Současně platná metodika tlumení nákazy, která je již více jak 20 let v podstatě stejná, začíná selhávat.

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Současně platná metodika tlumení nákazy, která je již více jak 20 let v podstatě stejná, začíná selhávat."

Transkript

1

2 Vyšetření zimní měli nevypovídá o skutečném zamoření varoózou konkrétního včelstva (statistika *). Jen tento monitoring a kontrola (3P *) konkrétního včelstva ukáže pravý stav zamoření VD. Současně platná metodika tlumení nákazy, která je již více jak 20 let v podstatě stejná, začíná selhávat. Neprovádění monitoringu v kritickém období nám nemůže odhalit intenzitu zamoření. Tato skutečnost vede k pětiletým cyklům v přemnožení roztoče, nebo i k masovým úhynům. Již menší početní stav roztočů v některých letech způsobuje kolaps včelstva (možné virózy).

3 Bylo třeba hledat nová a účinnější ošetření! Jednu variantu zde nabízím. Usilovat o možnost ošetřovat v EKO režimu s přidáním podzimní aplikace KM v podmetu. Tyto jedovaté látky již mnoho let oslabují imunitu našich včelstev a spíše šlechtí v odolnosti roztoče. Nevyplácí se nečinnost k varoóze během sezony. Omezovat populaci roztočů KM dle kontrol (3P *). Téměř nepřerušené plodování do slunovratu může způsobit vysoký stav roztočů na jaře (*). Spotřeba dolských léčiv se neustále zvyšuje a jsou příčinou kontaminace medu a vosku.

4 Výsledkem budou jistě zdravější včelstva. Přestaňme se na podzimní aplikaci KM dívat jako na druhořadou a málo účinnou! Stávající metodika tlumení nákazy již dnes někde nevede k trvale udržitelnému zdraví včel. Zkusme si vzít rozhodnutí jak ošetřovat včelstva do vlastních rukou! Působení Formidolu je krátkodobé a jeho použití lze v praxi aplikovat bezpečněji. Další povolené prostředky nemají zatím potřebnou účinnost (*).

5 Virové a nosematické roky (zvýšená ostražitost)!! Vyhodnotit si v jaké oblasti zamoření se nacházím a zvolit si intenzitu tlumení varoózy KM. 1). Malé zamoření ke kolapsům nedochází (málo zásahů během léta). 3). Velké zamoření dochází-li ke kolapsům už během měsíce srpna (nejvíce zásahů). 2). Rizikové oblasti dochází-li ke kolapsům do zimy (více zásahů během léta).

6 Jaká je? Celá prezentace je od jara do v podstatě v souladu s MVO (jen jiný, ještě neschválený a účinnější odpařovač *). Chce to MVO rozšířit o možnost volby ošetření v Eko režimu pro ostatní včelaře (proškolené). Od se liší - vynecháním fumigací, které jsou nahrazeny jediným a účinnějším ošetřením Formivanem v podmetu v délce 20 dní (*).

7 Formivan Jedna deska použitého Formidolu obsahuje asi 45-50gr. celulózy. Na jeden dlouhodobý odpařovač se použijí dva kusy.

8 Formivanu.

9 Vlastnosti Formivanu: Umožní aplikace až 21 dní a množství odparu za den (viz grafy). Hygienicky nezávadný papír bez jakékoliv příměsi. Plně vyhovuje všem variantám ošetření během roku. Poměrně rovnoměrné odpařování (celistvá hmota). Rozsah odparu lze regulovat podle teploty do 50gr./den.

10 Využití Formivanu: Pro novou metodu aplikace dlouhodobými odpařovači KM. Jeho využití je možné od března do listopadu včetně. Možnost použití jak shora tak s boku a především i v podmetu. Nahrazuje hobrové, které nedosahují těchto parametrů. Možnost opakovaného použití.

11 Účinnost Formivanu 100% Jaro léto podzim zima 90% 80% 70% 60% 50% 40% 30% 20% 10% 0% nad plodem v podmetu

12 3.X 4.X 5.X 6.X 7.X 8.X 9.X 10.X 11.X 12.X 13.X 14.X 15.X 16.X 17.X 18.X 19.X 20.X 21.X Formivanu Odpar v g

13 Počáteční nápor par KM Odpar v g.formivan Odpar v g.formidol Odpar v g.formidol1/4 0,04 0,035 0,03 0,025 0,02 0,015 0,01 0, min. 10min. 15min. 20min. 25min. 30min. 35min. 40.min

14 Získávat med a vosk bez reziduí. Tlumit varoózu co nejefektivněji - Formivanem. Celkové zlepšení zdravotního stavu včelstev zvýšení čistícího pudu, omezení výskytu zvápenatění plodu, nosemové nákazy a nepřímo i virové nákazy a MVP (*). Popularizace tlumení varoózy KM mezi včelařskou veřejností a zprovoznění vlastního webu se svými zkušenostmi. Usilovat o zavedení metody ošetřování dlouhodobými odpařovači KM za další možnou alternativu tlumení nákazy.

15 Jen nezbytně nutné zásahy do včelstev proti varoóze a pouze KM. Prioritou musí být podzimní ošetření - má lepší účinnost než tři fumigace a při použití FORMIVANU je méně pracné. Výroba vlastního dlouhodobého odpařovače FORMIVANU. Vedení záznamů o ošetření. Sledovat stav roztočů ve včelstvu a včas zasáhnout. Proč 85% kyselina a ne 65%? - kapacita odpařovače; vyšší účinnost na zavíčkovaný plod. Začít nultým ročníkem snažit se dostat včelstva bez úhony až k podzimnímu ošetření. Znamená to více práce. Omylem je považováno letní ošetření KM za dostatečně účinné. V létě se nedá docílit dostatečné koncentrace KM v uličkách.

16 Konkrétní postup v ochraně včelstev proti Varroa Destruktor KM.

17 Po získané praxi již nově prováděná aplikace KM vede k trvale udržitelnému zdraví včel a není třeba použití fumigací. Problém je v tom, udržet včelstva bez poškození do podzimu. Musí mít zjara minimálně roztočů (*). Při aplikaci Formidolu proti VD v Eko režimu se někdy muselo vypomáhat klasickou léčbou. Pro kontrolu odparu používat digitální kuchyňskou váhu. Důvod nezvládnutí ošetření byla chyba v metodice - (malá účinnost v létě - cca 60%). Všeobecný názor byl, že KM na podzim nefunguje. Nový objev v aplikaci KM: podzimní ošetření v podmetu Formivanem - je účinnější než 3x fumigace (nevadí plod).

18 Můžeme efektivně ošetřovat i v listopadu do teplot +5 C přes den, ovšem v podmetu a v blízkosti zimního chomáče (*). Podzimní aplikace KM do podmetu vyčistí včelstvo od roztočů bez zřetele na přítomnost plodu což se ocení v následujícím roce. Formivanem: Nové provedení aplikace KM má v sobě potenciál na to, aby k přemnožení VD nedošlo. Využívat nejvhodnější Pro včelaře, kteří ještě nemají s KM zkušenosti je třeba odborného školení. místo v roční době pro aplikaci. Umístění a funkčnost odpařovače se posunuje od jara do podzimu směrem dolů. Je třeba vědět, že KM může správně působit při daném odparu jen tehdy, když včely málo větrají (jaro a podzim).

19 4.) Nečekané!! - omezování populace roztočů obrana proti přemnožení VD mezi snůškami bez viditelných příznaků - jsou to - krátkodobé aplikace - (20 až 40% účinnosti záleží na délce). Formivanem 1.) Nouzové!! mohou se provést při denních teplotách nad+5 C krátkodobé v březnu shora v listopadu v podmetu - likvidace reinfekce, větší odparné plochy na podzim (účinnost až 90% ). 2.) Naplánované!! - po sundání medníků či nakrmení, ochrana zimní generace (*) - dlouhodobá aplikace - mohou se objevovat poškozené mladušky v menší míře (60 až 80% účinnost). 3.) Podzimní úklid roztočů - je nejdůležitější a nejdelší aplikace - pokrytí jednoho vývojového cyklu plodu likvidace reinfekce tlumí plodování větší odparná plocha (účinnost až 99%).

20 Ošetření KM poněkud omezuje plochy plodu, proto po ukončení spadu aplikaci ukončíme. Kontrola reakce včelstva a četnější kontroly odparu a očekávaného spadu. Uteplení odpařovače shora. Aplikace je velmi účinná, protože včely málo větrají. Formivanem Pro ošetření musí být důvod - spad roztočů během zimy větší jak 2. Ponechání odpařovače v zipsáčku a vytvoření odpařovacího otvoru o průměru cca 4 cm. Pomocí tohoto otvoru se provede nastavení odparu na 10 až 15g denně dle množství plodu a síly včelstva. Dodržení vzdálenosti odpařovače od plodu 5 až 10 cm.

21 Formivanem

22 Formivanu

23 1.den 2.den 3.den 4.den 5.den 6.den 7.den 8.den 9.den 10.den 11.den 12.den 13.den 14.den 15.den 16.den 17.den 18.den 19.den 20.den Formivanem spad/den odpar/den Odpar byl ponechán jen 5 dní

24 Podletní aplikace Formivanem po odstranění medníků podrobně: Ošetření se provádí z důvodu ochrany zimní generace včel Kontrola spadu a kontrola reakce včelstvo může omezit plodování. Včelstva více větrají. Uteplení odpařovače shora. Obecně při stejné ploše - větší odpar než v podmetu. (test práškovým cukrem a přirozený spad). Ošetření při velké rozloze plodu délka aplikace 14 dní (je třeba víc KM s menší účinností). Provádí se shora v uzavřeném sáčku s otvorem a nebere se v úvahu venkovní teplota. Nastavení odparu na 15 g/den dle síly včelstva. Dodržení vzdálenosti od plodu 5 až 10 cm. Česno se nezužuje síta a očka se zavírají.

25 Podletní aplikace Formivanem po nakrmení podrobně: Kontrola spadu a kontrola reakce včelstvo může omezit plodování. Včelstva více větrají. Ošetření se provádí z důvodu ochrany zimní generace včel (test práškovým cukrem a přirozený spad). Ošetření při velké rozloze plodu délka aplikace 14 dní (je třeba víc KM s menší účinností). Uteplení odpařovače shora. Obecně při stejné ploše - větší odpar než v podmetu. Navýšení odparu na 15 až 20 g/den dle síly včelstva, menší účinnost vzhledem k datu (*). Provádí se shora v uzavřeném sáčku s otvorem a nebere se v úvahu venkovní teplota. Dodržení vzdálenosti od plodu 5 až 10 cm. Česno se nezužuje síta a očka se zavírají.

26 Formivanem

27 Formivanu

28 1.den 2.den 3.den 4.den 5.den 6.den 7.den 8.den 9.den 10.den 11.den 12.den 13.den 14.den 15.den 16.den 17.den 18.den 19.den 20.den Formivanem Letní pokus spad/den odpar/den Šestý a devátý den se musel zvětšit odpar a celkový spad 368 ks.

29 Odpar v g Šestý den zvětšení otvoru a 9. den přidáno 50gr. KM.

30 Formivanem Letní pokus. 40 min. teplota C max. teplota C průměr C

31 Formivanem Po tomto ošetření může v případě opětovného spadu následovat až do venkovních teplot +5 C ještě dodatečná krátkodobá aplikace. I po dočasném ukončení spadu musíme trvat na celé délce aplikace (plod?). Včely toto ošetření dobře snáší. Správná intenzita odparu je doprovázena velmi malým odpadem mladých včel na začátku. Je nejdůležitější ošetření v roce, délka aplikace 20 dní. Začít nejdříve 1.října. Uzavření oček a zúžení česen. Nastavení odparu na min.10g. až 15g/den (větší odparné plochy ). Při teplotách nad 15 C první týden obnažit odpařovač jen z poloviny, další týden obnažit úplně a poslední týden kontrola je-li odpar/den min. 7gr. Kontrola reakce včelstva a spadu. Pozor i při těchto teplotách lze dosáhnout odparu, kdy je to včelám škodlivé!

32 Formivanem

33 Formivanu Tady je to nejcitlivější místo, kde můžeme na podzim kleštíkovi dát tu rozhodující ránu.

34 Obdenní výměna Tady je to nejcitlivější místo, kde můžeme na podzim kleštíkovi dát tu rozhodující ránu.

35 1.den 2.den 3.den 4.den 5.den 6.den 7.den 8.den 9.den 10.den 11.den 12.den 13.den 14.den 15.den 16.den 17.den 18.den 19.den 20.den Formidol klasicky v podmetu Formivan 2x1/4Formidolu obden

36 Formivanem 25 min. teplota C max. teplota C průměr C V roce 2012 při podzimním ošetření byla průměrná venkovní teplota 10,2 C

37 1.den 2.den 3.den 4.den 5.den 6.den 7.den 8.den 9.den 10.den 11.den 12.den 13.den 14.den 15.den 16.den 17.den 18.den 19.den 20.den Formivanem 50 spad/den /den 0

38 Formivanem Odpar v g X 4.X 5.X 6.X 7.X 8.X 9.X 10.X 11.X 12.X 13.X 14.X 15.X 16.X 17.X 18.X 19.X 20.X 21.X 22.X

39 P O K U S Spad kleštíků 3.X 4.X 5.X 6.X 7.X 8.X 9.X 10.X 11.X 12.X 13.X 14.X 15.X 16.X 17.X 18.X 19.X 20.X

40 Úprava na jaro a léto. Úprava na podzim. Rozdělit plochu Formidolu na ¼. Vložit do zipsáčku po 4-6ti. Nastavit otvor pro odpar. Aplikovat shora nebo s boku. Po vyndání z úlu na každou 1/4 dát znovu 10g. 85%KM. Nasáté 1 4 čtvrtky dát na sebe vložit do podmetu bez obalu. Po 1 4 dnech pravidelně podle počtu desek vyměnit za nasáté. Aplikovat po dobu 20ti dnů. (tj. - min. 5x vyměnit při 4. kusech) Délka aplikace až 14 dní. Účinnost 60 až 80%. Účinnost až 99%.

41 1.den 2.den 3.den 4.den 5.den 6.den 7.den 8.den 9.den 10.den 11.den 12.den 13.den 14.den 15.den 16.den 17.den 18.den 19.den 20.den podmetu Formidol 4/4 Formidol 2/

42 U podzimního ošetření jsou v podmetu nižší teploty, které umožní použití Formidolu novým způsobem. Formidol rozčtvrtit a vložit do podmetu obnaženou čtvrtku. Na jeden nástavek - 1ks/den, na dva nástavky a více - 2ks/den vedle sebe, nebo položit vždy dva kusy na sebe a interval se prodlouží na dva dny. Aplikace je možná česnem i zezadu. Použité čtvrtky je možné znovu napustit v zip sáčku KM.

43 Po větším spadu přes zimu nespoléhat na směsné vzorky řešit individuálně. Provést jarní ošetření shora (cca 5 až 10 dní vcelku). Kontroly stavu mezi snůškami samozřejmostí. Okamžitá reakce na zhoršenou situaci krátkodobou aplikací shora. Ochránit zimní generaci plodu 14ti denní aplikací před nakrmením shora. Podle vyhodnocení spadu i po nakrmení. Pak až začátkem října hlavní ošetření Formivanem v podmetu. Možnost dočištění od VD v listopadu z důvodu reinfekce (krátkodobě) v podmetu nebo i ¼ Formidolu na jeden den. Možnost kontroly účinnosti Varidolem (nemá lepší účinnost).

44 Při již malém spadu přes zimu - nespoléhat na směsné vzorky řešit individuálně. Kontroly spadů po celý rok četnost podle získaných zkušeností. Reagovat na větší spad, ale většinou již nebývá nutný žádný zásah, sledovat virové příznaky. Po zrušení medníků první zásah shora a vyhodnocení spadu. Při větším spadu po nakrmení je možný další zásah (při spadu více jak 5 roztočů/den). Pak až začátkem října hlavní ošetření Formivanem v podmetu. Možnost dočištění od VD v listopadu z důvodu reinfekce (krátkodobě) v podmetu i ¼ Formidolu na jeden den.

45 Je nejúčinnější ošetření. Největší účinnost při jediném zásahu (kontroly spadu nepočítám). Jednoduchost provedení bez ohledu na plodování. Není třeba tolik zásahů do včelstva (fumigace; aerosol). Není třeba zavírat česna a žádná manipulace s technikou (aerosol). Není třeba rušit včelstva při mínusových teplotách.

46 Dočasně větší podíl KM v uložených zásobách. Mizení zásob v blízkosti odpařovače při aplikaci shora. Při optimální účinnosti ošetření - malé procento poškozeného plodu a mladušek. Nebát se tohoto jevu - znamená max. účinnost. Snížení množství plodu v jarních měsících (až přestávka v plodování). Zvýšená ventilace úlu v letních měsících, která vede k většímu opotřebení části včel. V podzimních měsících je přestávka v plodování vyvolaná aplikací KM vítaný jev(**), který způsobí nemožnost dalšího rozmnožování roztoče na plodu.

47 Nevhodné umístění odpařovače v dané roční době. Netěsnost úlů, ponechání příliš velkého prostoru. Menší účinnost ošetření u velmi silných včelstev spojené s velkým odvětráváním KM v létě. Malý odpar.neuzavření oček. Pozdní ukončení plodování.

48 Přeplnění odpařovače. Použití nevhodného odpařovače. Příliš velký odpar. Vysoká teplota kyseliny při vkládání do včelstva. Nutnost použití respirátoru v uzavřeném prostoru. Při manipulaci s 85% KM zvláště při větším provozu mít vždy možnost odděleného prostoru a hermeticky uzavřeného skladování odpařovačů. Při plnění odpařovačů mít KM vychlazenou z ledničky - méně se odpařuje při manipulaci - a dodržovat bezpečnostní předpisy.

49 Závěr: Předvedená prezentace dokazuje, že ošetření včelstev KM v měsíci říjnu a to v podmetu dlouhodobým odpařovačem je to nejcitlivější místo pro zásah do života roztoče Varroa Destruktor a může vést k trvale udržitelnému zdraví našich včel.

Krajská veterinární správa pro Jihočeský kraj Severní 9, 370 10 České Budějovice Telefon: 387 789 522 Fax: 387 789 535 E-mail : kvsc@svscr.

Krajská veterinární správa pro Jihočeský kraj Severní 9, 370 10 České Budějovice Telefon: 387 789 522 Fax: 387 789 535 E-mail : kvsc@svscr. Krajská veterinární správa pro Jihočeský kraj Severní 9, 370 10 České Budějovice Telefon: 387 789 522 Fax: 387 789 535 E-mail : kvsc@svscr.cz Č.j.: KVSC /1450/ 2009 Nařízení č. 2/2009 Krajské veterinární

Více

CÍL METODIKY. České republice je kolem 48 000 chovatelů, kteří ošetřují asi 500 000 včelstev.

CÍL METODIKY. České republice je kolem 48 000 chovatelů, kteří ošetřují asi 500 000 včelstev. OBSAH: I. Cíl metodiky 3 II. Popis metodiky 4 1. Úvod 4 2. Včelařův rok 4 2.1. Podletí 4 2.2. Podzim 5 2.3. Zima 6 2.4. Předjaří 6 2.5. Jaro 7 2.6. Léto 8 3. Požadavky na konstrukci úlu 8 4. Požadavky

Více

Nařízení Státní veterinární správy. mimořádná veterinární opatření:

Nařízení Státní veterinární správy. mimořádná veterinární opatření: Č. j.: SVS/2610/2012-KVSP Nařízení Státní veterinární správy Krajská veterinární správa Státní veterinární správy pro Plzeňský kraj, Družstevní 13, 301 00 Plzeň, IČO: 00018562 (dále jen KVSP ) jako místně

Více

ODPAR OVAC YANNICK-O-KM-P

ODPAR OVAC YANNICK-O-KM-P ODPAR OVAC YANNICK-O-KM-P Odpařovač YANNICK-O-KM-P je technický prostředek sloužící k odpaření kyseliny mravenčí. Může být použit k odparu kyseliny mravenčí, při léčení varoózy včel. Výhody tohoto odpařovače

Více

Ústřední veterinární správa Státní veterinární správy Nákazy a hromadné úhyny včel

Ústřední veterinární správa Státní veterinární správy Nákazy a hromadné úhyny včel Ústřední veterinární správa Státní veterinární správy Nákazy a hromadné úhyny včel 1. 1. Legislativa - obecně 2. 2. Mor včelího plodu 3. 3. Otravy včelstev (podezření na použití POR) 4. 4. Metodika kontroly

Více

NÁSTAVKOVÉ ÚLY DŘEVĚNÉ RÁMKOVÁ MÍRA 39 X

NÁSTAVKOVÉ ÚLY DŘEVĚNÉ RÁMKOVÁ MÍRA 39 X NÁSTAVKOVÉ ÚLY DŘEVĚNÉ RÁMKOVÁ MÍRA 39 X Dno chovné PROFI r. m. 39 x 24 KÓD ZBOŽÍ: 0001 Chovné dno je vyrobeno z masivního smrku tl. 25mm a zasunovací překliţky tl. 9mm. Toto chovné dno se vyuţívá hlavně

Více

Nařízení. Nařízení KVS Olomouc 1/2011 ze dne 17.03.2011 Stránka 1 z 6

Nařízení. Nařízení KVS Olomouc 1/2011 ze dne 17.03.2011 Stránka 1 z 6 Nařízení Krajské veterinární správy pro Olomoucký kraj č.1/2011 ze dne 17.3.2011 o mimořádných veterinárních opatřeních proti nebezpečné nákaze varroaze včel Krajská veterinární správa pro Olomoucký kraj

Více

JARNÍ OŠETŘENÍ VČELSTEV POMOCÍ KYSELINY MRAVENČÍ

JARNÍ OŠETŘENÍ VČELSTEV POMOCÍ KYSELINY MRAVENČÍ JARNÍ OŠETŘENÍ VČELSTEV POMOCÍ KYSELINY MRAVENČÍ Jarní ošetření včelstev je naprosto klíčové ošetření za situace, kdy zimu přečkává více samiček kleštíka včelího. Vyšetření zimní měli v nástavkovém úle

Více

Nařízení Státní veterinární správy

Nařízení Státní veterinární správy Č.j.: SVS/2013/044709-L Nařízení Státní veterinární správy Krajská veterinární správa Státní veterinární správy pro Liberecký kraj dále jen KVS SVS pro Liberecký kraj jako místně a věcně příslušný správní

Více

Nařízení Krajské veterinární správy pro Olomoucký kraj č. 22/2010 ze dne 15.9.2010

Nařízení Krajské veterinární správy pro Olomoucký kraj č. 22/2010 ze dne 15.9.2010 Nařízení Krajské veterinární správy pro Olomoucký kraj č. 22/2010 ze dne 15.9.2010 o mimořádných veterinárních opatřeních k prevenci a tlumení nebezpečné nákazy varroázy včel Krajská veterinární správa

Více

NAŘÍZENI Státní veterinární správy. mimořádná veterinární opatření při výskytu a k zamezení šíření nebezpečné nákazy varroázy včel

NAŘÍZENI Státní veterinární správy. mimořádná veterinární opatření při výskytu a k zamezení šíření nebezpečné nákazy varroázy včel Č.j.: NAŘÍZENI Státní veterinární správy Krajská veterinární správa Státní veterinární správy pro Královéhradecký kraj (dále jen KVSSVS-H) jako věcně a místně příslušný správní orgán podle ustanovení 49

Více

Metodický návod SVS ČR č. 2/1999 ze dne 7. 12. 1999, ve znění změn a doplňků ke dni 1. 3. 2005

Metodický návod SVS ČR č. 2/1999 ze dne 7. 12. 1999, ve znění změn a doplňků ke dni 1. 3. 2005 Metodický návod SVS ČR č. 2/1999 ze dne 7. 12. 1999, ve znění změn a doplňků ke dni 1. 3. 2005 MOR VČELÍHO PLODU Čl. 1 Poučení o nákaze a) Mor včelího plodu je nebezpečná nákaza 1) převážně postihující

Více

MEDOVINA Ceny v prodejně VÚVč Dol včetně DPH a spotřební daně. Číslo celního sazebníku 220421. Nezajišťujeme rozvoz.

MEDOVINA Ceny v prodejně VÚVč Dol včetně DPH a spotřební daně. Číslo celního sazebníku 220421. Nezajišťujeme rozvoz. Medovina v PET láhvi - láhev 5 litrů Archivní medovina - láhev 0,5 litru Výzkumný ústav včelařský, s.r.o., Dol 252 66 Libčice nad Vltavou Tel: 734 858 244, 731 505 589 e-mail: beedol@beedol.cz www.beedol.cz

Více

Nařízení Státní veterinární správy

Nařízení Státní veterinární správy Krajská veterinární správa Státní veterinární správy pro Královéhradecký kraj Jana Černého 370, 503 41 Hradec Králové Č. j. SVS/2013/034461-H Nařízení Státní veterinární správy Krajská veterinární správa

Více

VYHLÁŠKA. ze dne 2014, o veterinárních požadavcích na chov včel a včelstev a o opatřeních pro předcházení a zdolávání některých nákaz včel

VYHLÁŠKA. ze dne 2014, o veterinárních požadavcích na chov včel a včelstev a o opatřeních pro předcházení a zdolávání některých nákaz včel Český svaz včelařů: Návrh Vyhlášky o veterinárních požadavcích na chov včel a včelstev a o opatřeních pro předcházení a zdolávání některých nákaz včel, předkládaný k diskuzi dalším včelařským spolkům.

Více

NAŘÍZENÍ č. 3/2007 Krajské veterinární správy pro Plzeňský kraj Družstevní 13, Plzeň č.j. VET/865/2007

NAŘÍZENÍ č. 3/2007 Krajské veterinární správy pro Plzeňský kraj Družstevní 13, Plzeň č.j. VET/865/2007 NAŘÍZENÍ č. 3/2007 Krajské veterinární správy pro Plzeňský kraj Družstevní 13, 301 00 Plzeň č.j. VET/865/2007 Krajská veterinární správa pro Plzeňský kraj (dále jen KVSP) jako věcně a místně příslušný

Více

Přednosti nástavkových úlů v chovatelství a význam jejich konstrukčního

Přednosti nástavkových úlů v chovatelství a význam jejich konstrukčního ŠECHTĚNÍ VČEL PRO NÁSTAVKOVÝ ÚLOVÝ SYSTÉM Ing. Květoslav Čermák, CSc. Chov včel v nástavkových úlech se v mnohém liší od včelaření v úlech tradičních. Nabízí se otázka, zda pro vícenástavkové úly jsou

Více

Medovina - láhev 0,1 litru. Medovina - ozdobná láhev 1 litr

Medovina - láhev 0,1 litru. Medovina - ozdobná láhev 1 litr Výzkumný ústav včelařský, s.r.o., Dol 252 66 Libčice nad Vltavou Tel: 220 940 480 Fax: 220 941 252 e-mail: beedol@beedol.cz www.beedol.cz CENÍK VYBRANÝCH VÝROBKŮ A SLUŽEB (VČETNĚ DPH) PLATNÝ OD 6.1.2013

Více

ŘÁDY HMYZU S PROMĚNOU DOKONALOU VČELA MEDONOSNÁ Mgr. Jaroslav Víšek Listopad- prosinec 2011 Přírodopis 7. ročník Základní škola, Chrudim, Dr.

ŘÁDY HMYZU S PROMĚNOU DOKONALOU VČELA MEDONOSNÁ Mgr. Jaroslav Víšek Listopad- prosinec 2011 Přírodopis 7. ročník Základní škola, Chrudim, Dr. ŘÁDY HMYZU S PROMĚNOU DOKONALOU VČELA MEDONOSNÁ Mgr. Jaroslav Víšek Listopad- prosinec 2011 Přírodopis 7. ročník Základní škola, Chrudim, Dr. Peška 768 Včela medonosná http://nd01.jxs.cz/412/986/d55bdc3a94_43823027_o2.jpg

Více

W 53003 Pardubice 3 fax. 466263101 epodatelna.kvse@svscr.cz

W 53003 Pardubice 3 fax. 466263101 epodatelna.kvse@svscr.cz W KRAJsKÁ VETERINÁRNÍ SPRÁVA PRO PARDUBICKÝ KRAJ Husova 1747 tel. 466768670 datová schránka: wxcain9 W 53003 Pardubice 3 fax. 466263101 epodatelna.kvse@svscr.cz Číslo jednací: 2011/1501/KVSE AŘÍZENÍ č.

Více

CENÍK VYBRANÝCH VÝROBKŮ A SLUŽEB (VČETNĚ DPH)

CENÍK VYBRANÝCH VÝROBKŮ A SLUŽEB (VČETNĚ DPH) Výzkumný ústav včelařský, s.r.o., Dol 252 66 Libčice nad Vltavou Tel: 220 940 480 Fax: 220 941 252 e-mail:beedol@beedol.cz www.beedol.cz CENÍK VYBRANÝCH VÝROBKŮ A SLUŽEB (VČETNĚ DPH) PLATNÝ OD 10.1.2011

Více

mimořádná veterinární opatření k prevenci a tlumení nebezpečné nákazy varroázy včel

mimořádná veterinární opatření k prevenci a tlumení nebezpečné nákazy varroázy včel Č.j.: SVS/2012/019496- M Nařízení Státní veterinární správy Krajská veterinární správa Státní veterinární správy pro Olomoucký kraj, dále také KVS Olomouc, jako místně a věcně příslušný správní orgán podle

Více

Je alternativní přístup ke včelaření pro české včelaře novou možnou volbou?

Je alternativní přístup ke včelaření pro české včelaře novou možnou volbou? Je alternativní přístup ke včelaření pro české včelaře novou možnou volbou? V posledních létech se na našich včelařských médiích objevují zmínky o tzv. alternativním ošetřování včelstev. Velmi zjednodušeně

Více

Včelstvo nestaví dílo v, ale v období svého, kdy je dostatek a potřebuje utvořit dostatek. Základem včelího díla je, která je geometricky.

Včelstvo nestaví dílo v, ale v období svého, kdy je dostatek a potřebuje utvořit dostatek. Základem včelího díla je, která je geometricky. 19. pracovní list Jméno: Včelí vosk sloužil lidem k, dnes se používá v a průmyslu. Vzniká ve dělnic ve formě. Včelám slouží ke stavbě. Vniká tak včelí. Plásty si staví včely k uložení a pro. Včelstvo nestaví

Více

Nařízení Krajské veterinární správy pro Olomoucký kraj č. 23/2009 ze dne

Nařízení Krajské veterinární správy pro Olomoucký kraj č. 23/2009 ze dne Nařízení Krajské veterinární správy pro Olomoucký kraj č. 23/2009 ze dne 8.10.2009 o mimořádných veterinárních opatřeních k prevenci a tlumení nebezpečné nákazy varroazy včel Krajská veterinární správa

Více

mimořádná veterinární opatření (ochranná a zdolávací opatření) Článek 1. Poučení o nákaze Článek 2. Úvodní ustanovení Článek 3.

mimořádná veterinární opatření (ochranná a zdolávací opatření) Článek 1. Poučení o nákaze Článek 2. Úvodní ustanovení Článek 3. Čj.134/2009/EPI NAŘÍZENÍ č. 1/2009 Městské veterinární správy v Praze Městská veterinární správa v Praze, Na Kozačce 3, 120 00 Praha 2 (dále jen MěVS v Praze), jako věcně a místně příslušný správní orgán

Více

5. mezinárodní seminář Zdravotní problematika v chovech včel. Aktuální problematika v zájmových chovech včel

5. mezinárodní seminář Zdravotní problematika v chovech včel. Aktuální problematika v zájmových chovech včel Státní veterinární správa České republiky Štátná veterinárná a potravinová správa Slovenské republiky 5. mezinárodní seminář Zdravotní problematika v chovech včel Aktuální problematika v zájmových chovech

Více

Zadání úkolů - listopad 2014

Zadání úkolů - listopad 2014 Osmiměsíční soutěž pro dětské týmy Co se skrývá za vůní MEDU Kategorie MŠ Zadání úkolů - listopad 2014 Pozor: Tentokrát není pracovní list vše stačí vyfotit. 1. úkol včelí rodina Cíl úkolu: Pochopit, co

Více

ENVItech Bohemia s.r.o. Vyhodnocení kvality ovzduší v Otrokovicích v roce 2015

ENVItech Bohemia s.r.o. Vyhodnocení kvality ovzduší v Otrokovicích v roce 2015 ENVItech Bohemia s.r.o. Vyhodnocení kvality ovzduší v Otrokovicích v roce 215 215 Obsah 1 Úvod... 2 2 Imisní limity... 3 3 Vyhodnocení kvality ovzduší v Otrokovicích... 4 3.1 Suspendované částice PM 1,

Více

Nařízení Státní veterinární správy. mimořádná veterinární opatření

Nařízení Státní veterinární správy. mimořádná veterinární opatření Č.j.: SVS/1771/2012-KVSM Nařízení Státní veterinární správy Krajská veterinární správa Státní veterinární správy pro Olomoucký kraj, dále také KVS Olomouc, jako místně a věcně příslušný správní orgán podle

Více

Závěrečná zpráva. za rok 2013

Závěrečná zpráva. za rok 2013 Výzkumný ústav včelařský, s.r.o., Dol 252 66 Libčice nad Vltavou Tel: 734 858 244, 220 940 480 e mail: beedol@beedol.cz Závěrečná zpráva za rok 2013 o plnění úkolů vyplývajících ze Smlouvy o dílo č. 778-2013-16232

Více

Výroční zpráva za rok 2005

Výroční zpráva za rok 2005 Výzkumný ústav včelařský, s.r.o., Dol 252 66 Libčice nad Vltavou Tel: 220 941 259, 20940480 Fax: 220 941 252 e mail: beedol@beedol.cz Výroční zpráva za rok 2005 o plnění úkolů vyplývajících ze Smlouvy

Více

Nařízení Státní veterinární správy

Nařízení Státní veterinární správy STÁTNÍ VETERINÁRNÍ SPRÁVA Jana Černého 370, 503 41 Hradec Králové Tel.: : +420 495 279 059 Fax.: +420 495 279 059 elektronická podatelna: epodatelna.kvsh@svscr.cz ID datové schránky: 85q8cb6 Čj.: SVS/

Více

Péče. o bazénovou vodu. www.mountfield.cz

Péče. o bazénovou vodu. www.mountfield.cz Péče o bazénovou vodu www.mountfield.cz Křišťálově čistá voda je přáním každého majitele bazénu, a to po celou koupací sezonu. Na první pohled se může zdát, že úprava vody v bazénu je složitá. Ale hned

Více

I.Povinné úkony hrazené ze státního rozpočtu

I.Povinné úkony hrazené ze státního rozpočtu Ministerstvo zemědělství Státní veterinární správa Č. j.:53627/2015-mze-17212 V Praze dne 3. 11. 2015 VÝTAH Z METODIKY KONTROLY ZDRAVÍ ZVÍŘAT A NAŘÍZENÉ VAKCINACE NA ROK 2016 V souladu s 44 odst. 1 písm.

Více

mimořádná veterinární opatření při výskytu a k zamezení šíření nebezpečné nákazy varroázy včel v Libereckém kraji. Čl.

mimořádná veterinární opatření při výskytu a k zamezení šíření nebezpečné nákazy varroázy včel v Libereckém kraji. Čl. Č.j.: SVS/2013/044709-L Nařízení Státní veterinární správy Krajská veterinární správa Státní veterinární správy pro Liberecký kraj dále jen KVS SVS pro Liberecký kraj jako místně a věcně příslušný správní

Více

KVALITA DREVA ˇ OD ROKU 1857. 5 důvodů pro zakoupení podlahy Kährs

KVALITA DREVA ˇ OD ROKU 1857. 5 důvodů pro zakoupení podlahy Kährs KVALITA DREVA ˇ OD ROKU 1857 5 důvodů pro zakoupení podlahy Kährs Existuje celá řada dobrých důvodů, proč zvolit podlahu od firmy Kährs. Přirozená krása a technicky perfektní provedení jsou dva z nich.

Více

Narízení. Krajské veterinární správy pro Olomoucký kraj. c.16/2011 ze dne 30.09.2011

Narízení. Krajské veterinární správy pro Olomoucký kraj. c.16/2011 ze dne 30.09.2011 Narízení Krajské veterinární správy pro Olomoucký kraj c.16/2011 ze dne 30.09.2011 o mimorádných veterinárních opatreních k prevenci a tlumení nebezpecné nákazy - varroazy vcel Krajská veterinární správa

Více

ÚPLNÉ ZNĚNÍ NAŘÍZENÍ VLÁDY. č. 361/2007 Sb., kterým se stanoví podmínky ochrany zdraví při práci

ÚPLNÉ ZNĚNÍ NAŘÍZENÍ VLÁDY. č. 361/2007 Sb., kterým se stanoví podmínky ochrany zdraví při práci ÚPLNÉ ZNĚNÍ NAŘÍZENÍ VLÁDY č. 361/2007 Sb., kterým se stanoví podmínky ochrany zdraví při práci ze dne 12. prosince 2007, jak vyplývá ze změn provedených nařízeními vlády č. 68/2010 Sb., č. 93/2012 Sb.,

Více

Vedle toho existuje ještě stavba plástů k česnu, která se nazývá. V zimě se včely stáhnou do, který má tvar. Uvnitř je před chladem chráněna.

Vedle toho existuje ještě stavba plástů k česnu, která se nazývá. V zimě se včely stáhnou do, který má tvar. Uvnitř je před chladem chráněna. 18. pracovní list: Jméno: Při zazimování včelstev se vede spor, zda jsou nutné úly. Včely víc než teplo potřebujív zimě přísun. Nejúčinnější je výměna vzduchu při postavení plástů na stavbu, kdy jsou orientovány

Více

Plán činností Ekoškoly na rok 2016

Plán činností Ekoškoly na rok 2016 Plán činností Ekoškoly na rok 2016 činnost termín realizace zodpovědnost hodnocení Průběžně aktualizovat informace na nástěnce pro děti, a rodiče I. Potyková Pořídit mikroskop, lupy do konce r. 2015, M.

Více

MIKROKLIMA VNITŘNÍHO PROSTŘEDÍ

MIKROKLIMA VNITŘNÍHO PROSTŘEDÍ MIKROKLIMA VNITŘNÍHO PROSTŘEDÍ Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice Tento učební materiál vznikl v rámci projektu "Integrace

Více

Nařízení Státní veterinární správy. mimořádná veterinární opatření k p rev en ci a tlumení n eb ezp ečn é n ákazy mo ru včelího plodu.

Nařízení Státní veterinární správy. mimořádná veterinární opatření k p rev en ci a tlumení n eb ezp ečn é n ákazy mo ru včelího plodu. Krajská veterinární správa Státní veterinární správy pro Olomoucký kraj třída Míru 101, 779 00 Olomouc Č. j. SVS/2013/042785-M Nařízení Státní veterinární správy Krajská veterinární správa Státní veterinární

Více

Nařízení. Krajské veterinární správy pro Olomoucký kraj č. 13/2011 ze dne 15.8.2011

Nařízení. Krajské veterinární správy pro Olomoucký kraj č. 13/2011 ze dne 15.8.2011 Nařízení Krajské veterinární správy pro Olomoucký kraj č. 13/2011 ze dne 15.8.2011 o mimořádných veterinárních opatřeních k ochraně chovů včel v souvislosti s výskytem nebezpečné nákazy - moru včelího

Více

1 MANAŽERSKÉ SHRNUTÍ... 4 SEZNAM POUŽITÉ LITERATURY... 5 2 ZÁKLADNÍ INFORMACE... 6 3 INFORMACE O LOKALITĚ, KTEROU PROJEKT ŘEŠÍ...

1 MANAŽERSKÉ SHRNUTÍ... 4 SEZNAM POUŽITÉ LITERATURY... 5 2 ZÁKLADNÍ INFORMACE... 6 3 INFORMACE O LOKALITĚ, KTEROU PROJEKT ŘEŠÍ... 1 Obsah 1 MANAŽERSKÉ SHRNUTÍ... 4 SEZNAM POUŽITÉ LITERATURY... 5 2 ZÁKLADNÍ INFORMACE... 6 NÁZEV PROJEKTU/ŽADATEL... 6 MÍSTO REALIZACE... 6 NÁZEV KRAJE... 6 NÁZEV MÍSTNĚ PŘÍSLUŠNÉHO STAVEBNÍHO ÚŘADU...

Více

Zadání úkolů leden 2015

Zadání úkolů leden 2015 Osmiměsíční soutěž pro dětské týmy Co se skrývá za vůní MEDU Kategorie MŠ Zadání úkolů leden 2015 1. úkol včelař a jeho nářadí Cíl úkolu: Seznámit se se základními včelařskými pomůckami. Pozadí úkolu:

Více

Registrace insekticidu Rapid nabízí nové možnosti kontroly škůdců v řepce a máku RNDr.Tomáš Spitzer, Ph.D., Zemědělský výzkumný ústav Kroměříž,s.r.o.

Registrace insekticidu Rapid nabízí nové možnosti kontroly škůdců v řepce a máku RNDr.Tomáš Spitzer, Ph.D., Zemědělský výzkumný ústav Kroměříž,s.r.o. Registrace insekticidu Rapid nabízí nové možnosti kontroly škůdců v řepce a máku RNDr.Tomáš Spitzer, Ph.D., Zemědělský výzkumný ústav Kroměříž,s.r.o. Pěstování ozimé řepky není jednoduchou záležitostí.

Více

integrované povolení

integrované povolení V rámci aktuálního znění výrokové části integrovaného povolení jsou zapracovány dosud vydané změny příslušného integrovaného povolení. Uvedený dokument má pouze informativní charakter a není závazný. Aktuální

Více

Nařízení Státní veterinární správy

Nařízení Státní veterinární správy Krajská veterinární správa Státní veterinární správy pro Liberecký kraj Ostašovská 521, 460 01 Liberec 11 Růžodol 1 Č.j.: SVS/2185/2012-KVSL Nařízení Státní veterinární správy Krajská veterinární správa

Více

PROJEKT SNÍŽENÍ PRAŠNOSTI NA ÚZEMÍ MĚSTA KRÁLÍKY STUDIE PROVEDITELNOSTI

PROJEKT SNÍŽENÍ PRAŠNOSTI NA ÚZEMÍ MĚSTA KRÁLÍKY STUDIE PROVEDITELNOSTI PROJEKT SNÍŽENÍ PRAŠNOSTI NA ÚZEMÍ MĚSTA KRÁLÍKY STUDIE PROVEDITELNOSTI Říjen 2011 O B S A H MANAŽERSKÉ SHRNUTÍ... 3 1. ZÁKLADNÍ INFORMACE... 5 2. INFORMACE O ŘEŠENÉ LOKALITĚ... 6 2.1. Charakteristika

Více

Závěrečná zpráva. Název projektu: Včelaříme ve velkoměstě. Číslo smlouvy: DOT/85/03/002336/2014. Příjemce grantu: ENVIRA, o. p. s.

Závěrečná zpráva. Název projektu: Včelaříme ve velkoměstě. Číslo smlouvy: DOT/85/03/002336/2014. Příjemce grantu: ENVIRA, o. p. s. Závěrečná zpráva Název projektu: Včelaříme ve velkoměstě Číslo smlouvy: DOT/85/03/002336/2014 Příjemce grantu: ENVIRA, o. p. s. Řešitel grantu: ENVIRA, o. p. s. Závěrečná zpráva k 31. 12. 2015 Cílem projektu

Více

Nařízení inární správy pro Olomoucký kraj č.22/2010 ze dne 15.9.2010

Nařízení inární správy pro Olomoucký kraj č.22/2010 ze dne 15.9.2010 f' Nařízení inární správy pro Olomoucký kraj č.22/2010 ze dne 15.9.2010 o mimořádných veterinárních opatřeních k prevenci a tlumení nebezpečné nákazy - varroázy včel Krajská eterinární správa pro Olomoucký

Více

Zpravodaj zlínských včelařů

Zpravodaj zlínských včelařů Zpravodaj zlínských včelařů Vydává ZO ČSV Zlín Číslo 36 duben 2013 Kontaktní adresa: Javorová 4519, 760 05 Zlín jednatel ing. arch. Radim Bosák; tel. 575 758 155 Úvodník Úvodník jarního zpravodaje 2013

Více

NÁVOD K POUŽITÍ Skříně pro skladování tlakových láhví

NÁVOD K POUŽITÍ Skříně pro skladování tlakových láhví NÁVOD K POUŽITÍ Skříně pro skladování tlakových láhví 1. Úvod: Bezpečnostní skříně pro skladování tlakových láhví se stlačenými plyny: Protipožární bezpečnostní skříně pro bezpečné skladování 50litrových

Více

Rychlé a mimořádně úsporné odvzdušnění

Rychlé a mimořádně úsporné odvzdušnění Your reliable partner Rychlé a mimořádně úsporné odvzdušnění Vacumat Eco účinný v každém směru Kvalita vody určuje výkon Kvalita vody určuje výkon chladicích a vytápěcích systémů. Systém s vodou bohatou

Více

Včely na Strahově. Od pravěku k modernímu včelaření

Včely na Strahově. Od pravěku k modernímu včelaření Včely na Strahově Od pravěku k modernímu včelaření Včelí produkty vysoce ceněné připisovány léčivé vlastnosti většinou nedostatkové záležitost vyšších vrstev výsadní postavení včelařů včelaření =... včely

Více

4.1 Vliv zdanění na ochotu pracovat

4.1 Vliv zdanění na ochotu pracovat 4 DAŇOVÉ STIMULY 4.1 Vliv zdanění na ochotu pracovat 4.1.1 Důchodový a substituční efekt daně ze mzdy 4.2 Různé daně a ochota pracovat 4.2.1 Daň důchodová proporcionální a progresivní 4.2.2 Paušální daň

Více

uživatele internetu, kteří jim umožní prohlédnout si aktuality, nebo napíší za ně jednoduchý komentář správci webu. http://csvholesov.webnode.

uživatele internetu, kteří jim umožní prohlédnout si aktuality, nebo napíší za ně jednoduchý komentář správci webu. http://csvholesov.webnode. Vážení přátelé včelařky a včelaři! Výbor ZO ČSV Holešov a okolí přeje všem svým členům m i jejich rodinám do nového roku 2012 hodně zdraví, spokojenosti a pohody u svých včeliček č ček a dobrý včelařský

Více

TeI.: epodatelna.kvsb~svscr.cz

TeI.: epodatelna.kvsb~svscr.cz Krajská veterinární správa Státní veterinární správy pro Jihomoravský kraj Palackého tř. 174, 612 38 Brno elektronická adresa podatelny TeI.:+420 541 594472 epodatelna.kvsb~svscr.cz Fax.: ±420 547 212

Více

PROJEKT SNÍŽENÍ PRAŠNOSTI V OBCI PAŠINKA STUDIE PROVEDITELNOSTI

PROJEKT SNÍŽENÍ PRAŠNOSTI V OBCI PAŠINKA STUDIE PROVEDITELNOSTI PROJEKT SNÍŽENÍ PRAŠNOSTI V OBCI PAŠINKA STUDIE PROVEDITELNOSTI Říjen 2011 O B S A H MANAŽERSKÉ SHRNUTÍ... 3 1. ZÁKLADNÍ INFORMACE... 5 2. INFORMACE O ŘEŠENÉ LOKALITĚ... 6 2.1. Charakteristika zdrojů,

Více

Logistické služby. Přehled logistických služeb Charakteristika logistických služeb Princip systému Kanban Systém zavedení a řízení logistiské služby

Logistické služby. Přehled logistických služeb Charakteristika logistických služeb Princip systému Kanban Systém zavedení a řízení logistiské služby Logistické služby Přehled logistických služeb Charakteristika logistických služeb Princip systému Kanban Systém zavedení a řízení logistiské služby Systémové řešení pro každou výrobu Vyvinuli jsme a nyní

Více

Krajská veterinární správa Státní veterinárni správy pro Pardubický kraj. Tel.: cpodalclna.\.. \,.; li S\ scr.c/

Krajská veterinární správa Státní veterinárni správy pro Pardubický kraj. Tel.: cpodalclna.\.. \,.; li S\ scr.c/ ~ 11I11111!nllllmll ~IIIIIIII s'o'sp"s50783j6' Krajská veterinární správa Státní veterinárni správy pro Pardubický kraj Husova 1747.53003 Pardubice elektronická adresa podatelny: Tel.: +420466768670 cpodalclna.\..

Více

Návod k obsluze. Kuchyňská digestoř. Model: OKC6613I, OKC9513I, OKC9673I IO 00211

Návod k obsluze. Kuchyňská digestoř. Model: OKC6613I, OKC9513I, OKC9673I IO 00211 Návod k obsluze CZ Kuchyňská digestoř Model: OKC6613I, OKC9513I, OKC9673I IO 00211 Vážení kupující, Stali jste se uživateli nejnovější generace kuchyňských digestoří OKC 6613 I, OKC 9513 I, OKC 9673 I

Více

NAŘÍZENÍ Krajské veterinární správy pro Liberecký kraj č. 3/2011

NAŘÍZENÍ Krajské veterinární správy pro Liberecký kraj č. 3/2011 KRAJSKÁ VETERINÁRNÍ SPRÁVA PRO LIBERECKÝ KRAJ Ostašovská 521, 460 11 Liberec 11, P.O. BOX 20 tel. 485103871-2, 482710623, 485246691, fax 482713149 e-mail: epodatelna.kvslsvscr.cz, ID datové schránky: zedaikc

Více

Úbytek stratosférického ozónu a pozorované abiotické poškození rostlin u nás

Úbytek stratosférického ozónu a pozorované abiotické poškození rostlin u nás Úbytek stratosférického ozónu a pozorované abiotické poškození rostlin u nás Libuše Májková, Státní rostlinolékařská správa Opava Tomáš Litschmann, soudní znalec v oboru meteorologie a klimatologie, Moravský

Více

Dlouhodobě uvolňovaný dusík v různém zastoupení. Najdete zde hnojiva se zastoupením 30 50 % dlouhodobě

Dlouhodobě uvolňovaný dusík v různém zastoupení. Najdete zde hnojiva se zastoupením 30 50 % dlouhodobě Produktová řada hnojiv FENIX přináší vašemu trávníku přesně takové živiny, které potřebuje. Při vývoji hnojiv FENIX jsme se zaměřili na požadavky a poznatky, které přicházejí od profesionálních trávníkářů.

Více

NAŘÍZENÍ č. 1/2008 Krajské veterinární správy pro Karlovarský kraj Kpt. Jaroše, 318/4, Karlovy Vary Č.j. KVSK-KV/1838/2008

NAŘÍZENÍ č. 1/2008 Krajské veterinární správy pro Karlovarský kraj Kpt. Jaroše, 318/4, Karlovy Vary Č.j. KVSK-KV/1838/2008 NAŘÍZENÍ č. 1/2008 Krajské veterinární správy pro Karlovarský kraj Kpt. Jaroše, 318/4,360 06 Karlovy Vary Č.j. KVSK-KV/1838/2008 Krajská veterinární správa pro karlovarský kraj (dále jen KVSK ) jako věcně

Více

Strategie řešení sociální inkluze vyloučených romských komunit/lokalit města Velká Bystřice pro léta 2014-2016

Strategie řešení sociální inkluze vyloučených romských komunit/lokalit města Velká Bystřice pro léta 2014-2016 Strategie řešení sociální inkluze vyloučených romských komunit/lokalit města Velká Bystřice pro léta 2014-2016 Popis výchozí, současné situace sociálně vyloučených romských lokalit Město Velká Bystřice

Více

Plošná topidla. Pořádně zimě zatopit. S plošnými topidly od Wacker Neuson.

Plošná topidla. Pořádně zimě zatopit. S plošnými topidly od Wacker Neuson. Plošná topidla Pořádně zimě zatopit. S plošnými topidly od Wacker Neuson. Ukažte zimě, že si na vás nepřijde. Příchod zimy na staveništi obvykle znamená okamžité přerušení prací. U nás tomu tak ale není.

Více

Katalog produktů Lexmark

Katalog produktů Lexmark Katalog produktů Lexmark Léto 2016 O společnosti Lexmark International nabízí podnikům všech velikostí široké spektrum tiskových a zobrazovacích produktů, softwaru, řešení a služeb, které pomáhají zákazníkům

Více

Nařízení Státní veterinární správy. mimořádná veterinární opatření k prevenci a tlumení nebezpečné nákazy varroázy včel. Článek 1 Poučení o nákaze

Nařízení Státní veterinární správy. mimořádná veterinární opatření k prevenci a tlumení nebezpečné nákazy varroázy včel. Článek 1 Poučení o nákaze Č.j.: SVS/2175/2012-KVST Nařízení Státní veterinární správy Krajská veterinární správa Státní veterinární správy pro Moravskoslezský kraj (dále jen KVS SVS pro MS kraj ) jako místně a věcně příslušný správní

Více

Příprava zařízení pro aplikaci přípravků. Ing. Petr Harašta, Ph.D. 2012

Příprava zařízení pro aplikaci přípravků. Ing. Petr Harašta, Ph.D. 2012 Příprava zařízení pro aplikaci přípravků Ing. Petr Harašta, Ph.D. 2012 Legislativa a požadavky Dnešní platné předpisy se podřizují evropské legislativě Zákon 22/1997 Sb., v platném znění + NV 171/2011

Více

Zpravodaj profesionálních včelařů

Zpravodaj profesionálních včelařů BŘEZEN 2015 Zpravodaj Asociace, z. s. Asociace je nedůvěryhodný subjekt, říká článek ve Včelařství č. 3/2015 Přemýšleli jsme, zda reagovat na článek zveřejněný v březnovém vydání Včelařství. Původně jsme

Více

SOLAR POWER CZ, s.r.o., Brněnská 681/5, 695 01 Hodonín TEL/FAX: 518 321 158, MOB: 608 741 635 E-mail: office@solarpower.cz, www.solarpower.

SOLAR POWER CZ, s.r.o., Brněnská 681/5, 695 01 Hodonín TEL/FAX: 518 321 158, MOB: 608 741 635 E-mail: office@solarpower.cz, www.solarpower. NÁVOD NA OBSLUHU 1.0 Učinili jste dobrý výběr! SOLAR POWER CZ, s.r.o., Brněnská 681/5, 695 01 Hodonín S decentralizovaným rekuperátorem tepla jste získali vysoce kvalitní produkt. Větrání otevřeným oknem,

Více

Byl to osamocený start a zdál se být hlavně nerozvážný. Cesta ale naznačila, že přináší nečekané výhody. Ty hlavní zmiňme hned tady na začátku.

Byl to osamocený start a zdál se být hlavně nerozvážný. Cesta ale naznačila, že přináší nečekané výhody. Ty hlavní zmiňme hned tady na začátku. VČELAŘENÍ BEZ MEDOMETU Tradiční včelaření Bez mezistěn. Bez rámečků. Bez medometu. Je to tak. Šli jsme jinou cestou. Předně nepoužíváme mezistěny. Před třemi roky jsme použili poslední. Stejně tak neznáme

Více

PROJEKT. Snížení imisní zátěže na území města Broumova. Studie proveditelnosti

PROJEKT. Snížení imisní zátěže na území města Broumova. Studie proveditelnosti PROJEKT Snížení imisní zátěže na území města Broumova Studie proveditelnosti Listopad 2011 OBSAH Manažerské shrnutí 1. Základní informace 2. Informace o řešené lokalitě 2.1. Charakteristika zdrojů, jejichž

Více

ArtFest 4. ročník 3. 12. 4. 12. 2016

ArtFest 4. ročník 3. 12. 4. 12. 2016 ArtFest 4. ročník 3. 12. 4. 12. 2016 VŠEOBECNÉ PODMÍNKY ÚČASTI PRO VYSTAVOVATELE PLATNÉ ROKU 2016 1. PŘIHLÁŠENÍ NA VÝSTAVU A PŘIDĚLENÍ PLOCHY 1.1. Na základě řádně vyplněné přihlášky provede garant výstavy

Více

FITNESS PLÁN SEAT SERVIS TECHNOLOGY TO ENJOY

FITNESS PLÁN SEAT SERVIS TECHNOLOGY TO ENJOY SEAT SERVIS TECHNOLOGY TO ENJOY POUKAZY Z FITNESS PLÁNU MOHOU UPLATNIT ZÁKAZNÍCI ZA NÁSLEDUJÍCÍCH PODMÍNEK: Zákazníkem je fyzická osoba nepodnikající. Případně dle posouzení a rozhodnutí participujího

Více

Návod k instalaci a použití

Návod k instalaci a použití Návod k instalaci a použití BF230 CHLADNIČKA NÁVOD K POUŽITÍ BF230 OBECNÉ ÚDAJE PRO KONEČNÉHO UŽIVATELE OCHRANA ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ Likvidace odpadu Roztřiďte odpad podle různých materiálů ( kartón, polystyrén,

Více

TRŽNÍ ŘÁD. farmářských trhů v Moravském Krumlově. I. Farmářské trhy v Moravském Krumlově

TRŽNÍ ŘÁD. farmářských trhů v Moravském Krumlově. I. Farmářské trhy v Moravském Krumlově TRŽNÍ ŘÁD farmářských trhů v Moravském Krumlově I. Farmářské trhy v Moravském Krumlově 1) Pořadatelem Farmářských trhů v Moravském Krumlově (dále jen FT) je Občanské sdružení ALMA, sídlem 672 01 Dobelice

Více

N A Ř Í Z E N Í Krajské veterinární správy pro Moravskoslezský kraj. č. 3/2011 ze dne 31.05.2011

N A Ř Í Z E N Í Krajské veterinární správy pro Moravskoslezský kraj. č. 3/2011 ze dne 31.05.2011 Č.j.: 2011/1737/KVST N A Ř Í Z E N Í Krajské veterinární správy pro Moravskoslezský kraj. č. 3/2011 ze dne 31.05.2011 o mimořádných veterinárních opatřeních k prevenci a tlumení nebezpečné nákazy varroázy

Více

Zpravodaj včelařů. Ostrožské Nové Vsi, Ostrožské Lhoty a Uherského Ostrohu Č1/2015

Zpravodaj včelařů. Ostrožské Nové Vsi, Ostrožské Lhoty a Uherského Ostrohu Č1/2015 Zpravodaj včelařů Ostrožské Nové Vsi, Ostrožské Lhoty a Uherského Ostrohu Č1/2015 Zpravodaj včelařů Ostrožské Nové Vsi, Ostrožské Lhoty a Uherského Ostrohu. Č.1 leden 2015, vydává ZO ČSV Ostr. Nová Ves

Více

Výsledky rozborů komunálních odpadů prováděných v lokalitě Náchod. rok: 2015. EKO-KOM, a.s.

Výsledky rozborů komunálních odpadů prováděných v lokalitě Náchod. rok: 2015. EKO-KOM, a.s. Výsledky rozborů komunálních odpadů prováděných v lokalitě Náchod rok: 2015 EKO-KOM, a.s. Úvod Na základě platné metodiky bylo v rámci rozborů odděleně sbíraných složek komunálního odpadu (tj. 200101 Papír

Více

Injekční roztok. Tmavě hnědý, neprůhledný roztok s ph 5,0 7,0 a s přibližnou osmolaritou 400 mosm/l.

Injekční roztok. Tmavě hnědý, neprůhledný roztok s ph 5,0 7,0 a s přibližnou osmolaritou 400 mosm/l. sp.zn. sukls57833/2014 SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU Tento léčivý přípravek podléhá dalšímu sledování. To umožní rychlé získání nových informací o bezpečnosti. Žádáme zdravotnické pracovníky, aby hlásili jakákoli

Více

R O Z H O D N U T Í. integrované povolení

R O Z H O D N U T Í. integrované povolení Adresátům dle rozdělovníku Liberec 28. června 2011 Sp. Zn. OŽPZ 165/2011 Č. j. KULK 3657/2011 Vyřizuje: Ing. Petr Čech Tel.: 485 226 391 R O Z H O D N U T Í Krajský úřad Libereckého kraje, odbor životního

Více

Zásady zvýšení účinnosti stávajícího systému tlumení varroázy při zvýšeném riziku přemnožení roztočů Varroa destructor

Zásady zvýšení účinnosti stávajícího systému tlumení varroázy při zvýšeném riziku přemnožení roztočů Varroa destructor Zásady zvýšení účinnosti stávajícího systému tlumení varroázy při zvýšeném riziku přemnožení roztočů Varroa destructor Krajské veterinární správy a Městská veterinární správa (dále jen KVS) rozhodují o

Více

Tebufenpyrad (ISO) 200 g/kg (20 % hmot.)

Tebufenpyrad (ISO) 200 g/kg (20 % hmot.) Přípravek na ochranu rostlin Masai Postřikový akaricid ve formě smáčitelného prášku (WP) ve fóliových sáčcích rozpustných ve vodě k hubení svilušek na jabloni, okrasných rostlinách a révě. Pouze pro profesionální

Více

zajištění proteosyntézy zajištění přísunu esenciálních složek přísun specifických nutrietů, které zvyšují výkonnost (není doping)

zajištění proteosyntézy zajištění přísunu esenciálních složek přísun specifických nutrietů, které zvyšují výkonnost (není doping) VÝŽIVA SPORTOVCŮ Specifika: Individuální řešení Metoda pokus-omyl všechna doporučení jsou obecná Rozdíly mezi jednotlivými sportovními odvětvími Krátkodobé manipulace ve správném období Potravinové doplňky

Více

E - Z P R AVO DA J A S O C I AC E

E - Z P R AVO DA J A S O C I AC E Mládí vpřed! Na valné hromadě v Nasavrkách mě velice potěšil pohled do přednáškového sálu. Viděl jsem mladší profesionály. Do našich řad jich přibylo. Nástup mladých vlije živě tepající krev do naší asociace.

Více

E-ZPRAVODAJ CECHU. Jak se postarat o včely na zimování

E-ZPRAVODAJ CECHU. Jak se postarat o včely na zimování E-ZPRAVODAJ CECHU ROK 2012 SRPEN Jak se postarat o včely na zimování E-zpravodaj cechu se hodně věnuje zkušenostem se zazimováním včelstev. Majitelé větších chovů stejně jako všichni znalí drobnější chovatelé

Více

NAŘÍZENÍ č. 1/2010. Krajské veterinární správy pro Liberecký kraj. ze dne 20. dubna 2010. mimořádná veterinární opatření ODDÍL I.

NAŘÍZENÍ č. 1/2010. Krajské veterinární správy pro Liberecký kraj. ze dne 20. dubna 2010. mimořádná veterinární opatření ODDÍL I. NAŘÍZENÍ č. 1/2010 Krajské veterinární správy pro Liberecký kraj ze dne 20. dubna 2010 Sp. zn.: 1582010 Č.j. 158/10-KVSL-1497/2010 Krajská veterinární správa pro Liberecký kraj (dále jen KVS pro Liberecký

Více

Montážní a provozní návod

Montážní a provozní návod OBSAH 1. Všeobecné informace 2 1.1 Přehled jednotek 3 2. Typy výměníků 5 3. Regulace 5 4. Doprava a skladování 6 5. Důležitá upozornění 6 6. Montáž 7 6.1 Demontáž pláště 7 6.1.1 Osazení zedního nástavce

Více

Ekonomická a kontrolní činnost. aneb jaké papíry by měla mít každá základní organizace a co s nimi dělat

Ekonomická a kontrolní činnost. aneb jaké papíry by měla mít každá základní organizace a co s nimi dělat Ekonomická a kontrolní činnost aneb jaké papíry by měla mít každá základní organizace a co s nimi dělat 1 Základní doklady Evidence členů, příspěvků, stanovišť a včelstev Registrační / změnový list org.

Více

Postřikový kontaktní fungicid ve formě vodorozpustného mikrogranulátu na ochranu proti padlí v ochraně rostlin.

Postřikový kontaktní fungicid ve formě vodorozpustného mikrogranulátu na ochranu proti padlí v ochraně rostlin. Přípravek na ochranu rostlin Kumulus WG Postřikový kontaktní fungicid ve formě vodorozpustného mikrogranulátu na ochranu proti padlí v ochraně rostlin. Účinná látka: síra 80% Registrační číslo: 4098-0

Více

Upínací systémy břitových destiček

Upínací systémy břitových destiček Upínací systémy břitových destiček Požadavky kladené na upínací mechanismus destičky jsou velmi náročné a často protichůdné. Především musí zajistit spolehlivé upnutí v celém rozsahu řezných podmínek,

Více

Jak na varroázu. Jak na varroázu? Okresní organizace ČSV, o.s. Uherské Hradiště VYDÁNÍ BYLO FINANCOVÁNO Z DOTACE ZLÍNSKÉHO KRAJE

Jak na varroázu. Jak na varroázu? Okresní organizace ČSV, o.s. Uherské Hradiště VYDÁNÍ BYLO FINANCOVÁNO Z DOTACE ZLÍNSKÉHO KRAJE Jak na varroázu? Okresní organizace ČSV, o.s. Uherské Hradiště VYDÁNÍ BYLO FINANCOVÁNO Z DOTACE ZLÍNSKÉHO KRAJE 1 Pokud by zmizely na Zemi včely, zbývají lidem jen čtyři roky života Albert Einstein Obsah

Více

NAŘÍZENÍ č. 2/2011. Městské veterinární správy v Praze. mimořádná veterinární opatření (ochranná a zdolávací opatření)

NAŘÍZENÍ č. 2/2011. Městské veterinární správy v Praze. mimořádná veterinární opatření (ochranná a zdolávací opatření) Čj.2011/981/KVSA/OZPZ NAŘÍZENÍ č. 2/2011 Městské veterinární správy v Praze Městská veterinární správa v Praze, Na Kozačce 3, 120 00 Praha 2 (dále jen MěVS v Praze), jako věcně a místně příslušný správní

Více

Pracovní postup Cemix: Omítkový systém pro podklady na bázi dřeva Platnost od 1. června 2013

Pracovní postup Cemix: Omítkový systém pro podklady na bázi dřeva Platnost od 1. června 2013 Pracovní postup Cemix: Omítkový systém pro podklady na bázi dřeva Platnost od 1. června 2013 strana Obsah: 1. Obecné 1 2. Skladba systému 1 2.1. Penetrace podkladu 1 2.2. Lepicí a stěrkovací hmota 1 2.3.

Více

Souhrn doporučených opatření pro evropsky významnou lokalitu. Dobříšský zámek CZ0213602

Souhrn doporučených opatření pro evropsky významnou lokalitu. Dobříšský zámek CZ0213602 Souhrn doporučených opatření pro evropsky významnou lokalitu Dobříšský zámek CZ0213602 1. Základní identifikační a popisné údaje 1.1 Základní údaje Název: Dobříšský zámek Kód lokality: CZ0213602 Kód lokality

Více

Tráva v každém ročním období

Tráva v každém ročním období VÍTĚZ CENY za INOVACI Tráva v každém ročním období když už nezbývá moc času Vítěz Ceny za Inovaci Revoluční směs SOS Super Over Seeding od firmy Barenbrug získala prestižní Cenu za Inovaci na jedné z největších

Více