SMS a MMS. Jaroslav Krejčí

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "SMS a MMS. Jaroslav Krejčí"

Transkript

1 SMS a MMS Jaroslav Krejčí

2 SMS Úvod První SMS zpráva byla poslána v prosinci roku 1992, a to z osobního počítače na mobilní telefon v britské síti Vodaphone. Byla to obyčejná, jednoduchá textová zpráva. Dnes již všechny mobilní telefony zvládají příjem a odesílání SMS zpráv, a to zpravidla jak v osmibitovém formátu, tedy s rozlišením 256 znaků a s možností poslat zprávu o délce 140 znaků (tedy například i s diakritikou), nebo v sedmibitovém formátu, a tedy s rozlišením 128 znaků klasického ASCII a s délkou 160 znaků. Pro přenos klasických textových práv se nejčastěji používá právě sedmibitové kódování, které nepřenáší znaky s diakritickými znaménky, zato umožní poslat SMS zprávu o délce 160 znaků. Již dnes však existují mechanismy pro takzvané Lenght SMS. V takovém případě jde o speciální označení návaznosti jednotlivých SMS za sebe tak, aby je mobilní telefon mohl spojit do jednoho delšího textu. Principiálně jde ale o úpravu softwaru v mobilním telefonu, nikoliv o úpravu samotného SMS protokolu, protože taková dlouhá SMS je účtována jako více SMS zpráv a stejně tak je přenášena. Druhy SMS Podle GSM standardu existují dva různé druhy SMS - jedním je Point to Point (SMS či SMS/PP) a druhým Cell Broadcast (SMS/CB či CBS - Cell Broadcast Service). Z pohledu normálního uživatele GSM telefonu služba SMS doručuje krátký text z jednoho GSM telefonu na jiný. Tak tomu je u SMS Point to Point. U CBS je tento přístup trochu odlišný, neboť jde pouze o jednosměrné rozesílání informačních zpráv na mobilní stanice. Posílání SMS SMS se posílají skrze kontrolní kanály. Během hovoru jsou SMS posílány skrze Slow Associated Control Channel (SACCH) a jinak skrze Stand alone Dedicated Control Channel (SDCCH). SMS je pouze jedna z přenosových úloh, které běží na těchto kontrolních kanálech, které jsou jinak používány pro přenos takových důležitých informací jako je kvalita sítě, aktualizace polohy a ustavení hovoru.

3 Psaní zprávy ( SMS: MT SMSC ) Při poslání krátké zprávy z mobilní stanice do SMSC se projde tato posloupnost úloh: Krátká textová zpráva je vytvořena v mobilní stanici a nebo je do ní přenesena z jiného zařízení (připojený počítač, atp. ). Je třeba aby v MS byly definovány minimálně tyto údaje: telefonní číslo SMSC, doba platnosti zprávy, použitý protokol. SMS zpráva je poslána z MS do MSC MSC předá krátkou zprávu do SMS-IWMSC ( SMS InterWorking Mobile Services Switching Center) adresováno SMSC. SMS-IWMSC předá zprávu dále SMSC. Od teď je již doručení zprávy odpovědností daného SMSC Doručení zprávy ( SMS: SMSC MT ) Při posílání krátké zprávy z SMSC na mobilní stanici se provede následující sled úkolů: Krátká zpráva musí být vygenerována a nezáleží na tom zda je to další mobilní stanice a nebo jinou entitou v rámci sítě GSM Zpráva je zaslána z mobilní stanice do SMSC (MS musí znát číslo SMSC), které dále kontroluje práci se zprávou. Zkontroluje dobu platnosti zprávy, přidá své časové razítko označující kdy byla zpráva centrem přijata. Zjistí zda existuje více zpráv k odeslání na jednu stanici a zároveň prověří prioritu zprávy. SMSC upozorní SMS-GMS ( SMS-Gateway Mobile Seriveces Switching Center), že je zde zpráva čekající na MS. Pokud mobilní stanice nenáleží danému MSC, je to MSC pověřeno předáním upozornění domovskému MSC adresáta. SMS-GMSC se zeptá HLR v které oblasti MSC ústředny se právě mobilní stanice nachází. Pokud mobilní stanice není právě dosažitelná (nebo se vyskytne nějaký jiný problém), pak bude SMSC vyrozuměno a HLR nastaví příznak udávající, že pokus o doručení nebyl úspěšný. Tento příznak bude zrušen pouze v okamžiku, kdy se podaří SMS zprávu doručit a nebo když doba platnosti zprávy vyprší. Po zjištění polohy stanice předá SMS-GMSC zprávu právě navštívenému MSC, jenž zkontroluje pomocí VLR ve kterém přesném místě se právě MS nachází. BTS v dané oblasti naváže kontakt s mobilním telefonem a doručí zprávu Mobilní telefon upozorní svého majitele zvukovou či světelnou signalizací na přítomnost nové krátké textové zprávy Způsoby posílání SMS zpráv Existuje více různých možností jak poslat či přijmout SMS krátké zprávy. Zasílání zpráv z mobilu na jiný je pouze ta nejzákladnější. Velmi efektivním využitím SMS je posílání zpráv mezi mobilním telefonem a SMSC a naopak. Možnosti velmi záleží na daném providerovi a sítě, jaké druhy služeb poskytuje se svým SMSC. Jako příklad poslouží psaní SMS zpráv jako , fax či vzkaz na pager.

4 Kódy SMS zpráv Zprávy nemusejí mít pouze textovou podobu, mohou být poslány i jako 8-bitová data. Pokud se tak učiní, telefon danou zprávu nezobrazí na displeji a na data může být aplikován například nějaký typ komprese pro zvýšení informační kapacity krátké zprávy. Pokud se použije 8-bitové kódování tak je maximální délka zprávy 140 bytů. Délky 160 znaků, což je maximum textové zprávy v 7-bitových znacích, je docíleno pomocí specifického SMS kódování. Časové odhady Vzhledem k tomu, že SMS je nespojovaný protokol, časové odhady nejsou přesné a prodlevy jsou typicky delší v porovnání se spojovanými protokoly. To nutně neznamená, že doručení informace jako SMS zprávy bude pomalejší než doručení pomocí datového hovoru. Je to samozřejmě závislé na jednotlivých případech. Zdržení zapříčiněné sítí GSM při posílání SMS zprávy jednou cestou mezi telefonem a SMSC, nezávisle který směrem, je mezi 3 až 5 vteřinami. Jelikož posílání zprávy z jednoho mobilního telefonu na jiný je v zásadě pouze spojení dvou takovýchto cest, prodleva se zdvojnásobí na 6 až 10 vteřin. Jestli telefon je či není schopný vysílat zprávy do sítě se zjistí mezi 3 až 40 vteřinami. Protože SMS zprávy jsou posílány skrze kontrolní kanály je přenosová rychlost velmi závislá na množství jiných signálů v těchto kanálech. To je mimo jiné příčinou toho, že nejvyšší přípustná rychlost posílání zpráv z telefonu je jedna za cca 5 vteřin. SMSC může samozřejmě posílat více zpráv najednou. Teoretická přenosová rychlost při použití SMS je velmi nízká a pohybuje se okolo 500 bps. Výhody stávajících SMS zpráv Hlavní výhodou je skutečnost, že SMS zpráva, která není doručena okamžitě adresátovi (například z důvodů jeho momentální nepřítomnosti v síti GSM), je uložena a později se síť pokouší ji znovu odeslat. SMS zpráva je doručena chvíli poté, co se adresát do sítě opět přihlásí Další výhodou je, že odesílatel může být vyrozuměn o doručení SMS zprávy adresátovi. Doručení a potvrzení SMS zpráv je realizováno v sítí.

5 Nutné ukládání a předávání zpráv Přenos SMS zpráv byl navržen tak, aby vždy pro přenos SMS zprávy bylo prostředníkem SMSC. SMS zpráva tedy ani v případě, kdy je adresát přítomen s síti, není doručena přímo adresátovi, ale do SMSC, kde je uložena a až potom je předána adresátovi. V návrhu UMTS je diskutována varianta, kdy zpráva bude doručena adresátovi přímo a pouze v případě, že adresát není přítomen v síti, je zpráva uložena v centru zpráv. Tím by se snížily nejenom investiční, ale i časové náklady na provoz centra zpráv. Závěr Je vidět, že SMS zprávy i ve své součastné podobě mají mnoho zajímavých vlastností a aspektů. Je navíc potřeba si uvědomit, že ve většině států stojí SMS zpráva jako půl minuty hovoru, zatímco její náklady na přenos jsou podstatně nižší. SMS zprávy jsou tak sice předraženou, ale velmi oblíbenou komoditou všech mobilních sítí. Úvod MMS Technologie, která umožní offline audio a video přenosy, se jmenuje MMS Multimedia Messaging Service. Z hlediska uživatele jde o ekvivalent služby SMS, rozšířený o požadované technické inovace, tedy o možnost přenosu videa, audionahrávek a formátovaného textu, z hlediska mobilní sítě jde o službu zásadně se od lišící. Z uživatelského hlediska MMS zachovává výhody SMS zpráv a snaží se odstranit jejich nevýhody. Tím si ovšem vynucuje několik technologických změn. To znamená, že kromě telefonů vzhovujících MMS specifikaci je třeba provést zásadní úpravy i v mobilní síti. Úpravy v mobilní síti Pro přenos MMS zpráv je třeba mobilní síť vybavit zařízeními MMS Relay pro předávání zpráv, MMS Server pro jejich uskladnění, MMS User Database pro informace o uživateli a novou WAP bránu.

6 Zpětná nekompatibilita s SMS MMS není kompatibilní s SMS formátem MMS zpráva odeslaná na telefon který nepodporuje MMS, nemůže být nijak zobrazena. Hlavním důvodem zpětné nekompatibility MMS není ani tak odlišný formát přenášených dat, ale principálně odlišný způsob přenosu dat. Zatímco SMS zprávy putují signalizačním kanálem, MMS data putují klasickým datovým kanálem. To však také znamená, že MMS zprávy nemusí nutně fungovat pouze v 3G sítích jako je UMTS, ale v případě podpory GPRS lze MMS implementovat již v GSM sítích. Porovnání SMS a MMS Funkce SMS MMS Uložení a předání zprávy Ano Ano offline, tedy ne v reálném čase Potvrzení doručení zprávy Ano Ano Typ komunikace Mezi dvěma osobami Mezi dvěma osobami Podporovaná data Textová a binární Různé, textové, video i audio. Způsob transportu dat Signalizačním kanálem Datovým kanálem Protokol Specifikovaný pro SMS SMPP Internetové standardy jako MIME a SMTP Technické vybavení SMS centrum MMS Relay a další Z tabulky je vidět, že zatímco SMS přenos je v podstatě specifická aplikace, MMS přenosy jsou klasická datová aplikace vystavěná na standardních internetových protokolech. Z toho také plyne nutnost podpory GPRS internet je paketová záležitost a běžná GSM síť by si neuměla s takovou aplikací poradit. Vlastnosti MMS MMS zprávy nemusejí být odesílány jen na telefony. Už při jejich návrhu bylo vyřešeno to, co se u SMS zpráv řešilo dodatečně a sice posílání zpráv na ovou adresu na internetu. Tu je totiž alternativně možné uvést místo cílového telefonního čísla. Ostatně odesílání MMS zpráv se značně podobá právě odesílání ové zprávy. Co se stane, pokud uživatel odešle MMS zprávu na telefon, který MMS nepodporuje? Aby nedošlo k znehodnocení zprávy, je uložena na serveru provozovatele MMS centra, kde je dostupná přes web (případně i WAP). Adresát s telefonem bez podpory MMS tak dostane jen informativní SMS zprávu o tom, kdo se mu pokoušel zprávu poslat a kde (na jaké URL

7 adrese) si jí může vyzvednout. K tomu bude potřebovat ještě heslo, které je také součástí zprávy. Cesta MMS zprávy Cesta jedné MMS zprávy z jednoho telefonu na druhý: V telefonu uživatel navolí cílové telefonní číslo a potvrdí odeslání. Telefon podle nastavení v MMS profilu naváže spojení s MMS centrem. Použije k tomu nejspíše GPRS spojení, které je realizováno přes vyhrazený APN bod. MMS centrum zprávu přijme a uloží do databáze. V případě potřeby provede na zprávě nějaké úpravy podle typu telefonu, na které má být doručena. Následně MMS centrum pošle na cílový telefon speciální SMS zprávu, která jej informuje o existenci MMS zprávy a její připravenosti ke stažení. Cílový telefon se po přijetí SMS připojí k MMS centru podle informací v MMS profilu a zahájí stahování MMS zprávy. Dále je již zpráva oznámena zákazníkovi standardním způsobem. MMS a marketing MMS zprávy se mohou stát poměrně mocným marketingovým prostředkem. Jejich možnosti jsou mnohem bohatší než možnosti SMS zpráv. Vměstnat reklamu do 160 znaků sice není nemožné, ale přece jen značně omezené. Vedle toho MMS zpráva je z hlediska obsahu textu omezena podstatně méně nežli trpělivost spotřebitele takovéto zprávy číst. A připojený obrázek může rovněž na nejednoho uživatele zapůsobit. Závěr Jak je tedy vidět, rozdílů mezi MMS a SMS je hodně. Nejen v možnostech obsahu, ale i ve formě a celkové spolehlivosti přenosu. MMS zprávy ale nepřestavují oproti SMS zprávám zas až tolik nového. Ne vždy je totiž potřeba ke zprávě připojovat zrovna obrázek nebo video. A to, co rozhodlo o takovém rozšíření SMS zpráv, byla právě cena. MMS zprávy mají navíc ještě jednoho poměrně silného konkurenta . Velká většina součastných MMS telefonů je vybavena ovým klientem. A pokud je potřeba poslat obrázek nebo video, je to možné poslat tímto způsobem. Literatura Zdroj internet

Nastavení telefonu Nokia 3220

Nastavení telefonu Nokia 3220 Nastavení telefonu Nokia 3220 Telefon Nokia 3220, zakoupený v prodejní síti společnosti T-Mobile Czech Republic a.s., má potřebné parametry pro použití T-Mobile služeb již přednastaveny. Pokud je potřeba

Více

37MK - Semestrální práce. Signalizace v GSM

37MK - Semestrální práce. Signalizace v GSM 37MK - Semestrální práce - Signalizace v GSM Vypracoval: Václav Outerský Signalizace je u sítě GSM nedílnou součástí komunikace. Stará se o navazování hovoru, ostatní servisní komunikaci s mobilními terminály

Více

Nastavení telefonu LG D605 Optimus L9 II

Nastavení telefonu LG D605 Optimus L9 II Nastavení telefonu LG D605 Optimus L9 II Telefon LG D605 Optimus L9 II, zakoupený v prodejní síti společnosti T-Mobile Czech Republic a.s., má potřebné parametry pro použití T-Mobile služeb již přednastaveny.

Více

Nastavení telefonu Samsung S5220 Star 3

Nastavení telefonu Samsung S5220 Star 3 Nastavení telefonu Samsung S5220 Star 3 Telefon Samsung S5220 Star 3, zakoupený v prodejní síti společnosti T-Mobile Czech Republic a.s., má potřebné parametry pro použití T-Mobile služeb již přednastaveny.

Více

Nastavení telefonu LG G2 D802

Nastavení telefonu LG G2 D802 Nastavení telefonu LG G2 D802 Telefon LG G2 D802, zakoupený v prodejní síti společnosti T-Mobile Czech Republic a.s., má potřebné parametry pro použití T-Mobile služeb již přednastaveny. Pokud je potřeba

Více

Nastavení telefonu LG P880 Optimus 4X HD

Nastavení telefonu LG P880 Optimus 4X HD Nastavení telefonu LG P880 Optimus 4X HD Telefon LG P880 Optimus 4X HD, zakoupený v prodejní síti společnosti T-Mobile Czech Republic a.s., má potřebné parametry pro použití T-Mobile služeb již přednastaveny.

Více

Nastavení telefonu Nokia N9

Nastavení telefonu Nokia N9 Nastavení telefonu Nokia N9 Telefon Nokia N9, zakoupený v prodejní síti společnosti T-Mobile Czech Republic a.s., má potřebné parametry pro použití T-Mobile služeb již přednastaveny. Některé položky v

Více

Nastavení telefonu Samsung S5610

Nastavení telefonu Samsung S5610 Nastavení telefonu Samsung S5610 Telefon Samsung S5610, zakoupený v prodejní síti společnosti T-Mobile Czech Republic a.s., má potřebné parametry pro použití T-Mobile služeb již přednastaveny. Pokud je

Více

Nastavení telefonu Windows Phone 8S by HTC

Nastavení telefonu Windows Phone 8S by HTC Nastavení telefonu Windows Phone 8S by HTC Telefon Windows Phone 8S by HTC, zakoupený v prodejní síti společnosti T-Mobile Czech Republic a.s., má potřebné parametry pro použití T-Mobile služeb již přednastaveny.

Více

Nastavení telefonu HTC Sensation

Nastavení telefonu HTC Sensation Nastavení telefonu HTC Sensation Telefon HTC Sensation, zakoupený v prodejní síti společnosti T-Mobile Czech Republic a.s., má potřebné parametry pro použití T-Mobile služeb již přednastaveny. Pokud je

Více

Nastavení telefonu LG E460 Optimus L5 II

Nastavení telefonu LG E460 Optimus L5 II Nastavení telefonu LG E460 Optimus L5 II Telefon LG E460 Optimus L5 II, zakoupený v prodejní síti společnosti T-Mobile Czech Republic a.s., má potřebné parametry pro použití T-Mobile služeb již přednastaveny.

Více

Nastavení telefonu Alcatel One Touch 2001X

Nastavení telefonu Alcatel One Touch 2001X Nastavení telefonu Alcatel One Touch 2001X Telefon Alcatel One Touch 2001X, zakoupený v prodejní síti společnosti T-Mobile Czech Republic a.s., má potřebné parametry pro použití T-Mobile služeb již přednastaveny.

Více

Nastavení telefonu Alcatel OT-991

Nastavení telefonu Alcatel OT-991 Nastavení telefonu Alcatel OT-991 Telefon Alcatel OT-991, zakoupený v prodejní síti společnosti T-Mobile Czech Republic a.s., má potřebné parametry pro použití T-Mobile služeb již přednastaveny. Pokud

Více

Nastavení telefonu Sony Ericsson T230

Nastavení telefonu Sony Ericsson T230 Nastavení telefonu Sony Ericsson T230 Telefon Sony Ericsson T230, zakoupený v prodejní síti společnosti T-Mobile Czech Republic a.s., má potřebné parametry pro použití T-Mobile služeb již přednastaveny.

Více

Nastavení telefonu LG E400 Optimus L3

Nastavení telefonu LG E400 Optimus L3 Nastavení telefonu LG E400 Optimus L3 Telefon LG E400 Optimus L3, zakoupený v prodejní síti společnosti T-Mobile Czech Republic a.s., má potřebné parametry pro použití T-Mobile služeb již přednastaveny.

Více

Nastavení telefonu LG P500 Optimus One

Nastavení telefonu LG P500 Optimus One Nastavení telefonu LG P500 Optimus One Telefon LG P500 Optimus One, zakoupený v prodejní síti společnosti T-Mobile Czech Republic a.s., má potřebné parametry pro použití T-Mobile služeb již přednastaveny.

Více

Nastavení telefonu Sony Xperia L

Nastavení telefonu Sony Xperia L Nastavení telefonu Sony Xperia L Telefon Sony Xperia L, zakoupený v prodejní síti společnosti T-Mobile Czech Republic a.s., má potřebné parametry pro použití T-Mobile služeb již přednastaveny. Pokud je

Více

Nastavení telefonu Sony Ericsson T300

Nastavení telefonu Sony Ericsson T300 Nastavení telefonu Sony Ericsson T300 Telefon Sony Ericsson T300, zakoupený v prodejní síti společnosti T-Mobile Czech Republic a.s., má potřebné parametry pro použití T-Mobile služeb již přednastaveny.

Více

Nastavení telefonu Sony Ericsson XPERIA X10

Nastavení telefonu Sony Ericsson XPERIA X10 Nastavení telefonu Sony Ericsson XPERIA X10 Telefon Sony Ericsson XPERIA X10, zakoupený v prodejní síti společnosti T-Mobile Czech Republic a.s., má potřebné parametry pro použití T-Mobile služeb již přednastaveny.

Více

Nastavení telefonu Sagem my721x

Nastavení telefonu Sagem my721x Nastavení telefonu Sagem my721x Telefon Sagem my721x, zakoupený v prodejní síti společnosti T-Mobile Czech Republic a.s., má potřebné parametry pro použití T-Mobile služeb již přednastaveny. Pokud je potřeba

Více

Nastavení telefonu LG P970 Optimus Black

Nastavení telefonu LG P970 Optimus Black Nastavení telefonu LG P970 Optimus Black Telefon LG P970 Optimus Black, zakoupený v prodejní síti společnosti T-Mobile Czech Republic a.s., má potřebné parametry pro použití T-Mobile služeb již přednastaveny.

Více

Nastavení telefonu LG P700 Optimus L7

Nastavení telefonu LG P700 Optimus L7 Nastavení telefonu LG P700 Optimus L7 Telefon LG P700 Optimus L7, zakoupený v prodejní síti společnosti T-Mobile Czech Republic a.s., má potřebné parametry pro použití T-Mobile služeb již přednastaveny.

Více

Nastavení telefonu HTC Desire

Nastavení telefonu HTC Desire Nastavení telefonu HTC Desire Telefon HTC Desire, zakoupený v prodejní síti společnosti T-Mobile Czech Republic a.s., má potřebné parametry pro použití T-Mobile služeb již přednastaveny. Pokud je potřeba

Více

Nastavení telefonu Nokia 113

Nastavení telefonu Nokia 113 Nastavení telefonu Nokia 113 Telefon Nokia 113, zakoupený v prodejní síti společnosti T-Mobile Czech Republic a.s., má potřebné parametry pro použití T-Mobile služeb již přednastaveny. Pokud je potřeba

Více

Nastavení telefonu Motorola Motoluxe

Nastavení telefonu Motorola Motoluxe Nastavení telefonu Motorola Motoluxe Telefon Motorola Motoluxe, zakoupený v prodejní síti společnosti T-Mobile Czech Republic a.s., má potřebné parametry pro použití T-Mobile služeb již přednastaveny.

Více

Nastavení telefonu LG Shine (KE970)

Nastavení telefonu LG Shine (KE970) Nastavení telefonu LG Shine (KE970) Telefon LG KE970 Shine, zakoupený v prodejní síti společnosti T-Mobile Czech Republic a.s., má potřebné parametry pro použití T-Mobile služeb již přednastaveny. Pokud

Více

Nastavení telefonu Nokia C2-01

Nastavení telefonu Nokia C2-01 Nastavení telefonu Nokia C2-01 Telefon Nokia C2-01, zakoupený v prodejní síti společnosti T-Mobile Czech Republic a.s., má potřebné parametry pro použití T-Mobile služeb již přednastaveny. Pokud je potřeba

Více

Nastavení telefonu T-Mobile move

Nastavení telefonu T-Mobile move Nastavení telefonu T-Mobile move Telefon T-Mobile move, zakoupený v prodejní síti společnosti T-Mobile Czech Republic a.s., má potřebné parametry pro použití T-Mobile služeb již přednastaveny. Pokud je

Více

Nastavení telefonu Sony Xperia E

Nastavení telefonu Sony Xperia E Nastavení telefonu Sony Xperia E Telefon Sony Xperia E, zakoupený v prodejní síti společnosti T-Mobile Czech Republic a.s., má potřebné parametry pro použití T-Mobile služeb již přednastaveny. Pokud je

Více

Nastavení tabletu Huawei MediaPad 7 Lite

Nastavení tabletu Huawei MediaPad 7 Lite Nastavení tabletu Huawei MediaPad 7 Lite Tablet Huawei MediaPad 7 Lite, zakoupený v prodejní síti společnosti T-Mobile Czech Republic a.s., má potřebné parametry pro použití T-Mobile služeb již přednastaveny.

Více

Nastavení telefonu Nokia 515

Nastavení telefonu Nokia 515 Nastavení telefonu Nokia 515 Telefon Nokia 515, zakoupený v prodejní síti společnosti T-Mobile Czech Republic a.s., má potřebné parametry pro použití T-Mobile služeb již přednastaveny. Pokud je potřeba

Více

Nastavení telefonu HTC Desire HD

Nastavení telefonu HTC Desire HD Nastavení telefonu HTC Desire HD Telefon HTC Desire HD, zakoupený v prodejní síti společnosti T-Mobile Czech Republic a.s., má potřebné parametry pro použití T-Mobile služeb již přednastaveny. Pokud je

Více

Nastavení telefonu Sony Ericsson Xperia Arc S

Nastavení telefonu Sony Ericsson Xperia Arc S Nastavení telefonu Sony Ericsson Xperia Arc S Telefon Sony Ericsson Xperia Arc S, zakoupený v prodejní síti společnosti T-Mobile Czech Republic a.s., má potřebné parametry pro použití T-Mobile služeb již

Více

Identifikátor materiálu: ICT-3-14

Identifikátor materiálu: ICT-3-14 Identifikátor materiálu: ICT-3-14 Předmět Téma sady Informační a komunikační technologie Téma materiálu Offline a online komunikace po sítích Autor Ing. Bohuslav Nepovím Anotace Student si procvičí / osvojí

Více

Nastavení telefonu Samsung S5570 Galaxy Mini

Nastavení telefonu Samsung S5570 Galaxy Mini Nastavení telefonu Samsung S5570 Galaxy Mini Telefon Samsung S5570 Galaxy Mini, zakoupený v prodejní síti společnosti T-Mobile Czech Republic a.s., má potřebné parametry pro použití T-Mobile služeb již

Více

Nastavení telefonu LG KM900 Arena

Nastavení telefonu LG KM900 Arena Nastavení telefonu LG KM900 Arena Telefon LG KM900 Arena, zakoupený v prodejní síti společnosti T-Mobile Czech Republic a.s., má potřebné parametry pro použití T-Mobile služeb již přednastaveny. Pokud

Více

Nastavení telefonu HTC One S

Nastavení telefonu HTC One S Nastavení telefonu HTC One S Telefon HTC One S, zakoupený v prodejní síti společnosti T-Mobile Czech Republic a.s., má potřebné parametry pro použití T-Mobile služeb již přednastaveny. Pokud je potřeba

Více

Nastavení telefonu Samsung S7710 Galaxy Xcover 2

Nastavení telefonu Samsung S7710 Galaxy Xcover 2 Nastavení telefonu Samsung S7710 Galaxy Xcover 2 Telefon Samsung S7710 Galaxy Xcover 2, zakoupený v prodejní síti společnosti T-Mobile Czech Republic a.s., má potřebné parametry pro použití T-Mobile služeb

Více

Nastavení telefonu Nokia 206

Nastavení telefonu Nokia 206 Nastavení telefonu Nokia 206 Telefon Nokia 206, zakoupený v prodejní síti společnosti T-Mobile Czech Republic a.s., má potřebné parametry pro použití T-Mobile služeb již přednastaveny. Pokud je potřeba

Více

Nastavení zařízení Samsung P1000 Galaxy Tab

Nastavení zařízení Samsung P1000 Galaxy Tab Nastavení zařízení Samsung P1000 Galaxy Tab Zařízení Samsung P1000 Galaxy Tab, zakoupené v prodejní síti společnosti T-Mobile Czech Republic a.s., má potřebné parametry pro použití T-Mobile služeb již

Více

Nastavení tabletu Samsung P5200 Galaxy Tab 3 10.1

Nastavení tabletu Samsung P5200 Galaxy Tab 3 10.1 Nastavení tabletu Samsung P5200 Galaxy Tab 3 10.1 Tablet Samsung P5200 Galaxy Tab 3 10.1, zakoupený v prodejní síti společnosti T-Mobile Czech Republic a.s., má potřebné parametry pro použití T-Mobile

Více

Nastavení telefonu Nokia 3310

Nastavení telefonu Nokia 3310 Nastavení telefonu Nokia 3310 Telefon Nokia 3310 (TA-1008), zakoupený v prodejní síti společnosti T-Mobile Czech Republic a.s., má potřebné parametry pro použití T-Mobile služeb již přednastaveny. Pokud

Více

Nastavení telefonu Motorola V300

Nastavení telefonu Motorola V300 Nastavení telefonu Motorola V300 Telefon Motorola V300, zakoupený v prodejní síti společnosti T-Mobile Czech Republic a.s. má potřebné parametry pro použití T-Mobile služeb již přednastaveny. Pokud je

Více

mbank.cz mtransfer Okamžitá notifikace o mtransferu Dokumentace pro externího partnera

mbank.cz mtransfer Okamžitá notifikace o mtransferu Dokumentace pro externího partnera mtransfer Okamžitá notifikace o mtransferu Dokumentace pro externího partnera 1/6 Obsah 1 SLOVNÍK POJMŮ... 3 2 ÚVOD... 4 3 POPIS ŘEŠENÍ NPM... 4 4 ZPŮSOB KOMUNIKACE EXTERNÍHO PARTNERA S MBANK - SPECIFIKACE

Více

Nastavení telefonu Sony Ericsson P800

Nastavení telefonu Sony Ericsson P800 Nastavení telefonu Sony Ericsson P800 Telefon Sony Ericsson P800, zakoupený v prodejní síti společnosti T-Mobile Czech Republic a.s., má potřebné parametry pro použití T-Mobile služeb již přednastaveny.

Více

Je to SMTP a POP3 server který spolupracuje s GSM branami Alphatech. Převádí SMS zprávy na emaily a emaily na SMS zprávy.

Je to SMTP a POP3 server který spolupracuje s GSM branami Alphatech. Převádí SMS zprávy na emaily a emaily na SMS zprávy. SMS-Mail Je to SMTP a POP3 server který spolupracuje s GSM branami Alphatech. Převádí SMS zprávy na emaily a emaily na SMS zprávy. Z čeho se systém s programem SMS-Mail skládá : GSM brána Datové propojení

Více

Nastavení telefonu Samsung GT-C3050

Nastavení telefonu Samsung GT-C3050 Nastavení telefonu Samsung GT-C3050 Telefon Samsung GT-C3050, zakoupený v prodejní síti společnosti T-Mobile Czech Republic a.s., má potřebné parametry pro použití T-Mobile služeb již přednastaveny. Pokud

Více

Nastavení tabletu Samsung P5100 Galaxy Tab 2 10.1

Nastavení tabletu Samsung P5100 Galaxy Tab 2 10.1 Nastavení tabletu Samsung P5100 Galaxy Tab 2 10.1 Tablet Samsung P5100 Galaxy Tab 2 10.1, zakoupený v prodejní síti společnosti T-Mobile Czech Republic a.s., má potřebné parametry pro použití T-Mobile

Více

Connection Manager - Uživatelská příručka

Connection Manager - Uživatelská příručka Connection Manager - Uživatelská příručka 1.0. vydání 2 Obsah Aplikace Správce připojení 3 Začínáme 3 Spuštění Správce připojení 3 Zobrazení stavu aktuálního připojení 3 Připojení k internetu 3 Připojení

Více

Nastavení telefonu Samsung I9300 Galaxy S III

Nastavení telefonu Samsung I9300 Galaxy S III Nastavení telefonu Samsung I9300 Galaxy S III Telefon Samsung I9300 Galaxy S III, zakoupený v prodejní síti společnosti T-Mobile Czech Republic a.s., má potřebné parametry pro použití T-Mobile služeb již

Více

Nastavení telefonu Huawei Ascend Y300

Nastavení telefonu Huawei Ascend Y300 Nastavení telefonu Huawei Ascend Y300 Telefon Huawei Ascend Y300, zakoupený v prodejní síti společnosti T-Mobile Czech Republic a.s., má potřebné parametry pro použití T-Mobile služeb již přednastaveny.

Více

Nastavení telefonu Nokia Lumia 925

Nastavení telefonu Nokia Lumia 925 Nastavení telefonu Nokia Lumia 925 Telefon Nokia Lumia 925, zakoupený v prodejní síti společnosti T-Mobile Czech Republic a.s., má potřebné parametry pro použití T-Mobile služeb již přednastaveny. Některé

Více

Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb, Litoměříce, příspěvková organizace

Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb, Litoměříce, příspěvková organizace Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb, Litoměříce, příspěvková organizace Předmět: Počítačové sítě Téma: Počítačové sítě Vyučující: Ing. Milan Káža Třída: EK1 Hodina: 21-22 Číslo: III/2 4. Síťové

Více

Nastavení telefonu LG GS290 Cookie Fresh

Nastavení telefonu LG GS290 Cookie Fresh Nastavení telefonu LG GS290 Cookie Fresh Telefon LG GS290 Cookie Fresh, zakoupený v prodejní síti společnosti T-Mobile Czech Republic a.s., má potřebné parametry pro použití T-Mobile služeb již přednastaveny.

Více

Nastavení telefonu CAT B100

Nastavení telefonu CAT B100 Nastavení telefonu CAT B100 Telefon CAT B100, zakoupený v prodejní síti společnosti T-Mobile Czech Republic a.s., má potřebné parametry pro použití T-Mobile služeb již přednastaveny. Pokud je potřeba nastavení

Více

Nastavení tabletu Samsung P605 Galaxy Note 10.1 (2014 edition)

Nastavení tabletu Samsung P605 Galaxy Note 10.1 (2014 edition) Nastavení tabletu Samsung P605 Galaxy Note 10.1 (2014 edition) Tablet Samsung P605 Galaxy Note 10.1. (2014 edition), zakoupený v prodejní síti společnosti T-Mobile Czech Republic a.s., má potřebné parametry

Více

Nastavení telefonu HTC Explorer

Nastavení telefonu HTC Explorer Nastavení telefonu HTC Explorer Telefon HTC Explorer, zakoupený v prodejní síti společnosti T-Mobile Czech Republic a.s., má potřebné parametry pro použití T-Mobile služeb již přednastaveny. Pokud je potřeba

Více

Nastavení telefonu Nokia Asha 300

Nastavení telefonu Nokia Asha 300 Nastavení telefonu Nokia Asha 300 Telefon Nokia Asha 300, zakoupený v prodejní síti společnosti T-Mobile Czech Republic a.s., má potřebné parametry pro použití T-Mobile služeb již přednastaveny. Pokud

Více

2. Kontakty. 1. Základní nastavení telefonu Vložení SIM karty Vložení paměťové karty Zapnutí telefonu a PIN. 3. Volání

2. Kontakty. 1. Základní nastavení telefonu Vložení SIM karty Vložení paměťové karty Zapnutí telefonu a PIN. 3. Volání Základní nastavení telefonu Vložení SIM karty Vložení paměťové karty Zapnutí telefonu a PIN Kontakty Kopírování ze SIM karty do telefonu Založení nového kontaktu Upravení kontaktu včetně fotky Volání Nastavení

Více

Nastavení telefonu LG GT500

Nastavení telefonu LG GT500 Nastavení telefonu LG GT500 Telefon LG GT500, zakoupený v prodejní síti společnosti T-Mobile Czech Republic a.s., má potřebné parametry pro použití T-Mobile služeb již přednastaveny. Pokud je potřeba nastavení

Více

Nastavení telefonu Sony Ericsson XPERIA X8

Nastavení telefonu Sony Ericsson XPERIA X8 Nastavení telefonu Sony Ericsson XPERIA X8 Telefon Sony Ericsson XPERIA X8, zakoupený v prodejní síti společnosti T-Mobile Czech Republic a.s., má potřebné parametry pro použití T-Mobile služeb již přednastaveny.

Více

Nastavení telefonu Nokia G

Nastavení telefonu Nokia G Nastavení telefonu Nokia 8110 4G Telefon Nokia 8110 4G, zakoupený v prodejní síti společnosti T-Mobile Czech Republic a.s., má potřebné parametry pro použití T-Mobile služeb již přednastaveny. Pokud je

Více

Podstata elektronické pošty

Podstata elektronické pošty Podstata elektronické pošty Elektronická pošta Komunikace v systému elektronické pošty Protokoly elektronické pošty v prostředí TCP/IP sítí Klientská prostředí elektronické pošty Tento materiál si neklade

Více

2. Kontakty. 1. Základní nastavení telefonu Vložení SIM karty Vložení paměťové karty Zapnutí telefonu a PIN. 3. Volání

2. Kontakty. 1. Základní nastavení telefonu Vložení SIM karty Vložení paměťové karty Zapnutí telefonu a PIN. 3. Volání Základní nastavení telefonu Vložení SIM karty Vložení paměťové karty Zapnutí telefonu a PIN Kontakty Kopírování ze SIM karty do telefonu Založení nového kontaktu Upravení kontaktu včetně fotky 3. Volání

Více

Nastavení telefonu HTC HD2

Nastavení telefonu HTC HD2 Nastavení telefonu HTC HD2 Telefon HTC HD2, zakoupený v prodejní síti společnosti T-Mobile Czech Republic a.s., má potřebné parametry pro použití T-Mobile služeb již přednastaveny. Pokud je potřeba nastavení

Více

Nastavení telefonu BlackBerry Z10

Nastavení telefonu BlackBerry Z10 Nastavení telefonu BlackBerry Z10 Telefon BlackBerry Z10, zakoupený v prodejní síti společnosti T-Mobile Czech Republic a.s., má potřebné parametry pro použití T-Mobile služeb již přednastaveny. Některé

Více

Nastavení telefonu Nokia 3720 Classic

Nastavení telefonu Nokia 3720 Classic Nastavení telefonu Nokia 3720 Classic Telefon Nokia 3720 Classic, zakoupený v prodejní síti společnosti T-Mobile Czech Republic a.s., má potřebné parametry pro použití T-Mobile služeb již přednastaveny.

Více

Faxový server společnosti PODA s.r.o.

Faxový server společnosti PODA s.r.o. Faxový server společnosti PODA s.r.o. Vážení zákazníci, jako doplněk k poskytovaným službám VoIP jsme pro vás zprovoznili službu faxového serveru. Tento server vám umožní pohodlně odesílat a přijímat faxy

Více

2. Kontakty. 1. Základní nastavení telefonu Vložení SIM karty Vložení paměťové karty Zapnutí telefonu a PIN. 3. Volání

2. Kontakty. 1. Základní nastavení telefonu Vložení SIM karty Vložení paměťové karty Zapnutí telefonu a PIN. 3. Volání Základní nastavení telefonu Vložení SIM karty Vložení paměťové karty Zapnutí telefonu a PIN 2. Kontakty Kopírování ze SIM karty do telefonu Založení nového kontaktu Upravení kontaktu včetně fotky 3. Volání

Více

PROTOKOL RDS. Dotaz na stav stanice " STAV CNC Informace o stavu CNC a radiové stanice FORMÁT JEDNOTLIVÝCH ZPRÁV

PROTOKOL RDS. Dotaz na stav stanice  STAV CNC Informace o stavu CNC a radiové stanice FORMÁT JEDNOTLIVÝCH ZPRÁV PROTOKOL RDS Rádiový modem komunikuje s připojeným zařízením po sériové lince. Standardní protokol komunikace je jednoduchý. Data, která mají být sítí přenesena, je třeba opatřit hlavičkou a kontrolním

Více

6. Transportní vrstva

6. Transportní vrstva 6. Transportní vrstva Studijní cíl Představíme si funkci transportní vrstvy. Podrobněji popíšeme protokoly TCP a UDP. Doba nutná k nastudování 3 hodiny Transportní vrstva Transportní vrstva odpovídá v

Více

2. Kontakty. 1. Základní nastavení telefonu Vložení SIM karty Vložení paměťové karty Zapnutí telefonu a PIN. 3. Volání

2. Kontakty. 1. Základní nastavení telefonu Vložení SIM karty Vložení paměťové karty Zapnutí telefonu a PIN. 3. Volání Základní nastavení telefonu Vložení SIM karty Vložení paměťové karty Zapnutí telefonu a PIN Kontakty Kopírování ze SIM karty do telefonu Založení nového kontaktu Upravení kontaktu včetně fotky 3. Volání

Více

Nastavení telefonu LG GD330

Nastavení telefonu LG GD330 Nastavení telefonu LG GD330 Telefon LG GD330, zakoupený v prodejní síti společnosti T-Mobile Czech Republic a.s., má potřebné parametry pro použití T-Mobile služeb již přednastaveny. Pokud je potřeba nastavení

Více

Nastavení telefonu Samsung S8500 Wave

Nastavení telefonu Samsung S8500 Wave Nastavení telefonu Samsung S8500 Wave Telefon Samsung S8500 Wave, zakoupený v prodejní síti společnosti T-Mobile Czech Republic a.s., má potřebné parametry pro použití T-Mobile služeb již přednastaveny.

Více

Nastavení tabletu Apple ipad

Nastavení tabletu Apple ipad Nastavení tabletu Apple ipad Tablet Apple ipad, zakoupený v prodejní síti společnosti T-Mobile Czech Republic a.s., má potřebné parametry pro použití T-Mobile služeb již přednastaveny. Pokud je potřeba

Více

Nastavení telefonu Samsung N9005 Galaxy Note 3

Nastavení telefonu Samsung N9005 Galaxy Note 3 Nastavení telefonu Samsung N9005 Galaxy Note 3 Telefon Samsung N9005 Galaxy Note 3, zakoupený v prodejní síti společnosti T-Mobile Czech Republic a.s., má potřebné parametry pro použití T-Mobile služeb

Více

Nastavení telefonu Nokia 6303 Classic

Nastavení telefonu Nokia 6303 Classic Nastavení telefonu Nokia 6303 Classic Telefon Nokia 6303 Classic, zakoupený v prodejní síti společnosti T-Mobile Czech Republic a.s., má potřebné parametry pro použití T-Mobile služeb již přednastaveny.

Více

Nastavení telefonu Alcatel One Touch IDOL

Nastavení telefonu Alcatel One Touch IDOL Nastavení telefonu Alcatel One Touch IDOL Telefon Alcatel One Touch IDOL, zakoupený v prodejní síti společnosti T-Mobile Czech Republic a.s., má potřebné parametry pro použití T-Mobile služeb již přednastaveny.

Více

Menu =Prijimace

Menu =Prijimace Technická informace Galaxy Flex v.3 komunikace na PCO/SMS Verze 1.01 Následující technická informace ukazuje způsob nastavení a možnosti komunikace ústředny Galaxy Flex 3 na podrobném popisu jednoho z

Více

2. Kontakty. 1. Základní nastavení telefonu Vložení SIM karty Zapnutí telefonu a PIN Vložení paměťové karty. 3. Volání

2. Kontakty. 1. Základní nastavení telefonu Vložení SIM karty Zapnutí telefonu a PIN Vložení paměťové karty. 3. Volání Základní nastavení telefonu Vložení SIM karty Zapnutí telefonu a PIN Vložení paměťové karty Kontakty Kopírování ze SIM karty do telefonu Založení nového kontaktu Upravení kontaktu včetně fotky Volání Nastavení

Více

1. Základní nastavení telefonu Vložení SIM karty Vložení paměťové karty Zapnutí telefonu a PIN. 2. Kontakty. 3. Volání

1. Základní nastavení telefonu Vložení SIM karty Vložení paměťové karty Zapnutí telefonu a PIN. 2. Kontakty. 3. Volání Základní nastavení telefonu Vložení SIM karty Vložení paměťové karty Zapnutí telefonu a PIN 2. Kontakty Kopírování ze SIM karty do telefonu Založení nového kontaktu Upravení kontaktu včetně fotky 3. Volání

Více

Nastavení telefonu Nokia Asha 311

Nastavení telefonu Nokia Asha 311 Nastavení telefonu Nokia Asha 311 Telefon Nokia Asha 311, zakoupený v prodejní síti společnosti T-Mobile Czech Republic a.s., má potřebné parametry pro použití T-Mobile služeb již přednastaveny. Pokud

Více

2. Kontakty. 1. Základní nastavení tabletu Vložení SIM karty Vložení paměťové karty Zapnutí tabletu a PIN. 3. Volání

2. Kontakty. 1. Základní nastavení tabletu Vložení SIM karty Vložení paměťové karty Zapnutí tabletu a PIN. 3. Volání Základní nastavení tabletu Vložení SIM karty Vložení paměťové karty Zapnutí tabletu a PIN Kontakty Kopírování ze SIM karty do tabletu Založení nového kontaktu Upravení kontaktu včetně fotky Volání Nastavení

Více

1. Základní nastavení tabletu Vložení SIM karty Vložení paměťové karty Zapnutí tabletu a PIN. 2. Kontakty. 3. Volání

1. Základní nastavení tabletu Vložení SIM karty Vložení paměťové karty Zapnutí tabletu a PIN. 2. Kontakty. 3. Volání 1. Základní nastavení tabletu Vložení SIM karty Vložení paměťové karty Zapnutí tabletu a PIN 2. Kontakty Kopírování ze SIM karty do tabletu Založení nového kontaktu Upravení kontaktu včetně fotky 3. Volání

Více

Nastavení telefonu T-Mobile MDA III / MDA Compact

Nastavení telefonu T-Mobile MDA III / MDA Compact Nastavení telefonu T-Mobile MDA III / MDA Compact Telefony s integrovaným kapesním počítačem T-Mobile MDA III a MDA Compact, zakoupené v prodejní síti společnosti T-Mobile Czech Republic a.s., mají potřebné

Více

Nastavení telefonu Sony Ericsson P990i

Nastavení telefonu Sony Ericsson P990i Nastavení telefonu Sony Ericsson P990i Telefon Sony Ericsson P990i, zakoupený v prodejní síti společnosti T-Mobile Czech Republic a.s., má potřebné parametry pro použití T-Mobile služeb již přednastaveny.

Více

1. DATOVÉ SCHRÁNKY OBECNÝ PŘÍSTUP K DATOVÉ SCHRÁNCE DATOVÉ ZPRÁVY... 3

1. DATOVÉ SCHRÁNKY OBECNÝ PŘÍSTUP K DATOVÉ SCHRÁNCE DATOVÉ ZPRÁVY... 3 ESO9 international a.s. Zpracoval: Skyva Petr U Mlýna 2305/22, 141 Praha 4 Záběhlice Dne: 15.1.20187 tel.: +420 585 203 370-2 e-mail: info@eso9.cz Revize: Skyva Petr www.eso9.cz Dne: 15.1.20187 Obsah 1.

Více

Nastavení telefonu Samsung SGH-F250

Nastavení telefonu Samsung SGH-F250 Nastavení telefonu Samsung SGH-F250 Telefon Samsung SGH-F250, zakoupený v prodejní síti společnosti T-Mobile Czech Republic a.s., má potřebné parametry pro použití T-Mobile služeb již přednastaveny. Pokud

Více

Základní komunikační řetězec

Základní komunikační řetězec STŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA NA PROSEKU EVROPSKÝ SOCIÁLNÍ FOND Základní komunikační řetězec PRAHA & EU INVESTUJEME DO VAŠÍ BUDOUCNOSTI Podpora kvality výuky informačních a telekomunikačních technologií ITTEL

Více

Elektronická komunikace

Elektronická komunikace Úvod Internet jsou vlastně propojené počítače, jeho využití k přenosu zpráv se tedy okamžitě nabízí. E-mail vznikl dávno před webem, zasílání zpráv bylo možné téměř od počátku existence počítačových sítí.

Více

Platební systém XPAY [www.xpay.cz]

Platební systém XPAY [www.xpay.cz] Platební systém XPAY [www.xpay.cz] implementace přenosu informace o doručení SMS verze 166 / 1.3.2012 1 Obsah 1 Implementace platebního systému 3 1.1 Nároky platebního systému na klienta 3 1.2 Komunikace

Více

2. Kontakty. 1. Základní nastavení telefonu Vložení SIM a paměťové karty Zapnutí telefonu a PIN. 3. Volání

2. Kontakty. 1. Základní nastavení telefonu Vložení SIM a paměťové karty Zapnutí telefonu a PIN. 3. Volání Základní nastavení telefonu Vložení SIM a paměťové karty Zapnutí telefonu a PIN Kontakty Kopírování ze SIM karty do telefonu Založení nového kontaktu Upravení kontaktu včetně fotky Volání Nastavení vyzvánění

Více

Nastavení MDA Compact V

Nastavení MDA Compact V Nastavení MDA Compact V Telefon s integrovaným kapesním počítačem T-Mobile MDA Compact V, zakoupený v prodejní síti společnosti T- Mobile Czech Republic a.s., má potřebné parametry pro použití T-Mobile

Více

Návod pro Sony Xperia Z5

Návod pro Sony Xperia Z5 Návod pro Sony Xperia Z5 1. Základní nastavení telefonu Vložení SIM a paměťové karty Zapnutí telefonu a PIN 2. Kontakty Kopírování ze SIM karty do telefonu Založení nového kontaktu Upravení kontaktu včetně

Více