2.1.2 Smýcení křovin Popis opatření. Zdůvodnění opatření

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "2.1.2 Smýcení křovin Popis opatření. Zdůvodnění opatření"

Transkript

1 02_OPZP1002_opatreni.doc str Technologická dokumentace - opatření v rámci realizace projektu 2.1 Příprava pozemku Cílem přípravných prací je vytvoření stavu, vhodného pro podporu přírodních stanovišť a zvýšení jejich biodiversity především s ohledem na předměty ochrany evropsky významné lokality Hradiště a Ptačí oblasti Doupovské hory Ruční seč a úklid hmoty Je zaměřeno na pozemky nebo jejich části, které jsou v nejhorším možném stavu s převažující vysokou a hustou ruderální vegetací, kombinovanou s výraznými terénními nerovnostmi, napadanými kmeny a větvemi nebo balvany. Za pomoci křovinořezů bude vegetace posečena. Vzniklá hmota bude ručně shrabána a odstraněna mimo plochu zásahu. Seč bude provedena v období: nejdříve na konci května - nejpozději do konce září. Termíny seče jsou, v rámci tohoto rozpětí, detailně stanoveny pro jednotlivé lokality. Vysečená hmota bude využita jako surovina pro úkryty typu deponie. V případě nadbytku hmoty bude její část odstraněna z lokality Seč umožní omezit velmi vzrůstnou ruderální vegetaci, která často dosahuje výšky až 1,5 m. Dále připraví tuto část pozemku na urovnání pomocí mechanizace, k odstranění kamenů, napadaných kmenů, větví. V místech kde je toto opatření rozpočtováno je povrch pozemků v takovém stavu, že vylučuje nasazení jakékoliv mechanizované sklizňové techniky dokud nebude povrch půdy dostatečně urovnán.

2 02_OPZP1002_opatreni.doc str Smýcení křovin Formace křovin tvoří především druhy trnka obecná - Prunus spinosa, růže šípková - Rosa canina, hloh jednosemenný - Crataegus monogyna, hloh obecný - Crataegus laevigata. V menší míře se uplatňuje též bez černý - Sambucus nigra, svída krvavá - Cornus sanguinea, líska obecná - Corylus avellana. Významnou součástí těchto formací jsou též mladé exempláře náletových dřevin (do 80cm obvodu kmene) uvedených v kapitole Kácení dřevin. Nálet keřů se vyskytuje na pozemcích v rozdílných hustotách. Q1 ojediněle = nálet dosahuje nad 1m výšky, pozemek je rovný, porost dřevin je na ploše nesouvislý Q2 pomístně = nálet dosahuje nad 1m výšky, porost je místy souvislý neprůchodný Q3 souvisle = nálet nad 1m výšky a pokrývá pozemky svažité, obtížně přístupné a členité. Tyto operace jsou také rozpočtovány různými sazbami (viz. příloha rozpočet). Vlastní smýcení proběhne ručně. Hmota bude manipulována pomocí mechanizace a bude využita k vybudování úkrytu typu deponie pro drobné obratlovce. Pařízky budou proti výmladkům ošetřeny roztokem systémově translokačního herbicidu. Aplikace bude provedena odborně způsobilou osobou bodově štětcem přímo na plochu pařízků bez ohrožení okolních rostlin. Smýcení křovin zastaví jejich expanzi do lučních společenstev, která jsou poškozována zastíněním a opadem listí a větví. Zároveň je toto opatření nezbytné pro sečení porostu i pro odstranění konkurence pro luční druhy rostlin a živočichů.

3 02_OPZP1002_opatreni.doc str Kácení nevhodných dřevin V místech navrhovaného zásahu budou odstraněny stromy které stíní ovocným dřevinám, brání mechanizované seči a úklidu travní hmoty z ploch. Z kácení budou vyjmuty duby, jeřáby, semenáče hrušní, jabloní a třešní. Na pozemcích budou ponechána torza dožívajících stromů jako trofická základna a úkryt xylofágních druhů hmyzu. Kácení bude omezeno tam, kde porost již nabyl charakter lesa a tam kde jsou prudké svahy, kamenné snosy a jiné obtížně udržovatelné plochy. Odstraněny budou staticky narušené stromy, které ohrožují bezpečnost osob pracujících na pozemku. Dále budou skáceny stromy vychýlené a deformované, které brání průjezdu techniky a obhospodařování pozemků. Pařezy stromů budou vykopány a budou použity spolu s ostatní hmotou vykácených dřevin na budování úkrytů pro živočichy (viz příslušná kapitola). Podrobný přehled lokalizace a upřesnění kácených stromů, je uveden pro každou lokalitu. Odstranění uvedených dřevin zastaví jejich expanzi do lučních společenstev, která jsou poškozována zastíněním a opadem listí i větví.zastínění a opad listí je v některých místech tak intenzivní, že naprosto potlačil bylinné patro. Dřevní hmota z pokácených dřevin bude sloužit k přípravě úkrytů pro drobné živočichy typu deponie a rovnané dřevo. Hmotu dle vyjádření entomologického průzkumu nelze v žádné případě odvážet ze stanoviště neboť v ní může probíhat vývoj larválních stádií xylofágního hmyzu Pomístní urovnání povrchu pozemku Pomocí traktoru s čelním nakladačem a s podkopem bude na plochách ručně vysečených provedeno odstranění balvanů na kamenné snosy. Dále pomístně budou zarovnány terénní prohlubně a vyvýšeniny vzniklé činností zvěře. V místech kácení vzrostlých stromů budou vykopány pařezy a budou využity na tvorbu úkrytů pro drobné obratlovce. Opatření umožní ošetřovat vegetaci zemědělskou mechanizací t.j. ekonomicky dlouhodobě udržitelně. Místní stržení drnu uvolní prostor pro šíření především dvouděložných rostlin dosud potlačovaných expanzí trav.regenerace bylinného porostu bude zajištěna ze sousední neporušené vegetace, ze semenné banky pozemku nebo z podzemních orgánů rostlin.

4 02_OPZP1002_opatreni.doc str Opatření ke zlepšení biodiversity společenstev bylinného patra Sklizňová seč Sklizňová seč bude provedena za pomoci běžné zemědělské mechanizace. Hmota bude usušena na pokose a odvezena mimo plochu zásahu.termín pravidelné seče - druhá polovina května - konec června podle fenologické situace daného ročníku. Pro udržení žádoucího botanického složení bylinného patra je nutný pravidelný odběr biomasy lučních rostlin. Vegetace se bude plynule měnit na cílovou ovsíkovou louku nebo jiný typ přirozeného lučního společenstva s vysokou biodiversitou. Pravidelná seč povede též k zastavení zarůstání náletovými dřevinami na části parcely zajistí kvetoucí rostliny i v pozdním létě. Úkryt typu deponie zajistí osluněný úkryt pro bezobratlé živočichy i drobné obratlovce (ještěrka živorodá Zootoca viviparia, slepýš křehký Anguis fragilis a užovka obojková Natrix natrix). Diferenciací způsobu obhospodařování bude dosaženo žádoucí mozaikovitosti na lokalitě, která zajistí přežívání různých skupin bezobratlých živočichů i obratlovců, zajistí zdroje diaspor všech rostlinných druhů lučních společenstev. Porosty bylinného patra nebudou hnojeny, ošetřovány herbicidy ani přisévány osivem kulturních trav a jetelovin. Jedinou metodou regulace jejich botanického složení bude jejich seč. V současné době je většina nelesních lučních společenstev EVL Hradiště ohrožena degradací vlivem dlouhodobé absence seče a odvozu narostlé biomasy.

5 02_OPZP1002_opatreni.doc str Smykování a sběr kamene V jarním období - orientačně duben - dle vlhkostních podmínek proběhne smykování ploch poškozených rytím zvěře. Budou použity lehké luční smykobrány, tažené lehkým traktorem aby se zabránilo vzniku terénních nerovností. Podle potřeby bude smykování zařazeno i po první seči k urovnání pozemků. Po smykování bude sesbírán kámen uvolněný přejezdem smykobran. Pro oba druhy sečí je nezbytně nutné, aby povrch pozemků byl zcela rovný a prostý volných kamenů. Použití smykobran zajistí provzdušnění a rozvolnění povrchu půdy. Ze semenné banky budou moci klíčit četné plané druhy rostlin. Toto opatření výrazně podporuje biodiversitu bylinného patra Asanační seč Sklizňová seč bude provedena za pomoci běžné zemědělské mechanizace. Hmota bude odvezena z plochy zásahu a použita na budování úkrytu typu deponie pro drobné obratlovce. Termín pravidelné seče - druhá polovina srpna - konec září podle fenologické situace daného ročníku. Asanační seč zabrání ukládání stařiny na pozemku. Zároveň je určena k maximálnímu oslabení ruderální vegetace a k maximálnímu urychlení sukcese k žádoucímu přechodu na společenstvo mezofilní ovsíkové louky prioritního stanoviště 6510 EVL Hradiště.

6 02_OPZP1002_opatreni.doc str Péče o dřeviny na stanovišti Cílem navrhovaných opatření je obnovit tradiční polyfunkčního pojetí využití krajiny. Ošetřené druhy eventuálně odrůdy jsou dochovanými jedinci stromořadí lemujících komunikace a jiné linie v hřebenové partii Doupovských hor. Dřeviny zde poskytují potřebnou potravní nabídku a úkryty jak obratlovcům, tak bezobratlým živočichům Konzervační řez dřevin Staré stromy přítomné na lokalitě budou první rok ošetřeny konzervačním řezem. V rámci tohoto řezu budou odstraněny nemocné a odumřelé části koruny včetně větví, které narušují statiku stromu. V rámci tohoto opatření budou zmenšeny koruny a stromy budou vyvětveny tak, aby to umožnilo mechanizovanou péči o bylinné patro pod nimi. Řezné rány budou neprodleně ošetřeny vhodným přípravkem k zamezení pronikání houbové infekce a vlhkosti do stromu. Řez bude proveden mimo vegetační období, aby nebylo rušeno hnízdění ptáků a vývoj dalších dutinových organismů (např. plchů a netopýrů.) Vzniklá dřevní hmota bude využita k budování úkrytů typů deponie a rovnané dřevo. Všechny stromy navržené pro toto opatření jsou poškozeny dlouhodobou neúdržbou, většina i stíněním okolními náletovými dřevinami. To se projevuje vysokým podílem mrtvých a rozlomených větví, porůstáním kmenů mechem, přesunem asimilačního aparátu na obvod koruny a odlistěním částí větví bližších ke kmeni. To zatěžuje transpirační systém stromů a snižuje rychlost obrůstání novou listovou plochou. Navržené stromy jsou životaschopné. Jejich perspektiva na stanovišti je dlouhodobá - minimálně několik desítek let. Ovocné vysokokmeny i nadále poskytnou hnízdní úkryty i potravní základnu pro pestrou paletu obratlovců i bezobratlých živočichů. Z tohoto hlediska je žádoucí co nejvíce prodloužit jejich životnost na stanovišti. Rozvolněná zeleň ze stromů a keřů umožňuje vznik ochranářsky kvalitních společenstev bylinného patra včetně existence ohrožených druhů rostlin.

7 02_OPZP1002_opatreni.doc str Průklest V dalších letech bude proveden průklest nově nasazených větví, kterým bude strom uklidněn do pravidelného přírůstku a vyrovnáno eventuální poškození koruny. Řezné rány budou neprodleně ošetřeny vhodným přípravkem k zamezení pronikání houbové infekce a vlhkosti do stromu Řez bude proveden mimo vegetační období aby nebylo rušeno hnízdění ptáků a vývoj dalších dutinových organismů (např. plchů a netopýrů.) Vzniklá dřevní hmota bude využita k doplnění hmoty úkrytů typů deponie a rovnané dřevo. Z hlediska dlouhodobého zachování stromů na stanovišti se jedná o klíčové opatření. Konzervační řez povede k zvýšenému obrůstání stromu. Pokud by stromy byly ponechány samovolnému obrůstání, došlo by k nevhodnému rozvoji korun. Změnilo by se rozložení hmot v koruně a strom by byl destabilizován. Došlo by k naprogramování jeho rozlomení ve střednědobém horizontu. Zároveň by vzrostlo riziko probuzení spících oček v podnožové části stromu. Pokud by k tomu došlo, hrozilo by podrůstání podnože, které by vedlo k odstavení a postupné odumírání roubované části stromu.

8 02_OPZP1002_opatreni.doc str Opatření ke zlepšení biodiversity společenstev živočichů Pozemní úkryty z organického materiálu - typ deponie V místech s dostatečnou vlhkostí a oslunění vyrovnány hromady z vysečené hmoty, která již nebude používaná k mulčování v okolí stromků. Pokud bude v místě k dispozici hmota větví, slabých kmínků a vytrhaných pařízků, bude tato dřevitá biomasa vložena do deponie spolu s materiálem pocházejícím ze sečení ruderální vegetace. Úkryt bude postupně vrstven a v dalších letech bude dodáván organický materiál, tak aby se kryl úbytek způsobený mineralizací části hmoty. Cílem je vybudovat úkryt o velikosti alespoň 5x5 m, který bude obsahovat dostatečné množství dutin a bude dostatečně objemný aby zajistil vhodný vlhkostní a teplotní režim pro různé obratlovce. Tento typ úkrytů je navržen pro podporu množení a přezimování studenokrevných obratlovců, zejména Anguis fragilis slepýš křehký, Natrix natrix - užovka obojková a Zootoca viviparia ještěrka živorodá. Tyto druhy daný typ úkrytu velmi ochotně vyhledávají. Částečně je určen též jako úkryt pro drobné lasicovité šelmy a zemní savce. Úkryt umožní monitoring výskytu zvlášť chráněných druhů na stanovišti Pozemní úkryt typ rovnané dřevo Dřevní hmota vzniklá výše uvedeným kácením stromů bude rozřezána na manipulovatelné kusy. Hmota bude vyrovnána do hranic na okrajích ponechaných stromových porostů. Opatření je určeno jako přechodný nebo trvalý úkryt pro lasici hranostaj Mustela erminea, lasici kolčavu Mustela nivalis dále pro plcha velkého Glis glis a plšíka lískového Avenelarius muscardinus. Rovnané dřevo ve velkých kusech umožní také vývoj xylofágního hmyzu nebo alespoň dokončení vývoje larev již přítomných ve dřevě v době jeho kácení.

9 02_OPZP1002_opatreni.doc str Pozemní úkryt typ kamenný snos Kámen sebraný v průběhu přípravných prací i dále při pravidelném urovnávání ploch na jaře a po první seči, bude deponován na osluněných místech. V rámci projektu budou využity výhradně stávající kamenné snosy, které budou doplněny novými kameny. Tento typ úkrytu je určen pro zajištění žádoucího tepelného režimu pro bezobratlé živočichy a studenokrevné obratlovce uvedené v předchozím opatření Nadzemní úkryty - budky Na vhodné stromy na okrajích pozemku budou rozmístěny budky pro následující skupiny dutinových obratlovců vázaných na větší dutinové prostory netopýři (budka typu netopýr) plši a veverky (budka typu plch), drobní dutinoví hnizdiči (budka typu krutihlav) a sovy (budka typu puštík). Budky budou vyrobeny dle standartní metodiky Českého svazu ochránců přírody popsané v publikaci: Zasadil P. a kol.: Ptačí budky a další způsoby zvyšování hnízdních možností ptáků. Metodika ČSOP č.20, Praha Popis rozměrů budek, poznámky k technologii jejich výroby včetně použitých materiálů, pokyny k jejich umístění v terénu jsou podrobně uvedeny dále. V těsné blízkosti lokalit není dostatek vyspělých lesních porostů s dostatkem doupných stromů. Vzhledem k nadmořské výšce a otevřenosti lokality je růst dřevin pomalý a vznik dutin je dlouhodobý proces. Sečený a kvetoucí porost na vlhké louce poskytne dobrou potravní základnu pro netopýry i sovy. Rozmístění budek na lokalitě umožní i monitoring rozšíření uvedených skupin obratlovců o jejichž rozšíření v dané oblasti zatím nejsou zcela vyčerpávající informace hlavně díky odlehlosti lokalit a obtížnosti jejich odchytu v terénu.

10 02_OPZP1002_opatreni.doc str. 10 Projekt: Zvýšení biodiversity luk v EVL Hradiště Operační program Životní prostředí Prioritní osa 6 Zlepšování stavu přírody a krajiny Oblast podpory: 6.2 Podpora biodiversity Nadzemní úkryty: budky - dokumentace a pokyny k rozmístění

11 02_OPZP1002_opatreni.doc str. 11 Popis budek V této části jsou uvedeny zásady platné pro všechny typy budek. Odlišnosti technologické a morfologické jsou komentovány u jednotlivých nákresů. Budky musí vyhovovat požadavkům cílového druhu a setrvání na stanovišti alespoň 15 let. Po celou tuto dobu musí zůstat funkční. Výroba budek musí respektovat tyto nejčastější příčiny znehodnocení budek: - upadnutí otevíratelné části (střecha, přední čelo) - celkový rozpad budky - popraskání dřeva - upadnutí budky v důsledku tloustnutí stromu nebo jiné vady kotvení Podle těchto obecných požadavků musí být konkrétně dodrženo: 1. Vnitřní strany budek Musí být nehoblované a až na výjimky nebarvené. Drsné stěny jsou důležité hlavně u hlubších budek, kde by mláďata mohla mít problém s opuštěním budky. 2. Vnější strany budek Musí být hoblované a kryté dvěma vrstvami nátěru. Hlavním cílem je snížit pronikání vody do dřeva a ztížit přístup predátorům ohrožujícím mláďata. 3. Dno a zadní čelo Nejlépe je vyrobit ze silnějších 30mm prken. Dno a zadní čelo bude vsazené do ostatních částí budky. Tvoří tak nosnou část budky a snižuje zatékání vody. Ostatní části budky mohou být z tenčích prken (maximálně z 25mm a minimálně 12mm silných). Dosáhneme tím odlehčení konstrukce a snížíme mechanické namáhání spojů budky i kotvení. 4. Přední stěna Musí být odnímatelná kvůli kontrole, čištění a kvůli lepší montáži na stanovišti. Odnímatelná stěna bude přichycena vruty. 5. Střecha Zkosení střechy bude vždy k přední stěně. Důvodem je snaha co nejvíce omezit zatékání do zad budky a oddálit narušení kotvení budky. Střecha bude navíc pokrytá lepenkou upevněnou ve předu a vzadu na přesahu vruty cca 10-15mm. Mezi lepenku a vruty bude vložena podložka.

12 02_OPZP1002_opatreni.doc str. 12 Všechny části budky Je nebytné vyrobit z prken s pero drážkou. Zásadní požadavek je, že do budek nesmí zatékat a minimálně pronikat světlo (ani při vysychání materiálu). U ptačích budek je možné krytí boků lepenkou. Je to méně žádoucí hlavně u plchů a netopýrů - mohl by jim vadit zápach. Dno budek nesmí být kryto lepenkou. Naopak je vhodné dno nechat částečně propustné třemi šikmo vyvrtanými malými otvory. Dosáhneme tím rychlého odvodu náhodně zateklé vody. Spojování částí budek Dřevo na stanovišti mění poměrně významně svůj objem přijímáním a ztrátou vody. Dokáže přitom vyvinout i poměrně velký tah schopný porušit spoje budky. Z tohoto důvodu bude použito buď hřebíků pro které bude částečně předvrtán otvor, nebo silných vrutů. Rozměry U jednotlivých budek uvádím jenom vnitřní rozměry, které jsou důležité pro savce i ptáky. Vnější rozměry závislé na použitém materiálu a konstrukci nejsou tolik podstatné. Výška = rozměr z hora dolů Hloubka = zepředu do zadu Šířka = z leva do prava

13 02_OPZP1002_opatreni.doc str. 13 Rozmístění budek Budky je nutno umísťovat skrytě a v dostatečné výši nad terénem. Nejlépe je budku ukotvit alespoň 8m nad zemí. Zároveň je ale nutné dbát aby budka byla dosažitelná pro monitoring, čištění a opravy. Vzhledem ke tloustnutí nosného stromu je vhodnější použít kotvení hřebíky, které mohou částečně reagovat na změny objemu podložky. Při kotvení však nesmí být zatlučeny až po hlavičku. Pro kotvení je možné použít též silné a ploché gumové pásy s dostatečnou rezervou životnosti. Budky budou číslovány a jejich konečná poloha zakreslena do mapy. Péče o budky po jejich rozmístění Budky budou minimálně jednou ročně kontrolovány v období říjen - únor. Bude zajištěno jejich mechanické vyčištění a v případě ptačích budek i jejich desinfekce. V případě, že by byla zjištěna hibernace živočichů nebo trvalé obsazení budky veverkou, bude kontrola co nejrychleji ukončena, bez čištění aby nedošlo k opuštění obývaného prostoru. Kontroly budek v období březen - září jsou možné pouze v přítomnosti odpovědné osoby, kvalifikované pomocí příslušné výjimky ze základních ochranných podmínek příslušných zvláště chráněných druhů. Kvalifikací se pro tento účel míní příslušná výjimka pro manipulaci se zvlášť chráněnými organismy. Odpovědností se pro tento účel míní povinnost případného dalšího personálu uposlechnout pokynů této kvalifikované osoby. Pokud bude zjištěno napadení budek predátory, budou provedena vhodná opatření k omezení jejich přístupu.

14 02_OPZP1002_opatreni.doc str. 14 Budka netopýr Poznámky - prkna minimálně 3cm silná - výška = 35cm - hloubka = 5cm nejužší místo u střechy = 10cm nejširší místo dole - šířka 30cm - vstupní otvor = štěrbina 1,8cm - oproti nákresu čelní stěnu krýt lepenkou *vnitřek budky - tenké lišty na zadní i čelní stěně - u všech hran těsnící lišty proti pronikání světla a vody

15 02_OPZP1002_opatreni.doc str. 15 Budka plch Poznámky - prkna minimálně 3cm silná - výška = 40-45cm - hloubka = 12-15cm - šířka = 20-25cm - vstupní otvor = průměr 5cm - oproti nákresu střechu spádovat ke vstupnímu otvoru - budka nehoblovaná a nenatřená i z vnější strany (snadnější přístup pro plchy) - čelní strana přichycena vruty - vstupní otvor oplechován

16 02_OPZP1002_opatreni.doc str. 16 Budka krutihlav Poznámky - výška = 30cm - hloubka = 15cm - šířka = 15cm - vstupní otvor = 5cm průměr - chránit oplechováním

17 02_OPZP1002_opatreni.doc str. 17 Budka puštík Poznámky - výška = 50cm - hloubka = 25cm - šířka = 25cm - vstupní otvor = 12cm průměr - chránit oplechováním

4. Lokalita Lučiny. 4.1 Definice výchozího stavu

4. Lokalita Lučiny. 4.1 Definice výchozího stavu 04_OPZP1002_Luciny.doc str. 1 4. Lokalita Lučiny 4.1 Definice výchozího stavu 4.1.1 Úvod Opatření v lokalitě Lučiny bude umístěno na parcelách 276, 277 a na části 1277 v k.ú. Bražec u Hradiště. Rozloha

Více

Podpora populace užovky stromové

Podpora populace užovky stromové KVK09_hadi_ZZ_D771_w.doc str. 1 Název projektu: Závěrečná zpráva o projektu Grantový program Karlovarského kraje Podpora populace užovky stromové Evidenční číslo smlouvy: D 771/2009 program: Záchranné

Více

Závěrečná zpráva o projektu

Závěrečná zpráva o projektu BIOD_OMOO_1202_ZZ_www.doc str. 1 OCHRANA BIODIVERZITY Národní program ČSOP Závěrečná zpráva o projektu Název projektu: Záchrana biotopu lučních sadů v pozemkovém spolku Meluzína číslo projektu: 141217

Více

Závěrečná zpráva o projektu Projekt byl realizován za laskavé finanční i morální podpory Karlovarského kraje.

Závěrečná zpráva o projektu Projekt byl realizován za laskavé finanční i morální podpory Karlovarského kraje. KVK08_hadi_659_ZZ_w.doc str. 1 Závěrečná zpráva o projektu Projekt byl realizován za laskavé finanční i morální podpory Karlovarského kraje. Název projektu: Podpora populace užovky stromové Evidenční číslo

Více

5. Lokalita Radnice. 5.1. Definice výchozího stavu

5. Lokalita Radnice. 5.1. Definice výchozího stavu 05_OPZP1001_Radnice.doc str. 1 5. Lokalita Radnice 5.1. Definice výchozího stavu 5.1.1 Úvod Opatření v lokalitě Radnice bude umístěno na ploše o rozloze 3,2 ha. Základní zeměpisnou a ekologickou charakteristiku

Více

BIOD_Tune_1404_ZZ_ str. 1. Závěrečná zpráva o projektu. Péče o Dalovické tůně v Pozemkovém spolku Meluzína.

BIOD_Tune_1404_ZZ_ str. 1. Závěrečná zpráva o projektu. Péče o Dalovické tůně v Pozemkovém spolku Meluzína. BIOD_Tune_1404_ZZ_141434-www.doc str. 1 OCHRANA BIODIVERZITY Národní program ČSOP Závěrečná zpráva o projektu Péče o Dalovické tůně v Pozemkovém spolku Meluzína. číslo projektu: 141434 1. Údaje o organizaci,

Více

5. Lokalita Ovčí vrch

5. Lokalita Ovčí vrch 05_OPZP1002_Ovci vrch.doc str. 1 5. Lokalita Ovčí vrch 5.1 Definice výchozího stavu 5.1.1 Úvod Opatření v lokalitě Ovčí vrch bude umístěno na části parcely 322 v k.ú. Doupov u Hradiště. Rozloha lokality

Více

3. Lokalita Holetice. 3.1 Definice výchozího stavu

3. Lokalita Holetice. 3.1 Definice výchozího stavu 03_OPZP1001_Holetice.doc str. 1 3. Lokalita Holetice 3.1 Definice výchozího stavu 3.1.1 Úvod Opatření v lokalitě Holetice bude umístěno na parcele 294 o rozloze zhruba 1 ha. Základní zeměpisnou a ekologickou

Více

Závěrečná zpráva o projektu

Závěrečná zpráva o projektu KVK10_hadi_ZZ_703_w.doc str. 1 Závěrečná zpráva o projektu Grantový program Karlovarského kraje Údaje o projektu název projektu: Podpora populace užovky stromové Evidenční číslo smlouvy: D 703/2010 program:

Více

Závěrečná zpráva o projektu. Záchrana lučních sadů v pozemkovém spolku Meluzína. funkce: vedoucí regionálního centra

Závěrečná zpráva o projektu. Záchrana lučních sadů v pozemkovém spolku Meluzína. funkce: vedoucí regionálního centra OCHRANA BIODIVERZITY Národní program ČSOP Závěrečná zpráva o projektu Záchrana lučních sadů v pozemkovém spolku Meluzína číslo projektu: 141621 1. Údaje o organizaci, která projekt realizovala: organizace

Více

3. Lokalita Jeseňské louky

3. Lokalita Jeseňské louky 03_OPZP1002_Jesenske louky.doc str. 1 3. Lokalita Jeseňské louky 3.1 Definice výchozího stavu 3.1.1 Úvod Opatření v lokalitě Jeseňské louky bude umístěno na parcele 538/1 v k.ú. Tureč u Hradiště o rozloze

Více

NÁKLADY OBVYKLÝCH OPATŘENÍ MŽP Zeleň rostoucí mimo les* * zahrnuje i sídelní zeleň

NÁKLADY OBVYKLÝCH OPATŘENÍ MŽP Zeleň rostoucí mimo les* * zahrnuje i sídelní zeleň NÁKLADY OBVYKLÝCH OPATŘENÍ MŽP * * zahrnuje i sídelní zeleň Položka součástí všech agregovaných položek je doprava a přesun materiálu na lokalitě T.j. cena za t. j. (bez DPH) I. Agregované položky pro

Více

Závěrečná zpráva o projektu

Závěrečná zpráva o projektu KVK11_hadi_ZZ_790_w.doc str. 1 Závěrečná zpráva o projektu Grantový program Karlovarského kraje Údaje o projektu název projektu: Podpora populace užovky stromové Evidenční číslo smlouvy: D 790/2011 program:

Více

Zpracování plánů ÚSES Základní částka za zpracování plánu ÚSES je Kč/Ks - k základní částce se připočítává částka na plochu.

Zpracování plánů ÚSES Základní částka za zpracování plánu ÚSES je Kč/Ks - k základní částce se připočítává částka na plochu. NÁKLADY OBVYKLÝCH OPATŘENÍ MŽP * * zahrnuje i sídelní zeleň Položka součástí všech agregovaných položek je doprava a přesun materiálu na lokalitě T.j. cena za t. j. (bez DPH) I. Agregované položky pro

Více

NÁVRH KRAJINNÉ ZELENĚ V LOKALITĚ ZÁKŘOV - UHERSKÝ BROD

NÁVRH KRAJINNÉ ZELENĚ V LOKALITĚ ZÁKŘOV - UHERSKÝ BROD PROJEKTOVÁNÍ A REALIZACE ZAHRADNÍCH A KRAJINÁŘSKÝCH ÚPRAV NÁVRH KRAJINNÉ ZELENĚ V LOKALITĚ ZÁKŘOV - UHERSKÝ BROD APROXIMATIVNÍ ROZPOČET ZPRACOVALA: Ing. Ladislava Nagyová, Ing. Kateřina Gajdošová Gard&N

Více

BIOD_OMOO_1404_ZZ_ www.doc str. 1. Závěrečná zpráva o projektu. Záchrana lučních sadů v pozemkovém spolku Meluzína

BIOD_OMOO_1404_ZZ_ www.doc str. 1. Závěrečná zpráva o projektu. Záchrana lučních sadů v pozemkovém spolku Meluzína BIOD_OMOO_1404_ZZ_141435-www.doc str. 1 OCHRANA BIODIVERZITY Národní program ČSOP Závěrečná zpráva o projektu Záchrana lučních sadů v pozemkovém spolku Meluzína číslo projektu: 141435 1. Údaje o organizaci,

Více

Technické podmínky pro údržby veřejné zeleně

Technické podmínky pro údržby veřejné zeleně Technické podmínky pro údržby veřejné zeleně Obsah 1. Seč trvalého travního porostu (ttp) v rovině nebo ve svahu 1-7x ročně... 2 1.1Seč... 2 1.2 Hrabání, sběr a odvoz listí... 3 1.3 Odvoz biologického

Více

PODLIMITNÍ VEŘEJNÁ ZAKÁZKA SLUŽBY- KRYCÍ LIST ROZPOČTU

PODLIMITNÍ VEŘEJNÁ ZAKÁZKA SLUŽBY- KRYCÍ LIST ROZPOČTU PODLIMITNÍ VEŘEJNÁ ZAKÁZKA SLUŽBY- KRYCÍ LIST ROZPOČTU Název veřejné zakázky Revitalizace zeleně a stromořadí v obci Těchobuz Zhotovitel Část veřejné zakázky Část 1 - Revitalizace zeleně v obci Těchobuz

Více

Zahradní architektura

Zahradní architektura Zahradní architektura Zelená zahrada Osadní 403/8, Liberec http://www.zelena-zahrada.cz PRÁCE A DODÁVKY Jednotka Cena za jednotku ÚPRAVA ZÁHONŮ - PLETÍ, ODSTRAŃOVÁNÍ Vypletí s naložením odpadu na dopravní

Více

PRŮVODNÍ A TECHNICKÁ ZPRÁVA

PRŮVODNÍ A TECHNICKÁ ZPRÁVA Tábor Husovo náměstí, Sladovna, park pod Trafačkou PRŮVODNÍ A TECHNICKÁ ZPRÁVA SAFE TREES, s.r.o. Na Štěpnici 945 665 01 ROSICE e-mail: web: info@safetrees.cz www.safetrees.cz IDENTIFIKAČNÍ ÚDAJE Akce

Více

Smlouva o dílo. Zakázka bude hrazena z prostředků EU z Operačního programu Životního prostředí

Smlouva o dílo. Zakázka bude hrazena z prostředků EU z Operačního programu Životního prostředí 09_OPZP1201_SMD-dodavatel_vzor_ZR.doc str. 1 Zakázka bude hrazena z prostředků EU z Operačního programu Životního prostředí Smlouva o dílo Prioritní osa: 6 Zlepšování stavu přírody a krajiny (ERDF) Oblast

Více

NÁKLADY OBVYKLÝCH OPATŘENÍ MŽP

NÁKLADY OBVYKLÝCH OPATŘENÍ MŽP NÁKLADY OBVYKLÝCH OPATŘENÍ MŽP * * zahrnuje i sídelní zeleň Položka součástí všech agregovaných položek je doprava a přesun materiálu na lokalitě T.j. cena za t. j. (bez DPH) I. Agregované položky pro

Více

Bohumil Koníček vedoucí odboru správy majetku Městský úřad Neratovice Kojetická Neratovice. Martinov

Bohumil Koníček vedoucí odboru správy majetku Městský úřad Neratovice Kojetická Neratovice. Martinov Bohumil Koníček vedoucí odboru správy majetku Městský úřad Neratovice Kojetická 1028 277 11 Neratovice Dendrologické posouzení dřeviny, rostoucí na pozemku č. 185/17 k.ú. Neratovice Quercus robur dub letní

Více

Ceny PRÁCE BEZ MATERIÁLU

Ceny PRÁCE BEZ MATERIÁLU Ceny Ceny prací jsou orientační, každou zakázku naceňujeme individuálně s ohledem na vzdálenost pro přesun hmot, členitost terénu. Naše nabídky jsou cenově příznivé, využíváme dotací z EU u dodavatelů

Více

INVENTARIZACE DŘEVIN JAKO PODKLAD K ŽÁDOSTI O KÁCENÍ

INVENTARIZACE DŘEVIN JAKO PODKLAD K ŽÁDOSTI O KÁCENÍ INVENTARIZACE DŘEVIN JAKO PODKLAD K ŽÁDOSTI O KÁCENÍ 09/2016 OBSAH LOKALIZACE... 2 ZHODNOCENÍ STAVU DŘEVIN... 2 PŘÍLOHY... 4 A) INVENTARIZAČNÍ TABULKY... 4 B) FOTODOKUMENTACE... 9 C) SITUČNÍ ZÁKRES DŘEVIN...

Více

Závěrečná zpráva o projektu

Závěrečná zpráva o projektu str.1 OTEVŘENÉ VÝBĚROVÉ ŘÍZENÍ 2011 NA PODPORU VZNIKU A ROZVOJE POZEMKOVÝCH SPOLKŮ Závěrečná zpráva o projektu Název projektu: Rozvoj pozemkového spolku Meluzína v roce 2014 číslo projektu: 321304 1. Údaje

Více

DRUHOTNÉ (SEKUNDÁRNÍ BIOTOPY)

DRUHOTNÉ (SEKUNDÁRNÍ BIOTOPY) DRUHOTNÉ (SEKUNDÁRNÍ BIOTOPY) Celá škála ekosystémů: - dálniční, silniční a železniční náspy, protipovodňové hráze - úseky pod vedením vysokého napětí - vytěžené lomy a pískovny, včetně těch určených k

Více

Šíření autochtonních dřevin na neobhospodařovaných pozemcích v jz. části Českého středohoří

Šíření autochtonních dřevin na neobhospodařovaných pozemcích v jz. části Českého středohoří Šíření autochtonních dřevin na neobhospodařovaných pozemcích v jz. části Českého středohoří Zarůstání pozemků, které přestaly být zemědělsky obhospodařované (orba, kosení, pastva) křovinami a posléze stromy

Více

6. Lokalita Zakšov Definice výchozího stavu

6. Lokalita Zakšov Definice výchozího stavu 06_OPZP1001_Zaksov.doc str. 1 6. Lokalita Zakšov 6.1. Definice výchozího stavu 6.1.1 Úvod Opatření v lokalitě Zakšov bude umístěno na pozemku o rozloze necelých 18 ha, jehož základní zeměpisnou a ekologickou

Více

KALKULAČNÍ VZOREC - MODEL ÚDRŽBA ZELENĚ

KALKULAČNÍ VZOREC - MODEL ÚDRŽBA ZELENĚ 1 KALKULAČNÍ VZOREC - MODEL ÚDRŽBA ZELENĚ 2 3 4 5 6 7 Názvy požadovaných služeb ÚKLID PLOCH: ZAMETÁNÍ (práce + odvoz a likvidace veškerého odpadu) KOSENÍ: Kosení ploch včetně pohrabání - rovina a svah

Více

Písky PŘÍRODNÍ PAMÁTKA PÍSKY. Kraj JIHOMORAVSKÝ Okres BRNO-VENKOV Katastrální území ŽATČANY PLÁN PÉČE

Písky PŘÍRODNÍ PAMÁTKA PÍSKY. Kraj JIHOMORAVSKÝ Okres BRNO-VENKOV Katastrální území ŽATČANY PLÁN PÉČE PŘÍRODNÍ PAMÁTKA PÍSKY Kraj JIHOMORAVSKÝ Okres BRNO-VENKOV Katastrální území ŽATČANY PLÁN PÉČE řízení stavu a vývoje ekosystému v chráněném území zvláštního vědeckého, kulturního a výchovného významu podle

Více

Revitalizace veřejných prostranství v intravilánu obce Žáky

Revitalizace veřejných prostranství v intravilánu obce Žáky Revitalizace veřejných prostranství v intravilánu obce Žáky Formulář pro uchazeče - oceněný výkaz výměr (poloţkový rozpočet) I. Výsadby a) Objekt : ozelenění háječku -parcela číslo 101/42 Ceny bez DPH

Více

PROJEKTOVÁ DOKUMENTACE projektu

PROJEKTOVÁ DOKUMENTACE projektu PROJEKTOVÁ DOKUMENTACE projektu Zemní, terénní a arboristické práce v lesoparku Na Sluneční realizované v rámci projektu LESOPARK NA SLUNEČNÍ, CZ.3.22/3.3.01/13.03849 a/ identifikační údaje Název projektu:

Více

Zlepšení druhové skladby v lesích obce Boršice u Blatnice

Zlepšení druhové skladby v lesích obce Boršice u Blatnice Zlepšení druhové skladby v lesích obce Boršice u Blatnice k.ú. Boršice u Blatnice Vypracoval: Obsah: Ing. Petr Kvapil Textová část Položkový rozpočet s krycím listem Výkaz výměr Zákres do map Fotodokumentace

Více

Celková rekapitulace Celkem bez DPH DPH 21% Celkem vč. DPH Kč Kč Kč

Celková rekapitulace Celkem bez DPH DPH 21% Celkem vč. DPH Kč Kč Kč Název: Obnova krajinné zeleně v k.ú. Kostelec u Holešova Obsah: Rekapitulace nákladů Datum: září 2015 I.etapa kácení, PO, výsadba Geodetické vytýčení Kácení dřevin Odstranění pařezů Ošetření stávajících

Více

NÁKLADY OBVYKLÝCH OPATŘENÍ MŽP

NÁKLADY OBVYKLÝCH OPATŘENÍ MŽP NÁKLADY OBVYKLÝCH OPATŘENÍ MŽP Náklady obvyklých opatření (NOO) slouží k posuzování žádostí a projektů v dotačních programech. Cílem je zajistit efektivní vynakládání finančních prostředků. Podle zaměření

Více

Uhlík v biomase horské louky sečené, mulčované a ponechané ladem

Uhlík v biomase horské louky sečené, mulčované a ponechané ladem Uhlík v biomase horské louky sečené, mulčované a ponechané ladem Zuzana Mašková Správa NP a CHKO Šumava, Sušice Jan Květ Přírodovědecká fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích Ústav systémové

Více

Pracovní verze. NAŘÍZENÍ VLÁDY ze dne 2014. o stanovení podrobností evidence využití půdy podle uživatelských vztahů

Pracovní verze. NAŘÍZENÍ VLÁDY ze dne 2014. o stanovení podrobností evidence využití půdy podle uživatelských vztahů Pracovní verze NAŘÍZENÍ VLÁDY ze dne 2014 o stanovení podrobností evidence využití půdy podle uživatelských vztahů Vláda nařizuje podle 3a odst. 4 a odst. 5 písm. f), 3i, 3l a 3m zákona č. 252/1997 Sb.,

Více

Závěrečná zpráva o projektu. Péče o Dalovické tůně v Pozemkovém spolku Meluzína. funkce: vedoucí regionálního centra

Závěrečná zpráva o projektu. Péče o Dalovické tůně v Pozemkovém spolku Meluzína. funkce: vedoucí regionálního centra OCHRANA BIODIVERZITY Národní program ČSOP Závěrečná zpráva o projektu Péče o Dalovické tůně v Pozemkovém spolku Meluzína. číslo projektu: 141611 1. Údaje o organizaci, která projekt realizovala: organizace

Více

zelená linka:

zelená linka: www.opzp.cz zelená linka: 800 260 500 dotazy@sfzp.cz Specifický cíl 4.4 Zlepšit kvalitu prostředí v sídlech Aktivita 4.4.1: Revitalizace funkčních ploch a prvků sídelní zeleně. Podporovaná opatření: Studie

Více

Odborná informace stav hlohů vysazených v linii mezi chodníkem a komunikací v Revoluční ulici v Nýřanech.

Odborná informace stav hlohů vysazených v linii mezi chodníkem a komunikací v Revoluční ulici v Nýřanech. Odborná informace stav hlohů vysazených v linii mezi chodníkem a komunikací v Revoluční ulici v Nýřanech. Druh: Crataegus laevigata hloh obecný Parc.č.: 1316/1 Katastrální území: Nýřany Tato odborná informace

Více

NÁKLADY OBVYKLÝCH OPATŘENÍ MŽP

NÁKLADY OBVYKLÝCH OPATŘENÍ MŽP NÁKLADY OBVYKLÝCH OPATŘENÍ MŽP Náklady obvyklých opatření (NOO) slouží k posuzování žádostí a projektů v dotačních programech. Cílem je zajistit efektivní vynakládání finančních prostředků. Podle zaměření

Více

D. PROPOČET NÁKLADŮ NA REALIZACI OBNOVA PALACKÉHO SADŮ - SEMILY Vegetační úpravy

D. PROPOČET NÁKLADŮ NA REALIZACI OBNOVA PALACKÉHO SADŮ - SEMILY Vegetační úpravy D. OBNOVA PALACKÉHO SADŮ - SEMILY REKAPITULACE FINANČNÍCH NÁKLADŮ I. PARKOVÁ ČÁST PROSTOR HŘBITOVA II. STŘEDNÍ ČÁST - LESOPARK III. LESNÍ ČÁST Povinná rezerva ve výši Pamětní deska rozměry 300 x 400 mm,

Více

KÚ Pardubického kraje Komenského nám PARDUBICE. Věc : Těžba v PR Rohová stížnost na postup OOP

KÚ Pardubického kraje Komenského nám PARDUBICE. Věc : Těžba v PR Rohová stížnost na postup OOP KÚ Pardubického kraje Komenského nám. 125 532 11 PARDUBICE Věc : Těžba v PR Rohová stížnost na postup OOP Se značným znepokojením Vám oznamujeme, že jsme koncem měsíce listopadu 2011 zaznamenali případy

Více

Stabilizace Husovy aleje - II. etapa Stará Boleslav. Brandýs nad Labem - Stará Boleslav TECHNICKÁ ZPRÁVA, FOTODOKUMENTACE, VV

Stabilizace Husovy aleje - II. etapa Stará Boleslav. Brandýs nad Labem - Stará Boleslav TECHNICKÁ ZPRÁVA, FOTODOKUMENTACE, VV Bc.JAkub MArek Ing.Barbora Eismanová Bc. Nina Jakušová, DiS. Ing. Ivan Marek Stabilizace Husovy aleje - II. etapa Stará Boleslav Brandýs nad Labem - Stará Boleslav 09/09/2016 Průzkumy a rozbory září/2016

Více

BIOD_Tune_1504_ZZ_ str. 1. Závěrečná zpráva o projektu. Péče o Dalovické tůně v Pozemkovém spolku Meluzína.

BIOD_Tune_1504_ZZ_ str. 1. Závěrečná zpráva o projektu. Péče o Dalovické tůně v Pozemkovém spolku Meluzína. BIOD_Tune_1504_ZZ_141517-www.doc str. 1 OCHRANA BIODIVERZITY Národní program ČSOP Závěrečná zpráva o projektu Péče o Dalovické tůně v Pozemkovém spolku Meluzína. číslo projektu: 141517 1. Údaje o organizaci,

Více

Vytvoření prvků ÚSES v k.ú. Boršice u Blatnice"

Vytvoření prvků ÚSES v k.ú. Boršice u Blatnice Vytvoření prvků ÚSES v k.ú. Boršice u Blatnice" Boršice u Blatnice Zpracoval: Ing. Petr Kvapil Obsah: Textová část Položkový rozpočet, včetně krycího listu Výkaz výměr Mapové přílohy Fotodokumentace Výpis

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita V. 2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Téma V. 2.16 Vady dřeva Kapitola 2 Čelní trhliny

Více

Představení Katalogu pěstebních opatření pro zvýšení biodiversity lesů v chráněných územích.

Představení Katalogu pěstebních opatření pro zvýšení biodiversity lesů v chráněných územích. Představení Katalogu pěstebních opatření pro zvýšení biodiversity lesů v chráněných územích. Ing. Jan Leugner, Ph.D. Výzkumný ústav lesního hospodářství a myslivosti, v.v.i.) Katalog pěstebních opatření

Více

PRŮVODNÍ ZPRÁVA REVITALIZACE PARKŮ, ZELENĚ A STROMOŘADÍ V BYSTŘICI NAD PERNŠTEJNEM 6. UL. KULTURNÍ

PRŮVODNÍ ZPRÁVA REVITALIZACE PARKŮ, ZELENĚ A STROMOŘADÍ V BYSTŘICI NAD PERNŠTEJNEM 6. UL. KULTURNÍ PRŮVODNÍ ZPRÁVA REVITALIZACE PARKŮ, ZELENĚ A STROMOŘADÍ V BYSTŘICI NAD PERNŠTEJNEM 6. UL. KULTURNÍ OBSAH: 1. ZÁKLADNÍ ÚDAJE... 3 IDENTIFIKAČNÍ ÚDAJE... 3 2. SOUČASNÝ STAV... 4 Fotodokumentace současného

Více

Několik informací navíc...

Několik informací navíc... Klimagreen/Klimatická zeleň pro obnovu krajiny, ATCZ142, 2.Etapa seminářů LISTOPAD 2018 Několik informací navíc... Prostorové poměry stanoviště pro výsadbu: - vzdálenost vysazovaných stromů (spon) musí

Více

TABULKA JEDNOTKOVÝCH CEN JEDNOTLIVÝCH PRACÍ

TABULKA JEDNOTKOVÝCH CEN JEDNOTLIVÝCH PRACÍ TABULKA JEDNOTKOVÝCH CEN JEDNOTLIVÝCH PRACÍ Názvy požadovaných služeb Jednotka Cena za jednotku (v Kč) Úklid ploch Běžná údržba ploch veřejné zeleně Zametání svah od 1:5 do 1:2 svah od 1:2 do 1:1 Vyhrabání

Více

SOUPIS DRUHŮ STROMŮ PLOCHA, POČET SOUPIS DRUHŮ STROMŮ K VÝSADBĚ NA PLOCHÁCH Č FOTODOKUMENTACE - LETECKÝ SNÍMEK

SOUPIS DRUHŮ STROMŮ PLOCHA, POČET SOUPIS DRUHŮ STROMŮ K VÝSADBĚ NA PLOCHÁCH Č FOTODOKUMENTACE - LETECKÝ SNÍMEK 1 OBSAH : NAVRŽENÉ ŘEŠENÍ ZPŮSOB VÝSADEB SOUPIS DRUHŮ STROMŮ PLOCHA, POČET SOUPIS DRUHŮ STROMŮ K VÝSADBĚ NA PLOCHÁCH Č. 1 20 VÝKAZ VÝMĚR - PŘEHLED FOTODOKUMENTACE - LETECKÝ SNÍMEK SITUACE 1:500 VÝSADBY

Více

Posouzení stavu stromu a návrh pěstebních opatření Lípa Nová Ves

Posouzení stavu stromu a návrh pěstebních opatření Lípa Nová Ves Posouzení stavu stromu a návrh pěstebních opatření Lípa Nová Ves Zhotovitel: Bc. Robert Kohout Čajkovského 549/12 67401 Třebíč IČ: 68662416 DIČ: CZ7501154551 Tel: +420 777 142 814 Email: robert@arbokohout.cz

Více

LOUKY a PASTVINY. Jan HORNÍK. projekt Managementové centrum - občanská sdružení Daphne ČR a Centaurea

LOUKY a PASTVINY. Jan HORNÍK. projekt Managementové centrum - občanská sdružení Daphne ČR a Centaurea LOUKY a PASTVINY Jan HORNÍK projekt Managementové centrum - občanská sdružení Daphne ČR a Centaurea Podpořeno grantem z islandu, Lichtenštejnska a Norska v rámci finančního mechanismu EHP a Norského finančního

Více

Ukázky typových projektů pro nové aktivity CLLD z OPŽP zelená linka:

Ukázky typových projektů pro nové aktivity CLLD z OPŽP zelená linka: Ukázky typových projektů pro nové aktivity CLLD z OPŽP 2014-2020 www.opzp.cz zelená linka: 800 260 500 dotazy@sfzp.cz Revitalizace funkčních ploch a prvků sídelní zeleně OPŽP 2014-2020 Prioritní osa 4

Více

AOPK ČR Ostrava. Agroenvironmetální opatření (louky a pastviny) a jejich možný přínos pro druhovou rozmanitost

AOPK ČR Ostrava. Agroenvironmetální opatření (louky a pastviny) a jejich možný přínos pro druhovou rozmanitost Agroenvironmetální opatření (louky a pastviny) a jejich možný přínos pro druhovou rozmanitost AEO mají za úkol: Podpořit způsoby využití zemědělské půdy, které jsou v souladu s ochranou a zlepšením životního

Více

ZREALIZOVANÉ PRŮHLEDY Aktivita 3.4

ZREALIZOVANÉ PRŮHLEDY Aktivita 3.4 ZREALIZOVANÉ PRŮHLEDY Aktivita 3.4 PRŮHLED č. 1 Rozšíření pohledu na protější stráň "Podhradnice" a říční splav Vyřezat výmladky javoru babyka, ošetřit nátěrem. Odstranit suché větve, nechat pahýl 50cm

Více

Zápis z jednání komise životního prostředí

Zápis z jednání komise životního prostředí Zápis z jednání komise životního prostředí dne 25.12.2014 Místo: Plasy Přítomni: Předseda: ing. Miroslav Červený, členové: Jindřich Kučírek, Ing. Michal Radoš, Josef Eret, Jiří Řezáč Program: 1) Posouzení

Více

Metodika pro zakládání a údržbu funkčních výsadeb

Metodika pro zakládání a údržbu funkčních výsadeb CSOP-funkcni-vysadby-metodika.doc str. 1 Metodika pro zakládání a údržbu funkčních výsadeb Pro Český svaz ochránců přírody zpracoval: Ing. Martin Lípa Ekologické centrum Meluzína - Regionální centrum Asociace

Více

Odbor životního prostředí a zemědělství oddělení ochrany přírody a krajiny

Odbor životního prostředí a zemědělství oddělení ochrany přírody a krajiny Odbor životního prostředí a zemědělství oddělení ochrany přírody a krajiny Dle rozdělovníku Datum Oprávněná úřední osoba Číslo jednací Spisová značka 11. září 2013 Petr Pavelčík KUZL 55971/2013 KUSP 55970/2013

Více

Výsadby. Ukázky typových projektů pro 88. výzvu OPŽP. zelená linka:

Výsadby. Ukázky typových projektů pro 88. výzvu OPŽP.   zelená linka: Výsadby Ukázky typových projektů pro 88. výzvu OPŽP www.opzp.cz zelená linka: 800 260 500 dotazy@sfzp.cz Upozornění Uvedené typové projekty byly realizovány mimo území CHKO, avšak typ výsadeb realizovaných

Více

Plánování a význam zeleně v malých městech. Eva Sojková Výzkumný ústav Silva Taroucy pro krajinu a okrasné zahradnictví, v.v.i.

Plánování a význam zeleně v malých městech. Eva Sojková Výzkumný ústav Silva Taroucy pro krajinu a okrasné zahradnictví, v.v.i. Plánování a význam zeleně v malých městech Eva Sojková Výzkumný ústav Silva Taroucy pro krajinu a okrasné zahradnictví, v.v.i. zeleň v sídle Zeleň je jednou ze základních funkčních složek struktury sídla,

Více

Pěstování dřevinné vegetace na zemědělských půdách

Pěstování dřevinné vegetace na zemědělských půdách Pěstování dřevinné vegetace na zemědělských půdách Ing. Václav Hurt, Ph.D. Prof. Ing. Petr Kantor, CSc. Přednáška byla uskutečněna v rámci předmětu Pěstování účelových lesů a projektu INOBIO Tento projekt

Více

Ošklivé nežádoucí hromady nebo významný biotop? Jaromír Maštera

Ošklivé nežádoucí hromady nebo významný biotop? Jaromír Maštera Ošklivé nežádoucí hromady nebo významný biotop? Jaromír Maštera březen 2016 Hromady = hromady nebo hromádky přírodního materiálu přírodní materiál cca to co vyrostlo nebo vzniklo na lokalitě: dřevo, tráva,

Více

Závěrečná zpráva o projektu

Závěrečná zpráva o projektu KVK12_louka_ZZ_www.doc str. 1 Údaje o projektu Závěrečná zpráva o projektu Grantový program Karlovarského kraje název projektu: Zdrojové plochy diaspor lučních rostlin Evidenční číslo smlouvy: D583/2012

Více

Revitalizace funkčních ploch a prvků zeleně Brandýs nad Labem I. Etapa - Založení vegetačních prvků "CENTRAL PARK"

Revitalizace funkčních ploch a prvků zeleně Brandýs nad Labem I. Etapa - Založení vegetačních prvků CENTRAL PARK Číslo stromu Taxon Obvod kmene v 1,3 m (cm) Průměr kmene stromu na řezné ploše (cm) Plocha koruny stromu(m2) Výška (m) Fyziologické stáří (1-6) Fyziologická vitalita (0-5) Zdravotní stav (0-5) Provozní

Více

Standardní technologický předpis údržby zeleně a technických prvků na pohřebištích

Standardní technologický předpis údržby zeleně a technických prvků na pohřebištích OBJEDNATEL: AKCE: ČÁST DOKUMENTACE: Město Třinec Plán údržby zeleně pohřebišť na období 2016 2017 Standardní technologický předpis údržby zeleně a technických prvků na pohřebištích ZHOTOVITEL: SAFE TREES,

Více

m ,00 m ,00 m ,00

m ,00 m ,00 m ,00 PŘÍLOHA Č. 10A: Položkový rozpočet - pro regeneraci vegetačních prvků v úseku Krucemburk Vojnův Městec: KÁCENÍ Pokácení stromu směrové v celku s odřezáním kmenu a odvětvením, průměru na pařezu: 1 113 15-1113

Více

ZNALECKÝ POSUDEK č /14

ZNALECKÝ POSUDEK č /14 ZNALECKÝ POSUDEK č. 197-2 037/14 Předmět : Znalecký posudek byl zpracován za účelem zhodnocení aktuálního stavu stromů, rostoucích v zámecké aleji v Pardubicích. Objednatel posudku : Statutární město Pardubice

Více

B. Technická zpráva Měřítko: Č. přílohy: B

B. Technická zpráva Měřítko: Č. přílohy: B Zodpovědný projektant: Vypracoval: Kreslil: GALLOPRO s.r.o. Ing. Pavel Gallo Ing. Petr Kopeček Ing. Petr Kopeček Nová 1564, Říčany 251 01 Kraj: Liberecký Perucká 1, Praha2 125 00 Obec: Chlum Tel:224 253

Více

Podpora pastvy v EVL Doupovské hory - lokalita Jakubov. Plazi

Podpora pastvy v EVL Doupovské hory - lokalita Jakubov. Plazi Prioritní osa 6 Zlepšování stavu přírody a krajiny Oblast podpory:6.2. Podpora biodiverzity Podpora pastvy v EVL Doupovské hory - lokalita Jakubov akceptační číslo: 13146246 CZ.1.02/6.2.00/13.17585 115D122003299

Více

Výkaz výměr Park u popraviště - záhon u památníku - SVAH

Výkaz výměr Park u popraviště - záhon u památníku - SVAH ceníky ÚRS Odstranění dřevin a pařezů 111 21-2212 Odstranění nevhodných dřevin pr. kmene do 100 mm, výšky do 1m s odstranění m pařezu do 100 m2 na svahu přes 1:5 do 1:2 - část porostu za erozní rýhou m

Více

BIOD_Pruhonice_1303_ZZ_ str. 1. Péče Pozemkového spolku Meluzína o genofondový sad na Chotobuzi v Průhonicích

BIOD_Pruhonice_1303_ZZ_ str. 1. Péče Pozemkového spolku Meluzína o genofondový sad na Chotobuzi v Průhonicích BIOD_Pruhonice_1303_ZZ_161308-www.doc str. 1 OCHRANA BIODIVERZITY Národní program ČSOP Závěrečná zpráva o projektu Název projektu: Péče Pozemkového spolku Meluzína o genofondový sad na Chotobuzi v Průhonicích

Více

Příloha č. 3 k Rozhodnutí o poskytnutí dotace - Závazné podmínky AOPK ČR

Příloha č. 3 k Rozhodnutí o poskytnutí dotace - Závazné podmínky AOPK ČR Digitálně podepsal Jméno: RNDr. Svatava Hausvaterová Vydavatel: PostSignum Qualified CA 2, Česká pošta, s.p. [IČ 47114983] Sériové číslo: 2571143, hexadecimálně: 27 3B 87 AOPK ČR RK-05-2018-75, př. 5 počet

Více

Travní porosty a jejich příznivé působení v osevním postupu a kulturní krajině

Travní porosty a jejich příznivé působení v osevním postupu a kulturní krajině Travní porosty a jejich příznivé působení v osevním postupu a kulturní krajině travní porosty na orné půdě (pícní + semenářské) jetelovinotrávy na orné půdě LOUKY (TTP se sečným využitím) PASTVINY (TTP

Více

Základní škola Na Líše 936/16, Praha 4, Michle Dendrologický průzkum území. Táborská 350/32, Praha 4. Praha 4, k.ú. Michle

Základní škola Na Líše 936/16, Praha 4, Michle Dendrologický průzkum území. Táborská 350/32, Praha 4. Praha 4, k.ú. Michle Ing. MARCELA BITTNEROVÁ, Ph.D. Zahradní a krajinářská tvorba marcela.bittnerova@seznam.cz Veltruská 532/11 190 00 Praha 9 Základní škola Na Líše 936/16, Praha 4, Michle Dendrologický průzkum území INVESTOR

Více

Protokol inventarizace dřevin "1106 GŘC - areál Olomouc - Povel"

Protokol inventarizace dřevin 1106 GŘC - areál Olomouc - Povel parc.č. 471/1 x plocha 1 Acer campestre javor babyka 9,12,15 3,4,5 2m2 4,0 3-kmen, mladý stromek 2 Rosa canina růže šípková 6m2 4,0 keř 3 Sambucus nigra bez černý 8m2 3,5 keř 4 Sambucus nigra bez černý

Více

Projekt SGS Využití nástrojů GIS k vyhodnocení agrárních valů v Českém středohoří

Projekt SGS Využití nástrojů GIS k vyhodnocení agrárních valů v Českém středohoří Projekt SGS Využití nástrojů GIS k vyhodnocení agrárních valů v Českém středohoří RNDr. Iva Machová, Ph.D., Mgr. Ing. Petr Novák, Bc. Markéta Kučerová Druhová skladba dřevin v keřovém patře agrárních valů

Více

Dřeviny mimo les. III. Lektor: Ing. František Frola

Dřeviny mimo les. III. Lektor: Ing. František Frola Dřeviny mimo les III. Lektor: Ing. František Frola Změny v právních předpisech na ochranu stromů Vyhláška č. 222/2014 Sb., kterou se mění vyhláška č. 189/2013 Sb.,. Nabyla účinnosti dne 1.11.2014 Pojem

Více

VÝKAZ VÝMĚR ROZPOČET K AKCI: REVITALIZACE ZELENĚ V OKOLÍ VODNÍ NÁDRŽE V OBCI PSÁRY

VÝKAZ VÝMĚR ROZPOČET K AKCI: REVITALIZACE ZELENĚ V OKOLÍ VODNÍ NÁDRŽE V OBCI PSÁRY Náklady za rostlinný materiál latinský název VÝKAZ VÝMĚR ROZPOČET K AKCI: REVITALIZACE ZELENĚ V OKOLÍ VODNÍ NÁDRŽE V OBCI PSÁRY český název výsadbová velikost počet jednotek cena za kus cena celkem bez

Více

Úloha odumřelého dřeva v lesních porostech

Úloha odumřelého dřeva v lesních porostech www.npsumava.cz Úloha odumřelého dřeva v lesních porostech Miroslav Černý, Aleš Kučera Správa NP a CHKO Šumava Význam odumřelého dřeva - obsah organické hmoty v lesní půdě - půdní vlhkost - členitost

Více

LESPROJEKT Stará Boleslav s.r.o.

LESPROJEKT Stará Boleslav s.r.o. LESPROJEKT Stará Boleslav s.r.o. 250 02 Stará Boleslav, Šarochova č.1328 tel.: 326 912 510, mobil: 602 878 030 e-mail: rausova @ lesprojekt-sb.cz aktualizovaný rozpočet 18.1. 2016 Lesprojekt Stará Boleslav

Více

TECHNICKÁ ZPRÁVA - D.1. HG partner s.r.o. DOKUMENATCE OBJEKTŮ Část: Park Úvaly - Vinice DUR. Paré č.:

TECHNICKÁ ZPRÁVA - D.1. HG partner s.r.o. DOKUMENATCE OBJEKTŮ Část: Park Úvaly - Vinice DUR. Paré č.: Investor: Město Úvaly, Pražská 276, 280 82 Úvaly Odpovědný projektant: Ing. Jaroslav Vrzák Datum: 04/2015 Vypracoval: Ing. Kamil Borecký Změna: - Akce: Název části: HG partner s.r.o. Smetanova 200, 250

Více

SBÍRKA ZÁKONŮ. Ročník 2014 ČESKÁ REPUBLIKA. Částka 124 Rozeslána dne 18. prosince 2014 Cena Kč 83, O B S A H :

SBÍRKA ZÁKONŮ. Ročník 2014 ČESKÁ REPUBLIKA. Částka 124 Rozeslána dne 18. prosince 2014 Cena Kč 83, O B S A H : Ročník 2014 SBÍRKA ZÁKONŮ ČESKÁ REPUBLIKA Částka 124 Rozeslána dne 18. prosince 2014 Cena Kč 83, O B S A H : 307. Nařízení vlády o stanovení podrobností evidence využití půdy podle uživatelských vztahů

Více

EVROPSKY VÝZNAMNOU LOKALITU PŘÍRODNÍ PAMÁTKU ÚŠTĚK - KOSTEL PLÁN PÉČE NAVRHOVANOU

EVROPSKY VÝZNAMNOU LOKALITU PŘÍRODNÍ PAMÁTKU ÚŠTĚK - KOSTEL PLÁN PÉČE NAVRHOVANOU PLÁN PÉČE O EVROPSKY VÝZNAMNOU LOKALITU NAVRHOVANOU PŘÍRODNÍ PAMÁTKU ÚŠTĚK - KOSTEL NA OBDOBÍ 2010-2019 VYGORON - OBČANSKÉ SDRUŽENÍ BORŠOVSKÁ 18, 370 07 ČESKÉ BUDĚJOVICE kontaktní osoby JAN ŠAMATA & OLDŘICH

Více

DŘEVĚNÉ POVALOVÉ CHODNÍKY V LESE NA PARCELE parc.č. 2465 VE SVATOBOŘICÍCH - MISTŘÍNĚ

DŘEVĚNÉ POVALOVÉ CHODNÍKY V LESE NA PARCELE parc.č. 2465 VE SVATOBOŘICÍCH - MISTŘÍNĚ Ing.Vladimír Divácký, 696 04 Svatobořice Mistřín, Na Zelničkách 1254 tel.: 776 599 195, e-mail: vladimirdivacky@centrum.cz Akce: DŘEVĚNÉ POVALOVÉ CHODNÍKY V LESE NA PARCELE parc.č. 2465 VE SVATOBOŘICÍCH

Více

BIOD_Pruhonice_1405_ZZ_161411a5- str. 1. Závěrečná zpráva o projektech

BIOD_Pruhonice_1405_ZZ_161411a5-  str. 1. Závěrečná zpráva o projektech BIOD_Pruhonice_1405_ZZ_161411a5-www.doc str. 1 OCHRANA BIODIVERZITY Národní program ČSOP Závěrečná zpráva o projektech Péče Pozemkového spolku Meluzína o genofondový sad na Chotobuzi v Průhonicích číslo

Více

Závěrečná zpráva o projektu

Závěrečná zpráva o projektu OTEVŘENÉ VÝBĚROVÉ ŘÍZENÍ 2011 NA PODPORU VZNIKU A ROZVOJE POZEMKOVÝCH SPOLKŮ Závěrečná zpráva o projektu Název projektu: Rozvoj pozemkového spolku Meluzína v roce 2012 číslo projektu: 321203 1. Údaje o

Více

Výukový materiál zpracovaný v rámci operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost

Výukový materiál zpracovaný v rámci operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Výukový materiál zpracovaný v rámci operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Registrační číslo: CZ.1.07/1. 5.00/34.0084 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Sada:

Více

Příloha P3 ke Smlouvě o provádění komplexních lesnických činností a prodeji dříví

Příloha P3 ke Smlouvě o provádění komplexních lesnických činností a prodeji dříví Příloha P3 ke Smlouvě o provádění komplexních lesnických činností a prodeji dříví PODROBNÉ PODMÍNKY PROVÁDĚNÍ PĚSTEBNÍCH ČINNOSTÍ A. Základní ustanovení I. Tato Příloha obsahuje nezbytné zásady provádění

Více

Integrated System for Assessing Trees. Andrea Szórádová

Integrated System for Assessing Trees. Andrea Szórádová Integrated System for Assessing Trees Andrea Szórádová ISAT Efektivní správa dat z velkých populací stromů Provádění kontrol a aktualizací Možnost zohlednění disponibilních prostředků Postup Rozdělení

Více

Oprava části stávajícího oplocení areálu ZŠ Elišky Krásnohorské

Oprava části stávajícího oplocení areálu ZŠ Elišky Krásnohorské Obsah dokumentace: 01. Technická zpráva 02. Situace na podkladě katastrální mapy 1:500 03. Výkres plotu (typické pole) 1:25 04. Výkaz výměr - - - Oprava části stávajícího oplocení areálu ZŠ Elišky Krásnohorské

Více

Metodika 2. mapování veřejné zeleně v intravilánu města Liberce v rámci projektu BIDELIN

Metodika 2. mapování veřejné zeleně v intravilánu města Liberce v rámci projektu BIDELIN Metodika 2. mapování veřejné zeleně v intravilánu města Liberce v rámci projektu BIDELIN Liberec 2018 1 Základní členění Taxon Určuje se rod, druh, kultivar. Obvod kmene ve výšce 130 cm, pokud nebude umožněno,

Více

PARK VRSKMAŇ DOPORUČENÉ PĚSTEBNÍ ZÁSAHY: 1. ETAPA STROMY

PARK VRSKMAŇ DOPORUČENÉ PĚSTEBNÍ ZÁSAHY: 1. ETAPA STROMY PARK VRSKMAŇ DOPORUČENÉ PĚSTEBNÍ ZÁSAHY: 1. ETAPA STROMY Na základě prohlídky ze dne 19. 10. 2017 doporučujeme níže popsané pěstební zásahy u stromů rostoucích v parku v obci Vrskmaň. Opatření by měla

Více

Příloha č. 3 k Rozhodnutí o poskytnutí dotace - Závazné podmínky

Příloha č. 3 k Rozhodnutí o poskytnutí dotace - Závazné podmínky Digitálně podepsal Jméno: RNDr. Svatava Hausvaterová Vydavatel: PostSignum Qualified CA 2, Česká pošta, s.p. [IČ 47114983] Sériové číslo: 2571143, hexadecimálně: 27 3B 87 AOPK ČR RK-05-2018-75, př. 4 počet

Více

Inventarizační průzkum obojživelníků a plazů na území PP Zásada pod školou

Inventarizační průzkum obojživelníků a plazů na území PP Zásada pod školou Inventarizační průzkum obojživelníků a plazů na území PP Zásada pod školou Zpracovala: Mgr. Alice Háková říjen 2016 2 Místo průzkumu: kraj: Liberecký k.ú.: Zásada Objednatel: Krajský úřad Libereckého kraje

Více

Posouzení lípy velkolisté rostoucí na stavební parcele č. 76 v katastrálním území Martinice v Krkonoších

Posouzení lípy velkolisté rostoucí na stavební parcele č. 76 v katastrálním území Martinice v Krkonoších Ing. Pavel Klevcov Za komínem 485 541 02 Trutnov Provozovna, doručovací adresa: Velké Svatoňovice 32 542 35 Velké Svatoňovice tel.: +420 604 149347 e-mail: pavel.klevcov@hi-net.cz IČ: 145 58581 DIČ: CZ

Více

NÁVRH OBNOVY ZELENĚ V LOKALITĚ KOCHÁNOV

NÁVRH OBNOVY ZELENĚ V LOKALITĚ KOCHÁNOV NÁVRH OBNOVY ZELENĚ V LOKALITĚ KOCHÁNOV 23 OBSAH: NÁVRH OBNOVY ZELENĚ V LOKALITĚ... 23 KOCHÁNOV... 23 3.1 ÚVOD... 25 3.2 ANALÝZA ŘEŠENÉ OBLASTI... 26 3.3 NÁVRH... 28 3.3.1 Návrh obnovy zeleně... 28 24

Více

Závěrečná zpráva o projektu

Závěrečná zpráva o projektu Údaje o projektu Závěrečná zpráva o projektu Grantový program Karlovarského kraje název projektu: Oprava terénního zařízení pro environmentální osvětu v botanické zahradě v Dalovicích Evidenční číslo smlouvy:

Více