Nešporní zpěvy. Jakub Pavlík

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Nešporní zpěvy. Jakub Pavlík"

Transkript

1 Nešporní zpěvy Jakub Pavlík In adiutorium 2012

2

3 Úvod 3 Úvod Publikace Nešporní zpěvy nabízí podklady pro zpívané druhé nešpory o všech slavnostech liturgického roku a o svátcích nejvýznačnějších zemských patronů. Je připravována se zvláštním zřetelem k podmínkám společenství, kde je společné slavení liturgie hodin spíše výjimečnou událostí, zejm. farností. Vědomě, i názvem, 1 přitom navazuje na tradici tkzv. lidových nešpor, které se slavily v českých kostelích ve třetí čtvrtině devatenáctého a první polovině dvacátého století. Je samozřejmě zcela dnešní - liturgické texty jsou vzaty ze současného českého breviáře. Staré lidové nešpory byly inspirací především pro uspořádání, pro zacházení s nápěvy žalmů (každý žalm má napříč liturgickým rokem stále stejný nápěv), antifon (jsou pokud možno snadné), pro určení rozsahu. Protože se zdá, že různá česká vydání lidových nešpor více či méně zachovávala přiřazení nápěvů k žalmům, jak se prvně objevily ve Svatojanském kancionálu (1864), přijímáme i zde, pro ty žalmy, které se v nešporách zpívaly tehdy a zpívají se i dnes, tento kánon. Kvůli některým koncepčním volbám (neměnící se nápěvy žalmů, snadnost antifon) knížka často obsahuje jiný nápěv, než se pro stejný text nachází v jiných materiálech projektu In adiutorium. Způsobem úpravy se Nešporní zpěvy v mnoha ohledech liší od ostatních materiálů vzniklých v rámci projektu In adiutorium, protože předpokládají jiného uživatele. Jsou zpěvníkem do kostelní lavice, který by měl být snadno pochopitelný a použitelný i pro toho, kdo dosud nemá s denní modlitbou církve mnoho zkušeností, nezná nazpaměť chorální nápěvy žalmů,... Na kostelní podmínky bylo myšleno při opatření všech zpěvů čísly, takže lze při nešporách využít číselníku normálně ukazujícího čísla písní v kancionálu. 1 Název jsem si vypůjčil ze sešitku P. Františka Micky Nešporní zpěvy pro lid. Pro lid jsem ovšem vypustil - zatímco v 19. století byly nešpory v národním jazyce pouhou pobožností pro lid, dnes jsou plnohodnotnou součástí liturgie církve.

4 4 Společné nápěvy Společné nápěvy 001 Úvodní verš : Bože, po spěš mi na po moc. : Slyš na še vo lá ní. Slá va Ot ci i Sy nu i Du chu sva té mu ja ko i ny ní i vždycky a na vě ky vě ků. A men. A le lu ja. by la na po čát ku. 002 Zakončení - požehnání. : Pán s vámi. : I s tebou. : Požehnej vás všemohou cí Bůh O tec i Syn i Duch svatý. : A men není-li přítomen kněz. : Dej nám, Bo že, své po žeh ná ní, chraň nás vše ho zlé ho, a do veď nás do ži vo ta věčného. : A men. Nápěv úvodního verše a zakončení při slavení bez kněze je adaptován z Antiphonale Romanum 1912, nápěv požehnání je převzat ze stránek

5 Nešporní žalmy a kantika 5 Nešporní žalmy a kantika kantikum Panny Marie 004 a Ve můj le bí * má duše duch jásá v Bohu, mém Spasi neboť shlédl na svou nepatrnou služebni ci. Hos po te li, * di na VIII.G Od této chvíle mě budou blahoslavit * všechna pokolení, že mi učinil veliké věci ten, který je mocný. * Jeho jméno je svaté. A jeho milosrdenství trvá od pokolení do pokolení * k těm, kdo se ho bojí. Mocně zasáhl svým ramenem, * rozptýlil ty, kdo v srdci smýšlejí pyšně. Mocné sesadil z trůnu * a ponížené povýšil, hladové nasytil dobrými věcmi * a bohaté propustil s prázdnou. Ujal se svého služebníka Izraele, * pamatoval na své milosrdenství, jak slíbil našim předkům, * Abrahámovi a jeho potomkům navěky. Sláva Otci i Synu * i Duchu svatému, jako byla na počátku, i nyní i vždycky * a na věky věků. Amen. Žalm Všechny národy, tleskejte rukama, * jásejte Bohu radostným hlasem, VIII.G protože Hospodin je vznešený, hrozný, * je to veliký král nad celou zemí. Podrobuje nám národy, * klade nám k nohám pohany. Vybírá nám naše dědictví, * slávu Jakuba, kterého miluje. Bůh se vznáší za jásotu, * Hospodin vystupuje za hlaholu trub. Zpívejte Bohu, zpívejte, * zpívejte našemu králi, zpívejte!

6 6 Nešporní žalmy a kantika Protože Bůh je králem celého světa, * zpívejte mu chvalozpěv! Bůh vládne národům, * Bůh zasedá na svém svatém trůnu. Knížata národů se přidružují * k lidu Abrahámova Boha. Vždyť Bohu patří vládcové země, * je nadmíru vznešený. Sláva Otci i Synu * i Duchu svatému, jako byla na počátku, i nyní i vždycky * a na věky věků. Amen. 110 Žalm 110, po VII.a Hos po din řekl mému Pá nu: Seď mé pra vi ci, * dokud nepoložím tvé nepřátele za podnož tvým no hám. Žezlo moci ti podává Hospodin ze Siónu: *»Panuj uprostřed svých nepřátel! Ode dne zrození je ti určeno vládnout v posvátném lesku: * zplodil jsem tě jako rosu před jitřenkou.«hospodin přísahal a nebude toho litovat: *»Ty jsi kněz navěky podle řádu Melchizedechova!«Hospodin je po tvé pravici, * potře krále v den svého hněvu. Cestou se napije z potoka, * proto povznese hlavu. Sláva Otci i Synu * i Duchu svatému, jako byla na počátku, i nyní i vždycky * a na věky věků. Amen. 111 Žalm 111 VII.c O sla vím Hospodina ce lým srd cem * ve sboru spravedlivých i ve shro máždě ní.

7 Nešporní žalmy a kantika 7 Veliká jsou Hospodinova díla, * ať o nich uvažují všichni, kteří je milují. Velebnost a vznešenost je jeho dílo * a jeho spravedlnost zůstává navěky. Památku ustanovil na své divy, * Hospodin je milosrdný a dobrotivý. Dal pokrm těm, kdo se ho bojí, * neustále bude pamatovat na svou smlouvu. Své mocné činy ukázal svému lidu, * když jim dal majetek pohanů. Skutky jeho rukou jsou věrné a spravedlivé, * spolehlivé jsou všechny jeho příkazy, pevné navěky, navždy, * provedené v pravdě a právu. Vykoupení seslal svému lidu, sjednal navěky svou smlouvu; * svaté a velebné je jméno jeho. Počátek moudrosti je bát se Hospodina: moudře jednají všichni, kdo tak činí; * jeho chvála zůstává navždy. Sláva Otci i Synu * i Duchu svatému, jako byla na počátku, i nyní i vždycky * a na věky věků. Amen. Žalm III.a Bla ze muži, který se bojí Hos po di na, * který má velkou zálibu v jeho přiká zá ních. Mocné bude na zemi jeho potomstvo, * pokolení řádných lidí bude požehnáno. Hojnost a bohatství budou v jeho domě * a jeho štědrost potrvá navždy. Září v temnotách jako světlo řádným lidem, * je milosrdný, dobrotivý a spravedlivý. Blaze muži, který se slitovává a půjčuje, * stará se o své věci podle práva. Neboť navěky nezakolísá, * ve věčné paměti bude spravedlivý. Nemusí se obávat zlé zprávy, * jeho srdce je pevné, důvěřuje v Hospodina. Jeho srdce je zmužilé, nebojí se, * dokud neuzří své protivníky ve zmatku. Rozděluje, dává chudým, jeho štědrost potrvá navždy, * jeho moc poroste v slávě.

8 8 Nešporní žalmy a kantika Uzří to hříšník a rozzlobí se, bude skřípat zuby a zchřadne; * zajde touha bezbožníků. Sláva Otci i Synu * i Duchu svatému, jako byla na počátku, i nyní i vždycky * a na věky věků. Amen. 114 Žalm 114 z E Když vytáhl Iz ra el gypta, * Jakubův dům z cizáckého li du, per. stal se Juda Boží svatyní, * Izrael Božím panstvím. Moře to vidělo a prchlo, * Jordán se obrátil nazpět, Hory poskočily jako berani, * pahorky jako jehňata. Co je ti, moře, že prcháš, * Jordáne, že se obracíš nazpět, hory, proč poskakujete jako berani, * pahorky, proč skáčete jako jehňata? Země, třes se před Pánem, * před Bohem Jakubovým, jenž mění skálu v bažinu, * křemen v prameny vod. Sláva Otci i Synu * i Duchu svatému, jako byla na počátku, i nyní i vždycky * a na věky věků. Amen. 116 Žalm 116-I Milu ji Hospodina, neboť slyšel * můj prosebný hlas, II.D neboť naklonil ke mně svůj sluch * v den, kdy jsem ho vzýval. Obepjaly mě provazy smrti, dostihly mě smyčky podsvětí, * uvízl jsem v tísni a trýzni. Hospodinovo jméno jsem vzýval: *»Ach, Hospodine, zachraň mi život!«hospodin je milostivý a spravedlivý, * Bůh náš je milosrdný.

9 Nešporní žalmy a kantika 9 Hospodin chrání prosté lidi; * pomohl mi, když jsem byl v bídě. Uklidni se opět, má duše, * neboť Hospodin ti prokázal dobro, vždyť vysvobodil můj život ze smrti, * mé oči ze slz, mé nohy z pádu. Budu kráčet před Hospodinem * v zemi živých. Sláva Otci i Synu * i Duchu svatému, jako byla na počátku, i nyní i vždycky * a na věky věků. Amen. Žalm 116-II 117 Měl jsem důvěru, i když jsem si ře kl: * Jsem tak sklíčen! II.D Pravil jsem ve svém rozrušení: * Každý člověk klame! Čím se odplatím Hospodinu * za všechno, co mi prokázal? Vezmu kalich spásy * a budu vzývat jméno Hospodinovo. Splním své sliby Hospodinu * před veškerým jeho lidem. Drahocenná je v Hospodinových očích * smrt jeho zbožných. Ach, Hospodine, jsem tvůj služebník, jsem tvůj služebník, syn tvé služebnice, * rozvázal jsi moje pouta. Přinesu ti oběť díků, Hospodine, * a budu vzývat tvé jméno. Splním své sliby Hospodinu * před veškerým jeho lidem v nádvořích domu Hospodinova * uprostřed tebe, Jeruzaléme! Sláva Otci i Synu * i Duchu svatému, jako byla na počátku, i nyní i vždycky * a na věky věků. Amen. Žalm Za ra doval jsem se, když mi řek li: * Do domu Hospodino va půjde me! I.D2

10 10 Nešporní žalmy a kantika Už stojí naše nohy * v tvých branách, Jeruzaléme! Jeruzalém je vystavěn jako město, * spojené v jeden celek. Tam vystupují kmeny, kmeny Hospodinovy, * jak to zákon přikazuje Izraeli, aby chválil Hospodinovo jméno. Tam stojí soudní stolce, * stolce Davidova domu. Vyprošujte Jeruzalému pokoj: * ať jsou v bezpečí, kdo tě milují, ať vládne mír v tvých hradbách, * bezpečnost v tvých palácích! Kvůli svým bratřím a přátelům * budu říkat: Pokoj v tobě! Kvůli domu Hospodina, našeho Boha, * budu ti přát štěstí. Sláva Otci i Synu * i Duchu svatému, jako byla na počátku, i nyní i vždycky * a na věky věků. Amen. 127 Žalm 127 Když ne marně se lopotí, kdo ho sta ví dům Hos po din, * stavě jí; když nestřeží město Hospodin, * marně bdí strážce. Marné je časně vstávat, dlouho vysedávat u práce, jíst chléb námahy; * neboť svým miláčkům dává ho ve spánku. Hle, Hospodinovým darem jsou synové, * odměnou je plod lůna. Čím jsou bojovníku šípy v ruce, * tím jsou synové z mladých let. Šťastný muž, který jimi naplnil svůj toulec; * nepřijdou do hanby, když se budou v branách soudit s protivníky. Sláva Otci i Synu * i Duchu svatému, jako byla na počátku, i nyní i vždycky * a na věky věků. Amen. IV.E 130 Žalm 130

11 Nešporní žalmy a kantika 11 VII.c Z hlubin volám k tobě, Hospo di ne, * Pane, vyslyš můj hlas! Tvůj sluch ať je nakloněn * k mé snažné prosbě! Budeš-li uchovávat v paměti viny, Hospodine, * Pane, kdo obstojí? Ale u tebe je odpuštění, * abychom ti mohli v úctě sloužit. Doufám v Hospodina, * duše má doufá v jeho slovo, má duše čeká na Pána * více než stráže na svítání. Více než stráže na svítání * ať čeká Izrael na Hospodina, neboť u Hospodina je slitování, * hojné je u něho vykoupení. On vykoupí Izraele * ze všech jeho provinění. Sláva Otci i Synu * i Duchu svatému, jako byla na počátku, i nyní i vždycky * a na věky věků. Amen. Žalm 145-I 145 Bu du tě oslavovat, můj Bo že, krá li, * budu velebit tvé jméno po všechny vě ky. Každý den tě budu velebit * a chválit tvé jméno po všechny věky. I.D Veliký je Hospodin a veškeré chvály hodný, * jeho velikost je nevystižná. Jedno pokolení zvěstuje druhému tvé činy * a oznamuje tvoji moc. Mluví o nádherné slávě tvé vznešenosti, * rozmlouvají o tvých divech. Vypravují o moci tvých hrozivých skutků, * hovoří o tvé nesmírnosti. Rozhlašují chválu tvé velké laskavosti, * jásají nad tvou spravedlností. Milosrdný a milostivý je Hospodin, * shovívavý a plný lásky. Dobrotivý je Hospodin ke všem * a soucit má se všemi svými tvory. Ať tě chválí, Hospodine, všechna tvá díla * a tvoji zbožní ať tě velebí!

12 12 Nešporní žalmy a kantika Ať vypravují o slávě tvého království, * ať mluví o tvé síle, aby poučili lidi o tvé moci, * o slávě tvé vznešené říše. Tvé království je království všech věků * a tvá vláda trvá po všechna pokolení. Sláva Otci i Synu * i Duchu svatému, jako byla na počátku, i nyní i vždycky * a na věky věků. Amen. 152 kantikum Fp 2 Kris tus nic nelpěl na tom, že je rovný Bo hu, Ježíš, ačkoli má božskou při ro I.D ze nost, * ale sám sebe se zřekl, vzal na sebe přirozenost služebníka * a stal se jedním z lidí. Byl jako každý jiný člověk, ponížil se a byl poslušný až k smrti, * a to k smrti na kříži. Proto ho také Bůh povýšil * a dal mu Jméno nad každé jiné jméno, takže při Ježíšově jménu musí pokleknout každé koleno * na nebi, na zemi i v podsvětí a každý jazyk musí k slávě Boha Otce vyznat: * Ježíš Kristus je Pán. Sláva Otci i Synu * i Duchu svatému, jako byla na počátku, i nyní i vždycky * a na věky věků. Amen. 153 kantikum Kol 1 Ra dost ně děkujme Bohu že nás uschopnil k účasti na dědictví věří cích ve světle. Ot ci, * VIII.G

13 Nešporní žalmy a kantika 13 On nás totiž vytrhl z moci temnosti * a převedl do království svého milovaného Syna. V něm máme vykoupení * a odpuštění hříchů. On je věrný obraz neviditelného Boha, * dříve zrozený než celé tvorstvo. V něm bylo stvořeno všechno na nebi i na zemi, * svět viditelný i neviditelný: ať jsou to andělé při trůnu, ať jsou to panstva, ať jsou to knížata, ať jsou to mocnosti. * Všecko je stvořeno skrze něho a pro něho. Kristus je dříve než všechno ostatní * a všechno trvá v něm. A on je hlava těla, * to je církve: on je počátek, prvorozený mezi vzkříšenými z mrtvých. * Tak má ve všem prvenství. Bůh totiž rozhodl, * aby se v něm usídlila veškerá plnost dokonalosti, a že skrze něho usmíří se sebou všecko tvorstvo jak na nebi, tak na zemi * tím, že jeho krví prolitou na kříži zjedná pokoj. Sláva Otci i Synu * i Duchu svatému, jako byla na počátku, i nyní i vždycky * a na věky věků. Amen. kantikum Zj Děkujeme ti, Pane, Bože vševládný, * který jsi a který jsi byl, VIII.G žes převzal svou velikou moc * a ujal ses vlády. Pohané se rozzuřili, * ale tu přišel tvůj hněv a čas soudit mrtvé: dát odměnu tvým služebníkům prorokům a věřícím * a těm, kdo se tě bojí, malým i velkým; a zahubit ty, * kdo hubili zemi. Od nynějška patří vítězství, moc a královská vláda našemu Bohu * a panování jeho Pomazanému, neboť byl svržen žalobník našich bratří, * který na ně žaloval před naším Bohem ve dne v noci.

14 14 Narození Páně (24.12.) Oni nad ním zvítězili Beránkovou krví * a slovem svého svědectví, protože nemilovali svůj život natolik, * že by se zalekli smrti. Proto se veselte, nebesa * a vy, kteří v nich přebýváte! Sláva Otci i Synu * i Duchu svatému, jako byla na počátku, i nyní i vždycky * a na věky věků. Amen. 157 kantikum Zj 19 : Ví tězství, sláva a moc naše mu Bohu, : A le : neboť je ho soudy jsou pravdi vé a spravedli vé. : A le lu ja, a le lu ja. lu ja. : Chvalte naše ho Boha, všichni, kdo mu slouží te, : : a kdo se ho bo jí te, malí i velcí! : : Pán, náš Bůh vševládný se u jal království! : : Radujme se, já sejme a vzdejme mu čest! : Neboť nade šla Beránko va svatba, : : je ho nevěsta se připravi la. : Sláva Otci i Synu i : Duchu svaté mu : : po všechny vě ky vě ků. A men. : : VI.F

15 Narození Páně (24.12.) 15 Vánoce Narození Páně (24.12.) 200 O de dne zro ze ní je ti ur če no vlád nout v posvát zplo dil jsem tě před ji třen kou. 1. ant. VII.a ném les ku: 1 - Žalm 110, str. 6. U Hospo di na je sli to vá ní, hojné je u něho vy koupe ní. 2. ant. VII.c 2 - Žalm 130, str. 10. Na po čát ku by lo Slo ja ko Spa si tel svě ta. 3. ant. VIII.G vo, a to Slo vo byl Bůh; Bůh se nám na ro dil 3 - Kantikum Kol 1, str. 12. : Slo vo se sta lo tě lem. * A le lu ja, a le lu : A pře bý va lo me zi ná mi. * : A le lu ja, a le Sláva Ot ci i Sy nu i Duchu sva té mu. lu ja. ja. VI. 4 5

16 16 Matky Boží, Panny Marie (1.1.) ant. VIII.G Dnes se naro dil Kris tus, náš Spa si tel, dnes zpí va jí na ze mi an dě lé, ra du jí se arch an dě lé, na vý sostech Bo hu! A le lu ja. dnes já sa jí spra ved li ví: Slá va 201 Matky Boží, Panny Marie (1.1.) 1 1. ant. I.D2 Po di vu hod ná zá mě na: Stvo ři tel člo vě ka se stal jed ním z nás a naro dil se z pan na svém bož ství. - Žalm 122, str. 9. ny; přijal ú čast na našem lid ství a nám dal ú čast 2 2. ant. IV.E 3 Když se Syn Bo ží na ro dil z Panny Mari e, a by nás vy kou ně be ro sa na Gede o novo se stou pil zá zrač z ne ja ko - Žalm 127, str Kantikum Ef 1, str.??. pil, rouno.

17 Zjevení Páně (6.1.) 17 : : Slo vo se sta lo tě lem. * A le lu ja, a le lu A pře bý va lo me zi ná mi. * : A le lu ja, a le lu Sláva Ot ci i Sy nu i Duchu sva té mu. Zjevení Páně (6.1.) 202 ja. ja. VI. 1. ant. VII.a 1 Král mí ru a po ko je převy šu je slá vou všechny krále svě ta. - Žalm 110, str. 6. Mi lo srd ja ko svět ný, do bro ti lo řádným li vý a dem. 2. ant. III.a spra ve dli vý Bůh zá ří v tem no tách - Žalm 112, str Kantikum Zj 15, str.??. : Bla ho sla vit ho bu dou všech ny ná ro dy. * : A le lu ja, a : V něm budou požehnána všechna plemena země. * A le lu ja, a le Sláva Ot ci i Sy nu i Duchu sva té mu. le VI. lu ja. lu ja. 2 3

18 18 Zmrtvýchvstání Páně 4 ant. VIII.G To a o Když je zna mu dr me ci bě tujme mu da vi dě li hvěz du, řek li si me zi se bou: ní ve li ké ho krá le; pojď me, vy hle dej me ry: zla to, kadi dlo a myr Velikonoce hu. ho 300 Zmrtvýchvstání Páně 1 1. ant. VII.a tě Mari e lo Pá Mag dalská * a druhá Ma ri e při šly ke hro bu, - Žalm 110, str. 6. na Ježí še však ne na šly. A le lu ja. 2 Pojď te * a po dí vejte se na to místo, kde byl Pán 2. ant. per. po lo žen. A le lu ja. - Žalm 114, str ant. VI.F Je žíš ře ať o kl: * Ne boj te se! Jděte a o znamte mým bra de jdou do Gali le je; tam mě u vi dí. A le lu ja. třím,

19 Nanebevstoupení Páně 19 - Kantikum Zj 19, str. 14. resp. VI. : Pán skutečně vstal. * A le lu ja, a le lu ja. : Zjevil se Ši mo : A le lu ja, a le lu ja. Sláva Ot ci i Sy nu i Duchu sva té mu. no vi. 4 Večer prv ní ho dne v týd nu * při Ze stra chu před ži dy mě li dve ře za Po koj vám! A le lu ja. šel Je žíš tam, kde by li je ho u ant. VIII.G čed ní ci. vře ny. Sta nul me zi ni mi a ře kl: 5 Nanebevstoupení Páně ant. VII.a 1 Vstoupil do nebe, se dí po pravi ci Ot ce. A le lu ja. - Žalm 110, str. 6. Bůh se vzná ší za já so tu, Hos po din vy stu pu je 2. ant. VIII.G za hla ho lu trub. 2 A le lu ja. - Žalm 47, str. 5. 3

20 20 Seslání Ducha svatého Ny ní je o sla ven Syn člo vě ka a Bůh je o 3. ant. VIII.G sla ven v něm. A le lu ja. - Kantikum Zj 11, str resp. VI. : Přímluvce, Duch sva tý, ten vás nau čí všemu. * A le : Připo mene vám všechno, co jsem vám ře kl. * : A le Sláva Ot ci i Sy nu i Duchu sva té mu. lu ja, a le lu ja, a le lu ja. lu ja. 5 ant. k Magnificat VIII.G Krá li na nebe A le lu slá vy, sa; ne nechá ja. Vlád ce vše vej nás ho tvor stva, dnes vy stu pu ješ ja ko ví těz samotné, a le pošli nám slíbeného Ducha pravdy. 302 Seslání Ducha svatého 1 1. ant. VII.d Duch Pá ně napl ňuje ce lý svět. A le lu ja.

21 Nejsvětější Trojice 21 - Žalm 110, str. 6. U pevňuj, Bože, co jsi v nás vy ko nal. A le lu ja. 2. ant. per. 2 - Žalm 114, str. 8. A Všichni by li le lu ja. na pl ně ni Du chem sva tým a za ča li 3. ant. VI.F mlu vit. 3 - Kantikum Zj 19, str. 14. : Duch Pá ně na pl ňu je : Všech no u dr žu je a : A le lu ja, a le ob lu ja. Sláva Ot resp. VI. ce lý svět. * A le lu ja, a le lu no vu je, ja. pro mlou vá k li dem všech ja zy ků. * ci i Sy nu i Duchu sva té mu. ant. k Magnificat VIII.G O let ni cích se Duch sva tý zje vil a po što lům v oh ni a na pl nil je svý mi da ry; po slal je do ce lé ho svě ta hlá sat e van ge li um a vy dá vat svě dec tví: Kdo u vě ří a dá se po křtít, bude spa sen. A le lu ja. 4 5

22 22 Nejsvětější Trojice Pohyblivé slavnosti Páně v liturgickém mezidobí 400 Nejsvětější Trojice 1 1. ant. VII.a Ot Klaní me se ti, je di né pra vé a věč né bož ství ve če i Sy nu i - Žalm 110, str. 6. Duchu sva tý. třech o so bách: 2 2. ant. per. troj Vy je svo boď Bo di ný - Žalm 114, str. 8. nás, za chraň nás a dej nám věč ný že! 3 3. ant. VI.F Sva který je a tý, sva který při tý, jde. sva tý je Pán, vše mo hou cí ži vot, Bůh, kte rý byl, - Kantikum Zj 19, str resp. I. i i : Trojje di nému Bo hu * vzdejme čest a chválu. : sva té mu Du chu * : vzdej me svaté mu Du chu. čest a chvá lu. Slá va Ot Ot ci ci i i Sy Sy nu nu 5

23 Těla a Krve Páně 23 i Celým srd jed no ro ze Chvá lí cem i ús né ho Sy na me a ve Tobě buď slá va navě ky! le ty i bí ant. VIII.G vy znává me te be, nezroze ného Ot ce Pří mluv ce, Du cha sva té ho. me tě, nej svě těj ší Tro ji ce: Těla a Krve Páně 401 vě 1. ant. VII.a 1 Pán Je žíš, kněz na ky po dle řá du se o bě tu je pod způso bou chle ba a ví na. Mel chi ze de cho va, - Žalm 110, str. 6. Vezmu kalich spá sy a přinesu o běť dí ků. 2. ant. II.D 2 - Žalm 116-II, str. 9. Pane, ty jsi ces ta, ty jsi prav da, ty jsi ži vot svě ta. 3. ant. VI.F 3 - Kantikum Zj 19, str

24 24 Nejsvětějšího Srdce Ježíšova : : Bůh jim Člo věk je Sláva Ot dal chléb z ne dl chléb sil ci i Sy nu i be. * ných. * : Duchu sva A A le té mu. le lu lu ja, a ja, a le le resp. VI. lu ja. lu ja. 5 ant. VIII.G a přijí Svatá hosti no, * při níž nás Kristus ži ví svým tě lem a sla ví me pa mát ku je ho u tr pe ní, do du še se nám vlé máme zá ru ku bu doucí slá vy! A le lu ja. svou kr vá mi ví, lost 402 Nejsvětějšího Srdce Ježíšova 1 1. ant. VII.a Panuj, Pa ne, u prostřed svých nepřátel, podrob je jhu, které netlačí. - Žalm 110, str ant. VII.c Hos po din je mi lo kdo se ho bo jí. - Žalm 111, str srd ný a do bro ti vý; dal po krm těm,

25 Ježíše Krista Krále 25 Hle, Be rá nek Bo ží, ten, který na se be vzal hří chy svě 3. ant. I.D ta. - Kantikum Fp 2, str. 12. : U ná Ot : a resp. VI. : Kristus nás mi lu je * a ob myl nás od našich hříchů svou kr ví. dě lal z nás krá lov ský rod a kně ze Bo ha ce * ob i Duchu svaté mu. myl nás od na šich hří chů svou kr ví. Slá va Ot ci i Sy nu 4 ant. k Magnificat VIII.G Pán nám o tev řel svou ná ruč a je ho Srd ce se pro nás sta lo pra me nem mi losti a sli to vá ní. A le lu ja. 5 Ježíše Krista Krále 403 Bude se dět na Davi do vě trůnu a vlád nout po 1. ant. VII.a všechny vě ky. 1 A le lu ja.

26 26 sv. Josefa, snoubence Panny Marie (19.3.) - Žalm 110, str ant. I.D tr Tvé krá lov ství vá po všechna poko le - Žalm 145-I, str. 11. je krá lov ství všech vě ní ant. VI.F Je ho jmé na věčné vě ků a tvá vlá da no je: Král králů a Pán pá nů. Je mu buď slá va a vláda ky. - Kantikum Zj 19, str resp. VI. je : Bůh po mazal svého Sy krá lovství věč : je i ho krá lov Duchu svaté mu. né. : Žezlo je ho vlá ství je na na kněze a krá krá le; * je ho krá lov dy je žezlo sprave dl nosti a prá lov ství věč né. Slá va Ot ci i Sy ství va; * nu 5 ant. VIII.G Je mi dá na veške rá moc na nebi i na ze mi, praví Pán.

27 Narození sv. Jana Křtitele (24.6.) 27 Sanktorál sv. Josefa, snoubence Panny Marie (19.3.) Žalm 15, str.??. - Žalm 112, str Kantikum Zj 15, str.??. Zvěstování Páně (25.3.) Žalm 110, str Žalm 130, str Kantikum Kol 1, str. 12. sv. Jana Nepomuckého, kněze a mučedníka (16.5.) Žalm 116-I, str Žalm 116-II, str Kantikum Zj 4, str.??. Narození sv. Jana Křtitele (24.6.) Žalm 15, str.??. - Žalm 112, str Kantikum Zj 15, str.??.

28 28 sv. Václava, mučedníka (28.9.) 504 sv. Petra a Pavla, apoštolů (29.6.) - Žalm 116-II, str Žalm 126, str.??. - Kantikum Ef 1, str.??. 505 sv. Cyrila, mnicha, a Metoděje, biskupa (5.7.) - Žalm 15, str.??. - Žalm 112, str Kantikum Zj 15, str.??. 506 Nanebevzetí Panny Marie (15.8.) - Žalm 122, str Žalm 127, str Kantikum Ef 1, str.??.

29 Panny Marie počaté bez poskvrny prvotního hříchu (8.12.) 29 sv. Václava, mučedníka (28.9.) Žalm 116-I, str.??. - Žalm 116-II, str.??. - Kantikum Zj 4, str.??. Všech svatých (1.11.) Žalm 110, str Žalm 116-II, str Kantikum Zj 4, str.??. Vzpomínka na všechny věrné zemřelé (2.11.) Žalm 121, str.??. - Žalm 130, str Kantikum Fp 2, str. 12. Panny Marie počaté bez poskvrny prvotního hříchu (8.12.) Žalm 122, str Žalm 127, str Kantikum Ef 1, str.??.

30 30 Posvěcení kostela 511 Posvěcení kostela - Žalm 46, str.??. - Žalm 122, str Kantikum Zj 19, str. 14.

31 31 Obsah Úvod 3 Společné nápěvy 4 Nešporní žalmy a kantika 5 Vánoce 15 Narození Páně (24.12.) Matky Boží, Panny Marie (1.1.) Zjevení Páně (6.1.) Velikonoce 18 Zmrtvýchvstání Páně Nanebevstoupení Páně Seslání Ducha svatého Pohyblivé slavnosti Páně v liturgickém mezidobí 22 Nejsvětější Trojice Těla a Krve Páně Nejsvětějšího Srdce Ježíšova Ježíše Krista Krále Sanktorál 27 sv. Josefa, snoubence Panny Marie (19.3.) Zvěstování Páně (25.3.) sv. Jana Nepomuckého, kněze a mučedníka (16.5.) Narození sv. Jana Křtitele (24.6.) sv. Petra a Pavla, apoštolů (29.6.) sv. Cyrila, mnicha, a Metoděje, biskupa (5.7.) Nanebevzetí Panny Marie (15.8.) sv. Václava, mučedníka (28.9.) Všech svatých (1.11.) Vzpomínka na všechny věrné zemřelé (2.11.) Panny Marie počaté bez poskvrny prvotního hříchu (8.12.). 29 Posvěcení kostela

32 Nešporní zpěvy Jakub Pavlík projekt In adiutorium - hudba k české liturgii hodin Vysázeno programy L A TEXa LilyPond Používání nápěvů antifon je vázáno licencí Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 Unported, která dává komukoli právo je dále šířit, upravovat a využívat ve svých vlastních dílech, za předpokladu, že uvede informaci o autorovi původního díla a při dalším šíření zachová licenční podmínky. Texty Denní modlitby církve jsou majetkem České biskupské konference. Texty žalmů a kantik jsou převzaté z webu jehož tvůrcům za jejich práci tímto srdečně děkuji. Z textů je vypuštěno to, co se zdá být pro modlitbu v chóru nadbytečné nebo rušivé (číslování žalmů i podle Vulgáty, nadpisy žalmů a připojené citáty z Písma a Otců), naopak jsou doplněny o značky usnadňující zpěv. Kde jsem shledal odchylky od vydání breviáře z r. 1994, jsou podle něj opraveny

NEŠPORY SVATÉ RODINY ÚVODNÍ VERŠ. Kněz: Lid: Slyš. Sláva Otci i Synu, * jako byla na počátku i nyní i vždycky, * a na věky.

NEŠPORY SVATÉ RODINY ÚVODNÍ VERŠ. Kněz: Lid: Slyš. Sláva Otci i Synu, * jako byla na počátku i nyní i vždycky, * a na věky. NEŠPORY SVATÉ RODINY revidovaná verze Kněz: Bo Slyš - že, po - spěš mi Lid: Kněz: na - še vo ÚVODNÍ VERŠ Sláva Otci i Synu, * Lid: po - moc! na - lá - ní! i Du - chu sva jako byla na počátku i nyní i vždycky,

Více

NEŠPORY MARIÁNSKÉ. doprovod

NEŠPORY MARIÁNSKÉ. doprovod NEŠPORY MARIÁNSKÉ doprovod 2 800 ÚVODNÍ VERŠ Bo Kněz: po že, spěš mi na po moc! Lid: Slyš na vo še lá ní! Kněz: Sláva Otci i Synu, * i Du sva chu té mu, Lid: jako byla na počátku i nyní i vždycky, * a

Více

NEŠPORY MATKY BOŽÍ PANNY MARIE

NEŠPORY MATKY BOŽÍ PANNY MARIE NEŠPORY MATKY BOŽÍ PANNY MARIE (1. 1.) revidovaná verze Kněz: Bo Lid: Slyš Kněz: že, po spěš mi na še vo ÚVODNÍ VERŠ Sláva Otci i Synu, * Lid: po moc! na lá ní! i jako byla na počátku i nyní i vždycky,

Více

NEŠPORY. pro slavnost JEŽÍŠE KRISTA KRÁLE ÚVODNÍ VERŠ. Slyš. Sláva Otci i Synu, a na věky. jako byla na počátku i nyní i vždycky, vě ků. A - men.

NEŠPORY. pro slavnost JEŽÍŠE KRISTA KRÁLE ÚVODNÍ VERŠ. Slyš. Sláva Otci i Synu, a na věky. jako byla na počátku i nyní i vždycky, vě ků. A - men. NEŠPORY pro slavnost JEŽÍŠE KRISTA KRÁLE revidovaná verze Kněz: Bo že, po Lid: Kněz: Slyš na ÚVODNÍ VERŠ še vo spěš mi Sláva Otci i Synu, Lid: na po moc! lá ní! i Du chu sva jako byla na počátku i nyní

Více

NEŠPORY PRO SVÁTEK POVÝŠENÍ SVATÉHO K

NEŠPORY PRO SVÁTEK POVÝŠENÍ SVATÉHO K NEŠPORY PRO SVÁTEK POVÝŠENÍ SVATÉHO KŘÍŽE revidovaná verze 50 Bo Slyš še ÚVODNÍ VERŠ že, pospěš mi vo lá ní! Sláva Otci i Synu, * i po moc! chu jako byla počátku i nyní i vždycky, * Du sva té mu, ků. a

Více

NEŠPORY SVÁTEK KŘTU PÁNĚ ÚVODNÍ VERŠ. Slyš. Sláva Otci i Synu, * jako byla na počátku i nyní i vždycky, * a na věky. - le - lu - ja. revidovné.

NEŠPORY SVÁTEK KŘTU PÁNĚ ÚVODNÍ VERŠ. Slyš. Sláva Otci i Synu, * jako byla na počátku i nyní i vždycky, * a na věky. - le - lu - ja. revidovné. NEŠPORY SVÁTEK KŘTU PÁNĚ revidovné Kněz: Bo Slyš Lid: Kněz: - že, po - mi ÚVODNÍ VERŠ spěš na po - moc! na - še vo Sláva Otci i Synu, * Lid: - lá - ní! i chu Du - sva jako byla na počátku i nyní i vždycky,

Více

NEŠPORY SLAVNOST VŠECH SVATÝCH

NEŠPORY SLAVNOST VŠECH SVATÝCH NEŠPORY SLAVNOST VŠECH SVATÝCH (revidovaná verze) Kněz: Lid: Bo Slyš Lid (Kněz): - že, po na - še vo ÚVODNÍ VERŠ - spěš mi Sláva Otci i Synu, * (Lid): - lá - ní! i po - moc! na chu té Du- sva - - mu, jako

Více

Křížová cesta - postní píseň

Křížová cesta - postní píseň 1.a)U sto - lu s ná - mi se - dí Pán, chléb spá- sy bu - de po - dá - ván, 1.b)A je to po - krm ži - vo - ta, do kon-ce svě-ta bu - de brán, 2.Do tmy se hrou-ží zah-ra - da. Je - žíš se do muk pro-pa -

Více

NEŠPORY SVÁTEK POSVĚCENÍ CHRÁMU ÚVODNÍ VERŠ. Sláva Otci i Synu, * (Lid): jako byla na počátku i nyní i vždycky, * a na věky. Kněz: Lid: Lid (Kněz):

NEŠPORY SVÁTEK POSVĚCENÍ CHRÁMU ÚVODNÍ VERŠ. Sláva Otci i Synu, * (Lid): jako byla na počátku i nyní i vždycky, * a na věky. Kněz: Lid: Lid (Kněz): NEŠPORY SVÁTEK POSVĚCENÍ CHRÁMU (revidovaná verze) Kněz: Bo Lid: Slyš Lid (Kněz): - že, po na - še vo ÚVODNÍ VERŠ - spěš mi Sláva Otci i Synu, * (Lid): po - moc! na - lá - ní! i chu jako byla na počátku

Více

O jednom mučedníkovi nebo mučednici

O jednom mučedníkovi nebo mučednici 1. nešpory spočné texty O dnom mučedníkov nebo mučednc Jkub Pvlík 1. nt. - VI.F (Žlm 118-I.II) já Ke kž dé mu, př znám před svým kdo cem v neb. ke mně j. př zná před ld m, 2. nt. - VI.F (Žlm 118-III) ž

Více

NEŠPORY V DOBĚ ADVENTNÍ ÚVODNÍ VERŠ. Kněz: Lid: doprovod. Slyš. Sláva Otci i Synu, * i. jako byla na počátkui nyní i vždycky, * a na věky vě. - A men.

NEŠPORY V DOBĚ ADVENTNÍ ÚVODNÍ VERŠ. Kněz: Lid: doprovod. Slyš. Sláva Otci i Synu, * i. jako byla na počátkui nyní i vždycky, * a na věky vě. - A men. NEŠPORY V DOBĚ ADVENTNÍ revidované doprovod Kněz: Bo Lid: že, po spěš mi na po moc! ÚVODNÍ VERŠ Slyš na še vo lá ní! Kněz: Sláva Otci i Synu, * i Du chu sva té Lid: mu, jako byla na počátkui nyní i vždycky,

Více

"Kancionálové" nedělní nešpory

Kancionálové nedělní nešpory "Kncionálové" nedělní nešpory Jkub Pvlík Jednotný kncionál obshuje pod č. 084 nedělní 2. nešpory zhudebněné Zdeňkem Pololáníkem. Většin textů je z neděle 1. týdne žltáře, ntifon k Mgnifict je schválně

Více

j k k k i k k k k k j k j j j j ij i k k jk k k jk k j j i

j k k k i k k k k k j k j j j j ij i k k jk k k jk k j j i 1.Stá-la Mat-a od-ho-dla-ně v sl-zách ve- dle ří-že Pá-ně, na te-rém Syn e-í pněl. Je- í du-š v hoř-ém lá-ní slí-če - nou, bez sm-lo - vá-ní do hlu-bn meč o-te - vřel. a f d b f Copyrght by

Více

O svatých mužích. společné texty. tí. lu ja. vy * Jakub Pavlík. 1. nešpory. 1. ant. - VII.a (Žalm 113) V době velikonoční: 2. ant. - IV.

O svatých mužích. společné texty. tí. lu ja. vy * Jakub Pavlík. 1. nešpory. 1. ant. - VII.a (Žalm 113) V době velikonoční: 2. ant. - IV. 1. nešry sčné texty O tých mužích Jkub Pvlík 1. nt. - VII. (Žlm 113) Chvl te n še h, všchn tí. 2. nt. - IV.g (Žlm 146) Bl slve ní, kdo lč ní žízní sprvedl nos t, neboť o n budou nsy ce n. 3. nt. - I.D

Více

2. neděle v mezidobí. Cyklus C Jan 2,1-12

2. neděle v mezidobí. Cyklus C Jan 2,1-12 2. neděle v mezidobí Cyklus C Jan 2,1-12 Máš v duši píseň 1. Máš v duši píseň andělských zvonů, máš v duši bolest těch nejkrásnějších tónů. Máš v sobě sílu, po které se touží, máš v sobě naději pro ty,

Více

Responsoria ze žaltáře 1. a 3. týden žaltáře

Responsoria ze žaltáře 1. a 3. týden žaltáře Responsori ze žltáře 1. 3. týden žltáře doxologie pro responsori modu VI Sláv Ot ci i Sy nu i Duchu svté mu. nedě Jk čet ná jsou t dí l, Hospo ne, * všechno jsi mou dře u či nil.. Země je pl ná tvého tvor

Více

VĚČNÉ EVANGELIUM (Legenda 1240)

VĚČNÉ EVANGELIUM (Legenda 1240) 0 Jroslv Vrchcký I. (sbor tcet) Con moto tt.ii. dgo 0 VĚČNÉ EVNGELIUM (Legend 0) JOCHIM Kdo v dí n dě l, jk tí mrč Leoš Jnáček ny? Půl hvě zd m je skryt host nd o blč ný. Moderto Zs n děl nd be ze tí str

Více

Křížová cesta - postní píseň. k k k k. k fk. fj k k. ať mi - lu - jem prav - du, dob - ro věč - né, ty nás příj - mi v lás - ce ne - ko - neč - né.

Křížová cesta - postní píseň. k k k k. k fk. fj k k. ať mi - lu - jem prav - du, dob - ro věč - né, ty nás příj - mi v lás - ce ne - ko - neč - né. T:Slovenso 19,stol.//T:a H: P.Chaloupsý 2018. zastavení Před Pi-lá - tem dra - hý e - žíš sto - jí, do že han-bu, bo - lest mu za - ho - jí? G =60 Sly - ší or - tel Kris-tus, Pán ne - vin - ný a jde tr

Více

Nápěvy a harmonizace chorálu Petr Chaloupský. chorální nápěv. Modulace: D, D7, gmi, C, C7, F

Nápěvy a harmonizace chorálu Petr Chaloupský. chorální nápěv. Modulace: D, D7, gmi, C, C7, F 8. srpen Našeho svatého Otce Dominika, kněze, slavnost OP II. VEČERNÍ CHVÁLY Nápěvy a harmonizace chorálu Petr Chaloupský VSTUP HYMNUS Modulace: D, D7, gmi, C, C7, F Ant. 1 Žalm 14 (15) kdo neukřivdí ja-zykem,

Více

CHORÁLNÍ ZPĚV ORDINIS MISSÆ

CHORÁLNÍ ZPĚV ORDINIS MISSÆ Chorální zpěv Ordinis missæ 1 CHORÁLNÍ ZPĚV ORDINIS MISSÆ Při mši svaté se důrazně doporučuje nekombinovat různé hudební styly: je vhodné zpívat při mši svaté buď celou dobu Olejníka, nebo pouze chorální

Více

slavnost Těla a Krve Páně

slavnost Těla a Krve Páně 1. nešpory slvnost Těl Krve Páně Jkub Pvlík 1. nt. - I.f (Žlm 111) Hospodn m lo srd ný dobro t vý: u stnovl p ku n své d vy, dl po krm těm, kdo se ho bo jí. 2. nt. - VIII.c (Žlm 147-II) Bůh nás sy tí j

Více

Píseň ke kříž. cestě (I. zastavení - Ježíš souzen) Je- žíš sto - jí před Pi - lá - tem, všech- no se dě - je

Píseň ke kříž. cestě (I. zastavení - Ježíš souzen) Je- žíš sto - jí před Pi - lá - tem, všech- no se dě - je Píseň ke kříž. cestě (. zastavení ežíš souzen) e a kal né rá no, Pan na sva tá k pa lá ci vla da e žíš sto í před Pi lá tem, všech no se dě e a s k s kk b k k k fk k e řo vu s vel kým chvá tá, chva tem,

Více

Responsoriál. 1. Žaltář. Liché týdny. dře u. Jakub Pavlík. neděle 1. nešpory resp. - VI. ranní chvály resp. - VI

Responsoriál. 1. Žaltář. Liché týdny. dře u. Jakub Pavlík. neděle 1. nešpory resp. - VI. ranní chvály resp. - VI Lché týdny nedě 1. nešpory Responsorál 1. Žltář Jk čet ná jsou tvá dí l, vše chno js tvé ho tvor mou stv, dře u vše chno js Hos po d č nl. Ze mě je pl mou Duchu dře u Jkub Pvlík ne, * ná č nl. rnní chvály

Více

28. neděle v mezidobí. Cyklus B Mk 10,17-30

28. neděle v mezidobí. Cyklus B Mk 10,17-30 28. neděle v mezidobí Cyklus B Mk 10,17-30 Hosana 1. /:Hosana, hosana, hosana Bohu na nebi!:/ Jméno slavíme Tvé (hosana aleluja), chválí Tě srdce mé (hosana aleluja), vyvýšen buď, ó Bože náš, hosana Bohu

Více

Z a-jásejte již, zástupy andě-lů v nebi! Zaskvějte

Z a-jásejte již, zástupy andě-lů v nebi! Zaskvějte Z a-jásejte již, zástupy andě-lů v nebi! Zaskvějte se v slávě, božská ta-jemství! K ví-tězství tak mocné-ho Krá-le zazni polni-ce a zvěstuj spá-su. Raduj se i ty, země, za-li-tá tak o-slnivou zá-ří a tonoucí

Více

Mariánské nešpory Svatá Hora

Mariánské nešpory Svatá Hora Mariánské nešpory Svatá Hora Pracovní text 2 Dovolte několik slov ke stavbě těchto nešpor a ke způsobu, jakým se jednotlivé části zpívají. Formuláře nešpor jsou zde dva: jeden se užívá v květnu a říjnu,

Více

PŘÍBĚH NÁM VYPRÁVÍ SETKÁNÍ MARIE A ALŽBĚTY. DOPLŇTE SLOVA Z TABULKY NA VYNECHANÁ MÍSTA. PŘÍBĚH SI MŮŽETE ZKONTROLOVAT V LUKÁŠOVĚ EVANGELIU Lk 2, 39 45

PŘÍBĚH NÁM VYPRÁVÍ SETKÁNÍ MARIE A ALŽBĚTY. DOPLŇTE SLOVA Z TABULKY NA VYNECHANÁ MÍSTA. PŘÍBĚH SI MŮŽETE ZKONTROLOVAT V LUKÁŠOVĚ EVANGELIU Lk 2, 39 45 PŘÍBĚH NÁM VYPRÁVÍ SETKÁNÍ MARIE A ALŽBĚTY. DOPLŇTE SLOVA Z TABULKY NA VYNECHANÁ MÍSTA. PŘÍBĚH SI MŮŽETE ZKONTROLOVAT V LUKÁŠOVĚ EVANGELIU Lk 2, 39 45 V těch dnech se.vydala na a spěchala do hor do města.

Více

ok s k s k s k s k s k s k s k a o j ks k s k s jk s k s k s k s k k

ok s k s k s k s k s k s k s k a o j ks k s k s jk s k s k s k s k k s 0.Je ce - st tr - ním p - se - tá, ež li - li - e - mi pr- vé - tá. 1.Kd Kris- tu v - lá "u - ři - žu", 1.ten v hře- by mě - ní - zy svů, 2.N ru - tých sud-ců p - y - ny, svů l - tář vzl Pán ne - vin

Více

Velikonoční oktáv 1. Společné pro všechny dny

Velikonoční oktáv 1. Společné pro všechny dny invittorim nt. - I.D rnní chvály Pán vstl z mrtvých, * Velikonoční oktáv 1. Sčné pro všechny dny j, Jkb Pvlík 1. nt. - I. (Žlm 63) Vstl Krists z mrtvých * 2. nt. - VII. (Dn 3) Náš Vyk pi 3. nt. - VIII.G*

Více

ROK SE SVATÝMI. v Dolním Němčí. sv. Filip a Jakub, apoštolové

ROK SE SVATÝMI. v Dolním Němčí. sv. Filip a Jakub, apoštolové ROK SE SVATÝMI v Dolním Němčí sv. Filip a Jakub, apoštolové LITANIE Pane, smiluj se. Kriste, smiluj se. Pane, smiluj se. Bože, náš nebeský Otče, smiluj se nad námi. Bože Synu, Vykupiteli světa, Bože Duchu

Více

Píseň poutnická. 1. Sva. nás, byl. ja.

Píseň poutnická. 1. Sva. nás, byl. ja. 1. Sva [q=156] tá Ma Píseň poutnická ri a, pros za Šteyerův kancionál (1764) nás, a le lu ja, a 7 le lu ja, a by Bůh byl la skav na nás, a le lu 14 ja, Je žíš Kri stus, Spa si tel náš, a le lu ja. 2. Rodičko

Více

Slavnost Ježíše Krista Krále. Cyklus B Mt 25,31-46

Slavnost Ježíše Krista Krále. Cyklus B Mt 25,31-46 Slavnost Ježíše Krista Krále Cyklus B Mt 25,31-46 Má sílo Má sílo, k Tobě vzhlížím, má sílo Tobě zpívám, neboť ty Bože jsi útočiště mé. Pane můj, lásko má, Ty Bože jsi útočiště mé. Pane smiluj se Čtení

Více

MEŠNÍ PÍSNĚ

MEŠNÍ PÍSNĚ MEŠNÍ PÍSNĚ 008 Bože, před Tvou velebností C dur, 10 slok Cyrilometodějský kancionál 00 Hleď, mocný Hospodine B dur, 6 slok; G dur, 4 sloky Boží cesta 010 Jako dítky k Otci svému As dur, 6 slok; F dur,

Více

Hlavní celebrant s rozpjatýma rukama říká:

Hlavní celebrant s rozpjatýma rukama říká: Primice P. Jakuba Vavrečky 12. července 2014 5 EUCHARISTICKÁ MODLITBA Hlavní celebrant s rozpjatýma rukama říká: Děkujeme ti, svatý Otče, a vyznáváme, že jsi veliký a žes všechna svá díla učinil v moudrosti

Více

26. neděle v mezidobí. Cyklus A Mt 21,28-32

26. neděle v mezidobí. Cyklus A Mt 21,28-32 26. neděle v mezidobí Cyklus A Mt 21,28-32 Čtení z knihy Zjevení svatého apoštola Jana. Na nebi nastal boj: Michael a jeho andělé se dali do boje s drakem; drak a jeho andělé se postavili proti nim, ale

Více

1. neděle adventní Žl 85,8. 2. neděle adventní Lk 3, neděle adventní srv. Iz 61,1. 4. neděle adventní Lk 1,38

1. neděle adventní Žl 85,8. 2. neděle adventní Lk 3, neděle adventní srv. Iz 61,1. 4. neděle adventní Lk 1,38 Zpěvy před evangeliem nedělní cyklus B /1/ 1. neděle adventní Žl 85,8 Pane, ukaž nám své milosrdenství * a dej nám svou spásu! 2. neděle adventní Lk 3,4.6 Připravte cestu Pánu, + vyrovnejte mu stezky!

Více

Památka svatého Františka Xaverského, kněze 3. prosince

Památka svatého Františka Xaverského, kněze 3. prosince Památka svatého Františka Xaverského, kněze 3. prosince S vírou v Ježíše Krista, který nás všechny vykoupil svou krví, prosme za církev a za spásu celého světa. (Budeme odpovídat: Pane, smiluj se.) Prosme,

Více

Stvr ze ní pří jmu při pouštěcí znám ky. For mu lá ře s vý zvou k osob ní mu vy zved nu tí při pouště cí znám ky

Stvr ze ní pří jmu při pouštěcí znám ky. For mu lá ře s vý zvou k osob ní mu vy zved nu tí při pouště cí znám ky Stvr ze ní pří jmu při pouštěcí znám ky Stvr zen ka při po je ná k for mu lá ři a spo je ná s ním ob vyk le perfo ra cí mě la shod ný ně mec ký a čes ký text to ho to zně ní: P.T. Ži dov ské ra dě star

Více

Růženec Panny Marie. Sláva Otci, i Synu i Duchu Svatému, jako byla na počátku, i nyní, i vždycky a na věky věků. Amen.

Růženec Panny Marie. Sláva Otci, i Synu i Duchu Svatému, jako byla na počátku, i nyní, i vždycky a na věky věků. Amen. Růženec Panny Marie V Lurdech a ve Fatimě Panna Marie doporučuje růženec. Růženec, věnec růží, je modlitební úvahou nad životem Ježíše a Marie vybranými evangelijními obrazy: tajemstvími. 16. října 2002

Více

Slavnost Nejsvětější Trojice. Cyklus B Mt 28,16-20

Slavnost Nejsvětější Trojice. Cyklus B Mt 28,16-20 Slavnost Nejsvětější Trojice Cyklus B Mt 28,16-20 Čistá jak studánka R: Čistá, čistá, čistá jak studánka duše co setřásla hřích. Čistá, čistá, čistá jak studánka, jasná jak napadlý sníh. Čistá jak studánka

Více

10. neděle v mezidobí. Cyklus B Mk 3,20-35

10. neděle v mezidobí. Cyklus B Mk 3,20-35 10. neděle v mezidobí Cyklus B Mk 3,20-35 Jsme děti Tvé, jsme děti. Jsme děti Tvé, jsme děti království, ve jménu Ježíš máme vítězství. Před Boží svatostí ďábel pryč utíká, ve světle Tvém je krásné žít.

Více

2. Neděle v mezidobí. Cyklus A J 1,29-34

2. Neděle v mezidobí. Cyklus A J 1,29-34 2. Neděle v mezidobí Cyklus A J 1,29-34 Čtení z knihy proroka Izajáše. Hospodin mi řekl: "Jsi mým Služebníkem, Izraelem, proslavím se tebou." Avšak nyní praví Hospodin, který si ze mě utvořil Služebníka

Více

Květná neděle. Neboť ty jsi, Pane, zemřel, abychom my mohli žít. Tobě buď chvála na věky věků. Amen.

Květná neděle. Neboť ty jsi, Pane, zemřel, abychom my mohli žít. Tobě buď chvála na věky věků. Amen. Květná neděle S vírou v Ježíše Krista, který se z lásky k nám ponížil a byl poslušný až k smrti na kříži, se modleme za církev a za celý svět. (Budeme odpovídat: Pane, smiluj se). Prosme za jednotu církve

Více

Slavný růženec - Věřím v Boha...

Slavný růženec - Věřím v Boha... Slavný růženec - Věřím v Boha... I. Ježíš, který z mrtvých vstal. - Otče náš... 1. První den v týdnu časně ráno přichází ke Kristovu hrobu Marie Magdaléna a spatří kámen od vchodu odvalený. - Zdrávas Maria...

Více

Neděle 02.08.2015. Přistupujme tedy s důvěrou k trůnu milosti. Žd 4,16

Neděle 02.08.2015. Přistupujme tedy s důvěrou k trůnu milosti. Žd 4,16 Neděle 02.08.2015 Přistupujme tedy s důvěrou k trůnu milosti. Žd 4,16 Úvodní slovo Zjevení 7,9-17 Zj 7,9-10 Potom jsem uviděl, a hle, veliký zástup, který nikdo nemohl spočítat, ze všech národů, kmenů,

Více

14/10/2015 Z Á K L A D N Í C E N Í K Z B O Ž Í Strana: 1

14/10/2015 Z Á K L A D N Í C E N Í K Z B O Ž Í Strana: 1 14/10/2015 Z Á K L A D N Í C E N Í K Z B O Ž Í Strana: 1 S Á ČK Y NA PS Í E XK RE ME N TY SÁ ČK Y e xk re m en t. p o ti sk P ES C Sá čk y P ES C č er né,/ p ot is k/ 12 m y, 20 x2 7 +3 c m 8.8 10 bl ok

Více

NOVÉNA K BOŽÍMU MILOSRDENSTVÍ

NOVÉNA K BOŽÍMU MILOSRDENSTVÍ NOVÉNA K BOŽÍMU MILOSRDENSTVÍ (pro soukromou pobožnost) 1.den Modleme se za celé lidstvo Nejmilosrdnější Ježíši, jehož vlastností je slitování a odpuštění, nehleď na naše hříchy, ale na důvěru, kterou

Více

LITANIE JEŽÍŠ LIDSTVU 1

LITANIE JEŽÍŠ LIDSTVU 1 Z poselství Ježíše ze dne 19. srpna 2012 v 10:56. LITANIE JEŽÍŠ LIDSTVU 1 ZA OCHRANU PŘED FALEŠNÝM PROROKEM Nejdražší Ježíši, zachraň nás před klamem falešného proroka. Ježíši, smiluj se nad námi. Ježíši,

Více

Růženec světla - Pán Ježíš řekl: "Já jsem Světlo světa." - Věřím v Boha...

Růženec světla - Pán Ježíš řekl: Já jsem Světlo světa. - Věřím v Boha... Růženec světla - Pán Ježíš řekl: "Já jsem Světlo světa." - Věřím v Boha... Zdráva buď, nebes Královno, - Maria, přesvatá Panno. S andělem tebe zdravíme, - růžencem svatým slavíme. Ó, Matko Páně přemilá,

Více

1. NEDĚLE PO SV. TROJICI

1. NEDĚLE PO SV. TROJICI 1. NEDĚLE PO SV. TROJICI formulář A1 (bohoslužby s večeří Páně) ÚVODNÍ ČÁST VSTUPNÍ HUDBA OTEVŘENÍ K: Ve jménu Boha Otce i Syna i Ducha svatého. S: Amen. POZDRAV K: Milost vám a pokoj od Boha Otce našeho

Více

24. neděle v mezidobí. Cyklus B Mk 8,27-25

24. neděle v mezidobí. Cyklus B Mk 8,27-25 24. neděle v mezidobí Cyklus B Mk 8,27-25 Až na kříž 1.Neklid, smutek, bolest dobře znám, často bývám opuštěn a sám. Ty to všechno, Pane, dobře víš, a proto mně nabízíš Svůj kříž. R: Až na kříž šel Pán

Více

Pobožnost podle Františka Kalouse

Pobožnost podle Františka Kalouse Pobožnost podle Františka Kalouse D: - duchovní (liturg) O: - obec (bohoslužebné shromáždění) ÚVODNÍ PÍSEŇ APOŠTOLSKÝ POZDRAV ÚVODNÍ MODLITBY D: Hospodine, slavný Bože náš, tobě zasvětíme život svůj. O:

Více

Introit Nos autem gloriári opórtet Antifona: Hledejme slávu v kříži +žalm 67(66) (4.hl.)

Introit Nos autem gloriári opórtet Antifona: Hledejme slávu v kříži +žalm 67(66) (4.hl.) Zelený čtvrtek (Večerní mše na památku Večeře Páně) 2016 obřady začínají v 18.30 ========================================================================================== -ntroit: 01a/greg. chorál: 01b/P.Chaloupský:

Více

29. neděle v mezidobí. Cyklus B Mk 10,35-40

29. neděle v mezidobí. Cyklus B Mk 10,35-40 29. neděle v mezidobí Cyklus B Mk 10,35-40 Děti v Africe 1. Děti v Africe nenosí boty, nemaj lavice, neznají noty. :/ R.: Ale když se sejdou v neděli, tak se veselí: Haleluja, Hosana tancujem, Ježíše Pána

Více

239 Vstupní antifona Zelený tvrtek

239 Vstupní antifona Zelený tvrtek 239 Vstupní ntifon Zelený tvrtek [Srov. Gl 6,14] My pk chrá - Kris - t. vzkí - -ho jsme - ni še - v kí - ní, ži spá -, su, ži -,, má-me hle-dt slá-vu Pá-n n-še-ho Je-ží-še On nám dá-vá skr-ze, 1. 2. vy

Více

Radostný růženec - Věřím v Boha...

Radostný růženec - Věřím v Boha... Radostný růženec - Věřím v Boha... I. Ježíš, kterého jsi z Ducha svatého počala. - Otče náš... 1. Bůh poslal archanděla Gabriela do galilejského Nazaretu. - Zdrávas Maria... 2. K panně, zasnoubené muži

Více

Spravedlnost tvých svědectví je věčná, / dej mi rozum a budu žít. Haleluja! (Ž 119,144)

Spravedlnost tvých svědectví je věčná, / dej mi rozum a budu žít. Haleluja! (Ž 119,144) 1. NEDĚLE PO TROJICI SVATÉ TÉMA: Písma svědčí o Mně Heslo týdne: Kdo slyší vás, slyší mne, a kdo odmítá vás, odmítá mne. (L 10,16) Žalm týdne: Ž 34,2-11 Píseň týdne: 683/1 Pán Bůh je láska, dal svého Syna

Více

30. neděle v mezidobí. Cyklus B Mk 10,46-52

30. neděle v mezidobí. Cyklus B Mk 10,46-52 30. neděle v mezidobí Cyklus B Mk 10,46-52 Má sílo Má sílo, k Tobě vzhlížím, má sílo Tobě zpívám, neboť ty Bože jsi útočiště mé. Pane můj, lásko má, Ty Bože jsi útočiště mé. Pane smiluj se Čtení z listu

Více

Čtvrtek po slavnosti Seslání Ducha Svatého

Čtvrtek po slavnosti Seslání Ducha Svatého Kriste oslavený, ty se za nás u Otce stále přimlouváš, daruj nám věrnost v modlitbě, aby na tvé žni nescházeli dělníci. Pane Ježíši Kriste, kterého poslal Otec, dej, ať všichni v tobě nacházejí život a

Více

Obsah. Přímluvy v mešní liturgii (Jan Šlégr) Slovo autora a poděkování (Jan Rückl) Díl I

Obsah. Přímluvy v mešní liturgii (Jan Šlégr) Slovo autora a poděkování (Jan Rückl) Díl I Obsah Přímluvy v mešní liturgii (Jan Šlégr) Slovo autora a poděkování (Jan Rückl) Díl I DOBA ADVENTNÍ ROČNÍ CYKLUS A 1. neděle adventní (A) 2. neděle adventní (A) 3. neděle adventní (A) 4. neděle adventní

Více

ADORACE MARIA, MATKA BOŽÍHO MILOSRDENSTVÍ

ADORACE MARIA, MATKA BOŽÍHO MILOSRDENSTVÍ ADORACE MARIA, MATKA BOŽÍHO MILOSRDENSTVÍ Chválená a velebená budiž bez ustání 3x Též Neposkvrněné početí nejblahoslavenější Panny a Matky Boží Marie. Úvod Dn. 1746: Buď veleben, milosrdný Bože, Že ses

Více

Obsah Úvo dem 1 Tech nic ká pří pra va sé rio vé a ku so vé vý ro by 2 Tech no lo gie vý ro by zá klad ních sku pin ná byt ku

Obsah Úvo dem 1 Tech nic ká pří pra va sé rio vé a ku so vé vý ro by 2 Tech no lo gie vý ro by zá klad ních sku pin ná byt ku Obsah Úvodem... 9 1 Tech nic ká pří pra va sé rio vé a ku so vé vý ro by... 11 1.1 Obsah a úko ly tech nic ké pří pra vy vý ro by... 11 1.1.1 Kon strukč ní pří pra va vý ro by... 11 1.1.2 Te chno lo gic

Více

Moleben k Božímu milosrdenství

Moleben k Božímu milosrdenství Obvyklý začátek K: Požehnaný Bůh náš v každé době, nyní i vždycky a na věky věků. Amen L: Svatý Bože, Svatý Silný, Svatý Nesmrtelný, smiluj se nad námi. 3x Sláva Otci i Synu i Svatému Duchu, nyní i vždycky

Více

Slavnost a požehnání sňatku

Slavnost a požehnání sňatku Slavnost a požehnání sňatku tento obřad se používá, pokud se neslaví Eucharistie SHROMÁŽDĚNÍ SPOLEČENSTVÍ Všichni stojí. Ženich a nevěsta stojí před předsedajícím Milost našeho Pána Ježíše Krista, láska

Více

9. neděle v mezidobí. Cyklus B Mk 2,23-3,6

9. neděle v mezidobí. Cyklus B Mk 2,23-3,6 9. neděle v mezidobí Cyklus B Mk 2,23-3,6 Čistá jak studánka R: Čistá, čistá, čistá jak studánka duše co setřásla hřích. Čistá, čistá, čistá jak studánka, jasná jak napadlý sníh. Čistá jak studánka 1.

Více

APOKRYFY KING JAMES BIBLE 1611 MODLITBA AZARJÁŠE & píseň tří ŽIDŮ. Azarjášova modlitba a píseň tří Židů

APOKRYFY KING JAMES BIBLE 1611 MODLITBA AZARJÁŠE & píseň tří ŽIDŮ. Azarjášova modlitba a píseň tří Židů www.scriptural-truth.com APOKRYFY KING JAMES BIBLE 1611 MODLITBA AZARJÁŠE & píseň tří ŽIDŮ Modlitba Azarjáše Azarjášova modlitba a píseň tří Židů {1:1} a kráčeli uprostřed ohně, chválit Bůh a požehnání

Více

Doba velikonoční - antifony za žaltáře

Doba velikonoční - antifony za žaltáře Dob velikonoční - ntifony z žltáře Jkub Pvlík 1. TÝDEN Pondělí 1. týdne 1. nt. - VIII.c (Žlm 5) ť se r du jí * v tobě všichni, kdo mi jí tvé jméno. 2. nt. - VII.c (1Kron 29) To bě, Hospo di ne, * pří s

Více

Překlady 1/5 14, ,7 1,62

Překlady 1/5 14, ,7 1,62 Překlady 1/5 Po uži tí Ci helné pře kla dy Porotherm KP 7 se po uží va jí ja ko pl ně nos né prv ky nad oken ní mi a dveř ní mi otvo ry ve zdě ných stě no vých kon struk cích. Vý ho dy pl ně sta tic ky

Více

Bože, tys vyvolil Pannu Marii, aby se stala matkou tvého Syna. Na její přímluvu vyslyš naše prosby. Skrze Krista, našeho Pána. Amen.

Bože, tys vyvolil Pannu Marii, aby se stala matkou tvého Syna. Na její přímluvu vyslyš naše prosby. Skrze Krista, našeho Pána. Amen. Sudý týden - sobota Lichý týden - pondělí Modleme se s důvěrou k všemohoucímu Bohu: 1. Dávej své církvi hojnost darů Ducha Svatého. 2. Upevňuj víru všech služebníků církve. 3. Dej všem lidem poznat Krista.

Více

II. MODLITBY K SOUKROMÉMU POUŽITÍ VĚŘÍCÍCH, KTEŘÍ MUSEJÍ BOJOVAT PROTI MOCI TEMNOT

II. MODLITBY K SOUKROMÉMU POUŽITÍ VĚŘÍCÍCH, KTEŘÍ MUSEJÍ BOJOVAT PROTI MOCI TEMNOT II. MODLITBY K SOUKROMÉMU POUŽITÍ VĚŘÍCÍCH, KTEŘÍ MUSEJÍ BOJOVAT PROTI MOCI TEMNOT MODLITBY 1. Smiluj se nade mnou Pane, můj Bože, měj slitování se svým služebníkem [svou služebnicí]: sužuje mě zástup

Více

Na úvod pár slov, jak je úžasná tato kniha. Co nám dává? Dává nám poznat obraz, jaký je Bůh, jaké je jeho srdce.

Na úvod pár slov, jak je úžasná tato kniha. Co nám dává? Dává nám poznat obraz, jaký je Bůh, jaké je jeho srdce. Já budu jásotem oslavovat Hospodina Máme Bibli? To je úžasná kniha. Na úvod pár slov, jak je úžasná tato kniha. Co nám dává? Dává nám poznat obraz, jaký je Bůh, jaké je jeho srdce. A já bych hned na začátku

Více

Otče náš.. 3 Zdrávas Maria 3 Andělé Boží, strážce můj 4 Zdrávas Královno. 5 Pod ochranu tvou. 6 Svatý Michaeli archanděli.. 7 Věřím v jednoho Boha.

Otče náš.. 3 Zdrávas Maria 3 Andělé Boží, strážce můj 4 Zdrávas Královno. 5 Pod ochranu tvou. 6 Svatý Michaeli archanděli.. 7 Věřím v jednoho Boha. 1 KNÍŽKA MODLITEB Otče náš.. 3 Zdrávas Maria 3 Andělé Boží, strážce můj 4 Zdrávas Královno. 5 Pod ochranu tvou. 6 Svatý Michaeli archanděli.. 7 Věřím v jednoho Boha. 8 Srdce Ježíšovo a Mariino 9 Modlitba

Více

Památka svaté Terezie od Dítěte Ježíše a svaté Tváře, učitelky církve 1. října

Památka svaté Terezie od Dítěte Ježíše a svaté Tváře, učitelky církve 1. října Památka svaté Terezie od Dítěte Ježíše a svaté Tváře, učitelky církve 1. října Svatá Terezie poznala Boha jako milosrdnou Lásku, která se k nám sklání a ke které smíme přistupovat. S touto důvěrou se obraťme

Více

3. neděle adventní. Cyklus C Lk 3,10-18

3. neděle adventní. Cyklus C Lk 3,10-18 3. neděle adventní Cyklus C Lk 3,10-18 Čtyři svíce adventní 2. Už zasvitla zase v tmách všedních dní zář druhé svíce adventní. Jít za lidmi s láskou to je náš cíl. Kéž by nás Bůh v tom posilnil. R: Křesťané,

Více

a ff k j k k k k k k kkekk k j k k k k k k k k k kek k a ff k j k k k k k k k kek k k j k k k k k k ek k a ff k j k k k j j k k k k k k k k k

a ff k j k k k k k k kkekk k j k k k k k k k k k kek k a ff k j k k k k k k k kek k k j k k k k k k ek k a ff k j k k k j j k k k k k k k k k Tropár: 1. Hlas a ff k j k k k k k k kkekk k j k k k k k k k k k kek k Hoc aj Ži-dia ka-meň za-pe-ča-ti - li a vo-ja-ci Tvo-je svä-té te-lo strá-ži - li, a ff k j k k k k k k k ek k k j k k k k k k ek

Více

2. neděle velikonoční C. S vírou v Ježíše Krista, našeho Pána a Boha, prosme za církev a za celý svět. (Budeme odpovídat: Pane, smiluj se.

2. neděle velikonoční C. S vírou v Ježíše Krista, našeho Pána a Boha, prosme za církev a za celý svět. (Budeme odpovídat: Pane, smiluj se. 2. neděle velikonoční C S vírou v Ježíše Krista, našeho Pána a Boha, prosme za církev a za celý svět. (Budeme odpovídat: Pane, smiluj se.) Prosme o požehnání pro nově pokřtěné. Prosme za ukončení válečných

Více

ADESTE FIDELES. ve - - de - ste fi - de - les, lae - ti tri- um phan-tes, - hem. Na - tum vi - ni - te, ve ni - te in Bet - le. re - mus ve - ve -

ADESTE FIDELES. ve - - de - ste fi - de - les, lae - ti tri- um phan-tes, - hem. Na - tum vi - ni - te, ve ni - te in Bet - le. re - mus ve - ve - ADESTE FIDELES ni te, ve ni te in Bet le hem. Na tum vi de te lo rum, ve ni te a do re mus ve A de ste fi de les, lae ti tri um phantes, ve regem an ge ni te a do remus ve ni te a do re mus Do mi num.

Více

UVEDENÍ DO MODLITBY KRISTOVA RŮŽENCE

UVEDENÍ DO MODLITBY KRISTOVA RŮŽENCE KRISTŮV RŮŽENEC 1 UVEDENÍ DO MODLITBY KRISTOVA RŮŽENCE Bůh každého z nás volá a vede. Každý na toto volání odpovídá podle rozhodnutí svého srdce v osobním projevu své modlitby. Křesťanství zná tři výrazové

Více

Pohřební obřad. Ve jménu Otce i Syna i Ducha svatého. Amen. Naše pomoc je ve jménu Hospodina, on učinil nebe i zemi.

Pohřební obřad. Ve jménu Otce i Syna i Ducha svatého. Amen. Naše pomoc je ve jménu Hospodina, on učinil nebe i zemi. Pohřební obřad V kostele v obřadní síni Otevření Ve jménu Otce i Syna i Ducha svatého. Amen Introit A Naše pomoc je ve jménu Hospodina, on učinil nebe i zemi. Introit B Pochválen buď Bůh a Otec našeho

Více

Reedice Českého misálu 2015

Reedice Českého misálu 2015 Reedice Českého misálu 2015 Nové vydání Českého misálu vychází vstříc praktické potřebě tištěných liturgických textů, jejichž zásoba je vyčerpána. Jde v zásadě o reedici Českého misálu vydaného ve Vatikánu

Více

Bilance aktiv a kapitálu podniku

Bilance aktiv a kapitálu podniku KAPITOLA 5 Bilance aktiv a kapitálu podniku Bi lanč ní prin cip, jak jsme již na zna či li v mi nu lé ka pi to le, umož ňu je za chy tit ma je tek (ak ti va) pod ni ku a sou čas ně i zdroj (ka pi tál),

Více

25. neděle v mezidobí. Cyklus B Mk 9,30-37

25. neděle v mezidobí. Cyklus B Mk 9,30-37 25. neděle v mezidobí Cyklus B Mk 9,30-37 Rybáři lidí 1. S Petrem a Ondřejem, Janem a Jakubem, chceš mít i z nás rybáře lidí. Sítě nám podáváš do světa posíláš, chceš aby byl rybolov bohatý, bohatý. R:

Více

Nedělní evangelia v liturgickém roce

Nedělní evangelia v liturgickém roce Nedělní evangelia v liturgickém roce cyklus C 6. neděle v mezidobí Oči Hospodinovy jsou obráceny k spravedlivým. (Ž 34, 16a) Jméno a příjmení: Věk: 1. čtení (Jer 17,5-8) Tak praví Hospodin:,,Člověk, který

Více

31. neděle v mezidobí. Cyklus A Mt 23,1-12

31. neděle v mezidobí. Cyklus A Mt 23,1-12 31. neděle v mezidobí Cyklus A Mt 23,1-12 Čtení z listu svatého apoštola Pavla Římanům. Bratři! Mluvím pravdu vždyť jsem Kristův nelžu, a totéž mi dosvědčuje i svědomí osvícené Duchem svatým: velký zármutek

Více

Modlitba za dobrou volbu pomocného biskupa ostravsko-opavské diecéze

Modlitba za dobrou volbu pomocného biskupa ostravsko-opavské diecéze Modlitba za dobrou volbu pomocného biskupa ostravsko-opavské diecéze Bože, Dobrý pastýři, svěřujeme ti jmenování ostravsko opavského pomocného biskupa a prosíme: veď mysl Svatého otce i všech, kteří nesou

Více

10. neděle po svátku Trojice. 9. srpna 2015

10. neděle po svátku Trojice. 9. srpna 2015 10. neděle po svátku Trojice 9. srpna 2015 evangelium podle Jana 14 Ježíš řekl: 1 Vaše srdce ať se nechvěje úzkostí! Věříte v Boha, věřte i ve mne. 2 V domě mého Otce je mnoho příbytků; kdyby tomu tak

Více

ORDINARIUM MISSAE. Zpěvy ordinária

ORDINARIUM MISSAE. Zpěvy ordinária ORDINARIUM MISSAE Zpěvy ordinária ORDINARIUM - I KYRIE ORDINARIUM - I Ky- ri - e, e - le - i - son. Chri- ste, e - le - i - son. Chri - ste, e - le - i - son. P. Angelik Zd. Mička, OP Ky - ri - e, e -

Více

Josef Martínek První mše koledová

Josef Martínek První mše koledová Josef Martínek První mše koledová Pro smíšený sbor s průvodem orchestru ložil prof. Jos. Martínek op.32 V Brně 1935 Josef Martínek (18. února 1888, Prace 29. větna 1962, tamtéž) byl český hudební pedagog

Více

Lubomír Jaroš OTEVÍRÁNÍ STUDÁNKY. hudební pásmo upravil Robert Štolba

Lubomír Jaroš OTEVÍRÁNÍ STUDÁNKY. hudební pásmo upravil Robert Štolba Lubomír Jaroš OTEVÍRÁNÍ STUDÁNKY hudební pásmo upravil Robert Štolba 1 2 OTEVÍRÁNÍ STUDÁNKY Lubomír Jaroš 3 Předmluva Voda měla a stále má v lidském životě prvořadý význam. Bez ní nevzejde osení, neurodí

Více

Bible pro děti představuje. Nebe, Boží nádherný domov

Bible pro děti představuje. Nebe, Boží nádherný domov Bible pro děti představuje Nebe, Boží nádherný domov Napsal: Edward Hughes Ilustrovali: Lazarus Upravili: Sarah S. Přeložila: Jana Jersakova Vydala: Bible for Children www.m1914.org 2012 Bible for Children,

Více

Informace ke slavení

Informace ke slavení Informace ke slavení Čtyři oltáře jsou inspirovány čtyřmi oblastmi, o nichž se ve farnostech také konají katecheze. Podle místních podmínek je možné použít všechna čtyři zastavení, nebo z nich vybrat jen

Více

Nejlépe živá, je také možné pustit písničku z archivu Proglasu.

Nejlépe živá, je také možné pustit písničku z archivu Proglasu. Znělka Úvod (Pouští moderátor) Milí přátelé, dnes se s vámi bude modlit rodina X.Y., a to: Každý přítomný se představí (stačí křestní jméno). Začněme znamením kříže ve jménu Otce i Syna i Ducha svatého.

Více

Křestní obřady křest jednoho dítěte mimo mši

Křestní obřady křest jednoho dítěte mimo mši Křestní obřady křest jednoho dítěte mimo mši Pozn: Následující text je převzat z Křestních obřadů křest malých dětí ČBK 1999. Nejedná se o oficiální text, ale pouze pomůcku pro studium nebo osobní potřebu.

Více

Slavnost Ježíše Krista Krále. Cyklus C Lk 23,35-43

Slavnost Ježíše Krista Krále. Cyklus C Lk 23,35-43 Slavnost Ježíše Krista Krále Cyklus C Lk 23,35-43 Čtení z druhého listu svatého apoštola Jana. (Vyvolená paní,) měl jsem velikou radost, když jsem našel mezi tvými dětmi takové, které žijí v pravdě, jak

Více

Vánoční besídka CB Žižkov 2010

Vánoční besídka CB Žižkov 2010 Vánoční besídka CB Žižkov 2010 Píseň 1 Pán Ježíš přikázal budete světlem Autor: Tomáš Najbrt Pán Ježíš přikázal budete světlem, budete svítit do okolí. Pán Ježíš přikázal před celým světem, velkým i dětem,

Více

LEDEN. Pátek 1.1. Slavnost Matky Boží Panny Marie. Sobota 2.1. První sobota v měsíci. Neděle neděle po Narození Páně

LEDEN. Pátek 1.1. Slavnost Matky Boží Panny Marie. Sobota 2.1. První sobota v měsíci. Neděle neděle po Narození Páně LEDEN Pátek 1.1. Slavnost Matky Boží Panny Marie Sobota 2.1. Neděle 3.1. 2. neděle po Narození Páně Středa 6.1. Slavnost Zjevení Páně, Sv. Tři Králové Neděle 10.1. Svátek Křtu Páně Končí doba vánoční Sobota

Více

5. neděle postní. Cyklus B Jan 12,20-33

5. neděle postní. Cyklus B Jan 12,20-33 5. neděle postní Cyklus B Jan 12,20-33 Čtení z knihy Moudrosti. Bezbožní, kteří smýšlejí zvráceně, praví toto: Číhejme na spravedlivého, je nám k ničemu a staví se proti našim skutkům, vytýká nám přestoupení

Více

Luterská Liturgická Konference Komunita Svátého Pavla Apoštola

Luterská Liturgická Konference Komunita Svátého Pavla Apoštola Luterská Liturgická Konference Komunita Svátého Pavla Apoštola ORDO Eucharistie Těšín, Piaseczno 2010-2011 - 1 - - 2 - SLAVENÍ EUCHARISTIE MODLITBA NAD DARY Děkujeme ti, Otče náš, za svatou vinnou révu

Více

- 2 -

- 2 - VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V B R NĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA STROJNÍHO INŽ E NÝ RSTV Í Ú STAV STROJÍRE NSKÉ TE C HNOLOG IE M M A FA CULTY OF ECHA NICA L ENGINEERING INSTITUTE OF NUFA CTURING TECHNOLOGY

Více

Jan Křtitel. 1. Izrael

Jan Křtitel. 1. Izrael Jan Křtitel 1. Izrael 2. Šema Izrael Lk 1, 5-8 Za dnů judského krále Heroda žil kněz, jménem Zachariáš, z oddílu Abiova; měl manželku z dcer Áronových a ta se jmenovala Alžběta. Oba byli spravedliví před

Více