OBALY Z PĚNOVÉHO POLYSTYRENU (EPS) PRO EFEKTIVNÍ PŘEPRAVU

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "OBALY Z PĚNOVÉHO POLYSTYRENU (EPS) PRO EFEKTIVNÍ PŘEPRAVU"

Transkript

1 OBALY Z PĚNOVÉHO POLYSTYRENU (EPS) PRO EFEKTIVNÍ PŘEPRAVU Ing. František Vörös - konsultant Sdružení EPS ČR 1. Úvod Od roku 1949, kdy Fritz Stastný patentoval u firmy BASF nový postup výroby zpěňovatelného polystyrenu (EPS), doznal tento produkt významného rozvoje ve výrobě, aplikacích a spotřebě. V roce 1952 na výstavě Kunststoffe 52 v Düsseldorfu měla odborná veřejnost poprvé možnost seznámit se s EPS od firmy BASF mimo jiné s jako vhodným výrobkem pro přepravu produktů. Obsahuje totiž 98% vzduchu a má výrazně nízkou hmotnost při dobrých ochranných vlastnostech proti nárazu při přepravě křehkého zboží a potravin. Produkt dobře izoluje, je odolný proti vodě (i ledu), hygienicky schválen pro balení potravin, snadno se recykluje. 2. Plasty a obaly Obalový průmysl je hlavním spotřebitelem plastů, když se podílí 40,1% na světové spotřebě. Jestliže se v roce 1949 celosvětově vyrábělo 1 milion tun plastů, v loňském roce to již bylo rekordních 265 mil.tun a do roku 2015 se očekává průměrný roční růst o 4,7%. Evropa se podílí přibližně jednou čtvrtinou na světové spotřebě plastů. 3. Pěnový polystyren a obaly Pěnový polystyren patří do rodiny polymerů na bázi monomeru styrenu, která hmotností představuje 4.příčku na světové spotřebě všech plastů (za PE, PP a PVC). Výchozí produkt - styren - má přírodní původ, když byl poprvé vydestilován v roce 1839 berlínským lékárníkem Simonem z pryskyřice z borovice. Od roku 1930 se styren vyrábí průmyslově se současnou světovou produkcí přes 20 mil.tun/rok. Pro účely EPS se styren polymeruje za přítomnosti nadouvadla na bázi pentanu. Hotové perličky se u zpracovatelů předpění párou a následně lisují na tvarovky nebo bloky s objemovou hmotností 12 35kg/m 3. V menší míře se EPS vyrábí technologií vytlačování krystalového PS s nástřikem nadouvadla do taveniny v extrudéru a následné granulaci na různě tvarované granule (S,L,X, duté válečky apod.), které mají po předpěnění extrémě nízkou objemovou hmotnost pod 10 kg/m 3 a slouží jako výplňový, fixační materiál k balení a následné přepravě křehkého zboží. V loňském roce se ve světě zpracovalo 5,2 mil.tun EPS, v Evropě necelých 2 mil.tun. Prognózy růstu do roku 2015 uvádějí průměrnou roční hodnotu vyšší než u průměru plastů - 5,0%. V ČR se vloni zpracovalo rekordních 56,9 tis.tun EPS s dominantními aplikacemi ve stavebnictví. Aplikace EPS v obalovém průmyslu se pohybují v širokém rozmezí 12% v ČR, 21% v Evropě 49% v Asii. Nízký podíl obalových aplikací EPS v ČR je dán prudkým rozvojem zateplování budov pomocí systému vnějších izolací ETICS. Na druhé straně je nutno připomenout značné rezervy v aplikacích EPS v obalovém průmyslu. Pěnový PS je materiál, který je schopen při své minimální hmotnosti chránit výrobky jako jsou ryby, maso, zeleniny, ovoce při přepravě a díky vynikajícím izolačním vlastnostem a nenasákavosti, je udržet čerstvé. Je schopen udržet i vyšší teploty,

2 např. kávy, čaje a pizzy. Transport citlivých léků a krevních konzerv lze zajistit pomocí EPS obalů za požadovaných konstantních teplot. Vysoce citlivé elektronické přístroje, televizní obrazovky, bílou elektroniku, počítače, sklo apod. je možno chránit proti nárazu při přepravě s využitím obalů z EPS. Čím lehčí je dopravní prostředek, tím méně spotřebuje pohonných hmot a tím méně CO 2 se dostává do ovzduší. Odborníci spočítali, že bez stávajících EPS obalů by se zvýšila hmotnost transportovaných výrobků o 54%, spotřeba energií by se zvýšila o 102% a náklady na balení by byly o 30% vyšší. 4. Odpady z EPS Obaly z pěnového polystyrenu se výrazně odlišují od ostatních plastů, především nízkou hmotností a většinou bílou barvou. Po skončení životnosti tohoto obalu se tyto dají snadno odtřídit od ostatních odpadů. Podíl EPS v domovním pevném odpadu činí 0,1% hm. V některých zemích (Německo, Holansko) jsou používány speciální kontejnery pouze pro shromažďování použitých EPS obalů. V českém systému EKOKOM patří EPS odpady s recyklačním trojúhelníkem a číslem 6 do žlutých kontejnerů. Odtřídění EPS z plastového odpadu není technicky náročné. Další zpracování spočívá v rozdrcení, přičemž drť lze využít přidáním do nových výrobků z EPS, nebo k vylehčení zemin a kompostů, jako příměsi k vylehčení betonu, cihel a omítek. Pro účely regranulace je materiál v prvním stupni komprimován na objemovou hmotnost kolem 600 kg/m 3 a následně transportován k drtičům a regranulaci na krystalový PS. Znečistěné výrobky z EPS je možno využít energeticky, když energetický potenciál 1kg EPS odpovídá 1,3 litru topného oleje. 5. Podpora EPS aplikací Evropský průmysl plastů zaměstnává více než 1,6 mil.pracovníků v 50 tis. společnostech s ročním obratem 300 miliard Euro. Plastics Europe Brusel sdružuje více než 100 výrobců primárních plastů z Evropy. Členem produktové skupiny EPS je i Synthos Kralupy nad Vltavou. Tato skupina podporuje rozvoj výroby, inovací a spotřeby EPS i prostřednictvím EUMEPS. Posledně jmenovaná organizace je Sdružením národních asociací výrobců pěnového polystyrenu a byla založena v roce 1989 k podpoře a propagaci EPS. Dělí se na dvě zájmové skupiny podle aplikací obalový průmysl a stavebnictví. Víc než 90% firem, které se podílejí na zpracování EPS jsou členy EUMEPS. Poskytují zaměstnání 55 tisícům pracovníků. Sdružení EPS ČR je od roku 2001 také členem EUMEPS. Sdružení EPS ČR ( ) má 10 řádných členů, včetně zástupce Plastics Europe Brusel. Dva výrobci tvarovek pro obalový průmysl jsou přidruženými členy. Členové pokrývají z 90% český trh EPS. Jejich roční obrat se pohybuje kolem 4,5 miliardy Kč při zpracování více než 50 tis.tun EPS. V posledních letech společnosti investovali téměř 4 miliardy Kč do rozvoje a inovací. Zaměstnávají přes 1000 pracovníků.

3 Na podporu recyklace EPS odpadů byla v říjnu 2000 v Malajsii založena aliance (INEPSA) členy jsou EUMEPS a dobrovolné organizace z Asie a Ameriky. Sdružení EPS ČR přistoupilo k této alianci Zasedání EUMEPS v Praze V květnu letošního roku proběhlo plenární zasedání EUMEPS v Praze v duchu řešení udržitelnosti EPS obalů. Nosnými tématy obalové sekce EUMEPS byly: - analýza životního cyklu (LCA) přepravek na ryby - analýza životního cyklu (LCA) přepravek na televize - studie o EPS odpadech v Evropě - stánek na Interpack 2011 v Düsseldorfu. Renomovaná firma Pricewaterhouse Coopers (PwC) provedla srovnávací analýzu životního cyklu (LCA) populárních přepravek mořských plodů. Byly posouzeny trhy tří přímořských oblastí: Francie, Španělska a Skandinávie. Objem přepravek byl 10,15 a 42 litrů. Srovnávané materiály byly: - EPS hmotnost 96,145 a 526kg - PP hmotnost 230, 310 a 738kg - Karton hmotnost 451,579 a 1482kg. Při LCA analýze byly zahrnuty procesy výroby vstupních surovin, jejich transport ke zpracování na přepravky, transport přepravek do přístavů, plnění ledem a rybami, transport chladírenským vozem na centrální trh a využití přepravek po skončení jejich životnosti (recyklace, spalování, skládkování). Byly posouzeny parametry spotřeby energií, vody, potenciál globálního oteplování (GWP), potenciál úbytku biotických zdrojů (ADP), potenciál poškození ozonové vrstvy (ODP) potenciál acidifikace (AP), potenciál eutrofizace (EP) a potenciál tvorby fotooxidantů (POCP), vše vstaženo na stejnou hmotnost materiálu.

4 V závěru je konstatováno, že žádný obal není nejlepší z hlediska všech ekologických indikátorů. Významnou roli hraje hmotnost obalu. Nejvyšší spotřebu energie vykazuje fáze výroby suroviny. U EPS je absolutní výše hodnoty závislá na stupni recyklace snižováním množství sládkovaného odpadu, jeho využitím recyklací nebo energeticky se hodnota výrazně snižuje. Karton vykazuje nejvyšší hodnoty spotřeby vody a potenciálu eutrofizace. Za hlavní přednosti EPS přepravek jsou uváděny: - nízká hmotnost - odolnost proti vodě a ledu - dobrá ochrana mořských produktů - paletizační stabilizace - izolační vlastnosti - garance udržení chladu při přepravě k zákazníkovi - dobré možnosti recyklace. Při LCA analýze balení 26,32,46-ti palcových plochých televizí, kterou provedla opět PwC, bylo posouzeno kompletní zabalení, tj. aplikace EPS, kartonu a pěnového LDPE, opět v celé škále od výroby suroviny po její využití po skončení životnosti ve státech: Maďarsko, Polsko a Německo. Pro zabalení 1000ks 32 palcového televizoru byly v roce 2010 aplikovány (srovnání s řešením v roce 2001): rok 2010 rok 2001 EPS (kg) Karton (kg) Pěnový LDPE (kg) Podíly jednotlivých součástí obalů na vybraných ekologických parametrech: neobnovitelná energie (Mg) GWP (kgco 2 ) EP (kgpo 3 4) EPS (výroba + zpracování) 39% 41% 3% 82% Ostatní obaly (výroba + zpracování) 53% 59% 88% 17% přeprava 1% 5% 1% 2% Využití odpadů -4% -7% 7% -1% POCP (kgc 2 hm) Při posouzení i zbývajících ekologických ukazatelů došli k závěrům, že karton s pěnovým LDPE ovlivňují ekologické parametry ze 60%, zbývajících 40% přísluší výrobě a zpracování EPS. Srovnáním obalů z roku 2001 s obaly roku 2010 došli k závěrům, že se snížila spotřeba primární energie o 75%, spotřeba vody o 80%, emisí CO 2 o 46% a potenciál acidifikace o 17% - vše vztaženo na 1 TV přístroj.

5 Poprvé v historii byla v roce 2009 z iniciativy EUMEPS zpracována studie o využití EPS odpadů v EU27 + Švýcarsko a Norsko. Autorem studie je společnost Consultic z Německa. Z ní vyplývá, že vzniklo 498 tisíc tun EPS odpadů, z toho 326 tisíc tun z obalových aplikací. Celkem 216 tisíc tun, tj. 43,4% bylo neefiktivně uloženo na skládkách a 201 tisíc tun bylo využito, z toho 108 tisíc tun energeticky a 93 tisíc tun recyklací, a to jako EPS (57%), nebo jako granulovaný PS (43%). Vznik odpadů z EPS na hlavu v jednotlivých státech je patrný z obrázku: V ČR v roce 2009 vytříděno 8,1tisíc tun EPS, z toho 5,5 tisíc tun z obalů. Bohužel 60% bylo uloženo neefektivně na skládky, 10% bylo mechanicky recyklováno a 28% využito energeticky. Celosvětově je 70% odpadů z EPS skládkováno a pouze 30% recyklováno. Největším problémem je velký objem těchto odpadů průměrná objemová hmotnost je 20kg/m 3. EPS odpady se vyskytují i v mořích. Před 15 lety zmapoval p. Moore v Pacifiku plovoucí ostrov odpadních plastů, který se vytvořil z odpadních plastů za posledních 50 let. Plocha ostrova se v období od r do r zdvojnásobila na 1,5 mil. km 2 a způsobuje smrt milionům mořských živočichů ročně. Protože odpad je lokalizován v mezinárodních vodách, nikdo nenese zodpovědnost. PlasticsEurope požádal o návrh projektového řešení nizozemského architekta Eilandera, který zpracoval studii. Navrhl umístit v místě poblíž plovoucího ostrova umělý pontonový ostrov ve tvaru třícípé hvězdy, kde by byly umístěny folie 80 km dlouhé a 100 m do hloubky k zachycování plastových odpadů. Takto zachycené plasty by byly na pontonovém ostrově recyklovány na granule dle jednotlivých typů. Ke komplexní činnosti ostrova by bylo zaměstnáno 800 pracovníků, ubytovaných v záchranných člunech uzpůsobených pro pobyt, vaření, nocleh a relaxaci. Další činnosti, od pěstování potravin přes výrobu energií ze slunečných kolektorů a větrníků, až po získání vody by zajišťovali výše uvedení pracovníci viz obrázek. Již ze stručného komentování výsledků studie vyplývá finanční náročnost, která není realizovatelná bez mezinárodní spolupráce, zřejmě prostřednictvím OSN. Náklady by částečně kryly prostředky z prodeje vyráběných recyklátů.

6 Z iniciativy Plastics Europe byla v březnu 2011 podepsána 51 světovými průmyslovámi asociacemi deklarace k řešení odpadních plastů v mořích, která obsahuje 6 prioritních směrů. Při příležitosti zelených aktivit Plastics Europe, které vyvrcholily konferencí Polytalk 2011 poblíž Paříž ve dnech byla veřejnost informována o zahájení projektu lovení plastů ze Středozemního moře, kde se v současnosti vyskytuje za rok 18 tisíc kusů obalů na každém kilometru. Do sběru těchto odpadů budou zapojeny mimo jiné rybáři v době, kdy nerybaří. Obdobná iniciativa se týká Severního a Baltského može, kde se očekává úlovek 20 tisíc tun odpadních plastů za rok. Posledním bodem jednání EUMEPS Packaging v praze byla nabídka účasti na stánku při příležitosti konání Interpacku 2011 Düsseldorf- viz obrázky. 7. Závěr Plastikářský průmysl v EU se kromě rozvoje výroby a aplikací svých produktů věnuje i ekologickým aspektům a využití produktů po skončení jejich životnosti. Úspěšné aplikace EPS obalů mají kromě řady předností další, a to, že po skončení jejich životnosti je lze snadno recyklovat nebo energeticky využít. EPS tak patří mezi udržitelné materiály.

PLASTOVÉ OBALY CHRÁNÍ POTRAVINY

PLASTOVÉ OBALY CHRÁNÍ POTRAVINY PLASTOVÉ OBALY CHRÁNÍ POTRAVINY Ing. František Vörös, Sdružení EPS ČR, Kralupy nad Vltavou (www.epscr.cz ) Součástí výstavy Interpack 2011 v květnu v Düsseldorfu byl i kongres Save Food, kde pod záštitou

Více

VYUŽITÍ ODPADŮ Z PĚNOVÉHO POLYSTYRENU

VYUŽITÍ ODPADŮ Z PĚNOVÉHO POLYSTYRENU VYUŽITÍ ODPADŮ Z PĚNOVÉHO POLYSTYRENU Ing. František Vörös: Sdružení EPS ČR, kancelář Na Cukrovaru 74, Kralupy nad Vltavou, email: info@epscr.cz Česká technologická platforma plasty, Dělnická 12, 170 00

Více

AKTUALIZOVANÁ ČÁST IZOLAČNÍ PRAXE Č ENVIRONMENTÁLNÍ PROHLÁŠENÍ (EPD) O EPS IZOLACÍCH (S PLATNOSTÍ DO )

AKTUALIZOVANÁ ČÁST IZOLAČNÍ PRAXE Č ENVIRONMENTÁLNÍ PROHLÁŠENÍ (EPD) O EPS IZOLACÍCH (S PLATNOSTÍ DO ) AKTUALIZOVANÁ ČÁST IZOLAČNÍ PRAXE Č. 11 - ENVIRONMENTÁLNÍ PROHLÁŠENÍ (EPD) O EPS IZOLACÍCH (S PLATNOSTÍ DO 20.4.2022) Citované normy, předpisy, dokumenty - ECO-profiles and EPD pro EPS Plastics Europe

Více

VYUŽITÍ PLASTŮ PO SKONČENÍ JEJICH ŽIVOTNOSTI

VYUŽITÍ PLASTŮ PO SKONČENÍ JEJICH ŽIVOTNOSTI VYUŽITÍ PLASTŮ PO SKONČENÍ JEJICH ŽIVOTNOSTI Plastics Europe (www.plasticseurope.org) viz obrázek č.1 - je jedna z vůdčích evropských průmyslových asociací s centrálou v Bruselu s členskou základnou více

Více

KOMISE EVROPSKÝCH SPOLEČENSTVÍ PRACOVNÍ DOKUMENT ÚTVARŮ KOMISE. Průvodní dokument k ZPRÁVA KOMISE RADĚ A EVROPSKÉMU PARLAMENTU

KOMISE EVROPSKÝCH SPOLEČENSTVÍ PRACOVNÍ DOKUMENT ÚTVARŮ KOMISE. Průvodní dokument k ZPRÁVA KOMISE RADĚ A EVROPSKÉMU PARLAMENTU KOMISE EVROPSKÝCH SPOLEČENSTVÍ V Bruselu dne 16.01.2007 SEK(2007)15 PRACOVNÍ DOKUMENT ÚTVARŮ KOMISE Průvodní dokument k ZPRÁVA KOMISE RADĚ A EVROPSKÉMU PARLAMENTU O CÍLECH UVEDENÝCH V ČL. 7 ODST. 2 PÍSM.

Více

VRACÍME OBALY DO ŽIVOTA

VRACÍME OBALY DO ŽIVOTA VRACÍME OBALY DO ŽIVOTA SPOLEČNOST EKO KOM Autorizovaná obalová společnost EKO KOM byla před třinácti lety založena průmyslovými podniky vyrábějícími balené zboží. Tato nezisková akciová společnost vytvořila

Více

SSOS_ZE_3.12 Recyklace

SSOS_ZE_3.12 Recyklace Číslo a název projektu Číslo a název šablony DUM číslo a název CZ.1.07/1.5.00/34.0378 Zefektivnění výuky prostřednictvím ICT technologií III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT SSOS_ZE_3.12

Více

VYUŽITÍ RECYKLÁTŮ VE STAVEBNÍCH VÝROBCÍCH

VYUŽITÍ RECYKLÁTŮ VE STAVEBNÍCH VÝROBCÍCH VYUŽITÍ RECYKLÁTŮ VE STAVEBNÍCH VÝROBCÍCH Tereza PAVLŮ Využití recyklátů ve stavebních výrobcích 13.06.2019 1 54 OBSAH PREZENTACE Demontáž staveb jako standardní metoda demolice Výrobky a materiály s obsahem

Více

Jak třídit odpady z domácností?

Jak třídit odpady z domácností? Jak třídit odpady z domácností? Třídit odpady hned, jakmile vzniknou, zvlášť do košů, tašek, pytlů Do barevných kontejnerů dávat opravdu jen to, co tam patří znečištěné obaly mohou znehodnotit celý obsah

Více

Studie posuzování životního cyklu LCA nakládání s plastovými a hliníkovými obaly na nápoje

Studie posuzování životního cyklu LCA nakládání s plastovými a hliníkovými obaly na nápoje Studie posuzování životního cyklu LCA nakládání s plastovými a hliníkovými obaly na nápoje Vladimír Kočí FAKULTA TECHNOLOGIE OCHRANY PROSTŘEDÍ, VŠCHT PRAHA Zálohujeme? 22.1.2019 1 Procesy zahrnuté do hranic

Více

Odpady naše stopy Co je to odpad?

Odpady naše stopy Co je to odpad? Odpady naše stopy Co je to odpad? Podle zákona o odpadech č. 185/2001 Sb. je odpad každá movitá věc, které se osoba zbavuje nebo má úmysl nebo povinnost se jí zbavit a přísluší do některé ze skupin odpadů

Více

Zdravé stavění s EPS. European Manufacturers of EPS

Zdravé stavění s EPS. European Manufacturers of EPS Zdravé stavění s EPS European Manufacturers of EPS Zdravé stavění s EPS Pěnový polystyren (EPS) je tepelně izolační materiál s možností širokého uplatnění nejen ve stavebnictví. Svými vlastnostmi se rovněž

Více

KONCEPCE SNIŽOVÁNÍ EKOLOGICKÉ STOPY BUDOVY

KONCEPCE SNIŽOVÁNÍ EKOLOGICKÉ STOPY BUDOVY Projekt ROZŠÍŘENÍ VYBRANÝCH PROFESÍ O ENVIRONMENTÁLNÍ PŘESAH Č. CZ.1.07/3.2.04/05.0050 KONCEPCE SNIŽOVÁNÍ EKOLOGICKÉ STOPY BUDOVY EKOLOGICKÁ STOPA plocha ekologicky produktivní země, kterou potřebujeme

Více

ENVIRONMENTÁLNÍ PROHLÁŠENÍ O PRODUKTU

ENVIRONMENTÁLNÍ PROHLÁŠENÍ O PRODUKTU ENVIRONMENTÁLNÍ PROHLÁŠENÍ O PRODUKTU V souladu s EN 15804 a ISO 14025 ISOVER AKU 70 mm Datum vyhotovení : prosinec 2013 verze : 1.3 Obecné informace Výrobce: Saint-Gobain Construction Products CZ, divize

Více

HODNOCENÍ ENVIRONMENTÁLNÍCH DOPADŮ SANACE POMOCÍ METODIKY POSUZOVÁNÍ ŢIVOTNÍHO CYKLU

HODNOCENÍ ENVIRONMENTÁLNÍCH DOPADŮ SANACE POMOCÍ METODIKY POSUZOVÁNÍ ŢIVOTNÍHO CYKLU HODNOCENÍ ENVIRONMENTÁLNÍCH DOPADŮ SANACE POMOCÍ METODIKY POSUZOVÁNÍ ŢIVOTNÍHO CYKLU Helena Burešová, Vladimír Kočí, Hana Motejlová VŠCHT Praha, Ústav chemie ochrany prostředí, Technická 5, 166 28 Praha

Více

6. CZ-NACE 17 - VÝROBA PAPÍRU A VÝROBKŮ Z PAPÍRU

6. CZ-NACE 17 - VÝROBA PAPÍRU A VÝROBKŮ Z PAPÍRU 6. - VÝROBA PAPÍRU A VÝROBKŮ Z PAPÍRU Výroba papíru a výrobků z papíru 6.1 Charakteristika odvětví Odvětví CZ-NACE Výroba papíru a výrobků z papíru - celulózopapírenský průmysl patří dlouhodobě k perspektivním

Více

Český katalog stavebních produktů a dopadů jejich výroby na životní prostředí

Český katalog stavebních produktů a dopadů jejich výroby na životní prostředí Envimat Český katalog stavebních produktů a dopadů jejich výroby na životní prostředí Ing. Julie Hodková, Ing. Antonín Lupíšek, Ing. arch. Štěpán Mančík, Ing. Luděk Vochoc a Bc. Tomáš Žďára V Š C H T Životní

Více

www.jaktridit.cz Pro více informací www.ekokom.cz

www.jaktridit.cz Pro více informací www.ekokom.cz www.jaktridit.cz Pro více informací www.ekokom.cz www.tonda-obal.cz Pro děti... www.tonda-obal.cz Děti se mohou na Tondu obracet také se svými dotazy (e-mail: tonda@ekokom.cz). Pojízdná výstava o zpracování

Více

Izolace Rockwool Vaše bezpečná volba na cestě k udržitelnosti

Izolace Rockwool Vaše bezpečná volba na cestě k udržitelnosti Izolace Rockwool Vaše bezpečná volba na cestě k udržitelnosti Oddáni udržitelnosti Rockwool Group nabízí jedno z nejzásadnějších řešení v oblasti ochrany klimatu: izolační materiál, který sníží energetickou

Více

Oběhová ekonomika v akci UZAVŘENÝ OKRUH ZPĚTNÉHO ZÍSKÁVÁNÍ POLYSTYRENOVÉ PĚNY A BROMU

Oběhová ekonomika v akci UZAVŘENÝ OKRUH ZPĚTNÉHO ZÍSKÁVÁNÍ POLYSTYRENOVÉ PĚNY A BROMU Oběhová ekonomika v akci UZAVŘENÝ OKRUH ZPĚTNÉHO ZÍSKÁVÁNÍ POLYSTYRENOVÉ PĚNY A BROMU WWW.POLYSTYRENELOOP.EU POLYSTYRENOVÝ UZAVŘENÝ CYKLUS JAKO SOUČÁST OBĚHOVÉ EKONOMIKY RECYKLÁTOR VÝROBCE SBĚRNA ODPADU

Více

DISKUZNÍ KULATÝ STŮL MOŽNOSTI A PŘEKÁŽKY ZAVEDENÍ DOBROVOLNÉHO SYSTÉMU ZPĚTNÉHO ODBĚRU PLOCHÉHO SKLA V ČESKÉ REPUBLICE

DISKUZNÍ KULATÝ STŮL MOŽNOSTI A PŘEKÁŽKY ZAVEDENÍ DOBROVOLNÉHO SYSTÉMU ZPĚTNÉHO ODBĚRU PLOCHÉHO SKLA V ČESKÉ REPUBLICE DISKUZNÍ KULATÝ STŮL MOŽNOSTI A PŘEKÁŽKY ZAVEDENÍ DOBROVOLNÉHO SYSTÉMU ZPĚTNÉHO ODBĚRU PLOCHÉHO SKLA V ČESKÉ REPUBLICE 5.dubna 2018 Recyklace plastových oken Zdroj: https://www.google.com/search Strana

Více

Způsoby nastavení systému plnění povinností

Způsoby nastavení systému plnění povinností Způsoby nastavení systému plnění povinností OBECNĚ A - zjištění rozsahu povinnosti (t,j, množství obalů uvedených na trh nebo do oběhu ) B - zajištění plnění povinnosti zápis do Seznamu MŽP, soustředit

Více

produkce CO 2 ve vztahu ke stavebnímu dílu Ústav technických zařízení budov Fakulta stavební, VUT v Brně

produkce CO 2 ve vztahu ke stavebnímu dílu Ústav technických zařízení budov Fakulta stavební, VUT v Brně Šedá/svázaná energie - produkce CO 2 ve vztahu ke stavebnímu dílu Doc. Ing. Jiří Hirš, CSc. Ústav technických zařízení budov Fakulta stavební, VUT v Brně Komplexní energetický systém Suroviny Výroba Uskladnění

Více

Vývoj ekologického zemědělství ve světě

Vývoj ekologického zemědělství ve světě Vývoj ekologického zemědělství ve světě Ekologické zemědělství se ve světě stále více rozšiřuje a výměra ekologicky obhospodařovaných ploch ve světě každoročně narůstá. Ke konci roku 2013 (dle pravidelného

Více

Online databáze environmentálních profilů stavebních materiálů a konstrukcí

Online databáze environmentálních profilů stavebních materiálů a konstrukcí 1 Online databáze environmentálních profilů stavebních materiálů a konstrukcí Antonín Lupíšek, Julie Hodková, Štěpán Mančík, Luděk Vochoc Centrum udržitelné výstavby, Fakulta stavební ČVUT Hustopeče 21.3.2012

Více

ASOCIACE SPOTŘEBNÍ ELEKTRONIKY. ROZŠÍŘENÁ ODPOVĚDNOST VÝROBCŮ (EPR) v oběhovém hospodářství

ASOCIACE SPOTŘEBNÍ ELEKTRONIKY. ROZŠÍŘENÁ ODPOVĚDNOST VÝROBCŮ (EPR) v oběhovém hospodářství ASOCIACE SPOTŘEBNÍ ELEKTRONIKY ROZŠÍŘENÁ ODPOVĚDNOST VÝROBCŮ (EPR) v oběhovém hospodářství ASOCIACE SPOTŘEBNÍ ELEKTRONIKY Asociace spotřební elektroniky byla založena v roce 2005 významnými dovozci a výrobci

Více

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 CO JE TO RECYKLACE

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 CO JE TO RECYKLACE Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 CO JE TO RECYKLACE 2010 Ing. Andrea Sikorová, Ph.D. 1 Co je to recyklace V

Více

Téma: Odpady Ročník: 5. Počet vyučovacích hodin: 4-5 Aktivita - název Popis aktivity: Pomůcky:

Téma: Odpady Ročník: 5. Počet vyučovacích hodin: 4-5 Aktivita - název Popis aktivity: Pomůcky: Téma: Odpady Ročník: 5. Počet vyučovacích hodin: 4-5 Aktivita - název Popis aktivity: Pomůcky: Úvodní rozhovor - Motivace Celý den je možný pojmout jako soutěž mezi skupinami bodujte, jak uznáte za vhodné.

Více

2002-2012. deset let autorizace

2002-2012. deset let autorizace 2002-2012 deset let autorizace Tříděním a recyklací odpadů se podařilo v roce 2011 snížit produkci skleníkových plynů o 1 031 238 t CO 2 ekv. a uspořit tolik energie, kolik v průměru spotřebuje za rok

Více

Jaromír Literák. Zelená chemie Problematika odpadů, recyklace

Jaromír Literák. Zelená chemie Problematika odpadů, recyklace Zelená chemie Problematika odpadů, recyklace Problematika odpadů Vznik odpadů a odpadní energie ve všech fázích životního cyklu. dpadem se může stát samotný výrobek na konci životního cyklu. Vznik odpadů

Více

Požadavky EU na snižování energetické náročnosti budov v kontextu otvorových výplní

Požadavky EU na snižování energetické náročnosti budov v kontextu otvorových výplní Požadavky EU na snižování energetické náročnosti budov v kontextu otvorových výplní Obsah přednášky Nová strategie Evropa 2020 Energetická náročnost budov Budovy s nulovou spotřebou energie Požadavky na

Více

EPS a XPS materiály. Nakládání s odpady. Ing. František Vörös, Ing. Jana Marelová

EPS a XPS materiály. Nakládání s odpady. Ing. František Vörös, Ing. Jana Marelová EPS a XPS materiály Nakládání s odpady Ing. František Vörös, Ing. Jana Marelová 25. 4. 2017 1 Cíl workshopu Výměnou zkušeností k prevenci vzniku odpadů. Praktické řešení odpadů z polystyrenů neobsahujících

Více

Čištění odpadních vod, sanace kontaminovaných půd z pohledu metody LCA. Vladimír Kočí VŠCHT Praha

Čištění odpadních vod, sanace kontaminovaných půd z pohledu metody LCA. Vladimír Kočí VŠCHT Praha Čištění odpadních vod, sanace kontaminovaných půd z pohledu metody LCA Vladimír Kočí VŠCHT Praha Hodnocení environmentálních dopadů - zastaralý přístup Suroviny Zpracování Výroba Spotřeba Odstranění 2

Více

PRÁVNÍ ÚPRAVA NAKLÁDÁNÍ SE STAVEBNÍMI ODPADY A POŽADAVKY NA JEJICH KVALITU

PRÁVNÍ ÚPRAVA NAKLÁDÁNÍ SE STAVEBNÍMI ODPADY A POŽADAVKY NA JEJICH KVALITU PRÁVNÍ ÚPRAVA NAKLÁDÁNÍ SE STAVEBNÍMI ODPADY A POŽADAVKY NA JEJICH KVALITU Petra Urbanová Odbor odpadů Ministerstvo životního prostředí Konference Analytika odpadů V 22.11. 2018, Litomyšl OBSAH PREZENTACE

Více

Zůstaňte na trhu: Přestaňte instalovat R-404A / R-507A!

Zůstaňte na trhu: Přestaňte instalovat R-404A / R-507A! R-507A R-404A Zůstaňte na trhu: Přestaňte instalovat R-404A / R-507A! PROČ JE DŮLEŽITÉ JEDNAT RYCHLE? Velké snížení kvóty na HFC chladiva v roce 2018 a zákaz nových zařízení s chladivem s GWP nad 2500

Více

Recyklace odpadů. Způsoby nakládání s odpady dle vlivu na životní prostředí mají toto pořadí:

Recyklace odpadů. Způsoby nakládání s odpady dle vlivu na životní prostředí mají toto pořadí: Téma č. 27 - obor Kuchařské práce/ekologie Proč třídit odpad? Recyklace odpadů Zkuste se nad touto otázkou zamyslet dříve, než budete číst dále. Někdo z vás odpověděl: protože mám rád přírodu; nechci,

Více

Ing. Klára Bednářová Recyklované plasty

Ing. Klára Bednářová Recyklované plasty Ing. Klára Bednářová Recyklované plasty Recyklované plasty Ing. Klára Bednářová Člen TNK 52 Plasty Vedoucí skupiny izolace a plasty TZÚS Praha, s.p. Člen skupiny ISO/TC 61/SC 5/AHG Mikroplasty Člen ČTP

Více

Předcházej a recykluj

Předcházej a recykluj Předcházej a recykluj Milan Havel sdružení Arnika Odpady naše ekologická stopa Ztráta surovin Každý rok končí na našich skládkách a ve spalovně tisíce tun odpadů. Díky této politice přicházíme o cenné

Více

Zpráva o stavu ochrany životního prostředí Environmentální profil. Fatra, a.s. třída Tomáše Bati 1541, Napajedla

Zpráva o stavu ochrany životního prostředí Environmentální profil. Fatra, a.s. třída Tomáše Bati 1541, Napajedla Zpráva o stavu ochrany životního prostředí 2018 Environmentální profil Fatra, a.s. třída Tomáše Bati 1541, 763 61 Napajedla Napajedla, 2018 PROFIL SPOLEČNOSTI HISTORIE Více informací na www.fatra.cz První

Více

PLASTY, RECYKLACE PLASTŮ

PLASTY, RECYKLACE PLASTŮ PLASTY, RECYKLACE PLASTŮ Plast je umělá hmota. K výrobě plastů se použijí zhruba 4% celkové produkce ropy. Dotřídění plastů (stejně jako u ostatních komodit) je velmi významná fáze celého cyklu, neboť

Více

Databáze environmentálních vlastnosti výrobků pro hodnocení komplexní kvality budov

Databáze environmentálních vlastnosti výrobků pro hodnocení komplexní kvality budov Databáze environmentálních vlastnosti výrobků pro hodnocení komplexní kvality budov Antonín Lupíšek, Julie Hodková Centrum udržitelné výstavby, Katedra konstrukcí pozemních staveb Fakulta stavební, ČVUT

Více

Možnosti snižování KO. a jejich monitorování

Možnosti snižování KO. a jejich monitorování Možnosti snižování KO a jejich monitorování Produkce a skladba domovních/komunálních odpadů Měrná produkce 178 kg/obyvatel/ rok 1994 Nárůst produkce za 15 let o 38 % hm. (cca 2,5 % ročně) Měrná produkce

Více

12. Moderní trendy v odpadovém hospodářství

12. Moderní trendy v odpadovém hospodářství 12. Moderní trendy v odpadovém Ivan Holoubek Zdeněk Horsák RECETOX, Masaryk University, Brno, CR holoubek@recetox.muni.cz; http://recetox.muni.cz Inovace tohoto předmětu je spolufinancována Evropským sociálním

Více

SYNTHOS XPS PRIME S. Extrudovaný polystyrén

SYNTHOS XPS PRIME S. Extrudovaný polystyrén SYNTHOS XPS PRIME S Extrudovaný polystyrén Strana 1 z 7 Technický list Datum vydání: 01/10/2014 Vydání: 2 Schválil: Daniel Siwiec Produktový manažer Dřívější vydání tohoto dokladu ztratily platnost CHARAKTERISTIKA

Více

Ekologické aspekty balení potravin

Ekologické aspekty balení potravin Úvod Ekologické aspekty balení potravin růst ekologického cítění veřejnosti základní ekologický problém balení potravin celkový vliv obalové techniky na životní prostředí řešení pomocí tzv. LCA ( Life

Více

Symboly na výrobcích a jak se v nich orientovat

Symboly na výrobcích a jak se v nich orientovat Symboly na výrobcích a jak se v nich orientovat Obal hraje při koupi výrobku jednu z hlavních rolí, ač si to někdy ani neuvědomujeme. Při nákupu, zvláště potravin, se ovšem setkáváme s mnoha značkami na

Více

T 7 Odpadová logistika podniku

T 7 Odpadová logistika podniku T 7 Odpadová logistika podniku 7.1 Výchozí situace Následkem hospodářského růstu v posledních létech, stoupajících konzumních požadavků společnosti i zrychlujících se výrobních cyklů stojí hospodářství

Více

ROZHODNUTÍ KOMISE. ze dne 3. února 1997,

ROZHODNUTÍ KOMISE. ze dne 3. února 1997, ROZHODNUTÍ KOMISE ze dne 3. února 1997, kterým se zavádějí formuláře pro databázový systém podle směrnice Evropského parlamentu a Rady 94/62/ES o obalech a obalových odpadech (Text s významem pro EHP)

Více

UVB. Udržitelná výstavba budov. Cvičení č. 3 a 4. Ing. Michal Kraus, Ph.D. Katedra stavebnictví

UVB. Udržitelná výstavba budov. Cvičení č. 3 a 4. Ing. Michal Kraus, Ph.D. Katedra stavebnictví Vysoká škola technická a ekonomická V Českých Budějovicích UVB Udržitelná výstavba budov Cvičení č. 3 a 4 Ing. Michal Kraus, Ph.D. Katedra stavebnictví Semestrální projekt Hodnocení objektu podle metodiky

Více

ODPADOVÉ HOSPODÁŘSTVÍ V PRAXI DRUSUR

ODPADOVÉ HOSPODÁŘSTVÍ V PRAXI DRUSUR ODPADOVÉ HOSPODÁŘSTVÍ V PRAXI DRUSUR Jaroslav Mitošinka OSNOVA 1. drusur základní složky 2. drusur technologie na zpracování 3. drusur prohlídka LCB praktické ukázky (16.11.) PŘEJÍMACÍ PODMÍNKY, LEGISLATIVNÍ

Více

Vysoká škola technická a ekonomická V Českých Budějovicích. Udržitelná výstavba budov UVB. Cvičení č. 1. Ing. Michal Kraus, Ph.D. Katedra stavebnictví

Vysoká škola technická a ekonomická V Českých Budějovicích. Udržitelná výstavba budov UVB. Cvičení č. 1. Ing. Michal Kraus, Ph.D. Katedra stavebnictví Vysoká škola technická a ekonomická V Českých Budějovicích UVB Udržitelná výstavba budov Cvičení č. 1 Ing. Michal Kraus, Ph.D. Katedra stavebnictví Úvod Ing. Michal Kraus, Ph.D. VŠTE v Českých Budějovicích

Více

vyrobeno technologií GREEN LAMBDA

vyrobeno technologií GREEN LAMBDA 1. 2. 3. vyrobeno technologií GREEN LAMBDA 4. 5. 6. Společnost Synthos S.A. vznikla spojením společnosti Firma Chemiczna Dwory S.A. a Kaučuk a.s. Současny název firmy SYNTHOS (zaveden v roce 2007) tvoří

Více

MAS Opavsko směřuje k energetické nezávislosti

MAS Opavsko směřuje k energetické nezávislosti MAS Opavsko směřuje k energetické nezávislosti Ing. Jiří Krist předseda sdružení MAS Opavsko Bc. Petr Chroust - manažer MAS Opavsko www.masopavsko.cz Energetická koncepce území MAS Opavsko Podklad pro

Více

Speciální pěny. Polyetylénové pěnové výrobky. Automobilový průmysl. Elektronika. Vzdušný a kosmický prostor. Stavebnictví. Sport a volný čas.

Speciální pěny. Polyetylénové pěnové výrobky. Automobilový průmysl. Elektronika. Vzdušný a kosmický prostor. Stavebnictví. Sport a volný čas. Speciální pěny Polyetylenové pěny vysoké výkonnosti Polyetylénové pěnové výrobky Automobilový průmysl Elektronika Vzdušný a kosmický prostor Stavebnictví Sport a volný čas Armáda Speciální pěny Podnikání

Více

2002-2012. deset let autorizace

2002-2012. deset let autorizace 2002-2012 deset let autorizace Tříděním a recyklací odpadů se podařilo v roce 2011 snížit produkci skleníkových plynů o 1 031 238 t CO2 ekv. a uspořit tolik energie, kolik v průměru spotřebuje za rok 280

Více

Zahraniční zkušenosti s posuzováním technologií nakládání s komunálními odpady

Zahraniční zkušenosti s posuzováním technologií nakládání s komunálními odpady Zahraniční zkušenosti s posuzováním technologií nakládání s komunálními odpady POSUZOVÁNÍ ŽIVOTNÍHO CYKLU LCA onsulting 31.ledna 2008, VÚV T.G.M., Praha Obsah Základní informace k projektu VaV Možnosti

Více

Význam LCA pro zvýšeníkonkurenceschopnosti podniku

Význam LCA pro zvýšeníkonkurenceschopnosti podniku Význam LCA pro zvýšeníkonkurenceschopnosti podniku TomášLoubal Resins Speciality Business Director 22. září 2011 www.spolchemie.cz 1 Zelená chemie Celosvětový trend ochrany životního prostředí zachovat

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita V. 2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Téma V. 2.24 Zateplování budov minerálními deskami

Více

Předcházej a recykluj

Předcházej a recykluj Předcházej a recykluj Milan Havel sdružení Arnika Život na Zemi Žijeme v době, kdy člověk významně ovlivňuje podmínky pro život na planetě Zemi. Lidstvo čelí řadě globálních problémů. jde o to být hrdí

Více

SYSTÉMY SBĚRU KOMUNÁLNÍHO BRO, PŘEDBĚŽNÉ VYHODNOCENÍ VÝSLEDKŮ SEPAROVANÉHO SBĚRU KOMUNÁLNÍHO BRO V LOKALITĚ TIŠNOV

SYSTÉMY SBĚRU KOMUNÁLNÍHO BRO, PŘEDBĚŽNÉ VYHODNOCENÍ VÝSLEDKŮ SEPAROVANÉHO SBĚRU KOMUNÁLNÍHO BRO V LOKALITĚ TIŠNOV SYSTÉMY SBĚRU KOMUNÁLNÍHO BRO, PŘEDBĚŽNÉ VYHODNOCENÍ VÝSLEDKŮ SEPAROVANÉHO SBĚRU KOMUNÁLNÍHO BRO V LOKALITĚ TIŠNOV Tomáš Chudárek, Bedřich Friedmann, Zdeněk Horsák, Michal Hejč, František Piliar, Jiří

Více

VNITŘNÍ OMÍTKY VZTAH PENĚZ A ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ

VNITŘNÍ OMÍTKY VZTAH PENĚZ A ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ VNITŘNÍ OMÍTKY VZTAH PENĚZ A ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ Všude kolem sebe slyšíme, že je potřeba chránit životní prostředí, snižovat emise uhlíku CO 2, snižovat spotřeby energií, jíst zdravě a nejlépe bio, atd.

Více

SOUČASNOST A BUDOUCNOST VÝROBY PLASTŮ

SOUČASNOST A BUDOUCNOST VÝROBY PLASTŮ SOUČASNOST A BUDOUCNOST VÝROBY PLASTŮ Ing. František Vörös: Sdružení EPS ČR, kancelář Na Cukrovaru 74, Kralupy nad Vltavou, mail: info@epscr.cz Česká technologická platforma plasty, Dělnická 12, 170 00,

Více

NAKLÁDÁNÍ S BIOODPADY V ČESKÉ REPUBLICE LEGISLATIVA A PODPORA VYUŽITÍ

NAKLÁDÁNÍ S BIOODPADY V ČESKÉ REPUBLICE LEGISLATIVA A PODPORA VYUŽITÍ NAKLÁDÁNÍ S BIOODPADY V ČESKÉ REPUBLICE LEGISLATIVA A PODPORA VYUŽITÍ Jaromír Manhart Odbor odpadů Ministerstvo životního prostředí Seminář Bioodpady a jejich využití, legislativa a praxe 19. března 2019

Více

Nástroj. pro optimalizaci spřažených ocelobetonových. silničních mostů

Nástroj. pro optimalizaci spřažených ocelobetonových. silničních mostů Nástroj pro optimalizaci spřažených ocelobetonových silničních mostů 2 CompLOT Composite Bridges Lifecycle Optimization Tool Nástroj optimalizující spřažené trámové mosty na základě LCC a LCA Návrh optimální

Více

Nosné ocelové konstrukce z hlediska udržitelného rozvoje ve výstavbě Řešený příklad. Září 2014

Nosné ocelové konstrukce z hlediska udržitelného rozvoje ve výstavbě Řešený příklad. Září 2014 Nosné ocelové konstrukce z hlediska udržitelného rozvoje ve výstavbě Řešený příklad Září 2014 Agenda 12/10/2014 2 12/10/2014 3 Rozsah studie Cílem této studie je porovnat dopad kancelářské budovy postavené

Více

Plasty pro stavebnictví a architekturu 16 Styrenové polymery

Plasty pro stavebnictví a architekturu 16 Styrenové polymery Plasty pro stavebnictví a architekturu 16 Styrenové polymery 8. 5. 2008, IVANA VEJRAŽKOVÁ Pod pojmem polystyren si většina lidí vybaví pouze jeho nadouvanou podobu pěnový polystyren. Přitom polystyren

Více

2. TRVALE UDRŽITELNÝ ROZVOJ

2. TRVALE UDRŽITELNÝ ROZVOJ 2. TRVALE UDRŽITELNÝ ROZVOJ http://cs.wikipedia.org/wiki/trvale_udr%c5%beiteln%c3%bd_rozvoj OBECNÉ SOUVISLOSTI V SOUČASNÉ DOBĚ ŽIJE VĚTŠÍ ČÁST LIDSTVA V PRO NÁS NEPŘEDSTAVITELNÉ CHUDOBĚ A OBYVATELÉ TZV.

Více

Odpadové hospodářství. Milan Havel Arnika Prosinec města Cheb

Odpadové hospodářství. Milan Havel Arnika Prosinec města Cheb Odpadové hospodářství Milan Havel Arnika Prosinec 2014 města Cheb STAV ODPADOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ produkce komunálních odpadů v roce 2013, vývoj tříděného sběru v posledních 10 letech náklady města na odpadové

Více

MĚSTO BENEŠOV. Obecně závazná vyhláška č. 6/2014,

MĚSTO BENEŠOV. Obecně závazná vyhláška č. 6/2014, MĚSTO BENEŠOV Obecně závazná vyhláška č. 6/2014, o stanovení systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů a nakládání se stavebním odpadem na území města

Více

Strategie odpadového hospodářství EU a ČR

Strategie odpadového hospodářství EU a ČR Strategie odpadového hospodářství EU a ČR Jan Maršák Odbor odpadů Ministerstvo životního prostředí Energetická bezpečnost Prahy & Odpad jako energie Praha, 18. května 2015 OBSAH PREZENTACE Strategie EU

Více

MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ ČR. Projekt VaV: SP/II/2f1/16/07 LCA NÁPOJOVÝCH OBALŮ

MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ ČR. Projekt VaV: SP/II/2f1/16/07 LCA NÁPOJOVÝCH OBALŮ MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ ČR Projekt VaV: SP/II/2f1/16/07 ZADÁNÍ PRÁCE PODLE SMLOUVY Č. SP/II/2F1/16/07 Objednatel: Ministerstvo životního prostředí ČR odbor odpadů Vršovická 65 100 10 Praha 10

Více

www.zlinskedumy.cz Inovace výuky prostřednictvím šablon pro SŠ

www.zlinskedumy.cz Inovace výuky prostřednictvím šablon pro SŠ Název projektu Číslo projektu Název školy Autor Název šablony Název DUMu Inovace výuky prostřednictvím šablon pro SŠ CZ.1.07/1.5.00/34.0748 Gymnázium Jana Pivečky a Střední odborná škola Slavičín Mgr.

Více

Rigips. Ploché střechy s EPS. Podklady pro projektování z hlediska požární bezpečnosti

Rigips. Ploché střechy s EPS. Podklady pro projektování z hlediska požární bezpečnosti Rigips Ploché střechy s EPS Podklady pro projektování z hlediska požární bezpečnosti 2 Ploché střechy s pěnovým polystyrenem Rigips požární bezpečnost Pěnový (expandovaný) polystyren EPS patří ve stavebnictví

Více

PŘÍLOHA SDĚLENÍ KOMISE EVROPSKÉMU PARLAMENTU, RADĚ, EVROPSKÉMU HOSPODÁŘSKÉMU A SOCIÁLNÍMU VÝBORU A VÝBORU REGIONŮ

PŘÍLOHA SDĚLENÍ KOMISE EVROPSKÉMU PARLAMENTU, RADĚ, EVROPSKÉMU HOSPODÁŘSKÉMU A SOCIÁLNÍMU VÝBORU A VÝBORU REGIONŮ EVROPSKÁ KOMISE V Bruselu dne 2.12.2015 COM(2015) 614 final ANNEX 1 PŘÍLOHA [ ] SDĚLENÍ KOMISE EVROPSKÉMU PARLAMENTU, RADĚ, EVROPSKÉMU HOSPODÁŘSKÉMU A SOCIÁLNÍMU VÝBORU A VÝBORU REGIONŮ Uzavření cyklu

Více

POSOUZENÍ SYSTÉMU SBĚRU A RECYKLACE OBALOVÝCH ODPADŮ METODOU LCA

POSOUZENÍ SYSTÉMU SBĚRU A RECYKLACE OBALOVÝCH ODPADŮ METODOU LCA ACTA ENVIRONMENTALICA UNIVERSITATIS COMENIANAE (BRATISLAVA) Vol. 19, Supplement (2011): 361 365 ISSN 1335-0285 POSOUZENÍ SYSTÉMU SBĚRU A RECYKLACE OBALOVÝCH ODPADŮ METODOU LCA Marie Tichá 1, Bohumil Černík

Více

IZOLAČNÍ PRAXE 11. 1. Úvod ENVIRONMENTÁLNÍ PROHLÁŠENÍ (EPD) O EPS IZOLACÍCH. Citované normy, předpisy

IZOLAČNÍ PRAXE 11. 1. Úvod ENVIRONMENTÁLNÍ PROHLÁŠENÍ (EPD) O EPS IZOLACÍCH. Citované normy, předpisy IZOLAČNÍ PRAXE 11. ENVIRONMENTÁLNÍ PROHLÁŠENÍ (EPD) O EPS IZOLACÍCH Citované normy, předpisy [1] ČSN EN 15 643-1 Udržitelnost staveb Posuzování udržitelnosti budov část 1 Obecný rámec 2011 [2] ČSN EN 15

Více

Recyklace je ekologická a ekonomická. Recyklace šetří zdroje surovin

Recyklace je ekologická a ekonomická. Recyklace šetří zdroje surovin Sklo zůstává sklem Recyklace je ekologická a ekonomická Zákazníci dávají dnes přednost výrobkům šetrným k životnímu prostředí. Sklo jednoznačně překonává ostatní obalové materiály, protože se vynikajícím

Více

Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/ Odpady

Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/ Odpady Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/03.0009 Odpady Vypracoval Mgr. Pavel Daněk Co je to odpad? je movitá věc, které se člověk zbavuje nebo má úmysl nebo

Více

odpadové NEBO oběhové hospodářství, to je oč tu běží? Dipl. Ing. Zdeněk Horsák, Ph.D. SUEZ Využití zdrojů a.s.

odpadové NEBO oběhové hospodářství, to je oč tu běží? Dipl. Ing. Zdeněk Horsák, Ph.D. SUEZ Využití zdrojů a.s. odpadové NEBO oběhové hospodářství, to je oč tu běží? Dipl. Ing. Zdeněk Horsák, Ph.D. SUEZ Využití zdrojů a.s. SUEZ ready for the resource revolution zastoupení v 70 zemích 81 000 zaměstnanců obrat 15,1

Více

Celosvětová produkce plastů

Celosvětová produkce plastů PRODUKCE PLASTŮ Zpracování plastů cvičení 1 TU v Liberci, FS Celosvětová produkce plastů Mil. tun Asie (bez Japonska) 16 % Střední a západní Evropa 21 % Společenství nezávislých států 3 % 235 mil. tun

Více

EPD. Environmentální prohlášení o produktu, v souladu s ČSN EN A1, ČSN ISO 14025, LEEDv4, BREEAM ISOVER RigiFloor 5000

EPD. Environmentální prohlášení o produktu, v souladu s ČSN EN A1, ČSN ISO 14025, LEEDv4, BREEAM ISOVER RigiFloor 5000 EPD Environmentální prohlášení o produktu, v souladu s ČSN EN 15804+A1, ČSN ISO 14025, LEEDv4, BREEAM 2016 ISOVER RigiFloor 5000 OBECNÉ INFORMACE Název a adresa výrobce: Saint-Gobain Construction Products

Více

Sdílení nákladů. Dle dohody z roku 2005

Sdílení nákladů. Dle dohody z roku 2005 Sdílení nákladů Dle dohody z roku 2005 Důsledek legislativního vývoje p. ministr Kužvart kapitálově zajistit 25% nákladů (60 000 000) zpětný odběr na 98% území do dvou let nejvýše 200 obyvatel na sběrné

Více

LABORATORNí DENíK O 25 50 75 100 125 150 175 200 225 250 275 300

LABORATORNí DENíK O 25 50 75 100 125 150 175 200 225 250 275 300 LABORATORNí DENíK 100 90 80 70 60 50 40 30 20 10 O O 25 50 75 100 125 150 175 200 225 250 275 300 PROVEDENí EXPERIMENTU I: PREDPENENí A FORMOVÁNí EPS Penový polystyren muže být vyráben v ruzných objemových

Více

Plasty A syntetická vlákna

Plasty A syntetická vlákna Plasty A syntetická vlákna Plasty Nesprávně umělé hmoty Makromolekulární látky Makromolekuly vzniknou spojením velkého množství atomů (miliony) Syntetické či přírodní Známé od druhé pol. 19 století Počátky

Více

NAKLÁDÁNÍ S KOMUNÁLNÍM ODPADEM

NAKLÁDÁNÍ S KOMUNÁLNÍM ODPADEM Výsledky sledování indikátoru: NAKLÁDÁNÍ S KOMUNÁLNÍM ODPADEM v mikroregionu Drahanská vrchovina za rok 2012 Vydala: správní rada mikroregionu Zpracoval: Mgr.František Vlk Luleč : duben 2013 Úvod Způsob

Více

SYNTHOS XPS PRIME S. Extrudovaný polystyrén

SYNTHOS XPS PRIME S. Extrudovaný polystyrén SYNTHOS XPS PRIME S Extrudovaný polystyrén Strana 1 z 6 Technický list Datum vydání: 17/12/2013 Vydání: 1 Schválil: Daniel Siwiec Produktový manažer CHARAKTERISTIKA VÝROBKU Synthos XPS PRIME je tepelně

Více

raw material partnership know-how

raw material partnership know-how raw material partnership know-how VALPLAST CZ a VALPLAST SK považují za svůj nejdůležitější cíl uskutečňovat dodávky materiálů jednotlivým zpracovatelům plastů na trzích střední a východní Evropy. Různé

Více

Ekodesignový projekt. Centrum inovací a rozvoje (CIR) Centre for Innovation and Development

Ekodesignový projekt. Centrum inovací a rozvoje (CIR) Centre for Innovation and Development Ekodesignový projekt Centrum inovací a rozvoje (CIR) Ekodesign Centrum inovací a rozvoje (CIR) Vlastnosti a užitná hodnota každého je definována již v prvních fázích jejich vzniku. Při návrhu je nutné

Více

TISKOVÁ ZPRÁVA. Výsledky systému EKO-KOM ve využití a recyklaci obalových odpadů za rok 2005

TISKOVÁ ZPRÁVA. Výsledky systému EKO-KOM ve využití a recyklaci obalových odpadů za rok 2005 TISKOVÁ ZPRÁVA Výsledky systému EKO-KOM ve využití a recyklaci obalových odpadů za rok 2005 Srovnání ČR s Evropou Recyklace obalů a obalového odpadu je v České republice jedna z nejlepších v Evropě. Vyplývá

Více

DOPLNĚNÍ SEPARACE A SVOZU BIOODPADŮ NA JEVIŠOVICKU

DOPLNĚNÍ SEPARACE A SVOZU BIOODPADŮ NA JEVIŠOVICKU DOPLNĚNÍ SEPARACE A SVOZU BIOODPADŮ NA JEVIŠOVICKU únor 2015 DESACON Zlín, s.r.o. 1 OBSAH 2 Identifikační údaje... 3 2.1 Název projektu... 3 2.2 Objednatel... 3 2.3 Zpracovatel... 3 2.4 Použité podklady...

Více

Plán odpadového hospodářství Moravskoslezského kraje pro období

Plán odpadového hospodářství Moravskoslezského kraje pro období Plán odpadového hospodářství Moravskoslezského kraje pro období 2016-2026 Zpracoval(a): Zpracoval: Mgr. Daniel Havlík Datum: 19. 4. 2016 Základní informace souhlasné stanovisko SEA vydáno MŽP dne 22. prosince

Více

KOMPOZITNÍ TYČE NA VYZTUŽENÍ BETONU

KOMPOZITNÍ TYČE NA VYZTUŽENÍ BETONU KOMPOZITNÍ TYČE NA VYZTUŽENÍ BETONU kompozitní tyče ARMASTEK dokonalá alternativa tradičního vyztužení betonu ocelovými tyčemi - - - + + + ŽELEZOBETON beton vyztužený ocelovými tyčemi základní chybou železobetonu

Více

Tepelně Jeho vysoký izoluje vaše domovy, zisků ze slunce - přírodního zdroje energie. Pasivní sklo pro aktivní život PLANETA ENERGIE SVĚTLO

Tepelně Jeho vysoký izoluje vaše domovy, zisků ze slunce - přírodního zdroje energie. Pasivní sklo pro aktivní život PLANETA ENERGIE SVĚTLO 3. 2. Tepelně Jeho vysoký izoluje vaše domovy, chrání solární životní faktor prostředí. umožňuje využití tepelných zisků ze slunce - přírodního zdroje energie. planibel Tri Pasivní sklo pro aktivní život

Více

HLAVNÍ PROBLÉMY V ŽIVOTNÍM PROSTŘEDÍ

HLAVNÍ PROBLÉMY V ŽIVOTNÍM PROSTŘEDÍ HLAVNÍ PROBLÉMY V ŽIVOTNÍM PROSTŘEDÍ Současná etapa je charakterizována: populační explozí a nebývalým rozvojem hospodářské činnosti společnosti řadou antropogenních činností s nadměrnou produkcí škodlivin

Více

Použitý nápojový karton. Co s ním?

Použitý nápojový karton. Co s ním? Použitý nápojový karton Co s ním? Nápojové kartony krabice Jak správně třídit nápojové kartony? Nápojové kartony, většinou jim říkáme krabice s džusy, mléčnými výrobky, vínem apod. se staly již běžnou

Více

Obec Chlístov. Obecně závazná vyhláška obce Chlístov č. 1/2013

Obec Chlístov. Obecně závazná vyhláška obce Chlístov č. 1/2013 Obec Chlístov Obecně závazná vyhláška obce Chlístov č. 1/2013 o stanovení systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů a nakládání se stavebním odpadem na

Více

Nosné ocelové konstrukce z hlediska trvale udržitelného rozvoje ve výstavbě. AMECO3 software 16.9.2014

Nosné ocelové konstrukce z hlediska trvale udržitelného rozvoje ve výstavbě. AMECO3 software 16.9.2014 Nosné ocelové konstrukce z hlediska trvale udržitelného rozvoje ve výstavbě 3 software 16.9.2014 software : Software pro zhodnocení životního cyklu budov a mostů s ocelovou nosnou konstrukcí Výpočty jsou

Více

OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA Města Kdyně. č. 1/ 2008

OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA Města Kdyně. č. 1/ 2008 OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA Města Kdyně č. 1/ 2008 kterou se stanovuje systém shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů vznikajících na územní Města Kdyně včetně

Více