IT pro čínská studia Březen 2009

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "IT pro čínská studia Březen 2009"

Transkript

1 IT pro čínská studia Březen 2009

2 Historie Internetu První předchůdce Internetu byl vytvořen v roce 1969 institucí Advanced Research Project Agency (ARPA) pod záštitou Ministerstva obrany USA. Síť byla nazvána ARPANET. Zpočátku byla tvořena pouhými čtyřmi počítači. V roce 1972 k ní bylo připojeno 50 výzkumných a vojenských center. Později se rozdělila na dvě sítě: Arpanet a Milnet (armádní síť). V roce 1981 přibyla síť Bitnet (využita k propojení amerických vysokých a středních škol).

3 Problémem však byla komunikace na mnoha různých platformách. Proto probíhal v této oblasti intenzivní výzkum a jeho výsledkem (v r. 1983) byl protokol TCP/IP (Transmission Control Protocol / Internet Protocol), který je používán dodnes. Ačkoliv v polovině 80. let existovalo několik sítí, stále ještě nebyly předmětem zájmu veřejnosti, protože nebyly volně přístupné.

4 V roce 1986 byla vytvořena síť NSFNET (National Science Foundantion Network). Původně byla určená pro propojení 5ti superpočítačů. Později se však toto řešení ukázalo natolik výhodné, že v roce 1990 byla síť Arpanet zrušena a nahrazena právě sítí NSFNET. V roce 1991 nad ní byla vytvořena nová síť NREN (National Research and Education Network).

5 Vznik dnešního Internetu je datován do roku 1993, kdy Švýcar Tim Berners Lee vymyslel pro atomové fyziky ve švýcarském Bernu nový způsob výměny informací. Tento nový způsob je známý pod zkratkou WWW (World Wide Web, což se dá přeložit jako "síť okolo světa"). Tim Berners Lee také navrhl jazyk HTML a protokol HTTP, napsal první webový prohlížeč WorldWideWeb a koncem roku 1990 spustil první webový server na světě info.cern.ch. V říjnu roku 1994 založil World Wide Web Consortium (W3C), které dohlížína další vývoj Webu.

6 World Wide Web (WWW, také pouze zkráceně web), je soustava propojených hypertextových dokumentů, tedy celosvětová síť dokumentů. V češtině se slovo web často používá nejen pro označení celosvětové sítě dokumentů ale také pro označení jednotlivé soustavy dokumentů dostupných na tomtéž webovém serveru nebo na téže internetové doméně (internetové stránce).

7 Webová stránka zobrazuje pomocí webového prohlížeče informace poskytované v rámci World Wide Webu. Informace jsou prezentovány v podobě hypertextu, který je vytvořen použitím značek HTML nebo XHTML. Stránky se skládají z textu, multimediálních dat (obrázky, videa, zvuky, ) a odkazů, které umožňují přechod na další webové stránky. Stránky mohou být statické (obsahují stále stejný obsah, jsou uloženy v souborech) nebo dynamické (mění svůj obsah v čase, vytváříje program na straně webového serveru). Stránka se může měnit i přímo v prohlížeči použitím skriptovacích jazyků, Javy, ActiveX a dalších technologií.

8 Webové prohlížeče

9 Co je to webový prohlížeč? Webový prohlížeč (též browser [brauzr]) je počítačový program, který sloužík prohlížení World Wide Webu (WWW). Textové prohlížeče zobrazují stránky jako text, obvykle velmi jednoduše formátovaný. Grafické prohlížeče umožňují složitější formátování stránky včetně zobrazení obrázků. Pro zobrazení některých zvláštních součástí stránky, jako jsou Flash animace nebo Java applety, je třeba prohlížeč doplnit o specializované zásuvné moduly. Mezi nejznámější webové prohlížeče patří grafické (seřazeny podle počtu uživatelů) Windows Internet Explorer, Mozilla Firefox, Safari, Google Chrome, Opera a textové Links a Lynx.

10 Historie webových prohlížečů Zatímco Tim v letech pracoval nad World Wide Webem na druhé straně světa, ve výzkumném ústavu na univerzitě Illinois (NCSA) se Timova práce zalíbila natolik, že se na základě 2 dostupných verzí webových prohlížečů z laboratoře CERN rozhodli vytvořit svůj vlastní prohlížeč, který nazvali Mosaic. Byl určen pro všechny běžné platformy (Unix, PC/Windows, Macintosh) a jeho první alfa verze spatřila světlo světa v únoru Zhruba ve stejné době se objevuje také prohlížeč Alpha od firmy Macintosh.V březnu 1993 je vydán díky Lou Montulliovi textový prohlížeč Lynx zobrazující pouze HTML text a určený pro terminály a pro počítače, které používaly systém DOS.

11

12 1994 Jeden z hlavních tvůrců Mosaicu Marc Andressen opouští po neshodách NCSA a společně s Jimem Clarkem zakládají společnost Mosaic Communications (později přejmenováno na Netscape Communications), která v prosinci 1994 vydává svůj vlastní, zbrusu nový, webový prohlížeč pojmenovaný Netscape Navigator, který po svém vydání okamžitě zaznamenává obrovský úspěch a brzy se stává nejrychleji prodávaným produktem v kategorii prohlížečů. Netscape rychle vydává nové a nové verze prohlížeče na svou dobu s velice atraktivním vzhledem a v roce 1995 již ovládá 80% trhu s webovými prohlížeči.

13 Během tohoto nástupu mezitím vzniká malý a málo známý browser Opera, který není narozdíl od zatím neexistujícího Internet Exploreru, ale i Netscape Navigatoru vypracován na programovém základě stařičkého Mosaicu, ale vydává se svou vlastní cestou. Obrovská převaha Netscape Navigatoru v této době byla pochopitelná, protože byl skutečně jedničkou na trhu. Pak ale přichází na svět operační systém Windows 95 a společně s ním i browser pojmenovaný Internet Explorer. Tento prohlížeč nakonec tvrdě konkuruje prohlížeči společnosti Netscape.

14 současnost IE 3.0 ze srpna 1996 již víceméně porážínetscape v podporovaných funkcích a zejména stabilitě samotného prohlížeče. V průběhu roku 1997 je ukončena podpora pro Mosaic a na trhu tak zůstávají na výběr jediné dva větší prohlížeče. Netscape se vzhledem k rostoucímu úspěchu Microsoftu rozhoduje k vydání prohlížeče, který by byl také zdarma. Vzniká tak browser Mozilla a jeho verze jsou nabídnuty jako open source pro vývojáře celého světa. V říjnu 1997 vychází IE 4.0, který je mnohokrát pokročilejší než cokoliv, co tu bylo kdy předtím. S vydáním verzí 5.0 a současné 6.0 podíl Netscapu na trhu klesl pod 30%, zatímco Explorer získával stále víc a víc. Ani Netscape verze 6.0 z listopadu 2000 již nebyl tento pokles schopen zastavit. V současné době jsou v popředí zájmu prohlížeče Mozilla a Opera, které tvořídůstojného konkurenta masově rozšířenému Internet Exploreru.

15

16 Oblíbenost a používanost prohlížečů v prosinci 2008 Windows Internet Explorer: 68,15% Mozilla Firefox: 21,34% Safari: 7,93% Google Chrome: 1,04% Opera: 0,71% Netscape: 0,57% Ostatní: 0,24% [1]

17 Internet Explorer Je to známý webový prohlížeč od firmy Microsoft, velice oblíbený prohlížeč a naprosto dominantní na současném trhu zejména kvůli faktu, že je zdarma přidáván k operačním systémům Windows a instalován na OS X firmy Apple Macintosh. Pro Internet Explorer bylo a stále bývá vydáváno mnoho bezpečnostních záplat, což ukazuje na menší zabezpečenost vůči útokům zvenčíz těch několika málo hlavních prohlížečů. Historie Internet Explorer 1 a 2 Internet Explorer 3 Internet Explorer 4 Internet Explorer 5 a 5.5 Internet Explorer 6 Internet Explorer 7 Aktuální vývojová verze Internet Explorer 8 RC Seznam změn IE 7 Anti phishing filtr. Podpora záložek. RSS. Lepší podpora tisku. Lepěí podpora standardů. Integrované vyhledávání. Náhled na záložky. Nové uživatelské rozhraní. Internet Explorer 7 je dostupný pouze pro platformu Windows XP SP2 a Window Vista.

18 Netscape Navigator Prohlížeč s velmi dobrou výchozí pozicí na trhu, neboť patřil vůbec k jedněm z prvních. Je založen na kódu prohlížeče Mosaic. Také toho dokázal náležitě využít, zavedl rámy (verze 2.0), cookies, JavaScript a v jednu chvíli ovládal téměř 90% veškerého trhu s prohlížeči. Nicméně, díky činnosti Microsoftu a jeho bezplatnému Internet Exploreru včleňovanému přímo do operačních systémů postupně ztrácel své pozice a v roce 1998 byl jeho vývoj ukončen. Nástupcem Netscape Navigatoru se stala Mozilla, která funguje dodnes.

19

20 Mozilla Mozila je bezplatný softwarový balík, jehož komponenty zahrnují webový prohlížeč a e mailový klient. V únoru 1998 firma Netscape uvolnila zdrojové kódy Netscape Communicatoru, který také obsahoval prohlížeč Navigator. Na podporu dalšího rozvoje vývoje Mozilly firma založila Mozilla organization a webovou stránku mozilla.org. Nicméně vývoj na základě kódu Cummunicatoru byl obtížnější než se z počátku zdálo. Z toho důvodu bylo rozhodnuto, že vývojáři Mozilly nebudou používat starý kód, ale vytvoříkompletně nové rozhraní a HTML engine. Tak vznikl Gecko HTML layout engine. Mozilla dokáže pracovat pod operačními systémy Linux, MacOS, Solaris a Windows. Přinesla kromě jiného podporu pro nastavování uživatelského soukromí a bezpečnosti. Silně podporuje standardy W3 konzorcia. Současné verze Mozilly umožňují vysokou nastavitelnost funkcí a podporují pokročilé možnosti správy obrázků, hesel, popup oken, cookies a prohlížení přes záložky v jediném okně. europe.org/cs/firefox/

21 Opera Webový prohlížeč Opera byl vytvořen jako alternativa k populárnímu Internet Exploreru a Netscape Navigatoru norskou společností Opera Software. Je dostupná pro systémy BeOS, Linux, FreeBSD, Solaris, MacOS, OS/2, QNX, Symbian OS a všechny verze Microsoft Windows. Zdrojové kódy aplikace nejsou dostupné pro koncové uživatele. Prohlížeč byl narozdíl od IE a NN vyvíjen s odlišnými prioritami. Zejména byl navržen pro vysokou rychlost prohlížení. Přinesl jako jediný prohlížeč funkci, která pomocí určitých pohybů myši vykonává různé předdefinované příkazy pro navigaci na stránkách. Mezi další originální funkce patřípřednačítání stránek na pozadí aplikace, přednačítání odkazů a zrychlené funkce dopředu/dozadu při přechodech mezi stránkami. Ostatní prohlížeče se tyto funkce snaží napodobovat. Opera se stala známou pro rozhraní MDI, které zobrazuje veškeré otevřené stránky pomocí záložek v jednom původním rodičovském okně. Toto rozhraní je zahrnuto již například i u nadstavby Internet Exploreru MyIE2. Opera má možnost použití skinů a také mail a news klient nazvaný M2.

22 Safari Prohlížeč Safari se zaměřuje pouze na operační systém Macintosh. Jeho základem je zobrazovací jádro KHTML. Podpora webových standardů je v tom to prohlížeči na vysoké úrovni, nesmíme ani zapomenout na rychlost zobrazování stránek v Safari, která patříke špičce. V prohlížeči Safari nechybějí samozřejmě funkce jako je brouzdání v záložkách, správce oblíbených položek, RSS čtečka a ový klient. Blokování nevyžádaných vyskakovacích oken je samozřejmostí. Safari dokáže zobrazit i PDF soubory. Safari je moderní a rychlá alternativa pro systémy Mac OS. Jeho vzhled a uživatelské rozhraní přesně zapadá do stylu systému Mac OS. Je také oceňován za dobrou podporu standardů a rychlé zobrazovací jádro. Historie prohlížeče je velmi krátká, začíná až v lednu 2003, kdy byla na konferenci Macword představena první beta verze Safari 0.8. V dubnu roku 2005 vychází verze Safari 2.0, přináší RSS čtečku, podporu PDF a mnoho dalšího. Verze 2.02 z října 2005 splňuje ACID2 test a stává se tak prvním prohlížečem, který tento test kompletně splnil.

23

24 Google Chrome Google má nálepku velkého inovátora. V podstatě každá jeho nová služba znamenala malou revoluci. Nejprve vyhledávač, který vykazoval relevantní výsledky, pak fre , který se dal používat jako běžný desktopový klient a mnoho dalších. Možná i proto se mnoho lidí doufalo, že Google s vlastním prohlížečem příjde a způsobí malou revoluci. V případě internetového prohlížeče se to ale Googlu nepovedlo. I přesto je Google Chrome v mnoha směrech unikátní. První dojem se dá vyjádřit slovem jednoduchost. Asi nejvíc zaujme umístění záložek, které jsou umístěny zcela na horním okraji okna. Toto řešení je velice nestandartní, přesto jeho výhodou je, že zbývá více místa pro samotné webové stránky. Po druhé Google Chrome zaujme svou rychlostí. Rychlost prohlížeče je dána tím, že je postaven na jádře WebKit, které používá třeba i Safari. Dále zaujme naprosto triviální možnost nastavení. Google v podstatě vše nastaví za vás a vy se nemusíte o nic starat. Chytře působí i adresní řádka, která hledá i v historii navštívených stránek a zároveň sloužíi jako vyhledávač. Samozřejmostí je, že Google Chrome vyhledává v Googlu. Zajímavým řečením je i úvodní stránka (Blank page), která tak trochu ve stylu Opery nabízí jakýsi náhled na několik stránek. Na rozdíl od Opery tyto stránky nejsou nastavitelné, ale generují se tam ty stránky, které nejvíce navštěvujete. Mezi doplňkovými funkcemi najdeme programy pro vývojáře webu či jakýsi správce úloh, který monitoruje jednotlivé záložky. Vývojáři Googlu se také dušují, že Google Chrome je vybaven funkcí, která pokud dojde k chybě na stránce, spadne pouze ta daná záložka, nikoliv celý prohlížeč. Podobnou funkci má například implementován Internet Explorer 8.

25

26 Prohlížeč Únor 2009 Leden 2009 Firefox Internet Explorer Internet Explorer Opera Google Chrome + Safari

27 Lynx Lynx je textový webový prohlížeč www stránek. Při prohlížení stránek v Lynxu jsou odkazy zvýrazňovány a přeskakuje se mezi nimi pomocí kurzorových kláves se šipkami. Je li zapnut mód číslovaných odkazů, lze odkaz vybrat prostým napsáním jeho čísla. Současná verze podporuje mnoho vlastností HTML a SSL. Tabulky jsou linearizovány (buňky sesazeny jedna vedle druhé bez zachování struktury tabulky), zatímco rámce mají jména a uživatel je může prohlížet jako by šlo o separátní stránky.

28 Hlavní stránka Wikipedie v Lynxu

29

Identifikátor materiálu: ICT-3-55

Identifikátor materiálu: ICT-3-55 Identifikátor materiálu: ICT-3-55 Předmět Téma sady Téma materiálu Informační a komunikační technologie Počítačové sítě, Internet Funkce a přehled internetových prohlížečů Autor Ing. Bohuslav Nepovím Anotace

Více

3. HODINA. Prohlížeče Druhy prohlížečů Přehled funkcí. 19.10.2009 Bc. Tomáš Otruba, Informatika 7. třída 1

3. HODINA. Prohlížeče Druhy prohlížečů Přehled funkcí. 19.10.2009 Bc. Tomáš Otruba, Informatika 7. třída 1 3. HODINA Prohlížeče Druhy prohlížečů Přehled funkcí 19.10.2009 Bc. Tomáš Otruba, Informatika 7. třída 1 Opakování sítě Sítě dělíme na LAN a WAN (dle rozlohy) V síti můžeme nalézt aktivní a pasivní prvky

Více

CZ.1.07/1.5.00/34.0527

CZ.1.07/1.5.00/34.0527 Projekt: Příjemce: Digitální učební materiály ve škole, registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0527 Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická, Husova 3, 371 60 České Budějovice

Více

Webové stránky. 1. Publikování na internetu. Datum vytvoření: 4. 9. 2012. str ánk y. Vytvořil: Petr Lerch. www.isspolygr.cz

Webové stránky. 1. Publikování na internetu. Datum vytvoření: 4. 9. 2012. str ánk y. Vytvořil: Petr Lerch. www.isspolygr.cz Webové stránky 1. Publikování na internetu Vytvořil: Petr Lerch www.isspolygr.cz Datum vytvoření: 4. 9. 2012 Webové Strana: 1/6 Škola Ročník Název projektu Číslo projektu Číslo a název šablony Autor Tématická

Více

Historie Internetu instalace prvního uzlu společností ARPA

Historie Internetu instalace prvního uzlu společností ARPA Internet Historie Internetu 1964 návrh sítě firmou RAND síť, ve které jsou všechny uzly rovnocenné (doba studené války mezi Západem a Východem, nutnost výměny informací mezi vojenskými základnami, městy

Více

PROJEKT ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/ PŘEDMĚT PRÁCE S POČÍTAČEM

PROJEKT ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/ PŘEDMĚT PRÁCE S POČÍTAČEM PROJEKT ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/02.0010 PŘEDMĚT PRÁCE S POČÍTAČEM Obor: Studijní obor Ročník: Druhý Zpracoval: Mgr. Fjodor Kolesnikov PROJEKT ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST

Více

Inovace výuky prostřednictvím šablon pro SŠ

Inovace výuky prostřednictvím šablon pro SŠ Název projektu Číslo projektu Název školy Autor Název šablony Název DUMu Stupeň a typ vzdělávání Vzdělávací oblast Vzdělávací obor Tematický okruh Cílová skupina Anotace Inovace výuky prostřednictvím šablon

Více

Uživatelská příručka pro práci s Portálem VZP. Test kompatibility nastavení prohlížeče

Uživatelská příručka pro práci s Portálem VZP. Test kompatibility nastavení prohlížeče Uživatelská příručka pro práci s Portálem VZP Test kompatibility nastavení prohlížeče Obsah 1. Podporované operační systémy a prohlížeče... 3 1.1 Seznam podporovaných operačních systémů... 3 1.2 Seznam

Více

Současný svět Projekt č. CZ.2.17/3.1.00/32038, podpořený Evropským sociálním fondem v rámci Operačního programu Praha adaptabilita

Současný svět Projekt č. CZ.2.17/3.1.00/32038, podpořený Evropským sociálním fondem v rámci Operačního programu Praha adaptabilita Aktivní webové stránky Úvod: - statické webové stránky: pevně vytvořený kód HTML uložený na serveru, ke kterému se přistupuje obvykle pomocí protokolu HTTP (HTTPS - zabezpečený). Je možno používat i různé

Více

INFORMAČNÍ SYSTÉMY. RNDr. Karel Hrach, Ph.D. (Velká Hradební 15, pracovna 2.03) Prezentace viz Studium / Studijní materiály (v menu nalevo)

INFORMAČNÍ SYSTÉMY. RNDr. Karel Hrach, Ph.D. (Velká Hradební 15, pracovna 2.03) Prezentace viz Studium / Studijní materiály (v menu nalevo) INFORMAČNÍ SYSTÉMY RNDr. Karel Hrach, Ph.D. (Velká Hradební 15, pracovna 2.03) Prezentace viz Studium / Studijní materiály (v menu nalevo) Konzultace viz Témata E-learning: Funkce a typy e-learningového

Více

Internet. Internetový prohlížeč. Mgr. Jan Veverka Střední odborná škola sociální obor ošetřovatel

Internet. Internetový prohlížeč. Mgr. Jan Veverka Střední odborná škola sociální obor ošetřovatel Internet Internetový prohlížeč Mgr. Jan Veverka Střední odborná škola sociální obor ošetřovatel Internet www stránka Internet = rozsáhlá celosvětová síť počítačů slouží k přenášení informací a poskytování

Více

Internet WEB stránky HTML, Hypertext MarkUp Language - nadtextový jazyk - Místo příkazů obsahuje tagy - značky

Internet WEB stránky HTML, Hypertext MarkUp Language - nadtextový jazyk - Místo příkazů obsahuje tagy - značky Internet WEB stránky HTML, Hypertext MarkUp Language - nadtextový jazyk - Místo příkazů obsahuje tagy - značky Fungování internetu je celosvětový systém navzájem propojených počítačových sítí ve kterých

Více

Po ukončení tohoto kurzu budete schopni:

Po ukončení tohoto kurzu budete schopni: PRÁCE S INTERNETEM A KOMUNIKACE Hana Rohrová, Roman Rohr Cíle kurzu Po ukončení tohoto kurzu budete schopni: porozumět základním pojmům spojeným s používáním Internetu, dodržovat bezpečnostní opatření

Více

Chyby v prohlížečích, které v nich byly klidně deset let. Jiří Nápravník

Chyby v prohlížečích, které v nich byly klidně deset let. Jiří Nápravník Chyby v prohlížečích, které v nich byly klidně deset let Jiří Nápravník 1 Jednotlivé části Důvod vytvoření analýzy Podíl na trhu mezi prohlížeči Podíl na trhu mezi op. systémy Způsob analýzy a použité

Více

Internet 1 vývoj, html, css

Internet 1 vývoj, html, css Internet 1 vývoj, html, css Martin Hejtmánek hejtmmar@fjfi.cvut.cz http://kmlinux.fjfi.cvut.cz/ hejtmmar Počítačový kurs Univerzity třetího věku na FJFI ČVUT Znalci 19. března 2009 Dnešní přednáška 1 Historie

Více

TRITON. Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz

TRITON. Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz TRITON Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz Radana Divínová Cybersex forma internetové komunikace Tato kniha ani žádná její část nesmí být kopírována, rozmnožována ani jinak šířena bez

Více

Internet 1. ÚVOD. Příklad stránky WWW v prostředí Internet Exploreru vidíte na obr.:

Internet 1. ÚVOD. Příklad stránky WWW v prostředí Internet Exploreru vidíte na obr.: Internet 1. ÚVOD Windows XP integrují internetový prohlížeč Internet Explorer, využívají jeho některé vlastnosti zejména při zobrazování informací. Pokud jste na síť připojeni, můžete s ním pracovat a

Více

INTERNET. Vypracoval: Mgr. Marek Nývlt

INTERNET. Vypracoval: Mgr. Marek Nývlt INTERNET Vypracoval: Mgr. Marek Nývlt Obsah prezentace 1. Internet 2. Historie Internetu 3. Připojení k Internetu 4. Adresy na Internetu 5. Internetové služby 6. Informace na Internetu 7. Budoucnost Internetu

Více

Internetové prohlížeče

Internetové prohlížeče Internetové prohlížeče Internetový prohlížeč je software (program), který slouží k zobrazování obsahu internetu (webových stránek) a stahování souborů. Některé prohlížeče mohou mít i další funkce jako

Více

DUM č. 11 v sadě. 36. Inf-12 Počítačové sítě

DUM č. 11 v sadě. 36. Inf-12 Počítačové sítě projekt GML Brno Docens DUM č. 11 v sadě 36. Inf-12 Počítačové sítě Autor: Lukáš Rýdlo Datum: 06.05.2014 Ročník: 3AV, 3AF Anotace DUMu: WWW, HTML, HTTP, HTTPS, webhosting Materiály jsou určeny pro bezplatné

Více

Otázka číslo 12 Internet

Otázka číslo 12 Internet Otázka číslo 12 Internet Internet = celosvětový systém propojených počítačových sítí ( síť sítí ), ve kterých mezi sebou počítače komunikují pomocí protokolů TCP/IP protokol = předpis, který určuje způsob

Více

Registrační číslo projektu: Škola adresa:

Registrační číslo projektu: Škola adresa: Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3712 Škola adresa: Základní škola T. G. Masaryka Ivančice, Na Brněnce 1, okres Brno-venkov, příspěvková organizace Na Brněnce 1, Ivančice, okres Brno-venkov

Více

KAPITOLA 2 - ZÁKLADNÍ POJMY INFORMAČNÍCH A KOMUNIKAČNÍCH TECHNOLOGIÍ

KAPITOLA 2 - ZÁKLADNÍ POJMY INFORMAČNÍCH A KOMUNIKAČNÍCH TECHNOLOGIÍ KAPITOLA 2 - ZÁKLADNÍ POJMY INFORMAČNÍCH A KOMUNIKAČNÍCH TECHNOLOGIÍ KLÍČOVÉ POJMY Internet World Wide Web FTP, fulltext e-mail, IP adresa webový prohlížeč a vyhledávač CÍLE KAPITOLY Pochopit, co je Internet

Více

INFORMAČNÍ SYSTÉMY. RNDr. Karel Hrach, Ph.D. (Velká Hradební 15, pracovna 2.03) Prezentace viz Studium / Studijní materiály (v menu nalevo)

INFORMAČNÍ SYSTÉMY. RNDr. Karel Hrach, Ph.D. (Velká Hradební 15, pracovna 2.03) Prezentace viz Studium / Studijní materiály (v menu nalevo) INFORMAČNÍ SYSTÉMY RNDr. Karel Hrach, Ph.D. (Velká Hradební 15, pracovna 2.03) Prezentace viz Studium / Studijní materiály (v menu nalevo) Konzultace viz Témata E-learning: Funkce a typy e-learningového

Více

1.2 Operační systémy, aplikace

1.2 Operační systémy, aplikace Informační a komunikační technologie 1.2 Operační systémy, aplikace Studijní obor: Sociální činnost Ročník: 1 Programy (Software - SW) V informatice se takto označují všechny samospustitelné soubory které

Více

Inovace bakalářského studijního oboru Aplikovaná chemie http://aplchem.upol.cz

Inovace bakalářského studijního oboru Aplikovaná chemie http://aplchem.upol.cz http://aplchem.upol.cz CZ.1.07/2.2.00/15.0247 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Historie a současnost Internetu a jeho základní služby Historie

Více

Vyšší odborná škola a Střední škola,varnsdorf, příspěvková organizace. Šablona 1 VY 32 INOVACE 0101 0301

Vyšší odborná škola a Střední škola,varnsdorf, příspěvková organizace. Šablona 1 VY 32 INOVACE 0101 0301 Vyšší odborná škola a Střední škola,varnsdorf, příspěvková organizace Šablona 1 VY 32 INOVACE 0101 0301 VÝUKOVÝ MATERIÁL Identifikační údaje školy Číslo projektu Název projektu Číslo a název šablony Autor

Více

Internetový prohlížeč-vyhledávání a ukládání dat z internetu do počítače

Internetový prohlížeč-vyhledávání a ukládání dat z internetu do počítače VY_32_INOVACE_In 6.,7.11 Internetový prohlížeč-vyhledávání a ukládání dat z internetu do počítače Anotace: V prezentaci se žák seznámí se základními typy prohlížečů. Zaměříme se na prohlížeč Internet Explorer.

Více

Inovace výuky prostřednictvím šablon pro SŠ

Inovace výuky prostřednictvím šablon pro SŠ Název projektu Číslo projektu Název školy Autor Název šablony Název DUMu Stupeň a typ vzdělávání Vzdělávací oblast Vzdělávací obor Tematický okruh Inovace výuky prostřednictvím šablon pro SŠ CZ.1.07/1.5.00/34.0748

Více

Základní pojmy spojené s webovým publikováním ~ malý slovníček pojmů~ C3231 Základy WWW publikování Radka Svobodová, Stanislav Geidl

Základní pojmy spojené s webovým publikováním ~ malý slovníček pojmů~ C3231 Základy WWW publikování Radka Svobodová, Stanislav Geidl Základní pojmy spojené s webovým publikováním ~ malý slovníček pojmů~ C3231 Základy WWW publikování Radka Svobodová, Stanislav Geidl Internet celosvětová síť spojení jednotlivých síťí pomocí uzlů (síť

Více

Na různých druzích počítačů se používají různé operační systémy. V průběhu času

Na různých druzích počítačů se používají různé operační systémy. V průběhu času 9. Další operační systémy 9.1. Operační systémy Na různých druzích počítačů se používají různé operační systémy. V průběhu času samozřejmě vznikají jejich nové verze, takže v současností používané počítače

Více

Obsah. Úvod... 9 Použité zdroje... 9 O autorovi... 10

Obsah. Úvod... 9 Použité zdroje... 9 O autorovi... 10 Obsah Obsah Úvod... 9 Použité zdroje... 9 O autorovi... 10 1. Začínáme s počítačem... 11 1.1 Základní části počítače...11 1.1.1 Počítačová skříň...11 1.1.2 Monitor...12 1.1.3 Klávesnice...13 1.1.4 Myš...15

Více

Statistika pro www.liberec2009.com (2009-03)

Statistika pro www.liberec2009.com (2009-03) Statistika pro www.liberec.com (-03) http://awstats.gds66.active24.cz/www.liberec.com/awstats.pl?month=03&year=&output... Stránka č. 1 z 7 13.3. Poslední aktualizace: 13-03:02 Zobrazený časový úsek: OK

Více

Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0553 Elektronická podpora zkvalitnění výuky CZ.1.07 Vzděláním pro konkurenceschopnost

Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0553 Elektronická podpora zkvalitnění výuky CZ.1.07 Vzděláním pro konkurenceschopnost Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0553 Elektronická podpora zkvalitnění výuky CZ.1.07 Vzděláním pro konkurenceschopnost Projekt je realizován v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurence

Více

DINOX IP kamery řady: DDC-xxxx DDR-xxxx DDX-xxxx DDB-xxxx

DINOX IP kamery řady: DDC-xxxx DDR-xxxx DDX-xxxx DDB-xxxx DINOX IP kamery řady: DDC-xxxx DDR-xxxx DDX-xxxx DDB-xxxx Rychlá uživatelská příručka Obsah Rychlá uživatelská příručka... 1 1. Systémové požadavky... 3 2. Připojení do sítě... 4 3. Přístup pomocí webového

Více

INFORMATIKA (INF1X, INF2X)

INFORMATIKA (INF1X, INF2X) INFORMATIKA (INF1X, INF2X) RNDr. Karel Hrach, Ph.D. (prac.17) Prezentace viz Studium / Studijní materiály (v menu nalevo) Konzultace viz INF1X Informace, prvky počítače, vstupní a výstupní zařízení, operační

Více

Textový editor. Význam textového editoru: Přípony textových editorů. Microsoft Office Word 2007

Textový editor. Význam textového editoru: Přípony textových editorů. Microsoft Office Word 2007 Textový editor Význam textového editoru: Aplikace vhodná pro zpracování, úpravu nebo tisk textu Příklady textových editorů: základní - Notepad, WordPad profesionálnější - freeware - Writer (OpenOffice)

Více

Tvorba webu. Úvod a základní principy. Martin Urza

Tvorba webu. Úvod a základní principy. Martin Urza Tvorba webu Úvod a základní principy Martin Urza World Wide Web (WWW) World Wide Web (doslova celosvětová pavučina ) je označení pro mnoho dokumentů rozmístěných na různých serverech po celém světě. Tyto

Více

Návod k vydání kvalifikovaného certifikátu společnosti První certifikační autorita, a.s.

Návod k vydání kvalifikovaného certifikátu společnosti První certifikační autorita, a.s. Návod k vydání kvalifikovaného certifikátu společnosti První certifikační autorita, a.s. Důležité upozornění: žádost o certifikát je nutné generovat na stejném počítači, na který budete následně vydaný

Více

IMPLEMENTACE OPERAČNÍHO SYSTÉMU LINUX DO VÝUKY INFORMAČNÍCH TECHNOLOGIÍ

IMPLEMENTACE OPERAČNÍHO SYSTÉMU LINUX DO VÝUKY INFORMAČNÍCH TECHNOLOGIÍ Identifikační údaje školy Číslo projektu Název projektu Číslo a název šablony Autor Tematická oblast Číslo a název materiálu Vyšší odborná škola a Střední škola, Varnsdorf, příspěvková organizace Bratislavská

Více

Postup se dle prohlížeče a operačního systému liší, vyberte prosím jaký prohlížeč a na jakém operačním systému používáte.

Postup se dle prohlížeče a operačního systému liší, vyberte prosím jaký prohlížeč a na jakém operačním systému používáte. Postup se dle prohlížeče a operačního systému liší, vyberte prosím jaký prohlížeč a na jakém operačním systému používáte. Windows: Internet Explorer Str. 2 Mozilla Firefox Str. 3 Google Chrome Str. 4 Opera

Více

VY_32_INOVACE_INF3_18. Textové formáty PDF, TXT, RTF, HTML, ODT

VY_32_INOVACE_INF3_18. Textové formáty PDF, TXT, RTF, HTML, ODT VY_32_INOVACE_INF3_18 Textové formáty PDF, TXT, RTF, HTML, ODT Standardem pro textové soubory jsou následující formáty: Rich Text Format (.rtf), Hypertext Markup Language (.html,.htm) Portable Document

Více

DNSSEC Validátor - doplněk prohlížečů proti podvržení domény

DNSSEC Validátor - doplněk prohlížečů proti podvržení domény DNSSEC Validátor - doplněk prohlížečů proti podvržení domény CZ.NIC z.s.p.o. Martin Straka / martin.straka@nic.cz Konference Internet a Technologie 12 24.11.2012 1 Obsah prezentace Stručný úvod do DNS

Více

rychlý vývoj webových aplikací nezávislých na platformě Jiří Kosek

rychlý vývoj webových aplikací nezávislých na platformě Jiří Kosek rychlý vývoj webových aplikací nezávislých na platformě Jiří Kosek Co je to webová aplikace? příklady virtuální obchodní dům intranetový IS podniku vyhledávací služby aplikace jako každá jiná přístupná

Více

Úvod do informatiky 5)

Úvod do informatiky 5) PŘEHLED PŘEDNÁŠKY Internet Protokol a služba Jmenná služba (DNS) URL adresa Elektronická pošta Přenos souborů (FTP) World Wide Web (WWW) Téměř zapomenuté služby 1 INTERNET 2 PROTOKOL A SLUŽBA Protokol

Více

PSK2-14. Služby internetu. World Wide Web -- www

PSK2-14. Služby internetu. World Wide Web -- www PSK2-14 Název školy: Autor: Anotace: Vzdělávací oblast: Předmět: Vyšší odborná škola a Střední průmyslová škola, Božetěchova 3 Ing. Marek Nožka Nejpoužívanější služby Internetu Informační a komunikační

Více

Technická specifikace

Technická specifikace Informační systém pro vysoké a vyšší odborné školy Technická specifikace Obecný popis systému Technická specifikace Obecný popis systému Computer Aided Technologies, s.r.o. Tato příručka je součástí dokumentace

Více

INFORMAČNÍ SYSTÉMY. RNDr. Karel Hrach, Ph.D. (prac.17) Prezentace viz Studium / Studijní materiály (v menu nalevo)

INFORMAČNÍ SYSTÉMY. RNDr. Karel Hrach, Ph.D. (prac.17) Prezentace viz Studium / Studijní materiály (v menu nalevo) INFORMAČNÍ SYSTÉMY RNDr. Karel Hrach, Ph.D. (prac.17) Prezentace viz Studium / Studijní materiály (v menu nalevo) Konzultace viz Témata E-learning: Funkce a typy e-learningového systému, přístup k e-learningu

Více

14,819 (5.84 Stránky/Návštěva) Čvn 2014. Kvě 2014. Čvc 2014. Srp 2014

14,819 (5.84 Stránky/Návštěva) Čvn 2014. Kvě 2014. Čvc 2014. Srp 2014 tatistiky domény sachove-prenosy.cz (-05) - main http://stats.radym.savana-hosting.cz/sachove-prenosy.cz/-05/cz/?... Statistiky domény: sachove-prenosy.cz Poslední aktualizace: 12-02:05 Zobrazený časový

Více

9. Software: programové vybavení počítače, aplikace

9. Software: programové vybavení počítače, aplikace 9. Software: programové vybavení počítače, aplikace Software (SW) je programové vybavení počítače, které nám umožňuje faktickou práci na počítači tvorbu dokumentů, tabulek, úpravy obrázků, elektronickou

Více

úvod Historie operačních systémů

úvod Historie operačních systémů Historie operačních systémů úvod Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Libor Otáhalík. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785. Provozuje Národní ústav

Více

Kapitola 1 První kroky v tvorbě miniaplikací 11

Kapitola 1 První kroky v tvorbě miniaplikací 11 Obsah Úvodem 9 Komu je kniha určena 9 Kapitola 1 První kroky v tvorbě miniaplikací 11 Co je to Postranní panel systému Windows a jak funguje 12 Co je potřeba vědět před programováním miniaplikací 16 Vaše

Více

Část 1. Úvod. 1.1 Technické pozadí HTML a web HTML a XHTML Myšlenka CSS Další technologie 48

Část 1. Úvod. 1.1 Technické pozadí HTML a web HTML a XHTML Myšlenka CSS Další technologie 48 Předmluva...................................19 Část 1 Úvod 1 Historické pozadí a vývoj................... 25 1.1 Technické pozadí 27 1.2 HTML a web 32 1.3 HTML a XHTML 36 1.4 Myšlenka CSS 46 1.5 Další

Více

1 z 7 22.3.2010 13:21

1 z 7 22.3.2010 13:21 Statistika pro fvsm.info (-03) file:///o:/dokumenty/martin/fvsm/export//awstats.fvsm.info.html 1 z 7 22.3. 13:21 Statistika pro: fvsm.info Poslední aktualizace: 20 Bře - 23:52 Zobrazený časový úsek: Měsíc

Více

1 z 7 22.3.2010 13:17

1 z 7 22.3.2010 13:17 Statistika pro fvsm.info (-12) file:///o:/dokumenty/martin/fvsm/export//awstats.fvsm.info.html 1 z 7 22.3.2010 13:17 Statistika pro: fvsm.info Poslední aktualizace: 31 Pro - 23:52 Zobrazený časový úsek:

Více

INFORMAČNÍ SYSTÉMY. RNDr. Karel Hrach, Ph.D. (prac.17) Prezentace viz Studium / Studijní materiály (v menu nalevo)

INFORMAČNÍ SYSTÉMY. RNDr. Karel Hrach, Ph.D. (prac.17) Prezentace viz Studium / Studijní materiály (v menu nalevo) INFORMAČNÍ SYSTÉMY RNDr. Karel Hrach, Ph.D. (prac.17) Prezentace viz Studium / Studijní materiály (v menu nalevo) Konzultace viz Témata E-learning: Funkce a typy e-learningového systému, přístup k e-learningu

Více

IVT 2. ročník INFORMAČNÍ SÍTĚ

IVT 2. ročník INFORMAČNÍ SÍTĚ IVT 2. ročník INFORMAČNÍ SÍTĚ HISTORICKÉ DŮVODY VZNIKU SÍTÍ Počítačová síť vznikne ve chvíli, kdy dva (někdy se říká minimálně tři) nebo více počítačů propojíme dohromady pomocí komunikačního systému za

Více

Statistika pro www.liberec2009.com (2008-06)

Statistika pro www.liberec2009.com (2008-06) Statistika pro www.liberec2009.com (-06) http://awstats.gds66.active24.cz/www.liberec2009.com/awstats.pl?month=06&year=&output... Stránka č. 1 z 7 Poslední aktualizace: 13 Bře 2009-03:02 Zobrazený časový

Více

S klávesovými zkratkami ovládnete Windows jako profík Novinky.cz

S klávesovými zkratkami ovládnete Windows jako profík Novinky.cz Page 1 of 5 S klávesovými zkratkami ovládnete Windows jako profík Většina lidí ovládá počítač především myší a klávesnici používá pouze na psaní. Pomocí dvou nebo třech tlačítek, které zmáčknete najednou,

Více

Internet - internetové prohlížeče

Internet - internetové prohlížeče Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, 360 09 Karlovy Vary Autor: Ing. Hana Šmídová Název materiálu: VY_32_INOVACE_09_INTERNET_P2 Číslo projektu: CZ 1.07/1.5.00/34.1077

Více

DOKUMENTACE REDAKČNÍHO SYSTÉMU PINYA

DOKUMENTACE REDAKČNÍHO SYSTÉMU PINYA DOKUMENTACE REDAKČNÍHO SYSTÉMU PINYA Obsah Obsah... 4 Pinya CMS... 5 Přihlášení do systému... 6 Položky v menu administrace... 7 Uživatelé... 8 Správa uživatelů... 8 Nový uživatel... 9 Role... 10 Vytvoření

Více

Předpoklady správného fungování formulářů

Předpoklady správného fungování formulářů Předpoklady správného fungování formulářů Uživatelská příručka Aktualizováno: 19. 2. 2018 Obsah 1 Úvod... 3 2 Systémové požadavky... 3 3 Práce s přílohami... 3 4 MS Internet Explorer... 3 4.1 Instalace

Více

INTERNETOVÉ BANKOVNICTVÍ

INTERNETOVÉ BANKOVNICTVÍ INTERNETOVÉ BANKOVNICTVÍ Základní informace pro správnou funkčnost služby Internetového bankovnictví Obsah 1. Úvod 2 2. Základní informace pro správnou funkčnost SLUŽBY INTERNETOVÉHO BANKOVNICTVÍ 3 1/4

Více

Představenstvo, kontrolní komise, vedení. SBD Vítkovice. Elektronická hlášení závad. Scénář postupu práce. Cornelius Scipio s.r.o.

Představenstvo, kontrolní komise, vedení. SBD Vítkovice. Elektronická hlášení závad. Scénář postupu práce. Cornelius Scipio s.r.o. SBD Vítkovice Elektronická hlášení závad Scénář postupu práce Představenstvo, kontrolní komise, vedení Autor: Cornelius Scipio s.r.o. Obsah: 1. Úvod... 3 2. Postup práce s touto webovou aplikací... 4 2.1.

Více

Elektronické učebnice popis systému, základních funkcí a jejich cena

Elektronické učebnice popis systému, základních funkcí a jejich cena Elektronické učebnice popis systému, základních funkcí a jejich cena Vytvořil TEMEX, spol. s r. o. Obsah 1. Úvod... 2 Formáty... 2 Cena... 2 2. Systémové požadavky... 3 Interaktivní PDF verze... 3 HTML

Více

si.shimano.com Uživatelský návod

si.shimano.com Uživatelský návod (Czech) si.shimano.com Uživatelský návod verze 1.4.1 OBSAH Pokyny k používání... 3 Informace o webu... 3 Používání jednotlivých obrazovek... 4 Hlavní obrazovka... 4 Navigace... 4 Navigační nabídka... 4

Více

Software SMART Bridgit

Software SMART Bridgit Specifikace Software SMART Bridgit Verze 4.5 Popis produktu Konferenční software SMART Bridgit je cenově přístupnou aplikací typu klient/server, která umožňuje snadné plánování schůzek a připojení, sdílení

Více

Historie ARPANET. UCLA (University of California, Los Angeles) UCSB (University of California, Santa Barbara)

Historie ARPANET. UCLA (University of California, Los Angeles) UCSB (University of California, Santa Barbara) 7 Internet INTERNET Historie 60. léta (Pentagon USA) ARPANET (Advance Research Project Agency NET) 1969 (4xPC) 4uzly: UCLA (University of California, Los Angeles) SRI (Stanford Research Institute) UCSB

Více

HISTORIE VÝPOČETNÍ TECHNIKY. Od abakusu k PC

HISTORIE VÝPOČETNÍ TECHNIKY. Od abakusu k PC HISTORIE VÝPOČETNÍ TECHNIKY Od abakusu k PC Předchůdci počítačů abakus - nejstarší předek počítačů, počítací pomůcka založená na principu posuvných korálků. V Číně byl abakus používán od 13. století, v

Více

Návrh uživatelského rozhraní Jednoduchý portál s recepty D1 + D2

Návrh uživatelského rozhraní Jednoduchý portál s recepty D1 + D2 Návrh uživatelského rozhraní Jednoduchý portál s recepty D1 + D2 Václav Zajíc zajicvac@fel.cvut.cz Úvod Tento dokument obsahuje popis sběru dat a uživatelských preferencí pro jednoduchý portál s recepty

Více

Softwarová konfigurace PC

Softwarová konfigurace PC Softwarová konfigurace PC EU peníze středním školám Didaktický učební materiál Anotace Označení DUMU: VY_32_INOVACE_IT1.20 Předmět: Informatika a výpočetní technika Tematická oblast: Úvod do studia informatiky,

Více

Compatibility List. GORDIC spol. s r. o. Verze 3.60.5 8.4.2009

Compatibility List. GORDIC spol. s r. o. Verze 3.60.5 8.4.2009 Compatibility List Verze 3.60.5 8.4.2009 GORDIC spol. s r. o. Copyright 1993-2009 1 Obsah Obsah 1 2 3 4 5 6 7 8 9 3.1 3.2 Úvodní informace Podporované databázové systémy Klientské prostředí Tlustý klient...

Více

Postup pro promazání cache a cookie souborů pro vybrané webové prohlížeče Google Chrome, Mozilla, Firefox a Internet Explorer.

Postup pro promazání cache a cookie souborů pro vybrané webové prohlížeče Google Chrome, Mozilla, Firefox a Internet Explorer. Postup pro promazání cache a cookie souborů pro vybrané webové prohlížeče Google Chrome, Mozilla, Firefox a Internet Explorer. Postup pro odstranění dočasných souborů Windows. Verze: 2.0 Datum: Červenec

Více

1.1 Seznámení s programy Office

1.1 Seznámení s programy Office Název školy Číslo projektu Autor Název šablony Název DUMu Tematická oblast Předmět Druh učebního materiálu Anotace Vybavení, pomůcky Střední průmyslová škola strojnická Vsetín CZ.1.07/1.5.00/34.0483 Ing.

Více

Instalace pluginů pro formuláře na eportálu ČSSZ

Instalace pluginů pro formuláře na eportálu ČSSZ Instalace pluginů pro formuláře na eportálu ČSSZ Uživatelská příručka Aktualizováno: 10. 8. 2017 Obsah Instalace pluginů pro formuláře na eportálu ČSSZ... 1 Obsah... 2 1 Přehled změn v tomto dokumentu...

Více

ELEKTRONICKÉ PODÁNÍ OBČANA

ELEKTRONICKÉ PODÁNÍ OBČANA Strana č. 1 ELEKTRONICKÉ PODÁNÍ OBČANA NÁVOD NA VYPLŇOVÁNÍ A ODESLÁNÍ FORMULÁŘŮ IČ: 63078236, DIČ: CZ63078236, OR: MS v Praze, oddíl B, vložka 3044 Strana 1 / 13 Strana č. 2 1 Obsah 1 Obsah... 2 2 Úvod...

Více

Poznámky k vydání. pro Kerio Control 7.2.1

Poznámky k vydání. pro Kerio Control 7.2.1 Poznámky k vydání pro Kerio Control 7.2.1 2011 Kerio Technologies s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Datum: 11. října 2011 1 Představujeme Kerio Control 7.2 Řízení šířky pásma a QoS Napřed malá revoluce a

Více

FAKULTA INFORMAČNÍCH TECHNOLOGIÍ SPOLEČNOST DECADIC PROJEKT FRAMETRIX

FAKULTA INFORMAČNÍCH TECHNOLOGIÍ SPOLEČNOST DECADIC PROJEKT FRAMETRIX FAKULTA INFORMAČNÍCH TECHNOLOGIÍ ÚSTAV INFORMAČNÍCH SYSTÉMŮ MANAGEMENT PROJEKTŮ SPOLEČNOST DECADIC PROJEKT FRAMETRIX SPECIFIKACE POŽADAVKŮ AUTOR DOKUMENTU JIŘÍ JANDA BRNO 15. března 2012 Obsah 1 Úvod........................................

Více

Databázové aplikace pro internetové prostředí. 01 - PHP úvod, základní princip, vkládání skriptu, komentáře, výpis na obrazovku

Databázové aplikace pro internetové prostředí. 01 - PHP úvod, základní princip, vkládání skriptu, komentáře, výpis na obrazovku Databázové aplikace pro internetové prostředí 01 - PHP úvod, základní princip, vkládání skriptu, komentáře, výpis na obrazovku Projekt: Inovace výuky prostřednictvím ICT Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.250

Více

MODERNÍ WEB SNADNO A RYCHLE

MODERNÍ WEB SNADNO A RYCHLE SNADNO A RYCHLE Marek Lučný Pavoučí síť přes celý svět Co prohlížeče (ne)skrývají Tajemný kód HTML Všechno má svůj styl Interaktivní je IN Na obrazovce i na mobilu Začni podle šablony Informace jsou základ

Více

Nastavení klientských stanic pro webové aplikace PilsCom s.r.o.

Nastavení klientských stanic pro webové aplikace PilsCom s.r.o. Nastavení klientských stanic pro webové aplikace PilsCom s.r.o. Obsah 1. Obecné informace...1 2. Internetový prohlížeč...1 3. Nastavení kompatibilního zobrazení...1 4. Nastavení důvěryhodných serverů...2

Více

imos DSP Nové možnosti datové sběrné pošty pro II. pololetí roku 2014

imos DSP Nové možnosti datové sběrné pošty pro II. pololetí roku 2014 imos DSP Nové možnosti datové sběrné pošty pro II. pololetí roku 2014 25. 9. 2014 1 Datová Sběrná Pošta (DSP) imos DSP je jednotná aplikace pro práci s výsledky zpracovaných dat Datové Sběrné Pošty (DSP),

Více

Co je Symantec pcanywhere 12.0? Hlavní výhody Snadné a bezpečné vzdálené připojení Hodnota Důvěra

Co je Symantec pcanywhere 12.0? Hlavní výhody Snadné a bezpečné vzdálené připojení Hodnota Důvěra Symantec pcanywhere 12.0 Špičkové řešení vzdáleného ovládání pro odbornou pomoc a řešení problémů Co je Symantec pcanywhere 12.0? Symantec pcanywhere, přední světové řešení vzdáleného ovládání*, pomáhá

Více

Operační systém osobního počítače

Operační systém osobního počítače Operační systém osobního počítače Studijní materiál pro žáky SŠ Začlenění dle RVP G Vzdělávací obsah: Očekávaný výstup: Digitální technologie ovládá, propojuje a aplikuje dostupné prostředky ICT využívá

Více

Uživatelská dokumentace

Uživatelská dokumentace Uživatelská dokumentace Konfigurace webového prohlížeče Verze 01-04 2013 e-utilityreport - vyjadřování k existenci sítí OBSAH OBSAH... 2 1. O SLUŽBĚ E-UTILITYREPORT... 2 2. NASTAVENÍ PROSTŘEDÍ... 3 2.1

Více

IMPLEMENTACE OPERAČNÍHO SYSTÉMU LINUX DO VÝUKY INFORMAČNÍCH TECHNOLOGIÍ

IMPLEMENTACE OPERAČNÍHO SYSTÉMU LINUX DO VÝUKY INFORMAČNÍCH TECHNOLOGIÍ Identifikační údaje školy Číslo projektu Název projektu Číslo a název šablony Autor Tematická oblast Číslo a název materiálu Vyšší odborná škola a Střední škola, Varnsdorf, příspěvková organizace Bratislavská

Více

Rychlé nastavení mobilní aplikace Novell Vibe

Rychlé nastavení mobilní aplikace Novell Vibe Rychlé nastavení mobilní aplikace Novell Vibe Březen 2015 Začínáme Mobilní přístup na portál Novell Vibe může správce portálu Vibe deaktivovat. Pokud nemůžete přistupovat k mobilnímu rozhraní Vibe podle

Více

Úvod do informačních služeb Internetu

Úvod do informačních služeb Internetu Úvod do informačních služeb Internetu Rozdělení počítačových sítí Počítačové sítě se obecně rozdělují do základních typů podle toho, na jak velkém území spojují počítače a jaké spojovací prostředky k tomu

Více

1. SYSTÉMOVÉ POŽADAVKY / DOPORUČENÁ KONFIGURACE HW A SW Databázový server Webový server Stanice pro servisní modul...

1. SYSTÉMOVÉ POŽADAVKY / DOPORUČENÁ KONFIGURACE HW A SW Databázový server Webový server Stanice pro servisní modul... Obsah 1. SYSTÉMOVÉ POŽADAVKY / DOPORUČENÁ KONFIGURACE HW A SW... 1 1.1 Databázový server... 1 1.2 Webový server... 1 1.3 Stanice pro servisní modul... 1 1.4 Uživatelské stanice... 1 1.5 Monitorované počítače...

Více

Uživatelská dokumentace

Uživatelská dokumentace Uživatelská dokumentace Verze 14-06 2010 Stahování DTMM (v rámci služby Geodata Distribution) OBSAH OBSAH...2 1. O MAPOVÉM SERVERU...3 2. NASTAVENÍ PROSTŘEDÍ...3 2.1 Hardwarové požadavky...3 2.2 Softwarové

Více

Škola: Gymnázium, Brno, Slovanské náměstí 7 III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název projektu: Inovace výuky na GSN

Škola: Gymnázium, Brno, Slovanské náměstí 7 III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název projektu: Inovace výuky na GSN Škola: Gymnázium, Brno, Slovanské náměstí 7 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název projektu: Inovace výuky na GSN prostřednictvím ICT Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0940

Více

Osobnosti. Tadeáš Dub & Adam Brož

Osobnosti. Tadeáš Dub & Adam Brož Osobnosti Tadeáš Dub & Adam Brož Bill Gates Rodným jménem: William Henry Gates III. Narození: 28.října 1955 V roce 1975 založil společně s Paulem Allenem společnost Micro-Soft (Dnes Microsoft Corporation)

Více

Pro využití aktivního odkazu (modrý a podtržený) použijte klávesu Ctrl + kliknutí myší.

Pro využití aktivního odkazu (modrý a podtržený) použijte klávesu Ctrl + kliknutí myší. Pro využití aktivního odkazu (modrý a podtržený) použijte klávesu Ctrl + kliknutí myší. Při odesílání registrací či hlášení do ISPOP můžete narazit na problémy, které mohou zabraňovat odeslání dokumentů

Více

Software. Mgr. Krejčí Jan (UJEP) Software 23. října 2011 1 / 6

Software. Mgr. Krejčí Jan (UJEP) Software 23. října 2011 1 / 6 Software Mgr. Krejčí Jan 23. října 2011 Mgr. Krejčí Jan (UJEP) Software 23. října 2011 1 / 6 Osnova 1 Software Co je to software Systémový software Aplikační software Mgr. Krejčí Jan (UJEP) Software 23.

Více

Obsah. Rozdíly mezi systémy Joomla 1.0 a 1.5...15 Systém Joomla coby jednička online komunity...16 Shrnutí...16

Obsah. Rozdíly mezi systémy Joomla 1.0 a 1.5...15 Systém Joomla coby jednička online komunity...16 Shrnutí...16 Obsah Kapitola 1 Seznámení se systémem Joomla!................................. 9 Přehled systémů pro správu obsahu....................................................10 Použití systému pro správu obsahu.....................................................11

Více

III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT EU-OVK-VZ-III/2-ZÁ-214. Internetový prohlížeč

III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT EU-OVK-VZ-III/2-ZÁ-214. Internetový prohlížeč Číslo a název šablony Číslo didaktického materiálu Druh didaktického materiálu Autor Jazyk Téma sady didaktických materiálů Téma didaktického materiálu Vyučovací předmět Cílová skupina (ročník) Úroveň

Více

Workshop DSP 2013. Jan Medek, DiS. Data Agentura INFOPHARM s.r.o.

Workshop DSP 2013. Jan Medek, DiS. Data Agentura INFOPHARM s.r.o. Workshop DSP 2013 Jan Medek, DiS. Data Agentura INFOPHARM s.r.o. Co je to imos? Aplikace umožňující snadnou a efektivní práci s výsledky zpracovaných dat Datové sběrné pošty. Online Pro všechna zařízení

Více

Integrovaná střední škola, Sokolnice 496

Integrovaná střední škola, Sokolnice 496 Integrovaná střední škola, Sokolnice 496 Název projektu: Moderní škola Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0467 Název klíčové aktivity: III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Kód výstupu:

Více

(5) Klientské aplikace pro a web, (6) Elektronický podpis

(5) Klientské aplikace pro  a web, (6) Elektronický podpis (5) Klientské aplikace pro email a web, (6) Elektronický podpis Osnova 1. Emailový klient 1. Funkce emailového klienat 2. Internetový protokol 1. Příchozí zprávy 1. POP3 2. IMAP 3. Výhody IMAPu v porovnání

Více