Vyhledávání v IPv6 směrovači implementovaném v hradlovém poli

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Vyhledávání v IPv6 směrovači implementovaném v hradlovém poli"

Transkript

1 Vyhledávání v IPv6 směrovači implementovaném v hradlovém poli David Antoš Jan Kořenek Vojtěch Řehák 2 Fakulta informatiky Masarykova univerzita v Brně Botanická 68a Brno {antos rehak}@liberouter.org Fakulta informačních technologií Vysoké učení technické Božetěchova Brno korenek@liberouter.org 1 Úvod Počítač v roli směrovače plní dva základní úkoly. Udržuje směrovací informace (tj. směrovací tabulku, nastavení paketového filtru, konfigurace atd.) a přepíná pakety. Přepínání paketů je činnost, při které operační systém prozkoumá hlavičky paketu, najde relevantní informace v tabulkách a na jejich základě rozhodne, kam (a jestli vůbec) paket vyšle. Protože hlavní brzdou tohoto postupu je propustnost PCI sběrnice, přirozeným řešením je postavit hardwarový akcelerátor, který bude provádět přepínání paketů. Akcelerátor Combo6, který vyvíjíme v rámci projektu Liberouter, bude sloužit přesně tomuto účelu. Vlastní přepínání paketů je operací na výkon nejkritičtější, na druhou stranu údržba tabulek je doménou řídícího počítače, který také může snadno zajišťovat komunikaci s uživatelem. Klíčovou částí přepínání paketů v Combo6 je vyhledání, jak se má s paketem naložit. Vstupem jsou údaje z hlaviček a výstupem popis, kam paket vyslat a jak se před vysláním má editovat. Úkolem softwarové podpory akcelerátoru je zajistit, aby přepínání paketů probíhalo zcela shodně s tím, jak by s pakety naložil operační systém. Z jeho pohledu se navíc karta bude chovat jako běžné síťové adaptéry. Jedinou změnou je, že pakety, které sama umí zpracovat, také (výrazně rychleji) zpracuje. V tomto článku popisujeme hardwarovou realizaci vyhledávacího stroje a jeho instrukční sadu. Zmiňujeme se také o původním návrhu, který sice nebyl použit, ale při jeho tvorbě jsme využili metod formální verifikace. Další část se věnuje architektuře softwarové podpory akcelerátoru, konceptu routovací/firewallovací tabulky a výpočtům vyhledávacích struktur, na kterých právě pracujeme. 1 Tento výzkum je podporován projektem 5. rámcového programu 6NET (IST ) a projektem CESNETu Implementace IPv6 v síti CESNET2 (02/2003). 2 Práce vznikla za podpory grantu GAČR 201/03/0509.

2 2 Hardware Vyhledávací operace (stejně jako většina procesů v routeru) jsou prováděny pomocí programovatelného hardwaru, Field Programmable Gate Arrays (FPGA). Pro uložení vyhledávacího programu používáme dva typy pamětí. Jednou z nich je obsahem adresovatelná paměť (Content Addressable Memory, CAM 3 ), konkrétně Micron MT75W16Y136HBB. Tento typ dovoluje konfiguraci pro 4K slov šířky 272 bitů (a řadí se tím mezi nejširší dostupné CAM). Dále dovoluje použití don t care bitů. Typická přístupová doba je 80 ns. Druhým typem paměti je statická RAM s typickou přístupovou dobou 10 ns. 2.1 Vstupy a výstupy Vstupem vyhledávacího stroje je struktura nazývaná Unifikovaná hlavička, fyzicky uložená jako sada registrů. Unifikovaná hlavička je pevná datová struktura obsahující důležité informace extrahované z hlaviček paketu. Struktura je 596 bitů dlouhá a mezi její hlavní pole patří L2 a L3 stavové registry, zdrojová a cílová MAC adresa, VLAN id, zdrojová a cílová IP adresa a port,... Každé ze čtyř vstupních rozhraní je obsluhováno jedním vyhledávacím strojem. Každý stroj používá čtyři sady registrů pro uložení Unifikovaných hlaviček. Tělo paketů je předchozími bloky uloženo do hlavní paměti, takže jedinou informací, kterou musí navíc vyhledávací stroj předávat, je identifikace paketu. Každý vyhledávací stroj čte Unifikované hlavičky a vyhledá ukazatel editačního programu. Editační program popisuje, jak a kterým rozhraním má být paket vyslán. Paket může být vyslán několika rozhraními, dokonce i jedním rozhraním několikrát. Jedním z výstupních rozhraní je také operační systém. Z jeho pohledu se akcelerátor chová jako běžné síťové rozhraní. Tímto způsobem můžeme 1. generovat ICMP odpovědi na chybné pakety, 2. doručovat pakety určené hostitelskému počítači, 3 CAM dostane na vstup slovo (délky typicky desítek až stovek bitů) a odpoví adresou, na které se slovo nachází.

3 ~ 17 x 32 bit chunks of key Default 1 CAM Resolution 1 hypothesis (must check rest of the key) Resolution 1 Resolution block hypothesis (several possible resolutions) Default match all Default handling n ary tree based on part of the key Resolution 2 X hypothesis Default 3 Resolution 3 Default 2 Resolution 2 Posibly cascaded the structures for more compliet cases with variable "brand span" Resolution hypothesis checking includes port range checking if needed Obrázek 1 Běh vyhledávacího programu 3. sledovat síťový provoz, 4. zpracovat pakety, které akcelerátor sám neumí. Samozřejmě pakety procházející softwarem jsou zpracovány pomaleji. 2.2 Vyhledávací procesor Vyhledávací procesor prochází stromovou strukturou, program je spuštěn pro každou Unifikovanou hlavičku od začátku. Instrukční sadu navrhl Pavel Zemčík. Instrukce lze rozdělit na tři typy: CAM Step, List vyhledá podmnožinu registrů v CAM. Parametr List je bitová maska určující, které registry mají být vybrány. Výsledná hodnota vrácená CAM slouží jako ukazatel na pokračování vyhledávacího programu. (Z pohledu hardwarové realizace je diskutabilní, zda chápat CAM jako instrukci. Jedná se totiž pouze o přístup do asociativní paměti.) Porovnávací instrukce porovnávají registry Unifikované hlavičky s konstantami. Testovat lze celou škálu relací, rovnost, menší než atd. EXE Queue je terminální instrukcí. Uloží identifikaci paketu a parametr Queue do výstupní fronty. Parametr je ukazatelem na editační program.

4 CAM ifc. SRAM ifc. HFE ifc. FIFO Control Start addr. Process Unit HFE ifc. FIFO Control CAM Block Start addr. Process Unit MX Replicator interface HFE ifc. FIFO Control Start addr. Process Unit HFE ifc. FIFO Control Start addr. Process Unit Input Buffers Obrázek 2 Lookup Procesor Bloková struktura vyhledávacího stroje Instrukce prvních dvou typů jsou relativní podmíněné skoky. Délka skoků je určena parametrem Step. Instrukce jsou kódovány jako 36-bitová slova potřebujíce až 32bitové argumenty, využíváme pro uložení operačních znaků paritní bity statické paměti. Pokud se na vyhledávací program díváme jako na stromovou strukturu (přesněji řečeno trie), CAM reprezentuje první úrovně stromu a další instrukce zbytek. Důležitou vlastností je, že jednotlivé úrovně stromu mají rozdílné schopnosti. Například CAM umí don t care bity, ale nelze v ní efektivně provádět test na je menší než. Pro ostatní instrukce platí opačné tvrzení Hardwarová realizace Vyhledávací procesor sestává z CAM bloku, který realizuje vyhledávání v asociativní paměti, a z procesních jednotek, které provádějí instrukce uložené v SRAM. CAM blok je pouze jeden, ovládá asociativní paměť a provádí cyklicky vyhledávání pro jednotlivá rozhraní. Výsledkem je adresa programu pro procesní jednotku. Každé rozhraní má jednu procesní jednotku, jednotky sdílejí statickou paměť a přistupují do ní v časových slotech. CAM a procesní bloky běží na sobě nezávisle. V původním návrhu jsme předpokládali, že vyhledávání v CAM a přístup do SRAM provádí jeden blok. Bylo tedy nutno zajistit, aby první přístup do CAM byl synchronizován tak, aby se konec operace kryl časově s časovým slotem pro přístup do statické paměti.

5 Obrázek 3 Časové sloty pro sdílení CAM a SRAM Současné řešení je výrazně jednodušší, nicméně popíšeme původní variantu. Při jejím vývoji bylo použito metod formální verifikace a sekce 2.3 popisuje detaily. Nyní se věnujme již neplatnému návrhu. Každý vyhledávací stroj má časový slot pro přístup do SRAM. Instrukce CAM končí přístupem do SRAM, takže začátky instrukcí CAM musí být nastaveny tak, aby provádění CAM končilo v časovém slotu pro přístup daného stroje do statické paměti. Obrázek 3 ukazuje příklad běhu procesoru. Horizontální čáry rozdělují graf po 10 ns. LUP1 až LUP2 jsou vyhledávací procesory a obdélníky označují, jakou činnost provádějí. V sekci load data se registry kopírují do CAM. V tomto okamžiku CAM nemůže dělat nic jiného. Během latency time CAM provádí vyhledávání, během něhož může dostávat další data. Malý slot SR na konci zpracování vybírá jako výsledek další instrukci ze statické paměti. Fáze COMP je zpracování instrukce, které končí přístupem do statické paměti. V dolní části obrázku je přehled možných přístupů do SRAM označený čísly strojů, které zrovna vlastní časový slot. Konečně, CAM slot je čas, kdy vyhledávací stroj může přistoupit do CAM, pokud CAM není používána jiným strojem. Přesněji řečeno, pokud je na začátku časového slotu CAM volná, pak stroj vlastnící slot jej může využít pro fázi load data. Naprosto není zřejmé, že tento mechanismus zabrání zablokování a poskytuje spravedlivé plánování. Pokoušeli jsme se tyto vlastnosti dokázat konvenčními metodami (tj. ad-hoc), nicméně jsme tento postup zavrhli jako příliš náročný a neefektivní. V následující sekci

6 popíšeme použití metod formální verifikace. Pomocí těchto metod lze poměrně snadno ukázat, že žádná fronta nemůže stárnout. 2.3 Verifikace sdílení CAM a SRAM Rozhodnout, zda navržené přístupy do pamětí jsou korektní, je typickým úkolem pro formální verifikaci. Požadované vlastnosti byly prověřeny symbolickým model checkerem NuSMV. Model checking 4 je formální metoda dovolující automaticky dokázat, zda model systému na určité úrovni abstrakce splňuje zadanou specifikaci. Náš model sestává z pěti synchronních modulů, modulu timer a čtveřice vyhledávacích procesorů. Modul timer počítá 10ns časové sloty modulo 4 v proměnné time. Vyhledávací procesory lup0 až lup3 simulují čtyři vyhledávací stroje sdílející CAM a SRAM. Každý vyhledávací procesor se nachází v jednom ze šesti stavů, změnit stav může, jen pokud proměnná time je rovna jeho číslu. Význam a chování každého stavu popíšeme dále. Stav sleep simuluje chování procesoru s prázdným vstupním bufferem. Další stav závisí na tom, zda přijde paket a zda CAM není používána jiným strojem. Jestliže žádný paket nepřišel, procesor zůstává ve stavu sleep, jinak přechází do wait nebo load data podle toho, zda CAM je používána jiným strojem. Procesor je ve stavu wait, jestliže chce začít zpracovávat paket, ale CAM je obsazená. Délka pobytu ve stavu wait závisí na dostupnosti CAM. Jakmile se CAM uvolní, procesor přechází do stavu load data. Stav load data reprezentuje načítání dat do CAM a je kritickou sekcí pro sdílení této paměti. Dalším stavem je latency1. Stavy latency1 a latency2 reprezentují čekání na výsledek. Navíc latency2 zahrnuje poslední SRAM časový slot. Po latency2 následuje řada stavů comp. Stavy comp simulují výpočet v paměti SRAM. Jeden comp stav odpovídá provedení jedné instrukce, na jejímž konci se přistupuje do paměti SRAM. Počet instrukcí není omezen. Z předchozího popisu chování je zřejmé, že následujícím stavem může být comp, sleep, wait nebo load data. Abstrahujeme od plnění vstupního bufferu a od počtu instrukcí, které se vykonávají v paměti SRAM, tj. každé rozhodnutí založené na popsaných vlastnostech modelu je nahrazeno nedeterministickým výběrem. Na tuto část chování modelu tedy neklademe žádné omezující podmínky. Námi popsaný (a následně ověřený) model je tedy obecnější než předpokládaná realita, neboť umožňuje i stále prázdný vstupní buffer či nekonečné setrvání v comp stavech. Ověřené vlastnosti pak mají obecnější (silnější) vypovídací hodnotu. Právě vhodná volba abstrakce, která zachová pravdivost ověřované vlastnosti, je nejúčinějším způsoben, jak vlastní výpočet ověření zjednodušit, a tím zrychlit, či dokonce umožnit. Kód níže ukazuje skutečnou implementaci popsaného algoritmu sdílení CAM a SRAM. 4 Pro podrobné informace odkazujeme na [Barnat et al., 2002].

7 MODULE timer_type(time) ASSIGN next(time) := (time+1) mod 4; MODULE lup (me, time, CAM_busy) VAR state : {sleep, wait, load_data, latency1, latency2, comp}; ASSIGN init(state) := sleep; next(state) := case!(time=me) : state; state=sleep &! CAM_busy : {sleep, load_data}; state=sleep : {sleep, wait}; state=wait &! CAM_busy : load_data; state=wait : wait; state=load_data : latency1; state=latency1 : latency2; state=latency2 : comp; state=comp &! CAM_busy : {comp, sleep, load_data}; state=comp : {comp, sleep, wait}; esac; DEFINE SRAM_used := time=me & (state=latency2 state=comp); MODULE main VAR time : 0..3; lup0 : lup(0,time,cam_busy); lup1 : lup(1,time,cam_busy); lup2 : lup(2,time,cam_busy); lup3 : lup(3,time,cam_busy); timer: timer_type(time); ASSIGN init(time) := 0; DEFINE CAM_busy := lup0.state = load_data lup1.state = load_data lup2.state = load_data lup3.state = load_data; Prověřili jsme všechny zajímavé vlastnosti tohoto modelu jako výlučnost přístupu do SRAM, výlučnost přístupu do CAM a spravedlnost přístupu do CAM (tzn. neblokující a nestárnoucí přístup). Navíc jsme spočetli, že maximální délka čekání na CAM je 120 ns. Verifikované formule a výsledky verifikací jsou ukázány níže.

8 -- Mutual exclusion of accesses to SRAM -- specification AG (!(lup0.sram_used & lup1.sram_used lup0.sram_used & lup2.sram_used lup0.sram_used & lup3.sram_used lup1.sram_used & lup2.sram_used lup1.sram_used & lup3.sram_used lup2.sram_used & lup3.sram_used)) is true -- Mutual exclusion of accesses to CAM -- specification AG (!(lup0.state = load_data & lup1.state = load_data lup0.state = load_data & lup2.state = load_data lup0.state = load_data & lup3.state = load_data lup1.state = load_data & lup2.state = load_data lup1.state = load_data & lup3.state = load_data lup2.state = load_data & lup3.state = load_data)) is true -- Fairness of using CAM (no starving, no blocking) -- LTL specification G ((lup0.state = wait -> F lup0.state = load_data) & (lup1.state = wait -> F lup1.state = load_data) & (lup2.state = wait -> F lup2.state = load_data) & (lup3.state = wait -> F lup3.state = load_data)) is true -- The maximal length of waiting for the CAM access -- MAX(lup0.state = wait, lup0.state = load_data) is MAX(lup1.state = wait, lup1.state = load_data) is MAX(lup2.state = wait, lup2.state = load_data) is MAX(lup3.state = wait, lup3.state = load_data) is 12 3 Software Připomeňme, že cílem celého návrhu je učinit Combo6 naprosto nezávislým na nástrojích používaných v operačním systému k nastavení a sledování síťového provozu. Proto v nejširší míře používáme standardních prostředků operačního systému a všechny výjimky musí být náležitě zváženy.

9 redirect,... tcpdump,... firewall rules configuration routing algorithm primary r/f table HW version of r/f generator PCI driver HW pre processed table SW CAM SRAM HW look up procesor unified headers (Sets of Registers) Obrázek Rozhraní Bloková struktura vyhledávacího stroje a podpůrného softwaru Na nejnižší úrovni obslužný démon vytváří programy pro hardwarový vyhledávací stroj a přes driver je kopíruje do hardwarových pamětí. Driver aplikacím poskytuje Un*xové zařízení (/dev/combo) a aplikační rozhraní. Typickými operacemi na API jsou čtení a zápis slov v SRAM, řádků CAM (272 bitů širokých) a dále bloků těchto položek. Driver také zajišťuje ostatní operace s Combo6, například zavádění firmwaru, čtení stavových informací a statistik, přenos paketů a podobně. Než se začneme věnovat rozhraní démona směrem k operačnímu systému, shrňme stručně, jak jádro obsluhuje došlé pakety. Jádro udržuje směrovací tabulku. Ta je buď nastavena ručně nebo spravována směrovacím démonem. Filtrovací pravidla jsou popsána v nějakém jazyce, například ipchains nebo ipfw, a uložena v interních strukturách jádra. Při zpracování paketu jádro porovná hlavičky paketu s těmito tabulkami a rozhodne, jak s paketem naloží. Jednoduše řečeno, chceme tento mechanismus obejít a ponechat zpracování paketu na akcelerátoru. Musíme tedy od systému zjistit konfiguraci rozhraní a současné nastavení směrovacích a filtrovacích tabulek. To můžeme získat dvěma způsoby. Můžeme modifikovat směrovacího démona, aby je řekl také nám. Hlavní nevýhodou tohoto přístupu je, že bychom museli zasahovat do kódu třetích stran a udržovat jej. Navíc bychom omezili uživatele Combo6 na směrovací démony, které jsme se rozhodli podporovat. Jiným způsobem, pro který jsme se také rozhodli, je vytvořit nástroj, který sleduje změny tabulek jádra a informuje nás o nich. Samostatnou kapitolou je filtrace paketů. Filtrační nástroje poskytují nepřeberně vymožeností a mechanismů. Neexistuje společný standard v žádném operačním systému, o portabilitě nemluvě. Tento problém dosud nemáme vyřešen. Bude nutno mimo jiné porovnat

10 vyjadřovací schopnosti používaných nástrojů s možnostmi jazyka vyhledávacího procesoru, který jsme popsali. Jak už bylo řečeno, potřebujeme démona, který sleduje změny ve směrovacích tabulkách jádra a předává nám je. Software pro výpočet hardwarových tabulek je k němu připojen přes rozhraní zvané RT-callback interface. Démon samotný bude rozdělen na systémově závislou a nezávislou část, aby portabilita byla co možná nejsnazší. Dalším nesnadným problémem je diagnostika provozu. Nástroje jako tcpdump modifikují tabulky jádra a vkládají filtry hledající požadované informace. Změny tohoto rázu musí být také předány přes RT-callback interface. Předpokládáme, že v první fázi budou pakety podléhající nastavení filtru kompletně odeslány do softwaru. Aby nedošlo k fatálnímu snížení výkonu, je žádoucí i v takovém případě poskytovat softwaru nejmenší nadmnožinu požadovaných paketů, jak je to jen možné. 3.2 Routing/firewalling tabulka RT-callback rozhraní oznamuje změny směrovacích a filtrovacích pravidel. Protože v akcelerátoru máme jediný běh vyhledávacího stroje pro rozhodnutí, jak s paketem naložit, musíme zkombinovat všechny tyto zdroje do jediného vyhledání. Proto jsme vytvořili koncept routovací/firewallovací tabulky (r/f tabulky). R/f tabulka je v principu směrovací tabulka, na jejíž každý řádek předem aplikujeme filtrovací pravidla. Obecně se tak jedna položka routovací tabulky může rozpadnout do řady r/f položek. Tento koncept je nutno ještě důkladně analyzovat a porovnat jeho vyjadřovací schopnosti se schopnostmi obvykle používaných filtrovacích jazyků. Při změně směrovací tabulky, nastavení firewallu nebo konfigurace je třeba příslušné úpravy provést i v r/f tabulce. 3.3 Výpočet vyhledávacího programu Vyhledávací program je fyzicky umístěn v CAM a SRAM pamětech. Je vypočten z r/f tabulky. Je vhodné si uvědomit, že hardwarová podoba vyhledávacího programu nemusí dovolit rekonstrukci původní r/f tabulky, může například obsahovat expandované řetězce. Předpokládáme také, že vyhledávací program bude silně optimalizován. V prvních verzích plánujeme pouze aktualizování celých tabulek naráz. Generátor vezme r/f tabulku, vymyslí optimalizace a vypočítá vyhledávací program. Jednoduchým způsobem přepínání na novou tabulku je technika dvojitého bufferu: paměť CAM rozdělíme na poloviny, jedna se používá pro produkční práci, obsah druhé se upravuje. Pak se atomicky používání obou částí přepne. Uvědomme si, že současně je nutno měnit obsah SRAM. Pro budoucí verze chceme vytvořit techniky pro opravy pouze částí vyhledávacího programu. Přepisování dat přináší problémy s časováním a platností záznamů. Změny v tabulkách musejí probíhat atomicky. Celá operace musí být schopna modifikovat hardwarové tabulky v čase řádu nejvýše sekund.

11 Na celý problém převodu r/f tabulky na vlastní instrukce vyhledávacího programu lze pohlížet jako na minimalizaci speciálního konečného automatu za silných omezujících podmínek. 4 Závěr Jak si čtenář zajisté povšiml, úroveň abstrakce se během článku zvyšuje. To také odpovídá stavu projektu. V současnosti máme k dispozici softwarový simulátor vyhledávacího procesoru. Hardware je dokončen a hlavní úsilí směřujeme do vývoje generátoru r/f tabulek a výpočtu vyhledávacího programu. Popsali jsme architekturu jedné z klíčových částí akcelerátoru Combo6. Věnovali jsme se hardwarovému i softwarovému návrhu. Vývoj směřuje k funkčnímu prototypu směrovače, nicméně některé zajímavé milníky už byly dosaženy našli jsme společnou řeč se skupinou formálních verifikací, o čemž někteří naši skeptičtější kolegové dlouho pochybovali. Dosáhli jsme tak kýženého bodu, kdy se teorie a praxe setkávají. 5 Reference Antoš, D. (2002). Overview of Data Structures in IP Lookups. Technical Report 9/2002, CESNET. Antoš, D. (2003). Associative Memories for IP Packet Routing, PhD Thesis Proposal. Masaryk University Brno. Barnat, J., Brázdil, T., Krčál, P., Řehák, V. and Šafránek, D. (2002). Model Checking in IPv6 Hardware Router Design. Technical Report 8/2002, CESNET. Cheung, G. and McCanne, S. (1999). Optimal Routing Table Design for IP Address Lookups Under Memory Constraints. In INFOCOM (3), pages Liberouter, (2003). Liberouter Project WWW Page. McAuley, A. J. and Francis, P. (1993). Fast Routing Table Lookup Using CAMs. In INFOCOM (3), pages Nilsson, S. and Karlsson, G. (1999). IP-Address Lookup Using LC-Tries. In IEEE Journal on Selected Areas in Communications, pages Novotný, J. (2002). Projekt routeru IPv6. Zpravodaj ÚVT MU, 1/2002: In Czech. Novotný, J., Fučík, O. and Kokotek, R. (2002). Schematics and PCB of COMBO6 card. Technical Report 14/2002, CESNET. Pao, D., Liu, C., Wu, A., Yeung, L. and Chan, K. S. (2002). Efficient Hardware Architecture for Fast IP Address Lookup. In IEEE INFOCOM 2002, pages Sahni, S. and Kim, K. S. (2001). Efficient Construction of Multibit Tries for IP Lookup. IEEE/ACM Transactions on Networking. Waldvogel, M., Varghese, G., Turner, J. and Plattner, B. (2001). Scalable High-Speed Prefix Matching. ACM Transactions on Computer Systems, 19(4):

VYHLEDÁNÍ NEJDELŠÍHO SHODNÉHO PREFIXU V FPGA

VYHLEDÁNÍ NEJDELŠÍHO SHODNÉHO PREFIXU V FPGA VYHLEDÁNÍ NEJDELŠÍHO SHODNÉHO PREFIXU V FPGA Jiří Tobola Výpočetní technika a informatika, 2. ročník, prezenční studium Školitel: Vladimír Drábek Fakulta informačních technologií, Vysoké učení technické

Více

REKONFIGURACE FPGA. Božetěchova 1/2, 612 66 Brno. imatousek@fit.vutbr.cz

REKONFIGURACE FPGA. Božetěchova 1/2, 612 66 Brno. imatousek@fit.vutbr.cz OPTIMALIZACE VYHLEDÁNÍ NEJDELŠÍHO PREFIXU SÍŤOVÉ ADRESY S VYUŽITÍM ČÁSTEČNÉ DYNAMICKÉ REKONFIGURACE FPGA Jiří Matoušek Výpočetní technika a informatika, 1. ročník, prezenční studium Školitel: Zdeněk Kotásek

Více

Procesy a vlákna (Processes and Threads)

Procesy a vlákna (Processes and Threads) ÚVOD DO OPERAČNÍCH SYSTÉMŮ Ver.1.00 Procesy a vlákna (Processes and Threads) Správa procesů a vláken České vysoké učení technické Fakulta elektrotechnická 2012 Použitá literatura [1] Stallings, W.: Operating

Více

Přednáška. Vstup/Výstup. Katedra počítačových systémů FIT, České vysoké učení technické v Praze Jan Trdlička, 2012

Přednáška. Vstup/Výstup. Katedra počítačových systémů FIT, České vysoké učení technické v Praze Jan Trdlička, 2012 Přednáška Vstup/Výstup. Katedra počítačových systémů FIT, České vysoké učení technické v Praze Jan Trdlička, 2012 Příprava studijního programu Informatika je podporována projektem financovaným z Evropského

Více

Internet a zdroje. (ARP, routing) Mgr. Petr Jakubec. Katedra fyzikální chemie Univerzita Palackého v Olomouci Tř. 17. listopadu

Internet a zdroje. (ARP, routing) Mgr. Petr Jakubec. Katedra fyzikální chemie Univerzita Palackého v Olomouci Tř. 17. listopadu Internet a zdroje (ARP, routing) Mgr. Petr Jakubec Katedra fyzikální chemie Univerzita Palackého v Olomouci Tř. 17. listopadu 12 26. 11. 2010 (KFC-INTZ) ARP, routing 26. 11. 2010 1 / 10 1 ARP Address Resolution

Více

Princip funkce počítače

Princip funkce počítače Princip funkce počítače Princip funkce počítače prvotní úlohou počítačů bylo zrychlit provádění matematických výpočtů první počítače kopírovaly obvyklý postup manuálního provádění výpočtů pokyny pro zpracování

Více

Implementace systémů HIPS: historie a současnost. Martin Dráb

Implementace systémů HIPS: historie a současnost. Martin Dráb Implementace systémů HIPS: historie a současnost Martin Dráb martin.drab@secit.sk HIPS: základní definice Majoritně používané operační systémy disponují bezpečnostními modely, které dovolují jednotlivým

Více

Paralelní programování

Paralelní programování Paralelní programování přednášky Jan Outrata únor duben 2011 Jan Outrata (KI UP) Paralelní programování únor duben 2011 1 / 14 Atomické akce dále nedělitelná = neproložitelná jiným procesem izolovaná =

Více

Pokročilé architektury počítačů

Pokročilé architektury počítačů Pokročilé architektury počítačů Architektura IO podsystému České vysoké učení technické, Fakulta elektrotechnická A4M36PAP Pokročílé architektury počítačů Ver.1.00 2010 1 Co je úkolem? Propojit jednotlivé

Více

Operační systémy. Jednoduché stránkování. Virtuální paměť. Příklad: jednoduché stránkování. Virtuální paměť se stránkování. Memory Management Unit

Operační systémy. Jednoduché stránkování. Virtuální paměť. Příklad: jednoduché stránkování. Virtuální paměť se stránkování. Memory Management Unit Jednoduché stránkování Operační systémy Přednáška 8: Správa paměti II Hlavní paměť rozdělená na malé úseky stejné velikosti (např. 4kB) nazývané rámce (frames). Program rozdělen na malé úseky stejné velikosti

Více

Paměťový podsystém počítače

Paměťový podsystém počítače Paměťový podsystém počítače typy pamětových systémů počítače virtuální paměť stránkování segmentace rychlá vyrovnávací paměť 30.1.2013 O. Novák: CIE6 1 Organizace paměťového systému počítače Paměťová hierarchie...

Více

4. Síťová vrstva. Síťová vrstva. Počítačové sítě I. 1 (6) KST/IPS1. Studijní cíl. Představíme si funkci síťové vrstvy a jednotlivé protokoly.

4. Síťová vrstva. Síťová vrstva. Počítačové sítě I. 1 (6) KST/IPS1. Studijní cíl. Představíme si funkci síťové vrstvy a jednotlivé protokoly. 4. Síťová vrstva Studijní cíl Představíme si funkci síťové vrstvy a jednotlivé protokoly. Doba nutná k nastudování 3 hodiny Síťová vrstva Síťová vrstva zajišťuje směrování a poskytuje jediné síťové rozhraní

Více

Přednáška. Správa paměti II. Katedra počítačových systémů FIT, České vysoké učení technické v Praze Jan Trdlička, 2012

Přednáška. Správa paměti II. Katedra počítačových systémů FIT, České vysoké učení technické v Praze Jan Trdlička, 2012 Přednáška Správa paměti II. Katedra počítačových systémů FIT, České vysoké učení technické v Praze Jan Trdlička, 2012 Příprava studijního programu Informatika je podporována projektem financovaným z Evropského

Více

Protokoly: IP, ARP, RARP, ICMP, IGMP, OSPF

Protokoly: IP, ARP, RARP, ICMP, IGMP, OSPF IP vrstva Protokoly: IP, ARP, RARP, ICMP, IGMP, OSPF UDP TCP Transportní vrstva ICMP IGMP OSPF Síťová vrstva ARP IP RARP Ethernet driver Vrstva síťového rozhraní 1 IP vrstva Do IP vrstvy náležejí další

Více

Principy komunikace s adaptéry periferních zařízení (PZ)

Principy komunikace s adaptéry periferních zařízení (PZ) Principy komunikace s adaptéry periferních zařízení (PZ) Několik možností kategorizace principů komunikace s externími adaptéry, např.: 1. Podle způsobu adresace registrů, které jsou součástí adaptérů.

Více

Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115

Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115 Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115 Číslo projektu: Číslo šablony: 3 CZ.1.07/1.5.00/34.0410 Název materiálu: Ročník: Identifikace materiálu: Jméno autora: Předmět: Tématický celek:

Více

Architektura počítačů

Architektura počítačů Architektura počítačů Studijní materiál pro předmět Architektury počítačů Ing. Petr Olivka katedra informatiky FEI VŠB-TU Ostrava email: petr.olivka@vsb.cz Ostrava, 2010 1 1 Architektura počítačů Pojem

Více

1. Směrovače směrového protokolu směrovací tabulku 1.1 TTL

1. Směrovače směrového protokolu směrovací tabulku 1.1 TTL 1. Směrovače Směrovače (routery) jsou síťové prvky zahrnující vrstvy fyzickou, linkovou a síťovou. Jejich hlavním úkolem je směrování paketů jednotlivými sítěmi ležícími na cestě mezi zdrojovou a cílovou

Více

5. Směrování v počítačových sítích a směrovací protokoly

5. Směrování v počítačových sítích a směrovací protokoly 5. Směrování v počítačových sítích a směrovací protokoly Studijní cíl V této kapitole si představíme proces směrování IP.. Seznámení s procesem směrování na IP vrstvě a s protokoly RIP, RIPv2, EIGRP a

Více

Semestrální práce z předmětu Speciální číslicové systémy X31SCS

Semestrální práce z předmětu Speciální číslicové systémy X31SCS Semestrální práce z předmětu Speciální číslicové systémy X31SCS Katedra obvodů DSP16411 ZPRACOVAL: Roman Holubec Školní rok: 2006/2007 Úvod DSP16411 patří do rodiny DSP16411 rozšiřuje DSP16410 o vyšší

Více

Modemy a síťové karty

Modemy a síťové karty Modemy a síťové karty Modem (modulator/demodulator) je zařízení, které konvertuje digitální data (používané v PC) na analogové signály, vhodné pro přenos po telefonních linkách. Na druhé straně spojení

Více

Mezipaměti počítače. L2 cache. L3 cache

Mezipaměti počítače. L2 cache. L3 cache Mezipaměti počítače Cache paměť - mezipaměť Hlavní paměť procesoru je typu DRAM a je pomalá. Proto se mezi pomalou hlavní paměť a procesor vkládá menší, ale rychlá vyrovnávací (cache) paměť SRAM. Rychlost

Více

Profilová část maturitní zkoušky 2017/2018

Profilová část maturitní zkoušky 2017/2018 Střední průmyslová škola, Přerov, Havlíčkova 2 751 52 Přerov Profilová část maturitní zkoušky 2017/2018 TEMATICKÉ OKRUHY A HODNOTÍCÍ KRITÉRIA Studijní obor: 78-42-M/01 Technické lyceum Předmět: TECHNIKA

Více

Činnost CPU. IMTEE Přednáška č. 2. Několik úrovní abstrakce od obvodů CPU: Hodinový cyklus fáze strojový cyklus instrukční cyklus

Činnost CPU. IMTEE Přednáška č. 2. Několik úrovní abstrakce od obvodů CPU: Hodinový cyklus fáze strojový cyklus instrukční cyklus Činnost CPU Několik úrovní abstrakce od obvodů CPU: Hodinový cyklus fáze strojový cyklus instrukční cyklus Hodinový cyklus CPU je synchronní obvod nutné hodiny (f CLK ) Instrukční cyklus IF = doba potřebná

Více

Sběrnicová struktura PC Procesory PC funkce, vlastnosti Interní počítačové paměti PC

Sběrnicová struktura PC Procesory PC funkce, vlastnosti Interní počítačové paměti PC Informační systémy 2 Obsah: Sběrnicová struktura PC Procesory PC funkce, vlastnosti Interní počítačové paměti PC ROM RAM Paměti typu CACHE IS2-4 1 Dnešní info: Informační systémy 2 03 Informační systémy

Více

Management procesu I Mgr. Josef Horálek

Management procesu I Mgr. Josef Horálek Management procesu I Mgr. Josef Horálek Procesy = Starší počítače umožňovaly spouštět pouze jeden program. Tento program plně využíval OS i všechny systémové zdroje. Současné počítače umožňují běh více

Více

Možnosti IPv6 NAT. Lukáš Krupčík, Martin Hruška KRU0052, HRU0079. Konfigurace... 3 Statické NAT-PT Ověření zapojení... 7

Možnosti IPv6 NAT. Lukáš Krupčík, Martin Hruška KRU0052, HRU0079. Konfigurace... 3 Statické NAT-PT Ověření zapojení... 7 Možnosti IPv6 NAT Lukáš Krupčík, Martin Hruška KRU0052, HRU0079 Abstrakt: Tento dokument ukazuje možné řešení problematiky IPv6 NAT. Součástí je návrh topologií zapojení a praktické otestovaní. Kontrola

Více

Zpracování obrazu v FPGA. Leoš Maršálek ATEsystem s.r.o.

Zpracování obrazu v FPGA. Leoš Maršálek ATEsystem s.r.o. Zpracování obrazu v FPGA Leoš Maršálek ATEsystem s.r.o. Základní pojmy PROCESOROVÉ ČIPY Křemíkový čip zpracovávající obecné instrukce Různé architektury, pracují s různými paměti Výkon instrukcí je závislý

Více

Pohled do nitra mikroprocesoru Josef Horálek

Pohled do nitra mikroprocesoru Josef Horálek Pohled do nitra mikroprocesoru Josef Horálek Z čeho vycházíme = Vycházíme z Von Neumannovy architektury = Celý počítač se tak skládá z pěti koncepčních bloků: = Operační paměť = Programový řadič = Aritmeticko-logická

Více

Architektura procesoru ARM

Architektura procesoru ARM Architektura procesoru ARM Bc. Jan Grygerek GRY095 Obsah ARM...3 Historie...3 Charakteristika procesoru ARM...4 Architektura procesoru ARM...5 Specifikace procesoru...6 Instrukční soubor procesoru...6

Více

12. Virtuální sítě (VLAN) VLAN. Počítačové sítě I. 1 (7) KST/IPS1. Studijní cíl. Základní seznámení se sítěmi VLAN. Doba nutná k nastudování

12. Virtuální sítě (VLAN) VLAN. Počítačové sítě I. 1 (7) KST/IPS1. Studijní cíl. Základní seznámení se sítěmi VLAN. Doba nutná k nastudování 12. Virtuální sítě (VLAN) Studijní cíl Základní seznámení se sítěmi VLAN. Doba nutná k nastudování 1 hodina VLAN Virtuální síť bývá definována jako logický segment LAN, který spojuje koncové uzly, které

Více

Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0553 Elektronická podpora zkvalitnění výuky CZ.1.07 Vzděláním pro konkurenceschopnost

Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0553 Elektronická podpora zkvalitnění výuky CZ.1.07 Vzděláním pro konkurenceschopnost Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0553 CZ.1.07 Vzděláním pro konkurenceschopnost Projekt je realizován v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurence schopnost, který je spolufinancován

Více

Profilová část maturitní zkoušky 2013/2014

Profilová část maturitní zkoušky 2013/2014 Střední průmyslová škola, Přerov, Havlíčkova 2 751 52 Přerov Profilová část maturitní zkoušky 2013/2014 TEMATICKÉ OKRUHY A HODNOTÍCÍ KRITÉRIA Studijní obor: 78-42-M/01 Technické lyceum Předmět: TECHNIKA

Více

Reranking založený na metadatech

Reranking založený na metadatech České vysoké učení technické v Praze Fakulta informačních technologií Katedra softwarového inženýrství Reranking založený na metadatech MI-VMW Projekt IV - 1 Pavel Homolka Ladislav Kubeš 6. 12. 2011 1

Více

ZÁKLADY PROGRAMOVÁNÍ. Mgr. Vladislav BEDNÁŘ 2013 1.3 2/14

ZÁKLADY PROGRAMOVÁNÍ. Mgr. Vladislav BEDNÁŘ 2013 1.3 2/14 ZÁKLADY PROGRAMOVÁNÍ Mgr. Vladislav BEDNÁŘ 2013 1.3 2/14 Co je vhodné vědět, než si vybereme programovací jazyk a začneme programovat roboty. 1 / 14 0:40 1.3. Vliv hardware počítače na programování Vliv

Více

Model: Mbps Wireless 11G+ Access Point UŽIVATELSKÝ MANUÁL

Model: Mbps Wireless 11G+ Access Point UŽIVATELSKÝ MANUÁL Model: 065-1785 108 Mbps Wireless 11G+ Access Point UŽIVATELSKÝ MANUÁL UŽIVATELSKÝ MANUÁL Obsah Úvod 3 Rozhraní 4 Použití webovského rozhraní pro nastavení parametrů AP 5 Current Status 6 Configuration

Více

Základy IOS, Přepínače: Spanning Tree

Základy IOS, Přepínače: Spanning Tree Základy IOS, Přepínače: Spanning Tree Počítačové sítě 4. cvičení Semestrální projekt (1) Semestrální projekt (2) Struktura projektu: Adresní plán a konfigurace VLAN Směrování a NAT DNS server DHCP server

Více

12. VHDL pro verifikaci - Testbench I

12. VHDL pro verifikaci - Testbench I Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti 12. VHDL pro verifikaci - Testbench I Praktika návrhu číslicových obvodů Dr.-Ing. Martin Novotný Katedra číslicového návrhu Fakulta informačních

Více

Kryptoanalýza šifry PRESENT pomocí rekonfigurovatelného hardware COPACOBANA

Kryptoanalýza šifry PRESENT pomocí rekonfigurovatelného hardware COPACOBANA Kryptoanalýza šifry PRESENT pomocí rekonfigurovatelného hardware COPACOBANA Jan Pospíšil, pospij17@fit.cvut.cz, Martin Novotný, novotnym@fit.cvut.cz Katedra číslicového návrhu Fakulta informačních technologíı

Více

Struktura a architektura počítačů (BI-SAP) 10

Struktura a architektura počítačů (BI-SAP) 10 Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Struktura a architektura počítačů (BI-SAP) 10 doc. Ing. Hana Kubátová, CSc. Katedra číslicového návrhu Fakulta informačních technologii

Více

Routování směrovač. směrovač

Routování směrovač. směrovač Routování směrovač směrovač 1 Předmět: Téma hodiny: Třída: _ Počítačové sítě a systémy Routování směrovač 3. a 4. ročník SŠ technické Autor: Ing. Fales Alexandr Software: SMART Notebook 11.0.583.0 Obr.

Více

Architektura rodiny operačních systémů Windows NT Mgr. Josef Horálek

Architektura rodiny operačních systémů Windows NT Mgr. Josef Horálek Architektura rodiny operačních systémů Windows NT Mgr. Josef Horálek = Velmi malé jádro = implementuje jen vybrané základní mechanismy: = virtuální paměť; = plánování vláken; = obsluha výjimek; = zasílání

Více

Zpráva o průběhu přijímacího řízení na vysokých školách dle Vyhlášky MŠMT č. 343/2002 a její změně 276/2004 Sb.

Zpráva o průběhu přijímacího řízení na vysokých školách dle Vyhlášky MŠMT č. 343/2002 a její změně 276/2004 Sb. Zpráva o průběhu přijímacího řízení na vysokých školách dle Vyhlášky MŠMT č. 343/2002 a její změně 276/2004 Sb. 1. Informace o přijímacích zkouškách Studijní program: Informatika navazující magisterský

Více

Systémy pro sběr a přenos dat

Systémy pro sběr a přenos dat Systémy pro sběr a přenos dat Centralizované SPD VME, VXI Compact PCI, PXI, PXI Express Sběrnice VME 16/32/64 bitová paralelní sběrnice pro průmyslové aplikace Počátky v roce 1981 neustále se vyvíjí původní

Více

Směrovací protokoly, propojování sítí

Směrovací protokoly, propojování sítí Směrovací protokoly, propojování sítí RNDr. Ing. Vladimir Smotlacha, Ph.D. Katedra počítačových systémů Fakulta informačních technologií České vysoké učení technické v Praze Vladimír Smotlacha, 2011 Počítačové

Více

09. Memory management. ZOS 2006, L.Pešička

09. Memory management. ZOS 2006, L.Pešička 09. Memory management ZOS 2006, L.Pešička Správa paměti paměťová pyramida absolutní adresa relativní adresa počet bytů od absolutní adresy fyzický prostor adres fyzicky k dispozici výpočetnímu systému

Více

Systém řízení sběrnice

Systém řízení sběrnice Systém řízení sběrnice Sběrnice je komunikační cesta, která spojuje dvě či více zařízení. V určitý okamžik je možné aby pouze jedno z připojených zařízení vložilo na sběrnici data. Vložená data pak mohou

Více

Z čeho se sběrnice skládá?

Z čeho se sběrnice skládá? Sběrnice Co je to sběrnice? Definovat sběrnici je jednoduché i složité zároveň. Jedná se o předávací místo mezi (typicky) více součástkami počítače. Sběrnicí však může být i předávací místo jen mezi dvěma

Více

Konfigurace síťových stanic

Konfigurace síťových stanic Konfigurace síťových stanic Cíl kapitoly Cílem této kapitoly je porozumět správně nakonfigurovaným stanicím z hlediska připojení k datovým sítím. Studenti se seznámí se základními pojmy a principy konfigurace,

Více

Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti

Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti MI-SOC: 8 SÍTĚ NAČIPU (NOC) doc. Ing. Hana Kubátová, CSc. Katedra číslicového návrhu Fakulta informačních technologii ČVUT v Praze Hana

Více

FPGA + mikroprocesorové jádro:

FPGA + mikroprocesorové jádro: Úvod: V tomto dokumentu je stručný popis programovatelných obvodů od firmy ALTERA www.altera.com, které umožňují realizovat číslicové systémy s procesorem v jenom programovatelném integrovaném obvodu (SOPC

Více

Server je v informatice obecné označení pro počítač, který poskytuje nějaké služby nebo počítačový program, který tyto služby realizuje.

Server je v informatice obecné označení pro počítač, který poskytuje nějaké služby nebo počítačový program, který tyto služby realizuje. Server je v informatice obecné označení pro počítač, který poskytuje nějaké služby nebo počítačový program, který tyto služby realizuje. Servery jsou buď umístěny volně nebo ve speciální místnosti, kterou

Více

Zranitelnosti ovladačů jádra v praxi Martin Dráb martin.drab@email.cz

Zranitelnosti ovladačů jádra v praxi Martin Dráb martin.drab@email.cz Zranitelnosti ovladačů jádra v praxi Martin Dráb martin.drab@email.cz Obsah Ovladače a zařízení Virtuální paměť Komunikace s ovladači Útoky na chybné ošetřování vstupů Systémová volání Útok záměnou argumentů

Více

NSWI /2011 ZS. Principy cpypočítačůčů aoperačních systémů ARCHITEKTURA

NSWI /2011 ZS. Principy cpypočítačůčů aoperačních systémů ARCHITEKTURA Principy cpypočítačůčů aoperačních systémů ARCHITEKTURA Literatura W.Stallings: Computer Organization & Architecture J.L.Hennessy, P.A.Patterson: Patterson: Computer Architecture: a Quantitative Approach

Více

Windows a real-time. Windows Embedded

Windows a real-time. Windows Embedded Windows a real-time Windows Embedded Windows pro Embedded zařízení Současnost (2008): Windows Embedded WINDOWS EMBEDDED Windows Embedded CE Windows XP Embedded Windows Embedded for Point of Service Minulé

Více

PB169 Operační systémy a sítě

PB169 Operační systémy a sítě PB169 Operační systémy a sítě Zabezpečení počítačových sítí Marek Kumpošt, Zdeněk Říha Zabezpečení sítě úvod Důvody pro zabezpečení (interní) sítě? Nebezpečí ze strany veřejného Internetu Spyware Malware

Více

Počítač jako elektronické, Číslicové zařízení

Počítač jako elektronické, Číslicové zařízení Počítač jako elektronické, Číslicové Autor: Ing. Jan Nožička SOŠ a SOU Česká Lípa VY_32_INOVACE_1135_Počítač jako elektrornické, číslicové _PWP Název školy: Číslo a název projektu: Číslo a název šablony

Více

Knihovna RecDBXLib ZÁZNAMY V DATABOXU TXV 003 49.01

Knihovna RecDBXLib ZÁZNAMY V DATABOXU TXV 003 49.01 PROGRAMOVATELNÉ AUTOMATY Knihovna RecDBXLib ZÁZNAMY V DATABOXU TXV 003 49.01 KNIHOVNA RecDBXLib DATABÁZE V DATABOXU 2. vydání řijen 2008 OBSAH 1. ÚVOD...3 2. KNIHOVNA RecDBXLib DATABÁZE V DATABOXU...4

Více

Strojový kód k d a asembler procesoru MIPS SPIM. MIPS - prostředí NMS NMS. 32 ks 32bitových registrů ( adresa registru = 5 bitů).

Strojový kód k d a asembler procesoru MIPS SPIM. MIPS - prostředí NMS NMS. 32 ks 32bitových registrů ( adresa registru = 5 bitů). Strojový kód k d a asembler procesoru MIPS Použit ití simulátoru SPIM K.D. - cvičení ÚPA 1 MIPS - prostředí 32 ks 32bitových registrů ( adresa registru = 5 bitů). Registr $0 je zero čte se jako 0x0, zápis

Více

Firewally a iptables. Přednáška číslo 12

Firewally a iptables. Přednáška číslo 12 Firewally a iptables Přednáška číslo 12 Firewall síťové zařízení, které slouží k řízení a zabezpečování síťového provozu mezi sítěmi s různou úrovní důvěryhodnosti a/nebo zabezpečení. Druhy firewallu Podle

Více

Pár odpovědí jsem nenašla nikde, a tak jsem je logicky odvodila, a nebo jsem ponechala odpověď z pefky, proto je možné, že někde bude chyba.

Pár odpovědí jsem nenašla nikde, a tak jsem je logicky odvodila, a nebo jsem ponechala odpověď z pefky, proto je možné, že někde bude chyba. Odpovědi jsem hledala v prezentacích a na http://www.nuc.elf.stuba.sk/lit/ldp/index.htm Pár odpovědí jsem nenašla nikde, a tak jsem je logicky odvodila, a nebo jsem ponechala odpověď z pefky, proto je

Více

Paměť počítače. 0 (neprochází proud) 1 (prochází proud)

Paměť počítače. 0 (neprochází proud) 1 (prochází proud) Paměť počítače Paměť je nezbytnou součástí jakéhokoli počítače. Slouží k uložení základních informací počítače, operačního systému, aplikačních programů a dat uživatele. Počítače jsou vybudovány z bistabilních

Více

1 Nejkratší cesta grafem

1 Nejkratší cesta grafem Bakalářské zkoušky (příklady otázek) podzim 2014 1 Nejkratší cesta grafem 1. Uvažujte graf s kladným ohodnocením hran (délka). Definujte formálně problém hledání nejkratší cesty mezi dvěma uzly tohoto

Více

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ Fakulta informačních technologií

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ Fakulta informačních technologií VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ Fakulta informačních technologií Autor: Tomáš Válek, xvalek02@stud.fit.vutbr.cz Login: xvalek02 Datum: 21.listopadu 2012 Obsah 1 Úvod do rozhraní I 2 C (IIC) 1 2 Popis funkčnosti

Více

Firmware řídící jednotky stejnosměrného generátoru

Firmware řídící jednotky stejnosměrného generátoru Firmware řídící jednotky stejnosměrného generátoru Zdeněk KOLKA Projekt FR-TI1/184 - Výzkum a vývoj systému řízení a regulace pozemního letištního zdroje Popis Řídicí jednotka GCU 400SG je elektronické

Více

Přidělování paměti II Mgr. Josef Horálek

Přidělování paměti II Mgr. Josef Horálek Přidělování paměti II Mgr. Josef Horálek Techniky přidělování paměti = Přidělování jediné souvislé oblasti paměti = Přidělování paměti po sekcích = Dynamické přemisťování sekcí = Stránkování = Stránkování

Více

Mikrokontroléry. Doplňující text pro POS K. D. 2001

Mikrokontroléry. Doplňující text pro POS K. D. 2001 Mikrokontroléry Doplňující text pro POS K. D. 2001 Úvod Mikrokontroléry, jinak též označované jako jednočipové mikropočítače, obsahují v jediném pouzdře všechny podstatné části mikropočítače: Řadič a aritmetickou

Více

Konfigurace DHCP serveru a překladu adres na směrovačích Cisco

Konfigurace DHCP serveru a překladu adres na směrovačích Cisco ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE Fakulta elektrotechnická PROJEKT Č. 5 Konfigurace DHCP serveru a překladu adres na směrovačích Cisco Vypracoval: V rámci předmětu: Jan HLÍDEK Komunikace v datových

Více

Výpočet v módu jádro. - přerušení (od zařízení asynchronně) - výjimky - softvérové přerušení. v důsledku událostí

Výpočet v módu jádro. - přerušení (od zařízení asynchronně) - výjimky - softvérové přerušení. v důsledku událostí Výpočet v módu jádro v důsledku událostí - přerušení (od zařízení asynchronně) - výjimky - softvérové přerušení řízení se předá na proceduru pro ošetření odpovídající události část stavu přerušeného procesu

Více

Metody připojování periferií BI-MPP Přednáška 2

Metody připojování periferií BI-MPP Přednáška 2 Metody připojování periferií BI-MPP Přednáška 2 Ing. Miroslav Skrbek, Ph.D. Katedra počítačových systémů Fakulta informačních technologií České vysoké učení technické v Praze Miroslav Skrbek 2010,2011

Více

Architektura Intel Atom

Architektura Intel Atom Architektura Intel Atom Štěpán Sojka 5. prosince 2008 1 Úvod Hlavní rysem Atomu je podpora platformy x86, která umožňuje spouštět a běžně používat řadu let vyvíjené aplikace, na které jsou uživatelé zvyklí

Více

Procesy a vlákna - synchronizace

Procesy a vlákna - synchronizace ÚVOD DO OPERAČNÍCH SYSTÉMŮ Ver.1.00 Procesy a vlákna - synchronizace České vysoké učení technické Fakulta elektrotechnická 2010 Studijní materiály a informace o předmětu http://measure.feld.cvut.cz/vyuka/predmety/bakalarske/navody

Více

Aktivní prvky: brány a směrovače. směrovače

Aktivní prvky: brány a směrovače. směrovače Aktivní prvky: brány a směrovače směrovače 1 Předmět: Téma hodiny: Třída: Počítačové sítě a systémy Aktivní prvky brány a směrovače 3. a 4. ročník SŠ technické Autor: Ing. Fales Alexandr Software: SMART

Více

SEKVENČNÍ LOGICKÉ OBVODY

SEKVENČNÍ LOGICKÉ OBVODY Sekvenční logický obvod je elektronický obvod složený z logických členů. Sekvenční obvod se skládá ze dvou částí kombinační a paměťové. Abychom mohli určit hodnotu výstupní proměnné, je potřeba u sekvenčních

Více

12. Bezpečnost počítačových sítí

12. Bezpečnost počítačových sítí 12. Bezpečnost počítačových sítí Typy útoků: - odposlech při přenosu - falšování identity (Man in the Middle, namapování MAC, ) - automatizované programové útoky (viry, trojské koně, ) - buffer overflow,

Více

Kapitola 10: Diskové a souborové struktury. Klasifikace fyzických médií. Fyzická média

Kapitola 10: Diskové a souborové struktury. Klasifikace fyzických médií. Fyzická média - 10.1 - Kapitola 10: Diskové a souborové struktury Přehled fyzických ukládacích médií Magnetické disky RAID (Redundant Array of Inexpensive Disks) Terciární úložiště Přístup k médiu Souborové organizace

Více

Počítačové sítě pro V3.x Teoretická průprava II. Ing. František Kovařík

Počítačové sítě pro V3.x Teoretická průprava II. Ing. František Kovařík Počítačové sítě pro V3.x Teoretická průprava II. Ing. František Kovařík SŠ IT a SP, Brno frantisek.kovarik@sspbrno.cz Model TCP/IP - IP vrstva 2 Obsah 3. bloku IPv4 záhlaví, IP adresy ARP/RARP, ICMP, IGMP,

Více

Návrh. číslicových obvodů

Návrh. číslicových obvodů Návrh číslicových obvodů SW Aritmetika HW Periférie CPU function AddSub(a,b,s); var c; a b k k a+b mpx c if (s==1) c=a+b; else c=a-b; a-b return c; End; PAMĚŤ s Princip: univerzální stroj Výhoda: univerzalita

Více

Analýza protokolů rodiny TCP/IP, NAT

Analýza protokolů rodiny TCP/IP, NAT Analýza protokolů rodiny TCP/IP, NAT Počítačové sítě 7. cvičení ARP Address Resolution Protocol mapování IP adres na MAC adresy Při potřebě zjistit MAC adresu k IP adrese se generuje ARP request (broadcast),

Více

Přednáška. Správa paměti I. Katedra počítačových systémů FIT, České vysoké učení technické v Praze Jan Trdlička, 2012

Přednáška. Správa paměti I. Katedra počítačových systémů FIT, České vysoké učení technické v Praze Jan Trdlička, 2012 Přednáška Správa paměti I. Katedra počítačových systémů FIT, České vysoké učení technické v Praze Jan Trdlička, 2012 Příprava studijního programu Informatika je podporována projektem financovaným z Evropského

Více

Spuštění instalace. nastavení boot z cd v BIOSu vložení CD s instal. médiem spuštění PC. nastavení parametrů instalace (F2 čěština)

Spuštění instalace. nastavení boot z cd v BIOSu vložení CD s instal. médiem spuštění PC. nastavení parametrů instalace (F2 čěština) Instalace OS Linux Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Libor Otáhalík. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785. Provozuje Národní ústav pro vzdělávání,

Více

2.8 Procesory. Střední průmyslová škola strojnická Vsetín. Ing. Martin Baričák. Název šablony Název DUMu. Předmět Druh učebního materiálu

2.8 Procesory. Střední průmyslová škola strojnická Vsetín. Ing. Martin Baričák. Název šablony Název DUMu. Předmět Druh učebního materiálu Název školy Číslo projektu Autor Název šablony Název DUMu Tematická oblast Předmět Druh učebního materiálu Anotace Vybavení, pomůcky Ověřeno ve výuce dne, třída Střední průmyslová škola strojnická Vsetín

Více

Faculty of Nuclear Sciences and Physical Engineering Czech Technical University in Prague

Faculty of Nuclear Sciences and Physical Engineering Czech Technical University in Prague Tomáš Faculty of Nuclear Sciences and Physical Engineering Czech Technical University in Prague Zjednodušené schéma systému z základ hardware pro mainframe tvoří: operační pamět - MAIN / REAL STORAGE jeden

Více

Činnost počítače po zapnutí

Činnost počítače po zapnutí Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/03.0009 Činnost počítače po zapnutí Paměť RWM(Read Write Memory - paměť pro čtení a zápis, označovaná také jako RAM)

Více

Provádí ochranu sítě před napadením (ochrana počítačů nestačí) Odděluje uživatele (prvek nespolehlivosti) od prvků ochrany

Provádí ochranu sítě před napadením (ochrana počítačů nestačí) Odděluje uživatele (prvek nespolehlivosti) od prvků ochrany Obranné valy (Firewalls) Vlastnosti Provádí ochranu sítě před napadením (ochrana počítačů nestačí) Odděluje uživatele (prvek nespolehlivosti) od prvků ochrany Filtrování paketů a vlastnost odstínění Různé

Více

Synchronizace Mgr. Josef Horálek

Synchronizace Mgr. Josef Horálek Synchronizace Mgr. Josef Horálek Synchronizace procesu = Kooperující proces je proces, který může ovlivnit nebo být ovlivněn jiným procesem právě spuštěným v systému = Spolupracující procesy mohou sdílet:

Více

Jako pomůcka jsou v pravém dolním rohu vypsány binární kódy čísel od 0 do 15 a binární kódy příkazů, které máme dispozici (obr.21). Obr.

Jako pomůcka jsou v pravém dolním rohu vypsány binární kódy čísel od 0 do 15 a binární kódy příkazů, které máme dispozici (obr.21). Obr. Model procesoru Jedná se o blokové schéma složené z registrů, paměti RAM, programového čítače, instrukčního registru, sčítačky a řídicí jednotky, které jsou propojeny sběrnicemi. Tento model má dva stavy:

Více

PROTOKOL RDS. Dotaz na stav stanice " STAV CNC Informace o stavu CNC a radiové stanice FORMÁT JEDNOTLIVÝCH ZPRÁV

PROTOKOL RDS. Dotaz na stav stanice  STAV CNC Informace o stavu CNC a radiové stanice FORMÁT JEDNOTLIVÝCH ZPRÁV PROTOKOL RDS Rádiový modem komunikuje s připojeným zařízením po sériové lince. Standardní protokol komunikace je jednoduchý. Data, která mají být sítí přenesena, je třeba opatřit hlavičkou a kontrolním

Více

GTL GENERATOR NÁSTROJ PRO GENEROVÁNÍ OBJEKTŮ OBJEKTY PRO INFORMATICA POWERCENTER. váš partner na cestě od dat k informacím

GTL GENERATOR NÁSTROJ PRO GENEROVÁNÍ OBJEKTŮ OBJEKTY PRO INFORMATICA POWERCENTER. váš partner na cestě od dat k informacím GTL GENERATOR NÁSTROJ PRO GENEROVÁNÍ OBJEKTŮ OBJEKTY PRO INFORMATICA POWERCENTER váš partner na cestě od dat k informacím globtech spol. s r.o. karlovo náměstí 17 c, praha 2 tel.: +420 221 986 390 info@globtech.cz

Více

Projekt VRF LITE. Jiří Otisk, Filip Frank

Projekt VRF LITE. Jiří Otisk, Filip Frank Projekt VRF LITE Jiří Otisk, Filip Frank Abstrakt: VRF Lite - použití, návaznost na směrování v prostředí poskytovatelské sítě. Možnosti řízených prostupů provozu mezi VRF a globální směrovací tabulkou.

Více

Struktura a architektura počítačů (BI-SAP) 11

Struktura a architektura počítačů (BI-SAP) 11 Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Struktura a architektura počítačů (BI-SAP) 11 doc. Ing. Hana Kubátová, CSc. Katedra číslicového návrhu Fakulta informačních technologii

Více

Obsah. Zpracoval:

Obsah. Zpracoval: Zpracoval: houzvjir@fel.cvut.cz 03. Modelem řízený vývoj. Doménový (business), konceptuální (analytický) a logický (návrhový) model. Vize projektu. (A7B36SIN) Obsah Modelem řízený vývoj... 2 Cíl MDD, proč

Více

Základní principy konstrukce systémové sběrnice - shrnutí. Shrnout základní principy konstrukce a fungování systémových sběrnic.

Základní principy konstrukce systémové sběrnice - shrnutí. Shrnout základní principy konstrukce a fungování systémových sběrnic. Základní principy konstrukce systémové sběrnice - shrnutí Shrnout základní principy konstrukce a fungování systémových sběrnic. 1 Co je to systémová sběrnice? Systémová sběrnice je prostředek sloužící

Více

2.9 Vnitřní paměti. Střední průmyslová škola strojnická Vsetín. Ing. Martin Baričák. Název šablony Název DUMu. Předmět Druh učebního materiálu

2.9 Vnitřní paměti. Střední průmyslová škola strojnická Vsetín. Ing. Martin Baričák. Název šablony Název DUMu. Předmět Druh učebního materiálu Název školy Číslo projektu Autor Název šablony Název DUMu Tematická oblast Předmět Druh učebního materiálu Anotace Vybavení, pomůcky Ověřeno ve výuce dne, třída Střední průmyslová škola strojnická Vsetín

Více

Začneme vysvětlením pojmů, které budeme používat a jejichž definic je nutné se držet.

Začneme vysvětlením pojmů, které budeme používat a jejichž definic je nutné se držet. Rozdělování IP sítí Vložil/a cm3l1k1 [1], 8 Červen, 2005-22:18 Networks & Protocols [2] Na českém internetu jsem nenalezl smysluplný a podrobný článek, který by popisoval rozdělování IP sítí. Je to základní

Více

9. Praktická verifikace

9. Praktická verifikace Fakulta informačních technologií MI-NFA, zimní semestr 2011/2012 Jan Schmidt 9. Praktická verifikace EVROPSKÝ SOCIÁLNÍ FOND PRAHA & EU: INVESTUJENE DO VAŠÍ BUDOUCNOSTI Pravidla, postupy Testovací prostředí

Více

Pokročilé architektury počítačů

Pokročilé architektury počítačů Pokročilé architektury počítačů Architektura paměťového a periferního podsystému České vysoké učení technické, Fakulta elektrotechnická A4M36PAP Pokročílé architektury počítačů Ver.1.00 2010 1 Motivace

Více

MPLS Penultimate Hop Popping

MPLS Penultimate Hop Popping MPLS Penultimate Hop Popping Jiří Otáhal (ota049) Abstrakt: Projekt má za úkol seznámit s funkcí protokolu MPLS Penultimate Hop Popping jejími přínosy a zápory při použití v různých aplikacích protokolu

Více

Semestrální projekt do předmětu SPS

Semestrální projekt do předmětu SPS Semestrální projekt do předmětu SPS Název projektu: Instalace a provoz protokolu IPv6 v nových verzích MS Windows (XP). Ověření proti routerům Cisco a Linux. Cíl projektu: Autoři: Cílem tohoto projektu

Více