Christoforo. Colombo. Deník plavby západní cestou do Indie l.p. 1492

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Christoforo. Colombo. Deník plavby západní cestou do Indie l.p. 1492"

Transkript

1 Christoforo Colombo Deník plavby západní cestou do Indie l.p. 1492

2 2. ledna l.p Dnešek je mým šťastný dnem, dnes konečně padla Granada. Toto vítězstvím Španělů je i prvním krokem k vítězství mému Pádem Granady do rukou Španělů podmiňovala královna Isabela příspěvek na mou plavbu. Dnes začíná naše společné jednání o její přízni. Čeká mě mnoho příprav, musím přemýšlet o každém slovu, abych si přízeň královny neodvrátil. Snad královna přijme mé podmínky, za jakých bych pod její vlajkou rád plul. Nechci všechno pro sebe, ale i pro mé syny a jejich potomky, aby nikdy nemuseli projít tím vším co já - Chci být jmenován admirálem - Stanu se místodržitelem objevených zemí - Chci být uveden do šlechtického stavu - Všechna má privilegia přejdou po mé smrti na mé syny. Tyto mé požadavky jsem královně přednesl, ale příliš pochopení nezískaly. Královna mi své rozhodnutí teprve sdělí. I přesto usínám s pocitem, že - Sny se stávají skutečností!

3 17. dubna l.p Královna si mne nechala předvolat, abych konečně po dlouhých dvou měsících vyslechl její rozhodnutí. Musel jsem slevit ze svých plánů, ale i tak doufám. S nesmírnou úlevou, nadšením i hlavou plnou věcí co mě čekají jsem odcházel. Královna Isabela pochopila důležitost a přínos mé plavby a dala mi požehnání. Jejím příslibem příspěvku, bylo poskytnutí tří karavel i s kapitány. Tedy kapitány jsou majitelé jednotlivých lodí, ale musím se s tím smířit. Královna by mi nikdy neposkytla neschopné lidi. Plně jejímu úsudku věřím. První karavelou je větší zásobovací loď Santa Maria s kapitánem Chuanem de la Cosou, Pintu a Niňu vlastní zkušení mořeplavci bratři Pinzonové, Martin a Vincent. Nyní nezbývá nic jiného než se plně věnovat přípravám lodí. Musíme společnými silami získat ty nejlepší muže do posádek jednotlivých lodí, zajistit včas dostatek potravin. Západní cestou se do Indie ještě nikdo nevydal. Na začátku naší cesty využijeme španělských kolonií k doplnění všech nutností, které se zde obtížně získávají.

4 3.srpna l.p Toho dne, když byli všichni muži na palubě,náklad i zásoby potravin a pitné vody byly na svých místech, jsem kapitánům oznámil směr naší plavby. Slunce teprve šplhalo na oblohu a zalévalo moře oranžovou záplavou, na palubě to ale žilo. Čtyři muži na každé lodi vytahovali kotvu, další odvazovali dlouhá a těžká lana silná jako paže statného muže. Muži v lanoví uvolňovali plachty a ti pod nimi hleděli, aby byly pevně ukotvené a mohl se do nich opřít vítr vší silou.vyplutí z přístavu se odehrálo se vší slávou. Všichni byli muži na svých místech a šlapali jako hodinky, bez jediného zaváhání. Při tom pohledu musela být královna pyšná. Opouštíme přístav Palos a věřím v úspěch naší plavby a chci přidat velké bohatství k pokladům královny Isabely. Střelka kompasu se točila jako korouhvička ve větru, když se lodě stáčely ke svému vytouženému směru. Nabraly jsme směr Kanárské ostrovy. Nyní je naším cílem přístav La Gomera.

5 20.září l.p Den začal jako malovaný, plachtami si pohrával příznivý vítr, slunce se třpytilo na hladině a na nebi bylo jen pár obláčků.po dnech, kdy muži již chvílemi ztráceli přesvědčení a začali mě podezřívat, že klamu a vlastně ani nevím, jakým směrem je vedu a jakou část cesty máme za sebou, vypadali spokojeně. V tom polední slunce zakryl černý mrak. Za ním bylo nebe neprostupné a ocelově šedé. Z oblohy šlehaly blesky a z dálky se ozývaly dunivé zvuky hromu.uprostřed oceánu se zdála naše loď s posádkou jako loďka z kůry, se kterou si hrají kluci na potoce. Vlny se náhle zvedaly do výše. Skasali jsme plachty, všichni byli na svých místech, zajistili náklad. Povely létaly vzduchem, ale každý svůj úkol znal. Když náhle přišla rána. Mohutná vlna zalila palubu a dva námořníky smetla s sebou. Některý uvolněný náklad i přes všechnu snahu poranil další členy posádek. Jak rychle bouře přišla, tak i odešla. Zranění na palubě volali o pomoc, felčar měl plné ruce práce. Několik námořníků mělo zlámané ruce, nohy, jiní rozbité hlavy, zlámaná žebra. Kdo mohl pomáhal a ostatní se jen modlili. Byli vděčni, že oni přežili a mohou pokračovat za svým cílem.

6 12. října l.p Docházela nám sladká voda, posádka už toho měla plné zuby. Voda už byla jen na příděl. V mapách nebyl žádný ostrov, protože tuto cestu jsme prozkoumávali jako první. Vítr už pátý den plachtami skoro ani nepohnul. Slunce pálilo a nebe bylo vymetené, na obzoru nebyl jediný mráček. Plavčík Rodrigo sedící na stěžni na hlídce, samou žízní už viděl dvojitě. Přesto ale ze svého místa zavolal dolů: Kapitáne, podívejte, támhle, ukázal rukou směrem, kterým doufal, že opravdu viděl malý ostrov.vzal jsem do rukou dalekohled stejně jako kapitáni všech karavel a kam plavčík ukázal, tím směrem se podíval. Před mýma očima se ukázal ostrůvek jako dlaň, ale po mnoha dnech to byla jediná pevná půda, kterou jsme potkali. Ostrov byl kurz jihozápad, i ten nepatrný vánek nám musí stačit, abychom se dostali k tomuto ostrovu. Kormidelníci uposlechli rozkaz a nastavili kurz. Přistáli jsme na malé pláži obklopené palmami. Kapitán rozdělil úkoly: 10 mužů doplnilo zásoby vody, 10 mužů šlo na průzkum ostrova. Potok se sladkou vodou objevili nedaleko a tak naplnili všechny prázdné sudy. Ostatní pod mým velením se pomalu ztráceli v hustém porostu, který pláž lemoval.

7 Jak jsme se dostávali hlouběji do porostu, jen jsme žasli. Jedna rostlina byla podivuhodnější než druhá. Felčar si je zakresloval do svého notýsku a odebíral vzorky, aby je mohl na palubě lodi prozkoumat. Byly tu květiny s modrými květy, jiné s rudými jako krev a ostny dlouhými jako dýka, keře obrostlé plody tvaru hvězdy, sladkými jako třtina. Když bylo na chvíli ticho viděli jsme poletovat papoušky, v korunách vysokých stromů pokřikovaly opice, velké chlupaté zvíře s dlouhými drápy se jen pomalu a líně sunulo po kmeni směrem dolů k nám. Připadalo mi, jako bychom po nekonečných dnech bezvětří a strachu zda nezemřeme žízní, našli opravdový ráj. Kromě neuvěřitelné přírody jsme se na této průzkumné cestě setkali s domorodci. Dorozumět se s nimi bylo nemožné a tak informaci o místě, kde bychom našli zlato pro královnu, jsem nezískal. Ostrov jsem ale nezatratil, byla to přeci jen první pevnina po dlouhé době, ostrov jsem pojmenoval San Salvador a byla to vlastně první pevnina jejíž místodržícím jsem se stal a kterou jsem získal pro španělskou Královnu. Rozhod jsme proto, že hned dalšího dne vyplujeme. Tolik dobrodružství, tajemství, záhad, zajímavostí, ale ani kdybychom strávili na moři celý život, od prvních

8 vteřin až do těch posledních, těsně před smrtí, nikdy neodhalíme a neuvidíme ani zlomek toho všeho. Takové hluboké myšlenky se honily v hlavách mladíků i starých mořských vlků, kterým již moře nadělilo kdejaké rány, a nejen v jejich. Mé sny se konečně staly skutečností. Teprve my jsme objevili nové cesty a možná i světy. Nechal jsem muže snít. Námořníci mezi sebou horečně diskutovali, když pronesli, že i oni jsou stejně chrabří, jako členové posádek objevitelů jako Marco Polo. Pod mým vedením a dohledem svých kapitánů se vydali napříč oceánem který nechá k cíli doplout jen ty opravdu vytrvalé a schopné.přes všechny obavy opustili známé břehy a důvěřovali mi. Po měsících plavby, při které trpěli nedostatkem jídla, pití, ale i spánku, když se museli vypořádat s bouřemi, nepřízní větru i hlídkami, když přistáli na některém z ostrovů, uviděli břehy táhnoucí se kam oko dohlédlo. Břehy Nových světů. Co všechno skrývají zaměstnávalo jejich fantazii natolik, že úplně zapomněli na všechny strasti, které je cestou potkaly.

9 6. listopadu l.p Po několika dnech jsme objevili další ostrov. Tentokrát rozlehlejší než byl ten minulý.přistáli jsme u jeho břehů a pojmenovali ho Hispaniola. Zde jsme se setkali s domorodými kmeny i jejich panovníkem, kterého nazývají kasik, jeho jméno je Gaucanari. Ten to ostrov je příhodnější, domorodí Indiáni jsou přátelští, vycházejí nám vstříc. Ukázali nám svá naleziště zlata, ale jen ta malá, tak stále doufám, že jsou na ostrově ukryta ještě větší naleziště, která nám ukáží, až se lépe poznáme. Musíme se k nim chovat přátelsky stejně jako oni k nám, ale také musím využít jejich znalost ostrova a zdejších podmínek. Rozhodl jsem se na tomto ostrově zřídit první španělskou kolonii a postavit pevnost.ponese jméno NAVIDAD. Stále čekáme až se k nám přidá i Santa Maria, které je na své cestě o pár dní pozadu. Nevím jak se to mohlo stát, ale na štědrý den Santa Maria ztroskotala u břehů Hispanioly. Z posádky lodi hodlám přemístit některé členy posádky na jiné lodě, ostatní zůstanou jako strážci pevnosti Navidad a jejich

10 úkolem bude zařídit šíření víry a slávy královny Isabely.

11 12 ledna l.p Zanechávám 43 mužů v pevnosti Navidad a vydávám se s Pintou a Niňou na cestu zpět do Španelska. Důkazem pro královnu Isabelu o úspěchu naší plavby je nejen zlato, které máme na palubě, ale jako náš doprovode jede 1 nejvěrnějších Indiánů, se kterými jsme se spřátelili. Ještě jednu zajímavost jsme naložili na palubu, i když cesta s ní bude náročná. Jedná se o zajímavou rostlinu, kterou místní pěstují pro obživu. Zpočátku nám připadal zcela obyčejná a spíše odpudivá. Pod zemí, pod nečistou hlínou se objevovaly různě velké hlízy. Jejich chuť je zvláštní, nezvyklá, ale v podstatě jsou velmi chutné, upravené v ohni jsou až lahodné.

12

První mořeplavci : Starověk : Egypťané, Féničané, Řekové, Středověk : Vrcholný středověk, Novověk : Portugalci, Španělé. Kartagiňci, Římané.

První mořeplavci : Starověk : Egypťané, Féničané, Řekové, Středověk : Vrcholný středověk, Novověk : Portugalci, Španělé. Kartagiňci, Římané. ZÁMOŘSKÉ OBJEVY 1 První mořeplavci : Starověk : Egypťané, Féničané, Řekové, Kartagiňci, Římané Středověk : Vikingové Vrcholný středověk, Novověk : Portugalci, Španělé 2 Příčiny zámořských objevů : hospodářské

Více

ZAJÍMAVÉ ROSTLINY VE ČTENÍ

ZAJÍMAVÉ ROSTLINY VE ČTENÍ ZAJÍMAVÉ ROSTLINY VE ČTENÍ Anotace: V pracovním sešitě si žák při plynulém čtení procvičí názvy zajímavých rostlin. Umí pracovat s literárním textem. Zjišťuje zajímavé informace. Rozlišuje spisovná a nespisovná

Více

Legenda o třech stromech

Legenda o třech stromech Legenda o třech stromech Legenda o třech stromech je v tomto setkání s malými metodickými úpravami zpracována v rámci jednoho setkání pro skupinu mládeže a dospělých včetně seniorů. Ve středu zájmu není

Více

Název: Námořní cesty. Evropský sociální fond Praha a EU Investujeme do vaší budoucnosti

Název: Námořní cesty. Evropský sociální fond Praha a EU Investujeme do vaší budoucnosti Název: Námořní cesty Autor: Mgr. Petra Šípková Název školy: Gymnázium Jana Nerudy, škola hl. města Prahy Předmět, mezipředmětové vztahy: Zeměpis a jeho aplikace Ročník: 4. (2. ročník vyššího gymnázia)

Více

Kolektivní logopedické cvičení pro hlásku K a T v jednom slově - Námořnické dobrodružství

Kolektivní logopedické cvičení pro hlásku K a T v jednom slově - Námořnické dobrodružství Kolektivní logopedické cvičení pro hlásku K a T v jednom slově - Námořnické dobrodružství Jana Dřímalová, DiS. Cíl: dechová cvičení, artikulační cvičení, zdokonalování jemné a hrubé motoriky, prstová cvičení,

Více

Nejdřív mysli, potom běž! říkával strýček Šmajda

Nejdřív mysli, potom běž! říkával strýček Šmajda Nejdřív mysli, potom běž! říkával strýček Šmajda a věděl proč. Levou zadní tlapku měl malou a hubenou, vypadala spíš jako uschlý vrbový lístek než jako pořádná myší noha, a tak si každou cestu musel předem

Více

duly. Mohutná loď se naklonila na stranu, jako by jí zmítala bouře. Z paluby se ozývaly hlasité povely a pobíhaly po ní temné postavy, rozčileně

duly. Mohutná loď se naklonila na stranu, jako by jí zmítala bouře. Z paluby se ozývaly hlasité povely a pobíhaly po ní temné postavy, rozčileně DUCH? Z temného moře se vynořila plachetnice se třemi stěžni. Plachty měla svěšené a trup hluboko ponořený, jako by byla naložená těžkým nákladem. Na středním a nejvyšším stěžni vlála malá černá vlajka.

Více

Gulliverovy cesty. také v tištěné verzi. Objednat můžete na

Gulliverovy cesty. také v tištěné verzi. Objednat můžete na Gulliverovy cesty také v tištěné verzi Objednat můžete na www.fragment.cz Doporučujeme další e-knihy: Martina Drijverová Ježíš a jeho příběh Staré pověsti české převyprávěla Jana Eislerová Staré řecké

Více

Název šablony klíčové aktivity: Název DUM: Literatura 7.ročník-k.Kolumbus /čtení s porozuměním,pojem deník/ Třída: Vypracoval/a: Mgr.

Název šablony klíčové aktivity: Název DUM: Literatura 7.ročník-k.Kolumbus /čtení s porozuměním,pojem deník/ Třída: Vypracoval/a: Mgr. Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/21.0624 Název šablony klíčové aktivity: I/2-Inovace zkvalitnění výuky směřující k rozvoji čtenářské a informační gramotnosti Název DUM: Literatura 7.ročník-k.Kolumbus /čtení

Více

Název DUM: VY_32_INOVACE_4B_19_Objevné_plavby_opakování

Název DUM: VY_32_INOVACE_4B_19_Objevné_plavby_opakování Název školy: Základní škola a Mateřská škola Žalany Číslo projektu: CZ. 1.07/1.4.00/21.3210 Téma sady: Dějepis pro 6. 7. ročník Název DUM: VY_32_INOVACE_4B_19_Objevné_plavby_opakování Vyučovací předmět:

Více

Habermaaß-hra 4232. Černý pirát

Habermaaß-hra 4232. Černý pirát CZ Habermaaß-hra 4232 Černý pirát Černý pirát Hra pro 2-4 hráče, ve věku od 5-99 let. Dobří a poctiví mořeplavci plují od jednoho ostrova pokladů k dalšímu. V patách je jim ale Černý pirát Černovous Mořský

Více

Korpus fikčních narativů

Korpus fikčních narativů 1 Korpus fikčních narativů prózy z 20. let Dvojí domov (1926) Vigilie (1928) Zeměžluč oddíl (1931) Letnice (1932) prózy z 30. let Děravý plášť (1934) Hranice stínu (1935) Modrá a zlatá (1938) Tvář pod

Více

Cestou knih. Kamila Fialová

Cestou knih. Kamila Fialová Cestou knih Kamila Fialová Jako Kryštof Kolumbus chtěla bych plout na lodi s plachtami podniknout pouť. Tak jako Robinson sám na svém ostrově, knihou teď cestuji já, slovo po slově. Nevím, kam nejdříve

Více

CZ.1.07/1.4.00/21.1920

CZ.1.07/1.4.00/21.1920 OBJEVNÉ PLAVBY Masarykova ZŠ a MŠ Velká Bystřice projekt č. CZ.1.07/1.4.00/21.1920 Název projektu: Učení pro život Č. DUMu: VY_32_INOVACE_16_09 Tématický celek: Historie a umění Autor: Miroslav Finger

Více

BLÁZEN kapo 2. intro: G G maj C G am G D. G 1. V listí a sám G maj nad hlavou mám. hvězdy a plno dětských snů G mraky dál jdou.

BLÁZEN kapo 2. intro: G G maj C G am G D. G 1. V listí a sám G maj nad hlavou mám. hvězdy a plno dětských snů G mraky dál jdou. BLÁZN kapo 2 FOOL HRT MMORY Blake Mevis/ H. Raclavský intro: maj am 1. V listí a sám maj nad hlavou mám hvězdy a plno dětských snů mraky dál jdou maj kreslí tu svou dalekou cestu k obzorům. am Po bílých

Více

Jiří Kolbaba, 2003 Photography Jiří Kolbaba, 2003 Designed by Atelier Tomson, 2003 Jota, 2003 ISBN ISBN epub ISBN 978

Jiří Kolbaba, 2003 Photography Jiří Kolbaba, 2003 Designed by Atelier Tomson, 2003 Jota, 2003 ISBN ISBN epub ISBN 978 Jiří Kolbaba, 2003 Photography Jiří Kolbaba, 2003 Designed by Atelier Tomson, 2003 Jota, 2003 ISBN 80 7217 232 8 ISBN 978 80 7462 132 1 epub ISBN 978 80 7462 113 0 mobi Co je psáno, to je dáno, říkává

Více

Karibik. Karibik resp. ostrovy se v něm nacházející jsou také někdy nazývány jako Západní Indie.

Karibik. Karibik resp. ostrovy se v něm nacházející jsou také někdy nazývány jako Západní Indie. Karibik Karibik je region v nejjižnější části Severní Ameriky. Zahrnuje ostrovy v Karibském moři (Antily), Bahamy a pobřeží Střední a Jižní Ameriky omývané právě Karibským mořem. Panamským průplavem je

Více

Metodický list. Mgr. Darja Dvořáková. III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky využíváním ICT

Metodický list. Mgr. Darja Dvořáková. III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky využíváním ICT Metodický list Název materiálu Autor Klíčová slova Šablona Líčení Mgr. Líčení, personifikace, epiteton, přirovnání, metafora III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky využíváním ICT Datum vytvoření 11. října

Více

Když Bůh všechno stvořil

Když Bůh všechno stvořil Bible pro děti představuje Když Bůh všechno stvořil Napsal: Edward Hughes Ilustrovali: Byron Unger; Lazarus Upravili: Bob Davies; Tammy S. Přeložila: Martina Penner Vydala: Bible for Children www.m1914.org

Více

Lodní deník. číslo. Jméno jachty: Registrační číslo: Domovský přístav: Volací značka: Vlastník: Zápisy začínají dnem: Zápisy končí dnem:

Lodní deník. číslo. Jméno jachty: Registrační číslo: Domovský přístav: Volací značka: Vlastník: Zápisy začínají dnem: Zápisy končí dnem: Lodní deník číslo Jméno jachty: Registrační číslo: Domovský přístav: Volací značka: Vlastník: Zápisy začínají dnem: Zápisy končí dnem: Hlavní údaje o plavidle Délka: m Šířka: m Ponor: m Výška: m Typ /

Více

PLÁN ŠKOLNÍ DRUŽINY NA ŠKOLNÍ ROK 2017/2018

PLÁN ŠKOLNÍ DRUŽINY NA ŠKOLNÍ ROK 2017/2018 PLÁN ŠKOLNÍ DRUŽINY NA ŠKOLNÍ ROK 2017/2018 CELOROČNÍ HRA: PIRÁTI CESTOVÁNÍ PO OSTROVECH Hra bude probíhat po celý školní rok a bude rozdělena na deset částí deset měsíců ve školním roce. Každý měsíc je

Více

Samuel van Tongel. Nevinnosti I

Samuel van Tongel. Nevinnosti I Samuel van Tongel Nevinnosti I Studený vítr ochlazoval jinak teplý večer při svitu zapadajícího slunce, jehož barva se měnila při každém mraku, který se na překrásném oranžovo-modrém nebi ocitl. Na stromech

Více

Cesta života / Cesta lásky

Cesta života / Cesta lásky Kudy do nebe Cesta života / Cesta lásky Cesta života Smyslem života není jen někam jít. Chceme-li, aby náš život měl smysl, je třeba mít cíl, který stojí za to, abychom kvůli němu občas museli překonat

Více

Foliáš z Fornostu. Toulky

Foliáš z Fornostu. Toulky Foliáš z Fornostu Toulky Poutník I Byl večer, už zavřela se vrátka a jakýs poutník zpíval písničku. Ta slova zdála se být sladká, ale mužíček smutněl trošičku. Kousek dál v prachu cesty kráčí on, malý

Více

Inspirace knihou Marca Pola Milion hledání nových cest do Indie

Inspirace knihou Marca Pola Milion hledání nových cest do Indie ZÁMOŘSKÉ OBJEVY Turci ovládli Blízký východ -> omezení obchodu s Indií. směr na jih (obeplutí Afriky) a pak na východ Portugalsko směr na západ Španělsko snaha objevovat a ovládnout nové oblasti všeobecná

Více

Biblické otázky doba velikonoční

Biblické otázky doba velikonoční Biblické otázky doba velikonoční PONDĚLÍ V OKTÁVU VELIKONOČNÍM Mt 28,8-15 Komu ve městě oznámili někteří ze stráží, co se stalo? ÚTERÝ V OKTÁVU VELIKONOČNÍM Jan 20,11-18 Kolik andělů viděla plačící Marie

Více

Malý Námorník ˇ Richard Augustin

Malý Námorník ˇ Richard Augustin Malý Námorník ˇ Richard Augustin Vzduch voněl oleandry a slunce pálilo. Malý Námořník si hrál na břehu moře. Richard Augustin 2010 illustrations Richard Augustin 2011 Snil o dobrodružné plavbě na daleký

Více

PINTA, 1492 MĚŘÍTKO: 1/72 délka: 385mm šířka: 180mm výška: 320mm HISTORIE: Seznam doporučeného nářadí: Před začátkem stavby: Zbarvení:

PINTA, 1492 MĚŘÍTKO: 1/72 délka: 385mm šířka: 180mm výška: 320mm HISTORIE: Seznam doporučeného nářadí: Před začátkem stavby: Zbarvení: PINTA, 1492 MĚŘÍTKO: 1/72 délka: 385mm šířka: 180mm výška: 320mm HISTORIE: Pinta byla jednou z lodí flotily Kryštofa Kolumba, se kterou podnikl cestu do Indie západní cestou, kdy omylem objevil Ameriku.

Více

Zpráva o výchovně vzdělávacím zájezdu na ostrov Korfu pořádaném Základní školou a mateřskou školou Přerov nad Labem, okres Nymburk

Zpráva o výchovně vzdělávacím zájezdu na ostrov Korfu pořádaném Základní školou a mateřskou školou Přerov nad Labem, okres Nymburk Zpráva o výchovně vzdělávacím zájezdu na ostrov Korfu pořádaném Základní školou a mateřskou školou Přerov nad Labem, okres Nymburk 22. 6. 1. 7. 2007 Zájezdu se zúčastnilo 54 žáků školy, jejich rodičů,

Více

Podívejte se na Měsíc, vypadá jako písmenko D, zavolal Lukáš.

Podívejte se na Měsíc, vypadá jako písmenko D, zavolal Lukáš. Měsíc Do kluků jídlo doslova padalo. Jednak měli hlad jako vlci, ale také se už nemohli dočkat, až začnou pozorovat. Sotva dojedli poslední sousto, poprosili tatínka, aby jim dalekohled vynesl na zahradu.

Více

VLAJKY A ZNAKY DEPARTEMENTŮ REPUBLIKY SALVADOR

VLAJKY A ZNAKY DEPARTEMENTŮ REPUBLIKY SALVADOR NEPRAVIDELNÁ PŘÍLOHA ZPRAVODAJE V E X I L O L O G I E 10 VLAJKY A ZNAKY DEPARTEMENTŮ REPUBLIKY SALVADOR Republika Salvador je administrativně rozdělena na 14 departementů (departementos). Všechny departementy

Více

Horký den se pomalu chýlil ke konci, slunce zapadalo za hranatou věží františkánského kláštera a jeho nazlátlé paprsky dopadaly na kopce protějšího

Horký den se pomalu chýlil ke konci, slunce zapadalo za hranatou věží františkánského kláštera a jeho nazlátlé paprsky dopadaly na kopce protějšího S A N O K 1 8 7 5 Horký den se pomalu chýlil ke konci, slunce zapadalo za hranatou věží františkánského kláštera a jeho nazlátlé paprsky dopadaly na kopce protějšího břehu řeky. Děti přeběhly louku, prodraly

Více

Je moře A to moře je celé mokré a má zelenou barvu.

Je moře A to moře je celé mokré a má zelenou barvu. PRVNÍ VYPRÁVĚNKA o tom, jak pan kormidelník Rybička zachránil dva opičáky ze zatopeného ostrova a jak je pojmenoval Je moře A to moře je celé mokré a má zelenou barvu. Nad tím mořem visí modrá obloha,

Více

LODNÍ DENÍK NÁMOŘNÍ JACHTY

LODNÍ DENÍK NÁMOŘNÍ JACHTY LODNÍ DENÍK NÁMOŘNÍ JACHTY LEVANTER s.r.o. Jana Nohy 878/2, 725 25 Ostrava Polanka Tel: +420 605 957 257,Fax: +420 596 943 904 Copyright LEVANTER s.r.o. 2003 LODNÍ DENÍK ČÍSLO Jméno námořní jachty: Registrační

Více

Pravěcí. vládci oblohy. Vladimír Socha Ilustrace Petr Modlitba

Pravěcí. vládci oblohy. Vladimír Socha Ilustrace Petr Modlitba Pravěcí vládci oblohy Vladimír Socha Ilustrace Petr Modlitba Dobrý den, děti. Schválně zkuste uhodnout, kdo jsme. Létáme v oblacích a velmi obratně dokážeme klouzat na vzdušných vírech i prolétávat mezi

Více

Program sobot a ostatních setkání:

Program sobot a ostatních setkání: Program sobot a ostatních setkání: Dopolední bohoslužba Odpolední shromáždění 6.9. Daniel Kašlík Zkouška sborového zpěvu 13.9. VP Ludvík Švihálek/Daniel Kašlík 20.9. Lenka Chromíková 27.9. Daniel Kašlík

Více

POHÁDKA O TOM, CO SE DVĚMA ŽÁBÁM PŘIHODILO NA VÝLETĚ

POHÁDKA O TOM, CO SE DVĚMA ŽÁBÁM PŘIHODILO NA VÝLETĚ POHÁDKA O TOM, CO SE DVĚMA ŽÁBÁM PŘIHODILO NA VÝLETĚ Dlouho se na ten výlet těšily a říkaly si, že i jim se něco pěkného přihodí, jak už to na výletě bývá. A přihodilo se. Bylo velice krásné červnové jitro,

Více

Zelená brána Černé země

Zelená brána Černé země směr Evropa francie Text a foto: Markéta a Michael Foktovi Zelená brána Černé země Dříve tu lidé žili kvůli rašelině, dnes tady díky její těžbě hnízdí ptáci. Během tisíců let vystřídaly zdejší lesy porosty

Více

Festival 2011 Autoři Texty Saadi Yousef: Amerika, Amerika Saadi Yousef: Amerika, Amerika

Festival 2011 Autoři Texty Saadi Yousef: Amerika, Amerika Saadi Yousef: Amerika, Amerika Festival 2011 Autoři Texty Saadi Yousef: Amerika, Amerika Saadi Yousef: Amerika, Amerika Video: Saadi Yousef a Taťjana Medvecká čtou na 21. Festivalu spisovatelů Praha. Amerika, Amerika Bože ochraňuj Ameriku,

Více

TÉMA. Pochopila jsem ajurvédu takto: Autor : Matusáková Vlasta

TÉMA. Pochopila jsem ajurvédu takto: Autor : Matusáková Vlasta TÉMA Pochopila jsem ajurvédu takto: Autor : Matusáková Vlasta Abych mohla napsat jak jsem pochopila ajurvédu, tak se musím nejdříve zamyslet nad tím co to je - pochopení. Pochopení chápat věci realisticky.

Více

Dopis v lahvi - č. 1. plavit směr Nová Guinea. vypadalo, že vůbec. nevyplujeme, protože. Robinsonova prudérní. matka ho nechtěla vůbec

Dopis v lahvi - č. 1. plavit směr Nová Guinea. vypadalo, že vůbec. nevyplujeme, protože. Robinsonova prudérní. matka ho nechtěla vůbec Dopis v lahvi - č. 1 V sobotu 16. července, l.p. 2016, jsme byli přijati do námořnické družiny, která se spolu s Robinsonem měla plavit směr Nová Guinea. V neděli ráno jsme se nalodili na loď Černá Perla

Více

Ludwig Polzer-Hoditz. Osudové obrazy z doby mého duchovního žákovství

Ludwig Polzer-Hoditz. Osudové obrazy z doby mého duchovního žákovství Ludwig Polzer-Hoditz Osudové obrazy z doby mého duchovního žákovství IV. obraz 1928 Pohled najeden zámeček v Horních Rakousích. Berta a já rozmlouvající na okraji lesa. Já: Tři roky jsou tomu již, co od

Více

Dopis krále poddaným. Mapa se stanovišti

Dopis krále poddaným. Mapa se stanovišti Pirátské hrátky V pondělí 23. 5. 2016 jsme obdrželi další dopis od našeho krále, ve kterém nás pověřil důležitým úkolem - dopravit zásoby našim přátelům na vzdálené ostrovy uprostřed Žraločího moře. A

Více

Ukázka knihy z internetového knihkupectví

Ukázka knihy z internetového knihkupectví Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz R O S A Italský originál: La vita secondo l aurora, nakladatelství ELLEDICI 2014 Editrice ELLEDICI 10096 Leumann (Torino) České vydání: Translation

Více

Prosím Dovol mi dotknout se myšlenkou Tvého ticha, vnořit se do barev Tvých a tóny prstů s Tebou tvořit duhové mosty (2. 6. 2013)

Prosím Dovol mi dotknout se myšlenkou Tvého ticha, vnořit se do barev Tvých a tóny prstů s Tebou tvořit duhové mosty (2. 6. 2013) Prosím Dovol mi dotknout se myšlenkou Tvého ticha, vnořit se do barev Tvých a tóny prstů s Tebou tvořit duhové mosty do S T Ř E D U (2. 6. 2013) Sami a spolu nahoru dolu ve zpěvu ptáků v zrcátku mraků

Více

LÉČENÍ VNITŘNÍHO DÍTĚTE V POHODLÍ DOMOVA Monika Nisznanská

LÉČENÍ VNITŘNÍHO DÍTĚTE V POHODLÍ DOMOVA Monika Nisznanská 2 Vy už nemusíte Moje emocionální zranění z dětství mě před mnoha lety žití v nevědomí dohnala do velmi vážné psychické situace, ze které mi pomohla až pomoc zvenčí. Díky jednomu velmi intenzivnímu zážitku,

Více

Práce s textem, čtení s porozuměním

Práce s textem, čtení s porozuměním Práce s textem, čtení s porozuměním autor: Mgr. Světlana Housková informační zdroj: Jana Eislerová, Robinson Crusoe, Fragment 2010 Text knihy Robinson Crusoe, kterou převyprávěla Jana Eislerová, je vhodný

Více

Zatím sestoupi1 s nebe anděl v bílém rouchu. Odvalil od hrobky kámen a posadil a něj. Vojáci se zděsili a utekli. Za chvíli potom přišly k hrobu zbožn

Zatím sestoupi1 s nebe anděl v bílém rouchu. Odvalil od hrobky kámen a posadil a něj. Vojáci se zděsili a utekli. Za chvíli potom přišly k hrobu zbožn ZMRTVÝCHVSTÁNÍ Ježíšovi nepřátelé zvítězili. Ježíš byl mrtev, jeho učedníci rozptýleni. Všemu byl konec. Zlí lidé nechtěli poslouchat Ježíšovo učení a teď, když byl mrtev, se radovali. Ježíš však řekl:

Více

SMRK ZTEPILÝ PŘEČTI SI TEXT A POTÉ VYŘEŠ ÚKOLY: 1. SMRK POCHÁZÍ Z: a) VYŠŠÍCH NADMOŘSKÝCH VÝŠEK, b) STŘEDNÍCH POLOH, c) NÍŽIN.

SMRK ZTEPILÝ PŘEČTI SI TEXT A POTÉ VYŘEŠ ÚKOLY: 1. SMRK POCHÁZÍ Z: a) VYŠŠÍCH NADMOŘSKÝCH VÝŠEK, b) STŘEDNÍCH POLOH, c) NÍŽIN. SMRK ZTEPILÝ PŘEČTI SI TEXT A POTÉ VYŘEŠ ÚKOLY: V 18. STOLETÍ SE KVŮLI VELKÉ SPOTŘEBĚ DŘEVA ZAČALY ZAKLÁDAT UMĚLÉ LESY A TO ZE SMRKU, PROTOŽE TEN RYCHLE ROSTE A TO SE VYPLATÍ TĚM, KDO HO CHTĚJÍ RYCHLE

Více

14 16 KH-57-03-297 -CS-C

14 16 KH-57-03-297 -CS-C 14 16 KH-57-03-297-CS-C Vy krásné vlaštovky! Evropská komise Tuto publikaci zpracovalo Generální ředitelství pro životní prostředí. Vychází ve všech úředních jazycích Evropské unie. Publikace je také k

Více

Výtvarná soutěž ŽÍZEŇ ANEB VODA NAD ZLATO. Vím Chci vědět Dozvěděl/a jsem se VÍM CHCI VĚDĚT DOZVĚDĚL/A JSEM SE

Výtvarná soutěž ŽÍZEŇ ANEB VODA NAD ZLATO. Vím Chci vědět Dozvěděl/a jsem se VÍM CHCI VĚDĚT DOZVĚDĚL/A JSEM SE Výtvarná soutěž ŽÍZEŇ ANEB VODA NAD ZLATO Vím Chci vědět Dozvěděl/a jsem se VÍM CHCI VĚDĚT DOZVĚDĚL/A JSEM SE Kvíz k vodě 1. Kolik vody zaujímá povrch planety? a) 61% b) 81% c) 71% 2. Jaký je chemický

Více

Robinson Crusoe. také v tištěné verzi. Objednat můžete na www.fragment.cz

Robinson Crusoe. také v tištěné verzi. Objednat můžete na www.fragment.cz Robinson Crusoe také v tištěné verzi Objednat můžete na www.fragment.cz Doporučujeme další e-knihy: Martina Drijverová Ježíš a jeho příběh Staré pověsti české převyprávěla Jana Eislerová Staré řecké báje

Více

Já hraji na klávesy - N. Matesová

Já hraji na klávesy - N. Matesová L. Šindlerová Já hraji na klávesy - N. Matesová Na klávesy hraju letos poprvé, ale už umím mnoho písniček, například Maličká su, Když jsem jel do Prahy, Vadí nevadí, Okoř a mnoho dalších písniček. Na klávesy

Více

JAROSLAV VRÁNA a FRANTIŠEK LOPOUR. představují dobrodružný příběh z fantastického světa MLUVÍCÍ HORA

JAROSLAV VRÁNA a FRANTIŠEK LOPOUR. představují dobrodružný příběh z fantastického světa MLUVÍCÍ HORA JAROSLAV VRÁNA a FRANTIŠEK LOPOUR představují dobrodružný příběh z fantastického světa MLUVÍCÍ HORA Hlavními hrdiny příběhu jsou lovec Ando a jeho sestra Ioni z kmene Danaků. Ti jako malé děti vyslechnou

Více

NOCTURNO 2014. Do hlubin. Za okny měsíc neúspěšně trhá z očí noci třešně ne, nejsou to třešně, jsou to slzy a v nich se choulíme v jantaru zmrzlí

NOCTURNO 2014. Do hlubin. Za okny měsíc neúspěšně trhá z očí noci třešně ne, nejsou to třešně, jsou to slzy a v nich se choulíme v jantaru zmrzlí NOCTURNO 2014 Do hlubin Za okny měsíc neúspěšně trhá z očí noci třešně ne, nejsou to třešně, jsou to slzy a v nich se choulíme v jantaru zmrzlí Jsme to, nejsme to my zakletý v jantaru váhání Dívej se na

Více

připadám si v tu chvíli a na tom místě zcela nepatřičně

připadám si v tu chvíli a na tom místě zcela nepatřičně Dýchání Petr Mezihorák na rozjezd tma lisuje obrazy zvýrazňuje hrany půlnoční štěkot psa virtuos v oboru ticha připadám si v tu chvíli a na tom místě zcela nepatřičně jako štěkot psa struktura odpoledne

Více

Marek a Klára se rozhodli, že si vyjedou na kolech.,,nejezděte moc daleko! A nejezděte rychle! Nezapomeňte se brzy vrátit!" nabádá je starostlivá maminka. Děti usilovně šlapou, až jim vítr hvízdá kolem

Více

být a se v na ten že s on z který mít do o k

být a se v na ten že s on z který mít do o k být a se 1. 2. 3. v na ten 4. 5. 6. že s on 7. 8. 9. z který mít 10. 11. 12. do o k 13. 14. 15. ale i já 16. 17. 18. moci svůj jako 19. 20. 21. za pro tak 22. 23. 24. co po rok 25. 26. 27. oni tento když

Více

Stupeň 1. - Umí si správně nasadit záchrannou vestu - Je schopen nosit záchranné prostředky na vodě bez problémů

Stupeň 1. - Umí si správně nasadit záchrannou vestu - Je schopen nosit záchranné prostředky na vodě bez problémů Stupeň 1 Příprava lodě: - Dokáže pomoct s přípravou lodě před vyplutím Vyplutí/Přistávání: - Dokáže dostat loď na vodu s pomocí instruktora - Dokáže zabezpečit loď na manipulačním vozíku - Umí pomoct s

Více

hledání pomoci - přejezd na kánoi, posádka zatím posiluje na

hledání pomoci - přejezd na kánoi, posádka zatím posiluje na TÁBOR 2012 SÁZAVA - PO STOPÁCH KRYŠTOFA KOLUMBA datum den trasa Km program hra úvodní 1.7. ne Liberec - Stvořidla scénka z Kolumbova života, rozdělení do posádek 2.7. po Stvořidla - Zahájí 15,2 I. stavba

Více

plavba katamarán Tahiti

plavba katamarán Tahiti exklusiv sailing plavba katamarán Tahiti Naskýtá se jedinečná možnost hotelu pod plachtami a ještě k tomu v nadstandartní destinaci, na palubě s milým a zkušeným kapitánem Jiřím Kučerou. Zažijte s námi

Více

Časová dotace: 45 minut Datum ověření:

Časová dotace: 45 minut Datum ověření: Kód materiálu: Název materiálu: VY_32_INOVACE_20_Z OBJEVOVÁNÍ AUSTRÁLIE Předmět: Matematika Ročník: 6. Časová dotace: 45 minut Datum ověření: 21. 6. 2012 Jméno autora: Mgr. Božena Přikrylová Klíčová slova:

Více

Registrační číslocz.1.07/1.4.00/

Registrační číslocz.1.07/1.4.00/ Registrační číslocz.1.07/1.4.00/21.1257 Registrační číslocz.1.07/1.4.00/21.1257 Registrační číslocz.1.07/1.4.00/21.1257 I/2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji čtenářské a informační gramotnosti

Více

Projekt byl rozdělen na 3 části, dva se uskutečnily ve škole, jednou byli žáci na exkurzi do Planetária a Mořského světa v Praze.

Projekt byl rozdělen na 3 části, dva se uskutečnily ve škole, jednou byli žáci na exkurzi do Planetária a Mořského světa v Praze. Výuka fyziky v projektech se ZŠ se zaměřuje: výuku fyziky a řešení fyzikálních problémů procvičování logiky, dedukce, aplikace znalosti na daný jev ukázku pokusů k danému tématu propojení fyzikálních jevů

Více

Habermaaß-hra 2139. Stavebnice Katamaran

Habermaaß-hra 2139. Stavebnice Katamaran CZ Habermaaß-hra 2139 Stavebnice Katamaran Vážení mladí inženýři, tato konstrukční stavebnice je plná překvapení. Při stavbě katamaránu brzy uvidíte, z jakých nezbytných částí se toto technické dílo skládá.

Více

Dlouhý Milan. Na výstavu jsem dal ke shlédnutí tisky z kalendáře Petrovicko, kraj kamenů.

Dlouhý Milan. Na výstavu jsem dal ke shlédnutí tisky z kalendáře Petrovicko, kraj kamenů. Dlouhý Milan Na výstavu jsem dal ke shlédnutí tisky z kalendáře Petrovicko, kraj kamenů. Tématem letošního roku byl kámen, což je zároveň i největší lákadlo této krajiny. Při výběru snímků do kalendáře

Více

Soused konečně otevřel dveře a řekl, aby byl zticha a nebudil mu děti: Dám ti třeba i dva chleby, jen rychle zase jdi!

Soused konečně otevřel dveře a řekl, aby byl zticha a nebudil mu děti: Dám ti třeba i dva chleby, jen rychle zase jdi! JEŽÍŠ UČITEL Když začal Ježíš kázat, učil lidi, co mají dělat, aby byli dobří, a aby jim za to Pán Bůh žehnal. Říkal lidem: Máte v nebi dobrého Otce. Mějte ho rádi a takto se k němu modlete: Otče náš,

Více

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu ZELENÁ DO BUDOUCNOSTI Operační program: OP vzdělávání pro konkurenceschopnost Výzva: 1.4 Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách Klíčová aktivita:

Více

Bible pro děti představuje. Narození Ježíše

Bible pro děti představuje. Narození Ježíše Bible pro děti představuje Narození Ježíše Napsal: Edward Hughes Ilustrovali: M. Maillot Upravili: E. Frischbutter; Sarah S. Přeložila: Jana Jersakova Vydala: Bible for Children www.m1914.org 2012 Bible

Více

K.u.K. Kriegsmarine Bitevní lodě Jeho Veličenstva Jan Kolář

K.u.K. Kriegsmarine Bitevní lodě Jeho Veličenstva Jan Kolář K.u.K. Kriegsmarine Bitevní lodě Jeho Veličenstva Jan Kolář počet stran 186 vazba pevná fotografií a ilustrací včetně barevných301 běžná cena 499 Kč, naše cena 450 Kč, cena K M K 400 Kč ISBN 978-80-86930-69-5

Více

Renata, Alena, Kristýna, Hana, Daniel

Renata, Alena, Kristýna, Hana, Daniel Naši milí čtenáři, po roce opět přinášíme zprávičky o některých akcích, které proběhly v naší družině. Můžete si je spolu s námi připomenout ve výročním vydání Družinového Blesku. Hezké prázdniny, pěkné

Více

SIGNAPUR. Hotel Marina Bay Sands

SIGNAPUR. Hotel Marina Bay Sands SIGNAPUR Hotel Marina Bay Sands Luxusní hotel Marina Bay Sands patří s nejatraktivnějším bazénem a nejšílenější terasou na světě mezi nejdražší hotely světa. Luxusní a hotel Marina Bay Sands leží trochu

Více

Kdy byl stvořen Měsíc? Záleží na tom?

Kdy byl stvořen Měsíc? Záleží na tom? Kdy byl stvořen Měsíc? Záleží na tom? Stvořitelův kalendář je založen na Měsíci a Slunci, jak uvádí Písmo. S tím jak narůstají důkazy pro pravý kalendář, narůstají i pošetilé argumenty proti němu. Kdy

Více

STŘEDOAMERICKÝ REGION. b) Ostrovní část: I. Velké Antily II. Malé Antily III. Bahamské ostrovy

STŘEDOAMERICKÝ REGION. b) Ostrovní část: I. Velké Antily II. Malé Antily III. Bahamské ostrovy b) Ostrovní část: I. Velké Antily II. Malé Antily III. Bahamské ostrovy I. Velké Antily Velké Antily je skupina ostrovů mezi Karibským mořem, Yucatánem, Mexickým zálivem, Floridou a Bahamami. Velké Antily

Více

Bůh povznese Josefaotroka

Bůh povznese Josefaotroka Bible pro děti představuje Bůh povznese Josefaotroka Napsal: Edward Hughes Ilustrovali: M. Maillot; Lazarus Upravili: M. Maillot; Sarah S. Přeložila: Majka Alcantar Vydala: Bible for Children www.m1914.org

Více

Jiří Glet PAVLÍK A RYTÍŘ JAN Z MICHALOVIC

Jiří Glet PAVLÍK A RYTÍŘ JAN Z MICHALOVIC 1 Jiří Glet PAVLÍK A RYTÍŘ JAN Z MICHALOVIC 2 Copyright Autor: Jiří Glet Vydal: Martin Koláček - E-knihy jedou 2014 ISBN: 978-80-7512-073-1 (epub) 978-80-7512-074-8 (mobipocket) 978-80-7512-075-5 (pdf)

Více

Klasické pohádky. Medvídek Pú. http://deti.e-papa.cz Page 1/5

Klasické pohádky. Medvídek Pú. http://deti.e-papa.cz Page 1/5 Klasické pohádky Medvídek Pú Page 1/5 Tady jde ze schodů za Kryštůfkem Robinem Michal Medvěd hlavou napřed, bum, bum, bum. Jinak to ani neumí, ale někdy mu připadá, že to přece jen musí jít taky jinak,

Více

Návštěva anděla VÁNOČNÍ PŘÍBĚH

Návštěva anděla VÁNOČNÍ PŘÍBĚH VÁNOČNÍ PŘÍBĚH Návštěva anděla Kdysi dávno žila v Nazaretu dívka. Byla jemná a skromná a jmenovala se Marie. Zasnoubila se s tesařem jménem Josef. Jednou, když si vyšla na procházku, přihodilo se jí něco

Více

Gymnázium Dr. J. Pekaře Mladá Boleslav. Zeměpis II. ročník KUBA. referát. Petra REŠLOVÁ Jana ŠVEJDOVÁ

Gymnázium Dr. J. Pekaře Mladá Boleslav. Zeměpis II. ročník KUBA. referát. Petra REŠLOVÁ Jana ŠVEJDOVÁ Gymnázium Dr. J. Pekaře Mladá Boleslav Zeměpis II. ročník KUBA referát Jméno a příjmení: Karolína RÝDLOVÁ Petra REŠLOVÁ Jana ŠVEJDOVÁ Třída: 6. O Datum: 10. 12. 2014 Kuba 1. Obecná charakteristika ostrova

Více

téma měsíce 60

téma měsíce 60 60 www.lideazeme.cz ŘECKO Text a foto: Markéta a Michael Foktovi...a pašovat taky ne. Jedné bouřlivé noci se o tom na vlastní kůži přesvědčil kapitán pašerácké lodi, která ztroskotala u břehů ostrova Zákynthos.

Více

VECTRA a Milan KOLÁČEK

VECTRA a Milan KOLÁČEK VECTRA a Milan KOLÁČEK REPORT PROJEKTU SÓLOVÉHO JACHTINGU 2014 18. listopadu 2014 Rok 2014 byl takzvaně seznamovací s lodní třídou Figaro Beneteau 2. Cílem bylo absolvovat maximální možný počet tréninků

Více

1. STARÉ POVĚSTI ČESKÉ - O PRAOTCI ČECHOVI

1. STARÉ POVĚSTI ČESKÉ - O PRAOTCI ČECHOVI 1. STARÉ POVĚSTI ČESKÉ - O PRAOTCI ČECHOVI Čti velmi pozorně text a odpovídej na otázky. Kdysi dávno žily u řeky Visly rodiny dvou bratrů. Jeden se jmenoval Čech a byl vojvodou, stařešinou, náčelníkem.

Více

OSTRUŽINY. Žebříček TOP 10 básní z PSANCI.cz SRPEN 2009

OSTRUŽINY. Žebříček TOP 10 básní z PSANCI.cz SRPEN 2009 OSTRUŽINY Žebříček TOP 10 básní z PSANCI.cz SRPEN 2009 1. BÁSNÍCI (od puero) 2. Sonáta pro srpnový večer (od Verena) 3. Ve vaně (od milancholik) 4. (M.) Vzkaz lásky (od ivkaja) 5. Ach, vodo (od nostalgik)

Více

U Opery, v přístavu, tajemný zvuk didžeridu a první setkání s aboridžinskou holčičkou

U Opery, v přístavu, tajemný zvuk didžeridu a první setkání s aboridžinskou holčičkou 40 U Opery, v přístavu, tajemný zvuk didžeridu a první setkání s aboridžinskou holčičkou Budova Opery se vypínala na malém výběžku obklopeném mořem. Stavbě dominovaly bílé oválné trojúhelníky. Takže z

Více

Copak je to vázaného?

Copak je to vázaného? Copak je to vázaného? Petr Motýl POHOUPEJ divoké husy led na jezerech sobi putující krajinou rozumu krvavé slunce zapadá za betonové vilky na konci vsi přelétavá křídla tmavá louka jabka malované talíře

Více

Vážení spoluobčané, Zajisté vás zajímá co se vlastně děje, proč jsem učinil rozhodnutí vzdát se starostování, co bude dál. Žádné rozhodnutí nespadne

Vážení spoluobčané, Zajisté vás zajímá co se vlastně děje, proč jsem učinil rozhodnutí vzdát se starostování, co bude dál. Žádné rozhodnutí nespadne Vážení spoluobčané, Zajisté vás zajímá co se vlastně děje, proč jsem učinil rozhodnutí vzdát se starostování, co bude dál. Žádné rozhodnutí nespadne z nebe, většinou v nás zraje delší dobu. Po loňských

Více

3) Napiš dny v týdnu podle čísel: ) Napiš čtyři jehličnaté stromy: 16) Napiš 3 dobré lidské vlastnosti:

3) Napiš dny v týdnu podle čísel: ) Napiš čtyři jehličnaté stromy: 16) Napiš 3 dobré lidské vlastnosti: KARTIČKY PRVOUKA ROČNÍK 1) Napiš roční období: 18) Napiš čtyři listnaté stromy: 19) Napiš alespoň 4 místnosti doma: 20) Napiš, co nepatří do řady: Úterý, neděle, pondělí, jaro podzim, sníh, listí,stromy

Více

Volnomyslné přírodní deníky

Volnomyslné přírodní deníky Volnomyslné přírodní deníky Karolína Tauberová 3. místo Próza do 23 let 1. 7. Dokud si vítr hraje s mými vlasy, kapky deště dopadají na tvář a slunce rozjasňuje oči, září mi úsměv na rtech a já cítím,

Více

Velké námořní objevy

Velké námořní objevy Velké námořní objevy Na přelomu 15. a 16. století došlo k velkým námořním plavbám a objevům. Vedla k nim snaha o nalezení cesty do Indie (a zdroj vzácného koření a podle tehdejšího názoru pohádkově bohaté

Více

TEXT A FOTO: M XXXXXX D

TEXT A FOTO: M XXXXXX D PIRÁTEM v Karibiku Vše začalo nevinně a náhodně jako většina velkých věcí v lidském životě. Jedním setkáním s krásnou a skvěle stavěnou Češkou zrozenou v Egyptě, s nádhernými boky, která mě okamžitě okouzlila,

Více

I. JAK SI MYSLÍM, ŽE MOHU BÝT PRO TÝM PROSPĚŠNÝ:

I. JAK SI MYSLÍM, ŽE MOHU BÝT PRO TÝM PROSPĚŠNÝ: Test týmových rolí Pokyny: U každé otázky (I - VII), rozdělte 10 bodů mezi jednotlivé věty podle toho, do jaké míry vystihují vaše chování. V krajním případě můžete rozdělit těchto 10 bodů mezi všechny

Více

Čarovný mlýnek. Proč je mořská voda slaná

Čarovný mlýnek. Proč je mořská voda slaná Čarovný mlýnek Proč je mořská voda slaná Alena Vorlíčková Regina Daňková Pohádky pro společné čtení Projekt Městské knihovny Svitavy Lektoruje PhDr. Lenka Krejčová, Ph.D., DYS-centrum Praha Čarovný mlýnek

Více

Bible pro děti představuje. Ježíš si vybírá dvanáct pomocníků

Bible pro děti představuje. Ježíš si vybírá dvanáct pomocníků Bible pro děti představuje Ježíš si vybírá dvanáct pomocníků Napsal: Edward Hughes Ilustrovali: Byron Unger; Lazarus Upravili: E. Frischbutter; Sarah S. Přeložila: Majka Alcantar Vydala: Bible for Children

Více

Nechte. papír ožít... figurky z papíru a provázku. Isabelle Guiot-Hullot

Nechte. papír ožít... figurky z papíru a provázku. Isabelle Guiot-Hullot Nechte papír ožít... figurky z papíru a provázku Isabelle Guiot-Hullot Obsah Úvod 3 Materiál k výrobě 27 Základní postupy 28 obrázek návod S rodinou 36 Ach, ti zamilovaní! 4 36 Narození dítěte 5 36 Dítě

Více

Elan 45 Marija VR2006 8.-15.4. Sukošan - Vela Luka - Sukošan

Elan 45 Marija VR2006 8.-15.4. Sukošan - Vela Luka - Sukošan Elan 45 Marija VR2006 8.-15.4. Sukošan - Vela Luka - Sukošan Rok se s rokem sešel a okamžik odjezdu na Velikonoční regatu je tu. Sešlo se nás osm, od dvaceti do pětašedesáti let. Tomáš a Hela, švagr Laďa

Více

2. Čisté víno (Sem tam)

2. Čisté víno (Sem tam) 1. Čekání na zázrak (Sem tam) H # 1. Už padá půlnoc, zní jen můj těžký krok, oblohou snáší se k zemi mráz, vítr ztichl, zbyl jenom úplněk, () i čas zůstal na chvíli stát. 2. jinak nic, pouze průhledný

Více

Přijeli jsme na tábor asi v 17 hodin a Upírovo strejda s Upírem a Žralokem už tam byli a sekali trávu sekačkou, co byla Upírovo strejdy, protože tu

Přijeli jsme na tábor asi v 17 hodin a Upírovo strejda s Upírem a Žralokem už tam byli a sekali trávu sekačkou, co byla Upírovo strejdy, protože tu Přijeli jsme na tábor asi v 17 hodin a Upírovo strejda s Upírem a Žralokem už tam byli a sekali trávu sekačkou, co byla Upírovo strejdy, protože tu sekačku, co měl vždycky Jarda půjčenou přes Peprníka

Více

Start. do Nového světa

Start. do Nového světa ŠPANĚLSKO Text a foto: Michael Fokt Start do Nového světa Před více než pěti sty lety vyplul ze španělské provincie Huelva slavný Kryštof Kolumbus, aby trochu proti své vůli našel nový kontinent. Dodnes

Více

ZEMĚPIS V 6. A 7. ROČNÍKU. Využití internetu v učivu zeměpisu v 6. a 7. ročníku. Číslo a název DUM: Autor: Antonín Krejčí

ZEMĚPIS V 6. A 7. ROČNÍKU. Využití internetu v učivu zeměpisu v 6. a 7. ročníku. Číslo a název DUM: Autor: Antonín Krejčí OPVK Šablona klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT ZEMĚPIS V 6. A 7. ROČNÍKU Název sady: Využití internetu v učivu zeměpisu v 6. a 7. ročníku Číslo a název DUM: VY_32_INOVACE_14_Severní

Více