Janáčkova akademie múzických umění v Brně Beethovenova 2, Brno Hudební fakulta JAMU, Komenského nám. 6, Brno

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Janáčkova akademie múzických umění v Brně Beethovenova 2, Brno Hudební fakulta JAMU, Komenského nám. 6, Brno"

Transkript

1 Janáčkova akademie múzických umění v Brně Beethovenova 2, Brno Hudební fakulta JAMU, Komenského nám. 6, Brno Studijní program Hudební umění N8201 Podmínky pro přijetí ke studiu Studijní obor Dirigování orchestru Dirigování sboru Hra na bicí nástroje Hra na cembalo Hra na fagot Hra na flétnu Hra na hoboj Hra na housle Hra na klarinet Hra na klavír Hra na kontrabas Hra na lesní roh Hra na trombon Hra na trubku Hra na varhany Hra na violoncello Hra na violu Hudební manažerství Kompozice Operní režie Zpěv

2 Dirigování orchestru Podmínky k talentové zkoušce 1. Prokazatelná veřejná dirigentská praxe. 2. Znalost hudebně teoretických disciplin na úrovni absolventa bakalářského studia oboru dirigování orchestru na vysoké škole. 3. Schopnost hry na klavír, včetně hry z listu na úrovni absolventa bakalářského studia na vysoké škole. 4. Diktát ze sluchové analýzy, nutná výborná schopnost sluchové analýzy u klavíru i u sboru na úrovni absolventa bakalářského studia na vysoké škole. 5. Orientace v hudebních stylech a žánrech. 6. Znalost české i světové orchestrální tvorby období baroka až pozdního romantismu, raných děl L. Janáčka a drobnějších vokálně-instrumentálních děl. 7. Výborné schopnosti komunikační a organizační. 8. Uchazeč předloží písemnou formou okruh preferovaných zájmů v oblasti studia orchestrálních a vokálně-instrumentálních děl s vlastní volbou a výhledem na téma teoretické diplomové práce v rozsahu minimálně 2 stran. 9. Zkouška z cizího jazyka musí prokázat znalosti gramatiky a lexika blížící se nárokům kladeným na státní základní jazykovou zkoušku včetně zvládnutí odborného Písemný lexikálně-gramatický text částečně zaměřený na hudební terminologii. Dirigování sboru Podmínky k talentové zkoušce 1. Prokazatelná veřejná sbormistrovská praxe. 2. Znalost hudebně teoretických disciplin na úrovni absolventa bakalářského studia oboru dirigování sboru na vysoké škole. 3. Schopnost hry na klavír, včetně hry z listu na úrovni absolventa bakalářského studia na vysoké škole. 4. Diktát ze sluchové analýzy, nutná výborná schopnost sluchové analýzy u klavíru i u sboru na úrovni absolventa bakalářského studia na vysoké škole. 5. Orientace v hudebních stylech a žánrech. 6. Znalost české i světové sborové, kantátové, operní a oratorní tvorby období baroka až pozdního romantismu.

3 7. Výborné schopnosti komunikační a organizační. 8. Uchazeč předloží písemnou formou okruh preferovaných zájmů v oblasti studia sborových a vokálně instrumentálních děl s vlastní volbou a výhledem na téma teoretické diplomové práce v rozsahu minimálně 2 stran. 9. Zkouška z cizího jazyka musí prokázat znalosti gramatiky a lexika bližící se nárokům kladeným na státní základní jazykovou zkoušku včetně zvládnutí odborného Písemný lexikálně-gramatický text částečně zaměřený na hudební terminologii. Hra na bicí nástroje Připravený program v trvání cca 70 minut, který je sestaven ze skladeb různých stylů pro různé nástroje a nástrojové kombinace, přičemž nejméně jedna skladba musí být přednesena zpaměti. Hra na cembalo V připraveném programu o celkovém rozsahu minut musí být: 1. Prélude non mesuré nebo Tombeau ve francouzském stylu nebo Toccata v italském stylu (de Macque, Mayone, Frescobaldi, Rossi, Froberger apod.). 2. Dvě virtuózní skladby: a) Sonáta D. Scarlatti nebo A. Soler, b) J. Ph. Rameau Les troi mains, La Poule, Les Cyclopes výběr. 3. J. S. Bach Preludium a fuga z Wohltemperiertes Clavier I. nebo II. 4. J. S. Bach volná forma podle výběru uchazeče (Anglické suity, Partity, Italský koncert, Francouzská ouvertura, Fantazie a fuga a moll, Chromatická fantazie a fuga). 5. Jedna skladba z období klasicismu. 6. Koncert pro cembalo a orchestr. Zbytek programu do určeného časového rozsahu doplní uchazeč podle vlastní volby skladby z okruhu tzv. soudobé tvorby jsou vítány.

4 Hra na fagot Hra na flétnu Hra na hoboj Hra na housle 1. Jedna stupnice jednoduchá s příslušnými dvojhmatovými a rozloženými akordy. 2. Dvě etudy Paganini, Wieniawski, Ernst, Ondříček apod. 3. J. S. Bach Adagio a fuga g moll nebo Grave a fuga a moll nebo Adagio a fuga C dur nebo Ciaccona ze Sonát a Partit pro sólové housle. 4. W. A. Mozart 1. věta z koncertu podle výběru uchazeče včetně kadence. 5. Virtuózní skladba Paganini, Wieniawski apod.

5 6. Koncert ze standardního světového repertoáru. Hra zpaměti je podmínkou. Hra na klarinet Hra na klavír V připraveném programu o celkovém rozsahu nejméně 70 minut musí být jedna z následujících sonát: F. Chopin - Sonáta b moll nebo h moll R. Schumann - Sonáta fis moll, op. 11, nebo Sonáta g moll, op. 22, nebo Fantazie C dur J. Brahms - Sonáty fis moll, op. 2 nebo f moll, op. 5 F. Liszt Sonáta h moll S. Rachmaninov Sonáta č. 1 d moll, op. 28 S. Prokofjev Sonáty č. 6, nebo 7, nebo 8 Zbytek programu do určeného časového rozsahu doplní uchazeč podle vlastní volby skladbami, mezi nimiž budou díla ze dvou odlišných slohových období než zvolená sonáta. Přijímací komise posoudí mj. také dramaturgický výběr těchto skladeb. Hra zpaměti je podmínkou.

6 Hra na kontrabas 1. Jedna stupnice s příslušnými akordy. 2. Koncert nebo sonáta z období baroka. 3. Virtuózní koncert nebo skladba Bottesini, Kusevický apod. Hra zpaměti je podmínkou. Hra na lesní roh Hra na trombon Hra na trubku

7 Hra na varhany V připraveném programu o celkovém rozsahu minut musí být: 1. Skladba nebo cyklus skladeb z období baroka s výjimkou děl J. S. Bacha. 2. J. S. Bach triová sonáta podle výběru uchazeče. 3. Závažné dílo J. S. Bacha s výjimkou triové sonáty. 4. Závažné dílo z 19. století včetně M. Regera. 5. Skladba nebo cyklus skladeb z tvorby 20. století. Hra na violoncello 1. Jedna stupnice a příslušnými akordy. 2. Dvě etudy Piatti, Popper, Grützmacher apod. 3. J. S. Bach Suita pro sólové violoncello podle výběru uchazeče (celá). 4. Koncert ze standardního světového repertoáru. Hra zpaměti je podmínkou. Hra na violu 1. Jedna stupnice s příslušnými akordy. 2. Dvě etudy Herold, Vieux apod. 3. M. Reger Suita pro sólovou violu podle výběru uchazeče (celá). 4. Koncert ze standardního světového repertoáru. Hra zpaměti je podmínkou.

8 Hudební manažerství Přijímací zkouška bude zaměřena na odbornou problematiku daného studijního oboru. Uchazeč předloží teze předpokládané diplomové práce a podrobněji nastíní zamýšlenou orientaci svého studia včetně návrhu absolventského projektu. V případě uchazečů z jiných vysokých škol bude požadováno odborné curriculum, teze bakalářské práce a budou prověřeny jejich znalosti s důrazem na specifikum hudebního zaměření studia. kladeným na státní všeobecnou zkoušku (vyjma reálií a literatury) včetně zvládnutí odborného Bude realizována jako písemný lexikálně-gramatický text zaměřený výrazně na hudební terminologii. Operní režie Podmínky k talentové zkoušce 1. Inscenační názor na předem zadanou operu klasického repertoáru - stejný titul pro všechny uchazeče. 2. Písemný scénář určené části z této opery. 3. Inscenační názor na operu klasického repertoáru podle výběru uchazeče. 4. Písemný scénář části této opery podle výběru uchazeče. 5. Herecké etudy - jedna připravená a jedna improvizovaná podle zadání. 6. Praktická zkouška práce s interprety při přípravě předem zadané scény - např. A. Dvořák: Rusalka (scéna hajného a kuchtíka z 2. jednání), B. Smetana: Prodaná nevěsta (árie Mařenky z 1. jednání), W. A. Mozart: Kouzelná flétna (scéna Papageny a Papagena). 7. Videozáznam některé z dosavadních realizovaných prací. 8. Zkouška z cizího jazyka musí prokázat znalosti gramatiky a lexika bližící se nárokům kladeným na státní základní jazykovou zkoušku včetně zvládnutí odborného Písemný lexikálně-gramatický text částečně zaměřený na hudební terminologii. Kompozice Podmínky k talentové zkoušce 1. Předložit partitury nejméně 5 kompozic pro různá komorní instrumentální, vokální i smíšená obsazení, z toho 1 nejméně pro 5 hlasů (komorní smyčcový orchestr, nebo těleso s různými nástroji a hlasy).

9 2. Nejméně 3 z předložených kompozic by měly být provedeny, což je nutno dokumentovat programem koncertu, programem media atd. a nahrávkou. 3. Znalost hudebně teoretických disciplin a instrumentace na úrovni absolventa bakalářského studia kompozice na vysoké hudební škole. 4. Diktát z intonace. 5. Charakteristika a znalost základů teorie kompozice, kompozičních principů hudebních stylů různých historických epoch, etnomuzikologie a základní orientace v hudbě mimoevropských kulturních okruhů. 6. Základní znalosti o vybavení elektroakustického studia a možnosti využívání elektronických nástrojů. 7. Hra na klavír na úrovni absolventa bakalářského studia kompozice. 8. Uchazeč předloží písemnou formou okruh preferovaných zájmů z oblasti teorie kompozice s vlastní volbou a výhledem na téma teoretické diplomové práce v rozsahu minimálně 2 stran. Zpěv V připraveném programu o celkovém rozsahu cca 60 minut musí být: 1. písňový cyklus, 2. árie z období baroka. Zbytek programu do určeného časového rozsahu doplní uchazeč podle vlastní volby písněmi a áriemi různého slohového i kompozičního zaměření (klasicismus, romantismus, 20. století kantáty, oratoria, opery). Přijímací komise posoudí mj. také vhodnost Přednes zpaměti a v originálním znění je podmínkou.

10

Učební standardy hlavního oboru hra na klavír

Učební standardy hlavního oboru hra na klavír 1 Učební standardy hlavního oboru hra na klavír Standardy stanovují obecné repertoárové požadavky a minimum studijního materiálu, který musí každý žák nastudovat za příslušný ročník a připravit k pololetní

Více

Orientační plán výuky hudební nauky pro školní rok 2015/16

Orientační plán výuky hudební nauky pro školní rok 2015/16 Orientační plán výuky hudební nauky pro školní rok 2015/16 Poznámky: Plán je pouze orientační a může se podle potřeby měnit. Plán zahrnuje pouze rámcové tematické okruhy. Výuka je soustavně doplňována

Více

Katalog rozpracova ní obsahu vzdě la va ní ra mcový ch vzdě la vací ch programu do s kolní ch vzdě la vací ch programu RVP2ŠVP. 2012 Konzervatoř Brno

Katalog rozpracova ní obsahu vzdě la va ní ra mcový ch vzdě la vací ch programu do s kolní ch vzdě la vací ch programu RVP2ŠVP. 2012 Konzervatoř Brno Katalog rozpracova ní obsahu vzdě la va ní ra mcový ch vzdě la vací ch programu do s kolní ch vzdě la vací ch programu RVP2ŠVP 2012 Konzervatoř Brno 1 Úvod V Konzervatoři Brno se vyučují tři obory Hudba,

Více

Orientační plán výuky hudební nauky pro školní rok 2014/15

Orientační plán výuky hudební nauky pro školní rok 2014/15 Orientační plán výuky hudební nauky pro školní rok 2014/15 Poznámky: Plán je pouze orientační a může se podle potřeby měnit. Plán zahrnuje pouze rámcové tematické okruhy. Výuka je soustavně doplňována

Více

Učební standardy hlavního oboru hra na klavír

Učební standardy hlavního oboru hra na klavír 1 Učební standardy hlavního oboru hra na klavír Standardy stanovují obecné repertoárové poţadavky a minimum studijního materiálu, který musí kaţdý ţák nastudovat za příslušný ročník a připravit k pololetní

Více

Přijímací řízení na Fakultě umění Ostravské univerzity v Ostravě na AR 2016/2017

Přijímací řízení na Fakultě umění Ostravské univerzity v Ostravě na AR 2016/2017 Přijímací řízení na Fakultě umění Ostravské univerzity v Ostravě na AR 2016/2017 Děkan Fakulty umění OU vyhlašuje pro akademický rok 2016/2017 přijímací řízení do bakalářských a navazujících magisterských

Více

Orientační plán výuky hudební nauky pro školní rok 2016/17

Orientační plán výuky hudební nauky pro školní rok 2016/17 Orientační plán výuky hudební nauky pro školní rok 2016/17 Poznámky: Plán je pouze orientační a může se podle potřeby měnit. Plán zahrnuje pouze rámcové tematické okruhy. Výuka je soustavně doplňována

Více

Přijímací řízení na Fakultě umění Ostravské univerzity v Ostravě na AR 2014/2015

Přijímací řízení na Fakultě umění Ostravské univerzity v Ostravě na AR 2014/2015 Přijímací řízení na Fakultě umění Ostravské univerzity v Ostravě na AR 2014/2015 Děkan Fakulty umění OU vyhlašuje pro akademický rok 2014/2015 přijímací řízení do bakalářských, navazujících magisterských

Více

Orientační plán výuky hudební nauky pro školní rok 2017/18

Orientační plán výuky hudební nauky pro školní rok 2017/18 Orientační plán výuky hudební nauky pro školní rok 2017/18 Poznámky: Plán je pouze orientační a může se podle potřeby měnit. Plán zahrnuje pouze rámcové tematické okruhy. Výuka je soustavně doplňována

Více

Obsah. Úvod 11 Čeští skladatelé Kalabisovy generační vrstvy 11 Skladatelský typ Viktora Kalabise 12 Vznik monografie 14.

Obsah. Úvod 11 Čeští skladatelé Kalabisovy generační vrstvy 11 Skladatelský typ Viktora Kalabise 12 Vznik monografie 14. Obsah Úvod 11 Čeští skladatelé Kalabisovy generační vrstvy 11 Skladatelský typ Viktora Kalabise 12 Vznik monografie 14 Brázdy života 15 Dětství (1923 33) 15 Červený Kostelec (1923 29) 15 Solnice u Rychnova

Více

Orientační plán výuky hudební nauky pro školní rok 2018/19

Orientační plán výuky hudební nauky pro školní rok 2018/19 Orientační plán výuky hudební nauky pro školní rok 2018/19 Poznámky: Plán je pouze orientační a může se podle potřeby měnit. Plán zahrnuje pouze rámcové tematické okruhy. Výuka je soustavně doplňována

Více

A - Žádost o akreditaci / rozšíření akreditace / prodloužení doby platnosti akreditace stud. programu

A - Žádost o akreditaci / rozšíření akreditace / prodloužení doby platnosti akreditace stud. programu A - Žádost o akreditaci / rozšíření akreditace / prodloužení doby platnosti akreditace stud. programu Vysoká škola Součást vysoké školy Janáčkova akademie múzických umění v Brně Hudební fakulta stand.

Více

Ředitelka. vyhlašuje 1. kolo přijímacího řízení pro školní rok 2019/2020

Ředitelka. vyhlašuje 1. kolo přijímacího řízení pro školní rok 2019/2020 Ředitelka JANÁČKOVY KONZERVATOŘE V OSTRAVĚ vyhlašuje 1. kolo přijímacího řízení pro školní rok 2019/2020 Přijímací řízení se vyhlašuje pro tyto obory a formy vzdělávání: Denní i kombinovaná forma vzdělávání:

Více

Organizace a formy studia... 2

Organizace a formy studia... 2 Obsah Organizace a formy studia... 2 PŘIJÍMACÍ ZKOUŠKY Obecné informace... 9 Jak se přihlásit k přijímacím zkouškám... 9 Ubytování na kolejích... 11 Odkazy... 11 Informace pro zahraniční zájemce... 12

Více

Ředitelka. vyhlašuje 2. kolo přijímacího řízení pro školní rok 2017/2018

Ředitelka. vyhlašuje 2. kolo přijímacího řízení pro školní rok 2017/2018 Ředitelka JANÁČKOVY KONZERVATOŘE V OSTRAVĚ vyhlašuje 2. kolo přijímacího řízení pro školní rok 2017/2018 Přijímací řízení se vyhlašuje pro tyto obory a formu vzdělávání: Denní i kombinovaná forma vzdělávání:

Více

Ředitelka. vyhlašuje 1. kolo přijímacího řízení pro školní rok 2017/2018

Ředitelka. vyhlašuje 1. kolo přijímacího řízení pro školní rok 2017/2018 Ředitelka JANÁČKOVY KONZERVATOŘE V OSTRAVĚ vyhlašuje 1. kolo přijímacího řízení pro školní rok 2017/2018 Přijímací řízení se vyhlašuje pro tyto obory a formy vzdělávání: Denní i kombinovaná forma vzdělávání:

Více

Dodatek k ŠVP ZUV č. 2. Název školního vzdělávacího programu: Uměním k tvořivosti tvořivostí ke kultuře kulturou k hodnotám lidství

Dodatek k ŠVP ZUV č. 2. Název školního vzdělávacího programu: Uměním k tvořivosti tvořivostí ke kultuře kulturou k hodnotám lidství Dodatek k ŠVP ZUV č. 2 Název školního vzdělávacího programu: Uměním k tvořivosti tvořivostí ke kultuře kulturou k hodnotám lidství Školní vzdělávací program pro základní umělecké vzdělávání Škola: Základní

Více

A - Žádost o prodloužení doby platnosti akreditace stud. programu

A - Žádost o prodloužení doby platnosti akreditace stud. programu A - Žádost o prodloužení doby platnosti akreditace stud. programu st.doba titul 2 MgA. Původní název SP Platnost předchozí akred. 31.5.2006 druh rozšíření Typ žádosti prodloužení akreditace Typ studijního

Více

POŽADAVKY K POSTUPOVÝM ZKOUŠKÁM

POŽADAVKY K POSTUPOVÝM ZKOUŠKÁM POŽADAVKY K POSTUPOVÝM ZKOUŠKÁM OBSAH: HRA NA AKORDEON:... 2 HRA NA KLAVÍR:... 3 HRA NA VARHANY:... 5 HRA NA KYTARU:... 6 HRA NA HOUSLE:... 8 HRA NA VIOLU:... 9 HRA NA VIOLONCELLO:... 10 HRA NA ŽESŤOVÉ

Více

UČEBNÍ PLÁNY PRO ZÁKLADNÍ UMĚLECKÉ ŠKOLY

UČEBNÍ PLÁNY PRO ZÁKLADNÍ UMĚLECKÉ ŠKOLY Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy České republiky UČEBNÍ PLÁNY PRO ZÁKLADNÍ UMĚLECKÉ ŠKOLY HUDEBNÍ, TANEČNÍ, VÝTVARNÝ A LITERÁRNĚ-DRAMATICKÝ OBOR Pozn.: platné učební plány VO viz Vzdělávací

Více

Ředitelka. vyhlašuje 1. kolo přijímacího řízení pro školní rok 2014/2015

Ředitelka. vyhlašuje 1. kolo přijímacího řízení pro školní rok 2014/2015 Ředitelka JANÁČKOVY KONZERVATOŘE A GYMNÁZIA V OSTRAVĚ vyhlašuje 1. kolo přijímacího řízení pro školní rok 2014/2015 Přijímací řízení se vyhlašuje pro tyto obory a formy vzdělávání: Denní i kombinovaná

Více

Zpráva o přijímacím řízení na Hudební fakultě JAMU v Brně pro akademický rok 2006/2007

Zpráva o přijímacím řízení na Hudební fakultě JAMU v Brně pro akademický rok 2006/2007 Zpráva o přijímacím řízení na Hudební fakultě JAMU v Brně pro akademický rok 2006/2007 Přijímací řízení na Hudební fakultě JAMU v Brně (dále je HF) pro akademický rok 2006/2007 bylo vyhlášeno v souladu

Více

Leoše Janáčka. 21. ročník. housle smyčcové kvarteto. v oborech. vypisuje. Mezinárodní soutěže. v Brně

Leoše Janáčka. 21. ročník. housle smyčcové kvarteto. v oborech. vypisuje. Mezinárodní soutěže. v Brně Hudební fakulta Janáčkovy akademie múzických umění v Brně ve spolupráci s Nadací Leoše Janáčka pod záštitou ministra kultury České republiky Mgr. Daniela Hermana, hejtmana Jihomoravského kraje JUDr. Michala

Více

Bylo podáno 7 žádostí o přezkoumání rozhodnutí. Děkan přijal 1 uchazeče. Ke studiu tak bylo pro akademický rok 2010/2011 přijato celkem 51 uchazečů.

Bylo podáno 7 žádostí o přezkoumání rozhodnutí. Děkan přijal 1 uchazeče. Ke studiu tak bylo pro akademický rok 2010/2011 přijato celkem 51 uchazečů. Zpráva o přijímacím řízení do navazujícího magisterského studia a do bakalářského studia obor Jazzová interpretace na Hudební fakultě JAMU v Brně pro akademický rok 2010/2011 Přijímací řízení na Hudební

Více

crescendo = decrescendo = ppp= piano pianissimo= allegro = moderato =

crescendo = decrescendo = ppp= piano pianissimo= allegro = moderato = H dur - 5 křížků: fis, cis, gis, dis, ais 1 Mollová stupnice se čtyřmi křížky se jmenuje cis moll (fis, cis, gis, dis). cis moll harmonická + akordy cis moll melodická + akordy Es + akordy + D7 fis moll

Více

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy České republiky HUDEBNÍ, TANEČNÍ, VÝTVARNÝ A LITERÁRNĚ DRAMATICKÝ OBOR

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy České republiky HUDEBNÍ, TANEČNÍ, VÝTVARNÝ A LITERÁRNĚ DRAMATICKÝ OBOR Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy České republiky UČEBNÍ PLÁNY PRO ZÁKLADNÍ UMĚLECKÉ ŠKOLY HUDEBNÍ, TANEČNÍ, VÝTVARNÝ A LITERÁRNĚ DRAMATICKÝ OBOR 1995 Přípravné studium: pro děti 5 7 leté HUDEBNÍ

Více

Zpráva o přijímacím řízení do bakalářského studia na Hudební fakultě JAMU v Brně pro akademický rok 2015/2016

Zpráva o přijímacím řízení do bakalářského studia na Hudební fakultě JAMU v Brně pro akademický rok 2015/2016 Zpráva o přijímacím řízení do bakalářského studia na Hudební fakultě JAMU v Brně pro akademický rok 2015/2016 Přijímací řízení na Hudební fakultě JAMU v Brně (dále je HF) pro akademický rok 2015/2016 bylo

Více

NOTY A POMLKY - OPAKOVÁNÍ

NOTY A POMLKY - OPAKOVÁNÍ NOTY A POMLKY - OPAKOVÁNÍ Doplň názvy not. Napiš půlové noty. e 1 c 1 g 1 h 1 d 1 a 1 c 2 f 1 Zařaď hudební nástroje (smyčcové, dechové plechové-žesťové, dechové dřevěné, bicí). TYMPÁNY POZOUN KONTRABAS

Více

Zpráva o přijímacím řízení do bakalářského studia na Hudební fakultě JAMU v Brně pro akademický rok 2014/2015

Zpráva o přijímacím řízení do bakalářského studia na Hudební fakultě JAMU v Brně pro akademický rok 2014/2015 Zpráva o přijímacím řízení do bakalářského studia na Hudební fakultě JAMU v Brně pro akademický rok 2014/2015 Přijímací řízení na Hudební fakultě JAMU v Brně (dále je HF) pro akademický rok 2014/2015 bylo

Více

Seznam oborů vyučovaných na

Seznam oborů vyučovaných na Seznam oborů vyučovaných na Konzervatoři Jaroslava Ježka Roškotova 4/1692, Praha 4 Klepnutím na číslo stránky se přesunete na vybrané zaměření daného oboru. Obor Hudba 82-44-M, N Zaměření Skladba str.

Více

Leoše Janáčka. 19. ročník. kontrabas violoncello. v oborech. vypisuje. Mezinárodní soutěže. v Brně

Leoše Janáčka. 19. ročník. kontrabas violoncello. v oborech. vypisuje. Mezinárodní soutěže. v Brně Hudební fakulta Janáčkovy akademie múzických umění v Brně ve spolupráci s Nadací Leoše Janáčka pod záštitou ministryně kultury České republiky Mgr. Aleny Hanákové, hejtmana Jihomoravského kraje JUDr. Michala

Více

UČEBNÍ PLÁNY PRO ZÁKLADNÍ UMĚLECKÉ ŠKOLY

UČEBNÍ PLÁNY PRO ZÁKLADNÍ UMĚLECKÉ ŠKOLY Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy České republiky UČEBNÍ PLÁNY PRO ZÁKLADNÍ UMĚLECKÉ ŠKOLY HUDEBNÍ A VÝTVARNÝ OBOR Schválilo Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy České republiky dne

Více

Hra na kytaru. Školní výstupy vyučovacího předmětu Hra na kytaru. I. stupeň

Hra na kytaru. Školní výstupy vyučovacího předmětu Hra na kytaru. I. stupeň Hra na kytaru Kytara se dnes těší velké oblibě stejně jako dříve. Odjakživa je nástrojem, který nás doprovázel při zpěvu, ale její možnosti sahají od skladeb klasické hudby, přes španělské flamenco až

Více

Ředitelka Konzervatoře a střední školy Jana Deyla. vyhlašuje. 1. kolo přijímacího řízení ke vzdělávání pro školní rok 2018/2019

Ředitelka Konzervatoře a střední školy Jana Deyla. vyhlašuje. 1. kolo přijímacího řízení ke vzdělávání pro školní rok 2018/2019 Ředitelka Konzervatoře a střední školy Jana Deyla vyhlašuje 1. kolo přijímacího řízení ke vzdělávání pro školní rok 2018/2019 Přihlášky jsou přijímány nejpozději do 30. listopadu 2017. Konzervatoř: Obor

Více

Leoše Janáčka. 23. ročník. klavír varhany. v oborech. vypisuje. Mezinárodní soutěže. v Brně

Leoše Janáčka. 23. ročník. klavír varhany. v oborech. vypisuje. Mezinárodní soutěže. v Brně Hudební fakulta Janáčkovy akademie múzických umění v Brně ve spolupráci s Nadací Leoše Janáčka pod záštitou ministra kultury České republiky Mgr. Daniela Hermana, hejtmana Jihomoravského kraje JUDr. Bohumila

Více

Zpráva o přijímacím řízení do bakalářského studia na Hudební fakultě JAMU v Brně pro akademický rok 2016/2017

Zpráva o přijímacím řízení do bakalářského studia na Hudební fakultě JAMU v Brně pro akademický rok 2016/2017 Zpráva o přijímacím řízení do bakalářského studia na Hudební fakultě JAMU v Brně pro akademický rok 2016/2017 Přijímací řízení na Hudební fakultě JAMU v Brně (dále je HF) pro akademický rok 2016/2017 bylo

Více

Seznam oborů vyučovaných na

Seznam oborů vyučovaných na Seznam oborů vyučovaných na Konzervatoři Jaroslava Ježka Roškotova 4/1692, Praha 4 Klepnutím na číslo stránky se přesunete na vybrané zaměření daného oboru. Obor Hudba 82-44-M, N Zaměření Skladba str.

Více

Zpráva o přijímacím řízení do bakalářského studia na Hudební fakultě JAMU v Brně pro akademický rok 2018/2019

Zpráva o přijímacím řízení do bakalářského studia na Hudební fakultě JAMU v Brně pro akademický rok 2018/2019 Zpráva o přijímacím řízení do bakalářského studia na Hudební fakultě JAMU v Brně pro akademický rok 2018/2019 Přijímací řízení na Hudební fakultě JAMU v Brně (dále je HF) pro akademický rok 2018/2019 bylo

Více

Zpráva o přijímacím řízení do bakalářského studia na Hudební fakultě JAMU v Brně pro akademický rok 2017/2018

Zpráva o přijímacím řízení do bakalářského studia na Hudební fakultě JAMU v Brně pro akademický rok 2017/2018 Zpráva o přijímacím řízení do bakalářského studia na Hudební fakultě JAMU v Brně pro akademický rok 2017/2018 Přijímací řízení na Hudební fakultě JAMU v Brně (dále je HF) pro akademický rok 2017/2018 bylo

Více

ZÁKLADNÍ STUDIUM HUDEBNÍHO OBORU

ZÁKLADNÍ STUDIUM HUDEBNÍHO OBORU ZÁKLADNÍ STUDIUM HUDEBNÍHO OBORU Vzdělávání na I. stupni základního studia je sedmileté a je určeno žákům, kteří dosáhli věku 7 let. Tato věková hranice platí bez ohledu na skutečnost, zdali žák navštěvoval

Více

MINIMUM K NÁHRADNÍ ZKOUŠCE Z HUDEBNÍ NAUKY

MINIMUM K NÁHRADNÍ ZKOUŠCE Z HUDEBNÍ NAUKY 1. ROČNÍK 1. pololetí 1. Zvuk, tón, notová osnova, houslový klíč, basový klíč (violoncello, klavír a akordeon), taktová čára 2. Vlastnosti tónu 3. Hudební abeceda, znalost not v houslovém klíči od c1 do

Více

Bicí nástroje: 4.ročník. A dur + akordy + D7. fis moll harmonická + akordy. fis moll melodická + akordy. d moll harmonická + akordy

Bicí nástroje: 4.ročník. A dur + akordy + D7. fis moll harmonická + akordy. fis moll melodická + akordy. d moll harmonická + akordy Pěvecké hlasy mají svoje názvy, stejně jako hudební nástroje. Pěvecké hlasy dělíme na ženské, mužské a dětské. Ženské hlasy jsou- nejvyšší soprán, střední mezzosoprán, nejnižší alt. Mužské hlasy jsou-

Více

Koncert laureátů Concertino Praga 2016

Koncert laureátů Concertino Praga 2016 Koncert laureátů Concertino Praga 2016 Praha Rudolfinum, Dvořákova síň / Pátek 10. 6. 2016 / 19.00 Program: Sergej Rachmaninov: Koncert pro klavír a orchestr č. 2 c moll op. 18 Petr Iljič Čajkovskij: Koncert

Více

Požadavky ke zkoušce z hudební nauky pro školní rok 2017/18

Požadavky ke zkoušce z hudební nauky pro školní rok 2017/18 Požadavky ke zkoušce z hudební nauky pro školní rok 2017/18 (týká se žáků, kteří mají individuální studium hudební nauky) 1. ročník Zvuk, tón, nota Notová osnova, houslový klíč Hudební abeceda Celý tón

Více

Konkretizovaný výstup Konkretizované učivo Očekávané výstupy RVP

Konkretizovaný výstup Konkretizované učivo Očekávané výstupy RVP Ročník: I. - využívá své individuální hudební schopnosti při hudebních aktivitách - zpívá dle svých dispozic intonačně jistě a rytmicky přesně v jednohlase - dokáže ocenit vokální projev druhého - reprodukuje

Více

Požadavky ke zkoušce z hudební nauky pro školní rok 2018/19

Požadavky ke zkoušce z hudební nauky pro školní rok 2018/19 Požadavky ke zkoušce z hudební nauky pro školní rok 2018/19 (týká se žáků, kteří mají individuální studium hudební nauky) 1. ročník Zvuk, tón, nota Notová osnova, houslový klíč Hudební abeceda Celý tón

Více

JOHANN SEBASTIAN BACH

JOHANN SEBASTIAN BACH JOHANN SEBASTIAN BACH Autor: Mgr. Zuzana Zifčáková Datum (období) tvorby: Ročník: šestý Vzdělávací oblast: hudební výchova na 2.stupni ZŠ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním

Více

Výsledky přijímacího řízení ZUŠ Jeseník na školní rok 2015/16

Výsledky přijímacího řízení ZUŠ Jeseník na školní rok 2015/16 Výsledky přijímacího řízení ZUŠ Jeseník na školní rok 2015/16 Žáci hudebního oboru mají možnost navštěvovat v rámci studia hudebního nástroje současně sborový zpěv bezplatně. Registrační č. zařazení H1

Více

Estetická výchova hudební (EVH) Lidová hudba, píseň, hudebně výrazové prostředky, symfonický orchestr, jevištní hudba

Estetická výchova hudební (EVH) Lidová hudba, píseň, hudebně výrazové prostředky, symfonický orchestr, jevištní hudba Předmět: Náplň: Třída: Počet hodin: Pomůcky: Estetická výchova hudební (EVH) Lidová hudba, píseň, hudebně výrazové prostředky, symfonický orchestr, jevištní hudba Prima 1 hodina týdně, tematická CD, DVD,,

Více

Hudební nauka 1. ročník - čtvrtletní opakování

Hudební nauka 1. ročník - čtvrtletní opakování Hudební nauka 1. ročník - čtvrtletní opakování 1. Doplň názvy not: 2. Napiš stupnici C dur a doplň kvintakord: 3. Co patří k sobě, spoj čarou. kvintakord crescendo decrescendo ritardando zeslabovat zpomalovat

Více

Studijní program Hudební umění. Obor Interpretace a teorie interpretace

Studijní program Hudební umění. Obor Interpretace a teorie interpretace Studijní program Hudební umění Obor Interpretace a teorie interpretace Doktorský studijní program je zaměřen na samostatnou badatelskou práci, založenou na teoreticko-metodologickém výzkumu nebo na výzkum

Více

Hudební výchova

Hudební výchova 5.7.1 5.7.1 Hudební výchova HUDEBNÍ VÝCHOVA - 1. až 3. ročník 5.7.1/01 VOKÁLNÍ ČINNOSTI zazpívá podle svých možností intonačně čistě a rytmicky správně lidové písně a umělé písně pro děti rozliší notu

Více

TEMATICKÝ PLÁN 6. ročník

TEMATICKÝ PLÁN 6. ročník TEMATICKÝ PLÁN 6. ročník Vyučující: Mgr. Iveta Peštuková Ročník: 6. (6. A, 6. B) Školní rok 2018/2019 Hudební výchova pro 6. ročník ZŠ - A. Charalambidis, L. Hurník, Z. Císař, J. Pilka, D. Matoška, SPN

Více

1. r. 2. r. hudební dílna 1 1 sborový zpěv 0,5 0,5

1. r. 2. r. hudební dílna 1 1 sborový zpěv 0,5 0,5 UČEBNÍ PLÁN HUDEBNÍ PŘÍPRAVKA UČ.PLÁN Č.: ŠVP 1 1. r. 2. r. hudební dílna 1 1 0,5 0,5 Volitelný předmět: hra na akordeon, hra na basovou kytaru, hra na bicí nástroje, hra na housle, hra na violu, hra na

Více

TEMATICKÝ PLÁN. září. říjen. listopad. prosinec. leden. únor. březen. duben. květen

TEMATICKÝ PLÁN. září. říjen. listopad. prosinec. leden. únor. březen. duben. květen Vyučující: Mgr. Eva Podvalová Ročník: 6. (6. A, 6.B) Školní rok 2016/2017 Hudební výchova pro 6. ročník ZŠ - A. Charalambidis, L. Hurník, Z. Císař, J. Pilka, D. Matoška, SPN Praha 2000 1. Lidový dvojhlas

Více

1. Houslový, altový, tenorový a basový klíč

1. Houslový, altový, tenorový a basový klíč 1. Houslový, altový, tenorový a basový klíč Názvy not v notové osnově určuje klíč. V hudbě se běžně používají čtyři základní klíče: houslový, altový (violový), tenorový a basový. Houslový klíč (G klíč)

Více

Přijímací řízení ke vzdělávání v konzervatoři

Přijímací řízení ke vzdělávání v konzervatoři Konzervatoř, Teplice, Českobratrská 15 Přijímací řízení ke vzdělávání v konzervatoři vnitřní předpis 1. Při přijímání ke vzdělávání v konzervatoři se postupuje podle 20, 88 a 62, a dále obdobně podle 60

Více

HUDEBNÍ VÝCHOVA. 1. ročník

HUDEBNÍ VÝCHOVA. 1. ročník 1. ročník Rytmická deklamace, hra na ozvěnu. Řeč šeptem, slabě, pomalu, rychle. Rozlišování zvuků. Pozorné a soustředěné naslouchání. Pokusy o zpívaný dialog: Jak se jmenuješ? Rozlišování vysokého a nízkého

Více

Výroční zpráva o činnosti školy za školní rok 2012/2013

Výroční zpráva o činnosti školy za školní rok 2012/2013 Výroční zpráva o činnosti školy za školní rok 2012/2013 podle zákona 561/2004 Sb. v platném znění a vyhlášky Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy 15/2005 Sb.ze dne 27. prosince 2004 v platném znění

Více

5.1.7 Studijní zaměření Hra na elektronické klávesové nástroje

5.1.7 Studijní zaměření Hra na elektronické klávesové nástroje 5.1.7 Studijní zaměření Hra na elektronické klávesové nástroje Studijní zaměření Hra na elektronické klávesové nástroje se uskutečňuje ve vyučovacích předmětech Hra na elektronické klávesové nástroje,

Více

Zpráva o přijímacím řízení do navazujícího magisterského studia na Hudební fakultě JAMU v Brně pro akademický rok 2014/2015

Zpráva o přijímacím řízení do navazujícího magisterského studia na Hudební fakultě JAMU v Brně pro akademický rok 2014/2015 Zpráva o přijímacím řízení do navazujícího magisterského studia na Hudební fakultě JAMU v Brně pro akademický rok 2014/2015 Přijímací řízení na Hudební fakultě JAMU v Brně (dále jen HF) pro akademický

Více

Učební plán předmětu. Průřezová témata

Učební plán předmětu. Průřezová témata Hudební výchova (Umění a kultura) Učební plán předmětu Ročník 6 Dotace 1 Povinnost povinný (skupina) Dotace skupiny Vzdělávací předmět jako celek pokrývá následující PT: MULTIKULTURNÍ VÝCHOVA: - Etnický

Více

Informačný list predmetu. Úlohy: - analýza a štúdium skladieb 20.stor. - praktické dirigovanie motet, častí omší, kantát a oratórií

Informačný list predmetu. Úlohy: - analýza a štúdium skladieb 20.stor. - praktické dirigovanie motet, častí omší, kantát a oratórií DZB-5-1 Dirigovanie zboru Odborné zameranie : 8229 7 08 Hudba, cirkevná hudba PaedDr. Miroslava Vyučujúci: PaedDr. Miroslava Rozsah výučby: týždenný:1 hodina Priebežné hodnotenie : minimálne 2-krát mesačne

Více

Výroční zpráva o činnosti školy za školní rok 2013/2014

Výroční zpráva o činnosti školy za školní rok 2013/2014 Výroční zpráva o činnosti školy za školní rok 2013/2014 podle zákona 561/2004 Sb. v platném znění a vyhlášky Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy 15/2005 Sb.ze dne 27. prosince 2004 v platném znění

Více

Dodatek k ŠVP ZUV č. 3. Název školního vzdělávacího programu: Uměním k tvořivosti tvořivostí ke kultuře kulturou k hodnotám lidství

Dodatek k ŠVP ZUV č. 3. Název školního vzdělávacího programu: Uměním k tvořivosti tvořivostí ke kultuře kulturou k hodnotám lidství Dodatek k ŠVP ZUV č. 3 Název školního vzdělávacího programu: Uměním k tvořivosti tvořivostí ke kultuře kulturou k hodnotám lidství Školní vzdělávací program pro základní umělecké vzdělávání Škola: Základní

Více

Přijatí žáci do Základní umělecké školy Žerotín Olomouc na školní rok 2015/2016.

Přijatí žáci do Základní umělecké školy Žerotín Olomouc na školní rok 2015/2016. Přijatí žáci do Základní umělecké školy Žerotín Olomouc na školní rok 2015/2016. Provoz školy, kmenové budovy v Olomouci bude 1. září v době 9 11.30 a 12.30 17.00. Níže zmíněné žáky, kteří budou navštěvovat

Více

Pro Bohemia Ostrava 2018

Pro Bohemia Ostrava 2018 Pro Bohemia Ostrava 2018 16. ročník mezinárodní interpretační soutěže v oborech hra na dechové nástroje (dřevěné, žesťové), hra na klavír, hra na varhany a zpěv. Podmínky soutěže a soutěžní řád: Soutěž

Více

Ministerstvo školství, mládeže a tě lovýchovy Č R Karmelitská 7, 118 12 Praha 1 - Malá Strana

Ministerstvo školství, mládeže a tě lovýchovy Č R Karmelitská 7, 118 12 Praha 1 - Malá Strana Ministerstvo školství, mládeže a tě lovýchovy Č R Karmelitská 7, 118 12 Praha 1 - Malá Strana Pedagogům základních uměleckých škol Odborům školství krajských úřadů a Magistrátu hl.m. Prahy Odborným inspektorům

Více

Základní umělecká škola Choceň. Propojení kolektivní umělecké tvorby s moderními technologiemi ve výuce na ZUŠ Choceň

Základní umělecká škola Choceň. Propojení kolektivní umělecké tvorby s moderními technologiemi ve výuce na ZUŠ Choceň Základní umělecká škola Choceň Název projektu: Propojení kolektivní umělecké tvorby s moderními technologiemi ve výuce na ZUŠ Choceň Reg. č. CZ.1.07/1.1.28/02.0017 Projekt je spolufinancován z Evropského

Více

HUDBA V OBDOBÍ BAROKA

HUDBA V OBDOBÍ BAROKA HUDBA V OBDOBÍ BAROKA Časové vymezení: - 17. století a 1. polovina 18. století (1600 1750) Periodizace hudebního baroka: - rané baroko přelom 16. a 17. století, 1. polovina 17. století - střední baroko

Více

Leoše Janáčka. 25. ročník. flétna klarinet. v oborech. vypisuje. Mezinárodní soutěže. v Brně

Leoše Janáčka. 25. ročník. flétna klarinet. v oborech. vypisuje. Mezinárodní soutěže. v Brně Hudební fakulta Janáčkovy akademie múzických umění v Brně ve spolupráci s Nadací Leoše Janáčka pod záštitou ministra kultury České republiky doc. Mgr. Antonína Staňka, Ph.D., hejtmana Jihomoravského kraje

Více

VY_32_INOVACE_04_ Komorní orchestry_38

VY_32_INOVACE_04_ Komorní orchestry_38 VY_32_INOVACE_04_ Komorní orchestry_38 Autor: Jindřiška Čalová Škola : Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Název projektu : Zkvalitnění ICT ve slušovské škole Číslo projektu :

Více

Pracovní list pro opakování znalostí z hudební výchovy a prohloubení dovedností práce s internetem. Listy jsou rozděleny na 4 kategorie (A, B, C, D).

Pracovní list pro opakování znalostí z hudební výchovy a prohloubení dovedností práce s internetem. Listy jsou rozděleny na 4 kategorie (A, B, C, D). Autor: Vzdělávací oblast: Téma: Zuzana Štichová Umění a kultura hudební výchova hudební pojmy Ročník: 8. Datum vytvoření: prosinec 2012 Materiál: Anotace: Metodické pokyny: Pomůcky: VY_32_INOVACE_S2.2_HV.8.15

Více

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM. Hudební výchova pro 9. ročník ZŠ; J. Mihule, P. Mašlaň, F. Mouryc, nakl. Fortuna

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM. Hudební výchova pro 9. ročník ZŠ; J. Mihule, P. Mašlaň, F. Mouryc, nakl. Fortuna Vyučovací předmět : Období ročník : Učební texty : Hudební výchova 3. období 9. ročník Hudební výchova pro 9. ročník ZŠ; J. Mihule, P. Mašlaň, F. Mouryc, nakl. Fortuna Očekávané výstupy předmětu Na konci

Více

Rozdělení strunných nástrojů: Rozdělení dechových nástrojů: Bicí nástroje: 4.ročník Opakování. G dur + akordy + D7. e moll harmonická + akordy

Rozdělení strunných nástrojů: Rozdělení dechových nástrojů: Bicí nástroje: 4.ročník Opakování. G dur + akordy + D7. e moll harmonická + akordy Opakování G dur + akordy + D7 e moll harmonická + akordy e moll melodická + akordy g moll harmonická + akordy g moll melodická + akordy Rozdělení strunných nástrojů: Rozdělení dechových nástrojů: Bicí

Více

5 VZDĚLÁVACÍ OBSAH UMĚLECKÝCH OBORŮ 5.1 VZDĚLÁVACÍ OBSAH HUDEBNÍHO OBORU

5 VZDĚLÁVACÍ OBSAH UMĚLECKÝCH OBORŮ 5.1 VZDĚLÁVACÍ OBSAH HUDEBNÍHO OBORU 5 VZDĚLÁVACÍ OBSAH UMĚLECKÝCH OBORŮ 5.1 VZDĚLÁVACÍ OBSAH HUDEBNÍHO OBORU 5.1.1 Studijní zaměření Hra na klavír Studijní zaměření Hra na klavír se uskutečňuje ve vyučovacích předmětech Hra na klavír, Hudební

Více

CHRÁM SV. MIKULÁŠE - STAROMĚSTSKÉ NÁMĚSTÍ, Praha 1 ST. NICHOLAS CHURCH Old-Town Square, Prague 1

CHRÁM SV. MIKULÁŠE - STAROMĚSTSKÉ NÁMĚSTÍ, Praha 1 ST. NICHOLAS CHURCH Old-Town Square, Prague 1 CHRÁM SV. MIKULÁŠE - STAROMĚSTSKÉ NÁMĚSTÍ, Praha 1 ST. NICHOLAS CHURCH Old-Town Square, Prague 1 Pokladna otevřena v den koncertu / Box office open at the day of the concert Info & booking: +420 777 581

Více

materiál č. šablony/č. sady/č. materiálu: Autor:

materiál č. šablony/č. sady/č. materiálu: Autor: Masarykova základní škola Klatovy, tř. Národních mučedníků 185, 339 01 Klatovy; 376312154, fax 376326089 E-mail: skola@maszskt.investtel.cz; Internet: www.maszskt.investtel.cz Kód přílohy vzdělávací VY_32_INOVACE_HV8ST_06_03_07

Více

Příloha č. 1: Chronologický přehled života a díla Františka Schäfera

Příloha č. 1: Chronologický přehled života a díla Františka Schäfera Příloha č. 1: Chronologický přehled života a díla Františka Schäfera 1905, 3. dubna Narozen v Břeclavi. 1908 Jako tříletý se začíná učit hře na housle a klavír u svého otce Františka Schäfera (1875 1952).

Více

1. Co to je organum: a) vícehlasá pasáž gregoriánského chorálu b) česká duchovní píseň c) organizační zázemí operního provozu d) antická lyra

1. Co to je organum: a) vícehlasá pasáž gregoriánského chorálu b) česká duchovní píseň c) organizační zázemí operního provozu d) antická lyra Vzorový test k přijímacím zkouškám na NMgr. Obor Učitelství Hv pro ZŠ (z dějin hudby, hudebních forem, harmonie, intonace) Příloha W.A. Mozart : Sonáta 1. Co to je organum: a) vícehlasá pasáž gregoriánského

Více

Časový a tematický plán hudební nauky pro rok Samostudium 1. ročník I. zkouška (termín úterý :00 18:00) 1.

Časový a tematický plán hudební nauky pro rok Samostudium 1. ročník I. zkouška (termín úterý :00 18:00) 1. pro rok 2014 2015 1. ročník 1. Zvuk a tón rozdíl, vlastnosti tónu (délka, výška, síla a barva) 2. Notová osnova kolik má linek, kolik mezer. Pomocná linka. 3. Znát podobu not celých, půlových, čtvrťových

Více

Vyhlášení soutěží základních uměleckých škol ve školním roce 2010/2011

Vyhlášení soutěží základních uměleckých škol ve školním roce 2010/2011 Vyhlášení soutěží základních uměleckých škol ve školním roce 2010/2011 Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy vyhlašuje pro školní rok 2010/2011 soutěžní přehlídku výtvarného oboru a soutěž hudebního

Více

Výroční zpráva o činnosti školy za školní rok 2015/2016

Výroční zpráva o činnosti školy za školní rok 2015/2016 Výroční zpráva o činnosti školy za školní rok 2015/2016 podle zákona 561/2004 Sb. v platném znění a vyhlášky Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy 15/2005 Sb.ze dne 27. prosince 2004 v platném znění

Více

Hra na zobcovou flétnu

Hra na zobcovou flétnu Hra na zobcovou flétnu Zobcová flétna je nástroj s bohatou historií a tradicí. Pro předškolní děti představuje jednu z prvních možností seznámení s instrumentální hudbou. Zobcová flétna může být pro žáka:

Více

Školní výstupy vyučovacího předmětu Hra na flétnu

Školní výstupy vyučovacího předmětu Hra na flétnu Hra na flétnu Příčná flétna se řadí mezi dřevěné dechové nástroje, uplatňuje se sólově, v různých komorních seskupeních, její zvuk je nepostradatelný v symfonickém či dechovém orchestru a jde jí skvěle

Více

Pracovní list pro opakování znalostí o období klasicismu a prohloubení dovedností práce s internetem.

Pracovní list pro opakování znalostí o období klasicismu a prohloubení dovedností práce s internetem. Autor: Vzdělávací oblast: Téma: Zuzana Štichová Umění a kultura hudební výchova klasicismus, Joseph Haydn Ročník: 8. Datum vytvoření: březen 2012 Materiál: Anotace: Metodické pokyny: Pomůcky: VY_32_INOVACE_S2.2_HV.8.14

Více

Základní umělecká škola Choceň. Propojení kolektivní umělecké tvorby s moderními technologiemi ve výuce na ZUŠ Choceň

Základní umělecká škola Choceň. Propojení kolektivní umělecké tvorby s moderními technologiemi ve výuce na ZUŠ Choceň Základní umělecká škola Choceň Název projektu: Propojení kolektivní umělecké tvorby s moderními technologiemi ve výuce na ZUŠ Choceň Reg. č. CZ.1.07/1.1.28/02.0017 Projekt je spolufinancován z Evropského

Více

Pro Bohemia Ostrava 2017

Pro Bohemia Ostrava 2017 Pro Bohemia Ostrava 2017 15. ročník mezinárodní interpretační soutěže v oborech hra na dechové nástroje dřevěné, hra na smyčcové nástroje, hra na klavír a zpěv. Podmínky soutěže a soutěžní řád: Soutěž

Více

Dominantní septakord Dominantní septakord je akord v rozsahu intervalu malá septima. MALÁ SEPTIMA, m. 7: Akordová značka A 7, H 7 označuje dominantní septakord. A 7 H 7 m. 7 m. 7 m. 7 m. 7 m. 7 m. 7 Septakord

Více

Školní výstupy Učivo (pojmy) Poznámka

Školní výstupy Učivo (pojmy) Poznámka Vyučovací předmět: Hudební výchova (Hv) Ročník Předmět Průřezová témata Mezipředmět. vazby Školní výstupy Učivo (pojmy) Poznámka Období splnění Metodická poznámka Rozsah vyžadovaného učiva 1 Hv OSV 8 (technika

Více

Vyučovací předmět je realizován podle učebního plánu v 1. až 5. ročníku 1. stupně v časové dotaci vždy 1 vyučovací hodiny týdně.

Vyučovací předmět je realizován podle učebního plánu v 1. až 5. ročníku 1. stupně v časové dotaci vždy 1 vyučovací hodiny týdně. HUDEBNÍ VÝCHOVA Charakteristika vyučovacího předmětu V tomto předmětu je třeba u žáků postupně vytvářet kladný vztah k hudbě, rozvíjet jejich hudebnost, podporovat schopnosti hudbu emocionálně prožít.

Více

- zpívá dle svých dispozic intonačně čistě a rytmicky přesně v jednohlase, vícehlase - orientuje se v jednoduchém notovém zápisu

- zpívá dle svých dispozic intonačně čistě a rytmicky přesně v jednohlase, vícehlase - orientuje se v jednoduchém notovém zápisu Ročník: 6. - využívá svá individuální hudební schopnosti a dovednosti při hudebních aktivitách - uplatňuje získané pěvecké dovednosti a návyky při zpěvu i při mluvním projevu v běžném životě; zpívá dle

Více

Výroční zpráva o činnosti školy za školní rok 2014/2015

Výroční zpráva o činnosti školy za školní rok 2014/2015 Výroční zpráva o činnosti školy za školní rok 2014/2015 podle zákona 561/2004 Sb. v platném znění a vyhlášky Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy 15/2005 Sb.ze dne 27. prosince 2004 v platném znění

Více

NAUKA O HUDBĚ školní rok 2014/2015 VNITŘNÍ SMĚRNICE ZÁKLADNÍ UMĚLECKÉ ŠKOLY PhDr. ZBYŇKA MRKOSE, BRNO, DOŠLÍKOVA 48

NAUKA O HUDBĚ školní rok 2014/2015 VNITŘNÍ SMĚRNICE ZÁKLADNÍ UMĚLECKÉ ŠKOLY PhDr. ZBYŇKA MRKOSE, BRNO, DOŠLÍKOVA 48 ZAKLADNÍ UMĚLECKÁ ŠKOLA PhDr. ZBYŇKA MRKOSE, BRNO, DOŠLÍKOVA 48 NAUKA O HUDBĚ Patří mezi povinné předměty hudebního oboru Základních uměleckých škol. Délka studia je pětiletá a řídí se podle učebních plánů.

Více

Stupnice e moll má jeden křížek- fis. E moll aiolská. Stupnice h moll má dva křížky- fis, cis. H moll aiolská. 3. ročník.

Stupnice e moll má jeden křížek- fis. E moll aiolská. Stupnice h moll má dva křížky- fis, cis. H moll aiolská. 3. ročník. Stupnice e moll má jeden křížek- fis. E moll aiolská 1 Stupnice h moll má dva křížky- fis, cis. H moll aiolská A dur + akordy a moll harmonická + akordy e moll harmonická + akordy h moll melodická + akordy

Více

UCHAZEČI PODLE VYHOVĚL, BODŮ Z TESTŮ CELKEM - AKAD. ROK 2015/16

UCHAZEČI PODLE VYHOVĚL, BODŮ Z TESTŮ CELKEM - AKAD. ROK 2015/16 STRAVSKÁ UNIVERZITA V STRAVĚ UCHAZEČI PDLE VYHVĚL, BDŮ Z TESTŮ CELKEM AKAD RK 15/16 1515 1 / 5 bor T1Flétna 4 1 67891 64469 3 69873 4 71441 1499 14891 1738 14673 3 dchylka 73 71 48 68 1 14 HFL 67 14 61

Více

VÝŇATEK ZE ŠKOLNÍHO VZDĚLÁVACÍHO PROGRAMU DECHOVÉ ODDĚLENÍ, upraveno září 2014 ZUŠ Adolfa Voborského, Praha 4 - Modřany

VÝŇATEK ZE ŠKOLNÍHO VZDĚLÁVACÍHO PROGRAMU DECHOVÉ ODDĚLENÍ, upraveno září 2014 ZUŠ Adolfa Voborského, Praha 4 - Modřany VÝŇATEK ZE ŠKOLNÍHO VZDĚLÁVACÍHO PROGRAMU DECHOVÉ ODDĚLENÍ, upraveno září 04 ZUŠ Adolfa Voborského, Praha 4 Modřany OBSAH 5.. STUDIJNÍ ZAMĚŘENÍ HRA NA ZOBCOVOU FLÉTNU 5..3 STUDIJNÍ ZAMĚŘENÍ HRA NA PŘÍČNOU

Více

Časový harmonogram soutěžní přehlídky

Časový harmonogram soutěžní přehlídky hra na příčnou flétnu, hra na fagot 17.00 21.00 akustické zkoušky sobotních soutěžících 17x příčná flétna, 5x fagot (Diplom.) 21.00 21.20 přeladění klavíru (Diplomat) 9.00 13.30 soutěž příčná flétna 3.

Více

Estetická výchova hudební (EHV) Lidová hudba, lidský hlas, Letem hudebními dějinami, Balet a tanec, Muzikál

Estetická výchova hudební (EHV) Lidová hudba, lidský hlas, Letem hudebními dějinami, Balet a tanec, Muzikál Předmět: Náplň: Třída: Počet hodin: Pomůcky: Estetická výchova hudební (EHV) Lidová hudba, lidský hlas, Letem hudebními dějinami, Balet a tanec, Muzikál Sekunda 1 hodina týdně, tématická CD,, datavideoprojektor,

Více

VÝROČNÍ ZPRÁVA. Plzeňské filharmonie o.p.s.

VÝROČNÍ ZPRÁVA. Plzeňské filharmonie o.p.s. VÝROČNÍ ZPRÁVA Plzeňské filharmonie o.p.s. za rok 2008 Obsah výroční zprávy Tato výroční zpráva obsahuje celkem 19 listů. Úvod a zpráva o činnosti 1-2 Přehled činnosti 3-8 Zpráva auditora 9-11 Rozvaha

Více