Společnost Franze Kafky o.s. Výroční zpráva

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Společnost Franze Kafky o.s. Výroční zpráva"

Transkript

1 Společnost Franze Kafky o.s. Výroční zpráva 2011

2 O Společnosti Franze Kafky Společnost Franze Kafky je nevládní nezisková organizace, která byla založena v roce Jejím hlavním cílem je přispět k oživení tradic, z nichž vzešel unikátní fenomén tzv. pražské německé literatury, a obnovit obecné povědomí o významu kulturní plurality středoevropského regionu, kde spolu po staletí žili Češi, Němci a Židé. Jméno Franze Kafky je pro ni symbolem zmíněných tradic, věnuje jeho dílu soustavnou pozornost a usiluje o to, aby se stalo přirozenou součástí českého kulturního kontextu. Společnost Franze Kafky (SFK) má nyní přes 1200 členů z celkem 23. států světa. Mezi členy Společnosti patřili a patří nositel Nobelovy ceny za literaturu Günter Grass, izraelští spisovatelé Amos Oz a Avigdor Dagan (Viktor Fischl), polský básník Tadeusz Rózewicz, spisovatelé Arnošt Goldflam, Jiří Gruša Ivan Klíma, Pavel Kosatík, Petr Pithart, Karol E. Sidon - vrchní zemský rabín, dramatik a spisovatel Milan Uhde, americký architekt Steven Holl, hudební skladatel Ilja Hurník, herci Eva Salzmannová a Jiří Ornest, sochař Olbram Zoubek, vynikající literární badatelé Peter Demetz, Klaus Wagenbach, Hans Dieter Zimmermann a řada dalších významných osobností kulturního a veřejného života v ČR a zahraničí. Společnost Franze Kafky řídí volený výbor, v němž pracují přední osobnosti kulturního a společenského života: předsedou je prof. Kurt Krolop, literární badatel světového jména, germanista zabývající se hlavně tzv. pražskou německou literaturou; místopředsedou je Vladimír Železný, bývalý ředitel televize Nova a publicista. Ve výboru pracují: Josef Čermák, literární historik a překladatel, František Černý, bývalý velvyslanec ČR v Německu, knižní grafik Bohuslav Holý, grafik a ilustrátor Jiří Slíva, germanista a překladatel Jiří Stromšík, Jan Vít, novinář a redaktor, Marie Vodičková, redaktorka a překladatelka a prof. Ivan Vyskočil, dramatik, prozaik a herec, který výrazně ovlivnil vývoj moderního českého divadla. Čestným předsedou byl 21 let spisovatel Arnošt Lustig, jehož knihy s tématem holocaustu vycházejí v mnoha zemích světa. SFK se od svého založení v roce 1990 systematicky věnuje připomínání minulosti Prahy jako klíčové kulturní metropole střední Evropy, kde se tvůrčím způsobem mísily a střetávaly tři velké kulturní tradice, česká, židovská a německá. Do kulturního povědomí Společnost vrátila pražské spisovatele německého jazyka, v první řadě Franze Kafku. K největším projektům SFK patří každoroční udílení mezinárodní literární Ceny Franze Kafky (od roku 2001), vybudování pomníku Franze Kafky v Praze (2003) a otevření Informačního, studijního a vzdělávacího centra Franze Kafky (2007). V Nakladatelství Franze Kafky bylo vydáno kolem 150 titulů. Mezi největší nakladatelské počiny patří sebrané spisy Karla Poláčka (20 svazků) a Franze Kafky (13 svazků). Dílo Franze Kafky bylo nominováno na cenu Magnesia

3 Litera za nakladatelský čin roku v roce Pro své členy, ale i studenty, pedagogy a širokou veřejnost SFK připravuje škálu kulturních pořadů, přednášek a výstav. SFK nabízí také informační služby dvou knihoven. Provozuje knihovnu s fondem zaměřeným na pražskou německou literaturu a repliku privátní knihovny Franze Kafky, cenný soubor 1000 svazků sestavený antikvářem Herbertem Blankem (dar firmy Porsche, AG). SFK realizuje cykly vzdělávacích pořadů určené jak studentům středních škol, tak široké veřejnosti a návštěvníkům Prahy (procházkový okruh Po stopách Franze Kafky, komentovaná prohlídka výstavy Franz Kafka v Praze, komentovaná prohlídka privátní knihovny Franze Kafky). Své aktivity SFK uskutečňuje prostřednictvím Centra Franze Kafky. Činnost Společnosti Franze Kafky v roce ledna Odhalení pamětní desky Maxe Broda na jeho rodném domě

4 1. února Arnošt Goldflam: Povídky o tatovi, autorské čtení Autorské čtení režiséra, herce, dramatika a spisovatele Arnošta Goldflama, který v roce 2011 oslavil šedesáté páté narozeniny. Svůj pořad nazval Povídky o tatovi. 9. března Anna Janištinová: Willy Nowak Němečtí výtvarní umělci v Praze v 1.polovině 20. století přednáška 1. část volného cyklu

5 24. března Česko-izraelská smíšená obchodní komora- rozloučení s Arnoštem Lustigem v prostorách sálu Společnosti FK 30. března Ruth Bondy: Potulné kořeny, uvedení knihy a beseda s autorkou Literární pořad a beseda s paní Ruth Bondyovou, která představila svou knihu Potulné kořeny. Tu vydalo Nakladatelství Franze Kafky jako čtvrté pokračování volného cyklu o jazyce, původu jmen a jídle a stravování v rodinách židovského původu v Čechách a na Moravě před holocaustem. A Potulné kořeny pojednávají o česko-židovském a českoizraelském soužití, vzájemných vlivech, kulturních shodách a rozdílech. K této příležitosti přicestovala paní Ruth Bondy (1923) z izraelského Ramat Ganu, kde nyní žije. 1. dubna Ruth Bondy, autogramiáda, Palác knih Luxor

6 5. dubna Jiří Stromšík, Josef Čermák: K osudům Kafkových textů, přednáška Přední odborníci v oblasti literární vědy, moderní německé literatury a díla Franze Kafky, překladatelé, editoři a členové výboru SFK, zodpovídali dotazy, týkající se také Kafkových textů v pozůstalosti Maxe Broda v Tel Avivu, či tehdy připravované berlínské aukce málo známých Kafkových dopisů sestře Ottle.

7 13. dubna Pohleď, vždyť žiji pořad inspirovaný Elegiemi z Duina Rainera Marii Rilka, účinkují Štěpán Rak a Alfréd Strejček Hudebně-literární pořad Pohleď, vždyť žiji... inspirovaný Elegiemi z Duina Rainera M. Rilka v překladu Jiřího Kosteleckého. Připravil jej Alfred Strejček a spolu se Štěpánem Rakem v něm i účinkuje.

8 4. května Uvedení knihy Arnošta Lustiga Propast, literární večer, účinkují Jiří Ornest, František Cinger, Pavel Kohout Literární večer věnovaný knize Propast Arnošta Lustiga. Tuto novelu ještě připravil k vydání v Nakladatelství Franze Kafky, jejího vydání v březnu 2011 se už nedožil. Pořad se bude konat ve středu 4. května v v sále Společnosti Franze Kafky, (Široká 14, Praha 1). Večer zahájí a bude jím provázet Markéta Mališová, ředitelka Centra F. K. Úryvky z knihy přednese herec Jiří Ornest. Na českého spisovatele a přítele vzpomenou spisovatel Pavel Kohout a publicista a novinář František Cinger. 16. května Zasedání poroty Ceny Maxe Broda Společnost Franze Kafky vyhlašuje soutěž s cílem podpořit a vést mladé lidi k samostatnému uvažování, k hlubšímu zamyšlení nad aktuálními složitými společenskými a kulturními jevy a k pěstování dovednosti přesného a kultivovaného písemného vyjádření vlastního názoru. Letošního 17. ročníku Ceny Maxe Broda se zúčastnilo 152 mladých lidí.

9 23. května Zasedání poroty Ceny Franze Kafky Mezinárodní odborná porota zvolila na svém zasedání v sídle Společnosti Franze Kafky v pořadí jedenáctého nositele literární Ceny Franze Kafky. Získal ji irský spisovatel John Banville (nar ve Wexfordu v jihovýchodním Irsku). John Banville byl udělením ceny hluboce poctěn a na konci října přicestoval do Prahy, aby se účastnil tradičního ceremoniálu v Brožíkově síni Staroměstské radnice. Zde převzal mj. hlavní symbol ocenění bronzovou sošku Franze Kafky od sochaře Jaroslava Róny. 14. června Slavnostní ceremoniál předání Ceny Maxe Broda, hlavní sál Valdštejnského paláce Slavnostní vyhlášení výsledků studentské literární soutěže o nejlepší esej Cena Maxe Broda v Rytířském sále Valdštejnského paláce, tj. v dnešním sídle Senátu Parlamentu České republiky. Součástí vyhlášení výsledků soutěže byl malý seminář, na němž o Kafkově Dopisu otci promluvili mj. literární historik Vladimír Karfík, socioložka Jiřina Šiklová. Hudební doprovod k pořadu vytvořil houslista Alexandr Shonert.

10 1. července Výročí narození Franze Kafky, setkání u jeho pražského pomníku na Josefově Setkání při příležitosti 128. výročí narození Franze Kafky pořádané Společností F. K. jako každý rok u pomníku spisovatele v Dušní ulici. Pomník Franze Kafky byl odhalen v prosinci 2003, a od té doby je u něj pořád živo. Bronzová plastika od sochaře Jaroslava Róny je umístěna mezi kostelem sv. Ducha a Španělskou synagogou. Socha je 3,75 m vysoká a váží 700 kg. Odlila ji dílna Bronzířská slévárna Miloše Vacka. Autorem návrhu architektonického řešení je Jaroslav Róna a jeho realizace vznikla ve spolupráci s architektonickým studiem Davida Vávry. Vybudování pomníku Franzi Kafkovi je projektem Společnosti Franze Kafky. 27. září Kafka. Esej slovem a obrazem. Věra Koubová o knize Jürga Amanna, účinkují Ondřej Buddeus, Lukáš Kosek Literární pořad ke knize švýcarského autora Jürga Amanna Kafka. Esej slovem a obrazem, připravila Věra Koubová spolu s Ondřejem Buddeusem a kytaristou Lukášem Kosekem. Součástí pořadu bylo i zahájení výstavy souboru fotografií Věry Koubové s názvem Odečítání z povrchu.

11 12. října Milan Tvrdík: Pražská německá literatura a vídeňská moderna, přednáška Přednášku Doc. PhDr. Milana Tvrdíka, CSc., ředitele Ústavu germánských studií Filozofické fakulty Univerzity Karlovy, na téma Pražská německá literatura a vídeňská moderna připravila SFK spolu s Česko-izraelskou smíšenou obchodní komorou. 17. října Margot Friedlander: Útěk z Berlína se židovskou hvězdou v kapse, beseda s autorkou a autogramiáda, uvedení knihy Společnost Franze Kafky a nakladatelství Ikar uspořádali besedu spojenou s autogramiádou paní Margot Friedlanderové. Její autobiografickou knihu Útěk z Berlína S židovskou hvězdou v kapse, kterou napsala spolu s Malin Schwerdtfegerovou, vydalo v roce 2011 poprvé česky nakladatelství Ikar. Margot Friedlanderová se narodila v roce 1921 v židovské rodině v Berlíně. Během holocaustu ztratila rodinu, sama přežívala v úkrytu, a po odhalení byla deportována do koncentračního tábora v Terezíně. Po válce odešla do USA. Dnes žije v Berlíně. Kniha je jejím životním příběhem. Přicestuje do České republiky na setkání vězněných terezínského ghetta a u příležitosti uvedení své knihy v českém jazyce.

12 25. října Slavnostní ceremoniál předání Ceny Franze Kafky Johnu Banvilleovi, Brožíkův sál Staroměstské radnice Ceremoniál předání mezinárodní literární Ceny Franze Kafky Ocenění si přijel do Prahy převzít irský spisovatel John Banville. John Banville je autorem dvou desítek románů. Je pokládán, rovněž pro nedostižné stylistické mistrovství, za jednoho z největších autorů anglického jazyka současnosti. Za román The Sea z roku 2005 získal The Man Booker Prize. Česky vyšel tento román s názvem Moře (2006). Ale již v roce 1999 vyšla v českém jazyce v překladu Pavla Dominika The Book of Evidence, česky Kniha doličná. John Banville používá i pseudonymy a jako Benjamin Black píše detektivní romány; dva z nich vydalo nakladatelství MoBa. Budeme rádi, vážení přátelé, využijete-li této příležitosti k setkání s jedním z největších světových spisovatelů současnosti, který bývá pravidelně nominován na udělení Nobelovy ceny za literaturu!

13 26. října Literární večer a beseda s Johnem Banvilleem, laureátem Ceny Franze Kafky Literární večer a beseda s Johnem Banvilleem, laureátem Ceny Franze Kafky Večerem provázel a moderoval Petr Matoušk, tlumočeno do českého jazyka. 16. listopadu Anna Janištinová: Willy Nowak Němečtí výtvarní umělci v Praze v 1.polovině 20. století Veřejná přednáška Willy Nowak a pražská Akademie výtvarných umění historičky umění Anny Janištinové, druhá část v rámci volného cyklu o německých výtvarnících v Praze v 1. polovině 20. století, jehož první část se uskutečnila na jaře 2011.

14 29. listopadu Milan Tvrdík: Willy Haas, přednáška Přednáška Willy Haas ( ) O v Praze narozeném publicistovi, filmovém kritikovi a scénáristovi, příteli Franze Werfela, Maxe Broda, Franze Kafky a mnoha dalších pražských německých autorů, a mimo jiné také prvním vydavateli Kafkových dopisů Mileně Jesenské, přednášel doc. PhDr. Milan Tvrdík. Veřejnou přednášku jsme uspořádali ke 110. výročí Haasova narození.

15 15. prosince Valná hromada Společnosti Franze Kafky Zpráva o činnosti SFK, zpráva revizní komise za rok 2011, návrh programu na rok 2012, diskuse. 21. prosince Chanukové a předvánoční setkání, setkání k nedožitým 85.narozeninám Arnošta Lustiga, čestného prezidenta SFK. Chanukové a předvánoční setkání, věnované vzpomínce na čestného prezidenta SFK Arnošta Lustiga a uvedení druhého vydání jeho knihy O ženách. Hosté Jiří Dědeček, František Cinger, Hana Hnátová a další.

16 Vydané tituly Arnošt Lustig: Propast Novela Propast je román jedné vteřiny. Příběh pádu mladého vojáka na dno horské rokliny, kde se mu v posledních chvílích života vrací vzpomínky na koncentrační tábor, mrtvou maminku, se kterou se radí, a dívky, u kterých dodatečně objevuje duši, slité do obrazu snové koupající se dívky. Román o doteku, tělesnosti a bytostné touze muže zemřít v ústech dívky. Příběh o moudrosti matky, která se v dětech neztrácí a nesmrtelnosti mrtvých, dokud žije někdo, kdo na ně vzpomíná. Josef Čermák: Franz Kafka v Assicurazioni Generali Psaní pro Franze Kafku bylo jedinou životní vášní. Pokud měl nějaké představy o budoucím životě, nikdy je nespojoval s praktickým zaměstnáním, přesto v roce 1907 nastoupil do tehdejší největší pojišťovny Assicurazioni Generali. Proč, co předcházelo, kdo mu pomohl, co prožíval, koho miloval a další souvislosti vypráví Josef Čermák ve své knize Franz Kafka v Assicurazioni Generali, Kafkův první zaměstnavatel. Radovan Menšík: Moucha v kleci Nevšední povídky mladého autora Radovana Menšíka zaujmou především svojí originalitou a tím, že vybočují ze současné české prózy. Svět plný zdánlivě bizarních příhod, našich představ a jevů, opakujících se po tisíce let, obklopuje člověka, který svou fantazií dává svému bytí další dimenzi. Lásku, osud, nesmrtelnost, existenci Boha a další fenomény autor vnímá jako otázky, které nemají odpověď. Ne nadarmo je ovlivněný svými literárními vzory Dostojevským a Kafkou.

17 Přehled finanční situace Společnosti Franze Kafky 2011

18

19

Společnost Franze Kafky o.s. Výroční zpráva

Společnost Franze Kafky o.s. Výroční zpráva Společnost Franze Kafky o.s. Výroční zpráva 2012 O Společnosti Franze Kafky Společnost Franze Kafky je nevládní nezisková organizace, která byla založena v roce 1990. Jejím hlavním cílem je přispět k oživení

Více

Společnost Franze Kafky občanské sdružení VÝROČNÍ ZPRÁVA

Společnost Franze Kafky občanské sdružení VÝROČNÍ ZPRÁVA Společnost Franze Kafky občanské sdružení VÝROČNÍ ZPRÁVA 2007 Foto: Andrea Lhotáková 2 O Společnosti Franze Kafky Společnost Franze Kafky je nevládní nezisková organizace, která byla založena v roce 1990.

Více

MUZEUM UMĚNÍ A DESIGNU 1990 2010: PŘEDNÁŠKY A BESEDY

MUZEUM UMĚNÍ A DESIGNU 1990 2010: PŘEDNÁŠKY A BESEDY PŘEDNÁŠKY A BESEDY Koncepce tematických celků přednášek a besed, případně také kursů a tvůrčích dílen je popsána v jedné z úvodních kapitol, která se věnuje charakteru vzdělávání nabízeného Muzeem umění

Více

Základní škola a Mateřská škola G. A. Lindnera Rožďalovice. Město Nymburk

Základní škola a Mateřská škola G. A. Lindnera Rožďalovice. Město Nymburk Základní škola a Mateřská škola G. A. Lindnera Rožďalovice Město Nymburk Jméno a příjmení: Kája Víchová Třída: 5.A Školní rok: 2013/2014 Garant / konzultant: Mgr. Nina Dyčenková Datum odevzdání: 31. 03.

Více

Vážení hosté benefičního večera, KATALOG DRAŽENÝCH UMĚLECKÝCH DĚL. Mgr. Jiří Pitaš

Vážení hosté benefičního večera, KATALOG DRAŽENÝCH UMĚLECKÝCH DĚL. Mgr. Jiří Pitaš Vážení hosté benefičního večera, každoročně se v čase adventním setkáváme na benefičních akcích pro SKP-CENTRUM, o.p.s., v letošním roce se jedná již o jubilejní X. ročník. Vítám Vás na charitativní dražbě

Více

Společnost Franze Kafky občanské sdružení VÝROČNÍ ZPRÁVA

Společnost Franze Kafky občanské sdružení VÝROČNÍ ZPRÁVA Společnost Franze Kafky občanské sdružení VÝROČNÍ ZPRÁVA 2006 2 Přehled činnosti Společnosti Franze Kafky v oblasti kultury a umění v roce 2006 Kulturní pořady: 25. ledna 2006 Literární pořad nad novou

Více

Petice za dobrý zákon o Národním

Petice za dobrý zákon o Národním Petice za dobrý zákon o Národním parku Šumava podání petice ve smyslu zákona č. 85/1990 Sb., o právu petičním V Praze dne 10. července 2014 Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, obracíme se na

Více

Společnost Franze Kafky občanské sdružení VÝROČNÍ ZPRÁVA

Společnost Franze Kafky občanské sdružení VÝROČNÍ ZPRÁVA Společnost Franze Kafky občanské sdružení VÝROČNÍ ZPRÁVA 2004 1 2 Přehled činnosti Společnosti Franze Kafky v oblasti kultury a umění v roce 2004 Galerijní činnost: Galerie Franze Kafky je z důvodu nedostatku

Více

Obsah. Tiráž" 4. Příběhy starého Izraele" 5 IZRAEL" 6

Obsah. Tiráž 4. Příběhy starého Izraele 5 IZRAEL 6 Obsah Tiráž" 4 Příběhy starého Izraele" 5 IZRAEL" 6 První příběh O TOM, JAK VZNIKL PODLE IZRAELCŮ SVĚT A VŠECHNY JEHO DIVY A KTERAK PRVNÍ LIDÉ DOSTALI DAREM RÁJ A JAK HO POZBYLI" 9 Druhý příběh V NĚMŽ

Více

Výroční zpráva 2007. obecně prospěšná společnost

Výroční zpráva 2007. obecně prospěšná společnost Výroční zpráva 2007 obecně prospěšná společnost Úvodem Společnost Spacium, o. p. s., byla založena na konci roku 2001. Její činnost je zaměřena na obohacení, oživení a kultivaci veřejných městských prostranství.

Více

Zřizovatel MK ČR do 30. června 2001 Krajský úřad Ústeckého kraje od 1. července 2001

Zřizovatel MK ČR do 30. června 2001 Krajský úřad Ústeckého kraje od 1. července 2001 Výroční zpráva Galerie moderního umění v Roudnici n.l. za rok 2001 Galerie moderního umění v Roudnici n.l. Očkova 5, Roudnice n.l., tel. a fax 0411 837301 Zřizovatel MK ČR do 30. června 2001 Krajský úřad

Více

Galerie a pamětní síně

Galerie a pamětní síně Galerie a pamětní síně Galerie a pamětní síně 1 Havlíčkův Brod Galerie výtvarného umění Bohatství kraje Vysočina spočívá nejen v jeho přírodě a malebné krajině, ale také v rozsáhlých historických a uměleckých

Více

Mentální obraz Romů AKTIVITA

Mentální obraz Romů AKTIVITA Cíle studenti jsou schopni vyjádřit představy asociace spojené se slovy průměrný Rom uvědomují si, že mentální obraz nemusí být plně v souladu se skutečností jsou schopni analyzovat svoje postoje a odhalit

Více

Bohemistický seminář 2016. Brno, 14. 7. 2016. 14. 18. července 2016 Brno, Olomouc, Kunštát, Lysice Program přednášek, seminářů a autorských čtení

Bohemistický seminář 2016. Brno, 14. 7. 2016. 14. 18. července 2016 Brno, Olomouc, Kunštát, Lysice Program přednášek, seminářů a autorských čtení Bohemistický seminář 2016 14. 18. července 2016 Brno, Olomouc, Kunštát, Lysice Program přednášek, seminářů a autorských čtení Brno, 14. 7. 2016 Průběžně během dne Příjezd účastníků, ubytování Místo ubytování

Více

Téma sady: Literatura a film pro sedmý, osmý a devátý ročník

Téma sady: Literatura a film pro sedmý, osmý a devátý ročník Název školy: Základní škola a Mateřská škola Žalany Číslo projektu: CZ. 1.07/1.4.00/21.3210 Téma sady: Literatura a film pro sedmý, osmý a devátý ročník Název DUM: VY_32_INOVACE_2C_7_Arnošt_Lustig Vyučovací

Více

ROZBORY HOSPODAŘENÍ za rok 2010

ROZBORY HOSPODAŘENÍ za rok 2010 ROZBORY HOSPODAŘENÍ za rok 2010 Celý název organizace: Městské muzeum a galerie Polička Adresa: Tylova 114, Polička 57201 IČO: 70152853 Bankovní spojení: GE Money Bank Polička Číslo účtu: 150873368/0600

Více

http://www.slavnosti.slansko.cz/ http://www.cz-museums.cz/web/festival_muzejnich_noci/titulni

http://www.slavnosti.slansko.cz/ http://www.cz-museums.cz/web/festival_muzejnich_noci/titulni Zpravodaj č. 5/ 2013 Vážení přátelé slánského muzea, máj bude pro návštěvníky muzea jedním z nejbohatších měsíců. Zahájíme hned tři výstavy, připojíme se k městským slavnostem a pozveme Vás také do Třebíze.

Více

INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Základní škola Cítoliby, okres Louny. Adresa: Náměstí M. Tyrše 56, 439 02 Cítoliby. Identifikátor: 600 082 750

INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Základní škola Cítoliby, okres Louny. Adresa: Náměstí M. Tyrše 56, 439 02 Cítoliby. Identifikátor: 600 082 750 Česká školní inspekce Ústecký inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA Základní škola Cítoliby, okres Louny Adresa: Náměstí M. Tyrše 56, 439 02 Cítoliby Identifikátor: 600 082 750 Termín konání inspekce: 13. 14. červen

Více

K O B R A KULTURNÍ OBČASNÍK REGIONÁLNÍCH AUTORŮ LEDEN 2012 *** ROČNÍK XIII. *** ČÍSLO 1

K O B R A KULTURNÍ OBČASNÍK REGIONÁLNÍCH AUTORŮ LEDEN 2012 *** ROČNÍK XIII. *** ČÍSLO 1 K O B R A KULTURNÍ OBČASNÍK REGIONÁLNÍCH AUTORŮ LEDEN 2012 *** ROČNÍK XIII. *** ČÍSLO 1 Citát inspirující: Neměly by se knihy, které nikoho neobohatí, prodávat bez DPH? Jiří Faltus ze sbírky aforismů Bez

Více

Provozní doba knihovna Dolní náměstí a Informační centrum pondělí pátek: 10:00 18:00 sobota: 9:00 12:00 (Informační centrum + půjčovna 2.

Provozní doba knihovna Dolní náměstí a Informační centrum pondělí pátek: 10:00 18:00 sobota: 9:00 12:00 (Informační centrum + půjčovna 2. únor 2/2009 Masarykova veřejná knihovna Vsetín Dolní náměstí 1356, 755 01 Vsetín tel.: 571 412 143, mobil: 720 449 454 web: http://www.mvk.cz, e-mail: mvk@vs.inext.cz Informační centrum Dolní náměstí 1356,

Více

ZPRAVODAJ 9/2015. Vážení přátelé slánského muzea,

ZPRAVODAJ 9/2015. Vážení přátelé slánského muzea, ZPRAVODAJ 9/2015 Vážení přátelé slánského muzea, letní prázdniny jsou za námi, podzim se pomalu blíží a s ním i zahájení nové sezóny KPH, pokračování přednáškového cyklu v malé galerii muzea, ale i ukončení

Více

ČESKÁ ASTRONOMICKÁ SPOLEČNOST

ČESKÁ ASTRONOMICKÁ SPOLEČNOST ČESKÁ ASTRONOMICKÁ SPOLEČNOST sekretariát: Královská obora 233, 170 21 Praha 7, tel.: 02/33377204 Tiskové prohlášení České astronomické společnosti číslo 53 z 20. 10. 2003 Cena Littera astronomica za rok

Více

Upozornění. Jazykové kurzy

Upozornění. Jazykové kurzy Upozornění Městská knihovna upozorňuje čtenáře, že v letních měsících je na obou odděleních knihovny otevřeno podle prázdninové výpůjční doby. Děkujeme a přejeme všem našim čtenářům krásné léto, příjemně

Více

Polské dny v Kroměříži

Polské dny v Kroměříži Polské dny v Kroměříži Kulturu, tradice a život našich severních sousedů mohl poznat každý, kdo v týdnu od 21. do 27. listopadu navštívil některou z akcí bohatého programu Polských dnů v Kroměříži, jejichž

Více

VZDĚLÁVÁNÍ DĚTÍ S AUTISMEM V ČESKÉ REPUBLICE

VZDĚLÁVÁNÍ DĚTÍ S AUTISMEM V ČESKÉ REPUBLICE Co m o ž n á j e š t ě n e v í t e o... VZDĚLÁVÁNÍ DĚTÍ S AUTISMEM V ČESKÉ REPUBLICE Marta Teplá Motto: Au/ismus je...komplikovaná vada, která naruší vývoj komunikace v nej ranějším dětství a zanechá dítě

Více

Mikoláš Aleš Mikoláš Aleš

Mikoláš Aleš Mikoláš Aleš Mikoláš Aleš Mikoláš Aleš je jednou z nejvýznamnějších osobností generace Národního divadla. Byl předním malířem českých dějin a bezpochyby se podílel na utváření českého umění. Jeho tvorba byla ovlivněna,zvláště

Více

Výstavy v barokním areálu Skalka od roku 1993

Výstavy v barokním areálu Skalka od roku 1993 Výstavy v barokním areálu Skalka od roku 1993 Kostelík sv. Maří Magdalény 1993 Jan Šimek: PLASTIKY, Petr Baran: FOTOGRAFIE (červenec-srpen 1993) 1994 Václav Vaculovič: OBRAZY (červenec-srpen 1994) 1995

Více

Popis reprezentativní knihy tzv. Quick Scan

Popis reprezentativní knihy tzv. Quick Scan Popis reprezentativní knihy tzv. Quick Scan autor(ka) této analýzy: Jana Ružbacká autor(ka) knihy / titul / rok (první) publikace /přibližná úroveň: Jostein Gaarder: Dívka s pomeranči. 2004, 3. Úroveň

Více

NÁMĚSTÍ KARLA KRYLA BRNO NOVÝ LÍSKOVEC

NÁMĚSTÍ KARLA KRYLA BRNO NOVÝ LÍSKOVEC sdružení nezávislých kandidátů OBČANÉ NOVÉMU LÍSKOVCI studie NÁMĚSTÍ KARLA KRYLA BRNO NOVÝ LÍSKOVEC Brno 2013 OBSAH 1. kapitola Úvod. 2. kapitola Záměr Nové náměstí Nového Lískovce. 3. kapitola Náměstí

Více

Databáze českých literárních osobností (CLO) jako zpřístupnění sbírky soudobé dokumentace

Databáze českých literárních osobností (CLO) jako zpřístupnění sbírky soudobé dokumentace Databáze českých literárních osobností (CLO) jako zpřístupnění sbírky soudobé dokumentace PhDr. Dominik Budský Ústav pro českou literaturu AV ČR v.v.i. Středisko literárněvědných informací Biografický

Více

Zpráva o činnosti Archivu Pražského hradu v roce 2010

Zpráva o činnosti Archivu Pražského hradu v roce 2010 1 Zpráva o činnosti Archivu Pražského hradu v roce 2010 Archiv Pražského hradu je od 1. 7. 2003 organizačně zařazen do odboru spisové a archivní služby Kanceláře prezidenta republiky. Archiv PH k 31.12.

Více

Občanské sdružení Pomoc Týn nad Vltavou VÝROČNÍ ZPRÁVA ZA ROK 2006

Občanské sdružení Pomoc Týn nad Vltavou VÝROČNÍ ZPRÁVA ZA ROK 2006 Občanské sdružení Pomoc Týn nad Vltavou VÝROČNÍ ZPRÁVA ZA ROK 2006 POSLÁNÍ A CÍLE ORGANIZACE POSLÁNÍ SDRUŽENÍ Posláním sdružení je vybudování duchovních a sociálních center integrace zejména v zemědělských

Více

ZRUŠENÉ POŘADY Čtvrtek 16.5.2013 11.30-12.00 Křest mapy Církevní památky ČR Čtvrtek 16.5.2013 12.00-13.50 Docela jiný e-shop docela jiných knih

ZRUŠENÉ POŘADY Čtvrtek 16.5.2013 11.30-12.00 Křest mapy Církevní památky ČR Čtvrtek 16.5.2013 12.00-13.50 Docela jiný e-shop docela jiných knih ZRUŠENÉ POŘADY Čtvrtek 16.5.2013 11.30-12.00 P 101 - Pravé křídlo Křest mapy Církevní památky ČR "Mapa Církevních památek" byla vydána k 1150. výročí příchodu věrozvěstů Cyrila a Metoděje na Moravu. Zobrazuje

Více

Hana Husenicová: Krajané na Slovensku a kultura

Hana Husenicová: Krajané na Slovensku a kultura Hana Husenicová: Krajané na Slovensku a kultura Český spolek na Slovensku vznikl v krátkém čase po rozdělení Československa za velice pohnutých okolností a citových traumat Čechů, zvláště těch starších.

Více

KATALOG KARLOVSKÝCH AKTIVIT Nabídka doprovodných akcí

KATALOG KARLOVSKÝCH AKTIVIT Nabídka doprovodných akcí KATALOG KARLOVSKÝCH AKTIVIT Nabídka doprovodných akcí EXKLUZIVNÍ AKCE STVOŘENÉ NA MÍRU PRO OSLAVY 700. VÝROČÍ NAROZENÍ KARLA IV. V ROZSAHU OD AKTIVIT PODPORUJÍCÍ CESTOVNÍ RUCH AŽ PO JEDINEČNÁ UMĚLECKÁ

Více

Stručná historie Asociace veterinárních lékařů České republiky

Stručná historie Asociace veterinárních lékařů České republiky Stručná historie Asociace veterinárních lékařů České republiky Asociace veterinárních lékařů České republiky (AVL) jako dobrovolná organizace veterinárních lékařů působících na území České republiky byla

Více

Bronzová medaile na 56. MMO v Chiang- Mai, Thajsko

Bronzová medaile na 56. MMO v Chiang- Mai, Thajsko NADAČNÍ FOND JAROSLAVA HEYROVSKÉHO OCENIL11 STŘEDOŠKOLSKÝCH STUDENTŮ ZA JEJICH ÚSPĚCHY V ROCE 2015 BUDE MÍT ALE I V BUDOUCNU ČESKÁ VĚDA A TECHNIKA DOST SVÝCH NÁSLEDOVNÍKŮ? Na každoročním slavnostním předání

Více

AKCE zima + jaro 2016 koncerty přednášky semináře zájezdy

AKCE zima + jaro 2016 koncerty přednášky semináře zájezdy AKCE zima + jaro 2016 koncerty přednášky semináře zájezdy bližší info na www.sar-blochova.cz v sekci AKCE / koncerty, přednášky, semináře aj. LEDEN 16 17.1. OLOMOUC škola praktické muzikoterapie 18.1.

Více

ŠTĚPÁNEK VÁCLAV 1897-1953. Inventář. (NAD č.: 1747) (Č. pomůcky: 566)

ŠTĚPÁNEK VÁCLAV 1897-1953. Inventář. (NAD č.: 1747) (Č. pomůcky: 566) Archivní pomůcky Archivu hlavního města Prahy 110200/22 ŠTĚPÁNEK VÁCLAV 1897-1953 Inventář (NAD č.: 1747) (Č. pomůcky: 566) Zora Damová Praha 2015 I. Vývoj původce fondu Václav Štěpánek byl pražský mlynář,

Více

Publikace je určena pro získání základních informací o postupném vývoji integračních a unifikačních snah v Evropě od nejstarších dob do současnosti.

Publikace je určena pro získání základních informací o postupném vývoji integračních a unifikačních snah v Evropě od nejstarších dob do současnosti. 1 Bratislava 2011 2 Publikace je určena pro získání základních informací o postupném vývoji integračních a unifikačních snah v Evropě od nejstarších dob do současnosti. Autoři: Doc. JUDr. Karel Schelle,

Více

Česká školní inspekce Moravskoslezský inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA. čj. ČŠIT-2020/10-T. Předmět inspekční činnosti

Česká školní inspekce Moravskoslezský inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA. čj. ČŠIT-2020/10-T. Předmět inspekční činnosti Česká školní inspekce Moravskoslezský inspektorát Název školy/školského zařízení: INSPEKČNÍ ZPRÁVA čj. ČŠIT-2020/10-T Základní umělecká škola Dobroslava Lidmily Ostrava-Svinov Adresa: Bílovecká 1, 721

Více

Židovské muzeum v Praze Oddělení pro vzdělávání a kulturu

Židovské muzeum v Praze Oddělení pro vzdělávání a kulturu Židovské muzeum v Praze Oddělení pro vzdělávání a kulturu Židovské muzeum v Praze Osnova 1. Základní informace 2. Statistika 3. Nabídka pro školy 4. Práce s učni 5. Nabídka pro učitele Jiří Tejkal, oddělení

Více

Konference Knihovny současnosti 2015 Palackého univerzita Olomouc 8.-10. září 2015

Konference Knihovny současnosti 2015 Palackého univerzita Olomouc 8.-10. září 2015 Konference Knihovny současnosti 2015 Palackého univerzita Olomouc 8.-10. září 2015 1 2 3 Počet obyvatel polské národnosti v ČR 42.302 osob Polská minorita žije soustředěně na Těšínsku Má zde historicky

Více

Dětská odborná léčebna Bukovany PROGRAMOVÁ ČINNOST ČESKÉHO ČERVENÉHO KŘÍŽE

Dětská odborná léčebna Bukovany PROGRAMOVÁ ČINNOST ČESKÉHO ČERVENÉHO KŘÍŽE Dětská odborná léčebna Bukovany PROGRAMOVÁ ČINNOST ČESKÉHO ČERVENÉHO KŘÍŽE BEZPLATNÉ DÁRCOVSTVÍ KRVE (BDK) Bezplatné dárcovství krve patří již tradičně k hlavním programovým činnostem Českého červeného

Více

Pardubická 78, 533 61 Choltice. Zpráva o činnosti Knihovny městyse Choltice v roce 2011

Pardubická 78, 533 61 Choltice. Zpráva o činnosti Knihovny městyse Choltice v roce 2011 Pardubická 78, 533 61 Choltice Zpráva o činnosti Knihovny městyse Choltice v roce 2011 Knihovna městyse Choltice působí jako středisková pro 6 knihoven obvodu. Jedná se o knihovny: Veselí, Turkovice, Svinčany,

Více

Univerzita třetího věku

Univerzita třetího věku JANÁČKOVA AKADEMIE MÚZICKÝCH UMĚNÍ V BRNĚ Divadelní fakulta Univerzita třetího věku Kurzy celoživotního vzdělávání pro seniory Nabídka třídílného cyklu přednášek JAK VZNIKÁ DIVADLO Kurz č. 1: Jak vzniká

Více

INFOKONTEJNER. čtvrtletník akciové společnosti Pražské služby 9. ročník 1 2014 NEPŘEKONATELNÝ INFOSERVIS

INFOKONTEJNER. čtvrtletník akciové společnosti Pražské služby 9. ročník 1 2014 NEPŘEKONATELNÝ INFOSERVIS PS INFORMUJÍ 2, 5 PS SPOLEČENSKY 3 INFOKONTEJNER čtvrtletník akciové společnosti Pražské služby 9. ročník 1 2014 PS ZAMĚSTNANCŮM 7 NEPŘEKONATELNÝ INFOSERVIS INFOKONTEJNER 01 2014 ČTVRTLETNÍK AKCIOVÉ SPOLEČNOSTI

Více

EDIČNÍ ČINNOST OBCE LIPTÁL

EDIČNÍ ČINNOST OBCE LIPTÁL EDIČNÍ ČINNOST OBCE LIPTÁL V roce 1994 vydal Obecní úřad v Liptále knihu Liptál s podtitulem Kapitoly z historie obce na Valašsku Její autor PhDr. Ladislav Baletka zde zachytil dějiny obce od jejího vzniku

Více

CHODOVSKÁ TVRZ JE JEDINEČNÁ PAMÁTKA A KULTURNÍ CENTRUM S RESTAURACÍ. FOTO: fotoarchiv Chodovská tvrz PŘIPRAVUJEME:

CHODOVSKÁ TVRZ JE JEDINEČNÁ PAMÁTKA A KULTURNÍ CENTRUM S RESTAURACÍ. FOTO: fotoarchiv Chodovská tvrz PŘIPRAVUJEME: JE JEDINEČNÁ PAMÁTKA A KULTURNÍ CENTRUM S RESTAURACÍ PROGRAM KONCERTY: Eliška Balabánová & Anna Císařovská 19.00 Kytarový recitál. Vstupné: 100/80 Kč. Duo Nuages 19.30 Jazzová a jazzu blízká hudba. Vstupné:

Více

1954 Alena Činčerová, režisérka, scenáristka a producentka. Stanislava. Gita. Vyhlazení obce Lidice. Bruno. Antonie. Antonín

1954 Alena Činčerová, režisérka, scenáristka a producentka. Stanislava. Gita. Vyhlazení obce Lidice. Bruno. Antonie. Antonín Klavírista a skladatel Petr Malásek je, jak sám říká, s Českou televizí propojen takřka pupeční šňůrou: Oba moji rodiče krom toho, že se v televizi seznámili, patřili k jejím zakládajícím zaměstnancům.

Více

Stanovisko Asociace center pro rodinu (ACER) ke snìmovnímu tisku è. 320/0 novely zákona è. 115/2006 Sb., o registrovaném partnerství

Stanovisko Asociace center pro rodinu (ACER) ke snìmovnímu tisku è. 320/0 novely zákona è. 115/2006 Sb., o registrovaném partnerství Stanovisko Asociace center pro rodinu (ACER) ke snìmovnímu tisku è. 320/0 novely zákona è. 115/2006 Sb., o registrovaném partnerství Návrh pøedstavuje naprostý prùlom do rodinného práva a pohledu na fenomén

Více

Městské muzeum Sedlčany

Městské muzeum Sedlčany Městské muzeum Sedlčany Výroční zpráva za rok 2009 1) Úvod 2) Návštěvnost 3) Sbírky 4) Knihovna 5) Výstavy 6) Ostatní činnost 7) Akvizice (přírůstky) 8) Sponzorské dary a příspěvky 9) Hospodaření 1) Úvod

Více

STATUTÁRNÍ MĚSTO BRNO

STATUTÁRNÍ MĚSTO BRNO STATUTÁRNÍ MĚSTO BRNO o z n a m u j e z a h á j e n í VÝTVARNÉ SOUTĚŽE O NÁVRH NA ZTVÁRNĚNÍ SOCHY VĚNOVANÉ BÁSNÍKU, SPISOVATELI A PŘEKLADATELI JANU SKÁCELOVI podle 102 a násl. zákona č. 137/2006 Sb., o

Více

Program akcí Matice české na období září až prosinec 2013

Program akcí Matice české na období září až prosinec 2013 Program akcí Matice české na období září až prosinec 2013 Září 2013 Čtvrtek 26. září 2013 (pro očekávaný velký zájem je náhradní termín čtvrtek 3. října 2013), 16 hod. NUTNÁ REZERVACE PŘEDEM! Podrobná

Více

Významná domácí a mezinárodní ocenění pracovníků Historického ústavu AV ČR od roku 2007 (HÚ AV ČR veřejnou výzkumnou institucí)

Významná domácí a mezinárodní ocenění pracovníků Historického ústavu AV ČR od roku 2007 (HÚ AV ČR veřejnou výzkumnou institucí) Významná domácí a mezinárodní ocenění pracovníků Historického ústavu AV ČR od roku 2007 (HÚ AV ČR veřejnou výzkumnou institucí) 2007 prof. PhDr. Eva Semotanová, DrSc. PhDr. Kateřina Valentová, PhD. Blanický

Více

Společnost Franze Kafky občanské sdružení VÝROČNÍ ZPRÁVA

Společnost Franze Kafky občanské sdružení VÝROČNÍ ZPRÁVA Společnost Franze Kafky občanské sdružení VÝROČNÍ ZPRÁVA 2005 2 Přehled činnosti Společnosti Franze Kafky v oblasti kultury a umění v roce 2005 Kulturní pořady: 19. ledna 2005 Literární pořad nad novou

Více

Publikačníčinnost muzeí zřizovaných Krajem Vysočina

Publikačníčinnost muzeí zřizovaných Krajem Vysočina Publikačníčinnost muzeí zřizovaných Krajem Vysočina Božena Kabelíková Muzeum Vysočiny Třebíč 1 Kraj Vysočina Název Kraje Vysočina souvisí se skutečností, že se tento správní celek rozkládá na podstatnéčásti

Více

ZPRÁVY Z ICM PRACHATICE

ZPRÁVY Z ICM PRACHATICE ZPRÁVY Z ICM PRACHATICE Na tvorbě se podílejí praktikanti, dobrovolníci a další pracovníci našeho íčka. Pokaždé zde naleznete koutek tvoření nebo nápadů, něco o akcích v našem městě, pozvánky na kulturu

Více

ZPRÁVA O ŽIVOTĚ A STAVU FARNÍHO SBORU ČESKOBRATRSKÉ CÍRKVE EVANGELICKÉ V PRAZE 8 LIBNI ZA ROK 2007

ZPRÁVA O ŽIVOTĚ A STAVU FARNÍHO SBORU ČESKOBRATRSKÉ CÍRKVE EVANGELICKÉ V PRAZE 8 LIBNI ZA ROK 2007 ZPRÁVA O ŽIVOTĚ A STAVU FARNÍHO SBORU ČESKOBRATRSKÉ CÍRKVE EVANGELICKÉ V PRAZE 8 LIBNI ZA ROK 2007 1. ÚVOD Staršovstvo sboru předkládá tuto zprávu společenství sboru. Činí tak v důvěře, že se může stát

Více

Knižní. tipy. pod stromeček

Knižní. tipy. pod stromeček Knižní tipy 2015 pod stromeček Kniha je podle našeho názoru pod stromečkem nezbytnost. Ale jaká by to měla být? Proto jsme se zeptali našich lektorů, kteří pro vás vybrali tituly, které pod stromečkem

Více

Stručná zpráva o literátech na hranici

Stručná zpráva o literátech na hranici První červnový víkend hostilo Kulturní a společenské středisko Střelnice v Českém Těšíně v pořadí druhé Mezinárodní setkání spisovatelů. Pořadatelem Akci organizovala Obec spisovatelů ve spolupráci s Českým

Více

Nabídka vzdělávacích lekcí pro II. stupeň základních škol

Nabídka vzdělávacích lekcí pro II. stupeň základních škol Nabídka vzdělávacích lekcí pro II. stupeň základních škol Realizované Městskou knihovnou Písek Školní rok 2015/2016 Lekce pro druhý stupeň základních škol Lekce informačního vzdělávaní, které pro Vaše

Více

Ve středu 4. září 2013 zavítali do našeho Domova obyvatelé Chráněného bydlení Skryje v doprovodu vedoucí zařízení Bc. Věry Dvořákové a instruktorů.

Ve středu 4. září 2013 zavítali do našeho Domova obyvatelé Chráněného bydlení Skryje v doprovodu vedoucí zařízení Bc. Věry Dvořákové a instruktorů. Ve středu 4. září 2013 zavítali do našeho Domova obyvatelé Chráněného bydlení Skryje v doprovodu vedoucí zařízení Bc. Věry Dvořákové a instruktorů. Pro naše klienty si připravili divadelní představení

Více

Projekt: ŠKOLA RADOSTI, ŠKOLA KVALITY Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3688 EU PENÍZE ŠKOLÁM

Projekt: ŠKOLA RADOSTI, ŠKOLA KVALITY Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3688 EU PENÍZE ŠKOLÁM ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, 779 00 OLOMOUC tel.: 585 427 142, 775 116 442; fax: 585 422 713 email: kundrum@centrum.cz; www.zs-mozartova.cz Projekt: ŠKOLA RADOSTI, ŠKOLA

Více

Srdečně Vás zveme na výstavu malíře Jaroslava Matějky, která je přístupná od 3. července do 31. srpna 2013. Výstava je prodejní.

Srdečně Vás zveme na výstavu malíře Jaroslava Matějky, která je přístupná od 3. července do 31. srpna 2013. Výstava je prodejní. Srdečně Vás zveme na výstavu malíře Jaroslava Matějky, která je přístupná od 3. července do 31. srpna 2013. Výstava je prodejní. Jaroslav Matějka se narodil v roce 1940 v Litomyšli. Od roku 1960 žije ve

Více

ZPRÁVA O ČINNOSTI AKADEMICKÉ RADY ZA OBDOBÍ OD XXIX. ZASEDÁNÍ AKADEMICKÉHO SNĚMU Zpráva o činnosti Akademické rady Akademie věd České republiky za období od XXIX. zasedání Akademického sněmu AV ČR V období

Více

Odpovědět na výzvy své doby

Odpovědět na výzvy své doby Odpovědět na výzvy své doby Scénář s podněty ke katechezi mladých a dospělých věřících Určení programu: Program je vhodný pro mladé a dospělé lidi. Lze ho zařadit jako tematický blok do programu systematické

Více

VY_32_INOVACE_CJL1.2.20a PhDr. Olga Šimandlová Říjen 2013. Jazyk a jazyková komunikace. 4. ročník gymnázia (vyšší stupeň)

VY_32_INOVACE_CJL1.2.20a PhDr. Olga Šimandlová Říjen 2013. Jazyk a jazyková komunikace. 4. ročník gymnázia (vyšší stupeň) Název vzdělávacího materiálu: Číslo vzdělávacího materiálu: Autor vzdělávací materiálu: Období, ve kterém byl vzdělávací materiál vytvořen: Vzdělávací oblast: Vzdělávací obor: Vzdělávací předmět: Tematická

Více

Knižní novinky bøezen 2011

Knižní novinky bøezen 2011 www.volyne.eu kvìten 2011 kvìten 2011 Knižní novinky bøezen 2011 Oddìlení pro dospìlé: OBERFALCER: Encyklopedie mìst a obcí okresu Strakonice / MOTL: Obìti a jejich vrazi. Kdo v Èeskoslovensku po válce

Více

Pátek. Klára Poláčková. Jediná Češka na Everestu. 1. 2. 2013 / č. 5 / samostatně neprodejné

Pátek. Klára Poláčková. Jediná Češka na Everestu. 1. 2. 2013 / č. 5 / samostatně neprodejné Pátek 1. 2. 2013 / č. 5 / samostatně neprodejné Klára Poláčková Jediná Češka na Everestu Obsah Porota Pátku: Bude Miloš Zeman prezidentem všech? Rozhovor s historikem Jiřím Rakem. Jak se projevily české

Více

SBORNÍK. Státní okresní archiv Přerov

SBORNÍK. Státní okresní archiv Přerov SBORNÍK 2008 Státní okresní archiv Přerov SBORNÍK Státního okresního archivu Přerov Přerov 2008 Sborník Státního okresního archivu Přerov. Vydal Zemský archiv v Opavě Státní okresní archiv Přerov. Přerov

Více

INNSIKT # 3. SPECIFIC praha: FESTIVAL SCÉNICKÝCH ČTENÍ SPECIFIC 2015 - NORSKO 5. - 28. KVĚTNA, BRNO MOSILANA, ŠPITÁLKA 12.

INNSIKT # 3. SPECIFIC praha: FESTIVAL SCÉNICKÝCH ČTENÍ SPECIFIC 2015 - NORSKO 5. - 28. KVĚTNA, BRNO MOSILANA, ŠPITÁLKA 12. SPECIFIC praha: INNSIKT # 3 [insight;vhled] FESTIVAL SCÉNICKÝCH ČTENÍ SPECIFIC 2015 - NORSKO 5. - 28. KVĚTNA, BRNO MOSILANA, ŠPITÁLKA 12 27. - 29. KVĚTNA, PRAHA VENUŠE NA ŠVEHLOVCE, SLAVÍKOVA 22 Norský

Více

Paměť a naděje v životě aneb rozvinutí prosociálních hodnot v rodinách a v naší škole

Paměť a naděje v životě aneb rozvinutí prosociálních hodnot v rodinách a v naší škole Paměť a naděje v životě aneb rozvinutí prosociálních hodnot v rodinách a v naší škole Projektem etické výchovy s názvem Paměť a naděje v životě se nám na Gymnáziu Dvůr Králové nad Labem podařilo v roce

Více

Ucelené vzdělávací programy

Ucelené vzdělávací programy Mezigenerační centrum TOTEM RDC připravilo pro své klienty na období 2015/2016 Ucelené vzdělávací programy A k a d e m i e t ř e t í h o v ě k u M o u d ř e n í š k o l a z d r a v é h o a k t i v n í

Více

Výběr z nových knih 1/2016 ostatní společenskovědní obory

Výběr z nových knih 1/2016 ostatní společenskovědní obory Výběr z nových knih 1/2016 ostatní společenskovědní obory 1. 89 nejdůležitějších manažerských teorií pro praxi / James McGrath, Bob Bates ; z anglického originálu The little book of big management theories...

Více

Malá země objevuje malé literatury

Malá země objevuje malé literatury Mezinárodní den překladatelů přinesl jméno vítěze prestižní ceny Josefa Jungmanna, kterou uděluje každoročně Obec překladatelů za nejlepší překladové dílo uplynulého roku. Cenu převzala 30. září v Pálffyho

Více

Vážení hosté benefičního večera, KATALOG DRAŽENÝCH UMĚLECKÝCH DĚL. Mgr. Jiří Pitaš

Vážení hosté benefičního večera, KATALOG DRAŽENÝCH UMĚLECKÝCH DĚL. Mgr. Jiří Pitaš Vážení hosté benefičního večera, jsem rád, že se po roce potkáváme v čase adventu na XI. ročníku benefiční akce pro SKP-CENTRUM, o.p.s. Dovolte mi, přivítat Vás zde v Rytířském sále pardubického zámku,

Více

Metamorfózy politiky. Pražské pomníky 19. století. Tisková zpráva

Metamorfózy politiky. Pražské pomníky 19. století. Tisková zpráva Metamorfózy politiky. Pražské pomníky 19. století Tisková zpráva V rámci volné řady výstavních projektů v Clam-Gallasově paláci, věnovaných kulturní historii Prahy, se pořadatelé Archiv hl. m. Prahy a

Více

Konference Krajané a čeština, Praha, 10-12. 9. 2014

Konference Krajané a čeština, Praha, 10-12. 9. 2014 Konference Krajané a čeština, Praha, 10-12. 9. 2014 jméno stát instituce Balev Anna USA Baslerová Helena Rakousko Kulturní klub Čechů a Slováků, Vídeň Basler Richard Rakousko Kulturní klub Čechů a Slováků,

Více

Sezóna 2010 v Českém muzeu stříbra

Sezóna 2010 v Českém muzeu stříbra České muzeum stříbra v Kutné Hoře Příspěvková organizace Středočeského kraje Barborská 28, 284 01 Kutná Hora, tel: 327 512 159, fax: 327 513 813 info@cms-kh.cz, objednavky@cms-kh.cz, http://www.cms-kh.cz

Více

Společnost Franze Kafky občanské sdruţení VÝROČNÍ ZPRÁVA 2010

Společnost Franze Kafky občanské sdruţení VÝROČNÍ ZPRÁVA 2010 Společnost Franze Kafky občanské sdruţení VÝROČNÍ ZPRÁVA 2010 foto: archiv SFK O Společnosti Franze Kafky Společnost Franze Kafky je nevládní nezisková organizace, která byla zaloţena v roce 1990. Jejím

Více

Baron Artur Kraus (1854 1930) vpravdě renesanční osobnost Pardubic konce 19. a počátku 20. století

Baron Artur Kraus (1854 1930) vpravdě renesanční osobnost Pardubic konce 19. a počátku 20. století Baron Artur Kraus (1854 1930) vpravdě renesanční osobnost Pardubic konce 19. a počátku 20. století Životopis, rodina Narodil se 2. srpna 1854 v Pardubicích v početné rodině Josefa Krause (1810-1892) a

Více

Miroslava Baštánová. Vzpomínka na. Josefa Kramoliše. pøedsedu Valašského muzejního spolku v letech 1926-1945

Miroslava Baštánová. Vzpomínka na. Josefa Kramoliše. pøedsedu Valašského muzejního spolku v letech 1926-1945 Miroslava Baštánová Vzpomínka na Josefa Kramoliše pøedsedu Valašského muzejního spolku v letech 1926-1945 2012 Miroslava Baštánová Vzpomínka na Josefa Kramoliše pøedsedu Valašského muzejního spolku v letech

Více

Archiv Ústavu T. G. Masaryka (archiv zvláštního významu) ve správě Masarykova ústavu Akademie věd ČR

Archiv Ústavu T. G. Masaryka (archiv zvláštního významu) ve správě Masarykova ústavu Akademie věd ČR Archiv Ústavu T. G. Masaryka (archiv zvláštního významu) ve správě Masarykova ústavu Akademie věd ČR Zpráva o činnosti archivu v roce 2004 - sídlo, hmotné vybavení, personálie Archiv pracoval v prostorách

Více

Naším prvním úkolem a samozřejmě i všech

Naším prvním úkolem a samozřejmě i všech Část 1 NAROZENÍ DÍTĚTE LÁSKY Jak se narodí dítě lásky? Naším prvním úkolem a samozřejmě i všech účastníků tréninku je přijít vědomě do pozemského života v podobě dítěte lásky. Kdo je dítě lásky? Obvykle

Více

Česká literatura a Karel Čapek v Jižní Koreji

Česká literatura a Karel Čapek v Jižní Koreji Česká literatura a Karel Čapek v Jižní Koreji Kyuchin Kim, Jižní Korea I. Skutečné poznávání české literarury začalo v Jižní Koreji teprve v průběhu 80. let 20. století. Česká literatura se však brzy stala

Více

38. SJEZD ČSSD. Zpráva o činnosti odborného zázemí. Praha 13. 14. 3. 2015. Předkládá: PaedDr. Alena Gajdůšková. místopředsedkyně ČSSD

38. SJEZD ČSSD. Zpráva o činnosti odborného zázemí. Praha 13. 14. 3. 2015. Předkládá: PaedDr. Alena Gajdůšková. místopředsedkyně ČSSD 38. SJEZD ČSSD Zpráva o činnosti odborného zázemí Praha 13. 14. 3. 2015 Předkládá: PaedDr. Alena Gajdůšková místopředsedkyně ČSSD 38. SJEZD ČSSD NÁVRH USNESENÍ: 38. sjezd ČSSD schvaluje Zprávu o činnosti

Více

Čtvrtlístek Název školy:...

Čtvrtlístek Název školy:... PŘIHLÁŠKA DO soutěžní přehlídky mladých recitátorů Čtvrtlístek Název školy:... Adresa školy:.. -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Více

Výroční zpráva 2014 Spolku Rodinné centrum Petrklíč o.s.

Výroční zpráva 2014 Spolku Rodinné centrum Petrklíč o.s. Výroční zpráva 2014 Spolku Rodinné centrum Petrklíč o.s. Obsah: ÚVODNÍ SLOVO PŘEDSEDKYNĚ SPOLKU... 3 ZÁKLADNÍ ÚDAJE O SPOLKU... 4 Rodinné centrum Petrklíč o.s. provozuje:... 4 MIMOŘÁDNÉ AKCE PETRKLÍČE

Více

ČESKÁ ŠKOLNÍ INSPEKCE. Inspekční zpráva

ČESKÁ ŠKOLNÍ INSPEKCE. Inspekční zpráva ČESKÁ ŠKOLNÍ INSPEKCE Oblastní pracoviště Praha Inspekční zpráva Výtvarná škola Václava Hollara Hollarovo náměstí 2, 130 00 Praha 3 - Vinohrady Identifikátor: 600 004 970 Zřizovatel: Ministerstvo školství,

Více

Ariane Mnouchkinová. Tisková zpráva. Národní divadlo Činohra Umělecký šéf Michal Dočekal

Ariane Mnouchkinová. Tisková zpráva. Národní divadlo Činohra Umělecký šéf Michal Dočekal Národní divadlo Činohra Umělecký šéf Michal Dočekal Ariane Mnouchkinová DOKONALÉ ŠTĚSTÍ ANEB 1789 Bojíte se dějin? Přijďte do divadla! Milujete dějiny? Přijďte tam též. Inscenace, na jejímž počátku stál

Více

Institut rozvoje evropských regionů o.p.s.

Institut rozvoje evropských regionů o.p.s. Institut rozvoje evropských regionů o.p.s. Výroční zpráva rok 2013 OBSAH 1. Přehled činnosti za r. 2013: - 1.1 Projekt Počítačové laboratoře bez tajemství aneb naučme se učit algoritmizaci a programování

Více

Základní škola a Mateřská škola při Priessnitzových léčebných lázních a.s., Jeseník Kalvodova 360, Jeseník 790 03 584 401 047//584 411 066 fax: 584

Základní škola a Mateřská škola při Priessnitzových léčebných lázních a.s., Jeseník Kalvodova 360, Jeseník 790 03 584 401 047//584 411 066 fax: 584 Základní škola a Mateřská škola při Priessnitzových léčebných lázních a.s., Jeseník Kalvodova 360, Jeseník 790 03 584 401 047//584 411 066 fax: 584 401 277 e-mail: skola@priessnitz.cz www.skolalaznejes.wz.cz

Více

Výroční zpráva. Sedlická krajka výroční zpráva 2 0 1 2

Výroční zpráva. Sedlická krajka výroční zpráva 2 0 1 2 Výroční zpráva 2 0 1 2 2 Obsah Úvodní slovo...3 Představení společnosti-cíl a poslání...4 Činnost společnosti v roce 2012..5-6 Akce...7-9 Krajkářské slavnosti Sedlice-2012...10-11 Soutěžní přehlídka...12-13

Více

Halda, o. s. IČ 22748199

Halda, o. s. IČ 22748199 Halda, o. s. IČ 22748199 průběžná zpráva o činnosti k srpnu 2012 Naše poslání Občanské sdružení Halda chce rozvíjet vztah Kladeňáků k historii i současnosti jejich města a pořádat haldu akcí, na nichž

Více

z e s o u k r o m é s b í r k y p r a n e t e ř e O t a k a r a B r e n n e r a p a n í E v y P e c h á č k o v é

z e s o u k r o m é s b í r k y p r a n e t e ř e O t a k a r a B r e n n e r a p a n í E v y P e c h á č k o v é V úterý 8. března 2016 v odpoledních hodinách se uskutečnila ve studovně Knihovny Antonína Švehly v e r n i s á ž v ý s t a v y V č e l a ř s t v í d ř í v e a n y n í z e s o u k r o m é s b í r k y p

Více

NADACE SESTRY AKVINELY. Výroční zpráva o činnosti za rok 2004

NADACE SESTRY AKVINELY. Výroční zpráva o činnosti za rok 2004 NADACE SESTRY AKVINELY Výroční zpráva o činnosti za rok 2004 Jedno z nejhlubších tajemství života je, že největší cenu má to, co děláme pro své bližní. Lewis Carrol Poděkování dárcům Vážení a milí přátelé,

Více

INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Církevní studentský domov PETRINUM 602 00 Brno, Veveří 15. Adresa: Veveří 15, 602 00 Brno. Identifikátor zařízení: 600 030 130

INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Církevní studentský domov PETRINUM 602 00 Brno, Veveří 15. Adresa: Veveří 15, 602 00 Brno. Identifikátor zařízení: 600 030 130 Česká školní inspekce Jihomoravský inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA Církevní studentský domov PETRINUM 602 00 Brno, Veveří 15 Adresa: Veveří 15, 602 00 Brno Identifikátor zařízení: 600 030 130 Termín konání

Více

Spolek Vltavan v Praze

Spolek Vltavan v Praze Spolek Vltavan v Praze Výroční zpráva 2014 Spolek Vltavan v Praze IČ 005 52 429 Výroční zpráva 2014 Spolek Vltavan v Praze Výroční zpráva 1 z 9 Spolek Vltavan v Praze občanské sdružení, registrovaný MV

Více

JEDNACÍ ŘÁD Legislativní rady vlády

JEDNACÍ ŘÁD Legislativní rady vlády JEDNACÍ ŘÁD Legislativní rady vlády schválený usnesením vlády ze dne 21. srpna 1998, změněný usnesením vlády ze dne 24 listopadu 2004, usnesením vlády ze dne 4 října 2006 č. 1148, usnesením vlády ze dne

Více