Violoncellový recitál

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Violoncellový recitál"

Transkript

1 1 Violoncellový recitál s filmovou vizualizací klenoty violoncellové literatury XX. století podrobnosti

2 2 KOMORNÍ KONCERT PRO VIOLONCELLO A KLAVÍR Netypické zpracování Sonáty pro violoncello a klavír Clauda Debussyho Jan Škrdlík violoncello Šárka Besperátová klavír

3 3 Kdo byl Bohuš Heran a Milan Růžička a jaký byl jejich vztah k Sonátě pro violoncello a klavír Clauda Debussyho Komorní koncert violoncellisty Jana Škrdlíka a klavíristky Šárky Besperátové (viz následující strana) obsahující Sonátu pro violoncello a klavír francouzského impresionisty Clauda Debussyho má jednu zvláštnost k živému vystoupení je zde paralelně promítán němý film představující kinematografickou vizualizaci zmíněné slavné Sonáty. Snímek byl natočen nedávno zesnulým režisérem Milanem Růžičkou podle scénáře samotného Debussyho, který do Československa přivezl před 2. světovou válkou český violoncellista Bohuš Heran. Bohuš Heran ( ) byl důležitou osobností hudebního života. Žák zakladatele Českého kvarteta Hanuše Wihana, pozdější prorektor Janáčkovy akademie a autor dodnes platné violoncellové školy pobýval v letech na studijním pobytu ve Francii. Zde, deset let po smrti významného světového skladatele Clauda Debussyho, se zajímá zejména o jeho Sonátu pro violoncello a klavír z roku Výsledky jeho průzkumů jsou zajímavé: Debussy svou Sonátou chtěl vyjádřit programní děj. Tento syžet zaznamenal Heran ve své knize Muzikantův skicář v roce Milan Růžička ( ) byl český televizní a filmový režisér a scenárista. Natočil celkem 16 celovečerních hraných filmů, dokumentů a inscenací. Po roce 2000 se více věnoval dokumentární tvorbě. Za třídílný portrét herce Huga Haase získal cenu Pierot Českého televizního a filmového svazu. Byl velikým propagátorem vážné hudby a bojovníkem za její uvádění v České televizi. Mezi jeho poslední projekty patří filmová vizualizace klasické komorní skladby v podání violoncellisty Jana Škrdlíka Claude Debussy Sonate pour violoncelle et piano, která se stala součástí některých recitálů violoncellisty a která bude ještě podrobněji rozebrána dále.

4 4 RECITÁL S FILMOVOU VIZUALIZACÍ klenoty violoncellové literatury XX. století Program: Leoš Janáček Pohádka pro violoncello a klavír Con moto Con moto Allegro Claude Debussy (s promítáním) Sonáta pro violoncello a klavír Prologue Lent Sérénade et Final Modérément animé. Final Animé ---přestávka--- Sergej Prokofjev Sonáta C dur pro violoncello a klavír op. 119 Andante grave Moderato Allegro mo non troppo Obsazení: Jan Škrdlík violoncello Šárka Besperátová klavír Poznámka: Veškeré příslušenství k promítání přivážejí umělci s sebou. Promítá se pomocí dataprojektoru a plátna se stojanem. Film je němý tzn. k živě znějící hudbě violoncella a klavíru je promítán pouze obraz.

5 5 O FILMU: Claude Debussy Sonate pour violoncelle et piano Původní (již zmíněný) programní návrh samotného Debussyho, který do Československa přivezl po 2. světové válce pozdější děkan Janáčkovy akademie Bohuš Heran, propojili scénáristé s příběhem ukradeného a znovu navráceného violoncella, kde roli tulákavioloncellisty hraje skutečný aktér události známý český violoncellista Jan Škrdlík. Na pozadí reálně zaznívající Debussyho sonáty (díla z roku 1915) se odehraje příběh, který jistě zaujme nejen proto, že je upomínkou na dílo nedávno zesnulého režiséra, ale také přírodními snovými scenériemi a dynamicky rozehranými výstupy hercůtanečníků plnými vtipných nápadů významné choreografky brněnské baletní scény Vladimíry Kartousové. Myšlenka filmu je nadčasová a není omezena rokem 1915, kdy vznikla sonáta, ani událostí ukradeného violoncella: Mezilidské vztahy by měly být nadřazené hrubé matérii a umění má hodnotu jen potud, pokud slouží člověku Scény z filmu podle předlohy Debussyho

6 6 Violoncellista Bohuš Heran ( ) Skladatel Claude Debussy ( )

7 7 Režisér Milan Růžička ( ) Kolombína z filmu Claude Debussy Sonate pour violoncelle et piano z roku 2008, na kterém se Milan Růžička podílel jako supervizní režisér:

8 8 SLOVO O AUTORECH PROJEKTU: Po stránce obsazení je film kombinací známých zavedených jmen a mladých úspěšných talentů. Na představení celého výrobního štábu by byla zapotřebí obsáhlejší publikace; zde se omezíme na základní informace: Režisér supervizor Režisér Milan Růžička je znám české veřejnosti jako tvůrce desítek filmů, inscenací i seriálů počínaje rokem 1958 (Rodiče - zde také jako scénárista) a konče současným seriálem Ulice. Vystudoval režii u Václava Wassermana na FAMU (1960). V letech natočil v Československém armádním filmu přes čtyři desítky krátkých dokumentárních i hraných filmů, z nichž některé získaly mezinárodní ceny, například Frontový kameraman (Stříbrná holubice na IX. mezinárodním týdnu dokumentárních filmů v Lipsku 1966) a Docela jiná noc (Hlavní cena v kategorie filmů o moři na MFF v Rize). Na přelomu 60. a 70. let navázal spolupráci s ČST, pro niž režíroval (často podle známých literárních předloh). Po roce 2000 se více věnoval dokumentární tvorbě. Za třídílný portrét herce Huga Haase získal cenu Pierot Českého televizního a filmového svazu. K jeho posledním projektům patří film Claude Debussy Sonate pour violoncelle et piano. Režie a kamera Pod vedením Milana Růžičky pracoval mezinárodní československý filmový štáb zastoupený mimo jiné režisérem Michalem Oravcem (Slovensko) a kameramanem Michalem Hečkem (Slovensko). Uvedená dvojice se specializuje na krátkometrážní filmy. Umělci na sebe upozornili řadou snímků dokumentárních a v nedávné době vítězstvím na Filmovém festivalu FI 2007 v oboru Krátký film. Pracují oproti běžné praxi zásadně s použitím dvou paralelních kamer

9 9 Choreografie Taneční složka představuje důležitou součást celého projektu. Tvůrkyně choreografie Vladimíra Kartousová a taneční poradkyně při realizaci projektu patří k předním osobnostem českého baletu. Kromě dlouholeté zkušenosti pedagoga na Taneční konzervatoři se bez ní neobejde většina baletních představení v moravské metropoli. Mezi mnoha úspěchy jmenujme nedávné provedení Idomenea Wolfganga Amadea Mozarta v Mahenově divadle. Herci tanečníci V rolích herců Divadla del Arte (sledujíce původní francouzskou předlohu) se s prostřednictvím pantomimy, mimiky a tance představí čtveřice mladých umělců: Hana Kachlířová Colombina, Adam Sojka Arlecchino, Lukáš Vokál Pierrot a Petr Németh Dottore. Všichni čtyři patří k velmi výrazným brněnským absolventům. Přes své mládí jsou často obsazováni do důležitých rolí. V poslední době je to například například provedení Rómea v brněnském Národním divadle. Postava tuláka violoncellisty Postavu tuláka vytvoří violoncellista Jan Škrdlík, obecně známá postava v oblasti vážné hudby. Jeho spjatost se scénářem filmu obohaceným o jednu skutečnou událost krádež a navrácení violoncella (neboť to byl on, komu byl tento nástroj rok před natočením filmu skutečně ukraden a vrácen) dodává celému projektu zvláštní kouzlo. Obsazení Jana Škrdlíka, jak divák záhy zjistí, nebylo samoúčelné. Podrobnější informace o něm, jakožto interpretovi živého vystoupení spojeného s filmovou vizualizací naleznete na následující straně.

10 10 SLOVO O INTERPRETECH KONCERTU S VYUŽITÍM FILMOVÉ VIZUALIZACE Jan Škrdlík pochází z hudební rodiny. Studoval u předních českých violoncellistů jako Jan Hališka, Bedřich Havlík nebo Daniel Veis, a dále pak u Luise Clareta v Barceloně. Obdržel prémii Českého hudebního fondu za propagaci českých děl v zahraničí a jiná ocenění. Jan Škrdlík vystoupil v posledních 20 letech na zhruba koncertech po celém světě. Jeho diskografie zahrnuje všechny hudební slohové období z tvorby pro violoncello a dočkala se vpravdě mezinárodního uznání. Působení jeho hry popsal svým dvěma milionům čtenářů floridský deník El Nuevo Herald v souvislosti s jeho vystoupením na Festival Miami v roce 2005 takto: Škrdlík se svým violoncellem způsobil opravdovou senzaci emotivní Škrdlíkova interpretace si okamžitě podmanila srdce posluchačů Mezi violoncelly na které hrál je i nástroj Adama Emanuela Homolky z roku 1842, jehož krádež a navrácení vzbudila pozornost celé české veřejnosti. Šárka Besperátová spolupracovala s Janem Škrdlíkem nejdříve v rámci souboru Ensemble Messiaen. V roce 204 pořídila s tímto violoncellistou live snímek Messiaenova Díkuvzdání věčnosti Ježíše na koncertě v Zaragoze pro 1500 posluchačů. Tato nahrávka se stala podkladem druhého klipu na instrumentální klasickou hudbu v dějinách. (Prvním klipem je Debussyho Sonáta.) Vystudovala klavír na brněnské konzervatoři. Svoje vzdělání si rozšířila dvouletým studiem v metodickém centru při JAMU. Zabývá se rovněž hrou na cembalo - jako cembalistka spolupracovala s komorními orchestry u nás i v zahraničí. Nyní se věnuje komorní hře ve sdružení Ensemble Messiaen, se kterým pravidelně koncertuje.

11 11 Tiráž: Claude Debussy Sonate pour violoncelle et piano Námět: Vratislav Hnátek Supervizní režisér: Milan Růžička Režie: Michal Oravec Kamera: Michal Hečko Hudba: Claude Debussy Použitá skladba: Sonate pour violoncelle et piano Nahrávka: Jan Škrdlík (violoncello) a Petra Besa Pospíšilová (klavír) Zvuk: Karel Špalek Choreografie: Vladimíra Kartousová Obsazení: Colombina Hana Kachlířová Dottore Petr Németh Pierrot Lukáš Vokál Arlecchino Adam Sojka Vagabond-violoncelliste Jan Škrdlík Technické parametry: Stopáž: 15 minut Médium: mini DV, 16:9 Technika: dvě kamery 3xCCD, pravý 16:9 (1024x576px) Zvuk: z nahrávky (stereo) Technicky vizuálně pozn.: impresionistická práce s barvami, jasné (Monetovy Lekníny, Makové pole... -> čas), neintelektuální (imprese, asociace ), (generativní barvy (modrá, červená, žlutá) => binární (zelená, fialová, oranžová) => komplementární (m -> o, č -> z, ž -> f), generativní barva zabarvuje prostor svojí barvou binární a vice versa komplementarita zabarvování stínů celkově obraz stylizovaný (A. Vardová Štěstí), kompozice (obrazy s violoncellem), barevné úrovně př. (Č 60/1/227 Z 60/1/200 M 60/1/250) Synopse: Violoncellista (a jeho violoncello) symbolizují svět idejí: umění, myšlenky, filozofie, abstrakce Herci symbolizují svět skutečný směs dobrého i špatného. Dochází ke střetu těchto dvou světů. Krádež, svědomí, návrat. Violoncellista nakonec violoncello nepotřebuje, je to jen věc. Příběhově tak díky hře na violoncello, hře skupiny herců a následnému zmizení violoncella zjišťujeme, že to, co je skutečně důležité, jsou lidé sami. Na pozadí žije skutečný život život lidských bytostí.

12 12 Agentura Art Petra Augustina Handzela Ostrava IČO: DIČ: CZ mob.: pevná linka:

KATALOG UMĚLECKÉ AGENTURY ART PETRA

KATALOG UMĚLECKÉ AGENTURY ART PETRA 1 Umělecká agentura Art Petra sezóna 2015-2016 komorní koncerty soubory, programy, informace 2 KATALOG UMĚLECKÉ AGENTURY ART PETRA SEZÓNA 2015-2016 Katalog je orientačním přehledem nabídky komorních koncertů.

Více

KDO JSOU BRNĚNŠTÍ KOMORNÍ SÓLISTÉ

KDO JSOU BRNĚNŠTÍ KOMORNÍ SÓLISTÉ 1 Brněnští komorní sólisté programová nabídka Sezóna 2013-2014 2 KDO JSOU BRNĚNŠTÍ KOMORNÍ SÓLISTÉ Brněnské komorní sólisty založil v devadesátých letech primárius Janáčkova kvarteta Miloš Vacek. Soubor

Více

Zámecké saxofonové kvarteto / kostel sv. Anny (Anenské náměstí) jablonecké kostely otevřeny doprovodný program VSTUPNÉ DOBROVOLNÉ

Zámecké saxofonové kvarteto / kostel sv. Anny (Anenské náměstí) jablonecké kostely otevřeny doprovodný program VSTUPNÉ DOBROVOLNÉ Zámecké saxofonové kvarteto 3. 7. 2012 / 17.00 kostel sv. Anny (Anenské náměstí) Zámecké saxofonové kvarteto vzniklo spojením zkušených hudebníků pohybujících se již mnoho let po známých českých orchestrech.

Více

Filmové setkání s člověkem, který vnímá rány osudu jako přihrávky. Olda Říha v čase, kdy mu zemřela kapela života a s ní jeho svět a on ve svém

Filmové setkání s člověkem, který vnímá rány osudu jako přihrávky. Olda Říha v čase, kdy mu zemřela kapela života a s ní jeho svět a on ve svém Filmové setkání s člověkem, který vnímá rány osudu jako přihrávky. Olda Říha v čase, kdy mu zemřela kapela života a s ní jeho svět a on ve svém pokročilém věku musí začínat od nuly. Distribuční premiéra

Více

KPH Kruh přátel hudby 2015-2016

KPH Kruh přátel hudby 2015-2016 KPH Kruh přátel hudby 2015-2016 Základní informace Všechny potřebné informace pro členství v KPH obdržíte v předprodeji vstupenek MěKS v přízemí městského domu kultury. Tel.: 383 311 535, nebo na www.meks-st.cz

Více

Janáčkova akademie múzických umění v Brně Beethovenova 2, Brno Hudební fakulta JAMU, Komenského nám. 6, Brno

Janáčkova akademie múzických umění v Brně Beethovenova 2, Brno Hudební fakulta JAMU, Komenského nám. 6, Brno Janáčkova akademie múzických umění v Brně Beethovenova 2, 662 15 Brno Hudební fakulta JAMU, Komenského nám. 6, 662 15 Brno Studijní program Hudební umění N8201 Podmínky pro přijetí ke studiu Studijní obor

Více

BALET A MODERNÍ BALET

BALET A MODERNÍ BALET BALET A MODERNÍ BALET Autor: Mgr. Zuzana Zifčáková Datum (období) tvorby: únor 2013 Ročník: šestý Vzdělávací oblast: HUDEBNÍ VÝCHOVA NA 2.STUPNI ZŠ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním

Více

Jazyk Čeština Očekávaný výstup

Jazyk Čeština Očekávaný výstup Anotace Prezentace seznámí žáky s vývojem hudby a hudebními dějinami v době klasicismu a romantismu. V úvodu si žáci opakují znalosti z dějepisu, výtvarné výchovy, eventuálně učivo z nižších ročníků. V

Více

Příloha č. 1: Chronologický přehled života a díla Františka Schäfera

Příloha č. 1: Chronologický přehled života a díla Františka Schäfera Příloha č. 1: Chronologický přehled života a díla Františka Schäfera 1905, 3. dubna Narozen v Břeclavi. 1908 Jako tříletý se začíná učit hře na housle a klavír u svého otce Františka Schäfera (1875 1952).

Více

Spohr Violin Duo. Oba umělci jsou výhradně zastupováni agenturou Tanja Classical Music Agency. www.koncertniagentura.cz

Spohr Violin Duo. Oba umělci jsou výhradně zastupováni agenturou Tanja Classical Music Agency. www.koncertniagentura.cz Jana Ludvíčková je absolventkou Pražské konzervatoře ( prof. F. Pospíšil) a Guildhall School of Music and Drama v Londýně ( prof. D. Takeno), kde získala mnohá ocenění v rámci studií, jako např: Pyramid

Více

Drahomíra Matznerová Chvátalová

Drahomíra Matznerová Chvátalová Chrám Panny Marie Vítězné Pražského Jezulátka Francis Poulenc Koncert pro varhany a orchestr varhany Camerata Bohemica Till Fabian Weser dirigent Natočeno live v rámci Malostranských komorních slavností

Více

Scénář; Storyboard Mgr. Jakub Němec VY_32_INOVACE_Mul4r0117

Scénář; Storyboard Mgr. Jakub Němec VY_32_INOVACE_Mul4r0117 Scénář; Storyboard Mgr. Jakub Němec VY_32_INOVACE_Mul4r0117 Scénář Každý šot, klip, krátké video či snímek by měl mít předem propracovanou strukturu, v níž je jasně rozvrženo, co má který člověk podílející

Více

Závěrem předal František Jiraský Petru Motlovi Cenu starosty.

Závěrem předal František Jiraský Petru Motlovi Cenu starosty. Na slavnostním večeru udílení Výročních cen města Vysokého Mýta za rok 2018, který se konal 7. března v Šemberově divadle, předali zastupitelé města zvoleným jednotlivcům a zástupcům kolektivů za jejich

Více

420PEOPLE / Györi Balett / Pražský komorní balet / Tanec Brno dětem

420PEOPLE / Györi Balett / Pražský komorní balet / Tanec Brno dětem Tisková zpráva 420PEOPLE / Györi Balett / Pražský komorní balet / Tanec Brno dětem Letošní 23. ročník festivalu současného tance a pohybového divadla Tanec Brno nabídne pozoruhodný program. Představíme

Více

Univerzita třetího věku

Univerzita třetího věku JANÁČKOVA AKADEMIE MÚZICKÝCH UMĚNÍ V BRNĚ Divadelní fakulta Univerzita třetího věku Kurzy celoživotního vzdělávání pro seniory Nabídka třídílného cyklu přednášek JAK VZNIKÁ DIVADLO Kurz č. 1: Jak vzniká

Více

Požadavky ke zkoušce z hudební nauky pro školní rok 2017/18

Požadavky ke zkoušce z hudební nauky pro školní rok 2017/18 Požadavky ke zkoušce z hudební nauky pro školní rok 2017/18 (týká se žáků, kteří mají individuální studium hudební nauky) 1. ročník Zvuk, tón, nota Notová osnova, houslový klíč Hudební abeceda Celý tón

Více

České divadlo po 2. světové válce

České divadlo po 2. světové válce České divadlo po 2. světové válce Tematická oblast Datum vytvoření 22.11.2012 Ročník Stručný obsah Způsob využití Autor Kód Režisérské osobnosti Slováckého divadla v Uherském Hradišti Čtvrtý Režisérské

Více

Petra Vlčková je mladá začínající

Petra Vlčková je mladá začínající Dialog s akordeonem Petra Vlčková & Petr Přibyl Petra Vlčková je mladá začínající akordeonistka. Úspěšně absolvovala Západočeskou univerzitu v Plzni, kde vystudovala hru na akordeon společně s učitelstvím

Více

Koncert laureátů Concertino Praga 2016

Koncert laureátů Concertino Praga 2016 Koncert laureátů Concertino Praga 2016 Praha Rudolfinum, Dvořákova síň / Pátek 10. 6. 2016 / 19.00 Program: Sergej Rachmaninov: Koncert pro klavír a orchestr č. 2 c moll op. 18 Petr Iljič Čajkovskij: Koncert

Více

Požadavky ke zkoušce z hudební nauky pro školní rok 2018/19

Požadavky ke zkoušce z hudební nauky pro školní rok 2018/19 Požadavky ke zkoušce z hudební nauky pro školní rok 2018/19 (týká se žáků, kteří mají individuální studium hudební nauky) 1. ročník Zvuk, tón, nota Notová osnova, houslový klíč Hudební abeceda Celý tón

Více

České divadlo po 2. světové válce

České divadlo po 2. světové válce České divadlo po 2. světové válce Tematická oblast BRNO - divadla Datum vytvoření 27. 6. 2013 Ročník Čtvrtý Stručný obsah Přehled brněnských divadelních scén Způsob využití Rozšíření základního učiva v

Více

Z a s t u p i t e l s t v o m ě s t a Z l í n a

Z a s t u p i t e l s t v o m ě s t a Z l í n a S t a t u t á r n í m ě s t o Z l í n USNESENÍ Z a s t u p i t e l s t v o m ě s t a Z l í n a 25. zasedání 17. 5. 2018 53/25Z/2018 žadatele ART ZLÍN z. s. (IČ: 22726306), 60200 Kč, JAZZ DO REGIONU, červenec

Více

STÁLÁ DIVADELNÍ SCÉNA KLATOVY DIVADELNÍ PŘEDPLATNÉ KONCERTY SKUPINA K. sezona 2019/2020

STÁLÁ DIVADELNÍ SCÉNA KLATOVY DIVADELNÍ PŘEDPLATNÉ KONCERTY SKUPINA K. sezona 2019/2020 STÁLÁ DIVADELNÍ SCÉNA KLATOVY DIVADELNÍ PŘEDPLATNÉ KONCERTY sezona 2019/2020 SKUPINA K Předplatné divadla skupiny K Cena předplatného 960,- Kč za 6 koncertů (160,- Kč za jeden koncert) Výhody předplatného:

Více

ŘÍJEN 2009 SEZÓNA KONCERTŮ Z A H A J U J E TĚŠÍME SE NA SETKÁNÍ S VÁMI! Čtvrtek 1.10. 15:30 Refektář TANČÍRNA Oslava Mezinárodního dne seniorů K tanci a poslechu hraje Sparaťanka evergreeny z různých dob

Více

Copyright 2010 MADE IN CZ production www.madeincz-production.cz

Copyright 2010 MADE IN CZ production www.madeincz-production.cz PRESS PACK uvádí Česká republika 2010 Žánr Délka Druh Zvuk Jazyk Scénář a Režie Asistentni režie Kamera Hudba Zvuk Výkonný producent PR manager Hrají Radka Honza Jarda Vendy Mira Petr Pavlína hudební 103

Více

Mezinárodní soutěž mladých klavíristů AMADEUS 2010: Soutěžní přehlídka Mozart opět v Olomouci 2009:

Mezinárodní soutěž mladých klavíristů AMADEUS 2010: Soutěžní přehlídka Mozart opět v Olomouci 2009: Mezinárodní soutěž mladých klavíristů AMADEUS 2010: Josefína Janková 1. 4. MgA. Jana Šumníková Marie Šumníková 1. 6. MgA. Jana Šumníková Lada Soldánová 3. 4. Valérie Vaculíková Čestné uznání 4. Josefína

Více

FILM A AUDIOVIZUÁLNÍ TVORBA

FILM A AUDIOVIZUÁLNÍ TVORBA FILM A AUDIOVIZUÁLNÍ TVORBA Film je součástí vizuálního umění. Od druhé polovině 20. století, kdy jej výtvarníci zejména formou videa začali více používat ve své tvorbě, zdomácněl v muzeích umění a galeriích.

Více

Nabídka VIP vstupenek. 8 / 9 / 2014 Rudolfinum Dvořákova síň, zahajovací koncert. 9 / 9 / 2014 Rudolfinum Dvořákova síň, 20.

Nabídka VIP vstupenek. 8 / 9 / 2014 Rudolfinum Dvořákova síň, zahajovací koncert. 9 / 9 / 2014 Rudolfinum Dvořákova síň, 20. Nabídka VIP vstupenek Mezinárodní hudební festival DVOŘÁKOVA PRAHA si Vám dovoluje předložit nabídku VIP vstupenek na koncerty festivalu Dvořákova Praha, který se uskuteční 8. 22. 9. 2014 v Praze. Zařaďte

Více

AVANTGARDA. Tato divadla byla protipólem tradičních kamenných divadel V představeních se objevují klaunské výstupy

AVANTGARDA. Tato divadla byla protipólem tradičních kamenných divadel V představeních se objevují klaunské výstupy OSVOBOZENÉ DIVADLO POČÁTKY SOUBORU Počátky Osvobozeného divadla sahají do 20. let minulého století, kdy byl založeno sdružení literárních a divadelních umělců s názvem Devětsil (podzim 1920). Mezi členy

Více

činí BODOVÁ HODNOTA DÍLA /BHD/: Audiovizuální dílo (režie): 100

činí BODOVÁ HODNOTA DÍLA /BHD/: Audiovizuální dílo (režie): 100 PŘÍLOHA č. 2 BODOVÉ HODNOTY DĚL: A. Pro rozúčtování odměn za užití děl při kabelovém přenosu v České republice (čl. 5.1. rozúčtovacího řádu), paušálních odměn za užití děl českých autorů při kabelových

Více

dokumentární film dokumentární film

dokumentární film dokumentární film Češi, česká krajina a česká společnost očima imigrantů. Jak Češi vidí multikulturnost v jejich zemi? Je česká společnost tolerantní? Po staletích pod nadvládou cizinců, jsou je češi schopni cizince přijmout?

Více

ČASOVÝ PRŮVODCE DOPROVODNÝMI AKCEMI BRNĚNSKÁ MUZEJNÍ NOC 2008

ČASOVÝ PRŮVODCE DOPROVODNÝMI AKCEMI BRNĚNSKÁ MUZEJNÍ NOC 2008 ČASOVÝ PRŮVODCE DOPROVODNÝMI AKCEMI BRNĚNSKÁ MUZEJNÍ NOC 2008 Moravská galerie v Brně 18.00 00.30 h (poslední vstup ve 24.00 h) Muzeum města Brna 18.00 00.30 h (kasematy, expozice a Východní křídlo končí

Více

KRUH PŘÁTEL HUDBY. Koncertní sezóna Příjemné hudební zážitky přeje Kultura města Mladá Boleslav!

KRUH PŘÁTEL HUDBY. Koncertní sezóna Příjemné hudební zážitky přeje Kultura města Mladá Boleslav! KRUH PŘÁTEL HUDBY Koncertní sezóna 2019 Příjemné hudební zážitky přeje Kultura města Mladá Boleslav! 22. ledna 2019, 18:00 Dům kultury neabonentní VERONIKA A VAŠEK ŘIHÁKOVI A W-BAND 17. února 2019, 19:00

Více

činí BODOVÁ HODNOTA DÍLA /BHD/: Audiovizuální dílo (režie): 100

činí BODOVÁ HODNOTA DÍLA /BHD/: Audiovizuální dílo (režie): 100 PŘÍLOHA č. 2 BODOVÉ HODNOTY DĚL: A. Pro rozúčtování odměn za užití děl při kabelovém přenosu v České republice (čl. 5.1. rozúčtovacího řádu), paušálních odměn za užití děl českých autorů při kabelových

Více

Inovace výuky Člověk a svět práce. Pracovní list

Inovace výuky Člověk a svět práce. Pracovní list Inovace výuky Člověk a svět práce Pracovní list Čp 09/09 Pražský filmový orchestr Vzdělávací oblast: Vzdělávací obor: Tematický okruh: Cílová skupina: Klíčová slova: Očekávaný výstup: Člověk a svět práce

Více

Studovala na státní konzervatoři v Žilině hru na housle a operní zpěv pokračovala na Státní konzervatoři v Praze, kde absolvovala hudebně-dramatický

Studovala na státní konzervatoři v Žilině hru na housle a operní zpěv pokračovala na Státní konzervatoři v Praze, kde absolvovala hudebně-dramatický Studovala na státní konzervatoři v Žilině hru na housle a operní zpěv pokračovala na Státní konzervatoři v Praze, kde absolvovala hudebně-dramatický obor. Získala prestižní divadelní cenu Thálie, 2x ocenění

Více

MEZINÁRODNÍ PROJEKT SOUČASNÉHO TANEČNÍHO DIVADLA

MEZINÁRODNÍ PROJEKT SOUČASNÉHO TANEČNÍHO DIVADLA Czech Dance Benefit Society o.s. uvádí MEZINÁRODNÍ PROJEKT SOUČASNÉHO TANEČNÍHO DIVADLA NABÍDKA PARTNERSTVÍ PRO ČESKOU PREMIÉRU O PROJEKTU GHETTO 1577 Výlučnost projektu Projekt současného tanečního divadla

Více

Časový a tematický plán hudební nauky pro rok Samostudium 1. ročník I. zkouška (termín úterý :00 18:00) 1.

Časový a tematický plán hudební nauky pro rok Samostudium 1. ročník I. zkouška (termín úterý :00 18:00) 1. pro rok 2014 2015 1. ročník 1. Zvuk a tón rozdíl, vlastnosti tónu (délka, výška, síla a barva) 2. Notová osnova kolik má linek, kolik mezer. Pomocná linka. 3. Znát podobu not celých, půlových, čtvrťových

Více

Leoše Janáčka. 21. ročník. housle smyčcové kvarteto. v oborech. vypisuje. Mezinárodní soutěže. v Brně

Leoše Janáčka. 21. ročník. housle smyčcové kvarteto. v oborech. vypisuje. Mezinárodní soutěže. v Brně Hudební fakulta Janáčkovy akademie múzických umění v Brně ve spolupráci s Nadací Leoše Janáčka pod záštitou ministra kultury České republiky Mgr. Daniela Hermana, hejtmana Jihomoravského kraje JUDr. Michala

Více

Smetanova Litomyšl stále vítá hvězdy. Ale už ne na malém nádraží

Smetanova Litomyšl stále vítá hvězdy. Ale už ne na malém nádraží Smetanova Litomyšl stále vítá hvězdy. Ale už ne na malém nádraží http://www.rozhlas.cz/pardubice/nej/_zprava/smetanova-litomysl-stale-vita-hvezdy-ale-uz-ne-na-malem-nadrazi--1732722 10.06.2017 - rozhlas.cz

Více

České divadlo po 2. světové válce

České divadlo po 2. světové válce České divadlo po 2. světové válce Tematická oblast Režisérské osobnosti Městského divadla ve Zlíně Datum vytvoření 23.8.2012 Ročník Čtvrtý Stručný obsah Režisérské osobnosti Městského divadla ve Zlíně

Více

Česká hudba 2004 nedílná součást evropské kultury

Česká hudba 2004 nedílná součást evropské kultury Tisková zpráva Česká hudba 2004 nedílná součást evropské kultury OFICIÁLNÍ ZAHÁJENÍ 7. ledna 2004, 20:00, Rudolfinum, Dvořákova síň Česká filharmonie, dir. Vladimír Válek Antonín Dvořák: 8. symfonie G

Více

Učební plán předmětu. Průřezová témata. výstupy učivo přesahy průřezová témata Lidová hudba

Učební plán předmětu. Průřezová témata. výstupy učivo přesahy průřezová témata Lidová hudba Hudební výchova (Umění a kultura) Učební plán předmětu Ročník 7 Dotace 1 Povinnost povinný (skupina) Dotace skupiny Vzdělávací předmět jako celek pokrývá následující PT: MULTIKULTURNÍ VÝCHOVA: - Etnický

Více

Janáčkovo trio 2009. Jiří Pospíchal housle Marek Novák violoncello Markéta Janáčková klavír. www.janacektrio.cz

Janáčkovo trio 2009. Jiří Pospíchal housle Marek Novák violoncello Markéta Janáčková klavír. www.janacektrio.cz Janáčkovo trio 2009 Jiří Pospíchal housle Marek Novák violoncello Markéta Janáčková klavír www.janacektrio.cz Děkujeme Allianz pojišťovně, a.s., že nás v roce 2009 opět podpořila LEDEN - ÚNOR Na začátku

Více

VY_32_INOVACE_07_DIVADLO A JEHO ŽÁNRY_34 Autor: Mgr. Světlana Dlabajová Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Název

VY_32_INOVACE_07_DIVADLO A JEHO ŽÁNRY_34 Autor: Mgr. Světlana Dlabajová Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Název VY_32_INOVACE_07_DIVADLO A JEHO ŽÁNRY_34 Autor: Mgr. Světlana Dlabajová Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Název projektu: Zkvalitnění ICT ve slušovské škole Číslo projektu:cz.1.07/1.4.00/21.2400

Více

Mezinárodní soutěž Leoše Janáčka vrcholí. Brno, 7.9. 2010

Mezinárodní soutěž Leoše Janáčka vrcholí. Brno, 7.9. 2010 Mezinárodní soutěž Leoše Janáčka vrcholí. Brno, 7.9. 2010 Dnes proběhlo v aule HF JAMU druhé kolo 17. ročníku Mezinárodní soutěže Leoše Janáčka. První cenu získalo Quartetto di Gioia, druhou cenu Doležalovo

Více

K otázkám monografického pojetí skladatelské osobnosti a výkladu jejího díla

K otázkám monografického pojetí skladatelské osobnosti a výkladu jejího díla Kabinet hudební historie Etnologického ústavu Akademie věd ČR, v.v.i. pořádá muzikologickou konferenci k 90. narozeninám skladatele Karla Husy na téma K otázkám monografického pojetí skladatelské osobnosti

Více

HUDEBNÍ SOUBORY 2017 VÝBĚR ZE ZÁKLADNÍCH STATISTICKÝCH ÚDAJŮ O KULTUŘE V ČESKÉ REPUBLICE

HUDEBNÍ SOUBORY 2017 VÝBĚR ZE ZÁKLADNÍCH STATISTICKÝCH ÚDAJŮ O KULTUŘE V ČESKÉ REPUBLICE HUDEBNÍ SOUBORY 2017 VÝBĚR ZE ZÁKLADNÍCH STATISTICKÝCH ÚDAJŮ O KULTUŘE V ČESKÉ REPUBLICE NÁRODNÍ INFORMAČNÍ A PORADENSKÉ STŘEDISKO PRO KULTURU CENTRUM INFORMACÍ A STATISTIK KULTURY www.nipos-mk.cz HUDEBNÍ

Více

Kocianova houslová soutěž

Kocianova houslová soutěž Kocianova houslová soutěž 61. ročník 30. dubna 4. května 2019 Ústí nad Orlicí Jaroslav Kocian * 22. února 1883 Ústí nad Orlicí 7. března 1950 Praha houslista, hudební skladatel, pedagog Jaroslav se narodil

Více

Studovala na státní konzervatoři v Žilině hru na housle a operní zpěv pokračovala na Státní konzervatoři v Praze, kde absolvovala hudebně-dramatický

Studovala na státní konzervatoři v Žilině hru na housle a operní zpěv pokračovala na Státní konzervatoři v Praze, kde absolvovala hudebně-dramatický Studovala na státní konzervatoři v Žilině hru na housle a operní zpěv pokračovala na Státní konzervatoři v Praze, kde absolvovala hudebně-dramatický obor. Získala prestižní divadelní cenu Thálie, 2x ocenění

Více

Elektronické klávesové nástroje a čtyřruční hra na klavír, event. hra na dva klavíry: digitální hudební archiv

Elektronické klávesové nástroje a čtyřruční hra na klavír, event. hra na dva klavíry: digitální hudební archiv Elektronické klávesové nástroje a čtyřruční hra na klavír, event. hra na dva klavíry: digitální hudební archiv Číslo Autor Skladba Interpret Zdroj Minutáž 1 Němec, Ladislav Hra na honěnou Barbora Čopáková

Více

Obsah. Úvod 11 Čeští skladatelé Kalabisovy generační vrstvy 11 Skladatelský typ Viktora Kalabise 12 Vznik monografie 14.

Obsah. Úvod 11 Čeští skladatelé Kalabisovy generační vrstvy 11 Skladatelský typ Viktora Kalabise 12 Vznik monografie 14. Obsah Úvod 11 Čeští skladatelé Kalabisovy generační vrstvy 11 Skladatelský typ Viktora Kalabise 12 Vznik monografie 14 Brázdy života 15 Dětství (1923 33) 15 Červený Kostelec (1923 29) 15 Solnice u Rychnova

Více

Film náš pomocník. Digitalizace a zpřístupnění souboru krátkých filmů z 50. let. představení projektového týmu

Film náš pomocník. Digitalizace a zpřístupnění souboru krátkých filmů z 50. let. představení projektového týmu Film náš pomocník Digitalizace a zpřístupnění souboru krátkých filmů z 50. let představení projektového týmu Lucie Česálková editorka knihy a souboru DVD, ideová vedoucí projektu Je odbornou asistentkou

Více

PROPOZICE. Časový harmonogram /předběžný/: Taneční kategorie: Věkové kategorie: Technické podmínky:

PROPOZICE. Časový harmonogram /předběžný/: Taneční kategorie: Věkové kategorie: Technické podmínky: Termín konání: Pátek 16. 3. 2012 Otrokovická Beseda, Náměstí 3. Května 1302, Místo konání: Otrokovice Pořadatel: DOMINO cz, o.s. NIPOS - ARTAMA A předškolní děti ( nepostupová kategorie ) B od 6 ti do

Více

w w w. u m i m e h ra t. c z

w w w. u m i m e h ra t. c z JIŘÍ POSPÍCHAL 39 let, pochází ze Znojma, žije v Uherském Hradišti. Je ženatý, má dvě děti. Na housle začal hrát ve třídě svého otce Ladislava Pospíchala na znojemské hudební škole. Ten přivedl k tomuto

Více

crescendo = decrescendo = ppp= piano pianissimo= allegro = moderato =

crescendo = decrescendo = ppp= piano pianissimo= allegro = moderato = H dur - 5 křížků: fis, cis, gis, dis, ais 1 Mollová stupnice se čtyřmi křížky se jmenuje cis moll (fis, cis, gis, dis). cis moll harmonická + akordy cis moll melodická + akordy Es + akordy + D7 fis moll

Více

Učební plán předmětu. Průřezová témata

Učební plán předmětu. Průřezová témata Hudební výchova (Umění a kultura) Učební plán předmětu Ročník 6 Dotace 1 Povinnost povinný (skupina) Dotace skupiny Vzdělávací předmět jako celek pokrývá následující PT: MULTIKULTURNÍ VÝCHOVA: - Etnický

Více

Leoše Janáčka. 23. ročník. klavír varhany. v oborech. vypisuje. Mezinárodní soutěže. v Brně

Leoše Janáčka. 23. ročník. klavír varhany. v oborech. vypisuje. Mezinárodní soutěže. v Brně Hudební fakulta Janáčkovy akademie múzických umění v Brně ve spolupráci s Nadací Leoše Janáčka pod záštitou ministra kultury České republiky Mgr. Daniela Hermana, hejtmana Jihomoravského kraje JUDr. Bohumila

Více

KONCERT LAUREÁTŮ. Mladý klavír Pražské konzervatoře 2012

KONCERT LAUREÁTŮ. Mladý klavír Pražské konzervatoře 2012 Pražská konzervatoř pořádá KONCERT LAUREÁTŮ mezinárodní soutěžní přehlídky Mladý klavír Pražské konzervatoře 2012 sobota 20. dubna 2013 v 18:30 hod. Koncertní sál Pražské konzervatoře Dvořákovo nábřeží

Více

Jeho díla jsou zastoupena v muzeích a soukromích sbírkách v Evropě, zámoří a v Austrálii.

Jeho díla jsou zastoupena v muzeích a soukromích sbírkách v Evropě, zámoří a v Austrálii. Milan Ďuriš Milan Ďuriš se narodil v Toužimi. Od roku 1982 se věnuje malbě. V druhé polovině 80. let absolvoval soukromé studium. Je členem Unie výtvarných umělců, v tvůrčí skupině P89 a v Asociaci Momentary

Více

Archiv video MTT 1987-2009 (Bočková 09-11-22)

Archiv video MTT 1987-2009 (Bočková 09-11-22) Archiv video MTT 1987-2009 (Bočková 09-11-22) číslo čas rok datum místo choreografie choreograf hudba pozn. Str. 1 1 1988 Lekce Bruno Genty Francie Lekce Helder de Carvallo Francie Lekce Olga Tarasovova

Více

Hudební nauka 1. ročník - čtvrtletní opakování

Hudební nauka 1. ročník - čtvrtletní opakování Hudební nauka 1. ročník - čtvrtletní opakování 1. Doplň názvy not: 2. Napiš stupnici C dur a doplň kvintakord: 3. Co patří k sobě, spoj čarou. kvintakord crescendo decrescendo ritardando zeslabovat zpomalovat

Více

1. IDENTIFIKAČNÍ ÚDAJE

1. IDENTIFIKAČNÍ ÚDAJE Výroční zpráva 2016 OBSAH 1. IDENTIFIKAČNÍ ÚDAJE... 2 2. ČINNOST V R. 2016... 3 2.1 Nová inscenace Miluji tě jak po smrti... 3 2.2 Reprízy... 4 3. ZÁKLADNÍ ÚDAJE O HOSPODAŘENÍ... 5 4. PŘEHLED PŘIJATÝCH

Více

Orientační plán výuky hudební nauky pro školní rok 2018/19

Orientační plán výuky hudební nauky pro školní rok 2018/19 Orientační plán výuky hudební nauky pro školní rok 2018/19 Poznámky: Plán je pouze orientační a může se podle potřeby měnit. Plán zahrnuje pouze rámcové tematické okruhy. Výuka je soustavně doplňována

Více

Fresh Film Fest Praha 2014

Fresh Film Fest Praha 2014 11. Mezinárodní filmový festival debutů a studentských filmů Fresh Film Fest Praha 2014 Statut festivalu Článek 1 Fresh Film Fest je mezinárodní filmový festival zaměřující se na celovečerní debutové snímky

Více

Fenomenální úspěch českého muzikálu Mefisto! Středa, 01 Květen :42

Fenomenální úspěch českého muzikálu Mefisto! Středa, 01 Květen :42 1 / 17 2 / 17 TakovýV Hybernia Soulu. Broadway května bude úspěch současné zaujal v mít Asii. žádný korejské v Soulu Ročně době muzikál ije manažery se premiéra korejská tuuž koná dlouho Mefista natolik,

Více

Artcam Films Pressbook

Artcam Films Pressbook Artcam Films Pressbook SYNOPSE Lara je trans žena, která se narodila s tělem a jménem chlapce. Podstupuje hormonální a chirurgické procedury, které z ní udělají ženu. Zároveň se zapisuje na prestižní

Více

BODOVÉ HODNOTY UŽITÍ DĚL:

BODOVÉ HODNOTY UŽITÍ DĚL: PŘÍLOHA č. 2 BODOVÉ HODNOTY UŽITÍ DĚL: A. BODOVÁ HODNOTA DÍLA ( BHD ) pro rozúčtování odměn za užití děl při kabelovém přenosu v České republice (čl. 5.1. rozúčtovacího řádu), 85 % odměn vybraných od výrobců

Více

Základní umělecká škola Gustava Mahlera Humpolec VÝROČNÍ ZPRÁVA ZUŠ G.MAHLERA HUMPOLEC ŠKOLNÍ ROK 2014/2015

Základní umělecká škola Gustava Mahlera Humpolec VÝROČNÍ ZPRÁVA ZUŠ G.MAHLERA HUMPOLEC ŠKOLNÍ ROK 2014/2015 Základní umělecká škola Gustava Mahlera Humpolec VÝROČNÍ ZPRÁVA ZUŠ G.MAHLERA HUMPOLEC ŠKOLNÍ ROK 2014/2015 1. ZÁKLADNÍ ÚDAJE O ŠKOLE Název školy, adresa: Základní umělecká škola Gustava Mahlera, Humpolec,

Více

Statut 43. Mezin rodnìho televiznìho festivalu Zlat Praha

Statut 43. Mezin rodnìho televiznìho festivalu Zlat Praha Statut 43. Mezin rodnìho televiznìho festivalu Zlat Praha 29. dubna ñ 4. kvïtna 2006 Po adatel:»esk televize Preambule Mezinárodní televizní festival Zlatá Praha (dále jen MTF ZP) přispívá prostřednictvím

Více

JANÁČKOVA AKADEMIE MÚZICKÝCH UMĚNÍ V BRNĚ. Divadelní fakulta

JANÁČKOVA AKADEMIE MÚZICKÝCH UMĚNÍ V BRNĚ. Divadelní fakulta JANÁČKOVA AKADEMIE MÚZICKÝCH UMĚNÍ V BRNĚ Divadelní fakulta Univerzita třetího věku Kurzy celoživotního vzdělávání pro seniory Nabídka kurzů: Kurz č. 1: Jak vzniká divadlo I (Úvod do dějin, teorie a praxe

Více

ZPRÁVY Z ICM PRACHATICE 48/2011

ZPRÁVY Z ICM PRACHATICE 48/2011 ZPRÁVY Z ICM PRACHATICE 48/2011 Co se událo minulý týden? AICM ČR na veletrhu Vzdělání a řemeslo v Českých Budějovicích! Od středy 23. do pátku 25. listopadu 2011 byl v Českých Budějovicích zahájen již

Více

Violoncellová literatura na brněnské hudební scéně v 1. polovině 20. století

Violoncellová literatura na brněnské hudební scéně v 1. polovině 20. století Violoncellová literatura na brněnské hudební scéně v 1. polovině 20. století Mgr. Terezie Veselá Violoncello - nástroj, který si svou sametovou barvou a hlubokým tónem získal mnoho lidí, z nichž někteří

Více

Divadlo 29 Úterý 07. 12. 2010 19.00

Divadlo 29 Úterý 07. 12. 2010 19.00 *Filmové projekce s debatou v Divadle 29 Tisková zpráva Filmová projekce: CESKÝ MÍR Divadlo 29 Úterý 07. 12. 2010 19.00 www.filmfuse.cz Úterý 07. 12. 2010 v 19.00 / Divadlo 29 Vstupné: 70 Kč ČESKÝ MÍR

Více

VÝROČNÍ ZPRÁVA 2014/2015. Základní umělecká škola Zlín-Malenovice

VÝROČNÍ ZPRÁVA 2014/2015. Základní umělecká škola Zlín-Malenovice VÝROČNÍ ZPRÁVA 2014/2015 Základní umělecká škola Zlín-Malenovice VÝROČNÍ ZPRÁVA O ČINNOSTI ZA ŠKOLNÍ ROK 2014/2015 Charakteristika školy Název školy: Základní umělecká škola Zlín-Malenovice Sídlo: tř.

Více

od 20. července do 16. srpna 2009

od 20. července do 16. srpna 2009 Třetí ročník Ballet & Dance Workshop Ostrava PROJEKT SE KONÁ POD ZÁŠTITOU NÁMĚSTKA PRIMÁTORA STATUTÁRNÍHO MĚSTA OSTRAVY L U B O M Í R A P O S P Í Š I L A od 20. července do 16. srpna 2009 Class Pointe

Více

VY_32_INOVACE_14_ČEŠTÍ REŽISÉŘI I._34 Autor: Mgr. Světlana Dlabajová Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Název

VY_32_INOVACE_14_ČEŠTÍ REŽISÉŘI I._34 Autor: Mgr. Světlana Dlabajová Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Název VY_32_INOVACE_14_ČEŠTÍ REŽISÉŘI I._34 Autor: Mgr. Světlana Dlabajová Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Název projektu: Zkvalitnění ICT ve slušovské škole Číslo projektu:cz.1.07/1.4.00/21.2400

Více

České divadlo po 2. světové válce

České divadlo po 2. světové válce České divadlo po 2. světové válce Tematická oblast Datum vytvoření 1.9.2012 Ročník Stručný obsah Způsob využití Autor Kód Česká divadelní ocenění Čtvrtý Nejznámější česká divadelní ocenění Práce v divadelním

Více

Orientační plán výuky hudební nauky pro školní rok 2016/17

Orientační plán výuky hudební nauky pro školní rok 2016/17 Orientační plán výuky hudební nauky pro školní rok 2016/17 Poznámky: Plán je pouze orientační a může se podle potřeby měnit. Plán zahrnuje pouze rámcové tematické okruhy. Výuka je soustavně doplňována

Více

Maximální variabilitu a přizpůsobivost ohledně hracího prostoru. Možnost domluvy ohledně finančních podmínek.

Maximální variabilitu a přizpůsobivost ohledně hracího prostoru. Možnost domluvy ohledně finančních podmínek. Kdo jsme a co nabízíme: Občanské sdružení Do Houslí je divadelní zájezdová společnost, která vznikla 2. října 2007. Našimi členy jsou výhradně profesionální herci, čemuž také odpovídá kvalita uváděných

Více

Festivalový orchestr Českých doteků hudby: hráči si rozumějí

Festivalový orchestr Českých doteků hudby: hráči si rozumějí sobota, 29 prosinec 2018 09:04 https://www.klasikaplus.cz/reflexe-2/item/719-festivalovy-orchestr-ceskych-doteku-hudby-hraci-si-rozumeji Festivalový orchestr Českých doteků hudby: hráči si rozumějí Autorka:

Více

České divadlo po 2. světové válce

České divadlo po 2. světové válce České divadlo po 2. světové válce Tematická oblast Městské divadlo Zlín Datum vytvoření 10.12.2012 Ročník Čtvrtý Stručný obsah Stručná historie Městského divadla ve Zlíně Způsob využití Výklad nové látky,

Více

Databáze Naxos. Mgr. Růžena Matěnová, hudební oddělení, KMHK

Databáze Naxos. Mgr. Růžena Matěnová, hudební oddělení, KMHK Databáze Naxos Mgr. Růžena Matěnová, hudební oddělení, KMHK Kolekce databází Naxos Databáze Naxos obsahuje: Poslechovou databázi klasické hudby s téměř 137 000 tituly Poslechovou databázi jazzu Poslechovou

Více

Vyhlášení soutěží základních uměleckých škol ve školním roce 2010/2011

Vyhlášení soutěží základních uměleckých škol ve školním roce 2010/2011 Vyhlášení soutěží základních uměleckých škol ve školním roce 2010/2011 Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy vyhlašuje pro školní rok 2010/2011 soutěžní přehlídku výtvarného oboru a soutěž hudebního

Více

MULTIŽÁNROVÝ KULTURNÍ FESTIVAL FESTIVAL, který kulturně a společensky spojí celou Vysočinu. Je to multižánrové setkání měst a obyvatel Kraje Vysočina. S přesahem do celé České republiky. 2 FESTIVAL, který

Více

Balet Praha Junior Seznam repertoáru 2013-14

Balet Praha Junior Seznam repertoáru 2013-14 Balet Praha Junior Seznam repertoáru 2013-14 1) Dialogy beze slov Chasin / Honička 4:52 hudba: D. Albarn&M. Nyman premiéra: 4. 9. 2011, Nová scéna Národního divadla v Praze Allegretto v modrém 8:02 hudba:

Více

ČESKÁ LITERATURA I. POLOVINY 20. STOLETÍ. Český film

ČESKÁ LITERATURA I. POLOVINY 20. STOLETÍ. Český film ČESKÁ LITERATURA I. POLOVINY 20. STOLETÍ Český film Interaktivní výukový materiál Česká literatura I. pol. 20. století V horních záložkách naleznete okruhy nejdůležitějších otázek, na které byste během

Více

Z ludgeřovického chrámu sv. Mikuláše

Z ludgeřovického chrámu sv. Mikuláše Z ludgeřovického chrámu sv. Mikuláše Příloha č. 1 kroniky obce Ludgeřovice za rok 2012 Z tradičního uctění patrona hasičů sv. Floriana Tak jako každým rokem i letos se o první májové neděli průvod příslušníků

Více

Kultura a vzdělávání: (kulturní domy a zařízení, kluby, ZUŠ, divadla, kina, knihovny a muzea)

Kultura a vzdělávání: (kulturní domy a zařízení, kluby, ZUŠ, divadla, kina, knihovny a muzea) Kultura a vzdělávání: (kulturní domy a zařízení, kluby, ZUŠ, divadla, kina, knihovny a muzea) Dětský pěvecký sbor Melodie (občanské sdružení) T 596 612 102 E sekretariat@zsgepiky.cz W www.zsgepiky.cz Základní

Více

PŘIPRAVOVANÉ AKCE školní rok

PŘIPRAVOVANÉ AKCE školní rok ZÁKLADNÍ UMĚLECKÁ ŠKOLA DONÍN, příspěvková organizace ZÁŘÍ Horní Valy 2, 695 01 Hodonín telefon 702 018 098 e-mail: zus.hodonin@wordonline.cz PŘIPRAVOVANÉ AKCE školní rok 2015-2016 22. 9. Domov pro seniory

Více

Program soutěžní přehlídky Mladý klavír Pražské konzervatoře 2009 sobota 28. listopadu 2009 Sukova síň Rudolfina Alšovo nábřeží 12, Praha 1

Program soutěžní přehlídky Mladý klavír Pražské konzervatoře 2009 sobota 28. listopadu 2009 Sukova síň Rudolfina Alšovo nábřeží 12, Praha 1 Program soutěžní přehlídky Mladý klavír Pražské konzervatoře 2009 sobota 28. listopadu 2009 Sukova síň Rudolfina Alšovo nábřeží 12, Praha 1 7:00 9:30 Akustické zkoušky účinkujících v 1. přehlídkovém bloku,

Více

Antonín Dvořák 1841-1904. světoznámý hudební skladatel

Antonín Dvořák 1841-1904. světoznámý hudební skladatel Antonín Dvořák 1841-1904 světoznámý hudební skladatel Kořeny slavného hudebníka Dvořákova rodina žila od roku 1818 v Nelahozevsi (střední Čechy). Všichni Antonínovi předci z otcovy strany byly řezníci

Více

Zpráva o činnosti Společnosti tance při Taneční konzervatoři Praha, o.s. za školní rok 2012/2013 a hospodaření za rok 2012

Zpráva o činnosti Společnosti tance při Taneční konzervatoři Praha, o.s. za školní rok 2012/2013 a hospodaření za rok 2012 Zpráva o činnosti Společnosti tance při Taneční konzervatoři Praha, o.s. za školní rok 2012/2013 a hospodaření za rok 2012 Občanské sdružení Společnosti tance při Taneční konzervatoři Praha působí na škole

Více

Orientační plán výuky hudební nauky pro školní rok 2015/16

Orientační plán výuky hudební nauky pro školní rok 2015/16 Orientační plán výuky hudební nauky pro školní rok 2015/16 Poznámky: Plán je pouze orientační a může se podle potřeby měnit. Plán zahrnuje pouze rámcové tematické okruhy. Výuka je soustavně doplňována

Více

TALICHŮV KOMORNÍ ORCHESTR obecně prospěšná společnost

TALICHŮV KOMORNÍ ORCHESTR obecně prospěšná společnost TALICHŮV KOMORNÍ ORCHESTR obecně prospěšná společnost VÝROČNÍ ZPRÁVA 2008 Talichův komorní orchestr, o.p.s., Bezová 1658, 147 14 Praha 4 Braník Tel.: +420 2 44 06 26 01-2, Fax: +420 2 44 06 26 02 IČO:

Více

Orientační plán výuky hudební nauky pro školní rok 2017/18

Orientační plán výuky hudební nauky pro školní rok 2017/18 Orientační plán výuky hudební nauky pro školní rok 2017/18 Poznámky: Plán je pouze orientační a může se podle potřeby měnit. Plán zahrnuje pouze rámcové tematické okruhy. Výuka je soustavně doplňována

Více

Česká školní inspekce Ústecký inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Čj. ČŠIU-674/13-U

Česká školní inspekce Ústecký inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Čj. ČŠIU-674/13-U Česká školní inspekce Ústecký inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA Čj. ČŠIU-674/13-U Název právnické osoby vykonávající činnost školy: Základní umělecká škola, Dubí 2, Dlouhá 134, příspěvková organizace Sídlo:

Více

PROGRAM MEKUC LISTOPAD 2016

PROGRAM MEKUC LISTOPAD 2016 PROGRAM MEKUC LISTOPAD 2016 Středy 2. a 16. listopadu 9.30 11.30 hudební sál MKD TERAPIE BARVAMI Otevřený relaxační kurz s A. Rohde Kabele. Vstupné 50 Kč Středa 2. listopadu v 19.30 hodin hudební sál MKD

Více

Výroční zpráva Centrum MANA, z.s Výroční zpráva. Centrum MANA, z.s. IČ Moskevská 967/34 Praha 10,

Výroční zpráva Centrum MANA, z.s Výroční zpráva. Centrum MANA, z.s. IČ Moskevská 967/34 Praha 10, Výroční zpráva 2015 Centrum MANA, z.s. IČ 228 398 10 Moskevská 967/34 Praha 10, 101 00 1 Právní subjektivita: zapsaný spolek Datum vzniku: 31.7.2009 pod č.j. VS/1 1/76415/09 R Evidence spolku: zapsán v

Více

PAUL HINDEMITH A ČESKÉ ZEMĚ. PhDr. Lenka Přibylová, Ph.D.

PAUL HINDEMITH A ČESKÉ ZEMĚ. PhDr. Lenka Přibylová, Ph.D. PAUL HINDEMITH A ČESKÉ ZEMĚ PhDr. Lenka Přibylová, Ph.D. Ústí nad Labem 2008 Obsah Úvod 9 1. Paul Hindemith - život a dílo v obrysech 13 1. 1 Období mládí a tvůrčích počátků 13 1. 2 Avantgardní období

Více