Přehled dějin evropského umění Světové umění

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Přehled dějin evropského umění Světové umění 1940-1960"

Transkript

1 Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Evropský sociální fond Přehled dějin evropského umění Světové umění přednášející: doc. PhDr. Marie Klimešová, PhD.

2 Válka : odchody do emigrace a vnitřní emigrace Generace evropskémeziválečnéavantgardy v průběhu třicátých let a krátce před vypuknutím 2.světové války zčásti odchází za oceán (André Breton, Claude Lévi- Strauss, Yves Tanguy, Piet Mondrian, Max Beckmann, Lionel Feininger, Fernand Léger, Piet Mondrian, MarcChagalla Walter Gropius, RobertoMatta, Salvador Dalí, Max Ernst, AndréMasson, WilfredoLamm, Wolfgang Paalen, Miesvan der Rohe, LászlóMoholy-Nagy, Josef Albersa další). Evropštíumělci se zde spolu se staršívrstvou přistěhovalcůz Evropy (kupř. Wilhelmde Kooning, MarcRothko, Arshile Gorky) podíleli na emancipaci americké mladé generace a formování Newyorskéškoly. Jiníumělci prožili válečnéobdobíve vnitřníemigraci v Evropě, zejm.na středomořském pobřeží(kupř. Joan Miró, Viktor Brauner, Henri Matisse, Pablo Picasso). V samotném Německu byla tvůrčíaktivita umělcůoznačovaných za představitele degenerovaného uměnítotálněochromena. Byla nahrazena ideologicky exaltovaným národněsocialistickým realismem, blízkým sovětskému socialistickému realismu a italskému hnutí Novecento.

3 Poválečné tendence Obdobípo 2.světovéválce přineslo nutnost hledat novévitálnízdroje tvorby. Předválečnépostupy se vyčerpaly a nenabízely odpovědi na vyjádřeníživotního pocitu po celosvětové katastrofě. Hodnotová krize, která zasáhla celou západní společnost, vedla v období v evropském i americkém uměník proměně tvůrčích paradigmat, mimo jiné v závislosti na postupné generační výměně. Od existenciálních otázek, typických pro situaci druhépoloviny čtyřicátých let, došli umělci na obou stranách oceánu k emancipovanéreflexi doby, a to jak prostřednictvím nového vztahu k banalitěa konzumu, tak prostřednictvím různých forem abstraktního projevu. Velcí mistři předválečné modernistické výtvarné scény úspěšně transformovali své původníformálníkoncepce mnohdy vycházejícíz kubismu. Využili je k monumentálnítvorběve veřejném prostoru (Zadkin, Liepchitz, Miró, Picasso, Braque, Léger, Matisse, Ernst, Calderad.), deklarujícíhumanistickéideály poválečného západního světa. Upozornili na sebe znovu svým užvyhraněným stylem, ale takéschopnostíinovovat svávýchodiska. Mnozíz nich patřili k levicovým intelektuálům, ve svétvorběale nepodléhali dobovým ideologickým dogmatům. Pozice výrazných solitérů si uchovali kupř. Marcel Duchamp nebo malíř Balthus. Po válce se transformoval i surrealismus, který užale ztratil dominantníroli na výtvarnéscéně. AndréBreton po návratu z USA čelil rozkolu v hnutía ideologickému rozkolu francouzské avantgardy, která se orientovala výrazně

4 výraznělevicově. Rozkol v Surrealistickéskupiněvyřešila do jistémíry jejítransformace. Hnutíoživil nástup autorů, kteřínepatřili před válkou k zakladatelským osobnostem, a kteřípřinesli surrealismu podněty z odlišných kulturních oblastí(kupř. Kiesler, Brauner, Matta, Lamm). V roce 1947 se v Paříži uskutečnila Mezinárodnívýstava surrealismu. Organickáabstrakce zaznamenala v tvorběřady osobností(moore, Miró, Noguchi, Arp, Bloc, Hepworth) výraznévýsledky. Vztah k přírodnímu tvaroslovía archaickým kulturám spojoval tvorbu těchto umělcůi s dobovou architekturou, kteráv některých případech řešila stavbu jako organickou sochu (Le Corbusier, Ronchamp). Nejvlivnějším myšlenkovým proudem poválečnégenerace se načas stal existencialismus, neboťreflektoval zvlášťpřesnějejíúzkostný životnípocit. V jistém smyslu nahradil surrealismus, s nímžho spojovala některáklíčovájména umělců, filozofů(jean Paul Sartre, psychoanalytik Jacques Lacane, který téžpřekládal díla Sigmunda Freuda) a literátů(simone de Beauvoir, AndréMalraux, GeorgesBataille, Albert Camus, Samuel Beckett, EugeneIonesco, Jean Genetad.). Hlavním centrem existencialismu se stala Paříž. Krátce po válce zde v galerii Denise Renéproběhly výstavy Jeana Dubuffeta( ) a Jeana Fautriera , cyklus Rukojmí), v galerii RenéDrouinvýstavy Wolsea HenriMichauxe( ). Existencialismu se později stával módním směrem a v průběhu padesátých let se postupně vyčerpal. S filozofií existence ve výtvarném uměníje spojena redukce lidskéfigury na senzitivnístrukturu, destrukce povrchu, směřováník abstrakci, intenzivnífyzickápřítomnost matérie, tělesnost, a pojmy jako odcizení, metamorfóza, blasfémie, autenticita či svoboda výrazu.

5 V oboruexistenciálnífigurace se výrazněprosadil v sochařskétvorběalberta Giacomettiho, GermaineRichierové, v malběbernarda Buffeta, v psychicky vypjatých kresebných analýzách vlastního nitra Antonina Artauda a trýznivých předulech Henri Michauxe. Tvorba Fautriera, Wolse anebo Brama van Velde se pohybovala na pomezí expresivníabstrakce, založenéna progresivním tělesném přístupu k strukturálnímalbě. Je pokládána za průkopnický projev informelu. Kinformeluse řadírovněžautoři španělského okruhu, zejména Antoni Tápies(1923) anebo Antonio Saura( ) anebo italský malířa sochařalberto Burri( ). Řadu paralelních abstraktních proudů, které se po válce formovaly v západní Evropě(kupř. tašismus, gestická abstrakce, lyrická abstrakce), teoretik Michel Tapié označil na počátku 50.let jako jiné umění (Art autre). Z existenciálního životního pocitu vyšli i představiteléanglickémalby (FrancisBacon, Graham Sutherland, LucianFreud) se spojil kubismus, surrealismus a expresionismus do nové podoby figurativní tvorby, která přímo ovlivnila pozdější novou figuraci šedesátých let. Art brutv čele s osobnostímalíře Jeana Dubufettahledal oživujícízdroje novétvorby v projevech neškolených autorů(duševněchorých, médií, dětí, amatérů), kterépokládal za autentičtější než akademické umění. V tomto smyslu navázal na zájem surrealistů kupř. o pouliční graffitti(brassai), anebo na zájem André Bretona o etnické uměním, a

6 samozřejměna staršípodněty (zejm. Prinzhornovasbírka zaměřenána výtvarnéprojevy duševněchorých jako na uměleckádíla). Dubuffetzaložil spolu s AndréBretonem Společnost přátel art bruta v roce 1949 se v Paříži v galerii RenéDrouinuskutečnila památná výstava Art brut préferé aux arts culturels. Primitivismusa mýtus se stal nosným tématem užpřed válkou (RogerGoldwatter, Primitivismin ModernPainting, 1938).Pobyt ClaudaLévi-Strausse za války v USA posílil úvahy na toto téma, kterébylo přijímáno i surrealisty (Brauner). Archaickéidoly se objevily jak v ranésochařskétvorbělouise Bourgeois(NY, 2.polovina 40.let), tak u představitelůamerického abstraktního expresionismu (Baziotes, Motherwell). Demonstrativními výstavami uspořádanými v roce 1946 v Londýněv novězaloženém Institute forcontemporaryart upozornil RolandPenrosena obohacujícívztah moderního a archaického umění(40 Years of Modern Art a vzápětíjako výraz jeho zájmu o primitivismus 40,000 Years of Modern Art). Primitivismus, surrealismus a art brut rovněž ovlivnily vznik skupiny CoBrA. Levicově orientovanímladírevolučnísurrealistév průběhu krátkého trvánískupiny ( ) vytvořili expresivníevropskou variantu figurace, kterou pokládáme za průkopnickou pro později vzniklévarianty novéfigurace.

7 Základy abstraktního expresionismu, resp. action painting Vliv mexických muralistů a místních mýtů Kubismus, surrealismus (automatismus), expresionismus (předválečná vlna emigrace) Teoretikové: Clement Greenberg, Harald Rosenberg New York School(Paul Jackson Pollock( ), Franz Kline, Arshile Gorky, Mark Rothko( ), Hans Hofman, Adolf Gottlieb, Robert Motherwell, Philip Guston, Clyfford Still) Willem de Kooning( ) WilliamBaziotes( ) David Smith Colorfieldjako odnožabstraktního expresionismu: MarkRotko, BarnetNewmann, ClyffordStill. HaraldGreenbergnejprve používal termín Post-PainterlyAbstraction, později se ustálil termín Colorfieldpainting.

8 Black Mountain College Experimentální škola vseverníkarolíně, radikálníprofil žádnélegálnířízenízvenčí. Od poloviny 40. do poloviny 50.let v oblasti výtvarného umění bylo Black Mountain College nejvlivnější komunitou v Americe Od roku 1933 tam působil Josef a AnniAlbersovi jako prvníčlenovébauhausu vamerice. Do 1949 vblackm.c., potom odešli a působili v letech na Yale(vedoucí oboru malířství a sochařství, později přejmen. na design). Na přelomu 40. a 50.let zde působil rovněžjohn Cage. Albers sdílel s Cagem odpor vůči jiným estetickým modelům, které byly na vzestupu zejm proti expresivní subjektivitě(studenti de Kooningová, Motherwell, Kline) anebo extrémníobjektivitě(později rozvinul ClementGreenbergjako specifický model malířství = pomalířská abstrakce = minimal = hard edge = lyrical abstraction, color fieldpainting). Albersi Cageovlivnili generaci konceptuálních autorů, kteříse v průběhu padesátých a šedesátých let profilovali nezávisle na abstraktním expresionismu. Byla jim oběma blízká kombinace konstruktivismu s provokativním dada. K Cageovým žáků na BMC patřil Robert Rauschenberg, Alberspoložil důležitézáklady pro vznik malby hard-edge a minimalismu (m.j. Eva Hesse).

9 Josef Albers: hlavním prvkem chemickéreakce, kteráučinila BM tak důležitým činitelem pro pokrokovéuměnívpoválečnéamerice, byl konstruktivistický impuls = modernismus zaměřený na vidění, materiál, formu a strukturu se zkombinoval sdadaistickým impulzem = avantgardismem orientovaným na provokativníhru způsobem, který přímo či nepřímo ovlivnil mnoho významných umělců 50.a 60.let Prostředník mezi předválečnými a poválečnými formami abstrakce, zejména těmi, kterébyly zaměřeny na světlo a barvu. Světlo ho zajímájako barva vobjemu. Barva jako autonomníprostředek plastickéorganizace: Malováníje akce barvy, charakter a pocit se mění od obrazu k obrazu bez jakéhokoli dalšího rukopisu.

10 Magnum Photo VálečnífotografovéRobert Capa, David ChimSeymour, HenriCartier-Bressona GeorgeRodgerzaložili elitníagenturu MagnumPhotosjako reakci na 2.světovou válku, ze kterédodávali reportážnífotografie. V roce 1949 se stal členem MagnumtakéWerner Bischof. Práce prvních fotografůagentury charakterizuje humanitnízacíleníjejich dokumentů, nesmírněosobnínasazení, vysoká úroveň. Magnum je jedna z prvních fotografických kooperací, kterou vlastní a administruují výhradně její členové. Zaměstnanci poskytují podporu pro fotografy, kterým náleží veškeráautorskápráva. Agentura Magnumzahrnuje fotožurnalistyz celého světa a zachytila mnoho historických momentů20. století. Archiv agentury obsahuje snímky zobrazujícírodinný život, drogy, religionistiku, válku, chudobu, kriminalitu, hladomor, politiku i celebrity. Řada členůagentury Magnumvystavovala na generačnívýstavěthefamilyofman v Metropolitan Museum ofmodernart 1955, jejímžkurátorem byl Edward Steichen. Výstava shromáždila 503 fotografiíz 68 zemísvěta, jejichžleitmotivem byl poukaz na potřebu člověka žít harmonický život v celosvětové pospolitosti.

11 Počátky pop artu: Evropa: Anglie Independent Group: Eduardo Paolozzi, Reyner Banham, Lawrence Alloway, Alison a Peter Smithsonovi, Richard Hamilton Výstavy: Paralely života a umění,1953; Člověk, stroj a pohyb,1955; This is tomorrow, Angličané : vzory hledají u Schwitterse a Francise Bacona. Dada, surrealismus, fr. strukturalisté Lévi Strauss a Roland Barthes naivita jako okno do podvědomí. Výrazná citovost. Amerika: Američané: vzory hledají u Légera, Duchampa a dada (New York Pop snaha o antiumění, podobně jako dada 10.a 20.let Kořeny pop artu v USA: Black Mountain College, rozuvíjí se později, koncem padesátých let, kdy banální předměty povýšeny na umělecká díla. Konkurenční obrazová média umělci začlenili do svých uměleckých děl.

12 Bibliografie Hal Foster, RosalindKraussová, Yve-AlainBois, Benjamin H.D.Buchloh, Uměnípo roce Slovart RosalindKrauss, Originality oftheavant-garde andothermodernistmyths. Cambridge, Mass.: MIT Press, RosalindKrauss, Passagesin ModernSculpture. Cambridge Mass: TheMIT Press, Amy Dempsey, Umělecké styly, školy a hnutí, Slovart 2002 Bernard Ceysson a kol., L Art en Europe. Les Annés décisives Musée d Art moderne de Saint-Étienne, Thomas Messer et col., Europa nach der Flut: Kunst , Künstlerhaus Wien, Pop Art / U.S. / U.K. Connections, , (texty David E. Brauer, Jim Edwards, Christopher Finch, Walter Hopps), The Menil Collection in association with Hatje Cantz Publishers, Lucy Lippard, Pop art, Thames& Hudson, London 1970.

13 Répartiràzéro. Commesi la peinturen avaitjamaisexisté(texty Ericde Chassey, Sylvie Ramond). Musée des beaux arts, Lyon Der RissimRaum(MatthiasFlüggea JiříSvestkaed.). GuardiniStiftungBerlin, Edward Lucie-Smith, Artoday,Současné světové umění. Slovart B-Bomb. TheTransatlanticWarofImagesandallthatJazz , Manuel J. Borja-Villel(ed.), Museu d Art Contemporani de Barcelona a Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofia, Madrid 2007.

14 Documenta kurátoři: Werner Haftman a Arnold Bode

15 André Malraux( ) Le Musée imaginaire 1. vydání uměleckádíla ztrácejísvoji původnífunkci docházík jejich metamorfóze nášvztah k nim se proměňuje: v muzeu nejde ani o uctívání, ani o podobnost, ani o imaginaci, dekor nebo vlastnictví, ale o obrazy, kteréodlišujínavzájem věci a kteréjsou navzájem konfrontovány samy o sobě. Nášintelektualizovaný vztah k umění poznamenávají konfrontace metamorfóz, koncert protikladných melodií.

16 André Breton, New York, 1943 Říjen 1942, New York, Gallery Peggy Guggenheim, Art of this century

17 Bretonova sbírka eskymáckých masek, 1956

18 Surrealisté Bretonova okruhu za války WilfredoLam (Kuba), Světlo v lese Velká džungle, 1942 Wilfredo Lam (Kuba), Král mango, 1944

19 ČlenovéBretonovy surrealistickéskupiny za války v USA Wolfgang Paalen(Rakousko), Kosmogonie, 1944 Jacques Herold (Rumunsko), La liseuse d aigle, 1942

20 ČlenovéBretonovy surrealistickéskupiny za války v USA Roberto Matta Echaurren (Chile), Teorie stromu, 1941 Roberto Matta Echaurren (Chile), Oběšenec, 1942

21 Louise Bourgeois, The Winged Figure, 1948 Louise Bourgeois,

22 1943 Jean Dubuffet Květen 1945, z cyklu Archetypy, Vysoká těsta

23 RenéDrouins rozpjatýma rukama, 1946 Jean Dubuffet L Oursonne, 1950

24 Carl Henning Pedersen, 1949 Cobra Karel Appel, Vyslýchané děti

25 Constant, Animalsorcier, 1949 Cobra Asger Jorn, Zahrada nevinnosti, 1947

26 1949, Constanta Appel, dům Constanta, Amsterodam Cobra 1949, Constant, Appela Corneil, dům keramika Nyholma, Silkeborg

27 Picasso, Guernica, 1937

28 Angažovanost versus experiment Pablo Picasso Masakr v Koreji, 1951

29 Mír a válka Pablo Picasso: Chrám míru, Vallauris 1951; Válka a mír, 1953

30 Osip Zadkin, Památník zničení Rotterdammu, Pablo Picasso, Zátiší s lebkou a knihou, 1946

31 Henri Matisse, Včely, 1948, papiers découpés

32 HenriMatisse, Růžencovákaple ve Vence,

33 Levicově angažovaní francouzští umělci: Fernand Léger, kostel Notre Dame de Toute Grace, Plateau d Assy.

34 Anglický existenciální expresionismus Francis Bacon, Papež I, 1951 Graham Sutherland, Standing Forms II, 1952

35 Alberto Giacometti( ) Maláfigura na podstavci, Maláfigura na dvojitém podstavci,

36 Alberto Giacometti 1947, Ruka 1947, Nos

37 Alberto Giacometti Les, 1950 Klec, 1950

38 Býčí zápasy, 1953 Germaine Richierová

39 Bernard Buffet 1946, Kristus na kříži 1953, Malíř

40 Jean Fautrier( ), Otages(Rukojmí) 1943, Zastřelený Kol 1943 Rukojmí

41 Jean Fautrier, Rukojmí- bronzy 1943, Rukojmí 1942, Velkátragickáhlava; , Hlava rukojmí

42 Wols( ) Opilý koráb, 1945 Le Grand tourbillon, 1947

43 Wols Kmeny, 1947 Le Grand orgasme, 1947

44 Henri Michaux( )

45 Henri Michaux

46 Antonin Artaud( ) Autoportrét, 1946 Blasfemie, 1946

47 Stůl vlk, dokonč.1947 Viktor Brauner( ) Conglomeros, kol.1946

48 Amour propulsateur, 1945 Viktor Brauner 1946, Le Lion - double

49 Bramvan Velde, Kompozice, 1945

50 Henry Moore, Helmet head No.3, 1950

51 Španělský informel CarlosSaura, Constellació, 1950; La Gran Euforio Panteista, 1950

52 Poválečný surrealismus v USA CentralPark CarousselIn Memoriam, 1950 Seymour Lipton, Uvězněná figura, 1948

53 Marcel Duchamp( ), USA, nezávislá pozice, nověobjeven v 2.polovině50.let mladými umělci Publikace k výstavě Mezinárodní surrealismus, 1947 Ženský fíkový list, 1950

54 Marcel Duchamp Wedge of Chastitity, 1954 Autoportrét

55 Arshile Gorky( ) Agónie, 1947 Malba, 1947, ze sbírky André Bretona

56 Předstupně abstraktního expresionismu AlfaroSiqueiros( ) 1936 AlfaroSiqueiros, Kolektivní sebevražda

57 Jackson Pollock( ) Plamen, , BadWomanwith a skeleton

58 Jackson Pollock Shimmering Substance, 1946 Eyes in the Heat, 1946

59 Jackson Pollock Number One, 1949 Bez názvu, 1949

60 Jackson Pollock, Summertime No. 9A, 1948; Blue poles, 1953

61 Willem de Kooning( ) Kroky, 1945 Růžoví andělé, asi 1945

62 Willemde Kooning 1948, Žena 1950, Excavation

63 Willem de Kooning, Žena I, ; Žena II, 1952

64 Wilhelm Baziotes( ) 1947, Trpaslík 1947, Kyklop

65 Robert Motherwell, The Emperor of China, 1947 New Yorská škola Clyfor Still, Painting, 1948

66 Josef Albers( ) variantnímalby z let (podle fasády guvernérova paláce v Uxmalu viz vpravo dole)

67 Josef Albers, Hommage to the Square, od 1950

68 Independent Group, ICA, London 1947, EduardoPaolozzi, Deset koláží z Bunku 1956, This is tomorrow

69 Independent Group Richard Hamilton(1922), Justwhatisitthatmakes today s homes so different, sdo appealling?, , Man, machine, motion

70 The Family of Man Metropolitan Museum of Modern Art 1955 kurátor Edward Steichen, předmluva Carl Sandburg. 503 fotografií z 68 zemí světa Titulní strana: A Bůh řekl budiž světlo. Geneze 1:3, v katalogu citáty řady filozofů, vědců, spisovatelů, lidová přísloví atp. Plejáda osobností humanistického dokumentu a reportážní fotografie: Robert Doisneau Robert Capa Henri Cartier Bresson Robert Frank Wayne Miller Irwing Penn Edward Steichen Bill Brandt Elliot Erwitt Dorothea Lange Diane Arbus Lennart Nilsson Brassai a další

Světové umění 1940-1960

Světové umění 1940-1960 Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Evropský sociální fond Světové umění 1940-1960 Přehled dějin evropského umění Doc. PhDr. Marie Klimešová Ph.D. Válka : odchody do emigrace a vnitřní emigrace

Více

Alberto Giacometti. Alberto Giacometti. Lothar III

Alberto Giacometti. Alberto Giacometti. Lothar III NOVÁ FIGURACE Alberto Giacometti 1901-1966 Syn švýcarského malíře, kterému se dostalo základů uměleckého vzdělání již v rodném Švýcarsku a sousední Itálii, pokračoval v akademických studiích u Bourdella

Více

VY_32_INOVACE_DVK4302

VY_32_INOVACE_DVK4302 COLOR FIELD PAINTING VY_32_INOVACE_DVK4302 Autor: Vznik: Téma: Předmět: Anotace: Mgr. Jan Souček 09 / 2012 Umění 2. poloviny 20. století DVK / 4. ročník Obrazová charakteristika vývoje americké color field

Více

8. Výstava ve Stedelijk Museum, Amsterdam, 1951, klec básníků. Zdola: Kouwenaar, Schierbeek, Lucebert, Elburg, (nahoře) Götz. Foto: Mrs. E.

8. Výstava ve Stedelijk Museum, Amsterdam, 1951, klec básníků. Zdola: Kouwenaar, Schierbeek, Lucebert, Elburg, (nahoře) Götz. Foto: Mrs. E. OBRAZOVÁ PŘÍLOHA 1. Sonja Ferlov Mancobová: Maska, 1939, bronz, výška 36 cm, manželé Ole Stockmarrovi, Kodaň. 2. Richard Mortensen: Collage de dessin (kolážová kresba), 1950, inkoust, papír, deska ze syntetických

Více

Seznámení se s výtvarnou kulturou a uměním prostřednictvím obrazně vizuálních vyjádření Sexta a druhý ročník

Seznámení se s výtvarnou kulturou a uměním prostřednictvím obrazně vizuálních vyjádření Sexta a druhý ročník Předmět: Náplň: Třída: Počet hodin: Pomůcky: Estetická výchova výtvarná (EVV) Seznámení se s výtvarnou kulturou a uměním prostřednictvím obrazně vizuálních vyjádření Sexta a druhý ročník 2 hodiny týdně

Více

ČÁST 1 - KONSTRUOVÁNÍ STROJŮ

ČÁST 1 - KONSTRUOVÁNÍ STROJŮ ČÁST 1 - KONSTRUOVÁNÍ STROJŮ 1) Tolerování délkových rozměrů soustava tolerancí a uložení ISO, mezní úchylky, rozměrová tolerance, soustava jednotné díry, soustava jednotného hřídele, pravidla pro stanovení

Více

Avantgardní umělecké hnutí počátku 20. století Revoluční pojetí prostoru (zobrazování předmětů z více úhlů najednou pomocí rozkladu na jednoduché

Avantgardní umělecké hnutí počátku 20. století Revoluční pojetí prostoru (zobrazování předmětů z více úhlů najednou pomocí rozkladu na jednoduché Avantgardní umělecké hnutí počátku 20. století Revoluční pojetí prostoru (zobrazování předmětů z více úhlů najednou pomocí rozkladu na jednoduché geometrické tvary) Používána byla především krychle (lat.

Více

Estetická výchova výtvarná Seznámení se s výtvarnou kulturou a uměním prostřednictvím obrazně vizuálních vyjádření

Estetická výchova výtvarná Seznámení se s výtvarnou kulturou a uměním prostřednictvím obrazně vizuálních vyjádření Předmět: Náplň: Třída: Počet hodin: Pomůcky: Estetická výchova výtvarná Seznámení se s výtvarnou kulturou a uměním prostřednictvím obrazně vizuálních vyjádření 2. ročník a sexta 2 hodiny týdně Projektor,

Více

Volitelná výtvarná výchova II.

Volitelná výtvarná výchova II. školní vzdělávací program PLACE HERE Název školy Adresa Palackého 211, Mladá Boleslav 293 80 Název ŠVP Platnost 1.9.2009 Dosažené vzdělání Střední vzdělání s maturitní zkouškou Název RVP Délka studia v

Více

VÝTVARNÁ KULTURA. 19. Abstraktní umění a akční malba. 9-Výtvarná kultura. Vytvořil: Lenka Tichá. www.isspolygr.cz

VÝTVARNÁ KULTURA. 19. Abstraktní umění a akční malba. 9-Výtvarná kultura. Vytvořil: Lenka Tichá. www.isspolygr.cz VÝTVARNÁ KULTURA 19. www.isspolygr.cz Vytvořil: Lenka Tichá Abstraktní umění a akční a akční malba malba Strana: 1 Škola Ročník Název projektu Číslo projektu Číslo a název šablony Autor Tematická oblast

Více

Katharina Grosse & Maria Lassnig

Katharina Grosse & Maria Lassnig Katharina Grosse & Maria Lassnig Národní galerie v Praze, Veletržní palác Dne 17. 4. se vydala třída K4 na exkurzi, v rámci předmětu dějin umění, do Veletržního paláce, kde probíhaly výstavy umělkyň Kathariny

Více

Výtvarná výchova Ročník TÉMA

Výtvarná výchova Ročník TÉMA Výtvarná výchova Ročník TÉMA 1. 2. Výtvarná výchova Vlastní tvorba Metodika emocionalní Vlastní tvorba Metodika popíše vhodné společenské chování v dané situaci; dokáže projevit kladné vztahy k umění,

Více

Umění a dětský výtvarný projev

Umění a dětský výtvarný projev Umění a dětský výtvarný projev Dětský výtvarný projev má společné kořeny s následujícími uměleckými směry Romantismus, symbolismus Kubismus (Picasso) Abstrakce (Kandinsky, Kupka, Mondrian) Surrealismus

Více

DIVADLO POSTMODERNÍ A POSTDRAMATICKÉ. Vývojové trendy v divadle na konci 20. a na počátku 21. stol.

DIVADLO POSTMODERNÍ A POSTDRAMATICKÉ. Vývojové trendy v divadle na konci 20. a na počátku 21. stol. DIVADLO POSTMODERNÍ A POSTDRAMATICKÉ Vývojové trendy v divadle na konci 20. a na počátku 21. stol. MODERNA / termín, užití termín moderna se používá v různých oblastech historie, politika, umění moderna

Více

Maturitní otázky z předmětu VÝTVARNÁ VÝCHOVA

Maturitní otázky z předmětu VÝTVARNÁ VÝCHOVA Wichterlovo gymnázium, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Maturitní otázky z předmětu VÝTVARNÁ VÝCHOVA 1. Pravěké umění rozdělení na Paleolit, Mezolit a Neolit; malířství, sochařství, keramika, megalitické

Více

Okruhy pro bakalářské závěrečné zkoušky - ak.rok.2009-2010

Okruhy pro bakalářské závěrečné zkoušky - ak.rok.2009-2010 Okruhy pro bakalářské závěrečné zkoušky - ak.rok.2009-2010 KTDU FaVU, 23. listopadu 2009 1. Umění pravěkých kultur základní charakteristika, periodizace - umění paleolitu v českých zemích a v západní Evropě

Více

HAPPENING: OD DIVADLA K NÁHODĚ A ZASE ZPĚT

HAPPENING: OD DIVADLA K NÁHODĚ A ZASE ZPĚT HAPPENING: OD DIVADLA K NÁHODĚ A ZASE ZPĚT CO JE HAPPENING? HAPPENING JE MRTVÝM BODEM MEZI AVANTGARDNÍM DIVADLEM A KOLÁŽÍ. (O'DOHERTY) JE TO KOLÁŽ Z JEDNÁNÍ S NEUZAVŘENÝM PRINCIPEM ČASU A PROSTORU, KTEROU

Více

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka moderně Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0205

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka moderně Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0205 Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka moderně Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0205 Šablona: III/2 Český jazyk,

Více

Tématické okruhy k SZZ Magisterského navazujícího studia oboru Grafický design

Tématické okruhy k SZZ Magisterského navazujícího studia oboru Grafický design Tématické okruhy k SZZ Magisterského navazujícího studia oboru Grafický design 1/ Charakteristika současného grafického designu. Trendy, inovace, techniky a technologie, prezentace současného grafického

Více

UMĚNÍ PO ROCE 1945 SMĚRY - USA. Neodada

UMĚNÍ PO ROCE 1945 SMĚRY - USA. Neodada SMĚRY - USA Neodada Značný díl viny na odcizení věcem tedy ztráty vztahu k nim nese průmyslová výroba. Jejím důsledkem byla ve srovnání s řemeslnou výrobou ztráta originality výrobku a jeho značné zlevnění.

Více

CZ.1.07/1.4.00/21.2490 VY_32_INOVACE_119_VV9 KUBISMUS. Základní škola a Mateřská škola Nikolčice, příspěvková organizace

CZ.1.07/1.4.00/21.2490 VY_32_INOVACE_119_VV9 KUBISMUS. Základní škola a Mateřská škola Nikolčice, příspěvková organizace CZ.1.07/1.4.00/21.2490 VY_32_INOVACE_119_VV9 KUBISMUS Základní škola a Mateřská škola Nikolčice, příspěvková organizace Mgr. Andrea Slavíková Kubismus Kubismus je umělecká směr, která se zrodil v Paříži

Více

Základní orientace v dějinách a směrech evropského malířství II

Základní orientace v dějinách a směrech evropského malířství II Základní orientace v dějinách a směrech evropského malířství II Moderní malířství Malířství počínaje postimpresionismem přestává převážně popisovat viděné, ale začíná vyjadřovat názor autora, jeho pocity,

Více

GYMNÁZIUM OSTRAVA ZÁBŘEH, VOLGOGRADSKÁ 6a. Mgr. Marcela Gajdová. Tematické plány pro školní rok 2016/2017

GYMNÁZIUM OSTRAVA ZÁBŘEH, VOLGOGRADSKÁ 6a. Mgr. Marcela Gajdová. Tematické plány pro školní rok 2016/2017 GYMNÁZIUM OSTRAVA ZÁBŘEH, VOLGOGRADSKÁ 6a Mgr. Marcela Gajdová Tematické plány pro školní rok 2016/2017 Estetická výchova výtvarná výchova (prima B ŠVP) Estetická výchova výtvarná výchova (sekunda - ŠVP)

Více

Gymnázium Jiřího Ortena, Kutná Hora

Gymnázium Jiřího Ortena, Kutná Hora Předmět: Náplň: Třída: Počet hodin: Pomůcky: Dějiny výtvarného umění Kulturně historické souvislosti vzniku a vývoje architektury, výtvarného a užitého umění od novověku až po současné výtvarné umění 4.

Více

EVIDENCE VÝUKOVÝCH MATERIÁLŮ - Výtvarný obor (VO)

EVIDENCE VÝUKOVÝCH MATERIÁLŮ - Výtvarný obor (VO) VO 1 Antika - řecká architektura *prezentace + výukový plán VO - Základy dějin umění Mgr. Edita Macků 25.9.2013 FM, YŽ, EM, SH VO 2 Antika - řecká architektura **pracovní list + metodika VO - Základy dějin

Více

Profilová část maturitní zkoušky ve školním roce 2018/2019

Profilová část maturitní zkoušky ve školním roce 2018/2019 Střední škola designu a módy, Prostějov Profilová část maturitní zkoušky ve školním roce 2018/2019 Ředitelka Střední školy designu a módy, Prostějov vyhlašuje v souladu se zákonem 561/2004 Sb. o předškolním,

Více

DADAISMUS (1916-1922)

DADAISMUS (1916-1922) DADAISMUS (1916-1922) Marcel Duchamp (1887-1968) Autoportrét z profilu Fontána L. H. O. O. Q. Mlýnek na čokoládu Fontána Sušička lahví A Bruit Secret Francis Picabia (1879-1953) Dívka narozená bez matky

Více

Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT ZŠ Břežany zpracovala v r{mci projektu DUMY: 9. ročník, výtvarn{ výchova Tematický blok: Výtvarné umění autor: Mgr. Alžběta Sousedíkov{ sousedikova.obl@seznam.cz leden 2012 Název projektu: Inovace a zkvalitnění

Více

UNIVERZITA PALACKÉHO V OLOMOUCI Pedagogická Fakulta Katedra výtvarné výchovy BAKALÁŘSKÁ PRÁCE. Vnitřní monolog

UNIVERZITA PALACKÉHO V OLOMOUCI Pedagogická Fakulta Katedra výtvarné výchovy BAKALÁŘSKÁ PRÁCE. Vnitřní monolog UNIVERZITA PALACKÉHO V OLOMOUCI Pedagogická Fakulta Katedra výtvarné výchovy BAKALÁŘSKÁ PRÁCE Veronika Bašusová Vnitřní monolog Olomouc 2014 vedoucí práce: doc. Jiří Krtička, akad. mal. Prohlašuji, že

Více

Mistrovská díla z Albertina Museum a Batlinerovy sbírky

Mistrovská díla z Albertina Museum a Batlinerovy sbírky Mistrovská díla z Albertina Museum a Batlinerovy sbírky 1 Jedna z nejvýznamnějších evropských sbírek manželů Rity a Herberta Batlinerových společně s Museem Albertina poskytla Národní galerii v Praze soubor

Více

Mark Rothko. "Color Field Painting"

Mark Rothko. Color Field Painting Mark Rothko "Color Field Painting" Jakou moc má umění? Můžete ho prožívat jako lásku nebo smutek? Může změnit váš život? Tyto zdánlivě nemožné otázky dává Simon Schama, autor cyklu Síla umění, úvodem

Více

SURREALISMUS. je evropský umělecký směr, ale také životní styl, který usiluje o osvobození mysli, zdůrazňuje podvědomí.

SURREALISMUS. je evropský umělecký směr, ale také životní styl, který usiluje o osvobození mysli, zdůrazňuje podvědomí. SURREALISMUS je evropský umělecký směr, ale také životní styl, který usiluje o osvobození mysli, zdůrazňuje podvědomí. Surrealismus je stále aktivní směr, ačkoli se od původních myšlenek značně vzdálil.

Více

Jedno z moţných dělení prostorové tvorby (podle druhů a způsobů činností s rozličnými materiály)

Jedno z moţných dělení prostorové tvorby (podle druhů a způsobů činností s rozličnými materiály) Jedno z moţných dělení prostorové tvorby (podle druhů a způsobů činností s rozličnými materiály) modelování (z hlíny, moduritu, kašírované hmoty, vosku, kovové odlitky) tvorba objektů (např. objekty z

Více

Tajný život Salvadora Dalího

Tajný život Salvadora Dalího Tajný život Salvadora Dalího Tato kniha je monumentem, který si vystavěl na vlastní počest sám Salvador Dalí. Jakkoli mu chybí falešná skromnost, jeho upřímnost je strhující. Dalí odhaluje svá tajemství

Více

Datum: 25. 4. 2013 Projekt: Využití ICT techniky především v uměleckém vzdělávání Registrační číslo: CZ.1.5.00/34.1013 Číslo DUM: VY_32_INOVACE_235

Datum: 25. 4. 2013 Projekt: Využití ICT techniky především v uměleckém vzdělávání Registrační číslo: CZ.1.5.00/34.1013 Číslo DUM: VY_32_INOVACE_235 Datum: 25. 4. 2013 Projekt: Využití ICT techniky především v uměleckém vzdělávání Registrační číslo: CZ.1.5.00/34.1013 Číslo DUM: VY_32_INOVACE_235 Škola: Akademie - VOŠ, Gymnázium a SOŠUP Světlá nad Sázavou

Více

Volitelné dějiny umění

Volitelné dějiny umění školní vzdělávací program ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM DR. J. PEKAŘE V MLADÉ BOLESLAVI PLACE HERE ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM DR. J. PEKAŘE V MLADÉ BOLESLAVI Název školy Adresa Palackého 211, Mladá Boleslav

Více

VÝTVARNÁ KULTURA. 17. Dadaismus a Surrealismus. 9-Výtvarná kultura. Vytvořil: Lenka Tichá. www.isspolygr.cz

VÝTVARNÁ KULTURA. 17. Dadaismus a Surrealismus. 9-Výtvarná kultura. Vytvořil: Lenka Tichá. www.isspolygr.cz VÝTVARNÁ KULTURA 17. www.isspolygr.cz Vytvořil: Lenka Tichá Dadaismus Futurismus a Surrealismus Kubismus Strana: 1 Škola Ročník Název projektu Číslo projektu Číslo a název šablony Autor Tematická oblast

Více

VY_32_INOVACE_03_IV./21_Dějepis Moderní umění II.

VY_32_INOVACE_03_IV./21_Dějepis Moderní umění II. VY_32_INOVACE_03_IV./21_Dějepis Moderní umění II. Moderní umění 1900-1930 (II.část) ABSTRAKT Í UMĚ Í -2 vlny- počátek 20. století (1910/1911) - po 2. světové válce -Appolinaire: "čisté umění", umění tvarů

Více

GEOMETRICKÁ ABSTRAKCE

GEOMETRICKÁ ABSTRAKCE GEOMETRICKÁ ABSTRAKCE Geometrická abstrakce Nezobrazuje předměty a tvary vnějšího světa, ale pomocí výtvarných geometrických prvků - linií, ploch, barevného rytmu atd. - vyjadřuje životní pocit a vztah

Více

Test kulturně historických znalostí. pro učební umělecké obory

Test kulturně historických znalostí. pro učební umělecké obory Celé jméno uchazeče: Test kulturně historických znalostí pro učební umělecké obory 1. Do kterého uměleckého oboru patří stavba chrám sv. Barbory v Kutné Hoře? a) užité umění b) architektura c) malířství

Více

Okruhy z odborných předmětů

Okruhy z odborných předmětů VYŠŠÍ ODBORNÁ ŠKOLA INFORMAČNÍCH STUDIÍ A STŘEDNÍ ŠKOLA ELEKTROTECHNIKY, MULTIMÉDIÍ A INFORMATIKY Novovysočanská 280/48, 190 00 Praha 9 Pracoviště VOŠ: Pacovská 350/4, 140 00 Praha 4 Okruhy z odborných

Více

VÝTVARNÁ KULTURA. 18. Konstruktivismus, Funkcionalismus a Bauhaus. 9-Výtvarná kultura. Vytvořil: Lenka Tichá. www.isspolygr.cz

VÝTVARNÁ KULTURA. 18. Konstruktivismus, Funkcionalismus a Bauhaus. 9-Výtvarná kultura. Vytvořil: Lenka Tichá. www.isspolygr.cz VÝTVARNÁ KULTURA 18. www.isspolygr.cz Vytvořil: Lenka Tichá Strana: 1 Škola Ročník Název projektu Číslo projektu Číslo a název šablony Autor Tematická oblast 2. ročník (SOŠ, SOU) Interaktivní metody zdokonalující

Více

VY_32_INOVACE_16_Kultura 1918 1945_07

VY_32_INOVACE_16_Kultura 1918 1945_07 VY_32_INOVACE_16_Kultura 1918 1945_07 Autor: Rostislav Šarman Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Název projektu: Zkvalitnění ICT ve slušovské škole Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2400

Více

Boris Jirků Vladimír Suchánek Dana Kyndrová Ivan Gruber. Host večera Tomáš Klus

Boris Jirků Vladimír Suchánek Dana Kyndrová Ivan Gruber. Host večera Tomáš Klus Galerie Českých center a Soroptimist klub Praha si Vás dovolují pozvat na exkluzivní aukci čtyř uměleckých děl předních českých umělců Boris Jirků Vladimír Suchánek Dana Kyndrová Ivan Gruber v úterý 28.

Více

Colour Field Paiting: Marc Rothko Barnett Newman

Colour Field Paiting: Marc Rothko Barnett Newman AMERICKÁ AKČNÍ MALBA AMERICKÝ ABSTRAKTNÍ EXPRESIONISMUS Action Painting: Jackson Pollock Willem De Kooning Clyfford Still Mark Tobey Franz Kline Colour Field Paiting: Marc Rothko Barnett Newman AMERICKÝ

Více

NEOPLASTICISMUS DE STIJL

NEOPLASTICISMUS DE STIJL NEOPLASTICISMUS DE STIJL VY_32_INOVACE_DVK1313 Autor: Vznik: Téma: Předmět: Anotace: Mgr. Jan Souček 09 / 2012 Umění 1. poloviny 20. století DVK / 4. ročník Obrazová charakteristika vývoje umění neoplasticismu

Více

Lenka Tichá 9-Vý t arná k ultura ult

Lenka Tichá 9-Vý t arná k ultura ult VÝTVARNÁ KULTURA 16. www.isspolygr.cz Vytvořil: Lenka Tichá Strana: 1 Škola Ročník Název projektu Číslo projektu Číslo a název šablony Autor Tematická oblast Název DUM 2. ročník (SOŠ, SOU) Interaktivní

Více

ZÁKLADY DĚJIN UMĚNÍ CYKLUS SOBOTNÍCH PŘEDNÁŠEK

ZÁKLADY DĚJIN UMĚNÍ CYKLUS SOBOTNÍCH PŘEDNÁŠEK ZÁKLADY DĚJIN UMĚNÍ CYKLUS SOBOTNÍCH PŘEDNÁŠEK 2019/2020 Národní galerie Praha připravila kurz dějin umění, jenž zájemcům všech věkových kategorií z řad studentů, dospělých a seniorů nabízí základní orientaci

Více

FRANTIŠEK KUPKA (23. 9. 1871 Opočno 24. 6. 1957 Puteaux, Francie)

FRANTIŠEK KUPKA (23. 9. 1871 Opočno 24. 6. 1957 Puteaux, Francie) FRANTIŠEK KUPKA (23. 9. 1871 Opočno 24. 6. 1957 Puteaux, Francie) František Kupka se narodil 23. září 1871 v Opočně ve východních Čechách, jako nejstarší z pěti dětí notářského úředníka Václava Kupky a

Více

OKRUHY STÁTNÍ ZÁVĚREČNÉ ZKOUŠKY BAKALÁŘSKÉ STUDIUM OBOR FOTOGRAFIE A INTERMEDIÁLNÍ TVORBA DĚJINY A TEORIE FOTOGRAFIE A NOVÝCH MÉDIÍ

OKRUHY STÁTNÍ ZÁVĚREČNÉ ZKOUŠKY BAKALÁŘSKÉ STUDIUM OBOR FOTOGRAFIE A INTERMEDIÁLNÍ TVORBA DĚJINY A TEORIE FOTOGRAFIE A NOVÝCH MÉDIÍ OKRUHY STÁTNÍ ZÁVĚREČNÉ ZKOUŠKY BAKALÁŘSKÉ STUDIUM OBOR FOTOGRAFIE A INTERMEDIÁLNÍ TVORBA DĚJINY A TEORIE FOTOGRAFIE A NOVÝCH MÉDIÍ A / VÝVOJ FOTOGRAFIE do roku 1918 1. Konstituování fotografie Vznik a

Více

Výtvarná výchova. 9. ročník. Zobrazování přírodních forem. Giuseppe Arcimboldo

Výtvarná výchova. 9. ročník. Zobrazování přírodních forem. Giuseppe Arcimboldo list 1 / 6 Vv časová dotace: 1 hod / týden Výtvarná výchova 9. ročník VV 9 1 01 vybírá, vytváří a pojmenovává co nejširší škálu prvků vizuálně obrazných vyjádření a jejich vztahů; uplatňuje je pro vyjádření

Více

Výtvarná výchova - Sexta, 2. ročník

Výtvarná výchova - Sexta, 2. ročník Výtvarná výchova - Sexta, 2. ročník Výtvarný obor Výchovné a vzdělávací strategie Kompetence komunikativní Kompetence k řešení problémů Kompetence sociální a personální Kompetence občanská Kompetence k

Více

Literatura 1. poloviny 20. století - literární období

Literatura 1. poloviny 20. století - literární období Jméno: Literatura 1. pol. 20. století Přidal(a): Sabina Charakteristika období: - ovlivněna 1. sv. válkou - rozvoj techniky a civilizace - rozvoj fašismu (Itálie, Německo) a komunismu (Rusko po r. 1917

Více

1. Čím se odlišuje lyrická abstrakce a abstraktní expresionismus? Uveďte příklady obou směrů včetně hlavních představitelů.

1. Čím se odlišuje lyrická abstrakce a abstraktní expresionismus? Uveďte příklady obou směrů včetně hlavních představitelů. Otázka: Dějiny umění ve 20. stol v otázkách Předmět: Dějiny umění Přidal(a): Thedejvak 1. Čím se odlišuje lyrická abstrakce a abstraktní expresionismus? Uveďte příklady obou směrů včetně hlavních představitelů.

Více

Základy dějin umění. Sobota 2017/2018. Základní. info. cena. zápis rezervace kontakt

Základy dějin umění. Sobota 2017/2018. Základní. info. cena. zápis rezervace kontakt Základy dějin umění Sobota 2017/2018 Národní galerie v Praze připravila kurz dějin umění, jenž zájemcům všech věkových kategorií z řad studentů, dospělých a seniorů nabízí základní orientaci v evropských

Více

Projekt IMPLEMENTACE ŠVP. Druhy druzích a prostředcích. zaměřením na dějiny užitého umění a na. schopen pracovat s informacemi.

Projekt IMPLEMENTACE ŠVP. Druhy druzích a prostředcích. zaměřením na dějiny užitého umění a na. schopen pracovat s informacemi. Střední škola umělecká a řemeslná Evropský sociální fond "Praha a EU: Investujeme do vaší budoucnosti" Projekt IMPLEMENTACE ŠVP Evaluace a aktualizace metodiky předmětu Dějiny umění Druhy výtvarného umění

Více

Datum: 3. 5. 2013 Projekt: Využití ICT techniky především v uměleckém vzdělávání Registrační číslo: CZ.1.5.00/34.1013 Číslo DUM: VY_32_INOVACE_232

Datum: 3. 5. 2013 Projekt: Využití ICT techniky především v uměleckém vzdělávání Registrační číslo: CZ.1.5.00/34.1013 Číslo DUM: VY_32_INOVACE_232 Datum: 3. 5. 2013 Projekt: Využití ICT techniky především v uměleckém vzdělávání Registrační číslo: CZ.1.5.00/34.1013 Číslo DUM: VY_32_INOVACE_232 Škola: Akademie - VOŠ, Gymnázium a SOŠUP Světlá nad Sázavou

Více

atelier sochařky hany wichterlové

atelier sochařky hany wichterlové okolí újezdu_praha 1_malá strana atelier josefa sudka atelier sochařky hany wichterlové samostatně stojící stavba se zahradou na pozemku patřícímu mč praha 1 v současné době přístupná přes bytový dům újezd

Více

Nové vedení Domu umění města Brna

Nové vedení Domu umění města Brna Nové vedení Domu umění města Brna Tisková konference 19 03 (2013) v 11 h Dům umění města Brna Malinovského nám. 2 Od 1. března 2013 vede Dům umění města Brna jeho dlouhodobá spolupracovnice, kurátorka

Více

Vyobrazení. 1. Mikoláš Aleš: Dva poutníci přicházející do Prahy, pravděpodobně 1869, kresba perem tuší

Vyobrazení. 1. Mikoláš Aleš: Dva poutníci přicházející do Prahy, pravděpodobně 1869, kresba perem tuší Vyobrazení 1. Mikoláš Aleš: Dva poutníci přicházející do Prahy, pravděpodobně 1869, kresba perem tuší 2. Mikoláš Aleš: Zasviť mi ty slunko zlaté na 3. Mikoláš Aleš: Májový triptych poslední z vlasti krok,

Více

Výtvarná kultura. Studijní opora předmětu

Výtvarná kultura. Studijní opora předmětu Studijní opora předmětu Výtvarná kultura Typ předmětu: povinný Doporučený ročník: 1 Rozsah studijního předmětu: 1 semestr Rozsah hodin výuky: 8 hod. / sem. počet hodin pro samostudium: 70 Způsob zakončení:

Více

Solomon Sol LeWitt (9. 9. 1928 8. 8. 2007)

Solomon Sol LeWitt (9. 9. 1928 8. 8. 2007) Solomon Sol LeWitt (9. 9. 1928 8. 8. 2007) Solomon Sol LeWitt byl americký umělec, který je spojený s mnoha um. hnutími, hlavně konceptuálním uměním a minimalismem. Bývá považován za jednoho z nejvlivnějších

Více

CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_ 120_VV9 ZÁTIŠÍ. Základní škola a Mateřská škola Nikolčice, příspěvková organizace

CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_ 120_VV9 ZÁTIŠÍ. Základní škola a Mateřská škola Nikolčice, příspěvková organizace CZ.1.07/1.4.00/21.2490 VY_32_INOVACE_ 120_VV9 ZÁTIŠÍ Základní škola a Mateřská škola Nikolčice, příspěvková organizace Ing. Ladislav Straka ZÁTIŠÍ Zátiší je umělecké dílo, které vkusně zobrazuje neživé

Více

ADOLPH MENZEL (* ) Inventář osobního fondu

ADOLPH MENZEL (* ) Inventář osobního fondu ARCHIV NÁRODNÍ GALERIE V PRAZE ADOLPH MENZEL (* 85-905) Inventář osobního fondu Časové rozmezí fondu: 839 904 Značka fondu: 29 Číslo evidenčního listu NAD: 96 Evidenční číslo inventáře: 52 Zpracovala:

Více

(Skidmore, Chris, Edward VI. The Lost King of England, Londýn: Phoenix, 2007.)

(Skidmore, Chris, Edward VI. The Lost King of England, Londýn: Phoenix, 2007.) Přílohy Příloha č. 1 Portrét Jindřicha VIII. od Hanse Holbeina mladšího. (Skidmore, Chris, Edward VI. The Lost King of England, Londýn: Phoenix, 2007.) Příloha č. 2 Portrét Eduarda VI. (Skidmore, Chris,

Více

Sada: Šablona: Ověření ve výuce: Třída: ZŠ Litoměřice, Ladova Ladova 5 Litoměřice Datum: 9.A 12_04 II. Mgr. Jitka Housková

Sada: Šablona: Ověření ve výuce: Třída: ZŠ Litoměřice, Ladova Ladova 5 Litoměřice Datum: 9.A 12_04 II. Mgr. Jitka Housková ZŠ Litoměřice, Ladova Ladova 5 Litoměřice 412 01 www.zsladovaltm.cz vedeni@zsladovaltm.cz Pořadové číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.0948 Šablona: Sada: 12_04 II. Ověření ve výuce: Mgr. Jitka Housková

Více

VÝUKOVÝ MATERIÁL. 32 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

VÝUKOVÝ MATERIÁL. 32 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Identifikační údaje školy VÝUKOVÝ MATERIÁL Vyšší odborná škola a Střední škola, Varnsdorf,příspěvková organizace Bratislavská 2166,407 47 Varnsdorf, IČO: 18383874 www.vosassvdf.cz,tel.+420412372632 Číslo

Více

Mark Klett, Byron kontrolující pozici měsíce na svém laptopu, 1997, fotografie

Mark Klett, Byron kontrolující pozici měsíce na svém laptopu, 1997, fotografie Téma 5: Teorie foto- grafického obrazu Mark Klett, Byron kontrolující pozici měsíce na svém laptopu, 1997, fotografie Co je fotografie? tužka přírody zrcadlo s pamětí stopa reality věčná konzerva právě

Více

Akční umění, happening, performace, body art. Mgr. Pavla Hrdinová Tišnov 2017

Akční umění, happening, performace, body art. Mgr. Pavla Hrdinová Tišnov 2017 Akční umění, happening, performace, body art Mgr. Pavla Hrdinová Tišnov 2017 Akční umění 50. léta, USA, action painting, Jackson Pollock malba živými štětci Yves Klein 60. léta v USA vzniká happening jako

Více

DVK maturitní otázky 2016/2017 OBOR MULTIMEDIÁLNÍ TVORBA, MODELÁŘSTVÍ A NÁVRHÁŘSTVÍ ODĚVŮ

DVK maturitní otázky 2016/2017 OBOR MULTIMEDIÁLNÍ TVORBA, MODELÁŘSTVÍ A NÁVRHÁŘSTVÍ ODĚVŮ DVK maturitní otázky 2016/2017 OBOR MULTIMEDIÁLNÍ TVORBA, MODELÁŘSTVÍ A NÁVRHÁŘSTVÍ ODĚVŮ 1. ČÁST I) Pravěk architektura, sochařství, malířství - základní časové rozdělení, přehled vývoje výtvarných projevů,

Více

Motýli/ Entechemie: Milada Vyhnálková, Ondřej Dvořák, Daniel Ondráček, Michaela Foitová, Juraj Háder, Barbora Nesvadbová, Tereza Slavkovská

Motýli/ Entechemie: Milada Vyhnálková, Ondřej Dvořák, Daniel Ondráček, Michaela Foitová, Juraj Háder, Barbora Nesvadbová, Tereza Slavkovská Oxana Smilková Absolutní štěstí mouchy aneb poslední mystifikace Salvadora Dalí studio Marta Premiéra: 12. 10. 2014 Režie: Oxana Smilková Dramaturgie: Oxana Smilková, Dagmar Haladová Výprava, light design:

Více

Obsah. Setkala jsem ss s Henri 9. Henri Cartier-Bresson. I 11. Werner Bischof, 1816-1954 {7] 20

Obsah. Setkala jsem ss s Henri 9. Henri Cartier-Bresson. I 11. Werner Bischof, 1816-1954 {7] 20 Obsah Setkala jsem ss s Henri 9 Henri Cartier-Bresson. I 11 Werner Bischof, 1816-1954 {7] 20 Inge Morathová [17] 28 Portréty tnge Morathové [189] 29 Inge Morathová [306] 31 Portrét a Inge Morathová [386J

Více

Žánr fantasy jako zdroj inspirace pro současné umělecké obory Představení vlastní oblíbené fantasy literatury a její převedení do výtvarného díla

Žánr fantasy jako zdroj inspirace pro současné umělecké obory Představení vlastní oblíbené fantasy literatury a její převedení do výtvarného díla Maturitní práce z Estetické výchovy 2014 1. Témata maturitních prací 1. Fantasy a umění, aneb od knihy k obrazu Žánr fantasy jako zdroj inspirace pro současné umělecké obory Představení vlastní oblíbené

Více

O autorovi básní a autorech obrazů: Mgr. Jaroslav Pivoda

O autorovi básní a autorech obrazů: Mgr. Jaroslav Pivoda Jaroslav Pivoda Procházky životem počet stran 178, plnobarevný tisk vazba pevná běžná cena 499 Kč včetně DPH naše cena 449 Kč včetně DPH cena K M K 399 Kč včetně DPH ISBN 978-80-86930-64-0 Vydal Jaroslav

Více

PŘÍJMENÍ JMÉNO ATELIÉR. 1. Stupňovité věžové stavby budované ve starověké Mezopotámii od sumerského do novobabylonského období se nazývají

PŘÍJMENÍ JMÉNO ATELIÉR. 1. Stupňovité věžové stavby budované ve starověké Mezopotámii od sumerského do novobabylonského období se nazývají OBOR GRAFICKÝ DESIGN SKUPINA A PŘÍJMENÍ JMÉNO ATELIÉR U všech otázek je pouze jedna odpověď správná. V případě zatržení dvou políček se daná otázka považuje za nezodpovězenou. 1. Stupňovité věžové stavby

Více

pracovní list pro výkladovou část hodiny Popis a vysvětlení literárních termínů Významní autoři: život a dílo Kontrolní otázky a úkoly

pracovní list pro výkladovou část hodiny Popis a vysvětlení literárních termínů Významní autoři: život a dílo Kontrolní otázky a úkoly SOUKROMÁ STŘEDNÍ ŠKOLA MAJA, s.r.o., Viničná 463, Mladá Boleslav VÝUKOVÝ MATERIÁL: JMÉNO AUTORA: DATUM VYTVOŘENÍ: 8.9.2012 PRO ROČNÍK: 3. OBORU: VZDĚLÁVACÍ OBLAST. TEMATICKÝ OKRUH: TÉMA: VY_32_INOVACE_DUM

Více

EVROPSKÁ POVÁLEČNÁ ABSTRAKCE

EVROPSKÁ POVÁLEČNÁ ABSTRAKCE LYRICKÁ ABSTRAKCE EVROPSKÁ POVÁLEČNÁ ABSTRAKCE Poválečná abstrakce se podle výrazu dělí do dvou hlavních proudů: ORGANICKÁ ABSTRAKCE Pro organickou abstraktní tvorbu v Evropě se používá se několik termínů,

Více

Střední škola designu a módy, Prostějov

Střední škola designu a módy, Prostějov Profilová část maturitní zkoušky ve školním roce 2015/2016 Ředitelka Střední školy designu a módy, Prostějov vyhlašuje v souladu se zákonem 561/2004 Sb. o předškolním, základním, středním, vyšším odborném

Více

1. světová válka (futuristé ji vnímali jako východisko z banální doby ) tělesně schopní herci odvedeni do armády divadlo spělo k populární zábavě

1. světová válka (futuristé ji vnímali jako východisko z banální doby ) tělesně schopní herci odvedeni do armády divadlo spělo k populární zábavě Pavel Trtílek, 12. 12. 2013 1. světová válka (futuristé ji vnímali jako východisko z banální doby ) tělesně schopní herci odvedeni do armády divadlo spělo k populární zábavě (bulvár) dadaismus i surrealismus

Více

NOVÁ FIGURACE. - nová figurace není ve svém významu pravým uměleckým směrem, snaží se o vyjádření nového vztahu člověka ve své době

NOVÁ FIGURACE. - nová figurace není ve svém významu pravým uměleckým směrem, snaží se o vyjádření nového vztahu člověka ve své době NOVÁ FIGURACE NOVÁ FIGURACE - nová figurace není ve svém významu pravým uměleckým směrem, snaží se o vyjádření nového vztahu člověka ve své době - nová figurace vznikla na počátku šedesátých let jako

Více

SKUPINA RA A SKUPINA 42

SKUPINA RA A SKUPINA 42 SKUPINA RA A SKUPINA 42 SITUACE PO VÁLCE A NA PŘELOMU 40. a 50. LET Válka poznamenala i nástup nové mladé generace, která se postupně začala objevovat na scéně pod patronací avantgardního divadla E. F.

Více

ARCHIKULTURA 2014 Šestý roèník mezinárodního festivalu architektury, designu a umìní.

ARCHIKULTURA 2014 Šestý roèník mezinárodního festivalu architektury, designu a umìní. VÝST AVY AVY ARCHIKULTURA 2014 Šestý roèník mezinárodního festivalu architektury, designu a umìní. 7. 3.? 28. 4. 2014 Vernisáž 6. 3. v 17 hodin DÙM UMÌNÍ, Kabinet architektury, Jureèkova 9, Ostrava ZVI

Více

ARCHIV NÁRODNÍ GALERIE V PRAZE FRANTIŠEK TAVÍK ŠIMON (* ) Inventář osobního fondu

ARCHIV NÁRODNÍ GALERIE V PRAZE FRANTIŠEK TAVÍK ŠIMON (* ) Inventář osobního fondu ARCHIV NÁRODNÍ GALERIE V PRAZE FRANTIŠEK TAVÍK ŠIMON (* 1877-1942) Inventář osobního fondu Časové rozmezí fondu: 1904-1937 Značka fondu: 22 Číslo evidenčního listu NAD: 17 Evidenční číslo inventáře: 91

Více

ABSTRAKTNÍ MALÍŘSTVÍ

ABSTRAKTNÍ MALÍŘSTVÍ ABSTRAKTNÍ MALÍŘSTVÍ Další názvy: nefigurativní umění nepředmětné umění Ke vzniku abstraktního umění došlo kolem roku 1910 nezávisle na sobě se rozvinulo v několika zemích (Francie, Rusko, Holandsko )

Více

Pracovní listy k úvodní lekci. SECESE: Vznik a vývoj nového uměleckého směru NEJDŮLEŽITĚJŠÍ INFORMACE MÉNĚ DŮLEŽITÉ INFORMACE

Pracovní listy k úvodní lekci. SECESE: Vznik a vývoj nového uměleckého směru NEJDŮLEŽITĚJŠÍ INFORMACE MÉNĚ DŮLEŽITÉ INFORMACE Pracovní listy k úvodní lekci SECESE: Vznik a vývoj nového uměleckého směru NEJDŮLEŽITĚJŠÍ INFORMACE MÉNĚ DŮLEŽITÉ INFORMACE NEJMÉNĚ DŮLEŽITÉ INFORMACE SECESE: Vznik a vývoj nového uměleckého směru Druhá

Více

TISKOVÁ ZPRÁVA POD ZÁŠTITOU 1. MÍSTOPŘEDSEDY VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY A MINISTRA FINANCÍ. Ing. ANDREJE BABIŠE

TISKOVÁ ZPRÁVA POD ZÁŠTITOU 1. MÍSTOPŘEDSEDY VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY A MINISTRA FINANCÍ. Ing. ANDREJE BABIŠE TISKOVÁ ZPRÁVA POD ZÁŠTITOU 1. MÍSTOPŘEDSEDY VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY A MINISTRA FINANCÍ Ing. ANDREJE BABIŠE LIBELLULE, RENESANCE DNEŠKA SBÍRKA POCTA MISTRŮM od 21. dubna do 26. června 2016 PRAHA STRAHOVSKÝ

Více

DĚJINY ARCHITEKTURY A UMĚNÍ Okruhy otázek pro soubornou zkoušku 5. ročník

DĚJINY ARCHITEKTURY A UMĚNÍ Okruhy otázek pro soubornou zkoušku 5. ročník DĚJINY ARCHITEKTURY A UMĚNÍ Okruhy otázek pro soubornou zkoušku 5. ročník DĚJINY ARCHITEKTURY A UMĚNÍ I. OD PRAVĚKU PO BAROK 1. Počátky umění v pravěku a umění přírodních národů (paleolit, neolit, doby

Více

GENERACE PROKLETÝCH FRANCOUZSKÝCH BÁSNÍKŮ

GENERACE PROKLETÝCH FRANCOUZSKÝCH BÁSNÍKŮ GENERACE PROKLETÝCH FRANCOUZSKÝCH BÁSNÍKŮ MODERNÍ UMĚLECKÉ SMĚRY NA PŘELOMU 19. A 20. STOLETÍ AUTOR Mgr. Jana Tichá DATUM VYTVOŘENÍ 10. 9. 2012 ROČNÍK TEMATICKÁ OBLAST PŘEDMĚT KLÍČOVÁ SLOVA ANOTACE METODICKÉ

Více

Státní závěrečná zkouška obor Průmyslový design ve strojírenství

Státní závěrečná zkouška obor Průmyslový design ve strojírenství Státní závěrečná zkouška obor Průmyslový design ve strojírenství Průběh státní závěrečné zkoušky upravuje studijní a zkušební řád VUT v Brně, směrnice děkana č.6/2011 a pokyn děkana 3/2016. Státní závěrečná

Více

VÝUKOVÝ MATERIÁL. 32 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

VÝUKOVÝ MATERIÁL. 32 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Identifikační údaje školy VÝUKOVÝ MATERIÁL Vyšší odborná škola a Střední škola, Varnsdorf,příspěvková organizace Bratislavská 2166,407 47 Varnsdorf, IČO: 18383874 www.vosassvdf.cz,tel.+420412372632 Číslo

Více

Hory v Saint-Remy, 1889 Rozsévač a západ slunce, Devítiletou uměleckou tvorbu Vincenta van Gogha nejlépe charakterizuje

Hory v Saint-Remy, 1889 Rozsévač a západ slunce, Devítiletou uměleckou tvorbu Vincenta van Gogha nejlépe charakterizuje Jedenáct ukázek z testu dává příležitost uchazečům nahlédnout osvědčený charakter zkoušky v Bc studijních programech, posoudit obsahové nároky katedry a připravit se na testy odpovídajícím způsobem. Kvv

Více

Střední škola designu a módy, Prostějov

Střední škola designu a módy, Prostějov Profilová část maturitní zkoušky ve školním roce 2017/2018 Ředitelka Střední školy designu a módy, Prostějov vyhlašuje v souladu se zákonem 561/2004 Sb. o předškolním, základním, středním, vyšším odborném

Více

Zdeněk Dašek NÁVRAT DOMŮ

Zdeněk Dašek NÁVRAT DOMŮ TISKOVÁ ZPRÁVA Východočeská galerie v Pardubicích V Pardubicích dne 7. září 2016 Východočeská galerie v Pardubicích vás zve na výstavu: Zdeněk Dašek NÁVRAT DOMŮ Věnováno Christine Dašek termín výstavy:

Více

PE Performativní média doc. ak. mal. Karel MgA. Jan Hora

PE Performativní média doc. ak. mal. Karel MgA. Jan Hora Seznam ateliérů, vedoucích ateliérů a odborných asistentů Ateliér Vedoucí Odborný asistent prof. Mgr. Miroslav MgA. Marián Beneš KFO RF Aplikovaná Vojtěchovský a reklamní fotografie doc. Ing. Pavel MgA.

Více

OKRUHY STÁTNÍ ZÁVĚREČNÉ ZKOUŠKY BAKALÁŘSKÉ STUDIUM OBOR DESIGN DĚJINY UŽITÉHO UMĚNÍ

OKRUHY STÁTNÍ ZÁVĚREČNÉ ZKOUŠKY BAKALÁŘSKÉ STUDIUM OBOR DESIGN DĚJINY UŽITÉHO UMĚNÍ OKRUHY STÁTNÍ ZÁVĚREČNÉ ZKOUŠKY BAKALÁŘSKÉ STUDIUM OBOR DESIGN DĚJINY UŽITÉHO UMĚNÍ 1. UŽITÉ UMĚNÍ STAROVĚKÉHO EGYPTA - vliv na umění jiných národů; pramenná základna; vrchol za 18. dynastie - typologie

Více

Tisková zpráva 23. října 2008

Tisková zpráva 23. října 2008 Tisková zpráva 23. října 2008 Motto: Dnes, kdy stále více lidí myslí nebezpečně stejným způsobem, schopnost umění znejistit naše obvyklé způsoby vnímání může být jeho největším přínosem. O centru DOX Centrum

Více

Výtvarná lekce: 3 4 dvouhodinové celky, studenti let, 3. ročník šestiletého studia, Gymnázium Jana Nerudy, Praha 1

Výtvarná lekce: 3 4 dvouhodinové celky, studenti let, 3. ročník šestiletého studia, Gymnázium Jana Nerudy, Praha 1 Výuková aktivita Barva a světlo v obraze Simona Svatošová, Markéta Pastorová Výtvarná lekce: 3 4 dvouhodinové celky, studenti 16 17 let, 3. ročník šestiletého studia, Gymnázium Jana Nerudy, Praha 1 Lekce

Více

Zpráva ze studijní cesty do Brugg a Londýna v rámci Programu na podporu vzdělávání nadaných dětí, žáků a studentů

Zpráva ze studijní cesty do Brugg a Londýna v rámci Programu na podporu vzdělávání nadaných dětí, žáků a studentů Zpráva ze studijní cesty do Brugg a Londýna v rámci Programu na podporu vzdělávání nadaných dětí, žáků a studentů Poskytovatel grantu: Magistrát hlavního města Prahy. Příjemce grantu: Vyšší odborná škola

Více

Maturitní práce z Estetické výchovy 2015

Maturitní práce z Estetické výchovy 2015 Maturitní práce z Estetické výchovy 2015 1. Japonská zahrada Problematika japonské zahradní architektury, její vztah k japonskému umění Návrh vlastní japonské zahrady -součástí práce bude model navržené

Více

CoBrA. Profil avantgardní skupiny a její odkaz ve výtvarné pedagogice. Didaktika Výtvarné výchovy

CoBrA. Profil avantgardní skupiny a její odkaz ve výtvarné pedagogice. Didaktika Výtvarné výchovy CoBrA Profil avantgardní skupiny a její odkaz ve výtvarné pedagogice Didaktika Výtvarné výchovy Vymezení 1/2 Revoluční experimentální hnutí Vznik 8. listopadu 1948 v Paříži Název pochází od názvů měst:

Více