škola Slavičín Mgr. Petra Jakšíková III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

Gymnázium Jana Pivečky a Střední odborná škola Slavičín Mgr. Petra Jakšíková III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název projektu Číslo projektu Název školy Autor Název šablony Název DUMu Stupeň a typ vzdělávání Vzdělávací oblast Vzdělávací obor Tematický okruh Inovace výuky prostřednictvím šablon pro SŠ CZ.1.07/1.5.00/34.0748

Více

MUO dětem, žákům a studentům

MUO dětem, žákům a studentům MUO dětem, žákům a studentům nabídka vzdělávacích programů Muzea umění Olomouc http://www.olmuart.cz/vzdelavani facebook: MUO dětem září říjen 2015 Arcidiecézní muzeum Kroměříž Tel: 778 714 935 / email:

Více

Vážení hosté benefičního večera, KATALOG DRAŽENÝCH UMĚLECKÝCH DĚL. Mgr. Jiří Pitaš

Vážení hosté benefičního večera, KATALOG DRAŽENÝCH UMĚLECKÝCH DĚL. Mgr. Jiří Pitaš Vážení hosté benefičního večera, každoročně se v čase adventním setkáváme na benefičních akcích pro SKP-CENTRUM, o.p.s., v letošním roce se jedná již o jubilejní X. ročník. Vítám Vás na charitativní dražbě

Více

VELKÝ AUDIOKNIŽNÍ PRŮZKUM 2017

VELKÝ AUDIOKNIŽNÍ PRŮZKUM 2017 VELKÝ AUDIOKNIŽNÍ PRŮZKUM 2017 realizován: říjen listopad 2017 počet respondentů: 2283 ZÁKLADNÍ DEMOGRAFICKÁ DATA Demografické rozložení posluchačů audioknih dle věku a pohlaví: ženy muži 54 % 46 % 18-24

Více

PRACOVNÍ LIST pro II. stupeň ZŠ Literatura

PRACOVNÍ LIST pro II. stupeň ZŠ Literatura pro II. stupeň ZŠ Literatura 1 Kdo jsem? 1. Jsem postava z divadelní hry R. U. R. 2. Stvořil mě Rabbi Löw společně s golemem. 3. Jsem uměle vytvořený človíček. 2 Správně přiřaď a doplň další údaje: J.

Více

Základní školy a víceletá gymnázia. Oddělení pro děti a mládež hrabuvka.detske@kmo.cz tel.: 599 522 311

Základní školy a víceletá gymnázia. Oddělení pro děti a mládež hrabuvka.detske@kmo.cz tel.: 599 522 311 Základní školy a víceletá gymnázia Oddělení pro děti a mládež hrabuvka.detske@kmo.cz tel.: 599 522 311 Oddělení pro dospělé hrabuvka@kmo.cz tel.: 599 522 300 Dr. Martínka 4 700 30 Ostrava-Hrabůvka ODDĚLENÍ

Více

Právo na život v komunitě je jednou z klíčových podmínek občanství. Chceme upozornit na důležitost občanství. Mnoho lidí toto právo nemá možnost

Právo na život v komunitě je jednou z klíčových podmínek občanství. Chceme upozornit na důležitost občanství. Mnoho lidí toto právo nemá možnost Právo na život v komunitě je jednou z klíčových podmínek občanství. Chceme upozornit na důležitost občanství. Mnoho lidí toto právo nemá možnost naplnit. Politici, úředníci a často ani poskytovatelé sociálních

Více

VY_32_INOVACE_CJA3_20_2B

VY_32_INOVACE_CJA3_20_2B VY_32_INOVACE_CJA3_20_2B Vzdělávací oblast: Český jazyk komunikační a slohová výchova, 2. ročník Vzdělávací cíl: Žák popíše osobu podle osnovy. Kompetenční cíl: Kompetence komunikativní- žák formuluje

Více

Nemusíte si ho brát, nemusíte si ho kupovat, nebo ho někde shánět. Podobenství už je vaše, patří vám.

Nemusíte si ho brát, nemusíte si ho kupovat, nebo ho někde shánět. Podobenství už je vaše, patří vám. Scénář: Dobrý pastýř Podívejte se, mám tu zlatou krabici tedy je žlutá, ale připomíná zlato. Uvnitř je něco cenného. Možná je tam podobenství. Podobenství jsou totiž ještě cennější než zlato! Krabice je

Více

Doplňování cizojazyčné literatury do českých knihoven workshop pro metodiky. Krajská vědecká knihovna v Liberci

Doplňování cizojazyčné literatury do českých knihoven workshop pro metodiky. Krajská vědecká knihovna v Liberci Doplňování cizojazyčné literatury do českých knihoven workshop pro metodiky Krajská vědecká knihovna v Liberci 17.10.2018 Vznik Koncepce Rozvoje českých knihoven 2011-2015 Průzkum dotazníkové šetření Pilotní

Více

Antoine De Saint Exupéry

Antoine De Saint Exupéry VY_32_INOVACE_ČJL_594 Autor: Melanie Hozová Mgr. Použití: 6. 7. ročník Datum vypracování: 6.10. 2012 Datum pilotáže: 18.10.2012 Antoine De Saint Exupéry Metodika: Prezentace slouží jako výklad. V jednotlivých

Více

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 ZŠ Určeno pro Sekce Mendelova 2. stupeň ZŠ Základní Předmět Zdravověda Téma

Více

PONDĚLÍ 1. října. ÚTERÝ 2. října

PONDĚLÍ 1. října. ÚTERÝ 2. října PONDĚLÍ 1. října FILMOVÝ KLUB King Skate Česko, dokument, 80 min, česky. Vstupné: 70 (pro členy FK) /120 Kč Beze stop USA, drama, 119 min, titulky. Vstupné: 70 (pro členy FK) /120 Kč ÚTERÝ 2. října Ten

Více

ZŠ Pardubice - Studánka Pod Zahradami 317. Japonsko. Projekt EGS - Den Zemí

ZŠ Pardubice - Studánka Pod Zahradami 317. Japonsko. Projekt EGS - Den Zemí ZŠ Pardubice - Studánka Pod Zahradami 317 Japonsko Projekt EGS - Den Zemí Obsah: Základní informace o zemi... 3 Historické památky země... 3 Zvyky a tradice Japonska... 3 Japonská náboženství... 3 Samurajové...

Více

České děti a mládež jako čtenáři (ve věku od 6 do 19 let)

České děti a mládež jako čtenáři (ve věku od 6 do 19 let) 20 17 České děti a mládež jako čtenáři (ve věku od 6 do 19 let) Jak děti tráví volný čas? Top 3 denní aktivity 78 % Příprava 60 % Hraní doma 50 % Četba (doma) ze slabikáře či jiného školního textu 63 %

Více

Životní styl a kultura v ČSR mezi válkami

Životní styl a kultura v ČSR mezi válkami Základní škola, Šlapanice, okres Brno-venkov, příspěvková organizace Masarykovo nám. 1594/16, 664 51 Šlapanice www.zsslapanice.cz MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA reg. č.: CZ.1.07/1.4.00/21.2389 Životní

Více

Kids Art Club eská škola bez hranic http://www.czechcentres.cz/london/stranka.asp?id=2793&menu=8499 Kids Art Club www.kidsartclub.org.

Kids Art Club eská škola bez hranic http://www.czechcentres.cz/london/stranka.asp?id=2793&menu=8499 Kids Art Club www.kidsartclub.org. Mikuláš 2008 Kids Art Club pod záštitou ambasády České republiky v Londýně a s intenzivní spoluprací s Českým kulturním centrem v Londýně, byl založen na začátku října 2007. V polovině roku 2008 se stal

Více

Source Filmmaker a Windows Movie Maker. Josef Kaftan ZŠ nám. Bří. Jandusů

Source Filmmaker a Windows Movie Maker. Josef Kaftan ZŠ nám. Bří. Jandusů Source Filmmaker a Windows Movie Maker Josef Kaftan ZŠ nám. Bří. Jandusů 15.12. 2015 1 Úvod Na následujících stránkách vám představím programy Source Filmmaker a Windows Movie Maker na vytváření filmů

Více

Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Anglický jazyk (časová dotace 3 hodiny týdně) Ročník: 6. Poznámky:

Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Anglický jazyk (časová dotace 3 hodiny týdně) Ročník: 6. Poznámky: Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Anglický jazyk (časová dotace 3 hodiny týdně) Ročník: 6. Poznámky: ŽÁK: umí, rozumí a ovládá slovní zásobu každého tématu je schopen samostatně vytvořit jednoduché

Více

Maturitní práce z Estetické výchovy 2015

Maturitní práce z Estetické výchovy 2015 Maturitní práce z Estetické výchovy 2015 1. Japonská zahrada Problematika japonské zahradní architektury, její vztah k japonskému umění Návrh vlastní japonské zahrady -součástí práce bude model navržené

Více

odborného nebo administrativního, občas u publicistického půjčky charakteristika slohove. Součástí neuměleckého textu může být

odborného nebo administrativního, občas u publicistického půjčky charakteristika slohove. Součástí neuměleckého textu může být půjčky charakteristika slohove. Vertikální členění textu nejčastěji najdeme u funkčního styl odborného nebo administrativního, občas u publicistického půjčky charakteristika slohove. Součástí neuměleckého

Více

Kamila Krátká z 8.A. KLEC a KLÍČ. Jestlipak víte, co se stane s člověkem, jenž utíká před světem? Stane se z něj to, co už nikdo nevidí,

Kamila Krátká z 8.A. KLEC a KLÍČ. Jestlipak víte, co se stane s člověkem, jenž utíká před světem? Stane se z něj to, co už nikdo nevidí, Kamila Krátká z 8.A píše poezii a v letošním roce získala za přednes básně Klec a klíč na regionální recitační soutěži Dětská scéna 2013 ocenění za autorský přínos. Ukázky z její tvorby zveřejňujeme v

Více

Habermaaß-hra 4789A /4092N. Super nosorožec Rhino

Habermaaß-hra 4789A /4092N. Super nosorožec Rhino CZ Habermaaß-hra 4789A /4092N Super nosorožec Rhino Super nosorožec Rhino Napínavá stavební 3-D hra pro 2-5 super hrdinů od 5-99 let. Authors: Steven Strumpf & Scott Frisco Licence: Excel Global Development

Více

Popis reprezentativní knihy tzv. Quick Scan. Záhlaví: Oksana Osadča. Terry Pratchett / Maškaráda / 1995 (česky 1998) / úroveň 4 (SŠ)

Popis reprezentativní knihy tzv. Quick Scan. Záhlaví: Oksana Osadča. Terry Pratchett / Maškaráda / 1995 (česky 1998) / úroveň 4 (SŠ) Popis reprezentativní knihy tzv. Quick Scan Záhlaví: Oksana Osadča Terry Pratchett / Maškaráda / 1995 (česky 1998) / úroveň 4 (SŠ) Úvodní poznámky: inteligentní oddychová četba / odkazy na velká díla (Fantom

Více

Charakteristika knihy úrovně 3 (Carter: Škola malého stromu) Materiál vzniklý v rámci projektu LIFT2

Charakteristika knihy úrovně 3 (Carter: Škola malého stromu) Materiál vzniklý v rámci projektu LIFT2 Zpracovala: Anna Müllerová Forrest Carter/ ŠKOLA MALÉHO STROMU / 1976/ úroveň 4-5 Úvodní poznámky: Forrest Carter, který se narodil v roce 1945 v Alabamě, se během svého života vydával za sirotka, jenž

Více

Hobit aneb cesta tam a zase zpátky J. R. R. Tolkien Nakladatelství: Mladá fronta Rok: 2002 Stran: 248 Žánr: román, fantasy

Hobit aneb cesta tam a zase zpátky J. R. R. Tolkien Nakladatelství: Mladá fronta Rok: 2002 Stran: 248 Žánr: román, fantasy Jakub Reinchebach Hobit aneb cesta tam a zase zpátky J. R. R. Tolkien Nakladatelství: Mladá fronta Rok: 2002 Stran: 248 Žánr: román, fantasy Při četbě jsem se nejvíce bál, že kniha za chvíli skončí a já

Více

Kino Květen Teplice - program prosinec

Kino Květen Teplice - program prosinec Kino Květen Teplice - program prosinec 01.12. TITUS, W.A. Mozart opera Kino Květen Teplice / od: 18:45 03.12. Sedm psychopatů Komedie / Krimi USA / Velká Británie/2012/109min Scenárista Marty (Colin Farrell)

Více

Začátky představení od cca 21 hodin. informace na 728262342.

Začátky představení od cca 21 hodin. informace na 728262342. Zde Vám přinášíme program letního kina ve Vrchotových Janovicích, které se nachází cca 20 Km od Vysokého Chlumce. Tak neváhejte a zpříjemněte si prázdninové dny pěkným filmem. Pá 29. 6. Začátky představení

Více

leden 2013 PROGRAMOVÉ TIPY

leden 2013 PROGRAMOVÉ TIPY leden 2013 PROGRAMOVÉ TIPY PREMIÉROVÉ SERIÁLY 2 SkANdÁL 2. SÉRIE dva díly se vysílají ve čtvrtek 29. ledna ve Seriál Skandál se vrací! druhá řada slibuje další a mnohem temnější tajemství. Olivia a její

Více

*Třída 1.Pš /6.,7.,8.,9.,/

*Třída 1.Pš /6.,7.,8.,9.,/ *Třída 1.Pš /6.,7.,8.,9.,/ *Celkem žáků -8 *Dívky 6 *Chlapci -2 *Seznam : Jana, Radek, Reneta, Nikola, Květa, Emil, Petra, Kristina *Paní učitelka Anna * * * *Renata je dobrá kámoška. *Má ráda pracovní

Více

Slavný růženec - Věřím v Boha...

Slavný růženec - Věřím v Boha... Slavný růženec - Věřím v Boha... I. Ježíš, který z mrtvých vstal. - Otče náš... 1. První den v týdnu časně ráno přichází ke Kristovu hrobu Marie Magdaléna a spatří kámen od vchodu odvalený. - Zdrávas Maria...

Více

Copyright 2010 MADE IN CZ production www.madeincz-production.cz

Copyright 2010 MADE IN CZ production www.madeincz-production.cz PRESS PACK uvádí Česká republika 2010 Žánr Délka Druh Zvuk Jazyk Scénář a Režie Asistentni režie Kamera Hudba Zvuk Výkonný producent PR manager Hrají Radka Honza Jarda Vendy Mira Petr Pavlína hudební 103

Více

MATURITNÍ PRÁCE Z VÝTVARNÉ VÝCHOVY A JEJÍ OBHAJOBA PŘED MATURITNÍ KOMISÍ

MATURITNÍ PRÁCE Z VÝTVARNÉ VÝCHOVY A JEJÍ OBHAJOBA PŘED MATURITNÍ KOMISÍ MATURITNÍ PRÁCE Z VÝTVARNÉ VÝCHOVY A JEJÍ OBHAJOBA PŘED MATURITNÍ KOMISÍ školní rok: 2018-2019 studium: čtyřleté 1 Téma maturitní práce: Identita. Reflexe a sebereflexe. Okruhy ke zpracování tématu maturitní

Více

Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová Datum vytvoření: 14. 09. 2012 Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_20_ZSV

Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová Datum vytvoření: 14. 09. 2012 Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_20_ZSV Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová Datum vytvoření: 14. 09. 2012 Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_20_ZSV Ročník: I. Základy společenských věd Vzdělávací oblast: Společenskovědní vzdělávání Vzdělávací obor: Základy

Více

být a se v na ten že s on z který mít do o k

být a se v na ten že s on z který mít do o k být a se 1. 2. 3. v na ten 4. 5. 6. že s on 7. 8. 9. z který mít 10. 11. 12. do o k 13. 14. 15. ale i já 16. 17. 18. moci svůj jako 19. 20. 21. za pro tak 22. 23. 24. co po rok 25. 26. 27. oni tento když

Více

Speciální vydání. časopisu žáků a přátel ZŠ Zeleneč

Speciální vydání. časopisu žáků a přátel ZŠ Zeleneč Speciální vydání časopisu žáků a přátel ZŠ Zeleneč 1 Když jsem před lety přišla do zelenečské školy, dlouho jsem předtím nebyla třídní učitelkou. Ačkoli někteří kantoři tvrdí, že třídnictví je práce navíc,

Více

DOBRODRUŽNÁ LITERATURA

DOBRODRUŽNÁ LITERATURA DOBRODRUŽNÁ LITERATURA Její náplní jsou příběhy o odvaze, hrdinství, smyslu pro spravedlnost, o nebezpečí... Na počátku Národního obrození (konec 18. druhá polovina 19. století) se vyděluje z literatury

Více

5. třída. Vytvořil: Renáta Pokorná Dne: 13. 9. 2011. VY_32_Inovace/8_443

5. třída. Vytvořil: Renáta Pokorná Dne: 13. 9. 2011. VY_32_Inovace/8_443 5. třída Vytvořil: Renáta Pokorná Dne: 13. 9. 2011 VY_32_Inovace/8_443 Anotace: Jazyk: Prezentace seznamuje žáky s dobou a významem osvícenství, vládou Marie Terezie. Prezentace slouží k názornému výkladu

Více

Podle Českého statistického úřadu žilo na konci roku 2015 v České republice lidí s indickým občanstvím.

Podle Českého statistického úřadu žilo na konci roku 2015 v České republice lidí s indickým občanstvím. Indická republika je sedmá největší a druhá nejlidnatější země na světě. Nachází se na indickém subkontinentu v jižní Asii. Ačkoliv indická ekonomika rychle roste, v zemi jsou velké sociální rozdíly a

Více

Habermaaß-hra 4343. Bál princezen

Habermaaß-hra 4343. Bál princezen CZ Habermaaß-hra 4343 Bál princezen Bál princezen Pohádkové pexeso pro 2-6 hráčů ve věku od 4 do 99 let. Obsahuje varianty pro začátečníky i profesionály. Autoři: Christine Basler a Alix-Kis Bouguerra

Více

DO ŠKOLY VČAS bez odkladu školní docházky

DO ŠKOLY VČAS bez odkladu školní docházky DO ŠKOLY VČAS bez odkladu školní docházky Číslo projektu: CZ.1.07/1.2.00/08.0106 Termín: 1.8.2009 31.3.2012 Realizátor projektu: Vzdělávací centrum Podkrušnohoří, občanské sdruţení Masarykova 745, 438

Více

Charakteristika knihy úrovně 3 (Hermann, Rieck: My děti ze stanice Zoo) Materiál vzniklý v rámci projektu LIFT2

Charakteristika knihy úrovně 3 (Hermann, Rieck: My děti ze stanice Zoo) Materiál vzniklý v rámci projektu LIFT2 Popis reprezentativní knihy tzv. Book Scan Záhlaví: Radka Procházková Kai Hermann a Horst Rieck / My děti ze stanice Zoo / 1978 / úroveň 3. (2. stupeň ZŠ) úvodní poznámky: Christiane F. jako svědkyně v

Více

Digitální učební materiál

Digitální učební materiál Základní škola a Mateřská škola Střelské Hoštice, okres Strakonice Číslo projektu Vzdělávací oblast Vzdělávací obor Tematický okruh Téma Sada Digitální učební materiál CZ.1.07/1.4.00/21. 1623 Jazyk a jazyková

Více

29. neděle v mezidobí. Cyklus B Mk 10,35-40

29. neděle v mezidobí. Cyklus B Mk 10,35-40 29. neděle v mezidobí Cyklus B Mk 10,35-40 Děti v Africe 1. Děti v Africe nenosí boty, nemaj lavice, neznají noty. :/ R.: Ale když se sejdou v neděli, tak se veselí: Haleluja, Hosana tancujem, Ježíše Pána

Více

VÝROBNÍ LIST PRAKTICKÝCH CVIČENÍ FAMU

VÝROBNÍ LIST PRAKTICKÝCH CVIČENÍ FAMU OBOROVÉ - ANIMACE 1.r. ANIMACE KRESEB Vytvoření vlastní figury, která je dobře animovatelná. K tomu, aby student pochopil, jaké vlastnosti musí mít, může být použito daného výtvarného typu. Druhou částí

Více

výstup vlastními slovy. Žák sám vyhledává informace a řeší zadané úkoly. Speciální vzdělávací Lehké mentální postižení

výstup vlastními slovy. Žák sám vyhledává informace a řeší zadané úkoly. Speciální vzdělávací Lehké mentální postižení Anotace Pracovní list rozvíjí čtení s porozuměním a podporuje rozvoj čtenářské gramotnosti. Po přečtení textu žáci odpovídají na jednoduché otázky a vyhledávají informace v textu. Pracovní list je určen

Více

ČESKÁ MEZIVÁLEČNÁ POEZIE PROLETÁŘSKÁ POEZIE

ČESKÁ MEZIVÁLEČNÁ POEZIE PROLETÁŘSKÁ POEZIE ČESKÁ MEZIVÁLEČNÁ POEZIE PROLETÁŘSKÁ POEZIE AUTOR Mgr. Jana Tichá DATUM VYTVOŘENÍ 8. 9. 2012 ROČNÍK TEMATICKÁ OBLAST PŘEDMĚT KLÍČOVÁ SLOVA ANOTACE METODICKÉ POKYNY 4. ročník Český jazyk a literatura Literární

Více

Kino Květen Teplice - program duben

Kino Květen Teplice - program duben Kino Květen Teplice - program duben 01.04. Kamarádi z televize Česko/60min Animované pásmo televizních Večerníčků. 03.04. Čtyři slunce Drama / Komedie Česko/2012/90min Kolik sluncí je třeba, abychom byli

Více

Vaše náměty. Počasí. TN.cz Prásk.tv Nova.cz Novaplus.cz Voyo.cz FANDA.tv Krásná.cz Doma.cz Blog.cz. Přihlášení» Registrace» reklama.

Vaše náměty. Počasí. TN.cz Prásk.tv Nova.cz Novaplus.cz Voyo.cz FANDA.tv Krásná.cz Doma.cz Blog.cz. Přihlášení» Registrace» reklama. TN.cz Prásk.tv Nova.cz Novaplus.cz Voyo.cz FANDA.tv Krásná.cz Doma.cz Blog.cz Přihlášení» Registrace» reklama Vaše náměty 606 09 09 09 zpravy@nova.cz Hledat článek, osobnost Hledat článek, osobnost Hledat

Více

Pohled na svět dalekohledem i mikroskopem.

Pohled na svět dalekohledem i mikroskopem. Pohled na svět dalekohledem i mikroskopem.. Toto je výlet velikou rychlostí překonáváním vzdáleností s frakcí 10. 10 0 1 metr Vzdálenost hromádky listí na zahrádce. 10 1 0 metrů Jděme blíže, možná, uvidíme

Více

ČESKÝ JAZYK A LITERATURA

ČESKÝ JAZYK A LITERATURA ČESKÝ JAZYK A LITERATURA PÍSEMNÁ PRÁCE CJMZP14C0T01 Maximální bodové hodnocení: 30 bodů Hranice úspěšnosti: 40 % 1 Základní informace k zadání zkoušky Z nabízených 10 zadání si vyberte jedno. Na výběr

Více

KLÍČOVÁ SLOVA CÍLE: Děti:

KLÍČOVÁ SLOVA CÍLE: Děti: KLÍČOVÁ SLOVA Hlavním cílem této lekce je přiblížit dětem, co to jsou klíčová slova, naučit je hledat v textu, číst s porozuměním a vytáhnout z úryvku to podstatné, ať je text jakýkoli (próza, poezie,

Více

Samuel Beckett Čekání na Godota

Samuel Beckett Čekání na Godota Název projektu: Zkvalitnění a inovace výuky na SPŠ Ostrov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0805 Název učebního materiálu: Komplexní jazykový a literární rozbor uměleckých textů - pracovní

Více

Vážení hosté benefičního večera, KATALOG DRAŽENÝCH UMĚLECKÝCH DĚL. Mgr. Jiří Pitaš

Vážení hosté benefičního večera, KATALOG DRAŽENÝCH UMĚLECKÝCH DĚL. Mgr. Jiří Pitaš Vážení hosté benefičního večera, jsem rád, že se po roce potkáváme v čase adventu na XI. ročníku benefiční akce pro SKP-CENTRUM, o.p.s. Dovolte mi, přivítat Vás zde v Rytířském sále pardubického zámku,

Více

Hravé seznámení s mašinkou Tomášem a jeho kamarády. Auto, vlak, kolo, autobus nejsou jedinými dopravními

Hravé seznámení s mašinkou Tomášem a jeho kamarády. Auto, vlak, kolo, autobus nejsou jedinými dopravními NABÍDKA POŘADŮ pro školní rok 2018/2019 Knihovna Jiřího Mahena v Brně, příspěvková organizace pobočka Královo Pole, Palackého 164 tel: 549 259 234, email: palackeho@kjm.cz vedoucí pobočky: Martina Bartáková,

Více

Antika: Řím (lyrika, epika, drama)

Antika: Řím (lyrika, epika, drama) Antika: Řím (lyrika, epika, drama) MGR. LUCIE VYCHODILOVÁ, 2012 VY_32_INOVACE_VYC6 Antika: Řím Hlavní autoři a významná díla Hlavní autoři Publius Vergilius Maro Publius Ovidius Naso Titus Maccius Plautus

Více

Velmi stručná historie anime

Velmi stručná historie anime Velmi stručná historie anime Od Shimokawy po současnost Doc. Odine odine@wakasa.eu 16. května 2008 1 O tomto článku Když mě nedávno napadlo porozhlédnout se trochu po českých stránkách (po dlouhé době

Více

Dotazník pro 5. ročník Základní školy Havlíčkova, Litoměřice. Dotazník k bakalářské práci na téma:

Dotazník pro 5. ročník Základní školy Havlíčkova, Litoměřice. Dotazník k bakalářské práci na téma: PŘÍLOHY Dotazník pro 5. ročník Základní školy Havlíčkova, Litoměřice Dotazník k bakalářské práci na téma: Programy primární prevence a jejich vliv na žáky základních škol. Ve městě Litoměřice Milí žáci,

Více

Učební osnovy pracovní

Učební osnovy pracovní 2 týdně, povinný MD: 1. světová válka Žák: vyjádří své mínění o zneužití techniky ve světových válkách a jeho důsledcích 1. světová válka - válka (začátek, průběh, příměří) - Češi a Slováci za 1. světové

Více

ČTĚTE NÁS!! ...a další články... Do kin přichází Čtyřlístek, k nám všem Vánoce a zvyky s nimi svázané. Představí se hned dva redaktoři

ČTĚTE NÁS!! ...a další články... Do kin přichází Čtyřlístek, k nám všem Vánoce a zvyky s nimi svázané. Představí se hned dva redaktoři !! ČASOPIS NIŽŠÍHO STUPNĚ WICHTERLOVA GYMNÁZIA ČTĚTE NÁS!! Do kin přichází Čtyřlístek, k nám všem Vánoce a zvyky s nimi svázané. Představí se hned dva redaktoři a my vám odhalíme další literární a výtvarné

Více

Z Á Ř Í 2011. Hrajeme denně kromě pondělí! Začátky představení v 17.30 a 20.00 hodin (Není-li v programu uvedeno jinak.) DCI CINEMA DOLBY 3D

Z Á Ř Í 2011. Hrajeme denně kromě pondělí! Začátky představení v 17.30 a 20.00 hodin (Není-li v programu uvedeno jinak.) DCI CINEMA DOLBY 3D Z Á Ř Í 2011 Hrajeme denně kromě pondělí! Začátky představení v 17.30 a 20.00 hodin (Není-li v programu uvedeno jinak.) DCI CINEMA DOLBY 3D Předprodej probíhá na všechna představení na celý měsíc. Online

Více

Základní škola a Mateřská škola G.A. Lindnera Rožďalovice Modeling

Základní škola a Mateřská škola G.A. Lindnera Rožďalovice Modeling Základní škola a Mateřská škola G.A. Lindnera Rožďalovice Modeling Jméno a příjmení: Nikola Součková Třída: 5. A Školní rok: 2014/2015 Garant / konzultant: Mgr. Nina Dyčenková Datum odevzdání: 31. 03.

Více

Prezentace filmového projektu VTEŘINA

Prezentace filmového projektu VTEŘINA Prezentace filmového projektu VTEŘINA O autorovi projektu Jméno: Roman Manda Studium: 1. ročník kombinovaného studia oboru Divadlo a výchova na JAMU v Brně Profese: Vyučující na Pedagogickém lyceu na SŠ

Více

Matematika s chutí Proč? S kým? A jak?

Matematika s chutí Proč? S kým? A jak? Matematika s chutí Proč? S kým? A jak? První otázka Proč jsme se rozhodli realizovat projekt Matematika s chutí? Důvod první: Motivace a vztah k matematice Od roku 2003 (PISA věnovaná především matematice)

Více

půjčky online naruto. net,mp3s,mp3snadruhou,atlas,seznam,seznamka,horoskopy,zpravy,akcie,morfeo,porno,pamela anderson,george busch,free video,free

půjčky online naruto. net,mp3s,mp3snadruhou,atlas,seznam,seznamka,horoskopy,zpravy,akcie,morfeo,porno,pamela anderson,george busch,free video,free půjčky online naruto. net,mp3s,mp3snadruhou,atlas,seznam,seznamka,horoskopy,zpravy,akcie,morfeo,porno,pamela anderson,george busch,free video,free foto,hovno,carbon,nfs,gta,batlle,warior,milla Jovovich,k700i,k750i,nokia,java

Více

Nechť hry započnou. www.hunger-games.cz

Nechť hry započnou. www.hunger-games.cz Nejdrsnější reality show světa také v ČR Nechť hry započnou Každý rok 24 hráčů Vždy jen 1 vítěz, jehož výhrou je vlastní život Je čas změnit pravidla? Vítězství znamená slávu a bohatství! Prohra znamená

Více

Buddhismus. určeno pro žáky sekundy víceletého gymnázia CZ.1.07/1.1.00/14.0143. Táborské soukromé gymnázium, s. r. o.

Buddhismus. určeno pro žáky sekundy víceletého gymnázia CZ.1.07/1.1.00/14.0143. Táborské soukromé gymnázium, s. r. o. Buddhismus určeno pro žáky sekundy víceletého gymnázia CZ.1.07/1.1.00/14.0143 Táborské soukromé gymnázium, s. r. o. FUZHEADO. wikimedia [online]. [cit. 7.7.2013]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/file:buddha_lantau.jpg

Více

Sp. zn./ldent.: 2013/11/zem/Čes Č.j.: zem/338/2013 Zasedání Rady č / poř.č.: 6. rozhodnutí:

Sp. zn./ldent.: 2013/11/zem/Čes Č.j.: zem/338/2013 Zasedání Rady č / poř.č.: 6. rozhodnutí: RADA PRO ROZHLASOVÉ A TELEVIZNÍ VYSÍLÁNÍ Rada pro rozhlasové a televizní vysíláni Skřetova í) /6,120 00 Praha 2 Tel.: + t)20 2jq 813 830 / Fax: + ipo 274 810 885 / e-mail: info@rrtv. www.rrtv.cz Československá

Více

Rudolf Medek: ZBOROV

Rudolf Medek: ZBOROV Rudolf Medek: ZBOROV Vìnováno památce bojovníkù a muèedníkù, kteøí v této válce položili svùj život za svobodu èeskoslovenského národa. I. Èeské i slovenské dìti, synové národa, omlazeného hrdinskou krví,

Více

Tapety do pokojíčku, za které vás děti budou milovat!

Tapety do pokojíčku, za které vás děti budou milovat! ProŽeny.cz Tapety do pokojíčku, za které vás děti budou milovat! Jak to udělat, aby pokojíček vašich dětí nebyl jen fádně růžový nebo modrý? Oživte stěny originálními dětskými tapetami. Nové vzory, ornamenty

Více

Výuka kreslení a malování na waldorfské škole se zvláštním zřetelem na šestou třídu. Eva Drgoňová

Výuka kreslení a malování na waldorfské škole se zvláštním zřetelem na šestou třídu. Eva Drgoňová Výuka kreslení a malování na waldorfské škole se zvláštním zřetelem na šestou třídu Eva Drgoňová Zápisky z přednášky na waldorfském semináři v Praze na Opatově ze dne 25.září 2010 Obecné seznámení s vývojem

Více

Rituály a magie řídily každý krok, každou myšlenku i čin v životě našich předků. S nimi byl spjatý čas uctívání, tedy čas oslav související s ročními

Rituály a magie řídily každý krok, každou myšlenku i čin v životě našich předků. S nimi byl spjatý čas uctívání, tedy čas oslav související s ročními Rituály a magie řídily každý krok, každou myšlenku i čin v životě našich předků. S nimi byl spjatý čas uctívání, tedy čas oslav související s ročními cykly setby a sklizně a po nich nazvaný. Nyní, po mnoha

Více

D U B E N 2007. Začátky představení v 17:30 a 20:00 hodin (Není-li v programu uvedeno jinak.) DOLBY DIGITAL SURROUND EX

D U B E N 2007. Začátky představení v 17:30 a 20:00 hodin (Není-li v programu uvedeno jinak.) DOLBY DIGITAL SURROUND EX D U B E N 2007 Začátky představení v 17:30 a 20:00 hodin (Není-li v programu uvedeno jinak.) DOLBY DIGITAL SURROUND EX Předprodej probíhá na všechna představení na celý měsíc. Online rezervace vstupenek

Více