Vývoj testovacích metod v laboratoři křemíkových detektorů

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Vývoj testovacích metod v laboratoři křemíkových detektorů"

Transkript

1 Zpráva o studentském fakultním grantu Vývoj testovacích metod v laboratoři křemíkových detektorů Autor: Martin Sýkora Typ práce: Projekt Instituce: Matematicko-fyzikální fakulta UK Ústav částicové a jaderné fyziky Místo a čas vzniku: Praha, 2013/2014 Vedoucí práce: RNDr. Peter Kodyš, CSc.

2 Úvod V tomto projektu bylo mým úkolem seznámit se s metodami užívanými v laboratoři pro výzkum křemíkových detektorů. Zadání mělo dvě části, tj. rozšířit teoretické a experimentální znalosti studenta v dané problematice. V teoretické části jsem se měl seznámit hlavně s vlastnostmi, stavbou a použitím křemíkových detektorů. Praktická část zahrnovala práci zaměřenou na programování programů, pomocí nichž by byla později možná komunikace s jednotlivými přístroji v laboratoři. Teoretická část Detektory Detektory částic slouží k určení parametrů prolétávající částice. Těmito parametry mohou být například hybnost, trajektorie či náboj. Samotné detektory se skládají z částí zvaných subdetektory, které mají obecně různou schopnost rozeznávat ty které částice, či informace o nich. Patří sem dráhové detektory, kalorimetry, magnety a triggerovací systém. V subdetektorech se využívají tzv. scintilační detektory. Scintilační detektor funguje na principu excitace aktivního media detektoru. Po následné deexcitaci dochází ke světelné emisi, z níž lze pomocí souboru informací z různých subdetektorů určit typ částice, která excitaci způsobila. Některých níže zmíněných subdetektorů je využito v detektorovém systému projektu ATLAS v CERN (viz Obrázek 1). CERN (Conseil Européen pour la recherche nucléaire) je evropská organizace pro jaderný výzkum se sídlem ve švýcarské Ženevě. Největším projektem v CERN je projekt ATLAS (A Toroidal LHC ApparatuS), což je experiment na hadronovém urychlovači částic LHC (Large Hadron Collider), pomocí něhož se chtějí vědci dozvědět více o vlastnostech částic a hmoty ve vesmíru, temné hmotě, skrytých dimenzích a také dokázat existenci Higgsova bosonu, což se již povedlo v roce Dráhové detektory Mlžná a bublinová komora, které patří do skupiny dráhových detektorů, využívají přesyceného plynu, respektive přehřáté kapaliny. Toto prostředí je po průletu částice ionizováno a vznikají kapičky, dle nichž lze vypozorovat dráhu prolétávající částice. Z toho můžeme usoudit, jaký typ částice mohl komorou prolétávat. Tyto komorové detektory se používaly na počátku 20. století, ale postupem času je vytlačily modernější elektronizované detektory včetně křemíkových detektorů. Kalorimetry Kalorimetry můžeme rozdělit na tři základní druhy. Elektromagnetickým kalorimetrem lze určit, zda se jedná o elektron, foton nebo pozitron. Hadronový kalorimetr pak zaznamená hadrony, které zachytí. Třetím typem kalorimetru jsou tzv. mionové komory, které sice nezachycují miony, ale pomocí toroidálního magnetického pole proměřují jejich trajektorii.

3 Využívají se tenkostěnné hliníkové trubice o poloměru 30mm, které obsahují v jejich podélné ose dráty s vysokým napětím. Miony procházející trubicemi ionizují plyn v nich a díky přiloženému vysokému napětí ionty driftují k elektrodám, což vede k určení polohy prolétávajícího mionu. Magnety a trigger Abychom byli schopni měřit hybnosti elektricky nabitých prolétávajících částic, je nutné ovlivňovat jejich dráhu. Tuto činnost zabezpečuje magnetické pole, jež je produkováno solenoidem. Toto magnetické pole má velikost 2T. Supravodivé cívky solenoidu jsou umístěny v elektromagnetickém kalorimetru. Dalším zdrojem magnetického pole jsou toroidální systémy, které jsou tvořeny válcovými toroidy z plochých cívek a dvěma koncovými toroidy na obou koncích válcové části. Jelikož při částicovém experimentu rozsahu ATLAS je nutné zpracovat velké množství dat a bylo by nemožné tato data vyhodnotit, existuje tzv. triggerovací systém, který funguje jako takový filtr. Vyhodnocuje zajímavost daných dat na základě vstupních parametrů a pro experimentátora potenciálně nezajímavé výsledky nepropustí dál. Obrázek 1: Systém detektorů projektu ATLAS v CERN (převzato z [3])

4 Křemíkové detektory Na obrázku 1 jsou uprostřed detektoru vyobrazeny tzv. vnitřní detektory, které jsou důležité pro určení dráhy částice. Tyto detektory se z větší části skládají z detektorů křemíkových. Polovodiče se využívají hlavně kvůli tomu, že energie nutná k excitaci jejich elektronů není velká. Elektrony tedy snadněji přecházejí z valenčního do vodivostního pásu a vzniká tak pár elektron-díra. Tento jev je vyprovokován průletem nabité částice detektorem, kdy vzniká mnoho párů elektron-díra v závislosti na typu částice a její energii. Elektrony jsou urychlovány přiloženým napětím a vytvářejí další takovéto páry. Tomuto fyzikálnímu ději říkáme multiplikace. Abychom nepřipustili zpětnou rekombinaci, používají se spolu s přiloženým napětím P-N přechody, které neobsahují volné nabité částice. Ke vzniku páru elektron-díra však může docházet i náhodnými tepelnými fluktuacemi. Jak již bylo řečeno, není třeba dodat tolik energie k přeskočení elektronu do vodivostního pásu, a tak například při vyšší tepelné energii se může elektron samovolně excitovat. Fluktuace lze tlumit například chlazením detektoru. Detektory jsou složeny z jednotlivých elektrod, které jsou uspořádány na jedné straně křemíkové destičky. Na tuto stranu destičky je přivedeno napětí, přičemž druhá strana je uzemněná. Křemíkové detektory se dělí na dva základní typy dle uspořádání elektrod. Tzv. pixelové detektory mají elektrody uspořádány ve dvou směrech a tvoří pravoúhlou síť, což umožňuje určit přesnější polohu prolétávající částice. Tyto detektory jsou však dražší než tzv. stripové detektory, které se vyznačují uspořádáním elektrod do proužků (stripů). Při průletu částice detektorem dojde k výrazné ionizaci a vzniku mnoha párů elektron-díra. V P-N přechodu se tedy objeví nabité částice, které jsou přitahovány příslušnou nejbližší elektrodou. Vzniká krátký elektrický puls, který je sbírán a odveden do vyhodnocovacího čipu. Podle toho, na kterém odvodném kanálu se objeví signál, lze zrekonstruovat průsečík prolétávající částice. Signály přicházející z detekčních stripů v experimentu ATLAS jsou snímány v intervalech 25 ns. Obrázek 2: STC Forward middle modul s křemíkovým detektorem z projektu ATLAS (převzato z [4])

5 Zkoumání detektorů laserem Polovodičové detektory tedy mají využití ve velkých mezinárodních projektech jako je projekt ATLAS ve švýcarském CERN, nebo japonské projekty Belle a Belle II v KEK (The High Energy Accelerator Research Organization) u Tokia. Před zařazením vyrobených detektorů do provozu v těchto projektech je však nutné je otestovat, aby se potvrdila jejich plná funkčnost. Toto testování lze provádět nábojem generovaným vnějším pulzem v detektoru. To lze provést více způsoby. Buď můžeme použít svazek vysokoenergetických částic, což je však časově i finančně náročná záležitost, nebo zkoumat detektor pomocí beta zářičů. Třetím způsobem, který se praktikuje také na MFF UK, je testování pomocí laserového svazku. Laser (viz Obrázek 3) ovládaný přes počítač je umístěn v izolovaném testovacím prostoru, tzv. black boxu, který zabraňuje ovlivnění experimentu vnějšími vlivy jako je světelné záření. Obrázek 3: Laser Omikron LDM[xxx].[yyy].A350 (převzato z [5]) Při důkladném zkoumání je samozřejmě třeba prozkoumat každé místo křemíkového detektoru, které je určeno k detekci částic. Proto musíme posouvat laserem vůči detektoru třemi posuvnými stolky (viz Obrázek 4a), které zabezpečují posun ve třech osách. Stolky jsou ovládány přes své motorky, jež jsou napojeny na ovladač (viz Obrázek 4b), který zprostředkovává komunikaci mezi motorky stolků a počítačem. Pomocí předem připravených programů pak určujeme, jak bude měření probíhat. Používaný stolek 8MT , jehož krok je lze posouvat až o 1/8 kroku. Obrázek 4a: Posuvný stolek 8MT (převzato z [6])

6 Obrázek 4b: ovladač 8DCMC1-USB-B1-1 (převzato z [6]) Experimentální část ROOT Prvním úkolem byla instalace softwaru do mého počítače, který by zprostředkovával komunikaci mezi mnou vytvořenými programy a ovládaným přístrojem. Tuto úlohu dobře splňuje software vytvořený vývojáři v CERN zvaný ROOT. Tento program má mnoho užitečných funkcí, ale v mém případě ho stačilo zprovoznit pouze pro kompilaci vlastních programů. Po úspěšné instalaci dle návodu (viz Zdroje[1]) byl ROOT schopen správně kompilovat. Pro kompilování programů jsem využil prostředí Microsoft Visual Studio C RS232 a USB Nanocounter Před komunikací s laserem, který byl pro tento projekt primární, bylo třeba vyzkoušet funkčnost ROOTu na nějakém jednodušším přístroji. Takový požadavek splňoval USB counter, do kterého byl poslán dotaz na počet přijatých impulzů a přístroj vracel počet zpět. Komunikace probíhala pomocí komunikačního rozhraní RS232. Má v sobě zabudovány základní funkce jako čtení, vypsání ze vstupu a ukončení komunikace. Stejně tak jsem vyzkoušel spuštění tzv. USB Nanocounter přes zmíněné RS232. Oba testy se zdařily a mohl jsem přejít k psaní programu pro laser. Laser Podle manuálu k laseru Omikron používanému ke zkoumání detektorů v laboratoři jsem vytvořil program, který později úspěšně komunikoval s laserem. Pokud jsem tedy přeložil program kompilátorem MSVC++ a ROOT, jenž přes RS232 poslal vybraný příkaz laseru, laser se úspěšně vypínal a zapínal.

7 Program V programu jsme pracovali se základními procedurami, které jsou zmíněny v příloze č. 1. Nejprve jsme vyžadovali, aby se identifikovalo zařízení zapojené v USB (viz Příloha 2), čímž jsme vyloučili případnou nefunkčnost komunikačního spojení. Popis důležitých příkazů uvádím v příloze. V příloze č. 3 je uveden nejdůležitější výtah celého programu, kde posílám příkaz na laser podle návodu (zde zjišťuji stav přístroje). Zakomentované jsou také příkazy "LON" pro spuštění, "LF" pro vypnutí a "RS" pro resetování laseru. Diskuse Na projektu mne zpočátku zaujala možnost naučit se něco nového, což se také naplnilo. Jelikož všechny programy kompilované přes ROOT musely být napsány v jazyce C, popřípadě C++, společně s metodami testování detektorů jsem pronikal také o něco málo hlouběji do programování, které je pro komunikaci s dnešními laboratorními přístroji téměř samozřejmostí s ohledem na přesnost měření. Jelikož jsem měl možnost prostudovat si manuál ke zmíněnému laseru Omikron, zjistil jsem také další funkce, které se dají pomocí programu na laseru nastavovat, jako je třeba regulace intensity paprsku. Závěr V projektu jsem se zabýval testovacími metodami v laboratoři křemíkových detektorů. Po instalaci program ROOT jsem se seznámil s funkcemi komunikačního rozhraní RS232 a úspěšně obdržel odpověď od jednoduchého přístroje, stejně jako od USB Nanocounteru. Nakonec se mi podařilo komunikovat s laserem na bázi zapínání a vypínání, což byl jeden z hlavních cílů tohoto projektu. Dále jsem rozšířil své teoretické znalosti z programování v jazyce C++ a v oblasti vlastností křemíkových detektorů.

8 Zdroje [1] Virius M. Jazyky C a C++. Grada Publishing a.s., Praha [2] Bažant, Pavel. Využití laseru při testování polovodičových detektorů Bakalářská práce. Univerzita Karlova, MFF, Ústav částicové a jaderné fyziky. [3] Poslušný, Jan. Měření polohově citlivých polovodičových detektorů Bakalářská práce. Univerzita Karlova, MFF, Ústav částicové a jaderné fyziky. [4] Řezníček, Pavel. Tests of semiconductor microstrip detectors of ATLAS detector Diplomová práce. Univerzita Karlova, MFF, Ústav částicové a jaderné fyziky. [5] Omicron Diode Lasers. Citováno Dostupné na adrese: [6] Opto-Mechanics Products. Citováno Dostupné na adrese: Přílohy 1. Funkce použité v programu: void Omikron(void); //hlavní funkce void TurnOff(void); //vypínání laseru void TurnOn(void); //zapínání laseru void Reset(void); //resetování laseru 2. Inicializace zařízení připojené v USB: const char *configfile = "cfg/omikron.cfg"; int ISSIMUL = 0; TUSB *tusbdrv; tusbdrv = new TUSB(); if (tusbdrv->rtest()!= 1) { //příkaz pro test načtení (správná hodnota 1) ISSIMUL = 1; printf("error! Driver is not loaded succesfuly!\n"); return; int iret = 1; printf("configfile: %s\n", configfile); if (!ISSIMUL) { if ((iret = tusbdrv->rusbinit((char*)configfile))!= 0) { //inicializace driveru* ISSIMUL = 1; printf("error! Hardware is not connected or bad configuration:\n"); if (iret == -1) printf("\t\tmissing config file - check if exist!\n"); else if (iret == -2) printf("\t\tcom port is not ready for work or device is unconnected - check it!\n");

9 else { printf("init OK\n"); else { printf("driver problem\n"); return; *inicializace vrací hodnotu 0, pokud je vše v pořádku, jinak se jedná o určitou chybu 3. Posílání příkazů laseru a přijímání odpovědí: char back[2000]; char sent[2000]; // CR LF = 0x0d,0x0a //znaky na konci posílaného řetězce (vyplývá z návodu) sprintf(sent,"s? %c%c\0",0x0d,0x0a); // zjišťování stavu laseru // sprintf(sent,"rs %c%c\0",0x0d,0x0a); // resetování // sprintf(sent,"lon %c%c\0",0x0d,0x0a); // poloha zapnuto // sprintf(sent,"lf %c%c\0",0x0d,0x0a); // poloha vypnuto printf("sent = >%s<\n",sent); // odpověď laseru tusbdrv->rusbclose(); // ukončení komunikace return;

Úloha č.: I Název: Studium relativistických jaderných interakcí. Identifikace částic a určování typu interakce na snímcích z bublinové komory.

Úloha č.: I Název: Studium relativistických jaderných interakcí. Identifikace částic a určování typu interakce na snímcích z bublinové komory. Oddělení fyzikálních praktik při Kabinetu výuky obecné fyziky MFF UK PRAKTIKUM IV Úloha č.: I Název: Studium relativistických jaderných interakcí. Identifikace částic a určování typu interakce na snímcích

Více

Urychlovače částic principy standardních urychlovačů částic

Urychlovače částic principy standardních urychlovačů částic Urychlovače částic principy standardních urychlovačů částic Základní info technické zařízení, které dodává kinetickou energii částicím, které je potřeba urychlit nabité částice jsou v urychlovači urychleny

Více

zve studenty 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, (tedy všech) ročníků

zve studenty 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, (tedy všech) ročníků detektory statistické metody Skupina částicové fyziky SLO/UPOL zve studenty 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, (tedy všech) ročníků na stručnou prezentaci výsledků své práce a nabídku neuronové sítě statistické metody

Více

Theory Česky (Czech Republic)

Theory Česky (Czech Republic) Q3-1 Velký hadronový urychlovač (10 bodů) Než se do toho pustíte, přečtěte si prosím obecné pokyny v oddělené obálce. V této úloze se budeme bavit o fyzice částicového urychlovače LHC (Large Hadron Collider

Více

ZPRÁVA O STUDENTSKÉM FAKULTNÍM GRANTU

ZPRÁVA O STUDENTSKÉM FAKULTNÍM GRANTU Matematicko-fyzikální fakulta Univerzity Karlovy v Praze ZPRÁVA O STUDENTSKÉM FAKULTNÍM GRANTU Michal Krištof Monitor kvality vlastností křemíkových detektorů v prostředí basf2, příprava monitorovacích

Více

Jana Nováková Proč jet do CERNu? MFF UK

Jana Nováková Proč jet do CERNu? MFF UK Jana Nováková MFF UK Proč jet do CERNu? Plán přednášky 4 krát částice kolem nás intermediální bosony mediální hvězdy hon na Higgsův boson - hit současné fyziky urychlovač není projímadlo detektor není

Více

Za hranice současné fyziky

Za hranice současné fyziky Za hranice současné fyziky Zásadní změny na počátku 20. století Kvantová teorie (Max Planck, 1900) teorie malého a lehkého Teorie relativity (Albert Einstein) teorie rychlého (speciální relativita) Teorie

Více

Wilsonova mlžná komora byl první přístroj, který dovoloval pozorovat okem dráhy elektricky

Wilsonova mlžná komora byl první přístroj, který dovoloval pozorovat okem dráhy elektricky Mlžná komora Kristína Nešporová, G. Boskovice Tomáš Pikálek, G. Boskovice Martin Valko, SPŠE a VOŠ Olomouc Abstrakt Tato práce se zabývá problematikou detekce ionizujícího záření pomocí difúzní mlžné komory.

Více

2. Prostudovat charakter interakcí různých částic v hadronovém kalorimetru

2. Prostudovat charakter interakcí různých částic v hadronovém kalorimetru Pracovní úkol: 1. Seznámit se s interaktivní verzí simulace 2. Prostudovat charakter interakcí různých částic v hadronovém kalorimetru 3. Kvantitativně srovnat energetické ztráty v kalorimetru pro různé

Více

BAKALÁŘSKÁ PRÁCE. Jan Poslušný Měření polohově citlivých polovodičových detektorů

BAKALÁŘSKÁ PRÁCE. Jan Poslušný Měření polohově citlivých polovodičových detektorů Univerzita Karlova v Praze Matematicko-fyzikální fakulta BAKALÁŘSKÁ PRÁCE Jan Poslušný Měření polohově citlivých polovodičových detektorů Ústav částicové a jaderné fyziky Vedoucí bakalářské práce: RNDr.

Více

CERN - námět na exkurzi

CERN - námět na exkurzi CERN - námět na exkurzi Anotace Víte, kde je CERN, co je CERN a kdy a jak jej se svým debrujárským klubem nebo třídou navštívit? Exkurze je vhodná spíš pro starší debrujáry, ale záleží na vás :-). Téma

Více

Kosmické záření a jeho detekce stanicí CZELTA

Kosmické záření a jeho detekce stanicí CZELTA Kosmické záření a jeho detekce stanicí CZELTA Jiří Slabý slabyji2@fjfi.cvut.cz 30.10.2008, Fyzikální seminář, Fakulta jaderná a fyzikálně inženýrská Českého vysokého učení technického v Praze Co nás čeká

Více

1. Zadání Pracovní úkol Pomůcky

1. Zadání Pracovní úkol Pomůcky 1. 1. Pracovní úkol 1. Zadání 1. Ověřte měřením, že směry výletu anihilačních fotonů vznikajících po β + rozpadu jader 22 Na svírají úhel 180. 2. Určete pološířku úhlového rozdělení. 3. Vysvětlete tvar

Více

Experiment ATLAS. Shluky protiběžných částic se srážejí každých 25 ns. tj. s frekvencí. Počet kanálů detektoru je 150 mil.

Experiment ATLAS. Shluky protiběžných částic se srážejí každých 25 ns. tj. s frekvencí. Počet kanálů detektoru je 150 mil. Experiment ATLAS Shluky protiběžných částic se srážejí každých 25 ns tj. s frekvencí 40 MHz Počet srážek 40 MHz x 20 = 800 milionů / s Počet kanálů detektoru je 150 mil. Po 1. úrovni rozhodování (L1 trigger)

Více

CERN Evropská organizace pro jaderný výzkum. Tomáš Kubeš

CERN Evropská organizace pro jaderný výzkum. Tomáš Kubeš CERN Evropská organizace pro jaderný výzkum Tomáš Kubeš Vítejte! Co Vás dnes čeká? Prezentace (45 minut) Co to je CERN Troška fyziky Jak funguje urychlovač Proč základní výzkum Kde se vzalo WWW Film (15

Více

Referát z atomové a jaderné fyziky. Detekce ionizujícího záření (principy, technická realizace)

Referát z atomové a jaderné fyziky. Detekce ionizujícího záření (principy, technická realizace) Referát z atomové a jaderné fyziky Detekce ionizujícího záření (principy, technická realizace) Měřicí a výpočetní technika Šimek Pavel 5.7. 2002 Při všech aplikacích ionizujícího záření je informace o

Více

Od kvarků k prvním molekulám

Od kvarků k prvním molekulám Od kvarků k prvním molekulám Petr Kulhánek České vysoké učení technické v Praze Hvězdárna a planetárium hl. m. Prahy Aldebaran Group for Astrophysics kulhanek@aldebaran.cz www.aldebaran.cz ZÁKLADNÍ SLOŽKY

Více

Optoelektronické senzory. Optron Optický senzor Detektor spektrální koherence Senzory se CCD prvky Foveon systém

Optoelektronické senzory. Optron Optický senzor Detektor spektrální koherence Senzory se CCD prvky Foveon systém Optoelektronické senzory Optron Optický senzor Detektor spektrální koherence Senzory se CCD prvky Foveon systém Optron obsahuje generátor světla (LED) a detektor optické prostředí změna prostředí změna

Více

Křemíkovým okem do nitra hmoty, radioaktivita

Křemíkovým okem do nitra hmoty, radioaktivita Křemíkovým okem do nitra hmoty, radioaktivita BaBar SLAC Zbyněk Drásal 1 Historie diodového jevu v polovodičích Objev tzv. Halbleiteru (polovodiče) bodový kontakt kovu a krystalu (PbS) usměrňuje proud

Více

2. Prostudovat charakter interakcí různých částic v hadronovém kalorimetru

2. Prostudovat charakter interakcí různých částic v hadronovém kalorimetru 1 Pracovní úkol 1. Seznámit se s interaktivní verzí simulace 2. Prostudovat charakter interakcí různých částic v hadronovém kalorimetru 3. Kvantitativně srovnat energetické ztráty v kalorimetru pro různé

Více

Referát z Fyziky. Detektory ionizujícího záření. Vypracoval: Valenčík Dušan. MVT-bak.

Referát z Fyziky. Detektory ionizujícího záření. Vypracoval: Valenčík Dušan. MVT-bak. Referát z Fyziky Detektory ionizujícího záření Vypracoval: Valenčík Dušan MVT-bak. 2 hlavní skupiny detektorů používaných v jaderné a subjaderné fyzice 1) počítače interakce nabitých částic je převedena

Více

Dosah γ záření ve vzduchu

Dosah γ záření ve vzduchu Dosah γ záření ve vzduchu Intenzita bodového zdroje γ záření se mění podobně jako intenzita bodového zdroje světla. Ve dvojnásobné vzdálenosti, paprsek pokrývá dvakrát větší oblast povrchu, což znamená,

Více

Pokroky matematiky, fyziky a astronomie

Pokroky matematiky, fyziky a astronomie Pokroky matematiky, fyziky a astronomie Rupert Leitner; Michal Suk Velké detekční systémy ve fyzice částic Pokroky matematiky, fyziky a astronomie, Vol. 42 (1997), No. 6, 313--324 Persistent URL: http://dml.cz/dmlcz/138098

Více

Český výzkum v evropském měřítku české know-how v CERN

Český výzkum v evropském měřítku české know-how v CERN Český výzkum v evropském měřítku české know-how v CERN Jiří Chýla místopředseda Výboru pro spolupráci ČR s CERN Fyzikální ústav Akademie věd České republiky Základní fakta o CERN Charakter výzkumu v CERN

Více

Standardní model částic a jejich interakcí

Standardní model částic a jejich interakcí Standardní model částic a jejich interakcí Jiří Rameš Fyzikální ústav AV ČR, v. v. i., Praha Přednáškové dopoledne Částice, CERN, LHC, Higgs 24. 10. 2012 Hmota se skládá z atomů Každý atom tvoří atomové

Více

Jak můžeme vidět částice?

Jak můžeme vidět částice? Jak můžeme vidět částice? J. Žáček Ústav částicové a jaderné fyziky, Matematicko-fyzikální fakulta Karlova Univerzita v Praze H1 po 20. rokoch, Prírodovedecká fakulta UPJŠ v Košiciach Proč chceme částice

Více

Senzory ionizujícího záření

Senzory ionizujícího záření Senzory ionizujícího záření Senzory ionizujícího záření dozimetrie α = β = He e 2+, e + γ, n X... elmag aktivita [Bq] (Becquerel) A = A e 0 λt λ...rozpadová konstanta dávka [Gy] (Gray) = [J/kg] A = 0.5

Více

CERN Evropská organizace pro jaderný výzkum. Tomáš Kubeš

CERN Evropská organizace pro jaderný výzkum. Tomáš Kubeš CERN Evropská organizace pro jaderný výzkum Tomáš Kubeš Vítejte! Co Vás dnes čeká? Prezentace (45 minut) Co to je CERN Troška fyziky Jak funguje urychlovač Proč základní výzkum Kde se vzalo WWW Film (10

Více

CERN Evropská organizace pro jaderný výzkum. Tomáš Kubeš www.tomaskubes.net tomas.kubes@cern.ch

CERN Evropská organizace pro jaderný výzkum. Tomáš Kubeš www.tomaskubes.net tomas.kubes@cern.ch CERN Evropská organizace pro jaderný výzkum Tomáš Kubeš www.tomaskubes.net tomas.kubes@cern.ch Obsah Co to je CERN Urychlovače - LHC Minuta fyziky - Higgsův boson Proč základní výzkum - Kde se vzalo WWW

Více

Lineární urychlovače. Jan Pipek jan.pipek@gmail.com 24.11.2011 Dostupné na http://fjfi.vzdusne.cz/urychlovace

Lineární urychlovače. Jan Pipek jan.pipek@gmail.com 24.11.2011 Dostupné na http://fjfi.vzdusne.cz/urychlovace Lineární urychlovače Jan Pipek jan.pipek@gmail.com 24.11.2011 Dostupné na http://fjfi.vzdusne.cz/urychlovace Lineární urychlovače Elektrostatické urychlovače Indukční urychlovače Rezonanční urychlovače

Více

Univerzita Karlova v Praze Matematicko-fyzikální fakulta DIPLOMOVÁ PRÁCE. Zdeňka Broklová

Univerzita Karlova v Praze Matematicko-fyzikální fakulta DIPLOMOVÁ PRÁCE. Zdeňka Broklová Univerzita Karlova v Praze Matematicko-fyzikální fakulta DIPLOMOVÁ PRÁCE Zdeňka Broklová Vyhodnocení účinnosti a kvality polovodičových stripových detektorů pro detektor ATLAS (LHC CERN) Katedra didaktiky

Více

Elektronické a optoelektronické součástky

Elektronické a optoelektronické součástky Garant předmětu: prof. Ing. Pavel Hazdra, CSc. hazdra@fel.cvut.cz Otevřené Elektronické Systémy Virtual Labs OES 1 / 4 Čím se zde bude zabývat? Principy činnosti struktur užívaných k ovládání elektronů

Více

STŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA SDĚLOVACÍ TECHNIKY

STŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA SDĚLOVACÍ TECHNIKY Autor: STŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA SDĚLOVACÍ TECHNIKY 110 00 Praha 1, Panská 856/3, 221 002 111, www.panska.cz, sekretariat@panska.cz ABSOLVENTSKÝ PROJEKT Studijní obor: Detektory částic Michal Cihlář 78-42-M/01

Více

experiment ATLAS Upgrade

experiment ATLAS Upgrade Univerzita Karlova v Praze Matematicko-fyzikální fakulta ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA ZE STUDENTSKÉHO PROJEKTU Ondřej Theiner Testování křemíkových detektorů pro experiment ATLAS Upgrade Ústav částicové a jaderné

Více

Jméno a příjmení. Ročník. Měřeno dne. 21.3.2012 Příprava Opravy Učitel Hodnocení

Jméno a příjmení. Ročník. Měřeno dne. 21.3.2012 Příprava Opravy Učitel Hodnocení FYZIKÁLNÍ PRAKTIKUM Ústav fyziky FEKT VUT BRNO Jméno a příjmení Vojtěch Přikryl Ročník 1 Předmět IFY Kroužek 35 ID 143762 Spolupracoval Měřeno dne Odevzdáno dne Daniel Radoš 7.3.2012 21.3.2012 Příprava

Více

Detekce nabitých částic Jak se ztrácí energie průchodem částice hmotou?

Detekce nabitých částic Jak se ztrácí energie průchodem částice hmotou? Detekce nabitých částic Jak se ztrácí energie průchodem částice hmotou? 10/20/2004 1 Bethe Blochova formule (1) je maximální možná předaná energie elektronu N r e - vogadrovo čislo - klasický poloměr elektronu

Více

Kalorimetr Tilecal a rekonstrukce signálu. Seminář FzÚ, 9.4.2010 Tomáš Davídek, ÚČJF MFF UK 1

Kalorimetr Tilecal a rekonstrukce signálu. Seminář FzÚ, 9.4.2010 Tomáš Davídek, ÚČJF MFF UK 1 Kalorimetr Tilecal a rekonstrukce signálu Seminář FzÚ, 9.4.2010 Tomáš Davídek, ÚČJF MFF UK 1 Kalorimetry (1) Základní úkoly: identifikace a měření směru a energie elektronů, pozitronů a fotonů (elektromagnetické

Více

Detektory. požadovaná informace o částici / záření. proudový puls p(t) energie. čas příletu. výstupní signál detektoru. poloha.

Detektory. požadovaná informace o částici / záření. proudový puls p(t) energie. čas příletu. výstupní signál detektoru. poloha. Detektory požadovaná informace o částici / záření energie čas příletu poloha typ citlivost detektoru výstupní signál detektoru proudový puls p(t) E Q p t dt účinný průřez objem vnitřní šum vstupní okno

Více

1. přeshraniční Zemská výstava

1. přeshraniční Zemská výstava 1. přeshraniční Zemská výstava Český Krumlov Regionální muzeum v Č. Krumlově: výstava nerealizovaných projektů od středověku do roku 1989 s názvem Co by, kdyby Židovská synagoga: 4 fotografové, 2 země,

Více

POPIS VYNÁLEZU K AUTORSKÉMU OSVĚDČENÍ. (40) Zveřejněno 31 07 79 N

POPIS VYNÁLEZU K AUTORSKÉMU OSVĚDČENÍ. (40) Zveřejněno 31 07 79 N ČESKOSLOVENSKÁ SOCIALISTICKÁ R E P U B L I K A (19) POPIS VYNÁLEZU K AUTORSKÉMU OSVĚDČENÍ 196670 (11) (Bl) (51) Int. Cl. 3 H 01 J 43/06 (22) Přihlášeno 30 12 76 (21) (PV 8826-76) (40) Zveřejněno 31 07

Více

PRAKTIKUM III. Oddělení fyzikálních praktik při Kabinetu výuky obecné fyziky MFF UK. Pracoval: Jan Polášek stud. skup. 11 dne 23.4.2009.

PRAKTIKUM III. Oddělení fyzikálních praktik při Kabinetu výuky obecné fyziky MFF UK. Pracoval: Jan Polášek stud. skup. 11 dne 23.4.2009. Oddělení fyzikálních praktik při Kabinetu výuky obecné fyziky MFF UK PRAKTIKUM III Úloha č. XXVI Název: Vláknová optika Pracoval: Jan Polášek stud. skup. 11 dne 23.4.2009 Odevzdal dne: Možný počet bodů

Více

BAKALÁŘSKÁ PRÁCE. Vít König. Testování křemíkových detektorů pro modernizaci detektoru ATLAS. Ústav částicové a jaderné fyziky

BAKALÁŘSKÁ PRÁCE. Vít König. Testování křemíkových detektorů pro modernizaci detektoru ATLAS. Ústav částicové a jaderné fyziky BAKALÁŘSKÁ PRÁCE Vít König Testování křemíkových detektorů pro modernizaci detektoru ATLAS Ústav částicové a jaderné fyziky Vedoucí bakalářské práce: doc. RNDr. Zdeněk Doležal, Dr. Studijní program: Fyzika

Více

Pracoviště pro vývoj FPGA karet

Pracoviště pro vývoj FPGA karet Pracoviště pro vývoj FPGA karet Martin Bodlák 1 Úvod do problematiky COMPASS je mezinárodní experiment z oboru fyziky elementárních částic běžící na urychlovači SPS (Super Proton Synchotron) v CERN (Ženeva,

Více

CENTRUM PODPORY PROJEKTŮ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ

CENTRUM PODPORY PROJEKTŮ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ CERN brána do hlubin mikrosvěta Petr Závada Fyzikální ústav AV ČR, Praha CENTRUM PODPORY PROJEKTŮ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ 24.10. 2012 Program: Co je CERN, co je mikrosvět? Co se v CERNu dnes odehrává?

Více

STACIONÁRNÍ MAGNETICKÉ POLE. Mgr. Jan Ptáčník - GJVJ - Fyzika - Elektřina a magnetismus - 3. ročník

STACIONÁRNÍ MAGNETICKÉ POLE. Mgr. Jan Ptáčník - GJVJ - Fyzika - Elektřina a magnetismus - 3. ročník STACIONÁRNÍ MAGNETICKÉ POLE Mgr. Jan Ptáčník - GJVJ - Fyzika - Elektřina a magnetismus - 3. ročník Magnetické pole Vytváří se okolo trvalého magnetu. Magnetické pole vodiče Na základě experimentů bylo

Více

Základní experiment fyziky plazmatu

Základní experiment fyziky plazmatu Základní experiment fyziky plazmatu D. Vašíček 1, R. Skoupý 2, J. Šupík 3, M. Kubič 4 1 Gymnázium Velké Meziříčí, david.vasicek@centrum.cz 2 Gymnázium Ostrava-Hrabůvka příspěvková organizace, jansupik@gmail.com

Více

1 Měření na Wilsonově expanzní komoře

1 Měření na Wilsonově expanzní komoře 1 Měření na Wilsonově expanzní komoře Cíle úlohy: Cílem této úlohy je seznámení se základními částicemi, které způsobují ionizaci pomocí Wilsonovi mlžné komory. V této úloze studenti spustí Wilsonovu mlžnou

Více

MODERNÍ METODY CHEMICKÉ FYZIKY I lasery a jejich použití v chemické fyzice Přednáška 5

MODERNÍ METODY CHEMICKÉ FYZIKY I lasery a jejich použití v chemické fyzice Přednáška 5 MODERNÍ METODY CHEMICKÉ FYZIKY I lasery a jejich použití v chemické fyzice Přednáška 5 Ondřej Votava J. Heyrovský Institute of Physical Chemistry AS ČR Opakování z minula Light Amplifier by Stimulated

Více

Relativní chybu veličiny τ lze určit pomocí relativní chyby τ 1. Zanedbáme-li chybu jmenovatele ve vzorci (2), platí *1+:

Relativní chybu veličiny τ lze určit pomocí relativní chyby τ 1. Zanedbáme-li chybu jmenovatele ve vzorci (2), platí *1+: Pracovní úkol 1. Změřte charakteristiku Geigerova-Müllerova detektoru pro záření gamma a u jednotlivých měření stanovte chybu a vyznačte ji do grafu. Určete délku a sklon plata v charakteristice detektoru

Více

O čem se mluví v CERNu? Martin Rybář

O čem se mluví v CERNu? Martin Rybář O čem se mluví v CERNu? 29.11. 2012 Martin Rybář CERN Evropská organizace pro jaderný výzkum (Conseil Européen pour la recherche nucléaire) Založen roku 1954 ČR součástí od roku 1993 nejrozsáhlejší výzkumné

Více

Bipolární tranzistory

Bipolární tranzistory Bipolární tranzistory Historie V prosinci 1947 výzkumní pracovníci z Bellových laboratořích v New Jersey zjistili, že polovodičová destička z germania se zlatými hroty zesiluje slabý signál. Vědci byli

Více

Fyzika elementárn (Standardní model)

Fyzika elementárn (Standardní model) Fyzika elementárn rních částic (Standardní model) Zdenka.Broklova@mff.cuni.cz Délková škála 2 Jak pozorovat malé objekty? Částice mají i vlnové vlastnosti (dualismus, QM) Vlnová délka částice je nepřímo

Více

VEDENÍ ELEKTRICKÉHO PROUDU V LÁTKÁCH

VEDENÍ ELEKTRICKÉHO PROUDU V LÁTKÁCH VEDENÍ ELEKTRICKÉHO PROUDU V LÁTKÁCH Jan Hruška TV-FYZ Ahoj, tak jsme tady znovu a pokusíme se Vám vysvětlit problematiku vedení elektrického proudu v látkách. Co je to vlastně elektrický proud? Na to

Více

V nejnižším energetickém stavu valenční elektrony úplně obsazují všechny hladiny ve valenčním pásu, nemohou zprostředkovat vedení proudu.

V nejnižším energetickém stavu valenční elektrony úplně obsazují všechny hladiny ve valenčním pásu, nemohou zprostředkovat vedení proudu. POLOVODIČE Vlastní polovodiče Podle typu nosiče náboje dělíme polovodiče na vlastní (intrinsické) a příměsové. Příměsové polovodiče mohou být dopované typu N (majoritními nosiči volného náboje jsou elektrony)

Více

Scintilace. Co zachytí oko? Pokud během 1/10 s nejméně 15 fotonů. Jedna z nejstarších detekčních metod (Rutherford a ZnS)

Scintilace. Co zachytí oko? Pokud během 1/10 s nejméně 15 fotonů. Jedna z nejstarších detekčních metod (Rutherford a ZnS) Scintilace Jedna z nejstarších detekčních metod (Rutherford a ZnS) scintilace -puls světla krátce po průchodu částice fluorescence světelný puls krátce (< 10 ns) po absorpci γ kvanta fosforescence emise

Více

Charakteristiky laseru vytvářejícího světelné impulsy o délce několika pikosekund

Charakteristiky laseru vytvářejícího světelné impulsy o délce několika pikosekund Charakteristiky laseru vytvářejícího světelné impulsy o délce několika pikosekund H. Picmausová, J. Povolný, T. Pokorný Gymnázium, Česká Lípa, Žitavská 2969; Gymnázium, Brno, tř. Kpt. Jaroše 14; Gymnázium,

Více

Charakteristika a mrtvá doba Geiger-Müllerova počítače

Charakteristika a mrtvá doba Geiger-Müllerova počítače Charakteristika a mrtvá doba Geiger-Müllerova počítače Úkol : 1. Proměřte charakteristiku Geiger-Müllerova počítače. K jednotlivým naměřeným hodnotám určete střední kvadratickou chybu a vyznačte ji do

Více

Zájezd do CERNu 2012. Obsah. Jakub Šerých, serych@panska.cz

Zájezd do CERNu 2012. Obsah. Jakub Šerých, serych@panska.cz Zájezd do CERNu 2012 Jakub Šerých, serych@panska.cz Obsah Metody zkoumání hmoty Trocha z historie představ o stavbě hmoty Dnešní představa o stavbě hmoty Principy urychlovačů Typy urychlovačů Urychlovač

Více

Detektory optického záření

Detektory optického záření Detektory optického záření Vrbová, Jelínková, Gavrilov, Úvod do laserové techniky, ČVUT FJFI, 1994 Kenyon, The light fantastic, Oxford Goldman, Lasers in Medicine, kapitola Optická a tepelná dozimetrie

Více

Spektrometrie záření gama

Spektrometrie záření gama Spektrometrie záření gama M. Kroupa, Gymnázium Děčín, trellac@centrum.cz B. Dvorský, Gymnázium Šternberk, bohuslav.dvorsky@seznam.cz Abstrakt Tento článek pojednává o spektroskopii záření gama. Bylo měřeno

Více

Urychlovače nabitých částic

Urychlovače nabitých částic Urychlovače nabitých částic Osnova přednášky 1. Úvod, základní třídění urychlovačů, historie, 2. Pohyb částice v elektrickém a magnetickém poli, vedení svazků částic 3. Lineární urychlovače elektrostatické,

Více

BAKALÁŘSKÁ PRÁCE. Pavel Bažant Využití laseru při testování polovodičových detektorů

BAKALÁŘSKÁ PRÁCE. Pavel Bažant Využití laseru při testování polovodičových detektorů Univerzita Karlova v Praze Matematicko-fyzikální fakulta BAKALÁŘSKÁ PRÁCE Pavel Bažant Využití laseru při testování polovodičových detektorů Ústav částicové a jaderné fyziky Vedoucí bakalářské práce: RNDr.

Více

CZ.1.07/2.2.00/ AČ (SLO/RCPTM) Detekce a zpracování optického signálu 1 / 30

CZ.1.07/2.2.00/ AČ (SLO/RCPTM) Detekce a zpracování optického signálu 1 / 30 DETEKCE A ZPRACOVÁNÍ OPTICKÉHO SIGNÁLU Antonín Černoch Společná laboratoř optiky UP a FZÚ AV ČR Regionální centrum pokročilých technologií a materiálů CZ107/2200/070018 AČ (SLO/RCPTM) Detekce a zpracování

Více

Společná laboratoř optiky. Skupina nelineární a kvantové optiky. Představení vypisovaných témat. bakalářských prací. prosinec 2011

Společná laboratoř optiky. Skupina nelineární a kvantové optiky. Představení vypisovaných témat. bakalářských prací. prosinec 2011 Společná laboratoř optiky Skupina nelineární a kvantové optiky Představení vypisovaných témat bakalářských prací prosinec 2011 O naší skupině... Zařazení: UP PřF Společná laboratoř optiky skupina nelin.

Více

1.4 Možnosti odstínění radioaktivního záření

1.4 Možnosti odstínění radioaktivního záření 1.4 Možnosti odstínění radioaktivního záření Cíle kapitoly: Laboratorní úloha je zaměřena na problematiku radioaktivního záření a studentům umožňuje prověřit znalosti, resp. prakticky si vyzkoušet práci

Více

LEPTONY. Elektrony a pozitrony a elektronová neutrina. Miony a mionová neutrina. Lepton τ a neutrino τ

LEPTONY. Elektrony a pozitrony a elektronová neutrina. Miony a mionová neutrina. Lepton τ a neutrino τ LEPTONY Elektrony a pozitrony a elektronová neutrina Pozitronium, elektronové neutrino a antineutrino Beta rozpad nezachování parity, měření helicity neutrin Miony a mionová neutrina Lepton τ a neutrino

Více

Charakteristiky optoelektronických součástek

Charakteristiky optoelektronických součástek FYZIKÁLNÍ PRAKTIKUM Ústav fyziky FEKT VUT BRNO Spolupracoval Jan Floryček Jméno a příjmení Jakub Dvořák Ročník 1 Měřeno dne Předn.sk.-Obor BIA 27.2.2007 Stud.skup. 13 Odevzdáno dne Příprava Opravy Učitel

Více

Stručný úvod do spektroskopie

Stručný úvod do spektroskopie Vzdělávací soustředění studentů projekt KOSOAP Slunce, projevy sluneční aktivity a využití spektroskopie v astrofyzikálním výzkumu Stručný úvod do spektroskopie Ing. Libor Lenža, Hvězdárna Valašské Meziříčí,

Více

Univerzita Karlova v Praze Matematicko-fyzikální fakulta. Josef Knot Velké urychlovače částic. Katedra didaktiky fyziky

Univerzita Karlova v Praze Matematicko-fyzikální fakulta. Josef Knot Velké urychlovače částic. Katedra didaktiky fyziky Univerzita Karlova v Praze Matematicko-fyzikální fakulta BAKALÁŘSKÁ PRÁCE Josef Knot Velké urychlovače částic Katedra didaktiky fyziky Vedoucí bakalářské práce: doc. RNDr. Zdeněk Doležal, Dr., ÚČJF MFF

Více

Speciální spektrometrické metody. Zpracování signálu ve spektroskopii

Speciální spektrometrické metody. Zpracování signálu ve spektroskopii Speciální spektrometrické metody Zpracování signálu ve spektroskopii detekce slabých signálů synchronní detekce (Lock-in) čítaní fotonů měření časového průběhu signálů metoda fázového posuvu časově korelované

Více

Plazmové metody. Základní vlastnosti a parametry plazmatu

Plazmové metody. Základní vlastnosti a parametry plazmatu Plazmové metody Základní vlastnosti a parametry plazmatu Atom je základní částice běžné hmoty. Částice, kterou již chemickými prostředky dále nelze dělit a která definuje vlastnosti daného chemického prvku.

Více

Měření kosmického záření

Měření kosmického záření Měření kosmického záření D. Jochcová 1, M. Stejskal 2, M. Kozár 3, M. Melčák 4, D. Friedrich 5 1 Wichterlevo gymnázium, Ostrava oxiiiii@centrum.cz 2 Gymnázium Litoměřická, Praha marek.sms@gmail.com 3 Bilingválne

Více

Pokroky matematiky, fyziky a astronomie

Pokroky matematiky, fyziky a astronomie Pokroky matematiky, fyziky a astronomie Jiří Chudoba; Rupert Leitner; Michal Suk Hledání top kvarku v experimentech na urychlovačích částic Pokroky matematiky, fyziky a astronomie, Vol. 40 (1995), No.

Více

Fyzikální analýza produkce Z bosonu a jeho mionového rozpadového kanálu.

Fyzikální analýza produkce Z bosonu a jeho mionového rozpadového kanálu. Středoškolská technika 2019 Setkání a prezentace prací středoškolských studentů na ČVUT Fyzikální analýza produkce Z bosonu a jeho mionového rozpadového kanálu. Radek Jirásek Gymnázium Zikmunda Wintra

Více

Experimentální metody ve fyzice vysokých energií Alice Valkárová

Experimentální metody ve fyzice vysokých energií Alice Valkárová Experimentální metody ve fyzice vysokých energií Alice Valkárová alice@ipnp.troja.mff.cuni.cz 10/20/2004 1 Literatura o detektorech částic Knihy: C.Grupen, Particle detectors,cambridge University Press,1996

Více

Měření šířky zakázaného pásu polovodičů

Měření šířky zakázaného pásu polovodičů Měření šířky zakázaného pásu polovodičů Úkol : 1. Určete šířku zakázaného pásu ze spektrální citlivosti fotorezistoru pro šterbinu 1,5 mm. Na monochromátoru nastavujte vlnovou délku od 200 nm po 50 nm

Více

FREESCALE TECHNOLOGY APPLICATION

FREESCALE TECHNOLOGY APPLICATION FREESCALE TECHNOLOGY APPLICATION 2013-2014 3D LED Cube Jméno: Libor Odstrčil Ročník: 4. Obor: IT Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, Fakulta aplikované informatiky 2 1 Konstrukce Obr. 1.: Výsledná LED kostka.

Více

Optoelektronika. elektro-optické převodníky - LED, laserové diody, LCD. Elektronické součástky pro FAV (KET/ESCA)

Optoelektronika. elektro-optické převodníky - LED, laserové diody, LCD. Elektronické součástky pro FAV (KET/ESCA) Optoelektronika elektro-optické převodníky - LED, laserové diody, LCD Elektro-optické převodníky žárovka - nejzákladnější EO převodník nevhodné pro optiku široké spektrum vlnových délek vhodnost pro EO

Více

Pokroky matematiky, fyziky a astronomie

Pokroky matematiky, fyziky a astronomie Pokroky matematiky, fyziky a astronomie Alice Valkárová Metody a techniky ve světě fyziky částic Pokroky matematiky, fyziky a astronomie, Vol. 47 (2002), No. 4, 280--286 Persistent URL: http://dml.cz/dmlcz/141143

Více

Adresa místa konání: Na Slovance 2, 182 21 Praha 8 Cukrovarnická 10, 162 53 Praha 6

Adresa místa konání: Na Slovance 2, 182 21 Praha 8 Cukrovarnická 10, 162 53 Praha 6 Dny otevřených dveří 2010 Název ústavu: Fyzikální ústav AV ČR, v. v. i. Adresa místa konání: Na Slovance 2, 182 21 Praha 8 Cukrovarnická 10, 162 53 Praha 6 Datum a doba otevření: 4. 11. 9 až 16 hod. pro

Více

Polovodičové senzory. Polovodičové materiály Teplotní závislost polovodiče Piezoodporový jev Fotonové jevy Radiační jevy Magnetoelektrické jevy

Polovodičové senzory. Polovodičové materiály Teplotní závislost polovodiče Piezoodporový jev Fotonové jevy Radiační jevy Magnetoelektrické jevy Polovodičové senzory Polovodičové materiály Teplotní závislost polovodiče Piezoodporový jev Fotonové jevy Radiační jevy Magnetoelektrické jevy Polovodičové materiály elementární polovodiče Elementární

Více

2. Zdroje a detektory světla

2. Zdroje a detektory světla 2. Zdroje a detektory světla transmitance (%) Spektrální rozsah Krátkovlné limity: Absorpce vzduchu (O 2,N 2,vodní pára) - 190 nm Propustnost optiky Spektrální rozsah zdroje vlnová délka (nm) http://www.hellma-analytics.com/text/283/en/material-and-technical-information.html

Více

Hmotnostní spektrometrie

Hmotnostní spektrometrie Hmotnostní spektrometrie Princip: 1. Ze vzorku jsou tvořeny ionty na úrovni molekul, nebo jejich zlomků (fragmentů), nebo až volných atomů dodáváním energie, např. uvolnění atomů ze vzorku nebo přímo rozštěpení

Více

Praktikum III - Optika

Praktikum III - Optika Oddělení fyzikálních praktik při Kabinetu výuky obecné fyziky M UK Praktikum III - Optika Úloha č. 5 Název: Charakteristiky optoelektronických součástek Pracoval: Matyáš Řehák stud.sk.: 13 dne: 2. 3. 28

Více

Gymnázium, Český Krumlov

Gymnázium, Český Krumlov Gymnázium, Český Krumlov Vyučovací předmět Fyzika Třída: 6.A - Prima (ročník 1.O) Úvod do předmětu FYZIKA Jan Kučera, 2011 1 Organizační záležitosti výuky Pomůcky související s výukou: Pracovní sešit (formát

Více

Oddělení fyzikálních praktik při Kabinetu výuky obecné fyziky MFF UK. Praktikum IV

Oddělení fyzikálních praktik při Kabinetu výuky obecné fyziky MFF UK. Praktikum IV Oddělení fyzikálních praktik při Kabinetu výuky obecné fyziky MFF UK Praktikum IV Úloha č. A13 Určení měrného náboje elektronu z charakteristik magnetronu Název: Pracoval: Martin Dlask. stud. sk.: 11 dne:

Více

Encyklopedický slovník. T. D. Lee, Rev. Mod. Phys. 47, 267, 1975

Encyklopedický slovník. T. D. Lee, Rev. Mod. Phys. 47, 267, 1975 Jaderná a částicová fyzika Vladimír Wagner Nejsilnější síla HADES studuje vlastnosti částic ve velmi horkém a hustém prostředí Hádes v řecké mytologii bůh mrtvých, podsvětí a podzemních pokladů, syn Kronův

Více

Radioaktivní záření, jeho druhy, detekce a základní vlastnosti

Radioaktivní záření, jeho druhy, detekce a základní vlastnosti Radioaktivní záření, jeho druhy, detekce a základní vlastnosti M. Vohralík vohralik.m@email.cz Gymnázium Dr. Emila Holuba, Holice D. Horák dombas1999@gmail.com Reálné Gymnázium a základní škola města Prostějova

Více

Podivnosti na LHC. Abstrakt

Podivnosti na LHC. Abstrakt Podivnosti na LHC O. Havelka 1, J. Jerhot 2, P. Smísitel 3, L. Vozdecký 4 1 Gymnýzium Trutnov, ondra10ax@centrum.cz 2 SPŠ Strojní a elektrotechnická, České Budějovice, jerrydog@seznam.cz 3 Gymnázium Vyškov,

Více

POPIS VYNALEZU K AUTORSKÉMU OSVĚDČENÍ. obr Z ČESKOSLOVENSKA SOCIALISTICKÁ ( 19 ) G 01 F 23/28. (22) Přihlášeno 18 09 84 (21) PV 6988-84

POPIS VYNALEZU K AUTORSKÉMU OSVĚDČENÍ. obr Z ČESKOSLOVENSKA SOCIALISTICKÁ ( 19 ) G 01 F 23/28. (22) Přihlášeno 18 09 84 (21) PV 6988-84 ČESKOSLOVENSKA SOCIALISTICKÁ R E P U B L I K A ( 19 ) POPIS VYNALEZU K AUTORSKÉMU OSVĚDČENÍ 250928 (И) (BI) (22) Přihlášeno 18 09 84 (21) PV 6988-84 (51) Int. Cl. 4 G 01 F 23/28 ÚftAD PRO VYNÁLEZY A OBJEVY

Více

STEJNOSMĚRNÝ PROUD Nesamostatný výboj TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY.

STEJNOSMĚRNÝ PROUD Nesamostatný výboj TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY. STEJNOSMĚRNÝ PROUD Nesamostatný výboj TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY. Plyny jsou tvořeny elektricky neutrálními molekulami. Proto jsou za

Více

1 Elektronika pro zpracování optického signálu

1 Elektronika pro zpracování optického signálu 1 Elektronika pro zpracování optického signálu Výběr elektroniky a detektorů pro měření optického signálu je odvislé od toho, jaký signál budeme detekovat. V první řadě je potřeba vědět, jakých intenzit

Více

VÍŘIVÉ PROUDY DZM 2013 1

VÍŘIVÉ PROUDY DZM 2013 1 VÍŘIVÉ PROUDY DZM 2013 1 2 VÍŘIVÉ PROUDY ÚVOD Vířivé proudy tvoří druhou skupinu v metodách, které využívají ke zjišťování vad materiálu a výrobků působení elektromagnetického pole. Na rozdíl od metody

Více

Mezony π, mezony K, mezony η, η, bosony 1

Mezony π, mezony K, mezony η, η, bosony 1 Mezony π, mezony K, mezony η, η, bosony 1 Mezony π, (piony) a) Nabité piony hmotnost, rozpady, doba života, spin, parita, nezachování parity v jejich rozpadech b) Neutrální piony hmotnost, rozpady, doba

Více

Standardní model a kvark-gluonové plazma

Standardní model a kvark-gluonové plazma Standardní model a kvark-gluonové plazma Boris Tomášik Fakulta jaderná a fyzikálně inženýrská, ČVUT International Particle Physics Masterclasses 2012 7.3.2012 Struktura hmoty molekuly atomy jádra a elektrony

Více

Vojtěch Hrubý: Esej pro předmět Seminář EVF

Vojtěch Hrubý: Esej pro předmět Seminář EVF Vojtěch Hrubý: Esej pro předmět Seminář EVF Plazma Pod pojmem plazma většinou myslíme plynné prostředí, které se skládá z neutrálních částic, iontů a elektronů. Poměr množství neutrálních a nabitých částic

Více

Mlžnákomora. PavelMotal,SOŠaSOUKuřim Martin Veselý, FJFI ČVUT Praha

Mlžnákomora. PavelMotal,SOŠaSOUKuřim Martin Veselý, FJFI ČVUT Praha Mlžnákomora PavelMotal,SOŠaSOUKuřim Martin Veselý, FJFI ČVUT Praha Historie vývoje mlžné komory Jelikož není možné částice hmoty pozorovat pouhým okem, bylo vyvinutozařízení,ježzviditelňujedráhytěchtočásticvytvářenímmlžné

Více

Polovodiče ELEKTROTECHNIKA TO M Á Š T R E J BAL

Polovodiče ELEKTROTECHNIKA TO M Á Š T R E J BAL Polovodiče ELEKTROTECHNIKA TO M Á Š T R E J BAL Jaké znáte polovodiče? Jaké znáte polovodiče? - Např. křemík, germanium, selen, Struktura křemíku Křemík (Si) má 4 valenční elektrony. Valenční elektrony

Více

r W. Shockley, J. Bardeen a W. Brattain, zahájil epochu polovodičové elektroniky, která se rozvíjí dodnes.

r W. Shockley, J. Bardeen a W. Brattain, zahájil epochu polovodičové elektroniky, která se rozvíjí dodnes. r. 1947 W. Shockley, J. Bardeen a W. Brattain, zahájil epochu polovodičové elektroniky, která se rozvíjí dodnes. 2.2. Polovodiče Lze je definovat jako látku, která má elektronovou bipolární vodivost, tj.

Více

PSK1-14. Optické zdroje a detektory. Bohrův model atomu. Vyšší odborná škola a Střední průmyslová škola, Božetěchova 3 Ing. Marek Nožka.

PSK1-14. Optické zdroje a detektory. Bohrův model atomu. Vyšší odborná škola a Střední průmyslová škola, Božetěchova 3 Ing. Marek Nožka. PSK1-14 Název školy: Autor: Anotace: Vyšší odborná škola a Střední průmyslová škola, Božetěchova 3 Ing. Marek Nožka Optické zdroje a detektory Vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Předmět:

Více