Adolf Wölfli Stvořitel Universa

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Adolf Wölfli Stvořitel Universa"

Transkript

1

2 Adolf Wölfli Stvořitel Universa Dům U Kamenného zvonu, Galerie hlavního města Prahy Únor - květen 2012 Organizace: o.s. ABCD ve spolupráci s Adolf Wölfli Stiftung při Kunstmuseu v Bernu (Švýcarsko), Musée d art moderne, d art contemporain et d art brut vevilleneuve d Ascq u Lille (Francie) a Galerií hlavního města Prahy Kurátoři výstavy : Daniel Baumann, Terezie Zemánková, Ph.D Scénografie výstavy: Doc. MgA Ivana Brádková Výstavy art brut uspořádané v Praze v posledních letech občanským sdružením ABCD se setkaly s mimořádným úspěchem. Výstava art brut, sbírka abcd (2006) přilákala více než 10'000 návštěvníků a výstava zasvěcená legendární Prinzhornově sbírce (2009) více než 13'000 návštěvníků. Obě události vyvolaly také nebývalý ohlas médií. Jako vyvrcholení svých předchozích aktivit připravuje o.s. ABCD na rok 2012 retrospektivu jedné z nejvýznamnějších postav světového art brut: Adolfa Wölfliho ( ). Multidisciplinárně pojatá expozice představí kolem stovky děl ze všech tvůrčích období tohoto autora a zmapuje i jeho hudební a literární projev. Wölfliho fantastický paralelní svět sycený mohutnou imaginací pramenící z duševní nemoci se českému publiku představí poprvé v historii v prestižních prostorách Domu U Kamenného zvonu na Staroměstském náměstí v Praze. TVORBA ADOLFA WÖLFLIHO Adolf Wölfli, který většinu života strávil v léčebně pro duševně nemocné, byl básník, spisovatel, skladatel a především výtvarný umělec. Na více než stranách bohatě ilustrovaných textů vytvořil svůj vlastní paralelní vesmír. Duševní choroba a izolace od vnějšího, nepřátelského světa mu paradoxně otevřely cestu ke svobodě, cestu k velkolepému stvoření nového universa, tak obrovitého a nádherného, že k jeho popsání nestačí pozemská slova, hudba, ani metrický systém... Při jeho konstrukci kombinoval kresbu s kolážemi, do svých děl vpisoval poezii, prózu, vlepoval do nich části knih, časopisů, atlasů, účtenek z cest a pohlednic. Do kreseb jsou zakomponovány i partitury zvuků jeho alternativního světa. «Co se týče obsahu, můžeme říci, že je zde reprezentováno naprosto vše ne pouze to, co přímo vidíme, ale obecně vzato vše, na co můžeme pomyslet, nebo to pocítit.» (Dr. Walter Morgenthaler) Dílo Adolfa Wölfliho se po jeho smrti dočkalo rozsáhlého docenění. Stalo se součástí Prinzhornovy sbírky, bylo klíčové pro koncept art brut Jeana Dubuffeta, surrealista André Breton Wölfliho označil «za jednoho z tří nebo čtyř nejvýznamnějších umělců 20. století» a švýcarský historik umění Harald Szeemann představil roku 1972 výběr z jeho tvorby na 5. documentě v Kasselu. Od té doby se Wölfliho dílo stalo předmětem četných publikací a výstav nejen v muzeích zasvěcených art brut po celém světě.

3 NÁSTIN PRAŽSKÉ VÝSTAVY Výstava bude postupovat chronologicky od prvotního eposu Od kolébky ke hrobu až po Wölfliho rekviem - Pohřební pochod. Jejím cílem je prezentovat «systém Wölfli» jako koherentní celek výtvarného, hudebního a literárního projevu, který dalece přesahuje reálné formáty jeho děl. Scénografie Ivany Brádkové nabídne exkurzi do fascinujícího komplexního světa, který existoval v mysli jediného člověka. Nebude se snažit přetlumočit Wölfliho svět do běžného jazyka, ale pokusí se přiblížit jeho bludiště vnitřních představ a zvuků netradičně pojatou instalací. KATALOG K výstavě bude vydán dvojjazyčný (CZ/ EN) katalog o rozsahu přibližně 150 stran s 80ti barevnými ilustracemi a texty ředitele Nadace Adolfa Wölfliho Daniela Baumanna, překlady vybraných částí textů samotného Adolfa Wölfliho a texty dalších domácích i světových teoretiků nejen z oblasti art brut. KOMENTOVANÉ PROHLÍDKY, ATELIÉRY Výstava bude doprovozena sérií komentovaných prohlídek pro veřejnost, ale i pro specializované zájemce, školy atd. Součástí výstavy budou výtvarné dílny pro školní mládež a klienty arteterapeutických dílen, denních stacionářů a institucí. PŘÍNOS VÝSTAVY Stále rostoucí množství výstav a publikací zasvěcených tvůrcům art brut od Evropy přes Spojené Státy až po Japonsko svědčí o velkém zájmu širokého publika o výtvarný projev mimo normy. Art brut už dávno není doménou zasvěcených amatérů, sběratelů a galeristů. Vychází vstříc touze milovníků umění pro emocionálním, spontánním a imaginativním výtvarném vyjádření. Proto nepochybujeme, že výstava Adolfa Wölfliho, která vzniká v úzké spolupráci s Nadací Adolfa Wölfliho v Bernu, přitáhne velkou pozornost veřejnosti. Tato česko švýcarská kooperace navíc otevírá dveře další kulturní výměně mezi oběma zeměmi. Zkušenosti o.s. ABCD v oblasti art brut, jeho role na mezinárodním poli neprofesionálního umění a široká síť jeho kontaktů jsou navíc příslibem odpovídajícího mediálního ohlasu výstavy v domácím i zahraničním tisku.

4 ART BRUT Art brut, které výtvarný teoretik Karel Teige překládal jako "umění v původním - surovém stavu, zahrnuje výtvarné projevy lidí, kteří neprošli uměleckým vzděláním. Jejich tvůrčí představivost tak není omezena naučenými kánony, módou, či snahou zařadit se do určitého směru, ale proniká na povrch zcela spontánně přímo z podvědomí autora. Tvůrčí potenciál bývá často uvolněn díky duševní chorobě, prožitému otřesu, nebo třeba díky psychickému vytržení, jež dosahují spiritistická média. Jedná se o přímou osobní zpověď autora, která není regulována intelektuální autocenzurou. Autoři art brut výtvarnými prostředky zpracovávají svoji vnitřní realitu, aniž by při tom usilovali o uznání okolí. Tvorba je pro ně přirozenou životní funkcí, je pro ně nepostradatelná.

5 ADOLF WÖLFLI ( ) Životopisné resumé Adolf Wölfli byl spisovatel, skladatel a výtvarný umělec, který se plně oddal svému poslání stvořit paralelní svět. Na více než stranách komplexního díla St Adolf Riesen-Schöpfung (Gigantické Stvoření Svatého Adolfa) si vyfabuloval nádherné dětství i skvělou budoucnost v dokonalém světě, kterému stvořil novou historii, geografii, jazyk i metrický systém Adolf Wölfli se narodil 29. února 1864 v Bowilu v bernském kantonu ve Švýcarsku jako nejmladší ze sedmi dětí Jakoba a Anny Wölfliových. V témže roce se rodina usadila v Bernu. Otec kameník byl alkoholik a rodina živořila na hranici bídy. Roku 1870 otec rodinu opustil a matka byla nucena pracovat v prádelně, aby uživila sebe a děti. Roku 1973 umírá. Od svých 9 let pracoval Adolf ve velmi tvrdých podmínkách jako námezdní dělník na statcích, které mu poskytovaly střechu nad hlavou. Mezi lety absolvoval vojenskou službu v Lucernu. Roku 1890 byl zatčen za sexuální obtěžování mladých dívek a odsouzen ke dvěma letům vězení. Když byl po propuštění znovu obviněn ze stejného činu, začal být zkoumán jeho psychický stav. Roku 1895 byl s diagnózou schizofrenie internován v psychiatrické léčebně ve Waldau u Bernu, kde setrval až do své smrti roku Záhy po internaci začíná Wölfli spontánně kreslit. Jeho tvorba ale zůstala bez povšimnutí až do roku 1907, kdy do léčebny nastoupil psychiatr Walter Morgenthaler, který ji začal systematicky shromažďovat. Wölfliho kreativitu podporoval až do svého odchodu z kliniky roku Roku 1921 Dr. Walter Morgenthaler vydává svoji iniciační studii o životě a díle Adolfa Wölfliho Ein Geisteskranker als Künstler (Duševně nemocný jako umělec). Wölfliho posmrtná kariéra a výběr z výstav: 1945: Wölfliho dílo objevuje francouzský malíř Jean Dubuffet, který z něj činí jeden z pilířů svého konceptu art brut a následně vystavuje jeho část v rámci sbírky Compagnie de l Art Brut na několika místech v Paříži. 1950: Wölfliho kresby jsou prezentované na Mezinárodní výstavě psychopatologického umění v Paříži. 1963: Harald Szeemann poprvé představuje Wölfliho díla v Kunsthalle v Bernu. 1967: V Musée des Arts Décoratifs v Paříži se koná výstava Dubuffetovy sbírky pod názvem Art Brut. Zastoupen je zde i Adolf Wölfli : Harald Szeemann začleňuje Wölfliho díla do své prezentace na mezinárodní přehlídce documenta 5 v německém Kasselu. 1975: Je založena Nadace Adolfa Wölfliho při Kunstmuseu ve švýcarském Bernu. V Lausanne ve Švýcarsku se otevírá muzeum Collection de l Art Brut, jehož základem se stala Dubuffetova sbírka : Putovní výstava Adolfa Wölfliho cestuje po významných muzeích v Evropě i Americe. 2003: American Folk Museum v New Yorku pořádá jeho retrospektivu The Saint-Adolf-Giant Creation: the art of Adolf Wölfli. 2012: Připravují se retrospektivní výstavy Adolfa Wölfliho v Musée D art moderne, d art contemporain et d art brut ve Villeneuve d Ascq ve Francii a v Galerii hlavního města Prahy.

6

7 AKTIVITY O.S. ABCD 2010 Art brut: Josef Hofer, Rakouské kulturní fórum, Praha Art brut: Justyna Matysiak, Polský institut, Praha 2009 Anatomia Metamorphosis / Luboš Plný, Anna Zemánková, abcd la galerie, Paříž Prinzhornova sbírka, Dům U Kamenného zvonu, Praha 2006 Magické vize Evy Droppové a Anny Zemánkové, Galerie X, Bratislava Květy vášně Anny Zemánkové, Galerie Na palubě, Olomouc abcd, sbírka art brut, Dům U Kamenného zvonu, Praha katalog: abcd, sbírka art brut, ABCD éditions, Praha Janko Domšič & Zdeněk Košek Stvořitelé nebe i země, galerie Štěpánská 35, Francouzský institut, Praha 2005 Systém v Chaosu, Cavin-Morris gallery, New-York 2004 Katalog: Anna Zemánková, ABCD éditions, Prague PERSONÁLNÍ ZAJIŠTĚNÍ PROJEKTU : Terezie Zemánková, Ph.D. Předsedkyně o. s. ABCD. Vystudovala FF UK obor teorie kultury, studovala také v Paříži na Sorbonne V. Její disertační práce zpracovávala téma art brut v kulturologické perspektivě. Pracuje jako nezávislá kulturní publicistka a kurátorka výstav (viz Aktivity o.s. ABCD) Doc. MgA. Ivana Vohlídalová-Brádková Místopředsedkyně o. s. ABCD Vystudovala Divadelní fakultu katedru scénografie. Spolupracuje s mnoha profesionálními divadly a s Českou televizí. Vytvořila okolo 400 divadelních, televizních a filmových, převážně kostýmních výprav. Od roku 1997 vyučuje na katedře scénografie DAMU kostýmní tvorbu a masku. Roku 2005 získala titul docent. Jako spolukurátorka a autorka architektonického řešení se podílela na většině výstav uspořádaných o.s. ABCD. EXKLUZIVNÍ SPOLUPRÁCE Daniel Baumann Švýcarský historik umění vystudoval dějiny umění a literatury na univerzitě v Ženevě. Od roku je ředitelem a kurátorem Nadace Adolfa Wölfliho. Zároveň je iniciátorem projektu umění ve veřejném prostoru Nordtangente-Kunsttangente a kurátorem více než 60 výstav současného umění ve Švýcarsku i v zahraničí. Byl oceněn jako nejlepší švýcarský kurátor v letech 1997/2006. Působí jako odborný poradce projektu Frame zasvěceného mladým výtvarníkům v rámci Frieze Art Fair London. Je autorem řady knih a článků o současném umění a art brut především pak o díle Adolfa Wölfliho. Byl kurátorem jeho retrospektivy ve Folk Art Museu v New Yorku (2003) a v Kunstmuseu v Bernu (2009). Kontakty: o.s. ABCD Platnéřská 13/90 Praha Tel: info@artbrut.cz

8

ZPRÁVA O REALIZACI PROJEKTU VÝSTAVA PRINZHORNOVY SBÍRKY V PRAZE. k 30. 6. 2009

ZPRÁVA O REALIZACI PROJEKTU VÝSTAVA PRINZHORNOVY SBÍRKY V PRAZE. k 30. 6. 2009 ZPRÁVA O REALIZACI PROJEKTU VÝSTAVA PRINZHORNOVY SBÍRKY V PRAZE k 30. 6. 2009 o. s. ABCD Obsah: 1) Úvodní slovo..3 2) Občanské sdružení ABCD, jeho poslání a cíle 4 3) Základní údaje o projektu výstavy

Více

ZPRÁVA O REALIZACI PROJEKTU VÝSTAVA NEJVÝZNAMNĚJŠÍ SVĚTOVÉ SBÍRKY ART BRUT ABCD V PRAZE. k 30. září 2006. (SMLOUVA č. DOT/19/02/000587/2006)

ZPRÁVA O REALIZACI PROJEKTU VÝSTAVA NEJVÝZNAMNĚJŠÍ SVĚTOVÉ SBÍRKY ART BRUT ABCD V PRAZE. k 30. září 2006. (SMLOUVA č. DOT/19/02/000587/2006) ZPRÁVA O REALIZACI PROJEKTU VÝSTAVA NEJVÝZNAMNĚJŠÍ SVĚTOVÉ SBÍRKY ART BRUT ABCD V PRAZE k 30. září 2006 (SMLOUVA č. DOT/19/02/000587/2006) o. s. ABCD Obsah: 1) Občanské sdružení ABCD, jeho poslání a cíle

Více

TISKOVÁ ZPRÁVA. V rámci vernisáže bude pokřtěna autorova nová velkolepá monografie

TISKOVÁ ZPRÁVA. V rámci vernisáže bude pokřtěna autorova nová velkolepá monografie TISKOVÁ ZPRÁVA TISKOVÁ ZPRÁVA představí novou tvorbu Jiřího Sopka V rámci vernisáže bude pokřtěna autorova nová velkolepá monografie Od 6. září 2007 bude v pražské Galerii Rudolfinum probíhat výstava zcela

Více

Život Adolfa Wölfliho v datech

Život Adolfa Wölfliho v datech Život Adolfa Wölfliho v datech Na základě údajů z Krátkého životopisu Adolfa Wölfliho, jeho spisu Od kolébky ke hrobu a záznamů z lékařské zprávy publikovaných v Chronologické prezentaci života a díla

Více

Kunštát PRO FUTURO o.p.s. Výroční zpráva Pod Hotelem Rudka Kunštát IČO: Kunštát PRO FUTURO o.p.s.

Kunštát PRO FUTURO o.p.s. Výroční zpráva Pod Hotelem Rudka Kunštát IČO: Kunštát PRO FUTURO o.p.s. Kunštát PRO FUTURO o.p.s. Výroční zpráva 2016 Pod Hotelem Rudka 252 679 72 Kunštát IČO: 29193478 Kunštát PRO FUTURO o.p.s. www.kunstatprofuturo.cz 1 Společnost Kunštát PRO FUTURO o.p.s. působí v Rudce

Více

O autorovi básní a autorech obrazů: Mgr. Jaroslav Pivoda

O autorovi básní a autorech obrazů: Mgr. Jaroslav Pivoda Jaroslav Pivoda Procházky životem počet stran 178, plnobarevný tisk vazba pevná běžná cena 499 Kč včetně DPH naše cena 449 Kč včetně DPH cena K M K 399 Kč včetně DPH ISBN 978-80-86930-64-0 Vydal Jaroslav

Více

3 Tomáš Petříček Tomáš Petříček (Beroun, Česká republika) Tomáš Petříček již od dětství inklinoval k výtvarné tvorbě. Na berounském gymnáziu ho ovlivnil výtvarník Jaroslav Goldmann, zejména svými názory

Více

Boris Jirků Vladimír Suchánek Dana Kyndrová Ivan Gruber. Host večera Tomáš Klus

Boris Jirků Vladimír Suchánek Dana Kyndrová Ivan Gruber. Host večera Tomáš Klus Galerie Českých center a Soroptimist klub Praha si Vás dovolují pozvat na exkluzivní aukci čtyř uměleckých děl předních českých umělců Boris Jirků Vladimír Suchánek Dana Kyndrová Ivan Gruber v úterý 28.

Více

vernisáž uvede Mgr. Čeněk Hlavatý a hudebně doprovodí skupina Milánosz

vernisáž uvede Mgr. Čeněk Hlavatý a hudebně doprovodí skupina Milánosz Mělnické kulturní Tisková zpráva 2. 3. 2016 SILVIA GAJDOŠÍKOVÁ-BELIS: OBRAZY ZPOD KŮRY Dřevěné plastiky, objekty, intarzie a komiks galerie Ve Věži Mělník otevřeno denně mimo pondělí 14 23 h vstup volný

Více

M Ě ST O B EN E ŠO V

M Ě ST O B EN E ŠO V MĚSTO BENEŠOV KAPITOLY Z HISTORIE MUZEA UMĚNÍ A DESIGNU BENEŠOV 1990-2010... Historie Muzea umění a designu Benešov není vizitkou jeho několika zaměstnanců, ale především úspěchem celého mě sta. Jeho

Více

Máš umělecké střevo? Soutěž pro studenty středních škol a gymnázií

Máš umělecké střevo? Soutěž pro studenty středních škol a gymnázií Máš umělecké střevo? Soutěž pro studenty středních škol a gymnázií Máš umělecké střevo? Máš umělecké střevo? ( MUS? ) je soutěž určená žákům středních škol a gymnázií se zájmem o výtvarné umění. Cílem

Více

Výroční zpráva předmětové komise výtvarné výchovy za školní rok 204-15

Výroční zpráva předmětové komise výtvarné výchovy za školní rok 204-15 Výroční zpráva předmětové komise výtvarné výchovy za školní rok 204-15 Ve školním roce 2014-15 probíhala výuka výtvarné výuky v časových dotacích: Prima celá třída, 2 hodiny týdně Sekunda celá třída, 2

Více

IX. Bienále české krajky Vamberk soutěžní přehlídka současné krajkářské tvorby se uskuteční v červenci 2019

IX. Bienále české krajky Vamberk soutěžní přehlídka současné krajkářské tvorby se uskuteční v červenci 2019 IX. Bienále české krajky Vamberk soutěžní přehlídka současné krajkářské tvorby se uskuteční v červenci 2019 Město Vamberk dlouhodobě věnuje pozornost současné krajkářské tvorbě a podporuje tento obor umělecké

Více

Nové vedení Domu umění města Brna

Nové vedení Domu umění města Brna Nové vedení Domu umění města Brna Tisková konference 19 03 (2013) v 11 h Dům umění města Brna Malinovského nám. 2 Od 1. března 2013 vede Dům umění města Brna jeho dlouhodobá spolupracovnice, kurátorka

Více

milan dobeš dynamický konstruktivizmus

milan dobeš dynamický konstruktivizmus milan dobeš dynamický konstruktivizmus Milan Dobeš malíř, grafik, sochař, performer, autor světelně-kinetických objektů a monumentálních realizací v architektuře. Narozen 29. července 1929 v Přerově. V

Více

úhel POHLEDU MIRKa KAUFMANa FRANTIŠEK KINSKÝ představuje/presents

úhel POHLEDU MIRKa KAUFMANa FRANTIŠEK KINSKÝ představuje/presents FRANTIŠEK KINSKÝ představuje/presents úhel POHLEDU MIRKa KAUFMANa GALERIE KINSKÝ / KOSTELEC NAD ORLICÍ / 15. 6. - 28. 7. 2013 PROJEKT S NÁZVEM ÚHEL POHLEDU SI KLADE ZA CÍL ZMAPOVAT A PŘEDSTAVIT TVORBU

Více

FRANTIŠEK KUPKA (23. 9. 1871 Opočno 24. 6. 1957 Puteaux, Francie)

FRANTIŠEK KUPKA (23. 9. 1871 Opočno 24. 6. 1957 Puteaux, Francie) FRANTIŠEK KUPKA (23. 9. 1871 Opočno 24. 6. 1957 Puteaux, Francie) František Kupka se narodil 23. září 1871 v Opočně ve východních Čechách, jako nejstarší z pěti dětí notářského úředníka Václava Kupky a

Více

Některé aktuální umělecké směry a jejich ohlas ve výtvarné pedagogice public art, graffiti, net art, digitalizace ve volném umění.

Některé aktuální umělecké směry a jejich ohlas ve výtvarné pedagogice public art, graffiti, net art, digitalizace ve volném umění. Některé aktuální umělecké směry a jejich ohlas ve výtvarné pedagogice public art, graffiti, net art, digitalizace ve volném umění. BcA. Anita Šťastová 397147 Metodika galerijní pedagogiky GP3MP_MGP vyučující:

Více

Interaktivní programy STŘEDNÍ ŠKOLY. Muzea východních Čech v Hradci Králové. pro. říjen prosinec 2013

Interaktivní programy STŘEDNÍ ŠKOLY. Muzea východních Čech v Hradci Králové. pro. říjen prosinec 2013 Interaktivní programy Muzea východních Čech v Hradci Králové pro STŘEDNÍ ŠKOLY říjen prosinec 2013 Muzeum východních Čech v Hradci Králové Eliščino nábřeží 465, 500 01 Hradec Králové 1 tel.: +420 495 512

Více

Kolekce japonského umění v Praze

Kolekce japonského umění v Praze Japan Art Collection in Prague Kolekce japonského umění v Praze ~Japonské umění v jarní Praze ~ Biken International Co.,Ltd Všeobecné informace Název výstavy: Kolekce japonského umění

Více

VII. mezinárodní bienále kresby Plzeň října 14. listopadu 2010

VII. mezinárodní bienále kresby Plzeň října 14. listopadu 2010 VII. mezinárodní bienále kresby Plzeň 2010 7. října 14. listopadu 2010 7th October 14th November 2010 VII. International Biennial of Drawing Pilsen 2010 Co to je Mezinárodní bienále kresby Plzeň 2010?

Více

Czech Design Week 2015 info@czechdesignweek.cz www.czechdesignweek.cz facebook.com/czechdesignweek

Czech Design Week 2015 info@czechdesignweek.cz www.czechdesignweek.cz facebook.com/czechdesignweek Czech Design Week O projektu: Festival chce založit tradici mezinárodně pojaté přehlídky designu, tedy propojení Prahy, českých regionů a zahraničí. Nepůjde jen o klasickou výstavu, ale zároveň o vytvoření

Více

Mikoláš Aleš Mikoláš Aleš

Mikoláš Aleš Mikoláš Aleš Mikoláš Aleš Mikoláš Aleš je jednou z nejvýznamnějších osobností generace Národního divadla. Byl předním malířem českých dějin a bezpochyby se podílel na utváření českého umění. Jeho tvorba byla ovlivněna,zvláště

Více

SCIAP 2014 SOUTĚŽNÍ PŘEHLÍDKA POPULARIZACE VĚDY

SCIAP 2014 SOUTĚŽNÍ PŘEHLÍDKA POPULARIZACE VĚDY SOUTĚŽNÍ PŘEHLÍDKA POPULARIZACE VĚDY SCIence APproach Soutěžní přehlídka pro ty, kteří přibližují vědu široké veřejnosti Soutěžní přehlídka OCENĚNÉ PŘÍSPĚVKY Soutěžní přehlídka KATEGORIE: EXPOZICE 2. místo

Více

FOTODOKUMENTACE ČINNOSTI VÝSTAVNÍ ČINNOST

FOTODOKUMENTACE ČINNOSTI VÝSTAVNÍ ČINNOST FOTODOKUMENTACE ČINNOSTI VÝSTAVNÍ ČINNOST Výstava SKLENĚNÉ VÁNOČNÍ OZDOBY. Minulost, současnost, vize Hlavní budova muzea, 18. listopadu 2010-15. května 2011 Výstava Otcové města Jablonce VII. Výstava

Více

jednání Zastupitelstva města Ústí nad Labem

jednání Zastupitelstva města Ústí nad Labem jednání Zastupitelstva města Ústí nad Labem dne: 6. 12. 2017 bod programu: 17 věc: Rozdělení finančních prostředků v oblasti kultury v roce 2018 instituce každoročně podporované důvod předložení: Zákon

Více

Film náš pomocník. Digitalizace a zpřístupnění souboru krátkých filmů z 50. let. představení projektového týmu

Film náš pomocník. Digitalizace a zpřístupnění souboru krátkých filmů z 50. let. představení projektového týmu Film náš pomocník Digitalizace a zpřístupnění souboru krátkých filmů z 50. let představení projektového týmu Lucie Česálková editorka knihy a souboru DVD, ideová vedoucí projektu Je odbornou asistentkou

Více

renata dvořáková inspirace kameny

renata dvořáková inspirace kameny renata dvořáková inspirace kameny 23. 11. 2013 23. 1. 2014 exploze a barevné opojení se slovem kámen lze pojit i jiná slova: starý jako kámen nebo bohatý na kameny. starý jako kámen znamená že kameny existují

Více

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ FAKULTA VÝTVARNÝCH UMĚNÍ FACULTY OF FINE ARTS OD KRESBY K OBRAZŮM FROM DRAWINGS TO PAINTINGS

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ FAKULTA VÝTVARNÝCH UMĚNÍ FACULTY OF FINE ARTS OD KRESBY K OBRAZŮM FROM DRAWINGS TO PAINTINGS VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA VÝTVARNÝCH UMĚNÍ FACULTY OF FINE ARTS ATELIÉR MALÍŘSTVÍ 1 STUDIO PAINTING 1 OD KRESBY K OBRAZŮM FROM DRAWINGS TO PAINTINGS BAKALÁŘSKÁ

Více

Zpráva o semináři Radecký dědictví.

Zpráva o semináři Radecký dědictví. Zpráva o semináři Radecký dědictví. Seminář pořádali poslanci Parlamentu poslanecké sněmovny z TOP 09 MUDr. Gabriela Pecková a PhDr. Daniel Korte, ve spolupráci s naším občanským sdružením Radecký 1766

Více

Bc. Barbora Kocianová Katedra produkce DAMU 22. 5. 2014. Dotazníkové šetření k Noci divadel 2013

Bc. Barbora Kocianová Katedra produkce DAMU 22. 5. 2014. Dotazníkové šetření k Noci divadel 2013 Bc. Barbora Kocianová Katedra produkce DAMU 22. 5. 2014 Dotazníkové šetření k Noci divadel 2013 Dotazníky k Noci divadel 2013 byly vytvořeny Annou Černou, absolventkou Katedry sociologie FF UK. Jejich

Více

Městská knihovna Sedlčany. Lukáškovi je deset. Knihovny současnosti 2013 Olomouc. 11. září 2013

Městská knihovna Sedlčany. Lukáškovi je deset. Knihovny současnosti 2013 Olomouc. 11. září 2013 Městská knihovna Sedlčany Lukáškovi je deset Knihovny současnosti 2013 Olomouc 11. září 2013 Data jsou důležitá Rok založení: 1882 Dětské oddělení: 1941 Profesionalizace: 1952 Stěhování do současných prostor:

Více

AVANTGARDA. Tato divadla byla protipólem tradičních kamenných divadel V představeních se objevují klaunské výstupy

AVANTGARDA. Tato divadla byla protipólem tradičních kamenných divadel V představeních se objevují klaunské výstupy OSVOBOZENÉ DIVADLO POČÁTKY SOUBORU Počátky Osvobozeného divadla sahají do 20. let minulého století, kdy byl založeno sdružení literárních a divadelních umělců s názvem Devětsil (podzim 1920). Mezi členy

Více

Muzeum vltavínů v Českém Krumlově

Muzeum vltavínů v Českém Krumlově Muzeum vltavínů v Českém Krumlově Základní informace o projektu Víte, že......vltavíny vznikly díky dopadu vesmírného tělesa na Zemi?...vltavíny znali a používali lidé již v době kamenné?...vltavíny přiletěly

Více

Práce s textem a získávání informací

Práce s textem a získávání informací Autor: Předmět/vzdělávací oblast: Tematická oblast: Téma: Mgr. Lenka Dvořáková Vzdělávání a komunikace v českém jazyce Práce s textem a získávání informací Porozumění publicistickému textu Ročník: 1. 4.

Více

Vytvořit tvář člověka je pro antropologa pořád velké dobrodružství

Vytvořit tvář člověka je pro antropologa pořád velké dobrodružství Vytvořit tvář člověka je pro antropologa pořád velké dobrodružství Vytvořit tvář člověka je pro antropologa pořád velké dobrodružství 9. 8. 2011; autor: Marie Kohoutová; rubrika: Rozhovory & portréty Několik

Více

Bohuslava Maříková. Z cyklu Pod bodem mrazu, 2007-2010 Z cyklu Paměť starých zdí, 2014

Bohuslava Maříková. Z cyklu Pod bodem mrazu, 2007-2010 Z cyklu Paměť starých zdí, 2014 Černobílý svět Již podruhé se setkávají na společné výstavě tři spolužáci z brněnské Šuřky, kde studovali fotografii pod vedením K. O. Hrubého. V roce 2011 to byla retrospektiva i nové fotografie z Liptovské

Více

Malíř Vladimír Houdek nový laureát Ceny Jindřicha Chalupeckého. Napsal uživatel čtk,ić Neděle, 02 Prosinec :17 -

Malíř Vladimír Houdek nový laureát Ceny Jindřicha Chalupeckého. Napsal uživatel čtk,ić Neděle, 02 Prosinec :17 - Cenu Jindřicha Chalupeckého za rok 2012 získal Vladimír Houdek, jediný zástupce malby ve finále. Ve finále prestižní soutěže pro výtvarné umělce do 35 let se letos utkali čtyři jednotlivci a jedna autorská

Více

CAMILLE poetické fyzické divadlo

CAMILLE poetické fyzické divadlo Autorský projekt Lucie Škandíkové a Veroniky Riedlbauchové CAMILLE poetické fyzické divadlo To je ona? Ano. Vypadá velice mladě. Kolik jí je? A už mu stojí modelem, jo? To nevíte? Rodin ji přece požádal,

Více

Výběr z nových knih 1/2016 ostatní společenskovědní obory

Výběr z nových knih 1/2016 ostatní společenskovědní obory Výběr z nových knih 1/2016 ostatní společenskovědní obory 1. 89 nejdůležitějších manažerských teorií pro praxi / James McGrath, Bob Bates ; z anglického originálu The little book of big management theories...

Více

KINO NÁRODKA HASTRMAN. Kdy: :30

KINO NÁRODKA HASTRMAN. Kdy: :30 KINO NÁRODKA HASTRMAN Kdy: 29.5.2018 19:30 Cena: 110,- Film ČR *** Romantický, thriller *** 100 min *** Přístupný od 12 let *** 2D *** České znění Romantický a zároveň ironický příběh hastrmana alias barona

Více

MusicOlomouc, spolek Výroční zpráva 2016

MusicOlomouc, spolek Výroční zpráva 2016 MusicOlomouc, spolek Výroční zpráva 2016 1 Historie a poslání Spolek MusicOlomouc vznikl registrací u Ministerstva vnitra dne 15. září 2011 s cílem podporovat soudobou hudbu, zejména prostřednictvím organizace

Více

Zdeněk Dašek NÁVRAT DOMŮ

Zdeněk Dašek NÁVRAT DOMŮ TISKOVÁ ZPRÁVA Východočeská galerie v Pardubicích V Pardubicích dne 7. září 2016 Východočeská galerie v Pardubicích vás zve na výstavu: Zdeněk Dašek NÁVRAT DOMŮ Věnováno Christine Dašek termín výstavy:

Více

Výuka češtiny ve světě v předškolním a školním věku, situace k 30. 6. 2014. Role organizace ČŠBH.

Výuka češtiny ve světě v předškolním a školním věku, situace k 30. 6. 2014. Role organizace ČŠBH. Výuka češtiny ve světě v předškolním a školním věku, situace k 30. 6. 2014. Role organizace ČŠBH. 3. setkání českých škol v Severní Americe 27. 28. 6. 2014, Dallas Lucie S. Boucher, předsedkyně spolku

Více

Datum: 25. 4. 2013 Projekt: Využití ICT techniky především v uměleckém vzdělávání Registrační číslo: CZ.1.5.00/34.1013 Číslo DUM: VY_32_INOVACE_235

Datum: 25. 4. 2013 Projekt: Využití ICT techniky především v uměleckém vzdělávání Registrační číslo: CZ.1.5.00/34.1013 Číslo DUM: VY_32_INOVACE_235 Datum: 25. 4. 2013 Projekt: Využití ICT techniky především v uměleckém vzdělávání Registrační číslo: CZ.1.5.00/34.1013 Číslo DUM: VY_32_INOVACE_235 Škola: Akademie - VOŠ, Gymnázium a SOŠUP Světlá nad Sázavou

Více

NEJVĚTŠÍ VÝSTAVA O HISTORII VIDEOHER OD 21. ZÁŘÍ, HOLEŠOVICKÁ TRŽNICE, HALA 40

NEJVĚTŠÍ VÝSTAVA O HISTORII VIDEOHER OD 21. ZÁŘÍ, HOLEŠOVICKÁ TRŽNICE, HALA 40 NEJVĚTŠÍ VÝSTAVA O HISTORII VIDEOHER OD 21. ZÁŘÍ, HOLEŠOVICKÁ TRŽNICE, HALA 40 Největší a nejúspěšnější výstava o historii her a herních zařízení Dosud ji navštívilo více než 3,5 milionu lidí ve více než

Více

ICOM Costume Commitee Annual Meeting 2018 Utrecht, Nizozemí

ICOM Costume Commitee Annual Meeting 2018 Utrecht, Nizozemí ICOM Costume Commitee Annual Meeting 2018 Utrecht, Nizozemí 10. 6. 15. 6. 2018 Mezinárodní komise pro muzea a sbírky oděvu a textilu spojuje historiky, muzeální pracovníky za cílem sdílet nové informace

Více

MEZINÁRODNÍ PROJEKT SOUČASNÉHO TANEČNÍHO DIVADLA

MEZINÁRODNÍ PROJEKT SOUČASNÉHO TANEČNÍHO DIVADLA Czech Dance Benefit Society o.s. uvádí MEZINÁRODNÍ PROJEKT SOUČASNÉHO TANEČNÍHO DIVADLA NABÍDKA PARTNERSTVÍ PRO ČESKOU PREMIÉRU O PROJEKTU GHETTO 1577 Výlučnost projektu Projekt současného tanečního divadla

Více

Benefiční výstava pro Nadaci Rakovina věc veřejná Pavel Grégr, Martin Paladino, Ondřej Růžička

Benefiční výstava pro Nadaci Rakovina věc veřejná Pavel Grégr, Martin Paladino, Ondřej Růžička Benefiční výstava pro Nadaci Rakovina věc veřejná Pavel Grégr, Martin Paladino, Ondřej Růžička 4. 11. 2009 23. 12. 2009 Restaurace Fluidum Lucemburská 6, Praha 3-Vinohrady Pavel Grégr, Léto 100x120 cm

Více

Jeho díla jsou zastoupena v muzeích a soukromích sbírkách v Evropě, zámoří a v Austrálii.

Jeho díla jsou zastoupena v muzeích a soukromích sbírkách v Evropě, zámoří a v Austrálii. Milan Ďuriš Milan Ďuriš se narodil v Toužimi. Od roku 1982 se věnuje malbě. V druhé polovině 80. let absolvoval soukromé studium. Je členem Unie výtvarných umělců, v tvůrčí skupině P89 a v Asociaci Momentary

Více

8. Výstava ve Stedelijk Museum, Amsterdam, 1951, klec básníků. Zdola: Kouwenaar, Schierbeek, Lucebert, Elburg, (nahoře) Götz. Foto: Mrs. E.

8. Výstava ve Stedelijk Museum, Amsterdam, 1951, klec básníků. Zdola: Kouwenaar, Schierbeek, Lucebert, Elburg, (nahoře) Götz. Foto: Mrs. E. OBRAZOVÁ PŘÍLOHA 1. Sonja Ferlov Mancobová: Maska, 1939, bronz, výška 36 cm, manželé Ole Stockmarrovi, Kodaň. 2. Richard Mortensen: Collage de dessin (kolážová kresba), 1950, inkoust, papír, deska ze syntetických

Více

PODPORA MEZINÁRODNÍ SPOLUPRÁCE UJEP 2017 DALŠÍ AKTIVITY UZÁVĚRKA PRO PODÁVÁNÍ ŽÁDOSTÍ VÝSLEDKY

PODPORA MEZINÁRODNÍ SPOLUPRÁCE UJEP 2017 DALŠÍ AKTIVITY UZÁVĚRKA PRO PODÁVÁNÍ ŽÁDOSTÍ VÝSLEDKY PODPORA MEZINÁRODNÍ SPOLUPRÁCE UJEP 2017 DALŠÍ AKTIVITY UZÁVĚRKA PRO PODÁVÁNÍ ŽÁDOSTÍ 24. 03. 2017 VÝSLEDKY Aktivita B1 výjezdy akademických pracovníků na zahraniční vysoké školy za účelem přípravy a realizace

Více

Nabídka dárcům projektu

Nabídka dárcům projektu Popis projektu Nabídka dárcům projektu Kulturní projekt e-moc-e je neziskovým občanským sdružením, jehož cílem je propagace nekomerčního umění v České republice a podpora umělců samotných. Na internetové

Více

Seznam projektových workshopů a vzdělávacích akcí konaných mimo PF JU

Seznam projektových workshopů a vzdělávacích akcí konaných mimo PF JU Seznam projektových workshopů a vzdělávacích akcí konaných mimo PF JU Název projektu: Čeština v praxi Reg. č.: CZ.1.07/2.2.00/07.0254 W 2010/1 Název akce: Základy redakční práce I. Garanti akce: doc. PhDr.

Více

Zpráva ze studijní cesty do Brugg a Londýna v rámci Programu na podporu vzdělávání nadaných dětí, žáků a studentů

Zpráva ze studijní cesty do Brugg a Londýna v rámci Programu na podporu vzdělávání nadaných dětí, žáků a studentů Zpráva ze studijní cesty do Brugg a Londýna v rámci Programu na podporu vzdělávání nadaných dětí, žáků a studentů Poskytovatel grantu: Magistrát hlavního města Prahy. Příjemce grantu: Vyšší odborná škola

Více

výukový program pro ŽÁKY 8. a 9. třídy ZŠ a STUDENTY SŠ.

výukový program pro ŽÁKY 8. a 9. třídy ZŠ a STUDENTY SŠ. výukový program pro ŽÁKY 8. a 9. třídy ZŠ a STUDENTY SŠ. Vážení pedagogové, edukační program seznámí Vaše žáky s plakátem jako významnou kategorií užitého umění. Aktivizujícími metodami představí významného

Více

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA. pro. Hlavní město Praha. Baroko očima dětí

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA. pro. Hlavní město Praha. Baroko očima dětí ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA pro Baroko očima dětí výstava českých památek v budově WHC UNESCO v Paříži 23. 30. 8. 2017 Budova ředitelství UNESCO, 7, Place de Fontenoy, Paříž, Francie www.hravyarchitekt.cz Základní

Více

Jiří Wolker Život a dílo

Jiří Wolker Život a dílo Jiří Wolker Život a dílo Masarykova ZŠ a MŠ Velká Bystřice Projekt č. CZ. 1.07/1.4.00/21.1920 Název projektu: Učení pro život Č. DUMu: VY_32_INOVACE_16_16 Tématický celek: Historie a umění Autor: PaedDr.

Více

Veřejné diskuze o kultuře a jejich problémech ve městě: open space / platforma pro dialog skrz kultrurní obcí, městskou samosprávou a veřejností

Veřejné diskuze o kultuře a jejich problémech ve městě: open space / platforma pro dialog skrz kultrurní obcí, městskou samosprávou a veřejností Projekt Platforma nezřizované kultury v Českých Budějovicích: Rok realizace projektu 2012 Hlavní aktivity projektu: Festivalový koncept SLAVIE ožije: festival místní spolkové a nezřizované kultury v Českých

Více

Individuální účelové dotace v oblasti kultury v roce 2019

Individuální účelové dotace v oblasti kultury v roce 2019 Příloha č. 2 Individuální účelové dotace v oblasti kultury v roce 2019 Č. Žadatel Název projektu Celkové náklady projektu Požadovaná částka Doporučení Výboru* 1 Společnost MARIE z.s., Mojmírovců 805/41,

Více

Soupis výstav NPMK k zapůjčení

Soupis výstav NPMK k zapůjčení Soupis výstav NPMK k zapůjčení Výstavy komeniologické Jazyk Poznámka Výstava představuje životní osudy J. A., bannerová 19 Vzdělávání pro seznamuje s přelomovým pedagogickým všechny. Odkaz J. A. dílem

Více

Slovácké centrum kultury a tradic. Název projektu: Revitalizace objektu Jezuitské koleje č.p. 21

Slovácké centrum kultury a tradic. Název projektu: Revitalizace objektu Jezuitské koleje č.p. 21 Slovácké centrum kultury a tradic Název projektu: Revitalizace objektu Jezuitské koleje č.p. 21 Zdůvodnění stavby Prezentace kulturních hodnot Centrum kultury a tradic na místo komunálu Navázání na odkaz

Více

Pedagog a umění. pořádané k poctě významného výtvarného pedagoga a teoretika Josefa Vydry ( )

Pedagog a umění. pořádané k poctě významného výtvarného pedagoga a teoretika Josefa Vydry ( ) Katedra výtvarné výchovy Pedagogické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci ve spolupráci s Katedrou dějin umění Filozofické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci Vás zve na sympozium s mezinárodní

Více

TIP: Umělecké sklo očima českých a polských výtvarnic genusplus.cz

TIP: Umělecké sklo očima českých a polských výtvarnic genusplus.cz FEMME FATALE TIP: Umělecké sklo očima českých a polských výtvarnic 5.6.2016 genusplus.cz rukopis. Můžete ji od 10. června navštívit v jabloneckém Muzeu skla a bižuterie. Na výstavě nazvané FEMME FATALE

Více

KOUZLO STARÝCH MAP. SEMINÁŘ STARÉ MAPY SOUČASNOSTI Možnosti využití starých map, pohled do minulosti i budoucnosti

KOUZLO STARÝCH MAP. SEMINÁŘ STARÉ MAPY SOUČASNOSTI Možnosti využití starých map, pohled do minulosti i budoucnosti KOUZLO STARÝCH MAP SEMINÁŘ STARÉ MAPY SOUČASNOSTI Možnosti využití starých map, pohled do minulosti i budoucnosti Alena Vondráková, Stanislav Popelka 4. 10. 2016 ZLÍN PROČ KOUZLO STARÝCH MAP? staré mapy

Více

Památník šoa Praha Bubenská 1, Praha 7, PSČ:

Památník šoa Praha Bubenská 1, Praha 7, PSČ: 1 Památník šoa Praha Bubenská 1, Praha 7, PSČ: 170 00 Tisková zpráva Památníku ticha GALERIE VRSTVY PAMĚTI I Nádraží Bubny, Praha Památník šoa Praha již dlouhou dobu posiluje význam místa paměti spojeného

Více

Mgr. DÁŠA LASOTOVÁ, PhD.

Mgr. DÁŠA LASOTOVÁ, PhD. Mgr. DÁŠA LASOTOVÁ, PhD. MGR. DAGMAR LASOTOVÁ PH.D. *15.9.1951 Ostrava žije a pracuje ve Vřesíně Studium: Pedagogická fakulta Ostravské Univerzity v Ostravě Český jazyk - výtvarná výchova (ukončení 1973)

Více

Závěrečná zpráva akce Slavie Ožije! Pořádalo občanské sdružení Budějovice Kulturní 27. a 28. 9. 2011

Závěrečná zpráva akce Slavie Ožije! Pořádalo občanské sdružení Budějovice Kulturní 27. a 28. 9. 2011 Závěrečná zpráva akce Slavie Ožije! Pořádalo občanské sdružení Budějovice Kulturní 27. a 28. 9. 2011 Slavie ožije! / 27. a 28. 9. 2011 / České Budějovice Jednoapůldenní kulturně zábavné setkání pro celou

Více

NABÍDKA VÝSTAV O ČESKOSLOVENSKÝCH DĚJINÁCH

NABÍDKA VÝSTAV O ČESKOSLOVENSKÝCH DĚJINÁCH NABÍDKA VÝSTAV O ČESKOSLOVENSKÝCH DĚJINÁCH PŘÍBĚHY BEZPRÁVÍ Z MÍSTA, KDE ŽIJEME Každoročně vyzýváme studenty, aby ve svém okolí našli pamětníky, jejichž životy poznamenalo komunistické bezpráví, a aby

Více

Ústav jižní a centrální Asie obor indologie

Ústav jižní a centrální Asie obor indologie obor indologie Indologie se specializací bengálština (bakalářské studium) Obsah prezentace - Charakteristika studia - Bengálština a bengálská kultura - Tradice a současnost oboru na FF UK - Průběh studia

Více

VÝSTAVNÍ ČINNOST V OBLASTI PROFESIONÁLNÍHO VÝTVARNÉHO UMĚNÍ A ARCHITEKTURY 2017

VÝSTAVNÍ ČINNOST V OBLASTI PROFESIONÁLNÍHO VÝTVARNÉHO UMĚNÍ A ARCHITEKTURY 2017 VÝSTAVNÍ ČINNOST V OBLASTI PROFESIONÁLNÍHO VÝTVARNÉHO UMĚNÍ A ARCHITEKTURY 2017 VÝBĚR ZE ZÁKLADNÍCH STATISTICKÝCH ÚDAJŮ O KULTUŘE V ČESKÉ REPUBLICE NÁRODNÍ INFORMAČNÍ A PORADENSKÉ STŘEDISKO PRO KULTURU

Více

ArtFiltr PŘEDSTAVENÍ PROJEKTU. Your guide through

ArtFiltr PŘEDSTAVENÍ PROJEKTU. Your guide through ArtFiltr PŘEDSTAVENÍ PROJEKTU Your guide through the art scene www.artfiltr.com ArtFiltr je platforma pro prezentaci a prodej současného českého umění. Nabízí možnost fundované a stále aktualizované selekce

Více

Specializace z výtvarné výchovy ročník TÉMA

Specializace z výtvarné výchovy ročník TÉMA Specializace z výtvarné výchovy 2-4 Seznamování s uměním v praxi 2 Teorie výtvarného a samostatně vyhledává informace o dané tematice, autorovi; aktivně se podílí na programu exkurzí; vyjádří vlastní prožitky

Více

FILM A AUDIOVIZUÁLNÍ TVORBA

FILM A AUDIOVIZUÁLNÍ TVORBA FILM A AUDIOVIZUÁLNÍ TVORBA Film je součástí vizuálního umění. Od druhé polovině 20. století, kdy jej výtvarníci zejména formou videa začali více používat ve své tvorbě, zdomácněl v muzeích umění a galeriích.

Více

Jan Brož, Alice Nikitinová, Vít Soukup, Pavel Sterec, Antonín Střížek, Michaela Thelenová

Jan Brož, Alice Nikitinová, Vít Soukup, Pavel Sterec, Antonín Střížek, Michaela Thelenová SONDA 1 Příběh slovenského (post)konceptuálního umění 12. 12. 2018 24. 3. 2019 Galerie hlavního města Prahy Dům U Kamenného zvonu Staroměstské nám. 13, Praha 1 Otevřeno denně kromě pondělí od 10 do 20

Více

Muzeum stoleté. Sbíráme Vaše vzpomínky

Muzeum stoleté. Sbíráme Vaše vzpomínky 1913-2013 Muzeum Sbíráme Vaše vzpomínky Muzeum východních Čech v Hradci Králové Sbíráme Vaše vzpomínky V roce 2013 oslavíme sto let od otevření královéhradeckého muzea. Budova muzea je považována za nejvýznamnější

Více

INFORMAČNÍ BROŽURA K PROJEKTU LOUTKA JAKO NÁSTROJ VZDĚLÁVÁNÍ

INFORMAČNÍ BROŽURA K PROJEKTU LOUTKA JAKO NÁSTROJ VZDĚLÁVÁNÍ INFORMAČNÍ BROŽURA K PROJEKTU LOUTKA JAKO NÁSTROJ VZDĚLÁVÁNÍ CZ. 1.07/1.3.44/02.0052 www.theatrludem.cz a http://loutka-jako-nastroj-vzdelavani.webnode.cz/ Obsah 1Závazná přihláška na semináře Loutka jako

Více

FRANTIŠEK KUPKA ÚROVEŇ A. I. Dvě vlasti

FRANTIŠEK KUPKA ÚROVEŇ A. I. Dvě vlasti FRANTIŠEK KUPKA ÚROVEŇ A I. Dvě vlasti Malíř František Kupka (1871-1957) pocházel z východních Čech. Dětství prožil v Dobrušce, kde se vyučil sedlářem. Díky svému výtvarnému talentu byl však doporučen

Více

STŘEDNÍ ŠKOLY. Interaktivní programy. Muzea východních Čech v Hradci Králové. pro

STŘEDNÍ ŠKOLY. Interaktivní programy. Muzea východních Čech v Hradci Králové. pro Interaktivní programy Muzea východních Čech v Hradci Králové pro STŘEDNÍ ŠKOLY 2014 Muzeum východních Čech v Hradci Králové Eliščino nábřeží 465, 500 01 Hradec Králové 1 tel.: +420 495 512 391 +420 604

Více

Alberto Giacometti. Alberto Giacometti. Lothar III

Alberto Giacometti. Alberto Giacometti. Lothar III NOVÁ FIGURACE Alberto Giacometti 1901-1966 Syn švýcarského malíře, kterému se dostalo základů uměleckého vzdělání již v rodném Švýcarsku a sousední Itálii, pokračoval v akademických studiích u Bourdella

Více

Nadační fond M. J. Stránského

Nadační fond M. J. Stránského Nadační fond M. J. Stránského Výroční zpráva za rok 2017 1 1. Kontaktní a identifikační údaje číslo a datum registrace: 30.9.1998; N32, Městský soud v Praze příslušný FÚ: FÚ Praha 1, Štěpánská 619/28,

Více

Návštěvy muzeí novinka pražské organizace SKIP [1]

Návštěvy muzeí novinka pražské organizace SKIP [1] [1] Autor: FORMANOVÁ, Zuzana [2] Číslo: 2017, ročník 26, číslo 2 [3] Rubrika: Z regionů [4] Klíčová slova: exkurze [5], výstavy [6] Region: 01 Praha [7] Pražský SKIP [8] v letošním roce podpořil myšlenku,

Více

VOJTĚCH PREISSIG. Personální bibliografie Z DÍLA VOJTĚCHA PREISSIGA. Knihy

VOJTĚCH PREISSIG. Personální bibliografie Z DÍLA VOJTĚCHA PREISSIGA. Knihy VOJTĚCH PREISSIG Personální bibliografie Z DÍLA VOJTĚCHA PREISSIGA Knihy BAREVNÝ lept a barevná rytina. Technické poznámky. 2. přehledové vyd. 50 ve stroji za tisku číslovaných výtisků. Vyzdobil autor.

Více

Výtvarná výchova. 8. ročník. Výtvarné vyjádření zajímavých přírodních tvarů studijní, případně fantazií dotvořené práce. Barvy výtvarné hry a etudy

Výtvarná výchova. 8. ročník. Výtvarné vyjádření zajímavých přírodních tvarů studijní, případně fantazií dotvořené práce. Barvy výtvarné hry a etudy list 1 / 5 Vv časová dotace: 1 hod / týden Výtvarná výchova 8. ročník uplatňuje představivost, fantazii a výtvarné myšlení ve vlastním výtvarném projevu experimentuje s různými druhy linie orientuje se

Více

Zpráva ze služební cesty

Zpráva ze služební cesty Zpráva ze služební cesty Termín cesty: 24. 29. 4. 2007 Místo: Brusel, Antverpy (Belgie) Účastníci: RNDr. Danuše Lošťáková, PhDr. Ludmila Slezáková Účel cesty: Získání zkušeností z práce významných belgických

Více

Zpráva Akreditační komise o hodnocení doktorských studijních programů na uměleckých vysokých školách: na Janáčkově akademii múzických umění v Brně

Zpráva Akreditační komise o hodnocení doktorských studijních programů na uměleckých vysokých školách: na Janáčkově akademii múzických umění v Brně Úvod Zpráva Akreditační komise o hodnocení doktorských studijních programů na uměleckých vysokých školách: na Janáčkově akademii múzických umění v Brně duben 2010 Akreditační komise (dále jen AK) rozhodla

Více

Viktor Sýkora. Viktor Sýkora (1966), fotograf a vědecký

Viktor Sýkora. Viktor Sýkora (1966), fotograf a vědecký 7 Viktor Sýkora Viktor Sýkora (Hýskov, Česká republika) Viktor Sýkora (1966), fotograf a vědecký pracovník, vystudoval Přírodovědeckou fakultu Univerzity Karlovy v Praze. Nyní pracuje na 1. lékařské fakultě

Více

DSP Obor délka Aktuální počet Platnost. Specializace v pedagogice Teorie výtvarné výchovy 3 11/13 1. 3. 2014

DSP Obor délka Aktuální počet Platnost. Specializace v pedagogice Teorie výtvarné výchovy 3 11/13 1. 3. 2014 Zpráva Akreditační komise o hodnocení doktorských studijních programů/oborů na Pedagogické fakultě Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem Akreditační komise (dále jen AK) rozhodla na svém

Více

ANDRÉ BRETON. Personální bibliografie Z DÍLA ANDRÉ BRETONA. Knihy

ANDRÉ BRETON. Personální bibliografie Z DÍLA ANDRÉ BRETONA. Knihy ANDRÉ BRETON Personální bibliografie Z DÍLA ANDRÉ BRETONA Knihy Co je surrealismus? Tři přednášky (o vývoji surrealismu a surrealistické situaci objektu a politické posici dnešního umění. Doslov napsal

Více

průmyslů v ČR a zahraničí

průmyslů v ČR a zahraničí Mapování kulturních a kreativních průmyslů v ČR a zahraničí Odborný seminář Vymezení kulturních a kreativních průmyslů v ČR Martin Cikánek Ministerstvo kultury 30. 5. 2012 www.kreativniprumysly.cz schéma

Více

TALENT PRAHY 8. Josefem LADOU. s malířem, ilustrátorem a spisovatelem. Talentová soutěž pro základní školy Prahy 8

TALENT PRAHY 8. Josefem LADOU. s malířem, ilustrátorem a spisovatelem. Talentová soutěž pro základní školy Prahy 8 TALENT PRAHY 8 s malířem, ilustrátorem a spisovatelem Josefem LADOU Talentová soutěž pro základní školy Prahy 8 ÚVOD V letošním roce oslavíme 130 let od narození Josefa Lady a 60 let od jeho úmrtí, celou

Více

Česká centra. Konference ekonomických radů a ekonomických tajemníků 2013

Česká centra. Konference ekonomických radů a ekonomických tajemníků 2013 Česká centra Konference ekonomických radů a ekonomických tajemníků 2013 Česká centra - představení Agentura MZV ČR pro prezentaci země POSLÁNÍ: Efektivní zahraniční propagací ČR posilovat její dobré jméno

Více

Téma: životopis žák se orientuje v životopise, vyhledává podstatné informace, pohlíží na

Téma: životopis žák se orientuje v životopise, vyhledává podstatné informace, pohlíží na VY_12_INOVACE_číslo přílohy 1_ČJ_5B_16 Úvodní část seznámení s cílem hodiny: životopis Václava Havla Hlavní část životopis a literární tvorba Václava Havla Závěrečná část zpětná vazba probrané látky Shrnutí

Více

inge kosková kresby

inge kosková kresby 30. 9. 23. 11. 2017 inge kosková kresby ...moje bytí s lidmi a s přírodou moje bytí s lidmi a kresbou i.k., 1999 inge kosková se svojí kreslířskou tvorbou dotkla samé podstaty tohoto média v mnoha jeho

Více

Zdroj: KUPKA, František a Dana MIKULEJSKÁ. František Frank Frantík François Kupka. Praha: Národní galerie, 2013.

Zdroj: KUPKA, František a Dana MIKULEJSKÁ. František Frank Frantík François Kupka. Praha: Národní galerie, 2013. FRANTIŠEK KUPKA ÚROVEŇ A I. Dvě vlasti Malíř František Kupka (1871 1957) pocházel z východních Čech. Dětství prožil v Dobrušce, kde se vyučil sedlářem. Díky svému výtvarnému talentu byl však doporučen

Více

NADAČNÍ PROGRAM ROKU 2015

NADAČNÍ PROGRAM ROKU 2015 NADAČNÍ PROGRAM ROKU 2015 PO 2. KOLE VÝBĚROVÉHO ŘÍZENÍ Sídlo nadace: Vítkovická 3108/11, 702 00 Ostrava Telefon: +420 595 620 045 E-mail: info@nadace-landek.cz +420 604 168 008 Internet: www.nadace-landek.cz

Více

Výchovné a vzdělávací strategie uplatňované vyučujícími v předmětu Seminář z výtvarné výchovy

Výchovné a vzdělávací strategie uplatňované vyučujícími v předmětu Seminář z výtvarné výchovy Název ŠVP Motivační název Datum 15.6.2009 Název RVP Verze 01 Dosažené vzdělání Střední vzdělání s maturitní zkouškou Platnost od 1.9.2009 Forma vzdělávání Koordinátor Délka studia v letech: denní forma

Více

Na výstavě Pro Dva umělkyně předvádí svou vizuálně bohatou tvorbu datovanou od roku 2011.

Na výstavě Pro Dva umělkyně předvádí svou vizuálně bohatou tvorbu datovanou od roku 2011. Na výstavě Pro Dva umělkyně předvádí svou vizuálně bohatou tvorbu datovanou od roku 2011. Poté co Alena Kupčíková absolvovala pražskou Akademie výtvarného umění - dokončena titul Ph.D., studium v zahraničí

Více

Galerie jako otevřený prostor. Spolupráce edukačního oddělení Galerie hlavního města Prahy se zahraničním publikem

Galerie jako otevřený prostor. Spolupráce edukačního oddělení Galerie hlavního města Prahy se zahraničním publikem Galerie jako otevřený prostor Spolupráce edukačního oddělení Galerie hlavního města Prahy se zahraničním publikem Struktura Galerie hl. m. Prahy představení instituce a edukačního oddělení Zahraniční návštěvníci

Více

Pracovní list k projektovému dni PD 04/01. Hrdličkovo muzeum

Pracovní list k projektovému dni PD 04/01. Hrdličkovo muzeum Pracovní list k projektovému dni PD 04/01 Hrdličkovo muzeum Vzdělávací oblast: Vzdělávací obor: Tematický okruh: Cílová skupina: Klíčová slova: Očekávaný výstup: Člověk a příroda, Člověk a svět práce Přírodopis,

Více